Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mini-ITX
- ZIDOO médialejátszók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sok hűhó négyszázért: AMD Ryzen 7 9850X3D
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ViZion
félisten
válasz
lionhearted
üzenetére
PVE wipe volt, szerintem az max egy gyors formázásnak felel meg, ezért nem is bukott ki a dolog. Most viszont a backup scripteket reszelgettem és futtattam is -ez a legbiztosabb teszt. Ez hirtelen elég sok írást jelentett. Most semmi nem történik, nem is dobál hibát. A long test végzett, este meglesem, h mit talált.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Van olyan, amit lehet, ez HPE, smartctl szerint nincs AAM/APM/semmi. Amikor ebben a gépben nem volt, akkor lement a C state, meg az a gép is lejebb megy, amiben pont ilyen nincs, csak Micron. Ez van, de nem szomorodom el, pörgősebb gép lesz amúgy is.
Ha legyalultad és most átmásolásnál adott pendinget az fura, mert az olvasásra szokta adni. Írásra ha nem reagál, akkor kivágja reallocatedre, vissza se néz.
Ilyen értelemben a long önteszttől csak rosszabb lehet, jobb nem. -
ViZion
félisten
válasz
lionhearted
üzenetére
SSD-t pedig lehet altatni, az nem mozog, gyorsabban reagál. Csak ne akard 5 sec-ként a hőmérsékletét, meg egyéb adatait lekérdezni.
Hogy ez a hét is kerek legyen... haldoklik a HDD-m. kb. egy hete a régebbi HDD-n CRC hiba volt. SATA kábel volt a gyanúsított, cseréltem ésMivel ez a backup, a hibajavítás helyett gyalu és ismét mentések létrehozása, kész.
Most meg van két szektor (lehet nem is szektor, mittomén...
este van), ami pending. AI szerint a bő 7 évnyi folyamatos üzemnek megfelelő üzemidő és a hibaüzenetek, meg a csillagok állása is azt jósolja, h hamarosan lesz egy új HDD-m
Megy a long önteszt, de a majd 62k üzemóra miatt nem sok a remény. -
-
ViZion
félisten
válasz
lionhearted
üzenetére
@8zabi: köszi... akkor ez ennyi.
lionhearted: volt Intel is, de nincs előttem, h miket kellene ott keresni... Első körben biosban kell engedélyezni dolgokat, itt egy hevenyészett lista:
spread spectrum off, speedstep be, ASPM be (L1), c statek enabled. Suspend to ram ki, ram power down ki (ez nem csökkenti a fogyasztást, de stabilabb volt nálam).
Intel Speed Shift (HWP) be. Virtualizációs bigyók be, de ezek gondolom megvannak.
Proxmoxban csökkenteni kell az ébresztéseket, nálam Glances ment ez miatt. Kevesebb adatot kapok, de nem is hiányzik igazán, ha ennyi idő alatt nem gyulladt ki...
Gemini-t kérdezem, mert nekem csak régi intelem volt...
Driver ellenőrzése: cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver -> Ha intel_pstate, akkor jó úton jár.Energia-profil (EPP megfelelője): Intelnél ezt így hívják: energy_performance_preference. A TLP-ben ezeket a sorokat kell keresnie: (TLP progival lehet sokmindent beállítani, jobb, mint a powertop és állandóra beállítja)
CPU_HWP_ON_AC=balance_power # vagy 'power' a maximum spóroláshoz
CPU_ENERGY_PERF_POLICY_ON_AC=balance_powerpowertop, és nézze meg az "Idle stats" fület:
Ha a "Pkg(pc2)"-nél mélyebbre (pc6, pc8, pc10) nem megy a CPU, akkor valami hardveresen ébren tartja.
Gyakori bűnös: SATA Aggressive Link Power Management (ALPM). Ha ez nincs bekapcsolva, a merevlemezek vezérlője nem hagyja pihenni a chipsetet.
TLP-ben: SATA_ALPM_ENABLE_ON_AC=med_power_with_dipmHa van HDD, akkor hd-idle nekem bevált, WD vinyókhoz ez a jó.
Gemini és qwen3 AI segített nekem is. Gemini jó, de hajlamos "túlkoncentrálni", arra mindenképp figyelmeztesd, h első a stabilitás, mert 2 W-ért kikapcsolja a nic-et és boldog
Proxmox szolgáltatásokat is lehet lelőni, ha egy node van. Apróságok, de pl. Glances x sec-ként kért adatot, nem volt nyugta a rendszernek. Lehet ilyesmi Nálad is.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Igazából az, hogy Proxmox alatt a C3 már megy, én eddig se jutottam most még el. 6. és 10. gen intel, előbbin még extra PCIe sincs, hogy az fogná.
Azt láttam, hogy alapból performance módban megy, ezt átraktam intel pstate powersavere, az órajel az mozog, de a C state nem ment le.
Egy sima ubuntus szerverem meg simán megy C3ba, ott a NIC (X520) nem engedi le., de az egész kóceráj 20W.
Ha van ötleted, hogy hogyan tudtad elérni a C3at Proxmox alatt, kíváncsi vagyok. Nagyon nem lesz ebben az állapotban, de azért mégiscsak lentről induljunk.
@8zabi: igazából minél rosszabb UPSd van, annál kevesebbet fogyaszt.
Ami online, az ugye folyamatosan duplán konvertál, független a hálózattól. Ez eszik a legtöbbet.
Aztán az AVR és más vonalinteraktív UPS is folyamatosan dolgoznak. Ezzel szemben a AVR nélküliek, meg offline eszközök bypassolva adják át a delejt, 5W és alatta lesznek. Ez van, fura sajnos, de árammal és gyakrabb akksi cserével kell fizetni, az amúgy is drágább eszközöknél azért, hogy végül hasznuk legyen.
-
ViZion
félisten
válasz
lionhearted
üzenetére
igen, feltehetően árnyékra vetődés van.
Egyik, hogy C6 itt nincs, C3 a max, ami erősen idle. A rendszer nem tud full sleep lenni, HA-ba jönnek adatok, kamera kép... opnsense folyamatosan dolgozik, dual nic+alaplapi is.
Most volt egy olyan, h a futó win11 VM-el 60 Wattot evett, UPS-el együtt.
Gemini is erre jutott:
Frissítsük a "fogyasztási listádat" (becslés):
Alkatrész / Funkció,Becsült fogyasztás
Eaton UPS saját fogyasztása 10–12 W
Ryzen 5600G (SoC undervolt + EPP) 18–22 W
Alaplap + RAM + Ventik 12–15 W
Dual NIC (Intel 2.5) 4–5 W
GTX 1050 (VFIO idle) 8–10 W
2x HDD (Standby/Sleep) 1–2 W
NVMe SSD (Aktív) 1–2 W
ÖSSZESEN (fali mérés),kb. 68 Watt
...és egy sata SSD-t is kihagyott. Meg 1 billencs (RGB és világít), 1 egér, 1 zigbee és egy bt adapter hiányzik még, ezek is egyben mittomén 1-2 Watt lehetnek. -
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
linkelem a történetet inkább, [link]
Lényeg, h úgy tűnik a debian 13 / Proxmox kernel nem engedi a procit 2300 MHz alá.
Az is lehet, h itt az alja a fogyasztásban, nem tudom.
Ránéznétek a kernel paraméterekre, TLP beállításokra?
Mit lehet még? Proxmox service-k kigyomlálva (egy node van, nincs HA), esetleg még zfs, bluetooth, audio meg ilyesmik vannak extraként, de ezek alukálnak.
Friss install amúgy, még nincs széthegesztve
igp tiltása hozna valamit?
AI írta, hogy scripttel win VM leállásakor a 1050-et le lehet választani és a pve lekapcsolja/altatja. Infuláskor meg visszaadja a VM-nek. Szerinte ez majdnem mindig működik
próbáljam ki?
Köszi a javaslatokat előre is.
-
-
udvarit
csendes tag
Én nem tudom, hogy annak idején miért jártam így, de a fedora release upgrade kétszer is teljesen elcseszte az egyébként érintetlen rendszerem. 2016 és 2020 környékén próbálkoztam vele, szóval elég rég már, de ez nagyon elvette a kedvem tőle, amit sajnálok, mert egyébként szimpatikus nagyon a rendszer.
-
-
udvarit
csendes tag
válasz
abw6291
üzenetére
Nekem out of the box élményre tetszett a Zorin OS. Ez lényegében egy tovább finomított Ubuntu LTS. Mély tapasztalatom nincs vele, egy laptopon használtam régi játékok futtatásához Wine-nal, majd később Heroic Launcherrel. Én szeretem a hagyományos desktop paradigmát, és ez még a többinél is kimondottabban arra épül, mert a Windows-ról való váltás megkönnyítése az egyik fő céljuk.
Játék és általános felhasználásra pedig Debian Stable-t használok, KDE-vel. Szerintem egyáltalán nem buheráltam, legfeljebb néhány dolgot testreszabtam, de azt is GUIval, és évek óta jól elvagyok vele. Amelyik szoftver nem elég friss a repójában, azt FlatPak-ként használom. Furcsaságok voltak vele random, de nem több, mint amit a Windows munkagépemen tapasztalok.
-
Nem ugyanarról beszéltek. Fedora mesa buildben nincs már h264/h265 decoding támogatás.
-
Vasti74
senior tag
válasz
kovaax
üzenetére
Az van, hogy egy SSD ha nem megy tönkre (válik használhatatlanná) , akkor előbb avul el és cseréled le nagyobbra - gyorsabbra - szebbre - okosabbra, mint hogy elhasználódna... Szóval teljesen felesleges "dédelgetni", mert azért van a gépben, hogy tegye a dolgát.
Nekem a legelső, rohadt régi 64GB-os SATA Samsung SSD 830-am nemrég került ki anyu linuxos gépéből, és még mindig tök jó kondícióban van...
Régen, amikor megjelentek az SSD-k mindenki trükközött Windows alatt is a mindenféle cikkek hatására, hogy legyen azért egy vinyó is a gépben és a swap oda, tmp cuccok, böngésző cache stb. oda, stb., mert jaj, elhasználódik az SSD :-) Jó hogy nem már a rendszert is a vinyóra telepítették, meg persze az adatokat is a vinyón tárolták, hogy tényleg meg legyen kímélve az az SSD ;-)
-
-
kovaax
őstag
válasz
urandom0
üzenetére
Én akkor hagytam abba a Fedora használatát, amikor vettem egy nvme-s laptopot, és mivel eléggé új volt, Fedorát raktam rá, de pár hét után kiderült, hogy a Fedora frissítésekkel többet írom a lemezt, mint az egyéb használattal... Szerencsére a Debian is támogatott rajta mindent, így utána azon is azt használtam, mint mindenhol máshol.
-
-
válasz
lionhearted
üzenetére
főleg, hogyha a ramdiszk /tmp-t megeszi egy ideiglenes file.
-
-
-
abw6291
tag
Sziasztok!
Milyen Linuxot javasoltok általános felhasználásra (legfőképpen net, film), ami a leginkább felhasználóbarát, stabil és nem igényel különösebb buherálást

Egy ideje Linux Mint -et használok, de nem igazán vált be, mert vannak hiányosságai:
Pl. kicsivel több böngészőablaktól a földbe tud állni az egész rendszer, ilyenkor csak az újraindítás segít, vagy magától újra is indul egy nem annyira gyenge gépen (i7 + 8GB + SSD)
Aztán nem tudtam rávenni hogy egy alap TV-t Full-HD felbontáson hajtson.
Ha egy tömörített fájlt kicsomagolok, a tempfájl valahol ott marad és ezzel + valami egyéb okból is zabálja a szabad tárhelyet.
stbSajna ennél még a Win is stabilabb, megbízhatóbb, rugalmasabb volt számomra és jóval felhasználóbarátabb.
De ha nem muszáj, így sem térnék vissza, hanem valami másik Linuxra váltanék, amit javasoltok, csak valami tutira, mert kísérletezgetni nem nagyon van időm, kedvem, energiám
Köszi
-
Nagyjából 10 éve történt meg, hogy egy 8G ramos laptopra nem tettem swapot, mert lightweight használatra volt tervezve, böngészés kb, szövegszerkesztés... mindenre is elég! Ja, addig volt a minden, amíg 10+ lapot nem nyitottál a krómban és csontra fagyott az egész. Tanultam belőle.
Most pedig a 32G-re hihetném ezt, de a céges gépemen rendszeresen kifutok belőle, az otthonin azért benne maradok jobban. Csak platformot kellett volna váltanom, de mintha kicsit drága lenne a ddr5.

-
Penty
aktív tag
válasz
cog777
üzenetére
Én pont ez csináltam. A laptop végett van teljes crypt, de sosem volt hibernálás, viszont van 64GB memória, amiből 32GB-on egy tmpfs-t hoztam létre, ahova általában az ideiglenes letöltéseket rakom – amik aztán vagy mennek a fő meghajtóra, vagy kikapcsolásnál mennek a levesbe...
Az első kb. egy évben még használtam egy 4 vagy 8GB-os swap fájlt, de mivel emlékeim szerint mindig üres volt, töröltem és most már nincs meg. Eddig még nem okozott problémát... -
válasz
Vasti74
üzenetére
Ha van szabad ram, és van igény, akkor a kernel odaadja.
Ha nincs, akkor előbb takarít, és utána adja oda.
Ez érezhetően lassabb.
Nekem is volt 16 gigával desktopom, általában belefértem, csak ezeket a lagokat nem tűrtem, úgyhogy több ram lett, még bőven a memória árrobbanás előtt. -
Vasti74
senior tag
Én most két böngészőt futtatok, semmi mást, és 5GB-ot zabál :-)
De sokszor fut valamilyen virtuális gép is.
A 8GB-ba biztosan nem férnék bele, de a 16GB-ba azért már simán, eddig mindig elég volt (nem cél, hogy valóban virtuális memóriát használjon a gép, a swap azért van csak, mert "kell"). Ebben a gépben is csak azért van 32GB memória, mert így adták ;-) -
Vasti74
senior tag
A felhasználótól is függ persze a dolog, mármint hogy ki mit használ. Én pl. nagyon gyakran "kifutnék" a 8GB, de nem ritkán a 16GB fizikai memóriából is...
De a hozzáértők azt szokták mondani, hogy a kernel "szereti" és igényli a swap-et akkor is, ha elméletileg nincs rá szüksége, olyan a működése, és pár GB hely mindig akad a háttértáron, akkor meg miért ne legyen swap?! Én a 32GB memória mellé is csinálok egy 16GB-os swap partíciót, mert megszoktam, hogy csinálok még akkor, amikor pár MB memória volt a gépekben ;-) , és mindenki boldog :-)
-
-
-
Ablakos
addikt
(Ubuntu desktop)
A rendelkezésre álló 32 GB memória 40 százalékát sem karcolja a max. memória fogyasztásom. Okozhat problémát aswapoff -a? (windows környezetben még ilyen esetben sem ajánlott kikapcsolni a swap használatot) -
Lenry
félisten
Ne legyél már hülyébb, mint amilyennek eddig mutattad magad.
Az sshd-ben van jelentősége, hogy engedi-e a szerver, hogy rootként lehessen kapcsolódni.
A kliensként édesfaszmindegy neki, hogy milyen userrel akarsz kapcsolódni, kliens oldalon nem kell semmit állítani, hogy te root néven akarsz kapcsolódni. Annak a szervernek, AMIRE kapcsolódni akarsz, az sshd konfigjábaban engedélyezni kell a permitrootlogint.Az ssh_configban nincs gyárilag ilyen opció, kikommetezve sem (legalábbis nálam se Archon, se Debianon nincs), persze hogy hibát ad, ha most beleírtad.
-
cree
tag
openssh cliens ssh
openssh server sshd
openssh cliens telepitetem bene volt az ssh_configjába nem én raktam bele PermitRootLogin yes be volt alapbol kapcsolva (nincs #)!
3 modban is probáltam de sikertelen!
PermitRootLogin yes
sudo systemctl restart ssh
----------------------------
PermitRootLogin prohibit-password
------------------------------------------
PermitRootLogin no
egy rejtély másnak is!
[link] -
cree
tag
ubunhu 2205 uj!
ssh_config "PermitRootLogin yes" beállitásokar figyelmen kivül hadja a linux!
4 ssh cliens program fault!
open ssh permitrootlogin hiba
putty (grafikus) ssh port nyitáskor csak fel vilan!
easyssh permitrootlogin hiba
SecureCRT permitrootlogin hiba
-
-
Vasti74
senior tag
Belecsöppenve - beleszólva, ahogy előttem leírták: nem véletlenül nem fut "semmi" root ként. Nem kell neki. Nincs is rá szükség. Ha ahhoz, amit csinálsz mégis ez kell szerinted, akkor valamit rosszul csinálsz: lehet jobbról - balról közelíteni és megmagyarázni a dolgot, de röviden ennyi a válasz.
A másik lehetőség az, hogy tényleg valami tök spéci dolgot csinálsz, ami indokolná ezt a root-os játékot, de akkor meg fejtsd ki részletesen, hogy megértsék, mert a semmire csak semmi lehet a válasz.Ne haragudj, de neked magyar az anyanyelved? Komolyan érdekel!
-
cree
tag
PLC is ott részben igen rs485 !DeNem ez a fö csapásirányunk!Nem ülök forditva Ha kezdö lenél ugy gondolkodál ahogy én a nagy ismeretlenben itt a linux minden eléd görgetet akadálytol meg szabadulná belöle ami utba van és teljesen felesleges a cél érdekében hogy az véghezd vid saját projektedet pl!
-
cree
tag
válasz
vargalex
üzenetére
Nem sorosport! Ha az usb anak is lehet de több protok is lehet amit irtál rs232 vagy max rs485! usb egy nagyon táv fogalom ugymin az autó kifejezés de technikailag mégis eltér a felépitése és azt már nem alandositható hogy csak autó de milyen? mert az usb protokol is ilyen...
Az usb port az összetetebb enél amit használok nem rs232,rs485! -
Lenry
félisten
továbbra is azért, mert fordítva akarsz ülni a lovon.
ha megválaszolnád végre azt a kérdést, hogy mi a bánatot akarsz elérni, akkor tudnánk segíteni.
ilyen egyszerű tőmondatokban, hogy "van egy PLC-m, amit soros porton érek el, de csak rootként tudom baszkurálni" (normálisan leírva, központozással, mert az idehányt betűtésztádat még nézni is rossz, nem hogy értelmezni)
akkor megírnánk neked, hogy ezzel meg ezzel a paranccsal tudsz a normál userednek jogot adni a soros port baszkurálásához és kész.
vagy valami hasonlóne akard feltalálni a spanyolviaszt. 35 éve használunk Linuxot, hidd el, hogy minden elbaszott scenarióra van egy normális megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciàval
- 160 - 177 - 178 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Thinkpad L14 Gen 1 notebook - i5 10210U 16GB DDR4 512GB SSD Intel UHD GraphicsW11
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ilyen értelemben a long önteszttől csak rosszabb lehet, jobb nem.
este van), ami pending. AI szerint a bő 7 évnyi folyamatos üzemnek megfelelő üzemidő és a hibaüzenetek, meg a csillagok állása is azt jósolja, h hamarosan lesz egy új HDD-m