Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- GoPro Hero 13 kamera: felkészült az akcióra
- Apple notebookok
- Steam Deck
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mini-ITX
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
WaterWave
veterán
válasz #80977664 #49616 üzenetére
Sok előnye van.. pl ha azt mondom, hogy a virtuális gép mint fizikailag nem létezik, ezzel mindent elmondtam
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
WaterWave
veterán
válasz #80977664 #49618 üzenetére
pl külföldön vagyok a macbokommal és szükségem van egy windows 1o-re amit nem futtatok a macen mert nem kell neki csináni particiót.... egy élethelyzet a sok közül...
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
Patice
Topikgazda
válasz #80977664 #49616 üzenetére
Jó választás!.
Virtuális gép felhasználásra példa: olyan szolgáltatások futtatása a NAS-on, amikre nincs külön telepíthető csomag, de egy minimál virtuális géppel megoldható, pl. PiHole-lal teljes belső hálózaton reklámszűrés, vagy saját, egyszerű weblap futtatása, hogy azt ne kelljen natívan a NAS-on futtatni. Továbbá: olyan nyomtató hálózatossá tétele, amihez csak Win XP driver létezik, otthon automatizálás, TV-tunerrel kiegészítve a NAS-t TVheadend szerver futtatása, vagy szimplán egy két csomag kipróbálása egy virtuális DSM-ben az éles rendszer piszkálása nélkül. Szóval lehetne még sorolni mikre lehet jó egy NAS-on futtatott virtuális gép.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
WaterWave
veterán
válasz #80977664 #49624 üzenetére
akkor is félárbócon megy a 718+ ha fut a virtuális gép, a torrentek és egyéb nyalánkságok...
Nem tudom miért kéne erőgép...
6 giga ram meg mindenre elég.• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
WaterWave
veterán
válasz #80977664 #49626 üzenetére
minek csináljak plusz particiot egy almás gépre amin osx fut...? nem értem... almát a körtével...
ahogy az erős otthoin windows gépemre se fogok rakni ubuntut... mert minek...
[ Szerkesztve ]
-
-
lewisfm
aktív tag
válasz #80977664 #49632 üzenetére
Nos én pl. futtatnék Jira-t a NAS-omon, de nincs rá ilyen csomag. A megfelelő virtuális gépet azonban futtathatom a NAS-on, s abban futhat a Jira szolgáltatás, s a hálozat összes gépe elérheti bárhonnan, bármikor.
A Jira helyére beilleszthetsz tetszőleges másik szolgáltatást is...
-
Borisz76
veterán
válasz #80977664 #49632 üzenetére
Engedd már el a virtuális gép dolgot .....ahogyan én is.
Azt sem tudtam , hogy van ilyesmire mód........mert nem volt rá szükségem.
Mivel nincs rá szükségem , nem foglalkozom vele.
A tudatomban annyi van belőle, hogy ha akarom akkor ki tudom próbálni.
Pont.Inkább az összefoglalót olvasgasd....azon belül is a DS 918+ beüzemeléséről szólót.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
Borisz76
veterán
válasz #80977664 #49640 üzenetére
Több dolgot is figyelembe kell venni :
1 vagy több kötetet szeretnél?
Akarsz e lemezmeghibásodás ellen védekezni?
Mekkora lemezeid vannak....Ha 1 db kötetet szeretnél eltérő méretű lemezek használatával, akkor kell a legkisebb lemezzel kezdeni.
Ha tôbb kötet is lesz , akkor könnyebb a helyzet.
Synology kalkulátor.
Itt tudsz játszani a lemezekkel és a Raid variációkkal.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz #80977664 #49642 üzenetére
Egy SHR kötet esetén marad a másolgatás.
Vegyél egy 2. 8 Tb-s lemezt.
Az 1 és a 4 Tb-s lemezről másold át az adatokat a 8 Tb-s lemezre.Ezt követően tedd be őket ( 1+4+8 ) a nasba és mehet az SHR kötet.
Lesz 5 Tb használható helyed.
Másold fel rá az adatokat a kimaradt 8 Tb-s lemezről.
Ha végzett, add hozzá a kötethez és lesz 13 Tb kapacitásod.Ez sajnos egy ilyen móka.....
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
Tutu7030
veterán
válasz #80977664 #49646 üzenetére
A nasról játszom le, lg 4k tv-vel a 4k filmet. Ha engedélyezem a nason az átkódolást (hogy a nem 4k-s tv is le tudja játszani), akkor a 4k-s tv-n is 1920x1080 felbontású lesz a lejátszott film.
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
Borisz76
veterán
válasz #80977664 #49645 üzenetére
SHR kötetet szeretnél , 1 lemez meghibásodása elleni védelemmel.
Beletolsz egy 8-st, ok majd a másodikat....ekkor tükrözi az adatokat.
Ezután nem tudod a kötetet növelni 1 vagy 4 Tb-s lemezzel!Viszont az SHR 8 Tb-s kötetes mellé betolhatod önálló köretként mindkét lemezt.
Ekkor 3 kötet lesz.
Egy 8+8 SHR , egy 1 Tb alap és egy 4 Tb alap kötet.Ez s megoldás de 3 kötet lesz a tervezett 1 helyett.
-
addikt
válasz #80977664 #49652 üzenetére
"Amúgy érdekelne a véleményetek erről a külső lejátszóról, ennek mégis mi értelme van mert nem bírok rájönni... persze tudom mi a médialejátszó de mi a francnak akarna bárki is külön futtatni ilyet?? PC-n próbáltam én is de nem sok gyakorlati hasznát láttam..."
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Borisz76
veterán
válasz #80977664 #49658 üzenetére
Ilyen esetben a DSM olyasmit ír ki , hogy a meghibásodott ( kivett ) lemez miatt a kötet összeomlott.
Javításhoz ugyanakkora vagy nagyobb kapacitású lemezt kell betenni.Ebben a konkrét esetben azt jelenti , hogy minimum 1 Tb-s lemezt kell betenni.
Kép
2-4-4-4 SHR kötetet omlasztottam össze ( kivettem a 2 Tb-s lemezt ).
Ekkor írta ezt ki.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz #80977664 #49678 üzenetére
A nas-ba rakott lemezeket a rendszer formázza és minden lemezre felkerül a DSM !
A DS213-ból átrakott 1 lemezt is tornázni fogja.....szerintem de lehet , hogy lehet migrálni....nem tudom.
Viszont a PC-ből átrakott lemezt biztosan formázza!Tehát az adatok ideiglenes másolását kellene megoldani.
Vagy veszel egy 8 Tb-s lemezt , beszereled és DSM telepítés után másolsz rá....pc-ről.
Sajnos nem egyszerű adott, meglévő cuccokból kihozni a lehető legjobb variációt.
-
törölt tag
válasz #80977664 #49691 üzenetére
Az shr mint termék a syno-n érhető csak el. A qnap jellemzően nem kínál hasonlót, a sima raid lehetőségeket éred el. A többi, kicsi gyártónál se tudok hasonló megoldásról.
Igazából ez egy érdekes megoldás, gondolom azért nem fejlesztenek többen rá, mert smb környezetben nem igazán izgalmas, soho meg simán megcsinálod, hogy a külön kötetek között szinkronizálsz adatokat, így a legtöbb esetben gazdaságosabb -hdd 1 / fontos mappát simán tudod menteni hdd 2 / fontos mappába, a pótolható dolgok meg... Pótolhatóak
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #80977664 #49694 üzenetére
Tudom hogy mire való az shr
Igazából nekem is sokáig volt, most épp a praktikumért vagy 3 tb-t kéne beáldozni, ami azért kissé túlzó, amikor 90%-a az adatoknak pótolható...
"Nem mellesleg SHR esetén MINDEN adat védett, nem csak a fontosak. Értem hogy lehet pótolni őket de azért akkor is sokkal kényelmesebb nem napokat eltölteni a letöltésükkel lemezhalál esetében."
Viszont annyival kényelmetlenebb egy lemez kiesése után a rebuild közben megjelenő kötet hiba, mert a megnövekedett terhelés miatt egy másik disk is kidobásra került, és mindennek reszeltek... Persze nem törvényszerű, de előfordulhat, meg a fontos adatokról kell az online vagy offline mentés egyébként is. Innentől meg beáldozhatnék egy csomó helyet számomra nem túl sok előnyért.
Teljesen attól függ mire és hogyan használod a nast. Akinek 90% plex forrás és 10% családi cuccok, annak nem feltétlenül a legjobb alternatíva szerintem. Kivéve aki tonnányi anyagot oszt vissza, és mindig bent akarja tartani a 10-30-100 tb-nyi cuccát seedben és ds-t használ.
[ Szerkesztve ]
-
lewisfm
aktív tag
válasz #80977664 #49696 üzenetére
A HyperBackup backup fájljába a DSM fájlkezelőjével bele lehet nézni, lehet a belső fájlokat olvasni, másolni,
valamint erre a célra van a Synology-nak egy PC-re is letölthető alkalmazása, amit Hyper Backup Explorer-nek hívnak, az alábbi oldalról letölthető a következő OS-ekre:Windows (zip)
Mac (64 bits, zip)
Ubuntu & Fedora (64 bits, bz2) -
e90lci
senior tag
-
addikt
válasz #80977664 #49773 üzenetére
"az NFS jogosultságot nem tudom az almappákon külön kezelni, azaz vagy mindent megosztok NFS-en vagy semmit. Már pedig én csak a video almappát akarom mindenki számára NFS írás/olvasásra engedélyezni (mert ugye user jogokat se lehet állítani) és a többit nem."
Ezért kellene minden ilyen almappát (pl. video) külön megosztásba tenni. Így van a koncepció kialakítva, nincs egyszerre minden megosztás.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
gyugyo79
addikt
válasz #80977664 #49773 üzenetére
A NAS -on csinálsz egy gyökér könyvtárat pld egybe néven és ebbe be-mountolod azokat amiket a Windowsba egybe szeretnél látni ezt az egybe könyvtárat mountolod fel a Windowsba amibe már ott van minden egybe. Azt, hogy hogy lehet ezt megtalálod itt a topikba (Felad időzítő beállítás + a mount parancs is) .
[ Szerkesztve ]
-
-
appel
őstag
válasz #80977664 #49788 üzenetére
Vágom, de pont ez zavart meg, hiszen a tárolókapacitás akkor is növelhető, ha csak egy lemezt adok hozzá új SHR vagy alap kötetnek, csak ebben az esetben nem a meglévő SHR kötet kapacitását bővítem (azt csak legalább kettő lemezzel tudnám bővíteni), hanem a NAS össz. tárolókapcacitását.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #80977664 #49810 üzenetére
NA, hogy én is adjak valamit a fórumhoz összetúrtam a saját kérdésemre a választ!
Hogyan lehet feladatidőzítővel törölni bizonyos könyvtárban és alkönyvtáraiban található fájlokat és könyvtárakat amik tartalmazzák (esetemben) a "sample" szöveget, tekintve hogy a Download station letölt mindent nem csak a filmet... engem rohadtul zavar a sample szemét.
cd /volume1/sh/Filmek (vagy a választott könyvtár)
find . -type d -name '*sample*' -exec rm -r {} + (ez törli a könyvtárakat)
find . -type f -name '*sample*' -exec rm -r {} + (ez meg ha maradt fájl külön akkor azokat)Minden reggel lefut azt-bye bye felesleges dolgok! Nyilván a "sample" szöveg helyettesíthető bármivel, csak óvatosan a paraméterezéssel nehogy gyalu legyen mindennek...
-
gyugyo79
addikt
válasz #80977664 #49840 üzenetére
Te nem érted amit ír
A DS alapból egy rejtett mappába tölt ami a beállításaiban megadott köteten van és a neve : @download
Amikor kész és a beállított letöltési hely ugyan azon a köteten van akkor egy hardlinket rak oda is. Te ezt törlöd. Így a szemedet nem bántja a sample az igaz de elég sok szívást tudsz magadnak generálni ha így törölsz ...
Ha vissza keresel és megtalálod akkor látod, hogy erről volt már szó és nem egyszerű sajnos főleg ha az ahova töltesz indexeltetve van Video Station, Media szerver vagy hasonlóval.Röviden ha rm -el így törölsz az bent hagyja az összes adatbázisba a fájlra mutató hivatkozást amiből elégé nagy anomáliák lehetnek idővel. Mint ahogy ha pld. cp -vel másolsz be tartalmat se veszi észre szinte egyik ilyen típusú Synologys alkalmazás sem stb.
Szóval igen az rm -el nagyon óvatosan kell bánni neked is javaslom olvass azért nagyon utána. Természetesen vannak könyvtárak amikbe nem gáz a használata de vannak amikben jobb ha tisztában vagy az esetleges hátrányaival is.
pld itt írtam is kicsit bővebben a problémáról.
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz #80977664 #49843 üzenetére
"Nem hiszem hogy bármi különbség van a Totál commanderes törlés és az rm-es törlés között"
Pedig pont erre akartam rávilágítani, hogy nagyon komoly különbség van. Bár feltételezheted, hogy azért írtam bármit, hogy megvicceljelek ...
"vagy ti egy mappába ömlesztitek véglegesen a letöltött zenéket, filmekt, zene videókat, programokat??"
Én úgy használom, hogy mindent rögtön a helyére tölt ...
-
gyugyo79
addikt
válasz #80977664 #49845 üzenetére
Mindenki azt csinál amit akar. Amit írok csak azért írom, hogy az esetleg később a keresőt használók vissza olvasók képben legyenek.
1. Ha egy fájlra mutató hardlink át van helyezve attól még a nem szünik meg akkor nem foglal helyet a fájl amikor az összes rá mutató harelinket megszüntetjük.
Tehát amíg seedelve van egy torrent letöltés után van 2db hardlink 1 a beállított letöltési helyen egy meg az ideiglenes könyvtárban.
Ha a letöltési helyről jelen esetben át van helyezve egy másik könyvtárba a letöltt fájl igazából ugyan úgy csak a tényleges adatra mutató hardlink helye változik és törlés esetén ez a link törlődik. De ha még az ideiglenes mappában ott a másik rámutató link az adat maga még megvan a köteten, foglalja a helyet.
Persze mindez csak addig igaz amíg 1 köteten maradunk.A torrent letöltésre nem csak könyvtár figyelés van vagy a torrent fájlok letöltögetése, letöltés indítása hely kiválasztása van mint lehetőség.
Én pld már az oldalon 1 szer beállítottam a kategóriákat amiketa NAS on is beállítottam, hogy hova kerüljenek.
Így nem letöltöm az oldalról a torrent fájlt hanem berakom a megfelelő kategóriába (rss) amiről a NAS tudja, hogy le kell tölteni és azt is, hogy hova...
A megfelelő kategóriához adni a torrentet annyi mint a figyelt könyvtárba tölteni.
Csak nem kell utána rendezgetni.
Nem kell az adott eszközről a figyelt könyvtárat de még csak a nast se elérni.
Tehát egyszer beállítani többszörösen meg tud térülni.
A sorozatokat meg amit renszeresen szednék szabályok alapján rögtön töltetem a helyükre ahogy felkerülnek.
Mert erre is van lehetőség.De te azt és úgy csinálsz ahogy neked jó.
-
gyugyo79
addikt
válasz #80977664 #49849 üzenetére
Mert csináld amit akarsz de mások jobb ha tudják, hogy esetleg ezzel magukat sz@patják. Mert bár te nem más lehet elhiszi, hogy ha olyan könyvtárból töröl rm -el amit a Synology valamelyik szolgáltatása indexel az amikor rm -el törlöd a fájlt nem kerül az index-elés mögötti adatbázisban változtatásra.
Az oka, hogy a synoindex szolgáltatás nem hajtja végre a változtatást mert csak a megadott protokollokon (pld.: SMB, NFS,FTP, stb), alkalmazásokon (FileStation, DS, stb) keresztüli változtatásokat figyeli, kezeli.Ha megnézted a hozzászólást amit linkeltem abba leírtam a problémát. Meg akit érdekel is meg tudja nézni.
Viszont az hogy ezt ki hiszti el vagy nem hiszi el az már engem kb nem érdekel. Utána olvas esetleg és dönt de legalább tudja, hogy vannak esetleges negatívumai ...
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz #80977664 #49854 üzenetére
Ha elolvastad ezt amikor linkeltem akkor látod, hogy nem is a filmekkel van igazán gond, hanem a sorozatokkal ha egy scriptet szeretnénk használni a NAS -on ezekre a könyvtárakra. ...
Ha már a szortírozás előtt törlöd ezeket is lehet gubanc de azt nem tudom annyira mint a médiás részt mert a DS is adatbázisozik és lehet ha rm -el "tünteted" el a fájlt ő vissza rakja, vagy nem jól viseli ...
Ha TM -re átállsz akkor 100% nem lesz gubanc ebből ...
Én pld ismerősnek erre a problémára azt javasoltam, hogy a gépére is úgyis fel van csatolva/ elérhető az összes ilyen mappa. Írjon ott egy scriptet amit lefuttat a feladat időzítő X percel az indulás után (amikor már a hálózat felállt 100%) és törölje ezeket így. Mivel így SMB -n át megy a törlés az összes Synologys hülyeség kezeli jól ...
+ Az hogy neked pld mit mutat a VS a webes stb felületen egy dolog. Ha az adatbázisba egy halom szemét ottmarad az egy ideig csak lehet lassítja a működést jobb esetben de rosszban egyszer csak elő jön egy hiba amire nincs magyarázat mert ki gondolna erre ...
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz #80977664 #51542 üzenetére
Szia!
Igen, 4K-s.
Elvileg minden átkodolást kikapcsoltam a Plex szerveren, eredetiben tolja az anyagot.
Wifi-n csatlakozok egy UNifi rendszerhez, az meg bőven 100Mbit felett van.A wifi vezérlőjét nézve mikor szaggat, a Tv olyan 40Mb/s sebességgel tölt a hálózatról, de a NAS-nak ennél jóval nagyobb sebességgel is tudnia kéne tolni az adatot, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem mond le Kínáról az NVIDIA
- Peugeot, Citroën topik
- Milyen TV-t vegyek?
- GoPro Hero 13 kamera: felkészült az akcióra
- Apple notebookok
- Gyúrósok ide!
- Társasház, szomszédok, zajok, együttélés.
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest