Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
SP4C3
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Abból indultam ki, hogy az eszköz állandóan üzemel, akkor termel magának hőt, mindig melegebb lesz, mint a környező hőmérséklet, így nem csapódik le pára.
Kb 8 éve, a vicc kedvéért egy Tenda AP-t szereltem bele egy docsis fém ötvözet erősítődobozba, hermetikusan lezárva és kiraktam kültérre. Mái napig megy, úgy télen esik rá a hó (már ha van), nyáron süti a nap (nyugati oldalon). -
ptesza
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Ma reggeli próba után sajnos nem ébreszt. Attól, hogy lefoglaltam ezt az IP-t és hozzápárosítottam a MAC-címet, még az eszközlistában simán inaktív tud lenni. Nem volt rá hatással. Már kezdem feladni. Azt a port forwardot kipróbálom habár a 9-es port működik gond nélkül ha az eszköz az apn listában van és aktív is.
A static leasest a Local Nework menü alatt kell keresni FGA2223 Technicolor router esetén.
-
-
ptesza
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
De lehet. Csak nem mentem vele semmire. Viszont azon az átkozott Telekomos routeren elrejtve találtam egy Static leases menüt. Ott rögzítettem az IP és a MAC-et. Most azt írja a listában az expire-nél: infinity. Fel tudtam ébreszteni kintröl, remélem így is marad. Köszi mindenkinek a segítséget.
-
-
PeterZZ
kezdő
Udv,
Videki hazunkban elegge lassu a netunk, ha az lte routerunk a hazban van. Tavasztol oszig jo, akkor kint van a feszerben, de igy telen be kell vinnem, felek hogy a hideg nem tesz jot neki. Valami megoldas mindenkepp kell, mert van 2db kamera es elegge nehezkes tavolrol ranezni igy. Alap tp link router ( talan mr200). Tulaggodom es hagyjam kint a hidegben vagy keressek valami kulso antennasat? [link] ez milyen lehet? -
-
ptesza
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Ezt próbáltam mert van a hálózatban két padavan router is. Jó sok időt töltöttem vele ,de mindig volt valami.
A belső hálózat szórt IP-re akartam forwardolni, mivel a WOL MAC címre szól és nem IP-re. Valahogy ez nem akart összejönni, lehet valamit nem jól csináltam.
SSH kapcsolat kellett a routerhez ami meg is lett mivel egy shell parancsot akartam futtatni a roteren. Ezzel meg hitelesítési problémám volt amit sehogy nem tudtam megoldani. -
-
Csixi68
tag
válasz
ptesza
üzenetére
Szia, nekem is ez a Telekom-os router van.
3 napot szívtam vele, mire rendesen beállt és maradt az IPTV is.
Szóval:
- T router ap módba.
- T routertől menjen a másik router WAN-ba egy kábel.
- A másik routerrel betárcsázol és beállítod amit szeretnél. A portokat mindkét routeren fel kell venni.
- Az új routerből másik kábel menjen a T routerbe
- A T routerbe legyen bekötve az a kábel ami az IPTV-hez megy (bár nem próbáltam máshogy, szerintem mindegy) Nekem így lett IPTV azt a kábelt már oszthattam switchel...
Arra kell számolni, hogy picit lassabb lesz a TV kapcsolás a csatornák között, de szerintem ez nem probléma.
Így működik Nekem már 2 hete... -
-
ptesza
senior tag
Van egy problámám a Wake On Lan pontosabban a Wake On Wan-nal.
Nagyon sokféle dolgot kipórbáltam mielött ide irok hátha lesz egy jó ötlet. Ai segítséggel is jópár dolgot kipróbáltam.
Telekom router van amit nem tudok passthrogh módba tenni mert akkor az IP TV-k nem mennek. (3db) .Ezért kénytelen vagyok azt használni fő routernek. A belső hálózatban , több switch, és router is van a Wifi lefedettség miatt is. Szóval van egy PC ami általában alszik ,de ha szükségem van rá akkor fel szeretném ébreszteni távolrol is. Belső hálózatban sima ügy többféle módszerrel is ébred. Viszont ha hálózaton kívülröl ébresztem akkor csak addig tudom megtenni ami a router kb. 15 perc mulva ki nem törli az apn listát. Ha ezt megtette akkor nem hajlandó elküldeni a magic pocketett olyan eszközre ami nem létezik szerinte. Most úgy tudom megoldani, hogy távolrol belépek az egyik belső routerembe és ott elinditom a WoL-t. De ez nem nagyon felhasználóbartát... -
-
ad4m1337
aktív tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Igen, rosszul fogalmaztam, padláson (is) lett UTP kiállás, a gipszkarton álmennyezeten lett egy kis ablak kivágva, és oda lehetne felrani, ez alapvetően a födémszigetelés alatti rész, ahol az álmennyezeti részen az elektromos kábelek is futnak.
Örülök, hogy műödik a POE injektoros megoldás! Akkor nálam összegezve:A) vagy veszek egy ilyen POE injektort + sima 4-6 portos switchet - itt a tápot az injektor adja
B) vagy egy 4-6 portos POE képes switchet, és POE splittert (nem injektortort) - itt a tápot a POE switch adja
-
Borisz76
nagyúr
válasz
ad4m1337
üzenetére
Emeltről írtál.....most meg padlás.
Padlásra ilyen eszközt nem teszünk.
Nekem csak tápfeladóval van tapasztalatom :
TP-Link EAP660 HD + tápfeladóAkkor csak kérdeztem, hogy jó lesz e....
Ennek már lassan 2 éve.
Azóta is megy, teszi a dolgát.
Tehát egy POE képes eszközhöz jó lehet egy ilyen tápfeladó.
Az általad korábban berakott képen az alsó két megoldás küzzül tudsz választani :
1. POE képes SWITCH + POE Spletter
2. POE injektor ( tápfeladó ) + POE Splitter -
Borisz76
nagyúr
válasz
ad4m1337
üzenetére
Van viszont még egy akadály/probléma. Az emeleti wifi routerhez csak LAN kiállás lett téve, viszont a Deco M4 router nem POE képes, tehát nem tud áramot kapni az emeleten.
?
Van saját tápegysége nem ?!
Dugd be a Deco-ba és a konnektorba.
A LAN-t meg simán bele tolod.POE eszközöknek is van saját tápja....de azért POE mert LAN kábelen keresztül is kaphat áramot.
-
ad4m1337
aktív tag
-
-
ad4m1337
aktív tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Köszi a megerősítést!

Van viszont még egy akadály/probléma. Az emeleti wifi routerhez csak LAN kiállás lett téve, viszont a Deco M4 router nem POE képes, tehát nem tud áramot kapni az emeleten.Utánanéztem és látom, hogy 2 fajta megoldás létezik: az egyikhez kell egy POE Injektor + POE Splitter, a másik megoldás, hogy egy POE képes gigabites switchből menne a LAN kábel a router felé, és a router előtt csak egy POE kellene raknom, tehát
Verzió A: veszek egy sima 4-6 slotos LAN switchet + POE Splitter + POE Injektor
Verzió B: veszek egy drágább, de POE képes 4-6 slotos switchet + elég egy POE splittert vennem.
Melyik verziót ajánlanád?
Erről találtam egy ábrát:
-
Borisz76
nagyúr
válasz
ad4m1337
üzenetére
Jó az elv.
Ha megoldható, akkor minden ( nem a kamerarendszer ) PC , NAS...stb...amin van LAN csatlakozás, azokat az újonnan megvásárolt Gigabites Switch-re kellene kötni.
Hiába "csak" 250 MBit-es az internet előfizetésed....
A switch-re kötött eszközök között Gigabites lesz a kapcsolat.
Egy LAN kábellel átmész a jelenlegi 100-s switch-be...
Így a kamerarendszert is eléred ....a kamerák meg mehetnek a 100- switch LAN portjaiba.5 vagy 8 portos Gigabites switch-ek :
[link] -
ad4m1337
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy pár otthoni hálózatos kérdésem, megpróbálom összefoglalni, és egy ábrát is csatoltam. Laikus vagyok a témában, de próbálok mindennek utána nézni
Adott egy 2 szintes ház, ahol a földszinten jön a szolgáltató optikai kábele, ami belemegy egy szolgáltatós routerbe, ami bridge modeba lett téve. Innen továbbmegy egy UTP kábel egy Deco MR4 wifi routerbe, ez a fő router (Deco egyik UTP portjába bemegy a szolgáltatós routertől az UTP, másikkal meg továbbosztottam a Switchnek).
Mivel van 1-2 IP eszköz, és később IP kamerák, ezekhez kellett vennem egy Hikvision 9 portos Switchet. A switch UpLink portjába bemegy a "fő" wifi routertől az UTP, a maradék 8 port viszont egyenként csak 100mbit -et tud.
A probléma abból adódik, hogy van az emeleten egy másik wifi router is, amihez viszont jobb lenne a gigabites slot, mivel 250 mbit -es az előfizetésünk, így az emelen csak 100 mbit -et tud.
Én laikusként azt gondolom, hogy nem kéne kidobnom a Hikvision switch -et, mivel a 100 mbit / slot jó az IP eszközöknek (kamerák), viszont valamilyen elágazáskt kéne tenni a "fő" wifi router után, tehát a "fő" wifi routerből menne egy UTP egy 4-6 slotos gigabites Switchbe (ezt kellene vennem), és ebből menne tovább egy ág a Hikvision POE switchbe.
Jó az elgondolás vagy ki, hogy oldaná meg?
-
xpedient11
csendes tag
Sziasztok
Két épület között egy access point és egy repeater-el tartom a kapcsolatot, ami eddig tökéletesen működött. Most viszont vmi elromlott. A vevő oldal jó. Az access point-ra ha rácsatlakozok bármilyen eszközzel, annyit ír, hogy nincs internetelérés a hálózaton. Már cseréltem 3 különböző típusút, minddel ugyanaz a helyzet. Ha átviszem az otthoni hálózatomra bármelyiket ugyanazokkal a beállításokkal, ott csont nélkül működik. Mindkét helyen ugyanolyan szolgáltatói router van. Már le is reseteltem, de nem javult meg a helyzet. Elég sok eszköz csatlakozik az adó oldali hálózatra, de mostanában nem volt semmi cserélve. Mi lehet a gond? -
Edorn
senior tag
Ingyenes DynDNS programot tudok ajánlani PC-re?
Két gépre kellene.
-
cibus
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
laikusnak?

-
cibus
senior tag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
Van pl egy koax kábeled.
Ez végződhet a fali aljzatban.
Vagy simán lóghat ki a falból.A Patch panel is hasonló funkciót lát el.
Kicsit rendezettebb , esztétikusabb egy falon lévő , sorszámozott csatlakozó....mintha csak a falból , csövekből kijön a LAN kábel.De nem is kell patch panel ha csak szintenként 1-1 kábel megy fel .....oda tényleg felesleges.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
Nalad otthon valoszinuleg mindegy, hogy patch panelbe vagy switchbe megy az a keves kabel.
Egy nagyobb irodaban joval tobb kabel lessz behuzva, mint amennyi kell, mert ez sokkal olcsobb, mintha minden egyes atalakitaskor, vagy berlo valtaskor at kellene kabelezni, mert mashogy rendezik be.
Pl. 4x 24 portos patch panelek melle tehetsz egy 24 portos swtch-et es csak azokat a vezetekeket hasznalod, amikre szukseg van eppen. -
Mauzes
addikt
-
Mauzes
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Köszi még egyszer a segítséget. Egyetlen dolog nem jött át nekem, és az a vicces, hogy a neten is megnéztem, és még mindig nem értem, hogy miben jobb egy patch panelbe vezetni egy tucatnyi kábelt, mint egy switch-be.
- nem értem, mivel lesz rendezettebb, ugyanott jönnek ki a kábelek és ugyanott kell bedugni vagy ebbe, vagy abba
- a kábelek ugyanott futnak így is, úgy is (falon belül)
- tudod címkézni a switchet is, nem csak a panelt
- a könnyebb hibakeresést megint csak nem értem, ha már címkézve van -
Szabi®
addikt
Köszönöm a segítségeket, végig próbáltam mindent, és megoldódott. Mint kiderült, volt amikor jól töltöttem ki, de redditen írták hogy várni kell valamennyit hogy aktiválódjon, én nem vártam, és akkor is máshogy próbáltam. Természetesen nem torrentezésre használok mac-et, viszont jó indikátora volt, hogy ha akarnék sem tudtam volna. És ez piszkált. Köszönöm a segítségeket
-
-
boborján2
senior tag
válasz
Szabi®
üzenetére
Jajjj.....
Ugye jól tippelem az ip-t azért takartad ki ,mert a külső ip címed írtad oda. Ha igen akkor az hiba, mert oda a kliens belső címe kell.
(Ha meg a belső címet írtad ,akkor azt full fölösleges kitakarni.)
És ne port tartományt adj meg hanem egyet amin el akarod érni. Egyszerűen fogalmazva ,azt az egy portot írd mind a négy mezőbe.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
Bocs....csak melóban rövid válaszra volt időm a kábelezéssel kapcsolatban.
Most van időm a többire is :
- jól értem, hogy a rendszer működése szempontjából tök mindegy, hogy 1 switchből fut 10 LAN kábel a szerelvényekbe, vagy pedig csak 1 kábel megy a földszinre és 1 az emeletre, majd ott szintén switchekbe csatlakoznak és azokból a switchekből megy a szerelvényekbe 5-5 kábel? Utóbbi esetben jóval könnyebb lehet az elvezetés, mintha a pincéből menne a 10 db kábelTermészetesen az is jó, ha csak 1-1 kábel megy fel és oda teszel a végükre 1-1 switch-et.
A pincében akkor lenne az szolgáltató eszköze és rákötve a saját routered , amin van biztosan 4 LAN port.
Ide mehet a NAS és a 2 db felfelé menő LAN is.
Ekkor nem kell patch panel és a "klasszikus" sodrott rézvezetékes megoldás is mehet !....bár a földszinten és az emeleten a fali aljzathoz jobb lenne a tömör kábel de megoldható a sodrott beszerelése is.- alternatív megoldás nálam is, hogy ha a padlón futna symolen csövekben, akkor korlátlan számú kábel mehetne a pincéből. Viszont egy picit ellene vagyok, mert annál szarabb lesz letenni a hőszigetelő réteget, több munka és több hibázási/igénytelenségi lehetősége van benne (meg anyázni is fog a kivitelező)
Nálam is csak néztek a srácok a sok-sok cső miatt.
Sajnos "csak" 10 cm szigetelés került a padlóba.....így utólag inkább 15 cm-t raknék....
De megoldották és 2 rétegben 5-5 cm szigetelést tettek le....a 2. réteget természetesen 90 fokkal elforgatva.- látom nálad is AP van (ráadásul jó drága) egy mesh wifi router helyett, ennek mi az előnye?
Én biztosra mentem ....3 évvel ezelőtt.
Amúgy ez az eszköz is MESH képes ( OMADA néven fut ).
Tervezem is, hogy egy kültéri egységet feldobok majd a ház sarkára ....ezzel lefedve a teljes udvart.
Azért ezt választottam mert ez már 2,5 GBit-es LAN portal rendelkezik.....jókat írtak róla. Sajnos az ára akkor még durvább volt.
De ennek már 3 éve és nem gondolkodom a cseréjén....talán 6-8-10 év múlva.- jól gondolom, hogy miután egy LAN kábel már elmegy a fali szerelvénybe, akkor ott ha bármit rádughatok a fali szerelvényre (akár switch, AP, router, akármi), és olyan neki, mintha a pincei switch-ből kapá a jelet veszteség nélkül?
Igen , jól gondolod. -
SP4C3
veterán
válasz
Szabi®
üzenetére
Te jóságos ég, minek ennyi portot nyitni neki?
Description: leírás, tökmindegy mit írsz ide
Inbound port: internet felől érkező kérés erre a portra.
Tehát pl: PUBLIKUS_IPv4:50000 127.1.2.3:50000
Private IP address: ahová legyen forwardolva, ide azt írod, ami ezt a service (szolgáltatást) futtatja. Pl Server belső címe, pl. 192.168.0.2Local Port: milyen portra legyen forwardolva.
Pub_IP:8085 > Local_IP:80
Internet > 10.17.15.8:8085 > 192.168.0.12:80Helyben (LANon) eléred másik gépről ezt az akármit? Ha igen, akkor milyen címen/porton éred el?
Folx? Torrent szervert akarsz csinálni egy Mac-ből?
Ha csak egy webfelületet kell elérned, akkor
In port: 58808 - 58808
Format TCP
Private IP: ServerAddress (ezt jó lenne statikussá tenned a dhcp szervereden, pl 192.168.0.2)
Local Port: Port amin fut az adott app. (pl http=80, https=443) -
Borisz76
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
A patch panel és a fali aljzat között tömör réz LAN megy.
Aljzat és pc , panel és switch között pedig sodrott réz LAN kábel.
Tömör kábel hosszútávra ajánlottabb de nem igazán dugózható , krimpelhető jó minőségben , tartósan.
Az aljzatok és a panel is betűzőszerszámmal szerelhető.
A sodrott rezes kábelhez kell a krimpelő fogó.
Más - más megoldást , rögzítési kialakítást igényel a két fajta kábel.
Kicsit olyan ez mint a tömör és sodrott rézvezeték amin az áram is halad. Mind a kettőt használják de nem mindegy , hogy hová és hogyan.
-
Szabi®
addikt
Sziasztok eljutottam oda, hogy kitöltöttem így,
Az ip címet is helyesen töltöttem ki, mégis azzal dobott ki hogy invalid ip cím. Mit csinálok még rosszul ? 
-
Mauzes
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Nagyon köszi a részletes választ. Pár dolog azért nem teljesen tiszta.
- miért jó a patch panel, versus egy elégséges csatlakozószámú switch? Pl. neked is van egy 24 portos, ezen felül mire jó még a panel? Nekem kb. 10-12 port kellhet így első blikkre. Tehát mondjuk egy kis portszámú swich + patch panel kombó jobb-e, mint magában egy nagy portszámú switch
- az hogy tömör réz vagy sodrott réz a kábel, azt mindig jelzik a boltok a termékre? Ennek amúgy nagy jelentősége van? Meg keresztmetszetben nem lesz különbség, hogy minél jobb a kábel, annál vastagabb lesz? Akkor annál kevesebbet lehet majd a fali csövekben elvezetni
- jól értem, hogy a rendszer működése szempontjából tök mindegy, hogy 1 switchből fut 10 LAN kábel a szerelvényekbe, vagy pedig csak 1 kábel megy a földszinre és 1 az emeletre, majd ott szintén switchekbe csatlakoznak és azokból a switchekből megy a szerelvényekbe 5-5 kábel? Utóbbi esetben jóval könnyebb lehet az elvezetés, mintha a pincéből menne a 10 db kábel
- alternatív megoldás nálam is, hogy ha a padlón futna symolen csövekben, akkor korlátlan számú kábel mehetne a pincéből. Viszont egy picit ellene vagyok, mert annál szarabb lesz letenni a hőszigetelő réteget, több munka és több hibázási/igénytelenségi lehetősége van benne (meg anyázni is fog a kivitelező)
- látom nálad is AP van (ráadásul jó drága) egy mesh wifi router helyett, ennek mi az előnye?
- jól gondolom, hogy miután egy LAN kábel már elmegy a fali szerelvénybe, akkor ott ha bármit rádughatok a fali szerelvényre (akár switch, AP, router, akármi), és olyan neki, mintha a pincei switch-ből kapá a jelet veszteség nélkül? -
Mauzes
addikt
válasz
jerry311
üzenetére
1. A szolgáltatói csak bridge módban lesz. A pincében max a NAS lesz, ha működik rajta a távoli bekapcs, ezt még megnézem, mert épített cucc.
4. A plafonra vagy magasra helyezéssel kapcsolatban van egy esztétikai aggályom. Ezt nem biztos, hogy erőltetni akarom (vagy a feleségem). Vagy önmagában az is lényeg, hogy ne router legyen, hanem AP? Őszintén szólva nem vagyok képben, hogy mik az előnyei. -
woodworm
veterán
válasz
st6969
üzenetére
Nem minden routeren van dedikált lehetőség rá. Kézzel is be lehetett állítani, viszont akkor valóban kiesett a WAN port. Ezért kell hibakeresésnél pl. leírni pontosan, hogy mit állítottál. Mert ha beírod a xiaomi topikban, hogy ap módba tetted, akkor mindenki azt a lehetőséget gondolja végig, amit maga is használ.
Egyébként nekem is xiaomi routerem van, ahoyg jó pár embernek. -
st6969
őstag
válasz
woodworm
üzenetére
OK, akkor nem sajátos. Én nem vagyok szakértő. PH fórum ajánlásra vettem ezt a routert (de úgy tűnik, csak nekem van ilyen
), mint oly sok más eszközömet, mégsem sikerült eddig a pontig eljutni korábban. Ez nagyrészt a tudatlanságomnak köszönhető, ez is nagyon valószínű, rosszul kérdeztem, vagy nem tudom.... De eddig akárhol belemerültem ebbe, mindig boszorkányként mágján akartak elégetni, hogy én a WAN portba merészeltem dugni
Azt se tudtam, hogy ezt ezen wired repeater módnak hívják, hiába is keresek "AP mód" feliratú beállítást, olyan nincs.
Mindenkinek köszönöm, minden nap tanulok valamit
-
boborján2
senior tag
válasz
Szabi®
üzenetére
Józan logika alapján nem bonyolult.
Inbound port a bejövő WAN oldal port , tehát amivel kintről elérnéd.
A local port meg a belső port , ami a helyi kliensed portja.Azért van így nem nem kötelező kint és bent ugyanazt a portot használni.
pl. 21-es belső ftp portod , elérheted egy random 57745 porton kintről, ha az inbound portnak ezt írod be a a localnak meg 21-et.
A 2-2 mező egymás mellett, az meg egyszerűen csak -tól -ig.
-
st6969
őstag
válasz
Borisz76
üzenetére
Hát akkor ez egy elég sajátos megközelítés a Xiaomi részéről

wired repeater módnak hívja, és a WAN portba kéri a kábelt LAN helyett. Minden beállítást letilt a wifi beállításokon kívül. Ai szerint is ez ennél a routernél egyenlő az AP móddal, a WAN portot átkonfigurálja LAN-ná.
Hát majd meglátjuk. Egyelőre jónak tűnik. -
Szabi®
addikt
Sziasztok szeretnék portot nyitni egy Arris routeren, de mindig más problémája van.
Van egy folx nevű kliens, és ennek szeretnék nyitni portot.
Ezeket a mezőket viszont nem tudom kitölteni. Az ip cím még oké, bár erre is károg sokszor, de a dupla port tartományt nem tudtam értelmezni.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
Szia.
A pincében lesz a szolgáltató eszköze.
Ha lehet egyből BRIDGE módba kell állítani és utána kötni egy saját MESH rendszerű ( 2-3-4-5 db-ból álló ) eszköz eggyikét , ami a ROUTER feladatot látja el.Ebből a routerből kijön 1 db LAN kábel.
Ezt szét kell osztani több felé egy SWITCH segítségével.
( 5-8-16-24 portos....az igényektől függően, erre lehet kötni a saját NAS-t is...még lent a pincében. )Itt jön a döntés, hogy a falakban, csövekben összesen hány kábelt tudsz behúzni....kvázi "csillagpontosan"...azaz minden egyes szobai aljzattól tudsz e kábelt levinni a pincébe ?
Ha a válasz igen, akkor a szobákban mindenhová fali aljzatot kell szerelni , a kábeleket pedig lehúzni a pincébe.
Ekkor a pincében sok LAN kábel lesz egy helyen.....ezeket egy PATCH PANEL-be kell kötni. ( Betűző szerszám kell hozzá ! )
A panel és az aljzatok között TÖMÖR RÉZvezetékes Cat6-ot javaslok. ( Nem rezezett alu-t !!! ) [Patch panel kép]
A pincében a Switch és a PATCH PANEL között pedig lehet 20-30-50 cm-s hosszú klasszikus SODROTT RÉZvezetékes Cat6 kábeleket használni.Az emeleten a fali aljzathoz lehet csatlakoztatni a MESH rendszer többi darabját. Szintenként 1-1 biztosan.
Nálam is így van kialakítva : ( 1 szintes Kádár kocka )
- Optika bejön a szolgáltatói eszközbe , amely BRIDGE módban van.
- ONT-ból tovább saját ( EdgeRouter ) ER4 routermbe. [ER4]
- Routerből LAN tovább egy 24 portos Gigabites SWITCH-be.
- Switch-be csatlakozik a NAS.
- Switch-be csatlakozik egy tápfeladó is.
- Switch-ből LAN kábelek csatlakoznak a PATCH PANEL-hez.
Ezen eszközök egy helyen a ház egy sarkában vannak !- A PATCH PANEL-ből minden LAN kábel a falakban tűnik el....
Az aljzatbetonban SYMOLEN csövek futnak szanaszét a házban.
Minden szobában DUPLA , FALI CAT6 aljzatok vannak.
Van olyan szoba ahol 5 db ilyen aljzat van....azaz 10 db LAN csatlakozás.Van 1 db LAN , ami a switch-ből a már említett tápfeladóba [PH hsz.] megy....onnan tovább csőben de fel a padlásra.
Az a LAN kábel a ház közepén az előszobában bújik vissza a házba.
Rá van akasztva egy TP-Link EAP660 HD , amely 2,4GHz-en és 5 GHz-en szórja az egész házat. [PH hsz.] [Árukereső link]Íme gy kép...igaz valamelyest korábbi állapotot mutat :
[Saját hálózat]
Ami változott :
- 24 portos lett a switch
- TP-Link WR1043ND pihen...EAP660 HD dolgozik.Ez lenne a talán a legjobb megoldás.
Viszont kérdés, hogy ezt a "csillagpontos" kiépítést meg lehet e csinálni....azaz , hogy minden aljzattól lehet e lehúzni a pincébe LAN kábelt ?!
Mert ha nem , akkor más megoldás jöhet szóba :
- A pincében egy switch , melyre a NAS is csatlakozik.
- Switch-ből Patch Panel-ba majd tovább a kiszemelt szintre.
- Ott fali aljzathoz pedig újabb switch csatlakozik ...így lesz több LAN csatlakozásod....amiket elvezethetsz és a MESH rendszer 1 tagját is rá tudod kötni.
( Bár az is lehet....ha olyan a MESH egység, hogy a fali aljzatból egyből mehet a kábel a MESH egységbe mert van rajta több port is és wifi-t is szór. Tehát ha több LAN port is van rajta , akkor nem kell külön switch. )Nagy vonalakban.....
Természetesn nem közelező mindent így csinálni.
Én is sokat olvastam itt és megpróbáltam a saját elképzelésemet átültetni a gyakorlatba. Ez pl. azzal járt, hogy a patch penel-ről előtte még nem is hallottam !
Majd jönnek mások is más ötlettekkel, tanácsokkal.
Azokat is elemezd ki .....aztán majd összeáll a rendszer.
Mindenképpen szánd rá az időt mert ezt egyszer kell jól megcsinálni és utánna éveken át nem kell piszkálnod ...csak élvezni , hogy láthatatlanul teszi a dolgát ! -
jerry311
nagyúr
válasz
Mauzes
üzenetére
1, A szolgáltatói eszközt "routerként" akarod használni, vagy csak modemnek, és lesz saját "routered"? Lesz valami egyéb cucc a pincében, szerver, NAS, PC, stb.? A pincében fut össze az összes cső (ez a "központ")?
2, Akarod a szolgáltatói eszközt "routerként" használni, vagy szeretnél valami okosabbat?
3, Mivel a kábel olcsó és nem fogyaszt áramot, ezért Cat6a mindenhova. Sőt, inkább 2, amelyik fali aljzatba elfér egy kábel és csatlakozó, abba 2 is. Ha nem fér el, akkor lehet kevesebb kábellel menni és ahol kell ott egy switch-csel megoldani hogy legyen több port. Itt azért érdemes lehet 2.5, 5, vagy 10G portokkal rendelkező switchet, bár ez nagyban függ a belső hálózat forgalmától, a maximális internet sebességtől, és a pénztárcádtól.
4, Ha már felújítasz, meg kábelezgetsz, akkor inkább plafonra vagy magasra helyezett access point (AP) mint Wi-Fi router. Alapterülettől és falaktól függ, hogy kettő vagy több. -
Borisz76
nagyúr
-
zsoltictrl
csendes tag
Sziasztok! Van két WI-FI routerem amit számitőgépről fogok, az egyikről az Internet jön a pincében van a router minden nem tudom mozgatni, és a másik a szobámban amin a Hue Bridge van kötve hogy lehet megoldani hogy egy gépről mind a kettőt tudjam fogni?
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, otthoni hálózati "alapinfrastruktúra" kiépítésében szeretnék kérni alapszintű tanácsot, hogy ezt a helyzetet hogyan és milyen eszközökkel/kiépítéssel lenne a legjobb megoldani.
Alaphelyzet: 3 szintes családi ház (pince, fsz, emelet), a telekom koax kábele a föld alatt jön be a házba, konkrétan a pincébe, és onnan falban lévő csatornán keresztül, kötődobozokon át vannak a koax vezetékek tovább vezetve a háznak sok helyiségébe a földszinten és emeleten is, koax csatlakozós szerelvényekbe. Emellett a házban anno a telefonhálózat is jól ki lett építve, azaz van a koax "csatornán" kívül (és attól függetlenül, tehát kevésbé átjárható) egy másik olyan csőrendszer is a falakban, aminek sok szobában van leágazása.
Jelenleg nagyfelújítás zajlik, kisebb villanyszerelési korszerűsítéssel, és ennek keretében szeretném azt elérni, hogy a felesleges koax és/vagy telefon kiállások helyett inkább UTP kiállások legyenek több helyiségben. Mindezt lehetőleg a falban elvezetve meglévő csövekben, hogy kevesebb vésés legyen és ne is a padlón kelljen sok csövet vezetni.
Emellett pedig egyelőre megtartanám a telekom koax bejövőjét (ami a pincébe jön), mert attól tartok, hogy a digi csak légkábelen tudja behozni nekem az optikát és igénytelen módon vezetik be egy olyan helyiségbe, ami nem is a legideálisabb hálózat központi helynek. Olyan szempontból is ideális, hogy a pincében lehet bármilyen eszköz, doboz vagy vezeték, nincs szem előttA végcél elképzelés nagyjából az alábbi lenne, de nem biztos, hogy mindent jól gondolok:
- mivel pincébe jön be a szolgáltatói vezeték, ezért ott lenne egy "központ", ahonnan szétágazik
- mind a földszinten, mind az emeleten van 3-4 olyan szoba, ahová hasznosnak gondolok 1-2 UTP kiállást. Vagy az irodába számítógépnek, vagy a tévének/média boxnak, vagy a Synology-nak, vagy csak a biztonság kedvéért
- (ezeket jó lenne falban vezetni, viszont van olyan szoba, ahol a korábbi koax kiállás van jó helyen, máshol meg a telefon kiállás van jobb helyen. Így a "központból" valószínűleg mindkét csatornába kellene vezetékeket vinni)
- a földszinten és az emeleten is kellene 1-1 router vezetéken összekötve, ez mesh wifi hálózatot adna a házbanIlyesmi kérdéseim lennének:
1. Jól gondolom, hogy ebben az elképzelt helyzetben a pincébe kerülne a szolgáltatói modem, és ott kellene bekötni egy olyan eszközbe, ami szétosztja a jelet? Ez egy switch lenne?
2. A pincébe is kellene egy router? Azaz a modemből a switchbe/egyéb eszközbe megy a kábel, vagy először egy saját router és abból a switchbe/egyéb eszközbe?
3. Innen a ház többi részébe hogyan érdemes eljuttatni a jelet? Tegyük fel kell 5-5 kiállás a ház mindkét szintjén. Akkor 10 kábelnek kellene elindulnia a pincében lévő aktív eszközből, és ezt elvezetni a földszint és emelet adott helyiségeibe? Vagy csak 1-1 kábel megy a földszintre és emeletre, ami ott szinten valami aktív eszközbe csatlakozik be, és az ágaztatja szét a jelet adott szinten? Utóbbi esetben hátrány, hogy több eszköz kell (amiért pénzt kell adni és el is kell helyezni valahová), előbbi esetben hátrány, hogy a 10 db kábel valószínűleg nehezen vezethető el a meglévő fali csövekben.
4. A földszinti és emeleti routerek ilyen esetben hogyan kötődnek be a hálózatba. Csak rá kell dugni egy kiépített fali UTP csatlakozóba?De a fenti kérdések helyett egyszerűen kérdezhetném azt is, hogy szerintetek hogyan lenne érdemes ezt kiépíteni? Milyen eszközökkel, milyen sorrendbe kötve, mire érdemes tekintettel lenni, stb. stb. Előre is köszi, ha valakinek van hasznos tanácsa.
-
st6969
őstag
válasz
Borisz76
üzenetére
Nos, megtörtént. Nem tudom, hogy mennyire normális, de a beállítás legelején AP módot kiválasztva a router újraindul. Ekkor betölt a grafikus konfig felülete, ami "vezetékes repeater" módot ír, és egyben semmiféle beállítási lehetőséget nem ad (se IP, se DHCP, semmi, egyedül a wifiket állíthatom). Kivéve, a módot: itt választható normál router setup, wireless repeater mód és wired repeater mód (itt a grafikus felületen AP mód meg sem jelenik
).
Ha jól gondolom AP mód = wired repeater mód
#72736 samu74 Neked is ez lehet talán (feltéve, hogy Xiaomi AX1800-as routered van)?Érdekesség (számomra): ebben a módban megváltoztatja a MAC címét, tehát a Connect box alatt újra kellett foglalnom.
Ja, és WAN portba kell dugni
A rácsatlakozó eszközök nem NAT-olt hálózaton jelennek meg, hanem a Connect box adja nekik az IP-t. Ez valami Xiaomi sajátosság lehet.
Nem tudom, hogy jól csináltam-e, de most per pillanat működik (kérdés, meddig...)
-
Angelland13
tag
Nekem régről vannak ilyen USB Wifi adapter emlékeim, azok már nem jók?
-
Reggie0
félisten
válasz
Angelland13
üzenetére
At kell furni kulterre, majd oda felraksz egy-egy 60GHz-es pont-pont radiot

-
MasterMark
titán
válasz
Angelland13
üzenetére
Nem csak így lehet, de így lehet olcsón.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Angelland13
üzenetére
A kábel hosszútávon stabilabb, jobb mint a wifi.
És egészen 100 méterig vihető....
Azaz nem kell nyílegyenesen a két eszözt összekötni.....mehet a kábel fel a padlásra....majd a célhelyen le.
Előny, ha van csövezés a falban.
Egy új ház esetében ennek alapnak kéne lennie.
Egy használt háznál pedig a felújítás alkalmával be kell kalkulálni. -
Angelland13
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem létezik, hogy ezt csak így lehet megoldani. Nincs lehetőségem és kedvem sem 20 méter kábelt végigvezetni a házon.
-
Essejó
veterán
válasz
Angelland13
üzenetére
Igen, úgy nevezik, hogy patch kábel.
Nem is értem, asztali gépet wifire?
-
MasterMark
titán
válasz
Angelland13
üzenetére
Kábellel.
Kábelt.
-
Angelland13
tag
Sziasztok.
Jelenleg a házban a router a ház totálisan másik felében van, mint ahol dolgozom asztali PC-n. A Wifi jele nem a legjobb, ezt mivel lehetne orvosolni? Telekomról válthatnék erre a Yettel vezetéknélküli routeres megoldására, de van-e esetleg másik megoldás?
Illetve van egy egyszerűbb PC-m is, aminek az alaplapján nincs wifi, így azt netre sem tudom jelenleg kötni, ehhez mit érdemes használni? Tudtok ajánlani konkrét terméket költséghatékony megoldásként?
-
st6969
őstag
válasz
samu74
üzenetére
Na ez az, amikor így használtam, atom stabil volt nálam is.
Mondjuk nálam régen nem AP módban volt, mert mindenki azt mondja, hogy így 2 hálózat van (NAT?), és az úgy nem jó...
Az okosotthon rendszer miatt tényleg nem jó, hogy 2 hálózat van. De akkor mit csináljak, hogy 1 hálózat legyen, de az stabil?!
Ilyen verziót még nem próbáltam, hogy WAN port és AP mód...
-
st6969
őstag
válasz
Borisz76
üzenetére
Rendben, így teszek, köszönöm
De ez megtörtént pár hete is, kb. 1-1,5 hónapja... (kivéve az AP mód, mert az okosotthon topicban azt írták, hogy elég, ha a DHCP-t kikapcsolom, mert AP mód esetén néhány eszköz nem hajlandó fix ip-n lenni).De akkor ezt pár hetente meg kell csinálnom, amikor így "összeomlik"? Mert annak nagyon nem örülnék. Esetleg az segítene, ha lecserélném a routert? Mondjuk, ez is 3 éves
Amúgy, ha megy, szeretem, mert jó távolságban és stabilan van wifi. -
st6969
őstag
Srácok! Segítsetek légyszi! Kihullik a hajam ettől a Xiaomi AX1800 routertől.
A hálózatom úgy néz ki, hogy a One szolgáltató Connect box a fő router, ez osztja DHCP-n minden eszköznek az IP-t. LAN-LAN portba dugott kábellel csatlakozik hozzá a Xiaomi routerem, ami 2 wifi hálózatot ad, egy 2,4 és egy 5GHz-eset, és az eszközök nagy része (10-12db, főleg okoseszközök, relék) erre csatlakozik. Ezen a routeren a DHCP ki van kapcsolva és fix ip-t adtam neki (az eszközön belül és a Connect boxban is).
A problémám, hogy egyszer csak ledobta az eszközöket a wifiről, se szó, se beszéd (kivéve a mobilomat, azt nem dobta le...nem is értem). És ez előfordul random időközönként, van, hogy 2 hetente, de most ment 1-1,5 hónapot. Rá akartam nézni a konfig felületére, de a Connect box DHCP listájában nem látszik!!! Újraindítottam, így visszacsatlakoztak az eszközök, de a Connect boxban továbbra sem látszik! Most pl. működik, azaz kapcsolódnak az eszközök, de a Xiaomi router továbra sem látszik. Mintha nem kapcsolódna. Mit nem csinálok jól? Hova tűnt? -
válasz
MasterMark
üzenetére
Akkor majdnem jól tudtam
Köszi a felvilágosítást 
Essejó: Köszönöm, de van krimpelőm

juhaszmarci: De nagy király vagy, köszi, lehet ez a legegyszerűbb
-
MasterMark
titán
válasz
Pulsar
üzenetére
A késes a tömör kábelhez nem jó hivatalosan és a sodrotthoz jó.
Tömör kábelnél a standard 2 késes az mellé csúszik, nem pedig a szálak közé ahogy kéne. Lehet kapni 3 késest az közre fogja a tömör eret, de hivatalosan a tömör érre keystone-t, vagy aljzatot kell tenni, nem dugót. (Plusz vannak még speckó dugók ahol a végén egy nagy betűzős csatlakozó van a tömör ereknek.)
-
Sziasztok,
lehet ostoba kérdés, és ha igen, előre is bocs
Szóval van pár UTP-s eszközöm, kamerák, ez az. Ezenkek a végeit bele krimpeltem egy patch panelbe. A patch panel és a swich közé viszont szeretnék rendes patch kábelt. Jelenleg fali kábel van, ami nem tetszik, csúnya, és merev
Szóval a kérdés, hogy tudok én patch kábelt csinálni? És ha igen, akkor milyen csati és szerszám kell hozzá? Mert gondolo nem jó hozzá a késes, ami a merevhet jó. -
Kisbocs06
tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Koszonom a valaszod , valoban nem volt megfelelo a csatlakozo .Ujra nyomtam oket alaposabban , jobban oda figyelve es hozza az elvarhato teljesitmenyt . A legnagyobb aggodalmam az volt hogy nem csak a sajat hazamba hanem mint kivitelezo nagyon sok ujepitesu es lassan atadasra kerulo lakasba ezt a tipusu cat6 cca kabelt huztuk es nagyon nem akartam volna mindet garanciaban cserelni ha a kabel nem lett volna megfelelo .Megegyszer koszonom a segitseget .
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Kisbocs06
üzenetére
Russzul van a csatlakozó felszerelve.
A Gigabites ( 10/100/1000 ) sebességhez mind a 8 ér kell.
Ha 1 is érintkezési hibás ....visszavált Fast Ethernet ( 10/100 ) módba.Tehát szereld újra.
Nem mindegy , hogy a csatlakozó sodrott vagy merev kábelre való e..
Amit vettél az sodrott kábel.
T568B az elterjedt bekötési sorrend.
-
Kisbocs06
tag
Sziasztok ! Remelem jo helyen teszem fel a kerdest . Kicsit osszetett a kerdes . A routeremtol ez a tipusu lan kabel megy el mindenhova :
https://netkershop.hu/termekek/kiegeszito/kabel/cat6-utp-lan-305m-szurke-gembird-upc-6004se-l
Sima rj45 os csatikkat tettem rajuk de lassu internet sebesseget merek . A fel es a letoltes is kb 10mbit / sec holott kozel 1000 nek kellene lennie ( a pc men kozel ennyi ) de ott egy rovidebb zold utp kabel van . Elso kerdesem hogy kifejezetten cat6 csatlakozo kellene a kabelra ?? Cat6A tipus van itthon ilyen kis koz darab vagy betet is van hozza de egyszeruen azzal nemtudom lenyomni valamiert felre csusznak az erek . Ha megnezitek a linket ez egy kifejezetten olcso kabel a 305 meter volt valami 20 ezer ft , aluminium erek korbe rezzel futtatva elvileg . Lehet a kabel egyszeruen egy olcso gagyi minoseg ? Azt is megcsinaltam hogy vagtam a dobrol egy 5 meteres darabot felcsatiztam es azt tettem a router es a pc koze de mindig ugyan azt a lassu sebesseget merem .
-
Borisz76
nagyúr
válasz
kaposznyak
üzenetére
Semmilyet...
Rendes router AP módban vagy több darabból álló MESH rendszer.
-
kaposznyak
aktív tag
Sziasztok.
Telekom router-hez (Sagencom 5670) ilyen wifi jelerősítőt ajánlanátok?
-
YxVs
senior tag
válasz
Multibit
üzenetére
A hálózati kapcsolatok menüpont alatt a TCP/IPv4-ben adtam neki manuálisan egy IP címet: 192.168.0.11
Alhálózati maszk: 255.255.255.0
Alapértelmezett átjáró: 192.168.0.1
DNS kiszolgáló automatikus kérése, majd OK.
Megkapta az új IP címet, csatlakozik is, de internet nincs. -
YxVs
senior tag
Segítsetek légyszi...chatgpt-n már túl vagyok.
Egy TP-Link Archer T2U Nano wifi adapter nem látja a Win10-es PC-re csatlakoztatott 192.168.0-ás ip tartományban lévő TP-Link Archer C5 routert.
Viszont a 192.168.1-es ip tartományban lévő szolgáltatói routert igen. A PC IPv4-es címe a 192.168.1-es tartományban van.
Egy android telefon tud csatlakozni mindkét routerre.
Mi lehet a gond? -
szabifotos
senior tag
válasz
Csixi68
üzenetére
Köszi. Épp most rendeltem ilyet, csak nem POE verzióban. 7 ezerért nem hagytam ott.
Csak közben tervezem a hálózatot a felújítandó leendő házba és szembe jöttek a Cambium AP-k 2.5G-s porttal.
Bár lehet túlagyalom, mert a teszt szerint elég lehet ha gigabiten lógatnám az AP-kat, de legalább jövőálló lesz a hálózat. -
Csixi68
tag
válasz
szabifotos
üzenetére
Szia, nekem ez van:
https://www.aliexpress.com/item/1005008602877976.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.15.882f1802as66rd
Visz 3 kamerát POE-n és mellette megy a 2,5Gbps net is szépen még az SFP+ porton is. -
szabifotos
senior tag
válasz
Multibit
üzenetére
Akkor konkrétat kérdezek.
Cambium XV2-2 leírás szerint "Max power 21 W, 802.3at".
Nézegetem ezeket az olcsó adaptereket, de szerintem teszek egy próbát. LINK
802.3at (PoE+) kell elvileg az AP-nak, és ezt irja:
"24Watts PoE + Injector Converts a non-PoE Gigabit port to a PoE Gigabit port and network a PoE device located up to 100 meters Away. If you have a PoE + (802.3at) standard device, and need to use PoE technology to provide it with both network and power, this PoE adapter is your best choice."
Kiváncsi vagyok lenne-e ezzel tényleg 2.5G-s linkem....
Mondjuk most 21 ezerért lenne Alin 8 portos 2.5G-s POE switch is... -
Multibit
nagyúr
válasz
szabifotos
üzenetére
Nézz utána, hogy milyen PoE szabványúak azok az AP-k! Nem mindegy, hogy PoE+, vagy PoE++
-
juhaszmarci
tag
válasz
szabifotos
üzenetére
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
3db 2.5GbE AP-t tervezek megtápolni POE-n.
Olcsóbb lehet venni 3db poe tápfeladót, mint 2.5G-s poe switch-et.
Olvasom redditen, hogy a gigabitre szánt injectorok is tudják a 2.5-öt, hisz ugyanúgy használja az összes eret.
Van valakinek tapasztalata, hogy a papíron gigabites poe tápok valóban viszik a 2.5-öt? -
Borisz76
nagyúr
válasz
gurabli
üzenetére
Google kereső ezt dobja válasznak :
Tömör (fali): Ez a kábel merevebb, és az installáció során falba, csőbe fektetik. Hosszú, fix távolságú kábelezéshez ideális.Sodrott: Ez a kábel rugalmasabb és gyengébb, könnyebben hajlítható, így tökéletes a patch panelek és a végfelhasználói eszközök (számítógépek, nyomtatók) közötti csatlakoztatáshoz.
-
gurabli
őstag
válasz
Borisz76
üzenetére
Hm, fali aljzatok lesznek (Schneider UTP6). De ahhoz miért kell tömör kábel? Most is mindenhol fali aljzat van és egyszerű "szürke" Cat5e kábel megy mindenhol (ezt még nem én csináltam).
Patch panel muszáj? Mert most az a terv, hogy minden kábel a switch-hez fut majd be és ennyi. Rack nincs. -
Joker88
őstag
Adott egy Telekom féle router, SagemCom Fast5670, Wifi-n keresztül van használva a felhasználók által .
3 számítógép, 2 TV, 1 jelismétlő , 3 mobiltelefon , 1 db wifis hálózati nyomtató és egy Zyxel NAS hálózati kábelen keresztül. A nyomtató fix IP-n van , és a NAS is anno fix IP-t kapott.
Most lett egy tablet. Azonban, a következő hibaüzenet fogad mikor a router wifijére próbálok csatlakozni..
" A hozzáférési pont átmenetileg megtelt "
Ez mit takar ? Mit kellene beállítanom a routerben ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Bluetooth hangszórók
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3733, 91% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V130-14IGM - N4000 I 4GB I 128SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 2TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Az ip címet is helyesen töltöttem ki, mégis azzal dobott ki hogy invalid ip cím. Mit csinálok még rosszul ? 
), mint oly sok más eszközömet, mégsem sikerült eddig a pontig eljutni korábban. Ez nagyrészt a tudatlanságomnak köszönhető, ez is nagyon valószínű, rosszul kérdeztem, vagy nem tudom.... De eddig akárhol belemerültem ebbe, mindig boszorkányként mágján akartak elégetni, hogy én a WAN portba merészeltem dugni
Azt se tudtam, hogy ezt ezen wired repeater módnak hívják, hiába is keresek "AP mód" feliratú beállítást, olyan nincs.
Nem tudom mit hová kéne írni a saját ip címen kívül. És nem is értem ezt a kintről bejövő portot stb.
Ami változott :
).

Gubek-Einste
MaCS_70