Hirdetés
-
27750 - 27601
27750 - 27601 27600 - 27501 27500 - 27401 27400 - 27301 27300 - 27201 27200 - 27101 27100 - 27001 27000 - 26901 26900 - 26801 26800 - 26701 26700 - 26601 26600 - 26501 26500 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
őstag
Nyáron is jó a körte ( enni , gyümölcslé, befőtt , és a többi megy a pálinkába
) Bosch Kobakom van termő is ( elég későn fordul termőre , most is van egy 4 éves és az idén se termett ) , Conferece helyett nekem a Fetél Apát [link] jobban bejött !
Megint volt 3 mm eső délután , és holnapra is ígérnek még egy kicsit , csak nagyon hidegek vannak éjszaka , biztos elszabadulnak a gombás betegségek ! -
soldi3r
veterán
Inkább körte és őszibarack lesz régi Román fajta , a szilvák rezisztensek lesznek és egy Cacanska Rodna amit kostoltam már és egy nagyon finom ( édes ) szilva , itt van ez a körte [link] ( ezt a nyári köreték kilályának nevezik ) , vagy ez a macska fejű
körte [link] , ez a két körte nagyon jól porozzák egy mást , de itt van a Kirgiz egy régi orosz fajta [link] , egyik leghosszabban tárolható körte hűvös helyen mint például a pince !
Google szépen lefordítja az oldalt !A Cacanska klónok elég fogékonyak a vírusra, cserébe kb mindegyik finom.
Nyári körte nekem értelmezhetetlen, az alma és a körte nálam téli gyümölcs
Azokból pedig a Bosc Kobak és a Conference a bevállt. -
H-Zol
őstag
Sokszor mondtam már, kajsziból és szilvából a "Régi immunos Román fajtákat" felejtsd el. Az újabbakból a Sirene és a Sulmona ami jó lehet, nekem az elsőből van 2, de ezek valószínüleg nem toleránsak. A Farbalytól (júl. vége) jóval későbbi az azonos családból származó Farlis és a Farclo (aug. közepe), már ha ez a lényeg, de a virágzás idejét az érési idő nem befolyásolja. Az 2 héten belül lezajlik mindegyiknél. A vírus rezisztenciája megkérdőjelezhető, van akinek már megkapta. Ha pedig inkább ez lenne a lényeg, akkor esetleg nézd meg ezt.
Inkább körte és őszibarack lesz régi Román fajta , a szilvák rezisztensek lesznek és egy Cacanska Rodna amit kostoltam már és egy nagyon finom ( édes ) szilva , itt van ez a körte [link] ( ezt a nyári köreték kilályának nevezik ) , vagy ez a macska fejű
körte [link] , ez a két körte nagyon jól porozzák egy mást , de itt van a Kirgiz egy régi orosz fajta [link] , egyik leghosszabban tárolható körte hűvös helyen mint például a pince !
Google szépen lefordítja az oldalt ! -
H-Zol
őstag
Nekünk megint csak annyi jutott , hogy tuléljék a tavaszi vetések , és most nézem , hogy a jövőhét vége felé már 37-8 fokokat mutat ( durva ez a nagy hőingadozás , ez is stresszeli a novényeket ) !
-
soldi3r
veterán
6 darab tél elején ültetett ( valószínű a faiskolában kiszáritották a gyökereit ) gyümölcsfám ( mind körte ) nem fogta meg , egy 20 + éves kajszín fám is kiszáradt tavasszal , van még három vírusos idős kajszín fám amik túlkotődnek , vagy elfagytak , most rengeteg van rajtuk , de szilva nagyságú, és három nyári ( csörgő almának hívják heileg ) alma , egy két fa ameikek sehová nem mennek , úgyhogy ma újra gondoltam és ezeket nyár végén kivàgom és új telepitések lesznek ( de a múltkor már írtam ) !
Régi immunos Román fajtákat veszek és pár újfajtát is , de azok is elkenàloak , őszibarack , szilva , alma , kajszi egyik leg kesejebbi ami létezik [link] , és sok fajta körte , holnap pontosan felmérem a terepet , de ahogy saccolom 25 fát biztosan tudok ültetni !Sokszor mondtam már, kajsziból és szilvából a "Régi immunos Román fajtákat" felejtsd el. Az újabbakból a Sirene és a Sulmona ami jó lehet, nekem az elsőből van 2, de ezek valószínüleg nem toleránsak. A Farbalytól (júl. vége) jóval későbbi az azonos családból származó Farlis és a Farclo (aug. közepe), már ha ez a lényeg, de a virágzás idejét az érési idő nem befolyásolja. Az 2 héten belül lezajlik mindegyiknél. A vírus rezisztenciája megkérdőjelezhető, van akinek már megkapta. Ha pedig inkább ez lenne a lényeg, akkor esetleg nézd meg ezt.
-
ncc1701
veterán
Meg is látszik , azóta alig szólt itt valaki , valamit
Gyerekek itt a Dél Alföldön tegnap és tegnapelőtt leesett 18mm nem sok , de itt már kritikus volt a helyzet , és még Vasárnapra is mutat valamit !
Tegnap helyi szinten megálapították az őszi vetéseknél az aszály kárt
Búza 70%
Árpa 40%
Repce 40%
Borsó 70%
Nekünk most csak búza és árpa van , de ilyen gyalázatos buzáink még soha nem voltak , de két faluval arrébb ( gyengébb homokosabb földek ) már az eső előtt vágták árpat 1000 és 800 kiló között adott hektáronkét , a hozzá nem értők kedvéért anyit írok , hogy ez alig fedezi a kombájnoztatás árát , és akkor még rájön a haszonbér , talajmunka , vetőmag , gyomirtó, egy gombaölő, vetés , beszállítás , a mutrágyát ( aki adott neki ) azt már ne is említsük
!A héten osztrák alpokban nyaralunk, kedd óta pár órás megszakításokkal, de esik az eső. Q sok leesett.
-
H-Zol
őstag
6 darab tél elején ültetett ( valószínű a faiskolában kiszáritották a gyökereit ) gyümölcsfám ( mind körte ) nem fogta meg , egy 20 + éves kajszín fám is kiszáradt tavasszal , van még három vírusos idős kajszín fám amik túlkotődnek , vagy elfagytak , most rengeteg van rajtuk , de szilva nagyságú, és három nyári ( csörgő almának hívják heileg ) alma , egy két fa ameikek sehová nem mennek , úgyhogy ma újra gondoltam és ezeket nyár végén kivàgom és új telepitések lesznek ( de a múltkor már írtam ) !
Régi immunos Román fajtákat veszek és pár újfajtát is , de azok is elkenàloak , őszibarack , szilva , alma , kajszi egyik leg kesejebbi ami létezik [link] , és sok fajta körte , holnap pontosan felmérem a terepet , de ahogy saccolom 25 fát biztosan tudok ültetni ! -
H-Zol
őstag
Meg is látszik , azóta alig szólt itt valaki , valamit
Gyerekek itt a Dél Alföldön tegnap és tegnapelőtt leesett 18mm nem sok , de itt már kritikus volt a helyzet , és még Vasárnapra is mutat valamit !
Tegnap helyi szinten megálapították az őszi vetéseknél az aszály kárt
Búza 70%
Árpa 40%
Repce 40%
Borsó 70%
Nekünk most csak búza és árpa van , de ilyen gyalázatos buzáink még soha nem voltak , de két faluval arrébb ( gyengébb homokosabb földek ) már az eső előtt vágták árpat 1000 és 800 kiló között adott hektáronkét , a hozzá nem értők kedvéért anyit írok , hogy ez alig fedezi a kombájnoztatás árát , és akkor még rájön a haszonbér , talajmunka , vetőmag , gyomirtó, egy gombaölő, vetés , beszállítás , a mutrágyát ( aki adott neki ) azt már ne is említsük
! -
H-Zol
őstag
Egészen magukhoz tértek a juharfáim ettől az időtől meg a locsolástól. Bár ezt orgona levelein is láttam hogy nagy melegben megfonnyadnak, aztán esőtől újra duzzadnak.
Rózsáról elszáradt virágot meg csak akkor kell levágni ha akarom hogy új virágot hozzon? Akkor lehet azért volt hogy múltkor ősszel levágtam, aztán még decemberben is virágzott?
Nállunk több futórózsa van ( a párom rendezi őket
) , és ilyenkor elvirágzás után visszavágja , és újból virágzásnak indulnak a nyár folyamán ! -
btraven
őstag
Egészen magukhoz tértek a juharfáim ettől az időtől meg a locsolástól. Bár ezt orgona levelein is láttam hogy nagy melegben megfonnyadnak, aztán esőtől újra duzzadnak.
Rózsáról elszáradt virágot meg csak akkor kell levágni ha akarom hogy új virágot hozzon? Akkor lehet azért volt hogy múltkor ősszel levágtam, aztán még decemberben is virágzott?
-
lugosi
MODERÁTOR
Srácok, töröltem egy szálat mert kezdett személyeskedésbe fordulni, légyszi ne hozzátok vissza.
-
6030D
addikt
Jó hozzá a 2 Ah és a 4 Ah akku is, töltőből mindegy, csak 20V legyen.
De most az egy damilos nyíró van, sokat ne várj tőle, a dupla damilos is csak trimmelésre jó.Most nézem, hogy az egy damilos csak hétfőtől lesz.
-
btraven
őstag
Akkus fűszegélynyíró Lidl-ben csak annyi van írva nincs hozzá akku se töltő. Külön lehet venni 20V 4Ah meg 20V 2Ah akksit is. Most melyik a jó hozzá? Töltőnél meg van 4.5A töltőáram meg 12A is. Melyik a jó?
-
Dorian
félisten
A meténg úgy működik, hogy vízszintes indákat (ezeken is van levél) terjeszt a talajszinten és az alatt is. Majd azokból legyökerezik és hajt. Nyilván egy mulcs nem lesz neki akadály, hogy legyökerezzen / kibújjon a földből, de egy kartonpapír viszont igen.
Igen, kb az a 20 centi a hatótávja. Onnatól viszont ha nem tud gyökeret ereszteni nem tud tovább terjedni. -
Espla
aktív tag
"A körömvirág igen sokoldalú kerti növény, gyógyászati felhasználása is széles körben ismert. Ha ültetése mellett döntünk, különösen fontos, hogy megbízható, jó minőségű vetőmag kerüljön a talajba. Tesztünk során ezeknek a vidám virágoknak a vetőmagjait vizsgáltuk. Az eredmények nemcsak a termesztőknek, hanem minden természetkedvelőnek hasznos útmutatót adnak."
https://szupermenta.hu/napfeny-a-szirmokban-koromviragok-nyomaban/
-
6030D
addikt
-
soldi3r
veterán
Nálunk is rengeteg volt 2 éve, tavaly már jóval kevesebb. Mondjuk közben lett egy befogadott macskám, akiből egyszercsak lett még mellé másik 4.
Viszont vigyázz a vakondra vagy esetleg a földikutyára. -
birno
addikt
Az lett berakva az ultetogodorbe, meg lesz is kb. 3 havonta egy kis adag marhatragya adagolva nekik.
-
Dorian
félisten
A meténg úgy terjed meg sűrűsödik, hogy a talaj alatt visz indákat és a tőtől kicsit távolabb bújnak ki az új hajtások. A kartonnal ez nem működik
-
6030D
addikt
Sziasztok!
A kerítés és az idős mályvabokrok között kb. 50 cm van és a bokrok alatti fű/gyom vágása egyre nehezebb, erre próbálok valamilyen megoldást találni. Többnyire árnyékos és száraz terület. (Legtöbb helyen a bokrok felett fa is van.) Az egyik lehetőség a gyomtakaró fólia lerakása és rá mulcsot tenni. (Ez elég költséges és melós lenne) A másik lehetőség amit látok, hogy valamilyen laposan terülő növénnyel (gólyaorr pl? ) beültetni a köztes részt. Tudnátok növénytípust vagy más lehetőséget ajánlani?
Köszönöm!
Ha tudsz szerezni ágdarálékot, meg kartondobozt, akkor ingyen megvan a takarás.
Növénynek pl kis meténg, az örökzöld is, azt is érdemes kartonnal takart földbe ültetni, hogy ne nőjön ki a gaz, amíg be nem teríti a területet. -
Teki1986
tag
Sziasztok!
A kerítés és az idős mályvabokrok között kb. 50 cm van és a bokrok alatti fű/gyom vágása egyre nehezebb, erre próbálok valamilyen megoldást találni. Többnyire árnyékos és száraz terület. (Legtöbb helyen a bokrok felett fa is van.) Az egyik lehetőség a gyomtakaró fólia lerakása és rá mulcsot tenni. (Ez elég költséges és melós lenne) A másik lehetőség amit látok, hogy valamilyen laposan terülő növénnyel (gólyaorr pl? ) beültetni a köztes részt. Tudnátok növénytípust vagy más lehetőséget ajánlani?
Köszönöm!
-
6030D
addikt
Gondolom, hogy veletlen se dogoljon ki, ahhoz azert eleg draga mulatsag volt.
Ugyanugy mint a viragoknak, gondolom a leylandinak is jot tesz ha kap tapot, foleg a beultetes elso eveben, amig nem mennek melyre a gyokerei.En csak azt probalom kovetni, amit a kertesz csavo mondott: 5 liter viz/leylandi, amiben kb. fel/1 kanalnyi tap van feloldva.
Nekem is overkillnek tunik ez a modszer laikuskent, de mivel nem ertek hozza es nem akarom, hogy kihaljon, igy kovettem.
Mult heten egy 130l-es hordoba oldottam fel a tapot es azt locsolgattam vegig, ugy hogy kb. 1l/leylandi egy korben, mivel tobbet ugyse tud felvenni a talaj egyszerre es annyiszor mentem korbe amig el nem fogyott a viz.
Gondolom ezen most fogod a fejed.
Megy ugye mivel mar megvettem a Venturi injektort meg a cuccokat hozza, igy mar dijazanm ha mukodne, hogy ne penz kidobas legyen, akarmilyen surun is lesz tapozva.
Vannak érdekes elképzelésű kertészek. A szomszédnak az egyik talajcserét ajánlott, mert ebben nem fog kinőni a fű. 2,5M volt az árajánlat rá. Nyilván nem fogadta el, keresett mást, és lett füve a jelenlegi földbe.
Én marhatrágya granulátumot tettem az ültetőgödrökbe. -
birno
addikt
Minek neki a táp? Van hiánytünete? Szerintem a csepegtetőrendszerrel is többet tettél, mint amit általában szoktak a leylandival, mégis nőnek szépen.
Az meg hogy hetente kell tápozni, nettó hülyeség. Ha nagyon tápozni akarod, akkor locsold be a tövüket a táppal havonta egyszer. 40 bokor, 4 kanna tápoldat, 10 perc. Szerintem.
Gondolom, hogy veletlen se dogoljon ki, ahhoz azert eleg draga mulatsag volt.
Ugyanugy mint a viragoknak, gondolom a leylandinak is jot tesz ha kap tapot, foleg a beultetes elso eveben, amig nem mennek melyre a gyokerei.En csak azt probalom kovetni, amit a kertesz csavo mondott: 5 liter viz/leylandi, amiben kb. fel/1 kanalnyi tap van feloldva.
Nekem is overkillnek tunik ez a modszer laikuskent, de mivel nem ertek hozza es nem akarom, hogy kihaljon, igy kovettem.
Mult heten egy 130l-es hordoba oldottam fel a tapot es azt locsolgattam vegig, ugy hogy kb. 1l/leylandi egy korben, mivel tobbet ugyse tud felvenni a talaj egyszerre es annyiszor mentem korbe amig el nem fogyott a viz.
Gondolom ezen most fogod a fejed.
Megy ugye mivel mar megvettem a Venturi injektort meg a cuccokat hozza, igy mar dijazanm ha mukodne, hogy ne penz kidobas legyen, akarmilyen surun is lesz tapozva.
-
6030D
addikt
Sziasztok,
Eloljaroban, nem ertek kulonosebben a kerteszkedeshez, meg a szerelgeteshez.
Van egy mar kiepitett csepegteto rendszer egy sor leylandihoz, amikbol remenyeim szerint majd sovenykerites lesz.
A beultetest, csepegteto kiepitest szakember csinalta, csak a vegen mondta, hogy ezeket hetente kell majd tapozni. 40db farol leven szo, ez eleg maceras manualisan.
Emlitette, hogy venturi injektorral meg lehet oldani, de hogy az draga.Volt egy olyan erzesem, hogy mar csak leakar huzni, ezert utananeztem kicsit es videok alapjan kelloen egyszerunek tunt a telepitese.
Megvettem elvileg mindent, bypassal osszeraktam, de nem szivja fel a tapot, akkor sem ha a bypass csap maxra ki van nyitva.
Mikor nyitva van a bypass csap es a venturi injektor fele megy a viz, egy pillanatra mintha elkezdene felszivni a tapot, de igazabol csak a vekony atlatszo csobe szivja be, utana mar nem megy tovabb a csepegteto csobe, viszont a csapviz meg atmegy ilyenkor is, tehat csepeg rendesen.AI baratom annyit elmondott es tunetek alapjan igaza lehet, hogy elveszik a nyomaskulonbseg, ezert nem tudja felszivni a tapot, valszeg ezert van, hogy nyitasnal megindul, de amint telitodik a rendszer lecsokken a nyomas es megall a szivas.
Kicsi is a hely, igy a venturi rendszer elott es utan is L-es idom van, ami elvileg szinten nem jo, mert lassitja az aramlast.
Igy nez ki most: [kép] [kép]A csaptol balra van 2 leylandi, jobbra tole pedig a tobbi, tehat balra el kell vinni eloszor kis ivben, reszben azert maceras, plusz a 2 baloldali leylandi mellett mar rogton viragos kert van, meg a haz oldala, szoval eleg kicsi is a hely.
Mit lehetne ezzel kezdeni ilyen korulmenyek kozott, hogy megis menjen a tapozas?
Minek neki a táp? Van hiánytünete? Szerintem a csepegtetőrendszerrel is többet tettél, mint amit általában szoktak a leylandival, mégis nőnek szépen.
Az meg hogy hetente kell tápozni, nettó hülyeség. Ha nagyon tápozni akarod, akkor locsold be a tövüket a táppal havonta egyszer. 40 bokor, 4 kanna tápoldat, 10 perc. Szerintem.
-
birno
addikt
Sziasztok,
Eloljaroban, nem ertek kulonosebben a kerteszkedeshez, meg a szerelgeteshez.
Van egy mar kiepitett csepegteto rendszer egy sor leylandihoz, amikbol remenyeim szerint majd sovenykerites lesz.
A beultetest, csepegteto kiepitest szakember csinalta, csak a vegen mondta, hogy ezeket hetente kell majd tapozni. 40db farol leven szo, ez eleg maceras manualisan.
Emlitette, hogy venturi injektorral meg lehet oldani, de hogy az draga.Volt egy olyan erzesem, hogy mar csak leakar huzni, ezert utananeztem kicsit es videok alapjan kelloen egyszerunek tunt a telepitese.
Megvettem elvileg mindent, bypassal osszeraktam, de nem szivja fel a tapot, akkor sem ha a bypass csap maxra ki van nyitva.
Mikor nyitva van a bypass csap es a venturi injektor fele megy a viz, egy pillanatra mintha elkezdene felszivni a tapot, de igazabol csak a vekony atlatszo csobe szivja be, utana mar nem megy tovabb a csepegteto csobe, viszont a csapviz meg atmegy ilyenkor is, tehat csepeg rendesen.AI baratom annyit elmondott es tunetek alapjan igaza lehet, hogy elveszik a nyomaskulonbseg, ezert nem tudja felszivni a tapot, valszeg ezert van, hogy nyitasnal megindul, de amint telitodik a rendszer lecsokken a nyomas es megall a szivas.
Kicsi is a hely, igy a venturi rendszer elott es utan is L-es idom van, ami elvileg szinten nem jo, mert lassitja az aramlast.
Igy nez ki most: [kép] [kép]A csaptol balra van 2 leylandi, jobbra tole pedig a tobbi, tehat balra el kell vinni eloszor kis ivben, reszben azert maceras, plusz a 2 baloldali leylandi mellett mar rogton viragos kert van, meg a haz oldala, szoval eleg kicsi is a hely.
Mit lehetne ezzel kezdeni ilyen korulmenyek kozott, hogy megis menjen a tapozas?
-
Emunem
őstag
Üdv a topiklakóknak, még nem jártam erre. Segítséget keresek, a kertben randalírozó állattal/állatokkal kapcsolatban. Nem mondanám hogy garázdálkodik, mert kárt eddig nem vettünk észre, de nagyon fura. Tavaly kezdődött, amikor lyukakat vettünk észre és azt, hogy sok helyen a felszín alatt kicsivev járatok mennek - amikor rálépünk, érezhetően süppedős a talaj. A vakondot ismerjük, nem bánjuk ha van, nem bántjuk, de ez nem az. Bár nem annak gondoltuk, azért a komposztálónk megléte (bár tizenéve megvan és nem voilt semmi ilyesmi eddig) és a szomszédos kert állapota miatt elsőre a legegyszerűbbként hívtuk az illetékeseket, akik raktak ki patkánycsapdákat. Ezekből fogyott a csali, de nem szűntek meg a tünetek, bár csökkentek tavyl összel. Idén tavasszal sokasodni kezdtek, most már rengeteg heelyen kis lyukak, illetve felszín alatti járatok vannak.
Ha valakinek lenne ötlete a fentiek, az alábbi képek, vagy a video alapján, hálás lennék.
[kép]
[kép]
[link]Ez vakond... A videón látszik, hogy erös túrással halad. Ne öld meg (ha lehet), ásd ki, vidd el 3-4km-re.
Nálunk is igy haladt, mert kemény a föld. Szomszédnál mélyen volt, (40 cm mélyen talajcsere volt 6 éve, de vakondháló kimaradt
jó sok pénzt dobtak ki az abalakon) csak túrások voltak, nálam felszini járatok is, a füvet is a felszinen kaparászta, aztán egyszer a felszínen próbált kereket oldani, miközben asszonnyal konstatáltuk, hogy mia fene túrta szét a kert hátsó részét, hát egy vödörrel elkaptam. Evittük szép erdös helyre, ott kb 1 perc alatt eltünt a puha erdei talajban. A gyerekek elötte megtömték a vödröt pár gilisztával, mire kiértünk, elfogytak. 
-
Balázs Z.
aktív tag
Üdv a topiklakóknak, még nem jártam erre. Segítséget keresek, a kertben randalírozó állattal/állatokkal kapcsolatban. Nem mondanám hogy garázdálkodik, mert kárt eddig nem vettünk észre, de nagyon fura. Tavaly kezdődött, amikor lyukakat vettünk észre és azt, hogy sok helyen a felszín alatt kicsivev járatok mennek - amikor rálépünk, érezhetően süppedős a talaj. A vakondot ismerjük, nem bánjuk ha van, nem bántjuk, de ez nem az. Bár nem annak gondoltuk, azért a komposztálónk megléte (bár tizenéve megvan és nem voilt semmi ilyesmi eddig) és a szomszédos kert állapota miatt elsőre a legegyszerűbbként hívtuk az illetékeseket, akik raktak ki patkánycsapdákat. Ezekből fogyott a csali, de nem szűntek meg a tünetek, bár csökkentek tavyl összel. Idén tavasszal sokasodni kezdtek, most már rengeteg heelyen kis lyukak, illetve felszín alatti járatok vannak.
Ha valakinek lenne ötlete a fentiek, az alábbi képek, vagy a video alapján, hálás lennék.
[kép]
[kép]
[link]Ez alapján mezei egér vagy mezei pocok lehet.
"A mezei egér (Mus agrarius) fű- és gabonafélék kalászait fogyasztja, de rovarokkal is táplálkozik. A zárt térbe behúzódva a házi egérrel megegyező táplálékot fogyaszt. Nem alszik téli álmot. Éjjel-nappal aktív állat. Ha a talaj puha, „szivacsos", akkor valószínű, hogy ott mezei egér van jelen. Nyitott árokjáratok is előfordulnak.
A mezei pocok (Microtus arvalis) leggyakrabban mezőgazdaságilag megművelt területeken él. Ősszel az őszi növények között, szalmakazlak alatt sok pockot lehet találni. Télen behúzódhat a házakba, istállókba is. Szivacsos föld, szabadon futó járatok jellemzik. Összekeverhető a mezei egér kártételével." -
Chris0321
veterán
A csapda élve fogja meg, legalább látod micsoda. Ha pedig olyan, akkor egy ismerőst megkérsz, hogy intézkedjen az ügyben.
-
tom120514
őstag
Vegyél ilyet, én nem is tudom már hány patkányt fogtam vele és még macskát is. Természetesen az utóbbit elengedtem. Azóta mióta ezeket használom, mert van egy kisebb is, drasztikusan lecsökkent nálunk a patkányok száma. Sajnos mellettünk egy elhanyagolt épület van, így van utánpótlás bőven.
Bazz, állatot ölni szemtől szemben, közelről nem menne, még patkányt sem
Mondjuk messziről lelőni patkányt talán, de akkor is oda kéne menni, hát nem egy valóra vált álom lenne nekem... -
tom120514
őstag
Nem szívesen ölném meg, ha nem patkány, de lehet az lesz. Azt nem mondtam, tavaly karbiddal próbáltam elüldözni őket, akármik is ezek. Javult a helyzet, de nem. lett végleges megoldás.
-
Chris0321
veterán
Vegyél ilyet, én nem is tudom már hány patkányt fogtam vele és még macskát is. Természetesen az utóbbit elengedtem. Azóta mióta ezeket használom, mert van egy kisebb is, drasztikusan lecsökkent nálunk a patkányok száma. Sajnos mellettünk egy elhanyagolt épület van, így van utánpótlás bőven.
-
tom120514
őstag
Hello.
Miért nem ástad ki? Akkor láttad volna, hogy néz ki és rá tudtál volna keresni. Mert a videón nem igazán látszódott belőle semmi, ennyiből akár patkány is lehet. Az élvefogó az mekkora, rácsos az oldala? A kis patkányok nálam sokszor lecsapták a csapdát, de kibújtak a rácson át.Sajnos nem voltam ott, barátnőm csinálta a videót
ha latom egyszer, kiszedem, ásó elő van készítve 
Amit hoztak az önkori emberei, nem csapda, csak etető - rosszul fogalmaztam, nem csali hanem méreg van benne, direkt patkányoknak.
-
soldi3r
veterán
[kép]
[kép]
[link]Meg kell fogni. Szerintem pocok lesz. Akkor arra sajnos csak az Arvalin lesz a megoldás.
-
Chris0321
veterán
[kép]
[kép]
[link]Hello.
Miért nem ástad ki? Akkor láttad volna, hogy néz ki és rá tudtál volna keresni. Mert a videón nem igazán látszódott belőle semmi, ennyiből akár patkány is lehet. Az élvefogó az mekkora, rácsos az oldala? A kis patkányok nálam sokszor lecsapták a csapdát, de kibújtak a rácson át. -
tom120514
őstag
[kép]
[kép]
[link] -
H-Zol
őstag
Itt sem bír esni !
Dinnyés ismerősö már 3 méteres gödröt ásott , mert a benzines szivattyú nem bírta felemelni a vizet , most így egyenlőre a gödörből feltolja , úgy , hogy bírja locsolni a dinnyét , de meddig
! -
H-Zol
őstag
Hu ha , nállatok sem olcsóbb mint nállunk , ezzel én nem rúgok labdába , megveszem az almámat az árán
, ezek nem is akarják , hogy házikertbe olcsón , vegyszermentesen kifogd az almamolyokat
, arany árban adják , úgyhogy megpróbálok a második rajzásra is egy két célzott permetet kifujni , de még így is messze járok egy gyümölcsöstöl , aki ebből él meg ! -
v-man
őstag
-
Essejó
veterán
-
H-Zol
őstag
Van annak jelentősége a víznyomás felépítésével kapcsolatban, hogy a nyomóoldalon hol helyezkedik el a csap? Jelenleg 30 centire van a szivattyútól, ha méterekkel távolabb kerül, befolyásol valamit?
Az öntözőrendszert nyitom-zárom vele, de így trükközni kell. Kinyitom, kis nyomás, bugyog a víz, hirtelen elzárom, felbőg a szivattyú, újra kinyitom és megvan a megfelelő nyomás, amivel előjönnek az öntözőfejek.Nincs jelentősége , nekem az áramlás kapcsolón van egy csap , ha elzárom 2,8 bárra menő a nyomás , a másik csap az 50 méteres tömlő végén van és ha a kert hátulján azt zárom el akkor is megnő a nyomás 2,8 bárra !
-
soldi3r
veterán
Pár éve volt a veteményesben egy ilyen invázióm, ott a karalábét, és a paprika felét zabálták le, 3x kellett rovarirtóval fújnom, hogy nagyjából visszaszoruljanak.
Tavaly a fűszerkertbe jöttek, ott valamiért kizárólag a rukkolát ették meg, de azt mind és csontig, aztán leléptek. Ott nem permeteztem.
Prev-gold, talan.
-
soldi3r
veterán
Van annak jelentősége a víznyomás felépítésével kapcsolatban, hogy a nyomóoldalon hol helyezkedik el a csap? Jelenleg 30 centire van a szivattyútól, ha méterekkel távolabb kerül, befolyásol valamit?
Az öntözőrendszert nyitom-zárom vele, de így trükközni kell. Kinyitom, kis nyomás, bugyog a víz, hirtelen elzárom, felbőg a szivattyú, újra kinyitom és megvan a megfelelő nyomás, amivel előjönnek az öntözőfejek.Mi inditja a szivattyut?
-
csƵ
addikt
Az öntözőrendszert nyitom-zárom vele, de így trükközni kell. Kinyitom, kis nyomás, bugyog a víz, hirtelen elzárom, felbőg a szivattyú, újra kinyitom és megvan a megfelelő nyomás, amivel előjönnek az öntözőfejek. -
fess
őstag
Pár éve volt a veteményesben egy ilyen invázióm, ott a karalábét, és a paprika felét zabálták le, 3x kellett rovarirtóval fújnom, hogy nagyjából visszaszoruljanak.
Tavaly a fűszerkertbe jöttek, ott valamiért kizárólag a rukkolát ették meg, de azt mind és csontig, aztán leléptek. Ott nem permeteztem.
Nekem idén a magaságyásba a rukkolát,retket és turbolyát zabálták le. Elvileg a fahamu és a nedves föld távol tartja de nem próbáltam.
-
Panthera
őstag
Liszteske ellen környezetbarát szert tud valaki? Ellepték a karalábét.
Sárga lap az van , de nem mind ragad bele, figyeltem ahogy elszabadulnak. Kenjem át még valamivel? -
Dorian
félisten
-
Z_A_P
addikt
-
bringasisti
őstag
Szerintem nincs gond ezzel a szilvával
, innen még nagyon sokat fejlődik!
Nekem 6 fajta szilvám van ( és őszre még ültetek két fajtát ) , de az mind különböző;fajta és méretű , a Haganta a legnagyobb , de az is ha túl van kötődve és nincs ritkítva akkor kisebbek , holnap csinálok rolla képet és egy másikról ameik túlkotődött , de nagyon és nagy fa , nem is ritkítom ( cefébe jó lessz
) !Köszi
-
Dorian
félisten
Földibolha. Főleg a nagyobb szárazságok idején özönlenek. Ha megtalálnak véged, rovarirtó is csak részlegesen működik ellenük.
-
modflow
veterán
Ültettem a kertbe bordáskelt (pak choi) szépen kikelt és mind tönkrement, mert valami kis apró fekete ugráló bogár szétrágta az egészet.
Mit lehet ezzel kezdeni?
Ha ültetek újat jó lenne, ha lenne is belőle valami. -
den89
tag
Nem ismerem a feromon csabdákat de úgy döntöttem , hogy almában kipróbálom
, hogy csinálod , egyet teszel egy fára ( 5 termő őszi almafám van , de nemsokára , egy két év és 9-en lesznek , és van két nyári alma ami nemsokára érni fog ) , milyen fajtát használsz , esetleg egy link is jól jönne mert vakon tapogatózok
-
H-Zol
őstag
-
H-Zol
őstag
A hideg éjszakák miatt van ez a sok gombás betegség , nállam az őszibarack és nektarin levelei betegek , levéljukasztó gomba , ami 15 fok alatt támad !
-
csƵ
addikt
Az O gyűrű sajnos már nem tömít. Tekertem rá egy kis Loctite-ot. Így most nem szivárog.
-
ncc1701
veterán
-
soldi3r
veterán
Van ilyen, de a rezes permet erre is jo. En tegnap fujtam az utoljara, rezet iden mar nem hasznalok.
-
soldi3r
veterán
Tavajelőtt lett rajta egy szem , ami a képen van és azt családilag elfogyasztottuk
, és úgy állapítottuk meg , hogy van nálla finomabb szilva is , de nem rossz , tavaly elfagyott de az idén vagy 20 szemet hagytam rajta !
Őszre megírom a véleményemet , de itt falun úgy van , hogy ha sehová nem jó , pálinkába jó lessz ( sokan mindent , penészeset , rohadtat , földeset beletesznek a cefrébe
, én odafigyelek rá és így jóízű pálinkákat szoktam főzni , általában vegyeset ) !En is ugy hallottam, hogy nem a legizletesebb fajta es eleg erzekeny is.
-
soldi3r
veterán
-
btraven
őstag
Ez ugye nem komoly hogy Szlovéniában már vannak skorpiók? Azt hittem azok csak egyenlítő körül vannak, vagy Mexikó.
-
ncc1701
veterán
Szlovéniában azt mondják, h annak örülj, ha pókokat látsz, mert ha nincsenek, akkor ott skorpiók vannak.

-
btraven
őstag
Google Lens megtalálta, ez van a körtefámon, körtefák gombás betegsége, amelyet a Venturia pyrina okoz. Leveleken: Sötétzöld, majd feketésbarna bársonyos foltok jelennek meg, amelyek később elhalnak, a levél kanalasodik, súlyos esetben idő előtt lehullik.
-
f4lcon
addikt
Az én kertem:
utcafront: [kép] [kép]
elsőkert: [kép] [kép] [kép]
alsókert: [kép]
hátsókert: [kép] [kép]
vetemény: [kép] [kép]
Szóval meglévő adottságokból kiindulva, minimális pénzt ráköltve próbáltam szépen lassan évek alatt egy élhető zöld környezetet létrehozni, főleg rengeteg bokor, cserje és néhány fa ültetésével, nomeg a veteményessel. Előtte fűsivatag+ fenyőkéreg borítás + pár fa volt.
Van még néhány ötletem, pl a bejárat melletti részem a meténg közé pár magasabb valamit ültetni, hogy "legyen ott valami"; az utcafronti kerítésre talán japán loncot futtatok a belátás ellen, hogy legyen ott is intimebb tér; és a lenti részbe a hátsó szomszéd felé is a sarokba valamit. Mondjuk ők kb 3m-rel lejjebb vannak (ez sztem a fotón nem jön át), szóval azért van egyfajta lehatárolás.
A fűvel borított terület elég nagy, de érdemben nemigen csökkenthető, mert egyrészt a hátsó és alsó részre is tagolt, azok pedig egyenként kicsk, másrészt az első részen van egy csomó fa ami alatt nem tud más lenni.nekem tetszik, nekünk van még 10 évünk, mire ide érünk
Szilágyi84 nagykörűben szinte nem lesz semennyi cseresznye. de úgy az átlag termés 20%-a sem maradt meg. pedig onnan azért elég nagy része jön az ország cseresznye termésének (akár 10%át is elérheti az ott termő 8-12 ezer tonna) -
btraven
őstag
Én meg bekenem az ablakom alját fokhagymával vagy chilivel vagy borsmentával. Melyik a legjobb riasztó, ami engem nem riaszt?Ostoba gyíkok odabújnak este. Reggel meg amikor nyitom ki az ablakot akkor esnek be a szobába.
-
H-Zol
őstag
Szerintem a kertben a szöllő körül láttam tavaly ilyen darazsat is , több fajta darázs lepte a szöllőt de komoly kárt nem csináltak , úgyhogy a sörös kólás csabdát se tettem ki ( tavajelőtt kint volt a csapda mert a korai szőlőket nagyon kikezték , de tavaj azok elfagytak ) !
-
H-Zol
őstag
Ez valamilyen szinten az összes növényvédő szerre igaz. Nem gondolnám, hogy a Teppeki kirívó kivétel. Az ÉVI egy dolog, de attól még a hatóanyagok lebomlása nem egyik napról a másikra történik. Sőt, sok esetben még hónapokkal később is kimutatható (lehet), de nyilván nem viszed el laborba... Ezért sem ártana mindenkinek komolyan elgondolkodni, és ésszel permetezni házikertben. Tisztelet többek között az itteni kivételnek, mert tudom, hogy itt értelmesen gondolkodó fórumtársak vannak.
Amúgy ezért sem értem teljesen azt a hozzáállást, hogy "inkább megveszem a boltban, minek szenvedjek vele". Otthon legalább tudom, hogy mikor és mivel kezeltem a fákat. Nálam általában 4-5 permetezés van egy évben, és április végefelé be is fejezem. Onnantól a legkorábban érő gyümölcsig is még eltelik bő 1,5 hónap. Kivéve a bogyósoknál, de azokat amennyire lehet amúgy is kihagyom a fújkodásból, általában még ott is van minimum 3 hét érésig, de tavaly pl volt olyan, hogy letakartam az epreket, mert pár hét volt érésig és fújtam tetvek ellen a fákat. Idén pl április 18-án fújtam utoljára. Kint vannak a feromoncsapdák, elég sok molyt fogtak. Tetvek alig-alig vannak, 1-2 dísznövényen, de láttam katicákat, gondoltam oldják meg, illetve lemetszettem a tetvesebb részeket. Vagy pl 1-2 eper tövénél, szárán láttam, hogy feltetvesedtek, hát letéptem, levágtam, aztán csókolom. Aztán ha kicsit kukacos a gyümölcs egy része, vagy van egy kis levélbetegség a fán, hát annyi baj legyen. De amúgy ezzel a hozzáállással számunkra teljesen kielégítő termés szokott lenni.
Ezzel szemben nagyüzemeben általánosságban minimum 10-12x fújkodják a fákat, még érés előtt pár héttel is. Igen, tudom vannak olyan eshetőségek, amikor szükséges. Pl cseresznyelégy ellen (mondjuk nálam cseresznye pont nincs.), de molyok ellen házikertben elegendő lehet pár feromoncsapda 4-6 hetente cserélve, meg 1-2 bio cucc-Dipel fújás (főként ha valaki nem eladásra termel).
Nem ismerem a feromon csabdákat de úgy döntöttem , hogy almában kipróbálom
, hogy csinálod , egyet teszel egy fára ( 5 termő őszi almafám van , de nemsokára , egy két év és 9-en lesznek , és van két nyári alma ami nemsokára érni fog ) , milyen fajtát használsz , esetleg egy link is jól jönne mert vakon tapogatózok
-
btraven
őstag
Muskotályzsálya szintén jó.
Bár az eredmény némileg vicces, alig lehet felismerni a - normális esetben egyszínű - fadongót
Amire ebben a 'kaliberben' még érdemes figyelni, az a tőrösdarázs.
Főleg a déli országrészen fordulnak elő, de kis szerencsével az országban bárhol. Nagyon szeretik a szamárkenyeret.
50kHUF/darab
Most láttam egy táblát hogy a környéken megtelepedtek az ártalmatlan tőrösdarazsak. Még mindig 50k az eszmei értéke. Ahogy változik a klíma, idővel lesznek skorpiók is?
-
H-Zol
őstag
Tavajelőtt lett rajta egy szem , ami a képen van és azt családilag elfogyasztottuk
, és úgy állapítottuk meg , hogy van nálla finomabb szilva is , de nem rossz , tavaly elfagyott de az idén vagy 20 szemet hagytam rajta !
Őszre megírom a véleményemet , de itt falun úgy van , hogy ha sehová nem jó , pálinkába jó lessz ( sokan mindent , penészeset , rohadtat , földeset beletesznek a cefrébe
, én odafigyelek rá és így jóízű pálinkákat szoktam főzni , általában vegyeset ) ! -
soldi3r
veterán
Szerintem nincs gond ezzel a szilvával
Nekem 6 fajta szilvám van ( és őszre még ültetek két fajtát ) , de az mind különböző;fajta és méretű , a Haganta a legnagyobb , de az is ha túl van kötődve és nincs ritkítva akkor kisebbek , holnap csinálok rolla képet és egy másikról ameik túlkotődött , de nagyon és nagy fa , nem is ritkítom ( cefébe jó lessz
) !Van annyira zamatos, hogy érdemes is legyen pálinkát főzni belőle? Vagy inkább csak a mennyiség a lényeg? Én úgy tudom ennek inkább a mérete az elonye és nem az íze.
-
H-Zol
őstag
Én anno megvettem a legolcsóbbat kemény 12 ezerért. Ez 20 éve volt, elötte akkor már a 70-80eft-os önjáró, benzineseket néztem, de a homlokomra csaptam, h ez csak egy q fűnyíró. Első évben kihullottak a kerekei, műanyag tengely volt, cseréltem fém 10-es csavarokra, azóta ok. Évente szétkapom, teflonos olajjal adok a csapágyaknak, mert cserélni kellene, de nem foglalkozom vele. Ma asszony szólt, h beszart, mert nem megy a kapcsolója, de telibefújtam wd40-el, és rendbejött.

Majd akkor veszek másikat, ha betojik, de majd 20 éve csak megy. Lehet a driekt hajtás ma már ritkaság, nincs benne áttétel, meg szíj, semmi. Ja, jut eszembe, kondit is cseréltem már rajta.Régen azért tartósabra voltak megcsinálva ( általában minden ) , nekem is van egy öreg 20+ éves Wolf fűnyíróm , amit használtan vettem vásárban és hosszú évekig ő vágott mindent , de mostanában már csak az asszony használja az udvarba de még mindég tulélne két újkeletűt
, igaz a Wolf soha nem volt olcsó kategóriás! -
H-Zol
őstag
Az enyém is tojás
nagyságú......... Csak az a baj, hogy fürj tojás Szerintem nincs gond ezzel a szilvával
) ! -
H-Zol
őstag
-
v-man
őstag
Az enyém is tojás
nagyságú......... Csak az a baj, hogy fürj tojás milyen fajta?
-
csƵ
addikt
Na megvan a probléma. A szivattyú leeresztő csavarjánál szivárgott a víz. Csak fel kellett önteni.
-
ncc1701
veterán
Én anno megvettem a legolcsóbbat kemény 12 ezerért. Ez 20 éve volt, elötte akkor már a 70-80eft-os önjáró, benzineseket néztem, de a homlokomra csaptam, h ez csak egy q fűnyíró. Első évben kihullottak a kerekei, műanyag tengely volt, cseréltem fém 10-es csavarokra, azóta ok. Évente szétkapom, teflonos olajjal adok a csapágyaknak, mert cserélni kellene, de nem foglalkozom vele. Ma asszony szólt, h beszart, mert nem megy a kapcsolója, de telibefújtam wd40-el, és rendbejött.

Majd akkor veszek másikat, ha betojik, de majd 20 éve csak megy. Lehet a driekt hajtás ma már ritkaság, nincs benne áttétel, meg szíj, semmi. Ja, jut eszembe, kondit is cseréltem már rajta. -
H-Zol
őstag
Nekem a múltkor a permetezőből fogyott ki ( mondta is a szomszéd , hogy elég nyögvenyelősen ment a permetező
) , de addig kínoztam , hogy egyszerre fogyott ki a szer is és a benzin is , mert egy csepp benzin nem volt a portán ! -
soldi3r
veterán
Az enyém folyamatosan füstöl, de nincs vele gond. De at igaz, hogy a múltkor kifogyott a benzin, akkor nem füstölt.
-
Dorian
félisten
Majdnem sikerült lenyírni teljesen a füvet amikor a fűnyíróból kijött az a füst ami gondolom működtette...
Pont időben, mert még ebben a hónapban benne vagyok a 3 év gariban.
Azért az sztem nem normális dolog, hogy 7 év alatt ez a 3. fűnyíró ami összeszrta magát... -
bringasisti
őstag
Sajnos meggyel nincs tapasztalatom ( most van két fiatal bosnyák megyfám ameiken még nincs termés , de jövőre remélem , hogy lessz , mert nagyon szépek ) , de utánna olvasva kisebb , közepes fajtákon 21-24 mm az átmérő, nagyobb fajtákon 24-28 mm !
Így képről nem néz ki rosszul a megyfád és nincs túlkötődve sem , ami ugye aprósít , víz legyen neki és jó lessz az !
Szilvám van több az aprótol a nagyon nagyig
Haganta R , tavajelőtti kép, első termés , tavaly elfagyott , de most vagy 20 szemet hagytam rajta !
Innen vettem a tojás ötletet
Az enyém is tojás
nagyságú......... Csak az a baj, hogy fürj tojás -
H-Zol
őstag
A megszokás az megszokás
, a madaraknak és pár edénybe ültetett virágot szoktak locsolóval meglocsolni , és a kézipumpán huzták fel a vizet ( a benti tömlő végén van locsoló pisztoly , és abból is lehetne a locsolóba tölteni , de kell a mozgás ) ! -
soldi3r
veterán
-
H-Zol
őstag
Köszönöm a jó kívánságot. Lemértem, 16 milliméter a meggy nagysága. Ültettem 2 Toptaste és 1 Joganta amit idén ültettem és 6 szem dupla akkora termést hozott mint az öreg
fa.Sajnos meggyel nincs tapasztalatom ( most van két fiatal bosnyák megyfám ameiken még nincs termés , de jövőre remélem , hogy lessz , mert nagyon szépek ) , de utánna olvasva kisebb , közepes fajtákon 21-24 mm az átmérő, nagyobb fajtákon 24-28 mm !
Így képről nem néz ki rosszul a megyfád és nincs túlkötődve sem , ami ugye aprósít , víz legyen neki és jó lessz az !
Szilvám van több az aprótol a nagyon nagyig
Haganta R , tavajelőtti kép, első termés , tavaly elfagyott , de most vagy 20 szemet hagytam rajta !
Innen vettem a tojás ötletet
-
H-Zol
őstag
Szép
, nekem van több fajta , az amit posztoltam az hideg esős időben virágzott és rosszúl kötött azért lettek ilyen szép nagyok !
Itt van a Szomolyai Fekete
rajta anyi lett , hogy nem is fért volna több rá
ezért apró ( amúgy ő egy kissebb méretű gyümölcsöt terem ) , de viszont nagyon finom és a magja is nagyon kicsi ! -
H-Zol
őstag
-
6030D
addikt
-
Emunem
őstag
-
6030D
addikt
-
krizmo_
addikt
Az én kertem:
Szóval meglévő adottságokból kiindulva, minimális pénzt ráköltve próbáltam szépen lassan évek alatt egy élhető zöld környezetet létrehozni, főleg rengeteg bokor, cserje és néhány fa ültetésével, nomeg a veteményessel. Előtte fűsivatag+ fenyőkéreg borítás + pár fa volt.
Van még néhány ötletem, pl a bejárat melletti részem a meténg közé pár magasabb valamit ültetni, hogy "legyen ott valami"; az utcafronti kerítésre talán japán loncot futtatok a belátás ellen, hogy legyen ott is intimebb tér; és a lenti részbe a hátsó szomszéd felé is a sarokba valamit. Mondjuk ők kb 3m-rel lejjebb vannak (ez sztem a fotón nem jön át), szóval azért van egyfajta lehatárolás.
A fűvel borított terület elég nagy, de érdemben nemigen csökkenthető, mert egyrészt a hátsó és alsó részre is tagolt, azok pedig egyenként kicsk, másrészt az első részen van egy csomó fa ami alatt nem tud más lenni.😍 Csodálatos!
-
krizmo_
addikt
-
soldi3r
veterán
Na, ilyenem még nem volt, 30-35cm legalább.
-
Szilágyi84
senior tag
Cseresznye nálam is rogyásig van itt Budapest szélén, viszont jóval kisebb mint amilyen a Germensdorfinak illene. Körte és alma sok lehullot növekedés közben, de lesz azért így is sőt sárgabarack is végre már nem is tudom hány éve nem volt ennyi se. A füge viszont kevesebb, de jóval nagyobbak mint eddig.
-
bringasisti
őstag
Örülök , hogy jobban vagy !
Én is csak amatőr szinten foglalkozom a gyümölcsfákkal , pár szöllővel , de ha egyszer volt rajta rendes termés akkor illene , hogy tovább is azt hozza , de a monília , levellyukasztó gomba , sziva himlő mind ugyanazt a tüneteket produkálja mint amit te felsoroltál , egy két kép lehet többet segítene , mert itt sokan latják olvassák !
De van rezisztens szilva és megy is , például Bosnyák megy vagy szilva Toptaste és több fajta is létezik !Köszönöm a jó kívánságot. Lemértem, 16 milliméter a meggy nagysága. Ültettem 2 Toptaste és 1 Joganta amit idén ültettem és 6 szem dupla akkora termést hozott mint az öreg
fa. -
Szevam
senior tag
Ismeretlen fajta cseresznyém , belevirágzott a hideg esős időben ( a szomolyai Fekete az egy héttel előbb , jó időben virágzott , lett is rajta rengeteg , még van is , majd lefotózom azt is , mostmár hű a nevéhez
fekete ) és elég rosszul kötődött de viszont oriás nagyok
a gyujtót viszonyítási alapként tettem oda , de nekem nagy kezem van !
Még egy hét és ez is feketére érik !Én is azt hittem elfagyott mindenem, nem
Rengeteg lett. Kicsit kisebbek mint a Tieid.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
Földrajzórára elmehetne. Egyiptom és India kb ugyanaz a szélességi kör. Miért ne teremne meg Egyoptamban az, ami Indiában? Utána irány külföld. Nemrég voltam Szlovéniában, ugyanezek a szőlők ott voltak az Aldiban/Hoferben. Vagy legalább egy rohadt újságot megnézhetne. Ez pl német kaufland.
Azt miből gonolja, hogy ez 6 hónapos szőlő? Itthon a múlt héten ilyen volt a szőlő fóliában. Egyiptomban kicsit melegebb a téli hőmérséklet, mint felénk.
Nem tudom, hogy sikerül neki mindíg odajutni, hogy ÁFÁ-t kellene csökkenteni, de valahogy sikerül. Inkább azon kellene elgondolkodnia, hogyan lehet olcsóbb egy magasabb átlagbérű országból ideszállított paradicsom, mint a helyben előállított. -
btraven
őstag
Gömbkőrisemnek a levele olyan kisebb, világosabb zöld, nem az a harsogó vastag sötétzöld. Tavasszal rengeteg virág volt rajta. Hetente kap 10 liter vizet. Most ez kevés vagy sok? Bejelöltem pirossal ahol pláne olyan pici hajtás van.
Olyan kopasz szegény, elmúlt 2 évben valahogy sűrűbb lombja volt.
Ez volt 2 éve, amikor ültettem:
-
Dorian
félisten
Igen, a fügét egy rácsozatra kordonoztam, mert egyrészt így rendezettebb, az ablakok nyári árnyékolása is gyorsabban kialakult, másrészt helyhiány miatt: nem akartam, hogy a tűzrakó légterét elfoglalja, mert akkor megszűnik tűzrakónak lenni

Nem, minden kép tegnap késő délután készült. A fő fekvés D-DNy, szóval elég benapozott, amitől a fák tudnak a nap egy részében árnyékolni. De a terasz előtti részt telibe süti 12-től, ott kell locsolnom is bőven. A csersznyefák mögött ott van még egy hegy amit így a kissé kitakarnak, de a kilátás kedvéért nem akartam kivágni őket.
AHol tudok terjeszkedek a zölddel a függőleges részeken is. A veteményesben a koktélparadicsomok és uborka a ház mentén vannak és nyár végére felfuttatom őket a szarufákig, az a rész is egy zöld fal lesz -
H-Zol
őstag
Nállam is volt ilyen probléma , hogy visszaengdte a kút a vizet , először rövid ideig kellett nyomva tartva az áramlás kapcsoló reset gombját és felkapta a vizet , de ahogy ment lejjebb a nyugvó vízszint annál nehezebben vette fel a vizet és házibarkácsban csináltam egy ilyet
( Traktor olaj szűrő , egy csap , félcolos cső )
Ezt rászereltem a csavar hejére ahol a vizet kell beletölteni a szivattyúba , és ebbe öntöttem vizet amit beszívott , csak miután felveszi a vizet el kell rögtön zárni a csapot , másképp szökőkút lessz
!
De most másik áramlás kapcsolom van és közbe beiktattam egy visszacsapo szerepet a kút és a szivattyú közé és , most nem engedi úgy el a vizet , hogy ne kapja fel ! -
Panthera
őstag
-
6030D
addikt
Az én kertem:
A fűvel borított terület elég nagy, de érdemben nemigen csökkenthető, mert egyrészt a hátsó és alsó részre is tagolt, azok pedig egyenként kicsk, másrészt az első részen van egy csomó fa ami alatt nem tud más lenni.Nagyon jó!
Meténg közé mehetnek a közepes méretű évelők.
-
csƵ
addikt
-
Panthera
őstag
Vagy maga a rendszer levegős (leengedte a vizet) és azt kellene feltölteni. Régebben szórakozott így a kút (talán a golyós szeleppel volt baj).
-
csƵ
addikt
Levegőt szívott és érezte az áramlás kapcsoló és az üresjárati funkcója leállította a motrot ( van rajta egy reset gomb azt kell ilyenkor nyomva tartani , ha hajlandó felvenni a vizet , vagy aramtalanitani és újra áram alá hejeznin) !
Az én mostani áramlás kapcsolom ilyenkor egy kis szünet után még háromszor ( vagy kétszer
) megpróbálja és ha csak nem , akkor tilt le !Ha esetleg nem tudná felvenni a vizet, akkor vegyem le az áramláskapcsolót és folyamatosan töltögessem vízzel, míg fel nem tudja venni?
-
H-Zol
őstag
Levegőt szívott és érezte az áramlás kapcsoló és az üresjárati funkcója leállította a motrot ( van rajta egy reset gomb azt kell ilyenkor nyomva tartani , ha hajlandó felvenni a vizet , vagy aramtalanitani és újra áram alá hejeznin) !
Az én mostani áramlás kapcsolom ilyenkor egy kis szünet után még háromszor ( vagy kétszer
) megpróbálja és ha csak nem , akkor tilt le ! -
Panthera
őstag
Az én kertem:
A fűvel borított terület elég nagy, de érdemben nemigen csökkenthető, mert egyrészt a hátsó és alsó részre is tagolt, azok pedig egyenként kicsk, másrészt az első részen van egy csomó fa ami alatt nem tud más lenni.Pazar a kilátás, optikailag növeli a kert méretét a kerítésen túli növényzet.
A füge futtatás nekem is tetszik.
Az is jó, ahogy a ház / terasz közvetlen közelében is van sok zöld, teret kaptak ott is.
Az első kertes képek reggel készültek? Sok árnyékot adnak a fák, ez jó, nem süti egész nap a füvet (?). -
Balázs Z.
aktív tag
Az én kertem:
A fűvel borított terület elég nagy, de érdemben nemigen csökkenthető, mert egyrészt a hátsó és alsó részre is tagolt, azok pedig egyenként kicsk, másrészt az első részen van egy csomó fa ami alatt nem tud más lenni.Nagyon jó kert!

A fügefát jól látom, hogy rácsra futtatod? -
csƵ
addikt
Reggel indítani akartam az öntözőt, de csak felbúgott a szivattyú, kifolyt a csőben lévő víz, aztán az áramláskapcsoló leállította. Után be se kapcsolt a szivattyú, hiába nyitottam a csapot.
Egyelőre nem volt időm belenézni, mert munkában vagyok, de basz az ideg, hogy mi lehet a gond? -
Csabroncka
addikt
-
flash-
veterán
Ez jó, a tömlővégek nekem is ilyenek.
Igen 26,5mm a 3/4-es kerti csap végének a mérete.
Itt a képen amire a tömlő csatlakozó rá van tekerve...köszönöm
esetleg abban tudsz segíteni hogy az a locsolópisztoly használható e 3/4 slaggal? vagy kell hozzá venni azt a bigyót a végére ami 3/4-es? -
Dorian
félisten
Az én kertem:
A fűvel borított terület elég nagy, de érdemben nemigen csökkenthető, mert egyrészt a hátsó és alsó részre is tagolt, azok pedig egyenként kicsk, másrészt az első részen van egy csomó fa ami alatt nem tud más lenni. -
San398
őstag
Sziasztok!
IBC tartályhoz lenne szükség olyan időzítőre amelynél nincs szükség nyomásra ahhoz hogy átfolyjon rajta a víz.Valakinek van ilyennel tapasztalata, hogy milyet érdemes venni?
Köszi -
Csabroncka
addikt
Ez jó, a tömlővégek nekem is ilyenek.
Igen 26,5mm a 3/4-es kerti csap végének a mérete.
Itt a képen amire a tömlő csatlakozó rá van tekerve... -
flash-
veterán
-
flash-
veterán
-
H-Zol
őstag
Ismeretlen fajta cseresznyém , belevirágzott a hideg esős időben ( a szomolyai Fekete az egy héttel előbb , jó időben virágzott , lett is rajta rengeteg , még van is , majd lefotózom azt is , mostmár hű a nevéhez
fekete ) és elég rosszul kötődött de viszont oriás nagyok
Még egy hét és ez is feketére érik ! -
H-Zol
őstag
Volt annyi és olyan, hogy el kellett ajándékozni a felesleget. Aztán 3 évig nem gondozta senki a fákat mert a halálomon voltam. Azt hittem tavaly, hogy kap egy kis gondoskodást akkor talpra fog állni. Nem akarom kivágni, mert emlék, én ütlettem
Örülök , hogy jobban vagy !
Én is csak amatőr szinten foglalkozom a gyümölcsfákkal , pár szöllővel , de ha egyszer volt rajta rendes termés akkor illene , hogy tovább is azt hozza , de a monília , levellyukasztó gomba , sziva himlő mind ugyanazt a tüneteket produkálja mint amit te felsoroltál , egy két kép lehet többet segítene , mert itt sokan latják olvassák !
De van rezisztens szilva és megy is , például Bosnyák megy vagy szilva Toptaste és több fajta is létezik ! -
bringasisti
őstag
Volt annyi és olyan, hogy el kellett ajándékozni a felesleget. Aztán 3 évig nem gondozta senki a fákat mert a halálomon voltam. Azt hittem tavaly, hogy kap egy kis gondoskodást akkor talpra fog állni. Nem akarom kivágni, mert emlék, én ütlettem
-
H-Zol
őstag
-
H-Zol
őstag
-
H-Zol
őstag
Adott két meggy és egy szilva. A törzse elégé viseltes, meg a monilia sok kárt tett benne, de az érintett rész el lett távolítva. Tavaly apró termést hozott, alig volt nagyobb mint a magja, le se szedtem. Ősszel minden fa kapott egy nagy zsák szerves trágyát. Virágzás előtt és utána bő hetente kap a szokásos permetezéssel együtt és azon kívül egy lomb trágya adagot. Hetente egy alkalommal egy nagyon komoly öntözés a fa teljes lombja alatt. A termés van elég, de idén is nagyítóval kell nézegetni. Kora tavasszal ütlettem egy cserepes szilva fát. Husz ezer volt. Szerintem az az 5 szem termés ami van rajta dupla akkora tömegű mint a regi szilvafán nő. Azonkívül hogy veszek egy baltát a barkács boltban.......🤔
Idáig volt rajtuk normális métetű termés 🤔
-
ncc1701
veterán
-
krizmo_
addikt
Sziasztok,
Ilyen gomba nő az eper mellett, ettől még ehető az eper? :
-
bringasisti
őstag
Adott két meggy és egy szilva. A törzse elégé viseltes, meg a monilia sok kárt tett benne, de az érintett rész el lett távolítva. Tavaly apró termést hozott, alig volt nagyobb mint a magja, le se szedtem. Ősszel minden fa kapott egy nagy zsák szerves trágyát. Virágzás előtt és utána bő hetente kap a szokásos permetezéssel együtt és azon kívül egy lomb trágya adagot. Hetente egy alkalommal egy nagyon komoly öntözés a fa teljes lombja alatt. A termés van elég, de idén is nagyítóval kell nézegetni. Kora tavasszal ütlettem egy cserepes szilva fát. Husz ezer volt. Szerintem az az 5 szem termés ami van rajta dupla akkora tömegű mint a regi szilvafán nő. Azonkívül hogy veszek egy baltát a barkács boltban.......🤔
-
totron
addikt
Egyébként Angliában is egyre kevésbé fenntartható az "angol gyep":

El is kezdték kicserélni a hagyományos gyepet már 4-5 éve. No meg biztatják a népet, hogy ne nyírják annyit a füvet, mert nem lesz jó vége.2020-ban, 1772 óta először nem nyírták le a King’s College gyepét Cambridge-ben
A sivatagsárga az új zöld.
-
Csabroncka
addikt
A kert az valóban nem csak járdából és haszonkertből áll, de nem is a kis hazánkban bizonyos körökben évtizedek óta divatos, "gyeptégla vagy "angol"gyep + tuja/leylandi sor + térkő + néhány drága évelő/cserje random leb@szva, mert az tetszett a kertészetben" típusú valamiből.
Nagyon sokféle kert létezik, munka majdnem mindegyikkel van, a drága locsolórendszeres, vegyszerezett gyepszőnyeg tujákkal az nem kert, hiába kerül sok pénzbe és időbe.Két jó példa, szerintem:
(az alsó saját, örököltük, nem mondanám még nagyon izgalmasnak, de alig tudtunk vele foglalkozni, másfél éve lakunk itt, viszont ígéretes.)

Bemutattok olyan helyeket, amiket 20-30 éve gondoznak és egy csomó növény is ennyi idős.
Az összes frissen telepített kert sok vizet, törődést és odafigyelést igényel. -
ncc1701
veterán
Méhlegelő, jó példát mutattál a szomszédoknak.

Most nálunk is teli van mindenféle vadvirággal. Egy időben húzkodtam kifele a pittypangokat, de már azt is lesz@rom. Most ilyen pici, fehér margaréta szerűvel van tele. Tök szép. -
Balázs Z.
aktív tag
-
ncc1701
veterán

El is kezdték kicserélni a hagyományos gyepet már 4-5 éve. No meg biztatják a népet, hogy ne nyírják annyit a füvet, mert nem lesz jó vége.2020-ban, 1772 óta először nem nyírták le a King’s College gyepét Cambridge-ben
Szomszéd egész májusban nem írta a "füzet", a méhek miatt.
-
Balázs Z.
aktív tag

-
ncc1701
veterán
Majd emlékeztess 20 év múlva, hogy beszéljünk.
Egyébként minél nagyobbak a növények, és vastagodik a mulcs, annál kevesebb vele a gond. Idén egyszer visszavágtam őket, meg ledaráltam, hordtam rá ágdarálékot. Azóta csak akkor nyúltam hozzá, ha ültetek bele újat.
Fű az most azért "szép", mert sok eső volt. De azt elengedtem, néha rányitom a locsolót fél órára és kész. Szemben a kanyarban kell valamit csinálnom, mert ott kőkemény a föld. Szerintem gyeplyuggatás lesz homok feltöltéssel. Mindenhol máshol tökéletes, kivéve ott.Fűről beszéltem. Növényeket lehet azért úgy választani, h hosszú távon, gondozásmentesen működjön a dolog.
-
ncc1701
veterán
Ja, csak ott esik az eső, kb trágyázni kell, meg nyírni. Itt meg annyi eső van, h idén csak 2x nyírtam, a harmadik ahogy nézem, majd szeptemberben jön. Pedig rászórok évente kb 1m3 komposztot.
-
Dorian
félisten
Nálunk sem jól átgondolt és megtervezett díszkert van, hanem egy meglévő adottságokból kiindulóan általunk formált természetes környezet. Nyilván ha egy totál csupasz terület + sok pénz kombójával kezdtünk volna, akkor sok minden precízebb és jobb elrendezésű lett volna, de egyrészt sokkal fontosabb volt a ház belső felújítására költeni, másrészt akkor sem feltétlenül akartam volna kiirtani mindent egy jó nagy földmunkával, hogy tiszta lappal indítsak.
Majd körbefotózom, kiváncsi vagyok mit gondoltok. Vannak ötleteim némi minimális fejlesztésre, de sok mozgástér sztem nincs.
-
f4lcon
addikt
Majd 20 év múlva visszatérünk rá. Kezdő kertes házas emberkék gyakran vannak így vele.
Ez csak addig működik, míg hajlandó vagy időt, és pénzt belerakni. Én már a lehető legkevésbé küzdök a természet ellen. Pénz még lenne rá, de időt/energiát nem vagyok hajlandó bele tenni, max nyírom, és nő, ami tud.úgy írod, mintha az egyik jó lenne, a másik rossz.
angolkertek 100 éve sem nőttek maguktól munka nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
-
27750 - 27601
27750 - 27601 27600 - 27501 27500 - 27401 27400 - 27301 27300 - 27201 27200 - 27101 27100 - 27001 27000 - 26901 26900 - 26801 26800 - 26701 26700 - 26601 26600 - 26501 26500 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Autós topik
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Bittorrent topik
- Crimson Desert
- Vezetékes FEJhallgatók
- Villanyszerelés
- World of Tanks - MMO
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- PlayStation 3
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Duel 2 512GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Honor 400 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Lenovo X13 yoga Gen1 13,3" FHD IPS touch, i5 10210U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- HP EliteBook 745 G6 14" Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 128GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Azokból pedig a Bosc Kobak és a Conference a bevállt.
) Bosch Kobakom van termő is ( elég későn fordul termőre , most is van egy 4 éves és az idén se termett ) , Conferece helyett nekem a Fetél Apát
!

jó sok pénzt dobtak ki az abalakon) csak túrások voltak, nálam felszini járatok is, a füvet is a felszinen kaparászta, aztán egyszer a felszínen próbált kereket oldani, miközben asszonnyal konstatáltuk, hogy mia fene túrta szét a kert hátsó részét, hát egy vödörrel elkaptam. Evittük szép erdös helyre, ott kb 1 perc alatt eltünt a puha erdei talajban. A gyerekek elötte megtömték a vödröt pár gilisztával, mire kiértünk, elfogytak.
Mondjuk messziről lelőni patkányt talán, de akkor is oda kéne menni, hát nem egy valóra vált álom lenne nekem...
, ezek nem is akarják , hogy házikertbe olcsón , vegyszermentesen kifogd az almamolyokat
, arany árban adják , úgyhogy megpróbálok a második rajzásra is egy két célzott permetet kifujni , de még így is messze járok egy gyümölcsöstöl , aki ebből él meg !

nagyságú......... Csak az a baj, hogy fürj tojás
fa.
, nekem van több fajta , az amit posztoltam az hideg esős időben virágzott és rosszúl kötött azért lettek ilyen szép nagyok !
rajta anyi lett , hogy nem is fért volna több rá
Ez volt 2 éve, amikor ültettem:
( Traktor olaj szűrő , egy csap , félcolos cső )