- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Monitor hiba topik
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Hobby elektronika
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
qnadam
üzenetére
HDS- el én is, de azt minden reboot után be kellett állítani, néha elfelejtettem, így a felgyülemlett cirka 1milla fizikai parkolás már odatett neki.
Alapvető hiba, nem gyanúsítanék hogy a WD esetében ez direkt volt-e, nemtom, lehet hogy akkor még nem is tudták ennek a modern parkolós Watt kímélő következményeit, de a hardveres dead kb háromszorosa volt a Watt-kímélésnek tippre.
Utólag nem sok értelme volt, mert a hulladék sok HDD nagyobb ökológiai terhelést tett, mint a néhány Watt spórolás, ami által a behalt vinyók újra-gyártási költsége jóval nagyobb Co2 terhelést jelentett, mint a notórius parkolás által bevezetett pár Watt spórolás...évenkénti szinten. -
válasz
qnadam
üzenetére
Nálam anno a WD Green követett el olyan ostobaságot hogy 20mp- enként parkolt, aztán nem egész 1 év alatt kinyírta magát, gyárilag tervezett öngyilkosság

Az újabb modellekben nyilván ezt a hibát javították, de hát amelyik gyártó ilyen alapvető hibát már elkövetett anno, attól soha többet nem rendelek modernebb HDD- t sem, szóval a WD...pphhhfff...
Seagate az igen, 2010 után is precízek, lehet hogy az elérési idő pár ms+, de kit érdekel, sztem a megbízhatóság fontosabb.Anno WD Green esetén tök mindegy mi volt beállítva, mindenféle szoftveres trükk ellenére is 20mp- enként kivágta a fejeket parkolóra, és a nem használt szektorra leengedve/csúsztatva az olvasófejeket, hogy direkt degradálódjanak. Akkoriban ez volt minden idők legjobb mesterséges elavultatási tendere, mármint ár/működési időre vonatkoztatva.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
nálam az parkol, amire beállítom, hogy parkoljon
de a qnap mindenképp hozzájuk nyúlt pár óra után, akkor inkább tényleg menjen folyamatosan.a mostani vasban a parity disket lehet, hogy leteszem aludni, azt elvileg tényleg nem piszkálja semmi, én is csak napok-hetek elteltével.
-
válasz
qnadam
üzenetére
Az a legjobb ha eleve nem parkol.
A gyakori parkolás eleve degradálja az élettartamot (akkoris ha gyárilag sok 100k parkolási ciklus van megadva).
Nálam a lesajnált SMR Barracuda, és a valamivel jobbnak tituált CMR SkyHawk sem parkol.
Amúgy általános használatban semmi különbség nincs a kettő között, letöltés, film, zene, tárolás, mindegyik ugyanazt tudja. Sokszálon is, volt hogy az SMR- re is vagy 5 filmet töltöttem le éppen, és közben néztem róla az Avatar BD50 verzióját, semmi döccenés sem volt, zsírfolyamatos volt minden. -
konyi79
addikt
Nem a gyártók totál következetlenek ott, egyszerűen képtelenség ezt korrekten monitorozni.
Nagyon ritkán azonos a teljes fw és sw környezet.
Sokszor nem a parkolás a gond, hanem ha indokolatlanul van onnan ébresztve. Pl egy NAS-ban Lévő HDD ha nincs használva nem baj, ha lemegy idle állapotba, a gond ott kezdődik, ha pl hálózati meghajtónak be van csatlakoztatva, a win időnként meg fogja pingelni (felébreszti) akkor is, ha semmi dolga vele.
Ezért nagyon nehéz megmondani, melyik HDD mennyit parkol, mert sokszor azért magas az érték, mert a sw környezet indokolatlanul ébresztgeti.
(most a dedikáltan notebook hdd-k lelki világát hagyjuk, ott több más okból kényszeresen parkolgatnak valóban) -
tibaimp
nagyúr
válasz
Kronos3000
üzenetére
Szerintem simán a HDD adja a különbséget. Mondjuk a gyártók ilyen szinten totál következetlenek, összevissza van ez. Korábban volt egy olyan elméletem, hogy a 600.000-es Load/Unload Cycles megadott HDD-k parkolnak, a 300.000-es HDD-k nem, de ez sem így van.
-
Kronos3000
senior tag
válasz
tibaimp
üzenetére
Teljesen alap beállításon van. Csak a fenti írásod miatt néztem rá. Volt régebben lemezem amit tiltani kellett, ehhez nincs nyúlva. Érdekesek az ilyen különbségek. Lehet egy újabb firmware, vagy az alaplap, vagy nem tudom. A lap Gibabyte B550 EAGLE, proc: Ryzen 7 5700X.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Kronos3000
üzenetére
Úgy látszik a tiéd nem! Valamivel tiltod, vagy alapból ilyen?
Az én 8TB-os Ironwolf-om parkol, mint ahogy látod is. -
-
tibaimp
nagyúr
1. Ezek a HDD-k indítás/leállás szempontjából 300.000 és 600.000-re vannak méretezve. Ezt a számot 10 év alatt sem érik el, még akkor se, ha alapból parkol. Szóval nyugodt lehetsz ebből a szempontból. A Te esetedben ez a szám (Load/Unload Cycles) 600.000! Ez a HDD amúgy parkol, nekem is van egy ST8000VN0022 régebbi Ironwolf-om itthon.
HDS értéke:
Onnan látni, hogy parkol, hogy nagyságrendi különbséget látni a 4. és a 193-as sorok számai között. De az a ~77000 még nagyon messze van a 600.000-hez.2. HDS tökéletes monitorozni, csak állandóan fusson a háttérben, mert akkor egyből tud figyelmeztetni, ha a Kondíció elkezdene csökkenni. Alapból talán 75%-nál kezd el figyelmeztetni, de én átállítottam 95%-ra. Azt nem tudom, hogy fut-e a NAS-on.
3. Kell a szellőzés a HDD-knek, jó ötlet ez a szellőztetés. A HDD-k úgy általában 0 - 65°C között működnek, ezt adja meg az Adatlapja is.
-
L4D1K
őstag
válasz
tibaimp
üzenetére
Utóbbi, úgyhogy 7200
Köszi a gyári garit, az eszembe sem jutott. Be is regisztrálom őket.
2 dolog jutott még eszembe (na jó 3): azt tudom h a HDD-k ellensége az indítás / leállás - szóval ha a HDD mindig "megy" és nincs leállítva az a legjobb
Gondolom a NAS pont azt fogja allitani h ne aludjon.. Monitorozás: tudom PC-ről nézni az avulást, pl HD sentinelről vagy erre jobb megoldás?
Hőmérséklet: mennyire forrók ezek a HDD-k? Zaj és esztétikaoatt a nas egy előszoba szekrényben lesz eldugva. Nem akarom megfojtani, ha kapna a szekrény egy ventit alul ami tolja be a friss levegőt egy szellőző felül ahol kimehet az elég lenne?
Köszi
-
L4D1K
őstag
-
tibaimp
nagyúr
A Toshiba is beindult: Fogyókúrával kínálnak több tányért a Toshiba új merevlemezei
-
válasz
tibaimp
üzenetére
Sőt, ahol nemrég vettem a SkyHawk- ot, ott pld a Barracuda volt drágább
Régebben árarányban sokkal olcsóbb volt a Barracuda.
Amúgy nálam is kb a mechanika, csapágyazás dönt majd, 15308 óránál tart a Barracuda, félig van, és legfeljebb 1 TB- ot cserélgettem rajta saccra, tehát ennyi idő alatt kb 5TB írás ment rá (viszont 24/7- ben pörög és olvas rendszeresen).
A SkyHawk meg 40 napos, talán már túl van a kezdeti teszten, így már akár sok évig műkszik majd. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Éveken nem fogunk összeveszni, de a lényeg, hogy már legalább 10 éve megvan ez a normál HDD-k esetében, és a szám minél nagyobb annál jobb.
Ez az új 55TB/év a Seagate Barracuda esetében meg egy vicc. Megérteném, ha mondjuk a felébe kerülne, mint a normál 180TB/év WRL-es HDD-k, de csak pár ezerrel olcsóbb, így tuti nem vennék ilyet.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
2014-2015 környékén tüntették fel az adatlapokon a mainstream HDD-k esetén is a WRL értéket, mivel elkezdtek terjedni az olcsóbb otthoni NAS-ok, és ott bizony előjöttek garanciális problémák a TB/év terhelési korlát átlépése miatt. Előtte 2012-2013-as évektől ez a WRL érték az Enterprise HDD-knél már kialakult gyakorlat volt, így azt hozták be ide is.
Ezt olvastam korábban valahol! -
konyi79
addikt
Nem érdemes az MTBF értékét túllihegnünk szerintem.
Az emberek nagyrésze egy HDD-t ma már élettartama alatt 3-4 alkalomnál nem írja többször felül. Jobbára csak olvassa. Ezt pedig még a belépők is megugorják sok éven át, nemhogy egy Red Plus pl.
Ha az első pár hónapot túléli, azaz nincs gyártásból eredő meghibásodás ezt bármelyik modell hozza 5 évig minimum, de nagyrésze inkább 10 évig. Én azt gondolom egy szint fölött sokkal többet számít a használati körülmény, mint a típus (rezonancia mentes rögzítés, stabil hőmérséklet, táp stb)A DVR/NVR oldalt itt hagyjuk, ott nyilván nagyon más a terhelés, főleg a mai 5Mp+ IP kameráknál Ai feldolgozással a háttérben.
Ami igazából pont emiatt is elgondolkodtató a korábbi posztból is származó probléma, az otthoni tárhely igény növekedés belassult jobbára, és nincs kényszer sokaknál 2-4 évente venni nagyobb HDD-t, ami miatt a látszólag hibátlanul működő 1-2-4TB-os akár 10+ éves HDD-k vajon mekkora VALÓS biztonsági kockázatot jelentenek adattárolásban? Átlag Józsit, nemhogy Marikát igen nehéz meggyőzni arról, a HDS szerint is tökéletes meghajtót cserélje le. Nem a 10 éve letorrentezett filmek miatt, hanem az ugyanott tárolt 3 QVGA felbontású ultrahangos kép miatt. És náluk a redundáns tárolást hagyjuk is...
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Gondolom abban az időben sem örök életre tervezték a HDD-ket a gyártók, egyszerűen nem adták meg az adatot (attól még volt gondolom), mint ahogy a WD Blue esetén most sem adja meg a WD, ami gyanús! Direkt megnéztem egy 2013-as WD AV-GP Video and Surveillance Drives adatlapját, az 1 millió óra MTBF már meg van adva rajta.
Viszont a lényeg akkor is az, hogy ez a megadott szám (TB/év) minél nagyobb, annál megbízhatóbb az adott HDD!
-
Reggie0
félisten
válasz
tibaimp
üzenetére
Igen ertem en a jelenteset. Ez azt jelenti, hogy mar nem 100% kihasznalasra tervezik, hanem kevesebbre, hogy silanyabb termeket tudjanak eladni. Nezd meg, kb. 10 evvel ezelott sehol nem volt ilyen limitacioja a hdd-knek. Az SSD-k berobbanasa miatt megszoktak az emberek, hogy ott ilyennel is kell foglalkozni, ezert szep sunyi modon bevezettek itt is.
-
Wasp91
aktív tag
Sziasztok.
Egy ilyen régi HDD-nél mennyire kell aggódni attól hogy egyik napról a másikra meghal?
Idén lesz 13 éves.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Ez így nem igaz! Seagate
"A HDD-k esetében a Workload Rate Limit (WRL), vagyis a munkaterhelési korlát azt a maximális adatmennyiséget (olvasás és írás összesen) jelöli, amelynek éves szintű feldolgozására az adott meghajtót tervezték a megbízható működés megőrzése mellett."
Minél nagyobb ez az érték, annál jobb, mert azt jelzi, hogy a meghajtó strapabíróbb alkatrészekből áll, és jobban bírja a folyamatos, intenzív használatot.
Normál mainstream HDD esetén ez 180TB/év
Enterprise HDD esetén 550TB/év (korábban volt ~350TB/év is a kisebb kapacitású Enterpsire HDD esetében) -
tibaimp
nagyúr
válasz
Krilehor
üzenetére
Három dolog miatt nem ajánlom a Seagate BarraCuda-t (ST4000DM004):
1. SMR-es, ez azt jelenti, hogy íráskor belassulhat a sebessége,
2. gyárilag is csak 2 év garos,
3. a legfontosabb, az éves terhelhetősége 55TB/év ez kb. vicc kategória!
Ezek miatt én nem vennék Seagate BarraCuda-t, főleg, mert az ára sem indokolja.A WD Blue ugyan CMR, de csak 2 év gar és nincs megadva az éves terhelhetősége, ami miatt nekem gyanús!!
Ezzel szemben a WD Purple, Seagate Skyhawk: CMR, 3 év gar, és "normál" 180TB/év terhelhetőség!
-
Krilehor
tag
Sziasztok!
Asztali PC-be keresek 4TB-os HDD-t. Nem rendszermeghajtó, csak adattárolás, kevés írás olvasás, a gép amúgy kb napi 8-10 órát megy. Ahogy néztem Alzán ez a 3 HDD szinte egy árban van: WD Blue 4TB (WD40EZZX), Seagate SkyHawk 4TB (ST4000VX016), Seagate BarraCuda 4TB (ST4000DM004) vagy 6e Ft-al drágábban WD Purple 4TB (WD44PURZ). Ár-érték arányban nekem a Seagate SkyHawk tűnik a legjobbnak.
Kérdésem, hogy erre a felhasználásra is megfelel egy eredetileg NVR-be szánt HDD illetve a WD Purple megérheti a felárát? -
nemerei
tag
Akkor megvesszük a purple-t
Köszönöm. -
konyi79
addikt
válasz
nemerei
üzenetére
Az attól függ.
Ha sok kamerát raksz rá és vissza is akarod nézni, akkor tud neki segíteni, hogy értelmes sebességgel működjön.
Arra ügyelj, ha nagy felbontásúak a kamerák és magas a bitráta, akkor az éves írási terhelés meg tudja haladni a konzumer HDD-k éves terhelhetőségét.Az meg már végképp off itt, de a Hikvision a mostani rögzítőknél kispórolja a ventit belőle. Ettől csendes, csak épp megfől benne aHDD. A szervíz tud adni bele való ventit és a panelen ott a csatija, csak szólok.
-
nemerei
tag
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy kamerarendszernél mondjuk egy Hikvision IP NVR be, kb egy 3-4TB os WD purple Hddnél számít, hogy 128 vagy 256Mb catch a gyorsítótár vagy egyálltalán nem?
-
konyi79
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezt így kategorikusan kijelenteni nem merném, mi az optimális, mert eléggé felhasználói igény függő. Annyi igaz, 5400rpm körül ott a teteje, ha nappaliba megy és nem számít a tempó, azt érdemes.
Én például nem férek el akkorán és nekem jólesik a nagyobb tempó is. Cold backupnak meg NAS-ról nincs hatékonyabb, mint egy óriási és arra pakolni verziókövetve. -
válasz
tibaimp
üzenetére
Így igaz, de én már régóta paranoiás mentő vagyok. Még az optikát is használom, CD/DVD/BD lemezekre kiírás is pörög itt rendszeresen.
Az 512GB/1TB pendriveket már nem is említem. Bár hosszútávon az optikai lemezek megbízhatóbbak, feltéve ha nincs lokális tragédia, földrengés, tűz, napkitörés, árvíz, földcsuszamlás, rakéta becsapódás, atomvillanás, stb. -
válasz
konyi79
üzenetére
Ez így van. Általános felhasználásra, film/zene/tárolás, emiatt az 5400RPm a nyerő, viszonylag halk, jó hát azt is hallani, még a sokventis gépből is, ami kb 3m- re van tőlem. De a 7200...hát pattog, ropog, csilingel, ha beindul, nem is tudom hirtelen honnan jön a zaj
, zárt fejesben is hallani. Ha meg modern játék kell, azt amúgyis SSD- re szokás manapság telepíteni. Bár én csak retró/félretró címeket használok, azok még az SMR Barracudáról is pillanatok alatt betöltődnek.8TB darabonkénti kapacitás az optimális ma...sztem. 20-30TB vinyóra sokmindent össze lehet gyűjteni, de ha hirtelen leáll, és nincs a fontos adatokról mentés a fiókban...
-
konyi79
addikt
A héliumos lemezek forgása (idle) halk elsősorban. De mivel jellemzően nagyobbak, több tányér ezzel együtt fej van bennük, nagyobb tömeget rángatnak olvasás közben, ezért hangosabbak is lesznek. A gyorsabb lemezek pedig ezt teszik még gyorsabban is (értsd a te szempontodból hangosabban), hisz az elérési idő csak a gyors fejmozgással tud HDD esetén javulni, a nagy tömeget hirtelen rángatni meg bármit is tesznek vele, zajjal jár.
Magyarul ami lemez nagy, annak a seek zaja is nagyobb. Ami gyors, annak még nagyobb.
Ami elég kicsi és lassú, az lessz a leghalkabb, ami nagy és héliumos, legalább nem zúg. -
-
tibaimp
nagyúr
Amúgy a 7200RPM ellenére 12TB fölött, amikor meg már bejön a He töltet, ismét jóval halkabbak (és hűvösebbek is) lesznek a HDD-k! Ez saját tapasztalat is, mivel egy 16TB és egy 20TB Toshiba MGxx van a gépben az SSD-k mellett, és kb. semmi hangjuk.
A fentiek miatt én úgy gondolom, hogy pont a 10-12TB a kritikus határ ma a HDD-k esetében több szempont miatt is:
1. már eléggé drága ahhoz, hogy ne érje meg, vagyis rossz a TB/Ft aránya;
2. mind 7200RPM-es vagyis hangos;
3. de még levegős (legalábbis ma már, régebben ez a határ 8TB volt), ha valakinek ez fontos, így a He töltet nem tud "halkítani" rajta. -
-
-
kutga
félisten
OFF
Nálam most egy darab 4 terás WD Purple üzemel a média szerverben, és bár elég halk, de nem hangtalan. A nappaliban van a gép, és a motort és a seeket is hallani, amíg a tévé mögött volt, utóbbit kifejezetten. Részemről ha teljesen hangtalan megoldás kell, akkor csak ssd jöhetne szóba, de ilyen árak mellett inkább elfogadom a hdd 'zaját'. Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy az, hogy mi halk, elég szubjektív, és több dologtól is függ (gépház, többi komponens, elhelyezés, stb). -
2db 4terás hdd-vel mentem eddig, egy wd red plus és egy purple. Tök halk volt mindkettő, a lilát eladtam és vettem helyette egy 10 terás wd goldot, 1 egész napig bírtam a hilti-szerű reszelős hangját, aztán jött helyette egy seagate ironwolf 12tb, egy fokkal ugyan halkabb, de idle-ben is olyanokat kattan és reszel, hogy a fax kivan vele. Van értelmes ajánlott HALK hdd ami min 8 terás? WD red plust olvastam a legtöbb helyen, hogy jó mert 5400 rpm-en pörög.
-
konyi79
addikt
válasz
smallmer
üzenetére
Ha így számolsz, akkor vegyél bele SSD-t HDD helyett, mert nem fogja tudni, amit leírsz egy HDD se.
Még egy mai SATA Enterprise kategóriás HDD is csak 280MB/S szekvenciális írás/olvasást tud, a tányár szélén. Átlagban jó, ha 200-at.
A szekvenciális azt jelenti, hogy nagy (GB+) fájlméretek és csak egy szálon ír VAGY olvas.
Ha kevert feladatot adsz neki, a HDD lehasal, ha tolsz neki hozzá még kis méretű fájlokat is még egy Red Pro is lefekszik 1-10MB/s körül.
De amit leírsz, arra bőven elég a Red Plus is, nem szakad össze az ég, ha nem tölti le a torrentet a teljes sávszéleden, a filmet meg le tudod játszani közben.Ha virtuálsi gépeket futtatsz, sok kliens felé szolgálsz ki egyszerre (10+) akkor van értelme elmozdulni gyorsabb (értsd: hangosabb, drágább, nagyobb fogyasztású) HDD esetleg SSD felé. Vagy ha közvetlen NAS-ról dolgozol fel nyers képeket és/vagy videót.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
smallmer
üzenetére
Nem kell összeadni a számokat, hacsak valami full sávszéles dolgot nem szeretnél csinálni, de 2Gbit-es netet minimum SATA SSD tud kihasználni!
Ha csak azt nézed, hogy filmlejátszás ~10MB/sec, akkor bőven megvan a sávszél HDD-vel is. Ha másolni szeretnél rá hálózaton keresztül, és a NAS tudja, akkor a HDD elméleti maximum írási sebességével tudsz másolni, ami azért az sem kevés ~100-180MB/sec! -
gaben22
őstag
válasz
smallmer
üzenetére
HDD számokat így nem tudsz összeadni, ha 2 párhuzamos dolgot csinál folyamatosan nagyon megzuhannak az értékek, ráadásul amit írtál az az elméleti maximum, csak szekvenciális írás/olvasás esetén igaz, így ha csak 1 dolgot csinálsz, de az nem szekvenciálisan történik, akkor megint kisebb számok fognak kijönni ill. az az elméleti maximum a disk "külső" sávjában fog csak annyi lenni, beljebb jóval kevesebb. Ha párhuzamos adatfolyamok vannak, akkor HDD elvérzik. Ettől függetlenül az egy jogos kérdés, hogy tényleg maxon fogod-e fingatni a netet, mert ha pl. torrentet tolsz, ott általában jó ha pár MiB/s sebességet el tudsz érni nagyátlagban feltöltéssel még több száz seedelt torrent esetén is (ekkora darabszámhoz én már SSD-t használnék egyébként), letöltés jöhet 50-100 MiB/s sebességgel vagy gyorsabban is, de azzal jellemzően pillanatok alatt lennvan ami kell és utána az már 0 lesz. Mindezektől függetlenül én csak SSD-t használnék erre a célra és akkor nem kell gondolkodni.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Továbbra is fennáll a kérdés: WD Red Plus 8TB elég lehet-e nekem a DS425+ NAS-omba.
Próbálom levezetni a gondolatmenetemet. Kérlek erősítsétek meg, hogy jól gondolkodom-e.A HDD valós olvasási és írási sebessége kb. 180 MB/s lehet maximum.
Ha fut a plex és nézek mondjuk egy 80.9 Mbps bitrátájú filmet, akkor ~10 MB/s lesz kb. használatban.
Ha 2 gigabites az internet, akkor 200–250 MB/s lesz használatban.Így ha a kettőt összeadom, akkor durván 260 MB/s-re kellene képesnek lennie a HDD-nek.
Ez azt jelenti, hogy kevés lesz a HDD erre a felhasználásra? Jól látom?
-
konyi79
addikt
válasz
FrezeR
üzenetére
Elfogadja. Méretben is vehetsz teljesen mást, ha változtak az igényeid.
Érdemes külön lemezre tenni a kamerát, ha 24/7 írja.
Ha van dokkolód, vedd ki és telepítsd a HDS-t és nézz rá a másikra is. Nem garantál semmit, de előszűrni ha van kezdődő hw jele a pusztulásnak jó.
Adatbiztonság szempontjából a a 7. éves meghajtót, kiváltképp,, ha folyamatosan be volt kapcsolva kockázatosnak tekintsd. -
FrezeR
senior tag
válasz
konyi79
üzenetére
Köszi neked is a választ! Igen, én elégedett vagyok ezekkel a winchesterekkel, szépen tették is eddig a dolgukat. Arra gondoltam az alatt, hogy működnek-e együtt, hogy nem tudtam rá a választ, hogy ha mondjuk a Red mellé egy Purple-t tennék most, akkor a NAS elfogadja-e ha két külön típus van benne, de gondolom igen, csak nem voltam benne biztos így inkább megkérdezem mielőtt döntenék. Külön kötetben voltak amúgy többnyire használva. Igazából ahogy néztem árban nem túl nagy a különbség Red és Purple típusok között. Egyébként kb. 6-6,5 éve mennek a NAS-ben de kamerához csak 3 éve volt használva az egyik, ami most éppen döglődik.
-
konyi79
addikt
válasz
FrezeR
üzenetére
A WD40EFRX egy SMR-gate előtti Red Plus equivalens, mai utód a WD40EFPX.
Akárhogy használod, a DSM fogja tudni kezelni ha teszel mellé olyat.
A kamera miatt még a WD43PURZ lehet mellé értelmes megoldás. Megbízhatóságra ugyanaz, mint a Red Plus, de a FW jobban kamerához optimalizált.A leírásodból egyébként nem derül ki, hogy mit jelent az, hogy működnek-e együtt? SHR kötetben használod?
Megjegyzem, ha kamera ment SHR kötetben folyamatos írással a másik WD40EFRX is már kockázatos tárolónak számít. 7-8 éve árult modell, ha 24/7-ben volt használva kamerához, akkor ennek megfelelően kezeld tárolóként. -
tibaimp
nagyúr
válasz
FrezeR
üzenetére
Én egy ma kapható WD Red Plus-t tennék mellé, vagyis WD40EFZZ vagy WD40EFPX!
Azt, hogy működik-e együtt a régivel a NAS gyártójától kérdezd meg. Ha nem menne, vagy nem válaszolnak, vegyél a fentiekből 2 darabot, azt tedd a NAS-ba, a régi WD Red-et, meg tedd ki egy külső 3,5 colos rack-be offline mentésnek! De ez csak tipp!
-
FrezeR
senior tag
Sziasztok!
Egy, több évet szolgált WD40EFRX típusú winchesterem sajnos tönkrement a NAS gépemben (Synology 218+). Van egy ugyan ilyen még benne és a mellé keresnék egy új winchestert 4TB-os méretben. Mit ajánlanátok, ami passzol is mellé (működnek is együtt ebben a NAS-ben) és jó minőségű, megbízható? Leginkább torrentezés és kamera felvételek mentése lenne a feladata. Köszi előre is!
-
Necronom
senior tag

Off
Sracok, mennyit er manapsag egy ilyen ?
1 eves, hibatlan -
konyi79
addikt
-
smallmer
őstag
Na kérem szépen uraim végignyálaztam mindent az elmúlt napokban.
Összefoglalva --> DS925+-hoz keresek Kb. 8TB méretű halk HDD-t.
1. WD RED PRO --> hangos a levegős verzió. Héliumos csak 12TB-os mérettől kezdődik (WD121KFBX). Nem elérhető itthon. A nagyobbak meg már drágák sajnos.
2. WD Purple PRO --> hangos a levegős verzió. Héliumos csak 14TB-os mérettől kezdődik (WD142PURP). Elég húzós az ára: minimum 180.000 Ft
3. WD GOLD --> hangos a levegős verzió. Héliumos csak 14TB-os mérettől kezdődik (WD121KRYZ). Nem elérhető itthon.
4. SEAGATE IRONWOLF --> hangos és nincs belőle héliumos verzió.
5. SEAGATE IRONWOLF PRO --> hangos a levegős verzió. Még a 10TB héliumos akár jó is lehetne, de nem érhető el sehol (ST10000NE0008)
Így igazából marad a WD RED PLUS 8TB durván 115.000 Ft-ért.
Ez jó választás lehet?
Egy max 30-40 ezer forinttal hajlandó lennék még többet fizetni, ha van jobb a piacon, de nem találok. Fura a datasheetekben lévő termékazonosító is. Alig találok belőlük kis hazánkban.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
Alapvetően a 3, 5 év garos HDD-k, mind eléggé megbízhatóak már!
Tehát szóba jöhet: 3 év garos "normál", CMR, 5400RPM HDD-k: WD Purple (WD34PURZ --> 3TB vagy WD44PURZ 4TB), WD Red Plus (WD40EFZZ), Seagate Ironwolf (ST3000VN006/ ST4000VN006)
Vagy az 5 év garos, Enterprise HDD-k, 7200RPM, nagy éves terhelhetőséggel: WD Gold (WD4004FRYZ), Seagate Ironwolf PRO (ST4000NT001), Toshiba MG10ADA400E -
sakal83
addikt
Sziasztok
3-4 Tbos hddt keresek ssd melle hattertarolonak.
Fo szempont: megbízhatóság
Melyiket vegyem?
Köszönöm
-
Tényleg nagy a választék. Kérdés hogyan is sakkozzuk ki, melyik eladó mennyire megbízható gar-intézésben
, és ez csak akkor derül ki, ha ténylegesen gond van a termékkel.Mondjuk az utolsó vételemben volt 4x16GB DDR4 RAM (még az árrobbanás előtt) próbagarral, de az eladó mégis kikereste a számláját, há' írtam neki, minek is, a modern RAMok már igen ritkán hibásodnak, meg amúgyis XMP nélkül, csökkentett fesszel használom, minek is hajtanám, QuadChanellel hozza a DDR5 DCH- elt
, 1.2V- al kb a világvégéig is elmegy
.A másik meg hogy pld SkyHawk- ot is hirdetnek, használtan magasabb áron, mint ahogy újonnan vettem

Bár én csak a retró HDD- k áraiban vagyok otthon - a retró beárazósban tevékenykedek... -
tibaimp
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
Torrent-re nekem egy ~4TB (3,84TB) SSD van beállítva, és elég arra, amire nekem kell.
Ha nagyobb kapacitásút nézel HDD-ben, maradhat a WD Red Plus 8TB-ig 5400-5640 RPM, így ez halkabb. Az fölött már 7200 RPM, valamivel hangosabb lesz.
-
nálam egy poolból megy a jellyfin és a torrent, korábban meg egy usb lemezről, soha nem akadt semmi.
ezért írtam le többször, hogy használattól függ, 900+ seedem van, de nagyrészt régiek, kis forgalommal. ha padlógázon megy az aránygyűjtés mindig friss cuccokkal, akkor nyilván kevés lesz. -
tibaimp
nagyúr
Bőven megfelelő a WD Red Plus arra, amire kinézted, halk is, és elég gyors is.
A mai HDD-knek nem gond a 4K videó lejátszás.Azon gondolkozz el inkább, hogy tuti elég-e a 2x4TB, nekem is vannak UHD/FHD filmjeim, de a 16TB-os majdnem tele van, a sorozatokra meg kellett a 20TB-os
-
L4D1K
őstag
válasz
qnadam
üzenetére
Hali!
Tapasztalat alapjan, ha megy a torrent akkor a Plex szaggat / bufferel.
En ugy hasznalnam a torrentet, a letoltott fajlokat atkopizza a masik dedikalt HDD-re, ahova en mar rendszerezem / mappazam a tartalmakat ahogy kell. Plex eleg haklis a szetszort tartalmakra es probalnam tisztan tartani amiket megoriznek.
-
allein
addikt
válasz
roseA580
üzenetére
Igazad van, még szerencse, hogy az alza automata a házunk előtt van
kértem tőlük cserét de úgy néz ki az alza szerint, hogy visszautalás lesz. Összeségében én elégedett vagyok velük, nagyon ritkán volt problémám és amikor volt azt is rugalmasan kezelték és mindent megoldottak. -
ha nincs raidben, nem kell egyformának lenniük. ha raidben vannak, akkor se kell, csak lehetnek hátrányai

ha nem úgy torrentezel, mint az őrült, hogy az egész internetkapcsolat folyamatosan ki legyen használva különbenmindmeghalunk, hanem csak seedeled azt, amit amúgy is meg tervezel nézni, akkor nem kell különösen gyors hdd, filmnézéshez főleg nem
viszont van értelme a torrenteket különválasztani?
-
L4D1K
őstag
Sziasztok!
Kozeljovoben tervezek NAS-t venni, es szeretnem felmerni milyen HDD-t lenne celszeru hozza vennem.
2-bay NAS, raid nem lesz. A gyarto eleg specifuksan megadja milyen NAS HDD-ket ajanl, de ugy erzem nekem ez itthoni korulmenyekre overkill.
Erre lenne hasznalva a HDD:
1. data pool: torrent le / fel
2. data pool: Kepek, videk, filmek, zenek stb tarolasa es elerese Plexen keresztul. Nem lenne erzekeny adat.Most erre a celra 1db kulso WD elements portable 5tb -t hasznalok, rakotve az asztali jatszos gepre es ezt szeretnem kivaltani.
2 ev sosem volt kihasznalva a wd, szoval 2x4TB WD Red Plus-ban gondolkodom.
Az otthoni net 1000Mbit/s, a router es a nas kozott 2.5Gbit meglesz.
A kerdesem:
Ha nem lesz raid-be kotbe sose, szamit hogy ugyanaz a marka es ugyanakkora meret legyen?
Le / feltolteshez illetve siman "mozizni" 4K filmekkel eleg a lassabb / halkabb HDD? Illetve van e ajanlatobb "budget" kateregoria erre a hasznalatra?Koszonom

-
tibaimp
nagyúr
válasz
allein
üzenetére
Itt kérdezz szét: HDD probléma (nem adatmentés)
De, amúgy igen, küld vissza!
-
allein
addikt
Sziasztok, adott egy 26TB WD Red Pro HDD, rácsatlakoztattam PC-re, közvetlenül az alaplapra, hallom ahogy áramot kap, felprög, de nem bootol be a windows, van 3.5" USB házam, rácsatlakoztattam a merevlemezt de nem tudok semmit csinálni, lemezkezelő látja de nem engedi particionálni, mindegy, hogy MBR vagy GPT, az az üznetet kapom, hogy az eszköz nem áll készen. Próbálkoztam parancssorból, list disk alatt megtalálom de 0B a mérete, select disk, clean, eddig jó, amikor létre akarom hozni a partíciót azt mondja: diskpart has encountered an error: Az eszköz nem áll készen.Lehet a HDD gyári hibás lesz?
Rádugtam a NAS-ra és látja, nem igazán értem mi lehett a gond. Ez a második ilyen HDD-m az elsőnél a WIN gond nélkül látta, amint csatlakoztattam a NAS-ra a HDD egy jó pár mp-ig kis, kattogó hangokat adott ki, ami gondolom rendben van. Alza alapból nagyon szarul csomagolta be, fel is vettem videóra, lehet, hogy megsérült a HDD? És most kiderül, hogy a HDD 245 órát futott, HDD zsírújként szerepelt amúgy, megy vissza

-
konyi79
addikt
válasz
smallmer
üzenetére
Mint statikus tároló nekem rossz a tapasztalatom az SSD-vel, épp ezért a véleményem is, de ez itt már nagyon off.
SZERINTEM ha HDD nagyon leegyszerűsítve 8TB-ig 5640rpm modellek, utána érdemes egyet ugorni a pro-ra 12TB fölé, a hélium miatt. Rengeteg érv van mellette, nézd meg a fogyasztását is azonos levegő vs héliumnak.
Ez is csak addig igaz, ha nem akarod kihasználni a 2,5GbE lehetőséget a NAS-on. Ha igen, akkor nagy HDD kell, a nagyobb adatsűrűség miatt az tudja kihasználni.
Mondjuk nyilván az én véleményem is befolyásolják a felhasználási szokásaim, a nyers képek meg videók miatt nálam félre van rakva már két hibátlan 4TB-os Red. Nyilván más annál a helyzet, aki ekkora kapacitáson is megfér simán, ott más a matek, nem biztos megéri ugrálni a nagyobb pro modellek felé. ÉS írom ezt úgy, én kizárólag WD modelleket ahsználok, azzal van tapasztalatom. Lehet pl az MG széria egész más, meg kell nézni az adatlapokat.#79118qnadam
Igen, sok összetevős a dolog, a rezonancia még kellemetlen dolgokat tud okozni, ha valami alapfrekvenciájával egybe esik. Pont ez a gond SZERINTEM a nagy fordulatú nagy a kapacitású levegős modellekkel. Hacsak nem a garázsban vannak nagyon nehéz azt a rezonanciát semlegesíteni. -
tibaimp
nagyúr
válasz
smallmer
üzenetére
Ha még HDD, és He töltetű, akkor célszerűbb a 16-22TB mérettartományba is szétnézni, mert sok esetben nem annyival drágább, mint egy 12TB-os (sőt olyan is volt, hogy az volt az olcsóbb másik gyártótól).
Ebben a méretben akkor már bejátszik a Toshiba MGxx és a Seagate EXOS is, bár az EXOS hangosabb! Ezek is 5 év garos Enterprise HDD-k. -
smallmer
őstag
válasz
tibaimp
üzenetére
Köszönöm szépen!
Egyre jobban hajlok a héliumos felé. Most már csak az a baj, hogy így nagyobb HDD-t kell vennem.Köszönöm szépen, hogy felhívtad erre a figyelmemet. Az A betűsnél sajnos nincsen WD RED PRO. Most már olyat szeretnék, ami héliumos.
Köszönöm szépen. Látom, hogy csak 12 TB-nál kezdik el a héliumot és nem is nagyon kapható. Ezzel gondban leszek.
Szóval, akkor 8TB-tól indulva kellene valamilyen, ami halk
Kezdjek el SSD-t is nézegetni?
-
válasz
konyi79
üzenetére
bármi zavarni fog seekelés közben, de az nem állandó zaj, max ha torrentezel.
vagy ha épp a nas csinál... valamit. nem tudni, hogy mit csak seekel az összes lemezen, mint egy elmebeteg.
a búgás meg az akusztika érdekes kérdés, nekem a nappaliban van a gép, ami előtt ülök, az asztal mellett egy komód, amire nagy néha felteszek egy hdd dokkolót. ha abban benne van egy kétterás red, az nem hangos, ha mellette ülök. viszont az üreges komód valami olyan akusztikai viszonyokat teremt, ha elmegyek tőle 3 méterre az előszobába, ott hallatszik rettentően a búgás

-
konyi79
addikt
válasz
tibbike01
üzenetére
Nem, ezek szerint félreértelmezhetően fogalmaztam.
A levegős 7200-as, ami éppen csak elviselhető így (nekem). A levegő sűrűbb, a tányérok nagy fordulata miatt erősen turbulens a házon belül ami zajt és vibrációt okoz.Nyilván a méret tovább árnyalja a képet, nem ugyanazt fogja csinálni az egy meg a 9 tányéros, de ezeket összevetni linkeltem be az adatlapokat.
Ha csendes NAS-t akarsz, állj meg 5640rpm-es plus modelleknél, vagy héliumos pro.
Ott viszont a nagyobb kapacitás = több tányér = több fej = nagyobb tömeg = nagyobb seek zaj. De az csak akkor zavaró, ha nyúzod épp random műveletekkel (pl torrent)Összegezve:
Ha elég a 8TB ÉS nem kell a 2,5GbE nyújtotta előny, akkor a WD80EFPX jó neked, ha kell a tempó és számít a hangja akkor a 14TB+ pro modellek.
Korábban itt szóba került a plus modellek között a WD120EFBX érdekes állatfaj, bár 7200-as de csendesebb, mint bármelyik hasonló méretű, cserébe nem túl gyors.Amúgy milyen HDD volt a TS233-ban? Nem épp az volt neked benne a zajos?
-
tibaimp
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Ott olvastam
! Amúgy jogos, nagyon sok az a 180TB/év is. -
King Unique
titán
válasz
tibaimp
üzenetére
A már linkelt WD Purple Pro adatlap 6. pontja szerint valóban.
"A munkaterhelési ráta a merevlemezre vagy arról átvitt felhasználói adatok mennyiségét jelenti. A munkaterhelési ráta évesített (átvitt TB X (8760 / rögzített bekapcsolt órák)). A munkaterhelési ráta a hardver- és szoftverösszetevőktől, valamint a konfigurációktól függően változhat."
Bár az érdekes, ha már az olvasott adatmennyiséget is limitálják, olyan még SSD-knél sincsen, ott csak az írásmennyiség (+ munkaórák) függvénye az elhasználódás.

De ahogy teleírni, úgy visszaolvasni sem fogja évente 22x 1:1-ben a teljes tárolókapacitást a legtöbb felhasználó, átlagos használat mellett a 180 TB/év is bőven elég lehet. -
tibaimp
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Ez a szám nem csak az írást takarja, hanem az olvasást is, azért nevezik terhelhetőségnek. Valahol volt erről írás, megpróbálom előkeríteni.
-
King Unique
titán
válasz
tibaimp
üzenetére
Mondjuk itt a 180 TB/év sem kevés, ami egy 8 TB-os HDD-nél ugye azt jelenti, hogy évente kb. 22x lehet telemásolni és újraírni. Ellenben a gyakorlatban nyilván nem feltétlen fogja évente nemhogy 22x, de lehet 2x sem telemásolni és újraírni a nulláról, nagy tárolókapacitású adattár merevlemezt gyakran 1x telemásol az ember, aztán utána csak olvassa a tartalmát.
Úgyhogy inkább a magasabb MTBF / MTTF és garanciaidő, ami reálisabb lehet, nem feltétlen az 550/180 TB/év, amit jellemzően úgysem használ ki a többség.
-
tibbike01
addikt
válasz
konyi79
üzenetére
Szóval egy heliumos HDD egy rezgéscsillapítós, habszivacs pogácsákon álló NAS-ban csak éppen "elviselhető" a nappaliban?
Én csak csendesen vagyok, újra NAS-t akarnék venni mert a szolgáltatási tetszenének, ileltve volt is egy Qnap TS233, de olyan hangos volt, hogy 2 napot bírtam vele együtt élni.

-
konyi79
addikt
válasz
smallmer
üzenetére
Erről magad is könnyen meggyőződhetsz.
Itt a Red pro itt pedig a Red Plus datasheet.
A plus 5640-es, a pro 7200-as. Az 5. sor a Drive Technology jelöli a töltetet. Alul az Acoustics (dBA) mezőben pedig a hangot. A Seek annyira nem is lényeg, közelről vagy ha hálóban van bármi zavarni fog seekelés közben, de az nem állandó zaj, max ha torrentezel. Szekvenciális írás-olvasás kb megegyezik az idle értékkel.
Annyit érdemes tudni, ez a hangnyomás érték logaritmikus skála, kb 3dBA a megduplázása a tényleges hangerőnek.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg egy 24TB-os 7200-as Red Pro 20dBA hanggal a hélium miatt ha odateszed a füled mellé hallod, hogy forog. Annál egy 5640-es 8TB Red Plus több, mint 2x hangosabb, de még mindig csak ha figyeled 2m-ről tudod kifülelni, ha amúgy csend van.
Na ehhez képest a levegős 8TB-os Red Pro-t a szomszéd szobából hallod, hogy búg. Meg mivel nagy a turbulencia a nagy fordulat és a levegő miatt, rázni fogja az egész dobozt.Nekem van egy 12TB-os pro a DS423+-ban, textilt ragasztottam annak a racknek az élére, amiben van, rezgéscsillapítót a NAS burkolatára belül, illetve habszivacs pogácsákat a talpai alá. Így elviselhető a nappaliban úgy, nem megy 24/7-ben, csak ha tényleg kell. Emelett is az első alkalommal ha lesz rá keret cserélem és megy cold backupnak.
-
King Unique
titán
válasz
smallmer
üzenetére
Ha már ki lettek emelve a jótállási idők, akkor egy 5 év garos HDD-nél majd ügyelj arra, hogy lehetőleg olyan webáruházban vásárold meg, ahol meg is adják rá az 5 évet, mert sok kis csíra webshop csak a kötelező ársávos garanciát adja, ami ugye 250 000 forintig legalább 2 év jótállás. + Abban sem mindig lehet bízni, hogy szükség esetén akkor majd a gyártóval intézve RMA, mert volt már példa arra, hogy a sorozatszám alapján a gyártó weboldala is kevesebb garanciát írt a kelleténél, vagy ki sem írta a garanciát és egyéb gikszer, mert ki tudja egyik-másik honnan szerzi be...Ezért kell már a vásárlásnál biztosra menni és ami a számlán szerepel jótállási idő, az eleve fix.
Na persze ott van az A betűs is, ahol szinte minden estben megadják a gyárilag 5 év garos HDD-kre az 5 évet (60 hónapot) és ami szolgáltatások terén magasan veri az összes többi belföldi webáruházat, sőt ott +1 vagy akár +3 év kiterjesztett garanciát is lehet vásárolni és így összesen 6 vagy akár 8 év jótállás lesz az adott a HDD-re.

-
tibaimp
nagyúr
válasz
smallmer
üzenetére
smallmer: Igen, a He töltetű HDD-k halkabbak, de 10-12TB fölött van ma már csak He töltet a HDD-kben (korábban ez a határ 8TB volt).
konyi79: Nincs ezzel gond, sőt
!!
Majd a kedves érdeklődő eldönti, hogy mi a fontos(abb) számára, de az valóban tény, hogy a 7200RPM-es HDD-k hangosabbak valamivel az 5400-5640 PRM-es társaiktól!
Amúgy, ha meghatározó a hangosság is, akkor WD Red PLUS vagy WD Purple (WD82PURZ, WD84PURZ, WD85PURZ ez a "sima" nem a PRO) itteni tapasztalat szerint is az egyik leghalkabbak. -
smallmer
őstag
Köszi mindenkinek. A héliumos tényleg annyival halkabb, hogy észrevehető? Itt ülök a NAS mellett 2 méterre, szóval nem hátrány, ha halk. Sőt
-
konyi79
addikt
válasz
tibaimp
üzenetére
Csak legyen más vélemény is, én ha nem lényeg a sebesség 14TB alatt átgondolnám a WD pro modelljeit legalábbis ha számít a zaj.
Otthoni környezetben összehasonlíthatatlan egy levegős 7200-as pro modell mennyivel zajosabb a héliumoshoz, vagy az 5640-es plus modellekkel szemben.
Mind igaz amit írtok, hogy a pro más liga de a plus is bőven stabil és vállalható kategória. -
tibaimp
nagyúr
válasz
smallmer
üzenetére
Az 5 év garos HDD-ket nézd, vagyis az Seagate EXOS, WD Red PRO és a WD Purple PRO is 5 év garos hivatalosan! Azért nézd ezeket, mert jó az áruk ahhoz képest, hogy Enterprise szintű HDD-k nagy igénybevételre tervezve. Ezek 550TB/év terhelhetőséget tudnak, míg a 3 éves társaik a "normál" 180TB/év terhelhetőséget, szóval itt fontos tény, hogy nem csak a +2 év a difi (nem beszélve a 2,5 millió óra MTBF-ről szemben az 1 millió órával)!
Az általad kinézett többi HDD is megfelelő NAS-ba, csak már akkor az a plusz pár ezer Ft megéri a +2 év gart és az Enterprise szintet!
Szerintem a 8TB vegyed, mert időtállóbb, még akkor is, ha most per pill drágább.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy minimum 8TB-os HDD-re egy Synology DS425+ NAS-ba.
Az alábbiakat néztem ki:
- Seagate IronWolf NAS 3.5 8TB
106.000 Ft
3 év jótállás
- Seagate Exos 7E10 3.5 8TB
110.000 Ft
5 év jótállás
- Western Digital Red Plus 3.5 8TB
114.000 Ft
3 év jótállás
- Western Digital WD Red Pro 3.5 8TB
121.000 Ft
5 év jótállás
- Western Digital Purple Pro 8TB
100.000 Ft
3 év jótállásAlapvetően ezekben gondolkodtam, de lehet más termék is, ha jobbnak láttok valami mást használni.
+ kérdés: jól látom, hogy ár érték arányban érdemesebb mondjuk 6TB-ot vásárolni?
Ezért pl.:
WD RED PLUS 8TB esetén 1TB ára: 14.250 Ft míg WD RED PLUS 6TB esetén 1TB ára: 13.666 Ft
Mondjuk így belegondolva nem nagy a különbség.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
poirot
üzenetére
Ebben a méretben a HDD-k zöme már Enterprise szintű, 5 év garos, nagy terhelhetőségű HDD, 7200RPM-el. Igazából több választásod is lehet, azt vedd, amelyik olcsóbb, és ott, ahol megkapod az 5 év gart!
WD Ultrastar, WD Gold (bár ez hangosabb), WD Red PRO, WD Purple PRO (bár ebből 20TB nincs csak 18TB majd 22TB és fölötte), Seagate EXOS, Seagete SkyHawk AI, Toshiba MGxx.
Ezek közül a Toshiba MGxx/WD Red PRO/WD Purple PRO halk itteni tapasztalat szerint is, bár a 7200RPM miatt nem a leghalkabbak!
-
poirot
őstag
Sziasztok!
Egy 18 - 20 TB-os belső winchesterben gondolkodom. Egy tároló lenne a kedvenc filmjeimnek, zenének, stb. Nagy adatmozgás nem lenne rajta, inkább csak hozzáadnék, más nem történne a vinyóval. A lényeg, hogy halk legyen, na és persze megbizható.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Path of Exile (ARPG)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- World of Tanks - MMO
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Óra topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Samsung PM9E1 "9100 PRO" 2TB M.2 NVME Gen5 x4 SSD! 14.000-12.500MB/s
- Eredeti fake/full kamu 1TB SSD + kamu 512GB sd cardel (ajándék)! Oktatás, blog, prezentációs célra!
- SAMSUNG 970 EVO PLUS 250GB M.2 NVME PCI-E 3.0 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- M2 Sata 256 / 512 SSD-k / Intel / Samsung / Sandisk /
- Western Digital WD Purple 4TB - WD43PURZ - Új - Eladó!
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Garmin USB ANT Stick jeladó eladó
- 27% - LG UltraGear 32GS75QX-B Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i5 13600K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 Super 12GB Lian Li Vector V100R 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Gondolom a NAS pont azt fogja allitani h ne aludjon..
Régebben árarányban sokkal olcsóbb volt a Barracuda.

.