Hirdetés
- Monitorok tucatjait hitelesíti az új GeForce driver
- AI-ra hangolta legújabb NUC mini PC-jét az ASUS
- Befutott a régóta várt, sok P-maggal kitömött, LGA1700-as Core sorozat
- Azt hittük, a GeForce RTX 3060 már leköszönt, de úgy látszik, hogy mégsem!
- Porvihar, zuhogó eső és hó, de az Akasa passzív háza kitart
- Különleges házzal jön a Colorful asztali PC-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Befutott a régóta várt, sok P-maggal kitömött, LGA1700-as Core sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
Jégmadárnak eddig is necces volt, mert inkább mocsárféle lett, minimális vízzel.
Tavaly nem voltam, napi hír ez is, hogy kiszárad és elmúlik. Közepén még volt víz, de nád, susnyás, addig poros és sáros, vagy térdig gazos az egész. 5 métert nem bírtam bemenni, vagy simán bent is ragadok.
Majd idén lehet megnézem mire jutott. Évente 1-2szer körbementem, most voltak ennél jobb helyek is, mert mikor 10 éve nagyobb víz volt akkor is messze volt minden, átlag gémhez meg ekkora susnyásban vagy nem láttam rá, vagy kiszúrta a csörtetést. Esetleg csak én voltam béna és nem találtam meg az optimális bejáratot sem a víz felé, szóval a kilátóból nézelődtem egy kört, aztán örültem a virágnak/békának. Környéken lett ennél jobb madarászós hely is, azt viszont feltöltötték vízzel, majd idén kiderül az is, hogy mennyire tetszik az állománynak.
Kíváncsi vagyok mire jut, nem egy könnyű darab, néha kiül valamire nézegetni, azokat a képeket tartjuk unalmasnak. Többihez meg helyismeret kell és akvárium.
-
Jahno
veterán
válasz
vegyszer
üzenetére
Naplásnál biztos van. Legfeljebb lesz belőle poszáta, mert az ott a főbb helyi erő. Merzsén szerintem nincs, meg ott nehezebb közel jutni a vízfelülethez. Ezeknél MME híreket, gyűrűzéseket szoktam nézni és számlálós madármegfigyelős eseményeiket. Utána csak körbe kell járni a tavat, megnézni merrefelé mozgolódik és hol fészkel
-
Jahno
veterán
Valamikor sok éve a fotós csoportom meghallotta, hogy Csepel szigeten van jégmadár, oszt egyik szombat reggel nagy erőkkel össze is gyűltek a MÜPÁnál, hogy majd megkeresik :-D Előtte persze megint én voltam a főhülye, mikor emlegettem, hogy az lehet nem ennyire egyszerű, mert alapban elég nagy az a sziget és ezekért elég rendesen meg kell dolgozni. Ez sem a legjobb, meg persze ki kell várni, akváriummal és 2 géppel majomkodni, de képem legalább van:
Fényesen érdemes ketten kibérelni a lest is, nagyon jó áron adják. Hajnalban körbementek az ösvényen, vagy kétszer, aztán lehet váltásban fél napot lesben tölteni. -
Jahno
veterán
Háát ha igérsz pár sört akkor bekedvenceltem három fészket és egy előfordulási helyét. Amúgy Tatai fényes tanösvény ott hajnali fotós túrán szinte mindig van, kb. június körül meg az új állományt tanítja repülni. Nehéz ügy az ilyen helyszínen, mindenki titkolózik és ködösít, néha meg is értem.
-
0519
senior tag
Sziasztok!
Hol tudnék, Mo-n belül, jégmadarat fotózni idén*?
*Nem sürgős határidejű a terv, de nem találtam olyan topikot, ami a nem azonnal megoldandó fotós kérdésekkel foglalkozik.
-
Jahno
veterán
Viltroxot majd jobbnak mondják, de ki kell próbálni. Ismerős az elődjétől el volt ájulva, én meg csak néztem, hogy mi ez a fos. Erre az a válasz, hogy de milyen occsó... Meglesem EXIFben melyik mikor volt nálam, mert már tudja a fene vakon én is a Viltroxot mondanám. TTartisanjaim is tök jók, csak 1 év után kotyog a közepük
Ha Fujid lenne akkor azt mondanám, hogy [link] -
Sir81
senior tag
Sziasztok! Az alábbi két objektív között vacilálok portré fotózáshoz...
Szerintetek melyik éri meg jobban vagy egy kutya?
Videózásra is használnám. Nikon z30 tulaj vagyok.
Köszi!-Viltrox AF 56mm F/1.7
-TTArtisan AF 56mm f/1.8 -
blasi19R
csendes tag
Zajcsökkentésre van külön a PureRaw nevű progi. Elvileg ugyanaz van integrálva a Photolabba is. Úgy emlékszem olcsóbb is.
-
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Igen pont a zajszűrést láttam egy videóban, azért próbáltam ki. A havidíj kérdésében igazad van, azt nem szívesen fizetnék, de egyben megvenném. Úgy csinálom valószínű ahogy írod, később nézegetem, hogy van-e rá valami akció, mert a zajszűrés miatt olcsóbban érdekelne, amúgy semmi másra egyelőre nem látom hogy használnám.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Nekem a 7-es van. 9-esnek olyan hw igénye van, hogy cserélhetek gépet, ha meg akarom venni. A zajszűrésük elég jó, de a 7-esnél csak az exportált képen látszik a végeredmény, egy kis kukucska ablakban lehet látni a egy-egy területen, hogy milyen a beállítás hatása.
Elvileg vázakat, objektíveket mérnek, kalibrálnak és így egyforma végeredményt tudnak produkálni. Egy raw feldolgozó alternatíva azoknak, akik nem szeretnének havidíjat fizetni. Komoly akciók szoktak rá lenni BF környékén, akkor kell megvenni, ha meg akarod.Vannak idétlen dolgai, bizonyos funkciók csak a külön árult komponensekkel, Film pack, View point együtt elérhetők.
-
DxO Photolab 9: próbáltátok?
Én egy youtube videó hatására letöltöttem a trialt, és nem igazán értem, hogy én nem látok valamit, vagy ez tényleg nem sokra képes. Vagy egyszerűen csak nem találtam meg benne, hogy mi az amitől ez 240 euró.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
még adtam is neki egy kupac mindenféle lejárt mozifilmet, amit csak be kell kazettázni
-
Stauffenberg
nagyúr
"De, én igen, meg sokan is, ésvagy. Ennyi erővel fotónál sem figyelem, mert minek."
Ha nem látod egy 35mm-es vetítésen a szemcsézettséget, az a te szubjektív élményed. Még fotózni is tudsz kifejezetten modern Kodak mozifilmre (mindegyik Vision 3 250D vagy 500T nyersanyagból van vágva), ha ezen sem látsz szemcsézettséget, akkor teljesen felesleges ezt a diskurzust folytatni Jánosom.
"Pont ezért írtam, hogy idehaza elvileg még rosszabb volt a minőség és nagyobb szemcsézettség, az sem látszott."
2011-ig Budapesten is 70mm-es vetítők voltak és azokat cserélték digitálisra. Fogalmam sincs miről beszélsz már megint.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"Vagy csak nem figyeled, "
De, én igen, meg sokan is, ésvagy. Ennyi erővel fotónál sem figyelem, mert minek.
"A valaha épült IMAX mozik kb 20%-ka rendelkezett bármikor is analóg vetítővel. "
Százalékról fogalmam sincs, meg az átmenetről sem a világban, vagy mit hozott le a marketing és mi volt valójában. Pont ezért írtam, hogy idehaza elvileg még rosszabb volt a minőség és nagyobb szemcsézettség, az sem látszott.
-
Stauffenberg
nagyúr
"Aztán közben moziban kisfilmről is mentek olyan szép vetítések, hogy nem láttad a szemcsét"
Vagy csak nem figyeled, ami tök természetes ha elmerülsz a film világában (ráadásul mozgóképen a mozgásokra figyelsz, nem az apró részletekre, pszichésen így vagyunk összerakva). Én járok analóg vetítésekre (Celluloid Nights sorozat a Cinema Niche szervezésében) és igenis látni a szemcsézettséget (meg a karcokat, foltokat, hibákat, amik a műfaj velejárói). De súgok még valamit: A digitálisan rögzített filmekhez is adnak hozzá utólag szemcsézettséget. Én is adok hozzá, csak a DaVinci Resolve plugin ami ügyesen szimulálja a 8, 16, 35 és 65 mm-es film szemcsézettségét került 200 euróba. Nem csak esztétikai okokból csinálja a filmipar, hanem mert álló vagy nagyon lassú képen az agyad csak akkor regisztrálja, hogy nincs probléma (nem fagyott le a kép), amikor a szemcsézettség táncol.
Mivel a film formanyelvéből sosem kopott ki a szemcsézettség, még a digitális korban sem, ezért egy átlag mozinézőnek analóg vetítésen sem tűnik fel, hogy ez más lenne, mint máskor.
"és szerintem sokan máig nem tudják, hogy az akkori Imax nem volt digitális"
A valaha épült IMAX mozik kb 20%-ka rendelkezett bármikor is analóg vetítővel. Az IMAX mindig is egy rendkívül drága dolog volt és a terjedésének a legnagyobb lökést a digitális projektorok hozták, de ez sosem adta (a mai napig sem) azt az igazi élményt, mint az analóg 70mm vetítés. A budapestiben a legutóbbi infóm szerint 2K Christie vetítők vannak, ami eléggé botrány a vászonméret tekintetében, nem is szeretek oda járni (meg semmibe ami Cinema City, évek óta kerülöm). A legközelebbi analóg IMAX terem hozzánk Bécsben van és ott sem vetítenek 70mm-ről minden nap, több tízezer euróba kerül egy mozis kópia és elég gyorsan el is tud használódni és a vetítők karbantartása is sok pénz.
De ennek a többlet felbontásnak amúgy is csak akkor van értelme, ha kihasználod. Nekem a Dunkirköt volt alkalmam háromszor megnézni (budapesti IMAX volt a legnagyobb csalódás), de ennek a filmnek is csak kb a 15%-ka volt eleve úgy megkomponálva, ahol lenyűgöz a 70mm-es film felbontóképessége. Az Oppenheimernek meg szerintem egyetlen képkockája sincs, ahol a 70mm-nek lett volna bármi értelme.
-
Vagy talán a baromi kicsi képpontok miatt kisebb az a rekeszérték, amin már meglátszik. Szenzor meg szabadon...
Mindig macera ez, hogy extrém makróhoz f11-f13-még több kellene, hogy legyen érdemi DOF, de minél újabb a vázad, annál kisebb rekeszértéken kezd diffraktálni.
Tehát lehet választani, hogy a magas ISO vagy a diffrakció miatt lesz rossz a kép.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Aztán közben moziban kisfilmről is mentek olyan szép vetítések, hogy nem láttad a szemcsét és szerintem sokan máig nem tudják, hogy az akkori Imax nem volt digitális.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen, a rollfilm az más. Még a filmes korszakban láttam egyszer egy 6x9-es (ha jól emlékszek) negatívot, akkor esett le, hogy a kisfilmes, kitobis (Nikon F65 volt akkor 28-80-nal) képeimhez képest egy rollfilmes, jó objektíves kép (ráadásul kontrollált körülmények között, pláne ráadásul hozzáértő kezében) más lesz. A belőle készült nagyítás is teljesen más volt.
A fotós csapatban volt egy srácnak egy Mamiya C330-asa. Nagyon tetszettek a képei (a jó géphez hozzátartozik, hogy tök tehetséges is volt a srác, pár ilyen volt a társaságban). -
Nekem az Olympus és a 750D pucolása is elég jól tisztít. Nekem a f11-f13 körül készült makrókon szokott csak gond lenni, de inkább csak a szenzor sarkain, és kis pöttyök szoktak lenni.
Ha f4-en már látszik, akkor elég nagy a mokka...
Talán Ruzsa mester egyik postjában volt, hogy Canon gépen a szenzor előtti üveg és a szenzor között volt kosz
@Speedfire : Az egyre meredekebben hangzik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Kisfilm esetén minden szemcsés a mai digitális standardokhoz képest, szerintem csak 120-as filmtől felfelé beszélhetünk igazán tiszta felvételről.
Egy ISO 100-as kisfilmre is ráeresztesz egy nagyobb felbontású (értsd: 16+ megapixel) szkent és láthatóan szemcsés lesz.
Az más kérdés, hogy ez baj-e, nekem nem, de azért annyira én sem vagyok szemcse-fétises, hogy a napsütötte tengerpartra 400-as filmet vigyek "esztétikai" célzattal.

-
p_adam
addikt
Én már láttam (többször is), Canon MILC kamerán, messze a legjobb a szenzorborító üveg (fluoritos bevonat, nehezen tapad meg a kosz, könnyen lefújható) és a szenzort védő zárat is itt vezették be leghamarabb).
Ha pollen szem kerül a szenzorra, fújkálással nem jön le, nedves tisztítás kell, itt viszont nagyon vigyázni kell, hogy mivel, ugyanis Sony kamerákon a nem megfelelő folyadék lekoptathatja a bevonatot, nyomot hagy rajta.
Panasonic / Leica a kettő között van, sokkal gyengébb, mint a Canon, de még mindig jobb, mint Sony.
Nikon MILC-t még nem próbáltam, vélhetően a Canon után a 2. legjobb ilyen téren, mert a DSLR-jeik is elég ellenállóak, bár ha bejutott a házba a kosz, akkor a zárszerkezet (főleg sorozatfelvétel módban), folyamatosan veri a szenzorra, így kellhet jó pár alkalom, míg kijön belőle. -
Jahno
veterán
De, ez F4en már látszik. Amit szabad szemmel látsz az F2 körül is. Sajna egyre jobban szívok vele én is, de a beépített pucolást hagyjuk én még élő embert nem találtam akinek az működött. Max. olyat, hogy évek alatt sem lett koszos a szenzora, de alig merem elhinni és nem is láttam....
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Yájj. Milyen messze van az a cucc és mennyire érthet hozzá aki vette? Egy üveget azért nem egyszerű összecseszni, ha koszos is, annak le kell jönnie.
-
Speeedfire
félisten
Elvileg próbálta pumpával, meg szenzor tisztítóval.
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Azok porszemek. Pumpa, de hozzá ne nyújon. Meg ne fújkálja szájjal. Mondjuk f4-en nem is fog látszani...
Illetve dust delete data van-e? Mert akkor lehet, hogy eddig is ott volt, csak leszedte a gép.
De amúgy ezekben gondolom van beépített szenzorpucolás. -
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha fehér szerintem a legvalószínűbb hogy nedvesség okozta folt. Pl tüsszentés vagy szemerkélő esőben objektívcsere.
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Mit vársz, mit mondjunk? Egy körtepunepával megfújhatta volna aztán lehet kérdés sem lenne. Ennyi kosz F4en már előjön, de azért az sem egy tipikus rekesz a szemléltetésre.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
némi segítség kellene. Nem jártam még így.
Nemrég eladtam a sony gépemet, hibátlan gép volt. Nem volt vele gond. Eladás előtt egy másik érdeklődönek direkt csináltam F4-es fotót, hogy minden okés. Illetve eladás előtt is átnéztem.
Erre tegnap írt az új tulaj, hogy a szenzoron van valami. 99%, hogy nem volt nálam ilyen.
Az sem tudom, hogy mi lehet az. Mert max por lehetne, de az fehér apró pötty.
-
Jahno
veterán
válasz
qnadam
üzenetére
És 2018 tavaszán ennyiért vettem:

Aztán egyik 3+ évet állt a gépben, utána adtam laborba. El is mentek a színek nem kicsit
Hívással és szkennel úgy vagyok, hogy megoldják, nekem alapban elég a kis felbontás is, aztán majd meglátjuk. Nem tudok rá mit mondani, hogy "elmondom mit várok el" vagy milyen legyen, ezekről minden csoportban mennek a nagy megfejtések, hogy "hát nem mindegy, hogy szkennelik be". Sokkal előbbre nem vagyok ezekkel a bölcsességekkel sem.Voltak néha fura nyersanyagaim és hozzá színhő:
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Most ezt a pakkor vettem a következő nekilódulásra, bár egyesek szerint a Foma az elég ergya és inkább Ilford kellett volna, de nekem kb. továbbra is mindegy, készleten sem volt:

Ilyen Agfát használok még és ha egyszerre veszel hasonló nagyobb pakkot, akkor a Foxposta is ingyen van: [link]
Utána végtelenségig lehet elmélkedni, hogy melyik milyen vagy mire, egyik haver köpködi az Agfát, de hát ki kell próbálni aztán mindenki ossza be magának. Manapság ilyen 2ezer forintos cuccnak meg kb. kifejezetten örülni kell, úgy meglódultak az árak.
-
-
ja, csak filmtől is függ, mennyire lesz szemcsés, előhívástól is...
ez pl kodak t-max 3200, ennél nem annyira meglepő a szemcsézet
ha most akarnék valami hasonlót csinálni, azt kevésbé szemcsésen szeretném, de majdnem ilyen kontrasztosan. esetleg több részlettel a csúcsfényeknél
persze fogalmam sincs, miben, hogyan hívták, 15 évvel ezelőtt ritka trágya helyek voltak, ahol az ilyesmit intézték. a mindenki által dicsért sajtólaborból jöttek vissza úgy szkennelt képek, hogy a vegyszernyom rajta maradt meg a kosz az elvileg frissen hívott filmen.
-
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Egyszer fényképeztem egy magas érzékenységű Rollei filmre, csak az a baj, hogy már nem emlékszek, hogy ISO 1600-as volt vagy 3200-as. Ha előbbi, akkor is 3200-ra exponáltam. Az az emlékem van meg vele kapcsolatban (olyan 20+ éve volt kb.), hogy mennyire szemcsés volt. Ha a mai digitális gépek ISO 3200-ához van szokva a szemünk, el se tudjuk képzelni, hogy az valójában mennyire zajtalan. Sajnos a komplett tekercs elveszett, és szkennelt képem se maradt meg róla. Pedig pár tök jó esti séta meg volt róla örökítve a belvárosban. :/
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
ja, most olvastam, hogy az "olcsó" fujit valójában nem a kodak gyártja, csak pletyka
de azt nem mondták, hogy valójában a fuji gyártja, vagy bárki más. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Jó kérdés mi van a Rollei márkával, mert amúgy ezt a nevet is ma már jókedvűen használják kínai gyártók megvásárolt licencként. Persze egy próbát megérhet, de egy kicsit drágállom, ennyiért Ilfordot és Kodakot is kapsz
De amúgy egy tipp, hogy a Kentmere is tök jó "olcsó Ilfordnak" (testvér cégek egyébként), amíg névértéken exponálod, alig lehet őket megkülönböztetni. Push/pull esetén kijön a drágább Ilford előnye a tesztek szerint.
De amúgy ne lepődj meg a káoszon a filmpiacon.
A Kodak már a Fujifilmnek gyárt, sőt most már két Kodak is van ami filmet gyárt saját márkanév alatt (Kodak Alaris, ami az eredeti cég csődje után alakult Angliában, de az eredeti Eastman Kodak is elkezdett újra gyártani házon belül). -
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Köszi szépen. A városban a legtöbb labor egy magánszemélyhez hordta hívatni, akinek a kisujjában van a ff és a dia hívás. Egy idő után valahogy kaptam hozzá közvetlen kontaktot, és hozzá hordtam. Nagyon jókat lehetett vele beszélgetni, eredeti személyiség, rengeteget tud a fotózásról, közvetlen, szóval olyasvalaki akivel szuperül el lehet beszélgetni. Sajnos befejezte, eladta az összes felszerelést, már nem csinálja.
Azért írom csak ezt, mert legjobb tudomásom szerint a Kárász utcai Fuji hozzá hordta. Ha megoldották valahol máshol, az nem rossz, mert egyébként ott is dolgozik (dolgozott? nagyon rég nem jártam arra) egy kimagaslóan rendes, megbízható jó szakember. De igazából a belvárosnak azon a részén nem jártam már szerintem legalább 10-15 éve.A Profi Fotóra tippeltem volna egyedül, akkor őket még megkérdezem. Velük van tapasztalatom, régen sokszor kértem náluk úgy hogy filmhívás (C41) + szkennelés, jó munkát csináltak, visszatérő voltam hozzájuk. Aztán volt 1-2 olyan ötletem szkennelésre ami egyedi, pepecselős dolog lett volna, arra meg lett egy barátomnak a munkahelyén egy jó filmszkenner, ő megcsinálta ezeket, de az sincs már meg (mármint a gép, nem a barát). Nem tudom, hogy milyen minőségben, felbontásban szkennelnek, de valószínű egy próbát meg fog érni.
De teljesen igazad van, már pár tekercsnél kijönne a futárszolgálat ára. Igaz egyelőre csak egy tekercs filmem van
de épp a napokban dobta fel az alza ezt a kettőt: [link] [link] és régebben fotóztam Rollei R3 filmre, nem tudom, hogy ez mennyire állhat távol tőle. Lehet rendelni kéne. -
-
-
válasz
lugosi
üzenetére
a ff filmmel ez a bajom, hogy csomó lehetőség van, milyen hívó, mennyi idő stb, nem olyan egzakt, mint a c41

mondjuk egy lab4artból legalább kinézem, hogy meg lehet velük beszélni, hogy milyen eredményt szeretnék látni.Szilaslabor árlistát, honlapot, bármit nem tud valaki? facebookon van egy 2023-as, ami már gondolom nem aktuális, újabb nincs, honlap sincs...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Két tipp jött fel egy gyors Google/Reddit kereséssel Szegedre:
1. Profi Fotó Kft. - 10 naponta dobnak be egy adag filmet a gépbe, így akár lehet ennyi is a várakozási idő (Budapesten is megesik, hogy például színest tudnak akár másnapra is, de fekete-fehér meg 1 hét, ECN-2 (mozifilm) esetén 2-3 hetes az átfutás).
2. "Fujifilm a Kárászon" - Így hivatkozik rájuk a Reddit népe is. Borzalmas weboldal, szerintem a Fujilabor.hu égisze alá tartoznak (legalábbis azon is az ő címük van megjelölve az egyik átvételi pontként), árak nem ismertek.
Az Profi Fotónál vannak árak feltüntetve, de 3990 Ft / tekercs csak a hívás, ami a budapesti árak duplája, itt a szkennelés még +2990 Ft, ami vel már közel 7 ezer forintnál járunk (és még nincs papírképed).
Fotológusnál (Budapest):
Hívás + Scan: 3990 Ft
Hívás + Scan + Papírkép: 4990 FtPersze ennyiért csak az alap (6 megapixel, Jpeg) szkennelés jár.
Egy-egy tekercs miatt lehet tényleg nem éri meg a futárral bajlódni, de 2-3 tekercstől már nagyon is.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen szegedi vagyok. Meg tudnád írni, melyik vállal itt? Az tök nagy segítség lenne, mert az elküldés pénz, idő, macera, és jelenleg nincs is csak összesen 1 tekercsem.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Neked lehet a legegyszerűbb, hogy három-négy tekercset összevársz és elküldöd valamelyik budapesti labornak, így egy kicsit szétterül a szállítási költség. Lehet rosszul emlékszem, de talán Szegeden laksz, nem? Ott találtam egy labort, de dupla annyi a díja, mint Budapesten, szóval még a küldözgetéssel együtt is olcsóbb lenne.
Facebookon az Analóg-Filmes Fotózás csoportba érdemes belépni, eléggé segítőkész közösség és ha beírod, hogy ismer-e valaki helyet a környékeden ahol laborálnak, akkor talán akad olyan, amit a Google is nehezen talál meg.
Vagy meg kell tanulni otthon hívni.

-
Jahno
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
20 évvel ezelőttiek sehol, de azért Cafe analóg, Fotológus, F64, unidome, egyebek pont elég hely nyílt most a városban ilyen vagy olyan koncepcióban. Nem megoldhatatlan.
Év végén kísérleteztem gyerökkel, hogy egyáltalán mi esik ki belőle, mekkora látószög kell, vagy éppen mennyi fény. Szerintem máig pislog, 5 vaku lett megszorozva 6-8 villanással :-D
Nyáron megpróbálok valamit kihozni belőle. Odahaza volt előszoba, elfeküdt a lépcsőn, padlón, mentünk egy kört az utcán, szóval igazi kísérleti fotográfia, minimális ésszel. De inkább ész nélkül
Legtöbb kinti az csúnyán bemozdult, amit sejtettem előre csak nem tudtam... -
válasz
qnadam
üzenetére
Rental, jaja 
Nekem fordítva, mire hozzám kerül a gyári, már le van használva. Az utángyártottban legalább a cella új.
Az utóbbi időkben a kínai réz jelenség sem gyakori.
-
-
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
"@qnadam : Meg akkut újat érdemes venni."
Szomszéd fotós csoportban ezért voltam a feketeseggű, mert éltettem az új és utángyártott akkukat, ember meg csak mantrázta, hogy mindenki más hülye aki nem Ebayről vesz gyári használtat, mert az legalább tartós és jó. Felőlem lehet hülye, csak ne hirdesse mert még valaki elhiszi.
Nehéz téma minden csoportban.
-
-
hemaka
nagyúr
válasz
j.bravo
üzenetére
Teljesen valid adok-veszek oldal, az eus reszleguk berlinben van, sokszor bizniszeltem mar veluk. Bar eladni nekik nem igazan eri meg, venni is csak akkor, ha valami csak ott van.
14 napos visszakuldes is jatszik, mindegy mennyi expot tettel bele, szoval gepet probalgatni is remek. -
válasz
j.bravo
üzenetére
az eu részleg berlinből szállít. szállítási költség nyilván van tízeurós akkunál nem éri meg

néha érdekes árazások vannak, csomó minden drága (de mellette ott van az egy év gari), néha viszont lehet lőni olcsó dolgokat. godox v1 prot például bőven az itthoni használtpiaci ár alatt vettem.
+ meg kellett volna venni a kis sachtler állványt
meg a nagy godox vakut... -
Stauffenberg
nagyúr
Múltkor kértem árajánlatot egy beküldeni kívánt csomagra. Azért pislogtam, hogy kerek 40% árrést hagynak maguknak.
Jó tudni, mikor magyar eladónál alkudozol és azzal fáraszt, hogy az MPB-n is ennyi. Mondtam az egyiknek legutóbb, hogy akkor adja el ott, kérjen rá árat tőlük (nem véletlenül nem ott próbálja eladni, valószínűleg már nekifutott egyszer). Én lealkudnék 20%-ot, ők meg 40-et fognak, döntse el melyikkel jár jobban.
Amúgy sem korrekt MPB árat kérni egy fényképezőgépért amire már semmi gari nincs.
-
Jahno
veterán
válasz
j.bravo
üzenetére
Érdekes módon EUból jönmegy. Rejoy szerintem fel is újít, MPBnél igazából kupeckednek és garival némi felelősséggel közvetítenek a vevő-eladó közt. Kb-ra előre beárazzák a cuccot, elküldöd, kifizetik, kirakják a bótba, eladják. Ezért occsón vesz, drágán ad. Kivéve qnadamnak, mert mázlista
-
j.bravo
addikt
ha jól értettem illetve találtam a megfelelő url-re (nekem is új, most qnadam hsz-e kapcán kerestem rá) - olyan mint mobilra a rejoy, de ez fotócuccokra és internesönel. Adnak egy év garit. Azt mondjuk még nem találtam meg hogy hol van a székhelyük, az árra mennyi szállítási költséget-miazmást kell rászámolni, de első blikkre tetszetősnek tűnik.
-
-
egyúttal érdeklődnék, hogy pár éve lejárt, de hűtőben tartott kodak elite chrome (ami állítólag ektachrome csak más név alatt) c41 keresztbehívással valakinek van-e tapasztalata

-
-
Jahno
veterán
Ennyi, le kell csapni, K&F adapter és valami manuális, oszt.... Oszt nemtom, tőzikés szezon nekem kimaradt, márciusban jön a "kiskékgeci" a Beliczay szigeten, annak jók áll minden ilyen, csak remélem nem fogok ráérni.
Ez is valami Helios-M4/3 és ki tudja milyen konfiguráció volt, van belőle milliárd, lehet kísérletezni:

-
-
-
-
Jahno
veterán
1est nem vennék, haversrác manuállal játszani pld. 7C-t vett egész jó áron (fotós piachoz képest jó áron)
A7-II kevés expós kit, némi +akkuval 250ezer, de ezek alkudhatók. 300ezer expósból most jött a piacra 180ezer körül, az mondjuk nagyon nem sok pénz és nem kevés expó, de ebből nem láttam leszakadt zárasat, ha mégis akkor cumi. Most D850et láttam sokkal drágábban, vagy hasonló árban 5D-II-IIIast, de azt megint nem vennék.
Ez ugyan jópár hónapos, de ennyi expóval szerintem pont rendben van és ki lehet fogni. Ki kell tűzni egy irányt és nézni a piacot.

-
-
Jahno
veterán
"Egy E-M10-nél jobbat 250-ért?"
Ha valamit manuálkodna, akkor A7-II. Erre. Aztán mivel változatos dolog szokott kiesni, meg erre is és arra is, egyből lesz az embernek 3 gépe. Tükröset nem vennék, első hsz-re meg éppen írni akartam litániát, de felét elmondtam szóban meg szerintem ezeket a múltban pont lerágtuk.
"APS-C Canonokat pl. bőven kapsz 250-ből,"
Mást is. M50 elég occsó, legalább semmire sem jó de nincs vacak képe, zajban szerintem veri az Olyt is, de nem sokat szórakoztam vele. Nyeklős műanyag és mire elterjedt volna arra beszántották. Nálam van qnadam 6300as vasa occsóért eladó :-P Nekem nem akar kézreállni, pedig pár napja próbálkozom vele és fókuszban is jobbhoz szoktam. Szokás az nagy úr vagy mi.....
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H110M i5 6500 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T3 Plus NBASE 600W
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Gamer billentyűzetek /Akko/Monsgeek/Asus/SteelSeries/Das Keyboard/Ozone/Deltaco/DE/EN/UK/Számlával!/
- Honor X7b 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ha Fujid lenne akkor azt mondanám, hogy