Hirdetés
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Szerintem ez az internetszolgáltatóval összefüggő hiba. Miért mondom ezt? Én 5 NAS-on frissítettem, és abból egy nekem is ugyanezt csinálta. Ráadásul egy olyan modell (DS124), amiből van még egy ugyanolyan, és azon simán felment. Az egyetlen különbség, hogy az másik netszolgáltatónál van.
Az én gyanúm az, hogy ez konkrétan a Vodafone (UPC) szolgáltatással összefüggő issue, mert ott nem ment fel a frissítés, ahol ez a szolgáltató. Szerintem a NAS látja a frissítést, le is akarja tölteni, de valamiért (a szolgáltató hibájából) nem éri el a frissítő szervert. Én úgy meg tudtam oldani, hogy letöltöttem itthon, telekomos nettel a DSM-et, betallóztam a távoli NAS-on, és úgy feltöltve/áttöltve már ment a frissítés. Neked azért nem járható az út, mert eleve a letöltőközpontot sem éred el.
Alternatív megoldásként megpróbálhatod letölteni mobilinternetet használva a DSM-et, és utána betallózod.
(Tudom, hogy már minden Telekomtól független otthoni szolgáltató elvileg a ONE, de technikailag azért a háttérben gondolom még nagyon is eltérnek, Digi, Voda (UPC), Invitel, meg mit tudom én hány szolgáltatót olvasztottak magukba.)
Én egyébként is szenvedek a Vodafone-os nettel (anyósnál van), a közte és köztem lévő Asus routereken hol működik a VPN, hol nem. Ha én is vodás netre váltok a routeren (két internet előfizetésem van itthon), egyből működik. Bezzeg a Telekom - Digi között mindig fent van a tunnel.
-
válasz
sztothj
üzenetére
1) Ha RAID1-ben / SHR-ben vannak a diszkek, akkor átrakod az egyiket az újba, felhúzod a rendszert. Utána a régi NAS-ról átmented az adatokat, majd a maradék diszket is átrakod az újba. Adat nem veszik el, amikor kiveszel egy lemezt a régi NAS-ból, mert tükrözve vannak. A bent maradt egyetlen lemezen is ott van minden.
2) Ha BASIC-ben vannak a kötetek, magyarán mindegyik diszk önálló entitás, akkor találnod kell annyi tárhelyet, amennyit egy diszk igényel, tehát maximum 8 terát. Lemented a kettes számú diszket a régi NAS-ról egy külső helyre. Átrakod az újba, felhúzod rá a rendszert. Átmented a meglévő NAS-ból az adatokat az új NAS-ra. Utána átrakod a maradék diszket is az új NAS-ba, leformáztatod a rendszerrel, és átmásolod a külső helyre kimentett adatokat.
Illetve abban az esetben, ha a két lemezen lévő adat összesen nem éri el a 8 terát, akkor NAS-on belül is össze tudod másolni egyetlen diszkre. Akkor nem kell semmit külső helyre menteni.
Egyébként én minden NAS cserét arra is szoktam használni, hogy lecseréljem a lemezeket. Egyrészről mert addigra ezekben nálam már 5-7 évnyi működési idő van, meg növelni is szoktam a méretüket. Plusz még egy előnye az új rendszer felhúzásának, hogy kigyomlálok minden következetlenséget, konfigurációs hibát, amit elkövettem a régi telepítésénél.
Így azokat nem viszem át az új telepítésbe. -
válasz
csomi1977
üzenetére
Igen, ez egy örök téma. Kérdés mennyit menne, és mennyit nem menne. Nekem van egy NAS-om, amire csak a biztonsági mentések mennek más NAS-okról, egyéb funkciója nincs. Ez hetente egyszer történik meg, egy kb. 8 órás időablakban. No most, minek menjen heti 168 órát, amikor mehet csak 8-ot is, és utána 160 órát ki van kapcsolva? Szóval ez a NAS hetente 1X bekapcsol, és utána ki. Jóval kevesebb óra kerül ezekbe a diszkekbe így, és azt gondolom az évi 52 indulás/leállás nem számottevő. Egy asztali gépben lévő diszk ennél jóval többször elindul, ha mondjuk naponta egyszer kapcsolják ki és be, akkor is évi 365 indulás/leállás.
Szóval szerintem ha naponta többször kell leállítani és újra bekapcsolni a NAS-t, akkor nincs túl sok értelme, de ha csak ritkábban, akkor azért nem ördögtől való.
-
válasz
konyi79
üzenetére
Multibit véleményéhez csatlakoznék. Szerintem egyszerűen tönkrement az SSD. Nekem is volt ilyen. Először két WD Red SN70-et vettem a NAS-ba, ezzel hibátlanul működött. De aztán arra gondoltam, minek nekem ilyen drága SSD gyorsítótárnak, ráadásul kettő, szóval visszaküldtem 14 napon belül, és lecseréltem egy jóval olcsóbb Silicon Power A60-ra. Mondván gyorsítótárnak elég lesz ez is. Na, ez hiba volt.
Néhány napon belül összeomlott a gyorsítótáras kötet, még szerencse, hogy ezek RAID1-ben vannak, így nem volt adatvesztés.
Utána lecseréltem két Apacer-re, ezek azóta is mennek.
-
-
válasz
IRO21
üzenetére
Nem települt fel, de kettőre elérhetővé vált. Érdekes módon a legerősebbre (923+), meg a leggyengébbre (220j). A többire nem jött, DS124, DS220+.

Mindenesetre egyelőre nem rakom fel. Majd ha kijön az egyik ritkábban használt DS124-esre, arra rakom fel először, és kipróbálom ezt a BTRFS-es törlés/tárhelyfelszabadításos dolgot, amiről itt korábban értekezés folyt.
Bár végül is, a 220j-re felrakhatom, de azon meg EXT4 van, szóval pont azt nem tudom megnézni, amit kéne.
-
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Nem tudom, hogy ez a BTRFS-es anomália egyedi hiba-e nálad. Én most rákerestem a neten, és csak az AI összefoglaló említett lehetséges BTRFS problémákat 7.3 telepítése után, de más jellegűeket, ezt a helyfoglalási dolgot ott sem említik. Konkrét user panaszt nem is találtam. Nem akarom elhinni, hogy a Synology üzemszerűnek gondolná azt, hogy az ember letöröl 5 terát, és az napokig nem szabadul fel. Hogy ez feature, és nem bug lenne.

Személyesen nem tudok nyilatkozni, mivel nekem még egyetlen NAS-omra sem kínálta fel automatikusan a 7.3-mal kezdődő frissítéséket, még 7.2-es verziókon van az összes. De mindenesetre először egyetlen NAS-on fogom megejten a frissítést, egy legkevésbé fontoson, amin nincs túl sok adat.
-
válasz
Downsampling
üzenetére
A fájlrendszer legyen BTRFS. Azt kell most eldöntened, amit később nagyon macerás megváltoztatni, hogy a diszkek önálló kötetek legyenek (BASIC), vagy tükrözve (SHR).
-
válasz
hódmaci
üzenetére
Mennyiért vette a 213j-t? 12 éves modell, már újkorában is gyenge volt, ez szerintem ma már kb. a használhatatlanul lassú kategória. Nekem még ingyen sem kéne. Sajnálom, ha ezzel kezdi az ismerkedést a NAS-ok világával. Csalódott lesz, hogy ez milyen rossz.
Ha tükrözi, akkor összesen csak 1T helye lesz. Azt javaslom, hogy inkább BASIC kötetként vegye fel őket, és akkor lesz 3T helye. A fontos adatokat kézzel is átmásolhatja a két kötet között, vagy menthet külső lemezre.
Ha a NAS-ból indít új regisztrációt, akkor az a meglévő regisztrációt akkor is kiüti, ha az eladó elfelejtette eltávolítani a saját synology accountja alól az eszközt. Fontos, ez csak akkor működik ha a NAS-ból indítja ezt a műveletet! Ha a synology account alól, akkor szólni fog, hogy másnál ez még regisztrálva van.
-
válasz
Virag.h
üzenetére
A garancia az eltelt időtől függ, illetve a ráírt terabyte-októl. Ez konkrét típusonként más és más. Szerintem a Syno nem írja, hogy összesen már hány terabyte-ot írtál rá, de a Hard Disk Sentinel igen. Ha kiveszed a NAS-ból, és beteszed egy asztali gépbe amin van HD Sentinel, akkor meg tudod nézni.
De én ezt mindenképpen kivenném és elküldeném garanciáztatni, max. ha vmiért elutasítanának, akkor vennék egy másikat. Ezt így már ne használd.
-
Lokális tévéről hogy akarod elérni a távoli NAS-odat? Ha nincsenek egy alhálózatban, márpedig nincsenek, akkor DLNA nem megy. Tehát a DLNA-ra épülő beépített lejátszókkal nem lehet. Valami egyéb megoldással lehet elérni csak, pl. Emby vagy Plex.
Nekem három NAS van három családban, minden család minden tévéjén az összes NAS elérhető, és lehet róla nézni filmeket. Szóval tutira meg lehet oldani. Húgom rendszeresen az én NAS-omról néz filmeket. Természetesen a feltöltési sávszélesség is elégséges kell legyen minden helyen.
Én meg pont úgy vagyok vele, ha annak idején tudtam volna, hogy ilyen faszán be lehet lőni a távoli eléréséket, akkor nem vettem volna NAS-okat mindenhova.

-
válasz
jerry311
üzenetére
No worries. Nem vagy egyedül. Én is beszereltem a kártyát a NAS-ba, aztán rutinból bedugtam a kábelt oda, ahova mindig is szoktam: az egyik 1G-s portba. Mondjuk amikor a teszten csak 1G forgalom ment át, akkor én viszonylag hamar rájöttem a hibára, mert a NAS felületén a 10G-s port down-ban volt, viszont az 1G-s upban.
-
Port beállítása NAS-on:

Routeren is át kell engedni, általában a WAN menüpont alatt kell a Port forwarding résznél:

Persze előbb a LAN menüpontban fixálni kell a NAS IP címét:

Utána egyszerűen a böngészőbe be kell írni:
http://vgyke.synology.me:55125 VAGY https://vgyke.synology.me:55126(Tök mindegy melyik, mert a HTTP kérés is át lesz irányítva a HTTPS-re, ha bepipálod a redirect checkbox-ot.)
Feltételezve, hogy a vgyke domaint regisztráltad be a synology oldalán, és az 55125-ös (HTTP) és 55126-os (HTTPS) portot állítottad be menedzsment portnak.
Ilyenkor ha jön az internet felől a kérés az 55125/55126-os porton, akkor a router ezt automatikusan a NAS IP címére fogja irányítani, az pedig le is fogja tudni kezelni a kérést, mivel már átállítottad benne az alapértelmezett DSM portot 55125/55126-ra.
Annyival még meg bonyolítanám, hogy attól függően, hogy milyen alkalmazást használsz, a DSM felületén be lehet állítani egyedi portot, és akkor azon a porton direktben el lehet érni az alkalmazást is. Ezt vagy a Control Panel / Login Portal / Applications menüpont alatt lehet, vagy pedig magában az alkalmazásban. (Pl. én Emby-t használok, ott magában az alkalmazásban kell.) Amíg még volt Video Station, azt is itt lehetett beállítani:

Természetesen a routeren annak az alkalmazásnak is át kell engedni a dedikált portját, amit direktben el akarsz érni az internetről. Szerintem az a legjobb, ha kijelölsz egy range-t, és akkor azt komplett átengeded. És akkor minden egyedi portot oda pakolsz. Pl. a NAS-on az 55120-55130-as portokat használod, és akkor ezeket mind átengeded a routeren.
-
-
válasz
Kisnyikhaj
üzenetére
A kulcsszó: system internal user. Ott kell jogokat adni az emby usernek, mappánként. Bővebben itt.
Első installkor én is sokat szívtam ezzel.

-
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Szerintem nincs havi, a gyáriban biztos. Én is használom ugyanilyen célból, mondjuk én pont heti mentésben gondolkodom, szóval nekem megfelelő.
Amit tehetsz:
1) Hetente egyszer bekapcsolja magát a NAS, de a négy alkalomból csak egyszer történik rá mentés.
2) Kipróbálsz valami 3rd party csomagot, például ezt, hogy ez tudja-e.
3) Saját scriptet írsz, azzal szerintem meg lehet valósítani. Esetleg létrehozol egy heti poweron task-ot, és CLI-ből módosítod, hogy havonta egyszer fusson le. Ha lehet ilyet, ennyire mélyre még nem mélyedtem le a DSM lelkivilágába. -
A download station tud figyelni egy megadott mappát, ahova ha bekerül egy .torrent fájl azonnal elkezdi letölteni. A NAS-on kijelölsz egy mappát, amit csak erre a célra használsz, egy olyan shared folderen, ami egyébként is fel van csatolva a gépedre.
Fogsz egy böngészőt, amit egyébként nem használsz semmire, fel sem lenne telepítve, nálam ez az opera. Az operát úgy állítod be, hogy ha letöltesz egy fájlt, akkor azt rögtön ebbe a figyelt mappába töltse le. A jövőben az operát csak ncore nézegetésre fogod használni.
És akkor így működik a történet:
User operával nézegeti az ncore-on a felhozatalt. Meglát egy neki tetsző filmet, vagy akármit, rákattint a letöltés gombra, és kész. A .torrent fájl a háttérben letöltődik a megadott mappába amit a NAS figyel. Onnét 1-2 másodperc alatt felszippantja a .torrent fájlt, és elkezdi letölteni. És ha elkészült, a letöltött torrent szépen megjelenik a definiált letöltési mappában.Ezzel a módszerrel bármilyen számítástechnikai félanalfabéta tud letölteni, pl. az öcsém. De ezt a módszert állítottam be kb. mindenkinek, akinek Syno NAS-t telepítettem.
-
válasz
AiRLAC
üzenetére
Mert Synology NAS-ról van szó, és először azt hittem, hogy a NAS operációs rendszere fertőzödött meg. De aztán rájöttem mi volt, az egyik NAS Synology Drive-on keresztül szinkronizál a másik NAS-ra, és az egyik fájl "beakadt". Hogy most false alarm volt, és a router hibája, vagy a NAS hülyesége, nem tudom. Mindenesetre a célhely NAS-ának az újraindítása oldotta meg a problémát, szóval gyanítom Synology issue.
-
Van valakinek bármi fogalma, hogy mi lehet ez? Az Asus routerem azt mutatja, hogy az egyik NAS a másik NAS-nak akar valami vírusos cuccot küldeni... 2 nap alatt több mint 2000-szer próbálta meg.

-
válasz
Grave_444
üzenetére
1)
Hyper backup mentés simán tallózható file stationnal. Egyszerűen belemész, és kimásolod belőle a fájlokat az új helyre. Jobb klikk a mappán, és 'copy to'. (Rendszergazda szintű user kell.)2)
Ha átmásoltad a fájlokat az új helyre, akkor pedig újra beállíthatod a mentést a régi backupot felhasználva. (Már persze ha szükséged van erre.) Az új NAS-on létrehozol a Hyper Backup-ban egy új taskot, létrehozáskor a 'relink to existing task' opciót választod, forrásnak a mentésből korábban átmásolt fájlokat állítod be, célnak pedig a már meglévő mentést. Első mentéskor molyol egy darabig, amíg összeveti a mentendő mappát a már mentettben lévővel, de második mentéstől már ugyanolyan gyors lesz mint korábban.Ezzel a két lépéssel előállítottad az új NAS-t ugyanazokkal a mappákkal, amik a régin voltak, és ugyanúgy bekonfiguráltad a mentést ahogy az régen is működött.
-
válasz
Tengri
üzenetére
Én biztos nem vennék 7200-as lemezt SOHO NAS-ba. Előnye nem igazán van, cserébe még melegebb és hangosabb. 16TB méretű diszket még nem vettem, de talán egy sima WD Red Plus nem lesz annyira hangos. Ez CMR-es, de 5400-as. Ez mondjuk csak 14TB-os méretben létezik, RAID5 esetén 42TB vs 48TB a különbség a 16TB-os WD Red Pro-hoz viszonyítva. Árban is megtakarítasz valamennyit (624e vs 708e).
A vibrációt (mármint azt a fajtát, hogy a NAS rezgeti a környezetét) hatékonyan lehet csökkenteni azzal az egyszerű trükkel, hogy kellően vastag szivacsot vagy bármi más elnyelő réteget teszel a NAS alá. De arra készülj, hogy a nagyobb lemez mindenképpen hangosabb lesz.
-
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Pontosan milyen módon indítottad el a másolást? Felcsatoltad a külső merevlemezt a számítógépedre meghajtóként a NAS-ba dugva, és gépről indítottad el? Mert akkor az adat megjárja a gépet oda-vissza. Akár wifin, ha wifin lévő laptop a géped.
-
válasz
Gombinyó
üzenetére
Ha meg akarsz osztani egy-egy fájlt, még az FTP szervernél is egyszerűbb módon lehet. Nyomsz egy jobb klikket a fájlon, majd share. Generál egy linket, amit elküldve bárki hozzáfér ahhoz az egyetlen fájlhoz. Ugyanez a módszer működik mappán is, akkor a link birtokában hozzáférnek a mappában lévő összes fájlhoz.
FTP alatt gondolom SFTP-re vagy FTPS-re gondoltál, mivel az eredeti FTP ma már nem eléggé biztonságos protokoll. Én használom ezt a módszert (is), de ez inkább már kollaborációhoz kell, amikor a másik félnek is fel kell töltenie a NAS-omra. Letöltéshez szerintem sokkal egyszerűbb a sima share, amit korábban írtam, mert akkor nem kell semmiféle felhasználónevet meg jelszót generálni a másik félnek. -
válasz
TFerenc07
üzenetére
Szia, a megengedő / blokkoló lista arra való, hogy aki azokról a címekről érkezik, azt mindenképpen beengedje, illetve semmiképpen se engedje be.
A megengedő listába általában kézzel írja be az ember a címeket, hogy onnan érkezve semmiképpen se tudd kizárni magadat, akkor se, ha túl sokszor gépeled el a jelszót. A blokkoló listához pedig a NAS fogja szépen hozzáadni a kitiltott IP címeket, akik túl sokszor próbálkoztak.
Ha az összes lehetséges otthoni IP címet hozzá akarod adni, hogy semmiképpen se blokkoljon ha belülről próbálkozol, akkor ezt add hozzá a megengedő listához:

Egyébként ha a gyári portokot megváltoztatod mondjuk 50000 felettiekre, akkor kb. soha senki sem fog próbálkozni belépni hozzád, mert már a routerről lepattannak.
Sajnos a kétlépcsős azonosításban nem tudok segíteni, azt nem használom. Nekem csak VPN-en belépve, belülről lehet menedzselni a NAS-omat, kívülről a menedzsment port egyáltalán nem érhető el.
-
válasz
Mikulás108
üzenetére
Nem. A BASIC kötetnek az a lényege, hogy a diszkek önmagukban vannak. Ha kettőt létrehozol BASIC-ben, akkor már hiába adsz hozzá egy harmadikat, az is önálló lesz, hiába teszed SHR-be.
Tehát a lehetőségeid 3 lemez esetén:
BASIC
6TB+6TB+6TB = 18TB, de mindhárom lemez önálló kötet. Védelem lemezmeghibásodás ellen nincs.SHR
6TB+6TB+6TB = 12TB, egyetlen kötet, egy lemez meghibásodása ellen védve vagy.Mielőtt elkezdted használni a NAS-t, már akkor el kellett volna döntened, mit szeretnél. Alapból az SHR-t konfigurálja a NAS, ezért jártál úgy, ahogy jártál. Ha van rá pénzed, szerintem toljál inkább bele még egy 6TB-os lemezt, és akkor meglesz a kívánt 12TB-od, és még redundanciád is lesz. (Ami eddig 1 lemezzel nem volt.)
Amúgy szerintem azt is meg lehet tenni, hogy az utoljára beletolt lemezt kiveszed, és egy asztali gépben eltávolítod róla a partíciót. A NAS kiabálni fog, hogy a kötet sérült, de az adatok meglesznek. Utána beleteszed a kivett lemezt, de most nem hozzáadod a meglévő kötethez, hanem egy új, BASIC kötetet hozol létre. Utána az összes adatot átmásolod az SHR lemezről erre a BASIC-re.
Most az SHR kötetet távolítod el, és utána BASIC-ként hozod létre újra. Már ha egyáltalán megengedi ezt a NAS, mivel ugye az SHR-ról fut a rendszer, bár elvileg a rendszer rajta van minden köteten. Ha így nem engedi, akkor kiveszed, és asztali gépben ugyanúgy eltávolítod róla a partíciót. Visszateszed a NAS-ba, és elvileg a NAS elindul a BASIC kötetről, bár valószínűleg az alkalmazások beállításai, sőt maguk az alkalmazások is elvesznek, mert azok az eredeti (1-es számú) köteten voltak. Most ezt a lemezt is hozzáadod, de ezt is BASIC kötetként. Végereményként lesz két önálló BASIC köteted, mindkét lemez teljes kapacitása a rendelkezésedre áll. Redundancia nem lesz.
Ez a fenti módszer kissé kockázatos, én nem kísérelném meg úgy, hogy előtte az adataimat nem másoltam volna ki valahova.
-
Hát, mivel a hiba az új telekomos router beiktatása után kezdődött, nyilván arra gondolnék, hogy ott van valahol a kutya elásva. Ahogy már más is írta, először a layer1-től, azaz a fizikai rétegtől kezdjük a hibakeresést, magyarán kábelcsere, illetve használd a telekomos eszköz másik portját. Ha ez nem segített, és a NAS-odon van másik ethernet port, akkor ott is átdughatod. Ahogy írták, betehetsz egy plusz routert is a NAS és a szolgáltatói eszköz közé, hogy akkor mi történik.
Illetve milyen hosszú a kábel a router és a NAS között? Olyat is láttam már, hogy egy hosszabb kábelszakasznál (értsd: több tíz méter) miután a routert kicseréltük, az új eszköz már nem működött rendesen, valószínűleg már nem viselte el a feszültségesést, amit a korábbi eszköz még tolerált, de az új már nem. (Hiába elvileg 100m-ig jó.) Ebben az esetben például félúton be kellett iktatni egy switchet, hogy felerősítse a jelet.
-
válasz
Declare
üzenetére
1)
A "szolgáltató NAT mögé rakott" azt jelenti, hogy a szolgáltató eddig olyan IP címet osztott neked, ami az interneten közvetlenül route-olható, mert egyedi, ún. publikus IP cím. Ha NAT mögé kerülsz, akkor közbeiktat még egy olyan IP címet is, ami nem route-olható közvetlenül az interneten. Ezért erre kívülről hivatkozni sem lehet, ez alapján az IP cím alapján téged nem lehet megtalálni az interneten, a dinamikus DNS-ed (synology.me) sem fog működni. Itt egy magyar nyelvű leírás ami részletesen elmagyarázza: https://my-life.hu/percnyi-tippek/a-nat-olt-ip-cim-a-synology-nas-szemszogebol/(Azért csinálja ezt a szolgáltató, mert kevés a publikus IP cím, és takarékoskodni kell vele. Aki csak netezget otthon, annak semmi szüksége publikus IP-re.)
2)
Az én másik tippem, ha például digis vagy, ott gyakran előfordul, hogy nem működik a névfeloldás, és a synology.me domaint a szolgáltatód DNS szervere nem tudja feloldani. Ezen úgy lehet segíteni, hogy a routeredben az automatikus DNS szerver opciót manuálisra állítod, és használod helyette a google szervereit.
DNS1: 8.8.8.8
DNS2: 8.8.4.4
Tehát ha nem vagy NAT mögött, akkor még ez is lehet ok.Szüleimnél például ez volt a hiba oka, ezért nem működött a synology.me elérés. Amióta beállítottam az Asus routert, hogy a szar Digi helyett a Google DNS-ét használja, azóta minden fasza-feszes.

-
Ha valakit érdekel a téma, cserélni szerettem volna a szüleimnél lévő DS116-ost egy újabb modellre. Nem feltétlenül azért, mert már kevés volt a teljesítménye, hanem sokkal inkább a kora miatt, de főleg a merevlemez kora miatt, mivel már 6-7 éve megy megállás nélkül. És ha már merevlemezt cserélek, akkor eszközt is cserélek. Számomra egyszerűbb mindent újrahúzni és komplett átmenteni a régiről, mint csak a merevlemezt kicserélni. Meg amúgy is szeretem ezeket a régebbi cuccokat komplett működőképesen valami másodlagos funkcióra beállítani, vagy elajándékozni, esetleg eladni. (Jelen esetben elajándékoztam.)
Úgy gondoltam, hogy akkor esetleg már egy erősebbet teszek le, kétlemezest, hogy az legyen a jövőbeli kamerarendszer alapja, illetve majd a későbbiekben a tervezett Unify mesh AP-ra váltáskor az Ubiquiti virtual controllert is tudjam futtatni rajta dockerben. A következő modellek jöttek számításba: DS124, ha csak egy sima upgrade-et csinálok, vagy DS223j, ha kétlemezesre váltok, illetve DS223, ha kétlemezesre váltok, és kicsit több RAM-ot is akarok.
A főbb különbségek:
DS124: 4 magos Realtek proci, 1GB RAM, 1 lemez, 76e Ft
DS223j: 4 magos Realtek proci, 1GB RAM, 2 lemez, 85e Ft
DS223: 4 magos Realtek proci, 2GB RAM, 2 lemez. 117e FtAz árak a mai napról származnak, az Oázisból, de amikor vettem, akkor is kb. ezek voltak.
Alapvetően 1 lemez nekem bőven elég a normális NAS-os használatra, ahogy eddig is elég volt, 2 lemezest csak azért akartam, hogy a második lemeznek egy wd purple-t tegyek be, amire csak a kamera mentése megy.
Igen ám, de nekem 4 kamerát kell rákötnöm, tehát további 2 kamera licencet is vennem kell, aminek darabja 22 ezer forint, összesen 44 ezer forint.
A DS223j-t kizártam, mert úgy voltam vele, ha dockert futtatok, meg kamerák is rögzítenek, akkor kell a 2GB RAM.
Térjünk rá a következő fontos kérdésre, mennyi az annyi?
Szóval:
DS124 - 76e Ft.
DS223 - 117e Ft + 44e Ft = 161e Ft.A kettő között a különbség 85e Ft. Igen ám, de ennyiért akár már egy dedikált Hikvision NVR-t veszek, ami 8 kamerát támogat (simán lehet, hogy később még akarok plusz kamerákat). Ráadásul, mivel célhardver, valószínűleg jobban megfelel a funkciójának is, mint a NAS, aminél ez csak egy mellékfeladat.
Annak is utánajártam, hogy valóban nem lehet egy másik Synology NAS-hoz járó 2 ingyenes licencet átmozgatni, tehát kettőt mindenképpen venni kell a kettő ingyenes mellé. (Pedig milyen jó is lett volna, ha a saját NAS-omhoz járól 2 ingyenes licencet átmozgathattam volna.)
Közben utánajártam az Ubiquiti topikban, a virtuális kontrollert másik helyszínen is lehet futtatni, tehát tudom majd futtatni a saját itthoni DS220+-omon, ami az inteles procijával meg 10 giga RAM-jával mégis csak combosabb, mint egy DS223. Ráadásul akkor nem kell két külön helyen futtatni két virtuális kontrollert, egyet a saját AP-mnak egyet meg a szüleim AP-inak, hanem egyetlen helyről, itthonról tudom központosítva menedzselni az összeset.
Szóval végül arra jutottam, hogy elég nekem a DS124. Meg is vettem egy 8 terás WD Red Plus-szal együtt, beüzemeltem, mindent átmásoltam, és már pöfög is az új vas mindenki legnagyobb örömére! Őszintén szólva folyamatosan figyelem a memória használatot, de egyszerűen parádés. A szoftver optimalizálással nagyon jó munkát végez a Synology. Nem hiszem, hogy bármit is profitáltam volna a jelenlegi sima használatnál a plusz 1 giga RAM-ból. (A kamerákkal + dockerrel együtt már lehet más lenne a helyzet, de ugye az out of scope.)
Az a privát véleményem, hogy a Synology eléggé drágán mér minden extrát, a kamera áraikról már nem is beszélek, mert az abszolút elmebeteg. Szóval bármennyire is szeretnék egyetlen Synology ernyő alá vonni több funkciót, nem biztos, hogy racionális döntés.
Köszönöm mindenkinek, aki a topikból információkkal segített!
Az pedig, hogy milyen kamerarendszert veszek, még mindig kérdéses, de a Synology-t már lehúztam a listáról.
-
válasz
boborján2
üzenetére
Alhálózat
IP cím: 192.168.1.0
Maszk: 255.255.255.0Maszkolás
Maszkok
Subnet kalkulátor
A te példád kiszámolva a kalkulátorban -
Kamerás kérdésem lenne, de Synology vonatkozásban, ezért először itt kérdezném meg.
Szüleimhez szeretnék letenni négy kamerát a ház négy sarkához. Azon gondolkozom, hogy ez legyen egy teljesen különálló rendszer, vagy egy Synology NAS megfelelő megoldás lehet erre a problémára? Mivel épp NAS cserében vagyok náluk, arra gondoltam, hogy egy DS223-ast rakok le a korábbi DS116 helyett. Ebben már 2GB RAM van, gondolom a plusz 1GB elég lesz még akkor is, ha lesz rajta négy kamera. Egy WD Red maradna az adatok tárolására ahogy eddig is, és a kamera felvételeknek meg betennék egy dedikált WD Purple-t.
Kérdéseim:
1) Alapból 2 kameralicenc jár a NAS-hoz, de nekem még van egy csomó más Synology NAS-om. Azokról át tudok esetleg hozni 2 kameralicencet még, hogy meglegyen a négy?
2) Pontosan milyen kamerát vegyek, ami jó minőségű és rendesen együttműködik a NAS-sal? A Synology saját kamerája kiesik, mert teljesen abszurd ára van, 100 eFt. Ebből négy darab 400 eFt lenne...
Ez a Hikvision megfelelő lehet? Ez "csak" 30 eFt, négy ebből az 120 eFt, tehát jóval kedvezőbb áru mint a Synology kamerái. Mindenképpen valami jó minőségű kamerát szeretnék, ami tudja azt a funkciót, hogy csak akkor vesz fel, ha van mozgás, és ezt a funkciót akkor is tudja, ha nem saját DVR-t használok. (Mivel pont azt akarom kiváltani a NAS-sal.)A kamerákat PoE-s ethernet kábellel kívánom bekötni, amihez veszek valami egyszerűbb PoE-s switchet.
-
válasz
Patice
üzenetére
Szerintem a Hyper Backup az nem fájlszinten szinkronizál, hanem egyetlen nagy fájlba ment, aminek belső fájlrendszere van, és csak külön segédprogrammal lehet keresni benne. (A NAS-ról a Hyper Backup programmal magával, vagy asztali gépre telepített kliensprogrammal.) Ami fájlszinten szinkronizál, az a Synology Drive. Akkor a célhelyen is pont ugyanolyan fájlok keletkeznek, mint a forrás oldalon, ugyanolyan mappaszerkezettel, stb.
-
válasz
Multibit
üzenetére
Én meg pont a DS124-ben csalódtam. Már évek óta várok egy új egy lemezes NAS-ra, hogy szüleim DS116-osát lecseréljem. Erre 7 évvel később képesek kijönni ugyanúgy - nem bővíthető - 1GB RAM-mal??? Még a nem bővíthetőséget értem is, ez a sajátossága ennek a termékkategóriának, de 1GB? A 2016-os DS116-ban is 1GB volt már... Szóval most még egyelőre kivárom, hogy megjelenjen a hivatalos magyar forgalmazóknál, és ha árban nem lesz sokkal kedvezőbb a DS124, akkor inkább egy DS223-ast veszek helyette.
De amúgy a 224+-t illetően igazad van, összehasonlítottam a 220+-al, és 4 év alatt annyit sikerült fejleszteniük, hogy eggyel újabb processzort tettek bele. Hát gratula. Kicsit úgy érzem a Synology is kezd úgy elkényelmesedni, mint anno a Nokia a mobiltelefonokkal. Mi diktáljuk a piacot, legyen elég nektek ez.
DS220+ vs DS224+ -
Szia, látod, mire nekem lett annyi időm, hogy érdemben reagáljak, már csomóan válaszoltak is neked.
Ezért érdemes inkább a fórumba írni. Igazából már részben le is írták, amit én is válaszoltam volna.Az expansion lehetőséget én több okból elvetném, egyszer ára, másodszor pedig a "szétesés" kockázata miatt. Ha olyan kötetet hozol létre, ami átnyúlik a két lemezen, és magába foglalja az új lemezeket is, akkor ha valamiért kicsúszna a kábel menet közben, vagy megszakadna a kapcsolat az expansion és a NAS között, akkor tönkremenne az egész tömböd és minden adatod elveszne. Ha viszont két tömböt hozol létre, ahol a két lemez a NAS-ban egy tömb, illetve az új lemezek a bővítőben még egy tömb, akkor akár két NAS-od is lehetne...
És itt jön az a kérdés, hogy mi legyen, egy nagyobb NAS, vagy két kisebb? A kérdés jogos. Ha nem tudsz elférni a mostani NAS-on, akkor a következő lehetőségek vannak:
1) Bármilyen meglepő, nagyobb lemezt veszel.
Értem én, hogy 2TB kevés, de például 2x12TB azaz 24TB sem lenne elég? Szóval a kérdés az, hogy esetleg valami miatt neked négylemezes megoldás kell mindenképpen, vagy egyszerűen csak több hely? Mert több tárhely kétlemezes NAS-ban is megoldható.2) Az előző megoldás helyett, vagy azt kiegészítve, az is lehetséges, hogy veszel egy második kétlemezest. Ebben az esetben kérdéses, hogy hogyan osztod meg a két NAS között a munkát. Az egyikre csak a fontos adatokat mented a másik pedig torrentezik és a filmeket tárolja? Esetleg a filmtárolóra még a fontos adatokról backupot is csinálsz? Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy két NAS-t kell menedzselni, előnye, hogy lesz backupod otthon, és fizikailag egymástól független eszközökön. Ha az egyik megkotlik a másik át tudja venni a szerepét. Ha a fontos adataidat nem, vagy nem csak backupolod a két NAS között, hanem szinkronban tartod, akkor bármelyik NAS halála esetén a másikon folytathatod a munkát. A filmeket meg letöltöd újra.
3) Négylemezesre váltasz. Ehhez én is a 423+-t javaslom, szerintem minden másnál jobb választás. Indulhatsz két lemezzel SHR-ben, aztán szép lassan adogathatod hozzá a lemezeket, ahogy nő a tárhely igényed. Pl. 4 x 8TB = 24TB, 1 lemez védelemmel. Előnye, hogy csak egy eszközt kell menedzselni, illetve az összes tárhelyed egyetlen köteten van. Nem kell sakkoznod, hogy hogyan osszad szét a megosztott mappákat (shared folder) a kötetek között, melyikre mit tegyél. Hátránya, hogy csak diszkhiba ellen véd, ha maga az eszköz döglik meg, akkor nem férsz hozzá a cuccaidhoz. További előny (vagy hátrány, attól függ kit kérdezünk), hogy a RAID nem csak a fontos adataidat védi, hanem minden adatodat, a filmeket is. Magyarán ha egy lemez megdöglik, akkor semmi sem veszik el, még a filmek sem. Nézőpont kérdése, hogy ez előny-e vagy hátrány. (Én például egy bitet sem szeretnék pazarolni a filmek redundanciájára.)
Én a kétszer kétlemezes megoldás mellett tettem le a voksomat. A fő NAS-om egy DS220+ 2x12TB lemezzel, ami nem SHR-ben van, azaz 24TB hellyel. E mellé még van egy DS220j, ami csak és kizárólag backupra van, illetve a fontos adataimat ezzel a NAS-sal szinkronban is tartom. Szóval ha nekem a DS220+ elpusztul, akkor a 220j-vel tudom folytatni a munkát.
A teljes képhez hozzátartozik, hogy én még három másik NAS-t is menedzselek ezeken kívül (apámékét, anyósomét és egy haveromét), szóval nekem még georedundáns mentéseim is vannak, a NAS-ok keresztbe-kasul mentegetnek egymáshoz.
A lényeg, hogy bármelyik megoldást is választod, legyen mentésed! Akár egy külön NAS-ra, akár csak egy időnként rádugott küldő merevlemezre, akár valamelyik haverodnál vagy szüleidnél lévő NAS-ra, akár felhőben lévő tárhelyre, de ments!
-
válasz
merqree
üzenetére
Nem muszáj teljesen átállni VPN-re, elég csak a menedzsment tekintetében. Az összes alkalmazásnak, amit használsz, egyedi portot állitasz be a NAS-on. Csak ezeket a portokat forwardolod a tűzfalon plusz a VPN portot. Így a telefonok, tabletek, laptopok el fogják érni a megfelelő alkalmazásokat, PhotoStation-t, AudioStation-t, stb.
A menedzsment portot viszont nem engeded át a routeren, ergo kívülről nem elérhető.
Így távolról úgy lehet majd menedzselni a NAS-t, ha előtte be VPN-ezel. Ez abszolút élhető és biztonságos megoldás, és nem kell minden egyes usert kiképezni a VPN használatára, meg kliens programot telepítgetni az eszközeikre.Természetesen a userek, amik hozzáférnek az alkalmazásokhoz, csak a minimálisan szükséges jogosultsággal rendelkeznek. Nem adminisztrátorok, csak a kellő mappákat látják, és csak akkor tudják írni is azt a mappát, ha erre szükség van (pl. mert mentenek oda).
-
válasz
Marell
üzenetére
Nem tudom pontosan, hogy a tiédnek milyen hangja van, de enyhe kattogó hangja van a 2020-as szériából ennek a 4 típusnak biztosan: (220+, 420+, 720+, 920+). Az, hogy egyesek nem hallják, vagy nem érzékenyek rá, nem jelent semmit. Az ő fülük rossz, vagy te vagy túlérzékeny, nézőpont kérdése.
Amúgy ez tényleg összefügg azzal, hogy ki mennyire érzékeny az ilyen hangokra. Nekem volt egy routerem, az halkan sípolt és még változott is a hang frekvenciája ahogy a terhelés is változott, azt hittem fejszével kettévágom. A feleségem szerint pedig nem volt semmilyen hangja. Ez ilyen.Nekem is kattogott a 220+, kicseréltettem egy másikra, az is kattog. Amit tudsz csinálni, hogy távol teszed magadtól. Ez tipikusan olyan hang, ami csak közelről hallatszik, pár méterről már nem hallod.
Amúgy három hozzászólásban is írtam róla korábban:
-
Szia, nekem anyósnál DS120j van. Mindig felrakom a legfrissebb verziót mindenből. Semmi olyasmit nem tapasztalok amit írsz, szóval szerintem nem 120j specifikus hiba.
A vas tényleg gyenge, ezért én a torrent letöltési sebességét korlátoztam, azt hiszem talán 100 Mbps-re, hogy ne legyen olyan, hogy amíg letölt, addig kb. használhatatlan minden másra.
Szerintem szedd le azokat a csomagokat, amikkel baj van, és rakd fel őket újra. Ha nem segít, akkor tudsz nekik hozzáférést adni, valóban így szoktak belépni. Javaslom, hogy hozz létre egy ideiglenes admin usert nekik, amit aztán a segítségnyújtás után kitörölsz.
Ha van érzékeny tartalom a NAS-on, akkor azokat addig amíg belépnek eltávolíthatod, vagy csinálhatsz egy titkosított mappát, és oda beteheted. Ezt a titkosított mappát leválasztod arra az időre amíg belépnek, és akkor azt ők semmiképpen sem látják, akkor sem ha adminok, mert azt a titkosított mappát egy külön jelszóval kell felcsatolni.
Szerk.: Megint elolvastam a posztodat. Ez mintha inkább hálózati hiba lenne, nem a csomagokkal lenne baj. Mintha nem lenne jól beállítva a default gateway a NAS-on. Nem állítottál mostanában IP címet a routeren? Esetleg másik subnetre váltottál? A NAS DHCP-n veszi fel az IP címet meg a többi beállítást?
-
Ha domainnévvel hivatkozik rá, és nincs internet, akkor nem tudja feloldani a domainnevet, mivel nincs DNS sem. Ez nem lehet egy ok?
Amúgy például a UPC modem-routere tud ám csodákat csinálni, ha domainnévvel hivatkozol egy olyan eszközre (pl. NAS), amivel egyébként egy layer2 domainben vagy. Konkrétan lefagy és újraindul. Nem tud szegény loopback NAT-ot. Többek között ezért is kellett nekem mindenképpen saját router, mert a UPC eszköze használhatatlan volt routerként. (Egyéb hibái is voltak még.)
-
-
válasz
f012345
üzenetére
IRO21 leírt már kb. mindent. Annyi megerősítés, hogy a desktop kliens tud kapcsolódni több NAS-hoz egyszerre, én is használom így. Viszont én is azt javaslom, amit a kolléga, hogy a géped a saját lakásodban lévő NAS-ra szinkronizáljon, és utána a két NAS a háttérben végezze el az egymás közötti mentést.
Illetve még annyi, hogy fő NAS-nak otthonra szerintem kicsit combosabb darabot válassz, mint a 120j. Az abszolút belépő modell, és ez a számítógép-NAS közötti fájlszinkronizálás eléggé le tudja terhelni, tapasztalat.
Érdemes lehet várni egy kicsit, hátha idén már kijön a DS118-as frissített utódja, vagy esetleg elgondolkodhatsz a DS223-asban is. (Nem muszáj 2 lemezzel használni.)
A backup site-ra tökéletesen elég a 120j.
-
válasz
zjuhasz
üzenetére
Többféle módon meg tudod oldani az egykattintásos letöltést. Leírom én milyen megoldásokat alkalmaztam különféle esetekre.
1. A NAS tud figyelni egy megadott mappát, ami torrent fájl oda bekerül azt azonnal elkezdi letölteni. Öcsém gépén, aki teljesen satu az informatikához, az Opera böngészőt úgy állítottam be, hogy az abba a mappába töltsön le, amit a NAS figyel, így amikor Operán megnyitja az ncore-t, és letölt benne egy torrent fájlt, akkor az azonnal elkezd letöltődni, nem kell neki csinálni semmi mást. Az Operát egyébként nem használja semmire, általánosságban Chrome-ban böngészik és tölt le, az Opera kifejezetten torrentezési célra van dedikálva.
2. Meg lehet azt is csinálni, hogy simán, a gépeden lévő letöltési mappát egy asztali kliens programmal szinkronizálod a NAS-ra, és a NAS azt figyeli. Így amikor letöltesz egy fájlt a számítógépedre, akkor az szinkronizálásra kerül a NAS-ra, és ha .torrent fájl, akkor a NAS letölti automatikusan. Ez a megoldás akkor is jó, ha te otthon letöltve egy fizikailag teljesen máshol lévő NAS-on akarsz letöltést indikálni. Én így töltök le szüleim NAS-ára, hogy otthon leszedem a .torrent fájlt, bedobom egy gépemen lévő mappába, ami le van szinkronizálva a szüleim NAS-ára, és náluk letöltődik a kívánt fájl. Ha zavarja az embert, hogy minden egyéb letöltött fájl is átkerül a NAS-ra, akkor a) kombinálja az Operás módszerrel, azaz dedikált böngészőt használ erre a célra ami egy speciális mappába tölt le, vagy b) beállít fájlszűrést a szinkronizáló programban, pl. a túl nagy fájlokat kiszűri (meg kell nézni mekkora a legnagyobb .torrent fájl, és annál nagyobbakat), és akkor kb. csak a torrent fájlok kerülnek át a NAS-ra.
Fenti megoldásokban közös elem, hogy még véletlenül sem kell megnyitni a DSM-et. Rajtam kívül senki sem ért a családban a NAS-okhoz, de nem is kell, mert minden funkció úgy van beállítva, hogy nem is kell érteni hozzá.
Haverom már több mint egy éve használja a DS220+ NAS-át teljes megelégedéssel úgy, hogy még az életében nem lépett be a menedzsment felületére, mert minden automatizálva van. Az előző hozzászólásomban említett VPN újracsatlakozást is azért kellett megoldani, hogy ne kelljen belépni a NAS menedzsment felületére, és kézzel elindítani a VPN-t.
Szerk.: közben látom már írtak más megoldásokat is. Az a jó ebben a fórumban, hogy mindenki máshogy gondolkodik, és ugyanarra a problémára többféle megoldást gondolnak ki az emberek. Így mindenki azt tudja használni, ami neki a legkényelmesebb.
-
-
válasz
Pocpet
üzenetére
Na, ez is egy jó kérdés! Most megnéztem, és van olyan, hogy PhotoLibrary, én ezt nem használom. Van olyan, hogy albums, de szerintem ilyenkor a képek fizikailag nem kerülnek egy almappába fájlszinten, hanem csak meg lesznek jelölve, hogy egy albumba tartoznak. Én albumba szervezem a képeimet, egy album az értelemszerűen összetartozó képeket jelenti, például "2022-Őrség".
Most megnéztem, és a Synology is valami hasonlót ír az oldalán:
After Upgrading From Photo Station
From albums to Shared Space folders:
Photo Station albums are now called "folders" in Synology Photos. "Albums" in Synology Photos represent the virtual collections you can create out of folder contents, which is similar to adding categories or tags to emails in certain mail services. -
Bővített valaki mostanság memóriát a 2020-as széria valamelyik tagjában (220+, 420+, 720+, 920+)? Melyik az az unofficial memóriamodul amelyikkel garantáltan megy és nem dob hibaüzenetet? 8 gigás modul érdekelne. Amit én vettem anno 8GB-os Crucial, az már nem nagyon elérhető sajnos.
-
válasz
Pocpet
üzenetére
Ez egy jó kérdés! Albumonként mindenképpen meg lehet úgy is osztani, hogy a link birtokában bárki meg tudja nézni az adott albumot, és nem kell semmiféle bejelentkezés. Ehhez rá kell kattintani az album mellett lévő 3 pontra, és edit shared settings. Én ezt a metódust használom, amikor mondjunk elmegyünk kirándulni a családdal, vagy nyaralunk, utána feltöltöm a képeket, kreálok egy albumot, és aztán az adott albumot megosztom link formátumban szülőkkel, testvérekkel, akiknek e-mailben elküldöm a linket. Nem szükséges user, bejelentkezés.
Ha azt szeretnéd, hogy mondjuk a szüleid az összes albumot egyben meg tudják nézni, és ne kelljen nekik mindig egyenként albumokat küldeni, akkor szerintem létre kell hozni egy új usert nekik, aminek csak a photoshoz van engedélye, és be kell jelentkezniük azzal a userrel. Sajnos úgy látom, hogy nem lehet úgy megosztani képeket, hogy bejelentkezés nélkül ők is lássanak minden albumot amikor rákattintanak a photos linkjére, azt csak bejelentkezett userek tudják. De erre nem esküszöm meg, ha más másképp tudja, akkor majd megírja.
-
válasz
Pocpet
üzenetére
Egyedi portot kell létrehozni a Synology Photos-nak a Control Panel / Login Portal / Applications menüpont alatt. Ezt a portot forwardolni kell a routeren is, hogy kívülről is elérhető legyen. És akkor így fogod elérni kívülről:
XXX.synology.me:ZZZ, ahol XXX a te egyedi domainneved, a ZZZ meg az általad adott portszám.
-
válasz
PhoenixK
üzenetére
Természetesen van verziókezelés a drive-ban. A ransomware csak a legutolsó verziót teszi tönkre, de visszaállhatsz egy régebbire is.
A Synology Drive Admin Console alatt lehet beállítani a verziók számát.
A Synology Drive alatt pedig ki lehet választani, hogy melyik konkrét fájlverziót akarod épp visszaállítani.
-
-
Apáméknál gyakran van, főleg éjszakánként, hogy töredék másodpercig elmegy az áram. Amíg nem volt szünetmentes, addig ez hasonló problémát okozott, mint nálad. Most, hogy van szünetmentes, látom is a logban ezeket a kimaradásokat. Olyan rövid ez a szünet, hogy például ha nappal történik, apám zenehallgatás közben észre sem veszi, az erősítőnek valahogy nagyobb a "tehetetlensége", fel vannak töltődve a kondenzátorok, vagy mit tudom én. Talán itt is valami ilyesmi van, hogy a Zyxel tápja még nem érzékeny erre, de a Synoé már igen.
Másik lehetőség, hogy valami hiba van. Nézd meg nem laza-e valahol az elektromos kábel. Hibátlanul működő Synology NAS nem kapcsol ki magától, kivéve ha be van állítva az időzített kikapcsolás, de az meg nem okoz hibaüzenetet, mert tervezetten áll le.
-
Gondolom már minden adatot lementettél, szóval akkor egy teljes reset? Mintha most vetted volna a NAS-t? Akkor gondolom mindent elfelejt, azt is, hogy ez egy biztonsági üzemmódba helyezett merevlemez. Persze formázáskor még így is lyukra futhatsz, ha fizikai okok miatt nem tudja formázni a merevlemezt.
-
-
Ahogy többször is leírtam már, nekem nincs Premium előfizetésem az iOS-es verzióhoz. Csak az androidoshoz. Azon működik. Az iOS verziót már nektek kell kitesztelni, de én azt gondolom, hogy ez nem lehet egy olyan bonyolult funkció, hogy iPhone-on ne tudták volna implementálni, pláne, hogy az alkalmazás leírása szerint is működik.
-
válasz
Statikus
üzenetére
1.) Wait for wifi
Ezzel a funckióval tudod beállítani, hogy csak wifin töltsön fel automatikusan. De ha belépsz az alkalmazásba, akkor manuálisan mobilneten is fel tudsz tölteni.
2.) FTP - SFTPFTP accountot kell beállítani, és azon belül is SFTP protokollt kell használni, mert az a biztonságos. Az XXX.synology.me néven kell hivatkozni a NAS-ra, nem a lokál IP-vel, és akkor bárhonnan feltölti, akárhol is vagy a világban.
Természetesen az SFTP-re dedikált portot a NAS-on is be kell konfigolni:
És persze a routeren is át kell engedni port forwarddal.
-
Szerintem iOs-en kb. 10 ezer forint a korlátlan PhotoSync, vagy havidíjas előfizetési lehetőség van. Saját telefonra még annyiért is megvenném, de cégesre már nem költöttem rá annyit.
UPDATE:
Most láttam csak, hogy Statikus már válaszolt korábban, és beírta a pontos árat. Nem tudom iOs-en mennyire működik megbízhatóan a prémium verzió, de androidon tökéletesen megy, gondolom iOs-en sincs rá akkor panasz.
Nagyon kevés fizetős programom van, de ez tényleg megérte nekem. Számomra ez az egyik legfontosabb funkciója a NAS-nak, hogy tárolja a fényképeinket. Az automatikus szinkronizálás nagy segítség ebben. Feleségem most kapott új telefont, beállítottam neki, aztán 1 nap után már reklamált, hogy mi van a fényképekkel, csinált pár képet és nem jelent meg a NAS-on. Naná, mert a PhotoSync-et akkor még elfelejtettem beállítani.

-
válasz
Statikus
üzenetére
Én a PhotoSync appot használom androidon. Megvettem a fullos verziót, 1-2 ezer forint volt csak emlékeim szerint. Be lehet állítani, hogy mikor mentsen (ha képet készítesz, ha wifit talál, stb.), milyen mappába, milyen néven, stb.
Nekem úgy van beállítva, hogyha wifi-t talál, akkor az új képeket SFTP-n leszinkronizálja a NAS-omra. Annyira bejött a progi, hogy megvettem anyám telefonjára, feleségemére, gyerekére is. Sokkal jobb mint a Syno saját cucca.
Még a céges iPhone-omra is megvettem, de oda csak valami fapadosabb verziót (kézzel kell indítanom a mentést), mert a fullos eléggé drága volt.
-
válasz
ssgt1981
üzenetére
Amikor készíted a megosztható linket, az tartalmazza a portszámot. Kiemeltem neked sárgával. Alapesetben egyébként az a port, amin keresztül belépsz a NAS-ba, és menedzseled az eszközt, de ha beállítasz egyedi portot az alkalmazásnak, és abba belépve hozod létre a megosztási linket, akkor az lesz.
Én személy szerint nem engedem át a routeren a NAS menedzsment portját, hanem egyedi portot állítottam be a photos-nak, és azon keresztül lehet elérni.
-
válasz
lacusska
üzenetére
Szia, az előző rendszerben pontosan hova volt dugva a NAS és most hova van? Csak lakáson belül mozgattad, vagy egyik lakásból vitted át egy másikba? Mi volt az IP címe korábban a NAS-nak, amin próbálod elérni? Azt tudod, hogy korábban hogy volt beállítva rajta az IP?
1.) A routeren volt fixálva (fix IP) és a NAS-nak DHCP-n lett kiosztva vagy
2.) A NAS-on volt beállítva (static IP)?
Illetve mit ír ki a számítógépeden ez a parancs parancssorból (amit úgy tudsz elindítani, ha a start menüre kattintva elkezded begépelni a cmd parancsot): ipconfigAhogy a többiek már írták, ez nem Synology specifikus probléma, illetve valószínűleg még csak nem is NAS specifikus. Sokkal inkább hálózati gondnak tűnik.
-
Privátban kérdezték tőlem, hogy mennyit tud torrentben a DS120j. Kimértem, és mivel gondolom másokat is érdekel ez az infó, ezért megosztom itt.
Egy 5,65 Gbyte-os filmet töltöttem le, ami 7 perc 16 másodperc alatt jött le. Ez megfelel kb. 100 Mbps sebességnek. Semmiféle le- vagy feltöltési korlát nem volt érvényben. A legnagyobb magyar oldalról töltöttem, nemrég feltöltött filmről volt szó, sok seederrel. A kapcsolat 500 megás UPC/Vodafone.
Tipikus CPU/RAM használati érték letöltés közben:
Kb. másfél éve van meg a NAS, anyósnál üzemel általános használatban: torrentek letöltése, filmek megnézése, dokumentumok/képek tárolása, asztali gép fontos mappáinak tükrözése, illetve nekem szolgál távoli backup szerverként.
Teljesen beváltotta a hozzáfűzött reményeket, pedig tartottam tőle, hogy idegesítően lassú lesz. De nem, egy jól megválasztott nagyságú merevlemezzel abszolút alkalmas otthoni használatra. Lényegesen jobban használható mint mondjuk egy routerre kötött merevlemez. Persze hardcore usereknek karcsú lesz.
-
válasz
fledtamas
üzenetére
Hát igen, ez jónak tűnik. Elvileg egy sima layer2-es switch nem oszt nem szoroz, de persze okos gondolat, hogy a hibaelhárítás idejére eltávolítottad.
Ami még bennem felmerült, hogy
1) A NAS nem lát ki a netre, mert rossz a gateway cím (még bent maradt az előző routerből a 192.168.1.1). Bár elvileg ez pont megfelelőnek látszik azon a képeden, amit én is visszaraktam korábban (192.168.50.1).Ezt amúgy itt tudod beállítani a NAS-on:
2) Valami tűzfal be van állítva a NAS-on ami még a régi IP címtartományt engedi, ami - ha jól sejtem - a 192.168.1.0/24 volt.
Jól gondolom, hogy korábban a 192.168.1.0/24 (192.168.1.2-254) tartományból kaptak IP címeket a kliens eszközeid? Esetleg meg annyit megtehetsz, hogy átállítod az Asus-t, hogy ő is abból a tartományból osszon, amiből a régi router, és elfelejtjük ezt az 50-es szegmenst.
Ezt itt tudod állítani a routeren:
Természetesen az összes rögzített 192.168.50.0/24 IP címet meg kell változtatni a LAN / DHCP szerver menüpontban, illetve a port továbbításokat is át kell állítani a WAN / Virtuális szerver / Port továbbítás menüpontban. Bár talán a fix IP címeket, és talán a port forwardot is automatikusan átállítja, amikor megváltoztatod a LAN IP-t 192.168.50.1-ről 192.168.1.1-re. (A maszk maradjon 255.255.255.0.) -
-
válasz
fledtamas
üzenetére
Olyan, mintha a routered előtt lenne még egy router. A 192.168.50.1-es gateway cím is erre utal, az Asus akkor használja ezt a tartományt a LAN felé, ha ő maga a 192.168.1.0/24 tartományból kap IP-t, magyarán ő már nem tudja felkonfigurálni a 192.168.1.0/24 tartományt LAN irányba, mert IP tartomány ütközés lenne.
1.) Az új routert a régi után kötötted be? (Azt is bent hagytad még a hálózatban?)
2.)Esetleg a szolgáltatói eszköz van router módban?Közben visszaolvastam, és látom, hogy az bridge módban van.Majdnem biztos, hogy ezt nem DSM frissítés okozza, és ez valószínűleg nem is NAS hiba, hanem inkább hálózati.
Jaj, és most látom, hogy a NAS-ból próbálod állítgatni a routert? Ne csinálj ilyet, a routert direktben a router felületén konfiguráld.
Amúgy az AX55 egy teljesen jó router, mindent tud, ami otthonra kellhet.
-
Már amikor az első hozzászólásodat olvastam a témában, akkor sejtettem, hogy ez inkább hálózati probléma, nem NAS. És szerintem nem a frissítés volt itt a kulcs, hanem a frissítés utáni újraindítás. Ha csak simán újraindítottad volna a NAS-t, valószínűleg akkor is ugyanezt tapasztaltad volna. Én pont tegnap tettem fel ugyanezt a frissítést 5 NAS-ra, amiből 4 teljesen különböző modell, minden hiba nélkül újraindult és visszajött az összes.
Az, hogy FIX IP-t adtál, az valóban megzavarhatta a dolgokat, ha épp a frissítés előtt csináltad. De egyébként FIX IP-t adni kifejezetten javalt, már ha szereted könnyen elérni a NAS-odat.
Illetve FIX IP nélkül egy portot sem tudsz nyitni, hiszen ha nincs IP cím rendelve a NAS-hoz, akkor ugye hova is forwaldolod a portot.További tanács, ha az ONT-od egyben routerként is funkciónál, akkor inkább szerezz be egy dedikált routert, az ONT meg működjön a jövőben csak modem módban. Ezekkel a szolgáltatói eszközökkel csak a baj van, ha a sima alapfelhasználásnál kicsit is többet akarsz. Most elég jó áron van pl. az Asus AX53U, 20e Ft a Euronicsnál vagy a Média Marktnál, és fényévekkel jobb routered lesz, mint a modembe integrált. Esetleg keresd fel a "Milyen routert?" topikot.
-
Ha más is szenved VPN újracsatlakozási problémától...
A probléma lényege, hogy ha bármi okból kifolyólag megszűnik a VPN kapcsolat, akkor az többet nem épül újra fel. Van ugyan rá egy olyan gyári opció, hogy "auto reconnect", de ez csak kb. 5 percig próbálkozik, ha nem sikerül neki, akkor feladja.
Ez miért lehet problémás? Nekem például a haverom NAS-a VPN-en keresztül végzi a biztonsági mentést a nálam lévő NAS-ra, és ha bármi okból egyszer is 5 percen túl megszakadt a kapcsolat, akkor utána már soha többet nem épül fel magától. Nálam például konkrétan hetekig nem volt biztonsági mentés, mivel nem léptem be az eszközbe, és nem vettem észre.
Ezen segít ez a kis script, amit be lehet akár úgy is állítani, hogy minden 5 percben lefusson, de én például úgy állítottam be, hogy csak a napi mentés előtt 5 perccel fut le, és így ha esetleg lent lenne a VPN kapcsolat, akkor újra felhozza. Itt van egy leírás, hogy kell ezt implementálni a NAS-on.
-
válasz
apple4g
üzenetére
Hát, nem osztottál meg túl sok infót. Milyen telefonon, milyen kliensprogrammal, mit futtatsz a szerveroldalon (NAS-odon), interneten keresztül akarod vagy amikor otthon vagy, változott valami az otthoni hálózatodban, próbáltad másik telefonnal, ugyanazt a filmet nem játsza le, amit korábban már lejátszott, vagy egy újonnan letöltöttet, stb.
-
válasz
laracroft
üzenetére
A "Synology Drive Admin Console" alkalmazást indítsd el, a team folder menü alatt engedélyezd benne azt a shared foldert, ahova fel szeretnéd tölteni a képeidet. Alapból szerintem csak a home könyvtárak vannak hozzáadva. Mint látható én pl. egy cloud könyvtárba töltöm fel az ilyen dolgokat és a home könyvtáram tiltva. Az alapból beállított verziók száma azt hiszem 32, ezt vedd le valami kisebb értékre, különben idővel felemészti a tárhelyedet.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
Bocs, lejárt a szerkesztési idő.
Harmadik, legolcsóbb lehetőség, feltételezed, hogy a NAS-od egyes SLOT-ja hibás, újrahúzod a rendszert egylemezes hibatűréssel SHR-ben úgy, hogy az egyes lemezhelyre nem teszel lemezt. Ha ezek után működik hiba nélkül a rendszer, akkor valóban az egyes lemezhellyel van baj. Ha ezt képes vagy elfogadni utána, és így használni, akkor készen is vagy.
-
Először is, egyetértek Rick4-gyel, én is ugyanazt az utat választottam, nekem egy 220+ van, és bár két lemezzel, de egymástól függetlenül, BASIC kötetként. A mentést távoli NAS-okra, illetve egy másik lokális NAS-ra oldom meg (eszközredundancia + georedundancia).
De a te konkrét problémádra reflektálva, hogy az első WD Red Pro miért nem működött egyáltalán, arra nem tudok mit mondani, hacsak annyit nem, hogy az Aqua a merevlemezeket egészen bizonyosan szürkeimportból szerzi be, és ez azzal jár, hogy nem szereti őket legaranciáztatni, mert akkor egy az egyben bebukja az árát. (Mivel nem lokális disztribútortól vásárolja, nem tud kihez fordulni.) Konkrétan nagyon hasonlóan jártam mint te, azzal a különbséggel, hogy én még a 14 napos elállási időszakban el tudtam állni náluk a merevlemeztől, ami ellen semmit sem tudtak tenni.
A többi WD Red is WD Red Pro, ha jól látom. Amire tudok gondolni, hogy mivel ezek 7200-asok, túlmelegszik a rendszer, pláne ha olyan helyen van a NAS. Sajnos a kétlemezes hibatűrésnek egy 4 lemezes NAS-nál már nem sok értelme van, ez már ugyanolyan mértékű tárhelyveszteség, mintha egy kétlemezes NAS-od lenne tükörben. Ami annyival még jobb is, hogy kevesebb lemez, kevesebb meghibásodási lehetőség, halkabb, kevesebbet is fogyaszt.
Esetleg elgondolkodhatnál azon, hogy veszel egy új kétlemezes NAS-t (pl. DS220+), és ha mindenképpen szükségét érzed a RAID-nek, akkor veszel bele két 8 terás lemezt, tükörbe teszed őket, minden adatot átmásolsz a mostani rendszerből. Utána minden lemezt leformázol teljes formázással, hogy lásd hibátlanok-e, esetleg HD Sentinellel ellenőrzöd, és mindent eladsz aprón, a régi NAS-t is. Én ennyi szívás után biztos ezt csinálnám.
Másik megoldás, hogy veszel négy egyforma új lemezt (pl. WD Red Plus vagy Seagate Ironwolf), és a rendszeredet újrahúzva ismét kiépíted az SHR kötetedet, de immáron csak 1 lemezes hibatűréssel, hogy valami értelme is legyen. Ebben az a kockázat, hogy ha valami a NAS-oddal van, akkor megint előjöhet ugyanez a hiba. Illetve kell valami átmeneti tároló, ahova ki tudod menteni az adataidat, amíg átforgatod a régi rendszert az újba.
Közben újra átolvastam amit írtál, és mivel a hiba mindig a SLOT1-ben lévő merevlemeznél keletkezik, hajlamos vagyok arra gondolni, hogy ez a NAS hibás, vagy valami érintkezési hibája van a diszk és a NAS között, vagy valami egyéb baja van. Én biztosan vennék egy új NAS-t új lemezekkel együtt, és átköltöztetnék mindent. Utána ami hibátlan, azokat a dolgokat meg eladnám. Ha a NAS még garanciális >> garanciáztatás.
-
Én most telepítettem pár NAS-t, vegyesen hol Ironwolf-ot, hol WD Red Plus-okat használtam fel. A 6 terás WD Red Plus tutira halk, a 8-asrol sajnos fogalmam sincs, mert olyat pont nem használtam. A 12 terás már érezhetően hangosabb, mint a 6, sajnos. Viszont míg az Ironwolf-nak a seek zaja nagyon hangos, addig a WD-nek inkább a motorhangja. És ezen utóbbit elég hatékonyan lehet tompítani, ha vastag szivacsot teszel a NAS alá, míg a seek zajjal nem sokat lehet kezdeni.
-
válasz
gyuri81
üzenetére
A mindent kizársz, csak saját LAN-t és Magyarországot engeded az nem működik? A Digi magyar szolgáltató, legalábbis itthon gondolom olyan IP címeket oszt, amik magyarnak tekinthetők, és a NAS felismeri.
De ha mégsem működik, akkor itt le van írva, hogy a Digi mely IP range-eket használja, azt pedig, hogy a per mögötti számokat hogyan kell lefordítani netmaszkra, azt mondjuk itt találod meg. Pl. az első: 176.241.0.0/18 = 176.241.0.0 255.255.192.0
Ezeket mind fel kell vinni az engedélyezett IP tartományok közé, és csak azután kell kitiltani minden mást.
Amit cigam ír, az jó ötlet, csak sajnos nem megvalósítható. Ugyanis a NAS tűzfala port, applikáció, lokáció, IP cím valamint IP tartomány alapján tud szűrni, a domain nevet nem figyeli. És szerintem valójában a lokációt is lefordítja IP címtartományokra valami adatbázis alapján.
-
-
Nem tudom ez konkrét kérdés volt-e, vagy általánosságban, de mindenesetre itt van, hogy én hogy állítom be. Ennek eredménye, hogy a tűzfalon csak a belső hálóról (192.168.0.0-192.168.1.255) és magyar IP címről lehet bemenni, illetve hogy minden IP cím, ahonnan egy órán belül ötször elrontják a belépést, az ki van tiltva örökre. Kivéve a belső IP címek, ha onnan jössz, akkor nem tudod magad kitiltani.
IP címek blokkolása, ha 1órán belül 5-nél többször elrontja a jelszót:
Így néz ki, ha csak belső IP, Magyarország van engedélyezve, minden más tiltva van a tűzfalon, és hogy hova kell kattintani, hogy ezeket létrehozzad (edit rules / create):
És a három pont beállítása egyenként. A sorrend fontos, a minden IP tiltását a végére kell hagyni, különben kizárod magadat. (Bár a NAS szoftvere eléggé intelligens, és ha azt az IP-t, amivel épp konfigolod a NAS-t kizárnád a tűzfalszabállyal, akkor az utolsó lépést visszavonja, és felszólít, hogy korrigálj.)
1.) 192.168.0.0 - 192.168.1.255 tartomány engedélyezése
2.) Magyarország engedélyezése
3.) Minden IP cím tiltása
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
-
-
válasz
sakrafp
üzenetére
Az emby szerver telepítése létrehoz egy 'emby' nevű usert, ami alapesetben nem látható a felhasználók között. Ki kell választani a 'system internal user'-t a legördülő menüben a beállításoknál, és ott kell neki jogot adni ahhoz a mappához, amit hozzá akarsz adni.
Most a céges gépen vagyok, ezen nem tudok belépni a NAS-omba, de ha nem találod meg, akkor este tudok neked screenshotot készíteni.
-
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
Persze, menni fog. Én mindenkinek itthon konfigolom fel a NAS-át, és nem csak nagyjából, hanem mindent véglegesre. A helyszínen már csak a router konfigot igazítom hozzá, hogy azok a portok legyenek forwardolva, amiket a NAS-on előre beállítottam.
-
válasz
mike99.hu
üzenetére
Szerintem még tehetnél egy próbát a soft resettel, ez csak visszaállítja a hálózati beállításokat alapra, hátha azért nem érhető el, mert valami elállítódott:
Reset the administrator password and network settings
Az admin fiók alaphelyzetbe állítása , valamint a hálózati beállítások visszaállítása :
To restore admin account to default value.
To reset the UI management port to 5000/5001.
To reset IP, DNS, gateway, and other net interfaces to DHCP.
To disable PPPoE.
To disable auto block.
To disable firewall rules.
To unmount encrypted folders and disable Mount automatically on startup.
To remove high-availability cluster.
Menete :
1. Keresd meg a NAS fenekén a picike , elrejtett reset gombot.
2. 4 másodpercig nyomd a "beep" hangig.De persze az is elképzelhető, hogy elromlott maga az eszköz, de remélhetőleg ettől függetlenül az adatok még megvannak. Ebben az esetben kellene szerezni egy ugyanilyen DS415+ NAS-t, és átrakni a lemezeket, vagy pedig venni egy új két- vagy négylemezest (DS220+ / DS420+) és átköltözni abba.
-
válasz
Declare
üzenetére
Rufusz vagy Oázis Computer. Ezeknél vedd, ezek hivatalos eladók. Aqua a szokásos szürkeimportot nyomatja NAS-ból is.
Az Aqua-nál vett merevlemezekről meg annyit, hogy amikor az első NAS-omhoz vettem WD Red-eket, akkor sikerült újként egy recertified-ot eladniuk, amit reklamáció után kicseréltek. De amit cserében adtak, az ugyan új volt, csak épp nem ebbe a régióba szánták, hanem ha jól emlékszem Malajziába. Magyarán az is szürkeimportos volt. Hát ezért tudnak ők olcsóbbak lenni.
-
válasz
urban racer
üzenetére
Csak azt ne mondd, hogy amit a képen látunk az privát cucc...
-
válasz
Mezga Aladár
üzenetére
Ahogy racer kolléga kimásolta, kisebb lemezeket nem tudsz a kötethez adni. Csinálhatsz belőlük két lemezes külön SHR-t, vagy két BASIC kötetet.
-
Ez nem csak egy tipp, hanem gyakorlati tapasztalat. Miután leköltöztél róla, újrahúzod. Ettől önmagában megtáltosodik, és nem is lassul vissza, mivel semmi mást nem raksz fel rá, csak a backup vault-ot. Beállítod rá a mentést, és többet be sem kell lépned. Természetesen így is lényegesen lassabb marad, mint bármilyen új eszköz, de nincs jelentősége, tekintettel arra, hogy kb. többet nem is lépsz be rá.
Egyébként nekem például fel van csatolva hálózati meghajtóként, néha meg szoktam nézni, hogy ott vannak-e tükörben a fájlok, és ott vannak. Szóval gigabiten LAN környezetben nem igazán veszem észre, hogy épp nem a 220+-t túrom, hanem a 111-est.
Természetesen ha belépnék a felületére, akkor azonnal észrevenném, mivel lényegesen lassabb. De mivel nem ez a fő NAS, erre nem lépek be soha.

-
-
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Én évekig egy USB-ra dugott WD mybook-ra torrenteztem és onnan is néztem a filmeket. Sőt, volt rádugva még egy külső diszk USB-n, arra meg a mentések mentek. Tökéletesen működni fog. Az egyetlen dolog amit tapasztalhatsz, hogy még ha nem is állítod be, hogy a NAS egy bizonyos idejű tétlenség után leállítsa a diszket, maga a külső keret önhatalmúlag megteheti ezt. És a WD mybook bizony ilyen volt, ha 20 percig nem volt aktivitás, akkor leállította a forgást. És ha te mondjuk el akartál indítani egy filmet, akkor nem azonnal reagált, hanem meg kellett várni amíg felpörgött, de utána már nem volt különbség a belső lemez és a külső rádugott lemez között.
-
válasz
Mano66
üzenetére
A többiek jól leírták neked. Én még annyit tennék hozzá, hogy ha az a célod hosszú távon, hogy a két diszk mindig is különálló kötet legyen - mert szükséged van a két diszk összkapacitására -, akkor az új diszken az új kötetet már eleve BASIC-nek hozzad létre. Amikor készen van, akkor a régi, jelenleg SHR kötetről átmásolhatsz minden adatot, és azt is átalakíthatod BASIC-nek. (Azért kell átmásolni minden adatot, mert az átalakítás a kötet törlésével és adatvesztéssel jár.) Utána visszamásolhatod az adatokat. És akkor BASIC+BASIC felállásod lesz.
A BTRFS a fájlrendszer, nincs összefüggésben azzal, hogy milyen a kötet. Mind az SHR-t, mind a BASIC-et formázhatod BTRFS-re vagy EXT4-re. A BTRFS-t javaslom, mert vannak olyan szolgáltatásai, amik hasznosak lehetnek (pl. snapshot).
-
válasz
AiRLAC
üzenetére
Ez mondjuk érdekes dolog. Én eddig azt hittem, hogy technikai oka van annak, hogy csak az inteles NAS-ok támogatják a BTRFS-t, mit tudom én, csak azokba van hardver szinten implementálva. De akkor ezek szerint csak szimplán üzletpolitikai kérdés, vegyél drágábbat és lesz BTRFS-ed.
-
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
Én már legalább 10 éve kétlemezes NAS-okat használok. Kezdetben RAID1-ben (SHR) használtam őket, de aztán még az előző NAS-omnál eljött az az idő, amikor szét kellett szedni a tömböt mert elfogyott a hely. Az ilyen művelet sosem ajándék.
Arra is rájöttem, hogy tök felesleges minden adatot duplán tárolni, például a több terabyte-nyi torrentet, amik csak feleslegesen foglalják a dupla helyet. Ráadásul a RAID1/SHR csak diszkhalál ellen véd, lopás, eszközmeghibásodás, túláram esetén nem.Az új DS220+-ommal tehát a múltbéli tapasztalatból okulva már rögtön úgy kezdtem, hogy két BASIC kötetet hoztam létre, így rögtön mind a két diszk kapacitása rendelkezésre áll. A biztonsági mentést meg így is úgy is meg kell oldani (mivel a RAID nem backup), tehát javaslom dugjál rá fixen egy külső USB-s lemezt és arra mentsél naponta és mondjuk hetente a felhőbe. Aztán a backup megoldásokra a határ a csillagos ég meg a paranoiád. Szülőkhöz, rokonokhoz, barátokhoz telepített másik Synology NAS-sal való szinkronizáció, saját magadhoz lerakott másik Synology NAS-sal való szinkronizáció, stb.
Ahogy itt már leírták, az SHR-nek (RAID) akkor van igazán értelme, ha minimum 4 lemezes NAS-od van. Egyébként nettó helypazarlás. Kivéve persze ha mondjuk céges környezetben használod a NAS-t, nincs rajta sok relatív felesleges (könnyen beszerezhető ) adat, pl. film, viszont a melónak nem szabad megállnia.
Vásárolni pedig szerintem a hivatalos forgalmazóknál vásárolj. Nem a regkártya miatt, annak nincs jelentősége, inkább a plusz egy év gari miatt. Ahol nem adják meg a három év garanciát a 220+-ra, ott valószínűleg szürkeimportos cuccot kapsz.
-
válasz
gatesz
üzenetére
A 2020-as pluszos széria minden egyes tagjára jellemző. (Régebbi modelleknél elvileg nincs.) Én az első 220+-t visszavittem, de a második is ugyanolyan volt. Utánaolvasva amazonon meg német fórumokon sajnos ez ilyen. Halk kattogó hang alacsony ventifordulatnál. 720+, 920+ ilyen, valószínűleg a 420+ is.
Aki azt mondja, hogy nála nincs ilyen hang, annak vagy nagyon szerencséje van, és nála tényleg nincs, de inkább csak egyszerűen az ő füle nem hallja ezt a hangot.
Szerencsére ez a hang csak közelről hallható, tehát ha már eltávolodsz az eszköztől pár méterre, akkor nem. Nekem a NAS egy szekrényben van az étkezőben a mennyezet alatt. Ha alatta állok közvetlenül csak a diszkeket hallom, ezt a hangot csak akkor, ha felmászom oda valamit állítgatni vagy szerelni.
-
válasz
derrik
üzenetére
Első körben, mielőtt bármit is csinálnál, minden fontos dolgot mentsél le NAS-ról egy külső lemezre vagy a számítógépedre. Mert ha valamiért mégis elhasal a dolog, és a két évnyi fényképed megy a levesbe, nagyon szomorú leszel.
Egyébként kiabálni fog, hogy sérült a köteted, de ha hozzáadod az új lemezt, akkor meg fog nyugodni, és áttükrözi az nagyobb lemezen lévő adatokat az újonnan berakott lemezre.
-
válasz
Downsampling
üzenetére
Pedig simán elvárhatnád. Én a 213+ NAS-sal úgy torrenteztem, hogy egy USB3-on rákötött külső diszkre ment a torrent, és arról is néztem a filmeket. Csak akkor vettem észre, hogy nem a gépbe dugott diszkről megy a film, amikor a külső HDD keret 20 perc tétlenség után automatikusan leállította a lemezt (ha nem használta semmi a diszket), és ilyenkor várni kellett, amíg felpörgött.
-
válasz
Lasersailing
üzenetére
PhotoSync – transfer and backup photos & videos
Platformfüggetlen, tehát nem csak Synology NAS-hoz. Nekem tökéletesen működik. Én megvettem a fizetős változatát, emlékeim szerint nem drága, 1-2e Ft. Sajnos a Syno saját alkalmazásai hajlamosak voltak automatikusan nem szinkronizálni, kézzel kellett őket lökdösni. Itt be lehet állítani, hogy mi legyen a kiváltó mechanizmus, amikor szinkronizál. Ha új kép készül, ha wifire csatlakozol, stb. Jó cucc. Már megvettem feleségem accountjához is meg anyáméhoz is.
-
válasz
gyuri860213
üzenetére
Szerintem a Hyperbackup-pal le lehet menteni az appok beállításait is, de én még sosem csináltam, majd valaki ebben jártasabb megmondja hogyan kell ezt. Őszintén szólva én mindent újra beállítok nulláról, jobban bízok benne. Nekem nagyjából a fejemben van az összes beállítás, ami nekem kell, de ha elakadok, akkor kinyitom egymás mellett a régi és az új NAS beállítását, és egyszerűen lemásolom kézzel.
Tény, hogy nekem nem céges használatra van, lehet neked nagyon sok beállítás van, szóval ehhez nem tudok hozzászólni.
-
válasz
gyuri860213
üzenetére
Az új NAS-hoz vannak új lemezek is? Én biztosan csak úgy vállalnám be ezt a melót, hogy az új NAS-t az új lemezekkel teljesen felkonfigurálnám, lemásolnám a meglévő NAS beállításait. Tesztelném, hogy minden működik-e, aztán egy hétvégén átmásolnám az összes adatot, amikor a userek nem használják. És hétfőn már az új NAS-ról menne a munka. Ha valami gáz van, minden további nélkül vissza lehet állni a régire. Ha pedig már egy-két hete megy gond nélkül az új rendszer, akkor a régit meg be lehet állítani backupnak, vagy eladni a diszkek megfelelő törlése után. (Amúgy sem árt a diszkeket időnként cserélni, pláne ha céges felhasználásról van szó.)
-
-
Nekem van 120j anyósnál. Meglepően jól működik, ahhoz képest milyen olcsó volt. A webes menedzsment felület elérése valóban lassú, de ha egyszer bekonfigoltad, ahhoz már úgy sem nyúlsz hozzá, szóval tök mindegy. Hónapok óta nem nyúltam ahhoz a NAS-hoz. Néhány torrentre, DLNA megosztásra, képek tárolására, átlag felhasználónak bőven jó. A képek feldolgozása egyébként még a komolyabb NAS-okat is megizzasztja, és az amúgy is befejeződik egy idő után. Utána már csak a növekmény van. Adattárolás biztonságáról meg sem kétlemezes, sem négylemezes NAS-nál nem beszélhetünk, ha nincs mentés. Ha meg van, az egylemezesnél is lehet.
Ettől függetlenül, ha van rá keret, minimum egy DS118-at vagy DS220j-t javaslok én is.
-
Szétszedem, és palackos sűrített levegővel kifújom. De csak ha épp valami dolgom van vele, kifejezetten tisztítási célból nem szedem szét. Az előző NAS-t 7 év alatt jó ha háromszor-négyszer takarítottam ki.
Bent van egy szekrényben, fent a magasban, zárt ajtók mögött, túl sok por nem megy bele. Ha lent lenne a földön, szabadon, akkor lehet, hogy rendszeresen szétszedném.
-
válasz
Chrys_
üzenetére
Értem. Gondolom a Magyarországon letorrentezett tartalmat kell kiküldeni a németországi NAS-ra. Mi legalábbis ezt csináljuk a Németországban élő haverommal.

Akkor a Hyper Backup-ot javaslom, annak van olyan beállítása, hogy csak simán átmásolja a fájlokat. Az itthon lévő NAS-on leszeded a cuccot egy megadott mappába, és beállítod úgy, hogy mondjuk minden nap éjfélkor ennek a mappának a tartalmát szépen tolja ki a németországi NAS-ra. Csak a növekményt küldi ki, tehát amit egyszer már áttolt, azt nem fogja még egyszer.
-
válasz
Chrys_
üzenetére
Persze, attól függ mit szeretnél. Ha folyamatos szinkronizálást, akkor Synology drive kell neked. Ha a két NAS nem egy alhálózaton van, azaz különböző internetszolgáltatók mögött vannak, akkor be kell állítani mindegyiknek egyedi nevet, pl. XXX.synology.me és YYY.synology.me. Az Rsync-re is be kell állítani egyedi portot, amit a routereken ki kell nyitni.
Ha pedig mentést akarsz, akkor pedig hyperbackup kell arra amiről mentesz, és hyperbackup vault, amire mentesz.
Ha egész pontos leírást szeretnél, mit hogyan állíts be, akkor azt csak délután tudom megcsinálni, mert a céges gépről nem érem el a NAS-omat.
-
-
válasz
Sanchez997
üzenetére
Összes alapértelmezett portot változtasd meg egyedire. Illetve állítsd be, hogy mondjuk 10 percen belül 5 kísérlet után örökre blokkolja az adott IP címet. Előtte persze ne felejtsd el hozzáadni a megbízható eszközök listájához azt a subnetet, ahol az asztali géped is van. Pl. 192.168.1.0 255.255.255.0 vagy 192.168.0.0 255.255.255.0, hogy magadat semmiképpen se tudd kizárni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Rewards
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Fűnyíró topik
- Jövedelem
- BestBuy topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128 GB Deep Purple 100% akku
- Kingston A2000 250GB NVMe SSD
- GIGABYTE RX 6800 XT 16GB GDDR6 GAMING OC - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R5 5500 16GB DDR4 500GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- iPhone Xr 64GB 100% (3hónap Garancia)-ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR Gyűjtői darab (3hónap Garancia) - AKCIÓ
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12/ 1TB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Akár Részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM5 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Így azokat nem viszem át az új telepítésbe.
Néhány napon belül összeomlott a gyorsítótáras kötet, még szerencse, hogy ezek RAID1-ben vannak, így nem volt adatvesztés.