Hirdetés
-
Free Play Days 2024 - 17. hét: Railway Empire, Prison Architect
gp Extraként a TramSim: Console Edition című játékot is kipróbálhatják az érdeklődők.
-
Rossz üzlet az EV-kölcsönzés
it Küszködik az EV-kölcsönzés miatt a Hertz Global, még több EV-t adnak el.
-
Olcsó 5G-s ajánlatot nyújt a Realme Indiának
ma Megérkezett a Realme C65 5G, az első készülék a MediaTek Dimensity 6300-zal.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xabi78
aktív tag
válasz avirid #48241 üzenetére
Ez még a kisebbik gond, a nagyobb, hogy 7-9 g kávét nem lehet bele normálisan tömöríteni, vagyis elég csapnivaló lesz a lefolyás. Én nem tudtam addig értékelhető szimplát csinálni, amíg be nem szereztem egy LM klónt.
viharhozo: A saeco 8-10g között használ nálam. Ezt lehet állítani egyrészt szerviz menügől, másrészt van hozzá gomb is a nem fapados modelleken.
De jellemzően én még a 10g-ot is keveseltem, mert még abból is elég gyenge kávét főznek.[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
Sinisi
senior tag
válasz avirid #49937 üzenetére
Valójában csak naked karral használtam eddig a nyomásfokozós szűrőt, ezért nem is merült fel bennem, hogy létezik ilyen pöcök hozzá. Gondolom ezért sem csapott ki egyik irányba sem. Mindet nyílegyenesen totál-brutál erővel belelőtte a közepébe.
Pöcök nélkül lehet, hogy röfikarral sem lőne túl/mellé a csészén, vagy ha le van csavarozva a kar kifolyórésze. -
adp
őstag
válasz avirid #50114 üzenetére
Van pár újhullámos hely ahol ilyenben, vagy ehhez hasonlóban szolgálják fel az italokat.
Sok helyen a flath white-os pohár ilyen. De a jászain a madalban is ilyesmiben kaptam a duplát.Bazsee71 Szerintem valamit te ronthattál el. Ez a fagyasztós téma elég sok helyen jól bevált módszer, és a " nagyok" is ajánlják, még a világos pörikre is. Bár nekem eddig egy rossz tapasztalatom volt vele, amit már neked is írtam, hogy egy kenyát amit jó volt v60-ba nagyon elszúrt és keserű lett fagyiból kivéve.
Off: akit nem érdekelnek az autók azt szerintem zavarta, máskor is lett már off törölve.
[ Szerkesztve ]
-
vicces
addikt
válasz avirid #50114 üzenetére
na aza szép!
ilyen retros kávépoharat már itt is találtam németországban. azóta nem tudom hova tenni. én azt hittem, hogy ez csak és kizárólag komcsipohár. de lehet világszerte használatos.én legutóbb kanadában lepődtem meg. bementünk egy tim horton's-ba és kávét akartunk anyámmal.
a néni aki kiszolgált - ilyen totyogós nagymama-tipusú, picit dagi fehér néni - miután leadtam a rendelést, mosolygott és fogott egy papirpoharat majd felönötte a kávéskancsóból amit a melegentartóról emelt el a kv-gép alól - pont olyanból mint pl a ponyvaregényben is a reggelizőben - majd fogott egy kanalat, beleszórta a kivánt mennyiségű cukrot, tolt bele egy kis tejet, összekeverte és rácuppanotta a műanyag fedőt. nem úgy mint itt európában, hogy odatartják a géphez a poharat, majd fedő rá és hozzáb@#*nak egy marék előrecsomagolt cukrot és tejszint a tálcára abban az undoritó kis műanyag izében és "..tedd bele paraszt magadnak!.."
minden bizonnyal egy jó nagy adag szeretet is tett még bele, mert annyira izlett anyámnak ez a "vacak" filter-automatás kávé. én ledöbbentem az egész szituáción de azért átjött a kedvesség. kb soha nem fogom elfelejteni, hogy a néni feloldja a kávémban a cukrot ahogy gondosan elkevergeti . onnantól kezdve csak tim horton's-ban kávéztam.[ Szerkesztve ]
:)
-
killerjohn
addikt
válasz avirid #50336 üzenetére
nekem is ez a kettő van, és jónak tűnnek a réz komoly előrelépés volt anno az eredetihez képest
Zombi #50339: boltban kapható kv teljesen esélytelen PY kávékkal szemben. Egyszer egy Molinari már majdnem volt olyan jó, megittam fél kilóval, utána jött egy PY Choko, és rájöttem, hogy a Molinari csak illúzió volt.
Biztos, hogy nem PY az egyetlen a földön, aki kávét tud pörkölni, de ami fél éve zacsiban van, az eleve halott. Ő friss pörkölést hoz, garantált alapanyagból - enélkül a business is hamar elapadna, míg a bolti kávékat akkor is megveszik ha szar.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz avirid #50373 üzenetére
Átmeneti állapotnak megteszi az Ikeás hőmérő. Kis barkácsal beépíted a bojler oldalára és tudod figyelni a hőmérsékletet. Sokkal jobb eredményeket lehet elérni mint a vakon csapolgatással, de nem tökéletes. Mondjuk kikapcsolod a gépet, hagyod hogy lemenjen 94 fokig, ott indítod a csapolást, de azonnal őrülten elkezdi fűteni és elfűti a végére a vizet és keserű lesz, főleg hosszabb csapolásnál. Próbálkozni kell, hogy beállíts egy jó átlagot. Egy ilyen felépítésű gépnél mint a Gaggia hatványozottan ajánlott a PID. Ennek ellenére nagyon sokáig használtam nélküle. Sima szörfölés, Ikeás hőmérő...stb. viszont elég sok mindenre megtanítja az embert, nem pedig a PID-et tekergettem, hogy biztos azért szar a kávé....
-
soldier2
őstag
válasz avirid #50377 üzenetére
Ez így nem igaz. Ha van lehetőséged akkor pidet bele minél előbb. Nem új változót kapsz (a hőfokod jelenleg sem fix), de befolyásoéhatod a folyamatot, nem kullogsz az események után. Persze dönthetsz úgy, hogy szívatod magad. Amint lesz egy pid a gépben rájössz, mennyire irányíthatatlan is volt a dolog előtte.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Csápájev
őstag
válasz avirid #50379 üzenetére
A PID egy olyan dolog,amiiben kivételesen egyetért a fórm.
Semmi másban (szűrők,víz,tamperelés stb.) nincs olyan egyetértés,mint abban,hogy a PID kell.
Játszadozni lehet nélküle,de sok értelme nincs. Találgathatsz,hogy ma épp mitől lett jó...
Ha a keret adott,akkor nem érdemes várni,nincs mire.
(Lebuktunk, a háttérhatalom fizet nekünk a gépek pideltéséért,ezért ajánljuk. )[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz avirid #50390 üzenetére
Fix hőmérsékleted (nagyjából) PID-el lesz csak. A gyári Gaggia 107 fokos thermosztát alsó kapcsolási pontja 100-101 és a felső 111-112. Ez kilépő víz hőmérsékletet tekintve olyan 92-104-et jelent nagyjából, de akkor is ott van még a fent leírt jelenség, hogy túlfűt és csak egy átlag hőmérsékleted van csapolásnál. Elején hidegebb a kelleténél, utána melegebb a kelleténél. Vegyél egy Ikeás hőmérőt (1490 Ft) és játszál vele, ha ezek után érzed, hogy lehetne jobb akkor PID.
-
enterlaci
senior tag
válasz avirid #50390 üzenetére
Én annó nagyon hasonlóan gondolkodtam valószínűleg, de a pid-el minden megváltozott. A bojler hőmérséklet szabályzással amúgy is szinte újra tanulod kezelni a gépet. A temp surfing pedig jól hangzik, de ha megtanulsz pid-vel bánni, akkor utána (ha akarsz) könnyebben tanulhatsz temp surfinget bármilyen gépen szvsz.
Az egy hónap alatt sok lehetőséged lesz még... No offense, no rábeszélés...Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
Z0mbi
senior tag
válasz avirid #50400 üzenetére
Ha fotozol akkor ugy mondanam hogy PID nelkul ugy fozol kavet mintha allvany nelkul fotoznal iso100 al vak sotetben fingot... valaki kitartja 2-3x is a 100 bol... de valaki nem.
Kell a PID.
Egyebkent a kifolyasodat neztem nem indul tul egyeletesen. En vettem lidl kv t es 1kg val gyakoroltam a tamperelest... egy egesz napot azon gyakoroltam. Persze utana jott mas kv, kozben allvanyt csereltem kezdtem elorol. De aztan par honap alatt mar egesz konzisztensen tudtam produkalni. A ket oldalon szinte egyszerre indul/all el az extractalas
a PID nem draga. Beszereltetni viszont inkabb. Es azt tenyleg szakertore kell bizni. Sok sikert! -
adp
őstag
válasz avirid #50390 üzenetére
Az egy honap az max az ali/ebay kiszallitassal ertheto.
Ha nem vagy total analfabeta a barkacsolashoz, sztem egy nap alatt megoldhato a dolog.
En az vagyok igy mesterre biztam fragola megosztotta amugy hogy kell csinalni.
Pid nelkul max vaktaba lovoldozol, es fingod nincs mitol lett jo vagy rossz, gaggia termosztatjat a hutocsapolas meg szepen megbolonditja. Ja es sok kaveval nem igazan tudsz elegge leszorfozni. Igy csak ugy tudod elerni hogy ne egjen meg hogy gyorsitod a lefolyast ugy meg aluloldott lesz az ital stb stb stb -
vTamas35
csendes tag
válasz avirid #50510 üzenetére
Szerintem mielőtt a PID beépítésbe, hőmérőzgetésbe belekezdesz, kezd azzal, hogy lecseréled a bolti kávékat valami frissre. Addig felesleges hőfokról, meg csatornásodásról beszélgetni, amíg az alapanyag döglött. Ez a legolcsóbb beruházás és el tudod dönteni, hogy mennyire szeretnél elmerülni a témában. Bolti kávéból a legjobb barista, csilliós gépparkkal sem fog jót húzni....
O1G
-
soldier2
őstag
válasz avirid #50542 üzenetére
Ha a Dalmayr bejött próbáld ki a Pacific PinUp-ot. Ha kicsit sok hőt kap sem tragédia, és igencsak finom, ha összeállnak a csillagok.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz avirid #50554 üzenetére
Hidd el csak jót akar. Nekem is voltak itthon más kávék, elajándékoztam szüleimnek automatába, és beszereztem frisset, megérte.
A Molinarival egyébként kíváncsiságból biztos én is próbálkoznék, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy minőségi friss pörkölés ne nyitna új dimenziókat.
-
Irvine81
csendes tag
válasz avirid #51581 üzenetére
De akkor az úgymond iszaposodás az nem..?
Videót nem csináltam róla de érdekes módon most nekem a gyárival sokkal szebb a vízterítés.
A gyári mikor megvettem a gépet sok lyuk rajta el volt tömődve.
Annyi van még nekem, hogy a réz vízterítő blokk furatait lerádiuszoltam egy 4-es 5-ös fúróval, hogy jobban elterüljön a víz.
Azon gondolkoztam, hogy fúrni kellene rá még 4 lyukat, csak nem tudom, hogy jönne-e víz mind a 8 furaton, hogy fentmaradjon a szimmetria. Bár gyanítom, hogy igen.
Bár az IMS sem olyan drága annyit megér.Megmérnéd esetleg, hogy mennyi az a legnagyobb átmérő ahol még furatok vannak? -
Irvine81
csendes tag
válasz avirid #51613 üzenetére
Köszi, hogy megmérted! Akkor az olyan méretű mint a gyári, az jó mert a az iparin sokkal kisebb átmérőben vannak a lyukak. Azt hiszem beruházok egy ilyen felső szűrőre.
Most főztem egyet 17 gramm helyett 16 grammal és durvább daráló állással és már nem volt olyan szép a pogácsa felülete, hogy most a felsőszűrőtől megnövekedett távolság okozta vagy a durvább őrlemény nem tudom. Igazából lehet nem is számít, mert nekem így jobb ez a kávé.
IMS kosárból a 24,5 mm magasat érdemes megvenni? -
Sinisi
senior tag
válasz avirid #53545 üzenetére
Nálam már ott elvérzik a dolog, hogy forrasztás lángal. Nincs itthon szett, bár sztem tudnék kölcsönkérni, ezért inkább a kis apróságok tartanak vissza. Tovább ragozva, hogy mit hova és miért... tehát jobbnak tartom azt a megoldást, amikor olyan valaki, aki tudja is az adott gépre vonatkoztatva, hogy mit miért úgy csinál ahogy veszi gondozásba a masinériát...
Személyes tapasztalatból írom (és hála az időben átadott információnak ez "tapasztalás" megmarad potenciális problémaforrási szinten) hogy a fejtömítés cseréjénél is érheti meglepetés az embert, annak ellenére, hogy csinált már ilyet másik gépen korábban... Ettől még persze nem lesz egy kaliber a kettő dolog...
-
avirid
tag
válasz avirid #54305 üzenetére
Talán még annyival egészíteném ki, hogy a késes darálók a kávét nem egységes szemcseméretre darálják, lesznek kisebb és nagyobb szemek. A kisebbek megkeserednek főzéskor, a nagyobbakból pedig nem oldódik ki rendesen a cucc. Így az előbbitől rossz íze lesz, utóbbitól meg nem lesz jó íze. A jó minőségű kávédaráló túlnyomórészt egyforma méretű szemcsékre őrli a kávét, így egyenletesebb kioldódást tesz lehetővé és jól állítható az őrlés finomsága, beállítva ezzel a nagynomású kávéfőzőben a megfelelő ellenállást a kávépogácsával.
-
konzumpro
senior tag
válasz avirid #115587 üzenetére
Plusz egy, nálam is jól működik, ami nem megy tárával, megy ki-bekapcsolással (nehezebb csészék nullázása pl.). Sajnos ez is hamar kikapcsol, de legalább megérintve a felületet vagy ha változik a mennyiség, bekapcsolva marad. Század grammos. Ez elviheti a figyelmet a lényegről. Nem vízálló, menet közben a főzetet csak bezacskózva lehet mérni vele, le lehet pattintani a fedelét.
Meg van a Hario ami időt is mér és egészen sokáig bekapcsolva marad, de az furán mér, mintha stresszgátlás céljából egész értékek közelében kerekítené a mért értéket. Vagy csak nagyon jól tudok megállítani egy őrlést, lefolyást. (Nem hinném. ) Tizedgrammos.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Merida összteleszkópos kerékpár