Hirdetés
- OLED monitor topic
- Milyen széket vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Androidos tablet topic
- Mindenféle könyves (és olvasós) Off topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kuter
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Szia. Én ezt a balancert használom. Tökéletes 56 voltra töltöm az akku pakkot 16 cella , cella különbség max 0,005 volt. A töltés végén pedig 0,060 volt, a balancer fixre be van kötve kb fél éve. Előtte soha nem tudtam feltölteni teljesen az EAsun 300ah akkut mert 1-2 cella hamar elérte a bms védelmet. Wholesale Active Equalizer Balancer 12~16S Cells Balancer Lifepo4 Lipo LTO Battery Energy Capacitor Lithium Pack BMS Accessories - AliExpress 44
Egyébként Ordasi Gábor yotuber javasolta a folyamatos üzemet a balancera ,azóta teljesen együtt vannak a cellák semmi elcsúszás.
Sajnos a BMSben csak passzív balancer üzemelt ami kevés volt, nem volt ideje a balanszolásra. Ezzel viszont tökéletes.
70% van az akku itt és 300-400 watt merítés alatt.
-
gorbep
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére
Nálunk 10 éve nem volt áramszünet.... minek váltogatni a Grid meg a sziget között? Egyszerűbb egy jól szabályozott hibrid üzem...
Meg ki tudja a KIF4 mivé fajul a jövőben... a V2H-ból sose csinálsz visszatáplálást... akár már egy bő hónap múlva is válhat gazdaságossá ( ne legyen!
, mert az fájni fog)...Politika ON
de lehet Irán meg Ukrajna is (meg a Bizottság) besegít a kérdésbe... politika OFF -
jbnd-007
tag
Deyénél hogy van megoldva a galvanikus leválasztás a kimenő hálózatról backup esetén? Elfogadja a szolgáltató az inverterben lévő megoldást? Akit kérdezek, mind mást mondott. Az egyik szerint elég az, a másik szerint nem bíznak meg benne és kell egy külön mágneskapcsolós leválasztó.
-
prtvlogan
aktív tag
Itt tudod megnézni az üzenetet: napelem.palyazat.gov.hu
-
Strezi
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Csak bejelntés kell
-
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
Hát ez már az alatt van
-
kardkovacsi
senior tag
Nem tudjátok mivel jár egy inverter csere tényleges lepapírozása? Ugyanolyan teljesítményű inverter kerülne fel. Meg ki kell hozzá? Kell regisztrált szerelő vagy elég csak bejelenteni, hogy tessék ki lett cserélve.
-
stefanitsr
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Gratula.
Amúgy az én értelmezésem szerint a topbalance kb akkor kész, ha 0,010 V alatt vannak a cellák. -
enginev3.0
félisten
Na, sikerült
Kíváncsi vagyok most már marad-e
-
-
Elfogadták a kivitelezői regisztrációnkat. Szépen lassan haladnak a dolgok (EOP)
-
-szabi-
addikt
válasz
-szabi-
üzenetére
Hétfőn a megadott email címre elküldtem az "Átadás-átvételi nyilatkozat és felhasználói jognyilatkozat egyetemes villamosenergia- és/vagy földgázszolgáltatás esetén felhasználóváltozáshoz formanyomtatványt".
Nem vártam, hogy azonnal kész lesz de még egy automata választ se kaptam.
Mégis csak személyesen kellene inkább intézni?
Erről nektek mi a tapasztalatotok? -
kapott apósom üzenetet a korábbi pályázattal kapcsolatban (RFF 6.2.1) de belépve nem látunk semmit.
Ezt kapta e-mailben "Ezúton tájékoztatjuk, hogy elektronikus üzenete érkezett a(z) RRF-6.2.1-21-2-2021-02765 azonosítószámú projekttel kapcsolatban, a Pályázati e-ügyintézés felületre."
Hol lehet megnézni mi az üzenet?
-
enginev3.0
félisten
Na, ki balanszoltam megint tápról az akksit
most feljött a 16-os islehet rajta hagyom a tápot reggelig amíg kisüt a nap, utána akkor kb délután 2ig nem fogja meríteni semmi
-
CellWalker
tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
Fontos megjegyezni, hogy hol erős az a 0,1V különbség. A köztes, egyenes szakaszban mindenképp, akár töltésről, akár kisütésről van szó, de a végeken egyáltalán nem.
Ez az egyenfeszültségre hozás 99,9% töltöttségénél és felette csupán szépészeti beavatkozás.
-
Strezi
őstag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Számológép?!
56/16 -> 3.5V -
stefanitsr
senior tag
válasz
CellWalker
üzenetére
Mondjuk 0.1x volt azért elég erős, ha már egyszer volt egy vagy több topbalansza a pakknak.
Nekem épp elérné a 100%-ot (percek kérdése) Ennyi szórás van közöttük.
(3.40 felett már szétugranának, ha valami gebasz lenne velük)
Mondjuk rápörögni tényleg nem kell.

-
CellWalker
tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Felesleges erre ennyire rápörögni, teljesen feltöltött állapotban természetes hogy szétszaladnak a feszültségek, mivel teljesen egyforma cellák csak a mesében léteznek. Ez bizonyos mértékig semmilyen hátránnyal nem jár a használatot illetően. Amint beterheled, leugrik a feszültség a kisütési görbére, és rögtön együtt fognak futni.
-
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
Kipróbálom, bár most pont nem sok nap van egyelőre , de már szépül az idő
-
stefanitsr
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Ezt pontosítanám, kapacitás a felső feszültség tartományban már nem nagyon lesz, tehát nem érdemes folyamatosan ott tartani azért, hogy több kapacitást sajtolj ki a pakkbol.
Egyesek úgy gondolják, hogy növelik a celláik élettartamát. A lifepo4 esetében ennek olyan hatalmas jelentősége szerintem nincs amúgy, mert a lifepo4 kémia legnagyobb ellensége a naptári öregedés (túlmerítés és egyéb nem üzemszerű használatot most nem taglalom), és az is elhanyagolható. Szerintem otthoni tárolós megoldásokhoz a legjobb kémia.Viszont ha ott van a magasabb fesz tartományban, akkor az esetleges imbalanszot több ideje van a balanszernek kiegyenlíeni. (esetleges gyengébb (kisebb kapacitású) cellán nem valószínű, hogy segíteni fog, de egy próbát megérhet pár napig felemelni a feszt.)
-
stefanitsr
senior tag
válasz
Strezi
üzenetére
Alapvetően az a tapasztalatom, hogy MB31-es celláknál az első topbalanszot kivéve 2A balanszer is nagyon szépen egyben tud tartani egy 300Ah környéki 16S pakkot.
5A balanszer nyilván ártani nem fog (ha nem megy mindig, hanem csak mondjuk 3,4V felett), de nem feltétlen indokolt.
-
stefanitsr
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Én 140+ A-t is ráengedek a két pakkra, 40A-t simán bírnia kell.
Más: Látványosan jó az idő, így a hónap harmadánál már 354 kWh megvan márciusban.
-
Strezi
őstag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Teletöltve kell hagyni. Nekem 56-56-56 volt minden paraméter. Max feszen kell pihentetni, nem alatta. Semmi baje nincs ha tele feszen áll az LFP.
Én 280Ah-ra is 5A balanszert javasol, szerelek. Avval elég 15-20 perc és egy feszen vannak. -
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
igen
az baj hogy mindig ilyen 40A körül töltöm?
-
stefanitsr
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Lehet, hogy az a cella gyengébb mint a többi, illetve az is lehet, hogy a balanszer egyszerűen gyenge ekkora pakkhoz. Ez ez 1A-s balanszeres BMS?
-
osztraksajt
őstag
válasz
Dareiosss
üzenetére
Én úgy tudom hogy ezt a Froniuson is be lehet állítani, ha jól rémlik óra:perc pontossággal, hogy mikor hogy töltsön vissza, akár több idősávot is meghatározva. De egy email a supportnak és válaszolnak 24 órán belül akár magyar nyelven is ha eleve úgy írsz, nagyon normálisak.
A Sigenergy támogatja a Shelly cuccokat, ott elég szofisztikált rendszert lehet összerakni a fogyasztás és terhelés függvényében, de azért ez általában meghaladja egy mezei user képességeit.
-
Mentolka
senior tag
Hali,
Szerintetek el lehet adni egy Huawei SUN2000-5KTL-M1 invertert alig használtan? -
zsistvan
tag
válasz
Dareiosss
üzenetére
Itt Magyarországon hasonló áron van a 10 kW-os Gen24, mint a 8kW-os. Ha nálad is ez a helyzet, akkor inkább a nagyobbat válaszd. Amikor felhasználod az akkumulátorból akkor jól jöhet a 8 helyett a 10 kW. Én is ezért választottam a nagyobbat, bár nekem csak 8,6 kWp a panelek teljesítménye.
Nálam a garázsban van. Időnként felpörgeti a ventilátorát pár percre. Abban a közegben nem hangos. Egy lakó szobában már talán az lenne. A szintén ott lévő hőszivattyú jóval hangosabb nála.
Már 3 éve teszi a dolgát. Én most is ezt választanám
Ha nyerek a pályázaton, akkor a reservával fogom kiegészíteni, és így már működő képes lesz a Full Backup funkció is áramszünet esetén. -
Dareiosss
senior tag
válasz
osztraksajt
üzenetére
A pincében lesz, ott van a mosokonyha, 17 fok van télen nyáron. Ha kicsit fűt az se gond, mellette van a hőszivattyú hmw, meg a csövezés. Aki itt a sigenergyvel foglalkozik az drágábban dolgozik... Röhej.
Igen nekem is az előremutató megoldásai tetszenek. Pl nálunk 11-14 óra között csak 1 centet fizetnek a fölös áramért. Míg a többi időszakban 8 centet. A siggel be tudnám állítani. Viszont 3 ezer euroval drágább a siges csomag. Ami röhej. -
osztraksajt
őstag
válasz
Dareiosss
üzenetére
Raktunk pár Gen24-et, én még egynek sem hallottam igazán a hangját, jó a hűtése, de kis alapterületű nagyon zárt helyen valamilyen szellőzésről azért gondoskodni kell szerintem, főleg nyáron.
A Fronius több mint 20 éve a piacon van, és példamutató a garancia kezelése, 15-20 éves inverterekhez is 1 munkanapon belül küldik a cserealaktrészt akár már fizetős akár garanciális még.
A Sigenergy egy feltörekvő kínai brand, viszont még csak 2-3 éve van a piacon. A tudása és kivitele nagyon meggyőző, kimondottan előremutató megoldásai vannak pl az okosotthon illesztéssel és energiamenedzsmenttel. Voltam roadshow-n, nagyon tolják, meg pénzt is raknak bele rendesen az látszik.
Az általam ismert nagyker árakat nézve nekem a Sigenergy jön ki olcsóbbra, de mások árképzésébe nem látok bele.
-
Dareiosss
senior tag
Sziasztok. Segítségre lenne szükségem. Most tervezek napelemes rendszer akkuval telepíteni.
Ház:napelem terv: Dél keleti oldal 6kw, észak-nyugat 4,5 kw. Tető kb 40fokos dőlés. Van Daikin 12 kw s hőszivattyú.1. Fronius Symo gen24 8 plus+ automata vészáram+ 12,6 kw fronius reserva.
2.Sigenergy sigentor 8kw felsőrész 5.1 ben torony, autovészáram, 15 kw akku.Az árajánlatokból a froniust tudom olcsóbban kihozni. Az elhelyezés a mosokonyhában lesz, nem túl hangos a fronius? Biztos a fronius a jobb választás?
-
Borisz76
nagyúr
-
hzsolee
őstag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Én tőle vettem. 4 panelt vettem, meg 2 szál tartót. És valóban 5 ezerért elhozta. Láttom most is van napeleme, de én akkor más típust vettem. Nagyon segítőkész srác...
-
enginev3.0
félisten
Nekem a 16os cellám mindig elmászik, pedig volt már ilyen is
De most is amikor tölt, akkor ő van legelöl, 0.1xx vagy 0.15xx volttal is akár
Aztán mikor a töltés szinte kész, akkor meg hirtelen lemarad kb 0.1xxx volttal -
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
Pécel közel lenne, de szerintem vele beszéltem, nem szállít ki, és vagy nincs tartószerkezete
-
stefanitsr
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Két jóképű panelt találtam de az egyik Veszprém (astro 435W) a másik Pécel (Tongwei 425W)
A szerkezetet összekeresgélem az udvarról
-
szabifotos
senior tag
Akkor imádkozok, hogy legyen 2. kör. Köszi az infókat.
-
Wajk
addikt
válasz
szabifotos
üzenetére
én lehet bepróbálkoznék a leendő adatokkal. És a második kört természetesen csak akkor adnám be ha már minden tiszta lett és hivatalos. Ezt szeptemberig ki lehet tolni. Akkor kell papírokat beadni stb. Nem vesztenék semmit, max visszadobják és akkor ott vagy mintha meg sem próbáltad volna. De olvasd el a doksit, hátha kihámozod ami neked kell.
-
axioma
veterán
válasz
szabifotos
üzenetére
ja az elso felvonasnak, a masodike szeptember lenne, de velhetoleg arra instant nincs penz (bar most az is beadta aki nem biztos hogy tud kotni, pl. en az eladas miatt)
-
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
Persze, előre is mi raktuk, haver évekig napelemezett, hátra pedig csak 6 panelt akarok
Alig hirdetnek, ott kerestem, marketen
-
stefanitsr
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Felrakod magad ?
Én ezeket FB marketplace-ről meg jofogasról szoktam lőni. -
enginev3.0
félisten
Van itt olyan tag aki foglalkozik panelek és tartószekezet eladással? Mármint tud beszerezni, és házhoz hozni
-
Géjza
őstag
Sziasztok,
Napelem kapacitás bővítés miatt írok. Jelenleg 10kW-os inverter van, mellé 3.24kWh-s napelemkapacitás (éves szaldó még 9 évig). Ez utóbbit kellene mondjuk megduplázni. Ha minden igaz jelenleg ilyen panelekből van felrakva 8db: Longi – LR5-54HIH-405M.
Síktetős épület, van hely fent bőven. Kb mennyiből szokott megállni egy ilyen bővítés (napelemek, tartószerkezet, munkadíj)? Bárki (bármilyen szaki) megcsinálhatja ezt vagy mondjuk csak az, aki az eredeti rendszert is telepítette?
Ha itteni szakinak lenne erre árajánlata (Bp), akkor nyugodtan dobhat róla privátot.

Köszi.
-
axioma
veterán
válasz
Borisz76
üzenetére
sztem o ugy erti - nekem is ez volt a fejemben - hogy bekoltozik, felpakolja, es csak akkura keri az akkor mar meglevohoz - ami az idotenyezo miatt kerdeses igazabol, mivel mar mukodnie kene es a szolgaltatonal nem 2 nap mire atfut
(viszont en elkezdenem az atiraskor intezni a papirmunkat, ne azon muljon - nekem nevemen is van mert bontas-epites, de mi lakcimet szeptemberig se szerzunk rajta) -
Borisz76
nagyúr
válasz
szabifotos
üzenetére
Pályázatban max 5 kW inverter + panel + 10 kWh aksi van.
Ha a fogyasztásod évi 5000-6000 kWh , akkor jó lehet a pályázat.....ha minden más feltételnek megfelelsz.
Nagyobb fogyasztás esetén nagyobb inverter kell + több panel + nagyobb ( 20-30 kWh ) aksi.
Inverterből csak is aszimmetrikus legyen ! -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Családi ház vásárlásban vagyok. Akár még 1-2 hónap is lehet mire a nevemre kerül, de igyekszem majd a földhivatal nyakára járni.
3F van, de minden ezer éves. Teljes felújítás lesz.
Kérdésem, hogy megoldható-e úgy a pályázat, hogy a napelemeket felpakolom magamnak és az invertert és az akkut, csak ehhez kell beköttetni majd, így jelentősen spórolva az anyag/ munkadíjon?
Villanyszerelő vagyok és van is napelemmel foglalkozó ismerős, így a pályázaton kívüli részt meg tudnánk oldani magunk.
Illetve kérdés még, hogy mire odaér a projekt, mi lesz ezzel az egész pályázattal. Szerintetek? -
chungey9
tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
Eddig én is örültem sokszor ha a 200V-tot elérjük az egyik fázison, vasárnaponként rendszeresen megálltak a gépek az alacsony feszültség miatt, de mégsem jó ha most fejlesztés után 60 volttal magasabb a feszültség éjjel is, ráadásul az utca végén lakom legtávolabb a trafotol. Nekem is a konyhai eszközök+műhely+ garázson kívül külön szigetüzemben megy minden évek óta, de ez már túlmegy ezen.
-
chungey9
tag
válasz
Reggie0
üzenetére
253ig be kell fogni a szánkat, de 265 már abszolút veszélyes szint, az inverter megáll 253-nál ahogy kell, de az még a kisebbik baj, nem merek autót tölteni sem. Csináltam fotókat hajnalban is, ne tudják a napelemre fogni, meg hogy nem hiteles a multiméterem, mert pár éve gyanez volt. A smart méterre csak nem mondhatják hogy nem hiteles. Fel is hívtam őket nézzék meg a logot, erre megkérdezi a hibabejelentős hogy egyeztettem-e a szomszédokkal, mondtam neki sajnos 3 szomszéd tavaly elhunyt, 3 meg 75+, nem fogják érteni a problémát.
-
chungey9
tag
Ma hálózat fejlesztés volt, tuningoltak a feszültségen
-
cd930
senior tag
Sziasztok!
Volt szó mostanában a pályázatról? Nem olvastam mostanában, mennyit adtak be.
Mit tippeltek, a nagy tavaszi osztogatásban lehet, hogy mindenkit befogadnak, aki beadta?
Azokat is, akik hátrébb vannak sorolva 2030 után lejáró szaldó és/vagy nagyobb település miatt? -
-ZeeZee-
senior tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
E.on tatabányai régióban 4 ISZTR-t mértem meg a mostani legalizációban, mindegyik működik, 3 külterületen volt, 1 pedig belterületi iparterületen. Ahol tehetik lecserélik őket sima OTR-re, de van amikor nem éri meg, vagy nem is az övék a trafó, hanem magánkézben van.
-
313313
addikt
válasz
stefanitsr
üzenetére
Vannak még ilyenebbek is, de ezeken általában 1-2-pár cég van csak
-
Strezi
őstag
válasz
Taibi11
üzenetére
Igen, még nem is lehet hivatalosan kivitelezőt választani. Mivel nincs hivatalaos lista! Konkrétan tilos is a pályázók bármilyen szintű lekötése addig a kivitelező álltal.
- Persze, nem kötelező a szerződéskötés, ami megintcsak a pályázati portálon keresztül kell majd menjen. -
Taibi11
újonc
Sziasztok,
Otthoni energiatároló program...
Tudom, kicsit későn ébredtem fel, de lenne pár kérdésem, amire nem találtam választ:
- ha jól értem a pályázatra jelentkezhetek, ha még nincs kiválasztott kivitelező, elég csak azt a pár adatot megadnom az űrlapon?
- ha elfogadásra kerül a pályázatom (megkapnám a támogatást), de végül nem kapok olyan kivitelezői ajánlatot, ami nekem megérné, akkor el lehet állni a pályázattól/támogatástól minden következmény nélkül? vagy ha jelentkezek a pályázatra, az kötelezettség vállalással is jár?
- vidéki otthonfelújítási programban is pályázok (de nem napelemmel kapcsolatosan) - a két pályázat mehet párhuzamosan, nem zárják ki egymást?Akik eddig kértek ajánlatokat a pályázati kereteken belül:
- komplett 5 kpw rendszer (napelem + 3F 5kw inverter + 10 kwh tároló + minden egyéb költség) kihozható a támogatás összege + nagyon max 1 millió önerőből?
Többet semmiképp nem szánnék rá, de inkább kevesebbet. -
stefanitsr
senior tag
Vajon ő még használatban van ?

Mert ha igen, akkor érthető miért is van elég gatya állapotban itt-ott a hálózat.

-
asdf_
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Nem, device address. Oda írjál 1 helyett 2-t vagy 3-at, ha van már bármi más eszközöd ugyanezen a körön.
-
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
Erre gondolsz? Uart1 uart 2?
-
stefanitsr
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Eszközcímet a BMS adapteren tudsz állítani ? Azt ha tudod próbáld átállítani valamire, ami még nem volt. Emlékeim szerint RS485-ön minden eszköznek eltérő címe kell legyen.
Ha mindent jól bekötöttél, akkor elvileg jó kell legyen így. -
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
Megjött a BMS adapter, de sajnos sehogy nem akar kommunikálni az inverterrel
B lába narancs fehér
A lába narancs
GND barnaígy kötöttem be az rj45 csatit az RS485 adapterbe
BMS-t beállítottam 9600 badurate-s pylon kommunikációra
Invertert is átraktam pylonraBár már jól belőttem feszültség alapján is az akksit, de azért kíváncsi lettem volna
Valami ötlete valakinek?
-
stefanitsr
senior tag
Azta.
Nem hittem volna, hogy volt kereskedelmi forgalomban 18650-re épülő li akku pakk...
-
chungey9
tag
Egy kis segítségre lenne szükségem, minden évben nekifutok egyszer a távleolvasásnak, eddig nem jött össze (ráadásul ha belépek az OPUS vagy EON felületekre perceken belül próbálják feltörni az email címem külföldről).
Szolgáltató: JNSZ megye tehát OPUS, ha szerelő jön is OPUSZ-titász kocsival jön
Számlán a szolgáltató: MVM NEXT (villanykapcsoló)
Felhasználó azonosító 8 jegyű, de az OPUS felülete 10 jegyűt fogad elLényegében itt mindig elakadok... valakinek van ötlete? Köszi!
-
hodostamas
addikt
Ez nagyon jó kérdés. Néha jön fel FB hirdetés 1 misivel olcsóbban is. de aztán a weboldalon már nyoma sincs
igazából ha azt nézem hogy befizetek mondjuk 600k és lesz napelemem most, vagy 2 évvel ezelött lett volna 2 misi? vagy ha lemegy a mostani örület ?
fél milliónál többet azért nem szeretnék kiadni rá, de annyi megérhet.
-
Strezi
őstag
válasz
jbnd-007
üzenetére
Maga a backup box sem szünetmentesiti a házat, csak tehermentesiti az invertert, ha nincs áramszünet. Igy nem az inverteren megy át a teljes ház árama, hanem a dobozon.
Ilyen egy fullos Solax kiépités falon (Backup és töltő, tűzvédelmi + backup tűzvédelmi leválaztás.). Boxot karikáztam.
Kinek mi tetszik, azért én nem szeretnék sem telepiteni (nincs az a pénz) sem felhasználóként a falamon látni egy ilyet ...
De, ez egyéni preferencia...
-
jbnd-007
tag
Lassan, több levélváltás után kezdem felfogni, hogyan is működik ez az egész backup dolog a Solaxnál, de erősítsetek meg, hogy jól értettem.
Maga az inverter a saját kimenetén képes ellátni a saját kapacitása határáig fogyasztókat a házban és 10-20 ms alatt át is kapcsol áramszünet esetén. Rá lehet kötni pár fontosabb áramkört, de nem mindent.
Ha nem elég az inverter kapacitása, mert mondjuk a teljes házat akarjuk szünetmentesíteni, akkor kell a backup boxot megvenni. (Ez esetben nem tiszta, hogy még mindig van-e UPS sebességű átkapcsolás, de gondolom igen.)
-
válasz
hodostamas
üzenetére
Reméljük addigra engedélyezik a gateway-t is hozzá, mert a múlt héten még nem volt eon listán.
-
asdf_
veterán
válasz
hodostamas
üzenetére
Hogy az égben jön ki 3,15 millióra egy inverter, 10 kWh akksi, (oké, Sigennél külső a leválasztó az EPS-hez), meg 10, max 12 panel felpakolva a tetőre?

-
Pubszon
veterán
válasz
stefanitsr
üzenetére
+1
Nekem egy PB2A16S-20P V19 van, és az Easun inverter egyből látta is.
-
asdf_
veterán
Én FoxEss-t raknék most (P100) , csak még meg kell várni, hogy engedélyes legyen és főként azt, hogy az EPS ágat ilyen kis teljesítményen is hozzábutítják-e az inverterteljesítményhez, sanszosan amúgy igen (még nincs 2,5 kW-os verzió, most butítják a nagyobbat szoftveresen és hoznak létre új terméket így). Mert ha igen, akkor az ott sajnos tényleg nagybetűs vészáramkörös történet lesz, nem kötheted rá a teljes házat, mert kettéfekszik alatta, villanysütőnek, mosógépnek, mosogatógépnek, esetleg klímának, bojlernek külön áramkör kell, ami áramszünet esetén áramszünetben is marad, mert nem jut rá energia). Meg még az is kérdés, hogy 1 vagy 2 stringes lesz. Bruttósban 1 stringest nem célszerű (persze megfelelő tető is szükségeltetik a 2 stringhez).
Growatt van még (de az nekem két fronton se szimpi), Huawei-ből a régi (L1) valószínűleg már nincs (de akksi sem hozzá, az új (LB0) meg 3 kW-tól indul). Meg talán van még egy, de azt most nem jut eszembe (megvan, Solax X1-ies). Ja meg van a Sigenergy is már. -
stefanitsr
senior tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Most kiváncsiságból ellenőriztem, a Január 31-es és a mostani mérőállás között között 94 kWh különbség van, majdnem tized kWh-ra pontosan annyi, amennyit fogyasztást regisztrált a rendszerem mint grid import.
Simán nem hiszem el, hogy mérési pontosság hibák lennének pl. egy e-onos mérővel...
Az idős hölgy sztorija jól rámutat arra, hogy egy csomóan annyira értenek ezekhez a rendszerekhez, hogy azt sem tudják, hogy épp működik-e vagy esetleg hónapok óta áll az egész. -
kezdő
senior tag
Segítsetek kérlek.
1F fázis kiépítését tervezném a mostani pályázattal.
Sajnos adott az agyatlan 2.5 kW korlát.
Milyen aktuálisan elérhető inverter felel meg ennek? ( sok márkánál csak 3 kW típust látok mint legkisebb engedélyezett típus)Tud valaki olyan kivitelezőt aki vállal ilyen rendszert 10 kWh energia tárolóval emberi áron? A terv az lenne, hogy a pályázat kb fedezze. (Normál 3F 5kW rendszerre kaptam csak ajánlatot arra +950e önerő kéne, de a fázis bővítéshez nagyon nincs kedvem)
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés