- Milyen alaplapot vegyek?
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- SSD kibeszélő
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
MasterDeeJay #28538 üzenetére
OneDrive, SharePoint vagy Azure Files, esetleg valami NAS a site-on. Ha durván tolják a cloud-ot akkor SMB over QUIC
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
MasterDeeJay #28538 üzenetére
Azure Files? Ha csak pár gigáról van szó és a haszálat se túl intenzív, akkor néhány dolláros havi költsége lesz.
Ha mindenképp on-prem kell, akkor egy NAS, meg egy értelmesebb router.
-
javaslatokat várok, bár már van egy elképzelésem.
Adott 10 user, távolról akarnának megosztást elérni. GB-okról van szó.
Levedlett windows-os szerver lenne filemegosztásra, OS-t nem tudom mi van rajta.
Domain nincs. Netről sem tudok semmit. Ez lehet elég nagy befolyásoló tényező, nem tudom hogy a mostani szolgáltatók hogyan állnak hozzá, gondolom ex upc azaz voda vagy one vagy mi a tököm továbbra is akadálya az ilyennek és mindenképpen saját router kell. Korábban a kuka kategória volt a gyári upc modem amit adtak legalábbis üzleti célra nem volt használható (port nyitások nem működtek, néha távolról belenyúltak és resetelték stb)
Ha új a windows server (értsd támogatott biztonságos) akkor javasolhatom annak a VPN-jét vagy inkább csináljam meg egy olcsóbb Mikrotikkel (ha amúgy is routert kell venni)? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterDeeJay #28536 üzenetére
Azóta ledúrtam a gépet, mert én se találtam jobbat.
-
válasz
E.Kaufmann #28531 üzenetére
Csinálja nálam is pár gép. Eredeti frissített olcsókulcsos 2024-es, 2021-es officeok is. A virágboltiak nem, letiltott frissítéssel.
Google találtatok nem voltak segítőkészek.
Nálam random docx és xlsx fileokkal csinálja outlookból de néha localban is.
Sajnos csak azt találtam megoldásnak hogy a komplett C meghajtót felvettem megbízhatónak. (adatvédelmi beállítások word és excelnél is megbízható helyek részen.
Korábban a hálózati meghajtót felvettem megbízhatónak mert ott régebben csinálta.
Nem találtam rá más megoldást, valamelyik frissítés okozza. Otthon 2013-as eredetim van frissítve érdekes módon az működik. -
kraftxld
Topikgazda
válasz
Gyenge 15 éves blogbejegyzésem?
[link] -
koby11h
őstag
válasz
E.Kaufmann #28533 üzenetére
Valami policy nem tiltja?
Vezérlőpult \ Internetbeállítások \Megbízható helyeknél?
Ő így csinálta, a második sor a belső fájl szerverük: -
koby11h
őstag
válasz
Megbízható helynek felveszed az adott hálózati meghajtót? Csak egy ötlet, de valahol emlékeim szerint ez működött valakinél...
-
E.Kaufmann
veterán
A probléma a következő. Adott egy Win10-11 gép (kínomban frissítettem), hálózati meghajtóról nem képes megnyitni a M365 Excel az xlsx dokumentumot, mindegy, melyikről. A hibaüzenet, hogy nem sikerül védett módban megnyitni a dokumentumot.
Volt:
- védett dokumentum beállítások kapcsolgatása,
- registry ág törlés,
- Office javítás,
- Office újratelepítés,
- mint említett volt Windows upgrade,
- új Windows felhasználó létrehozása és bejelentkezés vele,
de a probléma ugyanaz. Az eredeti AD felhasználó és M365 fiók másik gépen jól működik.
Windows újratelepítés előtt mit lehet még kezdeni? -
bolvar
senior tag
A sulis szíváson túl
gpo-val felcsatolt nyomtató, már nem kell, törölném. Hozzá is adom delete-el de tesz rám.
Van valami trükkje amit nem látok?
Köszi a tippeket! -
Tamy
senior tag
válasz
jerry311 #28528 üzenetére
Sok összetevős a történet. Van az az élethelyzet, amikor nincs választási lehetőség, nem tudsz kijönni a fizetésedből, akkor váltani kell. Ez szomorú, feltéve, ha nem olyan helyre mész, amit szintén szeretsz. Persze mások az életcélok is, van aki relatív kényelmesen ki tud jönni kevés pénzből is, másnak ez nem megy. Az sem mindegy, hogy Pesten kell albérletet/lakáshitelt törleszteni, vagy valahol a világ végén, ahol 3 millióból megveheted az egész falut. Ahogy az sem, hogy hány iskolában kell helyt állnod, ott milyenek az informatikai eszközök, mennyire tud pénzhez jutni. Szintén döntő lehet, hogy tudsz-e maszekolni munkaidőben, amivel némiképp növelheted a bevételed. Szóval én nem azt mondom, hogy mindenkinek tök jó, csupán azzal az általános vélekedéssel nem értek egyet, hogy feltétlenül tovább kell állni, csak mert sz@r a pénz, és mindenki hülye, aki ennek ellenére mégis marad.
-
jerry311
nagyúr
Teljesen jol elvoltam pizzafutarkodassal, csak hat az nem fizeti ki a lakashitelt.
Nagyon szerettem volna bejarni a Downington Street 10-be is naponta, csak amikor azt mondtak max brutto 48000 GBP / ev es nincs WFH, akkor abbol vagy a lakashitelt fizetem vagy a napi bejarast, de a kettot egyutt nem.
Ha lett volna kifizetett lakasom ( = se lakber, se lakashitel), akkor elvallaltam volna.Sajnos vagy nem azt csinalja az ember es nem ott ahol szeretne, vagy valami mast kell feladni, hogy ott es azt csinalja, amit szeretne. Persze, ha a dolgok ugy alakulnak, hogy minden osszejott akkor boldogsag van.
-
Tamy
senior tag
válasz
moha bácsi #28524 üzenetére
Persze, ez nem mindegy, ha szar, akkor tovább kell állni. Én mindig így tettem, amikor ide kerültem én sem gondoltam, hogy ennyi ideig itt leszek, ha valahol nem éreztem jól magam, akkor nagyon gyorsan találtam másik helyet. Jellemzően 1-2 évnél tovább sehol sem maradtam meg (ugyan volt ahol a munkakör, vagy a munkahely szűnt meg), álmomban sem gondoltam volna, hogy pont itt fogok ennyi időre leragadni. A hozzászólásommal inkább arra reagáltam, hogy általánosságban azt látom, mindenki csak a pénzt nézi, hogy suliba max. 1-2 évre, aztán tovább kell állni. Pedig szerintem összességében kellene nézni. Nekem pl. mindennél fontosabb, hogy szeressem amit csinálok, ehhez tartottam magam mindig, és azon szerencsések közé tartozom, akik megtehetik, hogy ha nem tetszik, odébb tudok állni.
-
Hány telephelyen, mennyi gépet kell felügyelni, hány db szervert, stb...
Nagyon nem mindegy.
Közel 10 évet voltam suliban, az elején még egész jó volt, de a végén minimálbérért, EGYEDÜL 6 telephelyen, 150 gép, 8 szerver, rengeteg projektor, nyomtató, kihangosítás a TEMPLOMBAN adventi hangversenyt, a mínusz hetven fokban, hogy még a projektor se kapcsolt be a hidegtől és párától, akkor már elég lett. (csomó minden pluszban már eszembe se jut, pl. októberi statisztikát megcsinálni ezer gyerekről az igazgatóhelyettes helyett...)
Viszont folyamatosan továbbképeztem magam, a rendszereket is folyamatosan fejlesztettem, így tudtam továbblépni egy normálisabb munkahelyre. -
F.E.K..
senior tag
Na igen, az "informatikus" elég sok szakágat lefed. Lehet (sőt, általában kell is, de legalábbis sokat könnyít az ember saját életén ha így van) több mindenhez érteni, de mindenhez úgyse tudsz. (avagy: aki azt mondja magáról, hogy mindenhez ért, az vallójában azt sem tudja, hogy mi mindenhez nem ért).
-
mötálhed
tag
Az 50 nap szabi tényleg nem rossz. Amikor én voltam sulis rg akkor még csak rebesgették, hogy a NOKS is megkapja a pedagógus szabi mennyiséget. Viszont az hogy nincs pénz semmire de mindent is oldj meg eléggé demotiváló. Bár tényleg messze nem annyira stresszes mint a multik világa és sokkal rugalmasabb is.
-
Tamy
senior tag
válasz
Narxis #28516 üzenetére
"ismerek olyat aki több mint 10 éve iskolai rendszergazda"
Én is több, mint 10 éve csinálom, és a mai napig szeretem. A pénz nem minden, valamiért a többség csak ezt említi. Persze mindenki abból él, de összességében kell nézni a dolgokat. Szeretem, hogy változatos a munkaköröm, nem kell specializálódnom egy adott területre, egy kicsit mindenhez kell érteni. Emellett rengeteg a szabadidőm, nyáron simán elmehetek 1-1,5 hónapra szabira, és mellette még év közben is marad az 50 napból. A munkaidőm bizonyos mértékig rugalmas, ha itt vagyok sem szakadok meg, most pl. az elmúlt kb. 3 héten összesen nem dolgoztam 1 órát. Ha így nézzük baromi jól keresek
Én osztom be az időmet, bizonyos mértékig szabad kezet kapok, úgy alakítom a rendszert, ahogy nekem jól esik, és tudok munkaidőben maszekolni. Kevesebb a stressz is. Az tény, hogy a fizetés mellett fejlesztésre, de még fenntartásra sincs pénz, de ahogy hallom/olvasom ez a legtöbb helyen így van, csak a számok mások. Dolgoztam korábban multiknál, azok se akartak költeni semmire se, de haverom egy 4 csillagos, Balaton parti szállodában van, igaz nem rendszergazdaként, de meglepődnél miken megy a spórolás...
-
Pötyi
őstag
válasz
Narxis #28516 üzenetére
Az előző rendszergazdának oda adták rá a pénzt amit kért de lelépett vele.
Az a pénz csak arra volt, hogy a domaint megvegye.
Ja, ez nem írtad le egyértelműen... Az első mondat alapján arra asszociáltam, hogy az extra munkáért kérte azt a pénzt.
(Nem mintha 2000,- Ft-ért ne lehetne domaint venni.)
-
Pötyi
őstag
válasz
Narxis #28514 üzenetére
Őőő... Ez nem _egészen_ így, ahogy mondod.
Arról van szó, hogy az iskolai weblap elkészítése milyen feltételekkel lesz a iskola rendszergazdájának nyakába varrva!
Rohadtul nem mindegy, hogy - ahogy írod - a munkakörén kívüli feladatként kapja meg ezt is, ráadásul külön pénzért,
vaaagy
beleírják a munkaköri leírásába, hogy csinálja meg!
A fentiekben leírták már többen is, hogy az informatikus szakma manapság már nagyon szét van már tagozódva. Nem feltétlenül várható el egy technikustól, hogy a kissujában legyen a JAVA és a HTML programozás is. Elképzelhető az is, hogy ért hozzá, van hozzá kedve, affinitása és nem okoz neki gondot pikk-pakk összedobni és ráadásul még jó is lesz, van WEB és API verzió is, megy asztali gépen és mobilon is, megfelel az oktatási minisztérium előírásainak, a gyerekeknek is tetszik.
De lehet olyan is, hogy nem így van! Ééérted!
-
Narxis
nagyúr
válasz
sanzi89 #28496 üzenetére
Weblap miért nem? Tavaly egy olyan iskolánál voltam rendszergazda interjún ahol azt mondták, hogy ez nagyon fontos mert nincs weboldala a sulinak és már nagyon kéne. Az előző rendszergazdának oda adták rá a pénzt amit kért de lelépett vele.
Nem mellékesen valami kárt is csinált a gépekben de ezt nem részletezték.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Longeye #28505 üzenetére
Teljesen normalis. Az egyik egy fos HP, a masik meg a kinai ipar remek termeke.
A HP nem lenne meleg, ha megfeleloen szelloztetett gephazba kerult volna. A kinai ipar remek termeke pedig eleve alig szellozo hazba lett tervezve.
Arrol nem is beszelve, hogy a HP valoszinuleg sokkal tobbre kepes sajat erobol, ming a kinai ipar remek termeke heylett dolgozik a driver es azzal egyutt a CP, amin a driver fut.
Ez ket kulon termekkategoria. -
Upo
addikt
válasz
Visormail #28482 üzenetére
A hálózati parancsikonos buliból már én is megjöttem, kb. széljárás kérdése, hogy miért nem csinálja meg.
Favágó módszert alkalmaztam (hálózati meghajtóról futó alkalmazásnál is jó a módszer):
Magukat a parancsikon fájlokat (.lnk) tároltam le hálózati megosztáson. A GPO-ban a parancsikon létrehozás műveletet lecseréltem fájl másolás műveletre, a hálózati megosztásból bemásolom az asztalra az adott fájlt. -
Longeye
tag
Sziasztok!
Az mennyire normális, hogy egy ilyen kártya: https://www.arukereso.hu/halozati-kartya-c3658/hp/813661-b21-p604377549/ forró legyen még terheletlenül is?
Nem állja a kezem. Konkrétan süt. Kb. 50°C a hőmérséklete bekapcsolás után néhány perccel.
Összehasonlításképpen, ez a kártya: https://www.arukereso.hu/halozati-kartya-c3658/inter-tech/argus-st-7267-77773012-p1075402564/ meg épp hogy langyos több órás intenzív használat után is. -
bolvar
senior tag
Ezt bedobod a sulis csoportba és meglincselnek
Ez a kitalált állás szimpla vicc, nagyjából úgy havi 3-4 misiért elvállalná ép ember, mert annyiból tudsz gazdálkodni hogy ezek a feladatok meglegyenek oldva a megfelelő külsős kollégával. Én bedolgozok egy művészeti suliba 4 órába most nettó 150 kapok, és ezeknek a leírt dolgoknak a 50% hírből se csinálom(főleg a lista második fele vicc), és nem is csinálnám. Erre kell külön rendszergazda, villanyász, rendezvényes, fotós/drónos, hangmérnök és tmk-s... -
CsodaPOK
senior tag
Mindenki nyugodjon le a ... Ez április elsejei hozzászólás volt, csak a fórummotor eddig fogta a hasát a röhögéstől
-
pilipi
aktív tag
Lehet már van egy emberük 4 órában, nálunk is így van. Egy egyetemista srác neki kell zsebpénznek, és én mert már megtehetem, hogy ne a pénzért dolgozzak.
A 116-120 ezer forint tényleg csak jelképes.
Azért az nevetséges, hogy a 8 órás karbantartó, a 8 órás oktatástechnikus és a 8 órás rendszerhazda dolgát akarják beletuszkolni egy 4 órás munkakörbe.
A kérések nagy része elrugaszkodott , ezek pedig még felháborítóak is.
1. Intézményi tanári notebook-ok (saját, pályázati illetve RRF) telepítése, kiosztása, visszavétele (jegyzőkönyvön), időnkénti újratelepítése, szükség szerinti javítása (hardveres)
2. - Kérésre tanárok otthoni nyomtatójának beüzemelése intézményi notebook-okon (lakásukon)
3. - Tanárok prezentációjának elkészítése védéshez
KRÉTA Tudásbázis
1. Ki tartja karban a számítógépeket?
A felhasználó felel a nála használatban lévő számítógép rendeltetésszerű használatáért és karbantartásáért.
Javasolt karbantartási feladatok: Windows frissítések letöltése és telepítése, virusírtó letöltése és telepítése, notebook gyártó honlapjáról letölthető eszköz specifikus frissítések telepítése.
Javasolt karbantartási gyakoriság: rendszeres, ahogy új frissítés érkezik a Windows illetve a gyártó részéről.
2. Munkaidőben vagy munkaidőn túl egyéni bérezésésrt? Nem ez egyáltalán nem fér bele, nem csak ebbe a munkakörbe , egyikbe sem.
3- Óravázlaltot ís írj helyettük és tartsd is meg az órát. -
sanzi89
addikt
A közoktatásban ennél sokkal cifrább dolgok szoktak lenni. Én olyat is hallottam látomásból álmomban, hogy valaki csókosra lehívták a 4 órát, szóval megvolt a státusz, csak az éppen nem csinált semmit. Így lett egy tündérmesében az igazgató felesége, aki egyébként iskoltitkár fél állásban rendszergazda is. Persze most csak a fejemben lévő fikciót írtam le.
-
mötálhed
tag
Nem hiányzik ez a meló és szarakodás a mesebeli munkavállalónak ehhez a nem klétező pozihoz.
-sosincs pénz semmire, fejlesztés szinte nulla
-begyepesedett kollégák akiknek nap mint nap mutathatod meg, hogyan kell Wordben fekvőre állítani a tájolást
- kávéfőző, mikró, képcsöves TV, bukófrekvenciás félhomálytizedelő is a tiéd mer' árammal megy és IT
-a Lajos táppénzen van menj már be az órájára felügyelni/dolgozatot íratni
-a két ajtós tölgyfa szekrényt le kellene hozni az emeleti raktárból
-nem értik, hogy a rendszergazda nem programozó, fotós, grafikus, webfejlesztő és dizájner egy személyben
Bár ha csapágyasra akarja valaki hajtani azt a bizonyos rollert akkor best deal -
I02S3F
addikt
válasz
Gargouille #28497 üzenetére
Itt nincs pénz se majomra, se banánra
-
Gargouille
őstag
Aki ennyi mindenhez ért legalább olyan szinten, hogy el is tudja végezni a felsorolt feladatköröket és még ne adj isten a szükséges képesítésekkel is rendelkezik, az egészen biztosan talál ennek a bérnek a sokszorosáért egyéb állást a piacon ilyen kvalitásokkal.
Röviden: irreális elvárások irreálisan alacsony bérezéssel. Erre csak maximum valami kétségbeesett mekkmestert fognak találni, aki leginkább csak megoldott feladat helyett kárt fog okozni.
-
sanzi89
addikt
Ha ebből kiveszem a nyílvánvaló baromságot (fúrás, faragás, villanyszerelés, weblap, saját eszközök, prezentáció készítés, oktatás, hogy csak a legdurvábbakat említsem), ez akkor is egy 8 órás állás bérminimumért. Ez is bőven kevés IT-s munkáért, de ilyet simán lehet találni a közszférában, szóval még ezen a szinten se reális.
Ezt az elmebetegséget így ebben a formában teljesen el kell felejteni és továbbállni. -
F.E.K..
senior tag
Hát, ez határozottan nem egy emberes feladat, kapásból több szakágról beszélünk (drónozás, hangosítás, villanyszerelés, hálózat tervezés és építés, gazdasági feladatok, szoftwer fejlesztés, kamera rendszer telepítés, oktatás, stb. ééés mellesleg a rendszergazdai feladatok.)
Mindez 4 órában... ezek egy része eleve külön képesítést igényel, villanyszerelés, de a kamera rendszer telepítéséhez, drónfelvételek készítéséhez se árt ha van végzettséged a lehetséges jogi problémák miatt, stb.
A bér meg... eh, ha 4 héttel számolva heti bér lenne, akkor is kevés.
-
koby11h
őstag
Elírtad, ez heti bér!!!
Plusz, ha nulláról kezdem, akkor nem napi 4 óra, vagy egy ideig nem lesz gépterem, weblap, wifi, meg semmi más sem, mert nem lehet több felé szakadni.
Ebből van amit technikailag nem rg munka és van ami nem egy fős meló, ahogy már írták is.
És ugye amíg nincs két sürgős hiba egyszerre vagy egy táppénz, szabadság, addig elég egy ember is, de akkor? -
pn4hvq
senior tag
Röviden: NEM. A pénz egy része a kérdésnek, azt el tudod dönteni, hogy annyiért vállalsz-e négyórás (bármilyen) munkát.
Kérdés:
-pl. a 4 órába hogyan fog beleférni az, hogy egyedül egy új számtechtermet ki kell alakítanod, bekábelezve, becsatornázva, gépek beszerezve (és telepítve) /esetleg átpakolva máshonnan?
-kamerarendszer telepítése, wifi kiépítése egy nem megszokott, klasszikus épületkialakítás esetén (feltételezem nagy belmagasságok, plafon, ahol mehetne csatorna vagy vezeték magasan van, esetleg oszlopok középen)
-úgy egészében véve a templomi speciális elvárások szerintem egy komplett embert kíván (az elején mindenképpen). Betanítás, énekeskönyvből vetíthető megoldás készítése, streamelés, stb...
-drónozás, videózás, fotózás: ezek rohadt szívások tudnak lenni, mert utána képeket is fogsz retusálni, videót vágni. A drónozás pedig külön téma: már nem megy olyan formában, hogy veszek egy drónt és felengedem videózni.
-és amit fentebb kifejtettek mások
Én biztosan elkerülném ezt a munkahelyet. 8 órában is. Ha már most ennyi minden a feladatkör része, az gáz, mert bővülni fog a mindennapokban... -
efemm
tag
Van egyébként általános iskolai rendszergazda topik.
Már bocs, de itt, az üzleti szféra RG topikjában minek gyűjtenél igen/nem -eket, egy rosszul specifikált munkakörre, amelyik díjazása nyilvánvalóan nem üzleti? Ha beírod a keresőbe, hogy iskolai rendszergazda munkaköri leírása, akkor a tiédnél sokkal elnagyoltabb feladatlistát fogsz kapni (meglévő intézmények leírásainál), a felelősségi kör az, ami nagyon nem mindegy. A bérezés pedig ismert, és nagyjából mindenhol azonos az iskolákban - szóval nem tudom, hogy pontosan mit szeretnél kihozni a válaszainkból?? -
efemm
tag
Az idődbe (4 óra) beleférhet, de a felelősségi kör túl nagy. Vásárlása/beszerzés a gazdasági vezető feladata, te nyilván szakmai segítséget nyújtasz a kiválasztáshoz. A tartalomszűrés, vírusirtás (a vírusok, hacker támadás, stb. károkozás felelősségének kifejezett kizárásával!) szoftver kérdése, kb. 3-4eFt/pc/év. Adat visszaállítást nem vállalnám, nem rg feladat. HW javításra ugyanez vonatkozik. Az rg feladata a hiba felismerése, behatárolása, és a megoldási lehetőségek javaslata, anyagi vonzataikkal együtt, a külső szerviz intézése.
Egy számtech termet látszólag meg tudsz csinálni, csak aztán rájössz, hogy a kábelezés rendben van, viszont aljzatokra, rendes kábelcsatornákra nincs pénz, rack szekrényre, további aktív eszközökre sem. Arra is rá fogsz jönni, hogy egy 26 fő teremben nem csak LAN kell a munkaállomásokhoz, hanem 230V is, azt pedig egyrészt nem csinálhatod magad, mert nincs rá villanyszerelő végzettséged, másrészt annak a felelősségét sem szeretnéd viselni, ha az egymásba kötött elosztók közül valamelyik leég (az iskolával együtt).
Valaki már írta, hogy a 1 milliós, 90kg-os interaktív táblát sem fogod tudni egyedül feltenni, sem elhozni a boltból.
Irodai számítógépeket nem mentünk, mert minek. Az adatok menjenek szerverre, azt mentjük. Ha van pénz szerverre, esetleg olyanra is, ami nem a 15 éves TIOP-ból maradt itt.
Szakkör tartása pedagógusi feladat.
Az "eseti" feladatok a templomban, az pedig minden héten vasárnap kemény szolgálat. Vagy van pénz kamerarendszerre, hangosításra (erősítő, keverő, hangprocesszor, hangfalak, vezetékes és vezeték nélküli mikrofonok), kábelezésre, a közvetítéshez videó keverőre, több számítógépre, több kivetítőre/monitorra, vagy nincs.
Kihagytad a szerver infra és szoftver (AD, file, print, web) kezelését, a felhős rendszereket (MS/Google), az előbbiek+Kréta felhasználók+jelszavak kezelését.
Én egy fele ekkora, 1-8 osztályos Ref.Ált.Isk rendszergazdája vagyok 4 órában.
Továbbá hozzám tartozik a kávéautomata is a tanáriban.PS: Amikor elvállaltam 13 éve, az első kérdéseim között volt az igazgató felé, hogy mennyi az éves informatikai költségvetés - aztán rájöttem, hogy egy iskolában ez nem értelmezhető.
-
gilfoyle
őstag
Mindezt egy ember 4 órában azért a pénzért?
Pl. ezt hogy? Interaktív táblák beszerzése, felszerelése (falátfúrással/tiplizéssel)... Ráesik a tanulóra mert pl. szar a fal, és a rendszergazda lesz elővéve?
Van még a listában érdekesség rendesen.
Sok sikert a nem létező szerencsétlen megtalálásához a nem létező álláshoz. -
zorak
csendes tag
Kedves rendszergazda kollégák!
Egy NEM LÉTEZŐ, KITALÁLT rendszergazda állás feltételeiről szeretném kikérni az őszinte véleményeteket, amit az alábbiakban részletezek.
A feltevésem szerint egy Református Általános Iskola (kb. 350 fős tanulói létszámmal) adná fel az alábbi álláshirdetést.
Vállalnátok az állást?
===================================================================
1 fő rendszergazda 4 órás munkakörben (egyedül az iskolában) köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban.
Általános feladatok
-------------------------------
- Hálózati infrastruktúra megtervezése, időnkénti áttervezése
- Vezetékes hálózat kialakítása, fejlesztése, időnkénti átvezetékelése (padláson, falakon, mennyezeteken stb.)
- Hálózati központok (rack szekrények) vásárlása/beszerzése, felszerelése
- Hálózati eszközök vásárlása/beszerelése, beüzemelése, karbantartása
- Vezeték nélküli eszközök vásárlása, beüzemelése, karbantartása
- Központi router beszerzése, konfigurálása, karbantartása, menedzselése
- Vezetékes és vezetéknélküli hálózat időnkénti fejlesztése, átvezetékelése (padláson, falakon, mennyezeteken stb.)
- Hálózati hibák azonosítása, javítása
- Biztonságos (üzleti/vállalati) WiFi hálózathoz szerverek elkészítése, beüzemelése, karbantartása/üzemeltetése, folyamatos menedzselése
- Törvényben meghatározott tartalomszűréshez szerver készítése, beüzemelése, karbantartása/üzemeltetése, többek között felnőtt, agresszív, hackertámadási, rosszindulatú, csaló, warez, adathalász, fertőzött és reklámoldalak stb. szűrése, folyamatos menedzselése, központilag (végponton)
- Videómegosztó oldalak (pl. YouTube) tartalomszűrésének megoldása központilag (végponton)
- Egyedi vezetői kérésre oldalak (pl. Facebook) tiltása központilag (végponton)
- Számítógép termek hálózatának kialakítása/vezetékelése, karbantartása
- Számítógép termek gépeinek beszerzése költséghatékonyan
- Számítógép termek gépeihez konzolok megtervezése, 3D nyomtatása
- Számítógép termek gépeinek feltelepítése, időnkénti újratelepítése, rendszeres frissítése
- Számítógép termek gépeinek szükség szerinti javítása (hardveres)
- Számítógép termek tanulást segítő szervereinek elkészítése, karbantartása/üzemeltetése (tanuló felügyelet, központi fájlszerver stb.)
- Digitális kultúra oktatásához szoftveres megoldások keresése, telepítése, bevezetése
- Digitális kultúra oktatásának segítése
- Intézményi központi nyomtató portálhoz szerverek készítése, beüzemelése, karbantartása/üzemeltetése vezetékes és vezetéknélküli valamint mobil eszközökről történő biztonságos, ellenőrzött nyomtatáshoz
- Intézményi tanári notebook-ok (saját, pályázati illetve RRF) telepítése, kiosztása, visszavétele (jegyzőkönyvön), időnkénti újratelepítése, szükség szerinti javítása (hardveres)
- Kérésre tanárok otthoni nyomtatójának beüzemelése intézményi notebook-okon (lakásukon)
- Intézményi tanulói notebook-ok (RRF) kiosztása, visszavétele (jegyzőkönyvön, fényképekkel, Krétába feltöltéssel), évenkénti újratelepítése
- Intézményi tanulói notebook-ok (RRF) menedzselése a Krétában
- Irodai számítógépek rendszeres biztonsági mentése
- Kérésre számítógépekről, notebook-okról adatmentés, visszaállítás
- Adatvesztés esetén adatvisszaállítás (akár rossz meghajtóról is!)
- Intézményi honlap elkészítése, karbantartása, tartalommal feltöltése
- Rendezvényeken, ünnepségeken fényképezés/videózás/drónozás, az elkészült anyagok archiválása, összeállítása (videó szerkesztés/vágás, slideshow stb.), közzététele
- Időnként hangosítás megoldása
- Interaktív táblák beszerzése, felszerelése (falátfúrással/tiplizéssel), beüzemelése, karbantartása
- Robotika szakkör tartása, ha az idő engedi. (3D tervezés, nyomtatás, elektronika, mikrokontrollerek programozása, robotok készítése)
Eseti feladatok
------------------------
- Tanárok prezentációjának elkészítése védéshez
- Központi szerver készítése távoktatáshoz és videós konferenciákhoz/tanórákhoz
- Távoktatás betanítása a kialakított rendszerrel
- Templomban vezetékes és vezeték nélküli hálózat kiépítése, karbantartása
- Templomban kamerarendszer kiépítése (kamerák, videós eszközök beszerzése, beüzemelése)
- Templomba központi gép beszerzése, feltelepítése, időnkénti karbantartása, frissítése
- Templomban központi gépre produkciós/streaming szoftver választása, megvásárlása, beüzemelése, betanítása, időnkénti karbantartása
- Református Énekeskönyv teljes tartalmának vetíthetővé tétele (program készítése, énekek átakítása)
- Templomi prezentációs rendszer kiépítése/kialakítása énekek, igeversek, videók, képek, bemutatók vetítésére, ennek betanítása, időnkénti karbantartása -
Visormail
addikt
válasz
jerry311 #28481 üzenetére
Fel van csatolva, a felhasználói fiók látja. Rendszergazdaként indított program nem látta
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System EnableLinkedConnections 1 ellenére sem, de most felcsatoltam rendszergazdaként is és akkor sem jön létre az ikon (public desktopra), ha csak a betűjel van benne. -
Visormail
addikt
Sziasztok!
Ha GPO-ból csinálok egy parancsikont az asztalra, ami simán a C:\-ra mutat, akkor megjelenik és működik. Ha egy felcsatolt hálózati meghajtó betűjelét írom helyette pl P:\, akkor viszont létre sem jön a parancsikon. A hozzáférési név/jelszó fel van véve a hitelesítéskezelőben. Az eseménynaplóban nem jön létre hiba a GroupPolicy kategóriában. Ilyennel találkoztatok?
-
I02S3F
addikt
Aggódtam, hogy hogy tudok úgy Windows szerverrel gyakorolni, hogy a hálózati beállítások jók legyenek. (A labor legyen szeparált). Szerencsére az oktató bemutatta a szükséges beállításokat!
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Adott egy gmail alapu, vallalati, egyedi domaines mailcim, ami pop3 alapon elkezdett par hete nem mukodni. (Outlook 2016)
Ebben az idoben az otthoni ugyanilyen SW kornyezetben levo gep is ezt csinalja.
Azt irja, helytelen felhasznalonev vagy jelszo.
Jelszocsere volt, nem segitett.
Az az erdekes, hogy a mellette levo, ugyanebben a domainben levo, szinten pop3 alapu mailcim meg azota is vigan megy.Webes feluleten belepve nem latszik semmi szokatlan.
Mivel nincs ott semmilyen admin jog, nem latok logokat, semmit, csak hogy szar.
Gondoltam ra, hogy a 2016os office esetleg outdate, de akkor miert megy a masik fiok?
Van otlet, merre menjek?
-
válasz
kraftxld #28470 üzenetére
Direkt nem szeretném senki üzletét rontani, azért nem mondom meg a konkrét céget. Pláne, mert jó eséllyel nem 1 emberrel dolgoznak, így a többiekre nézve nem biztos, hogy igaz lenne az elégedetlenségem. Elméleti bohócokra nincs szükségünk, mert ha betartanánk mindent, amit előirányoz, akkor nagyjából senki nem dolgozna tovább se nálunk, se a cég másik területén, mert mi a dokumentációt írnánk, a cég meg megállna.
Ha valaki beletrafál, akkor majd választok egy smiley-t innen alulról!
-
Sziasztok! NIS2 felkészítésre keresek céget, de ezúttal olyat, akivel lehet is haladni, méghozzá gyakorlatias alapon. A követelmények:
- Ne csak annyi legyen részéről a munka, hogy megdob 150 darab kitöltendő dokumentummal hetente, meg egy hatszáz oldalas GAP analízissel, konkrét kérdésre pedig csak egy RTFM választ ad.
- A dokumentumok nagyrészét neki kellene kitölteni, mert arra helyben egyszerűen nincs kapacitás, hogy heti több órában dokumentáljunk, száz oldalakat olvasgassunk, és mellette a napi munka is meglegyen.
- Legyen képes a KKV valóságban mozogni, és ennek megfelelő gyakorlati intézkedéseket megfogalmazni. A cél a minimum megfelelés, perfekcionistákkal már tele a padlás.
- Ne kérjen el havi egymilliót...
Ha van bevált cégetek, legyetek szívesek és osszátok meg itt, mert a mostani vállalat csak az időnket viszi, meg az idegszálainkat roncsolja.
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #28466 üzenetére
Sajna van egy hátránya, ha töménytelen mennyiségű videót néz az ember. Az elmúlt 3 napban napi 4-5 órát toltam. Ebben persze benne vannak a szünetek is (25 perc után 5 perc, 4x25 perc után 15 perc [pomodoro])Mára kipurcantam. Idegesít a monitor, meg nem tudok odafigyelni.
A chat gpt írta, hogy napi 2-3 óra elég. Hát nem hittem neki. Igaza volt
-
I02S3F
addikt
-
-
sebixxx
tag
válasz
kraftxld #28415 üzenetére
Szerintem ez elég erős kijelentés, hogy a Comptianak zero értelme van.
Én már 3.5 éve dolgozok Dublinban az AWS-nél mint Datacenter Technician és pont, hogy a Comptia A+ és Network+ segített megadni azt a tudást ami elég volt az interjúhoz és, hogy egyáltalán szóba álltak velem.
Nulla tapasztalatom volt egyébként.
Amúgy pl itt Dublinban rengeteg IT-s munkánál látni a Comptia-s képesítéseket mint plusz! Én egy teljesen kezdőnek bátran ajánlom a Comptia A+ és Network+ amik egy nagyon jó kis alapot adnak!
A+ az mindenből egy picit tanít, annyit, hogy legyen egy kis fogalmad a dolgokról, hardware, Networking, Cloud, Security, Oprendszerek stb. A Network+ az meg ugye a Networking-hez ad egy jó kis alapot ami nagyon jól jön kb bármilyen terület a cél. -
I02S3F
addikt
válasz
Döglött Róka #28460 üzenetére
Köszi!
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #28453 üzenetére
Sajna nem találtam server+ képzést, csak vizsgakérdés sort a Udemy-n. Úgyhogy egy sima, de jó értékelésű win server 2019 képzést kezdek meg.
*
Azért 2019, mert leendő munkahelyemen biztos nem a legfrissebb win server van! Meg, ha ezzel elkészülök, akkor majd nézek win server 2022 tréninget is
!
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Leginkább ideillik témában, amit írni szeretnék nektek!
A comptia Network+ képzést csinálom és nagyon érdekel! Ma 3 órát toltam! Úgy látom van belőle Could-hoz és Linux-hoz is változat! Remélem a Udemy-n ezek fenn vannak!
És perszer server változat is van! Jól fog jönni az új munkahelyemen!
Állásinterjún sokmindent válaszoltam meg jól azért, mert ezt a képzést elvégeztem! (Core1 és Core2).
-
Tuib
aktív tag
válasz
Visormail #28451 üzenetére
Áhh igen, szóval megnéztem, az a helyzet, azért nézte Delimiternek, mert a fix pozícióval bíró paraméterek közt ez a második, és a ($_) külön parméternek nézte. Ezért a Path csak az utolsó \-ig volt paraméter, majd jött még egy neki a ($_) és ezt már második paraméternek nézte, és mivel nem volt megadva a típusa, ezért pozíció alapján sorolta be Delimiternek, de bóvebben itt: [link]
Illetve még egyszerűbb is lehetne, ha az import-csv -path paramétere elfogadna wildcard-ot is, de sajna nem
-
Visormail
addikt
Próbáltam amúgy Fullname-el is, csak nem akart össze jönni azzal sem. Így ahogy te írtad tökéletesen működik és tovább is tudtam adni exportra.
Get-ChildItem *.csv | ForEach {Import-Csv -path $_.Fullname -encoding "windows-1250" | Export-Excel "$_.xlsx" -BoldTopRow -AutoSize -TableStyle Medium1}
Szuper, köszi a segítséget. Kész van a bárhány csv-t egyszerre excellé alakító script. -
Visormail
addikt
Most nézem, hogy van powershell topik, de nagyon halott.
Ezzel a paranccsal be tudok olvasni csv fájlt
Import-Csv -path T:\Temp\a\2025\XSAreport250102.csv
Sz�mlan�v : System User
Sz�mlaazonos�t� : -
Sz�mlat�pus : 0
Sz�ml�l�: �sszes fekete m�solat �s nyomtatott lenyomat : 162
Sz�ml�l�: �sszes sz�nes m�solat �s nyomtatott lenyomat : 21
Korl�t: sz�nes m�solatok korl�tja : 16000000
Korl�t: felhaszn�lt sz�nes m�solatok : 0
Korl�t: marad�k sz�nes m�solatok : 16000000
Sz�ml�l�: �sszes sz�nes m�sol�si lenyomat : 0
Alsz�ml�l�: sz�nes nagy m�ret� m�sol�si lenyomatok : 0
Korl�t: fekete m�solatok korl�tja : 16000000
Korl�t: felhaszn�lt fekete m�solatok : 0
Korl�t: marad�k fekete m�solatok : 16000000
Sz�ml�l�: �sszes fekete m�sol�si lenyomat : 0
Alsz�ml�l�: fekete nagy m�ret� m�sol�si lenyomatok : 0
Korl�t: sz�nes nyomatok korl�tja : 16000000
Korl�t: felhaszn�lt sz�nes nyomatok : 21Viszont ha egy mappában lévőket kilistázva próbálom neki beadni, akkor nem olvassa be őket:
Get-ChildItem *.csv | ForEach { $_.Name | Import-Csv -path T:\Temp\a\2025\($_) }
Import-Csv: Cannot bind parameter 'Delimiter'. Cannot convert the "T:\Temp\a\2025\XSAreport250102.csv" value of type "System.IO.FileInfo" to type "System.Char".
Import-Csv: Cannot bind parameter 'Delimiter'. Cannot convert the "T:\Temp\a\2025\XSAreport250203.csv" value of type "System.IO.FileInfo" to type "System.Char".
Import-Csv: Cannot bind parameter 'Delimiter'. Cannot convert the "T:\Temp\a\2025\XSAreport250303.csv" value of type "System.IO.FileInfo" to type "System.Char".Erre van ötlet hogyan lehetne megoldani?
(A karakterkódolás most nem érdekes, azt -encoding "windows-1250" kapcsoló megoldja, a csv tartalmakat pedig az Export-Excel parancsnak adnám tovább ha sikerülne beolvasni.) -
Visormail
addikt
Hello. Tudtok róla valamit, hogy mi történt a https://admx.help/ oldallal? Connection timed out már nem tudom hány napja, de rákeresve nem látom, hogy mások írnának róla.
-
bolvar
senior tag
Üdv
Volt már talán korábban ha igen bocsi
Létezik andoidra ingyenes mdm megoldás 100 kliensig?
50-et találtam, bár szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban is
Köszi a tippeket!
bolvar -
sanzi89
addikt
Tudja esetleg valaki, hogy a két Windows frissítés között mi a különbség?
2025-02 Cumulative Update for Windows 11 Version 24H2 for x64-based Systems (KB5051987)
Windows 11, version 24H2 x64 2025-02B
Mindkettő ugyanarra a KB article-re hivatkozik, az 5051987-re. -
JohnnyX
őstag
válasz
DopeBob #28425 üzenetére
Egy ESP8266 meg egy BME280 szenzor. Olcsó (Aliról szumma 2500Ft kb), és működik.
Thingspeak-re megadott időközönként adatot felnyom, szép grafikonon követhető. Riasztás mehet g-mailes címről is, vagy telegram üzenet telóra.
Itt fent van minden hozzá. -
pn4hvq
senior tag
válasz
Rinocerosz #28439 üzenetére
Ha a BIOSban sem 100%-os az usb-s billentyűzet, akkor nem fog segíteni rajta a Windows telepítése sem.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
sanzi89 #28438 üzenetére
Érdekes módon így is kihagy náhány billentyűt ha úgy tartja kedve. Viszont csökkentett módba sikerült valahogy megoldani, hogy újra számokat írjon.
Teszek egy kisérletet win újra telepítéssel, de szerintem ez alaplap hibás lehet mert néhány usb port is szenved nagyon. A töltő csati is.... kalap ***r.
-
sanzi89
addikt
válasz
Rinocerosz #28437 üzenetére
Szedd ki vagy csatlakoztasd le a beépített billentyűzetet és próbáld meg csak külső billentyűzettel.
-
Rinocerosz
őstag
Érdekes mert ott is olyan mintha valami tiltana. Például azzal be bírok jelentkezni a gépbe, de utána hol működik - hol nem.
Ráadásul néha nagy betűt ír és a felső számsor használatakor nem a számot hanem a speciális karaktert irja.
Beragadó billentyűzetet néztem, de elvileg nincs gond.Nagyon érdekes ez a hiba és azért is mert a biosba is gondja van. Lehet valami alaplapi hiba lenne ez?
-
válasz
Rinocerosz #28435 üzenetére
Külső billentyűzettel mi a helyzet?
-
Rinocerosz
őstag
Szasztok.
Van egy lenovo laptop aminél nem működik a billentyűzet vagy legalábbis úgy tűnik.
Mikor belépek a biosba és megpróbálok bármit csinálni 2-3 lépésig semmi baja majd elkezd minden lenyomáskor sípolni, de nem működik a billentyűzet.Kiszedtem, az cmos-t, akkumulátort, hdd-t... mindent, de semmi folyton ez a hiba.
Viszint a F9 gomb működik az F10 is és 2-3 mp-ig minden más gokb is.
Valaki találkozott már ilyennel? -
bolvar
senior tag
Üdv
Nis2 nem tudtok-e tanácsot adni, állítás szerint csak role based jogcsoporti kialakítás(file szerver) megy át minden más nem, ez valid állítás vagy nagyottmondás?
Köszi a segítséget!
bolvar -
bolvar
senior tag
Üdv
Lehet túl perverz igény de hátha valaki járt már hasonló cipőben, én értelmes leírást nem találtam.
o365, noreply címmel kellene kimennie az admin centeren felvett kontaktoknak email.
Shared mailbox nem játszik mindenhol azt írja de ahhoz nem tudok kontaktot hozzáadni.
Sima terjesztési lista lenyelné ezt?
Köszi a tippet!
bolvar -
efemm
tag
válasz
DopeBob #28425 üzenetére
Van Okos Otthon / Smart Home topik.
-
DopeBob
addikt
Sziasztok, valakinek tud esetleg ajánlani WiFi-s hőmérsékelt és páratartalom mérőt, ami tud riasztást küldeni, vagy ez megoldható a hozzá tartozó APP-al?
-
I02S3F
addikt
válasz
Szakbarbár #28423 üzenetére
Köszi neked is!
szerk.: Legalább a fizu elfogadható?
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
I02S3F #28422 üzenetére
Én még hozzátenném a virtualizációt (VmWare, HyperV) bár ma már minden a Cloud-ról szól, de azért találni on-prem szervereket is szép számmal.
A kollégákat is megkérheted, hogy ha van idejük akkor mutassák meg miket csinálnak, hátha valamelyik feladathoz kedvet kapsz.
Ha megfogadsz egy tanácsot, tanulj bármit is, azt nem tudják elvenni tőled.
Ne ess abba a hibába mint én, hogy PC és szoftvertelepítő robot válik belőled. Nekem most 8 év után a napi munkám 30-40 százaléka, emailezés, Excel táblába adatbevitel, eszköz rendelés, és egyéb olyan adminisztratív munka amit kb a Zsuzsika meg tudna csinálni a titkárságról, stb. Semmi szakmai kihívás nincs benne. Viszont fejlődni meg nincs időm, mert annyi munka van, hogy folyamatosan túlórázni kell és munkaidőben még oktató videókat sem tudok nézni amire figyelni kell. -
jerry311
nagyúr
válasz
I02S3F #28420 üzenetére
Ha használtad a tudást, amit bármelyik online képzésen szereztél, akkor már nem volt haszontalan az időtöltés.
Ahogy írták, mindenre van kereslet, van amire több, van amire kevesebb, van amire máshol, mint ahol most dolgozol.Mellesleg jól érzem magam ebben a poziban.
Ez veszélyes, mert ez nyilván egy kényelmes helyzet, de egyben gátolja a fejlődést is.Illetve ott a másik fele is: Az a bajom, hogy munkahelyen ilyet egészen biztosan nem bíznának rám, a képességeim miatt.
Ez is abba az irányba mutat, hogy előbb utóbb váltanod kell, ha nem sikerül meggyőzni őket róla, hogy többre is képes vagy. -
I02S3F
addikt
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
I02S3F #28418 üzenetére
Ha tanluni akarsz a gyárban, én a helyedben kérnék minnél több helyre read only hozzáférést (szerverek, Azure, M365, Intune) megérteni a konfigokat, majd megcsinálni pár szimpatikus Microsoft vizsgát.
Utána feldobhatod, hogy segítessz a többi csapatnak, vagy továbblépni másik helyre. -
I02S3F
addikt
válasz
kraftxld #28417 üzenetére
Kicsit püföltem a chatgpt-t és ő a windows szervereket, az m365-öt (később az azure-t) ajánlotta. Ezeken belül lehet automtaizálni, és egy kis security).
Az a bajom, hogy munkahelyen ilyet egészen biztosan nem bíznának rám, a képességeim miatt.
Szerintem folytatom a windows szerverrel!
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
I02S3F #28416 üzenetére
Helpdesk alatt mit értünk? Ez is lehet ezer féle, max password reset-ről indulva elég komoly L1-L2 troubleshooting-ig.
Ha inkább a Windows megy, akkor be lehet húzni az Entra ID-t, M365-öt, egy kis security-vel automatizációval fűszerezve, pici Azure-al, aztán továb lehet lépni.
-
I02S3F
addikt
válasz
kraftxld #28415 üzenetére
Köszönöm a választ! Nem is tudom hasznosítani az ott tanultakat? Munkahelyen jött már szembe pár dolog, amit a comptia-ban láttam.
Picit át szükséges gondolnom, hogy mit akarok. És a képességeimet is figyelembe venni, mert próbáltam betanulni a Linux lelkivilágába, de valahogy nem ment, valahogy nem értettem a dolgokat!
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Udemy csináltam Comptia core1 és core2 kurzust. Most a network+ kurzust csinálom. (Csak nézem, nem akarok belőle vizsgázni).
Jelenleg helpdesk-eként dolgozom. Tudnátok kicsit iránybaállítani, hogy mit érdemes még tanulni? Esetleg jobb topicba tudtok irányítani? A cél, hogy az informatikai, hétköznapi hibákat el tudjam hárítani, beleértve a nyomtatókat, akár a telefonokat is.
-
Probalok domain verificationt csinalni MS Entra-ban TXT rekorddal. Nem sikerul. ("Verification failed"). Az egyik lehetoseg, hogy:
Make sure the domain name isn't already in use in another directory. A domain name can only be verified in one directory. If your domain name is currently verified in another directory, it can't also be verified in the new directory. To fix this duplication problem, you must delete the domain name from the old directory. For more information about deleting domain names, see Manage custom domain names.
Namost - honnan tudom kideriteni, hogy valoban ez-e a helyzet?
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #28385 üzenetére
Az aktiválási problémára is megvan a megoldás, az okot nem ismerem. Hiába töltöttél le az MS oldaláról hivatalos .iso-t, hiába választottad ki a telepítéskor a Standard verzió telepítését, hiába adtad meg a Standard verzióhoz való KMS kulcsot az MS oldaláról, Server 2022 esetén kell egy új sor az aktiválási scriptbe (Dism). Tisztaszoftveres, KMS aktiválásra nekem a következő script lett a befutó:
cscript "%windir%\system32\slmgr.vbs" /upk
cscript "%windir%\system32\slmgr.vbs" /cpky
Dism /online /Set-Edition:ServerStandard /ProductKey:VDYBN-27WPP-V4HQT-9VMD4-VMK7H /AcceptEula
cscript "%windir%\system32\slmgr.vbs" /skms kms.edu.hu
cscript "%windir%\system32\slmgr.vbs" /ato
-
coco2
őstag
válasz
bolvar #28404 üzenetére
...Az igény se tiszta...
Akkor megpróbálom részletekre szedni. Egyik részlet a Ransomware protection. MS itt ír a mappa védelemről. Ami abban a blogban nincsen benne, hogy ha felveszek egy alkalmazást a megbízott alkalmazások listájára, azok a rendszer mappákhoz is hozzáférést kapnak?
Persze, "próbáljam ki", de a kérdés nem az, hogy a windows hibái folytán jelenleg mi működik, vagy mi nem, hanem hogy mi a hozzá tartozó szándék?
Van arról valahol egyértelmű leírás, vagy ezt MSDN-re kellene felírnom?
-
coco2
őstag
válasz
bolvar #28402 üzenetére
A gpedit előhozza ugyan azokat az opciókat, amiket az mmc is felkínál group object policy szerkesztéskor (user-re vonatkozóan). Viszont jelen esetben nem tudom lefordítani az igényeimet a felkínált opciók részleteire. Perpillanat fogalmam sincs, hogy a fenti célok érdekében hogyan kellene használnom a gpedit-et
Esetleg ha lennének alatta opcióként virus & threat protection beállítások a win start menüjén keresztül elérhetőnél több részlettel, meg ugyan az ransomware dolgokra is, akkor ki tudnám találni. Viszont nincsenek ott olyasmik.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Win jogosultság beállításokhoz keresek anyagot.
Helyi gépen (win 11 pro, csak én vagyok rajta, egy darab teljes jogú felhasználó) be van kapcsolva a vírus védelem, és a zsaroló program védelem általános jelleggel az os-t védeni. Azokra kellene kiskapukat gyártani, hogy használható legyen a gép white hacking eszközök fejlesztésére, tesztelésére.
A problémás szitu két alkalmazáshoz kötődik (a továbbiakban X1 és X2). X2-nek van saját belső folyamat védelme, az a tesztelés tárgya. X1 annyit csinál, hogy elindítja X2-t child process-ként, és az elején fagyasztja extra dll-t tölteni bele. Azt a folyamatot kellene megengedettre beállítani, hogy a windows ne nyafogjon miatta állandóan. Viszont csak X1-nek adnék olyan hozzáférést X2-höz, és nem általánosan bárminek bármihez. Az alkalmazások jelenleg külön mappákban vannak a public documents alatt, de ha kell, rakhatom őket akár külön drive-ra. Gondolkodom rajta nem admin felhasználót hozni létre, és csak annak a felhasználóhoz csak ahhoz elégséges hozzáférést adni, de a jogok adása / lekorlátozása pontosan az, amihez nem találtam meg a vonatkozó ismereteket.
Beállításokhoz javasolták nekem a group policy-ket, kaptam ezt a linket, de a jelek szerint hiába novemberi a blog, a jelenkori w11 pro form-jai és funkciói már másképpen néznek ki, és ha lehet is ott a fenti problémára való beállítást eszközölni, én nem találtam meg a módját. Esetleg csak nem értek valami háttér koncepciót, és azért, de akkor meg ahhoz kellene nekem fejtágító.
Bármilyen előremutató tanácsot előre is köszönök.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Lexus, Toyota topik
- Háztartási gépek
- Epic Games
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Netfone
- További aktív témák...
- Apple Watch SE2 / 44mm / Midnight / Black Sport / Cellular (99%)
- Iphone 13 Pro Max 128 GB /// 86% Akku // Számlával és Garaniával
- Iphone 12 Pro Max 128 GB /// 88% Akku // Számlával és Garanciával
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged