Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mini-ITX
- Google Chromecast topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
-
PROHARDVER!

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
s4tch
veterán
(Előzmény az előzményben.)
Köszi mindenkinek a javaslatokat, egyelőre egy "új kitobi" (XF 16-50 f2.8-4.8) lett a megoldás. Ami nyilván nem tetszik, az az, hogy hamar besötétedik. Más területen viszont bejön: kicsi, könnyű, jó áron volt, éles, gyors az AF, nagyon tetszik, hogy 16-ról indul, XT2-vel gatya időben is lehet használni, és van rajta rekeszgyűrű. 18-55 vibe, csak kisebb. Lehet, hogy ha szembejön egy baráti Sigma 18-55 f2.8 vétel, akkor megveszem mellé és győzzön a jobbik, de elsőre úgy tűnik, ezzel sem lennék boldogtalan.
Ja, és az eladónál volt egy Viltrox 27mm f1.2. Nagy, ezen kívül aztaqrva.

-
Ijk
nagyúr
válasz
hemaka
üzenetére
Nem drága, mármint MF viszonylatban. Nem kapsz olcsóbban 100MP szettet, ebben ugye benne van egy pöpec F4 obi is, X2D2 + 28 f4 több mint másfélszer annyiba kerül. Persze abban van IBIS és ILCE, de cserébe jóval nagyobb is, biztos nem vinném annyit mint az RF-et magammal.
-
válasz
hemaka
üzenetére
Nem tudom mi van velem, de ezt a posztot nem sikerül 100% felfognom.
Kizárólag gfx téma? 28 / 38 / 35-100 ? Most az én seggem is be van sózva. Keresek UWA-t (lehet adaptált is mauál is, van is egész sok lehetőség) meg tényleg fényerős (min.f2) 45 v. 63 mm üveget. Mindezt ha lehet nem a fél vesémért.
Valami rémlik hogy lesz 35-100-as zoom, de keresve nem ad semmi értelemest szal valszeg rosszul emlékszem. -
hemaka
Topikgazda
Kíváncsi vagyok, hogy az RF-nek lesz-e stabis változata esetleg pár év múlva vagy egyáltalán tervezik-e tovább vinni azt a vonalat.
lugosi
Már nézgettem egy ideje, csak out of stock eu-ban hónapok óta. Más ügyben jártunk Shanghai-ban, de mivel csak ott van 3db fizikális üzletük is, így bementem az egyikbe csak kíváncsiságból, hogy ott van-e. Volt minden, mint a búcsúban. -
hemaka
Topikgazda
38-at én is néztem, de inkább a szélesebb 28-ra esett a választás, szinte palacsinta mondhatni.
Az új 35-100-at is próbáltam, súlyra egyébként nem vészes a batár kinézete ellenére, de a mérete miatt inkább elengedtem. 55 nálam nem volt a kalapban, ff-en sem szerettem az ilyen 40mm környékét.
90-et néztem még, de szerencsére volt 75-ös is. Előbbi valamivel jobban mossa a hátteret, de annyival nem, hogy megérje a majd' 2x árat, rajzolatban meg ugyanott vannak.Egyébként elég durva, hogy az eu supportot már masszíroztam egy hónapja, hogy mikor lesz készleten, vagy melyik eu boltban tudnám megnézni legalább... semmi értelmes válasz nem jött, csak "talán ekkor, meg akkor".
Kínában jártunk a héten, így benéztem egy üzletbe, volt minden. Vicces, hogy itt gyártják, de csak kínai boltban van belőle készlet, ergo leszarják az eu piacot. Bár ha a potenciális vásárlókat nézzük, nem csoda. Meg gondolom a DJI sem örülne, ha épp náluk nem lenne belőle.kerobi
Leaf shutteres, az obiban van a zár és a rekesz(blende) is egymás után közvetlenül. Emiatt jobb az ibis is, meg persze a vaku szinkronnak sincs korlátja.
Bár ez utóbbi engem nem érint, de vicces, hogy Nikon cucc kell hozzá vakuból vagy kioldóból, azt a lábkiosztást használják ők is.
-
pandd108
csendes tag
Ha valaki még nem járt arra, az e-infinity komolyabb leárazásokat produkál többek között Fujira is.
-
hemaka
Topikgazda
Nem Fuji, de azért gondolom megfér offba: [link]
Videósoktól bocsi előre is, csak capcutot ismerem valamennyire, ezt sikerült összehozni tegnap este.
Jelenleg a 100SII nincs itthon, de majd írok róluk pro-kontrát.
Azt már most biztos, hogy a lidar af olyan helyre is fókuszál, amit már szemmel is alig látok olyan sötét van. Stabi is jó, illetve külön kiemelném az appot, az eddig a legjobb, amit használtam eddig az összes gyártó közül.
Hogy on is legyek, látom most a rekesz és a fókusz a téma.
Ezen most megnéztem AF-S és AF-C-ben is teljesen nyitott rekesszel fókuszál és amikor készül a fotó, akkor húzza be az adott értékre. -
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Más márkánál máshogy van (MILC-eknél maradva) a rekesz vezérlés?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Atomizer
üzenetére
"Nem tudom annó DSLR korban hogy oldották meg, hogy még a tükör is kalimpált ezerrel, és két frame között még fókuszt is állított."
Sehogy, ugráljon a blende, az a dolga (persze ez fokozott elhasználódásnak teszi ki). Egy alaposan leszűkített rekesszel, sorozat módban szinte semmit nem látnál a keresőben (tükör felcsapások között egy halványan derengő valamit látnál, ha egyáltalán látnál). MILC-en már megoldható, hogy blende ugráltatás nélkül is kapj látható képet, de a Fujifilmnél nem könnyű rávenni a gépet arra, hogy te döntsd el mit szeretnél.
-
Atomizer
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Próbáld meg amit Stauffenberg írt PREVIEW EXP./WB IN MANUAL MODE , nekem úgy sikerült amire neked is kell AF-S és hátsó AF-ON gombbal.
@madgie: igaz. Nem tudom annó DSLR korban hogy oldották meg, hogy még a tükör is kalimpált ezerrel, és két frame között még fókuszt is állított.
-
válasz
Atomizer
üzenetére
"neki arra lenne szüksége, hogy ha beállítja 2.8-ra a rekeszt, akkor az exponálásig ne ugorjon be 2.8-ra. Tehát a félig lenyomott expo gomb se húzza be"
Igen pont ezt szeretném.
Stauffenberg:
"Gondolom Lugosi is azért akart f/2.8-on fotózni, mert alul akart exponálni és vakuval kompenzálni, csakhogy az arcfelismeréshez már lehet nem volt elég fény"Lényegében igen.
Egyelőre se AF-C-ben, se AF-S-ben nem sikerült "kikapcsolni" a funkciót, de lehet, hogy nem is lehet.
Megoldottam azzal, hogy arcfelismerés 1.4-en, majd a rekeszt áttekertem 2.8-ra, és úgy csináltam meg a képeket. Tehát nem esek kétségbe ha nem kikapcsolható, csak eggyel jobb lenne bizonyos esetekben, ha lehetne. -
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az #1-et kipróbáltam, de csak AF-S-ben működik, AF-C esetén már sötétül is a kijelző, hiába van manuálban. Nálam (X-S20) nem programozható, hogy az expo gomb félig lenyomása mit aktiváljon (régi Canon DSLR-en még lehetett).
Viszont AF-S esetén ez működik:
Hátsó AF-ON gombbal aktiválva az AF-et még nyitva hagyja a blendét, és így tudsz jól fókuszálni, félig lenyomva az expo gombot ugrik be a blende, de addigra már az AF-ON-nal megtaláltad a fókuszt.Ma is tanultam valamit az AF-C működéséről, gyakorlatilag lábon lövi magát, ha szűk rekesszel akarsz operálni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Atomizer
üzenetére
De alapesetben ennek pont így is kell működnie, de van itt több beállítás ami interferál(hat) ezzel.
1. Expozíció szimulációja az LCD-n bekavarhat, ez kikapcsolható (műteremben nálam mindig ki van, pédális ha a környezeti fények miatt direkt alulexponálok, hogy csak a vaku érvényesüljön), így DSLR-szerűen kezd viselkedni a kereső, csak a fénymérő skála marad. PREVIEW EXP./WB IN MANUAL MODE menüpontot kell keresni: [link]
2. Az AF-et ráprogramozni egy másik gombra, mert az expo gomb félig lenyomása aktiválhatja a DOF preview-t bizonyos üzemmódokban. Sajnos a gyári kézikönyv eléggé suta, nem tudtam megtalálni egy olyan táblázatot, ahol egyértelműen össze van foglalva, hogy az expo gomb félig lenyomása mikor aktivál vagy nem aktivál DOF preview-t. Amit az 1-es pontban leírtam az Manuális módra érvényes, én azzal próbálnám meg.
Szerk: Gondolom Lugosi is azért akart f/2.8-on fotózni, mert alul akart exponálni és vakuval kompenzálni, csakhogy az arcfelismeréshez már lehet nem volt elég fény és a beállításai mellett a gép félig lenyomott expogomb mellett elkezdte szimulálni a mélységélességet és ha az AF is ezzel a gombbal történik, akkor ebben a szituban ez nem szerencsés (ha van elég fény, aligha probléma). Ilyenkor jöhet jól ha egy hátsó gombra van rárakva az AF ("back button focus"), hogy ne triggerelje a DOF preview-t. Sajnos a DOF preview külön nem kapcsolható ki, csak a teljes expozíció előnézet. Ez a teóriám a tapasztalataim és a kézikönyv alapján, de sajnos az egymással összeakadó beállítások nem túl jól dokumentáltak, ezért kéne ezt letesztelni (nincs nálam a gépem éppen, de este megpróbálhatom).
-
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ha jól értem, neki arra lenne szüksége, hogy ha beállítja 2.8-ra a rekeszt, akkor az exponálásig ne ugorjon be 2.8-ra. Tehát a félig lenyomott expo gomb se húzza be. Ha DOF Preview-t használna, akkor az végig 2.8-on tartaná, ott meg éjjel kevés a fény az AF-nek.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Kis kiegészítés magamhoz:
Ebben a hozzászólásban amit mondani akartam, hogy Panasonicon is alapesetben munkarekeszen dolgozik az objektív (ez általában a teljesen nyitott állapot) amit az exponálás idejére ugraszt be, de beállítható, hogy ne így működjön, hanem mindig a beállított rekeszen dolgozzon.DSLR-en régen az a trükk is játszott, hogy ráprogramoztad a DOF Preview-t valamelyik gombra és azt nyomva tartva fókuszáltál. Meg lehet itt is próbálni, van Fn gombra programozható "Preview Depth Of Field" funkció.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Atomizer
üzenetére
Nem csak a DSLR-ek képesek erre, nekem Panasonicon volt olyan objektívem, ami borzalmas szférikus aberrációval rendelkezett (ennek mellékhatása, hogy rekeszelésnél az élesség síkja eltolódik, szóval a munkarekeszen beállított élesség nem feltétlenül lesz helyes). A nekem kellő funkció neve Constant Preview volt, ez utasítja a gépet, hogy mindig a beállított rekeszen tartsa az objektívet, ne ugráltassa, így tudtam vele rendesen fókuszálni.
Fujin ha jól emlékszem ilyen nincs, de lehet a DOF Preview-val variálni, ez nem tudom mennyire készteti az objektívet arra, hogy AF közben ne ugráljon a rekesz, de én ezen a nyomon indulnék el.
-
-
Az megoldható valahogy, hogy félig lenyomott expogombra ne ugorjon be a rekesz? Tudom, hogy hülyeségnek hangzik (lehet, hogy az is), de tegnap rossz fényviszonyok között (este, kint) kellett vakus képeket csinálnom, és 1.4-en még volt arcfókusz, 2.8-on már nem. Megoldottam úgy, hogy élességet állítottam 1.4-en és félig lenyomott expogomb mellett rekeszeltem 2.8-ra, de máshogy esetleg? Ha hülyeséget akarok szóljatok nyugodtan
-
Pimpa
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A legutolsó firmware van rajta, a minap frissítettem a legutolsóra. Szóval nem térek vissza. De ugye mint kiderült ebben sincs thether mód.
Egyébként visszatérve erre az AF-re, azt hogy lehetne beállítani hogy videó módban - nem kérek sokat - de ne a jobb meg bal alsó sarokban lévő valami szarra fókuszáljon hanem kb a képmező közepén lévő dologra? Mert mondjuk az a lényeg, azt próbálom középen tartani a felvett videóban értelemszerűen.
-
Pimpa
aktív tag
Gondolom ezzel terelnek az T5 felé hogy az tudja, az T50 meg nem. De azért a T50 se épp olcsó dolog.
Egyébként a régi X-T30 (ilyenem volt előtte) és X-T30 II tudja, szóval ez inkább hanyagság a Dji vagy a Fuji vagy mindkettő részéről, hogy nem tudták 1 év alatt megcsinálni.
Látszik hogy a mobiltelefonos piac mellett ez a hagyományos fényképezés csak vegetál, nincs benne pénz már.
Az X-T30 III nemrég jelent meg, kíváncsi leszek megkapja-e az is a támogatást, néha ránézek. -
kovsol
titán
válasz
lugosi
üzenetére
nostalgic neg amúgy nekem nagyon tetszik, viszont bizonyos szitukban eléggé elcsapja az arcbőrt. Főleg pl az ajkak pirosságán lehet észrevenni mennyire elmaszatolja. Egyébként meg csak úgy városban fotózni elég jó vele.
Ez is egy nostalgic neg alapú, csak kemény nyári napsütésben:
-
válasz
madgie
üzenetére
Köszi! Ez hasznos volt nekem. Ebből látom, hogy a cc és a reala ace mennyire szimpatikus, de a nostalgic neg is az (az én vázam ebből csak a cc-t tudja ugye).
Jelenleg is van panám (gx80), annak a gyári lehetőségei (standard helyett én egy natural alapú saját beállítást használok a jpgkhez) nekem jók, tehát a standard-natural vonalon szerintem a pana jókat csinált.Ez így egy elég szimpatikus dolog az S9-nél. Jó funkció ez a lut. Amit így ezekből látok, elég jól hozza a fujis szimulációkat. Kíváncsi lennék rájuk erős fényben, majd később hátha jók lesznek hozzá a körülmények.
Ahogy elnézem, 339e az S9, ez most fullframe téren szerintem páratlan lehetőség. Bár X-T5-nél lenne ilyen szintű akció.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nekem sajnos egyáltalán nem egyértelmű a tether megléte/nemléte, mert tényleg azt látom több helyen rákeresve a témára, hogy az X-T50 nem tud tether módot (így a gondod nem a DJI, hanem a Fujifilm oldalán keletkezik), de közben az desktop (MacOS / Windows) Fujifilm Tether App kompatibilitási listáján meg ott van az X-T50. Lehet csak a third party megoldásokat zárta el ennél a modellnél a Fuji, amiért én kukoricán térdepeltetném őket.
Lehet firmware frissítéssel ez végül elérhető lett, de nem vagyok benne 100%-ig biztos, mert a changelog-ban semmi ilyesmit nem látok.
Arra figyelj, hogy az 1.30-tól kezdve megszűnt a lehetősége a régebbi verzióra visszaállításnak! Ha az AF-ed szarabb lesz, vagy más gondod van, nem tudsz visszamenni régebbire (vagy legalábbis jelenleg nincs rá ismert módszer).
-
Stauffenberg
nagyúr
Ez ilyen pszichológiai dolog, mert azt hiszed "extra" teljesítményt kapsz, miközben csak kilépsz vele az Eco módból, ami a default.

Meg ugye ha nincs bekapcsolva, akkor az jót tesz a melegedésnek és az üzemidőnek is, gondolom ezért van így megoldva, hogy ha túl hamar lemerülsz vagy túlmelegedsz, akkor magadat hibáztasd, mert bekapcsoltad a Boost-ot.
-
kovsol
titán
válasz
Atomizer
üzenetére
Nem tudom a boost mode bekapcsoltad? Eskü én úgy érzem az is segít. De a neten is olvastam, hogy az extra számítási teljesítmény segít az AF-ben.
más:
Korábban az a FW tesztelős ürgének az egyik veideójában mutogatta, hogy az Viltrox obi hogy kattog, és az mutatja, hogy milyen gyorsan lépteti a motor az AF -t. Meg hogy sorozatfelvételkor az is gyorsabban kattog. Na mind1 aki látta az tudja mire gondolok
Hát most feldobtam a Viltrox obimat a Sony A7V -re. Videó módban még a standard sebesség mellett is a motor mint valami 1000rpm-el pörgő csiga darálna
A videójában meg ilyen kis lassan kattog a fujin. 
-
Atomizer
tag
Kíváncsi vagyok mit gondoltok: az IBIS lehet hatással a C-AF pontosságára? Kíváncsiságból kikapcsoltam, és még kevés kép gyűlt össze, de mintha gyakrabban találná el a szemet az eye tracking.
Két AI-t megkérdezve két különböző választ kaptam. Egyik szerint az IBIS segíti a C-AF-et, mert az apró user mozgásokat kisimítja, és emiatt zavartalanabb a működése. Másik szerint a C-AF-et megzavarhatja az IBIS miatti apró szenzor mozgás, és azt hiheti, hogy a subject van mozgásban.
Az én saját véleményem, hogy ha az IBIS csak a szenzor síkjában tud mozogni, akkor nem szabadna az élesség síkjának változnia. Ha az IBIS "billenteni" is tudja a szenzort, akkor akár hatással is lehet.
Van ezzel bárkinek tapasztalata?
-
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
Igen, ez tök jó, Panán is fent van nekem egy csomó LUT (az S9 asszem 38 LUT-ot tud tárolni), ebből a packból fent van a Nostalgic Nega, a Classic Chrome, Classic Nega, meg az Acros.
Ami még szintén tök jó, hogy teljesen azonos a camera JPG-re égetett LUT, meg a LR-ban rawra rátolt xmp profil.
A complete pack-ot én nem vettem meg, csak a simát, Fujin engem sokszor inkább zavart a Color Chrome, főleg a kék tudott kőbaltásan dolgozni, ha növényzet is volt előtte (csúnya halo volt átmenetnek a kettőnél). -
-
madgie
titán
válasz
hemaka
üzenetére
Ha gondolod és segít: én megvettem ezt a packot (illetve a Lumix variánst), piszok jók a Fuji filmszimek így fullframe-en is
-
hemaka
Topikgazda
válasz
h.peti74
üzenetére
Mire vagy kivancsi?
Az R6ii isoban jobb, dynamic rangben jobb, af-c masik univerzum, viszon sokkal kevesebb obi van hozza, 3rd party nem letezik jelenleg. Nyilvan nincs filmszimu, de a rawja jobban gyurmazhato, viszont a crop necces a 24es szenzor miatt. Szerintem jo cucc, ami furcsa volt nekem elsore, hogy a tekeroje nem benyomhato es amikor kiveszed a dobozbol olyan mint egy jatek kamera, sulyra es a muanyag miatt.
Videot nem tudom, nem videozok. -
h.peti74
csendes tag
Sziasztok ide is fel szeretném tenni kérdésem.
Volt már közületek aki Fuji XT5-ről váltott Canon R6II-re vagy fordítva? megosztaná esetleg a tapasztalatait pro és kontra?
Köszönöm! -
Stauffenberg
nagyúr
Tethering be van kapcsolva a vázon? Illetve nem tudom hány USB kábelt adtak hozzá, nekem a Weebillhez vagy négyet, különféle márkákhoz egyet-egyet.
Az X-T3-am nem támogat mindent amit a gimbalom tud, de felvételt elindítani tudok róla (meg a félig lenyomott expo gombra fókuszálás is megy).
-
Pimpa
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Kipróbáltam az RS Mini 3-at, aztán menet közben kiderült, hogy nem kompatibilis az én X-T50-es fényképezőmmel. Vagyis nem lehet se a gimbalról, se a telefonról vezérelni a fényképezőt. Így meg elég életszerűtlen átnyúlva a másik kezemmel a gépen matatni, ráadásul az megbillenti a fényképezőt is, látszik a videófelvételen/nem arról készül fotó amiről akartam.
De így már képbe kerültem, hogy mit kell keresnem, ha ilyet akarok venni, jó tanulság volt így is ez a pár nap. Valóban végre olyan remegésmentes videók készültek, mint a telefonnal. Megy vissza az Alzába, kibontottat vettem direkt, hogy ne csesszek ki velük.Egyébként nagyon kevés fényképezővel kompatibilis. Na most ez nem tudom, hogy a Dji, a Fuji vagy mindkettő sara, de hogy 1 éves modell még mindig nincs a listán, az eléggé fura. Magyarul csesznek az egészre, a mobilpiac miatt csak vegetál a hagyományos fényképezés.

-
randras_83
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Amekkora dög azt én sem. Mondjuk én sokszor bepakolom a fixeket meg a telét aztán majd meglátjuk. Mondjuk sokszor nem esik jól cipelni azt a pár kg-t, de lehet csak puha vagyok
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
randras_83
üzenetére
Akármennyit gondolkozom, hogy kinek szól a Sigma 17-40mm f/1.8, mindig a rendezvényfotós/videós jön fel a legelső helyen, ez elsősorban pont erre a célra telitalálat, egy igazi melós igásló rendezvényre.
Persze van egy csomó másik terület is, ahol jól hasznosítható, de a kompakt felszereléssel utazást nem tudnám ezek között említeni.

-
Atomizer
tag
Nem kedvencem ez a figura, de a szívemből szól. Én akkor kezdtem Fujizni, amikor a Kaizen még nem szitokszó volt, és vártuk az új firmware-eket. De régen volt...
-
randras_83
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Mondjuk én most elgondolkodtam, hogy lehet kellene egy ilyen próbaként, rendezvényen jól jönne

Egyik vázra ez a másikra 50-140 és kész is vagyunk.

-
Jobban megnézve az 1.8 art zoom egész élhetőnek tűnik, a méretét/súlyát teszteltem (grammra annyi mint a tamron 17-70) és a mérete is kb. akkora. Azaz cseppet se kicsi, de elmegy és azért az 1.8 elég fasza... Hmmm, elgondolkodtató. Csekkolom, van-e használtan, mert új ára is 2/3-a a fujinak. Igaz a 40 mm elég rövid.
Mostanában valami 1.4 üveget próbálok a gfx-re és hát vagy kilós MF darabok vagy canon EF. Az a durva, hogy a canon AF van olyan jó, mint a natív AF üvegeké.
Adapterrel is féláron kijön. Azé Fujiék hamarosan kapnak natív AF 3rd party üvegeket. Viltrox, Sigma, Tamron támadnak!!! -
mikrofon
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Elvileg a 18-120 se. Mégis ha családdal megyek és nem kell mást vinni, akkor már inkább ezt választom....
Persze azért őszintén megvallva a Viltrox 13mm-esnek szorítok mellé helyett szinte mindig.....Persze ha tehetném akkor másik végletet vinnem m5/e5 + xc 15-45 (+ 27/2.8)....
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Rekeszgyűrű lenne az ott rajta?
-
p_adam
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Sigma 17-40/1.8 említésre se méltó? Viszonylag nagy, de nem nehéz, számításba jön.
-
Stauffenberg
nagyúr
E-infinen van egy százassal olcsóbban, mint a magyar bolti ár (540k), de még így is 437-re jön ki napi árfolyamon. Használtan nem igazán találkoztam vele eddig, de 300-350-et érne nekem (de tekintve a fél millió forint feletti bolti árat, ennyiért nem lesz).
Sajnos piszokdrága és nem látom, hogy lenne belőle hivatalos bundle. Az X-T5 is rendelhető majdnem bármelyik XF zoom objektívvel ami valaha megjelent, csak ezzel nem, ami szintén nem segít azon, hogy elő-elő forduljon a használt piacon.
A vele kb pariban lévő Sony 16-55mm f/2.8 G amúgy időszakos akciókkal (cashback, kuponok, stb) kihozható újonnan kicsivel 400k alatt is és használt piacon sem kell keresőkutyákkal kutatni utána. De én hobbira nem szenvednék a felkutatásával vagy ennyi pénz elköltésével.
Ha kell mindenáron az extra +2mm a széleslátó végen, akkor XF 16-50mm f/2.8-4.8 (130-150k körül már láttam használtan), de ha elég átfogásban, akkor a Sigma 18-50mm f/2.8 a legjobb deal manapság.
-
"A 16-55 nagy dög"
Az első verziója abszolút nagy dög, de ha figyelmesen olvasol, én már a modern, 2. verziót ajánlottam! És kimaradt a 18-120, ami videós obi és állítólag egész jó. Mondjuk, ha a 18-120 mérete belefér, akkor nem tudom miről beszélünk, az mk2 f2.8 zoom nem hiszem hogy nagyobb annál (de nem ellenőriztem le).
-
Stauffenberg
nagyúr
Képközép:
Sarkok:
A legkiegyensúlyozottabb eredményt a középtartomány hozza, míg a sarkok felé legjobban pont a 18mm romlik (mondhatni drámai mértékben, ami nálam is így van). Egy nagyobbacska 4K kijelzőn még belenagyítás nélkül is látszik 18 mm-en, hogy a képközép és a szélek teljesen más kávéház. Szinte kizárólag akkor használom, ha nagyon muszáj vagy eleve dokumentarista fotó, aminek csak a közepén van történés.
-
s4tch
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az itteni visszajelzések és az Ear által küldött képek alapján kezd a Sigma tetszeni. A rekeszgyűrű hiányát kell majd megszokni, de az XC üveget is így használom. A Fuji 16-55 II-ről nem tudtam, hogy ennyivel könnyebb, mint az előd, köszi az infót. Árban kicsit erős ahhoz az évi ~1000 képhez, amit mostanában készítek.
Ha nem jön szembe egy nagyon akciós 16-55, akkor Sigma lesz ez, vagy a 18-55 frontlencse cserével.
-
Ébri
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Akkor 18-55-nél a gyártási szórástól is függ, hol éles, mert nekem 18-on volt legszebb és onnan ment lefelé, s számomra már 35 mm körül maszatolt.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én nagy barátja vagyok az XF 18-55-nek, de csak 23 és 40mm között használom ha tehetem, mert a végeken nem az igazi. De emlékképezni nekem megfelel és bírom a karakterét, elég sokat utaztam már vele.
Sigma 18-50mm f/2.8-ra is ránéznék a helyedben. Vagy ha first party kell, nekem kifejezetten szimpi az XF 16-55mm f/2.8 Mark II is (kisebb és könnyebb az elődnél, használtan nem létezik, újonnan drága, ezt azért érdemes tudni róla).
-
s4tch
veterán
válasz
Ear001
üzenetére
Akksi lesz, de a kis XC azt is megzabálja majd.
Pedig a képe tök jó.Köszi mindenkinek!
Én is ezeket nézem, plusz a 18-120-at, de nem tudok dönteni. A 16-80, 18-135 elvetve, egyiknek sem meggyőző a képe netes visszajelzések, tesztek alapján. A 16-55 nagy dög, a Sigmán nincs rekeszgyűrű, 18-120-nak nem klikkel a rekeszgyűrűje, tudom, sok a bajom...Az új kitobit (16-50) nem ismerem egyáltalán, de WR, 16-ról indul, csak 240 g (18-55-nél könnyebb), ha nagyon nem rontották el, az is jó lehet.
Ja, jut eszembe, van itthon egy sérült frontlencsés 18-55, lehet, csak azt kéne javíttatni.
-
s4tch
veterán
Urak, mi a konszenzus, melyik lehet a legjobb utazó üveg?
Áprilisban megyek kisfiammal Svédországba pár napra, nem viszünk bőröndöt, fontos a méret. Városnézés, túrázás a környéken lesz a program. XT2 + 35mm f1.4 és egy DJI Action 4 mindenképp jön velünk, még egy obinak talán szorítanék helyet. Van egy XC 15-45mm, ez zoom közben meríti az akksit, ezért nem lett nagy haverom. Van valahol egy Samyang 12mm f2 is, ez elég specifikus jószág, ehhez sem ragaszkodom. Áprilisig bőven van időm lőni egy obit. Ti mit vinnétek?
-
Pimpa
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Köszi, ez a DJI RS Mini 3 elfogadható árban nekem, ennél többet nem akartam volna adni érte
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
- Canon EOS 200D +kit objektív és táska ( 6100 expo )
- Canon EOS 250D gépek objektívvel, kiegészítőkkel. ( 500 / 4250 / 5800 expoval )
- Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art ( Canon ) - Újszerű -
- Canon EOS 550D gépek, objektívekkel és kiegészítőkkel ( 4250 / 6500 / 9000 / 12300 / 13200 expo )
- Canon RF 600mm f/11 IS STM teleobjektív - Újszerű -
- iPhone 16 Pro Max 256GB 92% (1év Garancia)
- BESZÁMÍTÁS! Asus B560M i5 10500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB LIAN LI LANCOOL 207 Digital 650W
- Eladó MacBook Pro 13 (2020) i7 2.3GHz / 16GB / 512GB Asztroszürke
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus H510M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

Kizárólag gfx téma? 28 / 38 / 35-100 ? Most az én seggem is be van sózva. Keresek UWA-t (lehet adaptált is mauál is, van is egész sok lehetőség) meg tényleg fényerős (min.f2) 45 v. 63 mm üveget. Mindezt ha lehet nem a fél vesémért.

Komolyan idióta ez a Fuji...

Én is ezeket nézem, plusz a 18-120-at, de nem tudok dönteni. A 16-80, 18-135 elvetve, egyiknek sem meggyőző a képe netes visszajelzések, tesztek alapján. A 16-55 nagy dög, a Sigmán nincs rekeszgyűrű, 18-120-nak nem klikkel a rekeszgyűrűje, tudom, sok a bajom...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)