Hirdetés
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Az első hardvertalálka az idei évben
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
TrueNAS tud dedupot (ZFS dedup). A community verziója ingyenes. Telepítheted közvetlen a vasra vagy pl. a vasra teszel egy Proxmox-ot és mehet egy VM-be a TrueNAS.
-
Ingyen volt, hp z400 workstation ami totál 0km-es új. Selejtbe ment volna, raktárban pihent tartaléknak, több is fut ismerősnél. Ramokat vettem belele fillérekért 3eft volt a 8Gb-os hiksemi ram bele darabja, 32GB-al bőven jó. Stabil. i7 920 meg elég ilyen célra. Bár uefit nem tud és ez okozta most is a gondot.
Nas nem tudom tud-e dedupe-t vagy hasonlót. Az kellene a pc-k mentéséhez. Most van kb 5TB mentés és szükös a hely. Ez most a legolcsóbb megoldás. De tényleg ki kell váltani valamivel csak a win kulcs miatt. -
SP4C3
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jó látni, hogy ilyen régi vasakat nem a szemétbe dobálják, hanem munkára fogják!
Viszont, intim kérdés: facért nem NAS-t használtok megosztásra?

Mármint nem azt kérdezem, hogy miért nem cseréltétek le egy synology vagy qnap gépre, hanem miért szürkekulcsos win server-rel kínlódtok, ahelyett, hogy ráhúznál egy TrueNAS-t vagy OpenMediaVault-ot? -
Veeam ingyenes sikeresen vizsgázott élesben is.
Van egy régi workstationom ami szerverként megy (i7 920, 32GB ram, meg rakás vincsi benne) ami csak backup és csak filemegosztás megy rajta deduplikációval de winsrv2025-el szürke kulccsal szóval ki kell majd válltanom. Történt az hogy updateltem kézzel, igen ám de ez a telepítő még legacy és az update erre nem volt felkészítve, létrehozott egy plusz partíciót gondolom frissítettek valamit a bootoláson de a vincsi meg MBR maradt meg amúgy sem tud uefi-t a gép szóval restart már nem sikerült, megállt hogy nincs oprendszer. Nyilván ez user error mert nem erre tervezték ezt az OS-t meg messze nem felel meg a gépnek.
Semmi gáz, veeam pár kattintás alatt visszarakta. És már bootolt is.
Annyi kellett hogy kézzel választottam ki a partíciókat mert az update átszerkesztette kissé.
Szóval továbbra is ajánlom backupnak a veeam agent ingyenes verziót! -
sanzi89
addikt
A Tisztaszoftveres, iskolai VL szoftverek a kms.edu.hu szerveren aktiválódnak. Sok-sok éve igazából próbléma mentesen. Az utóbbi időben rendszeresen szarakodik az aktiválás, odáig jutottam, hogy több irányból már telnet-en se "érhető el" a szerver. Aztán varázsütésre magától megjavul 1 óra múlva vagy másnap, stb. Leadtam hibára és azt a választ kaptam, hogy "Az időszakosan tapasztalt aktiválási nehézség a KMS szolgáltatás működési sajátosságából adódik, terheltebb időszakokban előfordulhat átmeneti elérhetetlenség." WTF? Üzemszerű működés, hogy a szerver időnként hosszabb-rövidebb időre elérhetetlen aztán megjavul? Nem üzemeltettem sose KMS szervert, de ezt kerek szemekkel olvastam...
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
bolvar
üzenetére
2 hostnál én nem b*szakodnék S2D-vel. Annyi SSD mindkettő hostba, hogy az összes VM elférjen + némi növekményre tervezni. Plusz legalább 10Gbit hálózat, majd ha patchelés van a kritikusabb gépeket shared nothing live migration-al átrángatni a hostok között.
Nem éri meg a komplexitás, főleg ha nincs mellette üzemeltetési tudás. -
bolvar
senior tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Hát ez az, gyakorlatilag minimum lenne, ezért is megy a storage a kukába..
2 host, és kb 1-2TB terület kell max. A kalkulátorok eltérő eredményt tudtak adni hogy jön ez ki
CsodaPOK
Köszi igen néztem 4 disk minimum/host és certified erőforrás kell, erre majd úgy is ajánlatot fogok kérni, azt én is néztem még most is sok parancs ps-ből megy neki, de már a gui-n javarészt összerakható, de köszi az infót hogy azért stabil az ha jól össze van rakva
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
bolvar
üzenetére
Volt, de még Server 2016 időkben. Meglepően stabil volt. Eléggé szét lett tesztelve, összeborítottunk mindent, amit csak lehetett, de mindig összeszedte magát.
GUI-ból akkor nem sok mindent lehetett csinálni, kb minden PS-ből ment.
Baj nem volt vele, de egy pillanatra se mondom, hogy visszasírnám.
Figyelj arra, hogy certified hardver legyen: a szerver is, diszkek is, vezérlő is (kb itt bukik meg a "storage-on spórolás") és Datacenter licenc kell hozzá. -
bolvar
senior tag
Sziasztok! Valakinek volt már tapasztalata Hyperv S2D--vel? Úgy fest storage-on lesz a spórolás, és volt ahonnan az jött vissza nem a legjobb megoldás, össze tud borulni ha meghal a hálózat.
Köszi a helpet!
bolvar -
CsodaPOK
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
A Microsoft nem .hu domain regisztrátor.
A levelezést, DNS-t, stb-t, át tudod vinni O365-be, de a domain kezelését máshol kell megoldanod. Ez maradhat az ATW vagy a fenti listából választasz egy másik szolgáltatót és áttranszferálod hozzá a domain-t. -
tototos
addikt
válasz
kraftxld
üzenetére
Elkezdetem olvasgatni meg videókat nézni és egyre nehezebbnek tűnik a dolog
Szóval jelenleg az ATW-nél van a domain és az email címek is.
Mik a következő lépések nagyvonalakban, hogy MS 365 alatt legyen minden? Amiket néztem videók ott nekem az volt az érzésem, hogy a domain az ugyanúgy marad a régi szolgáltatónál csak átírányításra kerül a forgalom a MS-be. -
válasz
tototos
üzenetére
Hétvégén csináltam eddig mindig, jellemzően néhány perc tényleges kiesés volt, amikor (esetleg) eldobta a leveleket, de ez se volt jellemző. Létrehoztam mindig ugyanazokat az accountokat az új helyen is már jó előre, így amintérvényesült a DNS, már oda potyogtak be a levelek.
-
tototos
addikt
Köszi a segítséget mindenkinek. Domain provider költöztetés az hogy néz ki kiesés nélkül? Egyáltalán lehetséges? ATWről költözni MS365be lenne a projekt.
-
válasz
SirRasor
üzenetére
Munkahelyen nem használjuk ebben a formában, de itthon így van minden gépen office, meg még a családban is. Van egy fiókom a gépeken, abban van telepítve az én adataimmal az office, az összes többi ember meg használja. Nem szoktam ezekre a gépekre bejelentkezni a saját accommal. Lehet ,majd elér bennünket is a dolog, egyelőre nem látok változást. De amúgy a family licenc sem vészesen sok, amazon.de-n néha ki lehet fogni 80 EUR körül 1 évre, és akkor garantáltan nincs gond.
-
válasz
tototos
üzenetére
Igazából úgy működik a dolog, hogy ha adott számítógépen fel van telepítve egy fiók alatt a licencelt MS fiók adatokkal a programcsomag, akkor ugyanazon gépen másik fiókkal is használható marad. Ez az egész egy kiskapu a rendszerben, mert az alap cél az lenne, hogy egyetlen felhasználó több eszközén is használhassa.
-
tototos
addikt
Köszi, nézegetem mi van a különböző csomagokban. Az 5 gépes telepítés jól hangzik, de gondolom itt a regisztrált felhasználóknak kell bejelentkezve lenniük az adott programban(pl Word). Most a családi csomagnál a gyerekek saját MS fiókkal használják az officet. A vállalatinál meg gondolom a megvásárolt userek(jelenleg 2 fiók) telepíthetik a gépekre az office alkalmazásokat.
-
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Adott egy 2 fős vállalkozás, akik jelenleg az ATW-től vásárolnak domaint és email szolgáltatást. IMAP-al kicsit fapados(naptár és névjegy nincs) a használat, így szeretnének valamilyen modernebb szolgáltatást. Google vagy MS 365 amit én találtam, de hátha van valakinek más ötlete is. 2 felhasználó és 3(info@cégnév.hu) e-mail cím van jelenleg. Alapvetően MS Office-t használnak a munka során.
-
koby11h
őstag
Én is indokoltam, jeleztem, hogy memória és háttértár sosem volt még elég. A döntés az övék volt.
Most mi van, 16 GB / 256 GB, most ok, de 5 évig tervezik használni! És szerintem megint senki meg nem nézte, hogy 2x8, 1x16, egy vagy két foglalt, vagy forrasztott... van külön felelős rá, az ő sara. -
-
koby11h
őstag
-
válasz
koby11h
üzenetére
Feltéve, ha a gazdaságis nem passzolja vissza a felelősséget azzal, hogy a rendszergazda a hibás, mert nem adta le nekik az előző beszerzéskor a minimális rendszerkövetelményeket.

Nekem már volt ilyen a W7-W10 váltáskor, ha jól emlékszem, olyan laptopokat szerzett be a gazdaságis, amiben alaplapra forrasztott, cserélhetetlen memória volt, bővítőslot híjján pedig még bővíthetetlen is.
Én leadtam az igényt, hogy bővíthető legyen. Nem vették figyelembe. Valami sajátmárkás, noname euronics fost vettek, "mer' az vót az ócsó". A 64 bites W10-re történő átálláskor gyakorlatilag mehetett a kukába mind. Na, akkor pingpongoztunk egy kicsit a felelősséggel egy céges megbeszélésen, halkan ordítva. Hogy én nem mondtam. De mondtam, ha vársz egy kicsit, előkeresem a hónapokkal ezelőtt pont neked küldött ímélt. Tessék, itt is van. Ránéz, de úgy nézte, mint aki akkor olvassa először. Jó, akkor küldtem rendszerkövetelményt, de nem írtam le, hogy miért kell ez, nem írtam indokolást... -
koby11h
őstag
válasz
SirRasor
üzenetére
Nálunk ami nincs AD-ben, azt ESU-ba simán be tudtam rakni MS fiókkal.
A saját otthoni gépem most reggel rakta fel a KB5068781-et (Windows 10 22H2 2025-11 frissítés) anélkül, hogy ESU-ba jelentkeztem volna - ezt mondjuk nem is értem...
A többi AD-s, így csere és Windows 11.
-
SirRasor
addikt
Win10 EoL-re kinek milyen épeszű ötlete van?
Nyilvánvaló a Win11 upgrade, pár gépet ki kellene dobnom, de igazából nem gond.
A gond az, hogy a Win11 lomhább általános használat közben, mint a Win10, ezért nagyon nem szeretnék váltani.1. Letojom és win11.
2. Win10 marad normális vírusirtó (Avast!) mellett és az elég...valameddig
3. ?Mivel domainbe léptetett gépekről van szó, ezért ESU nem játszik, amit igazából nem is értek.
-
bolvar
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Sziasztok!
Kis tanácsot kérnék lehet-e szebben fájl kezelést megoldani, nis2 készülgetek fel, fos file szervert raknék újra, átlátható jogokkal, szerepkörökkel törlési jogok nélkül a főmappákon.
Jól ki is találtam adok egy nagyon sokat mondó browse jogot a mappára csak, alá pedig írási jogot a subfolder és file-ra. De ha így állítom be visszaköpi hogy nem tudok file létrehozni. A meglévőket tudom szerkeszteni törölni, de újat nem enged létrehozni. Ha beállítom a folder-subfolder-file-ra az írási jogot és az advanced alatt tiltom a törlést akkor jó. Túlgondolom az egészet vagy csak nem látok valamit
Köszi az iránymutatást
-
Visormail
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Csoportházirendben le tudod tiltatni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ezviz BC1 1 kamerás kamera szett / 12 hó jótállás
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Annyi kellett hogy kézzel választottam ki a partíciókat mert az update átszerkesztette kissé.