Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dolphin
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Koszi!

@Warloo93 De nagy baj eseten a rezcso tovabb viheto gondolom
En beteritettem meg keramiaszalas hoszigetelovel, brutalisan sokat szamit felfutesben es stabilitasban (meg nincs pid) -
hogyaza
tag
válasz
SoundON
üzenetére
Először kezdem azzal,hogy a nyomásszabályzás az elvárásaim alapján működik!
A "bojler" az eredeti helyén van,máshova nem is lehetne tenni.Jól le van szigetelve,nincs benne nagy forróság,miért is lenne több mint a szigeteletlen gyárinak?Nem lesz baja semminek.
A víztartály helyén a roto,az eredeti elképzelés szerint.Oda már más nem is férne.
Ma tesztelgettem,úgy néz ki kész vagyunk.
Másodpercenként fűt egy fokot,így másfél perc alatt 89 fokos a fej is.A höelem a fejbe van applikálva.Csak így 6 fokot túllő a pid.
Sokat szenvedtem a beállításával,így már nem lő túl,de kb egy perccel tovább fűt fel.De így is villamgyorsnak gondolom.
Átengedtem rajta folyamatosan fél liter vizet.Kb 200 ml-ig stabil volt a hő,utána kezdett hűlni,a végére 79 fokig.De 15 másodperc után újra stabil 89 fok lett.Itt csalódtam picit,arra számítottam,hogy a 3.5 kiló réz és a villámgyors fűtőpatron az 1420wattal nem fog esni 1-2 foknál többet a fél liter alatt.
A vízterítése szenzációs.Másképpen működik a gép,még tanulni kell.
Sokkal szebb a lefolyás.Teltebbek az ízek,és jobban kijönnek.
Kevesebb őrleményt kér mint a gyári gaggia.18-as VST-be éppen belement a 18 világos,míg a gyárinak meg sem kottyant a 20 gramm. -
rastacsz
tag
Amikor a kritikusok háttal ülnek a moziban, de azt is a másik teremben teszik...

De cserébe a friss, 2-3 napos pörkölés mindig bomba és isteni.
-
rastacsz
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nekem minden mintapörkölő, a Belardi által kézzel tekert pár grammos, a háztartási, kínai villanyos levegős 100 grammos, de még a behmor, gene is, de a hottop ránézésre is klasszikus módon hűt. Az aillio már határeset a nagyobb kapacitásával. Nem is gondoltam, hogy vannak ilyenek, mint az ikawa. A rövid videó alapján gondoltam, hogy valamilyen közösségi finanszírozású

@SoundON
az itteni képeken látszik a helye -
SoundON
tag
válasz
hogyaza
üzenetére
na varjunkcsak...es hol van a bojler?
ha az also reszben van az is mint a roto szivattyu ( amirol mar korabban tettel fel kepet ha jol emlekszem ) akkor nem olvad szet az a muanyag viztartaly meg ugy az a sokminden muanyag? kerhetek megtobb kepet akar privat mert nagyon erdekel -
Bazsee71
őstag
válasz
rastacsz
üzenetére
Egy dobos pörkölőnél ez tud működni, mert gépen kívül történik a hűtés, de pl. Ikawaból már hűtve esnek ki a babok.
Ott ez nem is probléma, ha gyorsan kell kóstolni, akkor leőrlöm, és 2-3 óra múlva felöntöm.Illetve célszerűbb lehet felhasználás előtti este bontani a túl friss csomagot, másnapra már öregszik annyit, hogy iható legyen.
Gyors ledöglésnek sok oka lehet, pl. ha pörkölés után túl sok ideje van levegőzni, vagy túl meleg helyen van tárolva.
-
T1b33
tag
Sziasztok, eladó a Graef CM802-es darálóm feljebblépés miatt. Ideális kezdő daráló, ár/érték bajnok. Akit esetleg érdekel, a hardveraprón megtalálja.
-
rastacsz
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Igen, mindenképpen csak annyi vízpermet mehet rá, ami el is párolog azonnal, különben kb azonnal kuka.
És ugyan, gyorsabban fogyasztásra kész, de hamarabb is "döglik." staling-re van vmi magyar kávés megfelelő?
Degassing is faster in water-quenched coffees with higher moisture content, but pore size distribution in the different coffee samples did not correlate with degassing behavior. Bean firmness, which increases with increasing moisture content, might have an influence on degassing. Air- and water-quenched coffees exhibit similar stability of most aroma compounds despite different degassing behavior. However, evolution of dimethyl trisulfide was different in coffees with increased water content. This suggests higher thiol oxidation rates, a factor that is cited to be related to a faster loss of freshness attributes. forrás: https://www.researchgate.net/publication/6222033_Influence_of_Water_Quench_Cooling_on_Degassing_and_Aroma_Stability_of_Roasted_CoffeeKis mintákra, ha 80-100grammos mintapörkölővel játszanék kipróbálnám, az úgyis elfogy gyorsan.
De mivel nem pörkölök, így csak reménykedem, hogy akiktől veszem a kávét, az sem.
Mondjuk kérdés, hogy mitől döglik meg egy-egy 250grammos csomag a felbontás utáni egy héten belül? -
Azt nem tudom, hogy hol a trafóház (ha valamikor tudtam, most akkor sem). A 2.,3. diplomámért jártam oda levelezősként.
A Táncsics utcában volt a Dózsa felől, az egyetemi parkolónál. Most vmi Papírmadár van ott.
Az öreg jól csinálta, de aztán eladta a helyet, a nőcik meg már nem tündököltek, akik megvették. ...viszont drágább lett. Tán 2005. körül még ott volt. -
törölt tag
Akinek esetleg Imex CR-100 pörkölője van, vigyázzon hogy a védőföld be legyen kötve, és ne babusgassa a fémházat pörkölés közben, mert amikor elpattan a fűtőszál, kicsapódik mint egy rugó a fém palástra és jó esetben előzékenyen lekapcsolja a kismegszakítót.
Nálam még működik a gép, csak beszámolókban olvasom, hogy kukoricapattogtató fűtőszálával orvosolják a problémát, amiben általában egy szilikon szál tartja össze a fűtőszálat, hogy ne hulljon szét szakadás esetén sem.
Pörkölés végén hűteni kezdi az adagot (ami 230V esetén 110g nyerskávé), nem lenne kényelmes a most emlegetett vízpermetes hűtés, de majd ha nem 5 fok lesz az erkélyen, megpróbálom.
Amúgy elég jókat pörköl, de első bekapcsoláskor prellezik a motor, ez gyakorlatilag két-három kukorékolást jelent, ami felkelti a járókelők figyelmét is...
-
-
-
mrhero
tag
Faema family-hez lehet valahol fejtömítést kapni?
A 8 mm vastag (73x57x8) nem jó bele, nem tudom felrakni a kart, nagyon feszül. Most 6,6 mm vastag van benne, de kezd viseltes lenni. -
két hete megint kifogytunk a két+ hetes pörikből és frisset kellett inni. most állt helyre a világ rendje, és csak annyit szeretnék mondani, hogy változatlanul tartom, hogy ha tud legalább két, de inkább három hetet pihenni egy itthoni pöri, pazar kávékat iszunk minden nap.
jó alapanyag és nem elrontott pöri után a kávé zamatos, jó élmény lesz.
-
iatti
aktív tag
víz.
lehet lemegyek a patakra,hozok egy demizsonnal. ma vettem szódabikarbónát. 50g volt 100pénz.? keserűsó kb ennyi. meg van a tuti recept.
-
Dolphin
tag
-
Dolphin
tag
válasz
hogyaza
üzenetére
Ez megnyugtato, koszonom!
Krateresseg nem mentheto? Atcsiszoltam amennyire tudtam, mert elegge szet volt marva/holyagosodva a fala, vegen vizes 1000-essel; sokkal simabb lett, de nem tokeletes, az oxidreteg kialakul pillanatok alatt, de akkor a fekete szin vegulis ez lenne. -
Uyuarasy
tag
válasz
Dolphin
üzenetére
Nem szeretem az anekdotikus ervelest, de ugy nez ki igazad van.
Nincs WHO ajanlas minimum TDS-re, viszont taplalkozasi szokasoktol es kornyezeti adottsagoktol fuggoen lehet fontos szerepe az ivovizben levo szennyezoanyagoknak (akit erdekel ebben olvashat rola bovebben)
Maradnak tehat a szubjektiv szempontok, en peldaul szeretem a termeszetes vizek izet, nem innek szurtet ha nem muszaj, igaz karsztvideken nottem fel
-
hogyaza
tag
-
-
Dolphin
tag
válasz
Uyuarasy
üzenetére
Ezt a reszet hanyagoljuk szerintem, a vizben karbonat es oxid vegyuletkent vannak jelen az anyagok, mindketto rendkivul rosszul szivodik fel. Utana kell nezni neha a hallottaknak, valoban igazak-e. Egyebkent 3 eve iszom a sajat desztillalt (nem ioncserelt!) vizem 99%-ban, koszonom szepen, hibatlan a verkepem

Egyebkent hasonlo keszulekkel, mint ami nem reg linkelve volt, TDS merovel garantalt 0,0 ppm oldott anyaggal. Neha rendesen vagyik ra a szervezetem a tiszta vizre, es azota erzem az asvanyvizek kozotti izkulonbseget is, de ez csak mellekes, valszeg elotte volt kevesbe erzekeny izlelesem. Tudom ajanlani barkinek
-
válasz
Toobee
üzenetére
hát most kiégtem kicsit, szó szerint karnyújtásnyira volt a megoldás
más:
az új évre kaptunk az irodába egy régi automata Krups helyett egy kapszulás Nespresso-t; egy etióp és egy nicaragua kapszula után nem is volt akkora csalódás mint a random kávékkal töltött automata
bár az illatuk jobb volt mint az ízük.. -
Dolphin
tag
válasz
ZeCse
üzenetére
"Kozvetlen fogyasztasra nem ajanlott!" - ez valami vicc akarna lenni?

Egyebkent volna egy kerdesem. Gaggia Classic kazant ujitanek fel, eleg csunya a belseje, feher/fekete... finom csiszolasra gondoltam a vizkotelenites utan... Ilyen modszerrel felujithato, es nem lesz utana bajom mondjuk, vagy mit javasolnatok? Az also rezrol pedig lejott az ezustos bevonat, de erre kevesbe gondolnam, hogy gond, mivel rez.
-
-
Ludovicus
aktív tag
Ha van dm kártya, januárban 20X pont jár a deszt. vízre, ami ~18% kedvezmény utólag levásárolva a pontokat.
-
-
rastacsz
tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Ez tegnap még fent volt a "barista eszköz piacon"
Arról a csúnya ajtóról megismerem.
Viszont jófogyáson már elkelt. Szóval emberünk keresett ötvenezret...
Amúgy hogy volt a hét elején 20? Leesett akamionrólpultról?
Willhabenen olcsóbbak a majorok, mint a super jollyk, a minik meg még drágábbak. Ennyire gond, hogy nagy?

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
Víz kérdéskör még mindig
Korábbi összefoglalómból kimaradt a ZeroWater (komment aljára raktam egy összefoglalót erről), mint alternatíva, illetve ahogy felhívták a figyelmem a topicban elszámoltam desztillálás költségét.Fő alternatívák ha magunk akarjuk kikeverni:
1. desztvíz vagy RO víz palackban
2. RO
3. desztilláló készülék
4. ZeroWaterEhhez jön alternatívaként:
5. beépíthető BWT
6. Fecoter víz (csak viszonyításként)Palack esetben nincs bekerülési költség, RO és desztilláló készülék is kb. 60k környékén kapható, BWT is kb. 60k egy fullos szett (csak fej 20k + bekötés + csaptelep). ZeroWater-nél ~7000 Ft a legolcsóbb kancsó, de ehhez jár egy filter is (~4000 Ft ha a 8-as csomaggal számolok, darabjával irreális áron mérik).
Éves költség havi 30 liter vízre (víz és só ára elhanyagolható, azzal nem számolok):
1. Palack: Számoljunk 700 Ft / 5l árral, az 50,000 Ft egy évre
2. Desztilláló: amit gyors kereséssel találtam desztillálót arra 750W fogyasztást írtak és ~1 liter / óra teljesítményt. Ez alapján évi ~11,000 Ft üzemeltetni.
3. RO: Membrán csere ~20,000 / 2 év, szűrőpatronok 12,000 / 1 év, összesen 1 évre ~24,000.
4. ZeroWater: 9 szűrőbetét kell egy évre, az 32,000 Ft.
5. BWT éves költség: 30,000 egy szűrőbetét. Megjegyzés: topicbeli tapasztalat alapján ha a betét nem csak kávéra van használva, akkor nem tart ki egy évig, 7-9 hónap körül elkezd elfogyni.
6. Fecoter víz éves költsége 180,000 Ft lenne.Konklúzió:
- Legalacsonyabb éves költsége a desztilláló készüléknek van. Hátránya, hogy zajos és meleg amíg megy, szóval célszerű külön helyiségben üzemeltetni. Illetve ha elfelejti az ember előre elkészíteni a vizet, akkor idő mire kávét lehet főzni.
- Második legolcsóbb a RO. Hátrány talán a helyigénye. Ha nem csak kávéra lesz használva, akkor vagy kell tartály (még több hely), vagy jelentősen nagyobb a bekerülési költség. Környezetbarátság szempontból hátrány, hogy a víz egy része a szennyvízbe megy. Alternetívája a BWT-s szűrő, ahhoz képest hátrány, hogy itt még vissza kell sózni a vizet megfelelő kávé vízhez.
- BWT és ZeroWater kb. egyforma éves költségre jön ki a példában. Viszont ezeknél a bemenő víz ásványi anyag tartalma befolyásolja a filter élettartamát és így a költségeket.
- ZeroWater esetén hátrány, hogy külön kancsózni kell, nem megy csapról (vannak nagyobb tartályok is, de drágábbak is), illetve környezetbarátság szempontjából ~1-1.5 havonta keletkezik eldobandó műanyag szemét a filter formájában. Előny az alacsony bekerülési költség.
- BWT legnagyobb előnye a kényelem: nem kell havonta filtert cserélni és elég megnyitni a csapot, nem kell pancsolni. Hátrány, hogy a kijövő víz ásványi anyag tartalma függ a bemenőtől és a végeredményre csak korlátozott befolyás van (bypass és/vagy pár fajta különböző filter).
- Palack vásárlás: alternatívák fényében szerintem nem sok előnye van, főleg ha tovább drágul. Kipróbálásra jó, hogy van-e egyáltalán az embernek kedve pancsolni.
- Fecoter: ár / érték arányban nagyon rossz. Cserébe nincs bekerülési költség és az ajtóhoz viszik a vizet, csak önteni kell
De éves költsége majdnem egy nagyságrenddel nagyobb, mint az alternatíváknak (azt nem tudom, hogy adott esetben lehet-e náluk egyfajta "előfizetést" venni kedvezményesebb árért. De honlapjuk alapján nagyobb tételben inkább kávézókban / éttermekben gondolkoznak).ZeroWater: kancsó ami közel desztillált vizet állít elő (99.8%-t kiszűri az oldott anyagoknak). Van EU-s shopjuk ahonnan kb. 50 euro felett ingyen szállítanak. Illetve kancsó mellé adnak TDS mérőt is, szóval lehet is ellenőrizni, hogy tényleg oké-e a víz. A filter Brita / BWT-vel ellentétben nincs időhöz kötve a filter élettartama, úgy határozzák meg, hogy ha a TDS mérő 0006 felett mutat, akkor cserés. Hogy ez mennyi víz szűrése után történik meg, az nyilván ez függ a bemenő víztől, az ő becslésük a következő:
"In general, with a TDS value between 50 and 200, the filter will last for about 95 to 200 liters of water. If the TDS value is higher, for example between 200 and 300, the filter will last about 55 to 95 liters of water. With a TDS value of 300 to 400, the filter will last between 30 and 55 liters of water."
Esetemben 350 ppm (19 nk°), szóval kiátlagolva és kerekítve 40 liter / filterrel számoltam.
Ami nem derül ki, hogy esetleg a szűrési képesség függvénye-e az időnek. Erre nincs utalás a weboldalukon, de ha igen, akkor az ronthatja a számokat. -
Őrlő kérdés:
"Reneka RM60", elvileg egy F64 evo.
Erről tud valaki mondani valami okosat?
Tényleg teljesen ugyanaz, vagy van valami bukta vagy speckó benne?Köszönet!
Más: valakinél kávéváltás kapcsán felmerült a malabar. Én vettem korábban néhányszor a Pacificafee-nál kilósat, általában jók voltak, és egyik nagyon finom volt, kb. kesernye nélkül.
-
kisati748
csendes tag
válasz
hogyaza
üzenetére
Maaargit
Pár éve hirdettek egy Super Jolly E-t 90 ezerért, kb fél óra alatt el is ment.
Azután még itt a fórumban is több hónap után is ennyiért akartak ilyet venni.
Ez is olyan mint a tőzsde, én is vennék most OTP-t nyolcezerért
eastsider, Üdv
Látom már Zsolt válaszolt is. Amúgy kb ugyanaz. -
Toobee
veterán
-
Daneeka
senior tag
Árul valaki esetleg OE Apexet?
-
hogyaza
tag
válasz
kisati748
üzenetére
55-ért?Há' nooormáális?Nem látod hogy most lett beárazva a használt jolly 20-ra? :-DDD
Azon gondolkodom hogy a full Classicomat meg kellene hírdetni 60-ért,mikor jönne a rengeteg hívás meg már elkelt.Aztán csak visszább lehetne húzni a piaci árát,mert valamiért és valakinek ez az érdek. -
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Specialitat szeretném single dose tartállyal ellátni, csak a kíváncsiság kedvéért..
Láttam, hogy AVX-en van hasonló, de az sajna Mignonra nem jó átmérőben..
Esetleg valakinek egyéb tipp? V érdemes nyomtatni?
-
eastsider
nagyúr
válasz
kisati748
üzenetére
Udv boglarrol

tetszetos
csak ezzel kell meg foglalkozni, dozerless mod, festes, kesek, felszabalyozas gondolom (nem tudom Fragola ur vallal-e most). szorakozni kell vele, en meg ezekben nem vagyok ugyes
mini-e vs super jolly mi a pro kontra? google nem a baratom, tul sok a verzio
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Akkor beigazolódni látszik a gyanúm.
Visszább kell vennem az "egyéb" felhasználási módokból és inkább csak kávéhoz használni, mert félévente nem igazán gazdaságos új patront venni. Persze az évi egyről is megoszlanak a vélemények, de én szeretem. Előtte kevertem, ahhoz képest nekem előrelépés volt ízben, meg hát a kényelem... Szóval nem adnám fel.
Köszi! -
sz.zs.
őstag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Én 2020 decemberben építettem be , szintén Bestprotect V és tavaly október - november környékén már elkezdett szorulni a Mini Gaggiában a dugattyú, vízkő mentesítenem kellett. Nem mehetett át rajta több mint 150 l.
-
hogyaza
tag
válasz
eastsider
üzenetére
Mini is jó,de ha kicsi kellene,én lehet egy első szériás jollyt néznék.Kisebb sokkal mint a rövid orrú (az alább linkelt jófosásos),és ugyanolyan jó.Én csak olcsó lelakottat vennék,és utána teljes felújítás után új fényezéssel egy örökélet saját ízlésemnek megfelelő új őrlőm van.
-
Cathfaern
nagyúr
Coffee ad Astra -féle őrleménymérőben az "average diameter" ugyanaz az érték, mint amit meg szoktak adni micron-ban? Ha nem, akkor miért nem?
(értelemszerűen túl azon, hogy a képfeldolgozáson alapuló módszer miatt mindenképp adódik pontatlanság)Szóval pl. ez esetben az átlag 460 micron?
-
SteelCowboy
csendes tag
Szerintetek az lehetséges, hogy annyira kemény a hálózati víz, hogy a Bestprotect V patron durván 6-7 hónap és külön vízóra szerint mérve ~300 liter után "elfogy"?
Korábban akvarista boltban vettem Sera márkájú titrálós vízkeménységmérőt, egyszer használtam (bár egy mérés nem mérés) és 30 nk-ra emlékszem.
Ivásra, főzésre is használjuk alkalomszerűen, plusz a gép rákötve direktbe.
Az utóbbi pár hétben van egy domináns mellékíze minden kávénak (CasMo, Roastopus, Impresso - volt friss és fagyóból is), ami elnyomja a gyümölcsös ízeket is a háttérbe. Őrleményfinomsággal és mennyiséggel játszom általában, de ez mostanság már nem célravezető, mindig ott van a kellemetlen íz.
-
JózsefK
csendes tag
PallYotz kávéival is érdemes lenne próbálkoznod
-
eastsider
nagyúr
válasz
hogyaza
üzenetére
Minirol mi a vélemény? Nagy a hely szüke...
[kép]
Mikor megunom a pufolest lépnem kell.. zeng az egesz konyha/lépcsőház
Wilhabent is nézem, lehet van ostrakiaban kontaktKoxkids: szerintem ronda és béna az állító mechanika állítólag.. de újonnan az az egy elérhető kb.
Kuposra meg én nem cserélném a graefet -
hogyaza
tag
válasz
eastsider
üzenetére
Pont így van minden ahogy leírtad.
-702 után a Mazzer a köv. lépés.
-A zaj is stimmel.
-Nem kell püfölni,csak egy garatseprés és mégegy ráindítás után szinte zéró pangó.
-100 alatt is kifoghatsz használtat(viszont valszeg foglalkozást igényel még),de 130-150 között újjal azonos felújítottat vehetsz.(Jollyról beszélek,a Major drágább.) -
kozsy18
tag
Henlo,
lenne itten erdeklodo fel kilos Fellow Ode orlore 290 euro / 105k-ert?
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Mazzerek mennyivel halkabbak a CM702-nel? kavezokban, amiket hallottam ott ugy tunt valamivel (nem sokkal), inkabb magasabb hangjuk van/gyorsabb, ill nem kell pufolni percekig
mi az ami elorelepes a CM702-hoz kepest es halkabb is es mondjuk 100-150k korul van?
alapvetoem mazzerekben gondolkodom hasznaltan
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- VICC ÁR! Dell Precision 7530 - Xeon E2186M (i9-8950HK++) / 32GB RAM 512GB SSD Quadro P2000
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Xbox One S 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Honor Magic V5 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Zalman T4 Plus be quiet! 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

En beteritettem meg keramiaszalas hoszigetelovel, brutalisan sokat szamit felfutesben es stabilitasban (meg nincs pid)

én most DM-et sózok, de ez jóval egyszerűbb lenne