- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
roseA580 #76720 üzenetére
Amit linkeltél wikipédia szócikket, abban írják, hogy:
A korszerű elektronikus berendezések sem mutatnak fürdőkád-életciklusgörbét. Ennek az az oka, hogy az integrált áramköröket tartalmazó eszközök nem mutatnak elfáradási jelenséget.
A klasszikus fürdőkádgörbe a konvencionális technológiával készített eszközökre jellemző.
Emiatt írtam, hogy ennek nincs köze a hdd-hez. -
roseA580
tag
Ne kezdjük a felesleges vitát, a HDD is ugyanúgy műszaki eszköz, mint egy TV vagy egy mosógép, netán mobiltelefon.
Ui:1.
Tudod hogy mennyi mobiltelefon hibásodott meg "0" óráson, még a tesztelésem során?
2.
Anno voltam egy TV gyárban ahol 24 órát tesztelték a TV-ket egy futószalagon kiszállítás elött.NOKIA tapasztalat mindkettő.
Ehhez képest most már mindent olcsóbban kell előállítani és a tesztelés az drága, azon is faragni kell. -
Dorien
veterán
-
roseA580
tag
-
tibaimp
nagyúr
Amúgy ezt én sem értem! Honnan veszik az emberek, hogy egy HDD a ciklusa elején rottyan meg, a végén persze, mert pont addig tartott, amikorra tönkrement...
Kereste erre vonatkozóan leírást, de semmi.Nekem például egy Hitachi/Toshiba DT01xx 3TB-os bőven a gar ideje közepén ment tönkre, szó nélkül cserélték!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
joska19888 #76707 üzenetére
2-6TB környékén nézz szét, mert a 2TB nem a legjobb Ft/TB aránnyal rendelkezik ma már!
WD Purple, WD Red Plus ezek 3 év garos, CMR, HDD-k. A Purple halk is! Jellemzően a többi 2-6TB-os HDD ebben a méretben SMR-es és csak 2 év garos, és annyival nem biztos, hogy olcsóbb! (pl.: Toshiba P300, WD Blue) -
joska19888
lelkes újonc
Sziaztok!
Van régi Toshiba 3.5 2TB 7200rpm 64MB SATA3 HDD-m 13éves, még müködik (Torrent-re,játékokra szinte mindenre használom) de szeretném kiváltani biztonság kedvért egy másik 2TB-ra.
Milyen hasonlóan megbízható 2TB HDD-t vegyek? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dave567 #76697 üzenetére
Poreszre és torrentre kiváló.
Ha fontosat tennél rá, csakis kettesével, nincs az a HDD, amit fontosra egyedül ajánlani mernék, 20 tera bukása tud fájni.
Az Exosok nekem kedvenceim a széleskörű szoftveres finomhangolhatóság miatt, igazi kezesbárányok, de tudnak recsegni, tény. Nálam a dolgozóban a NAS, nem zavar, a háló 10 méterrel arrébb van, a nappali is a túloldali fal..
A Backblaze statjai alapján nemigazán van szignifikáns eltérés a mai azonos szériás HDD-k között megbízhatóságban, ami azt is jelenti, hogy kb. ugyanannyi esélyed van bemákolni egy hibásat (szállítás miatt többnyire), bármilyen márkát és típust is választasz.
Amit mérlegelni kell inkább, hogy napi indítós-leállós lesz-e, vagy folyamatos üzemet támogató, sokat írsz rá (CMR), vagy csak archiválós 1x teleírós polcra kitevős (SMR is ok), zajszint üresjáratban ill. erős seek esetén.. ez ki is adja általában az ajánlást.
1 tapasztalat, majd hoznak mások is:
Nálam kétnaponta-naponta indulnak az Exosok, a nagyvállalati felhasználásra szánt diszkek a "legkeményebb harcosok". Tudják mindazt, amit az összes többi így-úgy megkülönböztetett fantázianevű széria. Folyamatos üzem oké, napi indít-leáll oké, folyamatos írás oké, többedmagával sűrű egymás melletti elhelyezés (vibráció tűrés) oké, többszintű, konfigurálható energiagazdálkodási módok és fej parkoltatás (vagy ennek kikapcsolása) oké, 512 byte / 4K szektorméret konverzió oké + Seagate Farm (SMART jellegű használati adatok logolása külön kiolvasható, Seagate-specifikus mezőkben tárolja).. nem tudsz olyat mondani, amit egy Exos ne tudna, szvsz a legfejlettebb vezérléssel bíró diszkek ma, még a többi Enterprise HDD-hez képest is.
Egy szó mint száz, ha egy X20-ast néztél ki (feltételezem 20 terásat, mert van minden X szériában kisebb is), a legjobb HDD szerintem, ha belefér Neked az, hogy hallod a seek hangot. Ha csendesebb kell, más irány kell (lásd előző hsz-ek, pont ezen lamentáltak az Urak).
Szerk.: használtan, nulla gar: próbagar legyen azért, mondjuk 2 nap + jó sok pozitív értékelésű eladó.
-
Dave567
addikt
100000 Ft használtan egy 2022 nulla Gabival egy 20Exos, szerintetek?
-
-
Dave567
addikt
Sziasztok
Filmek tárolására/ lejátszására Média Playeren keresztül, milyen HDDt tudtok ajánlani a lehető legnagyobb Tb-os legyen, ami annyira vészesen nem hangos? -
Virag.h
aktív tag
Illetve az mennyire nem ajanlott vagy velyeses ha pl kezdem egy ws red pro val majd kesobb melle egy seagate ironwolf pro kerul be?
Pro es kontra velemeny? -
tibaimp
nagyúr
-
Virag.h
aktív tag
Ha valasztani kene akkor ki melyiket valasztana?
WD Red Pro 12TB ~. 135e ft
Seagate IronWolf Pro 12TB ~. 115e ft -
Virag.h
aktív tag
Aztan lehet az lesz a megoldas h atkerul egy masik helysegbe...🤭
De akkor az elozo beszelgetesre visszaterve azert veszelyes uj merevlemezt venni mert meg nincs "bejaratva" ha lehet egy honap utan reccs... de az is lehet h 10ev utan sem tortenik meg...
Ellenben a hasznalttakkal amik mar 500-300 napot is futottak es hd sentinel segitsegevel konnyen kiolvashato es kalkulalhato a meg varhato elettartamuk? Igaz?
-
daavidvhs
csendes újonc
ami fontos arról ne csak egy mentés legyen
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Virag.h #76657 üzenetére
2 féleképpen csinálhatod:
- 2+8 shr, amiből csak 2TB-t használhatsz. Ha megvan a másik 8-as, akkor a 2-es ki, új 8-as be, shr kötet javítása, majd a kötet növelés 8-ra (ami valójában 7.4TB körül lesz)
- 8-ast használod 1 lemezes shr-ben, 2-esre nastól független mentesz offline, majd ha megjött a másik 8-as, akkor hozzáadod a meglevő 8-as shr-hez. Amíg nincs meg a másik 8-as, fontos adatokról folyamatosan mentesz.
Én utóbbit választanám. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Virag.h #76655 üzenetére
ha SHR-be akarod tenni, akkor addig csak 2TB helyed lesz, a többi 6 TB-t nem lehet addig használni.
esetleg a fontos adatokról és rendszerbeállításról csinálj offline mentést WD purple-re (usb-n keresztül), majd húzd le NASról. ha bedöglik a 8TB-s, legfeljebb a nas újrakonfigurálására megy majd el kis időd, ha meg lesz a csere HDD.
-
Virag.h
aktív tag
-
tibaimp
nagyúr
válasz
szucsi #76652 üzenetére
Sanyi.mTs: Köszi a visszajelzést!
szucsi: Ha ebben a mérettartományban gondolkozol, mindenképp érdemes megnézni a 16-22TB-os méret tartományt is, mert ott lesz igazán jó a Ft/TB arány, a 10TB pont nem!
Halkságra én csak a Toshiba MGxx szériát tudom ajánlani, nekem van is egy 16TB-os, nem hallani felőle semmit, nekem megfelelő, az, hogy Neked jó lesz-e, azt csak majd te tudod megmondani vásárlást követően...
Jó lenne még a Seagate EXOS is, de arról többen jelezték itt, hogy hangos(abb): [link] [link]
A WD Purple PRO (8TB fölött nincs már "sima" Purple) is jó lehet, de eléggé drágák, ezért írtam, hogy fontold meg a Toshiba MGxx-t!Ezek mind 5 év garos Enterprise szintű HDD-k, szóval bőven az ajánlott kategória.
-
szucsi
őstag
Sziasztok, Synology NAS-ba keresek halk 10TB-os HDD-t, jelenleg WD63PURZ van benne, ez nagyon halk, 1m távolságra ülök tőle, gyakorlatilag semmi hangja. Azt látom, hogy 5400-as fordulatszámút 10TB és afölött már nem gyártanak. Ajánljatok légyszi valamit, ami tényleg halk, és minél több garit adnak rá. Köszönöm!
-
Sanyi.mTs
addikt
Egy kis beszámoló:
1.) 5,5 éve használok Synology NAS-ban (csendes venti profillal) 2db WD RED 4TB (WD40EFRX) HDD-t. Alapból csendesek, csak akkor van hangjuk, ha megy valami intenzívebb művelet (pl képek, videók indexkép generálása vagy torrent letöltés).
Számomra annyira halk, hogy éjszaka 1,5-2 méterre is tudtam mellette aludni.2.) Most beszereztem 2db WD Purple 6TB (WD64PURZ) HDD-t és egy új NAS-t, ami szintén csendes venti profillal megy. Azt tudom mondani, hogy hasonlóan halkak ezek a HDD-k is, inkább csak a NAS venti (szél) zaját hallani
De ezeket a HDD-ket is hallani, ahogy dolgoznak (20+ ezer kép és 700+ videó indexkép generálása), asszony meg is ijedt, hogy nem fog végig ilyen hangot kiadni, ugye.
Írás tesztet nem csináltam (nincs is sata porttal rendelkező asztali gépem), mert egyből mentek a NAS-ba. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Virag.h #76649 üzenetére
Ez a Seagate Ironwolf PRO rendben van, bőven az ajánlott kategória! Hogy mennyivel hangosabb, az szubjektív, tuti az lesz, mivel itteni tapasztalat szerint is a WD Purple a leghalkabb, illetve ez 7200-as, míg a Purple-d 5400-as RPM-es.
A RECERTIFIED HDD-t én nem vennék, de ez én vagyok
!
Szerintem pár dolog a fontos:
- nagyon jó az ára, hogy megérje,
- bármilyen külsérelmi nyom se legyen rajta,
- nézd meg a Serial Number alapján, hogy gyártói gar mennyi vonatkozik rá! Erre van minden gyártónak megfelelő oldala, például Seagate esetében: [link] -
Virag.h
aktív tag
Szerintetek ez most jo vetelnek szamit?
Nas ba lenne es vegulis a sebesseg lenne talan az egyetlen elvaras no meg a megbizhatosag. (Gondolok itt az 5ev garira)
A hang annyira nem erdekel de kivancsi lennek h mennyivel hangosabb a jelenleginel? (wd purple surveillance 2tb van most)Illetve a RECERTIFIED hdd knek vannak elonyei? Vagy erdemes elkerulni oket?
-
válasz
roseA580 #76639 üzenetére
Hát kérem szépen, lakótelepen lakunk, mit csináljak vele. De sebaj, kb. 1 év múlva akár palotába költözhetek, majd kiderül.
Régebben sokat hangoskodtam kamasz koromban, most nem lehet a pszichiátriai kezelésem miatt.
Amikor jobb torrentet töltöttem le, a régebbi rosszabb minőségű torrentet valahogy törölni kell a winyóról is, akkor jött a bibi az hogy töredezett lett a következő letöltéskor.
Akkor hallatszik ki rendesen jönni a seekelési ámokfutása.
-
Úgy tűnik, hogy kb. 3 nap félnapi használat után megutálták a szomszédok a WD GOLD 8TB winyótól, gondolom eléggé zajos a motorzaj, immár most kb. 3-szor puffolták a szomszédok, sajnos ez van, el kell fogadni.
-
válasz
Atomantiii #76635 üzenetére
Nekem meg 36 éves WD 3.5" duplamagas IDE 32MB - hibátlan.
-
MCGaiwer
addikt
WD WD60EFPX vagy WD64PURZ egyszerű (hideg) adattárolásra?
-
Wolfskin
őstag
válasz
Pékmester #76625 üzenetére
Az is jó, de a purple 5 ezerrel olcsóbb. Azt gondoltam, erre úgyis csak főleg írva lesz (biztonsági másolat), egy másik példányt tartson felhőben, ezzel élete végéig ellesz a néni.
update
#76628Dißnäëß
ebben teljesen igazad van, azért is írtam, amit írtam előbb, hogy két példány minimum. De most a laptopján van minden, meg egy pendrájvon. Erre mondtam neki, hogy legalább egy külső tárolót vegyen. A laptop ha jól emlékszem egy t430s, amitben max kb. 256-os hdd szokott lenni gyárilag.
Egyébként én is láttam olyan "u" alakú grafikont, hogy az új HDD-k meghibásodása (aránya, valószínűsége) kb. féléves koruk után drasztikusan csökken (addigra jönnek ki a gyári hibák), és az élettartamuk (kor, írás stb) végére kezd megint emelkedni. Én általában használt (kipróbál) , de még garancilális goldokat szoktam venni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Wolfskin #76624 üzenetére
A "megbízható"-t vegyük ki a mondatból, még újnál is, nemhogy használt esetén, és ha így is megfelel a keresés az igényeknek, akkor vehető bármilyen csilivili HDD
1 szem HDD nem tekinthető megbízhatónak fontos adatok számára.
(És pont arról beszélget épp másik fórumtárs itt, hogy a vadonatúj vinyói döglenek).Szóval ha az ismerősöd költséghatékonyan kész bukni mindenét, miután átmentette az 1 darab HDD-re a fél életét és családi videóit fotóit stb, hát ... ő tudja.
Kétlemezes NAS-t ajánlanék, használtan.
Vagy LEGALÁBB olyan külső USB házat, amibe 2db HDD tehető és ezeket tükörbe tenni Windows alatt egymáshoz (vagy akár ne is tükrözni, csak tökugyanaz legyen kimásolva rájuk és akkor elég 1-helyes ház is, de 2db HDD-nek, és mentés után mehetnek a polcra pihenni).
Szerk.: látom cloud opció. Cloud + HDD ok.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Pékmester #76623 üzenetére
Igen, csak 100%-os HDD-t árulhatnak! Ki kellene cserélniük, csak az a gond, hogy a nagyker szívatja őket, a nagykert meg a gyártó, mivel bármiféle apró külsérelmi nyom látszik, ugrott a garancia, mivel feltételezik, hogy elejtetted. Valószínű ezt vizsgálják, vagy hasonló. Bár írtad, hogy nem látni rajta, remélem ők sem fedeznek fel semmit...
-
Wolfskin
őstag
Sziasztok, ismerősnek keresek HDD-t megbízható adattárolásra (laptop, telefon, fényképek tárolására) 3-4TB méretben, költséghatékonyan. Külső házban fog csücsülni és ritkán lesz használva. Használt is jó, de lehetőleg keveset futott, garanciával.
Erre bármelyik WD jó? Akár a Purple is, az a legolcsóbb, ahogy néztem. -
Pékmester
tag
Sziasztok!
Magyar forgalmozótól vásároltam WD RED belső HHD-t. Az HD Sentinel szerint az egyik 7%-os állapotban van (kattog, zörög, stb), a másik 98%-os. 0 percesek, magam bontottam ki őket. Semmi külsérelni nyom nincs rajtuk. Garanciális cserére visszavittem őket, 15 napja ülnek rajta. A 7%ost sztem kicserélik, de kiváncsi leszek a 98%-osra. Van a vinyonál vmi limit ami alatt cserélnek csak? Új cuccot csak 100%-osan vennék át.
-
tibaimp
nagyúr
bolic: Az a 110 MB/sec annyira ma már nem sok. OK, köszi.
Lauda: Nem semmi. Használatban vannak még?
Annó én is nézegettem ezeket, ilyeneket, de csak álom maradt, mert nem volt rá pénzem soha, ma meg már...
Amúgy nem is tudom, hogy manapság miért nem gyártanak ilyen extrém HDD-ket. Mondjuk az SSD-k kb. megölték ezt a kategóriát, valszeg azért nem. -
tibaimp
nagyúr
Igen, ez a nagy hűtőbordás változat, amiben egy 2,5 colos HDD lapul, de maga a borda 3,5 colossá teszi. Láttam ilyet kiállításon, meg fotón. Az komoly
szerk:
Amúgy mit tud ez a "kis" szörny? CrystalDiskMark-ot tudsz rajta futtatni? -
válasz
tibaimp #76613 üzenetére
Most töltöttem le bithumenről, picit más a seedelési viselkedése mint az nCore, nos szóval most újabb tapasztalattal érkeztem be, hogy 1 gigabit (max. 116 mb/s) letöltéskor a wd gold 8tb wd8005fryz szerver winyó kb. lazán 60%-80% körül volt a hdd leterhelheltsége!
Nem hittem a szememnek a káprázatos hdd terheltség miatt, de valóban a gépházon lévő hdd led alig pislogott eddig, persze nem minden torrentek egyformák a letöltési különböző viselkedések miatt.Igen valóban meg sem közelítette a korábbi mondjuk VelociRaptor 10k RPM winyó a mai sebességgel.
-
Többször megtapasztaltam, hogy 100% terhelési letöltést hajtottam végre és nem dobálja a tőlem letöltőket, azaz vagyis letöltés közben is van feltöltés a WD GOLD 8TB winyónál, a régebbi WD RED Pro winyó pedig többször ledobálta a feltöltést.
Érdekes különbséget fedeztem fel, ti is le-ledobálgatja-e a torrent feltöltéseket?
-
-
KBalázs34
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy érdemes e olyan merevlemezt venni ami Recertified ként árulják? Csak adat tárolásra lenne az adatok felmásolása és utánna menne a szekrénybe, nem folamatos üzemre lenne!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- Samsung 980 PRO 2TB M.2 NVMe ssd eladó /Garanciás/
- (új, bontatlan) ADATA Ultimate SU650 120GB (Foxpost:+1400Ft)
- (új, bontatlan) 250GB WD Blue SA510 (Foxpost:+1400Ft)
- Toshiba Enterprise Capacity MG09 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest