- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- CES 2025: elkészült a HDMI 2.2-es verziója
- CES 2025: prezentálta az NVIDIA az új GeForce-okat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Bluetooth hangszórók
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tyson5
tag
válasz tobias40 #90598 üzenetére
Igazából nem szeretnék erre sokat áldozni, a jelenlegi konfig (rpi) is tökeletes, de szeretnék egy backupot. Így arra gondoltam legyen egy nas, amit használok, az rpi pedig a backup.
Na meg árban a legolcsobb ds120j valahol 40 körül van, míg a ds224+ 150 ezer. Kérdés az, hogy kell-e nekem, van-e rá igény/szükség -
-
Gombinyó
őstag
válasz burgatshow #90592 üzenetére
Nem állítottam sehol, hogy nem működik. Ettől függetlenül én biztos nem használnám.
-
Gombinyó
őstag
válasz burgatshow #90593 üzenetére
Plexel jellemzően külföldön élő ismerősöknek streamelek, ahol büntetik a torrentet. Használják a tv-s kliensen, mobilon, így elég hasznos a transcode. Mobilon pl felesleges a 4k anyag, csak az adatkeretet húzza.
-
Tyson5
tag
válasz tobias40 #90589 üzenetére
Jelenleg ezekre a feladatokra egy raspberry pi van megcsinálva. Torrent, vpn szerverver, plex, fájlszerver stb... Tök jól működik, de áttenném egy egy, vagy kétlemezes nasra az egészet és a kis pi-re backupolnék. Így üzembiztosabb lenne a dolog. Igazából ami lényeges lenne, hogy a plexet vigye akadásmentesen. Erre alkalmas lehet pl a ds120j?
Jelenleg a pi-vel 20-50MB/s a torrent, ami nekem bőven elég, a fájlmásolás pedig inkább lassabb. -
tobias40
veterán
válasz Tyson5 #90588 üzenetére
Attól függ milyen gyorsasággal szeretnéd a torrenteket le-fel tölteni,de én a SYNO 220+ alá már nem mennék,igaz pénzt nem írtál mennyit szánnál rá.
Ha nem akarsz gigabittel töltögetni akkor a gyengébb gépek is jók lehetnek de azt is vedd figyelembe hogy a támogatottság ha jól tudom 10 év és utána már nem nagyon jönnek hozzá frissítések.
Ha nem jól tudom majd a többiek kijavítanak.Olvasd el az ÖF.-et,sok mindenre választ kapsz már ott is és utána tedd fel a konkrét kérdéseidet,ez csak egy jó tanács!
[ Szerkesztve ]
-
Tyson5
tag
A legolcsóbb synology nas alkalmas az alábbi feladatra?
Torrent szerver, max 30 futtatott torrentel,
(Plex - lehet rá tenni?) Egyszerre max 2 felhasználó kiszolgálása
Max 2-3 aktív felhasználó kiszolgalása
Napi/heti backup egy raspberry pi merevlemezére (meglévő setup)Ha nem alkalmas, melyik modell lehet az? Szűk keresztmetszet lehet a plex szerver? 1080p stream jó lenne
-
kress
aktív tag
válasz Capricornhun #90581 üzenetére
lehet hogy nem a valós ipdet adod meg?
a rekord módosításnak is lehet átfutási ideje, valamint a google maga is dönthet bárhogy az elfogadásról
-
Zaji
őstag
válasz burgatshow #90571 üzenetére
Pedig van saját IP-je.
Valahogy az fájlok indexelése nagyon sokáig tart. Erre létezik valami gyorsabb megoldás?
A TM-et ezért nem használom. -
Gombinyó
őstag
válasz Capricornhun #90583 üzenetére
Az más, akkor jó szórakozást
-
Gombinyó
őstag
válasz Capricornhun #90581 üzenetére
Ha megengedsz egy tanácsot... nem éri meg saját levelező kiszolgálót üzemeltetni, mikor filléreként tudsz előfizetni M365 vagy Google üzleti fiókra. Egy ilyen synologys mailszerver sose lesz olyan jó, még ha sikerül is beállítanod a szükséges rekordokat.
-
kress
aktív tag
válasz Capricornhun #90576 üzenetére
kezdünk elkanyarodni a dologtól, azt az ipt tedd az spf rekordba ahonnan kimegy az email, ez nem ilyen mindent beleírok aztán jó lesz valamelyik kéne legyen, szedd össze honnan lehet emailt küldeni az adott domainról, azt tedd bele csak, ez tippre nálad egyetlen egy kéne legyen
-
fulton
addikt
Sziasztok
Nem tudja valaki mi lehet a baj? Valami gubanc volt a nas-al, kérte hogy töröljem a survelliance programot róla. Töröltem majd ismét felraktam, igen ám, de most nem látja a korábbi felvételeket az idővonalon vissza tudom én ezt állítani valahogy, a korábbi adatbázist lássa ismét?
-
Capricornhun
tag
válasz Capricornhun #90576 üzenetére
Erre hibát küld az mxtoool :dmarcXXXX.huExternal Domains in your DMARC are not giving permission for your reports to be sent to them.
Erre a beállításra nem kapok hibát v=DMARC1; p=quarantine; pct=100; rua=mailto:XXXXX@XXXX.hu; ruf=mailto:XXXXX@XXXX.hu
[ Szerkesztve ]
-
Protezis
őstag
5TB 1 évig $10: https://www.idrive.com/idrive/signup/el/get90
Nem próbáltam, nincs közöm hozzájuk, nem tudok segíteni beállítani. -
kress
aktív tag
válasz Capricornhun #90574 üzenetére
hát, honnan küldöd az emailt? az stimmel az spf recordban megadottakkal?
esetleg dmarc rekordba tedd be hogy küldjön reportot a hibáról, hátha
[ Szerkesztve ]
-
kress
aktív tag
válasz Capricornhun #90572 üzenetére
jó sok mindent beleraktál, passzolnak is arra ahonnan valóban kimegy az email?
[ Szerkesztve ]
-
Capricornhun
tag
Sziasztok!
Synology mailplus server beállításával akadtam el. Beállítással kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni.
Gmail-re küldött levelek spam mappában landolnak. Előre is köszönöm a segítségeteket.Beérkezett levél fejlécében:
SPF : softfail
DKIM: pass
DMARC:passTXT rekordom így néz ki a domain szolgáltatónál:
XXXX.huTXTv=spf1 +mx +a +ip4:XXX.XXX.XXX.XXX include:_spf.google.com ~allmxtoolbox.com hibakeresésénél két hibát kapok.
1.smtp mail.XXXX.hu Reverse DNS does not match SMTP Banner
2.dns XXXX.hu SOA Refresh Value is outside of the recommended range -
burgatshow
veterán
Ha tippelnem kene igy elsore, akkor az van, hogy a NAS-nak nincs dedikalt IP cim lefoglalva, igy az aramszunet utan a DHCP miatt mas cimet kapott.
Ha tudod mi a DHCP tartomanyod, akkor vagy az alatt, vagy felett allits fix IP-t a NAS-nak. Ha kelloen okos a routered, akkor rezervalhatsz neki cimet a routerben, igy a router mindig ua. a cimet fogja adni a NAS-nak a DHCP-n.
[ Szerkesztve ]
-
_Andras_
tag
A port továbbításos dolgokat mind csináltam már. Nem számít semmit https-re nézve.
Saját appját használom/használnám... Ilyeneket nem adott fel.
Ezt írja ki egy ablakban, miután https módon be akarok lépni:
Hiba
"Nem sikerült kapcsolódni a szervezhez.
Ellenőrizze a következőket:
- Megfelelő-e az IP cím
- Van-e hálózati kapcsolat
- Csatlakozike a Synology NAS
javasoljuk, hogy a szerverhez való kapcsolódás leegyszerűsítése érdekében használja a QuickConnect funkciót.
Ok. " -
kress
aktív tag
válasz _Andras_ #90565 üzenetére
csak lovoldozok en is [link]
Synology Drive Server 80 (link sharing), 443 (link sharing), 5000 (HTTP), 5001 (HTTPS), 6690 (file syncing/backup)TCP
a driveot a sajat appjaval probalod vagy bongeszobol? az lehetseges hogy a sajat appja feldobdta hogy hoho sajat alairasos certed van es nem fogadtad el mint "biztonsagos"?
-
gambeca
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani néhány IP kamerát Synology nas-hoz?
Jó ha tudja a kamera: éjjel látó, mozgás érzékelő, utp csatlakozó
1517+Köszönöm
[ Szerkesztve ]
Az ott hagymás bab? -Nem, krumplis hal...
-
_Andras_
tag
Sziasztok!
Napokig keresgéltem neten, megpróbáltam mindent és ezekután jöttem, hogy megkérdezzelek titeket, mert nem értem mi a gond.
Nas: Synology 923+
Router: Vodafon CH7465VF (fehér)
Pc: összekötve a routerrel
Nas: lan-on összekötve a routerrel
Mobil,egyéb: Wifin, 11-es android a telón
DSM: legújabb verzió
--------------------
Nas beállítások:
Külső hozzáférés(menü):
1. Quickconnect: beállítva a név és aktiválva
2. DDNS: létrehoztam egyet xxx.synology.me
részletezve/szerkesztés menüpontban/:
-külső cím(ip4): automatikuson hagytam , ezért külső IP címem van ott, nem pedig a lanos fix ip
-külső cím(ip6): Letiltva
-állapot: normál(zöld színű)
Hálózati beállítás:
1. Általános menü
Szerver név: xxxx
Alapértelmezett átjáró: Lan1 ( ez a router ip címe lehet)
DNS kiszolgáló: 1.1.1.1
Speciális beállítások: Nem változtattam semmit
2. Hálózati interfész menü:
LAN1: kapcsolódva --- fix IP(nas-é) amit a routerben adtam mac alapján
Többi menü , mind alapértelmezett
Felhasználó menü:
xy-nak minden szolgáltatáshoz engedély adva
Routerben: adtam portot a DSM-hez, ami alapértelmezett, + 433-nak, synology drive-nek 9660-at a synkronizáláshoz
Ezekkel a beállításokkal tudok telóról HTTPS módon csatlakozni DSM-hez, működik a synology photo is , de a synology drive képtelen belépni. Hiába írom be a DDNS címet, vagy a Quickconnet nevet, majd írom be a felhasználó nevet kiad egy ablakot, hogy nem látja a NAS-t, ellenőrizzem bevane kapcsolva, jóe a jelszó felhasználónév stb.
És most jön a fura dolog. HTTP-n viszont sikerül belépjek. Drive app belépési felületén ott van egy HTTPS kapcsoló azt kell offolnom, akkor tudok belépni. De ez nem biztonságos ,gy nem lehet használni, igaz?
A kérdésem az lenne, hogy mi a fene baja van? Miért nem képes HTTPS kapcsolat alapján belépni és mit tudnék tenni ezügyben?
Gondolom valamilyen konfigurációs probléma lehet, de nem értem mi, mivel nem vagyok jártas a hálózati beállításokban és azok működésében. A DDNS hitelesítés működik a drive kivételével mindenhol, hiszen HTTPS-en lép be vagy szinkronizál fotót...
Jó lenne ha valaki tudna valami megoldást rá.. -
tasiadam
veterán
válasz tome0001 #90560 üzenetére
+1
De ha Pc-n akarja piszkálni, akkor viszont oneDrive (26k/év, de 1TB + Office offline és online). Faszán backupolja a PC-t és a mobilt is, opcionálisan pedig letölthető offline módban. És a gDrive PC-s kliense valami borzalmas, ha offline is elakarja érni őket
[ Szerkesztve ]
Még mindig másodrangú állampolgár
-
-
addikt
válasz stahlhelm79 #90535 üzenetére
kb 1 TB helyre lenne szükségem a biztonsági másolat készítéséhez. viszont ekkora hordozható vinyóm nincs, és csak emiatt nem akarok venni egyet, nem használnám
Dehogynem, lenne egy biztonsági másolatod, ami egyébként is erősen javasolt.
A RAID nem mentés."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Peathee
senior tag
menj be egy közeli számtech boltba és kérd meg őket h mentsék le. sztem kb 1 órányi szervíz óradíjat fizetsz csak. Jelszavazd le az adatokat, aztán ha sikerült otthon az új NAS beállítása, akkor oda szólsz nekik, hogy törölhetik, nem kell a mentésed.
-
Zaji
őstag
válasz joysefke #90556 üzenetére
Szia,
Milyen NAS-t vegyek? topikban kérdezd inkább.
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Mit vegyek témában itt lehet kérdezni? Első NAS-omat venném otthonra, nem vagyok járatos a témában.
Mobillal készülő képeket, videókat és az évek során felhalmozódott adatokat, dokumentumokat szeretném egy helyen rendszerezve és biztonságban tudni. Illetve a képeket, videókat alkalom adtán home cloud jelleggel szeretnénk nézegetni otthonról és intereneten keresztül is.
A NAS-ról lehetőleg automatizáltan felhőre archiválni bizonyos időközönként. Szerintem nincsen ~100GB-nál több adatom.
- Milyen gép elégítené ki a szükségleteimet?
- Ilyen kevés adat mellett van értelme HDD-val "bohóckodnom" vagy érdemesebb lenne inkább SATA SSD-t használni (amiből van is 1db elfekvő) ?
Az utóbbi években jó pár SSD-m volt, ezért kicsit már idegenkedem a HDD-ktől...Köszi!
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
A DSM 7.2 is ennyire nyögvenyelő, mint a DSM 6.2? Mert a korábbi NAS-om cseréje mellett szólt, hogy többet nem kell PuTTY-ban a médiafájlok indexelését kézzel indítanom, miután leültem egy sörrel a kezemben este filmet nézni.
-
fulcrum
tag
válasz AiRLAC #90530 üzenetére
Köszönöm a tanácsot, ismertem használtam, abban sem találtam rá a megoldásra.
De 8-9 nap talány után egyszercsak megjött a hiányolt 220GB üres hely, magától
Továbbra sem látszik semmi sem a napló központban, sem a storage analyzer-ben, sem a snapshot-ok között, ez a korábban végrehajtott törlések eredményeLinux for human beings
-
addikt
De, működik, de ilyenkor van egy szakasz amikor egy lemezen van csak meg az adat, gondolom ezt a kockázatot akarja elkerülni.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
foo85
csendes tag
válasz Protezis #90549 üzenetére
Erre a fenti problémára nem lehet megoldás, hogy a kérdező beüzemeli az új NAS-t az új lemezzel. Majd NAS-ról NAS-ra átmásol mindent amit kell, majd az új gépbe berakja a régi vinyót és akkor ott már "gyalulhatja" a rendszer mert az adatok már átkerültek?
Vagy ez a gyakorlatban nem működik és ezért ajánlgat mindenki felhős megoldásokat? -
Protezis
őstag
válasz burgatshow #90544 üzenetére
Ezt gondolom a kérdezőnek szántad.
Egyébként ki is jön a $6 / TB / hó árból. 1 TB-ot lementeni meg visszatölteni nem kerül sokba, de a 30 napos Synology C2 is jó lehet. Én meg azt nem próbáltam még. -
fulton
addikt
Sziasztok
Egy kis segítséget kérnék. Valamiért nem futott a Download station.
Azt írta nem tud csatlakozni hozzá.
Erre letöröltem, telepíteném újra és ezt kapom:
"A telepítése nem sikerült. Nem sikerült a kért csomag telepítése"
Nem értem mi lehet a baj.
De ugyan ez van más csomagoknál is. Audio station, video station..semmit nem rak fel. Tárhelyem van, 84 Gb még.
Mi lehet a baj?[ Szerkesztve ]
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
A napokban tértem át Synology Cloud Sync-ről Synology Drive-ra. Azt vettem észre, hogy míg a Cloud a telefonomat szinkronizálta 30-40MB/s-al (A wifi ennyit tud), addig a Drive pedig csak 1.6-al. Nagyon lassú így.Ez mitől lehet?
Másnak is ilyen lassú?ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Protezis
őstag
válasz Sanyi.mTs #90542 üzenetére
Google: backblaze b2 price
De itt a link, van ott kalkulátor is: https://www.backblaze.com/cloud-storage/pricing -
kis.zsolt
aktív tag
válasz maci25 #90522 üzenetére
Szia!
Én is próbálkoztam a NAS tűzfal szabályaival, pontosan ugyanúgy, ahogyan te.
Nekem több ok miatt sem lett jó végül:1: nincs fix IP-címem, ergo azt engedélyezni sem tudom. Lehet rá szkriptet írni, hogy a DDNS-ből vegye ki az IP-t és rakja be a szabályok közé, de ezt elengedtem.
2: Leállt a torrent seed, még akkor is, ha a Docker IP-ket engedtem a tűzfalon, különös tekintettel azokra a portokra is, melyeket a torrent kliensem használ
3: Leállt a Plex stream. azonnal hívtak a kliensek, hogy mi van, mert beállít a kép és karikázik. Nyitottam ugyanitt a 32400-as Plex portot, de akkor sem volt kóser a dolog.
4. Leállt a Taultulli, mely a Plex belsőségeihez kapcsolódik. Ez csak engem érintett, ezen kellene látnom, ki és milyen kondíciókkal streamel a szerveremről.
5. Engedélyeztem a szolgáltatások közül a 443 és 80-ast, mert a reverse proxy miatt ezt meg kellett lépni, mégis bonyodalmak támadtak.
Úgyhogy tűzfal egyelőre OFF.
Biztosan én rontok el valamit, de amíg nem növök fel a feladathoz, addig a jelenlegi beállításokat nem piszkálom.[ Szerkesztve ]
Ne kérdezd: még mindig LEGÁLIS!!!
-
Tamarel
senior tag
Synology C2 30 napig ingyenes és Hyper Backup-ban alapból látszik.
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Kérlek segítsetek megkeresni a hibát. A NAS egy áramszünetet követően nem elérhető a TV-n (LG Tv): Az eszköze leválasztva. Kérjük, ellenőrizze a kapcsolat státuszát.
A hálózat nálam így épül fel:
Telekom ONT -> Xiaomi router (gyakorlatilag switchként használom) -> egy noname router osztja a média falon TV, konzol, hálózati erősítő. A xiaomihoz csatlakozik a NAS.
Mindent újraindítottam és még mindig nem jó.
Volt már ilyen korábban is egyszer csak jó lett.
Milyen területen kezdjem a hiba keresését? Hálózat, valamelyik eszköz beállításai?
Előre köszönöm a segítséget. -
Protezis
őstag
Backblaze B2 cloud storageba backupolsz egyet HyperBackuppal. Kérdés, hogy milyen gyors a neted...
https://www.backblaze.com/blog/how-to-connect-your-synology-nas-to-backblaze-b2-cloud-storage/ -
stahlhelm79
csendes tag
sziasztok!
1 lemezes NAS-ról 2 lemezesre fogok váltani. megvan a 2 lemezes NAS és a második HDD is. viszont az 1 lemezes NAS-ban lévő HDD-ről szeretnék egy biztonsági másolatot készíteni, mivel ki tudja mi fog történni... kb 1 TB helyre lenne szükségem a biztonsági másolat készítéséhez. viszont ekkora hordozható vinyóm nincs, és csak emiatt nem akarok venni egyet, nem használnám. az ismerőseimnek sincs ekkora. milyen egyéb opcióim vannak egy biztonsági másolat készítésére? köszi
-
kress
aktív tag
valaki igenybe vette az Extended Warranty Plust szolgaltatast? van ertelme?
ha jol latom 13e huf korul ad +2 ev garanciat a syno.[ Szerkesztve ]
-
devilzero
tag
Sziasztok!
Van olyan aki NAS-ról nyit meg Mac-en/iPhone-on pages vagy numbers fájlokat? Szeretném szerkeszteni őket mindenhonnan, viszont több problémám is van:
1.) mac-en gyakran feldobja, hogy nem tudja automatikus menteni a fájlt mert egy mások alkalmazás használja
2.) iphone-on ha módosítom, akkor mac-en nem jelenik meg a módosítás, vagy fordítva
Ezekre legjobban az SMB-t javasolták, de ha be akarom kapcsolni a Synology figyelmeztet, hogy Big Sur felett nem támogatott? Erre kinek milyen megoldása van? -
tjsz
senior tag
Sziasztok!
2FA bekapcsolása után hogy lehet map-elni az egyes meghajtókat?
Tehát pl. "teszt" user-nek bekapcsoljuk a 2FA-t, akkor a NAS web-es felületét már csak így éri el. DE: net use után milyen jelszót kell használni, ill. hol kell használni a 2FA által generált kódszámsort?
net use x: \\192.168.1.2\home /user:teszt
-
addikt
válasz fulcrum #90524 üzenetére
Állítólag (én nem használom, de kb. 100x írták már) ott kell levenni az árnyékmásolatok számát valami alacsony számra.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
maci25
aktív tag
válasz hemaka #90506 üzenetére
Próba képen át írtam a szabályokat a marius leírása szerintire.
Így most mi is történik?
Ha lentről megyek felfelé ->
3 tiltottam mindent ->
2 magyar ip ről engedek mindent->
1 router mögött 192.168.0.1-192.168.0.255 alhálózati ip engedek mindentEbben az esetben egy jól konfigurált router esetében van védve a nas vagy minden esetben?
Bocsi az értetlenkedésért.
-
Tengri
senior tag
válasz Intelligencs #90515 üzenetére
Köszönöm a választ!
Sajnos a 14TB-os RED PLUS is 7200-as ahogy Sanyi.mTs fórumtárs is írja. A másik ami ellene szól, hogy 14 TB-os mérete ellenére is magas az ára (gondolom a WD-nél vastagon fog a ceruza árképzésnél).
"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
fulcrum
tag
válasz AiRLAC #90499 üzenetére
Sajnos tovább folytatódik a kálváriám, hiába töröltem visszaállítási pontokat, alig szabadult fel egy kis hely, kiürítettem a snapshot-tal nem "védett" mappák lomtárát is (79GB volt a tartalma, 11GB-tal lett csak több az üres hely).
Végül elindítottam egy töredezettségmentesítést a tároláskezelőben, hátha ez rendbe hozza, erre amikor befejezte, még 85GB-tal kevesebb lett a szabad helyem a végére
Szomorú vagyok, hová tűnik el a szabad helyem, és mit tudok még tenni???Most a tárolóelemzőt bűvölöm, de nem látni semmilyen számottevő növekedést, tehát nem felhasználói beavatkozás eredménye az elfogyó hely...
[ Szerkesztve ]
Linux for human beings
-
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz Intelligencs #90515 üzenetére
én úgy látom, hogy wd red plus és wd purple hdd-knél a 8TB-nál nagyobbak már mind 7200rpm-esek
-
maci25
aktív tag
válasz Borisz76 #90505 üzenetére
Ami fura, hogy a nas nem panaszkodik semmire. Nem blokkol semmit. Nincs belépési kísérlet.Az rt 2600 safe access blokkolja ezeket a kapcsolatokat.
A nas lehet azért nem panaszkodik mert ezek kimenő kapcsolatok. A router -> safe access rosszindulatú próbálkozásnak ítéli meg.
Ha esetleg tényleg kimenő akkor hogyan tudnám kideríteni a nason mi kezdeményezi ezeket a kísérleteket?
Vagy rossz a gondolatmenet?
Nas beállításai a köv képeken
-
őstag
válasz Tengri #90512 üzenetére
Én biztos nem vennék 7200-as lemezt SOHO NAS-ba. Előnye nem igazán van, cserébe még melegebb és hangosabb. 16TB méretű diszket még nem vettem, de talán egy sima WD Red Plus nem lesz annyira hangos. Ez CMR-es, de 5400-as. Ez mondjuk csak 14TB-os méretben létezik, RAID5 esetén 42TB vs 48TB a különbség a 16TB-os WD Red Pro-hoz viszonyítva. Árban is megtakarítasz valamennyit (624e vs 708e).
A vibrációt (mármint azt a fajtát, hogy a NAS rezgeti a környezetét) hatékonyan lehet csökkenteni azzal az egyszerű trükkel, hogy kellően vastag szivacsot vagy bármi más elnyelő réteget teszel a NAS alá. De arra készülj, hogy a nagyobb lemez mindenképpen hangosabb lesz.
The Amiga, Born a Champion
-
addikt
válasz Grave_444 #90513 üzenetére
Igen, csere, vár, másik csere, vár, a végén vagy bővíteni kell a kötetet vagy magától megcsinálja (ha nagyobb lemezekre cserélsz). A "vár" több nap is lehet mérettől függően, de közben persze használható a rendszer, csak lassabb.
-
Grave_444
nagyúr
Sziasztok!
2 lemezes NAS esetén, ha SHR kötet van hogyan működik az adattároló csere?
Simán leállítás után egyesével cserélhetem és elvégzi a tükrözést?
Hibátlanok, de korosak, ezért cseréljük őket. -
Tengri
senior tag
#90508 Borisz76:
Köszönöm a választ!
#90509 AiRLAC:
Köszönöm a választ!
"Működni fog. De hangban lehet lesz különbség, ha ez számíthat."
Sajnos ez együtt jár azzal, hogy már nem 5400 fordulaton fog pörögni a merevlemez hanem 7200-on.
A kibocsájtott hanggal kapcsolatban is nézelődtem a fórumokon és találtam egy két videót is ahol tesztelik a merevlemezek zajkibocsátását is.
Synology DS920+ NAS - Noise Tests
illetve:
Seagate Ironwolf Pro HDD Noise Level Test
WD Red Pro HDD Noise Level Test
NT-s verzióból csak 20TB-os videot találtam:
Seagate Ironwolf Pro 20TB NT Drives
Soundcheck: WD RedPro WD161KFGX (16 TB)
Sajnos soundcheck oldalon NT-s Ironwolf Pro-t csak 22 TB-ost találtam:
Soundcheck: Seagate IronWolf Pro (ST20000NT001)
The Best NAS Drives of 2020 - 8 TB & 14 TB Roundup (WD Red, Red Pro, Seagate Ironwolf, Toshiba N300)
A WD Gold sorozatról azt mondják, hogy nagyon hangos és kerüljem, de a Seagate EXOS-ról sem mondanak jókat ha "hangosságról" van szó. Több helyen írják hogy a Toshiba merevlemezek hosszútávon nem a legjobb választások. Emiatt én vagy WD RED PRO-t vagy Seagate Ironwolf Pro-t vennék. De a WD RED PRO jóval drágább és a Seagate Ironwolf-al eddig nem volt gondom ezért is vásárolnék ismét a Seagate-től.
Vagy tudtok ajánlani 16 TB-os csendes HDD-ket amik árban sem rosszak és megbízhatóan dolgoznak a Synology NAS-ban?
Amúgy ha a magas fordulatszám által okozott vibráció miatt lenne hangosabb a HDD akkor ez a video segítséget nyújthat:
Synology DiskStation Vibration Noise"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
Sanyi.mTs
addikt
Openvpn kérdés:
- nason futó "VPN szerver" hányas verziójú openvpn-nek felel meg?
- mit kellene beállítanom, hogy a csatlakozó gépen az otthoni IP-mel jelenjek meg a neten, ne pedig a kapcsolódó gép valós hálózati IP címével? whatismyip.com szerint az utóbbi valósul meg nálam. -
Borisz76
veterán
válasz Tengri #90507 üzenetére
A kompatibilitási listát nem igazán szokták frissíteni.
Meg szerintem sem idejük , sem kedvük minden egyes új modellt letesztelni....Simán mennek olyan lemezekkel is ami nincs a listán !
Nálam is olyan lemezek vannak a NAS-ban, ami nincs is a listán....A lényeg, hogy ha több lemezből álló RAID vagy SHR tömböt készítesz , akkor kerülni kell az SMR lemezeket és a CMR működésű lesz a jó.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Tengri
senior tag
Sziasztok!
2021 óta vagyok egy Synology DS920+ tulajdonosa. Eddig 4 db 6TB-os Seagate Ironwolf teljesített szolgálatot benne, de a család kinőtte. Nagyot ugranék most méretben, mert 4db 16 TB-os HDD-t tennék bele, de a hivatalos oldalon a kompatibilitási lista eléggé leszűkíti a lehetőségeket. Érdeklődnék tőletek felhasználóktól, hogy valaki használ olyan HDD-t a NAS-ban ami nincs rajta ezen a listán?
Külföldi oldalakon (Pl.: Reddit) írnak olyanokat, hogy valaki Seagate Exos X16 3.5 16TB 7200rpm 256MB SATA3 (ST16000NM001G) használ vagy Western Digital WD Red Pro 3.5 16TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD161KFGX)-t. Sőt írnak olyat is hogy a hivatalos maximális méret (64 TB) felett használnak benne meghajtókat. A hivatalos oldalon az egyik felhasználónak olyan információt adtak, hogy ami nincs rajta az inkompatibilis listán és CMR-es az mind működni fog a 920+-al.
Sajnos ezek a HDD-k már nem olcsóak és nem szeretnék "mellé lőni".
Az általam kinézet merevlemez a Seagate IronWolf Pro 3.5 16TB 7200rpm 256MB (ST16000NT001) sajnos nincs rajta a Synology listán, de ahogy néztem CMR-es és szinte mindenben megegyezik a "támogatott" ST16000NE000 verzióval, sőt annak az újabb kiadásának írják.
Szerintetek ütközhetek problémába ha nem a listán szereplő HDD-t veszek a NAS-ba?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat!
"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
Borisz76
veterán
válasz maci25 #90504 üzenetére
Megpróbálnak belépni a NAS-ra.
IP alapján Pakisztánból :Vezérlőpult / Biztonság / Tűzfal résznél :
Szabályok szerkesztése.
Tiltsd az egész országot....
Nálam szinte minden ország tiltva van !
Természetesen MO nem !!!
Ki ne zárd magad[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
maci25
aktív tag
Véleményetek szerint mi lehet a nason amit blokkol a router ? napi 10 x kb random idő közönként.
-
addikt
válasz fulcrum #90500 üzenetére
Itt
A Storage Manager/Volume/Usage details alatt is látszik hogy mennyi helyet foglalnak a snapshotok:
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- 2025-ben elindult a GamerEllátó.hu piactere, ahol egy egy élmény lesz a HARDVEREID eladása!
- Ryzen 7 7800X3D
- IPhone 15 Pro max 256GB gyári független 33 töltéssel 2025. 10.30-ig Apple jótállás
- IPHONE 11 FEHÉR 64GB 79% DOBOZZAL
- Apple iPad Pro 2020 11" 128Gb (MY232HC/A) , Space Grey 6 hónap Garancia, TÖLTÉSI CIKLUS: 211 Akku:92
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest