Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
> Ennyi pénzel már nagyon ki tud nyílni a világ, lehet félFirezni, olyan életminőségben akár gyerekkel amit a fenti lakások tuti nem adnak meg.
En nem igy latom. Ahogy tobben irtak, a lakas aranak nagyreszet ugyis hitelbol szoktak fizetni az emberek. Nezzunk egy konkret peldat: egy par osszerak mondjuk (az idosebbikuk) 38 eves korara 150M-nyi 'vagyont', amit mobilizalni tud (eladja a meglevo lakasat, stb. stb.). Ehhez egy kifejezetten sikeres karrierut kell, ha nullarol jossz. Mondjuk van ket gyereke, egy 6 es egy 3 eves. A 6 eves mar iskolaba megy, es mondjuk a kornyeken nincs megfelelo allami iskola, ezert atlagos koltsegu maganintezmenybe viszi a gyereket. Jelenleg a parjaval egyutt keresnek netto 2.5M forintot havonta. 150M-ra meg felvesznek 100M hitelt 20 evre, vesznek egy 250M-s ingatlant, 50M-t elraknak likviditasi tartaleknak.
Atlag kozeposztalybeli eletszinvonalat tudnak igy elerni, nem jobbat. Szo se lehet FIRE-rol, hiszen havi 2M koruli fix koltseguk lesz igy. Ha netan marad plusz penzuk a honap vegere, azt inkabb elrakjak majd a gyereknek, hogy ne teljesen nullaval induljon majd 25 eves koraban.
250 millios teljes vagyonnal azok tudnak FIRE-ozni, akiknek vagy nincs csaladjuk, vagy hajlandoak egy total mas eletformat bevallalni, pl. Vietnamban tenyleg kurvajol meg lehet mar elni ennek a penznek a hozamaibol (mert kb. harmadannyiba kerul, mint Mo).
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Az a baj, hogy magadból indulsz ki, miközben nyilvánvalóan nem vagy olyan helyzetben, hogy egy ilyen lakás reálisan elérhető legyen számodra. Olyan ez, mint amikor az F-Astrával járó ruppótlan gyökér előadja a vadiúj Q7-esre, hogy az szar, mert sokat eszik, és ő biztosan nem venne olyat.
Aki megvesz egy ilyen lakást, az nem a firére spórol a havi kis fizetéséből, meg nem azon matekozik, hogy hogyan hozott éppen az etéef. Az fogja, zsebből előveszi a százmilliókat, leteszi az asztalra, és kész. Azért vesz ilyen ingatlant, mert jó lokáción akar Duna-parton élni, top panorámával. Erre nem sok lehetőség van a városban. Tudom, körüljártam ezt a témát. Egy ilyen lakás 7-8 éve is majdnem 400-ba került Dél-Pesten, zajban, talán még megvan valahol a konkrét ajánlat is. Ahhoz képest ezek a kéglik olcsók.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Magamból kiindulva nekem nehéz elképzelni olyan scenariót, hogy alapvetően bérből, tőzsdéből összerakva 250-400misit valaki erre szánna. Ennyi pénzel már nagyon ki tud nyílni a világ, lehet félFirezni, olyan életminőségben akár gyerekkel amit a fenti lakások tuti nem adnak meg.
-
-
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Ez fontos info, de sose hallottam me'g. A jogosult az eredeti generalos erre az ingatlanra (hm, bar inkabb tulaj neve lesz fix, hiszen epites alatt me'g az elozo cimemre allitja ki, akkor nevre?), vagy az uj tulaj (mas modon aka'r obi vasarlas)? Ha van egy jogszabalyhely abbol is elboldogulok. Elore is koszi.
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Amire ránéztem ott panoráma sincs, vagy nagy panoráma van az elsőről.
Ahhj, egy kör keresztmetszetű épületben nyilván lesznek olyan lakások, amelyek nem a Duna-felé néznek, de ezeknek az árazása sem olyan, amitől megtérdelsz. Ez pl. elég fasza panorámát ad, potom 400 millióért.
Amúgy a Vistában egész jó dealekre rá lehet szaladni. Ez pl. jó vétel. Ennél drágábban adtam el szarabb, kisebb lakást a túloldalon. [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
" mert az örök dunai panoráma nem nekik jár"
Amire ránéztem ott panoráma sincs, vagy nagy panoráma van az elsőről. Márha nem az utca másik oldalán 30méterről nézheted fullosan látva ahogy a szembeszomszéd gatyában vakarja a seggét, a másik téged sasol, a harmadik mit néz tvben, a negyediknél buli van, a hatodik orrát túrja tvzés közben, a hetedik.... [link]
Mindez legendásan szar kivitelezési minőségben. Van ahol pl a hangszigetelés nem volt fontos.@Dareiosss
"Amiket beírtok fizetéseket, ezek már nyugati bérek."
Mármint melyik? Mert az IT üvegplafonos azt az ~1% keresi a legjobban fizetett területen MOon. Amúgy ITben az átlag ami a legjobban fizetett szektor 1.2brutto = 810 netto.
És még ennek az 1%nak se igazából elérhető 20% önerővel a 410misis lakás havi törlesztője hirtelen kalkuláció alapján 2misi+ 30évig. Háát ha 35évesen felveszed akkor mire nyugdíjba mész kifizetted de akkor 30évig ezért dolgoztál. Még csak nem is a top 1% bérből élőnek készülnek.
szerk: Ahol lakom ami csak egy sima újépítésű van aki komplett emeletet vett. A lakások pedig állnak üresen. Meg írtam, hogy a vásárlók KPsak. Levágják lakásonként a 100-500misit. Ahogy írtam ez nem a bérből élőnek készül. Még ha ITs és üvegplafonos akkor sem. -
Szerintem fullon lesz, egyszerűen csak nem olyanok laknak benne, akik beleférnek a fantáziátokba. És sok lesz a kp-s vásárlás. Nagyon sok embernek van nagyon sok pénze az országban, csak ők nem egy pc-tuningolós fórumba írogatnak.

Amúgy pár hónapja kértem árajánlatot ide, de ami tetszett lakás, az kb. 350 millióba kerül (3,5 millás m2 ár).
-
Ijk
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ezek befektetési ingatlanok, szellem város lesz, mert aki megveszi nem lakik benne, kiadni meg nem érdemes mert nincs olyan aki meg tudja fizetni.
Amíg nem szabályozza az állam az ingatlanpiacot adózással, addig fognak ilyet borzalmak épülni, ami véleményem szerint ízléstelenuk is néz ki. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
De most komolyan, ezeknek a példáknak mi értelme? Tudok neked hozni ennél magasabb m2 árakat is, lásd Budapart. Ezek a kéglik nem a középosztálynak készülnek, mert az örök dunai panoráma nem nekik jár. Van egy rakat 1,5 millós m2 ár körül épülő vatta új kecó, azokra is be lehet fizetni, elérhető árúak, jó lokáción.
És értem, könnyen lehet ezzel a hangulatot keltetni. Olyan ez, mintha a Manhattani luxuslakásokon vergődnél a Central Park mellett. Azokat se fogja soha senki kitermelni még NY fizetésből sem. Sőt, azok méginkább elérhetetlenek átlagpolgárnak, mint egy BP top lakás. 100x át lett már ez a téma rágva.
-
Dareiosss
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Rosszul látjátok.
Amiket beírtok fizetéseket, ezek már nyugati bérek.
Nem kell csodálkozni, hogy budapesten az új építésű ingatlanok frekventált helyeken is nyugati áron vannak.
Nyugaton is 30-35 éves hitelre vesznek ingatlant, svájcban akár 50-70 éves futamidővel is.
Úgy meg simán kigazdálkodható. Ilyen kint is az alkalmazott élete. Családi pénz nélkül mindenhol nehéz, akár milyen fizetésed van. -
Resike
tag
válasz
axioma
üzenetére
Úgy hogy miután te megkapod a lakhatási engedélyt három éven belül azt újítasz fel ugyanúgy 5%-os áfával amit csak akarsz. Ennek más semmi köze a hitelhez, a lényeg az lenne hogy sokkal rugalmasabban tudod a négyzetméter árakat kezelni, ha nem mindent a hitelen belül csinálsz meg, csak azt ami szükséges.
-
Resike
tag
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
Nézd meg, hogy melyik threadre válaszoltál.
A 100M/38m2 Marinás lakások voltak a linkjében, meg utána is mindenki azzal példálózott.Erkély/terasz beszámítás: Ez nem igaz. Erkély, terasz, loggia fele m2 áron beleszámít az alapterületbe a m2 ár számításhoz. Garázs alapvetően nem, ha külön helyrajzi számon szerepel. Javarészt úgy szokott. De akkor természetesen a hitel sem használható a finanszírozásához. A 10% önerő meg egyáltalán nem automatizmus, hanem ideális esetben elérhető minimum. A gyakorlatban ritka. Persze magas fizetés mellett és jó energetikai besorolású lakásoknál Budapesten nem. De ha bármelyik nem adott, akkor gyorsan kúszik felfelé az elvárt önerő arány.
-
Resike
tag
válasz
Drizzt
üzenetére
Hát én nem pont ezekre az ingatlanokra gondoltam, amúgy meg rosszul tudod a lakórésznek kell másfél millió négyzetméter ár alatt lennie, az erkély/garázs/terasz/melléképület ebbe nem számít bele.
Valamint te építethetsz 300 milliót érő házat is OSP-re mivel a telket előre meg kell venned, de ne nálam verdd az ajtót nem én írtam a szabályokat.Az a nagy masszív önrész amiről beszéltek az meg kemény 10%. Nyílván a 100-at itt használt lakásra, 150-et meglévő házra értettem.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Resike
üzenetére
adj erot. ezen az elven am a 600millios panel is full elerheto barkinek, csak fel kell venni hozza 580millio hitelt meg kell 20millio onero.
a kommented masodik resze szinten arany, lenyegeben megfejtetted, hogy akinek van sok felesleges penze annak tok jo, mert igy lesz neki megtobb. grat.
[link] -
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
Gondolom az egyik ilyen hitel amire gondolsz az 50M-nal, az az OSP. Hat azt 100M-s 4x m2-es lakasra pont nem lehet felvenni(, szerencsere. Max. 1.5M HUF/m2). CSOK+nal meg kell vallalni legalabb 1 extra gyereket, de inkabb 2-3-at. A +30M alatt nem tudom mire gondolsz, de a tobbinel is csak felteteleztem. De mas hiteleket, amik ekkorak nem nagyon ismerek. 100M fele meg lakas eseten se CSOK+, se OSP-vel nem lehet menni. Haz eseten igen.
-
Resike
tag
Már bocs de hogyan is lesz egy ilyen 100-150 milliós lakás elérhetetlen amikor szó szerint egy pár akár 50+50+30 milliós hitelt is fel tud venni jelenleg? És mivel olyan nevetséges a törlesztő hogy az állampapír 2-3x annyit fizet, akinek van megtakarítása annak ez ingyen pénz. Mindezt úgy tehetik meg hogy mondjuk van már egy másik ingatlanuk 50-50 tulajdonnal, ezt a lakást meg kiadják fizetni a hitelt...
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nekem ami felfoghatatlan, az a 100 millióért 38-40 m2, akármennyire szép a környék... ráadásul ezek az "olcsóbbak" mind a szembe házra néznek, ők pedig rád, 150 millától kezdődik az, ami vízre néz... ez az a kategória, amit mondjuk 10 év contractorkodással (úgy, hogy azért élsz is mellette) el lehet érni, node akkor felmerül a kérdés, hogy egy 40 m2 kuckó-e a cél, amiért ennyit dolgoztál
egyszerűen nem látom, kinek éri meg, esetleg CEO-knak, akik nyaralónak használják, és aprópénzként tekintenek az árára... -
Dißnäëß
nagyúr
Köszi a megerősítést, akkor nem én vagyok vak.
Nyilván nagyon morbid összehasonlítás, de agglomerációban (és nem Kubában, hanem tényleg ilyen ~25km sávban) 100 milkó alatt kap az ember jó állapotú 80nm HÁZAT. Napelem, jó levegő, stb. Nagyon durva
Ezek a lakások már lifestyle (és továbbra is befektetés). -
Egon
nagyúr
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dißnäëß
üzenetére
" Ezeket a lakásokat nem a földi halandónak építik."
Ezen lakások túlnyomó ~90%+ része tapasztalataim/banki hiteles info alapján KPs.

szerk: [link] Orbán Viktor: A 3 százalékos otthonteremtési hitelt ki fogjuk terjeszteni a külföldön dolgozó fiatalokra is
Kétszer gyorsan átgondolva, ismerős Svájcban/Bécsben nem tud de nagyon akar lakást venni vonalon.... ez az olcsobb ~100misi alatti lakásoknál megint tol egyet felfele.
-
cisco007
csendes tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ezt eléggé figyelik, és már jóval kevesebb miatt is volt már suspend account... Érdemes ránézni az r/Upwork-re, sokan írják milyen apróságok miatt lett suspended.
Én pl akinek egész korrekt havi mellékes jön innen, tuti nem játszanám be, hogy veszélybe sodorjam a profilomat...Edit: ja és hogy a platform miből él
minden is connect-be (ergo pénzbe) kerül, így nem lehet megúszni ingyen még egy általad említett körbe értékelést sem. Plusz mindenből jutalékot vonnak. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Stitch
üzenetére
Amúgy ezt én úgy oldanám meg, hogy egy másik jóarc embernek az oldalon "elvégzel valamit" és ad Rólad egy klassz értékelést. Esetleg még egyet egy másik. Aztán vice-versa. Csak azt nem tudom, ennek van-e anyagi vonzata.. szóval a platform miből él. De lehet még így is megéri, ha mondjuk hárman haverok csináljátok ezt, preferáltan NEM 1-perces friss regivel.
-
Stitch
őstag
válasz
cisco007
üzenetére
Úgy, ahogy írod, elindulni rohadt nehéz. Hiába van verified profilom, mivel még nincs értékelésem, rám se hederítenek (pedig még csodálatos profilképet is raktam fel
).
Hiába passzolt pl. egy meló teljesen a profilomba (kb. mintha a linkelt github repómat kérték volna egy kis módosítással), hiába vállaltam be alacsonyabb áron, mint a hirdetett (mondjuk ez visszafelé is elsülhet), még csak reakciót sem kapok az adott ajánlatokra. De próbálozok tovább.. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VágniValó
üzenetére
Ez egy nagyon jó szám elsőre. (Tényleg. Haverom is szól éppen, hogy ő is ennyit kap
). De tudod, mi az elszomorító ?
[link]Ide már karcsú. Legalábbis, ha a bank is játszik.
Persze be lehet vállalni durva törlesztőket, pl. havi 1M-el menetelni előre, de mai kő bizonytalan helyzetben alsóhangon még ennek a felét plusszba letenném, ne kelljen beköltözés után valami piaci reccs esetén azonnal ismét kiköltözni.Szóval gyönyörű szám, de minden relatív (sajnos). Ezeket a lakásokat nem a földi halandónak építik.
Ezt csak azért írom le, mert szép környék, tényleg. (Persze a lakások minősége olyan amilyen, hallok dolgokat innen-onnan, de azért mégiscsak elműködnek).
Viszont emlékszem, gyerekkoromban az volt, hogy:
- erősebb középosztály: lakás kp-ra, vagy családi ház hitelreMa mi van ?
Lakás hitelre, családi ház esélytelen (Bp, nem pusztalópikulán).Mert az idő pént, ha nincs full remote HO, akkor gyilkos a bejárás és ez nem lesz jobb a jövőben, sőt. (Ellenkezőleg, a főváros nonstop hízik. Aki ide jön egyetemre, az mind tanul, lakni akar, itt dolgozni akar, stb stb).
Durva trendek.
Szóval egy budapesti lakáshoz, szép helyen, én azt mondom ... 3-5M nettóval bele lehetne vágni. Mármint, ami nem örökéletű, csak így mittomén, tart pár évig (hisz semmi sem tart örökké és mindig legyen B terv).
-
cisco007
csendes tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Én úgy veszem észre, hogy elindulni nehéz, de ha már sikerül felépíteni egy korrekt profilt és van több jó értékelésed, akkor már nem a 2 dollárosokkal versenyzel.
Emlékszem, az első emberemre, egy kanadai faszi aki megbízott egy hálózati probléma kezelésével, és kaptam tőle egy jó értékelést.
Kb egy év múlva, már túl több tucat projekten, írtam is neki egy köszönő üzenetet, hogy nélküle lehet semmi nem valósult volna meg az Upwork pályafutásomat illetően.
-
proof88
addikt
Hali,
múltkor írta itt valaki hogy valamilyen appon keresztül szokott alkalmi/projekt melókat vállalni, melyik app? Giggle?
-
válasz
wowaccount
üzenetére
Gratula!! 2,9...beszarás.
-
tototos
addikt
válasz
wowaccount
üzenetére
Milyen stack és milyen szektor?
-
Olvasom a jó fizukat itt nálam meg elég erősen struggling van. Egyszerűen nem kapok ajánlatokat, senior java pozikat próbálok de minden interjú végén choke-van és jön az email hogy találtunk mást aki jobb fit.
Kezdek azon gondolkodni, hogy vagy ekkora gyász a tudásom (nyilván van mit bőven improveolni) vagy sokat kérek br. ~2.0 m.
Elnézést a rant miatt, akinek van vaslami tanácsa jöhet!
U.i.: arra már rá se merek térni, hogy 100 év után folytatnám azt a jó szokásom, hogy macbookon dolgoznék tovább...
-
wowaccount
csendes tag
válasz
wowaccount
üzenetére
Nem: F
Kor: 38
Munkakör: lead software engineer
Végzetség: Bsc
Nyelvtudás: angol
Brutto fizetés: br 2.9 + evi 15% bonusz (+ kajapenz)
Hely: Budapest (full remote), ceg nem valtozott -
NightHunter0
csendes tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Software fejlesztő cég saját megoldásokkal pénzügyi területen, vállalatok/bankok számára.
-
Pala
veterán
Nem: ferfi
Munkakör: full stack web developer (erosen frontend fokusszal)
Kor: 40
Végzettség: erettsegi
Nyelvtudás: angol folyekony
Tapasztalat: ~7.5 ev
Bruttó fizetés: 80.000 EUR (netto ~5.500 EUR/ho)
Egyéb: 30% ruling, havi 50 EUR nem penzbeli juttatas., pension plan.
Hely: Amsterdam -
kuntics
aktív tag
Nem: férfi
Munkakör: Karbantartó/gépkezelő
Kor: 36
Végzettség: gépész technikum
Nyelvtudás: Angol alap
Tapasztalat: 15 év (5 év a jelenlegi pozícióban)
Bruttó fizetés: 861.000
Egyéb: havi br. 40k egyéni értékelés alapján, éves 500k cafeteria, 13. havi, évi 1x prémium változó mértékben meg műszakpótlék, ha ideszámít
Hely: Győr -
Ijk
nagyúr
Nem: férfi
Munkakör: Ajánlati előkészítő mérnök (Solid Edge telephely modellezés)
Kor: 40
Végzettség: Gépészmérnök BSC
Nyelvtudás: Angol középfok
Tapasztalat: 10 év (5 év jelenlegi pozícióban)
Bruttó fizetés: 870.000
Egyéb: nincs
Hely: Kecskemét -
axioma
veterán
válasz
Revolit
üzenetére
Igazabol ezzel az unconscious bias-bol csinaltak egy megalapozott valoszinuseget, hogy ha no, akkor eselyesebb hogy atlag alatti... baromi jo lehetett ott az onerobol is vonal feletti noknek :-(
A blackrock jobban csinalta: a recruit queue-ba tobb not vettek be mint a termeszetes sorrend adta volna (=egyenlo esely, mert altalaban a munkaltatok egy resze nem veszi szamitasba oket), de utana mar ugyanazt a lecet kellett megugrani. Google-nel meg konkretan az interju ertekelesben tilos a he/she szavak hasznalata; amikor dontenek, nincs is meg a jelolt neme. -
Revolit
senior tag
És mi van a "pozitív diszkriminációval" ?
én ettől falra mászok. Nevezzük is nevén, a Morganben volt, hogy nőt kell felvenni. És az egyik csajszi büszkén mesélte is, hogy őt azért vették fel, mert nő. Kérdeztük, hogy ez nem diszkrimináció? Nem, ez pozitív diszkrimináció! Bitch what?!?
Hát nyilván, a diszkriminálásnak van egy nyertese is...
Amúgy sajátos nevelési igényű embereket is előszeretettel vettek fel, még mennünk is kellett egy trainingre, mikor a mi csapatunkba került egy ilyen helyzetű kolléga, hogy hogyan kell vele "bánni" (ez amúgy tök érdekes és hasznos volt)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC! Intel i9-12900KF / RX 7900 XTX / 32GB DDR4 /1TB Gen4 / B760 /1350w Platinum! BeszámítOK
- Apple iPhone 13 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:86%
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

egyszerűen nem látom, kinek éri meg, esetleg CEO-knak, akik nyaralónak használják, és aprópénzként tekintenek az árára...

).
).