Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- OLED TV topic
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacihw
csendes tag
Ok köszi mindenkinek. Akkor kapucziner irányba próbálgatok.
12e persze annyira nem veszett, de hasonlót csak tud egy hazai pörkölő 10 alatt. Kísérletezek tovább -
Gery0505
aktív tag
válasz
iatti #114569 üzenetére
De postáznak Magyarországra is, csak külön meg kell egyezni a csókával. Tesómék Karácsony előtt vettek egy dózeres Jollyt a Willhabenről.
A Willhabenen valóban nem lehet Mo-i címet beállítani, de lehet velük beszélni, próbáld meg, legfeljebb azt mondja, nem.
Ha meg igen, akkor lesz egy Majorod 440-ért.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
hyperspace #114595 üzenetére
Malabar jó tud lenni, de asszem elég szívás pörkölni, ergo lyukra lehet futni vele.
Hozzátennék esetleg jávai-indonéz verziókat próbára. Pallyotz, vagy kapuczinernél is sokféle szokott lenni.
De a jó kv-nak ára van, 12k az sajna nem drága ma már -
Lacihw
csendes tag
Sziasztok,
Van egy nagy kedvenc kávém, molinari cinque stelle. Mivel 12e/kg, keresem az alternatívát de nem találom megmost a pacificaffe blaseus ahol kis hasonlóság van de nem az igazi. Hátha tudtok valami ötletet adni, másolom a molinari jellemzőit:
Állag: Krémes, sűrű, olajos. Illat: Parfümösen lágy. Ez a kávé különösen fűszeres, fahéjas, vajas piskóta illattal. Íz: Gazdag és harmonikus, csípősségtől mentes fűszeres íze lágyuló édes karakterrel omlik el. Savanyúság: Nem jellemzője. Keserűség: Keretezi a fűszeres ízét. Testes fűszeres ízéhez képest csupán mérsékelten keserű. Finoman száraz. Utóíz: Friss kávés, édes érzettel. Ez egy különlegesen mesterien beállított kávé. A fűszeressége nem borítja fel a karakterelemek egyensúlyát. -
hogyaza
tag
Köszi.
Nem titok itt semmi,felőlem nyugodtan kopizhat bárki,segítek is bárkinek ha tudok.
Nem csináltam képet a kazán belsejéről,úgyis annyi látszana csak,hogy egy 20mm átmérőjű furatban van az orsómenetes hüvely.Ennek az alja látszana.
Lehet,hogy a héten meglesz a próbacsapolás. -
rastacsz
tag
válasz
vicces1 #114584 üzenetére
Nekem nem kell mondani, hogy mi a helyzet a mazzerrel.
Nagyjából háromszor nullázódik ki, amikor a kések cserések. (ha a dupla adag ~18g)
Az elírt hirdetés szerintem nem menő, főleg, hogy barista eszközös (valamennyire szakmai) csoportba rakta fel, legalábbis én ott láttam, nem a sima marketplace-en.@brumi1024
Jó drága kés lehet, erre ment el a Livi ára?
Mihez lesz? -
vicces1
aktív tag
válasz
rastacsz #114574 üzenetére
És ha 9 ezer lenne az adag, akkor mi van!?
Ennek 1 hónap alatt meg se kottyan 10ezer adag.
Ki kell próbálni és kész, ez láthatóan szép állapot. Rá lehet mérni, a késre, csapágyra ha kell.
Az hogy analfabétán hírdet nem befolyásolja az őrlő állapotát.
Van aki ebay-en direkt úgy keres cuccokat, hogy elírás legyen a termékbe, mert akkor nem találják meg és nem licitálják fel az árat.Na, de nekem pont mindegy, viszont ha kellene örülnék hogy nem valami leharcolt cucc ennyiért.
-
sz.zs.
senior tag
-
bluesfan
tag
válasz
rastacsz #114579 üzenetére
Azért ez kínos. Ennyi idő alatt foggal megőrölöm, ha spriccelek egy kis vizet a babokra.
Ezt kávéval nem próbálták, mielőtt a piacra került? A nís ilyent még nem produkált a lekvár 80 wattos motorjával 63-as késsel.(szerencsére, bár biztos volna, aki ennek is örülne)
-
rastacsz
tag
Via fb\eureka sd owners.
Van pár felhasználó, akinek beáll az őrlemény a gépbe és nem jön ki, csak 0,3-0,5grammal kevesebb. Egy magyar srác pedig 0,7grammal szenved. (bár neki van egy niche zeroja is, biztos csak szabotálni akarja az eureka eladásokat)
De a lagom mini is furcsán működik néha (közepes pörkölés, nagyobb, 48-as kés, ami elvileg espressohoz is használható)
-
válasz
iatti #114573 üzenetére
kisati Super Jolly
tamper megvan, nem is tervezem cserélnide még megvan a Graef CM81 is sz.zs.-től
sötét pörköléshez lehet hogy meg is tartom -
rastacsz
tag
válasz
vicces1 #114561 üzenetére
Képek alapján nem egy lefingott darab (volt) , de az a 945 a számlálón sokat nem jelent.
Jelszó ismerete nélküli is kb negyed óra nullázni:
Az adaghoz tartozó időt minimumra kell venni, ha 0.0 állítható be, akkor csak a dupla gombját kell nyomkodni, míg el nem éri az átfordulást és kész.
Ha nem állítható csak 0.05-re,vagy vmi, akkor a motor tápját addig ki kell kötni.
Vicces, hogy nem sikerül értelmesen hirdetni marketplace-en. Super Jolán, beceneve super Joly@Cathfaern
Köszi a tippet, a normcore nekem eddig ismeretlen volt. -
válasz
JackFeryll #114570 üzenetére
nem dózeres is volt 100-ért, meg is vettem
a napokban volt egy dózeres is Jófogáson 20k-ért, de nem válaszolt az eladó és már nem elérhető, szóval gondolom gyorsan elment
-
iatti
aktív tag
válasz
JackFeryll #114570 üzenetére
volt itt egy 75-ért is. persze ez nagyon ritka.
-
JackFeryll
őstag
-
vicces1
aktív tag
válasz
JackFeryll #114566 üzenetére
Ez nem műanyag játék matchbox, új fél ár alatt, közelében van.
Egy ilyen jó állapotú dózereset se kapsz 100 alatt lassan és még át is kellene alakítani, aztán 130, de még esetleg szabályozni kést cserélni, és még mindig nem adagra őröl, szóval ez így szerintem baromi jó ár, ha rendben van az őrlő.
A NZ használtan többért megy, aztán tedd mellé, de még mérni is a babokat.
Még 2db Kinut se tudnék ennyiért venni -
iatti
aktív tag
válasz
JackFeryll #114566 üzenetére
fél árról kell indítani,azt valahol csak meg lehet egyezni.
-
72lakiluk
tag
válasz
RetepNyaraB #114556 üzenetére
ha csíkszeműzni nem illik, akkor digózni sem
-
beleriand72
tag
válasz
Zen42 #114555 üzenetére
Nagyon kiváncsi leszek, mi sül ki ebből a tesztelésből. A blend és sötétebb anyagaikkal meg vagyok elégedve, de a világos nálam mind kapufa. Most a teszten új nyerskávé lesz bevetve. Ha a mester szerint helyes a pörkölés és jó lesz a végeredmény én megkockáztatom, hogy a világos pörköléshez eddig nem a legjobb minőségű nyerskávé lett beszerezve (a fogyasztók se nagyon viszik ezeket, miért is költene rá sokat). Kiderül... (ha kiderül)
-
kaligula
tag
Üdv! Keresek használt otthoni kávégépet a pörkölőbe tesztelgetés céljából. Ha valaki épp szabadulna a gépétől, keressen bizalommal. pid, opv előny
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
mutyi #114554 üzenetére
Digóknál (úgy tudom) sokáig hatósági áras volt a kofi (vagy most is az?), árplafonnal. Ezenkívül nemzeti sport, nem is tudom itthon mihez hasonlítani. Ha 70 millióan tolnak valamit naponta többször, ott konszenzusnak kell lennie, mert különben nem élsz meg. Nálunk, hát, nem így működik
-
Zen42
tag
válasz
mutyi #114551 üzenetére
Hiába a jó gép ha a végeredmény nem jó. Elhiszem, hogy Michael de Renouard érti a szakmáját és ő tanít be, de ahogy végigkövettem a hazai pörkölők pályafutását, a pörkölés nem egy "betanított munka". Ahhoz mániákus elkötelezettség, kávéimádat szükséges és kellő érzék. Ha valaki pusztán munkának, a pénzszerzés egy formájának fogja fel akkor olyan is lesz és ezen a a világ legjobb gépe sem segít.
-
mutyi
senior tag
Tökéletesen egyetértek az előttem szólókkal, de ezek az állítások szerintem az egész kávézásban jelen vannak. Hiába a jó kávégép, hiába a jó őrlő, a jó kávé, ha a folyamat hibás vagy ha a kávé nem elég friss, ha nincs kellő hőfok, ha rosszul van tamperelve, ha nem jó a vízhozam,stb.
Ami engem mindig meglep, Olaszban a legfinomabb kávékat is 1.1-1.3 eur/espresso körül meg lehet venni. Még ezen a gyalázatos árfolyamon átszámolva is olcsóbb, mint itthon a legtöbb kávézóban.
Mindenesetre ha valaki Rómában jár, akkor három helyet tudok neki javasolni:
Trecaffe
La Casa Del Caffè Tazza D'oro
Espressamente illy
-
Bazsee71
őstag
válasz
beleriand72 #114550 üzenetére
A Loring nagyon más világ, mint a többi pörkölőgép, más elven működik, de hogy melyik a jobb és melyik a rosszabb, a végeredményt szem előtt tartva szerintem nem eldönthető.
Egy dobos pörkölő ha jól van beállítva (feltételezve, hogy megfelelően paraméterezhető), kiválóan alkalmas bármilyen kávé pörkölésére. Ehhez kell még, hogy a változó paraméterek közül amit lehet, érdemes fixálni (környezeti hőmérséklet, zöldkávé hőmérséklete, stb), így gyönyörűen reprodukálhatók a profilok is.
Személyes tapasztalatom, hogy a kiváló alapanyag még a profil hibáit is tolerálja, de ha rossz a zöld, abból a kimaxolt profillal sem lesz jó kávé. A jó zöld általában drága, de attól hogy drága, az még nem garancia arra, hogy jó is.
A profil pedig őnmagában csak egy eszköz, nem a megoldás: kóstolni kell és az alapján finomítani. -
mutyi
senior tag
válasz
beleriand72 #114550 üzenetére
Nem nagyon olvastam utána a témának, de a Probat márka és Loring a felső osztály, pár további szereplővel.
Technológiában nagyon komoly a Loring.
Michael de Renouard a vezető pörkölőmester a márkánál, ő tanít be, szóval valszeg eléggé érti a szakmát.
Mivel skandináv cégről van szó, szerintem a világos pörköléssel nem lehet gond a Loringnak, ismerve a skandinávok kávé és gasztronómia iránti elhivatottságukat. -
beleriand72
tag
"a mi gépünk a legjobb az országban", "Michelnek kiküldjük tesztelésre", "ő a Loring pápa"
Komolyan aki unatkozik olvasson odaátról, megéri.
Kérdésem hozzátok: tényleg ez a Loring gép a legjobb (akkor miért nem tud vele világosat, rendesen pörkölni), Michel az atyaúristen? -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222 #114492 üzenetére
Nem használtam eddig semmi ilyesmit, de egy problémás kávé miatt rákényszerültem, hogy a filteres kávé papírjából köröket vagdossak a pogácsára és leesett az állam, olyan durva volt a különbség a lefolyásban. Nyilván ez egy egyedi eset, csak felmerült bennem, hogy szívesen kipróbálnám inkább a puck screent a papír helyett mert nem akarok vagdosással tökölni. Először tartottam attól, hogy elvesz valamennyi hőt az elején, de nem lehet annyira számottevő, legalábbis nem olvastam ilyen problémáról. Az általad említett konzisztencia az ami engem érdekel inkább a takarítási rutin eddig is belefért.
Melyik gépen használod? Kivonatolás tekintetében és ízre is van különbség?
Jut eszembe, próbáltad már esetleg a kosár aljára helyezett szűrőpapírral is? Nem a konzisztencia végett csak úgy.
@hyperspace és billyjoe köszönöm szépen! -
parloc
csendes tag
válasz
Bazsee71 #114545 üzenetére
Köszi a segítséget!
Még a Quamar m80 van ilyen árban ami érdekekt volna de visszaolvasva a fórumot akkor inkább a Fio f4.Azt többen dícsérték a pangó ellenére is.
Ez a mahlkönig x54 valóban jó lehet. De még nem nagyon olvastam utána.@rastacsz
Köszi utánanézek a használtnak is.De elsősorban új érdekelne. -
Bazsee71
őstag
válasz
parloc #114541 üzenetére
Hát, ahol nem tudják megmondani, hogy mit árulnak, onnan nem érdemes erőltetni a vásárlást.
Nem tudom mi a hivatalos jelölés, de több alkalommal változtattak már rajta, jellemzően 1-2 évvel ezelőtti típusok vannak forgalomban (tiszta króm állítógyűrűs, és tavaly már az is változott). December környékén futottak be az első darabok az érintőkijelzővel.Mahlkönig X54 kb F4 E nano árban lesz, arra érdemes lehet ránézni.
sz.zs.: Jelen.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
rastacsz #114542 üzenetére
Ha filterre kézi örlő és nem akarsz kompromisszumokat, akkor vagy C40, vagy 1ZPresso K-Plus (2021-es verzió) vagy 1ZPresso K-Max.
Ha ennyit nem akarsz érte adni, akkor jx/jx-pro-ról jó tapasztalatokat szoktak írni, de azért az inkább espresso felé közelít (több a fine). Amúgy ha csak filter, akkor nem éri meg kiadni a többet a pro-ra, igazából csak a több fokozatban jobb.
Illetve amiről túl sok tapasztalatot nem olvastam, de egy nem régiben készült nagy összehasonlítás alapján figyelmet érdemel a Normcore Grinder v2. Árban nagyon baráti, és a videó alapján a legjobbakkal versenyez. De még egyszer, ezen az egy összehasonlító videón kívül mást nem hallottam még róla.
-
rastacsz
tag
icm és qvik27
Oké, akkor egyszerűen csak sima golyós. Az ebben a méretben elvan az axiális terheléssel is(amit a kések között a kávé okoz) , a tekerés okozta radiális mellett. Úgyis az olcsóbbak csapágyfészke csak két ponton van megtámasztva.
Lido egyébként perselyes, de azt kiejtettem és a kinu, comandante is árban húzós, de főleg azért nem, mert espressohoz való késprofil.
Nekem pedig elsősorban filterre kellene egy (super jolly /ode/xeoleo/akirakoki őrlőknél is) olcsóbb, de stabil megoldás(max 60k, mint egy 64-es brewing kés ) amit nem kell még szitán áttolni.
Hario kézik kiestek, eléggé sok minden keletkezik, csak nem egységes őrlemény.
Néztem az avx kínálatát, de sokminden nem derül ki, csak az, hogy espressora filterre és mindenre jó.
Timemore c2, g1?
1zpresso jx-pro? Vagy?korábban is kéziben gondolkoztam, aztán lett belőle egy schärf xmill. Segítsetek, hogy ne legyen újra így
@parloc
Kvx adok-veszek facebook csoportban van egy 115-ös irányáron, de az alsó késtartót is leszedte a tulaj, úgy takarította/fotózta. Nem ismerem a fiorenzatot, nem tudom, hogy vissza lehet-e tenni normálisan, vagy utána szabályozni kell, különben üt a kés. Fragola tudja megmondani, hogy érdemes-e. -
parloc
csendes tag
Fiorenzato F4 e nano vásárlását tervezem, de ahonnan meg tudnám rendelni, nem tudják biztosan megmondani hogy ez a v1 vagy v2 típus. Tudom ugyanaz mindkét őrlő de a v2 nekem ezzel az "újabb" kijelzővel jobban bejön.
A weblapon egy régebbi kép van az biztos hogy a v1, de az csak illusztráció. Annyit sikerült kiderítenem hogy 2021.évben lett gyártva.
Ha kérek képet a dobozáról abból meg lehet állapítani hogy melyik verzió az? Sajnos azt nem sikerült kiderítenem hogy a v1 típust ebből meddig gyártották. -
mutyi
senior tag
Ismeri valaki a Marziali kávékat?
Most volt lehetőségem kipróbálni Rómában, nekem nagyon bejött,én kifejezetten a sötétebb pörköléseket kedvelem.
Hoztam is belőle, remélem itthon is hasonló ízeket tudok majd kicsalni.Sok éves kávé fanatizmus után egy érdekes felvetés fogalmazódott meg bennem:
Létezik, hogy minél nagyobb kiszerelésben van a kávébab, annál jobb?
Évek óta törekszem arra,hogy 250 grammos vagy 125-ös csomagolásokat vegyek, hogy minél frissebb maradjon a kávé és gyorsan elfogyjon.
A múltkor is kénytelen voltam venne 500-asat abból a típusból, amiből 250-eseket szoktam és meggyőződésem hogy szebbek és olajosabbak maradnak ugyanolyan pörkölés mellett az 500-as csomagolásban,mint a 250-ben. -
Cathfaern
nagyúr
Fogy a hely a konyhaszekrényben, szóval eladóvá vált két cuccom
- kerámia April Brewer (csak maga a brewer, nem a teljes készlet! A csésze nem eladó). Igény esetén April papír filter is eladó hozzá (50 db, bontatlan csomag). Teljesen meg vagyok vele elégedve, viszont megvettem az üveget is, és az jobban tetszik kinézetre.
- Clever Dripper. Ugyancsak nincs vele gondom, de a Switch 2 az 1-ben, szóval helyhiány miatt az marad.Hirdetésfeladás közben vettem észre, hogy holnap lesz 20 éve, hogy regisztráltam a PH!-ra
-
sz.zs.
senior tag
Pörkölt már valaki kakaóbabot?
-
icm
tag
válasz
qvik27 #114528 üzenetére
Annyival egészíteném ki, hogy a meghatározott fix fordulatszámot, hogy mindezt tartósan. Az egész siklócsapágy lényege, hogy létrejöjjön az olajfilm a tengely és furat között amihez egy-két fordulat nem elég. Kézi örlőnél azt is meg kellene oldani, hogy a kenőanyag ne érintkezzen a kávébabbal, ne kerüljön kapcsolatba vele. Zárttá tenni - akkor egy zárt ipari csapágy máris készen van - és utóbbi is a kulcsa a dolognak. Polcon van. Az ipari ráadásul majdnem gondozás mentes.
-
icm
tag
válasz
hogyaza #114519 üzenetére
Szép műszaki megoldás. Mind a kötés, mind a "hőmérséklet" szabályzás.
A képeket felületesen nézve átsiklottam, hogy középen is fűtőpatron van - azt hittem oda került a hőelem. De írtad, hogy nyomás szabályzás lesz...
Azért ha nem titok a kazán belsejére is kíváncsi lennék a járatokra (nem kopálni tervezem). Számomra a rézbojler szerepel a távoli tervek között, de anno erről beszéltünk is. A karimás csatlakozásnál nem jutottam tovább. Konyhát is felujítom és épp barista világítást is tervezem párhuzamosan így mindig van ami holtpontra kerül valami miatt. Ahogy az egész projekt amikor két hete eltömődés volt: első csőforrasztásom nem sikerült hibátlanul. Sok forraszanyag lett a belépő víz könyökénél (ezt értelem szerűen nem láttam) ami idővel levált, de a szűkítő megfogta. Így nem a kazánba vagy 3 járatúba került. Hasznos visszajelzés is volt, hogy jó helyen van az a szűkítő. -
HoTDoG
tag
Sziasztok,
Ma reggel felrobbant a Bialetti kotyogós kávéfőzőnk.
[kép]
Hálistennek senki nem állt a közelében amikor megtörtént, így szerencsére nem lett sérülés. A konyha falát majd takaríthatjuk még egy darabig... Közel 10 éve használunk kotyogós kávéfőzőt, ez a modell pedig nagyjából 3-4 éve volt szolgálatban. Viszont ezek után köszönöm szépen, nem kérek belőle. Sokkal szomorúbb sztori is lehetett volna.
Bár nem nyomkodtam bele az őrölt kávét, de valószínűleg túlságosan finom őrlésű volt. Emellett lehet, hogy a víz is picit több volt benne és esetleg a elérte a szelepet. Plusz az is lehet, hogy valami eltömődött, elgyengült az anyag. Valószínűleg több hibás lépés, karbantartás hiánya, megfáradt anyag kombinációja okozta. Egy biztos, hogy kora reggel félálomban többet nem fogom nézegetni, hogy pont jó-e a vízmennyiség, megfelelően van-e benne a kávé, egyáltalán megfelelő-e az őrlése, illetve, hogy a vízkőtől van-e bármi problémája. Mert ha nem és nincs szerencsénk, akkor jobb esetben csak égési sérülés, rosszabb esetben vakulás, arccsonttörés, stb.Milyen kávéfőzőt ajánlottok? Elsősorban egyszerűbbet keresnék, minél kevesebb hibázási lehetőséggel
. Ha szükséges és megéri, árban 100-200 is lehet a plafon. A kapszulásokat kerülném. 2 felnőtt, alkalmanként vendégek kiszolgálására.
Nagyon köszi!
-
NagyGL
csendes újonc
válasz
Toobee #114510 üzenetére
Én a CasMo Frinsa Collective-jét kóstoltam először, mint fermentált kávét. Annál azt éreztem, hogy tényleg nagyon érdekes, és a maga szokatlan módján finom is - örülök, hogy kóstoltam, de azért nem innék ilyet minden hónapban. Utána még kóstoltunk néhányat, és nekem az volt a tapasztalatom, hogy egy erős feldolgozásból adódó íz mellett több kávé még keserű is volt (lehet, hogy sötétebbre is húzták a pörkölésnél).
Ittam viszont egy anaerob fermentálással készült tanzániai kávét egy külföldi pörkölőtől, és abban pont úgy volt, ahogy Bazsee és pbalint írta: elsőre nem is mondtam volna meg, hogy fermentált, annyira ráfeküdt a természetes ízeire, aztán a 2 leginkább eltalált lefolyásnál konkrétan tokaji aszú utóíze volt (még most is emlékszem rá, teljesen lefagytam, amikor az első kortynál beütött
).
Szóval szerintem ízlés kérdése, meg lehet jól és kevésbé jól is csinálni.
Scott Rao erről is írt Instán az évértékelőjében, hogy (szabad fordításban) "2021 nehéz év volt a kávé szempontjából, részben azért, mert nagyon erősen berobbantak azok a "kísérleti" feldolgozási módszerek, amik a process ízzel letompítják a kávé természetes ízeit".
-
válasz
rastacsz #114527 üzenetére
Csapágyazás: ismereteim szerint a siklócsapágyak leginkább egy (tengelyátmérőhöz) meghatározott fix fordulatszámra jók. Szóval ezen logikázva a kézi (kézbe vehető kisebb) őrlőknél nem igazán alkalmas fajta.
(...persze nem tegnap volt, amikor ilyesmit tanultam.)Más: opalglide késekkel van valakinek tapasztalata?
-
rastacsz
tag
In hungary we don't say well done, nice job, we say de raértek bazmeg, and I think it's beautiful.
A gaggia classic fb csoportban van egy csóka, aki egy októberi vásárlású gc-t épít át/körbe. Azt nem teljesen értem, ezt viszont inkább.
Más
Kézi őrlők esetében mennyire szükséges a gördülő csapágyazás? A comandante c40 - re nem találtam, hogy sikló, vagy gördülő, a kinu és 1zpresso tudom, hogy golyós acél (kinu esetén rs, 1zpresso esetén zz) helor/option-o pedig kerámia csapágyas, de pl a lido sima sikló. -
zolnagy
őstag
válasz
vicces1 #114523 üzenetére
"Ne nagyon törődj a "nevében GC" véleményekkel."
Most te valamit nagyon félreértettél az én hozzászólásomban.
Én ezt elismerésnek szántam, hogy valaki képes ennyi energiát beletenni, hogy gyakorlatilag egy saját gépet alkotott. Erre utalt a "a csak vázban és csepptálcában eredeti GC" megjegyzésem. És drukkolok hogyaza kollégának, hogy összejöjjön neki. -
vicces1
aktív tag
válasz
hogyaza #114519 üzenetére
Hajrá!
Ne nagyon törődj a "nevében GC" véleményekkel.
-ez majdnem olyan mint ha azt mondanám, hogy egy WRC Toyota Yaris csak a nevében az meg a vázban eredeti, pedig abban sem egészen, mégis ez az alap.
Csak mögötted nem állnak milliós marketing érdekek.Magadnak építed. Nekem és sokaknak ez ámulat, a szokványos tuningosoknak meg némi irigység, vagy színlelt közöny.(lehet)
Nemzetközi barista fórumokon elismertebb lenne, itt talán már túl hardcore
- Ha az Emirátusokba készítenéd valami herceg-sejknek 10ezer USD-ért, mindjárt menő lenne -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee #114510 üzenetére
Nekem ízlik, én rumos ízvilágként írnám le. Volt egy Awaken-es Uganda ősszel ami egyenesen sport csokira emlékeztetett, kifejezetten finom volt
A problémám inkább, hogy mivel elég domináns ez az íz, ezért az ilyen kávék nagyon hasonlítanak egymásra, és a második után unalmas lesz. Azt nem mondom sose fogok venni, de ha veszek, utána pár hónapig figyelek, hogy ne vegyek megint.
-
hogyaza
tag
A 3 jaratút igen,mivel így adja ki az e61 vízterítőhöz a lyukkiosztás.
A rézcső felső pontján van egy könyök,ott lép be a víz a "kazánba".Ami valójában nem is kazán,mert nem nagyon van benne víztér,csak vizet terelgető járatok.Igen,8-as a cső,és egyszer van tekerve.130centi.
Laza karimával csatlakoztattam a fejhez.A "kazánon" van egy perem,azon szorítja le a fejhez.
5db patron van benne.
4db 8x80mm 315wattosak.Ezek a felsőszűrő fölött 5mm-rel végződnek.Fűtik az egész testet,egyben a fejet is.
1db 8x40mm 160wattos,ami az orsómenetes hüvelyben (középen) van.A víz amikor belép a rézcsőből,a menetes hüvely tetejének (3.kép) ütközik,ami lefelé perdíti a fej irányába.Ha esetleg esik a hő csapolás közben,a kis patron ráfűtéssel közvetlenül fűti a beáramló vizet.
Ami még érdekelhet,az ez:
Zsugorkötéssel lett összerakva.
-
Warloo93
tag
válasz
adriankoooo #114513 üzenetére
Szia.
Írtam privátot -
Sziasztok!
Kávébab tárolásáról lenne kérdésem.
Ahogy visszaolvastam, sokan fagyasztóba rakják adagonként / több adagként a kávébabot kibontás után, és úgy veszik elő a frigóból ahogy fogy..Nálunk sajnos a fagyó elég kicsi, tele van minden mással.
Működik a tárolás (pl. vákumos dobozban / zacsiban) akár simán hűtőben is? Az is segít megőrizni a kávé frissességét?
Adagonkénti tárolás nem megy, de ha kisebb mennyiségben pihen az örlő babtartályában, és majd ha elfogy (pár nap után), utána tölteném a hűtöttből, az is jó út? -
Bazsee71
őstag
válasz
Toobee #114510 üzenetére
Minden kávé fermentált.
Komolyra fordítva a szót, ha anaerob vonalról közelítünk, elég nagy a felhozatal a gyenge-közepes vonalon, ezzel próbálnak meg gyengébb minőségű zöldet magasabb áron értékesíteni.
Vannak üdítő kivételek (meg olyan is, ahol meg nem mondanán, hogy anaerob folyamat volt), ahol csak ráerősít a természet adta ízjegyekre, de valóban kevés.
Az csak személyes véleményem, hogy elég sok a hasraütésre fermentált tétel, elég kevés lehet a szisztematikusan, dokumentáltan végrehajtott folyamat.
A Bányai farmon Tóth Sanyi által pl. iszonyatos energia van a projektekben, dokumentálva, felügyelve, visszakövetve, évről évre fejlesztve.
Másik pozitív tapasztalatom az egyik zöldkávé beszállítóval volt, ahol most Apró Franciska is dolgozik. Elég szép mintasort küldtek vakkóstolásra, majd online kielemeztük és részletesen be is számoltak róla, melyik milyen eljáráson esett át, mik a tapasztalataik, merre haladnak.
Utóbbiakban szerintem van jövő. -
Toobee
veterán
Ki hogy áll a ferment vonalhoz? Mindben van egy karcos, tolakodó íz, amit általában valamilyen likőrös, boros jegyként írnak le. Szerintem simán csak gejl, sok. 2022-ben nem tervezek fermentért pénzt adni
-
icm
tag
válasz
hogyaza #114501 üzenetére
Kérdeznék:
3 járatút direkt raktad így? Amit nem látok most, hogy a víz hol lép be a kazánba.
Rézcső - ez 8as külső átmérőjű és csak egy kört csavartál körbe ugye?
Bojler - forrasztottad a karimához vagy laza karima van rajta ami csatlakozik a főzőfejhez?
Milyen fűtőpatront vettél? Miért csak 4db-ot? Oké a 6 több helyet foglalna el.. teljesítményben ez is elég? -
Bazsee71
őstag
válasz
qvik27 #114498 üzenetére
A termőterület tengerszint feletti magasságával is van összefüggés: minél magasabban terem, annál kevesebb a kártevő, jó eséllyel kevesebb koffeint is termel a növény.
WoC-n kóstoltam egy brazlt, ami természetes formájában szinte koffeinmentes volt. Elsőre nagy volt az öröm, hogy ez milyen jó, semmi utólagos kémiai kezelés. Aztán mondták, hogy az tényleg nincs, viszont masszívan kell permetezni, mert a koffein hiánya miatt minden kártevőnek ki van téve.
-
lszlfrng
csendes tag
Tudja valaki, hogy hol lehet kapni K típusú hőelemet (thermocouple) aminek a végén m3-as menet van? Aliexpress 1-2 hónap alatt hozza ki és nekem mostanában kellene 1-2 darab és ha lehet nem horror áron.
Válaszokat előre is köszönöm. -
zolnagy
őstag
válasz
hogyaza #114504 üzenetére
Nem szeretnék feltételeket szabni, hogy minek feleljen meg.
Mondjuk minden érdekelne vele kapcsolatban. Gondolom van összehasonlítási alap egy eredeti GC-vel. Tehát ahhoz képest a lefolyás egyenletessége, vízterítés, hőstabilitás. Gondolom teljesen más lesz az egész. De a legfontosabb, hogy a csészében ez mennyire mutatkozik meg. De nyilván ezt majd akkor tudod megválaszolni, ha kész lesz és próbálgatod már egy ideje. -
hogyaza
tag
Valamennyit haladtam csak a Classic projectemmel.Nem volt pl bekalkulálva hogy a nyomorék oltás után állandóan beteg leszek,meg a vízjáratok fúrásánál beletöröm a fúróhegyet a takony vörösrézbe.Tök könnyű volt találni egy huzalszikra forgácsolással foglalkozó céget,akik kioperálták a hegyet 3 hét alatt horror áron.
Még kell csomó apróság,takarólemez,meg konzol a tűszelepes csapnak a gőzcsap helyére.Azzal lesz a nyomásszabályozás.Meg szerkeszteni egy bekötési rajzot,majd vezetékelni.Minőségi kapcsolókat is kapott.
Így állunk most.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mavic Air 2 Fly More Combo drón szett 3 akkuval, megkímélt állapotban
- DJI Air 2 / Air 2s drón akkumulátor
- Radiolink AT10II vezérlő 12 csatornás RC vevő R12DS 2.4GHz DSSS&FHSS
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest