Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hobby elektronika
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- 3D nyomtatás
- A héten érkezik az Xbox alkalmazás az LG okostévékre
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thealkimist
csendes tag
Sziasztok!
Már elment pár órám a történettel, a telepítő céggel nem vagyok kisegítve (szerintem néha a kérdéseimet se értik). Már a Sunways gyártó supportjával levelezek, mert talán azok tudnak segíteni majd.
Szóval észrevettem, hogy a jó kis Austria volt beállítva Grid safety code-nál, és az persze nem az előírt protection értékeket tölti be (EON Pest megye). Szóltam a telepítő cégnek, 1 hónappal később noszogatás után beállították a német szabványt (VDE4105), de limitek alapértéken hagyva (184-287,5V). Én csak Level-1 értékeket látok csak az inverteres appban, és én nem akartam piszkálni, mert ki vagyok én...
Szóval kergettem az ügyet, de semmi, gyártó support is csak kérdezi, melyiket kéri a DSO.A csatlakozáskor a felhasználói nyilatkozatban az EN50160 van emlegetve:
A Magyarországon üzemelő kisfeszültségű közcélú villamos hálózatok feszültsége az elosztótársaságokszámára is kötelező, - többek között az MSZ-EN 50160 szabványban meghatározott – feszültségminőség alapján 207 V-tól 253 V-ig terjedő tartományban lehet.
Ellenben az elosztói szabályzat mellékletben meg az EN50549-1, itt a fórumban is láttam azokat az értékeket a szabványból, itt EONnál is írva van.
Szóval melyikre lövünk akkor?Van az inverterben pár EN50549, egy sima, meg pár országkódokkal, és pl a PL az már majdnem a miénk, ott 195,5-253V töltődik be Level1 protection-nek.
Azt kérdezném én, hogy mit tegyek? Mert legfőképp nem szeretnék kötbért, de azt se bánnám ha a többi érték is normálisan lenne beállítva.
A supporttal lehet csináltathatok majd egy EN50549(HU)-t, ha tudnám, mi kell oda. (Persze a francért én szórakozok ezzel, de hát ha más nem...)
Hogy jönnek ki a time értékek?
Illetve egyik helyen az EON azt kéri, grid off-->on után 1 percig várjon az inverter, máshol meg 5 percet ír, melyiket állítsam?Köszi a segítséget!
-
VaZso
senior tag
válasz
gorbep #67050 üzenetére
Pontosan.
Részben ezért is van, hogy egyes országokban A-t, máshol B-t mondanak - minden megoldás mellett szól érv és ellenérv, és vagy merik vállalni a mérnökileg jobb megoldást, vagy nem merik és inkább a logikailag jobbnak tűnőt választják helyette... megfelelni pedig a papírnak kell.
-
winnynett
újonc
Udv! Lehet h mar megvalaszolt tema de nem talaltam a sok info kozott. Holnap jonnek orat cserelni ami az utcan van egy dobozban. En itthon hybrid easun invertert hasznalok, ami ra is van kotve a halozatra de csak vételezés celjabol,ha keves a nap vagy az akksi. Ezt gondolom jobb ha lekotom a halozatrol mert nem legalis, igaz? Legalabbis azt veszem ki a sok infobol. koszi a valaszt elore is!!!
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Reggie0 #67043 üzenetére
Miert ne lenne szerencses? A relenek nem kapcsolnia kell a zarlati aramot, hanem vezetnie, a ketto kulon dolog.
Azért nem szerencsés, mert nagyobb az ellenállása mint egy fix kötésnek. Üzemi állapotban nem számít, de egy zárlati áram okozta hőterhelés után bizonytalan lehet a működése már üzemi állapotban is.
-
VaZso
senior tag
válasz
Reggie0 #67043 üzenetére
Nem tudom, konkrétan milyen relét használnak ebben az esetben, de akárhogy is, egy folyton bontott/zárt eszköz biztosan nagyobb eséllyel hibásodik meg mint egy rendes kötés.
...és, ha életvédelemről beszélünk, akkor az ebből adódó bizonytalanságok fontosabbak.
Amúgy szerintem az autó indítómotorját nem egy szimpla relé kapcsolja, hanem egy kicsit komolyabb szerkezet... és, ha tönkre is megy, biztosan nem okoz életveszélyt.
(Ok, ha összeég az érintkezője és nem oldja le valami a zárlati áramot, akkor abból is lehet gond.) -
Reggie0
félisten
" és ezt nem szerencsés egy relén keresztül kapcsolt föld-nulla összezáráson áthajtani."
Miert ne lenne szerencses? A relenek nem kapcsolnia kell a zarlati aramot, hanem vezetnie, a ketto kulon dolog. Az autoban az inditomotor aramat is egy rele kapcsolja, ami fel-egy kiloamper. A kialakulo zarlati aramok a lakasokban pedig jellemzoen 4kA alattiak, leven a legergyabb KMSZ-ek is megszakitjak. Szoval itt nincsen semmi ordogtol valo, az I2s-t kell birnia a kontaktnak a releben es kesz, erre nem lehetetlen tervezni.
-
VaZso
senior tag
válasz
Reggie0 #67040 üzenetére
Pontosan, a fázis-föld zárlatra is le kellene oldania, és ezt nem szerencsés egy relén keresztül kapcsolt föld-nulla összezáráson áthajtani.
Ugye mondhatnánk, hogy alapvetően az ÉV-relé is hatásos védelem ebben az esetben, csak azt meg az ÉV-relé gyártója nem garantálja, hogy a védelem minden esetben biztosan leold és nem hibásodik meg... ezért is kell tesztelni.Természetesen vannak speciális rendszerek, de itt alapvetően háztartási rendszerekről beszélünk, emiatt minél inkább a "bolondbiztosságra" kellene törekedni.
#67041 Strezi:
Mivel a Parallel funkció direktben mopdbus számokat kér (M01, S01 nem jó, S02-vel kell kezdeni!), ez is erre utal. Igen, tudtommal a parallel is RS485.
Elültetted a bogarat a fülemben, valamikor meg kellene vizsgálni...
Részben ehhez tartozhat, hogy, amikor először akartam az inverterrel Modbus-RTU-n beszélgetni, megtaláltam a "Modebus" csatlakozót, protokoll-leírást, és szépen válaszolgatott... az "1"-es címen.
Van is egy regiszter, ami a Modbus címet adja vissza, ez fixen "1", de csak olvasható, ezzel megváltoztatni nem lehet.Elkezdtem nyaggatni a supportot, hogy tök jó ez a Modbus kommuniáció, de erre több eszközt is fel lehet fűzni és szeretném megváltoztatni az eszköz címét... valamivel később (úgy emlékszem, viszonylag sokára) azt válaszolták, hogy menjek a párhuzamos üzem részhez és az ott megadott címmel működni fog... írtam, hogy ez jó lenne, de nálam nem működik (akkor legfrissebb szoftver volt fent)... későbbi frissítéssel bekerült a funkció és azóta itt lehet beállítani az eszköz címét, akkor is, ha a párhuzamos üzem nem aktív...
Ja, és továbbra is "1"-es címet ír a fent írt regiszteren...
Kérdeztem tőlük, hogy a párhuzamos üzem protokollját oda tudják-e adni, erre az volt a válasz, hogy az titkos, nem adhatják oda... hát ezek után kíváncsi lennék én arra a párhuzamos kommunikációra...
Egyébként kicsit próbálgattam csak a párhuzamos üzem sajátosságait eddig, de (az adott helyen) túl sok hasznát nem láttam azon felül, hogy a master időnként frissítette a slave eszköz beállításait, ha a slave eszközön átállítottam... de a slave hagyta módosítani a saját beállításait... ez 50k-s inverter volt és nem kellett saját fogyasztást kezelniük.
-
Strezi
őstag
Mivel a Parallel funkció direktben mopdbus számokat kér (M01, S01 nem jó, S02-vel kell kezdeni!), ez is erre utal. Igen, tudtommal a parallel is RS485.
Akku összeakadás tipikus probléma, ami előjön néhány típusnál. Ezért van némi misztikum, hogy akku saját kábel, inverter leírás alapján egyedi, vagy sima UTP menni fog-e. Ha CAN-es az inverter a csak két vezeték(egy csavart párban természtesen) bekötése a tuti megoldás. Most belegondolva, lehet hoogy éppen van is ilyen hibám de nekem sem jutott eszembe ma déllőtt, hogy evvel (is) szívtam kb. egy éve egy basengreen pakkal (XXX BMS)
-
Reggie0
félisten
A nulla-fold kozosites celja, hogy a fazis-fold zarlatra is leoldjon a rendszer, kulonben csak a -fazisra tolodik a nulla. Vannak olyan rendszerek, ahol a foldhoz kepest lebeghet a fazis-nulla, viszont ott szivargasiaram-merot kell alkalmazni, hogy az egyszeres zarlatot erzekeljek es leodjon. Ha erre gondolsz, ezt az elvet talaltak ki.
-
Strezi
őstag
válasz
kleinguru #67035 üzenetére
3F-ben van PEN relé, a Signal island mode engedélyezi hogy Off-gridben bekapcsolódjon és kösse a nullát a földdel.
Ha van utána Fi relé, akkor az előbbit figyelembe kell venni, de ezek alapján változatlanul védett lesz a rendszer működése.
Technikailag, értelmezésem szerint ekkor az N leválasztás miatt szükség van egy új földre is, ha ténylegesen, egy esetleges szolgáltatói hiba elhúzná az üzemi földedet...VaZso: Egyetértek, alapvetően a Nulla megszakítása (PEN vesztés) több gondot okoz mint megold.
-
VaZso
senior tag
válasz
kleinguru #67035 üzenetére
Van egy "Signal island" mód, ha azt bepipálod, akkor sziget üzemben összezárja a nullát a védőfölddel, vagyis nem fog lebegni.
Nem tudom, kitalálták-e már itthon, mit várnak el ebben az üzemmódban, korábban azt olvastam, van olyan ország, ahol a fent írt funkciót kell ilyenkor használni és tilos a normál nulla-vezetőddel közösíteni a nullát, máshol pedig tilos a nullát a védőfölddel relén keresztül összezárni és a hálózati nulla-vezetőddel kell közösíteni.
(Saját véleményem az, hogy relére életvédelmet nem bíznék /zárlati áram is van a világon/, földelőszondákat közösíteni kell, a nulla-vezető pedig egyetlen helyen, a villanyóránál közösítve van a védőfölddel, meg egyébként a szolgáltató oldalán is, de közösítés nélkül is van kapcsolat vele...)
...szóval kell a szigetüzemű nulládnak is egy fix potenciál, egyrészt az életvédelmi relé működéséhez, másrészt a hagyományos érintésvédelem kapcsán zárlati áramot is bírnia kellene (pl. ÉV-relé meghibásodása esetén).
Röviden: kapcsold be a "Signal island" funkciót, hogy ne lebegjen a nullád.
-
VaZso
senior tag
válasz
Strezi #67031 üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy a parallel és modbus portok párhuzamban futnak?
Párhuzamos üzemre a leírás CAN-t említ, Modbus kommunikációnak külön csatlakozója van.
...vagy belerondít a Modbus kommunikációba a párhuzamos üzem?
...esetleg mégsem CAN, hanem RS485 vonal fut közöttük párhuzamos üzemben?"akku CAN csatlakozásnál is (egyes akkuknál) szintén csak a két CAN vezeték lehet bekötve, mert ha a többi is bevan, akkor a párhuzamosan fizikailag létrejövő RS486-ön is elkezd próbálkozni,"
Ez is hasznos információ - nem gondoltam, hogy össze tud veszni ezen (eddig nem tette), de akkor erre is figyelni kell, ill. okozhat meglepetést.
-
Deye backup módba az inverter galvanikus leválasztással működik. Ebben az esetben úgy tudjuk, hogy lebegtetett 0 pont van. Tudtok bármilyen teendőről emiatt érintésvédelmi szempontból?
-
VaZso
senior tag
válasz
osztraksajt #67030 üzenetére
"A Deye-nél egy dedikált RJ45 aljzat van a mérőhöz, az inverterek láncba kötéséhez külön-külön bejövő és továbbmenő RJ45 van, nem is lehet mást rákötni leírás alapján."
Tudom, ez kifejezetten a mérőnek van.
Van egy "Modbus" port (régebbi modelleken "Modebus" felirattal), annak is ugyanez a bekötése, ott viszont van értelme a felfűzésnek - valószínűleg emiatt lett ezzel azonos bekötésű a fogyasztásmérő kommunikációja is (leírás alapján 485_B, 485_A, GND, NC, NC, GND, 485_A, 485_B a sorrend 1..8 lábaknál.Az inverterek párhuzamos működéséhez nem tudom, hogy RS485 vagy CAN buszt használnak-e, leírás szerint CAN... viszont "nem számít neki", hogy a "Parallel_A" vagy a "Parallel_B" a bejövő vagy továbbmenő vezeték.
...mondjuk árnyékolás időnként nyűg is tud lenni.
-
Strezi
őstag
válasz
osztraksajt #67030 üzenetére
Köszi hogy megosztottad!
Én is kb múlt hét elején tudtam meg pl. hogy a parallel és a modbus prtok párhuzamban futnak ... Léánglelkű megrendelőnk előbb felfűzte modbusra az invertereket, mintsem mi befejeztük a telepítést. Sok hasznos infóval szolgált, végülis jó volt első perctőlk egy élő, gyors monitorozás
Valahogy azt gondoltam hogy a párhuzamot egy egyedibb módon / buszon kezelik le -
osztraksajt
őstag
Tudom, tavaly több tíz megawattot üzemeltem be, én szoktam összerakni az RS485 vonalat, ha 100 méter felett van a vonal akkor jellemzően optikára forgatom át. Általában utp-t használunk hogy legyen tartalék ér, sokszor 100 méteres távon. Állandóan van a szervízládámban 50-100db 120ohmos ellenállás, a Janitza mérők pl kimondottan igénylik már 10-20 méternyi kábel esetén is. Nyírlugoson több mint 800 méter az RS485 vonal, 24 inverter van ráfűzve, párhuzamos érpáron megy fel DC24V és másik RS485 vonal a fény és szélmérőhöz a loggertől, és ott sem volt ilyen probléma.
A Deye-nél egy dedikált RJ45 aljzat van a mérőhöz, az inverterek láncba kötéséhez külön-külön bejövő és továbbmenő RJ45 van, nem is lehet mást rákötni leírás alapján. A csatiban három AB vonal közösítve van meg két GND, logikát nem látok mögötte. Azon a kb 4 méternyi távon egy árnyékolt csavart erű AWG24 kábel esetén nem ipari környezetben elég fura hogy ennyi zavart összeszedjen egy 485 vonal.
Ez van, majd legközelebb okosabbak leszünk.
-
Strezi
őstag
Érdekesség képpen 400V @ 240A AC betápra (95mm2) való CT-k Deye LV inverterekhez. HV sorozatban már választható a CT gyűrű típusa erre a nagy áttételesre(2000:1) vagy az iparban gyakoribb pl. 400A/1A típusokra.
Nagyon profi a kivitele, masszív darabok -
Strezi
őstag
+1, talán hasonló dolog ehhez, akku CAN csatlakozásnál is (egyes akkuknál) szintén csak a két CAN vezeték lehet bekötve, mert ha a többi is bevan, akkor a párhuzamosan fizikailag létrejövő RS486-ön is elkezd próbálkozni, ami bezavar, blokkol a fals adatok miatt. De lehet hogy ez leginkább akku függő. vannak ugye modellek, amiken egy csatin van a két (válaztható?) protokol.
-
VaZso
senior tag
válasz
osztraksajt #67025 üzenetére
Azért van kétszer a csatlakozóban, mert az RS485 hálózat eszközei láncba vannak kötve, és közbenső eszközként az egyiken kellene bejönnie, a másikon pedig továbbmennie az RS485 vonalnak, a vonal két végére pedig kellene egy lezáró ellenállás a jelvisszaverődések miatt.
Sokszor lezáró ellenállás nélkül is működik a vonal, de különösen a hosszú és potenciálisan zavart vezetékeknél már nem biztos.
Más kérdés, hogy a fogyasztásmérő csatlakozáson nem nagyon kellene más eszköznek lennie, de a háttérlogika ez benne.
Gyakorlatilag itt annyi történt, hogy volt egy lengő, nem bekötött vezetéked, ami szedi össze a zavarokat, lezárásod viszont valószínűleg nem volt.
Valószínűleg a fogyasztásmérőt tudta olvasni (ezért láttál értékeket), de nagyon sokszor érkezett hibás adat. A visszwatt-védelemhez viszont az kell, hogy nagyon sok kérdés-válasz tudjon megtörténni az inverter és a fogyasztásmérő között, nem csak sokadik kérésre érkezzen egy-egy értelmezhető válasz.
Bocs a hosszú üzenet miatt, első sorban azért írtam, mert nem teljesen helyes az "UTP csatiban csak a két RS485 ér lehet bekötve" állítás, és általánosságban véve úgy kellene kötni (láncolni) az invertert, hogy használod mindkét RS485 érpárat, hiába tűnik ez első ránézésre hülyeségnek.
-
11hh
tag
válasz
osztraksajt #67025 üzenetére
Örülök hogy megoldódott!
Ha jól értem szerelési hiba volt. -
osztraksajt
őstag
Na meglett a hiba a Deye mérésnél, leírom, hátha másnak is hasznos lesz.
A külső mérőnél az inverter oldali UTP csatiban csak a két RS485 ér lehet bekötve, mert ha a többi ér is be van krimpelve (ahogy amúgy egy UTP csati adja magát) és a mérőnél nyilván nincs bekötve csak visszaszigetelve, akkor is összeomlik a mérés, hiába mutatja a mérővel egyező értékeket a kijelző, akkor sem jó a szabályzás.
-
truefx
aktív tag
Napi solarweb. Látszik, hogy kapott adatot az invertertől, de 0Wh-t ír összes termelésnek. Ilyet látott már valaki?
-
ssarosi
tag
Nem vagy egyedül! 😀
Még 5 évem van a szaldóból (ha lesz még addig). A szeptemberben felújított 37 éves hajdú Z200 as villanybojlerem karácsonykor ismét szétszedtem, két csöves alaplapot tettem bele, hogy a shelly hőmérőjét is be tudjam építeni. A feleségem szerint én sem vagyok 100-as. A shelly EM-el vezérlem.-
-
11hh
tag
Van egy német fórum, ahol többen is megosztják a tapasztalataikat, én pedig a supporttal is beszéltem – ezek alapján szedtem össze a változásokat. A Modbus parancsokkal kapcsolatos apróbb javítások/bővítések még a 1160-as verziónál olvastam, de mi változott azt nem tudom.
A 1160-hoz képest a support szerint a párhuzamos kommunikációt és az eladásvezérlést (sell control) finomították: "we enhanced the parallel communication and sell control". Konkrétabb technikai részleteket sajnos nem küldtek, így valószínűleg csak kisebb módosításokról lehet szó.
Ami még említésre méltó: 1151-től van MPPT scan funkció, de ezen kívül nagyobb, látványos újítást nem nagyon vettem észre – talán a kijelző kinézete változott egy kicsit.
[kép] [kép] -
VaZso
senior tag
Köszi.
Ahogy nézem, talán egy hete adhatták ki.
Hol olvastál róla véleményeket? Van valahol changelog?
Energiakezelés finomításáról és új Modbus parancsokról tudsz írni?
Melyik a legfrissebb Modbus leírás? Én v1.04-et néztem, most látom, hogy van v1.05 is, de annál is 2024. áprilisi módosítást írnak legfrissebbként, az is valami hibakezelés info kivétele és másik dokumentumba helyezése címmel.Ha van még információd, az érdekelne.
-
Celtis
veterán
Ez a típusszám azt jelenti, hogy több típushoz is jó 5-12kW között? Az enyém SUN-5K-SGO4LP3-EU.
A leírás nem egyértelmű. Ha az inverter webinterfészre belépek, akkor van upgrade firmware és upgrade inverter lehetőség is, a leírásban csak sima upgrade.
A csomagban két bin fájl is van, de egyiknek sem hasonlít a neve a leírásban szereplőre. -
11hh
tag
Új firmware érkezett a Deye 3 fázisú (5-12K-SG04LP3) inverterekhez – C04F + 1170!
- Optimalizált napelemes termelés
- Új MPPT Scan funkció – hasznos árnyékos panelek esetén
- Több inverteres mód fejlesztve
- Energiakezelés tovább finomítva
- Bővített Modbus parancsok
Frissítéssel még jobb hatékonyságot hozhatunk ki a rendszerből.
Van már valakinek tapasztalata vele?
Külföldi fórumokon az MPPT Scan funkcióról pozitív visszajelzések voltak – aki szeretné, próbálja ki. -
Strezi
őstag
Mai szines, szokásos Deye javítás.
Helyzet: Nem megy, nem megy, Nézem meg!
Nézem távolról, BMS Voltage: 53.23V, Deye analóg Voltage 0.7V, Hmmm..
Felkészülve hogy helybe megyek a pofonért, mert valami eddig ismeretlen akku, lássuk a helyszínen!
Hamarosan kiderült némi bontásos feltárással: Hát nem sikerült a cégnek fordított polaritással bekötni az akkut ?!!! De!
A jó hír az, hogy miután kicincáltam az akkut az SCP(short circuit protection) hibából, az invertert meg feltápoltam áramgenerátoros labortáppal hasonló feszültségre, minden megyNa, ilyen is van
Cserében eljutottam balaton északi part egyik legfelső birtokára / ingatlanába. Nem semmi házikók vannak arra, elég jó kilátással tihanyra...
-
Cyberbeni
addikt
A cikkben linkelt ügy egy harmadik ahhoz képest, mint amik a 10 év szaldóról szólnak: [link]
Csak a cikkben linkelt ügynél van "TESTÜLETI ÜLÉSEK NAPIRENDJÉN" rész. De "A HATÁROZAT SZÖVEGE" rész ott is üres, szóval számomra nem derült ki, hogy a cikk írója honnan vette, hogy mi az ülés eredménye.
-
robi-k
őstag
válasz
Strezi #67009 üzenetére
Igen is, meg nem is:
Ha az adásvétel (vagy például egy öröklés miatti átírás) időpontja nem a szaldó éves elszámolási napjára esik (amikor megnézik az éves egyenleget), akkor az adott napon bruttó alapon kell lezárni a szerződést.
Ha például most vesz valaki egy ingatlant, de annak a szaldós éves fordulónapja áprilisban van, akkor az idei április és november közötti időszakra bruttó módszerrel kell elszámolni, és úgy kell lezárni a megszűnő szerződést. Az április óta hálózatba betáplált áramot a szolgáltató kilowattóránként 5 forintért megveszi, az április óta a hálózatból kivett áramot viszont 36 (vagy ha a kvótán kívül van, akkor 70) forintért kiszámlázza. Ez a két árammenyiség biztosan nem lesz egyenlő, így valamelyik félnek különbözetet kell fizetnie.
Alapesetben ugyanez történik meg 2022 novembere és 2023 áprilisa között, addig a felek bruttóban számolnak el. Ha tehát a teljes (nem naptári, hanem elszámolási) évet nézzük, akkor egy adásvétel miatt a 2022-23-as leolvasások közötti szezon nem szaldós, hanem bruttó elszámolású lesz, vagyis vélhetően nem lesz nulla a rezsi, hiszen az 5 forintos vételi és a 36 forintos eladási ár közötti különbözetet a fogyasztásra ki kell majd fizetni.
Megoldás lehet viszont, ha az ingatlan eladója lezáráskor kifizeti a bruttó szerinti egyenleget, a vevő azonban azt kéri, hogy neki már a szerződéskötés időpontja legyen a szaldó fordulónapja. Amennyiben a szolgáltató ezt elfogadja, akkor neki nem kell a bruttóval számolgatnia, hiszen egyből szaldóban indul. -
-
axioma
veterán
válasz
gorbep #67001 üzenetére
En ezt nem olvastam ki belole, de az jo lenne, mert en beadtam (bar nem tudom, hogy idoben volt-e igazabol, ellenben kaptam visszajelzest hogy az enyemet is hozzaadtak a "kozos" ugyhoz, ugyhogy valoszinuleg ebben az esetben beleszamitanek)
Jo lenne mielobb kiderulne, pont adnank el a hazat, akkor azert kapasbol tobbet erne... -
wik_406
tag
válasz
gorbep #67001 üzenetére
Támadott jogi aktus: a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 5. § (5) bekezdés a) pontja
Ami kimondta szep13-an, hogy a szept 7 elott benyujtott igenyek eseten lehet szaldo elszamolast kerni.
Itt azokra vonatkozik szerintem, akik szept 8-13 kozott adtak be az igenyeket.
W.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Beszámítás! Dell Optiplex 3080 SFF asztali számítógép - i5 10505 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 630 IGP
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - Black Titanium - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest