- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós kamerák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
-
Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
it Egyre nagyobb probléma az AI hallucinálása – most az osztrák adatvédelmi hatóság veheti elő a ChatGPT miatt az OpenAI-t, alapvetően a GDPR megsértése miatt.
-
Saját Redmi Note 13 Pro+ a világbajnok focicsapatnak (és indiai rajongóiknak)
ma Argentína nemzeti válogatottjának mezével díszítik az új Redmi különkiadást.
-
Már tudjuk, hogy mikor jön az idei Xbox Games Showcase
gp A showt egy külön Direct előadás követi, ami szinte biztosan az idei Call of Duty lelepelzése lesz.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
válasz Daneeka #24614 üzenetére
Nem hiszem, hogy csak a pörkölésben lenne különbség.
Feltételezem, hogy a beszerzési forrás se feltétlen ugyanaz, CM-nál jóval kisebb a választék, általában egyszerre max 2-3 féle kávéjuk van.
Csomagolás is más. CM pörkölés után azonnal légmentesen záró zacsiba teszi, én általában náluk veszem, pár napnál régebbi pörkölésű kávét még nem kaptam. Kapuczíner amennyire láttam egy nagy vödörben tartja a kész kávét, abból mér ki, amikor veszel. Kaptam már rendesen lezárt zacsit is onnan, meg volt hogy épp csak be volt tekerve a teteje, és dróttal rögzítve. Hogy melyik mikori pörkölés náluk, azt a jótékony homály fedi (bár nyilván rá lehet kérdezni).Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
lagoon79
tag
válasz Daneeka #24619 üzenetére
a CM csomagolása nagyon kreatív és tökéletesen megfelel a frissen pörkölt kávé tárolásához. a papíron belül van egy (asszem) alu réteg is, így bent marad aminek bent kell, az egyirányú szelep meg kiengedi amit ki kell. a pörkölés dátuma, pörkölés fajtája is szerepel természetesen a csomagoláson + kis leírás arról, h mit is iszol.
-
WiZARD
addikt
válasz Daneeka #24619 üzenetére
Kapucziner kávékkal elég változó élményeim voltak, de a legjobban sikerült se érte el számomra, azt amit a CM minden zacskóval hozni tudott.
(Persze ott a pörkölési dátum a vödrön, az nem rémlett, hogy zacsin rajta lenne. 5-10kg-s vödröt meg párszor megszellőztetik, mire elfogy belőle a cucc...)Én azt mondom próbáld ki, sok veszteni valód nincs.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
enterlaci
senior tag
válasz Daneeka #24655 üzenetére
Hi!
Én ittam egész sokáig (kb 1év ) kapszulás kávét, Nespresso-t. Azt kell mondjam, nem igazán előrelépés, sőt kimondottam egyirányú haladás egy durván drágább kávéfogyasztási utcába. A kapszulásak közül egyébként a Nespresso és az Illy a legjobb, ha mindenképpen ragaszkodnak - de ezen a fórumon szvsz kb ennyi a max ami kijön a témából.
Ajánlani fognak talán POD gépet, az tök jó továbblépés lehet, vagy még javaslom a Brikka és egyéb Bialetti kotyogókat. Gondolom egyértelmű, igazából kell külön kávédaráló és espresso képes kávéfőző ahhoz hogy jó kávét tudjanak készíteni.
A tej és cukor szerintem ízlés kérdése, attól még fontos a kávé minősége és készítési módja.
A ledarált kávé meg sajnos elég hamar elveszíti minden előnyét-bedöglik, oxidálódik..[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
Surda-
őstag
válasz Daneeka #24655 üzenetére
Nálam van itthon egy használtan vett nespresso, hajnali kelésekhez használom,mikor nem akarok őrléssel zajongani + erőm sincs
Szerintem eléggé egyforma íze van a kapszuláknak, pedig próbáltam már egy csomót.
A másik,hogy piszok drága.
Egy kapszula 100-120forintra jön ki.
Ha ketten isztok reggelente két presszót, az kb 500 forint, ami az általad említett omniás körnek egy hétre elegendő kávé ára.
Ízre se biztos,hogy tetszeni fog nekik, ugyanis nagyon távol áll a méregerős, rommá égetett kotyogós ízvilágtól.
Én lebeszélném őket róla.
Legfőképp a a költségek miatt, eszméletlen mennyiségű pénzt lehet elkölteni a kapszulákra, egy zseni volt aki ezt kitalálta.
(egyébként abban igazad van,hogy valószínűleg jobb kávé készíthető vele,mint a klasszik, régi kotyogós+ egy hete szellőző omnia párossal)[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
ronin s8
senior tag
válasz Daneeka #24710 üzenetére
Il concreto, Yirgát pl. kóstolhacc a Stikában, Tóth Sanyitól a Klauzál téren. Az, hogy mennyire gyümölcsös, ízl(el)és kérdése, minden esetre az egyik legérdekesebb, legfinomabb alapanyag, de szerintem, ami orrba fog vágni, az a "mosott" jelleg...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz Daneeka #24710 üzenetére
"Egyébként ha kiváncsi lennék valami összetéveszthetetlenül gyümölcsös kávéra akkor hova érdemes benéznem jövő héten a fővárosban?" - van több is, de a Mantra az én személyes kedvencem. Nem tudom most épp mit tolnak, de classic olasz cuccot nem nagyon szoktak. Esetleg az Extraction, a Petőfi híd Pesti hídfőnél (ha jó kávét szeretnél kóstolni, ki ne hagyd. És nála van "rendes" olaszos cucc is)
[ Módosította: Parci ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
válasz Daneeka #31494 üzenetére
Ha Paljocot akarsz kóstolni, akkor az Extractionben a Bakáts téren megteheted. Nagyon finom Kávékalmár kávét ihatsz a Mesterbikeban a Mester utcában, Casino Mokkát a körúton a Budapest Baristasban vagy onnan em messze a Feketében. És változó, hogy mit, de mindig finomat a Veres Pálné utcában a Mantrában (nekem ez a top. Ha arra járok mindig iszok egy nakedet, sajnos ritkán járok arra), és még sok helyen, én ezeket ismerem, mert erre fordulok meg néha a belvárosban.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Daneeka #31501 üzenetére
Ahol Casino Mocca van, az csak jó hely lehet Állítólag nem adják oda a kávéjukat bárkinek, csak hogy fogyjon. A BB-ben már jártam úgy, hogy nem volt toppon a kávé. A Mantrában még soha. Persze a BB-s sem volt rossz, csak valahogy a Mantrás Naked nekem nagyon ízlett mindig. Persze lehet, hogy pszichológia, ott ittam az első újhullámos espressomat
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Daneeka #31986 üzenetére
mivel tobbek kerdeztek privatban:
[link]
itt tobb bolt is van, en az elsoben a Szir center nevuben vettem! de biztos vagyok benne, h van meg mashol is! a Koruton is van par ilyesmi uzlet!
rosszul irtam az arat, nem 1500, hanem 1900 a fel kg, de meg igy is 2x aztatast feltetelezve, boven bestbuy!
van egy olcsobb alternativa, talan 1700 v 1500, az AkbarDo Ghazal Tea neven fut, sarga dobozban leledzik, de -sztem- az nem olyan finom...es, h h is mukodik egy ilyen Kamjove: igy
az ikeas kancsora:
(ezt linkelte kicsit korabban Surda es kerdezte, h jo-e szoval olvasd hozza a teljes kep kedveert azt a par hsz-t! )
nem rossz, de van jobb!
nem olyan suru a szuro rajta, teahoz sem, nem h kavehoz! (ha eleg durvara veszed az orlemenyt es megfelelo szitaval atszitalod vegulis akar meg jo is lehet, de a kb frenchpress durvasagu orlemeny miatt nagyon hosszu aztatasi idovel kell szamolj!)
amugy teat is lehet hidegen aztatni! feher es zold teakkal nagyon finom eredmenyeket lehet elerni!
ezenfelul el is pattanhat! szoval mielott beleteszed a forro vizet, el kell obliteni meleg vizzel!
viszont a Kamjove felso-belso resze mua, oda raontod a forro vizet a tealevelre, es amig azik az elomelegiti a kakncsot magat (ami uveg) es ezaltal biztos nem fog elpattanni!
es figyelni kell, h ne 'felejtodjon benne' a szurobetet a kelletenel hosszabb ideig... (mig a Kamjove eseteben 'gombnyomasra' megy! )[ Szerkesztve ]
-
Upo
addikt
válasz Daneeka #32384 üzenetére
Keress rá a neten, árgép és társai vagy teszkómetróeuronics vagy hülyebolt. Már 7000 alatt is vannak újak. Mondjuk érdemes megnézni vagy képeket keresni, azt írták, hogy az a jobb, ahol nem a dob alján vannak a lukak, hanem a palást oldalának alsó részén körben, mármint kávé pörköléshez.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
celf
őstag
válasz Daneeka #34077 üzenetére
szerintem alulextraktálhattad az előzőt. túl hamar átnyomtad rajta az "aeropresso"-s megoldással a vizet. ezért mondják szerintem egyesek, hogy nem lehet vele espresso mennyiségű kávét csinálni, ilyen kevés víz egyszerűen túl hamar lehűl.
amúgy megvilágosodtam, egy olyan elektromos vízforraló kéne, ami képes fix 88-90 C°-n tartani vizet 1-2 percig, úgy, hogy a kávét csak akkor ereszti rá a vízre, amikor eléri a víz a kellő hőfokot. Amikor letelik az idő, a szmötyit bele az Aeropressbe, és lehet leszűrni.
De, hogy az aeropress nem alkalmas kávéfőzésre max szűrésre, az egyre világosabb.
-
celf
őstag
válasz Daneeka #34102 üzenetére
én most rontottam el egy kört
Rhino kézivel legkisebb szemcseméret, 17g coffee, 80ml víz, 84 fok, 3 perc, előmelegített keverőkanál+AP, és végeredménynek egy alulextraktált lötty.
ok,még így is jobb mint egy átlag Brikka, de na...több kávé kell és több víz.
esetleg tudja valaki, h AP-el, 20-24g kávéval, 120-140 ml 85 C-fokos vízzel nagyjából milyen koffeintartalmú lesz a kávé? biztos függ a fajtától is mondjuk..
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
-
-
Daneeka
senior tag
válasz Daneeka #35256 üzenetére
Amúgy a lakmusz papírról mindenütt azt olvastam, hogy az ilyen "híg" dolgoknál mint víz, kávé, sör stb. pontatlan. (ilyen +-0.3ph -kat láttam ami elég sok)
nagyon leegyszerűsítve ha mondjuk 2 savas meg 1 lúgos "dolog" van a steril vizedbe annak is pl. 5 lesz a phja meg ha 200000 savas meg 100000 lúgos annak is csak utóbbit könnyebb mérni
Nekem van egy olcsó ph mérőm, vele az a szívó, hogy minden mérés előtt újra kéne kalibrálni oldattal ekkor egy mérésig elég jó.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
válasz Daneeka #35233 üzenetére
A kevert ágyas műgyanta nem tesz bele semmi mást a vízbe, csak vizet. Viszont 0nkra lágyíva ez is eltolja a ph-t.
Legjobb/legolcsóbb megoldás a ro víz megfelelően visszasózva.
Eddig ami vaktesztet láttam neten sehol nem a tiszta ásványmentes víz jött ki ízbajnokként, ha kávéról van szó.
-
HÁZIGAZDA
válasz Daneeka #36937 üzenetére
drága, nehezebb beszerezni és sokkal inkább elüt az ízvilága egy olyan pörkölésnek az átlagtól, azaz a fogyasztóinak jó eséllyel inkább nem tetszene, mint igen. ha a casmo kofikat szereted, nincs más hátra, mint előre, tőlük kell rendelni. fogd fel úgy, hogy adott pénzért feleannyit iszol (ami nem is biztos, hogy hátrány egészségügyileg), de az olyan!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz Daneeka #41033 üzenetére
Nem is írta senki, hogy a Casino Mocca és a hozzá hasonló kávéknak tett jót az öregedés. Az utóbbi időben már a 250g-os zacsikat is kétfele osztom az elején, ízben csak a világosabb pörkölésnél érzek különbséget az első kis zacskó vége és a második eleje közt, de a darálón szinte mindig állítani kell (még a Malabarnál is oda vissza állítgattam, pedig az elég szépen öregszik)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz Daneeka #44151 üzenetére
10k egy kezi daralo es a teszkos 5300ft-os kaved aran a pacificnel mar egesz jokat kapsz, a vegeredmeny osszehasonlithatatlan lesz a doglott teszis kvddal aeropresszel Mintha egy ladabol egy mercibe ulnel Olvasd el az osszefoglaloban a kvs reszt!
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Daneeka #44777 üzenetére
Presszóval is simán megy, hidd el. Nálam habverőzés, hústű, adagonkénti darálás, vízcseppezés, feneketlen kar (elszúrt előkészítés esetén a takarítás miatt fontos ) minden van ami hátráltat, 5 perc alatt kipakolok, elkészül az ital, és ha odateszem magam, amíg elkortyolom a reggeli ébresztőt, el is tudok pakolni a kis fiókomba, szóval a sok vudu inkább leírva sok, mint megcsinálni. Persze ehhez kell a bemelegedett gép, mire elkezdem.
Meander: a kávéológián van egy Sylvia + PID eladó. Nézz utána ha gépet vennél, ebben a kategóriában sokkal jobbat nem kapsz (árát, álapotát nem ismerem, ez bekavarhat).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Daneeka #44992 üzenetére
802-es nem alátétekkel állítható, így alátétet ne keress.
Pár másodperc üresjárattól nem lesz semmi baja, pár ráindítás, pofozgatás kell ezeknek az őrlőknek, ha adagonként darálsz. A 3g kezdeti veszteség kb átlagos, kis pofozással kiadja még egy részét, de vsz rendszeresen nem fogod csinálni, így inkább hagyd. Persze tarthatsz a tölcsérben több kávét, de akkor a kések között több mint 3g fog pangani, meg a tartályban nagyon gyorsan bedöglik a kávé.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
bajnokpityu
félisten
válasz Daneeka #45114 üzenetére
a mikrométerű finomságra való őrlést, amikor már szinte összezárnak a kések.nyomás nélkül pl a mazzerem se őrli le. nekem nincs erre szükségem, ettől durvábbat szoktam őrölni, de másik őrlőnél más izléssel simán lehet, hogy pont az a nyomás kéne.
surda: pár nap alatt nem döglik meg a KV. úgy tapasztaltam, h pörköléstől szabad levegőn egy hét min. kell neki, hogy változzon a döglött irányban az íze. de ez még nem döglött, csak kevéssé friss. namost a mazzerek ipari őrlők, negyed kiló KV tervezés szerint pár óra alatt átmegy rajta.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
zolnagy
őstag
válasz Daneeka #45114 üzenetére
Van alapja. Ugyanez volt a Bezzera bb005-el is. Én mindig adagonként darálok, nincs kávé a babtartàlyban. Amikor jöttek a rokonok, meglepödtem, hogy az aktuàlis kávéhox beálított (adagonként jó) finomsàg itt túl finon lett, hogy egy 15 dekàt beleborítottam. Tehát durvàbbra kellett àllítanom jóval. Nem értettem a jelenséget, de az tény, hogy ezt tapasztaltam.
-
Agostino
addikt
válasz Daneeka #45240 üzenetére
bár nem nekem címezted a kérdést, számomra a fagyott, párás szemek azért nem jönnének be, mert egyrészt ha kevés nedvesség is de kerül a kúpra ami - kellően hosszú idő után - oxidálhatja azt, illetve szerintem ezek után a belsejében is jobban darabosodik az őrlemény, aztán lehet piszkálgatni, tisztogatni : )
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
adp
őstag
válasz Daneeka #45405 üzenetére
Yirga nekem is jo volt. Habar egy icipici keseruseg volt. Lehet a daralo keves hozza cm702. Amit egy lehelletnyi cukor elfedett es marha jo lett. Legjobb otthoni filterem eddig.
Paljocnak szokott neha lenni Kenya AA filterre. Sztem majd inkabb azt
Amugy mi volt a masik ketto?