-
PROHARDVER!

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
kerobi
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Minden AI tevedhet, de szerintem tenyszerusegben a Gemini a legjobb. OpenAI-t mar csak forditasra hasznalok, abban az a legjobb. (es nem a deepl)
-
Oldmobil
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e esetleg valakinek működő, legelső generációs X100 kamerája, amit kölcsön tudna adni a Digitális Fotó Magazin számára egy retro teszt elkészítéséhez.
Köszi! -
Tavalyi èv legjobb találása. A PD nyakpántot lecserèltem PD csuklópántra. Rövid távon kènyelmesebb.
Az új Fuji XS10 FWel az AF mintha jobb lenne. -
turbulencia8
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Haha!
De az AI legalább arra próbál válaszolni, amit kérdezek. Ált. megnézem a belinkelt forrásokat is, amik jellemzően más szakmai fórumok vagy videók.
Itt pl. NEM a fókuszlégzés volt a téma, hanem az optikai torzítás kompenzálása videóknál. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Annyira felb*sz amikor szakfórumokon "AI mondta" mondatok hangzanak el (bocs, ne vedd magadra, de ez úgy terjed, mint a pestises kolera). Az AI segghülye, az AI hallucinál, az AI nem tud szögegyszerű feladatokat sem megoldani, csak ki akarja nyalni a feneked, akkor is ha hülyeséget állít.
"Hol találom Fujifilm X vázakon a Focus Breathing Compensation funkciót?"

"Támogatják a Fujifilm X vázak egyáltalán a Focus Breathing Compensation funkciót?"
MÁSIK chatben, de ugyanaz a Gemini AI, csak már hallucináció nélkül:"Támogatják a Fujifilm X vázak egyáltalán a Focus Breathing Compensation funkciót?"

Itt végre helyes választ tudott adni ugyanaz az AI chatbot, pedig betűről-betűre ugyanazt kérdeztem tőle. A Fujifilm X rendszer nem ismeri ezt a funkciót, de például amikor arra kérdeztem hol találom, annyira akart valamit mondani, hogy költött egy hülyeséget, utána hiába kérdeztem többször, hogy van-e ilyen funkció a rendszeren, folyamatosan megvédte, hogy van.
-
-
p_adam
addikt
Célszerű adott szempontok szerint mérlegelni. E-bajonetten van összevethető optika, ahol szintén megjelenik ez, de sokkal használhatóbb, és jelen árán nem drága. Emellett a Sigma nem kiemelkedő, fő előnye, hogy több bajonettre gyártott.
A DN II meg az egyik - ha nem a legjobb - 35/1.4-nek tűnik - FF szenzorra, tehát nyilván nagyobb. Azért említettem, hogy mutassak 2026-os tervezésűl ellenpéldát. Akinek OK a torzítás korrekció, válassza azt, de más 24mm-esek is vannak sokkal kisebb torzítással (mindenféle méretben). -
turbulencia8
addikt
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ott vagyunk egy ideje a Citadella felújításán, a belső terekben azért elég sötét van, így pár alkalom után nem erőltettem a 10-24-et, felcseréltem a Viltrox 13/1.4-re. Nagyon szép képe van videóban, a fényerejének hála meg még a csapaton belüli A7SIII snitteknél is szebb/világosabb vagyok az öreg X-T4-gyel (a Sony-n f2.8 zoom van), szóval tök jó. Mellé b-rollnak kezdetben a 33/1.4-et preferáltam, most a Panán a 75/2-t, amit ha akarok, 75 milli (6K open gate-tel), ha akarom 114mm (APS-C croppal, 4K-ban). Főleg úgyis a nagylátó kell, a 13-as Vili meg tényleg parádésan jól működik (C-AF-fel is... ja és a gimbalt sem kell átkalibrálni a 10-24 után
) -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
"Szerintetek videoknal f1.4-en nem lesz tul sok a blur?"
APS-C 15 mm-en? Nem igazán. Meg egy objektívet nem csak teljesen nyitva lehet használni, már a felvetést sem értem. Mintha azt mondanánk, hogy egy autót azért ne vegyünk meg, mert túl erős. Nem csak padlógázzal lehet közlekedni.

-
p_adam
addikt
Főként méret/súly, gyártási költség/ár és EVF korrekciós előny miatti kompromisszum - de egyértelmű kompromisszum. (Mint minden más, csak változó, hogy mikor mekkora.)
Ahogy írtam, ez nem focus breathing (ironikus, hogy a gyártók érvelnek, hogy ezért jó az új, ezt is korrigáltuk, azt meg nem említik...)
Pl. Sigma 35 1.4 DG II-be ilyen téren nem tudok belekötni, anomáliáktól mentesen kisebb, könnyebb, jobb, tudnak így is tervezni, de nem jellemző. Azon kevés 3rd party optika, ami még nekem se tűnik rossznak
-
Ijk
nagyúr
válasz
Atomizer
üzenetére
Meg kell nézni hogyan viszonyul egymáshoz korrigáltan az élesség sarkokban konkurens opciókhoz képest, amit önmagában a torzítás nem fog meghatározni, ha mondjuk egy kisebb torzítású üveg eleve gyengébb a sarkokban.
p_adam: Nekem a videó abszolút másodlagos, ezért nem szempont számomra ilyen téren, de egyébként kicsit nagyobb látószöget használnék crop módban, vagy focus-brethaing kompenzációval ha ez fontos lenne.
-
p_adam
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
Kb. legalább 30-40 olyan Christopher Frost által tesztelt optika van (pl.), ahol látható, vagy itt is... Persze lehet érvelni, hogy ritka az ilyen focus pull, de videóra egy széleken gyengébb optikailag korrigált régi optika is ér legalább annyit, ezekhez vagyok szokva.
-
p_adam
addikt
A felbontás rovására megy, ami még ok, de távolságtól függően változik a korrekció mértéke is, amit a váz már nem fog real-time korrigálni. Állóképre még ok, de videóra szvsz nagyon zavaró az ekkora pulzálás (kb. még rosszabb, mint a focus breathing).
-
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Most én is rámentem erre a 16mm körüli látószögre, mert Fujin a Sigma 16/1.4 nagy kedvencem volt, és offos vázra most hiányzik.
Szerintem a 15 és 16mm között van érdemi különbség látószögben, de ez személyes preferencia, én emberre inkább a 16mm-t kedvelem. Ami a Sigma 15-nél nem szimpi, az a torzítása. Gondolom a kis méretet úgy lehet megoldani, ha a torzítást elengedjük. A Sigma 16-nál is van hordó, de nem ilyen.

-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ezt a posztot nem gondoltad komolyan...
legalábbis nem minden részét. -
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Szerintem az a Sigma azért felsőbb polcos mint a Viltrox. Ha a keretbe belefér tuti azt venném.
Amúgy meg túl sok elmosás?
Nem kell félni használni azt a rekeszgyűrűt.
-
turbulencia8
addikt
Nagyon szimpi az uj Sigma 15mm f1.4, ami felvaltja a hosszukas 16/1.4-et. Vegre a Sigma is reagal a tavalyi Viltrox dompingre. A Viltrox Air 15/1.7-et igazsag szerint nagyon szeretem, de ez az uj Sigma 15/1.4 hasonloan kompakt, es arban is elfogadhato. Fotozashoz biztosan jobb lenne, de videoban nem vagyok biztos, hogy az f1.4-nek van ertelme. Szerintetek videoknal f1.4-en nem lesz tul sok a blur? Mondjuk az uj Sigmakon ismet van rekeszgyuru...
-
-
válasz
kovsol
üzenetére
Félre ne érts, nem pont szegény x-half-ot akarom bántani - ha ingyen kapnék egyet, nem adnám el, elhasználgatnám. De erre erőforrást pazarolni, amikor annyi minden más fejlesztenivaló lenne házon belül, utána kihozni egy valóban lehetetlen áron, na ez az amit nem így csinálnék.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Valóban jó lenne, ha most már nem ruházati kiegészítőket gyártanának influenszereknek, hanem fényképezőgépeket. Vagy pl. az x-halfot esetleg nevezhetjük kulcstartónak is, bár annak nem praktikus.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
De ezek szerszámgyártó márkák, míg a Fujifilm egyre inkább prémium márkakaként pozícionálja magát (az X-rendszer mindig is ilyen volt, de egyre látványosabb, például az X-E5 hardvere nevetséges az árához képest).
A prémiumot meg nem csak a vásárló kapja, hanem a márka is (high margin), semmilyen extra költséget nem fog benyelni, még versenyhelyzetben sem, mert nem tekinti magára érvényesnek a versenyt, de ez csak azoknak működik, akik már sikeresen felépítették a saját párhuzamos univerzumukat (a Fujifilm próbál úgy viselkedni, de ettől még messze van).
-
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
Marci kollégám mesélte a múltkor, hogy kipróbálták a GFX Eterna 55-öt és nem akarták elhinni, hogy egy "Filmmaking Camera" címszó alatt futó cuccban tényleg nincs benne egy nyavalyás Anamorphic De-squeeze sem. Oké, külső monitorral van, de bakker, kis túlzással a telefonos kamerás appokban is benne van már és azért mozis célokra nagyon sok anamorf objektívet használnak...
szerk: na várjál, mégse, a honlap szerint meg tudja. Lehet valami post-production fw volt rajta még?
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A kommentek közül szemezve
"Fujifilm should buy a Claude Code subscription and use it to improve the god damn AF."
Egyébként az X rendszer indulása óta szívnak ezzel, ezt tényleg nem két perc lesz gatyába rázni, hardverben is mindig alálőttek, optimalizálni, szoftvert írni meg aztán pláne nem tudtak soha rendesen.( nem mintha nekem a Panán amúgy annyival jobb lenne az AF
) -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Azért Canon, Nikon, Sony gépet is kapsz Fuji gép árában, és valahogy megoldották, hogy bele férjen árába a processzor.
Nem tudom ezek mennyire egyedi tervezésűek, és mennyire piacon kapható dolgokból összelegózott. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Tudom, én a korábbi vázakról beszéltem. Amikor elkezdtek egyre erősebb CPU-kat alkalmazni, úgy elég sokáig probléma volt a melegedés (de nem csak náluk). Ez is egy know-how, aminek a megoldása nem a fán terem, hanem végig kell menni rajta. Amiben lehet reménykedni, hogy a Fujifilm tud már vásárolni olyan CPU-t a piacról, amialacsonyabb fogyasztás (=kevesebb melegedés) mellett is tud jelentős teljesítmény növekedést. De az drága lesz.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A7V nulla túlmelegedés. Ez már az új generációs processzor.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Amúgy üdvözlök minden ilyen irányú, komoly szándékú fejlesztést, "jobb később mint soha" jeligére, mert az AF-et leszámítva imádom a rendszert.
Csak ez az "X-Trans 5-öt is felturbózzuk istenbizony" igéretek dühítenek fel nagyon, mert négy éve jelent meg ez a generáció és négy évük volt rá. Mit tetszettek csinálni az elmúlt négy évben? Sőt, elmúltnyolcévben! Miért éppen most jut eszükbe? Ja igen... már a leglojálisabb influencereik is elkezdték menteni a bőrüket (na róluk sem vagyok jó véleménnyel, évekig elröhögcséltek a témán, de ahogy nő a népharag már hirtelen eszükbe jutott, hogy kéne valamit mondani és nyilván nem azt, hogy évekig falaztak).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Jó de abban egy olyan CPU van, ami nagyjából űrtechnika bármihez képest ami eddig Fujifilm gépben felbukkant. De azt azért tegyük hozzá, hogy a Sony is a saját kárán tanulta meg, hogy az erős CPU több hőt termel, szóval azzal is kellene kezdeni valamit.
A Fujifilmnél meg most tanulják ezt, ha tényleg lesz hajlandóság arra, hogy komolyabb hardvert tegyenek a következő generációs gépeikbe.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"de már az is rottyra teszi a CPU-t, ha csak ránézel a Clarity beálításra."
összehasonlításként ezt lehet állitani az új Sony gépekben, és egy A7V 30FPS sorozat mellett is nyomhatod a Clarity beállítást, nem vár egy pillanatot se miatta. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
1. Szerintem egyáltalán nem rendelkezik a csapat a kellő szakértelemmel az algoritmus gatyába rázásához. Amit az eddigi frissítésekkel összeszerencsétlenkedtek, azok ékes bizonyítékai a szakbarbárságnak. Komoly mérnököket kell leigazolniuk ahhoz, hogy ezt az ígéretet akár csak a legkisebb mértékig beváltsák.
2. Nem tudod a hardveres korlátokat leküzdeni FW frissítéssel és itt ütközik ki az a több éve tartó probléma, hogy a fókusz (pun intended) elment a prémium imázs építésére és az összes ilyen márkában az a közös, hogy a lehető legalacsonyabb gyártási költségből kell kihozni a legnagyobb profitot. Az alulméretezett számítási kapacitás megbosszulja magát, nem tud eleget mintavételezni az AF, de már az is rottyra teszi a CPU-t, ha csak ránézel a Clarity beálításra.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
kovsol
üzenetére
Mivel ok is emlitik a cpu-t, teljesen jol gondoltuk, hogy ezt sporoltak ki allandoan es emiatt nem tudnak semmi ertelmeset kezdeni az af-fel. Most ha tenyleg tesznek bele normalis cpu-t, az mar felsiker, lesz mire epitkezni.
En is ugy gondolom, hogy egy z5II autofokuszt tudna, mar jo a mostanihoz kepest. -
Ijk
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Az algoritmuson biztos lehet sokat reszelni, legtöbbször pl. nem is a sebesség a gond vele, hanem az arc/szem-követés olyan idegesen ugrál hogy ha nem kifejezetten egy alannyal portrézol ahol nincs a háttérben ami megzavarja, akkor jobb kikapcsolni. Ami nekem 35mm F4-en nem gond ha nem mm pontosan a szemen van a fókusz, de f1.4-es üvegnél már igen.
Sonyt belövöm sima wide-ra és szinte soha nem kell váltanom módot, Fujin az elülső kis billentő pöcök fel van programozva hogy gyorsan tudjak váltani zóna, követő, wide, és pontszerű módok között.Múltkor videóztam, biztos user error (vagy nem). Trackinggal ráálltam a gyerekre, a másik közben elsuhant a kamera előtt, és ráállt a tracking keret, kb. 5 másodper homályos rángatás lett a videóban mire visszaállítottam a másik gyerekre a követést. Miért???
Ugyanazon a szülinapon, fotózom a gyereket, az összes lufira rá akart állni az arcfelismerő, a gyerekre meg véletlen sem. De van hogy az állólámpára ugrik rá a háttérben egy hatalmas álló kerettel. Miért?? -
kovsol
titán
válasz
hemaka
üzenetére
Van amiben a Canon most a legjobb, van amiben a Sony. Amúgy ha Nikon szintet hozna a Fuji szerintem az is nagy előrelépés lenne. Viszont ha szerintük a mostani kameráknál egy FW frissítéssel megoldható lenne, akkor az elég ciki, hogy miért nem történt ez meg már rég?
Mondjuk most a "kedvencem" az X100VI-től az volt, hogy a gyerek cipője talpán vannak karika alakú minták. Na hát én akármit csináltam azt találta meg szemnek, pedig még az AF mezőt is szűkebbre vettem, és ráraktam az arcra, majd átugrott a cipő talpára
Ült a gyerek a homokban. Na az Eye AF on/off szerintem nem véletlen van gyárilag is gyorsgombra rakva.
Ezen pl biztos tudna javítani egy FW frissítés. -
kovsol
titán
Ennél a résznél nevettem fel:
"Simply correcting the firmware where it needs to be corrected, would unlock Sony-alike autofocus performance on 5th generation gear already."
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én nagyon sokat olvastam, meg néztem ezekről videót, valódi probléma sose volt Tamron meg Sigmával. Az hogy nem fókuszál úgy mint egy GM, vagy nem tud olyan gyor sorozatot lőni az meg nem zsákba macska
ez nyilvánvaló tény. (meg nekem van is A7V gépem, Tamron, Sigma, Viltrox, Sony objektivek szintén
)
Jövő héten utazom Madeirára direkt fotózni csak. Oda majd én is Sony obikat viszek. Meg azért akkor már az X100-t is kipróbálom.
-
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
TTArtisannal is ez van, most a legújabb Lumix S9 firmware-rel pl sokat javult az AF a két TTArtisan fix-szel, pedig konkrétan nincs is ez benne a leírásban.
Ugyanez pepitában, amikor a Nikon egy fw frissítéssel kinyírta a 3rd party Z-EF adapter kommunikációt, így lett a kolléga zseniális és méregdrága Canon 50mm T/S obija kis túlzással papírnehezék (Nikon gépe van, nem is akar mást). Eladni nyilván nem tudja itthon azt az obit, túl speckó, nemzetközi oldalakon meg még nem hirdetett soha, nem is akarózik neki... -
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Két fajta 3rd party objektiv van:
#1: hivatalosan megveszi a license pl: Tamron, Sigma
#2: nem fizet semmit a Sony-nak, csak kihasználja, hogy nyitott a renszer pl ViltroxElső esetében nem kell félni, hogy a Sony változtat egyet valamin, és kuka a támogatás.
Viltrox objektívem A9-el totál csendes volt. A7V -vel, meg darál az AF motor tök hangosan. Szóval valami tényleg más lett.
Tamron és Sigma objektívvel meg semmi változás.Pl a Fuji esetében nem tudom hogy van ez, de gondolom itt se fizet egy Viltrox semmit a Fuji felé.
Új hozzászólás Aktív témák
X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
- Proxmox VE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Villanyszerelés
- Formula-1
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Parkside szerszám kibeszélő
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple iPhone 13 128 GB Midnight 100% Akkumulátor 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4411, 100% Akksi
- 27% - LG UltraFine 27UQ850V-W 4K IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

De az AI legalább arra próbál válaszolni, amit kérdezek. Ált. megnézem a belinkelt forrásokat is, amik jellemzően más szakmai fórumok vagy videók.

)

ilyent még nem is láttam egy obinál se.
legalábbis nem minden részét.
Ezen pl biztos tudna javítani egy FW frissítés.