Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
válasz
Mr.Csizmás #40620 üzenetére
Csak poénból rákerestem, élő ember is birtokolhat ilyet, ha kicsenget érte 1 millát!
Illetve ott vannak még Hispán által bemutatott vintage üvegek, felteszem azok sem gonbokért vannak, de vannak. Mondjuk ő inkább portrés cuccokat mutogat inkább. -
Mr.Csizmás
titán
konica hexagon AR 28 - kicsit szűkebb, de fain rangefinder. bár ebből a vonalból a 40/1.8 AR a legjobb, olyanom volt, imádtam. (persze átalakító köll, de legalább nem a buci orrnehéz M42 kit lesz belőle)
vagy M-Hexanon dual 21-35/3.4-4 (igen, zoom rf!), de olyat élő ember még nem látott szerintem.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem keress egy vintage 24mm-es objektívet. Minolta, Olympus, Pentax bőséggel van eBay-en.
De én még messzebbre mennék: Keress egy 35mm-est és mellé egy speedboostert és akkor megkapod a képmező széleit is.
Akkor legalább kitaposod előttem az utat, hogy melyik manuális speedboostert érdemes megvenni.
-
gorgo
őstag
válasz
juliensorel #40616 üzenetére
Köszi szépen!
Én is néztem a Voigtlander-t de ezek meg csilliárdba vannak. Aztán lehet hogy jó, de lehet hogy annyira mégsem, ekkor pedig eladni lehetetlen és csak óriási bukóval. Szó se róla, hozzám vágnának egy modern Meyer-Görlitzet v. Voigtlandert hát örülnék mint majom a farkának!
Amire gondoltam az egy ezen gyártók valami 'vintage' üvege, ami meg persze a hype miatt nem reális árakon mehetnek. Vagy akár orosz gyártótól!
Aztán legvégül lehet megnézném a kincsi 20-30k-s üvegeket már ha van ilyen kategória (full manuál távolság skálával).
Streetelni kéne végre jókat!Hiába natív üveg, hiába teszem MF-be ki bekapcs és lófaszt nem tartja meg hogy hová lőttem be az élesség tartományt...
-
gorgo
őstag
Tud valaki mondani 23mm-es optikát, ami:
- full manuális rekesz és élességállítás
- távolság skálával
- kompakt, jó rajzú
- min rekesz nem lényeg lehet f4 is.
Lehet natív X végű, vagy adapterezhető, viszont a 20khuf kincsi szarok nem érdekelnek. -
madgie
titán
válasz
LeadZeppelin #40612 üzenetére
Tippek a régmúltból, egy messzi-messzi blogbejegyzésből
-
LeadZeppelin
tag
válasz
LeadZeppelin #40612 üzenetére
Talán a húsvét szellemében ezt mégis meg merem osztani.
-
LeadZeppelin
tag
válasz
Stauffenberg #40611 üzenetére
Köszönöm a tippeket és jókívánságokat, alakítom a kívánságlistám
Elszórakoztam a kamerával, lőttem 200-300 képet, nem gondolom, hogy van értékelhető közöttük, bár néhány szép emlék lesz belőle. Mosmár tudom nagyjából mit tudnak a kamera funkciói papíron, zseniális, hogy szinte soha nem kell menükbe járkálni. Azon felül pedig a minőségérzet fantasztikus, van a családban egy Nikon D60, tudom nem magas léc, de ég és föld.
Kutyát is próbáltam fotózni vele, az autofókusz tényleg nem a leggyorsabb, de manuálisan állított fókusszal sikerült egész éles mozgásokat elkapni, csak jó helyre kellet menjen az alanyÉs mivel fekete a kutya az exposure meteringgel is megismerkedtem
Gyakorlatilag csak a 35mmes f2őt használtam egyelőre, talán segített kivenni egy változót az egyenletből.A képek minősége engem lenyűgöz, mind a színek, mind a részletesség tekintetében, de nyilván teljesen laikus vagyok a témában.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
LeadZeppelin #40610 üzenetére
Van egy csomó megfizethető frankó objektív amit még megvehetsz hozzá. A 35mm f/2 WR egy tökéletes mindenes fix, nagyon sokféle témára alkalmas, szóval kezdésnek jobbat nehéz lenne elképzelni, nagyon király, hogy a csomagod része. Még bedobsz mellé egy Viltrox 56mm f/1.7-et (kb. 77 ezer) és lesz egy jó kezdő portré üveged is. Széleslátóra is bőséggel vannak lehetőségek akár 100 ezer alatt.
Tanuláshoz a Youtube tengernyi anyaggal szolgál, csak ne engedd, hogy nagyon lehúzzon a technikán buzulásba, szerintem egy feneketlen dögkút, eltereli a figyelmet a kompozíció fejlesztésétől és arra csábít, hogy költs még több pénzt (nem kis részben a márkák és szponzorok ráhatására). Legyenek meg az alapok, de ne tulajdoníts túl nagy jelentőséget neki, hogy elég éles-e, kellően zajmentes-e, senkit nem fog izgatni ha a fotód tartalmilag jó (meg nem tudom hol fogod megosztani, de mondjuk az Instagram esetén ezen még aggódni is kár, olyan kis felbontásban dolgozza fel a feltöltött fotókat).
Az X-T1 és a 35mm f/2 kellően kicsi hozzá, hogy bárhova magaddal vihesd, fotózz minden nap valamit (tényleg mindegy mit). Olyan ez, mint a gitározás, minden nap gyakorolsz egy kicsit és lesz eredménye.
Jó fényeket!
-
madgie
titán
válasz
LeadZeppelin #40605 üzenetére
Jó fényeket, sok örömet kívánok hozzá
-
gorgo
őstag
válasz
Nomeg az örök igazság: jó üvegek is kellenek, a maradék lóvéból azt is lehet.
-
válasz
Használd egészséggel! Majd tegyél be képeket a topikba!
-
vakablak93
őstag
válasz
Sok örömet és szép fényeket kívánok neked hozzá
-
LeadZeppelin
tag
Megrágva minden inputot végül behúztam az XT1et. Nagyon tetszett élőben. a büdzsé maradék részét majd felélem kamatostul ha bejön a hobbi
-
arn
félisten
válasz
turbulencia8 #40603 üzenetére
A lenyeg az, amit meghagysz, az milyen jo… aki nem dolgozik vele, azon szvsz nincs rajta a kenyszer hogy nem lehet hibazni. De szvsz nem nagyon lovok melle, ha azt mondom, hogy a digitalis kepek 10%aval erdemes foglalkozni, es kb 1%a jo.
-
turbulencia8
őstag
2013-as Fujifilm X20-nal a kepek min. 20-30%-a kuka, annyira gyenge az auofokusz es kicsi a dinaikatartomany.
-
madgie
titán
válasz
randras_83 #40600 üzenetére
Magyar hangja Julia Roberts
-
Varoz
addikt
Nekem X-T10 van, meg némi amatőr képességem.
-
madgie
titán
Nem lottózok, így nehéz lesz
De amúgy nagy okom nincs a panaszra, nemrég az oszakai világkiállítás Magyar Pavilonjáról vágtam videót, év elején Münchenben voltunk a világ legnagyobb építészeti kiállításán három standot vinni fotóban/videóban, meg azért itthon is ott vagyunk szinte minden nagyobb projektnél (a Hungaroringen is voltunk idén pl). -
madgie
titán
Akkor még főként hobbi volt a fotózás, meg mellékes, így szívesebben vettem fényképezőt a kezembe a szabadidőmben. No meg most itt a két gyerek is...
Nagyon keveset fotózok amúgy is, főként videó meg vágás a melóm.
Remélem ha nagyobbak lesznek és lesz végre értelmezhető szabadidőm, akkor kicsit visszatérek arra, hogy olyat fotózzak, amit szeretnék, nem olyat, amiért fizetnek -
-
kerobi
senior tag
Mikor mar nehezkesen jon ki a 3rd party akku a masinabol, akkor kell ívelni a kukaba? Az eredeti akksi birja.
-
Varoz
addikt
válasz
randras_83 #40585 üzenetére
"Egyetértek, abszolút lehet egy jó kezdés a T1. Anno a feleségem a T1-vel esett bele a fotózással nulla tudás mellett. Hiába adtam a kezébe a Nikon D750-et egyszerűen nem tetszett neki, a T1 behúzta."
Na ezzel pontosan így voltam én is.
Anno amikor először szemezgettem, hogy kéne kamera, akkor a CaNikon vonal abból is főleg a D5x00 széria tetszett. Kicsit jobb, mint a full belépő és hát DSLR az a profi.
Nulla tudással ugye. De ahogy fogdostam bátyám aktuális Canon gépét, hát nekem ez a nagy böszme nem kell.
Amikor meg végre eljutottam oda, hogy nosza, vegyünk végre egyet és lépjünk tovább a mobilról, akkor sok utánaolvasás, meg Mr. Csizmás tippjei, Fuji kezdett igazán tetszeni.
Pont a környékemen meg is hirdettek egy X-T10-est a TT obival amit írtam.
Azóta is imádom.
Annyi, hogy az X-T20 az érintőképernyő és a jobb AF miatt vonzott, plusz akitől vettem az hirdette egy év múlva a 20-ast. Mondtam is neki, hogy a 30-ast már nem akarom megvenni, bár megkeresett vele.
madgieCsodálatosak, szerintem soha életemben nem fogok tudni így fotózni.
-
madgie
titán
Hoztam pár saját X-T1 képet a Fuji FB csoportból, hátha megteszi kedvcsinálónak, vagy valami.
-
De, ez igaz, sőt ma is ugyanolyan képeket készít mint 10 éve, és ha akkor jók voltak azok a képek akkor ma is. De haladt előre a világ, az azóta eltelt fejlődéssel együtt változtak a felhasználói igények is. Az első digitális gépem 3 megapixeles volt és a maga korában nagyon jó képeket lehetett vele csinálni, de ma már csalódás lenne, mert a szemünk nem ahhoz van szokva, azok a képek, amik ömlenek ránk a neten, nem azt a szintet hozzák.
A T1-nél valószínűleg nem a képminőség lenne a kompromisszum, hanem sebesség, menü, AF. Ha ezekkel valaki rendben van (amit a váz tud), akkor simán ajánlható persze. -
randras_83
addikt
Egyetértek, abszolút lehet egy jó kezdés a T1. Anno a feleségem a T1-vel esett bele a fotózással nulla tudás mellett. Hiába adtam a kezébe a Nikon D750-et egyszerűen nem tetszett neki, a T1 behúzta. Azóta is megvan, el nem adnám semmiért, amellett hogy már T5-vel fotóztunk, es igen a CC azon a legszebb.
Persze az is igaz hogy nem mai gép és vannak korlátai, ezt mérlegelni kell. Illetve ha vásárlásra kerül a sor akkor a modvalaszto tarcsak rendes működését is mert azok is tudnak vacakolni. A 18-55 tényleg az egyik legjobb kitobi, a 35 F2 meg imádnivaló. -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg #40576 üzenetére
Semmi baja nincs annak a 18-55-nek, sőt, bármikor azt választanám a Sigma 18-50 ellenében.
Az X-T1-ben meg szép nagy EVF van, ráadásul abban a gépben debütált egy pár jó feature (dual display a MF-hez, elforduló user interface, ha portrét fotózol, elektromos zár stb), ráadásul X-Trans II, amit én ugyan szubjektív annyira nem szeretek, de az emberek nagy része odavan azokért a karakteres, erős tónusú X-Trans II színekért. Az biztos, hogy a Classic Chrome semmi máson nem néz ki annyira "ízesen".
Ami negatívum és tudni kell róla: szeret szétesni és/vagy megnyúlni a gumiborítása, az AF csak a középső 3x3 mezőben PDAF, a többi csak CDAF és ha bármennyire fontos lenne, mint munkagép, akkor csak egy SD kártyát tud fogadni, nem kettőt. Ettől függetlenül és sokat dolgoztam anno vele, mert akkor az volt a Fuji legjobb gépe. Esküvőt, koncertet simán lehoztam vele.
Ja és sz@r a videója, arra nem való, a Fuji az X-Trans III óta gurít nagyot a videóval.
Én koncepcióban jobban szerettem az X-T1-et, mint kb bármit azóta az X-T5-ig, itt érzem újra, hogy mer végre kisebb lenni a gép és nem próbálnak meg markolatot erőszakolni egy olyan formára, ami nem a markos fogásról szól. Az X-T4 a fő gépem gimbalon, de szerintem az a sorozat "alja" ebből a szempontból, nagy is próbál lenni, tekergetni is próbálja az LCD-jét, soha egy másodpercig nem tudtam szeretni szegénykémet, ellenben jó igásló. Ott van mellette az X-T5, amit viszont nagyon szeretek, sok esetben az X-T1 által lefektetett form factor miatt.
-
s4tch
veterán
T1-et csak futólag ismerem. Nekem a T2 a mai napig bőven megfelel. Van gyorsabb objektívem is, de a szintén öreg 35mm f1.4 gyógyult rá. Sőt, a még lassabb X-M1 + 27mm pancake kombót is szeretem használni, úgy is, hogy az elsődleges témám a fiam, és ő nem marad meg a helyén csak azért, hogy készüljön róla egy kép.
18-55 gyenge rajzú és lassú a fókusz? Nem egyformán értékeljük az obikat...
Viszont ha valaki azzal indít, hogy 3 ezer euróért keres induló gépet, az inkább vegyen egy X-M5-öt, S20-at, T5-öt vagy valami hasonlót és hozzá 1-2 üveget ízlés és igény szerint. Ha nem fáj a méret, akkor 33mm f1.4, Viltrox 27mm f1.2 pl. jó lehet. Nem overkill. Idáig drágult a világ.
¯\_(ツ)_/¯
-
Varoz
addikt
válasz
LeadZeppelin #40569 üzenetére
A többiekkel ellentétes vonalon jövök. Szerintem meg igenis zseni a szett. Én X-T10 + TTArtisan 35/1.4, majd 18-55 kombóval kezdtem.
Nem bántam meg. X-T20 lett később és azóta is az van, nem is tervezek váltani.
A 18-55 fikázását sem értem, világ legjobb kit obija. -
juliensorel
őstag
válasz
LeadZeppelin #40574 üzenetére
Nyilván nem egyszerű, mély a nyúl ürege, de szerintem valami középutas megoldást kéne találnod, ajánlottak itt jó dolgokat, ez a két véglet közti csapongás nem jó irány (1.2milla keret és legyen jó 10 évig, aztán meg 200ért egy ősrégi darab nem túl jó optikákkal=tévút)
Az ilyen X-T1 jellegű régebbi, vagy valami okból ikonikus esetleg retro, youngtimer stb. gépeket más célközönségnek ajánlgatják youtubeon, ill. más közönség fogyasztja, sztem nem te. Azok szoktak visszanyúlni ilyen masinákhoz akiknek van modernebb, jobb stb gépük, akár több is (pl van egy modern sony/canon/nikon igáslova, de unalmas mint a fene) és valami izgalomra, egy kis vérpezsdítésre, kihívásra, kisérletezésre vagy esetleg valamilyen retro design-ra, esztétikára vágynak, vagy csak akarnak egy "játszós" mára már olcsó de mégis fun gépet, amit nem sajnálnak elvinni buliba, streetre, kocsmába, strandra stb. Ettől függetlenül sztem megtanulni fotózni és ráérezni a dolgokra tökéletes lehet egy x-t1, sőt inkább valami régebbi x100 modell, de te azért említettél konkrét igényeket és amiatt ezek kiesnek.
Továbbá nyilván vannak az x-t1-nél jóval régebbi, butább de ikonikus gépek amik mai napig többet érnek mint sok modern, újonnan kapható masina. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Szerintem az X-T1 mai szemmel már szinte muzeális darab, de az ár nem rossz.
XF 18-55mm f/2.8-4 ára kb 80 ezer
XF 35mm f/2 WR ára kb 100 ezer
Meike 25mm f/1.8 ára fogalmam sincs, nagyjából egy marék babot érhet
Három akku ha eredetiek és működnek rendesen akkor 10 ezerSzóval az X-T1 nélkül ér nagyjából ez a motyó 190 ezret (ilyen nagyjábóli középértékeket nézve a használt piacon), egy megkímélt X-T1-ért 56 ezret fizetni nem akkora összeg, akkor sem ha nagyon régi. De nem árt tisztában lenni azzal, hogy tényleg elég régi már, nem tükrözi egy modern fényképezőgép képességeit és sebességét. A többiekkel ellentétben én szeretem az XF 18-55-öt, de éppen a "youngtimer" vintage karaktere miatt, pixelkukkolókat bizonyára kikerget a világból.
-
gorgo
őstag
válasz
Mr.Csizmás #40573 üzenetére
Nem ismerem Zeppelint, ismeretlennek nem ajánlanék azért egy T1-et. Engem is az E1 húzott be a rendszerbe, ami még a T1-től is elmarad, és még megvan az E2, pont a napokban nyomkodtam, lőttem vele, és telesen fasza, egészen nagyon tetsző képeket köpött az is ki.
A gfx50 se egy sebesség bajnok és csak azért nem csengettem ki ma, mert nincs rá meg a lóvém. Lehet megbántam volna, de lesz@arom. -
LeadZeppelin
tag
Köszi a válaszokat, akkor ezt elengedem, még pár alvás
Csak franc tudja youtubeon s blogokban meg akkor minek ajánlgatják, el akarják adni a sajátjaikat?
-
gorgo
őstag
válasz
Az X-T1-et nem ajánlanám én sem, garantáltan nem hozza meg a kedved a fotózáshoz. T3 vagy S10 vagy valami ami 5 évnél semmiképp nem régebbi váz.
Ellenben kezdő szettnek annyira nem rossz az a 18-55 kit, annak pont kiváló!
Én holnap döntök a Tamron 17-70/f.2.8 sorsáról, lehet megválok tőle, de még nincs holnap, szal kétesélyes.
35 f2 abszolút ajánlott.
A Sigma egyetlen előnye, hogy kicsi, de mindenki döntse el maga. A Tamronom sztem jobb, mégis azon gondolkodom, hogy lecserélem... -
válasz
Szerintem se.
-
vakablak93
őstag
válasz
Szerintem ne tedd.
Sok ez érte és annyira régi szett a 35mm f2 kivételével hogy a képminőség se tettszene mai szemmel már. Nem beszélve az ezeréves autófókuszról.
Tizenéves gép már.X-T2 inkább X-T3 legyen a minimum és a fuji 18-55-öt is felejsd el nem egy jó obi, nagyon gyenge rajzú és lassú a fókusza is.
A Siga 18-50 2.8 ha találsz egy jó választás lehet, ha nem akarsz annyira sokat költeni. Az egy modern üveg és elvileg elég éles is.
-
LeadZeppelin
tag
Még konzultáltam kicsit emberkékkel, s végülis arra jutottam/tunk, hogy első szettnek kicsi overkill. Megpróbálva félretenni a fomot, s csak kezdkek fotózni minél hamarabb. Így találtam egy ajánlatot egy XT-1re, első tulaj 8000 kép állítólag, a következő obijektívekkel:
Fujifilm 18-55mm f2.8-4
Fujifilm 35mm f2 WR
Meike 25mm f1.8(manual)Három akksi, töltő s táska 246 ezer forint. Ezzel így megéri foglalkozni?
-
gorgo
őstag
Húha, volt most dolgom egy gfx50s-sel, hát nagyon rendben van a kép ami kihullik belőle. Fuji színek, megvan az összes pixell és sarokban olyan éles nyitva (63-as), hogy befosok tőle. Kicsit tank a cucc, de bizisten lesz olyanom egyszer!
-
arn
félisten
válasz
LeadZeppelin #40564 üzenetére
Nem erre gondoltam… ha eso allo, miert ne? De szakadko esoben nem a fotozas lesz a legnagyobb problemam, kis esonel meg barmivel megoldom.
-
kovsol
titán
válasz
LeadZeppelin #40564 üzenetére
Van ismerősöm aki félti babusgatja a felszerelést, és teljesen kikészül ha meglátja én leraktam a fűbe a gépet meg ilyenek.
eső közelébe nem merne menni a géppel.
-
arn
félisten
válasz
LeadZeppelin #40559 üzenetére
En ezzel forditva vagyok, minel dragabb annal jobban feltem
-
kovsol
titán
válasz
LeadZeppelin #40560 üzenetére
Szerintem jól gondolkodsz. Ha még most vágsz bele, akkor nincs meg pontosan mit is szeretsz, mi a te stílusod. Majd ha már évek óta csinálod ki fog alakulni, hogy mi is a te ízlésed, milyen felszerelésre van szükséged.
-
gorgo
őstag
válasz
LeadZeppelin #40560 üzenetére
ok, az x-t5 azzal a zoommal fasza lesz.
-
LeadZeppelin
tag
válasz
Stauffenberg #40555 üzenetére
Hm, jól hangzik, megnézem az XT5öt is, nem tudom miért hittem, hogy az XT50 is időjárás álló. Nem akarom félteni a cuccot, ha már ennyibe kerül.
-
LeadZeppelin
tag
Köszi szépen mindenkinek a válaszokat, van gondolkodnivaló! Mindenképpen elnézem egy boltba akkor megbögyörészni őket. A fotózáson van a fő hangsúly néhai videóval állványról (sportesemények).
-
hemaka
nagyúr
Ja azt elfelejtettem, hogy ha esetleg az x100vi-ra esne a valasztas, a boltban az evf kulso reszet alul nezd meg, ahol a vazhoz hozzaer, ott nem szabad lennie semennyi hezagnak lennie. Sajnos van olyan, ahol ott res van, bemegy a por, nedvesseg, idovel gatya. Megjeloltem a kepen: [kép]
Ez mondjuk mindenkinek szol, aki ilyen gep vasarlasan gondolkodik. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
LeadZeppelin #40549 üzenetére
Ha 10 évre tervezel és csak főleg fotó érdekel, akkor inkább egy X-T5 + XF 16-55mm f/2.8-ban gondolkoznék.
Fujifilm X-T5 - 760k
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR II - 540kEz utóbbi már a II-es verzió, kisebb, könnyebb és élesebb. Használtan még nem igazán találsz belőle, de az X-T5-ből igen, azon tudsz fogni egy kicsit és akkor az 1,2 millióba belefértél memóriakártyával együtt is. Ezen aztán lesznek bőven fizikai kezelőszervek és a váz is időjárásálló, nem csak az objektív (az X-T50 nem az).
De persze az X-T50 is bőven jó gép, bár lehet kicsit orrnehéz lesz azzal a nagy 16-55-ös objektívvel (pláne az első generációssal).
-
válasz
Hajrá, a Fujik használata nagyon élvezetes köszönhetően a sok dedikált tekerentyűnek. Nekem x100V van és imádom, nagyon sokat tanultam tőle. Ha elég egy fix 35 akkor ez jó lehet, én vettem egy tele konvertert rá így portrézásnál/ismerős terepen inkább azzal fotózom. De utazáskor a 35 van fent.
-
gorgo
őstag
válasz
Jó helyen jársz akkor!
Ha neked belefér a 16-55/f2.8 akkor bátran bármit, az már nem kicsi. Akarsz mellé fixeket, vagy a cserélgetés nem annyira opció? -
hemaka
nagyúr
válasz
Boltba menj be es probalgasd ki mindegyiket. Ha eleg a crop zoom, en a x100vi-et is kiprobalnam. A t50re a 16-55 szerintem eleg nagy, erdemes azt is megnezni.
-
turbulencia8
őstag
válasz
Van pár budapesti fotós bolt, ahol meg tudod nézni és ki tudod próbálni a Fujifilm gépeket. Én a méret alapján választottam az X-M5-öt az X-T50-nek szemben, de előtte sokat gondolkoztam az X100vi-n is. Azóta is nagyon tetszik, hogy nem csak 35 ekv.mm-en tudok fotózni, szuper univerzális EDC-m lett.
-
arn
félisten
válasz
Kis vazak kis fixekkel.
-
LeadZeppelin
tag
válasz
juliensorel #40548 üzenetére
Nagyon elkezdett egy olyan éve érdekelni a fényképezés téma, főleg az életem és események dokumentálása végett. Azt hiszem a fuji gépek fogtak meg a legjobban, azok képviselik az értékeket amik fontosak számomra (esztétikum, minőség, fizikai vezérlők). Keresek egy cserélhető obijektíves korszerű rendszert amivel lehet tíz évre tervezni és ne legyen túl nagy hordozni mindenfelé. Mi lenne ez a fuji felé? Nézegettem az XT50 vázat egy 16-55mm időjárásálló obival, kb az lenne a felső limit, de mondjuk 3k euró (1-1,2m forint). Nem számít új vagy használt, de a szenzorméret sem feltétlenül. Legyen kellemes használni és jó eredmények.
Köszi előre is -
-
Ijk
nagyúr
válasz
juliensorel #40546 üzenetére
Nekem tilt screen fontos ha a gyerkőcöket fotozom a 190cm -mel ne műhold nézetből legyenek komponálva.
-
juliensorel
őstag
Én is hasonló cipőben járok, eldöntöttem, hogy leváltom az X100F-et 2 év után. Anno kaptam kölcsön egy V-t, két hétig használtam, közben csomó tesztet néztem az F-ről és úgy voltam vele, hogy a V nem érte volna meg a felárat, főleg amilyen áron használtan mentek. De itt egy lényeges ugrás lesz már, ráadásul a VI már elérhető újonnan, garival, az se mindegy. Az F-et eladva pénzeben sem vészes.
Cserélhető obis digire nálam nincs igény, XT-2 + 3 optika után vettem az x100f-et és egyáltalán nem bántam meg, (így is van 2 komolyabb analóg cserélhető obis gépem, meg egy canon 50D régről)
Sokat gondolkodtam mindeféle leica kompakton is de mindig a Fujinál kötök ki valahogy. Ricoh GR vonal is kilőve, mert nincs VF, az nálam kötelező, 80%ban azt használom, Lumixok, Sonyk sose tetszettek, volt egy a6300-am anno, egyetlen f.gép volt amit egyszerűen nem tudtam szeretni.
Szerintem ha az ember tudja mire kell neki, akkor nem lehet mellé lőni az x100 szériával. -
Ijk
nagyúr
Elhatároztam magam egy X100VI mellett. Nagy rajongója vagyok a fix obis kompaktoknak, de valamiért nem jött be az X100 széria hogy beruházzak.
De akárhogy nézem, átrágtam az igényeim és ez a kamera esik leginkább bele. A legfőbb igény minél nagyobb szenzor a vázból minél kevésbé kiugró objektívvel, és legyen elég felbontás némi digitális zoomhoz. Ennek abszolút értelemben a GFX100RF felel meg de gondolom tudjátok mi a gondom vele (nem, nem az IBIS hiánya). A kereső és dönthető kijelző megléte bónusz a GR3-al szemben.
Fontos hogy beleférjen egy kis slingbe, napi szintű hordozásra.Szerintem amiben nehéz verni az X100VI-t (és a GFX100RF)-et hogy az optika kb. fele lóg ki a vázból, teljesen rá tudták gyógyítani a szenzorra. Márpedig minden mm számít mindennap hordozós gépnél, hogy passzol bele egy kis szütyőbe.
-
válasz
pethob #40541 üzenetére
Hát igen, fura irányba mentek el a dolgok. Én már azt is megkérdezem a kutyás társaságban, hogy valakinek a kutyáját lefényképezhetem-e (közösen a többivel, ahogy játszanak), és teljesen megértem, ha azt mondja hogy nem, nincs is belőle sértődés. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha nem lennének visszaélések azzal, hogy lefotóznak másokat az emberek, akkor ezekre a kérdésekre se lenne szükség.
"vagy ki akarják röhögni a neten"
Igen ez egy nagyon rossz iránya a világnak. -
pethob
aktív tag
válasz
juliensorel #40514 üzenetére
"Soha nem kötöttek belénk sehol, sőt a kisebbségek sokszor egészen barátkozóak voltak."
A kamerás mobilok megjelenéséig és elterjedéséig teljesen más volt az emberek viszonya a a fényképezéshez/vidózáshoz.
Egyrészt lényegesen ritkább volt a kamera. Másrészt azért vették az emberk, mert valami érdekeset láttak. Különlegesnek érezhetted magad, ha Te vagy az. Ma legtöbbször azért fotóznak vagy videóznak idegeneket, mert bizonyítékot gyűjtenek róla, vagy ki akarják röhögni a neten. És ma már mindenki hallott róla, hogy joga van a képmásához. A "rászorulók" legalább pénzt akarnak belöle csinálni, abban sincs semmi meglepő... -
turbulencia8
őstag
válasz
juliensorel #40536 üzenetére
Valoban Leica M6, ez uj es 5800 CHF.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #40537 üzenetére
Lehet kipróbálom majd Windowson is, hogy az mit mutat dátumokat illetően.
De a MacBook topikban már jött rá tipp, hogy lehet rá csinálni Action-t az Exiftool-al kombinálva, ami átírja a fájl keletkezési dátumát a tartalom keletkezési dátumára és azt komplett könyvtárakra is rá lehet ereszteni. Csak jobban csípném ha nem kellene még ezzel is foglalkozni.
-
válasz
turbulencia8 #40531 üzenetére
Nekem nagyon tetszik ez a kirakat, ahogy ki lett alakítva.
-
válasz
Stauffenberg #40530 üzenetére
"A gyanúm az, hogy az Apple és a Fujifilm ezt együtt bénázzák el"
Simán lehet, mint azt, hogy az XT30 II raw file-jait az apple progik nem támogatják. Biztosan annyira más, mint a sima XT30-é. :/
Mindegy, legalább nem fotózok rawban. -
juliensorel
őstag
válasz
turbulencia8 #40533 üzenetére
Köszi! Egyébként a városka neve alapján megtaláltam a weblapjukat. Az gyanusan egy csak egy leica m6 lesz ahogy p_adam írta.
-
p_adam
addikt
válasz
juliensorel #40532 üzenetére
Leica M6
-
válasz
Itt Cambridge-ben is ez a szitu, használt/bizományi cucc és új keverve, különben húzhatnák le a rolót. Persze itt nem ilyen tipp topp patika a kirakat
-
turbulencia8
őstag
válasz
juliensorel #40532 üzenetére
Sajat persze (Neuchatel), holnap megnezem.
-
juliensorel
őstag
válasz
A hanyatló nyugaton...
Saját fotó? Ott vagy még?Nagyon kíváncsi lennék, hogy a jobb sarokban alul az az X-Pan (szerintem az de lehet, hogy csak egy Leica, fölötte tuti az van) mennyibe kerül?
-
turbulencia8
őstag
Fenykepezos bolt egy svajci kisvaros kozepen. A kinalat fele bizomanyi/hasznalt aru, de ranezesre ez mukodokepes koncepcio.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #40529 üzenetére
Ez csak feltételezés a részemről, hogy valamit beleír az EXIF-be, mert az érintett fájlok mind olyanok, amiket ráraktam a várólistára, hogy ezeket majd küldje át telefonra (amint kikapcsol a váz).
De ha így van, kulturáltabb lenne egy XML fájlban vezetni, mintsem az EXIF-be írogatni. A RAW-t nem érinti a probléma, vázon belül is a korrekt dátumot mutatja, szóval az sem kizárt, hogy az Apple értelmezi rosszul a létrehozási dátumot, mert külön vezeti a tartalom keletkezésének és a fájl keletkezésének időpontját (ami technikailag nem hibás, hiszen ha másik filmszimmel csinálsz egy új Jpeg-et vázon belül, akkor igenis indokolt lehet ebben különbséget tenni).
A gyanúm az, hogy az Apple és a Fujifilm ezt együtt bénázzák el, mivel előbbi nem ad lehetőséget a tartalom létrehozása szerinti listázásra, másik pedig ennyire balga módon oldja meg, hogy számon tartsa milyen fájlok vannak sorba állítva átvitelre.
Ez egyetlen váz esetén nem akkora probléma, mert a fájlnév szerinti listázás is elég, hogy a korrekt sorrendet kapd, de több váz anyagát összeöntve már teljes lesz az időzavar.
-
válasz
Stauffenberg #40528 üzenetére
Na hát ez tök jó, hogy így beleír dátumot a váz.
Én is ezt a funkciót használom, azaz az appot használva küldöm át a telefonra (és így a felhőbe) a képeket, a memóriakártyáról csak nagyon ritkán szoktam másolni a gépre, rendszerint megteszi az app (raw-ot nem használok, azt nem másolná át - valamiért a 20-30 megás raw probléma az appnak, de a 300 megás vagy nagyobb videó nem).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
benedekco #40527 üzenetére
Nem csináltam velük semmit, de úgy tűnik a váz igen és megvan mit.
Megnéztem, hogy vázon belül jól mutatja-e a dátumot és igen, de a kérdéses fotóknál jelzi, hogy ezeket (vázon belül) kijelöltem arra, hogy átküldje őket a telefonomra. Úgy tűnik a váz beleír valamit az EXIF-be ilyenkor (de csak a JPEG-be, RAW marad érintetlen helyes dátummal).
A Content Created dátum továbbra is helyes, már csak az a gondom, hogy nem bírom rávenni a Findert macOS-ben, hogy Content Created szerint listázza a fájlokat, csak a fenti Created/Modified szerint lehet, ami hibás dátum abban az értelemben, hogy az eredeti tartalom nem akkor jött létre. De ez egyszerre tűnik a Fuji és az Apple balfaszságának.
-
válasz
Stauffenberg #40526 üzenetére
Nem lehet, hogy el lettek forgatva vagy valami lett velük csinálva?
-
Stauffenberg
nagyúr
Ti találkoztatok már azzal a buggal (nálam éppen X-T3-on jött elő és visszanézve a régebbi képeket, máskor is volt rá példa), hogy a fotók időbélyegeit össze-vissza dátumozza?
Megjártam az elmúlt 2 napban Pozsonyt és a fotók 90%-ka teljesen rendben van, de van 10%, amit fél nappal odébb dátumozott, sokszor úgy, hogy ezek egymást követő fotók, ugyanazon a helyen és időben, köztük a gépet sem kapcsoltam ki. Még azt sem mondhatom, hogy 24 órát téved, valahogy így néznek ki:
Még mielőtt felmerülne, ezek nem utólag RAW-ból vázon belül hívott Jpeg-ek, ott érthető lenne. -
Varoz
addikt
válasz
juliensorel #40524 üzenetére
Én csak egy kutyaütő vagyok, de egyetértek teljesen.
-
juliensorel
őstag
Így gondolom én is, sőt úgy általában az alkalmazott fotógráfiát sose tartottam semmire, sajnálom ha ez sokakat sért. Nyilván rengetegen azzal keresik a kenyerüket, de ennél többre nem tudom tartani.
A rommá sminkelt modell/divat pics@ fotók mellett a kedvencem amikor a youtuber a 3 millás leicaval rajta 2 millás optikával a kutyáját meg a gyerekét fotozza a lakásban, és ezeket tartalomgyártásban megjelenteti. -
Varoz
addikt
válasz
juliensorel #40522 üzenetére
A kép technikai minősége nekem mindig másodlagos volt. Hiába a tűéles kép ha nem fog meg rajta semmi. Fordítva viszont a kép hangulata, kompozíciója vagy bármi elfedi simán ha maga a kép száraz technikai minősége nem az igazi. Gondolok itt arra, hogy nem tűéles mindenhol, nem 600 megapixel stb.
Persze ennek van egy másik véglete, hogy totál értékelhetetlen a kép, de dől rá a lájk, mert tangás csaj van rajta. -
Varoz
addikt
válasz
Minőségi profi kép ide, amatőr oda, ezek a képek sokkal jobbak szerintem, mint bármi más ami tűéles lenne mindenhol!
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
vakablak93 #40519 üzenetére
ott több Br.52-es van, az igaz
fogadd irigykedésemet
tavaly a feketeerdei vonalon voltam 52-essel.
-
vakablak93
őstag
válasz
Mr.Csizmás #40518 üzenetére
Lauda 10.12, Németország. Sima nosztalgiajárat.
Ma is megnéztem egyet, egyszer veszek egyikre jegyet is ha nem túl későn veszem észre.... (mint álltalában
)
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
vakablak93 #40517 üzenetére
pozsony, rendez?
-
vakablak93
őstag
Ha már ez a téma megy
, bedobok egyet magam is. [kép]
Juliensorel, nekem is nagyon tettszenek
-
gorgo
őstag
válasz
Köszi szépen, valóban nagyon jó képek!
De kár hogy mostanában nem látom hogy hol, mikor tudnék egy jót streetelni...
Nade itt a tavasz indul a szezon, majdcsak lesz valami! -
arn
félisten
válasz
Remek kepek, mar ekkora idotavlatban is - erdekes amugy hogy egy kep hogy valhat erdekesse csupan az alapjan, hogy egy letunt kort mutat be (most nem ezekre irom, hanem altalaban).
-
juliensorel
őstag
Anno 2010 körül mi tanítás után minden nap jártuk a várost bringával (egy műveszeti suliba jártam akkoriban film szakra), a legdzsungább környékekre is bementünk rendszeresen, valahogy nem féltünk semmitől, közben persze ment a sörözgetés stb, azt hittük mienk a világ. Az volt az igazi street fotózás az én felfogásomban.
Soha nem kötöttek belénk sehol, sőt a kisebbségek sokszor egészen barátkozóak voltak Mindig volt valami olcsó analóg gépem, néha a digit is elővettem, de alapvepvetően az analóg volt a nagy szám akkor, suliban volt labor is, magunknak hívtuk, nagyítottuk a fekete-fehér filmeket. A képek nagy része már nincs meg scannelve, de a filmek megvannak, egy ideje tervezem, hogy majd csinálok egy szkennelő archiváló maratont egyszer végre. Ma már ezt nehezen tudom elképzelni 3 gyerekes apaként, de azért még vágyom rá mai napig, hogy ilyen felszabadultan elmenjek fotózni ahova csak akarok. Na mindegy majd ha nagyobbak lesznek a gyerekek
-
kerobi
senior tag
Sziasztok, az mitől lehet, hogy a tévének a piros led fényre rá fókuszálok akkor sárga de ha fókuszon kívül van akkor a színhű pirost mutatja? A többi szín az rendben van. A fehéregyensúly 0, Standard mod.
Mondjuk 2-3 napja fenykepeztem ejszaka kozlekedesi lampakat es ott sem volt ügyes, PS-ben kellett allitgatni. -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg #40505 üzenetére
Valahogy az ezüst/szürke Fujikat analóg gépeknek nézik a nem fotós emberek, hozzám is sokan jöttek már oda az X-T5-tel kapcsolatban (az van nekem ezüstben), hogy jéé, ez egy filmes gép, ugye? Az ezüst X100V-vel is nagyon jól lehetett az utcán mozogni, a nyóckerben sem páholtak el, pedig jobban szem előtt voltam, mint egy fekete géppel, mégis szerintem valami bohókás filmes hobónak hittek.
-
turbulencia8
őstag
válasz
Stauffenberg #40508 üzenetére
Valóban szép képek, főleg a ködös Petőfi híd, gratulálok! Így érhető a billenthető kijelzős igény is. Nekem a kedvenc helyeim Budapesten a szintén a Duna-part, a Városliget környéke, a Gellérthegyi víztároló valamint a Ráth György-villa.
Csak mások a prioritások mostanában. -
Stauffenberg
nagyúr
Én főleg Budapesten és külföldi nagyvárosokban streetelek, ha egyedül vagyok (és legtöbbször igen, társaságról időnként leválva) nem megyek olyan környékre, ami kicsit is diszkomfortos. Nekem a streetezés 51%-ban esztétika és 49%-ban dokumentarizmus.
Budapesten is tudnak lenni olyan helyek, ahova legfeljebb egy Sony A6000-el és valami filléres objektívvel mennék, ha bármi történne, ne egy fél vesével ekvivalens értékű cucc bánja, csak egy "filléres" szar, amihez még érzelmileg sem lehet kötődni.
-
kerobi
senior tag
válasz
Elsőre hirtelen azt olvastam hogy utca fotónál le hasalva fotozol, úgy kevésbé feltűnő.
De egyébként én is kezdek rászokni erre a metodusra csak akkor szemüveg kell az LCDhez. Kevésbé feltűnő mint hogyha a szemedhez emeled. Tipikus Vivian Maier stilus az õ Rolleiflexével. Mondjuk a hölgy ballon kabátot is viselt. Szóval ha meglátsz egy ballonkabátos embert akkor vagy szatír vagy fotós, vagy mindkettő. -
gorgo
őstag
válasz
OK, ez érthető.
Napokban Miskolcon voltam, belváros, délelőtt. Volt egy olyan gondolatom, hogy streetelek kicsit, de annyira durva arcok voltak, meg úgy megnéztek (pedig elő sem vettem a gépet! - csak filóztam rajta) hogy mondom ez esélytelen. Eleve csak azt lehetett volna, hogy valahol frekventált helyre leülök, ott elvagyok 1-2 órát és kvázi feltűnésmentesen kattintok néha. Ehhez nem volt elég időm, nem volt elég meleg és elvette a kedvem ahogyan rám néztek.
Viszont az utca emberei mintha másik országban jártam volna. Sokkoló volt. -
Stauffenberg
nagyúr
Utcai fotónál gyakran has magasságból fotózok, megdöntött LCD-vel, így kevésbé vagyok feltűnő. Saját tapasztalat, hogy az oldalra kihajtott LCD mindenki számára azonnal üvölt, hogy "IDENÉZZ, ÉPPEN FOTÓZNAK", míg a gép mögött megdöntött LCD-vel ez sokkal kevésbé jellemző. Pedig egy mattfekete Panasonicról váltottam egy ezüst Fujifilm X-T3-ra, papíron utóbbinak kéne feltűnőbbnek lennie, mégis inkább a Panával bámultak meg gyakrabban.
Csak egy kis kontextust akartam adni, nekem miért vízválasztó. Nem megoldhatatlan az oldalra kihajtott LCD-vel sem, de a feltűnő(bb) megjelenés mellett a komfort sem jó, ha csak meg akarom dönteni, ahhoz ki kell teljesen hajtani és elforgatni felém, míg az X-T3-on csak mutatóujjal billentek rajta egyet (és nem mellesleg sokkal masszívabb a szerkezete, mint az a kis picsányi csukló ami az oldalra kihajtós LCD-n van).
-
madgie
titán
válasz
kerobi #40500 üzenetére
Én is igazából emiatt adtam el anno, éles helyzetben hiába egyszerű papíron ekkora gyutávval akár a hiperfokális távolsággal számolni, a gyakorlatban sokszor húztam félre, mert ilyen nagy látószögnél könnyű benézni.
Nézz egy AF-es változatot ebből, vagy egy Viltrox 13/1.4-et, ha ezeket esetleg kiadja a büdzsé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
- Beszámítás! Xiaomi Redmi Note 10 Pro mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ) dokkoló
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest