-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rozmarph
csendes tag
Sziasztok!
Régóta tartó halogatás után most végül elhatároztam magam...
Szeretném kérni a segítségeteket, hogy akinek van vagy tud ajánlani kezdő szettet (gép és örlő) kérem ne tartsa magában!Főzőben rancilio, gaggia, lelit / Örlőben mazzer, graef
Ezeken a vonalakon gondolkodok elsősorban, de nyitott vagyok minden ötletre, javaslatra (persze van egy budget...).Előre is köszi mindenkinek!
-
PpenoO
őstag
Zakopane - La Mano
Kedves, profi kiszolgálás, korrekt florális ethiop dupla eszpresszót készített a barista. Vettem is belőle egy zacsival meg még egy másikat is (Rwanda).Illetve egy szerelem első látásra darálóba botlottam. Az a bekapcs gomb, meg úgy az egész, na. :)
Daráltattam is vele 80gr kotyogósat az ethiopból, három másodperc, halk, homogén szemcse méret.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Az a legkényelmesebb, mert nem kell tölcséressé alakítani. Viszont gyenge a motorja és 120-140 K.
Super Jollyk mennek 90-100 körül tölcséresen. Én 70-ért vettem az enyémet dózerrel, 20-ért át lett alakítva anyaggal, munkadíjjal.
Kés cserét nem úszod meg, ha csak nem fórumtárstól veszed és lehet tudni, hogy mennyi kávé ment át rajta.
Ha nem hajt a tatár, akkor 1-2 havonta mindig felraknak 1-1 átalakított, fasza példányt itt (HW apró), vagy a barista eszköz piac / home barista eszközök adás vétele fb csoportokban. -
Serpenthelm
csendes tag
Köszönöm az őrlővel kapcsolatos ötleteket (bocsi, hogy ilyen későn)

Azt hiszem, akkor egyelőre maradok, aztán legfeljebb nézegetek használt Mazzereket. Azokból melyik típusok tartoznak az "ajánlott keresni és venni" kategóriába? Mini-E? -
-
-
SoundON
tag
van aki ismeri hogy ez milyen menet lehet?
a gyártó és a saeco a robbantott ábrán sem tesz említést erről [link]
...de hogy nem G1/8 az biztos
-
Nutra
tag
válasz
contaxg
üzenetére
Pont az okos bekapcsoló gomb az egyik (egyetlen?) visszalépés a Sage (Breville) DB-n az Anna hagyományos billenőkapcsolójához képest. Nekem. Azt fixen bekapcsoltam és okoskonnektorral napi / heti rutinnak megfelelően felfűtöttem, kikapcsoltam, ahogy tetszett. Vagy 1 gombnyomás a telón az autóban és mire hazaértem, már fűtött gépen készíthettem azonnal kávét.
Ehhez képest most 1 fix bekapcsolás, automata kikapcs (
) és minden másra kézzel bekapcsolni. (OK, gyorsan felfűt
) -
törölt tag
Sziasztok, szerintetek egy ilyen jó lehet valamire? Vagy teljesen komolytalan? https://m.de.aliexpress.com/item/1005001348961118.html?spm=a2g0n.home.10009201.11.711578c9wVGHpY&gps-id=msiteJustForYou&scm=1007.33107.265874.0&scm_id=1007.33107.265874.0&scm-url=1007.33107.265874.0&pvid=f6fee1d6-a2e1-4a1c-8db8-4194dc8ea689&_t=gps-id%3AmsiteJustForYou%2Cscm-url%3A1007.33107.265874.0%2Cpvid%3Af6fee1d6-a2e1-4a1c-8db8-4194dc8ea689%2Ctpp_buckets%3A668%232846%238115%232000&pdp_ext_f=null&pdp_pi=-1%253B87.41%253B-1%253B-1%2540salePrice%253BUSD%253Brecommend-recommend&browser_id=98983cbaa6e14d74930bf6d45a3d2abf&aff_trace_key=b38d70d660804dcca57cc21737ebc4ad-1637964822010-04925-_mq5mdVU&aff_platform=msite&m_page_id=zz9rgxjprc4cau9517f78fd97e8358fc2a7c607dfd&gclid=
-
-
Cathfaern
nagyúr
Újabb manuális kávéfőző, elég sajátos formában
[link]
Előnyét nem sokat látok mondjuk, talán egyszerűbb átmelegíteni az egészet, mint bármi mást... de drágább, mint a Robot. -
-
rastacsz
tag
Félig off:
a breville csoport megveszi a lelit csoportot .És egy már félig megszokott: az Eureka újabb mignon verziót dob piacra: az oro szériába érkezik egy (talán) 55-ös diamond inside késes őrlő, mignon dolce vita néven. A felhasználók már teljesen össze vannak zavarodva...
-
icm
tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
6mm-es külső átmérőjű és 1mm falvastagságú rézcsövet én itt vettem - expolygon felé menet / jövet. Azt nem tudom Neked mire kellene. A bronzkert is megkérdezheted, hátha van nekik zártszelvényük - jelenleg ez épp feltöltés alatt áll, viszont van 4x1 lágy valamint 5x1 meg 6x1 félkemény, szálas csövük is.
-
Rush77
aktív tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Különböző illóolajokat kell szagolgatni. (Virágos, Fűszeres, gyantás, gyümölcsös) napi kétszer 10-20 mp / illat.
Ezt vagy vatta korongokra kell csepegtetni pár cseppet vagy valami kis tálkába és szimatolni.A szaglástréning lényege, hogy a páciens minimum 12 héten át, naponta kétszer koncentráltan olyan alapillatokat szagoljon, mint a virág-, a fűszeres- vagy gyümölcsillat, felidézve azok eredeti érzetét
minden illatra 10-20 másodpercig kell koncentrálni, és korábbi emlékek alapján felidézni az azzal kapcsolatos érzeteket. Emellett ajánlott szaglásnapló vezetése is, mely során a páciens heti egyszer, mindig ugyanabban az időpontban egy skálán értékeli saját szaglásátA borsmenta és eukaliptuszt most már nagyon jól érzem, illetve a szegfűszeg és a citrom is egész jó.
Hamarosan váltok olajokat, hogy ne ezt a 4-et használjam csak (cseresznyevirág, eukaliptusz, szegfűszeg, citrom). -
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Volt egy kis fejlemény a szaglás/ízlelés terén.
Elmentem dokihoz. Ott annyi történt, hogy mondta, hogy nagy általános megoldás nincs erre.
Amit tenni lehet:
Szaglás: Illóolajos tréning
Ízlelés: Felírt egy erősebb B vitamin kúrát.Az elmúlt kb 3 hétben történt is némi (minimális) előrelépés. Most már azért képes vagyok érezni de még nagyon halovány a dolog.
Úgyhogy hamarosan szerintem újra nekiállok rendesen kávézni megnézem mit érzek. -
DG790401
tag
Azt szeretném kérdezni, hogy egy kezdőnek az AVX db 1 lehet alternatíva vagy inkább felejtsem el ( felemás véleményeket találtam)? Ha felejtős akkor piddel rendelkező gépek közül mit èrdemes keresni!
Elsősorban használt gépek frontján! -
mabandi1
tag
Srácok, VST kosár rendelésből lesz valami? Beszállnék, vagy VST kosár kerestetik.
-
Melorin
addikt
válasz
sz.zs.
üzenetére
Megjött az EVO kés. Végre lehet állítani a lefolyást
Eddig ugye az volt, hogy vagy befulladt a kávégép mert túl finomra őrölt a Mazzer, ha meg egy picit állítottam a tárcsán, már jóval több főtt le 1:2 aránynál.
Az új késsel még az is sikerült, hogy 15g kávéból 12g folyt le
Igaz, a csatornásodás még mindig fent áll még 1:2 arány felett is. Ezt még meg kell fejteni miért van.
Ja és 13 ricni van a nulla és az espresso között. -
Toobee
veterán
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Vagy kiméred előre valami üvegcsébe és csak beborítod a darálóba reggelente.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Vegyél olyan darálót, amiben mérleg van, akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy méregetsz.
Vagy nem úszod meg, hogy mérsz, mert 0.2g is módosít a végeredményen, nemhogy 0.5g...
-
hogyaza
tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Akkor rossz hírem van,mert a méregetést biza nem fogod megúszni ha normális kofit szeretnél.
Persze hogy lehet javíttatni is,meg javítani is.Csak a mennyi nem mindegy hogy annyi-e.Nem ástam még bele magam hogy mibe kerül pl csak egy tölcsér fedél az elektronikával,mert az itthoni kínálatban nincs is. -
Eugene Roe
őstag
válasz
hogyaza
üzenetére
Azért szeretném az elektronikás verziót, mert reggel sötétben nem akarok se mérleggel, se szemre (fejben számolva vagy telefonstopperrel) kávét mérni. És itt nem +-0,5g az aggodalmam, hanem 7 helyett 8-9gr. Tölcséresre mókolni biztosan nem nagy mágia, de mivel nem garázsmárkák, így csak lehet majd javíttatni őket. Ha már szaladnak a tízezresek, legalább kényelmes is legyen, legalábbis ez volt az alapgondolat.
-
zolnagy
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ez ugyanazt tudja, mint az "A testvére", csak egyéni preferencia kérdése, hogy kinek mi jön be jobban. A tetőn megnyomni a gombot, vagy a karral nyomni meg a gombot. Nekem speciel pl a "B", de ez tényleg csak ízlés kérdése.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
a rossi egy rakás szar -- remélem kellően diplomatikusan fogalmaztam és nem sértek meg senkit.
megjegyzem, van egy eladó k30 késes őrlőm, ami ezeknél egy ligával feljebb focizik, és lassan 400 euro sincs az ára.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
A Rossit jó tudni
mert annyiba kerül egy jelenleg, mint egy Mazzer, meglátjuk a Mazzert sikerül-e elhozni. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Szerintem nagyon jól tartja az árát. Egy 10-15 éves használt, kissé lerúgott Mini E 120e, új késsel, rendbe rakva 150. Ez pont félár.
Vagy egy 15 éves dózeres SJ 70-80 körül megy, bármi más, pl. SM90, Rossi 15-30-ért se nagyon. -
icm
tag
Újra elkapott a moddolhatnék... kérdésem az volna, hátha akad valakinek a fiókban egy régi classic gőzcsöve, amit a gőzcsapra kell szerelni és rézcsöves. Tudnék rézcsőből csinálni, csak ha volna egy gyári akkor annak első körben jobban örülnék.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Azt ne felejtsd el, hogy ezek a "nem tartják az árukat" darálók többnyire 8-10 éves darabok, pl egy hasonló korú tuningolatlan GC is kb 1/3-1/2 árban megy az újhoz képest...
-
rastacsz
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Bakker, most elárultad a titkot (ami nem titok és kismillió alkalommal le lett írva), hogy nem új mazzereket veszünk, hanem amiket 6-8-12 éve gyártottak és pár száz kg kávé már átmenet rajtuk. Mert ezek a gastros cuccok bírják és kicsi ráfordítással még egy alap eureka mignon árába beleférünk.
A gaggia classic tuning/moddolás is sokaknál azért van, mert használtan megveszik + rászornak pár ezrest. Ezután többé-kevésbé a következő szint a 3-4-500 ezres kategória.
(lehet környezettudatosságnak is nevezni, hogy nem újat veszünk aztán fél-egy év múlva másik újat, mert kinőttük, de benne van az is, hogy nem végtelen mennyiségű pénz áll rendelkezésünkre, mi ritkán kapunk gyárilag elcseszett gépet 4-5-6+ ezer eurós árban...) -
bbuffy
senior tag
Mielőtt belehúznád magad ebbe a spirálba, sztem tévedsz. Annyira kevés hiszti van itt, hogy egy kábelbarát hifi topikban megírigyelnék.
450 ezres mazzert itt senki nem tuningol. Használt Jollyt megveszi 70-80 ért és nekiáll.
Ne sarkits, mert igy csak te generálod a feszültséget max. -
Eugene Roe
őstag
Jellemző, hogy már 250-ért is látok magyar webshopban, mióta leírtam
meg 120-ért jófogáson, mondjuk kicsit furcsa hogy ennyire nem tartja az árát. A kávégépek sokkal jobban tartják. -
Eugene Roe
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ez a topik néha érzékenyebb lelkületű, mint az exkluzív svájci órák + (az ezotériás) hifi topik együtt, de igyekszem alkalmazkodni
Egyébként nem kellene annak lennie, mert itt legalább senki sem kérdőjelezi meg a fizikai és kémiai folyamatok (valós) hatásait. -
sz.zs.
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Melyik Mazzer kerül ennyibe és mit kell rajta moddolni?
-
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Ha van hely (és pénz a Mazzert rendesen kigyúrni), akkor nyilván az a király. Mint Jimmy.
Amúgy egy jx pro ár/értékben nagyon ott van (legalább is a 60k Ft ára, most nem tudom, nyilván kb semmit sem érdemes venni jelen helyzetben) - és jelentősen jobb sztem, mint egy graef, pl.
Dehát tekerni kell. Ha jellemzően világosat iszol, hamar beszarik a romantikája, letörik a karod naponta 3X. Sötét oldal esetén tapsos. -
hogyaza
tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
"mi mindent kell moddolni egy 450 ezres Mazzeren, hogy tűrhető eredményt adjon"
Mesélj kérlek! -
Eugene Roe
őstag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Ne is mondd, Lelit fredtől indultam, most Eureka Mignon Spezialnál járok, miközben azt olvasom, hogy ~mi mindent kell moddolni egy 450 ezres Mazzeren, hogy tűrhető eredményt adjon

-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Köszi.
És úgymond "megéri" váltani bármelyikre egy ilyen "belépő" elektromos őrlőről, vagy inkább "hagyjam", és legyen valamilyen használt Mazzer? A felhasználás nyilván ugyanez lenne.De az igazság az, hogy annyi infó jön itt folyamatosan az őrlőkről, hogy sok mindenen kiigazodok, de ezen az infómennyiségen már nem.
-
stereofan
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
ok, köszi mindenkinek, akkor így hagyom.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Serpenthelm
üzenetére
1ZPresso JX-Pro vagy J-Max. Állíthatóságban nem nagyon van versenytársa ezeknek (esetleg az Arco ha kijön még ebben az évszázadban
), és ezek amik elég finoman állíthatóak espressohoz is. -
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Graef őrlőt használok, főleg presszózok de néha (heti 1-2 általában) filterezni is szoktam.
Tudtok esetleg ajánlani kézi őrlőt helyette, aminél:
-Megéri váltani a Graefről (ha lehet gépiesíteni csavarbehajtóval, az jó
)
-Könnyen vissza lehet állítani amikor a filter-presszó szemcseméret között váltanék?Köszi!

-
stereofan
tag
tisztítás után a szolenoid szelep belsejében kell valamit kenni? ebben a leírásban azt írja, hogy kell némi kenés. de pontosan hova? a rugós rész környékén kell kenni? élelmiszeripari szilikonzsír jó erre a célra? köszönöm!
-
norkov84
tag
válasz
hyperspace
üzenetére
Én most akaratomon kívül beleszaladtam, hogy egy dec. 15-i Kalmár-féle Peru Cajamarca II megbújt a konyhaszekrényben. Bontatlan zacsiban, végig száraz, hűvös (~10-15°C) helyen.
Összehasonlításként pont előtte fogyott el ugyanebből egy január 19-i pörkölésű zacskó, amit kb. 4 hétig tároltam ugyanott, majd plusz ikeas simítózárasban bekerült a hűtőbe. Ez utóbbihoz képest már számomra is érezhetően laposabb a fenti, "öreg" zacskó.
De mondjuk ugyanebből a kávéből én kicsi különbséget szoktam érezni pár napos pöri és a fenti, kb. 4 hétig tartó pihentetés közt. -
norkov84
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nekem a videóból az jött le (de most beleolvastam a cikkbe is), hogy ők máshogy értelmezik a pangót. Igazából őrlés után amit ki tudsz belőle szedni, szétszerelés/ecsetelés segítségével. Pedig írja, hogy meg kell különböztetni a belső holttérben maradót (ami kiül a falra és "marad"), ill. a "folyamatosan cserélendőt". De mennyiség szintjén már nem bontja így ketté.
Ismételhetőség alatt pedig azt érti, hogy simán csak járatja a motort tovább, miután nincs már értelmezhető őrlési hang. Ergo semmi ráindítás/pofozás/mozgatás/ecsetelés. Így ha kicsit is sztatikus az őrlemény, akkor előfordul, hogy 1-1 nagyobb "gombóc" bent marad, majd egyszer csak kijön, ergo a kapott mennyiség +/- több grammal ingadozhat.
Nem tudom, hány kg-ot futtattak át rajta, mert az elején meg a sztatikusságról ír, hogy az majd kb. száz adag őrlése után csökkenni fog (ami még mindig csak~2kg). És a lényeg, hogy jövő időben fogalmaz, szóval nem tudom, lehet még nem járatta be. Bár az első próbákat még nyáron csinálták, szóval bő fél éve náluk volt az örlő...
Egyébként a mostanában nálad lévő őrlőkhöz képest (pl. Fio AG, Forte...) egyelőre hogyan muzsikál ízben?
-
-v-
addikt
Ez lehet nagyon ostoba kérdés, de kávé típus vagy pörkölés függő, hogy melyik kávénál mennyit kell várni pörkölés után mire jó lesz?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
kemcso
üzenetére
"Eu-n kívül rendelésnél magánszemélyként ritkán vásárolhatsz áfa nélkül, az én tapasztalatom az, hogy kifizettetik a helyi áfát, kapsz egy helyi számlát és plusz vámolódik."
Nekem US-ból kisebb cégeknél rendszeresen nettóval szokott jönni. Kanadából Rogue Wave is nettó árakat tüntet fel, és azon küldi (akkor rakja csak rá az adót ha Kanadát választasz ki címként). -
Bazsee71
őstag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Múltkor járt nálam egy kedves barátom, és hozta magával a Decentet és a NZ-t. Mondta, hogy a brazilra van már egy jó receptje, úgyhogy bontottunk is egyet. Fel volt jegyezve az őrlő állás még hetekkel (hónapokkal?) korábbról, odatekerte, őrölt. Úgy jött le a kávé, ahogy kell, szóval ilyen tekintetben engem meggyőzött.
-
lszlfrng
csendes tag
-
rastacsz
tag
válasz
rastacsz
üzenetére
8:10 után látható a p64 esetén
P100
Ebben a P100-ban viszont nincs (korai verzió? )
Szóval azok a csapágyak sima, radiális csapágynak tűnnek, ami nem optimális, de azt a pár "kg-os" terhelést, amit a rugók nyomnak, elbírják. -
válasz
Toobee
üzenetére
Igen, de szted a linkelt német webshop még nem érte el a 10e €-t (bármilyen országot állítok ugyanaz az ár, a 5000€-s La Marzocco-ra is)? Vagy leszarja?

(#117077) Bazsee71 tudom, hogy mi a szabály, de ettől még a tapasztalatom az, hogy a nagy cégek foglalkoznak vele, a kicsit hol igen hol nem. Simán rendeltem már Eu-ból pl német áfás árért, miközben ez nem mai szabály.
(#117079) Cathfaern Niche GB, az már nem Eu, így nem az Eu szabályai vonatkoznak rájuk. Mi az előnyük? Pl hogy nem vacakol vele, uaz a számla mindenkinek, kevesebb informatikai kötség, stb.
Eu-n kívül rendelésnél magánszemélyként ritkán vásárolhatsz áfa nélkül, az én tapasztalatom az, hogy kifizettetik a helyi áfát, kapsz egy helyi számlát és plusz vámolódik. -
válasz
WarLock07222
üzenetére
@rastacsz, @WarLock07222: Köszönöm!
-
Agostino
addikt
válasz
Bazsee71
üzenetére
sziasztok
kaptam egy tchibo cafissimo duo kávéfőzőt ingyen, mondván ha meg tudom szerelni az enyém. feleségemnek pont jó is lenne, de a gép nem akar sehogyan sem vizet felszívni. a pumpra rezeg, a csövek nem koszosak, ahol lehet belefújtam, átmegy a levegő. mostanra már csak annyi ötletem maradt, hogy a pumpa adta meg magát. ceme e505 van benne ami nem javítható, 47 wattos elvileg. arra gondoltam szerzek bele egy ulka ex 5-öt, az fele áron fut, cserébe 48 wattos. okozhat ez gondot? egyáltalán elbír a gép egy ilyen cserét? olvastam azt is, hogy talán megrekedt a levegő a pumpában, próbáltam nyomni bele vizet menet közben, de semmi.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Linux kezdőknek
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Számotokra mi volt az év játéka 2025-ben?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Bomba ár! Fujitsu Lifebook T936: i5-6G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W10 I Gari!
- Dobozos! Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Xiaomi 15 / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

) és minden másra kézzel bekapcsolni. (OK, gyorsan felfűt
)

+ nem törekszem tökéletességre.