- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narxis
nagyúr
-
yodee_
őstag
Megnéztem és az összes gépemen 24H2 van. 3db M920s, 1db M920q és egy X280.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Narxis #125802 üzenetére
Kicsit átgondolva, ha az lenne igaz, amit itt többen írnak, hogy régi gépeknél minden marad, akkor az MS úgy kellett volna ez tálalja, hogy többet a gyártók nem adhatnak el ilyen generációs gépeket windowsal gyárilag. Tehát nem ad el nekik licencet ilyen gépekre az ms.
Majd tisztul ez is.
Mondjuk l.szarom már. Készül az ubuntu telepítő. Tegnap átvergődtem magam pár dolgon és minden ki tudok váltani. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Narxis #125802 üzenetére
Jah, össze vissza beszél mindenki. Laikus fejjel tökre nem értem, hogy a 4 éves notim 10gen-es cpujának hogy lesz úgy támogatása, hogy az új oem gép 10gen-es cpujának meg nem. Sztem egy adott típus cpuját vagy támogatja vagy nem. Nem gondolnám, hogy ebbe még bele lehet tenni egy pár és/vagy szabályt.
-
S_x96x_S
addikt
(Linux)
"Linux 6.14-rc3 To Fix Platform Profile Support For Newer AMD-Powered ThinkPads"
https://www.phoronix.com/news/Linux-6.14-rc3-Newer-AMD-PP"First up, via this "fixes" pull is enabling ACPI Platform Profile support for newer AMD Ryzen powered Lenovo ThinkPad laptops. Platform profiles allow easily adjusting your power/performance preference on laptops whether aiming for best performance or trying to extend your battery life. Existing Lenovo ThinkPads powered by Intel and AMD CPUs have worked with the ACPI Platform Profile kernel support but the newest AMD powered laptops need updated handling.
This patch directly from Lenovo has been successfully vetted on the ThinkPad P14s G5 AMD laptop. The patch doesn't note all the specific current/future models requiring this V9 DYTC handling but simply the "newest" ThinkPad AMD models.
Today's pull request also has a fan speed control fix for the old Lenovo ThinkPad X120e laptop. The X120e laptop relies on fan speed in ticks per revolution rather than revolutions per minute, and thus needs updated handling. On the Lenovo side is also a fix for registering the TPACPI platform driver too.
"""
megj:
- A 6.14 -es kernel ~ márciusban lesz publikus és mintha az ubuntu 25.04 -már ezt tartalmazná. -
vicze
félisten
válasz
Narxis #125784 üzenetére
Sóhaj....
Megint direkt kavarja a média szart és direkt terjeszt faszságokat.
"OEMs may use the following CPUs for new Windows 11 devices"
Ez kizárólag az új gépekre és az OEM gyártókra vonatkozik.0 köze van a végfelhasználókhoz. Csak szeretem megjegyezni, hogy a 24H2 rollout októberben történt, és ha Win11 rég azt futtatod.
-
teptep
senior tag
válasz
simonjoe #125794 üzenetére
"nem tud már frissíteni" Akkor át kéne menned a Win11 topicba és segítséget kérni, hogy miért nem frissül a rendszered. Mert a listának semmi köze hozzá. Az a lista csak arról szól, hogy mely gépeket engedi majd az új telepítő Win11-re frissíteni, vagy telepíteni. Amik pedig lemaradtak a listáról, azok ugyan azt fogják csinálni mint a gen7 és régebbi gépek évek óta:
1.) Win11-re frissíteni vagy újonnan telepíteni csak trükközve lehet. (Például Rufussal készített telepítő, vagy a letöltött ISO-t megnyitni és a setup.exe /product server paranccsal helyben frissíteni.)
2.) Ezek a "nem kompatibilis processzorral" üzemelő Win11rendszerek folyamatosan megkapják az esedékes definíció frissítéseket.
3.) Folyamatosan megkapják a minden hónap második keddjén megjelenő biztonsági frissítéseket is. (Én például minden hó 1-jén szoktam frissíteni, és utána 35 napra letiltom a frissítést. De a Te kedvedért most soron kívül elindítottam és lazán frissített az aktuális [24H2 26100.3194] verzióra. Lásd a [képen] a gen4 Intel processzorom mostani frissítését.)
4.) A főverzió frissítés nem fog működni. Tehát kb évnte egy alkalommal az 1-es pont szerinti módon kell majd frissíteni például a 24H2 verzióról a 25 vagy 26 főverzióra.[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
S_x96x_S #125793 üzenetére
Az én T14 Gen1 (Intel) -em már nincs is rajta.
Basszus, egy k.rva hónapja vettem a gépet, gondolván,hogy ha 8.gen cpu-kat még támogatják, akkor a 10-el elleszek még pár évig.Erre húztak egy merészet.
Sebaj... 7 év mac után jöttem vissza windowsra a hordozható gépemnél, de soha többet MS termék. Ubuntu felkészül.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
"Lenovo devices supported for upgrade to Windows 11 24H2"
https://support.lenovo.com/us/en/solutions/ht516854-lenovo-devices-supported-for-upgrade-to-windows-11-24h2"Systems listed below will be supported for upgrade to Windows 11 24H2."
van egy "ThinkPad"
és egy "ThinkPad SMB" lista.érdekes módon
a T490 még rajta van."""
...
T490
/T490 HC Ed
/P43s
T590/P53s
T490s
X390
T495
T495s
X395
P53
P73
...
""" -
Sajnos nem lehet át@...ni, mert a havi rendszerfrissítéssel visszaírja magát.
Nekem 10. gen-es CPU van az X1-ben, de már nem szedi le a frissítést.
-
Narxis
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #125789 üzenetére
A telepítő szerintem még nem változott de biztos, hogy idővel az se fog működni. Amúgy állítólag Intel miatt van mert ők se támogatják ezeken a procikon a 24H2-t, ezért lépett MS is.
-
Tim82
félisten
válasz
Narxis #125784 üzenetére
Linux Mintre.
Surfyman: három hete amúgy még felment bármi probléma, nyűg nélkül a hivatalos, nem mókolt 24H2 egy i5-8365U-s Elitebook-ra.
Szerintem amúgy az MS-nek vagy az Intelnek elmentek otthonról (nem egyértelmű, hogy az MS sara, ld. a cikk kommentszekcióját).
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
Microsoft removes Windows 11 24H2 official support on 8th 9th 10th Gen Intel CPUs
Na akkor T480s tulajok mire váltotok?
-
peter.pap
csendes tag
Üdvözletem!
HW aprós társnak köszönhetően szert tettem végre egy 1 gen Intel T14-re.
Viszont dokkolók terén bizonytalan vagyok. Úgy látom a sima Lenovo ThinkPad USB 3.0-al már inkompatibilis. Kérhetnék segítséget? Nekem két régebbi 24" thinkvisiont kéne meghajtania, meg kellene néhány USB port és ennyi... egy olcsó megoldás kellene dokkoló szempontjából erre.Köszönöm
-
lorcsi
veterán
kollégámnak van egy L14 gen 1 céges laposa
nagyon ritkán mutat rajta valamit, de nekem kifolyik a szemem annyira hihetetlen pici a karakterek
alapvetően a 14' méret szerintem jó méret, hozni-vinni...kompaktKérdésem az h 14' méretben létezik-e olyan kijelző, aminél normálisabb a felbontás és látható karaktereket ad vagy szofveresen érdemesebb nagyítani?
másik kérdésem:
mi a lényeges különbség a T14, L14 modellek között ?
ha 150-200 van rá melyiket érdemesebb ? -
vargas0502
tag
Sziasztok!
Adott egy IBM Thinkpad 770X gép. A kérdésem az lenne, hogy tudna valaki ehhez dobni egy linket ahonnan lehet angol nyelvű win95 vagy 98 recovery lemezt letölteni. Archiveon csak német nyelvűt találtam de azt elengedném inkább....
Előre is köszönöm a linket / segítséget. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
donjohnson #125777 üzenetére
Értem. Köszönöm.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
donjohnson #125775 üzenetére
Még akkor sem, ha megjelenik a Lenovo logo?
-
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
T14-en hogy működik ez a rohadt biosba lépés vagy boot sorrend választási menübe lépés? Hiába nyomom az F1-et vagy F12-t a logonál, nem történik semmi. Ugyanígy semmi Fn+F1 és Fn+F12 -nél.
A multkor már nem is tudom mit össze nem nyomkodtam vagy egy órát mire sikerült, de annyi mindent nyomtan, franc se tudja mi segített. -
teptep
senior tag
válasz
tomazin #125771 üzenetére
Én csak a két "L" szériás közti különbségekre reagáltam. (Amúgy a bolti memória bővítés felületén látszik, hogy két 8 gigás van benne.) Az "L" sorozat magasabb polcon van mint az "E", de anyagi lehetőségeidtől függ, hogy melyiket választod. Meg remélem itt a topicban is kapsz tanácsot a hozzáértőktől, hogy az "L" széria megéri-e a felárat?
-
lócitrom
őstag
egy T14s gen1 aljáról próbálnék lehámozni valahogy egy sorozatszámos matricát. milyen módon lehetne leszedni sértetlenül? egyáltalán lehetséges-e?
-
teptep
senior tag
válasz
tomazin #125768 üzenetére
"az árán kívül nem látok különbséget"
21L4S6D500, 396490 Ft, 2x 8GB, No OS, 2x16GB:452470 Ft
21L3002EHV, 419900 Ft, 1x16GB, Win11Pro, 2x16GB:446800 Ft
Az első modellszámának a végén a 00 azt jelenti, hogy egyedi gyártású széria, vagy utólag cserélték magyarra a billentyűzetét. Oprendszer nincs is rá telepítve. Gyakorlatilag az oprendszer telepítése okozza az árkülönbséget. Az elsőbe 2 db 16GB modult kell vásárolnod, de magmarad 2 db 8 gigás modulod. A végére odaírtam a bolti memória bővítés árát is. Persze házilag is bővítheted, ha kiderül, hogy megmarad a garancia. -
tomazin
veterán
Sziasztok!
Gépvásárlás előtt állok.
Thinkpadeket talaltam ar/ertekben elfogadhatonak, de itt viszont elvesztem kicsit.
Egy L16 kaphato itthon 125U procival, amibe meg kell 16gb ram (ezt néztem, milyen notebookot vegyek topicban ezt ajánlották, az árán kívül nem látok különbséget)
E16bol olcsóbb a kinalat, de a 21m5001thvben latok csak 32gb ramosat.(350k)
Ahogy nezem a ryzenek tdpje min a duplaja az inteleknek. Ez melegedesben mennyire gond?
Illetve megnéztem az itteni összefoglalót és azt raktam össze, hogy jobban járok, ha veszek egy 21m5002phv és mivel ebben erősebb proci van, mint a 350k-sban de olcsóbb rakok bele egy 16gbos modult és jobban jártam. Az összefoglaló alapján megnéztem és azt írja a ramra, hogy CRU mandatory, én ez alapján azt gondolom, hogy belerakhatok magamnak másik ramot.Tehát a kérdés az, hogy megéri-e az L16 a felárat? (munkahelyi gépnek kell, de ha nem éri meg a felárat, akkor nem költöm feleslegesen a pénzt)
Illetve okoz-e gondot a ryzenek magasabb tdp-je.
Köszönöm a segítséget! -
totron
addikt
Érdekes hiba. T410 touchpad és trackpont látszólag random megáll. Van, hogy képernyőzárolás kihozza a tetszhalott állapotból, máskor logout kell, de legtöbbször kéri a restartot, úgy lesz ismét működő. Elmondás alapján kapott vizet, mint bill. tisztítás, kapott ütést, valamelyik betett neki, de melyik? Előtte meg-megállt a touchpad, akkor még csak az, annak a megoldása a normál használatnál erősebb megkopogtatás volt. Mostanra ez a leírtakká fokozódott. Cserés, az nem vitás, de melyik? Mindkettő? Touch és billentyűzet is? A lélektanát világítsuk meg, ha tudjuk.
-
sivi
csendes tag
válasz
donjohnson #125728 üzenetére
Gondoltam megírom, hogy a kártya volt rossz. Kicseréltem egy másikra és tökéletesen működik.
Köszönöm, a segítséget.
-
vicze
félisten
válasz
Rossi #125758 üzenetére
Röhögni tök jó ár.... Ez egy 4K OLED, lehet jobb állapotú.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Rossi #125758 üzenetére
> 2019-es P53 pl. 550e Ft körül.
sok mindentől függ, hogy valami drága-e vagy sem,
úgyhogy nehéz egyértelmű választ adni erre.de 2024-03-13 - ban még egy használt P53 + RTX 4000 8GB
~ 309.000 Ft (243.307 Ft + ÁFA) -volt.
Ez az infláció ....persze a drágaság mindig a jelenlegi alternatíváktól függ.
ha csak erős CPU és sok RAM kell, akkor találsz alternatívát.
de ha már Quadro-s GPU is kell - hordozhatóan és nem csak eGPU -val,
akkor az már sokkal nehezebb probléma. -
Rossi
addikt
Furbify-ról érdemes felújított workstation ThinkPad-et venni?
2019-es P53 pl. 550e Ft körül.
-
robertka
tag
Sziasztok, régóta van egy X280 laptopom és szinte csak dokkolóról használtam mostanáig. Azt tapasztalom, hogy első bekapcsoláskor nem működik a billentyúzet, érzékeli, hogy csatlakoztatva van de nem reagál, ha újraindítom minden jól működik, a touchpad mindig működik.
Próbáltam drivereket újratelepíteni, újratelepítettem a windows-t is de nem javult meg. Ha kikapcsolom és kb 3-4 órát nem használom első bekapcsolásra szintén nem működik.
Biosban próbáltam kikapcsolni a fast boot-ot de nem változott.
Találkozott már valaki ilyennel? Köszönöm! -
carr
őstag
este elindtottam a sentinel felület tesztet, olvasás-irás-olvasás, majd lehajtottam a kijelzőt, hogy 9 óra alatt végez. energiában benne volt hogy ALVÓ állapotba bassza magát 15 perc után, de nem foglalkoztam vele, gondoltam max reggel onnan folytatja ha elmegy alvóba,. szóval nyitom reggel a fedelet, kurvasötét minden, nem alvóban bazmeg, full kikapcsolva találom. stabil agyfasz. win 11. mikor lett a tp ilyen szar?
Kezdem elölről.
asszem hagyni fogom a lenovo-t hamarosan. a rákba. faszom. -
carr
őstag
válasz
tothjozsi96 #125744 üzenetére
vantage fenn van gondolom... én nem használnám akkuról csak ha muszáj
-
i400
senior tag
válasz
Reggie0 #125751 üzenetére
HP Elitebook G5 szériánál voltak ilyen problémák, toltak ki rá bios frissítést is állítható töltési korláttal (halottnak a csók volt). Onnan lehetett tudni, hogy gond van, hogy a touchpad sarkai egy szintre kerültek a palmresttel. G3nál 1 esetben fordult elő, de ott 2016-2024 között töltőn lógott a gép 0 ciklussal
-
Reggie0
félisten
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #125749 üzenetére
Te tudod, hogy kell-e neked annyi akkuidő. Nekem a T14 85% körüli akku állapotot ír (linux alatt 88%-at valamiért) és így ha reggel bemegyek 8-ra a fősuliba, délután 17-ig... 50% alá se megy le. Kis netezés, jegyzetelés, stb. Nyilván közben vannak szünetek, kajálás, de bőven jó.
80% alatt azért már cserélném. Nem csak a kapacitás miatt, hanem ott már kicsit lehet félnék a zárlattól, felpúposodástól is. Nem hallottam, hogy jellemző lenne, de azért az ördög nem alszik.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
V.Stryker #125748 üzenetére
Engem inkább az zavar hogy patika a gép, viszont nyilván az akku az 1/5-ét már elveszítette. Nyilván innen már a 25% avulás sincs messze, az már mindjárt csúnyábban hangzik hogy az 1/4-ét már nem tudja. De egyébként meg jól bírja. Láttam Hardveraprón is van aki árul gyárit hozzá és jó áron. Csak ezért gondolkodok hogy annyit igazából még nekem is megérhetne a dolog.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Szerintem 80%-os kapacitás alatt már erősen érezhető az elhasználódás. Én akkor cserélném.
Amikor almás cuccot javítattam, akkor a szervízes ezt a boltot ajánlotta és tényleg nincs is gond a cuccal. Van pár lenovo alkatérszük is. Esetleg nézd meg van-e neked kellő dolog. -
Digitalpimp
senior tag
válasz
tothjozsi96 #125746 üzenetére
Azzal még sokáig el lehet lenni, főleg, ha odafigyelsz rá kicsit. 30% alá ne engedd merülni, akkor már töltsd.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
Digitalpimp #125745 üzenetére
Köszi! Vettem egy használt gépet, abban 450 ciklus van, de 20%-át már elveszítette a teljes kapacitásának.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Ezt így nehéz megmondani, mert több változós dolog. 500 ciklust minimum tudnia kellene minden Li-ion akkunak. Amíg nagyon nem rövidül le az üzemidő, illetve nem produkál bezuhanásokat, addig nem gondolkodnék cserén.
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Akkukat mikor érdemes cserélni laptopban? Nem akarom megvárni a cellazárlatos állapotot. Kb. mi az a ciklus szám aminél érdemes már a cserén elgondolkodni? Egyébként Celxpert gyártmányú akkuról van szó.
-
carr
őstag
-
Ogard
tag
válasz
Francia91 #125734 üzenetére
Én tőlük vettem egyszer egy x1 carbon gen4-et, azóta is működik. https://www.notebookstore.de/Refurbished-Notebooks/
Berlinben van boltjuk is.
Velük van még pozitiv tapasztaltom, ők ugyan osztrákok, de Németországba is biztos szállítanak: https://www.bf-laptops-notebooks.com/en/ -
Fifi
őstag
válasz
Én még 2011-ben a http://nbwn.com-ról rendeltem használt T410s-t.
Azóta nem néztem az oldalt, nem tudom, hogy versenyképesek-e az áraik. -
barnam_
nagyúr
válasz
notebooksbilliger az egyik ilyen nagyobb üzlet, több helyen van fizikai boltjuk is.
kicsit viszont drágább, mint az átlag.ami a gépet illeti, én inkább valami újabb és kevesebbet fogyasztót néznék, mint egy régi féltéglát
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ha kint fogsz lakni, akkor érdemes lehet a német lenovo akcióit is nézni
https://www.lenovo.com/de/de/d/sale/?IPromoID=LEN255040ThinkPad T14 Gen 4 Ryzen™ 7 PRO 7840U ( -30% Rabatt ) --> 1.091,45 € Inkl. MwSt.
ThinkPad L14 AMD Gen 4 Ryzen™ 3 PRO 7330U ( -26% ) --> 638,55 €
ThinkPad X1 Carbon Gen 11 (41% Rabatt ) --> 1.320,29 € Inkl. MwSt.Most csak ezek akciósak:
ThinkPad X1 Serie (9)
ThinkPad T Serie (1)
ThinkPad L Serie (26)Van sok P-s is, ( P14s, P16v, P1 ) de azok most nem akciósak.
----------
és az amazon.de -n is vannak felujitott/hasznélt gépek
https://www.amazon.de/s?k=Thinkpad+P53 -
Francia91
veterán
Sziasztok!
Tudtok olyan német oldalt ajánlani, ahol használt ThinkPad-eket lehet vásárolni? P53, P73 és hasonlóakat
Áprilistól odakint élek, és majd vennék egy Win11 kompatibilis P szériás ThinkPad-et nyárig, az M6800-as Preci mellé[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
új modellek várhatóak ( ~ hogyha igaz a pletyka )
"Leaker reveals Lenovo Legion, IdeaPad, ThinkBook, ThinkPad and Yoga Pro refreshes ahead of schedule" 02/09/2025
https://www.notebookcheck.net/Leaker-reveals-Lenovo-Legion-IdeaPad-ThinkBook-ThinkPad-and-Yoga-Pro-refreshes-ahead-of-schedule.958840.0.html- ThinkPad T14 Gen. 6 14-inch
- ThinkPad T14s 2-in-1
- ThinkPad T14s Gen. 6 14-inch
- ThinkPad T16 Gen. 4, (AMD & Intel)
- ThinkPad X13 Gen. 6, (AMD & Intel) -
carr
őstag
eh... de benéztem banyek. 2 akkuból az egyik 0% a másik 36% elhasználódott. hol találom melyik FRU való melyik helyre? Munkagépnek szánom, de erre még 50e-t el kell vernem.
bill magyar 15e. alis. Akku... ki tudja mennyi.
1 akku mindenképp, meg egy magyar bill....
Edi: ilyen amikor egy kókler gecitől veszel thinkpadet.
Lenovo vantage-t életében nem látott. enyém 4 órát bi'r pedig elmúlt minden is a feje felett....[ Szerkesztve ]
-
sivi
csendes tag
válasz
donjohnson #125728 üzenetére
Így vettem a gépet. Win 11-et próbáltam és win 10-ből is egy régebbit is. Igaz mindig hagytam rögtön a frissítést, lehet ha nem hagynám akkor engedné feltenni a drivereket. Ennyi esélyt még adok neki.
Köszönöm a segítséget, esetleg ha valakinek még lenne ötlete azt szívesen fogadnám.
-
donjohnson
addikt
akkor lehet, hogy rossz a wwan kártya fizikailag.
így vetted a gépet vagy utólag raktad bele?
a hp-ből, dell-ből kiszedett wwan kártyák nem szoktak menni a lenovo-ban, csak a lenovo-ból kiszedett jó.szerk.: másik windows-t még feltehetnél próbaképp, windows 11, vagy másik verziót a win10-ből, mint ami most van.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
még a Windows Update -et is érdemes lehet megnézni.
https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=Fibocom -
sivi
csendes tag
válasz
donjohnson #125722 üzenetére
Igen mindet .....de semmi.
-
sivi
csendes tag
válasz
S_x96x_S #125720 üzenetére
Fizikailag benn van, jól csatlakozik. Antenna is csatlakoztatva van. Biosban engedélyezve. Azonban azt vettem észre, hogy az eszközkezelőben van egy "ismeretlen usb eszköz (sikertelen eszközleíró-kérés)" . És amikor a biosban a WWAN -t kikapcsoltam, akkor újra indítás után ez eltűnt, majd amikor engedélyeztem akkor ismét megjelent.
Szerintem itt valami op rendszer nyűg lesz. Drivert, próbáltam megmutatni az eszköznek, de az nem tetszett neki. -
S_x96x_S
addikt
> Thinkpad T490 gépem. Van benne LTE modem
(talán)
Érdemes a BIOS-ban is ellenőrizni:
--> "Security" -> "I/O Port Access" --> "Wireless WWAN" - engedélyezve van?
Fizikai ellenőrzés se árt,
pl. a kártya tényleg benne van a gépben ? és jól csatlakozik?
És érdemes lehet még a reddit -en is rákeresni :
https://www.google.com/search?q=reddit+thinkpad+Fibocom+L830-EB -
sivi
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Thinkpad T490 gépem. Van benne LTE modem (Fibocom L830 EB), azonban a op. rendszer nem ismeri fel, az eszközkezelőben nem látom. Telepítettem a lenovo oldalán található drivereket, de ez sem segített.
Valaki találkozott már ezzel a problémával?
Windows 10 Pro 22H2. -
carr
őstag
válasz
S_x96x_S #125701 üzenetére
Anno kollégám volt telekomnal egy srác, 10+ éve. azt mondja sosem használt Windowst, semmilyet, mutassuk már meg neki hogy működik egy Windows gép. Lefagytam.
Hamar hozzászokott , talán pár hét volt. Mondta hogy fura hogy nem kell fél órát gépelni 10 kattintás helyett . 😂 -
carr
őstag
válasz
donjohnson #125697 üzenetére
1.36.
Felgyújtom ezt a kurvát.
-
Ogard
tag
válasz
V.Stryker #125702 üzenetére
Bölcsész létemre húsz éve használok kizárólag linuxot kizárólag thinkapadeken. (600E től x1 tablet 3 ig, kb 10 félén.) Mindent megtudtam vele csinálni amire csak szükség volt valaha, nagyon kevés munkával működött mindig minden atomstabilan.
Számítástechnikához egyáltalán nem értő családtagjaim tíztől nyolcvanig probléma mentesen használják és boldogok vele.
Stabilan és szépen működő OS laikusok számára is, thinkapden meg különösen az.
Egy modern mint vagy ubutnu szerintem nagyon is használható mindenki számára.
(És akkor most abba bele se kezdek, hogy 10-15 éves vasakon lehet problémamentesen, élhetően, biztonságosan netezni, filmezni, dolgozni és zenét hallgatni vele, gyakorlatilag fillérekért.) -
-
Penty
aktív tag
válasz
Reggie0 #125704 üzenetére
Egy nagy +1 erre!
Minden rossz szó ellenére, amit itt a logouton néha olvasni lehet tapasztalatlan emberektől, nálam stabilan és kis erőforrás felhasználásával működteti már fél éve a jelenlegi P16v-met ez a nyamvadt Linux, 2013 óta meg a Dell Latitude laptopomat. Mindezt megelőzően meg az asztali gépemet az utolsó 1-2 évében is. Szóval kb. 14 éve egy elégedett felhasználó vagyok.
-
Reggie0
félisten
válasz
FoxiestFox #125710 üzenetére
Meg a touchpadet. Meg a tukorszeru kijelzot.
-
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Apollyon #125703 üzenetére
A linux egy Unix >szerű< oprendszer, míg a macOS meg Unix alapú (és szerű) és nincs köze a linuxhoz. Konkrétan FreeBSD kódból van építve, ami még valódi Unix. - Persze, elnagyoltam. Annyit akartam csak írni, hogy több köze van a linuxhoz, mint a windowsnak.
És de, tudsz Thinkpadre macOS-t tenni. - persze. Okosórán is lehet már windowst futtatni, de az ,hogy bejön az asztali környezet, azt a hibátlan felhasználói élménytől messze van. Régen küzdöttem hackintoshal, de soha nem lett meg az a felhasználó élmény, mint később a mac gépekkel. Nem hiába.A linux éve meg már régesrég lezajlott: az internet linuxon fut, Android alatt linux kernel fut, majdnem az összes routeren valami linux származék van, MS szerverein is nagyrészt linuxot használnak, a lista szinte végtelen. - Hála a pipéknek. Jól is van így.
Csak van pár desktop felhasználó, akik a 90'-es években windowson nevelkedtek és azóta se jutottak még túl ezen. - Azért azt tegyük hozzá, hogy ha a végfelhasználói bázis nem lenne, akkor egy nagyon nagy részére a linux alapú háttérrendszerekre nem lenne szükség. Tehát a laikusságukért le lehet nézni őket - bár nem tudom miért kéne mindenkinek informatikusnak születni - de nélkülük ez az egész mégse lenne kerek.Amúgy csak annyi volt a lényege a gondolatmenetemnek, hogy sajnos a linux, mint végfelhasználói, grafikus felülettel operáló, laikusok számára is jól használható és főleg kevés kompromisszummal járó rendszer, szerintem soha nem lesz jó.
Látni, hogy ennek azért örül néhány, az össz népességet tekintve, egy szemmel nem látható százalékot kitevő programozói réteg, mert a szaktudásukkal, maguknak egy tökéletes rendszert tudnak csiszolni.
Mégis vannak elhivatottak, akik heggesztik a disztrókat...sokan sokfélét...aztán áttörés sosincs a témában. És ez az, amit én nagyon nagyon szeretnék. Hogy laikusként, nem informatikusként, legyen egy jó alternatíva a win és a mac mellé.[ Szerkesztve ]
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Reggie0 #125704 üzenetére
Jaja, most már "transz-woke-debian" lett, meg volt valami botrány, hogy mehetsz oda dolgozni, kivéve ha fehér bőrű vagy ázsiai férfi vagy, mert muszáj megtartani a diverzitást.
Vagyis náluk a született / választott hovatartozás fontosabb a szaktudásnál, ami nem biztos hogy be fog válni hosszútávon. -
Apollyon
Korrektor
válasz
V.Stryker #125702 üzenetére
Akkor némi pontosítás:
A linux egy Unix >szerű< oprendszer, míg a macOS meg Unix alapú (és szerű) és nincs köze a linuxhoz. Konkrétan FreeBSD kódból van építve, ami még valódi Unix.
És de, tudsz Thinkpadre macOS-t tenni.A linux éve meg már régesrég lezajlott: az internet linuxon fut, Android alatt linux kernel fut, majdnem az összes routeren valami linux származék van, MS szerverein is nagyrészt linuxot használnak, a lista szinte végtelen.
Csak van pár desktop felhasználó, akik a 90'-es években windowson nevelkedtek és azóta se jutottak még túl ezen.[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
FoxiestFox #125700 üzenetére
Soha nem lesz az. Szerintem a legjobb linux mai napig a MacOS
.
Amig a világ összes gépére hegesztik, vagy száz verzióban, ezáltal szét aprózodó fejlesztési erőforrásokkal, addig ez mindig egy kompromisszumos valami lesz.
Személy szerint akár fizetnék is egy MacOS szintű linuxért ami futna a ThinkPademen. De nincs. Fizetős van...csak a szint marad el.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Körbefordul a Galaxy A56 a bemutató előtt
- Formula-1
- Gyúrósok ide!
- Macska topik
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- E-roller topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...