Hirdetés
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Valami baja van a tápomnak
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen házat vegyek?
- CES 2026: nagyon szeretné kézikonzolokban látni a Panther Lake-et az Intel
- Gaming notebook topik
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Nutra
üzenetére
A darálóba valószínú, hogy ízesített bab nem fog menni, a főző már nem úszta meg, de az előre őrölt Frei nyomásfokózósba került, frissen őröltet jó örlővel nem abba teszem, hanem a sima szűrőbe.
Köszönöm mindenkitől az eddigi válaszokat. DF64 felé hajlok én is, vagy csak kinézet alapján Niche Duo, ez utóbbit forgalmazza itthon is valaki, vagy csak UK bolt, nem igazán találtam. Kipróbálom azért tesztre a helyi felújított mazzert, azzal nem vesztek.
-
hogyaza
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Nekem 3 utas csap van,a két karos.Szeretem.Régebben külön csapos volt,azt nem szerettem.
Tisztítóból csak a pumpásat venném.Nem nagy különbségek vannak,úgyis a membrán a lényeg.
Én kiraktam a kazánházba,és egy 120 centis 10mm-es csövön jön be a konyhacsapig.Ezt is szeretem.Nincs hang,nem foglal bent helyet. -
törölt tag
válasz
Nutra
üzenetére
Lance
Nekem is fagyasztani kéne, de nekem meg kisüvegeim nincsenek. Találtam múltkor szép kémcsöveket*, de azokba csak fűszer való, nem fér bele egy szimplányi szemeskávé adag sem, pedig nagyon jól mutatna. El is felejtettem keresgélni, de hátha lehet venni valamivel nagyobb méretben...* akkor akadt a kezembe amikor valami slow feed őrlésre alkalmas edényt kerestem.
-
-
kchris78
veterán
válasz
Nutra
üzenetére
Van az is, de amennyire
nemértek hozzá, praktikusabbnak találom hogy a tavalyról megmaradt 2kg bolti kávémat elhasználom tanulásra, ezt nem sajnálom (annyira). Itt csücsül mellette a PallYotz Yirgacheffe áprilisi pörkölés, de amíg ennyire lassan megy a dial-in..Kipróbáltam és ez a nyomásfokozós crema-átverés tényleg működik
. Viszont ha tudom hogy az automata kb 30ml helyett ezzel 15-10ml főzetet is elő lehet állítani 8-10gr-ból már sokkal hamarabb kidobom a fenébe...Viszont: https://www.alza.hu/kaffia-500-g-0-1-g-d6436825.htm Ezt a mérleget kerülje el mindenki, vettem, és tönkre is ment
. Pici folyadék plusz ma leesett és bekapcsol de nem mér semmit... Van temun is ez a típus. -
Nutra
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Heppiendes a Sage dual boiler javítás sztori. A felesleges kanyarokat most nem írom. A lényeg, hogy 3 év garancia van rá és pár nap alatt a hivatalos szerviz (Fast Kft, Szigetszentmiklós) kicserélte a hibás vezérlőkártyát gariban. Ha rögtön megnézem a garjegyet (és nem feltételezem a 2 évet, rosszul), és itt kezdek, akkor sokkal hamarabb megvan.
(Így a 9barista szolgált hosszabban napi szinten és kapott egy ali rugós tampert) -
-
Nutra
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Megjött egy nagy borítékban két kis boríték Nanoscreennel.
Gyors próba, pörgetik a vizet a Nanofoamerben, ahogy kell.
Reggel próba tejjel is. De már most öröm és bódottság
A királyi postának meg a jó b...s k@any@t...
Szingapúr -> Vecsés 5 nap. Vecsés->Budaörs->62-es posta (merthogy ...sztak címre kihozni, menjek be én) 7 nap
, ja és 550Ft vámkezelés, miközben 0 vám és áfa... <beszánt és sóval behint gif> Azt is utálom, akinek a szomszédja postás

-
-
-
goom
senior tag
válasz
Nutra
üzenetére
Igen: én alul használom az alist. Oda egy picit nagy, de még elfogadható. Felül lenne pontos, de nekem oda a puck screen megy.
Viszont ha elfogy, visszatérek Bélaúr papírjaihoz, mert azok passzentosak a húszas VST szűrőm aljára. -
-
Toobee
veterán
válasz
Nutra
üzenetére
Régóta megvan már, jöhet valami más
elhagytam a fotós hozzászólásaim linkjét, most pótolnák. Screenem is van hozzá, ezt is elfelejtettem írni.
Kicsomagolós
Táskában
Használat közben -
Toobee
veterán
válasz
Nutra
üzenetére
Nem akarom újraindítani a vitát, de röviden annyi, hogy a Kinu után picit kevésbé voltam felkészülve erre
Lehet egy C40-et veszek inkább helyette, mert filterezni is jó volna. Vagy egy ZP6 meg valami eszpresszó cucc, bar picit tartok attól, hogy újra kínai dolgot vegyek. -
-
válasz
Nutra
üzenetére
Első 3 shot alapján gyors tapasztalat IMS 51mm 15-18g+Picopresso-ról; a héten még játszom majd vele és igyekszem ízekre is jobban kitérni:
Pro:
- ezt a 15-17g-t pontosan ugyanannyi kávéval töltöm mint a gyári 18g-s kosarat. Ugyanazon az őrlő beállításon ugyanaz a kávé szinte azonos lefolyást produkál. Örülök, hogy nem a 18-20-ast vettem, ez is simán elfogad 17.5-18g-t és ugyanúgy rámegy a shower screen mint a gyárira.
- az egyenes fal miatt még tisztábban kiesik a pogácsa.
- íz: Kerinci CM teszt van soron, külön összehasonlítást még nem csináltam, de emlékek alapján egy picit még tisztább, világosabb ízt hozott ki az IMS. Később összekóstolom még őket.Con:
- a gyári kosár magasító instabil, nem passzol rá rendesen (le kell picit fogni, vagy nagyon óvatosan kezelni hogy ne mozogjon el)
- emiatt tampereléskor is több őrlemény hullik mindenfelé.
(van egy DeLonghi-hoz vásárolt 51mm magasító+tamper, ezeket előszedem mert valószínűleg az IMS-hez tökéletes lesz, a gyári kosárra nem volt jó a magasító)Pro tipp:
Ha van két kosár, akkor két puck prep-pel majd az első kávé után egy gyors kosár cserével és friss víz beöntésésvel relatív gyorsan lehet két kávét húzni (vagyis nyomni
). Vagy akár többet, nekem most van 12+18g gyári +15g IMS
szóval előkészítés után akár 3 kávét is el lehet készíteni kb 5-6p alatt. -
válasz
Nutra
üzenetére
A mű címe: "Nyúl megdugja a garnélát. Kompozíció virgáccsal".
On:
Csapra vertem a Gakenke Burundit, rettegve (igazából valami másfél hete már kibomlott, mikor adtam belőle icm-nek, de visszazártam, nem borogattam). Feb 1. pörk.
Szerintem nincs ennek baja
Kicsit biztos sötétebbre sikerült, mint szerették volna a nyomdában, ennek megfelelően nem kell nagy hő, sem hosszú lefolyás. Én nem értek a turbo shothoz, de talán az is belefér. Így Robival 17/34g 25mp alatt, talán 5 sec előáztatás, amit legközelebb kihagyok. Nincs benne kesernye, de lehetne picit "könnyedebb", ezért fogok még rövidebben rápróbálni. Szirupos, krémes, igazi presszó fíling. Zéró Afrika, nem is kell belőle azt várni, neve ide vagy oda. -
hoffman_
nagyúr
válasz
Nutra
üzenetére
annyira felcsigázott a mai mérleg téma, hogy redditeztem picit. élesben még nem próbáltam, mert ezer dolgot lehet állítani bennne, de úgy fest, hogy gond nélkül tudott csatlakozni az Eureka Precisa* mérleg a beanconqueror app-hoz. androidon nézem jelenleg, de ha megbízhatónak bizonyul az app, lehet felrakom saját iOS-re is.
utánajárok ennek az alkalmazásnak, de így lehet, hogy feltárult pár lehetőség előttem is.*elvileg ez is valami átbrendingelt csájníz, ahogy találtam végül, de az élvezeti értékéből nem vont még le nekem.
-
Abrakad786
újonc
válasz
Nutra
üzenetére
Ma délután eljutottunk a Kávészünetbe.
Nagyon szimpi hely!
Lenis csúszott egy Impresso Columbia eszpresszó és mellé egy Brazil cappucino.
Az ízvilága a Columbiainak nagyon közel volt az itthonihoz, aminek nagyon örültem. A cremát itthon kicsit keveseltem, de ott még kevesebb volt, szóval összességében jót kávéztunk, és nagyon megérte az összehasonlítás miatt is.
-
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Nutra
üzenetére
Plusz macera, ez tény. Néha nekem kiesik a pogácsa előtt: ez az egyszerűbb megoldás. Ha nem, akkor kiesik a gyűjtőedénybe, és onnan szedem ki a kávé közül (nekem mondjuk nem klasszik zaccdobozom van, szóval így nézve lehet egyszerűbb dolgom van)

@123110 Joepapa: Nekem AVX van (tudom, fújfúj
) de nem tudom, hogy jó vagy rossz, nem vettem észre rossz dolgot vele kapcsolatban, de ki tudja... -
Peti...(16v)
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Számolja a csapolásokat, és az általad az első indításnál megadott vízkeménység alapján majd egyszer kiírja, hogy szükséges, így előbb-utóbb kénytelen leszel.
Nem kell félni tőle, ha a leírás szerint csinálod, menni fog. Nálam egyedül olyan megakadás volt, hogy a kilazítás után nem akartak kijönni a bojler-leeresztő csavarok, de nem tököltem, visszatekertem a csavart, bekapcsoltam a gépet és nyomás alatt meglazítottam, majd gyorsan kikapcs, hagytam lehűlni és kijött szépen ahogy kellett. Ezt a kis nehézséget leszámítva ment minden, mint a karikacsapás. Az együtt töltött 5 év alatt megcsináltam párszor, mindig sikerült, nem kell paráznod tőle
Ja, és citromsavas vízzel csináltam. -
törölt tag
válasz
Nutra
üzenetére
5 nap volt mire megjött az utóbbi két rendelésem tőlük.
Egyszerűen nem értem, hogy mit csinálok rosszul, egyáltalán mit lehet elrontani a screennel
Át sem vizesedik a pogácsa egy része, a kivonatolás is rossz és a végén nemhogy nem esik ki egyben, de a pogi fele szárazon beleragad. Annyira felhúztam magam tegnap, hogy azóta a kávégépet sem kapcsoltam be. Múltkor az etióp tesztpörkölés szivatott taknyosra, most a puck screen, eléggé elvette a kedvem az otthoni presszózástól az egész. -
Toobee
veterán
válasz
Nutra
üzenetére
Én kimérem előre és picit feljebb állítom a saját mérlegét. Tehát 17,5-re mondjuk 18. Stop gombbal leállítom, ha már zavar az üresjárat. Más megoldás még nem jutott eszembe. De mikor volt fogyás a cégnél, akkor simán a babtartályban volt a kávé, ez persze otthon nem annyira működik.
-
válasz
Nutra
üzenetére
Annyit tudok mondani, hogy én nem bántam meg.
Mondom, az otthoni végtelenül köldöknéző baszakodás (segédeszközök hegyekben, szopakodás hőmérséklettel, flow control és barátai) erdejéből egy végtelenül praktikus, nem baszakodós oldalra láttam rá és nekem jót tett. Akkor is, ha a az értelmezhetetlen Rancilio RS1 (5,5milla a kétfejes verzió, hármasat nem is találtam hirtelen) fényévekre van a GC-től. -
Rush77
aktív tag
válasz
Nutra
üzenetére
Még sok nincs. alig pár napja használom.
Jó lenne a nyitott kar, hogy lássam a lefolyást de hát 25k

Így bár ízre nem rossz a végeredmény, a lefolyás szépen indul de utána teljesen csapnivaló.
Amit észrevettem, hogy az előáztatás után nagyon hírtelen engedi rá a full nyomást.
Viszont szerintem a vízterítése az nagyon jó egyenletes.A gőzölés is tök jó. Már most az elején nagyon jókat tudok gőzölni (saját mércével) de még azért a technikán finomítani kell.
A 30 perces készenlét után kikapcsolás szerintem f@szság (ez nyílván nem a gép hibája hanem a mindenféle szabályozásé). sokszor van, hogy pár perc híján lecsúszok róla mert éppen dolgom van közben és kapcsolhatom be újra visszamelegedni.
-
general
addikt
válasz
Nutra
üzenetére
Hát mert tudtommal nanotech, de lehet tévedek.
Este beállítottam az OPV-t 9 barra, szerencsémre ezen a gépen nem volt beragasztva a csavar!
Most olyan 9,2-n kezdi, a csapolás vége felé 8,2 körül van a nyomás az óra szerint.
Kiváncsi leszek, érzek-e majd különbséget. Biztosan kell pár nap, hogy kiderüljön. Tisztán is kóstolgatom majd. Ezt a csersavmentes nepálit meg bírom inni tisztán is.
-
válasz
Nutra
üzenetére
Itt 58,5-öt írnak: [link]
Egyébként azt gondolom, hogy a precíz tamperek a VST szűrőknek állnak jól, a majdnem hengerpalást oldal és a nagy lyukacsos felület miatt.
Már a Renekánál is látom, hogy a szűrő széle felé lassabban indul a kivonatolás, és tovább is tart - nyilván, mivel a lefelé szűkülés miatt a tömörség a tamperelés következtében a szűkülő átmérő miatt az oldal felé nagyobb lesz. Az IMS Superfine-nál ez méginkább jelentkezik (persze más különbség is van).
Persze azt nem tudom, hogy az a kávé ízlik-e jobban, ami teljes mellszélességben viszonylag egyenletesen kivonatolódott, vagy az, ami közép tájon jobban, oldalt meg kevésbé, de erős a sejtésem, hogy pl. az IMS Superfine formánál egyenletesebb kivonatolást lehet elérni, ha nem precíziós tamperrel nyomjuk, hanem egy sima 58 mm-essel. -
-
general
addikt
válasz
Nutra
üzenetére
Wow, köszi a YT linket , hát ez érdekes, nem is tudtam erről a rejtett menüről. Kár, hogy nem tudom megmérni, az én pides Annámon milyen a különbség a kijelzett és a valós vízhő között, így hiszek a csávónak és 4 fokkal megemeltem az offset állítást, így akkor most elvileg max 1 fok a különbség.
Más.
Az utóbbi néhány hétben jelentkezett az a fura dolog, hogy gőzölés közben, bár nem mindig, főleg, ha dupla adagot gőzölök hosszabban, egy idő után pukkan egyet a cucc és a gőzkar mellett kipöffent egy adag gőzt. Eddig sosem csinált ilyet. Mi okozhatja ezt?
-
icm
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Nem ástam bele magam csak egy gyors keresés volt, amit hirtelen netes képen találtam: az alapján azért sok hely sincs ehhez a rézcsőhöz. Ha lekapja valamelyikőtök a fedelet és méreget is azzal előrébb lehet lenni: lehetne számolni, hogy adott átmérőjű rézcsőből hány menet menne rá. Amiből meg ki lehetne számolni, hogy az a rézcső az pl egy duplához elegendő vizet tud-e tárolni. Az is érdekes aktuálisan, hogy van-e hely a nyomásmérő pumpa spirálja mellett, a gőzcső mennyire van közel a kazánhoz - ezek mellett elfér-e a rézcső. Az is valószínű, hogy az OPV-t át kellene máshova rakni, mert első körben biztos az előmelegített vízből is dobna el vagy azt visszacsatlakoztatni a rézcső belépő csatlakozójára, hogy ne vesszen kárba.
-
Toobee
veterán
válasz
Nutra
üzenetére
Szerintem ez fa.
Az elején nem annyira kedveltem ezt az IMS szűrőt, többször vissza is váltottam a gyárira. Végül sok sok próba után maradtam mégis az IMS-nél, de egy vakteszten simán elvéreznék szerintem. Azóta egyébként már rögtön a kosárhoz tudod adni a checkoutnál, szóval vagy az van, hogy szerintük is jobb vagy hogy ez az egyetlen "normálisabb" 53-as szűrőkosár. Nagyon sajnálom, hogy VST nincs ebben a méretben.
A naked tuning viszont határozottan megéri, ugyanis picivel hosszabbak így az italok, ami igazából csak annyit tesz, hogy nem szorul be sok folyadék a szűrő és a kar közé. Ezt topiktársunk készítette, remélem, nem bánja, ha megosztom veletek. Nakeddel ez a probléma megszűnik vagy esetleg egy tömítéssel, ha találtok ide passzolót.
-
Toobee
veterán
válasz
Nutra
üzenetére
Dörr Action NO 6
Benne van:
9B
Kinu M47
TDS mérő
2 db hőátadó
2 db szűrő
Tamper
Szűrőmagasító
Ecset, wdt tool
1-2 db csésze
2x200-250g kávé
Spriccelő
2x250 ml víz
Néhány ap papír
És van még szabad hely, csak a tömeg picit nagy így. -
Nutra
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Most egy ilyen táskában utazik jobb híján az őrlő, drag&drop módon a gyári dobozból a habszivacsszerű védőt átrakva (de már itt-ott szakad, nem rendszeres ki-bepakolásra tervezték).
Apropó, 9baristát ki miben hordozza? Egy szerszámkofferben őrlővel minden egyben megoldásra emlékszem. Bármi más?
-
verti1
aktív tag
válasz
Nutra
üzenetére
Lehet kapni mérő műszert amivel meg tudod mérni nagyjából. Volt itt már róla szó. Tokozatlan K hőelemmel szokták mérni a vízterítő valamelyik furatában. De igazából sokat nem mutat a valós körülményekről, mert ellenállás nélkül jön a víz, gyorsabban hűl az egész rendszer egy átlag kis gépnél. Ezért pontosabbak ezek a mérő karok, mert ott fojtás van ami szimulálja a kávé ellenállását. Nagyon sok a változó egy ilyen mérésnél. Csapolás közben elég problémás tényleges kilépő hőmérsékletet mérni, erről SoundON kolléga tud mesélni.
-
verti1
aktív tag
válasz
Nutra
üzenetére
Ahány gép, annyi felépítés. Jó példa a Silvia ahol az eltolt fej miatt eleve nagy a különbség a bojlerben lévő hőmérséklet (ahol a PID is mér) és a kilépő hőmérséklet között. Erre még jön a csapolás alatti hőmérséklet változás. Minél instabilabb a gép annál nagyobb mértékben. Egy rézcsöves GC ami stabil egy dupla alatt és a fej felett van a bojler nagyjából annyi lesz a kilépő hőfokod mint a PID által kijelzett ha jól van kalibrálva a PID. Egy sok változós kis gépnél nem igazán lehet belőni pontosan a dolgot, átlagolni lehet, de nem lesz pontos. Ezért nem is erőlködnek vele. Érdemes a kávét figyelni. Ha hő hiányos akkor emelni, ha megégett akkor lejjebb menni a hőmérséklettel. A számokkal pedig nem foglalkozni.
-
Toobee
veterán
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Nutra
üzenetére
Nekem sem állt össze elsőre. Ahhoz, hogy lejöjjön 40+ g kávé, az őrlemény finomsággal játszottam. Nálad lehet, hogy kicsit durvábbra kellene őrőlni. A vizet nem mérem, hajszállal a jelölőcsík alá öntöm (kicsivel több már fröcskölt).
3-4 kilóval tömörítek, előtte a C40 miatt rögtelenítek (NZ-val nincs rá szükség). Kávét 16-17g-ot teszek bele, 18 felett nálam is hajlamos volt befulladni, keveset adni. -
Nutra
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Elsőre egy felejthető ristretto jött össze
120gr víz
18gr Velencei gondolások
Tamping
Szűrő
20gr végeredmény
és a pogácsa
Valószínűleg túl korán vettem le a lángról és nem folyt át kellő mennyiségű víz. Megkímélek mindenkit egy 7 perces érdektelen videótól, ha végez a YT, akkor linkelem az utolsó percet.
Legközelebb vagy nem videózom, vagy valami állványról hagyom, hadd menjen. Akkor jobban tudok az időre, lefolyásra, egyebekre figyelni (multitasking szerintem nem létezik
) -
PeterAgos
csendes tag
válasz
Nutra
üzenetére
No, akkor most bevallom: mióta megérkezett a 9B, egyszer ittam naaagyon fiinom kávét belőle (El Salvador, NZ-val őrölve), mert hogy az a fixa ideám, hogy Commandante C40 + RedClix őrlővel fogom használni. A C40 megfelelő beállításához egyre közelebb kerülök, de még nem az igazi. De hiszek a jövőben!

Érdekelnének a 9B-s kollégák kezdeti tapasztalatai. A cucc jó, csak még nem nőttem fel hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom mobilszolgáltatások
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Gitáros topic
- Milyen széket vegyek?
- BMW topik
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3846
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3921
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Egyedi ékszerdobozka
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Lance

, ja és 550Ft vámkezelés, miközben 0 vám és áfa... <beszánt és sóval behint gif> Azt is utálom, akinek a szomszédja postás

Lehet egy C40-et veszek inkább helyette, mert filterezni is jó volna. Vagy egy ZP6 meg valami eszpresszó cucc, bar picit tartok attól, hogy újra kínai dolgot vegyek.
Kicsit biztos sötétebbre sikerült, mint szerették volna a nyomdában, ennek megfelelően nem kell nagy hő, sem hosszú lefolyás. Én nem értek a turbo shothoz, de talán az is belefér. Így Robival 17/34g 25mp alatt, talán 5 sec előáztatás, amit legközelebb kihagyok. Nincs benne kesernye, de lehetne picit "könnyedebb", ezért fogok még rövidebben rápróbálni. Szirupos, krémes, igazi presszó fíling. Zéró Afrika, nem is kell belőle azt várni, neve ide vagy oda.
) de nem tudom, hogy jó vagy rossz, nem vettem észre rossz dolgot vele kapcsolatban, de ki tudja...