Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Négy P-maggal jön a Panther Lake generáció
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bronzos ATX 3.1 tápok a be quiet! névjegyével
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
King Unique #76580 üzenetére
Köszi.
Ha tudtam volna nem kérdezem meg. -
King Unique
titán
A Seagate 89%-ig tele van másolva + lehet töredezett az NTFS fájlrendszer, a WD meg 0% és frissen particionálva + formázva, akkor vajon hogyan lehet...
Összehasonlítani eleve azonos módon tesztelve szokás, nem ilyen eltérésekkel.
The HDD Platter Capacity Database
Pontos modellszámok nem lettek megadva, de ha a WD Purple nagyobb adatsűrűségű lemeztányérokkal van szerelve, akkor amiatt is lehet gyorsabb, magasabb a szekvenciális olvasási és írási sebesség.
-
válasz
Dißnäëß #76578 üzenetére
Köszi.
El is indult a dolog.Szerencsére egy nap alatt megjött. Van hangja, de közel sem annyira folyamatos és vészes, mint a másiknak.
Ami meglepő volt az a következő:
Seagate (7200RPM)
WD(5400RPM)
Ez hogy lehet?
Azt értem, hogy a második kettő random írásnál jócskán lemaradt, de a szekvenciásban hogyan lehet gyorsabb? -
Dißnäëß
nagyúr
Érdemes lehet másolni, klón lehet 1:1 megőrzi az eredeti meghajtón tárolt adatok elrendezését vagy lehet nem (ez az algoritmustól, a klónozás fajtájától is függ, amit nem tudunk, de inkább esélyes az 1:1 klón mint a "csak" logikai-ugyanaz).
SSD esetén szinte mindegy, melyik módon mented át az adatokat egyikről a másikra, seek idő kvázi-nincs.
HDD esetén a másolás jobb, mert felér egy defragmentációval
Beolvassa a régi fájlt, akár jó sok seek-el is, ami lehet több darabban a diszken itt-ott már, majd kiírja egybe a friss fájlrendszerben. Ennyi előnye van. Főleg nagy videofájloknál van előnye illetve akkor, ha a régi lemez hülyére volt már használva rengeteg írás-olvasással.Tip of the day: érdemes csak simán másolni, majd kézzel törölni a forrás diszkről a motyót, nem pedig mozgatni egyből. Ha mozgatod (move), akkor esetleges védett könyvtárok-fájlok, akármiknél megáll a folyamat és kérdésre vár Tőled, hogy biztos, vagy hasonló (programfüggő), és miközben elmentél vacsizni, hogy "na, a gép másol addig is", hát az pont nem másol, mert megakadt egy törlésnél. Először csak másolás művelet használatával viszont nem kötekedik, tényleg otthagyhatod és meglesz x óra alatt.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Ha csend kell, mindegy, melyik Skyhawk, a Purple halkabb.
Nekem 4db Exos-om van, ők vállalatik és kifejezetten hangosak.
Én nem vagyok nagy seed-gép
úgyhogy nálam a letöltősdi jellemző, az pedig SSD-re (temp könyvtár) és onnan át erre a 4-diszkes logikai tárhelyre, ha lejött. Letöltés alatt értem a hobbi fotózás rohadt nagy raw fájljait, video-kat, mindent is, nem csak a linux iso-k torrentjeit.
Ha munka van valamivel, SSD-n csinálom. A raw nyerseket először SSD-re, majd innen másolom a HDD-kre, hiszen őket megőrzöm. Az eredeti példányokat hagyom SSD-n, ott dolgozom velük, lesz végeredménynek JPG, PNG, TIFF, akármi ahogy akarom, és őket beteszem a HDD-re a RAW-k mellé, miután már nincs dolgom velük több, végül az SSD-n a RAW-kat törlöm.
SSD-n igazából a munkát végzem (néha audio-t is editálok, szintén ugyanitt), HDD-n pedig a végterméket tárolom tartós megőrzés célból.
Ha fotó, akkor munkában is csak akkor lassabb a HDD, ha batch-ben dolgozol, többszáz képre megeresztesz mondjuk egy gyors átalakítást, igazítást, effektet, akármit és gyors a géped, jól darálja őket. RAW megnyit, módosít, becsuk, elment másban akár, ilyesmik. De itt alig lassabb az SSD-nél, mivel a munka oroszlánrésze a CPU-ra esik.
Video más tészta, ott bele kell seek-elni, kimásolni, vissza, stb stb, ott darálás van ezerrel. Torrentes gépen nem is video-znék, úgy elfragmentálná a fájlrendszert idővel, hogy jaj. Miközben dolgozol, a HDD seek-elget torrentet írogatva. (Ha light-os, belefér, ha erősebb, nem).
-------------------------------
Igazából, ha ennyire óvatosan közelíted a dolgot, én lőnék egy Purple-t, ez halk lesz és az eredeti célod teljesül vele.
Aztán kezdd el használni, mert így fotelből elég nehéz nekünk megítélni, mennyire lesz ténylegesen majd nyúzva az a HDD. Ez tapasztalat alapján kell, hogy kijöjjön. Legrosszabb esetben veszel mellé +1 SSD-t 1-2 hónap múlva és átalakítod a "mit hova mentünk" logikádat a már említettek mentén, túl azon, hogy minden írásintenzív munkát (pl. videofeldolgozás) SSD-re teszel át. Amikor pedig már nem nyúlsz hozzá, kiteszed HDD-re. (Vagy még jobb, egy archiválós HDD-re, nehogy az "élő" HDD, amit használsz mindennap, egyszercsak elromoljon és oda a munkád).
A nagyon aktív, nagyon seed-es és sokat cibált torrentjeidet SSD-n tartod, a csendesebbeket a HDD-n a monitorozott könyvtárban, így jó lesz.
-
tibaimp
nagyúr
Ezen kettő közül: Seagate SkyHawk 8TB és a WD Purple 8TB tuti a Purple-t venném, mert a "sima" SkyHawk lehet SMR-es, mivel kevert széria, na az tuti hangos lesz! Ráadásul az új Adatlapon már nincs is feltüntetve a rögzítési technológia CMR/SMR!!
Nekem van egy régebbi Adatlapom, ott látható, hogy a ST8000VX004 CMR, de ez az új ST8000VX0022 simán lehet SMR-es is!!
A WD Purple esetében ilyen gond nincs, ott minden típusszámú CMR. -
válasz
Dißnäëß #76567 üzenetére
Alzán még van sima is ami egy árban van a WD-vel az AI az drágább viszont mindenben többet tud szinte, de a sima az egyenlő a WD-vel szóval akkor a kettő közül az lehet a jobb vétel, vagy 30-al többért van az AI ami már 10TB.
Te ezeken tartasz fénykép és videókat pl és amikor munka van vele ár viszed SSD? -
Dißnäëß
nagyúr
Skyhawk-om nincs de én Seagate-imádó vagyok az első 20-megás óta, pedig volt hulló darabom is (de WD-ből még több). Viszont itt sokan mondják, hogy Purple halk, egyszer nekem is volt, de a még csak 2TB.. nem releváns.. (de tény, hogy halk volt)..
Skyhawk AI-t gugliztam gyorsan WD Purple-el szemben, 8TB modellt mindkettőből, WD-ből a nagyobb cache-es verziót. Nem-AI-s Skyhawk 8TB-t már nem árulja a Seagate, persze lehet még kapni itt-ott valszeg elfekvő készletről.
WD: 180TB/év vs. Skyhawk AI 550TB/év
WD 3 év gar vs. Skyhawk AI 5 év gar
WD MTBF: 1.000.000, Seagate: 2.000.000 (ennyi óránként hibázhat egyszer, tehát a nagyobb a jobb szám)
WD $215, Seagate $231 (ezek nyilván mire elérnek hozzánk nagy/kiskerbe, máshogy alakulnak, de egy alap arányt mutatnak)Saját adatlapjuk alapján:
Nyugalmi zaj: WD 24 dBA, Seagate 28 dB (átlag), 30 dB (max)
Seek zaj (átlag): WD 28 dBA, Seagate 32 dB (átlag), 34 dB (max)Lentebbi halvány kiegészítés ellenére is igaza van a kollégáknak szerintem, miszerint a Purple a halkabb.
A dBA egy súlyozott skála a hangerő megítélésére, amely megfelel az emberi fül hallásküszöbének. Bár a dB-t általában a hang mérésére használják, az emberek nem hallanak minden frekvenciát egyformán. Emiatt a spektrum alacsony frekvenciájú végén a hangszintek csökkennek, mivel az emberi fül kevésbé érzékeny alacsony hangfrekvenciákon, mint magas hangfrekvenciákon.
A zajszinteket gyakran dBA-ban (A-súlyozott hangszint) adják meg dB helyett. A dBA-ban vagy dB(A)-ban mért mérések decibelskála-értékek, amelyeket úgy módosítottak, hogy figyelembe vegyék az emberi fül eltérő érzékenységét a hangok különböző frekvenciáira. Ennek a beállításnak az a fő hatása, hogy az alacsony és nagyon magas frekvenciák kisebb súlyt kapnak, mint a szabványos decibel skálán.
A dB-hez képest az A-súlyozású mérések alábecsülik az alacsony frekvenciájú komponensekkel járó zajok észlelt hangosságát, bosszantó tényezőjét és stressz fokozó képességét, különösen közepes és nagy zaj esetén.
-
válasz
Dißnäëß #76565 üzenetére
Nagyon köszi a részletes leírást.
Raid azért nem opció, mert 1 HDD fér csak az új gépházba ezért akarok egy darab nagyobbat.
Torrent szempontjából a letöltés és feltöltés nagyjából egál, szeretem vissza nyomni amit le töltöttem és utána futtatni, de nem seed szerver szintjén nyomom.
Eddig WD Black-et használtam több darabot viszont mivel csak 1 hely lett ezért kell egy nagyobb.
Most a Seagate SkyHawk 8TB és a WD Purple 8TB amik így ajánlottak lettek vagy szóba jöhetnek, filmek lejátszására és telepítés SSD-re szempontból.
A kettő közül melyik lehetne a jobb választás? Az ár végett szerintem tennék valamelyikkel egy próbát aztán, ha az is hangos akkor pedig jön az SSD. -
Dißnäëß
nagyúr
A fordulatszám mentén nem biztos, hogy nézelődnék, tökmindegy. 4db Exos-om van, nem a 7200-es fordulatuk a hangos, ezt egy vékony réteg hangszigetelő azonnal megfogja (mivel magasfrekvenciás és könnyű csillapítani), hanem a seek hang.
Még sebességben sem nagy érvágás, intenzív torrent esetén (pláne az első idők után, ha már elkezd fragmentálódni a HDD) a seek megeszi a 7200-esek szekvenciális olvasás-írás előnyét az 5400-esekhez képest... ez totál elhanyagolható. Na meg több diszkes raid-ekben pláne, amit amúgy ajánlok, egyrészt nő a szekvenciálisnak tekinthető írási-olvasási sebesség is (raid fajtája válogatja de ami nem buta mirror, ott az írás is), miközben egyszerre több lemez seek-el olvasáskor ugyanazon az adaton, azaz nem 1 fej-tömbnek kell előásnia mindent, hanem több is tudja ezt. Ez is setup függő, van amikor hátrány kicsit, de általában inkább előny. (Mintha 1db HDD-d lenne több fej-blokkal - nyilván jobb).
SSD használata intenzív írásra, egy jó tapasztalat erre van már másoknál: [link]
Ha sok írás lesz, leginkább nagyvállalati kategóriás SSD jön szóba és minél nagyobb, annál jobb.Ugye SSD-knél az írást foglalják bele az élettartamba, HDD-nél nincs a kiírt mennyiségre limitáció, viszont az össz olvasás-írást foglalják bele az élettartamba és jó tudni, hogy bár egy HDD felületét agyon-írhatod egy SSD-hez képest, mivel ezek mechanikus eszközök, a mechanika hamarabb fog szétesni egy HDD-ben, mint ahogy egy SSD elkopik. Régen ez nem így volt, de óriásit fejlődött az SSD technológia a kezdetek óta - a HDD is, csak sokkal-sokkal lassabban, így ma ott tartunk, hogy jobbféle SSD-kkel mechanika nélkül, villámgyors sebességgel tudunk tartósabb üzemet elérni X évre, mint HDD-vel. Az egyetlen előnye a HDD-nek a terabájt ára maradt, az olló e téren SSD és HDD között tovább nyílik azzal, hogy komoly írásra tényleg enterprise szintű SSD-t kell nézni, ami zsebbe nyúlós - vagy mész a szürkepiacra, újat vagy keveset használtat, ilyesmi.. (amit én simán meglépek, de ízlések és pofonok).
Ha tartós tárolásról van szó, ajánlom még figyelmedbe ezt a cikket is: [link]
Itt is a HDD nyer, ha az ember biztosra szeretne menni, mondjuk 10 év múlva is olvasni az adatait. Torrentre és egyéb ideiglenes adattárolásra, nyúzásra (aztán eldobod és csere) viszont kiváló az SSD is.
Egy erősen nyúzott torrentes rendszer, ami sokat seed-el is vissza és töltöget is, sokkal komolyabb (többnyire szoftveres) storage logikát és megoldást igényel, mint amit a legtöbb mezei user alkalmazni szokott.
Szóval ha van pénz, én nyújtóznék vállalati SSD irányba, ha inkább spórolnál, akkor zaj + HDD.
Átlagos konzumer SSD változó, említett Reddit posztban ~200 GB/nap írás mellett az MX500 megfingott hamar, míg a legtöbb Intel vállalati SSD 6-10 közötti drive-teleírást visel el naponta egy 3.84TB-s modellen, ez nagyjából 23 - 38 TB naponta, minden egyes nap, élete hátralevő részében, tehát gariidő alatt. És ez 2 éves poszt..
Szóval javultak azóta ismétcsak a konzumer SSD-k is (ahogy a vállalatik is), de nagyon jól meg kell nézni, mennyit tervezel írni rá, mennyi ideig akarod tartani, és miket írnak róla, ha eleve írás-intenzív a cél. (És ismét hoznám a raid-ek előnyeit, kopás, adatvédelem szempontból, de teszitességes megoldásra már egy komolyabb Synology is csak pénzkidobás).
Arany középútként én úgy indulnék neki, hogy miután a várható írásmennyiségemről tájékozódtam és hozzá néztem az elérhető konzumer és vállalati SSD-k paramétereit, nagyjából már lesz fogalmam arról, hogy olcsóbb SSD-be beleférek-e, mert sokkal szolídabb írásmennyiség lesz, mint amit vállal rá a gyártó gariidő alatt.. és akkor jó vagy.
Másik középút lehet amentén is filózni, hogy erős LE-töltés lesz, vagy erős FEL-töltés, vagy mindkettő és erre optimalizálsz.
Erős LE-töltésnél és kevés seed-nél jó megoldás az, hogy ideiglenes SSD alapú tárolóra tölt le a rendszered, majd a letöltés végeztével átteszi a torrent kliens a motyót a HDD-re és onnan seed-eli. Mivel azt mondtuk, kevés a seed, nem fog a HDD éjjel-nappal recsegve belehülyülni, bár ha nő a seed-elés intenzitása, Aladdin összes kincséért fel lehet menni egy mai jobbféle Ryzen alaplappal 128G memóriára és akkor egy jókora adagot cache-elni tud, ha mondjuk ugyanazt az anyagot többen akarják Tőled (nagyon sokan, nem 1-10 leech-ről beszélek).
Erős FEL-töltésnél (sok leech-ed van egy vagy több torrentre) SSD, vagy sok-HDD-s raid tömb, ami RAM-mal ill. SSD-vel mint köztes réteg, cache-elve van, nézek itt egyes hardveres konrtollerekre vagy a ZFS-re, ami külön tudomány még az azt felszínesen ismerőnek is, ha mélyre megy.
Erős mindkettőnél szintén SSD, értelemszerűen.
Szóval HDD csak az első variánál játszik: sok letöltés és nem visznek Tőled intenzíven.
Esetleg sokadik kompromisszum: olcsó SSD (vagy SSD-k) letöltésre és van 1-2 HDD-t véglegesen tárolni azt, ami Neked is kell amúgy és megőriznéd. Eleinte mindent az SSD-re szedsz az alap torrent könyvtárba és hagyod is ott, míg cibálják (sok leech, ahogy seed-eled vissza). Amikor már alig piszkálgatják és adatforgalom 1-1 anyagra szinte nincs, vagy nagyon kevés, vagy ritka-intenzív de megvan pár perc alatt, erre elég már a HDD: ezeket a fájlokat a torrent klienssel át lehet rakatni egyesével a HDD-re, így onnan seed-eli tovább, miközben nem hülyül bele a seek-be sem, mert nem intenzív anyagot küldesz már ide, cserébe a seed időbe beleszámít ugyanúgy (hiszen egyébként nyilván osztod).
-
Ha nem sokkal lenne halkabb akkor nem sok értelmét látom a Purplenak sem. Vagy lenne? Esetleg a RED? Mert az sem sokkal drágább.
Telepítésre, adattárolásra és streamelésre (lakáson belül) használom csak ezért gondolom overkillnek az SSD-t.
Köszi az infókat. Matekolok akkor, hogy nagyobb inveszt vagy hangosabb gép. -
King Unique
titán
Max. az ára miatt, mert SSD-knél azért még drágábbak a TB-ok. Másfelől viszont nem akkora luxus manapság, sőt egyre elterjedtebb adattárolási célra is belső / külső SSD-t használni, a Bittorrent topik hardcore torrentesei is eleve SSD-t használnak, stb. Amiből következik az is, hogy nem kell az írástól se annyira kímélgetni, bírják a strapát.
A nagy tárolókapacitású, sok lemeztányérból álló 7200 RPM HDD-k rendszerint eleve zajosak, ezen nincs mit szépíteni. Ha halkabb kell, akkor a már ajánlott 5400 / 5640 RPM-es WD Puprle lehet jó választás, de az sem lesz zajtalan, utóbbi csak SSD-vel érhető el.
-
kopidoo
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék lecserélni két öreg 10+ éves HDD-t (TOSHIBA DT01ACA200 és Hitachi HDS5C1010CLA382) egy 4TB-os újra. Csak adattárolásra lenne használva. Szempont a halk üzem.
Mit ajánlotok? -
Sziasztok!
Nemrég vettem egy Seagate Exos 7E10 6TB Standard SATA HDD-t amivel sebességileg semmi gondom nincsen viszont iszonyat hangos és mivel tárolásra van használva ezért megy is folyamatosan. Létezik, hogy ezek ilyen hangosak vagy lehet valami hibája?
A gép másik oldalába van beépítve....
Ha ez ilyen, akkor melyik lenne az ami tudásra hasonló viszont csendes?
Köszi előre is. -
tibaimp
nagyúr
válasz
zsolt19900 #76551 üzenetére
Majd írd meg mi lett!
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz
zsolt19900 #76549 üzenetére
A Purple nem parkol, szóval az nem lehet!
Az Energiagazdálkodásnál kapcsold ki a HDD-k kikapcsolását. Tedd 0-ra a beállítást, így "soha" lesz! Illetve cserélj SATA+táp kábelt esetleg. -
zsolt19900
őstag
sziasztok
hetekben vásároltam egy WD43PURZ típusú vinyót és arra lettem figyelmes (elég halk a gépem, ezért is feltűnő), hogy néha hallok 1-1 kattanó hangféleséget a gépházból illetve még arra lettem figyelmes, hogy néha 1-1 lagg is észrevezető a gépen, mikor böngészgetek
a kettő dolog nem függ össze, szóval nem egyszerre jelentkezik. A laggnál viszont azt észreveszem, hogy mikor megszűnik, akkor azzal egyetemben hallani jobban a vinyó hangját is.
Mi lehet a probléma? lenne valami tippetek? Esetleg beállíthatott valamit a win, valami energiatakarékos dolgot, hogy kapcsolgatja ki/be, vagy esetleg akár kevés lehet a kraft is azon az ágon a tápban?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bazijoe73 #76543 üzenetére
Tőtike le, vagy masszív seed, vagy mindkettő ?
Ha seed, az milyen természetű ? Rohadt sok torrent, amiket nagyon cibálnak, vagy rohadtsok de alig "viszik" őket, vagy kevés és nem nagyon mocorog ?Én egyébként temp könyvtárba töltök le (SSD) és ha végzett, beteszi a végső célhelyére (HDD). A HDD-ről már megy a seed és ha sokan kérik ugyanazt, a cache nagyban segít, hogy ne őrüljön meg a diszk a seek-ben.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
T-master
tag
Exosnál, ha recertified, nem kell félni tőle?
-
Dorien
veterán
válasz
tibaimp #76542 üzenetére
Én is inkább 200-300 napot futott, még pár évig garanciális 16-18TB vinyókat vettem kicsivel többért, de mindenkinek máshol van a komfortzónája. (Még a több ezer napot futott 100/100-as vinyókat is simán elviszik, ha elég alacsony az ár.)
Ettől függetlenül megértem, ha valaki csakis vadiúj, 3-5 év garos vinyót hajlandó megvenni, de az nyilván másfélszer, kétszer ennyibe fog kerülni...
Bazijoe73: Tudtommal az SSD kb. mindenben jobb a HDD-nél (nincs forgó, mozgó, kopó alkatrész), csak az árban nem. Egy 16TB Seagate Exos vagy Toshiba MG enterprise vinyó egész szimpatikus áron (~120k) elérhető manapság, SSD-ból kb. 4TB-osat kapsz ennyiért.
-
Bazijoe73
senior tag
Sziasztok Nas-ban Torrentezni ssd vagy síma HDD a jobb?
-
-
T-master
tag
Sziasztok,
Szeretnék venni egy 8TB-os HDD-t, mert a 4TB-ost kinőttem. Mi a véleményetek erről?:
[link] -
tibaimp
nagyúr
válasz
Atomantiii #76529 üzenetére
A kerregő/morgó hang az normális, több tányér, több fej, mivel 8TB-os.
-
Atomantiii
addikt
válasz
tibaimp #76528 üzenetére
Egyelőre csak az egyiket szereltem be. Főleg másolásnál, de néha máskor is hallatszik viszonylag halk kerregő hang (de gondolom normális, csak még azon gondolkoztam lehet kéne majd egy másik táp és akkor talán nem csinálná, nem a ház rezonál amúgy.)
Van a gépben még purple-ből 3 és 4 terás is, azoknál nem tapasztaltam ilyet. De az is lehet, hogy ez amúgy is ilyen. Majd megcserélem a sata és tápkábelt is egy másikra de szerintem ugyanaz lesz a végeredmény.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Atomantiii #76527 üzenetére
Akkor megvetted a 8TB-os Purple-t?
A Purple nem parkol az tuti, és igen, azt kell nézni.Nem tudom mi lehet az a zaj ott nálad
Nem lehet valami ház vibráció? Tedd át másik SATA portra és tápkábelt is cseréld ki.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Atomantiii #76525 üzenetére
Csak vicceltem.
Ezek is adatok.
Minden adat, amit HDD-n tárolunk.
Igazság szerint HDD-vel 2 dolgot lehet csinálni:
1. adatot tárolni rajta
2. verekedni
Másodiknak drága, marad az adattárolás.De értelek amúgy.. szép hobbik, respect.
-
Atomantiii
addikt
válasz
Dißnäëß #76523 üzenetére
Sok autósporttal kapcsolatos felvételem van, amiknél megy a megosztás, de közben csinálok új felvételeket, vágok videókat. Rengeteg régi főleg autósportos újságom van, amiket szerkesztek össze PDF-be, könyvek stb.
Másik hobbim a műholdas feedek vétele, ott is előfordulnak akár 50 gigás adások is ha éppen érdekel valami. Szóval hamar el tud fogyni ha úgy van.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
angelus8925 #76516 üzenetére
Exos, vagy Toshiba.
Ha utóbbi, akkor a TA végű. A TE-sek 512 byte emulációt használnak, a TA-sok 4k advanced format-osok.
Exosok 512e default, de átválthatók 4Kn-re.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Atomantiii #76520 üzenetére
Amelyik hdd-n nem adatot tárolsz, azokkal mit csinálsz ?
-
Atomantiii
addikt
válasz
tibaimp #76521 üzenetére
Most szerzek kettőt, bár előbb csak az egyiket rakom be a gépbe, mert át kell mozgatnom a cuccokat a 4 terásról, mert azt másra akarom használni meg amúgy is kinőttem. Meg még van egy 3 terás is, amit szintén kinőttem már és majd arról is átköltöztetem a cuccokat majd a másikra. A 8 terás remélem nem lesz hangosabb vagy csak minimálisan, mint a 4 terás.
Sok felvételt és videót csinálok és már nincs helyem sehogy sem.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Atomantiii #76520 üzenetére
Több 8TB-os Purple lesz akkor, vagy csak 1?
Majd írd meg, mi lett! Ezek után már érdekel, és remélem az már beválik!A másikat meg tedd ki külső házba, offline mentésnek.
-
válasz
Atomantiii #76514 üzenetére
A Barracuda 8TB nem produkál ilyet, pedig csak a gép tetejére pakoltam, USB saját tápos kábellel. Gép be-kikapcsoláskor van kicsi katt - közelről hallgatva. Üzem közben csak akkora surrogás hogy a ventik szélzaja elnyomja, direkt távolra tettem a gépet, onnan a vinyókat simán elnyomják a ventik.
De ugye ez a nem ajánlott SMR típus. Engem jól szolgál, perpill 7073 óra van benne, és 2TB vegyes mentés +sok film.
Sebesség még nem lassult be, többszáz gigát is írja mint állat.
Ellenben a külső 1TB SSD tényleg lassul 50giga írás felett, állítólag elfogy valami SLC cache izé, nem értek hozzá, de végül is az is jó, ha lecsökken 20-30MB/s- ra az írás, mi is történik?, semmi, itthon vagyok, ráérek kivárni... -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
angelus8925 #76516 üzenetére
WD ilyen méretben már elég drága.
Toshiba MG-t vagy seagate exos-t nézd meg, azok is szerver hdd-k, 5 év garival.Nas mennyire sürgős? 2025 első félévében várható a ds425+, érdemes megvárni, mert tovább lesz támogatva, mint a 423 vagy mert lehet kicsit lejjebb nyomja a 423 árát.
-
angelus8925
tag
Sziasztok,
szeretnék PC-be HDD-ét venni, bár előbb SSD-ben gondolkodtam, de még mindig jobban bíznék benne. 16TB-ot szeretnék és valami csendes(ebb) kellene.
Kezdésnek kapna 6 db. OneDrive fiók biztonsági mentését (családi képek és videók, ehhez esetleg van ötletetek, mert jelenleg csak fiókot váltogatok, amikor eljön az idő).
Emellett pontfelhőket tárolnék rajta.
Meg filmek, sorozatok és plex-en néznénk is néha. Néha torrent.
Gondolkodtam NAS-on is. Synology DS423+-on, mert az tudná a hardveres dekódolást a Plex-hez.
Esetleg később vennék, így olyat, amit oda bele is tudnék rakni? Vagy mit tudnátok javasolni?
(WD vonalon gondolkodnék.)
Előre is köszönöm szépen 🤗
-
Dißnäëß
nagyúr
Pre-emptive Wear Leveling (PWL)
This feature provides a solution for protecting the recording media against mechanical wear. In cases where the drive is so busy with incoming commands that it is forced to stay in a same cylinder position for a long time, the PWL control engine initiates forced seeks so that disk lubricant maintains an even distribution and does not become depleted. This feature ensures reliability for applications that perform a high incidence of read/write operations at the same physical location on the disk.És ha ez így van, valszeg a load/unload viselkedés is hasonló miatt van, hogy idle-ben kitegye a fejeket a felületről parkoló pozícióba és ne egyetlen ponton álljanak sokáig.
-
válasz
Atomantiii #76512 üzenetére
Esetleg: [link] .
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Atomantiii #76505 üzenetére
Szívem szerint a WD Purple-t mondanám, ha jól tudom Neked is van egy, az nem csinálja az tuti! A gond az, hogy a "sima" Purple, ami még ~5400RPM-es, 8TB-nál véget ér, nincs nagyobb! Utána a WD Purple PRO következik 8-24TB-ig, ez viszont már 7200-as, 5 év garos, jó drága HDD, és megnézve az adatlapját, ennek is már 600.000 load/upload van megadva (ennyi szerepel a WD Red-nél is, ami most nem jött be neked), ami azt jelentheti (legalábbis szerintem), hogy ez is parkol már, vagyis csinálhatja azt a bizonyos zajt!
Szóval, ha elég a 8TB, és meg tudod oldani, akkor inkább vegyél 2 darab 8TB-os WD Purple-t, például: WD85PURZ
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Atomantiii #76509 üzenetére
A kettő együtt jár.
Tehát ha a zaját nem bírod, a parkoltatást nem bírod. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Atomantiii #76507 üzenetére
Én Corsair RM550x-el nyomom, lazán visz Ryzen 9 5950x + RTX3050 + 4 SSD + 4 HDD motyót. Nem aggódnék.
Ha nagyon szenvedsz ettől a parkolástól, akkor [link] + [link] .
De SATA-s Exos is jó, csak most nem nagyon látok, de ha lesz, érdemes lecsapni rá.
(Előtte Seagate FARM adatokat megnézni egy linux alól smartctl-el, mert voltak/vannak most Seagate-es csalások, hogy keveset futottnak mondott, közben széthajtott modelleket csomagolnak újra).Lásd Seagate PowerChoice Technology doksi:
Each individual power condition builds on the
capabilities of the previous higher power condition
in order to save incrementally more power. The
specific energy-saving steps implemented for each
power condition are as follows:
Idle_A
• Disables most of the servo system, reduces
processor and channel power consumption
• Discs rotating at full speed (7,200 RPM)
Idle_B
• Heads are unloaded to drive ramp.
• Discs rotating at full speed (7,200 RPM)
Idle_C/Standby_Y (SAS Only)
• Drive speed reduced to a lower RPM
(reduced RPM)
Standby_Z
• Drive motor is spun down.
• Drive still responds to non-media access
host commands.
Gyári defaultként az Exos-okon aktív az IDLE_B is, ami parkoltatós üzemmódot hoz:
Heads are unloaded to drive ramp.
Ez nyilván fogyasztás miatt, ahol akár százával használják ezeket és van, ami egész nap darál, de van, ami meg pihen elég sokat és csak ott áll és zümmög egy rack-ben..
Simán be lehet állítani nekik, hogy IDLE_A-t használják csak, IDLE_B szintre ne menjen (se a további szintekre). De az időzítőkkel is lehet játszani, pl. SAS modelleket IDLE_C-re tenni, ahol fordulatszámot is csökkent és fejet is parkoltat, de ezt csak 1 óra tétlenség után tegye (mondjuk) és IDLE_B-t teljesen lépje át. Ott sem lesz sok kattogás akkor. De a biztos, ha IDLE_A szinten tartja az ember, azaz a legkisebb fogyasztásspóroló üzemmódot engedi, ahol csak az elektronika fogyasztását csökkenti, fejeket még nem parkoltatja.
-
SirRasor
addikt
válasz
Atomantiii #76505 üzenetére
Úgy tudtam, hogy 10w körül fogyasztanak. Mondjuk ezelőtt 10-20 évvel?
Western Digital Red WD100EFAX 10TB Review
"5.7W under load, 2.8W idling, and 0.5W standby"
Ez nagyon baráti, ha a kapacitást nézzük.parkoltatás: olvass vissza 3-al: pont ezt kérdeztem. HDSentinelt belőttem és most naponta csinál kb. 10 parkoltatást, ami teljesen vállalható.
-
Atomantiii
addikt
válasz
tibaimp #76500 üzenetére
Kipróbáltam a wdidle3-at a melós gépemen, mert az otthonin nem tudtam dos-al bootolni, de sajnos azt mondja, hogy VSC enable CMD error. Akkor melyek azok a merevlemezek 8-10 TB vagy azon felül ami ajánlott és nem csinálja ezt a ciripelő hangot pár mp-ként?
Illetve még azon gondolkoztam, hogy lehet nagyobb teljesítményű táp kellene, most 500 W-osom van, de van pár cucc hajtva róla. De vajon mennyit fogyaszthatnak a merevlemezek?
-
SirRasor
addikt
Üdv mindenkinek.
Adott egy 4 TB-os WD Blue (WD40EZAX), ami 8 másodpercenként parkoltat.
330 órája megy és 6591 parkolásnál járElolvastam az összefoglalót.
Wdidle3 olyan hibát dob, ami reddit szerint kompatibilitási hiba: túl új a meghajtó és már nem lehet vele mókolni.
hdparam (windows port) XP SP3 kompatibilitással HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/Output error-t dob. Gyanítom ugyanazért, amiért a wdidle3 se megy.Jelenleg egyedüli működő megoldás, hogy cmd-ben 6 másodpercenként egy fájlba beleírok. Ez lecsökkentette a parkolást 5/órára
Van ennél jobb ötletetek? -
Atomantiii
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Anime filmek és sorozatok
- Windows 11
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Sandisk 1TB SD kártya
- Hibátlan - SEAGATE 2TB ST2000DM008 3.5" 7200rpm 256MB SATA merevlemez
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- WD Gold 8TB új (WD8004FRYZ)
- Eladó 240GB SSD-k
- 500 GB-os 500GB 750 GB-os 750GB Western Digital Saegate Toshiba Samsung SATA HDD barátságos áron
- 320GB 250GB 200GB 160GB 80GB SATA Seagate Toshiba Western Digital Hitachi HGST Samsung SATA HDD
- 320GB 250GB 160GB 120GB 80GB Western Digital Samsung Saegate SATA HDD-k barátságos áron
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép játékra! R9 3900X / X570 / 6700XT / 32GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Huawei MediaPad T5 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest