-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RetepNyaraB
#116673
üzenetére
mint ahogy írtam, ez kb az egyetlen hely, ami elég közel van ahhoz, hogy személyesen is időnként látogassam (ritkán járok Bp-n, de akkor néhány utcára onnan), viszont az ingyen posta miatt felmerült, hogy rendelni sem lenne drágább, általában legalább 1kg összejön

az árak miatt gondoltam rápróbálni én is - most két rendelés Rosatopus volt nálam (Seahorse, Black Pearl, Starfish) espressora.
Viszont a betanulós filterhez lehet hogy valami olcsóbbal kísérleteznék - se a készítéssel, se az ízvilággal nincs tapasztalatom (sem a GC-n, sem french press-el), sajnálnám a Roastopus-t, CM-et, főleg akkor ha amúgy nem is lesz az én ízvilágom
átnézem a kapuczinert is, köszi!

az ingyen posta meg szerintem elvi dolog.. ha egy bizonyos ártól van ingyen posta, akkor általában inkább veszek még 250-500g kávét, mint hogy postáért fizessek. Csak ennyit emeltem ki, a 10k elég alacsony limit.
#116675 Cathfaern
olvastam én is, igen
ezért is kérdeztem rá itt.. -
válasz
VCsaba1
#116691
üzenetére
Szia,
elég általános és kevéssé megfogható kérdéseket tettél fel, ezekre így sztem. nehéz lenne érdemben válaszolni.
A "mennyi legyen, mennyi idő alatt" kérdésekre találhatsz klasszikus eszpresszóra viszonylag általános mondásokat, ha ráguglizol.
A többihez kellenének konkrétumok, mint pl. a pangó mennyisége, kávéfajta, fénykép az őrlő belsejéről... Talán akkor lehet okosat válaszolni. -
sz.zs.
őstag
-
VCsaba1
újonc
Sziasztok.
Egy frissen felújított GC vel és egy graef cm 800 őrlővel próbálkozok eltanulni a kávékészítés fortélyait.
A darálóban elég sok pangó marad (ha elég erősen ütögetem az oldalát szinte mind kijön). Van e erre bármi fajta megoldás?
Sokat olvastam már hogy mennyi kávé kell egy 2 személyes kosárba. Nekem egy 12/18as IMS kosár van. A zacc tetején általában megáll a víz és néha csatornásodik.
A lefolyásnak mennyinek kell lennie mennyi idő alatt? -
Ludovicus
aktív tag
válasz
Skizz
#116683
üzenetére
Nem rossz a Rome, ha az egyszerű, sötét vonalat keresed, minőségi robuszta van benne, szerintem nem kell félned tőle, talán csak arra figyelj, ha ezt választod, hogy kellően rövidek, 20-22 mp.-esek legyenek a csapolásaid, így hozza az étcsokis nápolyit. A Verona is jó ezen a vonalon, összetettebb, viszont én ugyanazt a hőfokot látom a jegyzeteimben mindháromnál (Rome, Verona, Gondolások), így ha az utóbbihoz nem volt elég hő, nem tudom, jól jársz-e az előbbi kettővel. VAgy a La piazza volt savanyú (elvesztettem a fonalat...)? A La piazza nálam +2 fok a másik háromhoz.
-
WarLock07222
tag
Ma sz.zs topiktárs által (
) befutott hozzám Őrnagy úr, 151C-vel felvértezve, hogy fusson pár menetet a 98mm High Uniformity késes P100 ellen. Az őrlők közti (és ebből fakadó workflow közti) különbségekbe nem bocsájtkoznék bele, inkább fókuszálnék a pohárbeli teljesítményre.Hazafelé éppen zárásra sikerült az Espresso Embassyba érkezni, így csak gyorsan leemeltem egy filter és egy espresso pörkölést, különösebb nézelődés nélkül.
Most a filter pörköléssel indítottam, ami az El Recreo - kolumbiai Gesha
Az első körre választott recept a filter pörkölésekhez (illetve 98HU késhez legjobban illő) mostanában kedvenc a Turbo bloom. Röviden: Az elején rá van engedve a pogácsára, amit csak tud a gép, majd pillanatnyi szünet és utána 3.5ml/s a végéig.
Első shotoknál a szokásos tippelés ment a P100-nál, a Major pedig maradt azon a beállításon, amivel Zsolti a kezembe adta
Befelé 18.5g, kifelé 46g volt megcélozva. 88 fokon indul és 84-en végződik a csapolás. Meglepő módon egyik első körös próbálkozás sem fulladt kudarcba, sőt kifejezetten hasonló nyomás görbéket produkáltak a beállítások.Szerintem egyértelmű a különbség a két kés között a pohárban. Az SSP arcba-vágóan gyümölcsös poharat ad, mellette némi édességgel. Szinte zéró testesség, de az ízek jól körülhatárolhatóak. A lime és barack egyértelmű, a fekete tea leginkább utóízben van meg, de abszolút a savakat emeli előtérbe.
A 151C ehhez képest iszonyatosan lágy, végtelenül édes, selymes poharat ad és kifejezetten testes az SSP késes shot mellé kóstolva. Nekem leginkább eperre és barackra emlékeztetett a pohár, keserűségnek, illetve savasságnak nyoma sehol. Tolakodás nélkül valahol a kettő közé hozza be az italt, cserébe az ízek is kifejezetten összemosva jelennek meg.
Mivel az előző shotok 5 bar-ról indulva, 3 bar-ról folytatva és onnan esve születtek, így egyértelmű, hogy volt még tartalék a rendszerben, így mindkét őrlőn 2-2 ricnivel lejjebb mentem az őrlő beállításokkal (a P100-nál ez 15 mikron, a Majornál passzolom ezt a számot). Recept minden szempontból ugyanaz - ezzel a kezdeti szakaszban 5 bar helyett 6.5-ig szaladt fel a nyomás.
Ebből a második próbából számomra az lett világos, hogy a 151C-nél elég nagy játéktéren belül nagyon hasonló eredményt ad a kés, gyakorlatilag nem sok változás történt - minimálisan édesebb lett a shot, de lényegében ugyanaz maradt a pohár tartalma. Az SSP már ehhez képest kevésbé megengedő, vagy jobban megköveteli azt, hogy a többi paraméterrel utánamenjek a változtatásoknak. Itt mindkét véglet sokkal hangsúlyosabb lett a finomabb őrleménnyel, ha valamit változtatnom kéne, akkor a záró 84 fokot valahová 70 és 75 közé ejteném inkább. Számomra az első shot sokkal kellemesebb volt.
Nem szeretnék konklúziókba bocsájtkozni, illetve valószínűleg nem is fogok. Szerintem abszolút alma és körte esete a két kés. Inkább azt próbálom kitapogatózni, hogy melyik jellegű recepttel és melyik kávéval nagyjából mi mit hoz, hátha a csoportot olvasó embereknek könnyebb lesz a jövőben az, hogy mit válasszanak és attól mit várjanak.
Holnap gyűröm tovább a dolgot - terítéken ugyanez a kávé lesz, viszont a turbo vonalról egy sima flow profilos recept következik majd.
-
Kulbi
aktív tag
-
válasz
roBEEsz
#116681
üzenetére
Szerintem az már nem gyors.
A pogi szerintem nem a legszebb, nekem a túltöltés látszik rajta.
Én Perfetto-val őröltem eszpresszóhoz világosabbat (nem filtert) pl. Wardá-t, Bagirát, Red Baggies-t, igaz, már a "töröknek" nevezett állásnál jártam vele.
Szerintem annak az őrlőnek egy alapos felszabályzás kellene, legalábbis a köszörülős hang jellege alapján ezt vélem. -
Skizz
addikt
válasz
sz.zs.
#116682
üzenetére
Próbáltam. Nem tudok neki elég meleget csinálni sajnos, mert gagyi a szettem itthon. Hiába még a szűrőt is áztattam, mielőtt beleőröltem, savanyú volt.
Azért nyergelnék át egy egyszerűbb/sötétebb vonalra, meg egyébként is imádom a nápolyis, csokis, diós stb. "klasszik" vonalat.
Innen a Verona ötlete, mert a Romeba nekem túl sok a robuszta, legalábbis így leírva...
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#116673
üzenetére
Egy kis update..
Felmentem egészen 19,8g-ra.. Hát... nem állítom, hogy ezt a lefolyást keresem, mert még mindig gyors szerintem.. 27 sec körül jött le a 45g kávé.. de erre azt tudtam mondani, hogy egész élvezhető lett a végeredmény.. (bár én úgy érzem, hogy ez a 19,8g meg már talán sok is ebbe a kosárba..)
Talán egy kicsit a képen is látható, hogy befordult a pogácsa.. (erre alapozom, hogy talán sok a dose..)Ettől függetlenül rettentően cseszi az agyam, hogy mi lehet az igazság, mert hogy a Specialita nem ennyit tud, az biztos..
No mindegy.. a maradék zacsi ezzel a mennyiséggel fog pörögni, annyi különbséggel, hogy talán a 91 fok helyett felmegyek egészen 95-96-ra..
Világosabb pörinél ez a hő jó lehet?
-
Skizz
addikt
válasz
Cathfaern
#116669
üzenetére
Ez a bajom nekem is pl. pont a Kapuczinerrel.
Viszont akkor megoldom a Pacifictől egy az egyben, mert hozzájuk közel lakom.
Esetleg van itt valakinek tapasztalata a Veronájukkal? Akár egy Velencei gondolásokhoz képest? Utóbbit azért szívesen próbáltam volna ki, mert az egyszerűbb vonalat keresem olaszos/sötét ízekben éppen, de a Verona nekem gyanúsan túl robusztás az árához képest. A Romeról nem is beszélve. (65-35) Vagy ez nem veszélyes, ha jó minőségű a robuszta?
-
PeterAgos
csendes tag
-
válasz
Cathfaern
#116675
üzenetére
A példában szereplő Kofio sztem nem csak a cseh piacra dolgozik és kb ugyanazon az áron hozza a futár onnan, mintha Mo-ról rendelnél. Miközben Mo-ról külfödre küldeni valamiért sokkal drágább, mint országon belül (vagy mintha ugyanezen nemzetközi szolgáltatók Mo-ra küldenének).
-
-
Cathfaern
nagyúr
Attól azért nem félek, hogy nem lesz honnan rendelnem kávét
Csak sok magyar pörkölő kiesik nekem így, akiket amúgy szívesen kipróbálnék."coffeehubra"
Megnéztem, megörültem, aztán rájöttem, hogy jelenleg 2 kávéjuk van filter pörkölésre
De tudom, magyar kis piac, és nem is igazán látom hogy elterjedt érdeklődés lenne filterre. Kávézókat nyilván Covid is hazavágta, de egyre több hellyel találkozok ahol weboldal / fb oldal / menü szerint van filter, de rendeléskor a "bocs, nincs filter" fogad (eddigi kedvencem a "Hogy mit? Jaa, mi olyat nem szoktunk"
). Nyilván gondolom mert nincs rá érdeklődés, nem éri meg tartaniuk. Nem is nagyon szoktam látni (magunkon kívül) a legtöbb helyen, hogy filtert innának az emberek. Legalábbis vidéken, Budapesten azért gondolom jobb a helyzet (bár az idézet pont budapesti kávézóban hangzott el
).Szóval értek én mindent, de szívesebben raknám a pénzem magyar pörkölők zsebébe. Csak így nehéz, főleg, hogy egyre több külföldi helyről ugyanannyi postaköltségért ideér a kávé, mint ha Magyarországról rendelném...
#116670 kemcso
"Mo-n erre kicsi az esély: a piac nem túl nagy és emiatt nem pörög az áru illetve nagyon árérzékeny a vásárló, 2ft-al olcsobbóan is hajlandó máshonnan vásárolni. Szerintem."
Csehországnak nincs érdemlegesen több lakosa, mint nekünk. Árérzékenység nyilván más történet, elég alaposan elhúztak tőlünk.#116671 pető bá'
"Sötét pörkölés:
Sötétbarna, feketés színű pörkölés, melynél a pörkölés szinte a gyulladási határig folyik. Felülete olajos, a kávészemek nagyon kemények, így ez őrölhető a legfinomabbra. Íze jelentősen kesernyés, kiváló rövidkávé készíthető belőle. Sok ínyenc szerint ez az igazi kávé."
Persze ettől még lehet jó amit pörkölnek, csak aktualizálni kéne az oldalt 
#116673 RetepNyaraB
"Ez az ingyen szállítós dolog meg olyan, hogy veszel egy kiló kv-t rendszeresen 12-16k forintért, akkor egy ezres a szállításra már annyira nem kell, hogy földhöz verjen
..."
Pusztán matematikailag igazad van. De ha ugyanolyan vagy hasonló minőségű kávét meg tudok rendelni máshonnan kevesebb (vagy nulla) postaköltséggel, akkor miért ne azt válasszam?
Plusz mégegyszer, nem az a gondom, hogy 12-16k + 1300 Ft (tipikus magyar postaköltség), hanem hogy 5-6k + 1300 Ft. -
válasz
pető bá'
#116671
üzenetére
Mondjuk a Csészényi sehol nem jelzi, hogy filter profillal pörkölne. A "világos" az még magában bármit jelenthet, amit ő annak gondol. Cserébe nem drága, szpesöltinek nézve kifejezetten kedvező mondjuk a kenyai, amit simán kipróbálnék filterben.
De ahogy írják ott a Casmo (az drágább lesz), vagy akár a Roastopus (az is), nála a Siren most retek jó cucc - bár én pressszóra pazaroltam el, de filter. De akár Kapuczinernél is van több filternek aposztrofált tétel, ami valójában inkább presszó, viszont ár/értékben jó.
Ez az ingyen szállítós dolog meg olyan, hogy veszel egy kiló kv-t rendszeresen 12-16k forintért, akkor egy ezres a szállításra már annyira nem kell, hogy földhöz verjen
...Robesz@
akkor az a tétel döglött, innen messziről aszondom. -
-
válasz
Cathfaern
#116669
üzenetére
félig kapcsolódik, de inkább egy kérdés:
láttam régebben volt említve a topikban a Csészényi kávézó / pörkölő. Nagyjából az egyetlen hely, ami szinte útbaesik, és amúgy most néztem, hogy 10k felett ingyenes a szállítás is (annyit meg nem nehéz elkölteni náluk
).
Van esetleg frissebb tapasztalat velük? French press-el és GC-vel próbálkoznék filter pörköléssel. + gondoltam vennék ugyanabból a kávéból világos és közepes pörkölést is (konkrétan Columbia Supremo) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Skizz
#116666
üzenetére
Jó lenne valami olyan gyűjtőwebshop magyar pörkölőkre, mint a cseheknél a Kofio, ahol feltüntetik tételesen a pörkölési dátumot.
Én azért örülnék egy ilyen oldalnak, mert sok pörkölő csak 1-2 kávét tart filterre, de akkor vagy a rendelés ~30%-a postaköltség, vagy megkockáztatom, hogy vásároltam 1+ kiló kávét ami nem ízlik.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Skizz
#116666
üzenetére
Hát ha konkrétan ezek a kávék érdekelnek akkor csak a pörkölőktől, jelen esetben Pacificaffe és Kapucziner tudod megvenni. Utóbbival nekem még nem volt ilyen gondom, Paicific viszont annak ellenére küldött már döglöttet, hogy bele írtam a rendelésbe, hogy 3 hétnél régebbit nem kérek.
-
Skizz
addikt
Sziasztok
Van biztos beszerzési forrás friss pörkölésre - ahol nem kell visszaküldeni a kávét miután kihozták, mert több hónapos?
Pacificaffe decaff és Velencei gondolások érdekelne elsősorban...köszi!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#116664
üzenetére
Őszinte leszek.. én amúgy elképzelni nem tudom h a specialita ne birná ezt a finomságot.. soha ilyen bajom nem volt, eddig minden kavet be tudtam “suleszteni”
Talán az örlőt sem éltem le még, októberbe vettem, napi 2 kávéhoz kellet őrölnie…
Most nyomok ra egy 100 ft-os tesztet aztan meglatjuk…
egyebkent nem ertem miert karattyol most 0-as beallitason, eddig volt h lementem vele 5.5 re is..
-
válasz
sz.zs.
#116663
üzenetére
Hacsak nem lerobbant kések, ez nem valószínű, avagy?
Ha más kv működött vele rendesen, akkor van egy szomorú eshetőség: döglött cuccot kapott.
A lefolyáson nekem nem szokott sokat változtatni a plusz-minusz 1-2g, inkább az ízen. Ha friss azért nem, ha döglött azért nem. -
sz.zs.
őstag
válasz
WarLock07222
#116662
üzenetére
Ebben mondjuk igazad van, de valóban létezhet az hogy az Eureka ne tudna elég finomra őrölni, holott már összeérnek a kések?
-
WarLock07222
tag
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
sz.zs.
#116653
üzenetére
Igazándiból valahogy mindig óckodtam tőle, hogy 19-20gből igyak kávét napi 2-3x.. (már a 18-at is kicsit sokaltam..) de valszin akkor kicsit durvitok rajta, hogy ne essen szet az orlo, aztan 100 ft teszt + 19g orlemenyt probalok.. valszin az az 1g sokat nem oszt nem szoroz koffein szempontbol. Koszi a tippet!
-
mabandi1
tag
válasz
rastacsz
#116650
üzenetére
Jaj, egyszer szóváltásba kerültem vele a másik oldalon, Ő enyhén szólva nem okos, szerinte a pid hülyeség, meg minden otthoni kisgép szar. Most jelenleg az S24 a csúcsokcsúcsa nála és csak az ipari gépek a jók.
De a gépei olyan szinten koszosak mintha egy szeméttelepről hozta volna. -
rastacsz
tag
válasz
Eyesis
#116652
üzenetére
Ikea? Ott szokott lenni kicsi.
Szerk.: látom, most ott sincs, csak a literes@roBEEsz
elsősorban csekkolnám a késeket a mignonban
A kávék, ha nem egységes méretű szemek vannak benne, nekem el tudják játszani, hogy egyik adag átszalad, másik pedig mintha fulladna...
Blend esetén pedig simán lehet, hogy nem ugyanaz a fajta /méret úgy jön össze, hogy átszalad a víz.
Egyébként milyen kosárral próbálod? Mikori a pörkölés? -
Eyesis
őstag
Sziasztok, hol a francba lehet ténylegesen kapni egy kisebb méretű french press-t? Egyszerűen sehol nem találok, dehol nincs raktáron.
-
roBEEsz
csendes tag
Oszt ilyenkor mivan?
Első Warda kávém nyitottam ma (Signature Blend), ami ránézésre egy világos(abb) pörkölés..
Specialitamon van egy alap beallításom, minden kávét ezen kezdek.. Hát jelen esetben 17 grammal átömlött rajta.. (kb. 15 sec alatt 60g jött ki.)
Gondoltam felmegyek 18 g-re.. de kb ugyanez a jelenség..
Így akkor a finomításba tudtam már csak kapaszkodni, viszont egy szintnél tovább nem merem csavarni az örlőt mert nagyon nem egészséges hangot ad ki.. (így pedig nem tudom lelassitani a lefolyast..)
Szóval most ott tartok, hogy atömlik a kávé, grammba nem akarok feljebb menni és sztem nem is megoldás feltétlen , finomabbra meg nem merem venni az orlot, mert felrobban..)
valakinek ötlete?
(link az orlo hangjarol: [link] )
köszi!
-
rastacsz
tag
Az ilyen embereknek mi a baja, ennyire kompenzálni kell valamit?
(azon kívül, hogy az a megsütött elektronikás Wega az univerzum "LEGJOBB OTTHONI HX-ES KÁVÉGÉPe", csak hát bexart) -
rastacsz
tag
Koffeinmentesből javaslom a roastopus white sand-et (ha még kapható volna). Klasszikusabb vonalat jól hozta. Esti kávénak tök jó.
látom a tavaly év közepi árakat, 20%-kal dobodott meg, gondolom az alapanyag +szállítás+erős forint. De máshol is ugyanez
-
Cathfaern
nagyúr
Igazából ha nincs ugyanarról a területről - farmtól ugyanabból a szüretből származó koffeines és koffeinmentes kávéd, amit ugyanaz a pörkölő pörkölt ugyanolyan pörkölésre és nagyjából egy időben, akkor kb. úgyis esélytelen megmondani, hogy a koffeinmentesítés miatt van más íze, vagy más miatt
Én eddig egyetlen egy koffeinmentes filtert ittam (Rogue Wave-től), az teljesen rendben volt. Picit talán "nyomottabb", kevésbé meghatározható volt az íze, de ugyanúgy meg volt az "elvárt" filteres ízvilág. Ha nem tudom, hogy mentes, nem mondom meg (de nem is mondom, hogy életem legjobb kávéja).
Azt nem tudom a koffeinmentesítési eljárás mennyire befolyásolhatja a végeredmény (íz)minőségét
-
-
Melorin
addikt
Ez a koffeinmentes kávé dolog olyan mint a zero kóla? Van akinek az is izlik és szerinte szinte ugyanolyan mint a cukros.
-
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#116590
üzenetére
Igen, kiderült, változtattak. Nem ér össze a 0 állásban.
Én ezt nem tudtam, meg nem is jelzi a gyártó. Rövidebbre is vették a menetet a tengelyen.
Szóval 1 teljes fordulat alatt-körül kezdődik a presszó világosaknál.
Török kávé kilőve, de nem is hiányzik, ha ez fölött ok lesz. -
#64905664
törölt tag
Ha esetleg érdekelne az egyszerű kávé topikban az utolsó pár oldal erről a témáról szól.
-
rastacsz
tag
válasz
WarLock07222
#116624
üzenetére
Valahogy úgy.
Mondjuk a weber úgy kommunikál, hogy specko mérőpadot ütöttek össze a tengely ütésének mérésére, ennek ellenére szemmel láthatóan benne van a bugi.
Kyle Rowsell is említette,(tőle nem teljesen megszokott módon) hogy a keynek vannak hibái, pl azért be kell járatni, meg neki is megfogja a világos szemek...Hát nekik senki nem adott egy kis gardellit, hogy bekoptassák a késeket?

-
roBEEsz
csendes tag
Halihó.
Megfogadtam a tanácsod sz.zs. , hogy menjek egy kicsit kisebb dózissal a ChocoMadnesnel.. Próbáltam több variációt is 16.5-17g között, de egyikre se mondtam volna azt, hogy megérkeztünk.. (Talán egy esetben éreztem azt, hogy közel a cél, de itt pedig kicsit savanyú volt még a sztori..)Most már azon a szinten vagyok, hogy teljesen belezavarodtam az egészbe és nem tudom hol keressem a megoldást

Nem tudom mennyire érdemes a pogácsából jósolni, de azt látom rajra, hogy egészen iszapos és törve jön ki.. (Ezekből arra következtetnék, hogy túl sokáig megy át rajta a víz..)
Próbáltam durvábbra is venni, de szerintem akkor pedig nagyon átömlik rajta a víz..
Talán nem működik az ilyen jellegű sötétebb pörinél az 1:2? Lehet kicsiket rövidebbre kéne fogjam?
Tény, hogy meglehetne egyébként inni, amiket most készitek, és meg is iszom.. de lehetne ez sokkal jobb is.. Most még egy adag CM van, aztán pörög a Warda Signature Blend..
-
Zen42
tag
Akkor most jól értem, hogy minden hőkompenzáció nélküli PID ilyen eltéréseket produkál, függetlenül attől, hogy maga a PID meleg helyen van a gépbe szerelve vagy külön? Ez szívás.
Azt hittem eddig, hogy minden PID tudja ezt.
Ráadásul itt egy az asztalon magára hagyott PID-ről van szó. Mit kell itt kompenzálni?
-
TDX
tag
James Hoffman (talána a legismertebb kávéceleb, amúgy korábbi barista világbajnok) nemrég csinált 4 videót is a bialetti mokka gépekről, azokat szerintem érdemes megnézni. Én nem vagyok tapasztalt benne, de más főzési módszerekhez nagyjából azzal a recepttel kezdtem ami az ő ajánlása, szóval szerintem ha ott kezded, rosszul nem nagyon járhatsz - aztán majd ahogy lesz több tapasztalatod vele, állítgathatsz a különböző tényezőkön. Ha nincs annyi időd mind a négy videót megnézd, akkor elsősorban a The Ultimate Moka Pot Techniquet érdemes megnézni szerintem. Ha az angol nyelv akadály, szólj és lefordítom a receptet
Ezen amúgy az is, hogy milyen vizet használsz, de kezdethez szerintem a sima csapvíz jó lehet. Ha van vízszűrőd (pl. Brita kancsó) akkor lehet jobb azt használni mint a csapvizet. -
-
rastacsz
tag
Eladó Weber key, még bejáratós, részletek a
videóban -
válasz
fragola.6035
#116612
üzenetére
Arra nem emlékszem, hogy ilyet mondott-e valaki. (Gondolom, nem a márkanév dönti el, hogy az eszközben van-e megfelelő kompenzálás.)
Olyat én biztosan írtam, hogy ha szenzornak hőelemet alkalmazunk, akkor vagy a melegpont hőmérséklete kell állandó legyen, vagy kompenzálásra van szükség. Ezt meg vsz. nehéz volna vitatni. -
iatti
aktív tag
én most kimegyek,megnyírom a sövényt. addig remélem feláll valami vizsgáló bizottság. ennek most már a végére kell járni. /már mint szar e az omron pidem vagy nem/
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Colosseum-S
#116598
üzenetére
Egy nagyon fontos kérdés jutott eszembe a méréseiddel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a szenzorok cseréje után lefuttattad az Auto tuningot?
-
válasz
fragola.6035
#116608
üzenetére
Akkor hát az általad mért PID nyilván megfelelően hőkompenzált.
Erről szólt a kérdés. (Nem az atomvillanásról. :-) ) -
fragola.6035
aktív tag
-
válasz
fragola.6035
#116603
üzenetére
No. Nem kell durván rúgdosni a hőmérsékletet, lehet azt szép lassan is, ahogy kb. melegszik a kávégép dobozától.
Ha a referenciapont hőmérsékletváltozására vonatkozóan nem csinálsz mérést hőelemes szenzornál, akkor nagyon hiányos az összkép. Azt érzésem szerint nehéz volna vitatni, hogy a PID hőmérséklete emelkedni fog szép lassan a gépháztól. (Persze az sem kizárt, hogy valaki szaladgálás közben hajszárítóval szórakoztatja a berendezéseit. :-D )
Persze azt mérsz, amit szeretnél. -
Laby
őstag
Inkább off-ra raktam, mert nem a Ti szintetek a kérdés, de azért remélem segít valaki.

Tegnap sikerrel megtettem a kávézós szett beszerzés körutamat.sz.zs kollégától van egy Graef cm702 őrlőm, vettem hozzá egy Bialetti Moka Express 4-et, indukciós átalakítóval (direkt nem az indukciós verziót vettem, hogy esetleg kempingezésnél is tudjam gázról használni).
Tegnap késő este megcsináltam a tisztítós 3 lefőzést, ma délután pedig elkezdeném a kávézós karrieremet.
Kérhetek esetleg egy útbaigazítást, hogy érdemes nekilátnom?
Nem szeretem az 1 korty kávékat, inkább a hosszabb a nyerő (nem az amerikai bögrés). Barátnőmmel isszuk, Ő is hasonlóan mennyiséget, úgyhogy nagyjából a szelepig töltött víz mennyiségét meg is isszuk majd, vagy talán majd egy kicsit kevesebbet.
sz.zs adott pár tippet az őrléshez. Őrlemény/víz arányról lehet tudni-olvasni valami okosat?
Elkészítéshez tipp? Vízforralós meleg vízzel kezdeni, őrleményt nem belenyomkodni csak szétteríteni, és ahogy meghallom a kotyogást vegyem le?
-
prandris
tag
válasz
qvik27
#116593
üzenetére
Három alátét van a kés alatt, így a beosztás elején eszpresszóhoz, a végén v60-hoz használtam. Amiatt volt így, mert az evo kés bekapott egy kavicsot (anno írtam itt) és az új kés érkezéséig ezt használtam eszpresszózni is.
Ha kivettem volna egy alátétet biztos alkalmasabb lett volna aeropress-hez és v60-hoz, de az esetek 99%-ban eszpresszózunk és ahhoz a mazzer-t használom csak. -
bandras83
csendes tag
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni, van egy nagy problémám a Gaggia Baby-mel: használat közben levágja magáról a kart. Kb. 3 hete fordult elő először, hazavágta a falat a konyhában, beázott a mérlegem stb... Kicseréltem a kartömitést, gondoltam az öregedett el és emiatt nem szorul rá rendesen a kar, de ma újra átrendezte a konyhát. Pár éve vendéglátós Gaggia karral használom, ha ez esetleg lényeges lehet, de eddig nem volt vele gond. Ha vakszűrővel használom méggyorsabban ledobja, ha lefogom érezni h tekeri a gépet is. Megnőhetett a nyomás, vagy mi lehet a baj?!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
qvik27
#116601
üzenetére
Azért nem ad a kérdésre választ, mert ha egy eszközben van hőkompenzáció, annak az érzékelőle ilyen hirtelen hő változásra, amit egy hőlégfúvó okoz, nem tud olyan gyorsan reagálni, mint a K hőelem hidegpontja. Azt gondoltam, hogy Te legalább érted ezt.
De a fórumtársnak van egy A/D kártyája, amiben van kompenzáció. Azzal kéne a hajszárítós kísérletet megcsinálni.
A referenciapont durva hőmérsékletváltozása nyilván elrontja a mérést, de kávéfőzés közben nálam még soha nem fordult elő, hogy egy ember odaszaladt egy hajszárítóval, és vadul elkezdte a pid végét melegíteni. -
válasz
Colosseum-S
#116596
üzenetére
tehát az a mondás, hogy HA nincs hőkompenzálás a Rex-ben, akkor pontatlan?
Ha jól emlékszem, azt írtad, hogy nálad mindegyik pid kínai rendelés? lehet, hogy azokban nincs? (no offense, tényleg komolyan kérdezem)
Én nemrég hőkamerával nézegettem a hőfokokat, hogy egyrészt mennyire pontos (egyébként a korábban vélt -6-7 fok kb reális), másrészt mennyi idő kell a hőstabilitáshoz (mennyi idő alatt áll be minden egy konstans értékre), szóval nem pont ezt a jelenséget kerestem amiről szó van.. de semmi ilyesmi nem tűnt fel. 40-50 perccel bekapcsolás után is 6-7 fok eltérés volt a kazán és a PID között (PID: 102, kazán: 95-96)
-
válasz
fragola.6035
#116597
üzenetére
Nem is bizonyítana, de arra a kérdésre adna választ, hogy a hőelemes megoldásnál a mérés referenciapontjának hőmérsékletváltozása erlontja-e a mérést. (Hőmérsékletkompenzált-e.)
Konkréten erről szól az egész beszélgetés, értésem szerint.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 17 256 GB Sage - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Thermalright Aqua Elite 360 V3
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

ezért is kérdeztem rá itt..
Persze ettől még lehet jó amit pörkölnek, csak aktualizálni kéne az oldalt
..."
Nekem van egy felesleges pici Ikeás, de postaköltség többe kerülne, mint amit ér...





