- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- RAM topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Teljes fényárban: Chieftec Apex Lumo gépház
- Gigabyte alaplap topik
- Gyártófüggetlen módon oldja meg a részletes geometria problémáját az AMD
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lackó1984
tag
Azt mi okozza, hogy helyi hálózaton, távoli asztallal elsőre nem tudok kapcsolódni a géphez?
Nincs hibaüzenet, de nem tölti be az asztalt.
Azonnal próbálkozva, második alkalommal mindig jó lesz. -
MasterMark
titán
válasz
Essejó #71074 üzenetére
Cat 6 jó 55 méterig 10 Gbps-re, és ahogy a Cat 5e is jó 1 Gbps, 2,5 Gbps és 5 Gbps-re is 100 méteren.
Cat 6A ami jó 10 Gbps-re 100 méteren, de ez drágább és nem feltétlen van értelme. Illetve általában ezek már nem UTP hanem U/FTP, F/UTP vagy F/FTP azaz fóliaárnyékoltak.
-
válasz
Essejó #71074 üzenetére
Az a baj, hogy még a szakboltok is elég laza ellenőrzés mellett dobálnak fel időnként eget verő baromságokat. Mit várjunk akkor egy nem szakbolttól?
MaCS
UI: Egy akkumulátorkereskedéstől megkérdeztem, hogy mégis mi a fene az a gél AGM akku, amit hirdetnek. Erre visszaírták, hogy SLA...
-
Klown
aktív tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok a kérdésemmel kapcsolatban!
Ha nem, akkor sorry!
Szeretném a mostani otthoni hálózati setup-omat kicsit upgrade-elni. A netet jelenleg egy Fiberhome ONT biztosítja, amely router-ként üzemel. Az elmúlt 5-6 évben hibamentesen, betonstabilan működött, de kb. fél éve a wifi-je vacakol, emiatt ki is kellett kapcsolnom. (Ugyan csak n-es, de bitang erős, csont nélkül lefedte a teljes, 90m2-es lakást, emiatt nagyon szerettem.) A hibajelenség, hogy az eszközök ugyan látják, csatlakoznak rá, de forgalmazás nem nagyon történik, vagy ha igen, akkor is borzasztóan laggos. (Egy restart ideig-óráig segít rajta.) És erre a szerencsétlen ONT-ra kapcsolódik két router, de csak AP-kként és egy Zyxel NAS. Szerencsére a vezetékes része az ONT-nak továbbra is hibátlanul üzemel.
Szóval az az ötletem támadt, hogy akkor az ONT megy át bridge módba és vennék hozzá egy tisztességes routert. A TP-Link Omada ER605-t néztem ki, ami a netet csiholná, továbbá komoly selling point számomra, ha VPN szerverként is üzemelne, már csak a NAS miatt is. (Jelenleg csak SCP-n/SFTP-n érem el távolról a NAS-t.) És az Omada router után UTP-vel összekötve tennék 2 db TP-Link Deco M4-et mesh AP-nek a lakás két végébe, ami azért lenne jó, mert nem kellene kézzel váltogatnom az eszközökön a Wifi hálózatok közt, hanem lenne rendes Wifi roaming-om.
Ez így kivitelezhető? Helyes az eszemfuttatásom?
Ha nem stimmel a logikám, vagy bármilyen ötletetek, tanácsotok lenne, akkor ne fojtsátok magatokba!
Előre is köszi!
Üdv: Klown
-
-
-
Peterson_
addikt
válasz
MaCS_70 #71068 üzenetére
Igen, bocsánat, árnyékoltra gondoltam.
Lehet, hogy feleslegesen marogattam annyi hornyot, de sebaj, így nyugodtabb a lelkem, lejavítani meg úgy is én fogom.
Egyébként tizen+ évvel ezelőtt nálam is volt úgy a net egy ideig, hogy az egy utcával arrébb lakó haverom háztetőjéről vette a mi pajtánk tetejére feljenőzött antenna a jelet, aztán 40 méter sima beltéri UTP-n keresztül ment a két épület között, a padlásra, majd le a szobába.
Jó pár évig bírta, mielőtt megették a kábelt meg a routert az elemek.[link] -btw pl. ez vagy ilyesmi kábel alkalmas lehet?
-
válasz
Gyula888 #71066 üzenetére
Én is nagy híve vagyok a rendezett kialakításnak, de a helyhiány azért komoly meggyőző erővel bír... Házi felhasználásra pedig egy rackszekrényt nem feltétlenül lehet jól kihasználni. Csináltam már ilyet, de ott meg tudtuk tölteni csurig.
A kalapsínes tápegységekkel a következő a bajom:
- A jelen esetben tárgyalt PoE-nél azért semmi sem lehet egyszerűbb,
- Sínre szerelt tápot semmihez nem adnak, megvenni viszont nem olcsó,
- Extra szerelést és gyakran extra helyet igényelnek.Nálam itthon egy ilyenem van, és mivel elfogyott a hely a sínen, könnyen lehet, hogy mennie kell. Pedig szeretem a sínes kialakítást.
MaCS
-
válasz
Peterson_ #71064 üzenetére
Mármint szigetelt = árnyékolt, ugye? Nem piszkálásként, csak, hogy akkor már legyenek tiszták a fogalmak.
A sima 230 voltos hálózat érdemben nem kavar be az Ethernetnek, aminek nagyon jó oka van: a frekvencia. Az Ethernet kábelek bőven a 100 MHz-es tartományban működnek, így az 50 Hz nem igazán érezhető az ezt figyelő elektronikának. Arról nem is beszélve, hogy maga a csavart érpár mint megoldás meglepően jó zavarkioltási tulajdonságokkal rendelkezik. (Ezért is nem mindegy, hogy hogyan kötjük be a színeket.)
Meg aztán áramerősségből is nagyobbacska kellene a zavarhoz...
Pár saját példa:
Itthon kb. 15 évig ment kb. 40 méteren az Ethernet kábelem konkrétan rácsavarva a 230-ra.
Jelenleg van egy kb. 130 méteres szakaszom, ahol egy csőben utaznak.
Volt egy irodaház, ahol Cat5e helyett Cat5-öt húztak be, de azt aztán mindenhol a 230 csövében.
Volt egy üzem, ahol a három fázisú, 400 V 25 kW-os betápvezeték mellett futó árnyékolt kábelt cserélték le UTP-re.
Egyik esetben sem volt gond.MaCS
-
Gyula888
tag
válasz
MaCS_70 #71059 üzenetére
A rack szekrény elfér a pincében. A DIN sínes tápot csak arra írtam, hogy az normálisan is néz ki és praktikus is, mint ilyen-olyan tápok össze vissza, ráadásul létezik szünetmentes modul is, így ha nem szükséges 230V-os eszközt szünetmentesíteni, akkor ott a modul. Nyilván nem szükségesek a DIN-es cuccok, viszont én jobban szeretem, igaz nem olcsó megoldás.
-
Peterson_
addikt
válasz
MaCS_70 #71043 üzenetére
Pont a rack szekrény miatt kérdeztem, mert a nappaliban ormótlanul nézne ki még egy drágább és esztétikusabb megoldás is.
Közben itt hála a segítségeteknek összeállt nagyjából, hogy mit hogyan kellene, meg úgy néz ki meg lehet oldani más helyiségbe is a bekötést.
Így egyben lesz minden onnan osztva fali switch+ fali kábelek + patch kábelek és Nodeok formájában.Olvastam itt a "Hálózati kábelek és szerelésük" topikban, hogy szigetelt kábel akkor kellhet, ha az elektromos vezeték mellett fut a fali kábel.
Nálam ez kb. mindenhol így lesz, de külön horonyban/védőcsőben kb. 10 cm távolságra az áramkábelektől (ezek természetesen szintén védőcsőben)Jól gondolom, hogy ebben a formában már nem jelenthet problémát, vagy érdemesebb ennél nagyobb távolságra helyezni az utp-t?
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz
Beni2360 #71058 üzenetére
Próbáltam keresni a leírásában még a tenda.com-on is, de nyomát nem találtam, hogy tudná az IGMP Snooping-ot. Hogy te is értsd mit mondok. A Tv box ha a switchre van dugva jelzi a HGW-nek hogyjöhet az adat, erre a HGW kiküldi a switch felé a Multycast médiacsomagokat. A Switch ha IGMP képes akkor érzékeli, hogy melyik portján van a Média box, és csak arra a pontra küldi ki a Mulicast adatfolyamot, amelyik nem IGMP képes az meg akár az összes portjára. Ergo fölöslegesen terheli a teljes vezetékes hálózatot. Ha ne adj isten még egy WiFi AP is van a Switch-re dugva akkor még a wifire is kikerül, és a hálózatra csatlakozó összes lankártya ami nem médiaboxban van, folyamatos terhelésen van mert dobálja el a neki nem kellő csomagokat.
Ezért linkeltem anno olyan switch-et ami IGMP képes. -
-
válasz
Gyula888 #71044 üzenetére
Nem igazán értem, hogy ezzel mire gondoltál.
Nálam az a jó megoldás, hogy a pincében van a modem és csak az UTP-kábelt vezetem körbe a fél házon.
Rackszekrény azért nem minden háztartásban fér el, és egyáltalán nem is biztos, hogy praktikus lenne.
DIN-sínes tápegységekre miért lenne szükség? Nem elhanyagolható extra kiadás, de miért?
MaCS
-
Lackó1984
tag
válasz
MasterMark #71056 üzenetére
A hálózati felderítés be van kapcsolva, minden pontosan úgyanúgy van, mint a többi gépen. Munkacsoportot egyiken sem állítottam, nem tudom hogyan kell.
Azért furcsa az egész, mert a többit csak bekapcsolom és megjelenik a hálózaton. Ezzel meg bármit csinálok, nem látszik.
-
Lackó1984
tag
válasz
MasterMark #71054 üzenetére
Itt nem látszik:
Igen, lehet pingelni.
-
Reggie0
félisten
válasz
Gyula888 #71051 üzenetére
Biztos sokkal tobbet birnak. Ezek az olomakkuk 2C-nel mar a toredeket adjak le a nevleges kapacitasnak. Nekem is a fo bajom az, hogy ha teszem azt kiszamolom 30 percre az athidalasi idot a nevleges parameterekbol, akkor a gyakorlatban jo ha 10-15 percet tud. Egy litium akksi ilyen szempontbol sokkal jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Lackó1984
tag
Sziasztok!
A helyi hálózatomon 5 pc van, ebből 4 látszik is, de egy valamiért nem. Minden ugyanúgy van beállítva, de mégsem jelenik meg a hálózaton. Ezen a gépen látom az összes többit.
Mi lehet a hiba?
[ Szerkesztve ]
-
Gyula888
tag
válasz
Reggie0 #71050 üzenetére
Ekkora teljesítménynél valóban nem olyan egyszerű, viszont szerintem egy normál háztartásnál az ilyen hálózati cuccok pár kamerával 50W körül elvannak, ahhoz nem kell nagy akku(feltéve, ha az illető nem órákat akar áthidalni), így a LiFePO4 is megfizethető és a kisebb feszültségesés miatt valószínűleg többet is bírnak. Majd pár év múlva kipróbálom, mikor aktuális lesz az akksicsere, a mostaniak még csak 2 évesek, még egyelőre jól bírják
-
Reggie0
félisten
válasz
Gyula888 #71049 üzenetére
Ja, de a feszultsegeses kozben legalabb mukodik, mig a lifepo4 helyettesito akkuk bms-e leold sajnos.
Pl. az en szunetmentesemben >2000VA-t szoppant le 4db akkurol (4*)12V-on. Az azert 42A ~ 4.5C). A replacementek meg olyan 1 maximum 2 C-t szoktak tudni max. Szoval nem lehet sajnos csak ugy cserelni, en is ezert akarok epiteni bele helybol 48V-ot lifepo4-et.
[ Szerkesztve ]
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
Win 11 alatt az Event Vierem tele van az alábbi Errorral:
"The name "WORKGROUP :1d" could not be registered on the interface with IP address 192.168.31.190. The computer with the IP address 192.168.31.32 did not allow the name to be claimed by this computer."A 192.168.31.190 az asztali PC-m, a .32 egy S905-ös TV box, mindekettő kábelen egy Xiaomi AX3000 routeren.
Merre keressem a hibát, illetve leginkább a megoldást?
-
mrots
junior tag
válasz
Patice #71023 üzenetére
"A standard az IEEE 802.3 af / at / bt (POE, POE+, POE++ más néven)."
Igy, igy, pontosan igy. Nem is ertem, az osszes tobbi PoE megoldas (beleertve a cisco pre-standard sajat poe megoldasat) hogyan is lehet meg szabadlabon. A sajat otthoni halozatomban is mar evek ota 802.3af -re valtottam, illetve masfel eve at -re, mert a Cisco AP ha csak sima PoE-vel van megtaplalva (es nem PoE+ -szal) akkor egy antennajat lekapcsolja. Nem is ertem, miert hasznalna barki mast. Manualisan allithato minden porton mekkora legyen a delej, de igazabol nincs ra szukseg sem, mert az eszkozok automatikusan felismerik es letargyaljak egymas kozott.
Az a bohockodas amit a mikrotik meg a tobbi csinal a PoE-vel az szanalmas, ha valakinek csak ezzel van tapasztalata, ertheto, hogy irtozik a PoE-tol.
-
Alex91
félisten
válasz
Peterson_ #71031 üzenetére
-Na én most direkt nem rendeltem aljzatot, csak kábelkivezetőt, mert mindenki óva intett a az aljzatoktól.
Akkor ezek szerint nem para?Most kokanyolni akarsz, vagy rendesen megcsinalni
Amit Borisz76 leirt az legyen az útmutatás, az van normálisan megcsinálva... A kábelezés legyen jo, az eszközök úgyis cserelodni fognak, de azokat egyszerűbb is cserélni.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Peterson_ #71031 üzenetére
Ahogy korábban javasolták, mindenképpen gondoskodj arról, hogy azokban a helyiségekben, ahol várhatóan szükséged lesz stabil ÉS gyors wifi-re, legyen UTP kiállás a plafonon AP-hoz (UFO).
Ahogy korábban javasoltam, gondoskodj arról, hogy legyen egy kellően erős routered, ami csak router! Ennél az eszköznél a hw erőn kívül fontos, hogy a rá telepítendő szoftver kellően okos legyen. Igen, neked kell majd szoftverezni! Persze próbálkozhatsz valami fancy, hype-olt gyári megoldással is, de az egész hálózat hosszú távú tudását és szolgáltatását tekintve, csak magadat szivatnád
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
qqcqqc #71030 üzenetére
Akkor nagyon hasonlóan gondolkodunk ilyen téren...
Ez egy hosszútávú beruházás, ami nem olcsó , jó tervezést igényel...cserében pedig hosszú éveken át gond nélkül üzemel.
Az eszközök fejlődésével pedig a belső hálózati sebesség könnyen növelhető.És ez az , amit sokan nem tudnak, nem jól tudnak.
Mert az internet elérési sebessége az nem egyenlő a belső hálózat sebességével. Lehet nekem 500-s netem.....de a belső hálózat lehet 1GBit , 2.5 GBit , 5 GBit , 10 Gbit-es is....."semmi" köze a netes sebességhez.Amúgy kihagytam a felsorolásomból , hogy nekem is van egy dedikált AP-m a családi ház közepén a mennyezeten.
Valamint 1 teljes dob ( 300 méter ) + némi extra 40-50 méter ment be a falakba, csövezésbe.Amúgy pont tervezem az öreg , konyhaszekrényt ( nem nevetni...ez volt kéznél , ingyen ) ...amiben a cuccok vannak , lecserélni egy saját tervezésű polcrendszerre. A NAS-ok és szünetmentes táp miatt is...meg az egész felett van egy ablak is , amit tavasszal cserélnek modern 3 rétegűre ( Minden nyílászáró cserélve lesz. ).
Úgyhogy a csere miatt eleve ki kell pakolnom majd mindent de vissza már az új polcokra mennének a cuccok. -
-
Peterson_
addikt
válasz
Alex91 #71025 üzenetére
Nem szólsz bele, ellenben nem is sokat segítettél
- Egyébként kevés pénzből újítok.
Kőműveskedni sem tudtam, azóta bepucoltam már néhány falat, és még sok dolgot kénytelen leszek megtanulni, mert nem lesz dupla fizetésem/megtakarításom, hogy mással csináltassam (kivéve villany/gáz), mert azzal nem játszunk.Akkor is összehányok valamit, ha nem kapok segítséget, csak gondoltam kérdezek, mert próbálnám értelmesen csinálni.
-Na én most direkt nem rendeltem aljzatot, csak kábelkivezetőt, mert mindenki óva intett a az aljzatoktól.
Akkor ezek szerint nem para?[ Szerkesztve ]
-
válasz
Borisz76 #71026 üzenetére
Ez egy teljesen normálisan kiépített hálózat.
Nálam 68 nm lakás, digi optika. Egy központi helyre futnak össze a cat6 kábelek, szobánként 2 csatlakozás, a lakás mértani közepén egy mennyezeti AP.
Egy szekrényben van minden, az ONT bridge módban, OPNSense tűzfal/router és egy switch. A felújításnál, amikor elmondtam a villanyszerelőnek, hogy mit szeretnék és leraktam elé a tömör réz fali vezeték dobját csak röhögött, és azt mondta évente 1-2 ilyen munkája van, ahol hosszú távra tervezett LAN hálózatot kérnek, és ott sem jellemző, hogy ennyire perecízen kérik. Utána furcsa módon az elektormos háló is rendesen lett kiépítve.
Egységes konnektorok, mellete az RJ45, és ahová kértem a koax kiállások. -
Reggie0
félisten
válasz
Patice #71023 üzenetére
Passziv poe az mar mindenkinek a megoldasa, mikrotiktol kezdve mindenhol latni. Mar akkor volt amikor ubiquiti-t meg sem alapitottak. Az 802.3af/stb szabvany szerinti eszkozok is alapszinten csak kapcsolni tudjak a feszt, de a feszultseg nagysagat szalyozni nem es ez problema. Persze van ami tudja, de az joval dragabb es nem feltetlen eri meg, ha csak nehany vegpontrol van szo es nem egy nagy infrastrukturarol.
"OK, ennyi erővel nem szabad egy lámpát sem kivezetni a házon kívülre, mert ott bemehet a villám."
Majdnem, de az eros kulonbseg, hogy a villanyvezetek az adatkabelekkel egy hurkot alkot a villam vagy kapcsolasi tranziensek szempontjabol, mig egy onmagaban kilogo lampa nem.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Peterson_ #71024 üzenetére
Szia.
Nálam a következő a helyzet :
- Digi optika oszlopról , padláson át , le egy kis helyiségbe.
- Kis helyiségben a Digi eszköze : ONT
- ONT-ból rövid patch kábel ( sodrott rézkábel ) egy switch-be.És innen érdekes a dolog :
- Switch-ből sodrott rézkábelezés a FALI PATCH PANEL-ba !
A switch majdnem összes portja bedugva a patch panelba.
A panelek LAN csatlakozásai általában számozottak.
Így tudom, hogy melyik "szám" hová fut a házban...
[Patch panel]
- Patch panelből TÖMÖR rézvezetékek futnak a fali csövezésbe.
- Fali csövezés szétszalad a házban mindenfelé
- Szobákban, konyhában , előszobában végződnek.
Fejből nem is tudom már....16-18-20 db ?
- Minden ilyen végpont : DUPLA FALI ALJZAT
Van olyan szoba ahová 4 db dupla aljzat is került.
Ennek oka.....mi van ha átrendezem a szobát.....nehogy már a fal mellett kelljen elhúznom a kábelt. Elegánsan átcsatlakozok egy másik aljzatra.
[Dupla aljzat]
- Fali alzatból megint "sima" sodrott rézkábeles megoldás.Minden kábel CAT6 ami elviekben a 10GBit-es sebességet átviszi 55 méteres távolságon ( Wikipédia szerint )
Tehát a központi helyre kell egy PATCH PANEL.
Minden végponthoz kell FALI ALJZAT
A kettő között TÖMÖR réz kábelezés.
Patch panel ELŐTT és fali aljzat után pedig a "sima" SODROTT rézvezetékes megoldás.[ Szerkesztve ]
-
Peterson_
addikt
válasz
MaCS_70 #71016 üzenetére
Nem akarom szétoffolni a topikot, de igazából ilyesmi az elképzelés. Pontosabban, ahol kell, ott horony, azon belül 32-es gégecső falban fel, padláson át szintén gégecsőben, teljesen külön kezelve az áramtól.
Ha jól értem, végül kb ilyesmire lesz szükségem:
Szolgáltatói(Telekomos) modem -> erre a router -> erre pedig kábelen a másik két...router(mint mesh Node-ok) vagy AP eszköz.Tömör kábelnél ilyen esetleg ilyen megfelelő lehet? És akkor ehhez vagy krimpelhető, vagy szerszám nélküli dugók?
Illetve ami még továbbra sem tiszta(tényleg bocsi), hogy ilyenkor, ha mesh módban vannak a routerek/Ap-k, ezekből mehet kábelen a net a fix eszközökbe, mint a gép, stb, vagy közvetlenül a fő routerből, esetleg a szolgáltatói modemből kell a vezetéken csatlakoztatni kívánt eszközöket megetetni nettel?
Illetve itt írtatok olyat, hogy a szolgáltatói modemhez relatíve közel kell rakni a routert.
Ha jól rémlik a modembe megy a szolgáltató optikai kábele, onnan pedig a routerbe, akkor elvileg tehetem messzebb is, nem?
Csak mert arra gondoltam, hogy vagy csak a modem lenne, mit tudom én a nappaliban a TV mögött, és a többi cuccot( switchet, routert), vagy az egész hóbelebancot bedobnám egy ilyesmibe: [link] , és akkor vagy innen futnának szét az "UTP"-k, vagy eleve az optika is ide futna be, és sehol nem lenne kábel, csak ahol nagyon muszáj. -
Patice
nagyúr
válasz
Reggie0 #71018 üzenetére
Ja, így már értem. Másról beszélünk.
A passzív POE a Ubiquiti sztenderdje volt sokáig, sajnos elterjedt.
Én nem is gondolkodtam ebben, hiszen csak egy gyártó megoldása.
Új eszközt nem is vennék már, ami passzív POE-s. Azok tényleg melegedtekA standard az IEEE 802.3 af / at / bt (POE, POE+, POE++ más néven).
Az ilyen szabványt tudó eszközök már automatikusan kapcsolják a feszt. Nem kell figyelni rá.
Szóval én már csak ilyet javaslok a kérdezőnek is, másban ne is gondolkodjon, kliensek esetében sem.A tápfeladó sem rossz megoldás, ha nem kell sok POE cucc, de azt is lehet központilag berakni.
Igazából van már elég nagy választék szabvány POE kliens eszközökből is, az én meglátásom szerint ez nem jelent manapság már igazán korlátozást.Villám téma: OK, ennyi erővel nem szabad egy lámpát sem kivezetni a házon kívülre, mert ott bemehet a villám. Egy kültéri AP-ot is meg lehet úgy oldani, hogy megfelelő legyen a villámvédelem is.
Szünetmentes: újabb, modernebb típusok nem melegednek egyáltalán, amikor figyelnek, igen, be vannak kapcsolva, de kussban teszik a dolgukat. Tapasztalatom.
Elhelyezés: egyet értek abban, hogy helyfüggő. Plafonra ismételten csak LAN kiállást raknék. Fali kiállásnál nálam is a konnekor(ok) mellett vannak, ott tényleg kellhet.
Szünetmentes akkucsere: igen, pár év alatt elhasználódnak az akksik. Akkor cserélni kell, de ez a normális.
Átlag kamera pár wattot kér csak, egy NVR-rel együtt megvannak 30-40W-ból.
AP-ok, switch router szintén pár 10W összesen.
Szóval egy ilyen hálózati infrastruktúra kb. 100W, amit nem nehéz pár percig akksiról működtetni. Órákról nem beszéltem, az nem is átlag elvárás.
Pár perc áthidalási idő szerintem a legtöbb felhasználó igényét lefedi.
Ehhez meg nem kell óriási akkupakk.Vezérlés alatt is pongyolán fogalmaztam, sorry. SDN az új módi...
-
F34R
nagyúr
Koszonom sracok, egyebkent olyan luke voltam hogy kulterbe akartam szanni oda meg inkabb tenyleg az outdoor AP a jo.
-
Reggie0
félisten
válasz
Patice #71017 üzenetére
Tapasztalat
Eleve, 24V-os vagy 48V-os legyen a poe felados switch? Vagy legyen portonkent allithato? Mert van ami nem viseli el a 48V-ot, mas eszkoz meg 24V-on meg sem szolal. A szabadon allithato(menedzselt) poefelado switch sokkal dragabb, ha meg egyforma feszultseg elvaras es ossze kell valogatnod, akkor az kotottseg, ido es lehet nem is sikerul vagy ismetelten dragabb lesz. Aztan ott vannak meg a passziv poe-s eszkozok, amelyeket vagy jol detektal vagy nem, azzal kulon kell jatszani, bar altalaban lehet kimenetet kiktenyszeriteni, amire pl. ne dugj veletlen egy laptopot, mert az fustolni fog.
A villámvédelem fontos, de az nem a LAN feladata lesz, hanem a villanyszerelőé és a megfelelő túlfesz és villámvédelem fogja "megoldani".
A villanyszerelo nem tudja megoldani, sot ugy kb. semmi sem. Amikor a villamhariton szalad a 10-100kA aram, akkor ket szoba kozott sokszaz volt lesz a feszultseg kulonbseg, mar a foldelovezeteken is. Erre maximum az a megoldas, ha reztombbol esztergaltatod ki az osszes falat."Szünetmentesek nagy része olyan, hogy csak figyeli mikor kell kapcsolnia (line-interaktív), nem folyamatosan akksiról megy a táplálás. Csak akkor lép közbe, amikor kell. Addig csak figyel."
Attol meg nincs kikapcsolva.Szerintem sokkal könnyebb egy helyen kezelni az eszközöket, mint mindegyikhez külön tápot is vinni. Pláne mondjuk egy plafonon lévő AP-nál az nem lesz túl esztétikus.
Helyfuggo. POE-t utolag is lehet vinni, ha mas megoldas nincs, viszont a kulon tapot mar az elejen celszeru betervezni. Ezert jobb, ha kulon tapra elokesziti, legfeljebb nem hasznalja, ha valamiert megis a POE lenne elonyosebb.Más részről meg, ha áramszünet van, akkor a szünetmentes kapacitásától függően a net és a wifi tud tovább menni, nem kapcsol le, ahogy a kamerarendszer sem, szóval lekapcsolhatja a betörő az áramot, attól még mehet tovább a felvétel.
Marmint tobbet kell varnia. Ahhoz, hogy erdemben tovabb birja a rendszer rendesen meg kell pakolni akkuval, foleg oregedo olomakkukkal, vagy lehet azt is 1-2 evente cserelni, ami szinten nem olcso. Pl. nekem a kozponti akkuk csereje evente tobb mint 20ezer forintos kiadast jelent(4*12V 12Ah) es igy sem birja orakig a rendszert. Ha csak a kamerakhoz egyenkent kene diodazva 12V-os zseles akkukat odacsapni, akkor egy rakat akkut dragito parameter lehetne lazabb.Jobban szeretném, ha egy helyen kellene kezelnem ezeket.
A vezérlés is könnyebb lenne.
Menedzselt switch+vlan a megoldas vagy meg jobb switch es router eseten 802.1BR.[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz
Reggie0 #71007 üzenetére
Ja, aha, értem.
Érdekesek a meglátásaid a POE-val kapcsolatban. Manapság már egész hatékony switchek vannak, és a kompatibilitást sem érzem akkora érvnek, hiszen visszafelé OK, így egy POE+os switch kb. azokat az eszközöket röhögve elviszi, amiket soroltam.A villámvédelem fontos, de az nem a LAN feladata lesz, hanem a villanyszerelőé és a megfelelő túlfesz és villámvédelem fogja "megoldani".
Ekkora felújításánál úgyis új földszonda kell a villanyóra, vagy az elosztódoboz melett.
Kütyüknek meg egy külön kör, meg persze fí relé.Szünetmentesek nagy része olyan, hogy csak figyeli mikor kell kapcsolnia (line-interaktív), nem folyamatosan akksiról megy a táplálás. Csak akkor lép közbe, amikor kell. Addig csak figyel.
Szerintem sokkal könnyebb egy helyen kezelni az eszközöket, mint mindegyikhez külön tápot is vinni. Pláne mondjuk egy plafonon lévő AP-nál az nem lesz túl esztétikus.
Más részről meg, ha áramszünet van, akkor a szünetmentes kapacitásától függően a net és a wifi tud tovább menni, nem kapcsol le, ahogy a kamerarendszer sem, szóval lekapcsolhatja a betörő az áramot, attól még mehet tovább a felvétel.
Hasonlót átéltem én is, mint a kérdező.
Olyan házat újítgatok föl én is, ahol nulla LAN kábelezés volt akkor, amikor megvettük.
És nálunk is kénytelen voltam pár helyre külön switchet berakni, mert nem lehetett annyi csövet bevésni a falba.
Jobban szeretném, ha egy helyen kellene kezelnem ezeket.
A vezérlés is könnyebb lenne. -
válasz
Peterson_ #70994 üzenetére
Csatlakozva a többiekhez, plusz: csövek-csövek-csövek! Másfélszer nagyobb keresztmetszettel, mint aamit a legpesszimistább számításaid kihoztak. De inkább kétszer... Minden kanyarban hozzáférési lehetőséggel. (Én mondjuk gyűlölöm a lefestett dobozokat, mert szerintem meg lehet oldali praktikusabban és esztétikusan.)
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz
Essejó #71011 üzenetére
Bocs de nem sokat értettem abból amit írtál.
Most egy Tenda van használatban az utóbbi időkben nem voltak ilyen belassulások és mivel tegnap cseréltek modemet és IPTV boxot, kivárok, hogy ismét jelentkezik e a hiba. Majd akkor ujból jelentkezem. Szerintem ez a régi Kaon modem már új korában is egy nyüg volt. Most jóval gyorsabb lett mindenhol az érzékelés, kapcsolás. -
Borisz76
nagyúr
A régi routerek menüjében még nem volt de lehetett kézzel beállítani AP / Acces Point módot : [link]
Az újabb tipusok menüjében már van AP mód gyárilag.
Beállítás után kellhet egy újraindítás is.AP módban ( LAN kábellel rákötve az induló routerre ) az eszközök LAN porjai működnek.....kvázi mint egy switch ....és wifi-n is sugároznak.
Ha az eredeti router és az AP-ként használt router is sugároz wifi-t , akkor érdemes eltérő SSID-t beállítani nekik.
A jelszó lehet ugyanaz.Kültérre van külön kültéri AP.
[ Szerkesztve ]
-
F34R
nagyúr
Udvozletem... Van egy routerem azt tudom hasznali AP-kent vagy repeaterkent esetleg?
Xiaomi MI3... Illetve nem tudom kulterben hogy lehetne elhelyezni hogy idojaras allo legyen?
-
Essejó
veterán
-
Reggie0
félisten
válasz
Patice #71003 üzenetére
Nincs tul sok ok a kerulesre, jol kell tudni megtervezni a savszelessegeket, foleg, ha csak par szint retegzodik egymasra.
A POE az eggyel kevesebb kabelert cserebe a kabelben es a kozpontban fog futeni emiatt rosszabb hatasfokkal. Ha hiba van, pl. nagyobb terheles, akkor az ottani akkut meriti, ha zarlat vagy egyeb tranziens van esetleg villam, akkor az ottani eszkozoket bolonditja(poe forras es switch/router). Ha villam van, akkor a feszultsegkulonbseg ami a tavoli vegpont es a kozpont kozott van kozvetlen bekerul a kozpontba. Es meg lehet szenvedni a konfiguralassal/kompatibilitassal, mikozben lehet az AP-tol/kameratol ott van fel-masfel meterre a konnektor, csak egy helyi passziv felado kell vagy kozvetlen el lehet huzni a kabel mellett a tapot is. Raadasul a kozos poe tap is joval dragabb a kozpontban es persze minden eszkozzel is jo ha kompatibilis, tehat a vegpontok fele is megkotest jelent.
[ Szerkesztve ]
-
Peterson_
addikt
válasz
Patice #70998 üzenetére
Annyi még, hogy igazából azért a garázst gondoltam, mert pont vékonyak a falai, jó helyen van az udvarban (elég pici udvarról beszélünk, kb. 400m²), és védett.
De igazából még szóba kerülhet a lépcsőház is, wifi szempontból onnan is fedve lenne a terület releváns része.
2 db kamerát terveztem egymástól kb. 15-20 méterre, de azt is kábelen vinném, azt tartom biztosabbnak.
Az egyiknek falban marok hornyot, ha már úgy is az egész épületet szét kell vagdosnom a villany miatt.
A másikat pedig földkábelen dobnám át a helyig, ha már úgy is ások az áram miatt...De akkor jól értem, hogy érdemesebb külön kábelt hagyni a fix helyen lévő cuccoknak (ugye számítógépek, tv pl.)
A Switcheket meg megint külön kábelezni, és azok mellé valami passzív adapter?
Illetve akkor ezek akár tudnak adni áramot és kábelt is a kameráknak? -
flash-
veterán
sziaszok!
most érkezett meg a cudy wr3000s routerem.
kis segítséget kérnék hogy milyen módon használjam, illetve hogy az IGMP multicast-et(telekom optikai)hogy állítsam be.
van tehát a nappaliban a telekomos technicolor eszköz,abból lan kábel megy az internet a hálóba lévő Asus routerbe (ami most lesz lecsereléve). az a hálóban lévő wifi router egyszer össze van lan kábelen kötve az ott lévő telekom tv boxal, és egy másik lan kábellel pedig a tv-vel van összekötve.
na most ez a hálóban lévő router helyett most érkezett meg ez a cudy. melyik módba kell rakni? router módba?
és hogy kell beállítani rajta az igmp multicast-et?
köszi előre is
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom mobilszolgáltatások
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Autós topik
- E-roller topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Nők, nőügyek (18+)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- További aktív témák...