Új hozzászólás Aktív témák
-
Csak kiegészítésképp: Kína egy gazdaságilag terjeszkedő diktatúra, amely nem titkoltan rendben levőnek tartja a hírszerzést, a privát szféra totális figyelmen kívül hagyását és magáninformációk korlátlan beszerzését. És ez nem csak gátlástalansági, hanem szemléletbeli, kulturális alapú jelenség is.
MaCS
-
Zeki
nagyúr
-
-
"minden titkositott már"
Kivéve:
-torrent p2p (ha elfelejtik megkövetelni)
-torrent tracker [kép] [kép]
-telefonbeszélgetések (lásd külügyminiszterünk esetét) -
mrots
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
"Elméletben tényleg rizikó minden ilyen, gyakorlatban meg ezért is vannak a magasabb layer-ben lévő titkosítások."
Gondolom az csak az erem egyik oldala, hogy az atmeno forgalom esetleg lehallgathato (bar minden titkositott mar - de vegulis lehet rogziteni es kesobb visszajatszani amikor mar megvan a kulcs). A masik oldala az eremnek amikor nem a forgalom megfigyelese a cel, hanem mondjuk botnetekben reszvetel, koordinalt tamadas infrastruktura ellen vagy csak siman az infrastruktura megzavarasa. Ezen semmit nem segit egy magasabb reteg-beli titkositas.
-
Borisz76
nagyúr
Csak érdekesség....minket nem érint :
Sg.hu : Az Egyesült Államok betiltotta a külföldi routereket. -
janakbacsi
őstag
megoldódott
-
-
Gabesz87
veterán
válasz
Sub-ZeRo
üzenetére
Nem hinném, hogy kivitelezhető. 3 szint, falban mennek a kábelek, szóval muszáj több eszköz szerintem. De szerencsére nálam nincsenek ilyen jellegű problémák, anomáliák. IP kamerák a 16 portos Linksys PoE switchről mennek, nincs velük baj.
De a képen látható setupot irigylem. Én is nagyon szeretnék valami ilyesmi, patch paneles esztétikus elrendezést a mostani helyett, mert egy kupac kábelhalom a beépített szekrény polca perpill. Ott van a "központ". -
válasz
Gabesz87
üzenetére
Nem tudod egy eszközzel kivitelezni a dolgot?
Én ilyen sok switches dologról tértem át egy eszközre. Azóta jó a rendszerem és minden is működik ahogy kell. Lehet én voltam béna, mert a 3 switch kifogott rajtam, de mióta egy darab van, minden flottul megy. A kamerák nem találták az nvr-t, folyton volt valami hálózati anomália. Jah a kamerák folyamatosan dobták a netet, pedig kábelen ment és a 7 kamera 3 switchen ment az nvr-rel meg küzdöttem hogy megtalálja az ip-t és adjon is képet... Szívtam vele. Már nincs ilyen bajom vele hála az égnek. (Imou a rendszer amúgy)
Igaz én is most akarok (tervezek) váltani, de a 2,5-et átugrom és 10G-re akarok ugrani. A kamerákat is POE-n akarom hajtani, a szerver is 2x10-et tud. Igaz nem lesz még olyan netem, de jövöre ugrani akarok 4000-es netre.
Jah 2 kép most nálam hogy néz ki.
Szóval nekem az a tapasztalatom, hogy a 3 swtich (nálam) befuccsolt.
(Amúgy a 3 switchen kívül még az AX5400-es is volt használva Switch/wifi adónak. )
Így nem 3 eszköz volt, hanem 4.
-
Gabesz87
veterán
2.5G-re fejlesztés kapcsán érdeklődnék. SZerveremet upgrade-elem, gyakorlatilag minden komponens új (CPU+lap+RAM+SSD). Más topikban felmerült korábban, hogy érdemes lehet 2.5G-re fejlesztésen is gondolkodni. Habár nem érzem szükségét, mert PC-ről nem szoktam szerverre másolgatni, letöltést (média) pl. automatikusan a szerver intézi. De mivel most Ali-n anniversary sale van, 2.5G switch-eket is 10k körül lehet beszerezni, úgyhogy gondoltam, megkérdezem, mennyire jók, ajánlottak, megbízhatóak ezek (Horaco márkájú), ill. mennyi is kellene nekem ebből? Kb. így fest a hálózatom:
Ezek szerint kellene egy 2.5G switch a garázsba a szerver elé (jelenlegi TP-Link helyett), egy a dolgozóba az Asus AX55 (mesh) elé, és még egy a Linksys LGS116p switchem mellé (aztán itt meg szortírozni, hogy mi az, ami maradhat ebben, és mi az, ami a 2.5G-sbe kellene). A nappaliban lévő switch az gondolom maradhat, amiről PS, TV, AVR, SHield mennek? Tehát 3 db kellene, ha jól gondolom? -
válasz
Melorin
üzenetére
Fogalmam sincs róla...
Olcsónak éppen nem olcsó, de ebben az árkategóriában fél gombóc fagylaltokról beszélünk...
Nem tudom, hogy mi van a dobozon belül. Lehet, hogy egy Cat6 feliratnak jobban örülnék, de ezt is a helyén kell kezelni. Négy éve csapágyasra teszteltem Cat5e és Cat6 dugókat, aljzatokat, és SEMMILYEN korrelációt nem tudtam felfedezni a kategóriák sebessége között. A gigabites tartományon belül!!!
MaCS
-
pajorgergo
aktív tag
Folyamatban lévő építkezésnél, amíg a szolgáltató nem építi ki az optikai kábelt, szükséges lenne áthidalásként az ingatlanban internetre.
Korlátlan mobilnetem van és multiSIM-et igényelnék, de tudnátok ajánlani olyan olcsó Routert amibe ezt a SIM-et berakva az ingatlanba tudnék internetet csiholni?
1 vagy 2 biztonsági kamerát raknék rá ideiglenesen. -
milan26
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm a megerősítést.

-
válasz
milan26
üzenetére
Bridge módba elég nehézkes rakni/rakatni tudomásom szerint.
Ügyfélszolgálaton kell kérni.Az megoldás lehet, hogy lan-lan összekötöm a saját routeremmel, és azon csinálok egy saját wifit AP módban, a modemen meg kikapcsolom?
IgenAz mindegy, hogy a switchemet a saját router után rakom, vagy a két eszköz közé?
Mindegy -
milan26
senior tag
Sziasztok!
Arris Touchstone TG3442DE Vodafone (One) modem van apósomnál, aminek elég instabil a wifije, ami problémákat okoz xiaomi tv boxnál. Bridge módba elég nehézkes rakni/rakatni tudomásom szerint. Az megoldás lehet, hogy lan-lan összekötöm a saját routeremmel, és azon csinálok egy saját wifit AP módban, a modemen meg kikapcsolom? Az mindegy, hogy a switchemet a saját router után rakom, vagy a két eszköz közé?
-
válasz
juhaszmarci
üzenetére
Én a kamerákat is úgy kötöttem be, hogy mellettük egy betűzős dobozban végződik a fali kábel, az utolsó 30 cm meg patch kábel. Szerelni, elhelyezni, karbantartani is könnyebb így.
MaCS
-
woodworm
veterán
válasz
janakbacsi
üzenetére
Biztosan jól írtad az user/pass párost?
A badauth hitelesítési problémára utal. -
válasz
janakbacsi
üzenetére
Előszöris alapértelmezett portot (21) nem használunk! Külső portnak semmiképp. 3000 felettit válassz.
Source ip üres maradjon.
Ftp esetén a 21-en kívül át kell forwardolni a passzív port tartományt is.
Ddns nálad valamiért nem működik. -
BFeco
aktív tag
válasz
juhaszmarci
üzenetére
Szia!
Tömören, igen. Fali (tömör) kábelre nem való RJ45 csatlakozó dugó. Nem levágni és újra feldugózni kell. Rendes fix aljzatot kell szerelni.
A fórumban mégis visszatérő téma ez. Szolgáltató (UPC, Digi, Telekom, One, riasztós, kamerás cégek, villanyszerelők) "szak"emberei is simán feldugózzák a fali (tömör) kábelt, patch (sodrott) kábelre való RJ45-tel! Később meg megy vissza és mindíg levág, újra dugóz amikor jönnek a hibák (lassú, max 100 Mbps net sebesség). Nem jön rá, hogy mi a baj. Sodrat közé becsúszó érintkezők, vagy csak tű szerüen épp, hogy hozzá érő.
Meg "csokiba" bekötött switch, rögzìtő tápegység, mert lusta volt 230-os lengő aljt szerelni! Eszméletlen "gányolásokat" lát az ember. -
janakbacsi
őstag
telekomos technicolor fga 2233 jelű eszközzel működhet az ftp külső elérhetősége? az istennek nem tudom beállítani hogy jó legyen. valakinek esetleg sikerült? köszönöm szépen?
-
-
Ezt teljes mértékben meg tudom erősíteni. Gigantikus szívásokon vagyok túl egy olyan történetnek köszönhetően, amelyben kimondottan tömör kábelre való dugókat krimpeltünk profi szerszámmal tömör kábelre. Már menet közben lett egy pár rossz kötés (alattomos módon olyan, amelyet a sima kábelteszter jónak mutatott, a komolyabb készülék viszont rossz minőségűnek), de az összes olyan dugó, amelyik akár csak kisebb mozgatásnak is ki volt téve, pár hét alatt feladta.
MaCS
-
BFeco
aktív tag
Üdv!
Sajnos sokan tömör fali kábelre is szerelik a sodrottra (patch kábel) való RJ45 dugót! És csodálkoznak, hogy megbízhatatlan a kapcsolat. A linkelt oldalt, szerintem érdemes elolvasni. A tömör fali kábelre való RJ45 dugó sem olyan tartós, jó megoldás, mint a betűzős fali aljzat.
-
válasz
johniee
üzenetére
Ez a csatlakozó vastagabb erekhez való, nem csodálom, hogy lazán csatlakozik és kontaktos benne 1-2 ér.
Szerintem ne szerszám nélkül szerelhető csatlakozóval próbálkozz, hanem sima krimpelhető RJ45 dugóval.
Vagy vegyél krimplelő fogót (pár ezer Ft-ért kapni), vagy kérj kölcsön, esetleg nincs valaki a környezetedben, aki tudna segíteni?Én is magam krimpelem a csatakozókat, vettem krimpelőt, igen, pár hibásan fog sikerülni, de néhány után már rájössz, hogyan kell jól csinálni.
Ezért kell egy 100-as csomag RJ-45 dugó, meg törésgátló és kész.
Szintén pár ezerért van kábeltesztelő is, én is kínából szereztem akciósan és nagyon hasznos. -
johniee
senior tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Köszi a véleményt

Mivel a kábelt nem szeretném cserélni a lakásban, ezért kíváncsi lennék, hogy létezhet olyan (Aliexpressen), többször szerelhető RJ45 csatlakozó, ami a nagyon vékony 8 szálhoz passzol? Jelenleg mindig kiesik a helyéről a 8 ér amikor pattintanám össze

-
válasz
johniee
üzenetére
Sajnos közel egy éve nem jártam erre, de próbálok visszacsatlakozni.
Az Általad linkelt kábel eleve nem UTP, hanem S/FTP, ami annyit tesz, hogy a szálak egyenként és kötegben is árnyékoltak (shielded+foiled). Hogy erre miért van szükséged, el sem tudom képzelni, mivel ez egészen extra zavaró körülmények között használatos, ráadásul megfelelő módon "földelni" is illik.
Azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ne legyen színjelölés az ereken, az viszont könnyen lehet, hogy egy kicsit hámozni kell, hogy magáig a színes burokig eljuss az árnyékolás alatt.
A 100 Mbps-ra visszaesés tipikusan egy ér kiesésének a jele, amikor kvázi 2x2 eresre degradálódik a kábel. Ha ez időszakos, akkor egy jópofa kis kontakthibád lehet.
MaCS
-
johniee
senior tag
Üdv

Adott a Telekomos Modem/Router 1Gbit optikai nettel, és a szobámban ez a Ugreen Switch
Ez a fajta kábel itt a fél lakáson körbevezetve: [link]
Korábban talán valaki pont itt ajánlotta nekem, hogy ilyet vegyek, mert ár/érték arányban a legjobb. Viszont most a másik végén is csatlakozót kéne cserélni.
Az a probléma, hogy túl vékonyak (és nem elég merev) ennek az UTP kábel szálai és nincs megjelölve a narancs/kék/zöld/barna a fehér szálakon
Nem igazán tudom a többször használatos RJ45 csatlakozóba se berakni úgy, hogy jól is funkcionáljon.
(a türelmem pedig ilyenkor elfogy
)A Gbites Ugreen Switchbe dugva nem mindegyik egyedi, méretre készült vezeték hozza az elvárt sebességet, képes 100mbittel
másolni a két gép között, néha megy a Gbit is, de leginkább nem. Érdekes anomália 
A gyárilag készült 1-2 méteres LAN kábelek viszont hozzák a Gbit sebességet a Laptop és a MiniPC LAN portja között a Switchre dugva.Hogy kéne megoldani? Ragasztópisztollyal?

Ez a fajta csatlakozó van még itt szabadon, csak nem nagyon akar benne megállni a 8 szál a vékonyságuk miatt, állandóan kimozdulnak összerakás közben:
-
Melorin
addikt
Köszi mindenkinek, CAT6-t veszek akkor.
-
válasz
Melorin
üzenetére
Nálam Cat6 kábel van a falba behúzva. A 2.5 G-s eszközeimen megy a maximum sebbesség. VAn két kínai switch-em, amin van 10 G-s SFP+, ezek RJ45-ös betéttel csatlakoznak egymáshoz és ment már keresztűl rajtuk adatforgalom úgy, hogy két-két gép terhelte őket 2.5-ön és minden rendben volt. Persze a rezes 10 G-s eszközök nagyon tudnak melegedni.
-
juhaszmarci
tag
válasz
Melorin
üzenetére
Nekem ettől az eladótól vannak kábeleim (Aliexpress, Comnen):
[link]
Van egy ilyen packom (CAT6 slim, 24 x 15cm):
[link]
Meg pár változó hosszú, kék és fehér:
[link]
10G-re nem tudom tesztelni, de adatok alapján mennie kell. Egy próbát megér, ha közel vagy, egy 15cm-es vagy 1m-es darabot tudok adni tesztre (Bp. 16 széle) -
Borisz76
nagyúr
válasz
Melorin
üzenetére
Kis túlzással egy kaptafára épülnek ezek a kábelek.
Vagyél Cat6 kábelt és jó lesz.
Egy észrevétel :
Árnyékolt kábelt nem érdemes venni !
Mert az árnyékolást be kellene kötni mindkét végén a készülékekbe ( Router , Switch , stb...) ....ami az otthoni / Soho eszközökre nem jellemző lehetőség.
Azaz az árnyékolás csak ront a dolgon ilyenkor.
Kb.....Márka mindegy, amelyik szimpatikus és megfelelő a hosszúsága.
-
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Szeretném az ezeréves kábeleimet lecserélni a házban, amik szintén ezer évig jók lesznek
A zöldmanós boltból rendelném, és összezavarodtam, mivel CAT5-CAT8-ig, UTP és FTP verziókban akkora a választék, hogy nem tudom mi lenne a jó.
Tudtok ajánlani masszív típust aminek a csatlakozója és úgy az egész szerkezete tartós és tudja a néhány hónapon belül kiépített 10Gbit sebességet? 0.5 és 1m hosszban kellene néhány darab.
Köszi! -
Alien4
tag
@mindenki: router oldalon a csatlakozo volt befeszulve. Veszek rendes, ipari csatlakozot es megoldva a problema.
650/300at mertem. Opcionalisan majd leetanolozom a csatit a routeren is, mert az egyes port nem ad rendes savszelt.Amugy van minden tesztelni, pusztan a "nem nyultam hozza, nem romlik el" naivitast alkalmaztam. OFC.
-
Csixi68
tag
válasz
Alien4
üzenetére
Nincs kábeltesztelőd? Vagy valamelyik havernak? Az a legegyszerűbb, vagy egy külön patchkábel? Vagy a gépet levinni oda ahol a router van, akkor elég egy rövidebb külső kábel. Vagy ha van laptop akkor azon megnézni... szóval van lehetőség dögivel... mondjuk Nekem könnyű, mert mind van itthon.
Hol laksz? -
Alien4
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
mondom nem kábel
évekig jó volt. 4+ éve megy/ment@Csixi68: az egész lakáson át van húzva, nem kellene elmennie vadászni, de oké, kizárom akkor majd az egyik alkalommal
remélem igazatok lesz és nem szívattok le a tippel (mire mindent kibányászok)@Essejó: Évekig rendben volt, nem hiszem, hogy most donwolták Lőlőék a portot a bridgelt eszközön

Köszönöm a segítő szándékot, nemsokára nézek egy másik tyúkbelet akkor. (mi az a 10 méter fűzés panelban xD)
-
Alien4
tag
Sziasztok!
Megakadtam. Digi router bridge mód, AX54000 PPPOE betárcsáz.
Nemrég vettem észre, hogy az eddigi gigás PC kártyám (alaplapi) már csak 100/100 holott gigás. Eddig ment is.
Ruter reset meg volt, nem oldotta meg. backup visszament. Win oldali a hba, eddig jött szépen. Cat5e saját kézzel húzott és csatizott kábel. Eddig szépen is ment, nem értem mi ment el. =igen, megspórolnám a win reinstallt még. 2 évhez közeledik, annyira nem régi...de ofc annyira nem is új. Brainstorming pls.
Eszközkezelő/kártya/speciális/sebesség duplexet áttettem már gigásra, meg próbáltam CMD confit is... ofc nem segített egyik sem, dettó 100/100 a kártyám...
Köszi ha segítesz! Ja, driver is up to date.
-
bigrock
addikt
Üdv,
Jelenleg a cégünknél ONE szolgáltat, de trógerek, folyamatosan kiesik naponta a net. Hozzáteszem, a környéken útjavítások, oszlop cserék vannak, részben érthető.
Váltanánk Telekom-ra, mert nekik van gyári STICK-es 0/24 azonnali backup, ha kiesik a kábeles net. Viszont egy gond van: a ONE modemét valóban csak modemként használom, a routolást egy Mikrotik hEX végzi, megfelelően tűzfalazva és VPN szerverként.
A Telekom csak úgy biztosítja a backup lehetőséget, ha a HGW-jüket router módban használom, azaz nem fogom tudni a Mikrotik-et kihasználni ebben az esetben (főleg a VPN távoli hozzáférést, amit erősen használnak a kollégák)
Van esetleg valami műszaki javaslatotok erre?
Köszönöm!! -
Louro
őstag
Sziasztok!
Adott egy D-Link G416 router és egy simkártyás net (Kedvező üzleti flotta).
Valamiért a B20-as hálózatra csatlakozik és nem találtam a beállítások között olyat, hogy kierőszakoljam, hogy ne arra csatlakozzon. Sajnos a B20 tetű lassú.
Van tippetek, hogy mit és hol lehetne beállítani, hogy ne 20Mbps legyen a le- és feltöltés? -
vaheru12
csendes tag
Sziasztok!
Új lakásba költöztem és itt sajnos már sajnos nem elegendő a régi routerem a szobák távolsága miatt. Valaki esetleg tudna ajánlani egy szakembert aki UTP kábel vezetésében tudna segíteni? Fúrásra nincs szükség (azt mar megcsinaltam) csak falra kene pisztollyal “lőni a kábelt”.
Budapesten lenne esedékes a művelet. Köszönöm! -
Mauzes
addikt
A Telekom okoswifi-t mennyire ismeritek itt a topikban? Általában nem szeretem a szolgáltatói megoldásokat, de azért látok benne némi előnyt, így az eszköztől függ leginkább (KAON AR1344-t adnak hozzá).
Előnyei leginkább a 90 napos visszavásárlási "garancia", így ki tudod ingyen próbálni, díjmentes helyszini hibakezelés, másrészt miután 2 év alatt kifizeted az eszköz árát, utána havi 600 Ft díjjal lehet hosszabbítani a garanciát 5 évig, ami nem rossz deal.
Hátránya, hogy összesen nem fizetsz kevesebbet, mintha megvennél mondjuk egy Deco rendszert, mert 3 eszköz díja 2 év alatt kb. 93 ezer Ft (utána inygen megtarthatod). Annyi, hogy nem előre kell kifizetni, hanem havonta.
-
python1
veterán
-
python1
veterán
Nálam 3db cisco 3802-es AP dolgozik, Így a triumvirátus 650 mbps sebességgel dolgozik atom stabilan együtt, egyesével vagyis ha csak 1 megy 900-950mbps.
Témyleg ezzel jár amit MasterMark ír, amit ha több fut egyszerre valamivel visszább esik a sebességük a megbízhatóság és stabilitás miatt. -
-
válasz
Mauzes
üzenetére
1. Azzal járok jobban, ha 3 saját eszközöm van (~30k/db) minden szintre, vagy pedig a szolgáltatói eszközt routernként használom és mellette csak 2 saját AP (~50k/db)? Azt nem tudom még, hogy a szolgáltató milyen eszközt fog nekem adni.
A legoptimálisabb az lenne ha a szolgáltatói eszköz csak modemként működne és minden mást saját eszközzel oldanál meg így egy esetleges eszköz/szolgáltató csere esetén minden ugyan úgy marad ahogyan addig volt.2. Tényleg igaz-e, hogy a Deco jobb/stabilabb mesh hálózatot csinál, mintha mondjuk AP módban összekötnék 3 "hagyományos" mesh-képes routert? Pl. Archer vagy Asus AX eszközök.
Nem igaz, bármely mesh hálózatba szervezhető eszköz ugyan olyan jó tud lenne.3. Van-e a Deco rendszernek valami olyan hátránya, ami miatt valójában nem is ajánlott.
Mint a #73330 hozzászólásodban is írod a kevés LAN port és a csak app-os beállítás elég nagy hátrány. Illetve a belső antennás kialakítás sem a legelönyősebb. -
-
Mauzes
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Szerintem Ethernet Backhaul-t is tudnak a Deco eszközök. Amit fentebb írtam, annak pl. 2,5 Gbps portja van.
Én két potenciális hátrányt tudok a Deco eszközöknél (amik engem speciel nem zavarnak):
- jellemzően kevesebb portjuk van, 2-3 db általában, amiből LAN kapcsolat esetén az egyik kiesik.
- csak mobil appon keresztül lehet a beállításokat elvégezni, nincs olyan desktop management, mint a hagyományos router-eknél -
Borisz76
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
Saját tapasztalat még nincs....
Nálam 1 db AP lefedi a házat.Cégnél Deco van.....3 db is.
Nem volt velük nagyobb gond 3 év alatt.
De ezek vezeték nélkül kapcsolódnak egymáshoz.Olyat nézz ami LAN tud kapcsolódni és azok a LAN portok Gigabitesek legyenek !
Szeretnek a gyártók spórolni..... -
Mauzes
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Az nem szempont nekem, hogy különféle cuccokat "párosítsak", tehát azonos család jó. Persze ezzel az egyik kérdést megválaszoltad, mert akkor a szolgáltatói routerre nem fogok tudni ráhúzni mesh "kiterjesztést", hanem 3 eszközt kell venni.
A kérdés akkor az marad, hogy igaza van-e a riasztós kivitelezőnek, hogy Deco-t vegyek, vagy nem.
Pl. 3 db Asus RT-AX57 az kb. 85 ezer Ft, vagy wifi 7-esből 3 db RT-BE58U 100 ezer Ft
vs.
3 db Deco BE25 kb. 90 ezer Ft -
boborján2
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Nem teljesen igaz az állítás
Erre van az easy mesh szabvány, amit azért találtak ki hogy más-más gyártó eszközei is tudjanak mesht alkotni. Természetesen az az egészséges ha legalább a márka azonos és a saját kesh megoldását használja.
De ha a helyzet úgy hozza egy próbát megérhet az easy mesh megoldás is. -
Mauzes
addikt
Sziasztok, 10x15 m alapterületű, 2 lakószint + pince beosztású családi házba olyan hálózatot terveznék, hogy mindhárom lakószinten legyen 1-1 db wireless jeladó egység, és ez adjon egy egységes wifi hálózatot az egész házban, ahol a wifis eszközök szépen mindig a legerősebb jelet veszek. Minden jeladó eszközt kábelen is össze tudok kötni. Nincsenek extra igényeim, sebességben sem, csak legyen egy stabil, kellően gyors, egyszerű rendszer az egész ingatlanban. 100 ezer Ft körül nem lenne rossz kijönni, de nincs hard limit, ha kicsit feljebb már van egy minőségi ugrás.
A minél jobb lefedettség érdekében az alábbi elhelyezés lenne az ötlet:
1. Pincébe jön be a kábel a házba, itt van a szolgáltatói készülék; a wifit vagy ez adja ezen a szinten vagy saját eszköz. A pince csak 2 helyiségből áll, itt kell a legkisebb területet lefedni.
2. A földszinten lévő egység access point lenne és a ház másik végében helyezném el.
3. Az emeleten is lenne egy access point, ami a pincei eszköz felett lenne, így a 3 eszköz egy háromszöget alkot lényegében, ami elég jól lefedi az egész házat (elméletben).
Nyilván előny lenne, ha az udvarra is kiérne a jel, de ez úgy is csak telepítés után derül ki.A riasztósom hálózati dolgokkal is foglalkozik, és ő azt javasolja, hogy "igazi" mesh rendszert vegyek, pl. TP Link Deco, mert ez adja a legstabilabb "seamless" hálózatot.
Nekem 3 fő kérdésem lenne:
1. Azzal járok jobban, ha 3 saját eszközöm van (~30k/db) minden szintre, vagy pedig a szolgáltatói eszközt routernként használom és mellette csak 2 saját AP (~50k/db)? Azt nem tudom még, hogy a szolgáltató milyen eszközt fog nekem adni.
2. Tényleg igaz-e, hogy a Deco jobb/stabilabb mesh hálózatot csinál, mintha mondjuk AP módban összekötnék 3 "hagyományos" mesh-képes routert? Pl. Archer vagy Asus AX eszközök.
3. Van-e a Deco rendszernek valami olyan hátránya, ami miatt valójában nem is ajánlott. -
stewe2
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
Az elsőt megnézem, ha hazaértem, a másodikra nincs kapacitásom. Az viszont eszembe jutott, hogy mikor erre a lapra vásárlás után (innen a hardverapróról) teszt céljából feltettem egy WIN10-et, már az is csak offline telepítéssel ment fel, de ott később (újraindítás után) automatán felállt a hálózat. Ez azonban még a régi modemmel történt. A modemcsere óta csak routeren keresztül csatlakozik ez a gép.
-
tuto558
aktív tag
válasz
Essejó
üzenetére
Ez a telekomos verzión is van. 1 gépre azzal lehet csak kihajtani a gigás netet. Gigás ethernet porton max 950 Mbps-t tudtam anno mérni, a 2.5 gigáson meg 1050-et, szóval a gigas portokon még egy ~100 Mbps benne marad. Vagy ha esetleg bridge mód van es saját router gigás porton akkor fix nem lesz kihasználva a teljes sebesség több gépre sem.
-
stewe2
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
OK, én nem vagyok hálózati szakember. Találkoztam egy hibajelenséggel, utána olvastam, érdeklődtem, és találtam egy működő megoldást.
https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-wifi-ii-model/
Ez a lapom, és továbbra sem működik a fent említett modemmel: összes port, több típusú kábel variációban.
Én nem az eszközöket húztam le, csak lehet, hogy találtam egy hardveres ütközést.
Essejó: 3*1G + 1*2.5G
-
Multibit
nagyúr
-
stewe2
aktív tag
-
stewe2
aktív tag
Sziasztok!
A következők történtek:
-kerestem infot az esetről: a neten nagyon lehúzzák ezt az Intel I225V vezérlőt, ami az ASUS szerint ezen a lapon van, de javasolták az Intetől beszerezni a legfrissebb drivert. Eredmény: semmi változás.
-észrevettem, hogy az eszközkezelő szerint ezen a lapon Intel I226V vezérlő van
Rögtön ledrivereztem ezt is, de szintén semmi 
-cseréltem kábelt Cat6e-re

-megkerestem a régi TP-LINK routeremet, bekötöttem és azonnal felállt a hálózat, és a net teljesen automatikusan

Sajna ez csak egy 10/100mbites eszköz, de ideiglenesen jó ez is.
Érdekes ütközés, de köszi a segítséget, hogy kábel illetve jel irányából kell elindulni
Modem amúgy egy FAST 3896Borisz76: piros X volt
Üdv stewe
-
-
-
stewe2
aktív tag
Üdv!
ONE szolgáltató modemet cserélt csomagváltás miatt (1000mbit). Minden gép a családban gond nélkül beállt, csak az enyém nem. AM4 ASUS B550F II lap, friss W10, illetve W11 (legfrissebb driverekkel) folyamatosan keresi a hálózatot, ill. a netet. Mi lehet a gond? Ugyanezen a kábelen (Cat5e) másik gép egyből csatlakozik. Az ASUS most az alaplapi WIFI-vel megy, de LAN-on szeretném a netet.
Köszi stewe
-
python1
veterán
válasz
Essejó
üzenetére
Igen, ha nincs az utcában akkor nyílván, egyèbkènt meg nekem már a tTkom előtti szolgáltatóm is optikán hozta.
Èrdekes mert a szomszèdba coaxon hozták, mondtam is neki, hogy mièrt nem optikán, azt mondta, hogy kèrdeztèk jelenleg min jön a net, tőlem is, de èn mondtam ha nem oprikán jön, ne is hozzák. Nyílván előtte èrdeklődtem, hogy van- e optikai net az utcában, èrdemes azèrt ezeket letisztázni, mielőtt jön a net. -
python1
veterán
-
Gyurka6
őstag
válasz
Mauzes
üzenetére
Csak érdekességként, digi üveg internetem volt, vodafone telefonunk koaxos, kértem T-internetet. A net és telefon a tetőtérbe volt bevezetve, T-s szerelők oda nem tudták az ő kábelüket kifeszíteni, mert a feszítő szerkezetüket a falon kívül kell felszerelniük és az kb. 8m magasan lett volna.
Az elején volt egy gondolatom és kifúrtam a pincefalat, természetesen ez volt a jó hely... Soha nem lehet tudni mi történik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Projektor topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Táncolni még nem tud, de stabilan áll az Android 17 a lábán
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Renault, Dacia topik
- EAFC 26
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Új Western Digital Blue 3.5 1TB 7200rpm 64MB SATA3 (WD10EZEX) HDD
- AKCIÓ 03.30-ig!!! RYZEN 7 5800X +hűtött VRM-es A520M/B550M lap +16GB hűtőbordás DDR4 kit! GAR/SZÁMLA
- Apple MacBook Pro 14 M1 Pro, 16GB / 512GB, 95% akku, szép állapot, Space Grey szín!
- Samsung SCX-3405W lézernyomtató / scanner / fénymásoló WIFIS!
- ASUS A7PRO RETRO SOCKET 462 ALAPLAP, AMD ATHLON 800 MHZ CPU
- Dell Precision 5550,15.6",FHD+,i9-10885H,32GB DDR4,512 GB SSD,T2000 4GB,WIN11
- APPLE MacMini 7,1,i5-4278U,8GB RAM,1TB,macOS Monterey
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 128GB-1TB
- SÁRGA! -20%!!! MACBOOK NEO!!!! - MAGYAR BILLES! - CITRUS AJÁNDÉKKAL!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nekem nem.
Jó neki, én szoptam vele.

Szóval nekem az a tapasztalatom, hogy a 3 swtich (nálam) befuccsolt.
Ezek szerint kellene egy 2.5G switch a garázsba a szerver elé (jelenlegi TP-Link helyett), egy a dolgozóba az Asus AX55 (mesh) elé, és még egy a Linksys LGS116p switchem mellé (aztán itt meg szortírozni, hogy mi az, ami maradhat ebben, és mi az, ami a 2.5G-sbe kellene). A nappaliban lévő switch az gondolom maradhat, amiről PS, TV, AVR, SHield mennek? Tehát 3 db kellene, ha jól gondolom?

másolni a két gép között, néha megy a Gbit is, de leginkább nem. Érdekes anomália 

Rögtön ledrivereztem ezt is, de szintén semmi