-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Én ezeket kóstoltam tőlük: [link] [link] [link]
Ezekből nekem az Etióp ízlett csak igazán, még annak ellenére is, hogy ez volt az az extra kemény bab, ami megakasztotta az F64Evo kést a miniben (már a 033T kés van benne, ami meg simán leőrli)
Ismerve az ízlésed, neked talán ez jönne be: [link]
Egy közös Győri ismerősünk vett belőle, neki bejött, ha jól emlékszem. -
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én ugyan Aeropress papírt még nem próbáltam, nem volt kedvem vele foglalkozni.. de a fém "szűrőhálón" gondolkodom erőteljesen..
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Fél év, ha eszembe jut. Papír mellett majdnem mindegy. Meg jobbára világos perkekkel kínzom magam, de robusztát ez a gép nem is látott még.
-
-
roBEEsz
csendes tag
Warda kávét fogyaszt valaki?
Leírás alapján nagyon szimpatikusnak tűnik..

Más,
Ti milyen sűrűn szoktatok zsíroldózni? Mikor meglett a gép hetente 1x azért adtam neki 1 kis port, de mióta nem kancsós víz van benne, azért igyekszem spórolni, szóval most már 2-3 hete biztos nem foglalkoztam vele..
-
Nutra
tag
Kávé messziről.

Szuper hely, jófej barista tulaj Észak-Hollandiában... Minden kedden friss pörkölés
-
rastacsz
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Vá' kicsit!
A nano a lordok alatt, a babszínház meg az alföldi alatt van?
A babszínház saját pörit kínál és árul kávés eszközöket, v60-at, meg aeropresst, stb?
A nano meg forgalmaz casmot, gardellit, minden félét?
Ezek mikor nyíltak? Hogy fijjatal koromban ezek még nem voltak, csak a lordok végében a kávézó, meg pár helyen az a magát minőséginek mondó hely, ami szirupos, ragacsos cuccot árult, vagy a keserű-bakelit presszót...
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
köszi!
-
-
-
vicces1
aktív tag
válasz
üzenetére
Sajnálom, hogy nem borultak térdre előtted.
De ez miféle tapasztalat, ebben mi volt a kávé élmény?!
Megkóstoltad amit ott csapolnak?
Ha igen arról mondj véleményt, ha nem akkor inkább ne.Egy srác és a tulaj lánya is felkészült barista, pár hete nem voltam most, de hosszú ideje konstans nagyon jó klasszik a presszójuk (a Guatemala)
- hogy most miért nincs elvitelre azt nem tudom, gondolom előfordul, szerintem írjunk be egy rossz pontot. Majd megkérdezem mi történt, hogy ekkora mélyrepülésbe mentek át.
Régebben ha szarabb volt a presszó azt is szóvá tettem, most minimum 1 éve patent amikor kóstolok.
- Ezek a pörik hónapokig jók, bár kétlem, hogy 5 hónaposak, kb. 2hetente jön nekik friss.
Kétségtelenül az őrlőben lévő a zászlóvivő a többit nézve, nekem a Cuba is frankó volt itthon, de az a szett ami ott van verhetetlen, nem tudod otthon teljesen reprodukálni.
Más:
"Ha a hely profi volna, felajánlották volna, hogy a csapoláshoz felhasznált Guatemalaból 1/4 kilót kimérnek " - ettől profi egy hely!?

Azt hogy képzeled, lemérnek bontott kilós kávéból vagy az őrlőből kivesznek egy vadidegennek?!
Ez élelmiszer-biztonságilag nem is lehetséges.
Melyik mainstream helyen van így, ahol ez nem sztenderd kínálat?Bazsee - ezt tudod jól, nem világos pörkölés, nem kell tőle hanyatt esni, nem lesz se mangó, se fekete szeder, de igen jó olasz hipe nélkül és mindig ilyen, nem döglik citromlére az őrlőbe 1 nap alatt mint a specialty -k sok helyen.
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem is ma jött meg. 3 zacsit rendeltem, 2 ebből 3 napos pörkölés, a 3. pedig dec 21.
Az a dec 21 határeset, de talán még jó. Én mondjuk teljes áron vettem. -
KVfun
csendes tag
válasz
hoffman_
üzenetére
NANO Specialty Coffee
Legutóbb itt voltam és nem csalódtam benne. -
sz.zs.
őstag
-
bbalint01
csendes tag
Sziasztok! Sikerült nyomásmérőt szerelni a GC-mbe, ugrál is a mutatója főzés közben, mint a rosseb.
Számtalanszor említitek a tágulási tartályt, olyat hol lehet beszerezni?Köszönöm
-
hoffman_
nagyúr
hallo,
Kecskeméten tudtok ajánlani jó kávézót? hétvégi nyitvatartással, specialty vonal inkább. -
Bazsee71
őstag
válasz
üzenetére
Mikor voltál náluk? Én most azt hallottam, hogy van egy új, ügyes barista hölgy, talán hétfőn eljutok hozzájuk.
2-3 éve voltam Encsen, a pizza frankó volt, de a kávétól anno nem dobtam hátast. Nem tudtam, hogy felhájpolt olasz. Már vártalakba is inkább a pékáruért megyek.
Valami elírás lehetett, a Guatemala egy ország neve.
-
-
rastacsz
tag
válasz
Melorin
üzenetére
Jófogyáson van fent most mindenféle mazzer. A piros, 3 fázisról üzemeltetettet csak akkor vedd meg, ha van a konyhában 3 fázis.
Amúgy a mini elektronikok, ha jól láttam a képeket, B jelűek, azaz a kartartó villa mögött van két poti, amivel az időzítőt tekergetheted, de az is használható.
Ja, tudok egy dittinget az ötvenes évekből, de azt 330-ért hirdetik, pár éves késekkel.
Itt az aprón is szokott lenni és a facebookon, kávés adásvételi csoportokban is sokszor van jobb őrlő.@qvik27
A maranos srác nagyon hirdet fb-n. Valaki vett már tőlük?
A casmot körüllengi a jó, de nekem eddig drágának tűnt, meg az a kategória volt, hogy kár belém, úgysem érzem, hogy milyen jó. Viszont mostanában mindenki úgy áraz, mintha arannyal vonnák be a szemeket, egyesével...
A hazai-nemzetközi pörkölők kávéi nem tudom hogyan viszonyulnak egymáshoz és hogyan érdemes beszerezni, közvetlenül a pörkölőtől, vagy kereskedőktől venni több félét? -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az már első blikkre látszott, hogy az arányérzékük helyén is ambíció nőtt ki bennük.
...és valszeg nem állna náluk hónapokig a cucc, ha olyan k. jók volnának. CasMo-nál drágábbak, azért már olyat kéne villantani, amire itt jópáran felkapják a fejüket.
Hasonló véleménnyel vagyok a Maranról is, bár az némileg enyhébb áron, de még mindig kb. CasMo szint. De Maranál legalább azzal kezdődik, hogy fedezzem fel a Világ legfinomabb kávéit, én meg meg is fogadtam, és meglátogattam a CasMo-t
, ahol találtam is ígéreteseket, teszek is próbát. -
Melorin
addikt
válasz
rastacsz
üzenetére
Az őrlővel együtt rendeltem kezdésnek 2 féle kávét: Bronze és Brazil Santos Exclusive Sao Paulo Specialty. Mindkettő sötét pörkölés. Nem alkalmaztam RDT-t. Úgy voltam vele, hogy ha óvni kell a víztől az őrlőt akkor csak' nem kéne összevizezni a babokat.
Fogalmam sincs mekkora a páratartalom a konyhámban
Közben felhívtak az AVX-től, megpróbáltak lebeszélni arról, hogy megváljak a J-Max-tól mert hogy nagyon jó készülék egyébként, és valószínűleg nálam több összetevős a probléma: sötét pörkölésű kávé, laminált a padló, stb.De már eldöntöttem, hogy motoros őrlő kellene amúgy is. Elég volt 1 hét tornaóra ébredés után
1-2 tipust leírnátok, hogy mire érdemes vadászni használtan, hátha belefutok egybe?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
Melorin
üzenetére
Hát nem tudom a te olvasatodban a "megérős" jelzőt mivel lehet fémjelezni, de én nagyon elégedett vagyok a Mignon Specialitammal.. (igaz ez újonnan 140-150e környéke).
Szerintem egy Classiccal (ha jól emlékszem az van neked) nagyon jó kombó.
Nyilván azért kell neki egy kis idő, mire megszokod rajta a stepless állítást - legalábbis nekem kellett hozzá idő.. -, de alapvetően megéri nagyon.
Aztán meg abszolút érdemes lehet figyelemmel követni a használt őrlőket is, mert nagyon jó állapotban lévőket is szoktak árulni.
-
rastacsz
tag
válasz
Melorin
üzenetére
Milyen kávét használsz?
RDT alkalmazva van? Ha igen, mennyi víz megy mennyi babhoz?
Mennyi a páratartalom a helyiségben ahol őrölsz?A rossz hírem, hogy villanyos őrlők is küzdenek az elektrosztatikus feltöltődéssel. Ha a rács/fésű bent van, akkor az őrlemény egy része is szeret bent rekedni.
Ezt lehet csökkenteni a nem túlzásba vitt víz adagolással. -
Nagyon vicces kis videó. A skill számít vagy a felszerelés?
Persze mindkettö, de vicces volt nézni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én is csodálkozok kicsit, K-Plus-al még csak hasonlót se láttam. Igaz közepes pörkölésnél sötétebb nem került még bele. Őrlés után oldalát kicsit megcsapkodom, aztán nem tudok kimérni eltérést. Aljában meg sose ragad bele semmi, két kis ütés után kijön minden.
Vizezni én sose szoktam.Annyira vastagon feltapad az tartó falára hogy nekem úgy tűnik, mint ha az nem is statikus lenne ha valami más probléma. Statikus töltés azért nem hiszem hogy a tartó falával majdnem megegyező vastagságban képes lenne megtartani az őrleményt. De tévedhetek persze

-
válasz
Melorin
üzenetére
Ez valami sötét röffenet?

Nekem csak jx pro van, de alig marad benne valami. Ha 0.2g, az nagyon durván rossz eredmény már. De az is a kések között belül és nem kint. Leszoktam a vizezésről is, mert minek. Kis püfölés a kezemhez nyilván nem árt, kis asztalra kocogtatás sem, na de ez fényévekre van egy közelharctól a Graeffel
Az Rcoffee rendeléshez
válaszoltak ma reggel és elnézést kérnek, azzal védekeztek, hogy akciós volt, meg ingyen szállítós és akkora volt az igény, hogy végül a nem akcióst is akciós áron adták. Öööö...
Nem baj, nem ér annyit az egész, hogy postázgassunk, legfeljebb fagyasztom és kész. Javasoltam mindazonáltal, hogy ha bármilyen okból több hónapos tételt adnak el, azt tüntessék már fel a félreértések elkerülése céljából és akkor nincs utóhiszti senki részéről.Ugyanitt polipos Squid presszóra nagyon adja
-
Cathfaern
nagyúr
-
sz.zs.
őstag
válasz
Melorin
üzenetére
Pár csepp víz a babokra őrlés előtt, de tényleg csak egy - kettő max három csepp, kicsit meg kevergeted egy kiskanállal és jobb lesz. Mondjuk sötétebb pörkölésnél még így is fog benne maradni valószínűleg. Engem ez az egy zavart a Je plus-nál, ezért adtam el. A Kinu ebből a szempontból sokkal jobb, ott nincs ekkora sztatikus feltöltődés.
-
Melorin
addikt
Egyre jobban kiborít a J-Max kéziőrlő. Annyi kávé tapad bele mind a felső mind a gyűjtő részébe, hogy tiszta kínlódás mire mindent kiszedek belőle őrlés után. Mutatom az őrlés utáni képeket.
És hiába ütöm minden irányból, még az asztalhoz is odacsapkodom..neem... akkor is odaragad a fémhez és vagy fújókával vagy ecsettel kell minden egyes alkalommal kikotorni belőle a kávét.
Van erre egyszerű megoldás vagy kezdhetek másik őrlő után nézni? Egy kicsit úgy érzem, hogy túl sokba került ahhoz, hogy ennyi szenvedést okozzon.
Vajon 14 napon belül ezt is vissza lehet küldeni így, hogy már használtam? -
roBEEsz
csendes tag
válasz
üzenetére
Valahogy a kávétejszínt / tejet én sem nagyon szeretem benne..
Viszont ha jól tudom - javítsatok ki, hogyha tévedek - az olaszok is egy minimális cukorral édesítik a kávéjukat, ami zömmel inkább ristretto, mint espresso..
Megértelek abszolút, én is az édesebb vonalat keresem és követem, általában egy ilyen kávézókban kapott cukros zacsinak a felét/harmadát szoktam rakni a pressomba..
Most tuti sokan megköveznek sokan, de én vallom, hogy a cukor is ki tud hozni egy kis pluszt némely kávéból.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
üzenetére
Csak a saját nevemben tudok nyilatkozni.. én ha felteszek egy ilyen kérdést az egy szűz espressora vonatkozik. (kóstolást máshogy nem érzem túl relevánsnak)
Mindig feketén és tisztán fogyasztom, bár esetenként ha kedvem van hozzá, akkor egy pici (tényleg pici) cukrot teszek bele.
Mondjuk szerintem ha pl. a keserűséget nézzük, akkor azt a cukor sem fogja kivenni belőle.. vagy tévedek?
-
válasz
vatoloco26
üzenetére
Reneka
-
hogyaza
tag
válasz
JackFeryll
üzenetére
Van benne tágulási,az egyik képen látszik a kupakja.Csak biztos nem ért hozzá.
Jó ár érte,az omron pid nagyon bajnok. -
general
addikt
AZ akciós kávé szerintem mindenhol régi, ezért akciózzák. Van, akinek megfelel. Az itt fórumozóknak számít a frissesség, ne rendeljetek soha akciósat, ez van. Én is a saját káromon tanultam meg.

-
válasz
JackFeryll
üzenetére
ráadásul a belügyminiszter hirdeti..
-
vatoloco26
tag
Sziasztok,
Tudnátok ajánlani 16gr szűrő kosarat,ami bevállt és érdemes megvenni?
Láttam elég nagy ár szórás a piacon,de tapasztalat még fontosabb.Köszönöm előre is a segítséget,ajánlást
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Na, várnom kellett volna egy napot. Épp tegnap rendeltem, és már nem is volt akció. Ezután kíváncsian várom, hogy mit kapok…
-
JackFeryll
őstag
Van jófogáson egy omron pides GC 150-ért. Nincs benne réz bojler meg tágulási. A drága pid miatt így is dealnek tűnik (nem tudom mennyit számít), vagy mennyire eladható.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
roBEEsz
üzenetére
Szerintem bárkitől ciki aki a weboldalán friss pörkölésű kávét ígér, főleg ha valamilyen formában "specialty" / "third wave" / "harmadik hullám" / stb. vonallal azonosítja magát.
Nekem ott lett kicsit fura a linkelt pörkölő, amikor kifejezetten filter pörkölésű kávénál olyat találtam, hogy "Kiegyensúlyozottságához hozzájárul a csokoládé és a karamell gazdag íze.". De nem kóstoltam még tőlük semmit, szóval ez nem ítélet... de azért szokatlan.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kis pörkölő révén már szerintem a dec 18. is eléggé ciki..
Próbát lehet tenni, sztem 50-50% a dolog, aztán vagy arra hivatkoznak, hogy szav. időben még benne van, vagy többet nem szabad innen semmit se rendelni..
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én ha bárhonnan rendeltem kávét - de főleg a Pacificnál kellett ezt meglépni és még így sem sikerült teljesíteniük a kérésem néha - odaírtam megjegyzésbe, hogy 3 hétnél régebbi pörkölést nem kérek. A nov. 7.-it én valószínűleg vissza küldeném, bár lehet, hogy semmi baja.
-
válasz
PpenoO
üzenetére
Most vettem tőlük négy zacsit.
Ebből kettő friss, viszont egy nov.7, egy pedig dec.18 pörk. Ebből a nov.7 kimeríti a tökciki fogalmát szerintem egy kispörkölő esetében, de a dec18-cal se nagyon büszkélkedhetnek
Mármint 16k\kg árakról beszélünk (oké most akcióban 12), nem tchibo karaván...Érdemes ezt megpendíteni náluk, vagy csak hülyének nézetem magam a pofonfa alatt?
Egyszer hasonló esetbe futottam a Salvus arckrémeknél, direkt a gyártótól rendelve kaptam másfél éves terméket és kedvesen felvilágosítottak, hogy a lejárat két év, nincs semmi látnivaló. Naná, hogy felbontás után 3 héttel megposhadt

-
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Őszinte leszek, kb. az 5-6. fajta kávém, amit eddig próbáltam a karos gépemen, szóval mondhatni még keresem azt, ami az ízlésemnek megfelelő.
Eddig már több speciality kávézóban kóstoltam világos pöriket, ezek után éreztem, hogy biztosan nem ez lesz az én világom, így most az ellenkező póluson próbálkozom.
Én úgy gondolom egyébként, hogy a Grandi a sötét pörkölések skáláján a "közepes" résznél helyezkedik el.
Nem tudom, hogy veletek volt-e ilyen, de ahogy mondtam végülis nem rossz a végeredmény, de valahogy érzem, hogy még lenne egy kicsit több ezekben a babokban.. szóval én most ezt a többletet keresem

Egyébként köszi a válaszokat!
-
sz.zs.
őstag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Egyszer már írtam válaszként, szerintem pont Neked, hogy ebből a kávéból én soha nem tudtam eltüntetni azt a pici kesernyés ízt, de nekem 88 fokos pid állásnál ( ennyi volt a kifolyó víz is, kimértem) ízlett a legjobban.
Mivel kevesebb a kávé lesz a kosárban, ugyanilyen őrlési fokozatnál valószínűleg gyorsabb lesz a lefolyásod valamivel, tehát elvileg finomítani kellene az őrlésen, ami viszont megint csak hozhat több kesernyés ízt. Szóval nemtom
WarLock07222: persze , de azt legalább megtudja belőle hogy túl van-e töltve a kosár evvel a mennyiséggel.
Én egyébként már elég régóta a 15-ös VST töltetével, tehát 15-17 g-mal használom a 22-es VST-t, leginkább azért hogy a QM0650 belógó felsőszűrő tartó csavarja ne bassza szét a pogácsát. -
WarLock07222
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Szerintem ezt a 100Ft-os tesztet csak irányadónak lesz érdemes használni, de azért nem ez a szent grál, ami majd tökéletes ízt hoz elő bármilyen kávéból. (Bármit is jelentsen ez). Kiinduláshoz oké, de amúgy kávéja válogatja, hogy ettől felület mennyi eltérés lesz a jó. De az szerintem ökölszabályként még működik, hogy a kevesebb az kevesebb bajt okoz, mint ha túl van töltve.
Egyébként @roBEEsz, miért veszel sötét pörkölésű kávét, ha nem szeretnél kesernyés ízt? Illetve az elején semmiképp ne változtass egyszerre több, mint egy dolgot, mert macska-egér játék lesz belőle.
-
kurtuzov
senior tag
válasz
eastsider
üzenetére
Itt van pár, visszamenőlegesen bőven. Azért eszköz/készítési mód függőek a feltételek.
Presszónál
Túl sok/túl finom őrlemény, nem nagyon jön ki semmi mert akkora az ellenállás
Nyilván ha kisebb (tizedgramm) eltérésekben gondolkodsz ott is a lefolyás ami jól állítható vele, az ízt azért jó pár más is (pörkölés, fajta, őrlemény etc) befolyásolja.
Az alacsony hőmérséklet - savanyú, magas hőmérséklet - keserű vonal eléggé kávé/gép függő. -
roBEEsz
csendes tag
Henló!
A véleményetek érdekelne a következőről,
P&Y Grandi van terítéken az utóbbi időben, de sajnos még nem sikerült hozzá megtalálnom a tökéletes beállítást..
Amit tudni kell:
-Gép: Gaggia Classic 2018, 9 bar, PID, szűkítő, ipari felsőszűrő
-Őrlő: Mignon Specialita
-IMS 12/18g kosárA PID viszonylag friss, hétvégén lett kész, így még nagyon ki sem tudtam tapasztalni..
A következőkkel próbálkoztam:
17,8g/kb. 36g 92 fok - 30-32 mp lefolyás - kisebb kesernyét, mokkás ízt éreztem a végén (ezt a pici kesernyét szeretném belőle eltüntetni..)
Éppen ezért próbálkoztam egy picikét a hőfokkal játszani, nem tudom, hogy mennyit számít 1-1 fok, de próbáltam 90-91-el és ezek meg már halványan savanyúak voltak, amin meglepődtem, hogy 1 fok ennyi változást okoz. (nem volt ez sem túl bántó, de az élvezhető faktor a kettő között lenne..)
Kérdés az, hogy merre kéne elinduljak? Lenne értelme csökkenteni akár 17-17,5g-re és picivel rövidebb lefolyást produkálni 92 fokon?
Talán úgy érzem, hogy egy kicsikét sok ebbe a kosárba a 18g, mivel mikor tamperelnék, szinte egyből érzem, hogy nem nagyon enged a pogácsa..
Egyébként maga a pogácsa eléggé rendben volt, egyszer egyben kijött az egész, kb. semmi kosszal, többi esetben egy picike maradt bent kiütés után.
Tippeket előre köszönöm!

-
bbuffy
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én 120al remélem hogy hamarosan lecsap vmilyen pallos ezekre a palackokra. Hatalmas szégyene a mai világnak.
-
avirid
tag
Nekem szintén rézcső és pid nélküli GC-m van, de jó duplákat tudok vele főzni. Persze vannak kávék amikkel meg kell küzdeni, de általában akkor is a szimplák jönnek kevésbé össze. Meg fontos megjegyeznem hogy nem mindig sikerül, és igazán kihozni az ízeket pedig még ritkábban, ehhez tényleg jó lenne egy stabilabb és szabályozható hőháztartás. De így is sok remek espresso készül. Csak egy réz vízterítőm van még IMS felső szűrőm, de ezek előtt is sikerült jo duplát produkálni.
-
-
Melorin
addikt
Úgy néz ki tudok szerezni ingyen olyan PID vezérlőt amihez K thermoelem csatlakoztatható csak. Van ezirányú tapasztalat a topikban? Vagy csak a PT100 a jó? A PID ingyen lenne, jó lenne ha ezzel is megoldható lenne a Gaggia tuning
-
rastacsz
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Hogy klasszikust idézzek: "xarok a farmra"
már megvan az AA++ energetikai tanúsítvány és ha megvan az árnyékolás, meg a dokumentáció is össze lesz állítva, akkor a német Passivhaus Institut tanúsítványa is meglesz. A múlt heti mínusz tizen fokokban jól vizsgázott a ház, a tegnapi szélvihart is bírta.
Csak az a baj, hogy a 2,5%-os zöld hitelhez túl korán kezdtük el az építkezést(illetve, az jött ki egy bő évvel később
) , így mi azt nem tudtuk igénybe venni, maradt a piaci, dupla annyi kamatra. Azt a 90kWh/(m2 a)-t bőven túl tudtuk teljesíteni, 15kWh/(m2a) alatt vagyunk.Remélem, rohadtul szigorítanak, mert az a 90-100-as érték rohadtul pazarló. És nincsenek mélyfelújítások, a már meglevő házak sokszor csak látszat korszerűsítésen esnek át.
-
rastacsz
tag
@qvik27 azt a tpftgfdyx törvényt nem vágtam, de most sincs erőm újra nekiesni, elég nekem a tnm rendelet, meg az építéshez kapcsolódó egyéb jogi szöveg. De akkor arra írtad, hogy 700-ért rakta ki, aztán lett 970? Fordult már elő, hogy beharangozás után, amikor vám, áfa, ker. árrés ráment, már 10-20%-kal több volt + eur-usd/huf korrekció. A df64-gyel is érdemes úgy kalkulálni, hogy a 120-130-as ár csak exhas, aztán a webshopban meg lett volna valami, de inkább a belga árhoz közelebb, még ha alatta is maradt volna
ON
régóta érdekel, hogy kinek mi a daily driver kávé, amit minden nap szívesen fogyaszt?
Főleg abból az irányból érdekel, hogy costa (jó esetben szemes) kávé után gondolkoznak emberek 1 000 000Ft-ot elkölteni kavékészítő eszközökre. -
kurtuzov
senior tag
válasz
üzenetére
Anno nézegettem a Norda vizet gyártó cég körüli cikkeket és azt láttam, hogy állandóan a szakszervezetekkel, meg a hitelezőkkel/állami szervekkel egyeztettek. Szerintem ez olasz jogrendszeri sajátosság lehet, hogy állandóan csődhelyzet van jelentve, tippre ezzel lehet fenntartani a beszállítói láncot (kapsz kereskedelmi hitelt - hosszú fizetési határidőt a balhé ellenére is) és kevesebb mozgástere van a szakszervezeteknek is, nem sztrájkolhatnak olyan könnyen.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro Fly More Combo drón szett - Garancia, Care Refresh, PL Filter
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- DJI Neo 2 Digital Transceiver/ Új, Garanciás Eladó
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- JBL Partybox 320, GARANCIÁLIS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 3571 4G LTE i7-12700H 16GB 512GB FHD RTX A1000 4GB 1 év teljeskörű garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 34WQ500-B - 34" IPS LED - 2560x1080 Wide FHD - 100Hz 5ms - AMD FreeSync - HDR10
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

, ahol találtam is ígéreteseket, teszek is próbát.
) , így mi azt nem tudtuk igénybe venni, maradt a piaci, dupla annyi kamatra. Azt a 90kWh/(m2 a)-t bőven túl tudtuk teljesíteni, 15kWh/(m2a) alatt vagyunk.