Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
consono
nagyúr
Nem csak a kínai cégek látnak ebben pénzt, hanem pl. az MS is, meg mindenki is, kb. Csak lemaradtak az első hullámról. De látszik, hogy elkezdődött a változás, nem csak a játékokban, hanem mondjuk a Microsoft "minden Xbox" kampányában is.
A Nintendo meg még mindig hardvert IS akar eladni, azért nem erőlteti a mobilos irányt (még ha Switch hardvere végül is az). Meg hát sokkal egyszerűbb 1 hardverre optimalizálni, mint a világ összes telefonjára
-
Elvitték a piacot mert igény volt rá, nyugaton a konzolok, gaming PC-k és laptopok, switch-ek, steam deck-ek népszerűek játék céljából.
Kínában, Indiában, Vietnámban, Dél-Koreában ilyen-olyan okból mobilon is szeretnek játszani az emberek ezért a kínai cégek pénzt láttak ebben. Ettől még szerintem nem egy kategória, az alma és a körte is gyümölcs de na.
Azok a határok meg azért még nem mosódnak el annyira. A Nintendo kiadhatott volna egy rendes Mario játékot mobilra, helyette lett a Mario Run. Hiányzik a szándék valamiért.
-
kilua
senior tag
Igen, nagy nyílt világú játékok, ami emiatt tele van tartalommal (nyugati példa erre talán a gta online)
Karaktereket akar eladni, amihez ma már komoly karakter lore kell (és ha nem kell minden karakter akkor tényleg ingyenes a játék)Ja igen. Régen olvastam hogy nyugaton senior fejlesztők nem szívesen fejlesztenek "Mobile first" játékot hiába van benne pénz (akkor sem ha a határok a mobil és konzol között kezdenek elmosódni) szóval ha mégis az kell gondolom le is nézik a platformot.
Kína meg négyszer nagyobb ország mint usa, hétszer több mérnöki diplomát ad ki és aki ott játékot akar fejleszteni az ilyent fog, szóval alapból jobb a hozzáállás is ezért is vitték el a piacot.
-
A sztoris dolog csak az én megfogalmazásom.
"Gacha games have faced significant criticism for their resemblance to gambling, largely due to their reliance on chance-based mechanics to acquire desirable in-game items. Studies in Europe and the United States indicate that a substantial portion of young players who engage in gacha games develop gambling-like behaviors.
Ezért nem is olyan meglepő, hogy népszerűek ezek a játékok és jön folyamatosan az új tartalom. -
consono
nagyúr
Mert pl. a COD az annyira történetet mesél el
A gacha az a mechanika, ami bennük van, de mindben van sztori, valakinek bejön valakinek nem. De. Minden nagyobb játék van PS-re és már az Xbox-ra is elkezdtek jönni (Genshin van egy fél éve, a ZZZ nemsokára kijön). Ezek teljes értékű, nagy költségvetésű, több nyelven szinkronizált játékok. Sztorival. Igaz, hogy adott esetben a sztorinak sosincs vége, mert folyamatosan bővül a játék... -
kilua
senior tag
Mondom hogy az nem sokat ér. A galera free fire játéknál 1Mrd+ letöltést ír a google play, de a sensor tower globális bevételi toplistán nem látom csak ha harmadik világ belin országra teszem.
Eközben Kínában egy mobil játékhoz kapcsolódó koncert is ekkora esemény: [link]
(Most hogy kinek mennyire jön be a stílus hagyjuk)
-
Tasunkó
őstag
Apróért megveszik, vagy a reklámok, de hallani hogy a mobiljátékokból sok pénz jön, de még bármilyen minőségű játékkal nálunk se láttam hogy játszottak volna mobilon, a többség ez azt orrtúrás csak telefonon, vagy ablaktörlőlapát vagyok-ot nyomja, meg max ilyen html szintű játékokat, ahol a tamagochi a játszhatóság netovábbja, hogy próbálja mindennap 3x berántani a játékost, de valahogy ezek pénzt gyártanak, most ez a reklámrafordított összeg veszteségét csatornázzák így át maguknak, hogy megnézetik mondjuk százmillió nigériaival a hildegarden kandalló reklámot, azt nem tudom, de biztos van ilyen koeficiens hogy egy svédre juthat akár 10 000 maláj, aki látta a husquarna hómaró reklámját, és még mindig megéri hirdetni.
-
kilua
senior tag
Hát ... most a genshin impact (nyílt világú rpg) honkai star rail (körökre osztott) zenless zone zero (hack and slash) ananta/neverness to everness (modern városi akció játék) ezt meg most jelentették be [link]
Szerintem elég változatosak. Csak hát lehet ugyanaz van mint ps vita idején nyugaton. Mivel kínai/egyéb ázsiai piacra szánt animés ezért mintha egy műfaj lenne az egész nyugati szemmel. Japánban és több ázsiai országban ezek a mobilra IS elérhető kínai játékok Playstation storeon sikeresek például [link]
(De elég felmenni japán vagy hongkongi PSN fiókommal) -
Na azért a switch/steam deck játékok meg az ilyen mobilos játékok, legyen az genshin impact vagy akármi között fényévnyi különbségek vannak. Már csak változatosságban is, én switch-ről tudok nyilatkozni és ott tényleg minden kategória van, talán RTS nincs de lehet csak én nem tudok róla.
-
kilua
senior tag
(meg Kína de) Azokból van 10 milliárdos bevétele a genshinnek/PUBG mobilenak?
Indiában/afrikában inkább a galera free fire és a PUBG mobile lite verziója pörög amik olyan régebbi vagy go telefonon is működnek amin a "nagy" PUBG mobile el sem indul. De azoknak nincs nagy bevétele.
(Jó, a genshin/honkai és többi hasonló bevételének kb a fele pc és konzolról jön)
Különben a nintendo switch és a kézi PCk (deck, asus) sikere eléggé azt mutatja hogy van igény hordozható játékra, de a mobil hardver csak mostanában kezdett jó lenni. És egy switch nincs mindig kéznél.
-
Tasunkó
őstag
Ezek a mobil játék sikerek mögött az indiaiakat és stb. sejtem. Náluk esélytelen egy PC vagy konzol, kb. az egyetlen kiszabadulási forma a petárdagyárból meg a kézi mosónegyedből, ha beszereznek valami mobilt. Ott meg vagy fillérekért meg tudják venni, vagy meg nézeti velük a reklámot a játék. És vannak 1 milliárdan. Mondjuk ez is érdekes, hogy bevételt okoz reklámozni a fizetésképtelen fogyasztónak.
-
kilua
senior tag
Persze. Pont azt mondom hogy ma már mobilon is megnőtt a színt. A PUBG mobile/genshin impact és sok hasonló óta nincs újabb candy crush szintű sikere alacsonyabb színvonalú játékoknak.
Nyugaton próbálkoztak apex legendsel, warzone mobillal de mindegyik bedőlt. Ezzel a Fortniteal meg nem tudom mit akar az epic, folyamatosan elérhetetlen mobilon.
Kínából meg milliárd yuanos költségvetéssel sok ilyen/hasonló jön [link] ami ... kínán és japánon és asean régión kívül nieche stílus persze (tehát nagyon nieche kivéve a fél világot lol) de azt mondják a Diablo Immortalra is aki játszott vele hogy olyan mint a Diablo 3 (én nem játszottam egyikkel sem) szintén kínai fejlesztő. Meg jön az assassin's creed jade amit sok éve jelentettek be, szóval biztos azt is jól kidolgozza a tencent.
-
hapakj
őstag
elhiszem hogy ezek sikerek voltak, de hogy összetett játékok lettek volna, az már akkor is vitatható volt.
Konkrétan azok a játékok abban az időben pc-n / konzolon már kb halva született ötletek lettek volna, mert ott már teljesen más elvárások voltak szinvonal szempontjából. Egyszerű puzzle játékok mögé is erős lore-t kellett tenni, mint pl a Portal.
Ezért tartom fals-nak hogy összevonják, hogy milyen sikeres a mobil gaming a PC / konzolhoz képest és érdekelne, hogy ezt pontosan milyen műfajok alapján szűrik le, mert szerintem manapság is más műfajt /minőséget kell szállítani a sikerhez a mobil és egyéb platformokra.
-
Szerintem a nyugati cégek szándékosan nem nagyon akarnak mobilra fejleszteni, ha van is valami akkor az valami mikrotranzakcióval teletömött játék.
Kész csoda, hogy pl. az ubisoft kiadta a Prince of Persia Lost Crown-t és egyetlen vásárlással feloldható a teljes játék. Nemrég jelent meg a Teenage Mutant Ninja Turtles Shredder's Revenge olyan formában, hogy nem kell netflix fiók hozzá, előtte ez Netflix exkluzív volt. Monument Valley 3 szintén Netflix exkluzív egyelőre. Egyedül a Netflix pénzeli az igényesebb játékokat és nem is lehet kiadni máshogy jó hosszú ideig. Mit adott ki pl. az EA utoljára? Plants vs Zombies 3? Szóval nem csodálom, hogy a kínaiak uralják ezt a piacot is. Nekik valamiért megéri.
-
kilua
senior tag
"vagy hozzá veszik a sok r=1 színvonalú mobiljátékot is"
Érdekes hogy régebben nyugatról olyan mobil sikerek voltak mint az angry birds, candy crush, clash of clans, pokemon go stb.
Mióta feljöttek ezek a (viszonylag) komolyabb kínai játékok azóta nem hallani hasonló nagy durranás nem kínai mobil játékról.
-
-
-
hapakj
őstag
válasz
arnyekxxx #25 üzenetére
Sajnálom, de nem tekintek egy színvonalnak a sokadik tucat candy crusht vagy akár a Fortnite-ot, meg a Red Dead Redemption 2-t. Teljesen más kategória, s más a játék definiciója.
Pont úgy, ahogy valaki fél füllel háttérzajnak "néz" egy sitcomot, vagy leül megnézni egy komoly életrajzi drámát.
-
hapakj
őstag
Persze cégek szempontjából ez irreleváns, de azért érdemes lenne definiálni a "játszanak" fogalmát, mert teljesen más, ha valaki kanapén punnyadva, metrón, sorbanálláskor nyomogat valami ostoba játékot, vagy arra dedikálja az idejét, hogy elmélyüljön egy sztoriorientált igazi játékban.
-
válasz
Gargouille #5 üzenetére
Btw simán el tudom képzelni, hogy valaki ezért nem vesz iPhone-t
-
btprg
senior tag
El tudom képzelni, hogy mennyire kényelmes, ergonomikus és izgalmas lehet egy egérmozi képernyőn tapogatva kínlódni egy ilyen játékkal, normális kényelmes számítógép/konzol helyett. Én azt nem értem, hogy erre egyáltalán kinek van szüksége, hatalmas veszteség a felhasználóknak.
-
aprokaroka87
nagyúr
Nekem van egy nagyon jó ötletem.
Mindkét cég fizet 1-1 mrd dolláros büntetést és viszont látásra...
-
Nemfértkiaze
kezdő
Ha jól értem visszaba..ták az epiknek a verzió frissítést, hogy ezt a fo.t nem teszik közzé az eppsztóron. Aki máshonnan akarja szennyezni a telefonját megteheti, illetve az élő verziók futtathatók.
-
-
kilua
senior tag
válasz
Armagedown #7 üzenetére
Na igen. Bár nem játszok Fortniteal, el nem tudnám képzelni a mobilt/tabletet youtube revanced, mihon manga olvasó, és például winlator nélkül.
Néhány retro konzol emulátort már az apple is engedélyezett, de jit nélkül még a GameCube is túl lassú.
-
Carlos Padre
veterán
válasz
Armagedown #7 üzenetére
-
Armagedown
őstag
Ezért kell Androidos mobilt venni, mert annak mi vagyunk a tulajdonosai
-
Gargouille
őstag
Jól láthatóan a felhasználó a leglényegtelenebb szempont az egész sztoriban.
-
joey04
titán
Miért kéne kötelezni? Az epicnek nem megfelelő, hogy sokat kell fizetni, az applenek nem megfelelő, hogy nem kap elég jutalékot. Ha nem tudnak megegyezni, akkor ez lesz, hogy nem lesz elérhető. Pénzt meg egyik sem kap így a userektől. Téma lezárva.
-
Busterftw
nagyúr
Sweeney megint keveri a ...-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest