-
43925 - 43801
43925 - 43801 43800 - 43701 43700 - 43601 43600 - 43501 43500 - 43401 43400 - 43301 43300 - 43201 43200 - 43101 43100 - 43001 43000 - 42901 42900 - 42801 42800 - 42701 42700 - 42601 42600 - 42501 42500 - 42401 42400 - 42301 42300 - 42201 42200 - 42101 42100 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboy93
nagyúr
Tata?
Ceg nevet nem is irt a csaj. Mindegy is.
-
tototos
addikt
Szerencsére ilyet még nem tapasztaltam, bár mondták a mostani cégben a kollégák hogy volt itt is késés fizetéssel, meg hogy a CEO saját tőkéből rakott be néha. Most talán stabilabb a történet.
-
Egon
nagyúr
-
Reggie0
titán
Az autóiparban is azt gondoltam, hogy onnan megyek nyugdíjba, aztán most volt kollégáktól is azt hallom, hogy még van munkája de nem tudja hogy holnap lesz-e.
Az utóbbi években kicsit átállítottam magam egy olyan nézetre, hogy minél több pénzt kiszedni amíg lehet. Nyilván nem vagyok jó példa, mert 1 cégnél voltam több mint 10 évet, de azt láttam, hogy a lojalitással semmire nem megyek. Simán felveszik kintről vagy másik osztályról az embert magasabb pozícióba, te meg maradsz a régin mert annak is mennie kell.MrSealRD: egy jó példa milyen a kultúra [link]
De meg mindig csak hallod.
A startup az ugy meg tud halni, hogy masnap be se kell menni, az autoiparban pedig ha haldoklik a ceg az eltart par evig.Amugy en is startupban vagyok, de ha 1-2 uzlet nem jon be idoben akkor fel evig nincs fizu is elofordul.
-
tototos
addikt
Az autóiparban is azt gondoltam, hogy onnan megyek nyugdíjba, aztán most volt kollégáktól is azt hallom, hogy még van munkája de nem tudja hogy holnap lesz-e.
Az utóbbi években kicsit átállítottam magam egy olyan nézetre, hogy minél több pénzt kiszedni amíg lehet. Nyilván nem vagyok jó példa, mert 1 cégnél voltam több mint 10 évet, de azt láttam, hogy a lojalitással semmire nem megyek. Simán felveszik kintről vagy másik osztályról az embert magasabb pozícióba, te meg maradsz a régin mert annak is mennie kell.MrSealRD: egy jó példa milyen a kultúra [link]
-
MrSealRD
veterán
Jah, az más. Dedikáltan NER-es céghez tutira nem mennék (4iG és hasonlók abszolút kizárva).
De az is igaz, hogy sok cégre rásütötték ezt a címkét, akik valójában nem is feltétlenül életképtelenek. Meg (elvétve) vannak azért piaci alapon működő NER-es cégek is (pl. az Alteo szerintem életképes, annak ellenére hogy a vezetője az első Fidesz-kormány minisztere volt).Illetve van ennek egy másik oldala is... Ha meg is élnek a piacról akkor ott van az a rész, hogy a cégkultúrán is érezni, hogy hol szocializálódtak...
-
Tyler Durden
addikt
-
Reggie0
titán
Mi a bizonytalanság? Nagyjából 3 éve hagytam ott az autóipart és mentem egy NER által fenntartott céghez. Az volt a mondás hogy 2 évig van pénz és pontosan 2 év múlva be is zárt. Mostani munkahelyemre is mondhatni hogy startup(~25 fő), itt meg a CEOnak vannak kapcsolatai ahol biztosított a vevői kör. Ha ebben is 2 3 év van akkor ez van, majd lesz másik munka.
Pont ez, hogy nem lehet tudni biztosan, hogy hany ev van benne.
-
szkorhetz
őstag
Jah, az más. Dedikáltan NER-es céghez tutira nem mennék (4iG és hasonlók abszolút kizárva).
De az is igaz, hogy sok cégre rásütötték ezt a címkét, akik valójában nem is feltétlenül életképtelenek. Meg (elvétve) vannak azért piaci alapon működő NER-es cégek is (pl. az Alteo szerintem életképes, annak ellenére hogy a vezetője az első Fidesz-kormány minisztere volt).Az az apja volt, nem ő.
-
Egon
nagyúr
4ig-vel szerintem most óvatosan, max One-t vállalnám be, azt maximum eladják, ha összeesik maga a cégcsoport.
Nem mintha nem ezt írtam volna én is, de mindegy.
-
Tyler Durden
addikt
De az is igaz, hogy sok cégre rásütötték ezt a címkét, akik valójában nem is feltétlenül életképtelenek. Meg (elvétve) vannak azért piaci alapon működő NER-es cégek is (pl. az Alteo szerintem életképes, annak ellenére hogy a vezetője az első Fidesz-kormány minisztere volt).4ig-vel szerintem most óvatosan, max One-t vállalnám be, azt maximum eladják, ha összeesik maga a cégcsoport.
-
tototos
addikt
De az is igaz, hogy sok cégre rásütötték ezt a címkét, akik valójában nem is feltétlenül életképtelenek. Meg (elvétve) vannak azért piaci alapon működő NER-es cégek is (pl. az Alteo szerintem életképes, annak ellenére hogy a vezetője az első Fidesz-kormány minisztere volt).Lennének elég jó cégek és gondolatok, csak amikor vissza kell osztanod(pl IT eszközt csak egy cégtől veheted) meg megmondják melyik irodát kell bérelni rohadtul nem piaci áron.
-
Egon
nagyúr
NER jellegű. Volt.

Nem volt bizalmam feléjük. Ilyen "kisebb" cég volt 60 fő talán.
Plusz a mostani helyen jól érzem magam. De nem akarok álszent lenni mert nagyon elgondolkodtató volt... stratégia döntés volt külső tényezőket is figyelembe véve.Most megy a kedvezményes részvény vásárlási lehetőség a jelnlegi helyen. 5 k eurót teszek bele és ehhez az összeghez kapok 2325 euro értékben juttatáskent részvényt. És a látottak alapján menni fog a szekér. A tavalyi körben vásárolt packet +116%. Es van pici osztalék is.
Meg finanszíroznak egy oktatást is... szóval a korábban írtakhoz még vannak perkek...
De az is igaz, hogy sok cégre rásütötték ezt a címkét, akik valójában nem is feltétlenül életképtelenek. Meg (elvétve) vannak azért piaci alapon működő NER-es cégek is (pl. az Alteo szerintem életképes, annak ellenére hogy a vezetője az első Fidesz-kormány minisztere volt). -
tototos
addikt
Mi a bizonytalanság? Nagyjából 3 éve hagytam ott az autóipart és mentem egy NER által fenntartott céghez. Az volt a mondás hogy 2 évig van pénz és pontosan 2 év múlva be is zárt. Mostani munkahelyemre is mondhatni hogy startup(~25 fő), itt meg a CEOnak vannak kapcsolatai ahol biztosított a vevői kör. Ha ebben is 2 3 év van akkor ez van, majd lesz másik munka.
-
MrSealRD
veterán
NER jellegű. Volt.

Nem volt bizalmam feléjük. Ilyen "kisebb" cég volt 60 fő talán.
Plusz a mostani helyen jól érzem magam. De nem akarok álszent lenni mert nagyon elgondolkodtató volt... stratégia döntés volt külső tényezőket is figyelembe véve.Most megy a kedvezményes részvény vásárlási lehetőség a jelnlegi helyen. 5 k eurót teszek bele és ehhez az összeghez kapok 2325 euro értékben juttatáskent részvényt. És a látottak alapján menni fog a szekér. A tavalyi körben vásárolt packet +116%. Es van pici osztalék is.
Meg finanszíroznak egy oktatást is... szóval a korábban írtakhoz még vannak perkek...
-
Reggie0
titán
Pont ezen gondolkoztam most, hogy mennyiért érdemes váltani bruttó 2 millió környékén. Nekem most 1,9 a fizum és én ilyen 2,3 körül váltanék. Egy volt kollégám alapított céget, pár hetente beszélünk és várja már a befektetőket meg hogy dolgozzunk közösen. Nagy dilemma lesz ha beindul és felajánl egy pozíciót.
A startupok bizonytalansaga beleferne neked?
-
tototos
addikt
Pont ezen gondolkoztam most, hogy mennyiért érdemes váltani bruttó 2 millió környékén. Nekem most 1,9 a fizum és én ilyen 2,3 körül váltanék. Egy volt kollégám alapított céget, pár hetente beszélünk és várja már a befektetőket meg hogy dolgozzunk közösen. Nagy dilemma lesz ha beindul és felajánl egy pozíciót.
-
Egon
nagyúr
Ma beszélgettem egy SA pozícióról... Gyorsan kiderült, hogy nem egymást keressük. Bruttó 2M volt a teteje... Amúgy nem volt gond a pozival, illetve akivel beszéltek az is nagyon szimpatikus volt, de tényleg úgy tűnik, hogy most mindenki ide próbál gravitálni...
Zárójelben azért hozzáteszem, hogy az elmúlt 6 hónapban voltak 2,2-2,4-es lehetőségek. Szóval érdekes pillanatokat élünk...A 2.4-re miért nem cuppantál rá? A korábbi beírásod alapján 2M alatt keresel valamivel.
Nagyjából hasonló munkakörülményeket feltételezve, +500K-ért én valószínűleg váltanék. -
MrSealRD
veterán
Ma beszélgettem egy SA pozícióról... Gyorsan kiderült, hogy nem egymást keressük. Bruttó 2M volt a teteje... Amúgy nem volt gond a pozival, illetve akivel beszéltek az is nagyon szimpatikus volt, de tényleg úgy tűnik, hogy most mindenki ide próbál gravitálni...
Zárójelben azért hozzáteszem, hogy az elmúlt 6 hónapban voltak 2,2-2,4-es lehetőségek. Szóval érdekes pillanatokat élünk... -
PainKiller13
őstag
-
Pfiucska
senior tag
Jelenleg 1-2 ceges kartya van es ezert mindenki ezekhez az emberekhez rohangal, ha vmit kartyaval akar fizetni (400> fte). Ehelyett lesz az, hogy 1) lesz egy hitelkeretunk 2) sok munkavallalonak lesz fizika/virtualis kartyaja, akik amugy rendszeresen hasznalnanak az uzleti tripjuk miatt (most ok finanszirozzak ezt mert utolag kapjak vissza ezt a penzt, ezert ez szorosan osszefugg az emlitett t&e systemmel is).
Maga a kartyak bevezetese nem egy nagy faxni, miutan megvan a partner, akivel dolgozni fogunk. A nehez resze az, hogy legyen hozza ez a system, amiben 1) engedelyezni lehet 2) nyomonkovetni 3) riportalni ezeket a tripeket. Gyujtse a szamlakat, a koltsegeket, kereteket szabjon neki, adja at az ERP-nek stb. Ez mar izgalmasabb, de most a PTP - OCR teman van a fokusz elso sorban, mert a vallalat meretehez merten vicc h full manualisan es papiralapuan mukodik ez a process. -
vans?
őstag
2025.10.01-el kezdtem, ennek ellenere kaptam tavalyi evre idoaranyosan bonuszt (veszteseges evet zartunk es leepitesek is voltak), tovabba 01.01-tol a ceges atlag 4.5% beremelest is, igy 1.985.000-re emelkedett. Eves teljesitmenyre keves lenne, de erre a probaido utani emelesnek nem rossz
Pozi jo amugy, a havi zarasok mellett projekteket kell vinnem mint pl. Credit card bevezetes, uj travell & expense system, ifrs16 software implementacio, PTP folyamatba egy OCR alkalmazas bevezetese meg nyilvan az elso honapokban felterkepezni, hogy hol vannak nagyobb hibak (áfa konkrétan minden adóregisztráción vacak) és azokat rendbe tenni. Fonokom hasonlit nemely tulajdonsagaban az elozore, napi 16 orat tud dolgozni szerintem de azert felem nem ez az elvarasa es szakmailag is igen rendben van.
Amugy a credit card bevezetes az mekkora melo? Lehoz az eletrol, hogy a ceg 10 eve az otp travelen keresztul foglal mindent, emiatt dragabb a repulojegy meg minden is, mert nincs kozos kozponti kartya. Vagy ez mas tema?
-
tboy93
nagyúr
Friss ajánlat a piacról, amit végül nem fogadtam el:
Nem: Férfi
Kor: Vészesen közel a 40-hez
Munkakör: Java, cloud, devops ilyesmi (nagyon konkrétat direkt nem írok)
Tapasztalat: ~15 év
Végzetség: BSc
Nyelvtudás: Angol felsőfok
Bruttó fizetés: 2.000.000 HUF
Egyéb: cafeteria, élet és egészség bizti, 10-15% bónusz elvileg
Hely: Budapest (heti 1-2 iroda)Jól be van állva a piac 2M környékén. Én jellemzően még ez alatti összegeket is kapok. Múltkor bekínáltak valami 1,2M-el
senior pozícióra. -
Revolit
senior tag
Friss ajánlat a piacról, amit végül nem fogadtam el:
Kor: Vészesen közel a 40-hez
Munkakör: Java, cloud, devops ilyesmi (nagyon konkrétat direkt nem írok)
Tapasztalat: ~15 év
Végzetség: BSc
Nyelvtudás: Angol felsőfok
Bruttó fizetés: 2.000.000 HUF
Egyéb: cafeteria, élet és egészség bizti, 10-15% bónusz elvileg
Hely: Budapest (heti 1-2 iroda) -
Pfiucska
senior tag
PH leallas alatt kaptam vegre egy ajanlatot, amit el is fogadtam, igy oktobertol a kovetkezo lep eletbe:
Munkakör: Főkönyvelő (CFO alatt leszek kozvetlen, varhatoan nem csak konyveles lesz), egy 10-12 fos csapattal.
Kor: 26 leszek
Vegzettseg: Finance MSc + IFRS könyvelő
Nyelv: Angol
Juttatás: Brutto 1.900.000 + 12% bonusz + auto uzemanyaggal + szepkartya, maganeu, baleset es eletbiztositas meg ilyen aprosagok.
Tapasztalat: ~6 eve vagyok a szakmaban, 3 ev vezetoi tapasztalattal.
Lokacio: Bp szelerol 50-60p auto videkre. 4 nap iroda/hét.
Ceg: UK anyavallalatnak a magyar gyarto cege, nem autoipar.Nagyon elegedett vagyok a csomaggal, remelem hosszutavon jol fogom magam itt erezni es lesz szakmai fejlodesi lehetoseg. Elso korben ugy nez ki, hogy mindenre igen a valasz. Dolgozni sokat kell majd, ez nem kerdes, de ez most - ahogy eddig sem - nem problema.
2025.10.01-el kezdtem, ennek ellenere kaptam tavalyi evre idoaranyosan bonuszt (veszteseges evet zartunk es leepitesek is voltak), tovabba 01.01-tol a ceges atlag 4.5% beremelest is, igy 1.985.000-re emelkedett. Eves teljesitmenyre keves lenne, de erre a probaido utani emelesnek nem rossz
Pozi jo amugy, a havi zarasok mellett projekteket kell vinnem mint pl. Credit card bevezetes, uj travell & expense system, ifrs16 software implementacio, PTP folyamatba egy OCR alkalmazas bevezetese meg nyilvan az elso honapokban felterkepezni, hogy hol vannak nagyobb hibak (áfa konkrétan minden adóregisztráción vacak) és azokat rendbe tenni. Fonokom hasonlit nemely tulajdonsagaban az elozore, napi 16 orat tud dolgozni szerintem de azert felem nem ez az elvarasa es szakmailag is igen rendben van.
-
horush
addikt
Megtörtént az idei emelés is, nem vitték túlzásba, 3%.
Kor: 32
Munkakör: Frontend fejlesztő / Angular
Tapasztalat: 10 év
Végzetség: érettségi
Nyelvtudás: Angol, felsőfok
Bruttó fizetés: 2.149.610 HUF
Egyéb: évi 500.000 HUF cafeteria
Hely: Budapest, multi (korlátlan HO) -
D1Rect
félisten
Van itt amúgy olyan topiklakó, aki overemployed-et tol?
Egyre többször jut eszembe, hogy kellene valami "kiegészítés".
Mi ennek itthon a menete?
8 órás meló és külföldre számlázni saját cégen/ev-n keresztül.
-
VágniValó
addikt
Hát ez nem én leszek. Nem IT terület, így az összeg a mihályok mellett max a hétköznapiságával tűnhet ki.
De beírom, mert hátha akad, akinek hasznos, meg nekem is jó lenne, ha jönne hasonló.
Kor: 40+
Munkakör: EHS (HSE, SHE, EBK, hol hogy) - Környezetvédelem
Végzettség: Környezetmérnök
Nyelvtudás: Angol társalgási
Tapasztalat: 15+, 5 a jelenlegi helyen és pozícióban
Bruttó fizetés: 950 000 HUF/hó
Egyéb: Éves nettó 400 cafeteria, éves 10% bruttó bónusz
Hely: Multi, DunántúlKöszi az érdemi hozzászólást! A korodat meg ne szégyelld, én pl. Szeptember végén 39 leszek, jobb megírni pontosan más fórumozók miatt.
-
Llew
senior tag
Hát ez nem én leszek. Nem IT terület, így az összeg a mihályok mellett max a hétköznapiságával tűnhet ki.
De beírom, mert hátha akad, akinek hasznos, meg nekem is jó lenne, ha jönne hasonló.
Kor: 40+
Munkakör: EHS (HSE, SHE, EBK, hol hogy) - Környezetvédelem
Végzettség: Környezetmérnök
Nyelvtudás: Angol társalgási
Tapasztalat: 15+, 5 a jelenlegi helyen és pozícióban
Bruttó fizetés: 950 000 HUF/hó
Egyéb: Éves nettó 400 cafeteria, éves 10% bruttó bónusz
Hely: Multi, Dunántúl -
buherton
őstag
pedig benne van a pakliban, hogy reális. LinkedIn-en nekem pl a leggyakoribb üzenőfalas bejegyzés tipus az XY open to work lett......HR, recruting, IT, fulfilment, elég sok területen, EU-ban kb Hollandia/DÁnia/Franciaországtól Észtországig.
Nem magyar specifikus, mindenki épit lefele. Csak idehaza jobban fog fájni mert egyelőre a tipikus SSC-s munkaköröket amire idehaza annyi kedvezméynt is kaptak melléÚjra munkát keresek
. A márciusi és áprilisi béremet nem kaptam még meg, talán jövő héten meg lesz. Most már tényleg szeretnék egy hosszú távút találni, de eddig nem igazán volt szerencsém az interjúkon.A szerencse, hogy most egész jól keresek, vagyis nem építettek le, mint legutóbb, de pici magyar cégről van szó és ez így bizonytalan hosszú távon. Talán egy multinál biztonságosabb lenne, bár egyszer onnan építettek le.
-
JoinR
őstag
Hát én most eléggé utána mentem. A NAV-ot nem érdekli, ezt konkrétan egy NAV-os ismerős megerősítette. (Nyílván ha mindkét munkabéred után fizeti cég rendesen adót). Mert amúgy meg nem is törvényellenes. Valószínű munkaszerződésedben viszont van tiltás, de minimum bejelntési kötelezettséged, de kb nulla esélye van, ha rá is jönnek, hogy bíróságra vigyék. "csak" kirúgnak, de azt is inkább közös megegyezéssel.
Amire figyelni kell kb az a SZÉP kártya, ha mindkét helyről kapod, ne lépd túl az éves keretet, vagy ott elvileg lebukhatsz, mert a jobb adózással adja mindkét cég, arra viszont ráharap a NAV, és elvileg a céget kereshetik meg.
Ha nem kényszer (pl. másodállásban beugrani pultozni vagy ilyenek), akkor csak saját céggel érdemes csinálni.
-
Revolit
senior tag
Hát én most eléggé utána mentem. A NAV-ot nem érdekli, ezt konkrétan egy NAV-os ismerős megerősítette. (Nyílván ha mindkét munkabéred után fizeti cég rendesen adót). Mert amúgy meg nem is törvényellenes. Valószínű munkaszerződésedben viszont van tiltás, de minimum bejelntési kötelezettséged, de kb nulla esélye van, ha rá is jönnek, hogy bíróságra vigyék. "csak" kirúgnak, de azt is inkább közös megegyezéssel.
Amire figyelni kell kb az a SZÉP kártya, ha mindkét helyről kapod, ne lépd túl az éves keretet, vagy ott elvileg lebukhatsz, mert a jobb adózással adja mindkét cég, arra viszont ráharap a NAV, és elvileg a céget kereshetik meg.
-
Reggie0
titán
Sajat ceg + 3 napos "foallas" + szamlazos napidijas/oradijas kombo jatszik? Ha igen, akkor igen.
-
goodboy007
senior tag
Oké, tárgytalan, írásban ez már nem igazán olyan jó ajánlat mint a mostani (szóban kaptam meg és vagy félre értettük egymást, vagy nem tudom...)
A végén mégis az én sztorim is oda fut ki, hogy most nem repkednek a jó ajánlatok.
Az overemployed dolgon meg komolyan elgondolkodtam, de alapos background check van ajánlat elfogadása után, ahol felhívják valószínű jelenlegi munkáltatót is ajánlat elfogadása után, szóval amúgy se működne. És persze sose csinálnék ilyet ugye...

-
Reggie0
titán
38 vagyok én is, most végeztem mérnökinfo diplomával. Van egy gépészmérnök diplomám. Januárban kirúgtak engem is az 5000 eurós IT PM melóból, nem Pesti vagyok így 2nél többet nem tudok bejárni BPre.
Elkezdtem dolgozni aprilisban a Brainrocketnél 4k eurért, Engineering Project Manager, tanulok jó dolgokat, de ez a PM nekem zsákutcának tűnik. Ki kellene ősszel portugáliába költözni és mindennap bejárni.
Tanácsokat várok, valszeg felmondok vagy még emellett elkezdek valami certit, cloud vagy sap területen, aztán azzal megpróbálok elhelyezkedni vagy szabadúszóként dolgozni. Család nincs, van egy házam, és most hogy változtak a dolgok nem hiszem hogy kiszeretnék menni.
upworkot próbáltam de PMként 60 dolcsi befektetessel nem sikerült egyetlen egy értékelést sem szerezni.
Portugaliaban hova?
-
Revolit
senior tag
Hays guide sávom maximuma felett keresek, és még erre rádobtam egy 10%-ot.
Mi az, hogy 2-3 napon belül kaptál ajánlatot? Ez több mint 2 hetes process volt nekem, a sok körrel, hogy lehet 2-3 nap alatt lezavarni bármit is? Vagy hogy jön ide a 2-3 nap? Amúgy rögtön az elején mondtam az igényt, felesleges húzni egymás idejét több körös interjúkkal, én el se jutottam volna alacsony offerig, mert ott elbúcsuztunk volna egymástól. Szóval azt se teljesen értem, hogy kapsz olyan offereket, amiért nem vagy hajlandó dolgozni.
A lényeg, hogy én személyes példámon úgy látom léteznek még jól fizető állások, azon összeg környékén amiért pár napja kolléga hazaköltözött volna Bécsből.Oké, tárgytalan, írásban ez már nem igazán olyan jó ajánlat mint a mostani (szóban kaptam meg és vagy félre értettük egymást, vagy nem tudom...)
A végén mégis az én sztorim is oda fut ki, hogy most nem repkednek a jó ajánlatok.
Az overemployed dolgon meg komolyan elgondolkodtam, de alapos background check van ajánlat elfogadása után, ahol felhívják valószínű jelenlegi munkáltatót is ajánlat elfogadása után, szóval amúgy se működne. És persze sose csinálnék ilyet ugye...

-
carapace
tag
Megvolt a szakmai interjú, és 2-3 napon belül jött ajánlat, több helyről is. Ebben mi az irreális?
Amúgy elhiszem, hogy Hays sáv felett is találtál pozit, de most nem ez az általános a piacon. Rákérdeztem fejvadászoknál, HR-eseknél, és nagyon sok ember van most szabadon, ezért mennek le a bérek, napidíjak. Ha nagyon niche tudásod van, akkor lehet hasítani, de ez korábban is adott volt.
Ahhoz, hogy el tud addni a niche tudásod, kellene niche projekt is, de az szimplán nincs. Én pl trading / asset management vonalon mozgok, 2021 végén amikor hazajöttem külföldről 2 hét alatt találtam melót, aztán 2023-ban amikor onnan váltottam, akkor is 1 hónap volt behúzni egy olyat ami majdnem 3 milliót fizetett.
Na, innen jutottunk el oda, hogy amikor tavaly októberben elkezdtem keresni egyszerűen nem volt semmi. De konkrétan semmi. Nem volt ebben a domainben egy érdemi pozi se kiírva. Tényleg csak az ilyen normal banking poolban lehetett volna csak a zavarosban halászni 1.5-ért. Vicc. De az is olyan, hogy januárban megkerestek, hogy hát lenne a K&Hnál PM contract 120ért, mondom jól van, menjünk neki, erre most hívott nemrég az ügynök, hogy hú hát lassan letisztul, heteken belül elkezdik az interjúkat. Mondtam, kösz, már nem kell.
A külföld az meg pont fordítva van, itt az ilyen medián állások területén van iszonyat telítettség, de olyan, hogy ahhoz képest Mo piskóta, az EPAM pl kiszórt embereket tucatjával az elmúlt években, ismerek párat, vannak olyanok, akik már két éve nem találnak melót.
A niche side viszont továbbra is jól működik, és orbitális fizuk vannak. -
Kobe
veterán
Pár napja linkeltem a kraftiet sokat beszélnek az aktuális munkaerő piacról. [link]
Amikor adott munkakörben -30%ot emlegetnek akkor azért felszisszentem.@D1Rect
Az ÁFA is adó. Nálad nincs a kettő közt erős kapcsolat?
Felelőségre vonás nagy hal vonalon amíg Polt a legföbb ügyész, Sulyok az államfő, be lehet menni ügyészségre és beleírni, kihúzni
... addig nem lehetséges.
A kissebb hal vonalon pedig mindha már elindult volna. [link] [link] ...pedig benne van a pakliban, hogy reális. LinkedIn-en nekem pl a leggyakoribb üzenőfalas bejegyzés tipus az XY open to work lett......HR, recruting, IT, fulfilment, elég sok területen, EU-ban kb Hollandia/DÁnia/Franciaországtól Észtországig.
Nem magyar specifikus, mindenki épit lefele. Csak idehaza jobban fog fájni mert egyelőre a tipikus SSC-s munkaköröket amire idehaza annyi kedvezméynt is kaptak mellé -
bandus
veterán
Mi az, hogy 2-3 napon belül kaptál ajánlatot? Ez több mint 2 hetes process volt nekem, a sok körrel, hogy lehet 2-3 nap alatt lezavarni bármit is? Vagy hogy jön ide a 2-3 nap? Amúgy rögtön az elején mondtam az igényt, felesleges húzni egymás idejét több körös interjúkkal, én el se jutottam volna alacsony offerig, mert ott elbúcsuztunk volna egymástól. Szóval azt se teljesen értem, hogy kapsz olyan offereket, amiért nem vagy hajlandó dolgozni.
A lényeg, hogy én személyes példámon úgy látom léteznek még jól fizető állások, azon összeg környékén amiért pár napja kolléga hazaköltözött volna Bécsből.az én esetem kevésbé releváns, semmi közöm az it-hoz, és IC-ként ez nem elérhető, csak különböző menedzsment pozikban. de így az első beszélgetések alapján látok rá esélyt, hogy ez összejöhet.
-
Vision
veterán
A lényeg, hogy én személyes példámon úgy látom léteznek még jól fizető állások, azon összeg környékén amiért pár napja kolléga hazaköltözött volna Bécsből.Megvolt a szakmai interjú, és 2-3 napon belül jött ajánlat, több helyről is. Ebben mi az irreális?
Amúgy elhiszem, hogy Hays sáv felett is találtál pozit, de most nem ez az általános a piacon. Rákérdeztem fejvadászoknál, HR-eseknél, és nagyon sok ember van most szabadon, ezért mennek le a bérek, napidíjak. Ha nagyon niche tudásod van, akkor lehet hasítani, de ez korábban is adott volt.
-
proof88
addikt
A lényeg, hogy én személyes példámon úgy látom léteznek még jól fizető állások, azon összeg környékén amiért pár napja kolléga hazaköltözött volna Bécsből.A HR-es elmondja az offert telefonban még a szakmai interjúk előtt, szerintem így értette. Nekem is volt ilyen többször is. Ez persze nem hivatalos offer, csak pont azért hogy ne legyenek felesleges körök.
-
Revolit
senior tag
A lényeg, hogy én személyes példámon úgy látom léteznek még jól fizető állások, azon összeg környékén amiért pár napja kolléga hazaköltözött volna Bécsből. -
Vision
veterán
Hát én elég szerencsés vagyok, vagy nem tudom, de elmentem 2+ év után interjúzni, mert hogy néha kell, és úgy is mindenki mondja, hogy nem lehet állást találni most, vagy csak nagyon kevés pénzért. Jól keresek, különösebben nem akartam váltani, nem is vettem teljesen komolyan az interjút, szerintem egyik kör kifejezetten nem sikerült jól, és hát végül csak kaptam ajánlatot, megadnák kb azt amit kértem, nyílván jobb fizu, mint a mostani. Csak ugye a bizonytalanra cserélni a biztosat ilyen időkben...
Nem igazán tudom most mi a fenét csináljak, nyomjam overemployed-ba?
Mit jelent az, hogy jól keresel, és ahhoz képest mennyit kértél? Mert én is kaptam konkrét ajánlatokat 2-3 napon belül, csak hát nem annyit akarok keresni...
-
Revolit
senior tag
Pár napja linkeltem a kraftiet sokat beszélnek az aktuális munkaerő piacról. [link]
Felelőségre vonás nagy hal vonalon amíg Polt a legföbb ügyész, Sulyok az államfő, be lehet menni ügyészségre és beleírni, kihúzni
A kissebb hal vonalon pedig mindha már elindult volna. [link] [link] ...Hát én elég szerencsés vagyok, vagy nem tudom, de elmentem 2+ év után interjúzni, mert hogy néha kell, és úgy is mindenki mondja, hogy nem lehet állást találni most, vagy csak nagyon kevés pénzért. Jól keresek, különösebben nem akartam váltani, nem is vettem teljesen komolyan az interjút, szerintem egyik kör kifejezetten nem sikerült jól, és hát végül csak kaptam ajánlatot, megadnák kb azt amit kértem, nyílván jobb fizu, mint a mostani. Csak ugye a bizonytalanra cserélni a biztosat ilyen időkben...
Nem igazán tudom most mi a fenét csináljak, nyomjam overemployed-ba?
-
D1Rect
félisten
A kissebb hal vonalon pedig mindha már elindult volna. [link] [link] ...A vagyonadó hasznossága, kihívásai, eddigi gyakorlati alkalmazás és annak következményei.
Vs.
Bűncselekmény ami egy másik adónemhez kapcsolódik.
I neither have the time nor the crayons... -
Dare2Live
félisten
A kissebb hal vonalon pedig mindha már elindult volna. [link] [link] ... -
Vision
veterán
Én is most pályázgatok BA pozikat. Azt látom, hogy contraktoros poziknál nagyon nem mindegy, hogy melyik fejvadász/tanácsadó cég ad el. Ugyanahoz a bankhoz ugyanarra a pozícióra több tanácadócéggel beszéltem, és 80 és 120 K + Áfa napídíj között mozgott amit adtak volna. Tehát van olyan cég, aki napi 40 K val többet vesz le..
Munkavállalóként br. 1.700.000 K-s alapbérrel pályázgattam, mert Hays alapján ez tűnt reálisnak. Több helyen a 0. ik 5 perces telefonos körön kiderült, hogy ennél kevesebbért keresnek embert. Sok elküldött ember lehet a piacon megtakarítás nélkül, aki bármennyiért elvállalja a melót. És ezt megpróbálja kihasználni több cég.. Persze így nem a legjobb embereket fogják megtalálni..Ugyanezt tapasztalom én is. Az OTP-től kirúgtak egy rakás architectet, ők most nyilván túlkínálatot jelentenek a piacon.
-
H A M M E R
csendes tag
Na, csak hogy ne offoljak állandóan.
Nem: férfi
Kor: 38
Munkakör: IT BA / Solution Architect / IT Lead / szervező
Végzetség: IT BSc, Pénügy MA
Nyelvtudás: angol
Bruttó fizetés: 130/135K / nap + Áfa
Egyéb: B2B contract
Hely: Remote mindenféle bank, biztosító, most éppen magyar/román.Van, hogy több helyre is melózok, most volt egy váltás, különböző napidíjakon. Sok nyitott pozi van a piacon, de sok az ember is, a bérek pedig nagyon gyalázatosak. Kaptam 1,2 milliós bruttó ajánlatot is senior állásra. Hazai bankoknál jellemzően 1,7 millió a teteje bruttóban IT BA pozira, SA-nál 2, de erre már nagyon húzzák a szájukat.
Napidíjakban jellemzően 110-120-körül pörög a biznisz. Az eddigi csúcs az OTP-nél volt 137-tel, de ez is azért, mert a közvetítő nagyon keveset vett le (15%). Ez atipikus a piacon.
Én is most pályázgatok BA pozikat. Azt látom, hogy contraktoros poziknál nagyon nem mindegy, hogy melyik fejvadász/tanácsadó cég ad el. Ugyanahoz a bankhoz ugyanarra a pozícióra több tanácadócéggel beszéltem, és 80 és 120 K + Áfa napídíj között mozgott amit adtak volna. Tehát van olyan cég, aki napi 40 K val többet vesz le..
Munkavállalóként br. 1.700.000 K-s alapbérrel pályázgattam, mert Hays alapján ez tűnt reálisnak. Több helyen a 0. ik 5 perces telefonos körön kiderült, hogy ennél kevesebbért keresnek embert. Sok elküldött ember lehet a piacon megtakarítás nélkül, aki bármennyiért elvállalja a melót. És ezt megpróbálja kihasználni több cég.. Persze így nem a legjobb embereket fogják megtalálni.. -
carapace
tag
Nincs ilyen, és nem is szeretném. Az életmódom miatt jobb, ha szabadon gazdálkodhatok a napjaimmal. Annyit számlázok, amennyit dolgozok. Majd megnézem a tavalyi évemet, de hunyorítva 18 munkanappal lehet számolni havonta (betegszabival, normál szabival, egyebekkel). Amúgy én is hallottam arról, hogy valaki belealkudta. Ez sima pénzügyi kérdés, nyilván én is tudnék így szerződni, de akkor annyival kevesebb lenne a napidíj.
Amikor 22 napot számláztam egy hónapban, és 3-assal kezdődött a végösszeg, az azért poén volt. De ez ritka.
Ha véget ért egy projekt/kibasztak, akkor jellemzően 2-3 hónap gap szokott lenni. Ehhez persze pörgetni kell az interjúkat. Szóval ezt is érdemes beleszámolni a bizniszbe. A közvetítő nem fog tudni rögtön másik pozit adni.
Összességében ez a contractorkodás ezeken a napidíjakon nagyon csücskösen éri csak meg. Nekem most pár évig egyéb okok miatt ez jól jön ki pénzben, de ez nem lesz hosszú távon fenntartható a piacon.
Egy adott szenioritás felett szerintem Magyarországon egyáltalán nem éri meg, ha vagy azon a szinten, hogy megkeresel alkalmazottként bruttó 2 millát, akkor már szerintem nincs értelme a contractnak, ennyit meg azért seniorként össze lehet hozni.
Itt Svájcban a hasonló kategóriájú alkalmazottak meg contractorok között van egy másfeles szórzó, és hát szerintem ez az a szint amiért érdemes bevállalni azt az exctra kockázatot plusz kényelmetlenséget. -
PainKiller13
őstag
Én egyfajta malacperselyként tekintek rá

Ezzel sokan vannak így. Vagy voltak, mert jellemzően manapság már rettentő kényesek erre a munkáltatók, vagy azon beül is a HR/Compliance (gondolom valaki nagyon megszívott egy munkaügyi ellenőrzést).
Anno állami cégeknél az első számú vezetők közül jó páran ezt csinálták. Nem vettek ki szabit évekig (papíron persze, mert azért nyáron jellemzően minimum egy hónapot nem voltak...), és 100+ napot görgettek maguk előtt, a kirúgásig (akkor megkapták a végkielégítést, plusz a szabadságmegváltást, ami ekkora volumenben már kb. fél éves (!) plusz fizetést jelentett...
Nekem akkor volt egy arany időszakom, a '90-es évek végén, amikor elrontották a tanulmányi szerződésem, és egy évre volt vagy 70-80 nap tanulmányi szabim...
Első évben nem nagyon használtam ki a lehetőséget, de aztán vérszemet kaptam: a következő évben egyáltalán nem írtam ki "rendes" szabadságot, nyaralni is a tanulmányi szabik terhére mentem...
A HR csak a következő évben kapcsolt, de akkor majdnem szívrohamot kaptak...
Így a következő évem is jó lett, mert akkor kivetették a felgyűlt szabadságokat, alig voltam benn valamennyit...
38 vagyok én is, most végeztem mérnökinfo diplomával. Van egy gépészmérnök diplomám. Januárban kirúgtak engem is az 5000 eurós IT PM melóból, nem Pesti vagyok így 2nél többet nem tudok bejárni BPre.
Elkezdtem dolgozni aprilisban a Brainrocketnél 4k eurért, Engineering Project Manager, tanulok jó dolgokat, de ez a PM nekem zsákutcának tűnik. Ki kellene ősszel portugáliába költözni és mindennap bejárni.
Tanácsokat várok, valszeg felmondok vagy még emellett elkezdek valami certit, cloud vagy sap területen, aztán azzal megpróbálok elhelyezkedni vagy szabadúszóként dolgozni. Család nincs, van egy házam, és most hogy változtak a dolgok nem hiszem hogy kiszeretnék menni.
upworkot próbáltam de PMként 60 dolcsi befektetessel nem sikerült egyetlen egy értékelést sem szerezni.
-
Egon
nagyúr
Ott a kulcsszó, akarat. Nálam mindig az van, hogy ne told, vedd ki. Beírom, majd jön, hogy ááá most ne menj el, mert ez van meg az van. Év végén /értsd December/, meg ír a HR, hogy miért van ennyi napom, azonnal tervezzem be a kivételt. Mondjuk ezen már évek óta csak röhögök, elején még írtam nekik mi a szitu, lezárták annyival, hogy meg kell oldani. Másik fele, hogy ha egyszer felgyűlik, akkor ott már baromi nehéz kezelni. Kifizetni nem akarják /törvényileg nem is lehet/, kivenni meg, ahogy írtam esélytelen. Én egyfajta malacperselyként tekintek rá

Egon: én tényleg nem akarok ezzel visszaélni, mert annyit ki tudok venni mostanság, ami ahhoz kell, hogy tudjak pihenni, de ezen felül egyszerűen nem fér bele. Ha most azt mondanák ekkor meg ekkor vegyem ki, nem egálnék ellene.
Mondjuk ez a tanulmányi szabis sztori kemény
De respect a cégnek, hogy a felgyűltet is ki tudták adni.Én egyfajta malacperselyként tekintek rá

Ezzel sokan vannak így. Vagy voltak, mert jellemzően manapság már rettentő kényesek erre a munkáltatók, vagy azon beül is a HR/Compliance (gondolom valaki nagyon megszívott egy munkaügyi ellenőrzést).
Anno állami cégeknél az első számú vezetők közül jó páran ezt csinálták. Nem vettek ki szabit évekig (papíron persze, mert azért nyáron jellemzően minimum egy hónapot nem voltak...), és 100+ napot görgettek maguk előtt, a kirúgásig (akkor megkapták a végkielégítést, plusz a szabadságmegváltást, ami ekkora volumenben már kb. fél éves (!) plusz fizetést jelentett...
Nekem akkor volt egy arany időszakom, a '90-es évek végén, amikor elrontották a tanulmányi szerződésem, és egy évre volt vagy 70-80 nap tanulmányi szabim...
Első évben nem nagyon használtam ki a lehetőséget, de aztán vérszemet kaptam: a következő évben egyáltalán nem írtam ki "rendes" szabadságot, nyaralni is a tanulmányi szabik terhére mentem...
A HR csak a következő évben kapcsolt, de akkor majdnem szívrohamot kaptak...
Így a következő évem is jó lett, mert akkor kivetették a felgyűlt szabadságokat, alig voltam benn valamennyit...
-
Tyler Durden
addikt
Ott a kulcsszó, akarat. Nálam mindig az van, hogy ne told, vedd ki. Beírom, majd jön, hogy ááá most ne menj el, mert ez van meg az van. Év végén /értsd December/, meg ír a HR, hogy miért van ennyi napom, azonnal tervezzem be a kivételt. Mondjuk ezen már évek óta csak röhögök, elején még írtam nekik mi a szitu, lezárták annyival, hogy meg kell oldani. Másik fele, hogy ha egyszer felgyűlik, akkor ott már baromi nehéz kezelni. Kifizetni nem akarják /törvényileg nem is lehet/, kivenni meg, ahogy írtam esélytelen. Én egyfajta malacperselyként tekintek rá

Egon: én tényleg nem akarok ezzel visszaélni, mert annyit ki tudok venni mostanság, ami ahhoz kell, hogy tudjak pihenni, de ezen felül egyszerűen nem fér bele. Ha most azt mondanák ekkor meg ekkor vegyem ki, nem egálnék ellene.
Mondjuk ez a tanulmányi szabis sztori kemény
De respect a cégnek, hogy a felgyűltet is ki tudták adni. -
VágniValó
addikt
Ja akkor valóban félreolvastam.
-
Egon
nagyúr
Szerintem félreérted, a 18 napot arra írta, hogy annyit dolgozott egy hónapban átlagban. Ránéztem a naptárra, és jellemzően min. 20 munkanap van egy hónapban, azaz havonta legalább 2 nap "szabival" (nem fizetett) lehet így számolni, azaz 25-30 nap szabadságod simán van évente.
-
VágniValó
addikt
Nincs ilyen, és nem is szeretném. Az életmódom miatt jobb, ha szabadon gazdálkodhatok a napjaimmal. Annyit számlázok, amennyit dolgozok. Majd megnézem a tavalyi évemet, de hunyorítva 18 munkanappal lehet számolni havonta (betegszabival, normál szabival, egyebekkel). Amúgy én is hallottam arról, hogy valaki belealkudta. Ez sima pénzügyi kérdés, nyilván én is tudnék így szerződni, de akkor annyival kevesebb lenne a napidíj.
Amikor 22 napot számláztam egy hónapban, és 3-assal kezdődött a végösszeg, az azért poén volt. De ez ritka.
Ha véget ért egy projekt/kibasztak, akkor jellemzően 2-3 hónap gap szokott lenni. Ehhez persze pörgetni kell az interjúkat. Szóval ezt is érdemes beleszámolni a bizniszbe. A közvetítő nem fog tudni rögtön másik pozit adni.
Összességében ez a contractorkodás ezeken a napidíjakon nagyon csücskösen éri csak meg. Nekem most pár évig egyéb okok miatt ez jól jön ki pénzben, de ez nem lesz hosszú távon fenntartható a piacon.
Köszi! A 18 napot még keveslem is, pláne ha az ember nem pakolás, rokonnak segítés, kert b@sztatása egyéb miatt veszi ki, hanem tán még pihenni is akar egyet.
-
Vision
veterán
Szabizás is érdekes itthon, nekem pl jelenleg 72 napom van, évek óta viszek át, mert nem tudom kivenni. Van ahol erre figyelnek és köteleznek, hogy kivedd, van ahol meg a meló mennyiség vagy egyéb okok miatt ezzel nem igazán törődnek. Hogy mondjuk egy nyugdíjba menetelés esetén mi a helyzet azt passz, valszín kifizetik.
OTP-nél volt olyan ember (szevasz Miki), akinek több száz napja volt már bent. Ezt én vezetőként biztos, hogy nem engedném. Szerintem ezt mindig meg lehet oldani, csak akarni kell. Ha meg tényleg lehetetlen nélkülözni a kollégát, az olyan operációs kockázat, amit nem vállalnék.
-
Tyler Durden
addikt
Szabizás is érdekes itthon, nekem pl jelenleg 72 napom van, évek óta viszek át, mert nem tudom kivenni. Van ahol erre figyelnek és köteleznek, hogy kivedd, van ahol meg a meló mennyiség vagy egyéb okok miatt ezzel nem igazán törődnek. Hogy mondjuk egy nyugdíjba menetelés esetén mi a helyzet azt passz, valszín kifizetik.
-
Vision
veterán
-
kraftxld
félisten
Nekem az eddigi contractoknál bármennyi szabi volt, igaz azokra a napokra $$$ sem járt

-
VágniValó
addikt
Hely: Remote mindenféle bank, biztosító, most éppen magyar/román.Van, hogy több helyre is melózok, most volt egy váltás, különböző napidíjakon. Sok nyitott pozi van a piacon, de sok az ember is, a bérek pedig nagyon gyalázatosak. Kaptam 1,2 milliós bruttó ajánlatot is senior állásra. Hazai bankoknál jellemzően 1,7 millió a teteje bruttóban IT BA pozira, SA-nál 2, de erre már nagyon húzzák a szájukat.
Napidíjakban jellemzően 110-120-körül pörög a biznisz. Az eddigi csúcs az OTP-nél volt 137-tel, de ez is azért, mert a közvetítő nagyon keveset vett le (15%). Ez atipikus a piacon.
Jó cucc, grat! Egyébként most látom, hogy egyidősek vagyunk.
Kérdés: Szabadságok tekintetében hogy néz ki egy átlagos év? Vagy van valami "gentlemans agreement" hogy évi 20 nap neked is jár? (Hallottam már ilyenről)
-
Vision
veterán
-
D1Rect
félisten
Szerintem jelentős különbségek vannak Svájc és Magyarország között.
Az áfacsalás bűncselekmény. Ennyi. Semmi köze a vagyonadóhoz.
Politika:
Tudom, hogy rengetegen vannak zavarodott elmével az országban, akinek mindenről a magyar politika jut eszébe és kizárólag ezen keresztül képesek bármit is értelmezni a világban. A jó hír, hogy most kénytelenek lesznek gyógyulni, mert még pár hónapig lehet Orbáncentrikus világképpel élni, de aztán új hobbi után kell nézni.
Az MNB-s bulihoz annyit, hogy nagyon kíváncsi vagyok, nekem úgy tűnik, mintha Ádiék korábban befordultak a megfelelő utcába és semmilyen felelősségre vonás nem lesz. -
Dare2Live
félisten
Ki hogy látja a piacot? Vannak valós nyitott pozíciók vagy még mindig csak CVt gyűjtenek a cégek?
És ha már jövedelem, az euró gyengülés hogyan érinti a fizetés emeléseket? Én most egy osztrák cégnél vagyok, ahol lett egy budapesti iroda és forintban kapjuk a fizetést, de teljes management kint van és nyilván mindent euróban számolnak.Kijött az új kraftie kb ez a témája. Nem bíztató. [link]
-
Dare2Live
félisten
"Van ahol jól működik a vagyonadó és van ahol kontraproduktív/nem. És igaz ez az adózás más formáira is."
A vagyonadó akkor "működik" ha annyira alacsony, hogy nem fáj.
Gyakorlatilag Svájcon kívül nem is tudok, de több országban meg kivezették és/vagy átalakították.
Én értem, hogy van egy kivétel, de arra mutogatni, hogy "hát működik" amikor meg van féltucat ellenpélda, hogy nem.
Nem tudom, hogy jön a bűncselekmény ahhoz, hogy a vagyonadó mint adóforma egyszerűen nem hatékony és kontraproduktív.
Akkor a Svájci modell jónak tűnik.
Úgy jön ide, hogy adóforintok vesztették el közpénz jellegüket.
btw melyik NER/FIDESZ bűncselekményre gondolsz? Kedvencemre a nagy MNB bankrablásra vagy másra? Tényleg rengeteg van az első könyv is megjelent a TOP50ből. [link]
-
tototos
addikt
Ki hogy látja a piacot? Vannak valós nyitott pozíciók vagy még mindig csak CVt gyűjtenek a cégek?
És ha már jövedelem, az euró gyengülés hogyan érinti a fizetés emeléseket? Én most egy osztrák cégnél vagyok, ahol lett egy budapesti iroda és forintban kapjuk a fizetést, de teljes management kint van és nyilván mindent euróban számolnak. -
VágniValó
addikt
Bedobok egyet, pénteki beszélgetés volt, korrekt volt nagyon az angol recruiter srác, nem jött össze végül mert mint kiderült megvolt rá az ember, csak a recruiterrel elfelejtette közölni a cég
Kor: 43
Munkakör: Cloud, Azure / AWS, nem fejlesztő
Végzetség: érettségi + certek
Bruttó fizetés: 550 EUR / nap
Hely: Remote, monjduk évente egyszer kb menni kellett volna a Belga vagy Francia site-ra.Touché
Grat hozzá, még akkor is ha lejárt. LEhet ez egy intő jel amúgyis a cégről, mennyire szervezetlenül mennek a dolgok. -
Reggie0
titán
Bedobok egyet, pénteki beszélgetés volt, korrekt volt nagyon az angol recruiter srác, nem jött össze végül mert mint kiderült megvolt rá az ember, csak a recruiterrel elfelejtette közölni a cég
Hely: Remote, monjduk évente egyszer kb menni kellett volna a Belga vagy Francia site-ra.Az nem rossz. en kb. 10%-al kevesebbet szamlazok nettoban egy orara, mint amennyi neked 1 ora.
-
kraftxld
félisten
Hely: Remote, monjduk évente egyszer kb menni kellett volna a Belga vagy Francia site-ra. -
VágniValó
addikt
Negatív. Mindenki tudja, hogy senior tag és felette a topiklakók nem írják be, hanem megjelennek friss accal és kijelentik hogy "throwaway", majd beírják a 3-4 mihály bruttót egy startup miatt.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Kickass
őstag
Én most fogok váltani, big4-ból retail lánchoz. Ha minden igaz.
Kíváncsi leszek, érdekes most nincs meg a bizsergés.Majd írok új számokat meg hogy megbántam-e.
-
Egon
nagyúr
-
Llew
senior tag
Off, on
Napok óta gondolkozom, hogy van-e értelme jövedelmes hsz-t írni, mikor minden másról van szó, csak arról nem.
-
D1Rect
félisten
Segítek: Van ahol jól működik a vagyonadó és van ahol kontraproduktív/nem. És igaz ez az adózás más formáira is.
Mondjuk ha szabadon mehet NER csókosoknak az adócsalás mert a NAV/rendőrség félrenéz az komoly adókiesést tud okozni. pl [link]
@favagoJoska
A NER/FIDESZ, konkrétan Orbán kb végighazudta a "megszerzett" TISZA programokkal az elmúlt x hónapot. Aztán akinek az az igazság annak az. Ez van."Van ahol jól működik a vagyonadó és van ahol kontraproduktív/nem. És igaz ez az adózás más formáira is."
A vagyonadó akkor "működik" ha annyira alacsony, hogy nem fáj.
Gyakorlatilag Svájcon kívül nem is tudok, de több országban meg kivezették és/vagy átalakították.
Én értem, hogy van egy kivétel, de arra mutogatni, hogy "hát működik" amikor meg van féltucat ellenpélda, hogy nem.
Nem tudom, hogy jön a bűncselekmény ahhoz, hogy a vagyonadó mint adóforma egyszerűen nem hatékony és kontraproduktív.
-
Ziyan
aktív tag
Én nem ismerem Szentest, de valahogy nem áll össze a kép.
Azt mondod hogy a lakosság folyamatosan fogy, a fiatalok meg elvándorolnak, a régió meg pusztul(at).
Ehhez képest a befektetők egymás lábát tapossák hogy megvegyék az üresen álló házakat ebben a pusztuló környezetben a semmi közepén, amikbe aztán senki nem költözik, és amiket amúgy senki nem akar megvenni rajtuk kívül, mert mindenki elfelé költözik.Ebből úgy tünik hogy itt egyedül a tősgyökeres Szentesiek járnak jól, mert sikerül jó drágán elpasszolniuk a nagymamától megörökölt, üresen álló pusztulat házakat balek befektetőknek.
Te meg valamilyen ok miatt pont egy ilyen pusztulat, kihaló félben lévő településre akarsz költözni ahonnan mindenki menekül, kivéve az ingatlan befektetők.
Én itt lakom, itt születtem, nem most akarok ebbe a városba költözni, hanem jobb helyre szeretnék a városon belül, vagyis inkább szerettem volna, mert ahogyan írtam is, ezt a tervet egyelőre elvetettem, ennyi pénzért egyszerűen nem éri meg, főleg úgy, hogy a kórházunk és az oktatás is folyamatosan épül le
(ezeken remélhetőleg javít az új kormány)Erre nem tudom, mit válaszoljak, mivel én sem látom, miért járnának jól vele (ezek a befektetők egyébként javarészt helyiek), bár én azt is mondom, hogy aki kiadni vesz lakásokat, az sokszor nem ül le számolgatni, hogy ez lesz-e a tuti üzlet, én legalábbis kifejezetten sok ilyen embert ismerek, egyszerűen beégett a tudatokba, hogy az ingatlan mindig tuti befektetés, és nem eshet az ára... ez a piac kissé olyan, mint a tőzsde, ott is időnként irreálisra nőnek az árfolyamok (ezzel most remélem, nem indítok el még egy vitát), amikor mindenki és még az anyjuk is elkezd bele fektetni, mert közhiedelemmé válik, hogy ez a tuti befektetés.
Ebből van az, hogy a végén mégis jó befektetés lesz, mert mindenki rárepült, évi 10-20%-os, még reálértéken is bőven a legtöbb más befektetés feletti tempóval drágulnak az ingatlanok még a kisvárosokban is (és ez nem csak Szentes, kb. a zsákfalukat kivéve mindenhol ez figyelhető meg).A számok viszont nem hazudnak, a népesség folyamatosan csökken (2010 óta majd 20%-ot csökkent a város lakossága), a lakások száma változatlan (ez egyrészt gond, mert nem épülnek újak, másrészt viszont a csökkenő lakosságnak ellensúlyoznia kellene), a hírekben lehet nézni, mi történik itt a kórházzal, iskolákkal (botrányok, orvoshiány, osztály bezárások a szülészettel kezdve, leépítések, iskola tagozat megszűnések), az átlagkereset pedig mint minden ilyesmi, autópályától messze lévő, nehezen megközelíthető kisvárosban, eléggé pocsék, tényleg nem látom, ezért is gondolom, úgy látom egyesekkel (sokakkal? néha nem tudom eldönteni, a topik mit gondol, amikor azt a választ kapom, hogy ugyan mi a problémám a helyzettel?) ellentétben, hogy nem jól működik ez a piac.
Továbbra sem tudom, pontosan mit lehetne tenni, hogy a helyiek (akik nem külföldre dolgoznak home office-ból, mint én) számára ne legyen ellehetetlenítve a lakhatás, de annyi biztos, hogy ez a helyzet nem jó, az amúgy sem túl rózsás piacot a befektetési célú ingatlanvásárlók még tovább rontják.
-
forumpista
aktív tag
Itt nincs olyan, hogy a gyerekednek veszel egy ingatlant
innen a fiatalok elvándorolnak minimum megyeszékhelyekre, az örökösök nagyrésze is már rég elment. Milyen szép világot is élnénk, ha itt mindenki a gyerekének vásárolná fel vagy tartogatná a megörökölt ingatlanokat...
[link] a lakások száma gyakorlatilag nem változik, a népesség folyamatosan csökken, az árak pedig élesen felfelé mennek. 20 éve itt 5 ezerrel többen laktak, ugyanennyi lakásban.
A "nem az előre gondoskodók kiszipolyozása kell" szép gondolat, azzal a részével egyet is értek, hogy ennek egy természetes folyamatnak kellene lennie - legyen előre gondoskodó, aki vesz 1-2 lakást a gyerekeinek, mivel úgy gondolja, hogy ez megéri neki.
Az viszont már erősen a ló túlsó oldala, amikor komplett háztömböket veszel, mivel ez is megéri neked, adó nincs (a kommunális adót felejtsük el, az egy vicc, kb. fél havi rezsi évente), még üresen állva is a legjobb befektetések a portfóliódban. Ezt pedig nem lesz egyszerű elintézni természetes folyamat részeként, hogy ne legyen annyira attraktív (pl. ha egy új lakás 5 év múlva reálértéken kevesebbet érne, mivel a szomszédban épült mellé még pár új, és van kínálat, akkor talán működne, de ez itt most elképzelhetetlen).Amugy meg a hazakat sem talaltak ott az emberek, hanem fel kellett epiteni. Es vissza is kanyarodtunk a problema gyokerehez: a masik 100 ingatlant fel kell ujitani vagy ujra kell epiteni. Ehhez epitoipar kell es nem az elore gondoskodok kiszipolyozasa.
Hát, talán valamelyik másik topikban, vagy éppen itt már párszor beszéltem erről, már vettem is egy telket itt, hogy építek egy takaros házat magamnak... csak hogy ami 2019-ben 65 millió körül jött volna ki (kivitelezési ajánlat, a szomszéd 2017-ben 35-ből fejezte be az övét), arra most már 150-200 milliós kivitelezési ajánlatokat kapok, itt Szentesen, a semmi közepén. Én azóta is szorgosan gyűjtögetek, lassan ott tartok, hogy ezt is meg tudnám építeni magamnak, de ez már az a szint, hogy akkor inkább fogom magam és Bécs mellett egy szép kisvárosban intézek valamit magamnak, mint itt a semmi közepén, a folyamatosan pusztuló, elvándorló környezetben. Ennyit az építőiparról, ezt is jelentős részben az átgondolatlan támogatásoknak köszönhetjük, és az ebből fakadó "az ingatlan a legjobb befektetés" gondolatmenetnek. Erről megy itt a diszkurzus, hogy hogyan kellene véget vetni neki, mert ez is egyfajta szemlélet most, hogy jobban megéri kereskedni az ingatlanokkal, mint építeni... ezért sincsenek pl. itt sem igazán új ingatlanok.
Persze már akkor is megkaptam a topikban, hogy miért nem vágtam bele akkor, én voltam a hülye, stb... ennek számos oka van, most nem szeretnék mélyebben belemenni.Én nem ismerem Szentest, de valahogy nem áll össze a kép.
Azt mondod hogy a lakosság folyamatosan fogy, a fiatalok meg elvándorolnak, a régió meg pusztul(at).
Ehhez képest a befektetők egymás lábát tapossák hogy megvegyék az üresen álló házakat ebben a pusztuló környezetben a semmi közepén, amikbe aztán senki nem költözik, és amiket amúgy senki nem akar megvenni rajtuk kívül, mert mindenki elfelé költözik.Ebből úgy tünik hogy itt egyedül a tősgyökeres Szentesiek járnak jól, mert sikerül jó drágán elpasszolniuk a nagymamától megörökölt, üresen álló pusztulat házakat balek befektetőknek.
Te meg valamilyen ok miatt pont egy ilyen pusztulat, kihaló félben lévő településre akarsz költözni ahonnan mindenki menekül, kivéve az ingatlan befektetők.
-
Tyler Durden
addikt
-
Vision
veterán
amúgy a két nappal ezelőtti kérdésem után kicsit átnyálaztam a lakáspiacot a nekem érdekes ii. és xii. kerületekben, és komolyan meglepődtem, hogy bőven szarabb lakásokat hirdetnek drágábban, mint amit bécsben bérelünk, ugyanúgy kiemelkedően jó környéken, zöldövezetben, nem a balkáni régióban, jó állapotban és olyan dolgokkal ami otthon sok eseben nincs is, mint pl. egy pince, vagy egy tároló/spájz.
A bécsi bérleti piac speciális, nem piaci alapon működik a kiterjedt állami bérlakásrendszer miatt. Bár kétlem, hogy olcsóbb lenne, mint az itteni. Amúgy az ingatlanok ára Bp-n még nagyon messze van a bécsitől.
-
Dareiosss
senior tag
amúgy a két nappal ezelőtti kérdésem után kicsit átnyálaztam a lakáspiacot a nekem érdekes ii. és xii. kerületekben, és komolyan meglepődtem, hogy bőven szarabb lakásokat hirdetnek drágábban, mint amit bécsben bérelünk, ugyanúgy kiemelkedően jó környéken, zöldövezetben, nem a balkáni régióban, jó állapotban és olyan dolgokkal ami otthon sok eseben nincs is, mint pl. egy pince, vagy egy tároló/spájz.
Az ingatlanos fórumban már elég régóta ezt tárgyaljuk.
Reflektálva a fizudra, gratulálok, a 130k bruttó itt Ausztriában a felső 1,5-2% ba tartozik. A legtöbben nem is ismernek olyat aki ennyit keres. -
bandus
veterán
Szoval egy 27 ezres telepulesen van durva 200 elado ingatlan, mi a problema?
Na, pont a lényeg nem ment át
a 200 eladó ingatlan fele egy szemétkupac, a jobb lakásokat azonnal elviszik a helyi befektetők, a fennmaradó, valamire használható ingatlanok pedig teljesen irreálisan árazottak, mivel itt is megy a gazdasági célú felvásárlás, és sok az üres ház, lakás, konkrétan az én kertvárosi utcámból most halnak ki a papák, mamák, az örökösök pedig sokszor inkább tartogatják őket, minthogy eladják, mivel biztosabb befektetések még így is, mint bármi más...
Igen, egy embert ismerek közelről, akinek 6 ingatlanja van itt, és ezek kiadásából él, plusz a fennmaradó összegből bővíti a kollekcióját. Ez nem jelenti azt, hogy csak egy ilyen van... gyakorlatilag mindenkinek, akinek van elég pénze, megfordul a fejében a városban, hogy ingatlanba fekteti.
Ebből az lett, hogy itt Szentesen, ahonnan a legközelebbi egyetem 60 km, és kb. mindenki minimálbérért dolgozik, már 35 millió egy tök alap felújítatlan panel vagy 70-es évekbeli tégla társasház.Ez az egesz olyan mint amikor valaki a boltbol elviszi az utolso kiflit es hogy azert nincs kifli a masik szaz embernek mert valaki megvette az utolsot…
Nem a legjobb példa, mivel ha ez elfajul, akkor bejön az élelmiszerjegy, mint a háború után. Nem fogja egy szűk réteg az összes élelmet felvásárolni, majd felpumpált áron továbbadni az éhező népnek. Tudom, ez extrém eset, de ha azon a pályán megyünk tovább, mint az elmúlt 10 évben, akkor valós lakhatási válság bontakozhat ki...
Itt kb. 20%-os árnövekedés történt az otthon start program bevezetése után ismét, már ha ezeket a piactorzító hatásokat megszüntetnék, azzal is rengeteget lehetne nyerni. Az pedig már a kánaán lenne, ha kevésbé attraktívvá tennék a lakások felhalmozását, kiadását. Pl. magámszemélynek mondjuk 2 vagy több kiadott lakás felett magasabb adó az adott lakásokra. Meg lehetne ezt fair módon is oldani, hogy tényleg csak a gazdasági érdekű tulajdonosok legyenek érintettek, aztán persze más kérdés, hogy hogyan ne hárítsák át azt a bérlőkre (talán a kevesebb lakással rendelkezők olcsóbb ajánlatai miatt).
-
Ziyan
aktív tag
OK, 27ezres telepulesen van 100 elado ingatlan. Mi a problema?
Az meg miert zavar, ha valaki orokolt? Persze, hogy jo(vagy inkabb kenyelmes) befektetes, majd megkapja a gyereke, gyakorlatilag ez egy elore elintezett vasarlas, azaz annak korai biztositasa, amit pont szeretnel. Minek vonjon be ebbe egy idegent, hogy aztan ujra ingatlant kelljen szerezzen a gyerekenek?
Amugy meg a hazakat sem talaltak ott az emberek, hanem fel kellett epiteni. Es vissza is kanyarodtunk a problema gyokerehez: a masik 100 ingatlant fel kell ujitani vagy ujra kell epiteni. Ehhez epitoipar kell es nem az elore gondoskodok kiszipolyozasa.Itt nincs olyan, hogy a gyerekednek veszel egy ingatlant
innen a fiatalok elvándorolnak minimum megyeszékhelyekre, az örökösök nagyrésze is már rég elment. Milyen szép világot is élnénk, ha itt mindenki a gyerekének vásárolná fel vagy tartogatná a megörökölt ingatlanokat...
[link] a lakások száma gyakorlatilag nem változik, a népesség folyamatosan csökken, az árak pedig élesen felfelé mennek. 20 éve itt 5 ezerrel többen laktak, ugyanennyi lakásban.
A "nem az előre gondoskodók kiszipolyozása kell" szép gondolat, azzal a részével egyet is értek, hogy ennek egy természetes folyamatnak kellene lennie - legyen előre gondoskodó, aki vesz 1-2 lakást a gyerekeinek, mivel úgy gondolja, hogy ez megéri neki.
Az viszont már erősen a ló túlsó oldala, amikor komplett háztömböket veszel, mivel ez is megéri neked, adó nincs (a kommunális adót felejtsük el, az egy vicc, kb. fél havi rezsi évente), még üresen állva is a legjobb befektetések a portfóliódban. Ezt pedig nem lesz egyszerű elintézni természetes folyamat részeként, hogy ne legyen annyira attraktív (pl. ha egy új lakás 5 év múlva reálértéken kevesebbet érne, mivel a szomszédban épült mellé még pár új, és van kínálat, akkor talán működne, de ez itt most elképzelhetetlen).Amugy meg a hazakat sem talaltak ott az emberek, hanem fel kellett epiteni. Es vissza is kanyarodtunk a problema gyokerehez: a masik 100 ingatlant fel kell ujitani vagy ujra kell epiteni. Ehhez epitoipar kell es nem az elore gondoskodok kiszipolyozasa.
Hát, talán valamelyik másik topikban, vagy éppen itt már párszor beszéltem erről, már vettem is egy telket itt, hogy építek egy takaros házat magamnak... csak hogy ami 2019-ben 65 millió körül jött volna ki (kivitelezési ajánlat, a szomszéd 2017-ben 35-ből fejezte be az övét), arra most már 150-200 milliós kivitelezési ajánlatokat kapok, itt Szentesen, a semmi közepén. Én azóta is szorgosan gyűjtögetek, lassan ott tartok, hogy ezt is meg tudnám építeni magamnak, de ez már az a szint, hogy akkor inkább fogom magam és Bécs mellett egy szép kisvárosban intézek valamit magamnak, mint itt a semmi közepén, a folyamatosan pusztuló, elvándorló környezetben. Ennyit az építőiparról, ezt is jelentős részben az átgondolatlan támogatásoknak köszönhetjük, és az ebből fakadó "az ingatlan a legjobb befektetés" gondolatmenetnek. Erről megy itt a diszkurzus, hogy hogyan kellene véget vetni neki, mert ez is egyfajta szemlélet most, hogy jobban megéri kereskedni az ingatlanokkal, mint építeni... ezért sincsenek pl. itt sem igazán új ingatlanok.
Persze már akkor is megkaptam a topikban, hogy miért nem vágtam bele akkor, én voltam a hülye, stb... ennek számos oka van, most nem szeretnék mélyebben belemenni. -
Reggie0
titán
a 200 eladó ingatlan fele egy szemétkupac, a jobb lakásokat azonnal elviszik a helyi befektetők, a fennmaradó, valamire használható ingatlanok pedig teljesen irreálisan árazottak, mivel itt is megy a gazdasági célú felvásárlás, és sok az üres ház, lakás, konkrétan az én kertvárosi utcámból most halnak ki a papák, mamák, az örökösök pedig sokszor inkább tartogatják őket, minthogy eladják, mivel biztosabb befektetések még így is, mint bármi más...
Igen, egy embert ismerek közelről, akinek 6 ingatlanja van itt, és ezek kiadásából él, plusz a fennmaradó összegből bővíti a kollekcióját. Ez nem jelenti azt, hogy csak egy ilyen van... gyakorlatilag mindenkinek, akinek van elég pénze, megfordul a fejében a városban, hogy ingatlanba fekteti.
Ebből az lett, hogy itt Szentesen, ahonnan a legközelebbi egyetem 60 km, és kb. mindenki minimálbérért dolgozik, már 35 millió egy tök alap felújítatlan panel vagy 70-es évekbeli tégla társasház.Ez az egesz olyan mint amikor valaki a boltbol elviszi az utolso kiflit es hogy azert nincs kifli a masik szaz embernek mert valaki megvette az utolsot…
Nem a legjobb példa, mivel ha ez elfajul, akkor bejön az élelmiszerjegy, mint a háború után. Nem fogja egy szűk réteg az összes élelmet felvásárolni, majd felpumpált áron továbbadni az éhező népnek. Tudom, ez extrém eset, de ha azon a pályán megyünk tovább, mint az elmúlt 10 évben, akkor valós lakhatási válság bontakozhat ki...
Itt kb. 20%-os árnövekedés történt az otthon start program bevezetése után ismét, már ha ezeket a piactorzító hatásokat megszüntetnék, azzal is rengeteget lehetne nyerni. Az pedig már a kánaán lenne, ha kevésbé attraktívvá tennék a lakások felhalmozását, kiadását. Pl. magámszemélynek mondjuk 2 vagy több kiadott lakás felett magasabb adó az adott lakásokra. Meg lehetne ezt fair módon is oldani, hogy tényleg csak a gazdasági érdekű tulajdonosok legyenek érintettek, aztán persze más kérdés, hogy hogyan ne hárítsák át azt a bérlőkre (talán a kevesebb lakással rendelkezők olcsóbb ajánlatai miatt).
OK, 27ezres telepulesen van 100 elado ingatlan. Mi a problema?
Az meg miert zavar, ha valaki orokolt? Persze, hogy jo(vagy inkabb kenyelmes) befektetes, majd megkapja a gyereke, gyakorlatilag ez egy elore elintezett vasarlas, azaz annak korai biztositasa, amit pont szeretnel. Minek vonjon be ebbe egy idegent, hogy aztan ujra ingatlant kelljen szerezzen a gyerekenek?
Amugy meg a hazakat sem talaltak ott az emberek, hanem fel kellett epiteni. Es vissza is kanyarodtunk a problema gyokerehez: a masik 100 ingatlant fel kell ujitani vagy ujra kell epiteni. Ehhez epitoipar kell es nem az elore gondoskodok kiszipolyozasa. -
Ziyan
aktív tag
Amugy most megneztem, az ingatlan.com szerint Szentesen ebben a pillanatban is van 160 elado haz es 45 elado lakas.
Szoval egy 27 ezres telepulesen van durva 200 elado ingatlan, mi a problema?Szegeden durvan 3000 elado ingatlan van. Mi a gond?
-
Egon
nagyúr
plusz az szja csak porhintés, mert az egész szuperbruttót kell nézni, a sok, többi nevű adótartalommal együtt. És emellé még az áfát, különadókat - ami áfapótlékként ugyanúgy rákerül az árakra.
#43841 szerintem sem jó ötlet, ha olyam mértékű általános ingatlanadókat vezetnének be, ami érinti a nyugdíjasokat, minimálbéreseket is, akkor azzal csak azt érjük el, hogy rákényszerítsék a szegényebb réteget az ingatlanjaik eladására és befektetők általi felvásárlására. Aztán persze lehet papíron gazdagnak számít valaki, mert az ingatlanmutyi és állami gdp tupírozó, havi építőceget segítő közpénzszórással felverték sokszorosára az árakat. Ahelyett, hogy piaci alapon, állami építéssel, bérházakkal segítették volna. Persze - mivel valsz önkormányzati hatáskör lenne, azokatól meg minden pénzt igyekeztek elszívni, így nem csoda, hogy semmi sincs.
persze az egész még csak vihar a biliben, hiszen semmi konkrétum nincsen.
Na ja.
Eleve azt sem tartom jó és életképes ötletnek, hogy az ingatlanadót SZJA-csökkentéssel kompenzáljuk, mert ha a tulaj elmegy nyugdíjba, akkor már szív, és elég inkorrekt dolog lenne rákényszeríteni a nyugdíjasokat a költözésre.
De amúgy tényleg csak ötletelünk, és persze csak remélni lehet, hogy ha arra kerül a sor, hogy a döntéshozók hozzányúlnak az adórendszerhez, akkor korrekt módon járnak majd el. -
azbest
félisten
Milyen érveket?
Szerinted vezessünk be ingatlanadót, mert akkor majd esetleg egyszer valamikor csökken az szja? Ez nem érv. Ez képzeletbeli vágyálom.
Most is van ingatlanadó. Nem csökkent ez miatt az szja."szóval maradjon minden úgy, mint eddig"
Ne maradjon. Tegyük rendbe kiadás oldalt. Oldalak óta ezt magyarázom.Nyisd már ki a szemed:
van bevétel és van kiadás. Ennek kell egyensúlyban lennie. Miért gondolod hogy a bevétel oldalon kell hozzányúlni ha sok a kiadás?plusz az szja csak porhintés, mert az egész szuperbruttót kell nézni, a sok, többi nevű adótartalommal együtt. És emellé még az áfát, különadókat - ami áfapótlékként ugyanúgy rákerül az árakra.
#43841 szerintem sem jó ötlet, ha olyam mértékű általános ingatlanadókat vezetnének be, ami érinti a nyugdíjasokat, minimálbéreseket is, akkor azzal csak azt érjük el, hogy rákényszerítsék a szegényebb réteget az ingatlanjaik eladására és befektetők általi felvásárlására. Aztán persze lehet papíron gazdagnak számít valaki, mert az ingatlanmutyi és állami gdp tupírozó, havi építőceget segítő közpénzszórással felverték sokszorosára az árakat. Ahelyett, hogy piaci alapon, állami építéssel, bérházakkal segítették volna. Persze - mivel valsz önkormányzati hatáskör lenne, azokatól meg minden pénzt igyekeztek elszívni, így nem csoda, hogy semmi sincs.
persze az egész még csak vihar a biliben, hiszen semmi konkrétum nincsen.
-
forumpista
aktív tag
Tényleg, totálisan nem érted azt, amiről beszélünk.
Most is van ingatlanadó. Nem csökkent ez miatt az szja.
Azért, mert az, amit ma ingatlanadónak hívnak Magyarországon egy vicc kategória. Nincs érdemi költségvetési hatása. Pont arról beszélünk, hogy hogyan kéne ezen változtatni. Egon most tök jól leírta a lényeget az utolsó bekezdésben. Olyan dolgokat challenge-elsz, amiről senki sem beszélt, csak te projektálod bele ebbe az egészbe (arrol menne a diskurzus hogy kellene szetadoztatni a magyar ingatlanokat...).
De hozok egy konkrét példát: Hollandiában nagyon vastag adót vetettek ki a többedik saját ingatlanra. Van olyan ismerősöm, aki ennek köszönhetően tudott lakást venni, mert a korábbi tulajnak így már nem érte meg bérbe adni / megtartani.
Én értem félre? (amúgy innen indultunk tulajdonképpen)
#43807 by Vision:
"Te is félreérted. Az ingatlanadó arról szól, hogy mindenki fizeti azért, mert ingatlanja van. Ez integráns része az adórendszernek, cserébe lehet pl. a jövedelemadókat csökkenteni. Nem második, harmadik, sokadik ingatlanra, hanem mindre"
Ezt írtad.
Hogy lehet ezt félreérteni? Ez nem arról szól hogy ahol szükösnek számít az ingatlan, ott próbáljuk meg motiválni az ingatlanhoz jutást (eladást) vagy bérbeadást, vagy hogy kevésbé motiváljuk a befektetési célú ingatlan vásárlókat.Ez szó szerint egy generikus mindenkit sújtó adó lenne, egyfajta büntetés, mert valakinek van saját tulajdonú ingatlana.
Amit én masszívan ellenzek, és nem tudsz róla meggyőzni hogy ez bármivel is előre vinné az országot.Amiről te magyarázol, az teljesen más mint amit Egon írt, hogy a sokadik, üresen álló, befektetési célú ingatlan tulajdonosokat khm... motiválni kellene hogy eladja vagy kiadja az ingatlanát. Ezzel egyet tudok érteni, de azzal amit te szeretnél, azzal nem.
-
Reggie0
titán
Milyen érveket?
Szerinted vezessünk be ingatlanadót, mert akkor majd esetleg egyszer valamikor csökken az szja? Ez nem érv. Ez képzeletbeli vágyálom.
Most is van ingatlanadó. Nem csökkent ez miatt az szja."szóval maradjon minden úgy, mint eddig"
Ne maradjon. Tegyük rendbe kiadás oldalt. Oldalak óta ezt magyarázom.Nyisd már ki a szemed:
van bevétel és van kiadás. Ennek kell egyensúlyban lennie. Miért gondolod hogy a bevétel oldalon kell hozzányúlni ha sok a kiadás?Igazabol az ingatlanado nem a haztartasi hiany miatt kerult szoba, hanem az ingatlanok ara es hozzaferhertosege miatt. Ami most van epitmenyado az igazabol vicc kategoria itt bp es kornyeken, nem javit sem az ingatlanhalmozason se a forgalmon.
-
forumpista
aktív tag
Figyu, neked beragadt a szalag, tovabbra is a falazaton rugozol, mikozben mar beismertem hogy valoban nem csak valyog es panel, ezert korrigaltam hogy mindenfele falazatu (ami meg teny a te tanulmanyod alapjan is, legalabbis ha tisztaban vagy az atlag szamitassal).
Ne haragudj, de eleve te hoztad fel a falazatot a 0. lépésben, mivel a panel meg a vályog is falazat.
De esetleg le is szakadhatnank errol a falazat kerdesrol, leven a kommentem mondanivaloja nem ez volt, hanem hogy nem uj adok kellenek a mar igy is szenne adoztatot magyaroknak, fizetunk mar eleg adot, hanem esetleg a feneketlen kut kiadasokat kellene rendbe rakni…
Ebben van igazság, a kiadási oldalt is felül kell vizsgálni keményen. A propaganda célú költések (plakát, nemzeti inzultáció) kapásból meg is spórolhatók, az élsport támogatás is szignifikánsan visszavágható (pl. tény, hogy női kézilabdában a kiemelt akadémiák (4 db van) évi 500M feletti támogatást kapnak (ezt utánpótlásra értelmesen elkölteni gyakorlatilag lehetetlen): van olyan BL-ben induló felnőtt csapat (nem magyar), aminek ennél kisebb a költségvetése...) stb. De a hiánycélok eléréséhez, az oktatás, egészségügy rendbetételéhez, a nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához, a gazdaság beindításához stb. vélhetőleg ez nem elég sajnos, egyéb források is kellhetnek (az EU-s pénzeken felül is).
Rohadtuk orulok hogy a jovedelem topicban is sikerult kiemelni egy darab legkevesbe fontos mondatot egy hozzaszolasbol, majd errol vitatkozni 2 oldalon keresztul…
Eleve az egész szál off, ideális esetben csak bérekhez szorosabban kapcsolódó hozzászólások kellenének, de ez van. Btw ha nem kötöttél volna bele az amúgy teljesen jó szándékú pontosításomba, akkor megspórolhattunk volna féltucat további hozzászólást, amik valóban csak a gittrágásra voltak jók.
Szoval mi lenne ha inkabb az adok helyes elkolteserol diskuralnak, ahelyett hogy arrol menne a diskurzus hogy kellene szetadoztatni a magyar ingatlanokat, mert a burzsuj magyar meg tudott venni egy 1965-ben epult kadar kockat, vagy egy 1970ben epult panellakast es akkor sokak szerint ez mar akkor habzsi dozsi hogy mindjart jol meg kell adoztatni a tulajokat…
Ahogy a sávos SZJA-t, úgy az ingatlanadót is sokféleképpen lehet kivitelezni. Lehet nagyon sz*rul (SZJA példa: havi 300K felett már magas, mondjuk 36%-os adósáv (mint volt 2009-ben, bár akkor már havi 200K felett is ezt fizetted)), vagy lehet értelmetlenül (SZJA példa: havi 20-30-50M-es jövedelem felett bevezetni egy felső sávot: a plusz adminisztráció többe kerülne, mint amennyi plusz adót be lehetne szedni: mind a 10 ember nagyon szomorú lenne, akit érint).
Annak én sem vagyok barátja, hogy az utolsó putri tulajáról is lehúzni évi X Ft-ot, szóval a megvalósítás a kulcs. Ugyanakkor látni kell, hogy többek között Bp-en azért is rettentő magasak az ingatlanárak, mert rengetegen vesznek befektetési céllal lakásokat, amivel érdemben befolyásolják a keresletet (a kínálat meg 100 okból nem tud ezzel lépést tartani). A legnagyobb (társadalmi) haszna annak lenne, ha ezeket letörnék (pl. úgy, hogy csak a 2. ingatlantól kellene fizetni stb., ergo azt a réteget, akiről te beszélsz, egyáltalán nem érintené), nem is annyira a bevételi láb a fontos, legalábbis szerintem.oké, peace, lehet tényleg túlreagáltam.
Azzal amúgy teljesen egyetértek hogy a befektetési célú ingatlanozást rendbe kellene tenni, főleg azokon a területeken ahol ez szükös.
De ez meg már bőven összetettebb téma (nem te), mint amit sokan írtak hogy adóztassuk meg (ráadásul az összes ingatlan tulajdonost...).
Én mindig azt az elvet vallom, hogy először teremtsük meg az alternativákat, aztán utánna lehet nyomást kifejteni (adózás).
-
Dare2Live
félisten
Segítek: Van ahol jól működik a vagyonadó és van ahol kontraproduktív/nem. És igaz ez az adózás más formáira is.
Mondjuk ha szabadon mehet NER csókosoknak az adócsalás mert a NAV/rendőrség félrenéz az komoly adókiesést tud okozni. pl [link]
@favagoJoska
A NER/FIDESZ, konkrétan Orbán kb végighazudta a "megszerzett" TISZA programokkal az elmúlt x hónapot. Aztán akinek az az igazság annak az. Ez van. -
Vision
veterán
Milyen érveket?
van bevétel és van kiadás. Ennek kell egyensúlyban lennie. Miért gondolod hogy a bevétel oldalon kell hozzányúlni ha sok a kiadás?Tényleg, totálisan nem érted azt, amiről beszélünk.
Most is van ingatlanadó. Nem csökkent ez miatt az szja.
Azért, mert az, amit ma ingatlanadónak hívnak Magyarországon egy vicc kategória. Nincs érdemi költségvetési hatása. Pont arról beszélünk, hogy hogyan kéne ezen változtatni. Egon most tök jól leírta a lényeget az utolsó bekezdésben. Olyan dolgokat challenge-elsz, amiről senki sem beszélt, csak te projektálod bele ebbe az egészbe (arrol menne a diskurzus hogy kellene szetadoztatni a magyar ingatlanokat...).
De hozok egy konkrét példát: Hollandiában nagyon vastag adót vetettek ki a többedik saját ingatlanra. Van olyan ismerősöm, aki ennek köszönhetően tudott lakást venni, mert a korábbi tulajnak így már nem érte meg bérbe adni / megtartani.
-
Egon
nagyúr
Figyu, neked beragadt a szalag, tovabbra is a falazaton rugozol, mikozben mar beismertem hogy valoban nem csak valyog es panel, ezert korrigaltam hogy mindenfele falazatu (ami meg teny a te tanulmanyod alapjan is, legalabbis ha tisztaban vagy az atlag szamitassal).
De esetleg le is szakadhatnank errol a falazat kerdesrol, leven a kommentem mondanivaloja nem ez volt, hanem hogy nem uj adok kellenek a mar igy is szenne adoztatot magyaroknak, fizetunk mar eleg adot, hanem esetleg a feneketlen kut kiadasokat kellene rendbe rakni…
Rohadtuk orulok hogy a jovedelem topicban is sikerult kiemelni egy darab legkevesbe fontos mondatot egy hozzaszolasbol, majd errol vitatkozni 2 oldalon keresztul…
Szoval mi lenne ha inkabb az adok helyes elkolteserol diskuralnak, ahelyett hogy arrol menne a diskurzus hogy kellene szetadoztatni a magyar ingatlanokat, mert a burzsuj magyar meg tudott venni egy 1965-ben epult kadar kockat, vagy egy 1970ben epult panellakast es akkor sokak szerint ez mar akkor habzsi dozsi hogy mindjart jol meg kell adoztatni a tulajokat…
Ne haragudj, de eleve te hoztad fel a falazatot a 0. lépésben, mivel a panel meg a vályog is falazat.
Ebben van igazság, a kiadási oldalt is felül kell vizsgálni keményen. A propaganda célú költések (plakát, nemzeti inzultáció) kapásból meg is spórolhatók, az élsport támogatás is szignifikánsan visszavágható (pl. tény, hogy női kézilabdában a kiemelt akadémiák (4 db van) évi 500M feletti támogatást kapnak (ezt utánpótlásra értelmesen elkölteni gyakorlatilag lehetetlen): van olyan BL-ben induló felnőtt csapat (nem magyar), aminek ennél kisebb a költségvetése...) stb. De a hiánycélok eléréséhez, az oktatás, egészségügy rendbetételéhez, a nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához, a gazdaság beindításához stb. vélhetőleg ez nem elég sajnos, egyéb források is kellhetnek (az EU-s pénzeken felül is).
Eleve az egész szál off, ideális esetben csak bérekhez szorosabban kapcsolódó hozzászólások kellenének, de ez van. Btw ha nem kötöttél volna bele az amúgy teljesen jó szándékú pontosításomba, akkor megspórolhattunk volna féltucat további hozzászólást, amik valóban csak a gittrágásra voltak jók.
Ahogy a sávos SZJA-t, úgy az ingatlanadót is sokféleképpen lehet kivitelezni. Lehet nagyon sz*rul (SZJA példa: havi 300K felett már magas, mondjuk 36%-os adósáv (mint volt 2009-ben, bár akkor már havi 200K felett is ezt fizetted)), vagy lehet értelmetlenül (SZJA példa: havi 20-30-50M-es jövedelem felett bevezetni egy felső sávot: a plusz adminisztráció többe kerülne, mint amennyi plusz adót be lehetne szedni: mind a 10 ember nagyon szomorú lenne, akit érint).
Annak én sem vagyok barátja, hogy az utolsó putri tulajáról is lehúzni évi X Ft-ot, szóval a megvalósítás a kulcs. Ugyanakkor látni kell, hogy többek között Bp-en azért is rettentő magasak az ingatlanárak, mert rengetegen vesznek befektetési céllal lakásokat, amivel érdemben befolyásolják a keresletet (a kínálat meg 100 okból nem tud ezzel lépést tartani). A legnagyobb (társadalmi) haszna annak lenne, ha ezeket letörnék (pl. úgy, hogy csak a 2. ingatlantól kellene fizetni stb., ergo azt a réteget, akiről te beszélsz, egyáltalán nem érintené), nem is annyira a bevételi láb a fontos, legalábbis szerintem. -
forumpista
aktív tag
Milyen érveket?
van bevétel és van kiadás. Ennek kell egyensúlyban lennie. Miért gondolod hogy a bevétel oldalon kell hozzányúlni ha sok a kiadás? -
Reggie0
titán
Az is egy erv, hogy a tapasztalata/velemenye alapjan valami bevezetesere nem alkalmas magyarorszagon a politikai kultura. Mi ezzel a baj? Nem csak a te velemenyed lehet velemeny. Raadasul abban teljesen igaza van, hogy ahanyszor adocsokkenest igert barmelyik kormany, abbol az osszes adonemet egyuttveve igazabol mindig novekedes lett.
-
Vision
veterán
Körbe körbe forgunk.
Ha nem tudsz róla hogy már létezik az adónem amit be akarsz vezetni, akkor értelmét veszti az egész vita ami arról szól hogy vezessünk be azt az adót ami már létezik...
"Még mindig nem érted ezt az egészet. Az adórendszernek van egy fedezeti funkciója, be kell szedni X összeget az állami kiadásokra"
De értem. És azt állítom hogy ma jóval több pénzt szedünk be mint ami valós, indokolt, állami kiadásokra megy el. Tehát nem mégtöbb adó kell, hanem ezt kell rendbe rakni.
Sőt továbbmegyek, ha az állam valóban racionálisan és indokoltan költene (vagy költött volna), még kevesebb adó is elég lenne."Úgy próbáld ezt elképzelni, hogy cserébe a jövedelmed fog kevésbé adózni"
Képzelem csak nem megy. 42 éve élek Magyarországon, ebből a tapasztalatból merítve mondom, hogy ebből az lenne hogy pont ugyanannyi szja-t fizetek mint eddig meg még mellé egy rakás plusz ingatlanadót is."Hogy jön ide a kommunizmus? Nem adunk oda senkinek semmit"
Ez jó hír, ez esetben nem kell adót beszedni, ha úgy se adjuk oda senkinek.Ne haragudj, de az, amit csinálsz, az zéró vitakultúra. Érveket próbálunk ütköztetni, erre belököd azt, hogy hát Magyarországon úgyis ..... lenne belőle, szóval maradjon minden úgy, mint eddig. Nem, ez őrültség, értelmetlen, borzalom.
-
forumpista
aktív tag
Ettől függetlenül, ha valaki nem tud róla, akkor nem kompetens a témában.
Én ezt challenge-elném. Azért, mert valamiről konkrétan nem tudsz, még lehet róla általános véleményed, sőt, az a vélemény lehet helytálló is. Én se tudom, hogy mondjuk Németországban van-e konkrétan érdemi ingatlanadó, de attól még van róla egy elég konkrét véleményem, és tudom, hogy számtalan országban van, az USA-ban például nem is kevés.
Miért az ingatlan árához akarod viszonyatni a mértékét?
Nem akarom ahhoz viszonyítani. Bármihez lehet, ami az ingatlanhoz kötődik. Lehet az érték, vagy naturália.
Miért kéne elvonni a tulajdonostól? Nem a kommunizmusban élünk hogy vegyünk el attól akinek van és adjuk oda akinek nincs...
Még mindig nem érted ezt az egészet. Az adórendszernek van egy fedezeti funkciója, be kell szedni X összeget az állami kiadásokra. Ezt különböző adónemekből lehet megvalósítani, ennek lehet egy eleme az érdemi ingatlanadó. Ez egy morálisan előjel nélküli dolog. Hogy jön ide a kommunizmus? Nem adunk oda senkinek semmit.
A tulajdonos egy már ezerszer agyonadóztatott jövedelemből vette azt az ingatlant...
Mint ahogy egy csomó minden mást is, arra mégis fizeted az adót. Úgy próbáld ezt elképzelni, hogy cserébe a jövedelmed fog kevésbé adózni. Fogd fel úgy, mint az áfát. Ha megveszel egy kiló kenyeret, akkor azt is az adózott jövedelmedből fizeted, mégis kifizeted még a 27% felárat adóként. Na, ez is hasonló.
És?
Körbe körbe forgunk.
Ha nem tudsz róla hogy már létezik az adónem amit be akarsz vezetni, akkor értelmét veszti az egész vita ami arról szól hogy vezessünk be azt az adót ami már létezik...
"Még mindig nem érted ezt az egészet. Az adórendszernek van egy fedezeti funkciója, be kell szedni X összeget az állami kiadásokra"
De értem. És azt állítom hogy ma jóval több pénzt szedünk be mint ami valós, indokolt, állami kiadásokra megy el. Tehát nem mégtöbb adó kell, hanem ezt kell rendbe rakni.
Sőt továbbmegyek, ha az állam valóban racionálisan és indokoltan költene (vagy költött volna), még kevesebb adó is elég lenne."Úgy próbáld ezt elképzelni, hogy cserébe a jövedelmed fog kevésbé adózni"
Képzelem csak nem megy. 42 éve élek Magyarországon, ebből a tapasztalatból merítve mondom, hogy ebből az lenne hogy pont ugyanannyi szja-t fizetek mint eddig meg még mellé egy rakás plusz ingatlanadót is."Hogy jön ide a kommunizmus? Nem adunk oda senkinek semmit"
Ez jó hír, ez esetben nem kell adót beszedni, ha úgy se adjuk oda senkinek. -
Vision
veterán
- De mi az hogy elhanyagolható a mértéke? (nem az lásd lentebb).
Ettől függetlenül, ha valaki nem tud róla, akkor nem kompetens a témában. Arról is beszélgethetnénk hogy milyen jó lenne ha megadóztatnánk a munkabért, mondjuk hivhatnánk személyi jövedelemadónak, mert milyen már hogy Magyaroszágon nem adózik a munkabér...- Miért az ingatlan árához akarod viszonyatni a mértékét? Az egy holt tőke, ha vettél pl 12 éve egy panel lakást 10 millióért és benne lakik a család az ma ér 60 milliót. De ettől neked nincs 60 milliód, nem tudod elkölteni a boltban nem tudod belőle a gyereket iskolába járatni stb stb... Persze, ha eladod, de akkor meg hol laktok?...
- A jövedelmed is 6x annyi lett? A nyugdijad is? (ha nyugdijas vagy). Ugye hogy nem...
Peddig ebből kellene a megemelt adót kifizetned-" valóban értelmezhető összeget von el a tulajdonosoktól"
Miért kéne elvonni a tulajdonostól? Nem a kommunizmusban élünk hogy vegyünk el attól akinek van és adjuk oda akinek nincs...
A tulajdonos egy már ezerszer agyonadóztatott jövedelemből vette azt az ingatlant, jó eséllyel kifizettet rá egy rakás kamatot is a banknak, miért kéne neki még extrán adót fizetnie?Ha meg adózatlan jövedelemből vette, akkor azzal kellene foglalkozni...
(nem mellesleg, a vásárlást is terheli 4% adó (illeték))Ettől függetlenül, ha valaki nem tud róla, akkor nem kompetens a témában.
Én ezt challenge-elném. Azért, mert valamiről konkrétan nem tudsz, még lehet róla általános véleményed, sőt, az a vélemény lehet helytálló is. Én se tudom, hogy mondjuk Németországban van-e konkrétan érdemi ingatlanadó, de attól még van róla egy elég konkrét véleményem, és tudom, hogy számtalan országban van, az USA-ban például nem is kevés.
Miért az ingatlan árához akarod viszonyatni a mértékét?
Nem akarom ahhoz viszonyítani. Bármihez lehet, ami az ingatlanhoz kötődik. Lehet az érték, vagy naturália.
Még mindig nem érted ezt az egészet. Az adórendszernek van egy fedezeti funkciója, be kell szedni X összeget az állami kiadásokra. Ezt különböző adónemekből lehet megvalósítani, ennek lehet egy eleme az érdemi ingatlanadó. Ez egy morálisan előjel nélküli dolog. Hogy jön ide a kommunizmus? Nem adunk oda senkinek semmit.
A tulajdonos egy már ezerszer agyonadóztatott jövedelemből vette azt az ingatlant...
Mint ahogy egy csomó minden mást is, arra mégis fizeted az adót. Úgy próbáld ezt elképzelni, hogy cserébe a jövedelmed fog kevésbé adózni. Fogd fel úgy, mint az áfát. Ha megveszel egy kiló kenyeret, akkor azt is az adózott jövedelmedből fizeted, mégis kifizeted még a 27% felárat adóként. Na, ez is hasonló.
És?
-
forumpista
aktív tag
Félrebeszélsz, esetleg képtelen vagy értelmezni, amit írtam.
1. Éppenséggel nem cáfoltam, sőt, megerősítettem, hogy a lakásállomány jelentős része 1980 előtt épült.Mondjuk nem látom, hogy hol bizonyítottál be bármit: max. beírtad, ami nem igazán ugyanaz...
2. A falazatot te hoztad fel, kivastagítva, nem én, terelés jelleggel, miután bedőlt az egyik állításod, miszerint az átlagmagyar panelban és vályogban él.
3. Az 1980 előtt épült házak adott százaléka (20-25%) vályog, a másik kb. negyede panel, ergo a maradék 50%-ban már aligha lehet szintén vályog.
4. Tök fogalmatlan az, aki nem néz utána az állításainak, csak csípőből osztja az észt. Hajrá, lássuk a linkeket, miszerint csak mutatóban van tégla lakás kis hazánkban, és minden is másból épült.Btw itt egy releváns statisztika: [link] Teljesen irreleváns, hogy 1980 előtt mi épült és mi nem: a lényeg az, hogy a mostani lakásállomány hogyan áll össze. A 28. oldalon sszerepel: a lakások 64,6%-a "Tégla, kő, kézi falazóelem" falazatú. Ergo még egyszer: hamis az az állítás, miszerint "Átlag magyar saját tulajdonú 60-70 éves panellakásban meg vályogházban él".
-
Reggie0
titán
Itt egyelore nem en okoskodok hanem ti. A topic jelentos resze full fogalmatlan ingatlan temaban, en meg ezzel (is) foglalkozok.
Nekem kell felvilagositanom a tarsasag nagy reszet hogy Magyarorszagon mar reges reg letezik ingatlando, csak epp kommunalis ado neven fut.
Mert fogalmuk sincs rola, es okoskodnak rengeteg kommenten keresztul hogy be kene vezetni egy ingatlan adot, mert milyen dolog mar hogy Magyarorszagon nincs…Majd beledumalsz abba hogy hany evesek a panelek, majd amikor bebizonyitom, hogy bizony kozel 70 eve epultek az elso fecskek, de egy atlag panel is mar 50 eves, a valyoghazak meg bizony meg oregebbek, akkor hirtelen atugrasz a falazatra.
Es most megprobalod bebizonyitani hogy az 1980 elott epult hazak azok nem mindenfele falazattal epultek hanem szerinted tegla mind.
Lol, tenyleg tok fogalmatlan vagy a temaban, a valosag ezzel szemben hogy oriasi mennyisegu valyog (es vert fal) haz epult 1980 elott (foleg az alfoldon), oriasi mennyisegu szilikat haz epult akkoriban, es persze epult teglabol is sok, sot rohadt sok epult vegyesbe is (mert akkoriban sokszor “kreativitassal” potoltak a penzhianyt).De en vagyok a hulye hogy megint belementem az ingatlan temaba mikozben szemmel lathatoan sokaknak fogalma sincs az ingatlan piac mukodeserol, meg hogy mi miert van.
Nem igaz, mert van ahol epitmenyadokent es/vagy telekadokent fut, de nem kommunalis adokent.
-
Egon
nagyúr
Itt egyelore nem en okoskodok hanem ti. A topic jelentos resze full fogalmatlan ingatlan temaban, en meg ezzel (is) foglalkozok.
Nekem kell felvilagositanom a tarsasag nagy reszet hogy Magyarorszagon mar reges reg letezik ingatlando, csak epp kommunalis ado neven fut.
Mert fogalmuk sincs rola, es okoskodnak rengeteg kommenten keresztul hogy be kene vezetni egy ingatlan adot, mert milyen dolog mar hogy Magyarorszagon nincs…Majd beledumalsz abba hogy hany evesek a panelek, majd amikor bebizonyitom, hogy bizony kozel 70 eve epultek az elso fecskek, de egy atlag panel is mar 50 eves, a valyoghazak meg bizony meg oregebbek, akkor hirtelen atugrasz a falazatra.
Es most megprobalod bebizonyitani hogy az 1980 elott epult hazak azok nem mindenfele falazattal epultek hanem szerinted tegla mind.
Lol, tenyleg tok fogalmatlan vagy a temaban, a valosag ezzel szemben hogy oriasi mennyisegu valyog (es vert fal) haz epult 1980 elott (foleg az alfoldon), oriasi mennyisegu szilikat haz epult akkoriban, es persze epult teglabol is sok, sot rohadt sok epult vegyesbe is (mert akkoriban sokszor “kreativitassal” potoltak a penzhianyt).De en vagyok a hulye hogy megint belementem az ingatlan temaba mikozben szemmel lathatoan sokaknak fogalma sincs az ingatlan piac mukodeserol, meg hogy mi miert van.
Félrebeszélsz, esetleg képtelen vagy értelmezni, amit írtam.
1. Éppenséggel nem cáfoltam, sőt, megerősítettem, hogy a lakásállomány jelentős része 1980 előtt épült.Mondjuk nem látom, hogy hol bizonyítottál be bármit: max. beírtad, ami nem igazán ugyanaz...
2. A falazatot te hoztad fel, kivastagítva, nem én, terelés jelleggel, miután bedőlt az egyik állításod, miszerint az átlagmagyar panelban és vályogban él.
3. Az 1980 előtt épült házak adott százaléka (20-25%) vályog, a másik kb. negyede panel, ergo a maradék 50%-ban már aligha lehet szintén vályog.
4. Tök fogalmatlan az, aki nem néz utána az állításainak, csak csípőből osztja az észt. Hajrá, lássuk a linkeket, miszerint csak mutatóban van tégla lakás kis hazánkban, és minden is másból épült.Btw itt egy releváns statisztika: [link] Teljesen irreleváns, hogy 1980 előtt mi épült és mi nem: a lényeg az, hogy a mostani lakásállomány hogyan áll össze. A 28. oldalon sszerepel: a lakások 64,6%-a "Tégla, kő, kézi falazóelem" falazatú. Ergo még egyszer: hamis az az állítás, miszerint "Átlag magyar saját tulajdonú 60-70 éves panellakásban meg vályogházban él".
-
Dareiosss
senior tag
No offense, de most tényleg kicsit túltoltad a biciklit. Magyarországon vályogban nagyon-nagyon kevesen élnek életvitelszerűen (putris cigányok/öreg falusiak). Az, hogy hány/milyen épület van a statisztikában kvázi indifferens, mert a leszakadó részeken rengeteg ház áll üresen.
A tipikus falusi ház az öregeknél kádár-kocka, fiatalabbaknál a 80-as/90-es évekbeli családi ház, a lakás pedig a panel. Már csak a számosságuk miatt is lehet ezzel közelíteni az átlagot. De azért a 100-milliós panelek korában nehéz a mellett érvelni, hogy az ott lakók a társadalom alját képviselnék / mélyszegénységben élnének. Nyilvánvalóan nem erről van szó, szóval az, amit ebből ki akarsz hozni badarság.
Egy igazságos adórendszer szükségszerűen komplex, adóztatja a vagyont, a jövedelmet, a fogyasztást. Nálunk most extrém módon el van ez tolódva utóbbi kettő irányába, ami csak generálja a vagyoni egyenlőtlenségeket. Tehát igazságtalan.
Csak szólok, hogy a kádár kockák komoly hányada vályog....
-
forumpista
aktív tag
Azért hiszik azt sokan, hogy nincs ingatlanadó, mert elhanyagolható a mértéke. A diskurzus pont arról szól, hogy legyen valódi ingatlanadó, ami szemmel látható bevételt generál, és valóban értelmezhető összeget von el a tulajdonosoktól.
BTW már #43771-ben leírtam, hogy cégeknél sokkal magasabb most is az ingatlanadó, mint magánszemélyeknél. Ezt a gyakorlatot kell felszámolni.
- De mi az hogy elhanyagolható a mértéke? (nem az lásd lentebb).
Ettől függetlenül, ha valaki nem tud róla, akkor nem kompetens a témában. Arról is beszélgethetnénk hogy milyen jó lenne ha megadóztatnánk a munkabért, mondjuk hivhatnánk személyi jövedelemadónak, mert milyen már hogy Magyaroszágon nem adózik a munkabér...- Miért az ingatlan árához akarod viszonyatni a mértékét? Az egy holt tőke, ha vettél pl 12 éve egy panel lakást 10 millióért és benne lakik a család az ma ér 60 milliót. De ettől neked nincs 60 milliód, nem tudod elkölteni a boltban nem tudod belőle a gyereket iskolába járatni stb stb... Persze, ha eladod, de akkor meg hol laktok?...
- A jövedelmed is 6x annyi lett? A nyugdijad is? (ha nyugdijas vagy). Ugye hogy nem...
Peddig ebből kellene a megemelt adót kifizetned-" valóban értelmezhető összeget von el a tulajdonosoktól"
A tulajdonos egy már ezerszer agyonadóztatott jövedelemből vette azt az ingatlant, jó eséllyel kifizettet rá egy rakás kamatot is a banknak, miért kéne neki még extrán adót fizetnie?Ha meg adózatlan jövedelemből vette, akkor azzal kellene foglalkozni...
(nem mellesleg, a vásárlást is terheli 4% adó (illeték)) -
D1Rect
félisten
No offense, de most tényleg kicsit túltoltad a biciklit. Magyarországon vályogban nagyon-nagyon kevesen élnek életvitelszerűen (putris cigányok/öreg falusiak). Az, hogy hány/milyen épület van a statisztikában kvázi indifferens, mert a leszakadó részeken rengeteg ház áll üresen.
A tipikus falusi ház az öregeknél kádár-kocka, fiatalabbaknál a 80-as/90-es évekbeli családi ház, a lakás pedig a panel. Már csak a számosságuk miatt is lehet ezzel közelíteni az átlagot. De azért a 100-milliós panelek korában nehéz a mellett érvelni, hogy az ott lakók a társadalom alját képviselnék / mélyszegénységben élnének. Nyilvánvalóan nem erről van szó, szóval az, amit ebből ki akarsz hozni badarság.
Egy igazságos adórendszer szükségszerűen komplex, adóztatja a vagyont, a jövedelmet, a fogyasztást. Nálunk most extrém módon el van ez tolódva utóbbi kettő irányába, ami csak generálja a vagyoni egyenlőtlenségeket. Tehát igazságtalan.
A vagyon adóztatását arra találták ki, hogy azt az igazságtalanságot kezelje, amikor valaki beleszületik a sok generációs tutiba és az ükükükük valakije a kolóniákról jól megszedte magát.
Magyarországon nincsenek igazán nagy tömegben milliárdosok, akik vannak jó eséllyel már ő maguk kalapálták össze, vagy egész sokan az állam szétlopásában játszottak kiemelkedő szerepet a módszervátláskor.
Nálunk akinek van 5-10 lakása az már mocsok kapitalista felhalmozó, usa-ban meg a mom&pops landlord, akit igazából szeretünk, mert általában jobb a bérlőnek is. -
Vision
veterán
Azért hiszik azt sokan, hogy nincs ingatlanadó, mert elhanyagolható a mértéke. A diskurzus pont arról szól, hogy legyen valódi ingatlanadó, ami szemmel látható bevételt generál, és valóban értelmezhető összeget von el a tulajdonosoktól.
BTW már #43771-ben leírtam, hogy cégeknél sokkal magasabb most is az ingatlanadó, mint magánszemélyeknél. Ezt a gyakorlatot kell felszámolni.
-
Vision
veterán
Oké, akkor most hogy sikerült megfogni a lényeget, pontosítok hogy fedje a valóságot:
A lakosság kb kétharmada 1980 előtt épült mindenféle falazatú 50-70-100 éves ingatlanokban lakik ami a saját tulajdona.Ezen ingatlan tulajdonosok már most is fizetnek ingatlan adót, amit úgy hivnak hogy kommunális adó.
Ehhez képest, nem teljesen értem hogy milyen extra ingatlan adót szeretnénk még kivetni a magyar lakosság agyon adoztatót jövedelméből megvásárolt elavult szerkezetü 50-100 éves ingatlanjaira és hogy mi lenne a cél vele...
Az a baj hogy a topic el van tévedve, csak azért mert létezik az országban pár ezer olyan magánszemély aki valóban több befektetési célú ingatlant birtokol (szinte kizárólag Budapesten esetleg 1-2 megyeszékhelyen, ráadásul egy jó részük még csak nem is magyar) és alig adózik utánna, azt gondolja hogy mindenki akinek ingatlana van azt szénné kellene adóztatni...
És persze a befektetési célú ingatlan adóztatása sem vezetne sehová, mert eddig sem épült szinte új ingatlan, azután meg még annyi sem épülne...Továbbra is tartom, nem a befizetett adó mennyiségével van a probléma, hanem azzal hogy az - eddig - egy feneketlen vödörbe folyt. Ezt kell rendbe rakni és mindjárt lehetünk a legvidámabb barakk.
-
forumpista
aktív tag
Oké, akkor most hogy sikerült megfogni a lényeget, pontosítok hogy fedje a valóságot:
A lakosság kb kétharmada 1980 előtt épült mindenféle falazatú 50-70-100 éves ingatlanokban lakik ami a saját tulajdona.Ha már okoskodunk (nem véletlenül kötöttek bele a stílusodba, a magas szamárról igazán leszállhatnál): a "mindenféle falazat" kitétel - tekintettel arra, hogy az adott időszakban nem igazán volt jellemző a könnyűszerkezetes, vagy éppen fából stb. épült épület - leginkább téglát jelent (kisebb részben persze követ, gázbetont stb., de ezek aránya elhanyagolható).
Ergo az utalás, hogy az "átlag magyar" mindenféle düledező vályogtákolmányban vagy éppen f*stalicska panelban lakik, továbbra sem állja meg a helyét, akárhogy is akarod bebizonyítani.Itt egyelore nem en okoskodok hanem ti. A topic jelentos resze full fogalmatlan ingatlan temaban, en meg ezzel (is) foglalkozok.
-
Egon
nagyúr
A lakosság kb kétharmada 1980 előtt épült mindenféle falazatú 50-70-100 éves ingatlanokban lakik ami a saját tulajdona.Ezen ingatlan tulajdonosok már most is fizetnek ingatlan adót, amit úgy hivnak hogy kommunális adó.
Ehhez képest, nem teljesen értem hogy milyen extra ingatlan adót szeretnénk még kivetni a magyar lakosság agyon adoztatót jövedelméből megvásárolt elavult szerkezetü 50-100 éves ingatlanjaira és hogy mi lenne a cél vele...
Az a baj hogy a topic el van tévedve, csak azért mert létezik az országban pár ezer olyan magánszemély aki valóban több befektetési célú ingatlant birtokol (szinte kizárólag Budapesten esetleg 1-2 megyeszékhelyen, ráadásul egy jó részük még csak nem is magyar) és alig adózik utánna, azt gondolja hogy mindenki akinek ingatlana van azt szénné kellene adóztatni...
És persze a befektetési célú ingatlan adóztatása sem vezetne sehová, mert eddig sem épült szinte új ingatlan, azután meg még annyi sem épülne...Továbbra is tartom, nem a befizetett adó mennyiségével van a probléma, hanem azzal hogy az - eddig - egy feneketlen vödörbe folyt. Ezt kell rendbe rakni és mindjárt lehetünk a legvidámabb barakk.
A lakosság kb kétharmada 1980 előtt épült mindenféle falazatú 50-70-100 éves ingatlanokban lakik ami a saját tulajdona.Ha már okoskodunk (nem véletlenül kötöttek bele a stílusodba, a magas szamárról igazán leszállhatnál): a "mindenféle falazat" kitétel - tekintettel arra, hogy az adott időszakban nem igazán volt jellemző a könnyűszerkezetes, vagy éppen fából stb. épült épület - leginkább téglát jelent (kisebb részben persze követ, gázbetont stb., de ezek aránya elhanyagolható).
Ergo az utalás, hogy az "átlag magyar" mindenféle düledező vályogtákolmányban vagy éppen f*stalicska panelban lakik, továbbra sem állja meg a helyét, akárhogy is akarod bebizonyítani. -
forumpista
aktív tag
De nem egy szuk reteg kezeben van a magyar ingatlan piac, ezt kene megerteni.
A problema egyik gyokere hogy nem (alig) epul uj ingatlan, a masik gyokere meg hogy az egesz orszag ugyanabba a par megyebe akar koltozni, minden mas csak maszatolas.A 27 ezres Szentesen van kb. 13 ezer lakas de te ismersz egy embert akinek van 6 lakasa. Na bumm. Ha ez befolyasol barmit, akkor nem az a gond hogy valaki birtokol 6 lakast hanem hogy nincs eleg ingatlan. Es ezt kell megoldani.
Ez az egesz olyan mint amikor valaki a boltbol elviszi az utolso kiflit es hogy azert nincs kifli a masik szaz embernek mert valaki megvette az utolsot…Ahelyett hogy realizalnank hogyha 200 ember akar kiflit venni, de csak 100at sutottunk, akkor nem az a gond hogy valaki kettot is vett…
Amugy most megneztem, az ingatlan.com szerint Szentesen ebben a pillanatban is van 160 elado haz es 45 elado lakas.
Szoval egy 27 ezres telepulesen van durva 200 elado ingatlan, mi a problema?Szegeden durvan 3000 elado ingatlan van. Mi a gond?
-
D1Rect
félisten
Az a baj, hogy egyre többen csinálják ezt, nem kizárólag Budapesten, itt Szentesen is konkrétan a szomszédunk lakását vette meg egy befektető, akinek már 6 lakása van a városban, és folyamatosan panaszkodnak, nincsen klíma sem, javítani sem akar semmit nekik, magasról tesz mindenre, miközben pumpálja felfelé a bérleti díjakat.
Másik ismerősöm pedig jól menő cég vezetője Szegeden, több épülő társasházat is megvettek kompletten, Szegeden és Budapesten is, ebből szándékoznak passzív megélhetést biztosítani maguknak és a gyerekeiknek...
Jómódú nyugdíjasok pedig kb. mind vettek 1-2 lakást az utóbbi években, nálunk is a családban, meg lehet nézni az egyetemi városokban, kik adják ki a lakásokat főleg, jellemzően erősen pumpálva az árakat, még jobban nehezítve a fiatalok helyzetét.
Tényleg nem tudom, mit lehet ezzel kezdeni, de nem gondolnám, hogy jót tesz az országnak, hogy egy szűk réteg kezében van a lakáspiac, magánszemélyként a folyamatos pénzosztás nélkül a hazai jövedelmekkel már ellehetetlenítették a lakásvásárlást. Ahogy írtátok is, bécsi árakat alakítottak ki, miközben egy kicsit le vannak maradva a bérek az ottaniaktól.
Valahogyan véget kell vetni ennek, hogy a legjobb, legbiztosabb befektetés a világon az ingatlan, mások lakhatásának az árán...Megnyugtatlak: ez csak fokozódni fog.
Drasztikus és komplex dolgokat kellene tenni(adózás megváltoztatása, lakcímbejelentő rendbetétele, bérlői jogok csorbítása), hogy ne így legyen, de azok meg politikailag nagyon népszerűtlenek lennének.
Talán ahol meg lehet fogni első körben, a lakóingatlanok gazdasági célú hasznosításának tiltását/ellenőrzését és/vagy adóztatását.
Ez elsősorban a rövidtávú kiadás, másodsorban a fogászat, ügyvédi iroda, meg mittomén mi.
Komplett házak ürültek ki és lettek szállodák.
Plusz pontért a remote munka támogatása is lehetne valamilyen szinten kötelező/támogatott.
Aki tud dolgozni 80km-re Bp-től, az nem fog reggel az agglos dugóban ülni és nem kerül be mint ingatlanvásárló az adott lokáción. -
forumpista
aktív tag
Az a baj, hogy egyre többen csinálják ezt, nem kizárólag Budapesten, itt Szentesen is konkrétan a szomszédunk lakását vette meg egy befektető, akinek már 6 lakása van a városban, és folyamatosan panaszkodnak, nincsen klíma sem, javítani sem akar semmit nekik, magasról tesz mindenre, miközben pumpálja felfelé a bérleti díjakat.
Másik ismerősöm pedig jól menő cég vezetője Szegeden, több épülő társasházat is megvettek kompletten, Szegeden és Budapesten is, ebből szándékoznak passzív megélhetést biztosítani maguknak és a gyerekeiknek...
Jómódú nyugdíjasok pedig kb. mind vettek 1-2 lakást az utóbbi években, nálunk is a családban, meg lehet nézni az egyetemi városokban, kik adják ki a lakásokat főleg, jellemzően erősen pumpálva az árakat, még jobban nehezítve a fiatalok helyzetét.
Tényleg nem tudom, mit lehet ezzel kezdeni, de nem gondolnám, hogy jót tesz az országnak, hogy egy szűk réteg kezében van a lakáspiac, magánszemélyként a folyamatos pénzosztás nélkül a hazai jövedelmekkel már ellehetetlenítették a lakásvásárlást. Ahogy írtátok is, bécsi árakat alakítottak ki, miközben egy kicsit le vannak maradva a bérek az ottaniaktól.
Valahogyan véget kell vetni ennek, hogy a legjobb, legbiztosabb befektetés a világon az ingatlan, mások lakhatásának az árán...De nem egy szuk reteg kezeben van a magyar ingatlan piac, ezt kene megerteni.
A problema egyik gyokere hogy nem (alig) epul uj ingatlan, a masik gyokere meg hogy az egesz orszag ugyanabba a par megyebe akar koltozni, minden mas csak maszatolas.A 27 ezres Szentesen van kb. 13 ezer lakas de te ismersz egy embert akinek van 6 lakasa. Na bumm. Ha ez befolyasol barmit, akkor nem az a gond hogy valaki birtokol 6 lakast hanem hogy nincs eleg ingatlan. Es ezt kell megoldani.
Ez az egesz olyan mint amikor valaki a boltbol elviszi az utolso kiflit es hogy azert nincs kifli a masik szaz embernek mert valaki megvette az utolsot…Ahelyett hogy realizalnank hogyha 200 ember akar kiflit venni, de csak 100at sutottunk, akkor nem az a gond hogy valaki kettot is vett…
-
Reggie0
titán
Nyilván önmagában nem oldana meg minden problémát, de egy jól belőtt progresszív adót nem nagyon tudnának beépíteni a bérleti díjba az ingatlanhalmozók.
Cserebe sosem lesz uzleti alapu berleti rendszer, mint nyugaton, es immobilis marad a tarsadalom joresze.
Amugy ahogy mindent meg lehet adoztatni, ugy mindent bele lehet kalkulalni. Megint a kisebb lakasban elo szegenyebbek szivnak, mert nem tudnak kiugrani a berleti szerepbol, mert nincs hozza kezdotokejuk, a nagyobbat berloknek konnyebb sajatot venni, mert tobb penzuk van.
-
favagoJoska
aktív tag
Nyilván önmagában nem oldana meg minden problémát, de egy jól belőtt progresszív adót nem nagyon tudnának beépíteni a bérleti díjba az ingatlanhalmozók.
-
Reggie0
titán
Valahogyan véget kell vetni ennek, hogy a legjobb, legbiztosabb befektetés a világon az ingatlan, mások lakhatásának az árán...Ezen sokat nem fog valtoztatni az ingatlanado. Majd beepitik a berleti dijba es a berlo sziv.
Egyebkent azert jo befektetes, mert nem epul eleg es nincs allami berlakas program. Ha lenne leverne az arat, akkor mar nem erne meg annyira.
-
Ziyan
aktív tag
Valahogyan véget kell vetni ennek, hogy a legjobb, legbiztosabb befektetés a világon az ingatlan, mások lakhatásának az árán... -
Reggie0
titán
pest megyei agglóban van ingatlan adó amit az önkori vet ki, (építményadó + telekadó), idénre fel is emelték vagy a 3x ára.. ami még így is asszem 100alat van/év..
Budaorson is van, de csak adott negyzetmeter felett, ami talan valami 160 vagy 180 kb..
-
dellfanboy
őstag
pest megyei agglóban van ingatlan adó amit az önkori vet ki, (építményadó + telekadó), idénre fel is emelték vagy a 3x ára.. ami még így is asszem 100alat van/év..
-
Reggie0
titán
Ja, csak a trivialis altalaban nem az igazsagos. De valoban ugy konnyu. Beszorzod a negyzetmetert x forinttal azt jonapot. Csak ezzel megint a szegenyek jarnak rosszabbul, nekik lesz nagyobb teher.
-
forumpista
aktív tag
Pontosítok.
Az elérhető KSH adatok szerint abban igazad van, hogy 1980 előtt épült a hazai lakóingatlanok kétharmada (pontosabban 60-65%-a). Viszont ennek csak egy része panellakás vagy vályogház (igaz, vicces módon elég nagy része). Elvileg az 1980 előtt épült lakóingatlanok negyede-ötöde (20-25%) vályogház, és kb. 25-30%-ra tehető az ebben az időszakban épült panellakások aránya. Ergo a legnagyobb részt nem ez a két kategória képviseli: az adott időszakban épült lakóingatlanok kb. fele családi ház (Kádár-kocka és hasonló), sorház, társasház, tégla emeletesház stb.
Így az a mondás, hogy "Átlag magyar saját tulajdonú 60-70 éves panellakásban meg vályogházban él", nem fedi a valóságot.Oké, akkor most hogy sikerült megfogni a lényeget, pontosítok hogy fedje a valóságot:
-
Egon
nagyúr
"Az ingatlanadó arról szól, hogy mindenki fizeti azért, mert ingatlanja van. "
De ilyen már most is van. Szinte minden településen van kommunális adó.
"Azért na! Ez biztosan nincs így"
Oké nézzük: panelházak építési ideje: 1960-1990-ig. Átlag ~50 évesek, a legidősebbek lassan 70 évesek lesznek...
A vályogházak 1970-ig épültek, szintén a legfiatalabbak is közel 60 évesek.
És úgy egyáltalán, a Magyaroszági ingatlanállomány kb. kétharmada 1980 előtt épült, ezekben él a lakosság közel kétharmada...Szóval jah, de igy van. Akkor is ha mit tudom én Budaörsön meg Törökbálinton más a helyzet.
Pontosítok.
Az elérhető KSH adatok szerint abban igazad van, hogy 1980 előtt épült a hazai lakóingatlanok kétharmada (pontosabban 60-65%-a). Viszont ennek csak egy része panellakás vagy vályogház (igaz, vicces módon elég nagy része). Elvileg az 1980 előtt épült lakóingatlanok negyede-ötöde (20-25%) vályogház, és kb. 25-30%-ra tehető az ebben az időszakban épült panellakások aránya. Ergo a legnagyobb részt nem ez a két kategória képviseli: az adott időszakban épült lakóingatlanok kb. fele családi ház (Kádár-kocka és hasonló), sorház, társasház, tégla emeletesház stb.
Így az a mondás, hogy "Átlag magyar saját tulajdonú 60-70 éves panellakásban meg vályogházban él", nem fedi a valóságot. -
forumpista
aktív tag
Igen, és ez csak egy dolog (lakásügynökség), de biztos vagyok benne, hogy számtalan jó gyakorlat van még külföldön. A mostani bérlakás piac vadnyugat, és nem az eltitkolt bevétel miatt, hanem azért, mert a szabályozás gusztustalan, fenntarthatatlan.
Te is félreérted. Az ingatlanadó arról szól, hogy mindenki fizeti azért, mert ingatlanja van. Ez integráns része az adórendszernek, cserébe lehet pl. a jövedelemadókat csökkenteni. Nem második, harmadik, sokadik ingatlanra, hanem mindre. Amúgy most is van ilyen, csak elhanyagolható a mértéke magánszemélyeknél.
Átlag magyar saját tulajdonú 60-70 éves panellakásban meg vályogházban él
Azért na! Ez biztosan nincs így.

ne kezdjük már őket adót nem fizető ingatlanmogulnak beállítani
Erről szó sincs. Hol láttál ilyet?
"Az ingatlanadó arról szól, hogy mindenki fizeti azért, mert ingatlanja van. "
De ilyen már most is van. Szinte minden településen van kommunális adó.
"Azért na! Ez biztosan nincs így"
Oké nézzük: panelházak építési ideje: 1960-1990-ig. Átlag ~50 évesek, a legidősebbek lassan 70 évesek lesznek...
A vályogházak 1970-ig épültek, szintén a legfiatalabbak is közel 60 évesek.
És úgy egyáltalán, a Magyaroszági ingatlanállomány kb. kétharmada 1980 előtt épült, ezekben él a lakosság közel kétharmada...Szóval jah, de igy van. Akkor is ha mit tudom én Budaörsön meg Törökbálinton más a helyzet.
-
Vision
veterán
Ezt csak képletesen írtam, mert valaki ezt hozta fel hogy a vagyonokat mindenfelé el lehet rejteni.
#43801: apropó adózás. Másik topikban már írtam, hogy egy kiterjesztett lakásügynökségi rendszer hogyan tudna segíteni akár ezen is. Értékpapír számláknál már megoldott hogy minden ügylet eredménye automatikusan bekerüljön az adóbevallásba, nem látom okát hogy hasonló elven miért ne lehetne ezt kiterjeszteni akár a lakás kiadásra is ha ügynökségen keresztül intézik.
Én megértem azokat is akik részben a bürökrácia, részben a félelem miatt hogy kár éri az ingatlanjukat inkább nem hasznosítják, meg amúgy is nő az értéke üresen is. De ezen kellene változtatni. Egyrészt könnyebbé tenni a kilakoltatást nemfizetés esetén. A lakásügynökségek pedig abban segíthetnének hogy mindkét fél érdekét tudnák képviselni. Hosszú távú bérlés, kaució garancia, lakás állapot garancia, akkor automatikus adóbevallás segítése.
Egy jó lakásügynökségi rendszer jól integrálható lenne bármilyen ingatlanadó forma mellé, legyen az általános vagy üresen álló ingatlanok extra adóztatása. Segíthetne abban hogy ki tudjuk küszöbölni a különböző igazságtalanságokat. Pl ha külön adót vetnénk ki az üresen álló ingatlanokra, akkor mentesülhetnének az adófizetés alól azok az ingatlanok tulajai akik mondjuk nem bírják hasznosítani az ingatlant, mert mondjuk nem lehet bérlőt találni egy zsákfaluban (most csak egy példát mondtam). Szépen bejelentkezik a tulaj a lakásügynökséghez és az ő kezelésükbe adja az ingatlant. Mentesül az adófizetés alól. Ez csak egy példa, más adózási formák mellé is fontos kiegészítő elem lehetne egy lakásügynökség.Igen, és ez csak egy dolog (lakásügynökség), de biztos vagyok benne, hogy számtalan jó gyakorlat van még külföldön. A mostani bérlakás piac vadnyugat, és nem az eltitkolt bevétel miatt, hanem azért, mert a szabályozás gusztustalan, fenntarthatatlan.
Te is félreérted. Az ingatlanadó arról szól, hogy mindenki fizeti azért, mert ingatlanja van. Ez integráns része az adórendszernek, cserébe lehet pl. a jövedelemadókat csökkenteni. Nem második, harmadik, sokadik ingatlanra, hanem mindre. Amúgy most is van ilyen, csak elhanyagolható a mértéke magánszemélyeknél.
Átlag magyar saját tulajdonú 60-70 éves panellakásban meg vályogházban él
Azért na! Ez biztosan nincs így.

ne kezdjük már őket adót nem fizető ingatlanmogulnak beállítani
Erről szó sincs. Hol láttál ilyet?
-
forumpista
aktív tag
Mielőtt itt nagyon belelendültök, Magyarországon rekord magasak az adók, szóval nem további adókivetésen kellene gondolkozni, hanem a kiadások rendbe tételén.
Remélhetőleg a Tisza szakértői is igy közelítik meg a kérdést.
Az ingatlan adózást meg felejtsük már el, marginális számosságú magánszemély az aki gazdasági érdekből sok ingatlan birtokol (és az is kb 99%-ban a fővárosban koncentrálódik).
Átlag magyar saját tulajdonú 60-70 éves panellakásban meg vályogházban él, ne kezdjük már őket adót nem fizető ingatlanmogulnak beállítani akiket jól meg kéne sarcolni... -
D1Rect
félisten
Erre utaltam azzal, hogy az ilyesmi valójában nagyon könnyen megfogható, ha tényleg van erre kormányzati akarat. Eddig ezt azért nem üldözték, mert nem volt.
És igen, gyámügy, de van ennél profánabb: kórházi/iskolai/akármi illetékesség nagyon bosszantó tud lenni. Illetve jó lenne eljutni oda (ha már rendszerváltás), hogy nem kibújni akarunk az adók alól.
"nem kibújni akarunk az adók alól."
Valójában itt van a kulcs, nem kellene se több, se másmilyen adó, hanem tovább fehéríteni a gazdaságot. -
Vision
veterán
Erre utaltam azzal, hogy az ilyesmi valójában nagyon könnyen megfogható, ha tényleg van erre kormányzati akarat. Eddig ezt azért nem üldözték, mert nem volt.
És igen, gyámügy, de van ennél profánabb: kórházi/iskolai/akármi illetékesség nagyon bosszantó tud lenni. Illetve jó lenne eljutni oda (ha már rendszerváltás), hogy nem kibújni akarunk az adók alól.
-
favagoJoska
aktív tag
No question. Amúgy ez a "cégbe rakom be az ingatlant" dolog nem tudom, hogy miért van beakadva az embereknél. Űberbrutál szívás a dolog. Azt elhiszem, hogy a Csipak-villánál ez biznisz, de amúgy rohadtul nem az mezei polgároknál. Én ezt végigjártam, volt lakásom/beállóm cégben. Köszi, soha többé.
Ezt csak képletesen írtam, mert valaki ezt hozta fel hogy a vagyonokat mindenfelé el lehet rejteni.
#43801: apropó adózás. Másik topikban már írtam, hogy egy kiterjesztett lakásügynökségi rendszer hogyan tudna segíteni akár ezen is. Értékpapír számláknál már megoldott hogy minden ügylet eredménye automatikusan bekerüljön az adóbevallásba, nem látom okát hogy hasonló elven miért ne lehetne ezt kiterjeszteni akár a lakás kiadásra is ha ügynökségen keresztül intézik.
Én megértem azokat is akik részben a bürökrácia, részben a félelem miatt hogy kár éri az ingatlanjukat inkább nem hasznosítják, meg amúgy is nő az értéke üresen is. De ezen kellene változtatni. Egyrészt könnyebbé tenni a kilakoltatást nemfizetés esetén. A lakásügynökségek pedig abban segíthetnének hogy mindkét fél érdekét tudnák képviselni. Hosszú távú bérlés, kaució garancia, lakás állapot garancia, akkor automatikus adóbevallás segítése.
Egy jó lakásügynökségi rendszer jól integrálható lenne bármilyen ingatlanadó forma mellé, legyen az általános vagy üresen álló ingatlanok extra adóztatása. Segíthetne abban hogy ki tudjuk küszöbölni a különböző igazságtalanságokat. Pl ha külön adót vetnénk ki az üresen álló ingatlanokra, akkor mentesülhetnének az adófizetés alól azok az ingatlanok tulajai akik mondjuk nem bírják hasznosítani az ingatlant, mert mondjuk nem lehet bérlőt találni egy zsákfaluban (most csak egy példát mondtam). Szépen bejelentkezik a tulaj a lakásügynökséghez és az ő kezelésükbe adja az ingatlant. Mentesül az adófizetés alól. Ez csak egy példa, más adózási formák mellé is fontos kiegészítő elem lehetne egy lakásügynökség. -
axioma
veterán
marmint mi 0? a %, mert tulaj? A gyerek nem mind1, gyamugy imadna ha a szulok nelkul lakik + sulikorzet. Na meg nem mindenki kibujni akarna. Lehet csak neked jar erre a srofra az agyad...
-
Tyler Durden
addikt
"Ezek az esetek amúgy triviálisan kezelhetők, ha van rá akarat."
Ezzel egyetértek. A ingatlan- és föld vagyonokat lenne a legkönnyebb effektíven megadóztatni úgy hogy ne nagyon lehessen kibújni alóla. Minden ilyen vagyonelemnek a tulajdonjoga vissszavezethető kell legyen a magánszemélyig. Ami nem visszavezethető, mert mondjuk a tulaja cégbe, magántőkealapba (vagy nem tudom mibe) akarja rakni meg trükközni vele az automatikusan a legmagasabb adókulcssal adózik. Ennyi, és akkor mindenkire rá lenne bízva milyen bonyolult struktúrákban szándékozik tartani ezeket a vagyonelemeket.
Meg eleve, a digitális korszakban élünk. Elképesztő milyen bonyolult algoritmusok és szoftverek futnak csak azért hogy ránk sózzanak egy papírzsepit a netet, és akkor jönnek az emberek hogy valamilyen vagyonadót az túl bonyolult lenne bevezetni, meg nem éri meg... Csak az akarat hiányzik.
#43798: de pont a valóság érdekelne, nem a hangzatos állításaid, ami valószínűleg erősen sántít...Persze, mert akinek több ingatlana van, az nyílván nem akar utána adózni. Kicsiben ugyanez megy az albérletek kiadásával is, ki akar bajlódni adózással.. /azt már csak halkan jegyzem meg, hogy rengeteg üresen álló lakás is van, mert aki megveszi, annak áll benne a pénze és ennyi/
Új hozzászólás Aktív témák
-
43925 - 43801
43925 - 43801 43800 - 43701 43700 - 43601 43600 - 43501 43500 - 43401 43400 - 43301 43300 - 43201 43200 - 43101 43100 - 43001 43000 - 42901 42900 - 42801 42800 - 42701 42700 - 42601 42600 - 42501 42500 - 42401 42400 - 42301 42300 - 42201 42200 - 42101 42100 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5399, 100% AKKSI
- HP EliteBook 830 G8 13,3" i7 -1185 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GQ50F-B FHD 165Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 64GB DDR5 512GB SSD RX 7700 XT 12GB LIAN LI LANCOOL 217 FSP 650W
- Apple iPhone 11 64 GB Fehér 1 év Garancia 100% akkumulátor Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A startup az ugy meg tud halni, hogy masnap be se kell menni, az autoiparban pedig ha haldoklik a ceg az eltart par evig.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. A márciusi és áprilisi béremet nem kaptam még meg, talán jövő héten meg lesz. Most már tényleg szeretnék egy hosszú távút találni, de eddig nem igazán volt szerencsém az interjúkon.