- Váratlanul ledobta asztali csúcs-Ryzenjét az AMD
- VR topik
- Törölte az idei asztali csúcsprocesszorát az Intel
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Végleg leszámol a Mac Próval az Apple
- Milyen széket vegyek?
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
m72
tag
Végül nem lett releváns a Mahle X35 kérdés, mert tegnap este kifizettem a NOKO-t FSA motorral, pedig volt egy jobb ajánlat Mahle X35 motorral, de nem szállítanak Magyarországra, a megkerülő megoldás meg túl bonyolult lett volna. Visszatérve a nyomaték szenzor kérdésre, azért a felsőbb polcos Mahle motorokhoz van/lehet nyomaték szenzor a középcsapágynál. Ettől függetlenül simán bevállaltam volna az X35-öt nyomaték szenzor nélkül is.
-
Annyira sajnos nem vagyok képben a részletekkel, és ilyen bringán nem ültem, úgyhogy csak találgatni tudok. Elvileg az X35 sebesség és pedálfordulat-adatokból dolgozik, és az a marketing hozzá, hogy ebből sokkal jobban ki tudja találni, milyen mennyiségű rásegítést adjon (olyannyira, hogy egyes gyártók / kereskedők állítólag rá is írták egy-egy ilyen bringára, hogy nyomatékszenzoros). Hogy ez a valóságban milyen érzetet ad, azt csak akkor lehet tudni, ha kipróbálta az ember - elvileg a topic-ban van 1-2 kolléga, aki próbált ilyesmit, talán ők hozzá tudnak tenni.
-
m72
tag
Írtad korábban, hogy agymotorban a Mahle (az FSA mellett) minőségi és mindennapi felhasználásra egy nyomaték szenzoros agymotor teljesen jó. De mi a helyzet a nyomaték szenzor nélküli Mahle X35 rendszerrel? Ha jól értelmezem az infókat, akkor itt semmilyen szenzor nincs a középcsapágynál, hátul a sor záró gyűrűje van 20 pólusú mágnes gyűrűnek kialakítva és itt méri a motor vezérlése a sor fordulatszámát egy dupla hall szenzorral, ami váltós bringánál értelemszerűen nem egyezik meg az 1:1 áttétel kivételével a pedál fordulattal. Csak jókat olvastam a rendszerről, de kíváncsi lennék a véleményedre.
-
-
válasz
DigitXT
üzenetére
Elméletileg ezt a mérési módszert használják abban is.
Amúgy szerintem nem tilos olyan motort tenni pedelec-be, ami bír 1000W-ot folyamatosan, ha az elektronika gondoskodik róla, hogy 250-nél ez ne legyen több. Ha meg meghekkeled, akkor jönnek a franciák a 30.000 EUR büntetésükkel

A motor fizikai méretének korlátozásáról pedig gondoskodik a gyártók sóhersége
-
Friczy
senior tag
-
DigitXT
félisten
Ha annyira dombos a vidék, hogy kifejezetten támaszkodnál a rásegítésre, szerintem nem a legnyerőbb az agymotor. Hiába van váltód, a motor azt nem tudja használni, mindig elég alacsony fordulatszámon kell erőlködnie. Szerintem jobban járnál vmi középmotorossal... Az meg a másik, hogy lefelé menni árban a 300K alá, és hogy még elektromos is legyen... Szerintem elég lehetetlen vállalkozás. (Nagyon kompromisszumos vasak lesznek olcsók.)
-
DigitXT
félisten
Azt amúgy nem tudod, hogy a hivatkozott EN 15194:2017 szabványt hol lehet megnézni? Próbáltam keresgélni, de fizetős oldalt találtam, meg egy tiltakozó levelet hollandok által, hogy kéremszépen, ez nem elégséges, mert az akku ellenőrzésére nem elég szigorú, nem kell az e-bike akkukat BMS-re is validálni.
Lényeg a lényeg, hogy a motornak bizony túl KELL melegednie idővel, hiszen ha nem teszi, akkor nem 250W-os.
Ergo (lényegében!) motor (fizikai) méretet korlátoznak, az határozza meg a hűthetőséget, így a hőmérsékleti egyensúlyt...
Ezzel pedig áttételesen kijön egy 600W körüli csúcsteljesítmény korlát, mert ami sokkal többet tud, az sokkal nagyobb, ergo tartósan is többet tudna, mint 250W. -
válasz
viralmind
üzenetére
Persze, a paraméterek kb. mindenhol rendben vannak, csak aztán kérdés, hogy mennyi ideig hozza őket a gép. A Decathlonos bringának mindenképpen előnye, hogy megbízható garancia van rá, szóval egy darabig várhatóan rendben vagy vele. Meg rá is lehet ülni, esetleg kicsit gurulni is vele az áruházban. Esetleg kérdezz rá náluk a motorra - ha nem is egy Bosch, de ha legalább olyasmi, mint a Bafang, akkor már nem vagy rossz vele.
#9778 fesii: az a gond, hogy a normálisabb bringák ennek az árnak a duplájánál indulnak, és akkor is inkább az akciósak. Amazontól legalább garanciát kapsz rá, az is valami - de én a meg nem nevezett motor miatt így is kockázatosnak gondolom. Ha van rá keret, akkor érdemesebb valami márkásabbat nézni.
#9779 DigitXT: a jogszabály zseniális, mert utalgat a részletes EU-szabályozásra, miközben megváltoztatja annak egy fő paraméterét
Amúgy az EU-szabályozásban le van írva, hogyan kell mérni a 250W tartós teljesítményt, elég megengedő, az alapján simán lehet nyomni pl. 5 percen keresztül 600W-tal, ha utána visszakompenzál a motor. -
DigitXT
félisten
Egyébként rettenetesen kíváncsi lennék, hogy ki volt az a marharépa, aki jogszabályt írt a "névleges teljesítmény" korlátozásával, úgy, hogy az igazából sehol nincs definiálva, hogy pontosan mit jelent.
Mert ugyebár ha felvisz egy emelkedőn, miközben segít 550W-tal, végig, úgy, hogy nem ég le a motor, akkor egész pontosan miért is 250W a névleges?
(Azon kívül, hogy a papír mindent elbír.) Ha meg leég a motor, akkor reklamál a vásárló... Annyit tudok elképzelni, hogy van benne hőmérő, és automatikusan visszavesz. Úgy oké!jogszabály szerint a maximális teljesítmén 250W
Ez teljesen tiszta lenne, ha így lenne. De sajnos így nem igaz.
Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti.
Egyrészt nem 250, hanem 300, másrészt nem is egyértelmű megfogalmazás. Ha valóban csúcsteljesítmény, úgy a legtöbb pedelec átlépi, hiszen gyakori az 500-700W csúcs is.
Rollereknél ugyanez a probléma felmerült. Ott nálunk is már az 1000W csúcsteljesítmény felé kacsintgat a jogszabály tervezet... Ez amúgy korrekt, mert emberi erő ott nem játszik. Sőt, még megengedőbb is, mint pl. a sógoréknál, ahol csak 600W-ban maximalizálták. 
-
Friczy
senior tag
válasz
viralmind
üzenetére
Többek közt azért hasonló értékek, mert az adott előírásoknak (teljesítmény) meg kell felelni ahhoz, hogy felfelé ne lógjon ki a kerékpár kategóriából. Bár az 550W ebből erősen kilóg felfelé, jogszabály szerint a maximális teljesítmén 250W. Persze lehet, hogy az itt megadott 550W egyfajta rövid ideig leadott csúcsteljesítmény, a jogszabály meg feltételezésem szerint a tartósan leadott teljesítményre vonatkozik. Persze ha típusengedély van, akkor onnantól a kutya se törődik vele.
-
viralmind
aktív tag
Koszonom a valaszokat. Olvasgattam meg az este , es azok a parameterek amik le vannak irva nagyjabol nem veszesek, nekem mint hozza nem ertonek. Pld 500wh akku , 78nm nyomatek, max 550w motor, ezeket lattam mar dragabb modellek eseten is mint referencia ertekek. Igen ez a vision motor valszeg nem egy bosch, es nem is talaltam rola infot, biztosan valami sajat fejlesztes vagy valami debrandelt cucc.
-
Hát, ez nagyon kínai - még az sem egyértelmű, milyen motorja van. A gyerekülés a csomagtartóra menne?
#9772 viralmind: én kicsit drágállom ennyiért - olcsóbban elég kevés vállalható gép van, de valamivel drágábban vannak azért jobbak (igaz, régebbi modellek). Azt a Vision motort nem tudom hová tenni, az a legnagyobb kérdőjel.
-
parandroid
félisten
válasz
viralmind
üzenetére
Ennyiert nem rossz, de ez egy terepre való bicikli, sose ertettem, aszfaltra miert vesz valaki ilyet. De biztos en gondolkodok rosszul, mert a mai 80 km-es körön is minden masodik pedelec ilyen volt.

Amúgy a Nokohoz hozzatennem, hogy ma leteszteltük hosszabb uton az akkut, fullra feltöltve koppra megvolt a 80 km vele. Szinte vegig eco módban, termeszetesen, par kósza emelkedőn feljebb kapcsolva a rasegitest (280m szint 80km-en). Tempó olyan 20-25 között, szél az volt, a felület 80% kitűnő aszfalt, 15% szar aszfalt, a maradek vegyesen nagyon szar aszfalt, térkő, meg kis gravel (minimalis 100-200m macskakő, es kb ugyanennyi döngölt földút).
p
-
viralmind
aktív tag
Udv mesterek!
Teljesen uj belepokent nezelodtem e-bike kapcsan. Jelenleg analog mtb-al hobby szinten kerekparozom napi 20-30 km-t. Ebben semmi extra terep nincs csak elvezetbol bringazom nagyreszt aszfalt, pici terep. Tovabbra sem a hardcore mtb felhasznalas lenne a cel, hanem inkabb a tavolsag es a lehetosegek kibovitese, 50 felett vagyok igy esetleg egy e-bike-al meg bevallalnak nagyobb emelkedosebb kirandulasokat is, talan 70-80 km oda -vissza. Most a decathlonnal lattam egy szimpatikus bringat viszonylag olcson.
Maga modell ahogy latom 2026-os tehat nyilvan nem varok errol tapasztalatokat, inkabb csak a marka, motor, nyomatek, akku ami benne van, arrol esetleg valami velemenyt ha adna valaki nekem mint laikusnak. Sajnos nekem ezek az ertekek semmit nem mondanak, es ahogy irtam nem celom a hardcore felhasznalas, nem rohannek bele egy 1,5-2 millas kategoriaba , de az ilyen temus 2-300 ezres pedalszenzoros csodakban sem szeretnek csalodni. Ezu amit kineztem szerintem megfelelo lenne a celra.Ja es tudom letezik mas is mint mtb, de nekem ez tunik a praktikusnak ezt szoktam meg, ezert nem is nezelodtem ilyen trekking, gravel stb.. modellekben.
A bringa amit nezegettem pedig ez lenne: [https://www.decathlon.hu/p/elektromos-mtb-29-e-expl-140/_/R-p-359579]
Koszonom ha olvastad! -
fesii
aktív tag
Sziasztok!
[MileCity1 26" E-Bike] Ezt a biciklit néztem ki a páromnak. Gyerekülést szeretnék tenni rá és közbe elbiciklizni játszótérre stb... Német elég dombos ezért kellene az elektromos rásegítés. Ennek elég sok és jó értkékelése van.
Ennél olcsóbb lehetőség vagy ár/érték arányban megfelelőbb biciklit tudtok javasolni? Vagy ez megfelelő? -
arcitec
addikt
válasz
arcitec
üzenetére
Apropó, ha ellenben chip tuningolt a pedellec, akkor bőven mehet akár 32km/h óra felett is. Ami szintén tartóság csökkentő tényező. Bár ha 25km/h felett kikapcsol a rásegítés akkor nem tuningolt, de ha minden igaz ki-be lehet kapcsolni a "Walk" gombal. Elvileg, ahogy utána olvastam még ettől is lehetne hibaüzenetet kapni, ha olyan a Bosch rendszer, hogy figyeli a körülményeket. (pl 25km/h óra felett megy a rásegítés). Szóval ha nincs megoldás, vigyed el egy jó szervízbe és ott tutira megoldanak neked mindent ...
-
arcitec
addikt
Mondjuk, ha így használod úgy is előbb utóbb nem csak az akkut, hanem az egész hajtásláncot ki fogod nyírni rövid időn belül. Pláne ha kiírja, hogy válts vissza.
Persze használhatod turbóban is ha neked úgy jó, de annak súlyos ára lesz. Ez van.
Elvileg - és nem bántás, csak ez az elmélet és persze a helyes gyakorlat is - úgy kellene használni mint egy normál bringát. Tehát váltasz, ha nem elég a nyomaték a haladáshoz.
A rásegítés meg akkor ha megfelelő "mechanikai" fokozatban vagy, de kellene még izom erő. Na ekkor kell szintén a megfelelő fokozatú elektromos rásegítés. Tehát rásegítés és nem csak az elektromos hajtás mert ügye akkor már akár motor lenne. Ilyen használat mellett lehet legtovább az elektromos és a mechanikai hajtást legtovább életben tartani.
Amúgy lehet kontakt hiba a probléma forrása - és nyilván a legnagyobb igénybevételnél jön ki - pláne, hogy kijelzőt cseréltettél, ahhoz nem tudom kábelt is kellet-e cserélni vagy csak csatlakoztatni kellett, de nagy esély van rá, hogy elsőre ott kellene kutakodni.
Ja és még a 25km/h max rásegítésig az Pedellec, 32 az EU-ban nincs, hanem a max. 45km/h rásegítés de az már S-Pedelec és állandó világítással bír ki sem lehet kapcsolni és még rendszám tartó is van/lehet rajta. -
mahoni
tag
900 km van a bicóba, nem rég vettem használtan. egyenlőre még csak "Turbo " módba csinálta. egyébként pl az lehet h írja a kijelző h Shift Down és nem váltok vissza és túlterhelem ? az is fura h úgy adták el h 32kmh a rásegítés de 25 felé akárhogy tekerek nem megy... mivel terhelném túl h megyek 25 el?
országúton legnagyobb rásegítéssel?
a Dashboard teljesen új mert színes kijelzőt kértem kiox 300
holnap kipróbálom kisebb rásegítésekkel -
parandroid
félisten
Ha rákeresel itt a topikban az altalam írt hozzaszólasokban a noko kifejezesre, akkor talalsz reszletesebb beszamolót, hátha segít.
p
-
m72
tag
válasz
parandroid
üzenetére
300 EUR most a Sram váltás felára, ezt egy kicsit erősnek érzem. Majd megkérdezem, hogy a Grinta ennél a bringánál is Sunracet takar-e? 156 cm magassághoz kell a bringa, nem hiszem, hogy így meg merem majd kockáztatni az M méretet. Köszi az infókat!
-
parandroid
félisten
Sram Apex. Akkor meg csak ez volt. Próbaltuk mindkettőt (Frankfurtban az Eurobike-on voltak kint, lehetett tesztelni). Ha akar csak kis emelkedő is van, akkor sokkal rugalmasabb a váltós rendszer, ezt párom is rögtön érezte. A masik váltót nem ismerem. Amugy ja, nekünk is a női vazas van belőle, narancs színben.
Meretezessel kell meg vigyazni, inkabb a nagyobbat vedd, parom 165cm/55kg, de az S egyertelműen kicsi volt, az M neki a jó méret. Amúgy vicces módon az en 175 centimhez is passzol még, bár úgy kicsit sportosabb, előrehajolósabb.
p
-
m72
tag
válasz
parandroid
üzenetére
Egyre inkább a NOKO-t látom a befutónak. Nem is igazán van alternatívája női vázzal. Gondolom Te váltósat vettél. Ha igen, akkor Sram vagy Grinta (Grinta=Sunrace???) váltással?
-
Két tipp:
- Túl nagy neki a kivett teljesítmény, és valami önvédelmi rendszer azelőtt triggerel, mielőtt a rendes leszabályozás belépne. Csak legnagyobb rásegítés-fokozaton jelentkezik?
- Elveszti a kapcsolatot a motor a vezérlő dashboarddal. Nekem volt ilyen hibám, teljesen megmakkant a dashboard, csak bekapcsolni lehetett, aztán a rendszer 30 másodperc múlva kikapcs, mert azt hitte, nincs dashboard. -
DigitXT
félisten
Elsőre én akku hibára gondolnék. Bár ha telibe elmegy az áram, akkor nem köszönne el. (Esetleg annyira beesik a feszültség, hogy már úgy gondolja, hogy ő most megy aludni.)
Szerk: utóbbit is okozhatja akku hiba, pl. eltört benne egy összeköttetés, emiatt lesz egy gyengébb sor, amin nagy terhelésre nagyon beesik a feszültség. De miután kikapcsolod, természetesen ez megszűnik. Visszapattan a feszültség, és simán bekapcsolható.
(Első körben rámérnék az akkura, hogy mennyi az annyi, sőt, ha lehet, menet közben is... Amennyiben semmi nyoma feszültségesésnek, akkor persze lehet teljesen más baja.
) -
mahoni
tag
mitől lehet h Bosch 4. gen motoros bicó mikor nagyobb sebbeléggel tekerek legnagyobb rásegítésnél simán kikapcsol... (rendesen kiírja az elköszönő szöveget ) megnyomom a gombot újra bekapcsol ? ezt ma 10 km -en eljátszotta 10 x ... eddig sose...
-
-
fungi
aktív tag
válasz
sagesz93
üzenetére
Amíg nem jön nálam okosabb: 5 éve vásárolt E6100-as CTM Shimanos biciklivel /60 NM/ kb 40 Nm-es fokozaton fel tudok menni meredekebb budai emelkedőkön is /60+ évesen/ edzettség és útfüggő hogy az E5000 mire elég másnak. Később lett Boschos bicikli is a családban, hasonló nyomatékkal, nem érzek nagy különbséget, mindkettő jó. A Boschra azt mondják hogy sokkal egyszerűbb szervizelni itthon mint a Shimanot, nekem még egyikkel sem volt gond eddig. Mai eszemmel inkább Boscht vennék, de csak a szervizelhetőség miatt, tetszik a Shimano is.
-
sagesz93
addikt
Sziasztok, ez a Kellys bringa mennyire ajánlott megvételre? [link] a Shimano rendszerek is jók, vagy a bosch mellett labdába sem rúghat? Alapvető célom nettó 400 ezerig venni valamit, ami egyre esélytelenebbnek tűnik, ez az ami kicsit közelít hozzá.
-
DigitXT
félisten
Hát ezt majd a topiklakók megmondják, egy DD motor gondozásmentes, nincs benne olaj. Mondjuk segíti a hűthetőséget, ha van valami közvetítő az állórész és a külvilág között: én anno megvettem a Grin Technologies Statorade fantázianevű folyadékát, ami megegyező tesztkörülmények között mintegy 40 fokkal csökkentette a motor hőmérsékletét, így ezzel képes az volt egész úton tartani a max. teljesítményt, nem volt szükség leszabályozásra...
Ui: amúgy a hivatkozott cég kifejezetten e-bike hajtásokkal foglalkozik, szóval nem is OFF.
-
DigitXT
félisten
Én úgy tudom, hogy igen, de relatív, hogy mi számít kisebbnek: bőven léteznek kicsi DD motorok is, csak nem kerékpár meghajtásra, hanem pl. roller, ahol a kerék jóval kisebb, ilyenkor ugyanis a kisebb kerékméret okán nagyobb lesz az adott sebességhez tartozó fordulatszám (így nem lesz annyira rossz a hatásfok, mint ha nagyobb kereket hajtana).
Ezen felül az elvárt teljesítmény szinttől is függ, hogy mekkora kell legyen a DD motor... (Lényegében mindnek a hűthetőség ad egy felső határt, ami kis méretben rosszabb.
) -
m72
tag
Az nem baj, ha érvelsz, sőt....... Köszi a tippet. Nézegettem az agymotorok felépítését, jellemzően azért egy bolygómű van bennük, ahogy látom. Bár a NOKO kapcsán az FSA felépítéséről semmilyen rajzot, jobb leírást nem találtam. Ettől függetlenül szimpatikus megoldások, az nekem nem probléma, hogy kevésbé divatosak. A Fiidot nézegettem, a legnagyobb problémám a súlya, de a kínai motor is kevésbé tetszik. Lehet, hogy sznob vagyok, de agymotorból azt hiszem maradok az FSA/Mahle párosnál attól függetlenül, hogy lehet a jobb kínaival sincs baj. Néztem Meridát is, de nem találtam eddig "női" vázast.
-
ZolkoW
őstag
nem érvelek, de az agymotorokban tudtommal szinte semmi nincs, csak egy álló- és egy forgórész, legalábbis mechanikusan nagyjából ennyi, nincs benne egy halom (műanyag.. sem fém) fogaskerék.
A Fiido még fel szokott merülni, meg akik nálam jártak megnézni a NOKO-t, végül Meridát vettek, azt hiszem, az is valóban versenyképesnek tűnt, és ők a magyar szerviz miatt választották. -
m72
tag
válasz
parandroid
üzenetére
Nem akarok én rajta semmit javítani, de úgy látom, a középmotorok azért jellemzően nem mennek el pár tízezer km-t, ezekről meg nem igazán hallottam semmit. Mondjuk ha nincs az agymotorban bolygómű, hullámhajtómű vagy valami más áttétel, akkor jóval egyszerűbb tud lenni az agymotor, de pl az FSA-ról nem nagyon találtam rajzot, amin látszana, hogy hogyan épül fel. A Noko mellet tudsz még ajánlani bringa márkákat, amiben jjobb agymotor van? A Momentumot néztem, de mint azt itt írták is, nincs belőle alacsony átlépésű váz. A Mahle oldalán néztem, hogy milyen paripákba teszik a motorjukat.
-
parandroid
félisten
Partízezer km-t elmennek ezek mindenfele szervíz nélkül, mit akarsz rajta javítani? Ha meg tönkremegy, akkor sajnos teljes motorcsere, de nem hallottam meg ilyenről, őszinten szólva. De a közepmotornal ugyanez van. A leadott teljesítmeny a te szinteden olyan mindegy, ahol erősebb motor kell, azok a 25 kilós, össztelós trail, meg enduro gepek. Aszfaltra, trekkingnek ez is sok. Amin tudnak spórolni a sullyal, az a kisebb akku mellett az epítes maga, meg hogy elhagyjak a teleszkópokat, amik önmagukban is sarnehezek.
p
-
m72
tag
válasz
parandroid
üzenetére
Ajándékba szeretnék venni villany bringát alacsony átlépésű vázzal. Semmi tapasztalatom nincs az ügyben, kb. 15 métert mentem valami MOL BuBi szerű "tankkal". A felhasználást leginkább túra trekking/fitnessnek írnám le, az aszfaltot csak végszükség esetén hagyná el a bringa, ha valamihez csak földúton vagy murván lehet eljutni. Eddig meg sem fordult a fejemben az agymotor. A súlypont probléma számomra nem lényeges, viszont felmerült bennem néhány kérdés. Fontos lenne számomra a súly, mert tetőn szoktam vinni a bringákat, így a 25 kilós vasak szóba sem jöhetnek. Utánanéztem, az agymotoros hajtás is kb. 4 kg, mint a középcsapágy helyére épített motoros. Mitől tudnak az agymotorosok ilyen könnyűek lenni? Úgy láttam, az agymotorok 30-40 Nm nyomatékot tudnak, míg a középre építettek jellemzően 60 Nm fölött, ráadásul az utóbbiaknál tudom a kerékhez képest az áttételt változtatni a váltóval. Nem limitált az agymotor használhatósága emiatt? Nagyon drága bringával nem tervezek, de az 1500-2000 eurót rászánnám. A Bosch és Yamaha vonalon van a környéken szerviz, viszont FSA/Mahle szerviz ahogy néztem kb. az országban sincs. A meglévő családi analóg flottát a villák, kerékcentírozás kivételével javítgatom, többé-kevésbé a szerszámaim megvannak, de a villany hajtást információk és célszerszámok hiányában nem nagyon erőltetném. Van az FSA/Mahle párosról valami szerviz infó, tapasztalat?
-
motown5l
senior tag
Sziasztok. Tudja esetleg valaki, hogy a defekt javító folyadékot mivel lehet eltavolitani a vazrol? Defektet kaptam, pár hónapja, és ki nyomta a vázra...
-
Tukolp
aktív tag
Na,
Hosszas agyalásaim közepette e 3 kerékpárról gondolkodom-tam, szerintetek melyik a legfaszább ?:
comparehttps://www.giant-bicycles.com/hu/fathom-eplus-3-2024xxl https://www.bike-discount.de/en/cube-reaction-hybrid-one-800-blackline
https://kellysbike.com/hu/e-hardtail/tygon-r10-air-p-magic-green-29-725-wh_10721
Melyik a nyerő pick ? -
Tukolp
aktív tag
Amúgy én meg most itt a méretezéssel vagyok kicsit, bajba, látom némely bicikli L-XL-XXl-be van méretezve, némely pedig, 55-62-64 cm-be, most pl. én aki 193-4 cm magas, neki mi kell ? XXL-re gondoltam, de pl. cm-be az hogy jön ki ?
-
parandroid
félisten
Bocs, most visszaolvasva, nem egyértelmű, és összemosódik a kettő, de az FSA, és a Mahle nagyon nem a temus szintű kinai motorok, ezek kimondottan felső polcos cuccok. Bafangot, meg egyeb ilyen utóloag szerelt kókálmányokat én sem mernék bevállalni, meg ajanlani sem.
Közben továbbolvasva, többiek is tisztázták. Gbors-hoz annyit tennek hozzá, hogy próbáltam 6-7e eurós, top felszereltségű, karbon cannondale, es orbea graveleket Mahle hátsó agy motorral, brutális, hogy mekkora élmény vele menni, es megoldjak az egész gépet 12kg körül.
Friczynek is igaza van a súlyelosztásban, főleg akkor venni észre, amikor átemeled valamin a bringát, de nejem FSA-s pedelecje 14,5kg felszerelve, a nem motoros cross trekkingje sem sokkal könnyebb, csak ugye azt a jobb súlyelosztás miatt könnyebb emelgetni,
Egyébkent ezek a minősegi FSA/Mahle cuccok, középkategóriás Shimano/Sram váltóval, és Shimano hidraulikus fékkel is benezegetnek gykran 1500-2000 euró közé, ennyit sajnos erre rá kell szánni, minden más már kompromisszum.
p
-
Friczy
senior tag
válasz
AsusBoy
üzenetére
Hátsó keréken elhelyezett motor lehetséges hátránya a súlyelosztás, alapvetően előnyösebb, ha a nagyobb súly középen van - nem túl nagy hátrány, de hátrány. Másik hátránya, hogy defektjavítás, kerékcsere esetén a kerék kivétele/visszarakása némileg több figyelmet igényel - le kell csatlakoztani a motort. Ezzel szemben előnye lehet, hogy kevésbé veszi igénybe a láncot, mert a motor nem terheli.
-
válasz
AsusBoy
üzenetére
A C11 pedálszenzoros, én azt nem venném, viszont a C11 Pro nagyon hasonló és nyomatékszenzoros, akkor már inkább az. Vszleg Mivice motor van benne, mert a nyomatékszenzor is Mivice - nem egy FSA, de nagyon rossz dolgokat nem láttam róla.
Mondjuk az áttételezése érdekes a bringának (52-28 a legkisebb), de gondolom úgy vannak vele, hogy úgyse használja majd a delikvens rásegítés nélkül
Középmotor: sztem itt inkább arról van szó, hogy a hátsó agymotor eléggé hozzákonvergál a kínai (pedálszenzoros) bringákhoz a köztudatban, pedig a kolléga által említett FSA vagy Mahle motorok pont ugyanúgy minőségiek, mint a középmotorban a Bosch. A Mivice nyilván nem ez a szint, de pl. középmotorban a Bafang sem Bosch. Egy hátsó agymotoros nyomatékszenzoros bringa teljesen jó a legtöbb célra, sőt, megkockáztatom, hogy light sporthoz besegítésre jobb is.
-
sagesz93
addikt
válasz
AsusBoy
üzenetére
Én is sokat lesegettem, most végül Onesport OT07-et rendeltem a páromnak, BAFANG középmotoros(ezt elvileg itthon sokat ismerik/javítják is), ZOOM hidraulikus fékek, meg neki ez a váz forma tetszett, én is Allegro.hu-n találtam legolcsóbban, ahogy itt alattam írták), remélem be fog válni. Van feketében is, úgy szerintem vállalható férfi szemmel is.
-
tekk
tag
válasz
parandroid
üzenetére
Két hete vettem hosszú agyalás / tesztnézegetések követően egy KTM Cross A410 e-bike-ot felszerelt változatban, szerintem életem egyik legjobb vásárlási döntése volt. Korábban kínai modelleket néztem (eleglide, touroll), és jó hogy itt a fórumon is lebeszéltek róla, a Bosch rendszer hibátlanul és zajtalanul teszi dolgát, a hidraulikus fék fog ahogy kell, a crossosabb kivitel, szélesebb gumik pedig jó szolgálatot tesznek a szegedi kátyús utakon, nem utolsó sorban megnyugtató a 3 év garancia.
-
parandroid
félisten
válasz
AsusBoy
üzenetére
Ennyi pénzért tök korrekt ez a fildo. Hátsó agy motor teljesen rendben van, bár itt nem látni a típust, gondolom, valami kínai. FSA, vagy Mahle szokott lenni a jobb cuccokban. Középmotornak MTB-nél van értelme, trekkingen, vagy túrázós bicajon teljesen rendben van az agymotor is. Sőt, komolyabb gyártók graveleker, meg országúti/fitness bringákat is csinálnak agymotorral.
Itt az egyetlen hátrányt a súlyban látom, 25kg azért brutál, persze ilyen felszereltséggel, meg ekkora akkuval nyilván nehéz. Ami még fura, hogy 500-as akkuval sem merték ráírni a 100km hatótávot. Nejem Noko-ja a 250-esselmis tud ennyit.
A másik kérdés meg hogy vanon a fék milyen lehet. Hidraulikus az jól hangzik, de ehhez a súlyhoz nem árt valaminkomolyabb. A váltó az full fapad, szóval a fék sem valószínű, hogy prémium itt. Persze megintcsak: ennyiért ez sem rossz…
p
-
AsusBoy
senior tag
Momentum Voya váza nem tetszik neki.
Inkább a "női" vázas modellek jöhetnének szóba nála a könnyebb fel -le szállás miatt.
[link] Fiido C11 vélemény?Fater mondta , hogy az ismerőse a középmotoros bringákat ajánlotta neki amik BOSCH motorosak.
Milyen előnye vagy hátránya van egy hátsókereken elhelyezett motornak vagy ami középen van ? -
válasz
AsusBoy
üzenetére
Akkor érdemes nyomatékszenzoros bringát venni. A kínai cuccok kevés kivétellel pedálszenzorosak.
Újan nem valószínű, hogy találsz ilyen bringát, hacsak nem fogsz ki valami extrém akciót. A legolcsóbb, amit tudok ajánlani, az a Momentum Voya (430e), bár az ilyen hip urban cuccként van marketingelve, nem tudom, édesapádnak mennyire lenne az esete
Használtpiacon érdemes körülnézni, ott biztosan van 300-ért normális gép - nyilván a használt cuccok minden kockázatával.
A harmadik lehetőség egy meglévő bringa átépítése, pár szaki foglalkozik ilyesmivel. -
sagesz93
addikt
Ezt most én is megfigyeltem, pont bicikli rendelés előtt álltam, és 1-2 webshoppal emailezgettem, most a héten akartam leadni a rendelést, de hiba volt várni, az egyik helyről írták is, március 1-től emelkedtek az árak.(csak ezt múlt héten nem közölték, hogy rendeld most paraszt mert drágulni fog) Ez olyan mint a nyaralás, a főszezon mindig drágább....
-
Tukolp
aktív tag
Hát srácok ez msot elég sz@r rage commment lesz de elég szarul érzem magam szóval leírom hátha más nem szívja meg úgy mint én.
Szóval beraktam a bicót a kosárba, mondom jólvan akokr megrendelem, megjött a fizu ma minden oké ,mehet az order, erre ahogy processseltem volna a paymentet mondom egy utolsót csekkolok már a kosárra hogy minden tutin benne van-e.
Erre bakker eltűnik a bicikli, mondom mi a fene, ráfrissítek még egyszer, hát ez nincs ott...
Azán megnézem a bicikli linkjét (mert elküldtem egyik ismrősnek) aztán már ott sincs meg csak az Xl-es verzió )nekem xxl-es kell), ráadásul drágábban....
Na akkor most mi van, ne mondjátok nekem hogy már az utolsó pillanatokban is változtatgatunk árakat meg mittudomén. ez elég sz@r már nem azért...
És nagyon nincs is másik XXL-es méretben.
Gratulálok a boltnak meg a sz@r webshop managementnek...
www.bike-discount.de volt amúgy -
válasz
AsusBoy
üzenetére
Első kérdés: közlekedésre szánja, vagy kicsit megsegített sportnak?
300-ért újan elsősorban kínai cuccokat lehet kapni, amik inkább viselkednek elektromos mopedként, mint kerékpárként. Vannak közöttük vállalhatók (az Aliexpress-es választékot konkrétum nélkül nem sorolnám ide), de nagyon sokat nem érdemes várni tőlük. -
AsusBoy
senior tag
Sziasztok!
Apukám nemrég nyugdíjba vonult, és szeretne egy elektromos kerékpárt magánhasználatra. Az útvonal, amin tekereni szeretne, dombos, emelkedős területen halad ki a lakott területen kívülre, majd bringaúton tér vissza — összesen kb. 20 km kör.
A keretünk nagyjából 300 000 Ft körül van.
Milyen e-bringákat tudnátok ajánlani ebben az árkategóriában?Illetve nézegettem Aliexpressen is elektromos bicikliket — ezek mennyire megbízhatóak szerintetek?
Köszi!😊
-
sz.zs.
őstag
Sziasztok! Yamaha PW-X2 motoros Haibike biciklinél működik valahogyan az amerikai régióra való átállítás ( 32 km/h “tuning” )? Speedbox tudom, hogy van hozzá, de más megoldást keresnék inkább.
-
goldnarmz
aktív tag
-
Atos23
senior tag
Okés, köszi a válaszokat!
Legutóbb Turbo Levo-t vettem a Bikexpertből, ismerős szintén. Neki volt nem rég valami pár hónapon belül jelentkező problémája, simán rámondta a kérdésére az eladó, hogy két év gari van a bringára, nem három (a kopókat természetesen nem számoljuk).
Szóval nagyon nem pozitív, ha bármely márka bármely magyarországi boltjának bármely eladója azt terjeszti, hogy a 3 milliós Ebike motorjára és akkujára csak két év gari van. Legyetek ti is résen ezzel

-
Tukolp
aktív tag
Amúgy valahol olvastam hogy ha valaki elektromos például biciklit vesz, kaphat valami pénzt "vissza ?" vagy támogatást ? vagy létezik egyáltalán ilyen ?
-
az egyetlen különbség a pedelec-ek szavatosság/jótállás témakörében az, hogy ezekre nem vonatkozik a 30 napos "meg kell oldani" határidő.
[link] 5. § (8) Az (5)–(7) bekezdés előírásai az elektromos kerékpárra, elektromos rollerre, quadra, motorkerékpárra, segédmotoros kerékpárra, személygépkocsira, lakóautóra, lakókocsira, utánfutós lakókocsira, utánfutóra, valamint a motoros vízi járműre nem vonatkoznak. -
válasz
sagesz93
üzenetére
Sajnos nem ismerek ilyet. A bringavásárlás önmagában nem könnyű műfaj, ha az ember átgondoltan akarja csinálni, az elektromos aspektus meg tovább nehezíti a dolgot.
City jellegű használatra esetleg a Momentum Voya-t tudom javasolni, van belőle szíjas (E+2) és hagyományos láncos (E+3) változat, és alig drágább, mint a kínai csodák. -
Atos23
senior tag
Van esetleg arról információtok, mi a nagyobb értékű Pedelec bringák garanciájára vonatkozó aktuális szabályozás?
Ha veszek egy 3-4-5 milliós Pedelecet normális, magyar, üzlethelyiséggel rendelkező, nem szürkeimportos boltból, arra érvényes a 3 éves sávos garancia? Motorra és akkura is? Vagy mivel nem egy szimpla műszaki cikk, hanem jármű, akkor nem érvényes rá? -
válasz
sagesz93
üzenetére
Saját tapasztalatom nincs, de ezt a konkrét típust nagyon elkerülném az Ananda motor miatt. Egy review-ban azt olvastam, hogy a motor max teljesítménye 350W, és amikor ezt eléri a user, akkor a motor önvédelemből szimplán kikapcsolja a rásegítést pár másodpercre. Vagyis amikor az ember ezerrel nyomja valami durva emelkedőnek felfelé, akkor esetleg hirtelen elszáll az erő.
Általában is a kínai bringákkal érdemes óvatosnak lenni, de ha már egyszer azt, akkor érdemesebb olyan motorral venni, aminek van valamennyi nemzetközi pedigréje (pl. Bafang). -
sagesz93
addikt
Sziasztok, páromnak Onesport OT05 Pro-t tervezek venni, valakinek van valós tapasztalata esetleg, megvehető kerékpár, vagy teljesen felejtős? Illetve árban most olyan 800-850 eur körül elhozható(aliexpressen 810, hivatalos oldalon 849), lehet ez még olcsóbb a tavasz folyamán, vagy inkább drágulás várható?
-
Runner_fxr
addikt
A Cube-nak van rá megoldása, gyári ACID kiegészítőkkel.
Pont ezért ajánlottam a Bosch rendszert, mert ennek a legjobb a szerviz háttere, nem csak nálunk, hanem az egész világon. Bosch hozzáférése a legtöbb kerékpárszerviznek van, de amúgy nem jellemző, hogy túl sok gond lenne vele. Persze az ördög nem alszik, bármi el tud romolni.
Ha elromlik a motor, akkor a garanciális időn belül kapsz másikat, ez most 3 évet jelent. Viszont mint fentebb már írtam, ha te ezt a bringát megrendeled a német webshop-ból, akkor ha betolod egy random kerékpár szervizbe, az nem fog neked ingyen ügyet intézni. Mivel a bringát nem nála vetted, nem ő keresett rajta, értelemszerűen nem fog körbe ugrálni a garanciális ügyeddel kapcsolatban, némi költséggel járhat például egy garanciális motorcsere. Vagy küldheted vissza a németeknek, de ezt azért igyekeznek elkerülni, épp ezért előfordul, hogy az esetleges munkadíjat megtéríti neked a webshop, ha felveszed velük a kapcsolatot egy ilyen ügy kapcsán. És azt is kalkuláld bele, hogy megjön dobozba a bringa, ezt azért célszerű úgy át is adni egy kerékpárszerviznek és üzembe helyeztetni velük, illetve lepecsételtetni a garancia füzetet. Tehát webshop olcsóbb, cserébe lesznek plusz költségek. Kerékpárbolt kicsit drágább, cserébe helyben intéznek neked ingyen üzembe helyezést és garanciális javításokat is. Mindennek van előnye, hátránya. -
Tukolp
aktív tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Jó lesz,
Még annyi kérdés hogy esetleg "csomagtartót lehet-e rá tenni ? vagy lámpát, sárvédőt ? csak mert nem nagyon láttam rajta a "lyukakat" ahova fel lehetne csavarozni.
Még 1 kérdés, hogy mik a tapasztalatok, milyen customer service ? Például ha lesz valami hogyan szervizelem ? egyszerű biciklis dolgokkal szerintem nem lesz baj, azt helyi biciklisbolt is megoldja, de mondjuk a bosh cuccokat szervizelik-e ? Itt van olyan bolt a városban aki árul ilyen bicikliket, gondolom szervizelik is de nekem kell fizetni, ami belefér, de mégis pl. ha mittudom én elromlik a motor, hogy megy a garancia ? Vagy hogy "szokták" ezt csinálni ? -
Runner_fxr
addikt
Igen, ezzel már el lehet túrázgatni az erdőben.
Szerintem neked ebből a vázból XXL kéne.
Gázkar? Az meg minek? Ez nem robogó, hanem kerékpár.
A Bosch rendszer elég zárt, szóval bütykölni nem lehet, de cserébe nagyon megbízható. Amúgy fogalmad nincs róla, hogy ez a motor milyen erős Turbo vagy EMTB+ módban. Nem fog kelleni a gázkar, abban biztos lehetsz.
Ugyan úgy kell rendelni mint minden más, hasonló weboldalon. Ami az árat illeti, azért 150 euro mert te egy E-Bike-ot készülsz rendelni. Amúgy 6 euro a szállítás egy kisebb alkatrész esetében.
-
Tukolp
aktív tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Na akkor viszont ennek kell a tutinak lennie, ez lesz legközelebb a "fatbikehoz" ami még normális is, esetleg rakok majd rá sárvédőt meg lámpát, egyellőre.
https://www.bike-discount.de/en/cube-reaction-hybrid-one-800-blackline
193-4 cm vagyok és kb 80 kiló úgyhogy nem is tudom lehet az xxl-el járnék a legjobban.
Viszont kár hogy nem lehet "bütykölni" pl egy gázkar nem lenne rossz

-
Runner_fxr
addikt
A Hybrid elnevezés a Cube-nál csak arra utal, hogy elektromos kerékpárról van szó, ahogy előttem is írta Friczy. Műszaki szempontból az a Cube amit kinéztél, kb ég és föld ahhoz az Aventon nevezetű csodához képest. A Cube-ban gyakorlatilag a legmodernebb, legjobb pedelec rendszer van, amit csak kapni lehet, míg abban a másikban valami noname sz.r. De ha meg akarod magad szivatni és van 1500 euro-d amit szeretnél az ablakon kidobni, akkor vedd meg az Aventon-t nyugodtan.
Bár hozzáteszem, egyik kiszemelted sem erdőbe való kerékpár, ezek aszfaltra és normál minőségű föld utakra lettek kitalálva. -
Friczy
senior tag
A hybrid mindössze a Cube fantázianeve az e-bike-ra. Minden Cube e-bike nevében benne van a hybrid, nyilván arra utal, hogy rásegítéses, tehát te is hajtod és a motor is. Szóval semmi extra. A felszereltsége alapján (sárvédő) kicsit trekkingesített holmi, de nem néztem meg jobban a vázgeometriát.
-
Tukolp
aktív tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Nagyon köszi a tippeket és a tanácsokat, komolyan elgondolkoztam hogy innét vennék valamit, anyi amúgy hogy néztem ezekről a biciklikről videókat, de ott mindenki szuper speedbe tolja ilyen erdős-köves utakon, nemtudom én egyellőre inkább kicsit iylen chillesebb "túrázásra" gondoltam, viszont ha épp betonon megyek ott meg nem ártana mondjuk a saebesség, nomeghát azért linkeltem legelőször azt a fatbikeot, mert eléggé rá vagyok pörögve
. De persze való igaz amiket hallok és olvasgatok hogy azért éles különbség van a 2 fajta közt, mint hogy ugye az e-mzb és az e-fatbike, amit épp hogy nem is annyira használnak erdőzni mint pl. egy mondtit. Viszont tény hogy ültem azon az Engwe-n és elég kényelmes volt, nemtudom az e-monti megoldható-e valami hasonlóra.
Bár valami azt súgja hogy döntenem kell majd a kettő között.
Ezt néztem amúgy :
https://www.bike-discount.de/en/cube-nuride-hybrid-pro-800-allroad-black-n-bronze
kérdés mi az a hybrid, tippem az lenne hogy mtb- és trekking keveréke.
de hogy őszinte legyek, valami ilyesmitől se rekednék vissza :
https://www.aventon.com/products/aventure2-ebike?variant=42255489466563
elég menőn néznek ki azok a nagy disznó kerekek szerintem
Bár épp pont ez a modell lehet nem elérhető európában, de ahogy láttam lehet fognak jönni európába is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 75QNED86T3A / QNED / 75" - 164 cm / 4K UHD / 120Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- AKCIÓ! Asus ROG Strix B450F R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Zalman S2 TG TT 650W
- 27% - Gamemax GAMER PC! 7500F / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB SSD /
- Apple iPhone 15 Pro Max Blue Titanium 512GB használt karcmentes 100% akku 6 hónap garancia
- 27% - ASUS ROG Strix XG27UCG IPS Monitor! 3840x2160 / 160Hz / 1ms / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti.
Rollereknél ugyanez a probléma felmerült. Ott nálunk is már az 1000W csúcsteljesítmény felé kacsintgat a jogszabály tervezet... Ez amúgy korrekt, mert emberi erő ott nem játszik. Sőt, még megengedőbb is, mint pl. a

)