- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- 3,6 GHz fölé kúszott a Galax GeForce RTX 5090D GPU órajele
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- DUNE médialejátszók topicja
- Autóhifi
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
totron
addikt
Vagy 20 éve láttam egy nem tudom milyen műsor keretében riportot, de nem feledhetem. Egy belpesti gyermek őszinte ábrázattal nyilatkozta, hogy ő nem tud elképzelni olyan embert, aki örülne az esőnek. Mert hogy az olyan szomorú és mindenki az tőle. Ezeket átengedik az iskolai fokozatokon, hogy végzett fogyasztókként és szavazókként működjenek aztán. A földtúrástól okvetlenül távol kell tartani magunkat, nem is vitás, hiszen a presztizs a tét itt kérem, ez viszont az alapfogalmak, folyamatok elsajátítását nem akadályozza, elvileg.
-
den89
tag
Ha csak nem, pont nyaralsz, akkor ne haragudj, nem foglak sajnálni.
Azokat sajnálom, akik a héten nyaralnak (akár itthon, akár Horvátban, Olasz északi részen - ott sincs túl jó idő). De a jövő héten nyaralók is izgulhatnak, pl. Balaton vízhőmérséklete jövő hét végénél előbb biztos nem lesz túl kellemes. Amúgy Balaton déli parton jártál mostanában? A bójáknál is csak kb derékig ér a víz... 3-4x ennyi eső se ártana, mint amennyi volt az elmúlt pár napban. Nem tudom, tudod-e mekkora szárazság van az országban, 1910-es mérések óta a legszárazabb június volt... azért szerintem nem bánod, ha a természet, a mezőgazdaság, nem utolsó sorban a saját kert/udvar szempontjából örül neki az ember. Meg azért az emberek 90%-a szerintem nem bánja, hogy van egy kis szünet a 32-35 fokokból. Lesz még eleget meleg.
Néha picit lássunk tovább a saját orrunknál.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Szevam #23243 üzenetére
Akkor jó
, de ahogy nézem az időjárást hosszú aratás lessz , kéthetes kisebb nagyobb esőket mutat ( régen amikor esős idők voltak , többször vágtunk csirás búzát , kicsírázott a kalászban , az már csak takarmánynak jó ) !
A nagygazdáknak , még itt is sok buzájuk kint van ! -
Z_A_P
addikt
Megjott a hideg, eső, mindenki boldog?
(kivéve engem, mert én a kánikulat szeretem) -
btraven
őstag
szeliranynak megfeleloen nott a lombozata h atfujjon rajta a szel
Pont az a baj hogy eddig É-NY volt mindig az uralkodó szélirány, most meg mindig Déli a vihar. Nálam meg környéken csak úgy törnek/dőlnek a fák.
Változik a világ, nálunk vannak beton folyóka vízelvezetők az udvaron. Már itt-ott el vannak repedve, gondoltam rá hogy fém/műanyag folyókára lecserélem egy rakás pénzért. Szerencsére nem tettem. Most már inkább torlaszolom/vezetem el a lefolyókat hogy a kertben maradjon a csapadék.
-
Z_A_P
addikt
válasz
ncc1701 #23247 üzenetére
"De a többi oldalról már kivettem mindent, ami túlnőtt a házon."
Van egy hatalmas fenyo a haztol 10 meterre (de siman 15+ meteres), aminek a foldtol 1 meterre Y elagazik a torzse, szoval 2 kisebb vekonyabb torzson all ez a hatalmas fa. Szomszedban levo kerteszek javasoltak vagjam ki mert ott el fog hasadni. Kihivtam ilyen novenyszakertot, azt mondta ha eddig birta akkor fogja is, a szeliranynak megfeleloen nott a lombozata h atfujjon rajta a szel.
Es kibirta a tegnapi vihart, szoval jol vizsgazott. Ha az kidol lenne ott baj boven.
Masik sarokban (ez kozelebb mint a fenyo) egy oriasi cedrus all, ez is 15+ magas van, ez brutal vastag torzzsel, agakkal. Nem olyan fillingran mint az a sovany fenyo -
totron
addikt
válasz
Szilágyi84 #23248 üzenetére
Mond jókat, több ponton is. Hosszútávon valahogy visszatetsző a figura, mondjuk azt, hogy nem tett jót neki a Facebook-os közeg, egymásra talált személyiségének ez a része és egészségtelen prófétakultúra, de legyen ez egy mellékzönge és egyéni benyomás.
Ami nagyon jól megfogta a szelet, az azolajfasáv, ezüstfa. Népi nevén olaj csak. Kiszedték az elmúlt években, gőzerővel, mondván nem őshonos. Volt pedig hozadéka is, nem kicsi. Egy lépést tettél előre és szélviharban álltál, egyet hátra, már szélvédettségben voltál. Pingpongozni, tollasozni, teniszezni is lehetett volna az ölelésükben - még mindig viharos erejű szélről beszélünk. Ilyen szinten fogta éppen csak... Különleges hangja is volt. A fenyő tűlevelein átfúvó szél is egy külön kategória hangban a lomblevelűekéhez képest, ez egy harmadik, mindkettőtől eltérő hatást produkált. Ma ASMR kategóriában jelenhetne meg Youtube-on.
A szeparált terek meg a vadászat nem mindig annyira fasza együtt, lőttek már le majdnem függőágyas szundi közben, a hangerőről nem is beszélve.
Felfoghatatlan, hogy pára ügyileg idáig tudtunk jutni és hogy mennyi ember milyen hosszan kitartó vaksága/csőlátása kellett ehhez, de sikerült összehozni -
Szilágyi84
senior tag
Bács Zöldért zrt kertész szedd magad nagy területen spárga, paradicsom, paprika és minden gyümölcs Facebookon szoktam nézni néha nagyon értelmes a tulaj jó tanácsokat lehet hallani tőle a témában és tegnap a nagy szárazságtól eső nélkül szélvihartól a szomszédjából átfújta a szél a tűzet és a zöld élő gyümölcsös égett le, hihetetlen milyen károk lettek máshol is....
-
btraven
őstag
válasz
ncc1701 #23245 üzenetére
Nálam ez az állandó dilemma, még van 1 kis juharfám déli oldalon. Hagyjam, ne hagyjam? Jó az árnyékolás, de pont délről jönnek a nagy szélrohamok amik rádöntik a házra. Déli fekvésű mandulafa teteje is rádőlt.
[link] Mahónia (borbolya) 2 pofára eszik a rigók. Most már én is megkóstolom. Ha többet nem írok ide akkor nem sikerült a kísérlet.
-
-
H-Zol
senior tag
Nállunk 6 mm volt ( ere a száraz földre ez semmi ) , de viszont volt szél rendesen , két három körte ágat letört ( sok rajta a körte ) , és az első udvarban van egy hatalmas selyem akác ( árnyékot tart a házra ) na azt jól megrendezte , létra , magassági ágvágó , fűrész kell , hogy rendbe tegyem , mert nem csak letörte , hanem hasította !
-
-
Dorian
félisten
Szentendrén villanyoszlopokat, fákat döntött az utakra, tetőt szakíttott le, teherautót borított fel, lámpák nem működnek, több út járhatatlan...
-
válasz
angelside77 #23235 üzenetére
Itt épp szaggatja ki a fákat... Kiskunfélegyháza - Kecskemét...
-
angelside77
tag
Itt 20mm esett, kul!
-
totron
addikt
-
-
Dorian
félisten
Én is kérdeznék hasonlót
Kerítés mellé ültethető v kerítésre futtatható "belátásgátlásra" kérek ajánlásokat. Télen is takarjon és vastagságban ne vegyen el sokat.
Ami biztos: babérmeggyet kilőttem, számomra a viaszos levelei miatt olyan mint egy művirág.
Az én ötletem a japán lonc (hátsó kerítésen van), nem kényes, sokat virágzik, nagyon jó illatú, télen is megtartja a lombot. Csakugye meg kell várni azt a pár évet amíg befutja a kerítést. -
ncc1701
veterán
Nicsak, reggel esett. Bár mondták, h lesz, de már szkeptikus vagyok az előrejelzéssel.
-
soldi3r
veterán
válasz
f4lcon #23141 üzenetére
Az osszes "csenkesz" ilyen? A tarackolo fajtakat erdemes kerulni?
Amit en akarok hozatni kevereket nehany zsakkal a kert hatso reszebe, abban ezek vannak:
Angol perje 20%
Vörös csenkesz 25%
Nádképű csenkesz 20%
Csomós ebír 10%
Réti komócsin 10%
Olasz perje 15%
Plusz meg kb 20%-ban adnek hozza valamilyen lucernafelet. -
H-Zol
senior tag
válasz
bringasisti #23223 üzenetére
Még annyit , hogy az idén már a tavasszal a monilia elleni permetezésnél és rovarölőzésnél már megelőzés céljából tetem bele leveltrágyát is !!
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
bringasisti #23213 üzenetére
Nállam ugyanígy csinált az őszibarack , alma , és egy naspolya , hiány betegséget állapítottam meg ( utánna olvasva ) és elkezdtem leveltragyakkal fújni kéthetente és külön tettem bele magnéziumot , mert arra gyanakodtam és segített , most mind szép zöld , kivéve a naspolya , az ő levelei kora ősszel vörösek lettek és kiszáradt , de itt [link] egy cikk , az alján van egy kép ami után be lehet azonosítani a hiány betegségeket !
-
H-Zol
senior tag
Nállunk tegnapelőtt kigyulladt egy búza tábla , ami átterjedt másik három táblába ( 6 méteres úton átvitte a szél ) , tarolók , útszéli kiszáradt fű is égett de itt egy általam készített kép
gazdák lajtos kocsival és 8 tűzoltó rövid időn belül megfékezték úgyhogy 20 hektár körül égett le talpon álló búza !
De nállatok is rengeteg jelen pillanatban is a búza tűz !! -
btraven
őstag
Már az egyik mahónia felső levelei is elbarnultak. Pedig azt mondják ez szárazságtűrő növény. A többi jól van. Rigók állandóan csipegetik a termését. Állítólag ehető?
-
Csabroncka
addikt
válasz
totron #23182 üzenetére
Nagyon nem mindegy milyen és mekkora növényről beszélünk. Szőlőt soha nem öntözzük. Szerencsére a metszésel és a maga növényi képességeivel hidd el, hogy talál magának nedvességetv1,5 méter alatt. Gyümölcsfákkal bizonyos jelekre pl levélállás, termésdobálás oda kell figyelni. Nálunk pl nagyon szépp lett a megy, szedés után kiarkolva kapott 200 litert vizet , az bőven szétszivárog a gyökerzóna körül, megnyugtatja a stresszes fát, adtam a vízbe magnézium, kálium szulfát kombót és vas szulfátot, mert elég meszes a talaj. Szóval a jelekre érdemes reagálni, a rendszeres öntözés helyett.
-
Segítsetek légyszi egy dísznövényt kiválasztani, alábbi paraméterek alapján keresek:
- örökzöld, (de ne az általánosan elterjedt babérmeggy, kecskerágó, tiszafa)
- naptűrő és kevésbé vizigényes, max olyan 2-2.5m magasság
Kertem egyik naposabb pontján még hiányzik egy örökzöld, oda szeretném. -
bringasisti
őstag
Üdv. Már tavaly is sík ideg voltam, de most egy másik meggyfa esetében jelentkezik, hogy ilyenkor sárgulni kezd a fa levele. Nem az egész fa, hanem csak területenkén de ott minden levél. A tavalyi tünetet produkáló fa alig élte túl. Tavasszal volt dolga a láncfűrésznek.
-
H-Zol
senior tag
válasz
totron #23209 üzenetére
"A fél az új egész."
Sajnos ezt én is így látom ( a bőrömön tapasztalom ) és ez ebbe a formában sokáig nem kivitelezhető ( mostmár arra az elhatározásra jutottunk , hogy abból kell gazdálkodni ami marad , mert ha a megtakarítást is visszaoumpáljuk egyszer csak inge gatyába maradunk ) , pedig mi dolgozunk családilag , a gépeket mi javítjuk , saját raktárak , minden gépünk megvan ( igaz nem ultramodernek , de jó állapotban vannak ) , és így is a mókuskerékben vagyunk ! -
totron
addikt
válasz
ncc1701 #23210 üzenetére
Lehet, de inkább az van, hogy erősen limitált az ilyen opció. A műfaj már elérte határait. A Tesco polc és a klasszik standos piacozás között van, minden értelemben. Ha nem jól tudom majd valaki kijavít. Nem bánná a lelkem persze ha valamilyen csoda folytán mainstreammé lenne - de hopp, akkor meg elrombulna benne, elkanyarodna nem jó irányokba, mégis csak így a jó.
-
totron
addikt
A fél az új egész.
#23207ncc1701, ah, a ti kiruccanásotok miatt szenved az ország! Mindig élvezetes mikor emberek, főleg szűkösség idején, instant boszorkánypereket indítanak. A termesztést én már csak saját részre tudom értelmezni régóta. Egyesek kosárközösségeknek termelnek, de az nem lehet tömegek mókája. -
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #23207 üzenetére
Nállunk is ugyanaz a helyzet mint nállatok , több ismerősöm van az Osztrákoknál , Németországban és ott rendszeresen esik , itt meg lassan minden kiszárad , már a diofák levelei is kezdenek fonyadni , pedig annak igazán messze elmegy a gyökere ( amikor a szennyvizet vezettük , 10 + méterre is a nagy diófa gyökereivel találkoztunk !
-
ncc1701
veterán
Fák alatt, sőt a kertben sincs fű vágva kb május eleje óta. Igaz, nálunk annyira kevés volt a csapadék, h április óta kell locsolnunk. Kiváncsi leszek, lesz-e valami eső mostanában.
Múlt héten voltunk osztrák alpokban, ott 3 éjjel is esett. Nem csoda, h tiszta zöld minden. -
H-Zol
senior tag
válasz
Graphics #23203 üzenetére
En Romániában élek , nállatok elég sok locsoló berendezést látok , viszont nállunk ahol én élek , itt a környéken egy se nincsen !
2022 - ben olyan szárazság volt , hogy anyi kukoricát szedtünk össze ami a költségek 10% fedezte , a föld alapú támogatás az elmegy az embereknek a haszonbérre ( haszonbéres földeket dolgozunk , rokonok , barátok , ismerősök földjeit ) , és az állam annyi szárazság támogatást adott ami fedezte a vetőmag árát , úgyhogy egy nagy mínusz lett a történet vége , de viszont nagyon jó búza és repce termés volt , most viszont ezek is féltermést hoztak és a kukorica is a kiszáradás szélén , mi túl éljük mert családilag dolgozunk de ahol több fizetett munkás van azoknak egyre nehezebb lesz ( egy ilyen ismerősöm mondta 2022 - Ben hogy még egy ilyen év és őt megingatja , de a következő két év sem volt nagyon jó , de tűrhető volt ) ! -
Nem értek annyira hozzá, csak látom , hogy após is évekig szenvedett vele, kukoricat csak öntözéssel lehet lassan... De ettől függetlenül sokan elvetik, mert majd úgyis kapnak vmi kis pénzt aszálykárra... Sokat nem ér sajnos...
Amíg nincs az országban vízgazdálkodási terv, márpedig szarnak bele, addig sajnos egyre rosszabb lesz a helyzet...
-
H-Zol
senior tag
válasz
Graphics #23199 üzenetére
Hétfőn megint megnézem ( addig nem merem , az egy 16 hektáros parcela és nem kis pénz van benne
)
Vissza vette már itt mindenki a kukorica termelést de komplett kihagyni nem lehet , de ha így beb@szik akkor az lessz , de most ebbe az aszályban majdnem egycipőbe jár minden ! -
H-Zol
senior tag
válasz
Feketelaszlo #23198 üzenetére
Sajnos fuldoklik a mezőgazdaság , még ha a nyomot árral ki is jönne az ember , erre itt a szárazság féltermés ( sőt alatta ) és marad az ár , régen ilyenkor ( 2000- ben vagy 2012-ben volt még nagy szárazság ) felmentek a gabona árak , de mostanában mint 2022- ben hiába nem termett szinte semmi kukorica , az árak nem fel hanem lefelé mentek !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- 3,6 GHz fölé kúszott a Galax GeForce RTX 5090D GPU órajele
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- LEGO klub
- CPU léghűtés kibeszélő
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest