Hirdetés

2019. május 26., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

PROHARDVER!

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28251) Victoryus válasza Victoryus (#28227) üzenetére


Victoryus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Tegnap este mikor kellett volna, megint nem volt csak 1024*768-as max felbontás. Tele a **** az egész htpc-vel. Ott kezdődött a probléma, hogy 1080p-ben néztük a Trónok harcát minidlna-val a tv-én, ám kb 20 perc után az elejére ugrott. Előre tekerni meg nem lehet minidlna-val soha, ha van felirat. Hiába van magyar is, csak az angolt látja a tv... na mindegy, az is jó, értjük, csak nem szeretjük.
Na mondom ok, akkor ott a VLC a T620-on... aha, 1024*768, vagy kevesebb lehet a felbontás. Pont egy napja írtam, hogy minden ok, újra normálisan látja, hogy 4k-s tv... Igen, megint volt valami újraindulása, és megint elcsesződött. Semmit nem telepítek, örülök, hogy megy a minidlna, samba meg a torrent... vagy inkább megyeget.
Végül felmásoltam pendrive-ra, és onnan már magyar felirattal is ment egyrészt, plusz sokkal szebb a kép valamiért. Durva, hogy ugyanaz a forrás, ugyanaz a lejátszó program, hiszen a tv játssza le...
Még egy, a Samba... Telefonról, Win10-ről ok, Win8-as gépen meg hiába akarom csatolni a megosztást, mindig azt írja, hogy érvénytelen felhasználói név vagy jelszó. Egy darabig üzemelt gond nélkül, kb 2 hete meg nem megy. Ha létrehozok másik samba felhasználót, azzal csatolja a Win8, de akkor meg jogosultság problémák lépnek fel, amikor mondjuk a Linuxon a Win8-as gépről feltöltött felirat fájlt akarom betenni egy filmhez...
Kipróbáltam több verziót is: simán t620 vagy \\t620\t620 vagy t620\t620... ez az utolsó a helyes ha jól tudom. Ezzel annyi történt, hogy a csatolt hdd gyökér mappáját egyszer láttam, de egyik könyvtárba se lehetett belemenni.
T620 a user neve, ez az alap felhasználóm, amivel telepítettem a linuxot.
Durjam le a francba az egészet, hátha egy újratelepítés megoldja a gondot?

(#28252) Frawly válasza Frawly (#28246) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Erre senki? A külső kijelző működik, amit az eGPU-ra kötöttem, de az eGPU nem, nagyon lagol, szerintem az integrált GPU erőlködik, de nehezen tudja kipréselni magából az 1080p-s felbontást.

Win10 alatt hekkelés nélkül működik a cucc, a külső kijelzőn automatikusan az eGPU-t használja.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#28253) Jester01 válasza Frawly (#28252) üzenetére


Jester01
(PH! kedvence)

Ez elég ritka dolog gondolom ezért nem tud hozzászólni senki. Elvileg külön X-et biztos lehet rá indítani akár utólag is, ha a kernel modul be van töltve és az X configban meg van adva a PCI eszköz.

Jester

(#28254) azbest válasza Frawly (#28252) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

valószínűleg az intel az elsődleges, ő végzi az asztal renderelését. Így a külső kártya csak a másik által renderelt képet teszi ki, ami a pcie 1 sávon (exp gdc expresscard) áttolva elég harmatos, főleg nagyobb felbontásoknál.

Kíváncsiságból én is nézegettem beállításokat az nvidia kártyámmal. Az nvidia zárt driverének felületén van beállítás arra, hogy melyik legyen az elsődleges. Az intellel renderelve, egpu-n mutatva 4k felbontású asztalnál lett vagy 3 fps :D Szóval gyorsan visszatettem alapra. Nálad is azt kéne megnézni, hogy lehet a külső kártyát elsődlegessé tenni.

(#28255) Frawly válasza azbest (#28254) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Igen ám, de akkor Win10 alatt miért jó? Ott több száz fps-sel szakÍtanak a külső kártyán a régebbi játékok, egyelőre még csak azokkal próbáltam. Ott nincs lag az asztalon sem, pedig 1080p a felbontás.

Pont ezt akarom, hogy az eGPU (RX570) legyen az elsődleges. Nekem nem kell, hogy képet mutasson a laptop belső kijelzőjén, az nem is lehetséges, mert AMD kártyám van, ami ezt nem támogatja, azért is kötöttem rá HDMI-n külső monitort. Meg a külső kijelző teljesítményszempontból sem rossz, mivel akkor a szűkös PCIe x1 sávon nem kell a képet visszaküldeni.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#28256) weiss


weiss
(őstag)

Sziasztok, adott egy Odroid HC2 lap és egy Armbian. Szeretnék egy ilyen USB/I2C konvertert használni, de sajnos a kernelben nincs benne a i2c-tiny-usb modul, így nem igazán működik. Utólag hozzá lehet valahogy fordítani vagy esetleg van más egyéb mód, amivel működésre tudnám bírni?

[ Szerkesztve ]

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#28257) CPT.Pirk


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Folytatódik az RT5672-es történetem.

Kernel szinten megcsináltam az RT5672 Inteles hangvezérlő támogatását, amit hibás ACPI azonosító miatt egy RT5640-nek kezel az alap kernel és megpróbálja annak a driverét ráhúzni, de az persze nem megy, mert a driver meg ellenőrzi az IC típusát és kiáll hibára...
Jelenleg az 5.1-es kernellel foglalkozom, meg van csinálva a helyes driver betöltése és az funkció lábak mint pl. jack detektáláshoz tartozó quirk-et is megcsináltam.

A problémám most valahol magasabb szinten van, mert csak minden többedik indulás után jelenik meg a hangeszközök között ez a hangvezérlő, de ekkor minden funkciója működik is. Az egyéb esetekben se ez a hangeszköz, se az SOC-ban lévő HDMI LP audio cucc sem szokott megjelenni, vagy csak magában az, de azon meg nincs hangszóró...
Ilyenkor ha nézem az alsamixert, ott ekkor is látom, hogyha bedugom a fejhallgatót, szóval hiába nincs meg a hangeszközök között a kártya, alsa szinten látszik és működik. Ilyenkor a dmesg kimenet és az aplay -l kimenete is teljesen azonos azzal az állapottal, mint mikor rendesen működik.

Van valami ötletetek rá, hogy merre induljak tovább? Az Intel részéről úgy érzem nem akarnak foglalkozni velem tovább, mert nehezen halad a levelezés...

weiss: a megoldás az, hogy vagy fordítasz magadnak kernelt az eszközre, vagy jelzed a fejlesztőknek, hogy ezt kapcsolják be és megvárod, míg kiadnak egy új kernelt ezzel.
CONFIG_I2C_TINY_USB=y

Rákeresve, Raspberry PI-nél is jelezték a fejlesztőknek, hogy ezt be kellene kapcsolni.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#28258) weiss válasza CPT.Pirk (#28257) üzenetére


weiss
(őstag)

Kösz, sejtettem :(

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#28259) stigma


stigma
(PH! addikt)

Szaisztok, megpróválom összefoglalni mit is csináltam és hol is tartok.

NAS-on van egy Debian 9-es netinst rendszerem melyre egy Openmediavault NAS oprendszert telepítettem.
Ezenfelül használok dockert (nextcloud miatt) ami lebökött tegnap és kérte hogy frissítsek PHP verzioót 7.0-ról 7.1-re legalább.

Sajnos voltam olyan hülye hogy töröltem az alábbi paranccsal: sudo apt-get purge php.*

Egyenlrőe siekrült életre kelteni + feltenni a PHP 7.2-t az alábbi oldal segítségével.

Nas működik, a fontos fukciók működnek(torrent+samba), viszont ami nem működiimés kellene segítség:

OMV felületére az adott ip-cím:100-as címmel léprem eddig be, viszont most 403-as Forbidden fogad.(nginx)

Mit kell állítanom, hogy jó legyen mert 1-2 órája szívok vele, viszont előrébb sajnos nem jutottam semmivel sem.

Azóta a Nextcloud belső hibával elszáll, de azt megoldom, mert már annyit siekrült kiderítenem, hogy jogosultság problémám lesz ott , mert az alábbi üzenetet kapom: (bocs hogy hosszú lesz)

Cannot write into "config" directory!
This can usually be fixed by giving the webserver write access to the config directory
See https://docs.nextcloud.com/server/16/go.php?to=admin-dir_permissions

Or, if you prefer to keep config.php file read only, set the option "config_is_read_only" to true in it.
See https://docs.nextcloud.com/server/16/go.php?to=admin-config
PHP Warning: fileperms(): stat failed for /sharedfolders/AppData/Nextcloud/www/nextcloud/data/nextcloud.log in /sharedfolders/AppData/Nextcloud/www/nextcloud/lib/private/Log/File.php on line 140
{"reqId":"kzDiJdYAI8yrzB80rXpd","level":3,"time":"2019-05-21T20:32:37+00:00","remoteAddr":"","user":"--","app":"PHP","method":"","url":"--","message":"fileperms(): stat failed for \/sharedfolders\/AppData\/Nextcloud\/www\/nextcloud\/data\/nextcloud.log at \/sharedfolders\/AppData\/Nextcloud\/www\/nextcloud\/lib\/private\/Log\/File.php#140","userAgent":"--","version":""}
{"reqId":"kzDiJdYAI8yrzB80rXpd","level":3,"time":"2019-05-21T20:32:37+00:00","remoteAddr":"","user":"--","app":"PHP","method":"","url":"--","message":"You are using a fallback implementation of the intl extension. Installing the native one is highly recommended instead. at \/sharedfolders\/AppData\/Nextcloud\/www\/nextcloud\/3rdparty\/patchwork\/utf8\/src\/Patchwork\/Utf8\/Bootup\/intl.php#18","userAgent":"--","version":""}

Erre a kettőre tudtok támpontot adni esetleg pontos parancsokat mit írjak le, mert igaz alap felhasználói szinten értek a linuxhoz de ez már meghaladja a tudásomat sajnos.

Segítséget előre is köszönöm. :R

....Oneplus 5 6/64...

(#28260) weiss válasza CPT.Pirk (#28257) üzenetére


weiss
(őstag)

Nézegetek példákat, és láttam olyat is, hogy CONFIG_I2C_TINY_USB=m, azt írják, ilyenkor modulként fordul. Mi a különbség a sima meg modul között? Ha tippelnem kellene, akkor a modult még loadolni is kell, a y meg mindig aktív, de hátha valaki tudja biztosra.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#28261) CPT.Pirk válasza weiss (#28260) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Jól tudod, akkor egy modperobe-bal lehet betölteni a modult. Viszont amit linkeltél, az alapján nincs "m"-re állítva.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#28262) weiss válasza CPT.Pirk (#28261) üzenetére


weiss
(őstag)

Igen, csak gondoltam csinálok rá pull requestet, és nem voltam biztos, hogy mi legyen az értéke.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#28263) ivana válasza weiss (#28260) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

A modul az egy .ko fájl (kernel object) lesz, amit insmoddal tudsz betölteni. Ilyet szvsz nem érdemes y (built in)-el fordítani, legyen modul és kell egy udev rule ami betölti a modult, ha bedugod.

(#28264) dzola23


dzola23
(senior tag)

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni RAID 5-el kapcsolatban(mdadm).
Szeretnék csinálni egy 4 diszkből álló RAID 5 tömböt EXT4 fájlrendszerrel(LVM nélkül, sima desktop winyók).
Mekkora chunk size-al érdemes csinálni? Olvastam pár leírást, de van ahol 64KB van ahol 256KB, mondjuk ezt bármikor meg lehet változtatni, ha jól tudom.
Másik kérdésem, hogy a stripe cache size mindenhol utólag kerül módosításra, ezt nem lehet rögtön megadni az elején mint a chunk méretét???
Pl:mdadm --create /dev/md0 --level=raid5 --raid-devices=4 /dev/sda /dev/sdb /dev/sdc /dev/sdd --chunk=256
Azzal is tisztában vagyok, hogy a stripe cache size méretének növelése több memória használattal jár, de ez nem gond, mert van elég.
Amennyiben valaki tud a témában segíteni, megköszönöm!
:R

[ Szerkesztve ]

(#28265) ivana válasza dzola23 (#28264) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Nem igazán ajánlom ezt a felállást. A RAID 5-el csúnyán be lehet szopni, főleg ha egybe vetted a vinyókat.

(#28266) Vladi válasza CPT.Pirk (#28257) üzenetére


Vladi
(Topikgazda)

Drivert kéne megnézni, hogy milyen sorrendben tölt be. Lehet a pulseaudio hamarabb tölt és ezért nem leli. Alsa meg igen. Van egyáltalán a rendszereden pulse réteg?

Esetleg azt restartolni milyen hibát ad, vagy fixen login után restartoltatni a háttérben.

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#28267) dzola23 válasza ivana (#28265) üzenetére


dzola23
(senior tag)

Szia!
Mit javasolnál akkor?

(#28268) ivana válasza dzola23 (#28267) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Én alapvetően btrfs párti vagyok, de ha ext4-et szeretnél akkor inkább RAID10-t. Btrfs-nél simán beraknám egy RAID1 tömbbe az egészet.

És lehetőleg legalább kétfajta vinyóból raknám össze a tömböt.

[ Szerkesztve ]

(#28269) bambano válasza dzola23 (#28267) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

a választást a cél határozza meg.
ha az, amit ráteszel, fontos, akkor lehet, hogy nem jó a raid5. ha az, amit ráteszel, pótolható, akkor meg igen.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#28270) CPT.Pirk válasza Vladi (#28266) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Dzsízusz!
Néztem miért nem tud elindulni a pulseaudio mikor nincs hang, de nem jöttem rá. Aztán beugrott egy találat, hogy le kellene tiltani a másik hangeszközt. Szóval betettem a modeprobe.d-be ezt:
blacklist snd_hdmi_lpe_audio

és azóta mindig megy a hang! Ezzel szívtam december óta!!! :Y

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#28271) dzola23 válasza bambano (#28269) üzenetére


dzola23
(senior tag)

Fontos dolgok lennének, akkor inkább RAID 10?
:R

(#28272) Vladi válasza CPT.Pirk (#28270) üzenetére


Vladi
(Topikgazda)

Kérdezz máskor is nyugodtan. Még ha nem is tudom a választ legalább rájössz magadtól. Van ilyen aurórám. :DDD

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#28273) CPT.Pirk válasza Vladi (#28272) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Aurórád... A múlt héten azt kergettük Finnországban, de csak nem lett meg. :N

Amúgy most még hátra van, hogy ezt ki kellene posztolnom az alsa-devel mailinglistre. Patch-et két fájlból kell csinálnom, az nem gond azt tudom hogy kell, de ezek a régi mailing listek... még sosem használtam ilyet és ma már nem is próbálom meg. :N

Viszont lehet tényleg írok róla egy logoutos cikket, ahogy mondtad azt még december körül. Összejött némi érzés amit szívesen kiírnék magamból mielőtt agyérgörcsöt kapok. :DDD

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#28274) dzola23 válasza bambano (#28269) üzenetére


dzola23
(senior tag)

A RAID 5 még elvileg 1 diszk kiesést elvisel, vagy az adatok nem biztos, hogy 100%-ban visszaállíthatóak, ezért írtad?!
Azt tudom, hogy jó sok idő is lehet.
Köszi!
:R

(#28275) CPT.Pirk válasza CPT.Pirk (#28273) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Éééés a csattanó, mert kaptam gyorsan egy választ:
Egy pulseaudio bug miatt kellett blaklistre tenni azt a modult. A bugot javították a 2018 nyarán kiadott pulseaudio 12-ben, de a legújabb Mint-ben még mindig csak 11.1 van, ami 2017 szeptemberi. :W

A pillanat, amikor végleg szakítasz az Ubuntu vonal csodáival... :O

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#28276) bambano válasza dzola23 (#28274) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

a gond az, hogyha veszel egyszerre négy diszket, egy szállítmányból, egy gyártásból, akkor nem őrültség feltételezni, hogy egyszerre fognak tönkremenni. ha fontos az adat, akkor meg lehet fontolni a raid5-öt, de ahogy a kolléga is javasolta, nem egyforma diszkekből. a raid10 talán jobb lehet, vagy a raid1+0, mert az akár két diszk kiesését is eltűri.

de ha fontos az adat, akkor inkább backup.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#28277) ivana válasza dzola23 (#28274) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Az a baj, hogy RAID5-nél csere után sokáig tart rendbe hozni a tömböt és ez alatt nagy terhelés éri a régi lemezeket, ami nem feltétlen szerencsés. Konkrétan a ph! is állt hosszabb ideig régebben egy RAID5 tömb miatt.

(#28278) dzola23


dzola23
(senior tag)

Urak!
Köszönöm szépen a tanácsokat, akkor RAID 10-el kísérelem meg a dolgot. Tempóban is jobbnak kell lennie, egyedül a hely kihasználása rosszabb a RAID 5-höz képest, viszont hibatűrőbb. Majd imádkozok, hogy ha két diszk is meghalna, ne egy tömbön belül tegye!
:D :R

[ Szerkesztve ]

(#28279) CPT.Pirk


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Ki jártas ezekben az lkml és alsa-devel mailing listekben? Ha én mint mezei Kis Pista szeretnék beküldeni egy patch-et, akkor ott a signed-off-by: sorba az én nevemet kell feltüntetni, ezzel deklarálom, hogy ezt a patchet én írtam és legjobb tudomásom szerint megfelel az opensource elvárásoknak?

A google alapján valami ilyesmit jött le nekem.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#28280) Jester01 válasza CPT.Pirk (#28279) üzenetére


Jester01
(PH! kedvence)

Igen. A kernel submitting patches dokumentáció 11-es pontja is ezt mondja.

Jester

(#28281) CPT.Pirk válasza Jester01 (#28280) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Huhh. Mennyi betű! Thx :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#28282) Fecogame


Fecogame
(PH! kedvence)

Távoli futtatás esetén hogyan lehet elérni, hogy a kiadott command lefutását ne várja meg, hanem egyből adja vissza a promptot?

Ez a parancs:

ssh user@server 'command'

Gyenge WiFi jel, kis hatótáv? 16dBi WiFi antennák, raktárról --> http://bit.ly/16dBi_WiFi

(#28283) Nicotin


Nicotin
(újonc)

Sziasztok tegnap csináltam egy load to factory defaults settings a biosban ezt követően pedig már a windows 10 és arcolinux dualbootom nem működött. Csak a windows 10 bootol eltűnt a grub a biosban 2db UEFI particiót látok ha próbálok valamelyikről is bootolni egyből a windows 10 jön be mit tudok ilyenkor tenni ?

(#28284) sh4d0w válasza Nicotin (#28283) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Letiltod a secure bootot.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#28285) milangfx válasza Fecogame (#28282) üzenetére


milangfx
(őstag)

ssh user@server 'command' &

vagy
ssh user@server 'command' >/dev/null &
ha nem erdekel az output.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.