Hirdetés
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
konyi79 #76371 üzenetére
Nálam az 1 terás 870 EVO termelt magára 40 bad sectort + gép fagyás, mire itt fórumon közölték, hogy firmware-t kéne frissíteni, jahogy gyárilag szar, értem. Vagy 2-3 generációnyi firmware-t frissült, jó ősrégi volt benne.
Frissítés óta semmi baja, de a hiba már itt marad.
Azóta valahogy fázom a Samuktól..
-
konyi79
addikt
SSD-vel óvatosan ilyen használatra, és most jártam úgy nemrég egy 1Tb-os 870 EVO-val, hogy pár hónap után rádugtam a gépre, és teljesen halott.
Alig volt használva, talán kétszer sem volt teleírva.SSD-nél nem az első eset, hogy táp nélkül tárolva egyszer csak nem jó semmire.
-
Djuree
félisten
üdv,
laptop winyót szeretnék venni anyumnak, addattárolás céljából.
sajnos a kis mobil tokjába csak ez megy bele?
milyet ajánlotok ami megbízható? nem kell hogy gyors legyen.
1 TB-os kellene.
vagy ssd-t érdemesebb? az tovább bírja?[ Szerkesztve ]
-
nosedive
csendes tag
válasz
tibaimp #76350 üzenetére
Köszönöm a választ!
A 14 TB és afeletti kategóriában szerinted jó választás lehet a Toshiba MG09ACA18TE? Tény, hogy nem olcsó, de 1 TB-ra vetítve jelentősen kedvezőbb az ára, mint a 8-10-12 TB-os lemezeké (~7000 Ft/TB szemben a ~10000 feletti Ft/TB árral).
Illetve még egy kérdés: jól értem, hogy 14 TB alatti HDD-k esetében az egyetlen igazán mérvadó szempont a CMR technológia? A cache mérete ebben az esetben nem számít annyira?
-
Dißnäëß
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
Na, akkor az "ellenség" is beindult:
Petabájtos SSD-ről ábrándozik a SanDisk -
tibaimp
nagyúr
válasz
sacren #76357 üzenetére
Nincs jelentősége! Eleve 8TB alatt az a HDD-k zöme 5400-as RPM, bőven elég a célodra, a chache méret sem befolyásol sokat.
Arra figyelj vásárláskor, hogy HDS-ben 100/100 legyen és a Működési idő minél kevesebb legyen, az sem árt, ha az eladó legalább 1 hét próba garit ad rá.
Például, amit Dorien kolléga linkelt egészen korrekt, mivel láthatod, hogy 131 napot ment ~6TB írással, az szinte semmi! Hasonlót keress majd, amikor aktuális lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz
sacren #76353 üzenetére
Szerintem egyértelműen csereérett.
Lehető leghamarabb csinálj róla adatmentést, ha fontos dolgok vannak rajta.
A gyenge szektorokból egy idő után olvashatatlan szektorok lesznek, és a számuk is növekedhet.
A gyenge szektorból még olvasni valszeg tud, de már lassan, ha már elromlik, akkor az a szektor kiesik. -
sacren
junior tag
Sziasztok!
Van egy kb 15 éves hdd-m ami néha szinte lefagy ,ha akarok róla másolni vagy telepíteni ssd-re.
Nem tudom ez a kondició mennyire számít rossznak és érdemes lenne e már cserélnem ?
Ha igen mit figyeljek vásárláskor a kondició mellett?Kb 15000 szánok rá használtan (1-2 tb).
Filmek ,játékok tárolására használom a hdd-t és onnan telepítésre időnként.
Sentinel kép: [link][ Szerkesztve ]
-
EXIEZ
aktív tag
Sziasztok!
Adatok ( letöltött és egyéb időigényesen de újra beszerezhető adatok) tárolására keresnék 4-6TB közötti merevlemezt.
Annyi kritérium lenne, hogy mindenképp külső HDD házban lenne tartva, és az adatok felmásolása után alkalmanként lenne másolva róla. ( inkább olvasásra lenne így használva, plusz alkalmankénti használat esetén nem indokolt kb nonstop gépben működtetni. )
Méretben ideális lenne ha 1db merevlemezből tudnám megvalósítani, ki milyen merevlemezt ajánlana?
Köszönöm.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
nosedive #76349 üzenetére
Ha 2x8TB-ban gondolkozol, akkor szóba jöhet a WD Purple, WD Red Plus, Seagate Ironwolf, ezek "normál" mainstream HDD-k, 3 év garral, CMR.
Ha viszont többet rászánsz, és mondjuk 14-22TB-ban gondolkozol, akkor célszerű megnézni a Toshiba MGxx és a Seagate EXOS szériákat, (a WD ebben a méretkategóriában drága). Ezek már 5 év garos, nagy írástűrésű HDD-k. Mondjuk ilyenből 2 darab az sok pénz, de nem dupláznád a tárhelyed, hanem akár négyszereznéd is.
-
nosedive
csendes tag
Szia!
Ismered ezt a helyet? Van vele személyes tapasztalatod? Mennyire megbízható az eladó? A legutóbbi Google-értékelések alapján úgy tűnik, hogy több megrendelést sem teljesítettek, ezért kicsit bizonytalan vagyok. Ugyanakkor az 5 év garancia és az árazás elég kedvezőnek tűnik, ezért érdekelne a véleményed.
Másokat is kérdezek:
Van mostanában különösen ajánlott, „bestbuy” HDD NAS-hoz? A jelenlegi 2 × 4 TB-os konfigurációt váltanám, és tárhelyben legalább dupláznék. Az eszközt általános felhasználásra szánom – filmek, zenék, fényképek, dokumentumok tárolására, illetve torrent futtatására –, a NAS pedig 24/7 üzemben működik.
Előre is köszi a segítséget!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
DarthSun #76344 üzenetére
Mondjuk lehet nem is annyira GB/TB-ban kellene vizsgálni a HDD kapacitásának a növekedését, hanem %-os formában. Ma már a 2TB-onkénti lépés csak 10-20% növekedést jelent, míg a korai években sokszor duplázódtak a kapacitások, bár ott ez akkori időkben csak pár 100GB-os jelentett.
Na mindegy is, a lényeg, hogy nagyon kíváncsi vagyok hova fut ez ki, és a többi gyártó mire jut.
Ezt csak érdekesség illetve elgondolkozás képen beteszem ide:
-
Dorien
veterán
válasz
DarthSun #76343 üzenetére
Én amúgy örülnék, ha minden rendben lenne és jövőre jönnék a 44TB-os WD vinyók, 2030-ra meg 100TB-osok.
Nekem a 17GB-os, hírhedt "bőrgatyás" Seagate HDD működött jóóó sokáig. Kinyírhatatlan volt...
Emlékszem, 1998 nyarán azért melóztam a Penny Market-nél árufeltöltőként, hogy tudjak venni a 850MB-os HDD mellé egy 8GB-osat. Aztán egy 10,2GB-os Maxtor vagy Quantum lett belőle, az gyorsan kinyúvadt és jött a 17GB Seagate.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
tibaimp #76342 üzenetére
Hát...olyan fokozatos volt régebben, talán az IBM ugrott nagyot '98-2000 környékén. A Fehérvári gyárban akkoriban elképesztő kapacitások készültek. Viszont romlott a kihozatal, emiatt az IBM fel is hagyott a HDD gyártással.
Még talán '94 környéke, a 100-200MB ment általában, de támadott a kis lapos Seagate 1TB- al.
Ha nem csalnak az emlékeim... -
tibaimp
nagyúr
Jogos! Kíváncsi vagyok mindenesetre, és főleg az árak alakulására is! Mert, ha a WD nagy kapacitású HDD-t vesszük alapul, akkor egy 44TB-os lenne vagy 500e Ft, abból kiindulva, hogy a 26TB-os modelljük ~240e Ft.
Vagy, drasztikusan be fognak esni a nagy TB-os HDD-k árai?szerk: Emlékszik valaki ilyen nagyobb kapacitás ugrásra a HDD-k történelmében? DarthSun, Te benne vagy a Retro cuccba, esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
DarthSun #76337 üzenetére
Igen!
Bár hozzáteszem, eléggé régóta ígérgetik már ezeket a nagy, 30TB fölötti HDD-ket, de talán most már beérik. Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy 2TB-ként fogna-e felfelé lépkedni kapacitásban, vagy lesz egy ténylegesen nagy ugrás, mondjuk egyből kijön egy 44TB-os modell! -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dorien #76335 üzenetére
Ja, egyetértek!
Írja itt a cikk az árak emelkedését. Mondjuk arra azért figyelnie kell majd a HDD gyártóknak, hogy a 30-60TB-os 2,5 colos SSD-k árait ne haladja meg ezen HDD ára, mert akkor kb. fölösleges lesz legyártani, mert ki is venné meg!
Illetve ekkora méretnél, a 200-250MB/sec eléggé sovány lesz...kicsit már ma is az. -
tibaimp
nagyúr
-
Ferink
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen új hdd-t szükséges teljes formázásnak alávetni? Milyen állapotban jönnek ezek ma ki?
Adattárolónak vettem egy 2TB-os WD23PURZ példányt.
(Az előd 1TB-os WD RED, azt anno szerintem nem formáztam teljesen. Tudomásom szerint időben is rengeteg. Ha nem indokolt nem kínzom vele.)
Régebbi kommentek apaján megoszlanak a vélemények, de van amelyik már 15 éve íródott...Előre is köszönöm a segítséget.
-
tibaimp
nagyúr
A WD is már évek óta fejleszti a HAMR technológiát, csak lesz már valami belőle: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Stealth
senior tag
Sziasztok!
Hibás volt az AXAGON EE35-GTR 3.5 külső házam, cseréltem egy ugyan olyanra.
Most másolok egy 27gigás fájlt a Seagate Barracudara 8T-re, SSD-ről, USB 3.0 keresztül.
Szerencsére csak lassan esett a sebesség, a végén volt 160MB/s, kb 2perc alatt áthúzta.
Illetve itt a Kdiskmark tesztje, a HDD pont félig van. -
tibaimp
nagyúr
válasz
axe125 #76321 üzenetére
Rendben van a típus, CMR-es, 5 év garos alapból. Esetleg azt nézd meg, hogy van-e rá ténylegesen gyártói garancia, mielőtt megvennéd. Itt: Warranty and Replacements
[ Szerkesztve ]
-
Dorien
veterán
válasz
Dißnäëß #76318 üzenetére
Ja, hát nekem csak SSD-ről megy a game, már 7,5 éve, amióta megvan a 256GB-s Samsung 850 Pro. Anno adtak rá 10 év garit.
(Mondjuk már nem vagyok nagy gamer, inkább a 320kbps mp3 zenék foglalnak rajta sokat.)
axe125: Ha nagyon sürgős, akkor esetleg... Én inkább várnék a helyedben.
Én tavaly 75k körül vettem 16TB Toshiba MG-t meg 18TB Seagate Exos-t is. Mindkettő 100/100, garanciális és alig futott. (Most járnak 350-360 nap környékén.)[ Szerkesztve ]
-
axe125
tag
Sziasztok!
Seagate BarraCuda Pro 10TB mennyire ajánlott kategória?Apróról venném 1 hét próbagarival.Elméletileg új.Leginkább adattárolásra kellene.
Előre is köszi a válaszokat. -
Chalez
őstag
Sziasztok!
Torrentre szeretnék 2 régi 1,5TB Samu vinyóm helyett valami 4-6-8TB kapacitásút, 1 db-ot. Mi az ami ajánlott?
Nem kell gyorsnak lennie, csak bírja a gyűrődést - már ilyen háztartási minőségre gondoltam, semmi ipari mennyiség stb...Seagate - BarraCuda Series 8TB - ST8000DM004 Ez mennyire ajánlott? Igen jó áron van 8TB létére...
-
Dißnäëß
nagyúr
A fordulatszám vajmi keveset dob a töltési időn, a seek time annál inkább, szóval egy 5400 annyira nem gáz, mint hiszik sokan. Meglepődnél, ha vennél apróért egy SSD-t és arról töltene minden említett game-ed (így illik ma már)
Fordulatszám inkább szekvenciális jellegű írásnál-olvasásnál számít, audio/video szerkesztés, nagy backup-ok, stb, de igazság szerint ilyen vágós dolgokat is SSD-znek ma már, HDD egy normálisabb rendszerben "csak" nyugvó adat tárolásra ajánlott, nem olyanra, amivel naponta megy intenzív munka. (Akár game, akár multimédiás szerkesztés). SSD-n meló elvégez gyorsan, backup/késztermék mehet HDD-re. Amolyan "archív" céllal kicsit. Annyira olcsók az SSD-k ma már, lőj egyet, akár a legalapabb SATA-s 2.5" -t és játssz arról.
Torrentet is sokan HDD-zik, én SSD-re húzom az ideiglenes fájlokat és mikor lejött, átdobja HDD-re. Seed miatt ropoghat kicsit a HDD ha sokan elkapják, de azt általában az OS tudja jól cache-elni, mondjuk én nem seed-elek és nem illegálkodok, de a torrent műfajt is érdemes SSD-vel támogatni, mielőtt szétesik a HDD
(Erős forgalomnál persze).
-
tibaimp
nagyúr
Igen, valóban volt így, akkor ideiglenesen el is szállt a HDD ára, de hamar kidöglött, szerencsére, mert mentek sorba tönkre a HDD-k, és így nem érte meg. Amúgy, Dißnäëß kolléga jól írja, VGA alapú bányászat akkor már régen ment, mikor ez a HDD alapú felütötte a fejét.
Az már viszont gáz, hogy valakik így akarnak pénzhez jutni, hogy mocsok módon becsapják az embereket és szemetet árulnak, újként...
Mondjuk, a bűnözők, meg gátlástalanok, mindig is ezt csinálták, csak autóval (visszatekert óra), droggal, téglaport árulva pirospaprikaként (ez itt történt kishazánkban), stb...[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
válasz
Dißnäëß #76315 üzenetére
Ja hát úgy hogy PL Monster Hunter world jól tölt, Hearts of Iron 4 és Harry Potter Quidditch champion is , és ugye 5400rpmes szóval , nem semmi. Jó mondjuk 24 éves vagyok és ATA Samsungog szintén 5400es meg 7200as 80 gb Maxtort is használtam anno gamera , cod1 mohaa true crime la marble blast gold . És igen méretes poén Adja
-
Lokii
aktív tag
válasz
tibaimp #76311 üzenetére
Igen nem lenne baj vele ha meg lenne jelölve illetve olcsóbb lenne valamennyivel. Mondjuk erről hallottam 2016 környékén hogy HDD, SSDvel bányásznak kriptot , ez CPU bányászat után jött , ASCIIval volt párhuzamos ez a HDD bányászat , gpukkal akkor még talán nem banyasztak
-
tibaimp
nagyúr
Lehozták itt a pH-n is:
Újként árulhatnak használt Seagate HDD-ket a piacon -
Pete55555
addikt
Szia,
Igen arról.
Hát, ez van. Újonnan a 3 Tb 35-40 felett vannak. Bekockáztattam. Bár azt is látom, 100/100-as hdd-ket árulnak 1000-1200 nap futással, épp ezért választottam ezt a relatív kevesebbet futottat.
Meglátom, de a családi fotok/videók legalább 2 helyen vannak tárolva+#76307 Dorien Kicsit legalább megnyugtatott
Ui: A NAS-t is fejlesztenem kell nemsokára, ott van a redundáns tárolás, oda valszeg egy új 4tb lila fog menni, az most 43.000 körül van, azon nem fogok spórolni, az tényleg 0-24 megy, torrent SMB szerver...
[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
válasz
Dorien #76307 üzenetére
Nekem X016osom van 130 nap , szeptember -december között több idle(ezt smart konnektorral vagy routerrel lehet orvosolni valahogy , illetve ONWIF kártya. Alvást 2-5 órára állítanám ha van HDD a gépben , de 45 perc -1,5 óra is elmegy, ezt csak kilogikaztam lehet másra is ), amiotta többet vagyok otthonhoz/PChez közel , éjjel 5-9 órát ki van kapcsolva. Alvó mód nem is baj hogy nincs mert napi 1 fel/le indítás ideális, mondjuk 2-3 se lenne rossz.
-
Lokii
aktív tag
P300 3 TB CMR esetleg értelmesebb , 28-29ér volt tavaly , X016 Skyhawk 34-36-38, de hogyha emelkedik ahogy mondod mostani hozzászólásban akkor előbb beszerzem a nyári sólyomnak a párját , mert jelenleg teló+hdd a kép redundancia , SSD lett volna , SSDn 2 TBbol csak 860 szabad játék , steam scrshot , outplayed stb miatt
Egyébként jópár játékra is eléggé jó töltési időt biztosít , szóval játék+ adat tárolásra se rossz
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital