Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #110763 üzenetére
Szerintem a Brikkával nincs semmi gond, hsz-ek nagy része is inkább az 1 személyes mokka expressről szólt. Vagy van valami új verziós Brikka amiről nem tudok?
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
hyperspace
őstag
válasz Melorin #110763 üzenetére
Moka Express is jó, de abból sima kotyogós kávé lesz, nem habos, mint a Brikkából. Én használgatok ebből az új Brikkából egy kétszemélyeset, nincs vele probléma. Több hő kell neki a súlyszelepeshez képest (én így éreztem), ha kell az a beígért nagyobb hab a tetejére.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #110774 üzenetére
Arra mindenképp sima kotyogóst vegyél, ne Brikkát. Brikka elég rövidet ad (~30 ml vs. Mokka Express ~40-45 ml / "csésze"). Mondjuk az "erős" és "nem hörpintek fel fél perc alatt" némileg ellentmondás
Egyébként megnéztem a tesztet amit linkeltél, szerintem túlzóan negatív.
Az egyik fő ellenérv, hogy nincs gumigyűrű a kosár és a víztartó között, illetve hogy maga a kosár alumínium és így nem lehet ütögetni, mert könnyen elgörbül a régire (meg úgy kb. minden kotyogósra) is igaz.
Számomra szimpatikusabb a régi "súly" alapú szelep megoldása, de igazából abban is van szilikon, ráadásul ott beleépítve a fémtestbe, tehát még csak nem is cserélhető. Az új verziónál meg legalább az egész szelep egyben cserélhető ha szükség van rá.
A leírás tényleg nem túl könnyen értelmezhető és nem felhasználóbarát... de ez azért a használhatóságot nem sokban befolyásolja (na meg a régi még ennyit se tartalmazott).
Az meg hogy a víztartály 36g-al könnyebb lett nem látom mit befolyásol, sőt talán még előny is, mert hamarabb átmelegszik az alja, tehát kevesebb ideje van a tetejének (és a kosárnak) átmelegednia (bár alumínium ígyis-úgyis hamar átmelegszik).Szóval így látatlanban nem hiszem, hogy rosszabb vásár lenne az új, mint a régi volt. Egyébként ha tényleg lejárt a régire a jogvédelem, akkor esélyes, hogy előbb-utóbb megjelennek belőle a kínai koppintások Vagy nem, mert azért a Brikka erősen rétegigény, főleg mióta elterjedtek a manuális karos gépek.
De mégegyszer, ha te picit hosszabb kávét szeretnél, mint egy espresso, akkor amúgy se jó választás a Brikka.
[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
home.barista
csendes tag
válasz Melorin #110777 üzenetére
Sokan a forró vízre esküsznek (külföldi oldalakon inkább 50-70 fokosra), nekem a hideg-langyossal jobban bejön, de kávé függő is. Lavazza Oro, Espresso, Tchibo Milano, Starbucks Light Roast, esetleg Illy.
@Cathfaern Az Alessi Pulcina is nehezebb, sokkal jobb vele a kávé. Vékony, átmeneti "crema" is megjelenik (szemben a Moka Expressel), biztos másabb a kioldódás. Nem égeti meg a kávét sem. A kínaiak más minőséget adnak általában, itt ki is mérték az elkészülő kávé hőjét: [link]
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz Melorin #110808 üzenetére
volt már kézi darálód? páran írták már hogy 60-80 tekerés is kell,mire megvan az adag. én még húszat se volnék hajlandó nálam niche zéro van ,igaz pár napja elővettem a minit, na meg majd jön egy mazzer jolly. gaggiát meg nézegesd a caffe35 oldalán. veszel egy rézcsövest,aztán örökre megoldódott a problémád. persze mindig bizsereg az ember tenyere. most én is ezt a csodakotyogóst figyelgetem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Melorin #110808 üzenetére
Volt olyan világos perk nálam mostanság, amitől azt hittem letörik a karom Kinuval (gagyi Phoenix, az is igaz). Combhoz kellett szorítanom fél karral tekerés közben és egy perc alatt leizzadtam, lihegve. 120-160 tekerés egy dupla. Ettől eltekintve jobb kézi azért nem a világvége, cserébe nó zaj. De ha a jobbra tesszük a hangsúlyt, akkor nem marad sok a kosárban. A JX(-ek), a Kinuk, Comadante (de az presszóra nem az igazi, csak kiegészítővel). Valakinek van itt Timemore és asszem elégedett vele, de majd ő ajánlja.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Melorin #110825 üzenetére
Jó volt hogyaza hasonlata, a presszó finomabb tartomány, mint a kotyesz.
A gyártó ajánlása két tényezős, presszó és/vagy filter (pour over).
Zanzásítva:
- presszó amikor kis léptékben, vagyis finomabban állítható a szemcseméret, illetve több a fine az őrleményben.
- filter amikor nagyobb léptékben tudod csak állítani, tehát kevésbé precíz az állító mechanizmus, valamint a szemcseméret egységesebb, kevesebb az őrleményben a fine.Az pedig, hogy mennyire finoman állítható attól függ, hogy mekkora a menetemelkedés, illetve klikkes rendszer esetében az, hogy a meneten egy teljes fordulat 20, vagy 90 klikkből áll.
Kések közti távolságra lefordítva a dolgot presszónál már jónak számít és szükséges is egy klikk esetén a 10-15 mikron távolságbeli változás. Filternél 50 mikron, vagy ennél magasabb érték is elégséges.
-
Melorin
addikt
válasz Melorin #110894 üzenetére
Gondoltam amíg megjön valami rendesebb kávé, rápróbálok egy téglára, annyira csak' nem lehet mellélőni. Omnia Barista Edition őrölt kávé. Khm. 10-kor főztem le egy adagot és még mindig kerülgetem mint macska a forró kását. Annyira keserű és savanyú, hogy 2 tejszín és 2 cukor, plusz fél deci forralt vizes utólagos higítás sem hozta rendbe
-
icm
tag
válasz Melorin #115528 üzenetére
üdv itt
meglátod hamarosan már pid és rézcső után fogsz keresgélniEgyébként 58.5mm tampert vegyél ami még fontos a naked kar helyett az egy rendes szűrőkosár (ims kezdésnek, vst, reneka - vannak helyek ahol az avx kosara is tök jól működik, ez nem az a hely)
Ha már van jó szűrőkosarad mielőtt széjjelveri a kávéd 9bar-ra célszerű visszavenni az OPV-t.
9bar-os opv rugóval vagy a gyári rugót vágod (ehhez már elvben bukod a garanciát mivel fel kell nyitnod a fedelét). Egyébként nem bátorítani akarlak - sokunknak van GC-je, nem tudom van-e olyan aki gari lejártát megvárta-e"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz Melorin #115530 üzenetére
ha a vanzi (1z) presszó képes, remélhetőleg azt vettél és nem félsz rugót cserélni én a vagdosás helyett a shadesofcoffee opv rugó szettjét ajánlom, egyszerű, gyors.
Nekem a 9bar-os rugó van bent a 6.5 / 5.5 rugók megvannak. Szerintem azokat nem fogom használni. Múltkor beraktam egy világos pörihez a 6.5bar-os rugót. Hát. Visszaraktam a 9bar-ost, avval nekem jobban ízlett.
Ami azt illeti a Gagguino-t érdemes még megnézni. Egy pillanatra elbizonytalanodtam"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
rastacsz
tag
válasz Melorin #115555 üzenetére
Most váltottam kávét egy "közepesen-
szenessötét" pörkölés után egy "espresso" pörkölés. Nagy mazzeren egy ricnivel finomabbra állítottam. A két kávé között egy hét van pörkölési időpontban.
A "ks" nem annyira könnyen adta magát, blooming szerűség nélkül nem akart átfolyni. Az espresso pöri pedig átzuhant.
Lange Rede kurzer Sinn: Az 1zpresso j-max könyvében lévő ajánlott tartomány közepén indulnék el, aztán a bronz leírását követve próbáld meg belőni a mennyiséget, időt. Ha n megy, akkor telefonon kérdezz rá, lehet, hogy ott van a tuti infó, amit nem mernek leírni. (mint a pro-x kosár esetén, hogy nem ajánlott nyitott karba rakni, vagy mi, bár attól még ugyanúgy csatornásodik, csak nem látni. De ha nem tudom nem fáj... Ahogy a nyálsláger is szólt )
A bronz amúgy is eléggé pazarlós, ha az ajánlott 1:1,5-ös arányt tartod.@lszlfrng
Ha a pohárban méred a hőmérsékletet, akkor az hiba.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Melorin
addikt
válasz Melorin #115561 üzenetére
Most kezdem érezni a dolog nehézségét, hogy elkezdtem csinálni
Az egész konyha csupa retek lett, a kezemet megégettem, és fogalmam sincs, milyennek kéne lennie a kávénak
Most méregből tekertem egy egész fordulatot az őrlőn, már látszanak a szemcsék az őrleményben és kávénak kinéző valami folyt le a csészébe.Valami tervet kell kitalálni hogy csináljam, mert ha így folytatom nem marad kávém és nem értem meg, hogy mitől miért lett olyan a produktum amilyen. Túl sok a változó.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Melorin #115564 üzenetére
Szűrd ki a változókat.
-Tized (század) mérleg, tamper alap.
-Időmérős mérleg igen hasznos. Döntsd el honnan méred az időt (én az első lecsöppenéstől ajánlom azzal a megkötéssel, hogy presszó blendnél ez gomb megnyomástól olyan 5-8mp táján következik be, legalább is a szűkítős, 7-9 baros gc-n).
-próbálj azonos sebességgel őrölni és inkább lassabban, mint gyorsan. Legalább is a jx pro nagyon érzékeny erre. Próbálj egyforma stílusban tamperelni, akár egy személymérleg segítségével kezdetben.Ha ezek okésak, akkor már csak a finomságot kell belőni és gyakorolni úgy másfél évet
icm-mel ellentétben nem javaslom kezdetben a szimpla kosarat, jóval nehezebb tapsosra kihozni, mint a duplát és máshogy is viselkedik.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
icm
tag
válasz Melorin #115564 üzenetére
Mérleged van? Tized gram pontos. Most az idő mérése ne legyen szempont, azt tudod telefonról is, aztán majd veszel rendes mérleget
Én első körben a néveleges mennyiséggel tömném meg a kosarat (7g vagy 14g).
Ha spórolni akarsz és kitapasztalni használd az egcsészés kosarat. Sok dologgal kell megismerkedj - 7g kávéörlemény még mindig jobb ha ki kell dobni... elég később majd a 20g Renekára rámenniHa nem jött kávé:
- akkor dúrvább / nagyobb szemű örlemény kell - ahogy gondoltad, ez jó irány
- mennyi kávéörleménnyel tömted meg?
Ha pl átesik a víz rajta tudsz még finomítani az örleményen. Ha már 20-22mp körül jársz az már elég jó lehet (sajnos gyári opv-vel finomabbra kell őrölj mint majd a 9bar-os rugónál), akkor ne variáld tovább az örlemény finomságát csak növelj 0.5g adagonként a bemenő örleményen. Simán lehet a 7g névelegesbe belemegy a 8g is.. már bevallom nem emlékszem mi volt a használt érték amíg nem volt rendes kosaram. Én single kosarat használok - szerintem itt majdnem egyedüliként."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz Melorin #115578 üzenetére
A félig töltött kosár nem jó. Az örlemény épphogy érintse a felsőszűrőt. Felrakod és amikor leveszed ha a felsőszűrő enyhe lenyomatát látod az jó. Ha meg távol van akkor ahogy megjön a víz szétmossa az egészet. Ami a gyári kosarak után a legalja az a tamper jellegű valami amit adnak. Persze mindent lehet használni valamire, majd idővel alakul. Türelem, kitartás.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Cathfaern
nagyúr
-
bbuffy
senior tag
válasz Melorin #115586 üzenetére
[link]
Standard shippinggel nincs vám, sehonnan.az ékszermérlegek nagyon kicsik, sokaknak zavaró lehet. Főleg ha picit nagyobb dolgot is, pl kávékart rá akarsz rakni.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
senior tag
válasz Melorin #115851 üzenetére
Pár csepp víz a babokra őrlés előtt, de tényleg csak egy - kettő max három csepp, kicsit meg kevergeted egy kiskanállal és jobb lesz. Mondjuk sötétebb pörkölésnél még így is fog benne maradni valószínűleg. Engem ez az egy zavart a Je plus-nál, ezért adtam el. A Kinu ebből a szempontból sokkal jobb, ott nincs ekkora sztatikus feltöltődés.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Melorin #115851 üzenetére
Ez valami sötét röffenet?
Nekem csak jx pro van, de alig marad benne valami. Ha 0.2g, az nagyon durván rossz eredmény már. De az is a kések között belül és nem kint. Leszoktam a vizezésről is, mert minek. Kis püfölés a kezemhez nyilván nem árt, kis asztalra kocogtatás sem, na de ez fényévekre van egy közelharctól a GraeffelAz Rcoffee rendeléshez
válaszoltak ma reggel és elnézést kérnek, azzal védekeztek, hogy akciós volt, meg ingyen szállítós és akkora volt az igény, hogy végül a nem akcióst is akciós áron adták. Öööö...
Nem baj, nem ér annyit az egész, hogy postázgassunk, legfeljebb fagyasztom és kész. Javasoltam mindazonáltal, hogy ha bármilyen okból több hónapos tételt adnak el, azt tüntessék már fel a félreértések elkerülése céljából és akkor nincs utóhiszti senki részéről.Ugyanitt polipos Squid presszóra nagyon adja
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
rastacsz
tag
válasz Melorin #115851 üzenetére
Milyen kávét használsz?
RDT alkalmazva van? Ha igen, mennyi víz megy mennyi babhoz?
Mennyi a páratartalom a helyiségben ahol őrölsz?A rossz hírem, hogy villanyos őrlők is küzdenek az elektrosztatikus feltöltődéssel. Ha a rács/fésű bent van, akkor az őrlemény egy része is szeret bent rekedni.
Ezt lehet csökkenteni a nem túlzásba vitt víz adagolással.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz Melorin #115854 üzenetére
Hát nem tudom a te olvasatodban a "megérős" jelzőt mivel lehet fémjelezni, de én nagyon elégedett vagyok a Mignon Specialitammal.. (igaz ez újonnan 140-150e környéke).
Szerintem egy Classiccal (ha jól emlékszem az van neked) nagyon jó kombó.
Nyilván azért kell neki egy kis idő, mire megszokod rajta a stepless állítást - legalábbis nekem kellett hozzá idő.. -, de alapvetően megéri nagyon.
Aztán meg abszolút érdemes lehet figyelemmel követni a használt őrlőket is, mert nagyon jó állapotban lévőket is szoktak árulni.
-
rastacsz
tag
válasz Melorin #115865 üzenetére
Jófogyáson van fent most mindenféle mazzer. A piros, 3 fázisról üzemeltetettet csak akkor vedd meg, ha van a konyhában 3 fázis.
Amúgy a mini elektronikok, ha jól láttam a képeket, B jelűek, azaz a kartartó villa mögött van két poti, amivel az időzítőt tekergetheted, de az is használható.
Ja, tudok egy dittinget az ötvenes évekből, de azt 330-ért hirdetik, pár éves késekkel.
Itt az aprón is szokott lenni és a facebookon, kávés adásvételi csoportokban is sokszor van jobb őrlő.@qvik27
A maranos srác nagyon hirdet fb-n. Valaki vett már tőlük?
A casmot körüllengi a jó, de nekem eddig drágának tűnt, meg az a kategória volt, hogy kár belém, úgysem érzem, hogy milyen jó. Viszont mostanában mindenki úgy áraz, mintha arannyal vonnák be a szemeket, egyesével...
A hazai-nemzetközi pörkölők kávéi nem tudom hogyan viszonyulnak egymáshoz és hogyan érdemes beszerezni, közvetlenül a pörkölőtől, vagy kereskedőktől venni több félét?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz Melorin #116096 üzenetére
Szia!
Én alapvetően ezt merem ajánlani Gaggiához, saját márkával nagyon nem lehet tévedni:
Vakszűrőzés az zsírtalanítást jelent, szerintem nem kell vele túlzásba esni, ha pár hetente csinálod, bőven jó.
Ehhez a következő cuccokra lesz szükséged:
+ szabadon választott vakszűrő - itt pedig magát a folyamatot láthatod: [link]
Persze tudsz keverni is vizet, vagy palackosan megveszed (ez drágább, környezetszennyezőbb, de valamivel kényelmesebb megoldás)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #116096 üzenetére
Leírása alapján ez csak tisztítja a vizet, nem lágyítja. Szóval vízkő szempontjából ugyanolyan, mint ha csapvizet használnál.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sikernek tűnik a Xiaomi első EV-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Facebook és Messenger
- Windows 7
- Autós topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest