Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
válasz
Rhino666 #34890 üzenetére
Saját vélemény, tapasztalat, hogy jó az a SELinux. Amikor még a konténer technológia még nem volt ilyen elterjedt és egy sérülékenységet kihasználva bejutottak a webserverre, akkor addig jutottak. Semmi egyebet nem tudtak csinálni. Míg ahol nem volt SELinux, ott gyalu, és restore backupból a szerver kompromittálódott.
SELinux, AppArmor - MAC, MandatoryAccessControl, vagyis felcimkézel mindent, hogy melyik process mihez férhet hozzá. "Felülírva" a klasszik user/group szintű jogosultságokat.
-
válasz
Rhino666 #34890 üzenetére
Az SELinux az annyira secure lett, hogy kb. használhatatlan. Gyakorlatban az AppArmor egy sokkal értelmesebb security modul. A kernel hardening az passzív védelem gyakorlatilag kikapcsolsz felesleges dolgokat, ez aktív. Előbbivel óvatosan, nagyon hülye guide-ok vannak.
Máig a kedvencem amikor valami kezdő security-s az ügyfélnél szólt, hogy kapcsoljuk ki az IP forwardingot, mert az nem secure. Ezután jeleztem neki, hogy a termék egy router -
Hulye kerdes: biztos megeri bohockodni a SELinux modullal? Annyival jobb mint egy mezei Kernel hardening? AppArmor nem egyszerubb?
-
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #34886 üzenetére
tanultam újakat most
SElinux nem kezeli a fuse csatolt meghajtókat így onnan mindent blokkol. Például egy NTFS partíció. Ez azért van, mert nincs fájl címkézés NTFS alapon és nincs rá mód onnan bármit engedélyezni. Persze, linux, használjak más partíciót, de egy hordozható HDD-t nem tudok ext4-re formázni, hogy használható legyen mindenhol. -
válasz
daninet #34885 üzenetére
annyira nyakatekertnek és bonyolultnak tartom selinuxot
Ezzel nem vagy egyedül.
De a disztrók mentségére legyen mondva, hogy újabban már elég jó policyket szállítanak alapértelmezetten is. Emlékszem, régebben mindig első dolgom volt kikapcsolni a SELinuxot, mert állandóan kötözködött a programokkal. Többek közt a Docker sem ment miatta, de egy nyomorult helloworld.c-t nem tudtam lefordítani, mert az neki nem tetszett.
Egy ideje én már nem futok bele ilyen problémákba, úgyhogy nem is kapcsolgatom ki a SELinuxot. -
daninet
veterán
aahh most tanultam meg hogy selinux nem kezeli a szóközöket az útvonalakban de qemu mindent szóközzel hoz létre ezért mindent vagy escape karakterezni, vagy átnevezni vagy symlinkezni kell
csak panaszkodni jöttem, megoldottam. Köszönöm, hogy eljöttek a TEDtalkomra.annyira nyakatekertnek és bonyolultnak tartom selinuxot, kb kettőt léptek hátra UX terén a redhat alapú disztrók.
-
-
vargalex
félisten
válasz
.-..-. #34876 üzenetére
Talán arra érdemes lehet figyelni, hogy a saját szolgáltatásaid (így pl. a samba) ne hallgasson a wg0 interface-on. Mert alapból általában minden interface-on hallgat. És ugye akkor a WireGuard peer felől is elérhető lesz minden megosztott tartalmad.
Ahogy írtam, ez minden szolgáltatásra igaz, így pl. az SSH-ra is. -
Lenry
félisten
válasz
f_sanyee #34877 üzenetére
Nem, mert ez a peer konfigjában van. Az oda felvett címek csatlakozáskor bekerülnek a gép routing táblájába.
Mod: nyilván nem minden forgalom, ami egyébként is benn van a routingban, tehát mondjuk az aktuális LAN cím, az jó eséllyel magasabb prioritású útvonal, mint a 0.0.0.0/0.
De az internet forgalom az biztosan a tunnelen fog így átmenni. -
.-..-.
tag
Ez csak az Internet-re vonatkozik vagy erről a gépről minden átmegy a tunnelen?
A terv az lenne, hogy igazából a qbittorrent működjön ezen a gépen VPN mögött.
Ez az egyetlen szolgáltatás, ami az internet forgalmat használ.
Ennek beállítottam, hogy a "wg0" hálózati eszközt használja.Minden további dolog ami ezen a gépen fut (pl. samba) csak a helyi hálón működik.
Most például megy a Samba elérés, de akkor szerinted ez is átmegy a tunnel-en? -
.-..-.
tag
"nem világos miért akarod szopatni magad a systemd-vel, gondolom az a konfig 1:1-ben betölthető a wg-quickbe"
Azért akarom "szopatni" magam, ahogy fogalmaztál, mert a wg-quick-hez felkell tennem egy wireguard-tools csomagot.
Ahhoz, hogy be tudjam importálni a konfigot és írni tudja a /etc/resolvconf-ot kell neki az openresolv csomag is.
Minek tegyem fel ezeket jó esetben egyetlen futtatáshoz, amikor annyit csinálnak most, hogy megírnak egy pár soros konfigot helyettem.
Ezért akarom magam megírni.Akkor, ha jól értem, így kéne kinézni esetemben a systemd konfignak, ha a fentebb említett szolgáltatói VPN adatokat használom?
/etc/systemd/network/99-wg0.netdev
[NetDev]
Name=wg0
Kind=wireguard
Description=WireGuard tunnel wg0
[WireGuard]
ListenPort=51871
PrivateKey = key1_blah_blah...xyz
[WireGuardPeer]
PublicKey = key2_blah_blah...xyz
AllowedIPs = 0.0.0.0/0
Endpoint = 123.456.789.1:51820
/etc/systemd/network/99-wg0.network
[Match]
Name=wg0
[Network]
Address=10.2.0.2/32
DNS = 10.2.0.1
-
Lenry
félisten
válasz
.-..-. #34868 üzenetére
ha kapsz egy letölthető konfigot, akkor nem világos miért akarod szopatni magad a systemd-vel, gondolom az a konfig 1:1-ben betölthető a wg-quickbe. azt használva pont ugyanúgy meg lehet tanulni a működését. ráadásul az egész pár sor, tök magától értetődő, számomra megváltás volt, a sok macerásan konfigolható VPN után a WireGuard
de mindegy, a kérdésedre a válasz: a ListenPorthoz azt írsz, amit akarsz, 51871 a default, de a WG bármilyen porton működik.
DNS-re ott a válasz az általad linkelt oldalon:To use a peer as a DNS server, specify its WireGuard tunnel's IP address(es) in the .network file using the
DNS=
option. -
Lenry
félisten
NVIDIA videókártya ventilátor szabályozásra mi a bevett módszer?
GT1050Ti van a gépben, idle-ben is 30%-on megy a venti, szerintem nyugodtan mehetne ez lejjebb.Debian, nincs GUI
-
.-..-.
tag
Nem igazán látom át a dolgot ...
Szeretnék systemd-networkd-vel Wireguard-ot használni úgy, hogy a wg-quick-et kihagynám.
Azaz saját magam állítanám be a tunnelt.
Egyrészt nem akarok plusz függőséget, bár azzal egyszerű lenne, de főként szeretném megérteni/átlátni a működést.
Elméletileg a systemd natívan támogatja a Wireguard-ot.
A gép kliens lenne, a VPN szolgáltató ad egy letölthető conf fájlt.A gondom az, hogy a systemd-networkd konfigjába nem tudom milyen értékeket és hova írjak a VPN szolgáltató konfigjából.
Példa a VPN szolgáltató konfigra:
[Interface]
PrivateKey = key1_blah_blah...xyz
Address = 10.2.0.2/32
DNS = 10.2.0.1
[Peer]
PublicKey = key2_blah_blah...xyz
AllowedIPs = 0.0.0.0/0
Endpoint = 123.456.789.1:51820
A systemd-networkd konfig pedig így nézne ki: [link]
- Itt például nem tudom a "ListenPort"-hoz mit írjak,
- Feltételezem a szolgáltató VPN konfig DNS-ét a /etc/resolvconf-ba kell írnom, igaz?Segítenétek egy minta 99-wg0.netdev és 99-wg0.network megírásában?
-
.-..-.
tag
válasz
Rhino666 #34864 üzenetére
Rhino666, Archttila:
Köszönöm.
Azt hiszem, akkor a systemd-networkd/systemd-resolved lesz a választott páros.
Egyszerűen, a "ha már úgyis ott van, akkor azt használom" alapon.Más:
Az ssh portot (egyelőre) átraktam a 63633 portra és ezt nyitottam ufw-ben.
Akkor a fail2ban megfelelő így?# /etc/fail2ban/jail.local
[sshd]
# To use more aggressive sshd modes set filter parameter "mode" in jail.local:
# normal (default), ddos, extra or aggressive (combines all).
# See "tests/files/logs/sshd" or "filter.d/sshd.conf" for usage example and details.
#mode = normal
enabled = true
port = ssh,sftp,63633
logpath = %(sshd_log)s
backend = %(sshd_backend)s
-
-
-
-
.-..-.
tag
Itt is feltennék egy kérdést, ha megengeditek.
Egy szerveren (home server, Arch, semmi DE/GUI, ssh elérés) milyen hálózatkezelőt használnátok Wired IPv4 1Gb kapcsolatnál?
1. systemd-networkd (+ systemd-resolved)
2. netctl (+ openresolv)
3. NetworkManager
4. valami más
Későbbiekben esetleg Wireguard VPN elérés is lenne. -
fekete.puma
tag
Köszi az még érdekelme, hogy az utolsó csatoláshoz mit szóltuk rendben van úgy és lefut a trim?
<file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=3422-DFFC /boot/efi vfat defaults,umask=0077 0 2
UUID=279e0ae5-c9fe-4c36-a052-3928f0d0e743 / ext4 defaults 0 1
UUID=b1ff0ad5-1e7b-475e-bf77-78689b0d2fba swap swap defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
/dev/disk/by-uuid/f82502a9-ec09-73d7-bce9-7f77aa8e5e91 /mnt/f82502a9-ec09-73d7-bce9-7f77aa8e5e91 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
Horvi
őstag
válasz
fekete.puma #34857 üzenetére
Emlékeim szerint ezek FP-k.
-
válasz
fekete.puma #34857 üzenetére
Ez normalis, olvass manual-t.
-
fekete.puma
tag
Lefuttattam az rkhuntert és ezt a három fihyelmeztetéseket dobta fel.
Szerintetek?egrep: warning: egrep is obsolescent; using grep -E
/usr/bin/egrep [ Warning ]
egrep: warning: egrep is obsolescent; using grep -E
/usr/bin/fgrep [ Warning ]
egrep: warning: egrep is obsolescent; using grep -E
/usr/bin/ldd [ Warning ] -
Krissz80
senior tag
Sziasztok,
Tudja valaki, hogy hogyan lehet az ALSA resamplingot kikapcsolni?
Most sikerült a frekit valahogy átforce-olnom 44100-re a default 48000-ről, de így a nagyobb felbontású fileokat tolja vissza.
Mondjuk a hang az még mindíg jobb így...
De az igazi az lenne, ha hagyná békén. -
-
Keem1
veterán
válasz
f_sanyee #34853 üzenetére
Oh igazad van, módosítottam a sorrendet, így most jó:
Chain INPUT (policy ACCEPT)
num target prot opt source destination
1 ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
2 ACCEPT icmp -- anywhere anywhere
3 ACCEPT all -- anywhere anywhere
4 ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:ssh
5 ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:https
6 ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:http
7 REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-host-prohibitedKöszi a segítséget
-
Keem1
veterán
Srácok, iptables helpet szeretnék kérni.
A cél: 80,443 portok nyitása apache webservernek.Ez van most:
Chain INPUT (policy ACCEPT)
num target prot opt source destination
1 ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
2 ACCEPT icmp -- anywhere anywhere
3 ACCEPT all -- anywhere anywhere
4 ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:ssh
5 REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-host-prohibited
6 ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:https
7 ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:http
8 ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:http
9 ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:https
10 ACCEPT udp -- anywhere anywhere udp spt:ntpNa, ezzel nem érhető el kintről a webserver (de a curl http://localhost kiválóan megy).
Ha ez segít, ha ezt a rule-t bedobom, akkor kintről is elérhető (de nem akarom ezt permanensen):
sudo iptables -I INPUT -j ACCEPTMit rontok el?
Előre is köszi a helpet. -
válasz
GuMipOkE #34831 üzenetére
Nekem egy ilyennek az elektronikája van, kókányolt házban, szépen megy róla a Debil, de mondjuk nem volt egyszerű. Később csináltam UEFI-st meg 64 bitest is.
-
Erre valakinek esetleg ötlete?
ARM architektúrás Arch Qemu-n... -
válasz
.-..-. #34847 üzenetére
A mutter változott, bekerült a triple buffering, amit 4 éve csiszolgattak. Elméletileg pont, hogy gyorsabbnak és simábbnak kellene lennie az animációnak... milyen GPU-d van?
Állítólag a 48rc-re való downgrade megoldja a problémát:sudo pacman -U https://archive.archlinux.org/packages/m/mutter/mutter-48rc-1-x86_64.pkg.tar.zst
De itt is írnak releváns dolgokat, nézegesd át őket:
https://gitlab.gnome.org/GNOME/mutter/-/issues/4000 -
.-..-.
tag
Tudom naiv gondolat (és van tippem a válaszra), de van valami halvány remény, hogy Arch-on visszatérjek a Gnome 48 -> 47 verzióhoz?
Nem tudom a mutter változott vagy mifene, de gyakorlatilag látványosan lassú lett, ahogy összerak egy window-t open/resize alkalmával. (doublecmd-qt6, audacity, etc)
Ez eddig nem volt ilyen.Ja, QT ablak ugyan, de a QT pont nem változott úgy látom.
(Relatív új telepítés, szerintem nincsen meg minden old Gnome komponens. Talán egy másik gépemen a cache-ben még ott van) -
qemu-ovmf-x86_64 csomagról van szó, ez valóban egyébként az edk2-s csomag, Tumbleweed azért tette elé a qemu prefixumot, mert ez itt kifejezetten a Qemu-hoz készült.
daninet, ha ilyen van, rollbackelj vissza egy korábbi snapshotra, és bootolj be onnan, ez a legegyszerűbb. Aztán majd frissítesz, ha kijavították a bugot.
-
vargalex
félisten
válasz
sh4d0w #34841 üzenetére
Ez igaz, de daninet eredetileg a qemu csomagot írta, hogy hibás... Egyébként Archon valóban az edk2-ovfm csomag kell az UEFI boot-hoz, ahogy Lenry kolléga írta. De ez a qemu-tól teljesen független, csak úgy látszik openSUSE-n saját csomagot csinálnak belőle és ellátják qemu előtaggal.
-
-
Biztos, hogy ugyanazt nezitek? Lenry a qemu csomagot mutatja, daninet meg a virtualis UEFI firmware csomagot...
-
Lenry
félisten
válasz
daninet #34834 üzenetére
Archon nincs ilyen csomag, meg a verziószám is teljesen más
lenry@vavatch:~$ pikaur -Qi qemu
Név : qemu-base
Verzió : 9.2.3-1
Leírás : A basic QEMU setup for headless environments
Architektúra : x86_64
Webcím : https://www.qemu.org/
Licencek : BSD-2-Clause BSD-2-Clause-Patent BSD-3-Clause CC0-1.0 FSFAP GPL-1.0-or-later GPL-2.0-only GPL-2.0-only WITH Linux-syscall-note
GPL-2.0-only WITH Linux-syscall-note OR BSD-2-Clause GPL-2.0-only WITH Linux-syscall-note OR BSD-3-Clause GPL-2.0-or-later
GPL-2.0-or-later OR BSD-3-Clause GPL-2.0-or-later WITH Linux-syscall-note ISC LGPL-2.1-only OR BSD-3-Clause LGPL-2.0-or-later
LGPL-2.1-or-later LicenseRef-Public-Domain MIT
Csoportok : Nincs
Szolgáltatja : qemu=9.2.3
Függ : qemu-common=9.2.3-1 qemu-img=9.2.3-1 qemu-system-x86=9.2.3-1 virtiofsd
Igényli : qemu-desktop
Opcionálisan igényli : libvirt
Ütközik : Nincs
Lecseréli : Nincs
Telepített méret : 49,57 KiB
Csomagoló : David Runge <dvzrv@archlinux.org>
Fordítás ideje : 2025. márc. 30., vasárnap, 13:50:07 CEST
Telepítés ideje : 2025. ápr. 1., kedd, 13:44:34 CEST
Telepítés oka : Kézzel telepítve
Telepítőszkript : Nem
Ellenőrizte : Aláírás
-
-
daninet
veterán
válasz
kovaax #34835 üzenetére
igen. Elég sokat mondogatják, hogy mennyire stabil tumbleweed és tényleg az. A rendszer stabil. De ha elkezded használni és lesz sok csomagod akkor időnként óhatatlanul lesznek bugos csomagok amiket ők repóba raknak miután sikeresen lefutott a self test.
Rendszer szinten sosem volt még gondom vele.De valszeg én is váltok fedorára. Dolgozok a gépemen, nem szeretem reggel fél8-kor az ilyen meglepiket. Nem az első eset
-
vargalex
félisten
válasz
daninet #34834 üzenetére
Az Arch a quemu verziószámozását tartja. Az openSUSE valami saját verziószámozást használ...
-
-
daninet
veterán
a qemu-ovmf-x86_64 csomag verzióját nézed? Mert én úgy látom ezt dátummal és verzióval számozzák.
Tumbleweed egyébként és ha jól olvastam RPM-es disztrókat érintiInformation for package qemu-ovmf-x86_64:
-----------------------------------------
Repository : openSUSE:Tumbleweed
Name : qemu-ovmf-x86_64
Version : 202502-1.1
Arch : noarch
Vendor : openSUSE
Installed Size : 64.9 MiB
Installed : Yes
Status : out-of-date (version 202411-1.2 installed)
Source package : ovmf-202502-1.1.src
Upstream URL : https://github.com/tianocore/edk2
Summary : Open Virtual Machine Firmware - QEMU rom images (x86_64)
Description :
The Open Virtual Machine Firmware (OVMF) project aims to support
firmware for Virtual Machines using the edk2 code base.
This package contains UEFI rom images for exercising UEFI secure
boot in a qemu environment (x86_64) -
daninet
veterán
Ma reggeli meglepi, bugosan adták ki a QEMU új verzióját. Rolling disztrósokat érinti. Fekete képernyő a konzolban és 100% CPU használat megy.
qemu-ovmf-x86_64-202411-1.2 csomagra kell rollback-elni és lockkolni frissítés alól amíg nem javítják. Hátha mást is érint. -
GuMipOkE
senior tag
Egyébként még az is lehet, hogy az USB-s kártyaolvasóval van valami. Van egy ICY m.2-es külső USB-s házam, benne egy m.2-es ssd-vel. Adatokat zsírul lehet vele hurcolászni, de nem bootol róla a debian. Hasonló axagon házban meg ugyanez az ssd igen.
-
-
Lenry
félisten
válasz
#36299904 #34826 üzenetére
Miért az én gépe(im)en kellene megoldani a problémát
mert neked van rá szükséged, hogy működjön. de ezek szerint annyira mégsincs
Én azt hittem, hogy ismeritek ezt a problémát
miért kéne ismernünk? nem gyakori scenario, hogy SD kártyáról akarna bárki op.rendszert futtatni, mert baromi lassú lesz és a kártya is gyorsan tönkremegy.
ettől függetlenül segítettünk volna, ha hajlandó lettél volna válaszolni a kérdéseinkre, de ha nem, hát nem. majd megoldod, ahogy akarod.
-
-
vargalex
félisten
válasz
#36299904 #34826 üzenetére
Ezek elég erős szavak főleg egy újonctól. A kolléga szépen megkérdezte, hogy hol áll meg a boot, hogyan vannak felvéve az fstab-ba a partíciók. Utóbbi okozhat problémát, ha eszköz névvel hivatkozik rá, hiszen a kártyaolvasóba helyezett kártya ezközneve más lesz, mint egy USB-s olvasóba helyezett kártyáé.
Amíg ezekre nem válaszolsz, nagy valószínűség szerint senki nem tud segíteni, mert szerintem itt igen kevés ember futtatja SD kártyáról a rendszerét x86 esetén...Azt pedig nem várhatod el senkitől, hogy csak miattad tegyen fel egy rendszert és próbálja ki. Mi lenne, ha valaki megtenné és mondjuk nála működik? Elfogadod a választ úgy, hogy ugyan úgy nem lennél semmivel előrébb?
-
törölt tag
Az én problémám? Honnan veszed ezt? Tedd fel és próbáld ki. Egyből tiéd (is) lesz a probléma.
Nézd, az én gépem nem kisérleti gép. Plusz nem is értek a linuxhoz mélységében. Miért az én gépe(im)en kellene megoldani a problémát?
Én azt hittem, hogy ismeritek ezt a problémát ti is és vagy azt mondjátok, hogy ezt és ezt kell csinálni, vagy azt, hogy majd a disztribúció megoldja egyszer.
Egyébként a Perplexity mi-t kérdeztem. Azzal kezdte, hogy "ismert probléma" de amit megoldásokat adott rá, egyik sem működött (vagy én csináltam rosszul). Azt hittem ti majd adtok rá jó megoldást. Tévedtem. -
törölt tag
Lenry, Rhino666: Sajnos én nem vagyok linux szakértő, kár volt ide írnom. Hát hogy a fenébe tudnám én az efi könyvtár tartalmát megadni, meg minek is. Ez egy új Debian linux. Gondoljátok, hogy nekem mást csinál mint másoknak? Nézzétek meg a saját gépeteken.
Elnézést, hogy ide írtam!
Ezt az új Debiant elrontották. Visszatérek a korábbihoz, ami még nem csinálta ezt.
-
-
cibus
senior tag
Heroic launcherben hogyan tudom syncronizálni a játékmentéseim? Játékok listáját bejelentkezés után letölti, fel is tudok telepíteni játékot, indul is, de mintha sose jártam volna bennük. Ilyen felhő alapú sync-et hogyan tudok?
Köszi -
törölt tag
Szevasztok!
Felraktam a Debian 12.10 Xfce-t egy laptop kártyaolvasójába helyezett sd-kártyára. Tökéletesen működik. Ha viszont ezt a kártyát egy USB-s kártyaolvasóba teszem, akkor nem bootol be. Eddig más linux rendszerek ezt nem csinálták. Tudtok rá valami megoldást?
-
-
Lenry
félisten
futott már bele valaki ilyenbe a Chrome-mal?
-
Vasti74
senior tag
válasz
salaud #34810 üzenetére
Köszi, ezt is megnézem majd a jövő héten, ez a hétvége nem a számítógépes szívásoké lesz ;-) Egyébként lehet, hogy tényleg "hardveres" megoldást kell majd keresnem - vagy meg kell szoknom - vagy disztribúciót kell váltanom ;-)
De tényleg hülye ez a Lenovo: most bekapcsoltam, 30 fok körüli proci, hangtalan. Megnéztem két Youtube videót, már ettől felment a procihőmérséklet 45 fok körülire, rákapcsolt a ventilátor. Aztán visszament a proci 32 fokra, de nem hallgatott el teljesen a gép...
Mondjuk már az is egy agyrém, hogy egy ilyen vasat két HD - FullHD Yotubube videó megnézése úgy megdolgoztat, hogy felmegy a procihőmérséklet, de erről nem a Lenovo tehet. -
salaud
aktív tag
válasz
Vasti74 #34809 üzenetére
Elég sokan szenvednek amúgy lenovo gépekkel ugyanezen problémával. Ráadásul te Fedora-t használsz, amit nem szeretek, mert nem szeret információt adni egyszerű módon. Mindenesetre nézd meg ezt, tudom hogy nem laptopod van, de a lenovo szereti ugyanazt a szart rakni mindenbe, hátha. Van Fedora csomag.
-
Vasti74
senior tag
vargalex #34774
Köszönöm, megnézem alaposabban az ajánlott dolgokat, talán boldogulok vele. Bár eddig abban a hitben voltam, úgy 15 éve, hogy egy linux kernel mindenféle mókolás nélkül betölti a megfelelő drivert ahhoz, amit támogat, amit meg nem, azt kb. el lehet felejteni ;-)vladi #34776
Igen... Ezt a modult keresem, ha létezik egyáltalán az én gépemhez való ;-)
A BIOS-ban csak három profil van ezzel kapcsolatban, a legcsendesebbet választottam.
És igen, ez egy irodai gép, vagy nevezzünk inkább "brand" gépnek: de igazából ugyanolyan gép, mint a többi ;-) Ház, táp, alaplap, benne proci - memóriák - SSD, szóval a különbség inkább csak a BIOS egy akármilyen összerakott géphez képest ezen a téren.salaud #34778
Itt egy lshw egy lspci és egy dmesg , köszönöm, hogy megsasolod! :-)
A k10temp be van töltve, de nem segített
Az amdgpu első olvasatra szerintem nem nekem való: talán el kellene olvasnom jobban, mert be van töltve egyébként kapásból, de nem találok pwm nevű (betűket tartalmazó ;-) fájlt a /sys/class könyvtárban.
Az nct6687 fordítására még nem volt időm... -
.-..-.
tag
válasz
Rhino666 #34806 üzenetére
Aha, így már talán kapisgálom...
Mondjuk nincs szükségem rá, de értem, hogy miért használják páran.growler:
Kíváncsi még lennék rá, de időm biztosan nem lesz ilyennel szórakozni.
Jelen esetben mások tapasztalata elég a válaszra.Lenry:
Azért is kérdeztem, mert ugyan erősen alkalmi játékos vagyok és így a tapasztalatom nem reprezentatív, de ~1éve már játék ügyben sem indítom el a Win-t és a Steam kliens segítségével futó játékok (Steam letöltés vagy külső könyvtárból) a Proton-nal nálam nem okoznak gondot. -
-
Lenry
félisten
ezt a RaveOS nevű hülyeséget engedd el a fenébe és tegyél fel egy Ubuntut vagy Fedorát. rendes disztrók, amikhez van huszonéve tapasztalat, fórum, terméktámogatás, anyámkínja.
aztán ha azokkal már jó vagy, akkor mondjuk kipróbálod az Archot, vagy valami egzotikusabbat, és amikor már azokat is unod, akkor lehet bohóckodni az ilyen Vérpisti disztrókkal, VM-ben. vagy akkor se, mert akkor már értesz hozzá annyira, hogy nem bohóckodsz hülyeségekkel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcs BAZÁR! STEAM/ORIGIN/BATTLE.NET / PS5/XBOX/EPIC/GOG/EA/UPLAY
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Csere-Beszámítás! Lemezes Playstation 5 Slim , Ajándék letőlthető játékkal!
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Kolink KL 500W
- ASUS 18W USB ADAPTER
- BESZÁMÍTÁS! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest