- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- TCL LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Androidos fejegységek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Új hozzászólás Aktív témák
-
arcitec
addikt
És valóban. Az enyém is 75Kg. Basszus, ezt nem is gondoltam volna. E szerint erre is figyelni kell. Köszi ....
U.I: Most nézegetem az újakat és még nem találtam 75kg függőleges terhelhetőségnél nagyobbat. És a Thule is ad 3-4 e-bike-hoz is alkalmas szállítókat. a vonóhorog meg nem bírja. Ja ez érdekes. Illetve létezik 85 - 100Kg-os is, de azok nem limuzinokra valók.
Na brávó autót is kell venni hozzá. -
vince
őstag
válasz
arcitec #9170 üzenetére
Az autónkon 75 kg függőleges terhelhetőségű fix horog van. Van egy BuzzRack Quattro négyes tartóm, a tömege a gyári spec szerint 19,7 kg és 60 kg a teherbírása (4 bringa, darabonként max 15 kg)
Ez így már több, mint a horog megengedett függőleges terhelhetősége.Vagy ha ugyanerre a tartóra felteszem a két e-bike-ot, azzal nagyjából kimaxoltam a lehetőségeket, a gyerekeink bicajait nem tudom már feltenni a tartóra.
-
goldnarmz
aktív tag
válasz
arcitec #9172 üzenetére
Nyilván ez is atomstabil, gondolom, forgalomba sem hozható bármilyen dzsunka cucc.
Én az általad említett "kis mozgás"-át sem tudom megszokni. Na, meg a para, hogy "csak most ne jöjjenek belénk hátulról". Megmondom őszintén, hogy számomra egy hosszabb külföldi túra azért fárasztó két bringával a kocsi seggén... -
arcitec
addikt
válasz
goldnarmz #9171 üzenetére
Az miféle bringa és tartó? Mert nálam semmit nem lengedezik! Igaz van kis mozgása talán, no meg plusz az autó is mozog és viszi magával nyilván. Az ellenben igaz, hogy jómagam is azért óvatosan közlekedek vele. De amúgy a Thule vonóhorgon atom stabil a tapasztalatok alapján...
-
goldnarmz
aktív tag
-
arcitec
addikt
"Szállítás témában érdemes megnézni a forgalmit is, könnyen túl lehet lépni a vonóhorog megengedett függőleges terhelhetőségét."
Tudnál mondani konkrét adatot, ami a fentieknek megfelel?
Bringa, szállító, vonóhorog?
U.I: Csak mert a szállító terhelhetőségét (egy szabványosét) normál bringával nem hiszem, a vonóhorogét meg pláne nem.#9154trialboj : A kérdés, hogy szállított-e már valaki, szerintem nem fogsz választ kapni.
3x23kg az már nem 1-2 kg + terhelés. Véleményem szerint a gyártói előírások szerint kell használni és akkor nincs para. Amúgy meg ha még sem bírná, esetleg más közlekedő is veszélyeztetve lenne. -
-
footy
addikt
Az mindegy milyen gyors, csak ne legyen az ami lenni szokott hogy egy hosszabb tura utan meg fel kell tekerni a dombra a hazhoz es kozben megpusztulok megegyszer
A sebesseg nekem mindegy menet kozben is, nem kifejezetten kozlekedesi eszkoz lenne hanem inkabb rekreacios eszkoz. (Zone2 traininget akarok)ui: Ha esetleg megis problema lenne, megoldhato hogy az elso lanckereket kisebbre cserlem? 46-os?
Az LTWOO komponensek mennyire gagyik? -
arcitec
addikt
válasz
zsola32 #9165 üzenetére
Cube-ból sok választék nem nagyon akad - legalább is ami készleten is van.
Eme 2 legfőbb bolt : [K2] és [Speedbike] ellenben ami raktáron van az nem azt jelenti, hogy a boltban meg is lehet nézni. Leginkább a neten célszerű kinézni ki mit szeretne és azt keresni az adott boltban, már ha épp elérhető... -
zsola32
őstag
Köszi
Ha már Budapest, a Merida Concept Store után benézünk az új Giant áruházba, szerencsére nincs messze egymástól a két üzlet.
(Ilyen sem volt mostanában, hogy az esti koncert előtt nem épületeket/múzeumokat nézek a párommal, hanem két szakboltot. Néha kijön a nyerő lap...)
Más: Cube-ra milyen szakboltot ajánlanátok?
-
Technikailag a 250W-os motor magától kb. 9.4 km/h sebességgel visz fel a 10%-os lejtőn, ha Te is beletekersz olyan 100W-ot, akkor ez felmegy kb. 12.9-re, de akkor kb. a legnagyobb rásegítést kell használd. Ha többet tekersz bele, akkor arányosan lehet kevesebbet kérni a motortól.
Az első lánckereket 52T-nek írja, szóval a legkisebb áttétel is 52/32, ezen a 13 km/h kb. 60-as pedálfordulattal van, nem a legjobb megoldás 10%-os lejtőre, de működhet.
Ami még kérdés lehet, hogy a 40Nm-es motor tud-e 60-as PF mellett leadni 250W-ot. Ez sajnos függ magától a motortól - mivel a Mivice M080-nak listáznak 350W-os változatot is, ezzel vszleg nincs gond, de garancia nincs rá. -
footy
addikt
Sziasztok!
Most leakcioztak a Fiido C21-et, de sajnos nem tudom sehol kiprobalni.
Elegge dombos teruelten lakunk, a hazhoz is 10%-os emelkedon kell felmenni.
Felvisz engem(70kg, sportos) a legkonnyebb fokozatban a Fiido bringa ugy hogy 40NM-t tud? Illetve nyilvan az attetel is kerdes, de az elso lanckerekrol nem talaltam adatokat.
Ezek az "LTWOO" nevu komponensek mennyire gagyik?koszi
-
arcitec
addikt
Hát ez nem egy túl régi, illetve ez egy újított verziója, de az elődje is ennyit tudott itt a lámpák mások és 13 pólusú a csatlakozója.
Ha egy bringa súlya az akkut kivéve max 2x24kg az még belefér a max 46kg terhelhetőségbe, (szerintem) bár ha viszonylag új bringák, akkor akkut kivéve talán úgy 20-22kg-ok lehetnek. -
ZolkoW
őstag
válasz
zsola32 #9150 üzenetére
igen, nyomatékszenzoros, és a saját tesztköröm alapján elég smoothul viselkedik, a felső határt én nem értem el, de feleségem azt mondta, mikor kérdeztem, hogy 25 fölött nem vette észre, hogy történt bármi. Nyilván ott lejtől lefelé haladtunk (mert hát ki tudna máshogy 25 kmph fölött haladni kerékpárral), de gondolom nem falszerűen ér véget a rásegítés. Most nem néztem a szezonközeli árakat, de előrendelésben 750KHUF-nál állt meg a bringa + pár apróság, Sram szettel, FSA motorral. Ennyi már lehet hogy sosem lesz, de a 3000 EUR elég kemény, range extender nélkül is 2400....
-
CB
senior tag
-
-
trialboj
őstag
Nem tudom mi az a szivacs csőhéj, de olyasmi lehet mint amit a fűtés csövekre tesznek hogy megtartsa a hőt? A horgot most rakattam fel, 110kilót simán elbír, szóval csak az a viszonylag törékenynek tűnő thule tartó a kérdés. Ez az érték csak tájékoztató jellegű mint egyes ételeken a lejárati dátum, vagy tényleg nem szabad túl lépni még rövid távon sem, pl pestről a jános hegyig, felvonszolni a bringákat.
-
vince
őstag
válasz
trialboj #9154 üzenetére
Én szivacs csőhéjat használok a bicajok megvédésére szállítás közben (a gyártók is ilyet tesznek a bedobozolt bringákra), oldható gyorskötözővel rögzítem a vázhoz, villához. Filléres tétel és megvéd kb. mindentől is.
Szállítás témában érdemes megnézni a forgalmit is, könnyen túl lehet lépni a vonóhorog megengedett függőleges terhelhetőségét.
-
trialboj
őstag
válasz
arcitec #9152 üzenetére
Na jó de ez így könnyű az érdekesebb kérdés az hogy egy Thule EasyFold XT 3 aminek a leírásában azt van hogy 60kg bír, vajon elbír-e 3x23 kilós vasat? Egyikből sem lehet aksit kivenni.
Tehát a kérdés inkább az hogy szállított-e már valaki nehezebb bringákat mint a maximum megengedett limit?
-
Más, a 3. bringa hely, szándékosan sokkal közelebb van a középsőhöz hogy össze érnek a vázak, milyen anyagból lehet viszonylag egyszerűen készíteni valami távtartót ami a két villa és hátsó váz rész közé beékelhető, és ott is marad? -
válasz
zsola32 #9150 üzenetére
Esetleg a Momentum Voya+3-at nézzétek meg, meglepően kedvező áron van. Állítólag valami forradalmi megoldása van nyomatékszenzorból és pedálszenzorból összerakva, szóval annak érdemes kicsit utánakérdezni.
Pár napja nyílt egy Giant márkabolt Budapesten, lehet, hogy ott van is élőben.#9151 CB: nekem Thule Velocompact 922 van, az 3 bringás, de el lehet vinni vele 2db 25kg-os e-bike-ot is. Ha írsz pontos típust, arra lehet konkrétumot mondani - a régebbi típusoknál előfordulhat, hogy csak 17-20 kg a hivatalos terhelhetőség kerékpáronként.
-
CB
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy vonóhorgos kerékpár szállító témában mennyire vagytok otthon. Tervezem a jelenlegi bicajok leváltását elektromos, nyomaték szenzoros kerékpár leváltására.
Jelenleg van egy Thule, 2 kerékpár szállítására alkalmas hordozóm. Szerintetek az elektromos kerékpárokat is elbírja majd? Sajnos leírását nem találtam meg, de hasonlót találtam a neten, amiről azt írják, hogy 46 kg-ot bír.
Ha ki van szerelve az akku a vázból elbírhat 2 bicajt?
Köszi -
zsola32
őstag
Köszi az infókat.
Nagyon hajlunk a Nokourban felé, ha jól gondolom akkor ez a bringa nyomatékszenzoros.
A pótakksi elég horror áron van, de úgy lenne az igazi, ha azt is megvennénk egy füst alatt. (3000 euro lenne a bringa+akksi, ha jól néztem)(a beszámolódat természetesen elolvastam, tetszik a kerékpár)
-
ZolkoW
őstag
válasz
zsola32 #9147 üzenetére
Nokourban van, még nagyon minimális km-rel, de páromnak bejött
nekem is minőségi bringa érzetét kelti, Sram váltással vettem, és pótakku nélkül, utóbbit lehet hogy érdemes lett volna még rászánni, együtt véve olcsóbb mint utólag.
Első úton 30km alatt lemerítette a belső akksit, de volt benne 500 m szint, és valszeg nem is a legalapabb rásegítési fokozaton. Meg hát tavasszal jelentősen jobb áron volt, ja, és valaki írta itt, hogy a Nokolite viszont nem nyomatékszenzoros, csak nem nagyon reklámozzák ezt az apró infót :/
Az agymotor szerintem még előny is lehet ebben az aszfaltos kategóriában.. pár hete írtam első tapasztalatokat, ott van kép is.
S-est vettünk a 164 centijéhez, mondjuk hogy ez miért kapott 40 centis nyeregcsövet, talány, de miután vágtam belőle 3 centit, már nem akadt fenn a kulacstartószemen...27,2-es amúgy, szóval nem egy kunszt találni hozzá.
-
válasz
parandroid #9146 üzenetére
Jó tudni, köszi.
-
zsola32
őstag
Köszi mindenkinek a segítséget, és hogy megosztottátok a tapasztalatokat...
A Noko-t elírtam, nem a szíjhajtásos modellt szerettem volna belineklni, hanem a NokoUrban-t (Sram apex 11-es kazettával) -
parandroid
félisten
A Mahle még talán az fsa-nál is prémiumabb rendszer, természetesen nyomatékszenzoros.
Az átlagtempó páromnál 3-4 kmph-val nőtt, de ez nála szinte mindig forgalomban közlekedés (lámpák, zsúfolt városi bringautak, néha járda), ahogy néztem, 17-ről 20-21 közé ment fel a munkába járós átlaga. Ha együtt tekerünk, a rendes utazótempója síkon, szélcsendben a nokoval 28 körül van (országútival nem téma vele menni, a cross trekkinggel néha azért kepesztenem kell utána). Rásegítést ő nem viszi túlzásba, gyakorlatilag csak kigyorsításnál, illetve természetesen emelkedőn kell neki.
p
-
válasz
zsola32 #9143 üzenetére
Írok pár dolgot / kérdést, remélem segít. Saját tapasztalatom egyik bringával sincs, szóval csak arra alapozok, amit az elmúlt 2 év e-bike-ozásával felszedtem
A legfontosabb szempont, hogy komfortos legyen a bringa, szóval a legjobb szelekció pont az, amit csináltok - üljön fel minél többre.
23-24-es átlagot e-bike-kal csak akkor fog tudni menni, ha saját erőből is tud 25 felett tekerni síkon. Függ a bringa vezérlésétől, de amivel én eddig találkoztam, az nem 25-nél veszi el a rásegítést, hanem 23 körül elkezdi fokozatosan letekerni (viszont írták ide korábban, hogy ez nem általánosan jellemző). Inkább 20-22 körül számoljatok, különösen eleinte, amíg formába lendül
Ami (szerintem) nagyon fontos, hogy ilyen árban nyomatékszenzoros bringát vegyetek. A két középmotoros Cube ilyen (meg a középmotoros bringák nagy többsége), a NokoForza is, viszont a Merida ESpeedernek és az Orbea Vibe-nak érdemes utánakérdezni (hátsó agymotor esetén a pedálszenzor sokkal jellemzőbb).
Felszereltségre rendben lévőnek tűnnek ezek a gépek, viszont a NokoForzan nincs váltó, az nem tudom, OK-e. Ha kell váltó, akkor Noko-ból pl. az Urban.
A hatótávot jól látod, nehéz kérdésMind a Nokoban használt FSA motor, mind a Mahle x35 azzal dícséri magát, hogy nagyon hatékony - lehetséges, hogy ezek a megoldások a 250 Wh-s akksival bírnak annyit, mint a Cube-ok a 400 Wh-ssal, de ezt megígérni senki sem tudja (én személy szerint nem is hiszem el). Ha a párod elsősorban "normál" rásegítést fog használni (+100-125%), akkor ezek az akksik talán bírják a 40-60km-t a megadott szinttel, de az e-bike-nak az egyik nagy előnye, hogy ha elpilled az ember, akkor tartalékként fel lehet kapcsolni magasabb rásegítésre - arra már nemigen hiszem, hogy elegek. A pótakksi erre persze jó, de azt meg cipelni kell magatokkal.
Hogy melyik a legjobb választás... hát, őszintén szólva, ezt "kívülről" nemigen lehet megmondani. Először talán érdemes dönteni, hogy a Cube stíliusa tetszik jobban a középmotorral, vagy valamelyik a másik háromból (ránézésre hasonló stílusú bringáknak tűnnek), utána közelebbről megnézni. Azt még esetleg érdemes megfontolni, hogy hosszabb távra nem baj, ha kicsit méreten felüli a bringa - de persze csak ha kényelmes.
-
parandroid
félisten
válasz
zsola32 #9143 üzenetére
Noko-hoz tudok hozzászólni a lentiek közül. Tudom, hogy a szíjhajtás vonzó dolog, de nektek arra a hegyek felé mindenképpen azt javaslom, hogy inkább az Urban vonalat nézzétek a Sram Apex-el. Páromnak is a szíjas verziót néztük, mert ő sem hardcore sportoló, de miután mindkettőt volt alkalmunk próbálni az Eurobike-on, azonnal a láncváltós verziót választotta. A 'férfi' váz helyett is javasolnám a NokoLife néven futó női verziót, nekünk is az van. Méret ügyében meg tudom erősíteni a gyártót, párom 160-165 centi között van valahol, neki az S kicsit kicsi volt, így M-eset vettünk, ez pont jó. Infónak még két poszt a próbáról, meg a kidobozolásról. Használatról sajnos minimális a tapasztalat, amióta megvan a gép, folyamatos egészségügyi, meg mindenféle havariáink vannak, méltatlanul keveset volt használva.
De majd idén!!!
Még annyi, hogy az FSA hátsó agy motor igen korrekt kis szerkezet, mi elég sok különböző gépet próbáltunk, mire meglett, az nagyon hamar kiderült, hogy 20+ kilós, középmotoros bringát egy ekkora nőnek adni nettó szemétség. Szóval vagy Mahle, vagy FSA. Én a Mahle-s Orbea Terra gravelt próbálgattam, szerelem volt első látásra, de nem volt rajta első teló (
), meg valami 6000 eurót kértek érte (full karbon, elektromos váltás), szóval otthagytam.
p
-
zsola32
őstag
Sziasztok
A páromnak szeretnék vásárolni elektromos bringát.
Alapvetően aszfalton használnánk, a fiam és én Fitnesz illetve országúti kerékpárokkal tekerünk, ha a fiam (14) is jön akkor olyan 23-24 es átlag jön ki a nap végére, 500 m körüli szintkülönbséggel, 40-60 km-es távon. (Pécs és környéke)
Alapvetően azt szeretnénk ha az asszony is el tudna velünk jönni tekerni.
Kondi (még) nem nagyon van, de a lelkesedés az 100%-os.Talán olyan bringa lenne az igazi, amelyiken nincs teleszkóp.
Ha jól néztem az árakat, sajnos egy milla alatt nem lesz ilyen bringánk.A párom eddig egy Merida Speeder 100-ast tekert, ez a kiindulási alap, XS-s mérettel, (158 cm-es magassághoz) Ez a bringa kényelmes neki, nagyon szereti.
A lehetséges bringák, amiket kinéztünk a következők lennének:Merida Espeeder 400 (mahle x35, 40NM, 250Wh) hátsó kerék meghajtású, XS méret jó lehet
NokoForza: 42 Nm 250Wh hátsó kerék meghajtás. (írtunk a boltnak, az "S"-es méret jó lehet.
Cube Editor Hybrid Pro 400X: itt sajnos a legkisebb váz 162 cm-től okés, ez szerintünk ár/érték arányban a befutó, alu váz, karbon villa, bosch középmotor, 10 sebi, akksi 400wh,
Cube Nulane Hybrid C:62: carbon váz, "csak" 9 sebi, 400Wh akksi, Bosch középmotor. az XS-s váz 157 cm-től ajánlott.
A karbon váz szerintem felesleges a páromnak, előbb kiegyeztem volna egy alu vázzal meg -150ezer forinttal. (kb. ez az elsó Cube)Orbea Vibe H30: mahle 248 Wh / Mahle x35+ (szerintem ez kb. az Espeeder kategória) az 50es méret jó a páromnak.
Szerintetek melyik bringa lehet a nyerő?
Pótakksit szeretnénnk hozzá, hogy izmosabb legyen a bringa.
Mivel 14-16 kg-nál nem nehezebb bringákról beszélünk, a tető szállítanám. (van olyan Thule tartóm ami tud 20 kg-ot)
Középmotoros, vagy hátsó kerék meghajtásos legyen?
Ha jól olvastam a középmotorosokat jobban szeretik.
A hatótáv tudom hogy kényes téma, de azt a bringát keressük, amivel a legtöbbet el tud menni, egy feltöltéssel.
(ez lenne az első elektromos szamár a családban, de ezt gondolom levettétek a kérdéseimből)Előre is köszi a segítséget
ami kimaradt: Pécsen nem sok bringát tudunk megnézni, most szombaton megyünk Budapestre. A merida espeedert megnézzük első körben. (Concept Store)
-
JoinR
őstag
válasz
trialboj #9141 üzenetére
Hát lehet, de hétvégén rengetegen vannak szerintem, túrázók is.
Trailforks-on elég jól be vannak jelölve a nyomok. -
trialboj
őstag
János hegyet lehet ebikeal ostromolni? Hétvégén megnézném egy haverral, még sosem voltunk, tudna valaki segíteni melyik pályát merre érdemes keresni? Hogy a leg optimálisabb visszamászni, melyik pálya igazán jó, Flow trail? Van chicken line a komolyabb ugrók mellett?
-
LanyUs
senior tag
válasz
orkester #9139 üzenetére
Nem tudom, less majd rá a boltban. Valójában gondolatébresztőnek szántam, hogy erre is figyelni kell. Az enyémen túl rövid volt a tengely és azt mondta a szaki barátom, hogy az anyaga sem fogja bírni. Ezt a képet -1 fokban lőttem, akkor is mentünk 1 kört a játszótérre. Hátul a hintó bal felső sarkában a vakok miatt Cateye Viz 450
Hát nem volt melegünk[kép]
-
LanyUs
senior tag
válasz
orkester #9136 üzenetére
Utánfutó? Tapasztalat: az enyémben Trance X e+2 hátsó tengelyt kellett cserélnem. A gyárira nem tudtam hozzácsatlakoztatni + amit rendeltem az acélból van. 25-ös limittel, utánfutóval viszonylag gyorsan ledaráltam a 3. vagy 4. lánckereket, ha jól emlékszem 1. T10-12, 2.T14, 3.T16, 4.T18. Nem emlékszem melyik volt a 25 km/h limit, de cseréltem mindkettőt.
-
orkester
őstag
Köszi szépen a részletes választ.
Legtöbbet szerintem pont hogy városban, aszfalton menne vele, de korábban is volt montija csak motor nélkül, amivel hasonló volt a felhasználás. Annyi a különbség, hogy azóta 2 gyerekkel több van, szóval még kevesebb terep lesz, mint azelőtt, mert vagy viszi vagy húzza őket utánfutóval, szóval elég kíméletes használatra lesz a legtöbb esetben.
-
válasz
orkester #9134 üzenetére
Ez egy normálisan felszerelt bringa, ahhoz képest elég jó áron. Jobb vételt lehet, hogy lehet találni, most elég nagy akciók vannak kifutó Giant típusokra, de ezzel sem jár rosszul a párod.
Ami miatt esetleg lehet nem jó: ez egy mountainbike, nem városi / kirándulós. Nincsenek rajta alap trekking cuccok (sárvédő, csomagtartó, kitámasztó, lámpa), és valamelyest más tartást kíván. Mind a 2.4-es külsők, mind a 36-os első tányér komótosabb tempóra predesztinálja a bringát aszfalton, ezt a motor persze simán kompenzálja, ha 25-nél nem akar gyorsabban menni.
Ha volt már montija, akkor a fenti természetesen tárgytalan.
Ha nem volt, és nem akarja nagyon terepen használni, akkor esetleg a külsőket érdemes lecserélni. Viszont akkor érdemes felülni rá, mielőtt kifizeti. -
orkester
őstag
Sziasztok!
Párom kinézte ezt a Giant Tempt E+ kerékpárt. Van esetleg amiért nem ajánlanátok vagy van ami jobb vétel nála? [link] -
arcitec
addikt
válasz
Lajmund #9132 üzenetére
Persze tud, ha ki van ütve, mint lett is írva, ahogy írtad is még percig se. Annak mi értelme?
Azt is vedd figyelembe, hogy a súlya majd min 25 kg.
Tartós haladásról lehet érdemi sebességről beszélni, nem az elérhető maxról esetlegesen.
Mindenki úgy halad ahogy neki tetszik, meg szabályosan tud, de nem feltétlen a sebességről szól egy e-bike. Persze szerintem ... -
LanyUs
senior tag
válasz
Lajmund #9129 üzenetére
De tud 40 km/h-t lazán, a 85 nm motornak ez meg se kottyan! Tour, azaz 2/5 rásegítéssel ( 125%-ot jelent ), aminél nekem kb. 80% a pulzusom 18 km 200m szint után 20% volt csak a 800-as akku csökkenése. Többször megfogtam a vázat, semmi extra melegedést nem tapasztaltam akku felől.
Másfél hónappal ezelőtt csináltam ezt a kanyart, azóta jobb az erőnlétem, de akkor azért beletekertem rendesen. Inkább futkározok, de bringázni is szeretek ( inkább erdőben, de akkor sár volt ).
66,12 km 2:06:09, 750m szint ( aszfalt ) Speed avg 31.4 km/h max 61.8 km/h
Itt azért a szint megfogott, nem tudtam tartani a tempót ( Trance X e +2 ). -
Lajmund
őstag
válasz
arcitec #9128 üzenetére
A montimat 40el siman kitekerem gps szerint önerőből síkon legnagyobb fokozatban. Outiba ez 50 kicsi hàtszéllel 60. Ha ebből 200 wattot àtvesz a bringa akkor az hosszútávon is vállalható már számomra. De ha csak 35 akkor még lazább a szitu. Kényelmesen megyek montival 25el 120-130 körüli pulzussal. Nehogy már nem tudjon 35el menni az a nyomorult ebike ugyanennyi emberi erővel vagy akár 40el 150es pulzussal.
-
arcitec
addikt
válasz
Lajmund #9121 üzenetére
35-40km/h nem teljesen önerőből, a bicikli szerinted? Persze, hogy nem.
Ami gyárilag 45km/h azt sem tudják kihajtani, vagy ha igen, beledöglik a koma, ahogy olvasom. Persze, ha a 30km/h megfelelő neked (mint ahogy sokan is arra sóvárognak)
azt a max 25km/h- es EU kiütésével is meg lehet tenni, bár szerintem ha folyamatosan így van használva sem a hatótáv, sem az akku élettartam nem lesz hosszú életű.
Mint ahogy Gbors jól pedzegeti, ezeket nem "robogó" szintre készítették, hanem hogy
besegítsenek a hajtásba némi komfort faktort elérve... -
Lajmund
őstag
válasz
[lAyCsI] #9125 üzenetére
Ez segedmotornak minősül? Regen sokat motoroztam jogsi nélkül krosszal meg enduroval de 30+osan már nem szívesen mászkálnék illegálisan a vàrosban. Csak terep az más tészta. Kiütött vagy felokositott ebike még határeset azzal nem néznek ki sehol akkor se ha suhansz. Belvárosban lakok és több városba is átmennék. Ezzel a suronnal szerintem necces ha csak hobbi gép. Vidéken nyilván még elmegy kategória.
-
trialboj
őstag
Hogy lehet legegyszerűbben, megolajozni a láncot, ha ilyesmi tányér van elöl, amit nem imbusz csavar tart? Pont van 1 kis fadarabom ami beleszorul ezekbe a fura lyukakba, de nem mindig sikerül, van hogy beesik, stb. Van rá valami univerzális megoldás?
--
Most néztem egy régebbi videómban hogy a speci szoftverében van/volt olyan opció hogy csak 80%-ig töltse fel. Én meg itt majomkodom az okos csatlakozóval hogy hány órán keresztül adjon áramot a töltőnek, hogy ne töltse mindig fullosra. Tényleg nincs rá mód, hogy szoftból állítsuk meddig töltse az aksit? -
Lajmund
őstag
35-40 is megfelelő igazából. Tök értelmetlenül a fullyk jönnek be és az alföldre teljesen elèg lenne erdőbe a 120at mozgos telosak is. Ettől feljebb csak akkor mennék ha ár értékben lenne jó 140es mivel ezek is indokolotlanok emiatt efelett már overkill lenne. De igazából ez olyan késztetés mint amikor valakinek millás a horgász cucca. Elég lenne neki lehet egy aldis szett is kimenni sörözni de a profi cuccra áll fel neki. Na én igy vagyok most ezzel az ebike témával is. Alföldre felesleges 2 bico mellé de néha úgy mennék egy nagy kört messzebbre földúton gáton erdőbe és összevissza hogy haladok és sokat is megyek anélkül hogy leszedálna. Mozgok eleget. Outival csak jó bico úton tudok menni. Ez ugye lekorlàtoz meg igazából szeretem a folyamatos suhanást és jó edzés. 2 oràt megyek jelenleg minden héten vele 140-150 pulzus közt. Montival messzebbre nem megyek azzal kb 40-50 km a limit ami le is fáraszt mindenen át. Még nem szántam rá magam hogy veszek csak érdeklődnék mik a lehetőségek.
Illetve csak a Bosch ajánlott vagy a shimano is? Melyik a strapább jobb? Gen4? Vagy várjak inkább gen5-re mert annyival jobb? Tudok vàrni főleg ha lényegesen be fog esni gen5 ára mint mindegyiknek. -
válasz
Lajmund #9119 üzenetére
Sajnos, az e-bike-kal való ismerkedésben előbb-utóbb eljön a kellemetlen felismerés, hogy ez egy nagyon sokváltozós játék, és egyszerű kérdésekkel nem lehet megúszni. Eleve nagyon sokféle ebike van, és az általában felvetett kérdések (sebesség, fogyasztás) erősen függenek a használati szokásoktól meg a lovas erőnlététől.
Az európai stílusú e-bike-okkal (250W hosszú távon leadott teljesítmény) a 35 sima ügy (a jellemzően 3-3.5x-es rásegítésű turbó fokozatban elég 60-70W-ot beletekerni), viszont a 40 már nagyban függ a lovastól - a 250W-os limit miatt 170W-ot kell beletekerned, az huzamosan azért nem kevés. Ha 45-tel akarsz menni, akkor az 250W a bringától és 340W tőled - viszont ha 340W-ot tudsz folyamatosan, akkor azzal egy 10 kilós outival, közepesen jó aero tartással elmész 42-ig; akkor már sok értelme nincs az e-bike-nak.
Szóval szerintem a 35-40-re reális lőni - ezt az s-pedelec-ek gond nélkül hozzák is, ill. a tuningolt bringáknak is illene, de ott nyilván nincs garancia a hosszú élettartamra. Meg ha valahogy kiütöd a 250W-os limitet, akkor könnyen lehet, hogy gyorsan füstölés lesz belőle.40 feletti huzamosabb tempóra érdemes valami épített megoldásban gondolkodni. Lehet átépítő kiteket kapni, pl. Tongshengből van 1000W-os motor 1kWh-s akksival - az akár 50-55-öt is elbírhat, bár akkor a hatótáv nem lesz valami fényes, meg hát az úgy nem feltétlen kerékpározás, hogy Te belepakolsz 150W-ot, a bringa meg 800-at. Szóval a 40 feletti tartomány az már inkább robogó-felségterület - meg persze hardcore outis.
-
Lajmund
őstag
Akkor mi a reális amit ezek tudnak folyamatosan? 35kmh? Ennyit azért illene ha alapból tudok 25-el menni montival. De nekem még a 40 se tűnik sci-finek. Értem hogy ahogy nő a légellenállás ugy kell egyre nagyobb erő de azért 250 nyomatékos watt plusz láb csak tudja nem? Akitől vettem az országútit ő azt mondta ment már az ebikejával 55-el is. Oké gondolom csak egy gyorsítás erejéig de akkor is. Meg ami 25ig rátud segíteni hegyre fel folymatosan akkor az csak tud síkon többet.
-
tisn
addikt
válasz
pècsimunkás #9117 üzenetére
thx
-
tisn
addikt
koszonom a valaszokat. leginkabb sikon hasznalnam (alfold) neha kis tura valahol. tervek szerint legkonnyebb fokozaton
-
JoinR
őstag
válasz
Lajmund #9104 üzenetére
Sokan kipróbálják, de mégse használják annyit, mint gondolták. plusz sok bringát outlet áron meg lehet venni modellév váltáskor, stb.
S-pedelec kellene neked, de emtb-ből nem fogsz sokat találni. Vagy valami vastag gumis gázkaros kínai szörny, ha amúgy nem ugratni kell, csak gurulni. -
válasz
pècsimunkás #9111 üzenetére
Inkább nem, vagy legalábbis attól függ, mennyit teszel bele lábbal. Hivatalosan ezek a motorok 250W-ot adnak ki magukból folyamatosan, rövidebb távon 500-600W-os csúcsokkal. "Normál" tartásban 40-et kb. 420W-ból mész, 45-öt kb. 590-ből, 50-et kb. 800-ból, szóval ahogy Friczy írta, a 40-50 közötti folyamatos üzem nem reális még akkor sem, ha lábbal 200W felett raksz bele.
Persze lehet építeni is elektromos bringát 1000W-os Bafang vagy Tongsheng motorral, azokkal el lehet érni ilyen sebességeket. Más kérdés, hogy az mennyire lesz legális.
-
Friczy
senior tag
A hatótáv használattól függ. Na meg persze az akku méretétől, az összsúlytól, tereptől, stb. Pl. a feleségem e-bike-ja egy hagyományos trekking, 500 Wh akkuval Bosch motorral. Amikor a Pilisbe mentünk, volt némi szint, de nem a legdurvább meredekek, és vegyes használat (üzemmódok közti váltogatás az aktuális nehézségi szinttől függően), akkor kb. 80-85 km hatótáv volt (utána át kellett cserélni a tartalék akkura). Ugyanaz a bringa amikor a Balatonra mentünk, nagyjából 100 km-t gond nélkül megtett, ha nagyon takarékosan ment, akkor kijött belőle a 130.
Én a mostani Cube-omon a leggyengébb fokozaton még gyengítettem egy kicsit (Bosch Smart rendszer, 400Wh-s akku, viszont könnyű - 16 kg - bringa), ezzel a beállítással tekertem le két Horizont szakaszt, a legutóbbinál kb. 45 km volt a terep, és a vonatig illetve onnan haza volt 2x10 km körül, tehát összesen úgy 65 km, az akkuban valamivel több, mint 50% maradt. -
LanyUs
senior tag
Nekem össztelós MTB van, neked oda más típusú gép kellene. De tudok írni konkrétan az enyémről, mert közel 4000 km-et tettem bele.
625-ös akku: télen 0 fok alatt sport ( tehát 4/5 - 250 % ) hegyen-völgyön le tudom darálni 50 km / 2 óra alatt, a 800-as arányosan annyival többet megy, tehát +30%.
Ha síkon megyek vele, akkor a 625ös 70-80 km is elég lehet, de ha valaki kiüti a sebesség limitet, akkor 40 km/h közelében nagyobb a menetszél és többet fogyaszt, akkor a 800-as is kell 70-80-ra. Az a baj ennyit nem tudtam még síkon menni, mert a Dunántúlon sok a domb.
Most hétvégén 80 km 1300 szint ECO ( 1/5 ) + TOUR ( 2/5 ) fokozatokkal 1300m szint még 50%-on álltam a 800-assal, de rengeteget tettem bele a lábaimmal. Síkon a 25km/h az édeskevés, soha nem érsz oda sehová... oda kelleni fog egy kis okosítás. Itt a fórumon a többieknek van tapasztalata túra gépekkel is -
Lajmund
őstag
válasz
pècsimunkás #9108 üzenetére
Láttam már én is csak éppen nem fully.
ilyet majd veszek 60 évesen most még nem adja. A hivatalos része nem izgat inkább az hogy stabilan tudja ha kell valami trükkel. De abbol kiindulva hogy ez tudja gyárilag akkor egy hasonló erejű motornak tudnia kell ezt folymatosan elvileg. Nem?
-
tisn
addikt
helloka
tegnap decaban jarva neztem az e-bikeokat. a 80km hatotav az mennyire jellemzo?
sima bicoval 40-60k-t tekerek, de elobb utobb a tergy miatt nekem is e-bike lesz. de azert jobb lenne hosszabb hatotav, mennyire jellemzo ez? tied mennyit tud? 4 ora alatt azert 100km korul mesz nem? -
Lajmund
őstag
Sikon lakok. Van egy montim mindenesnek és egy full karbon országútim. De gondolatban játszok az ebikkal is hogy ha messzebre megyek ne fáradjak le de a kirándulas meglegyen. Erdobe különböző helyekre mennék. Több kérdésem is lenne majd.
-Hogy a fenébe árulják kevés kilométerrel vagy éppen full ujjonnan facen csoportokba majdnem fél áron a bicokat?
120-140 fullyk érdekelnek.
-Melyik képes arra hogy síkon tudjon 40-50 km/h folymatosan ugy hogy nem herélődik le? És mennyire baszakodás ezt megoldani hogy stabilan tudja. 25kmh felejtős és egyben vicc kategória is. Annyit montivql megyek alapból. Outival megvan gps szerint a 35-40 ez alá nem akarok menni ha már rásegités van rajta.
-Csak a Bosch gen4 gen5 ajánlott vagy esetleg shimano is? Utobbit dicsérik hogy az adja vissza legjobban az igazi bicikli érzést a Bosch inkább mozdony ami pl engem nem zavar.
-Lehet csalni a km-el mint autonál és ha igen ez mennyire jellemző?
-Csak gyàri diagnosztikával lehet belenézni ezekbe vagy elég a telefon is manapság màr?
Ugye csak használt jatszik teli árba vegye akinek 6 anyja van ha féláron van patika. Outit is igy vettem 1.4 helyett csak 690000 ft volt 1000 km-el kb és még garis.
-
LanyUs
senior tag
válasz
trialboj #9097 üzenetére
Sebesség limit nélkül verseny? Hát ez elég érdekes
Viszont én pont az ellenkezőjét érzem, mint amit most tapasztaltál. Mindegy, hogy e-bike vagy analóg, mindkettőn ki tudom pörgetni a max. pulzust ( nálam 185 ) és 2-3 óra alatt legyilkolni magam. Igaz én max. rásegítést a takarékosság miatt nem szoktam használni, még 800-as akku mellett sem. De turbo módban 400%-ot segít max. 600 vagy 650w
(Giant Trance e 2+), ha 600w-ot vesszük, akkor elég már 150w-on tekerni, hogy leadja a maxot.
Szerintem a verseny rövidsége miatt nem fáradtál el, mert jó az edzettségi szinted. De ha neked 25 km/h limit van, akkor esélyed sem volt -
-
VMatteo
őstag
Sziasztok,
Szüleim ebike-ban gondolkoznak, aztán mit ad isten, a lidliben lehet majd kapni:
[link] 12-13-ik oldalon található. Érdemes beszélni róla egyáltalán? Vagy egy Dechatlon-os jobb lehet? Esetleg egy használt jó állapotú? Sima egyszerű bicóra lenne szükségük, nem hegyet akarnak mászni, nagyjából sík, aszfaltos utakon suhanni csak.
Nézzetek már rá, kérlek Titeket!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- TCL LCD és LED TV-k
- Óvodások homokozója
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Gumi és felni topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- HP Elitebook 850 G7 15,6" IPS FullHD i7-10610U 32GB RAM 512 NVMe SSD
- Ipad Pro 10.5" Wi-Fi+Cellular 25GB Space Gray, nagyon szép, Garanciáva
- Asus ZenBook 13 UX325 OLED - 13.3"FHD OLED - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- SAMSUNG 990 / 980 PRO 1TB M.2 PCIe 4.0 .:BONTATLAN:. .:3év garancia:.
- HP EliteDesk 800 - TÖBB DARAB/TÍPUS elérhető!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest