-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Gyomorbajos abban az értelemben, hogy klinikailag diagnosztizálják valamilyen betegséggel? Valószínűleg nem. Gyomorbajos abban az értelemben, hogy már valami probléma elkezdődött? Igen.
Ugyanolyan ez, mint hogy jó az éhgyomri cukorral is lehetsz már inzulinrezisztens."sőt, esetleg egy nagyobb kaja után kénytelen savas dolgot enni, hogy ne pusztuljon el az emésztésbe, az meg nem gyomorbajos?"
De, az is az. A fenti definíció szerint. Mind a két végletet le kéne tudnia kezelnie a szervezetnek.Sajnos borzalmas állapotban van a "nyugati fejlett világ" átlagemberének az emésztőrendszere. Statisztikák szerint Mo lakosságának 20-40%-a produkál időnként refluxos tüneteket. USA-ban a lakosság ötöde heti szinten. De ettől még ez nem normális és nem kéne, hogy így legyen.
De nem vagyok én se se orvos, se dietetikus.
Szerk: miután elküldtem láttam a pont előttem lévő hsz-ed. Nyilván ha utánajártál, és úgy gondolod ok minden, akkor rád nem vonatkozik. Csak már sokadik embernél jön elő a topikban ez az éhgyomri kávé téma, és meglepődnék ha mind utánajárt volna.
-
iatti
aktív tag
válasz
Uyuarasy
üzenetére
nálam szinte minden játszik. délután ettem egy kaukázusi kefírt, az is puffaszt mostanában. persze lehet került egy kis vegyszer a rendszerbe takarításnál.
ki tudja. most meg dobtam egy adag pacalt főt krumplival, rá egy 35g-os presszót. hát most se valami fain a gyomrom. lehet át kell mennem fényevőbe.
-
Uyuarasy
tag
válasz
Parci
üzenetére
En sem vagyok szakerto, bar volt par idevago targyam egyetemen, de ebbol a cikkbol [link] (es a linkelt kutatasokbol) az kovetkezik amire Cathfaern is gondolhatott. Nincs tudomanyos bizonyitek az ehgyomorra ivott kavek negativ hatasara.
Ebbol mondjuk nem kovetkezik, hogy akinek problemas ez, azzal nincs minden rendben, de en is inkabb kivizsgaltatnam magam
-
roBEEsz
csendes tag
Számít bármit is az, hogy mikor kiütöm a pogácsát nem szépen egyben, hanem az esetek többségében törve jön ki? Ettől függetlenül mikor kávé készítés után leveszem a kart, mindig szoktam csekkolni a pogácsa felszínét, hogy látok-e rajta esetleg lyukakat, de minden esetben szép sima, lyukmentes felületet kapok... Naked alatt is minimális "külön-folyás" után összeáll 1 pontba a kávém, ami szintén azt mutatja, hogy talán nem csatornásodik..
VISZONT,
Éppen azért érdekes most ez a kérdés, mivel nem vagyok elégedett a pressommal és nem tudom, hogy hiába bohóckodok-e az őrlőmmel, mert amúgy nem is a beállításom a gond, hanem szimplán csatornásodik..
A napokban 18g-ből 35-36g folyt le, kb 30-32mp-vel, ez az élvezhetőnél jóval keserűbb volt, így gondoltam hogy ma durvább beállításokkal megyek, így 25mp körül jött le, viszont ebben az esetben pedig savanyúnak éreztem... Az "A" opció, hogy a kettő beállítás között megtalálom amit keresek.. vagy "B" és amúgy csak a csatornásodás játszik velem..
Folyamat a következő:
Single dose őrlés (18g)
WDT
Pár ütés a pultra
Maroktamper -
roBEEsz
csendes tag
válasz
Superkee
üzenetére
Azt előre leszögezem, hogy én sem vagyok profi, így ne vedd készpénznek az állításaim

Amit elsőkörben mindenkinek szoktam javasolni, az egy filléres WDT tool, ami nagyban segíteni fog az őrlemény megfelelő eloszlatásában. (Én a disztribútort nem kötelezően javasolnám, sajnos elég sok olyan van, ami tömörít is, holott nem ez lenne a cél vele..)
Könnyedén lehet szerintem az is, hogy a kávéd nem megfelelő.. Milyen babokat használsz? Hogyan tárolod őket? Bent pihennek az őrlőben? (Sajnos itthon kicsit más a helyzet, mint egy kávézóban, ahol több zacsi kávé elmegy egy nap.. lehetőség szerint óvni kell a babokat a fénytől, oxigéntől, melegtől..) A friss kávé szerintem sokat dobhat az élményen, bár ennek ára is van - szerintem többen is tudnak olcsóbb, működő alternatívàt mondani neked.. -
Tamperelés probléma nálam is megvolt, én nemes egyszerűséggel váltottam maroktamperre, jelenleg hol ezt, hol azt használom (Tadamm shopjaba érdemes lehet körülnézni..)
Valóban kosarat is érdemes lehet cserélni, viszont egy “profibb” kosárhoz kelleni fog szerintem a 9 bar.. (fogalmam sincs a tied pontosan mivel operál..)
Ez csak pár dolog, ami eszembe jutott.. olvasgass vissza a fórumon, sok a hasznos infó.. Youtuben pedig akár James Hoffman, vagy Lance Hedrick videói hasznosak lehetnek..
-
válasz
Cathfaern
üzenetére
tehát aki megiszik éhgyomorra két kávét és érzi a gyomrát, az gyomorbajos? aki megeszik 3 almát és érzi, hogy savas, az is? nem kell ezekhez fekély ám. aki meg lófaxt sem érez, sőt, esetleg egy nagyobb kaja után kénytelen savas dolgot enni, hogy ne pusztuljon el az emésztésbe, az meg nem gyomorbajos?
nem vagyok dietetikus, se orvos, de szerintem ez nem így van.
-
Superkee
csendes tag
Sziasztok
Ev elejen kaptam egy 90s evekbeli Gaggia Classicot es hozza egy szereztem egy Graef cm 800 orlot. Apro javitasok es atnezes utan, 2 honappal a vasarlast kovetoen meg ismerkedes es probalkozas szintjen allok ugy erzem. Sikerult mar ihato kavet csinalni, viszont nem igazan tudtam konstans minoseget hozni. Az egyik problemam, hogy a lefolyasi ido eleg ingadozo ugyanannyi gramm kave (mm pontos merleggel merve) es daralas mellet. Van, hogy a kave 30 sec alatt megy le, de elofordul, hogy akar 20 vagy 50 masodperc mire lejon ennyi kave. Illetve amit meg eszrevettem, hogy neha csupan cseppekbe folyik a kave, van hogy nagyon vekonyan folyik. Mi okozhatja az emlitett hibakat?A tippem az lenne, hogy a tamperelesnel rontok el valamit. Probaltam a neten nezni tippeket a tampelesre, de valahogy egyik se valt be. Egy lehetseges megoldaskent a disztributor vasarlasan gondolkodok, az talan jobban eloszlatni a kavet es egy szintre helyezi es mar csak kicsit kellene tamperelni. Illetve meg amit itt a forumon olvastam, hogy a gyari kar lecserelese nakedre es uj szuro vasarlasa is segithet javitani a kave minosegen. Ezek segitenek a problemamon?
A valaszt elore is koszonom! :)
-
Bazsee71
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Annyit írnak róla, hogy 54 mm-es. Üresjárati fordulatszám 1050 rpm, gondolom azért így adják meg, mert terhelés alatt valamivel lassabb. Nem hallani amúgy, hogy erőlködne, világos pörköléssel presszó tartományban hozza az 1 g/s sebességet. Gyárilag ez a végállás, de megcsináltam a kalibrálást a videójuk alapján, így van benne még tartalék.
-
Bazsee71
őstag
Reggel beröffentettem az X54-est. Egyelőre csak a felépítésről pár gondolat, többit talán 1-2 hét múlva.
Szépen összerakott darab, igényes, masszív hatást kelt. Állítómechanika oké (nálam az AllGround az etalon), kijelző egyszerű és érthető, könnyen kezelhető, illetve számomra kellően halk is.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Gyakorlatilag igen, bár nem ez volt a lényeg. De ha a szádat / nyelőcsövedet nem marja végig, akkor a gyomrodnak fel se tűnik, ha egészséges a gyomrod. Ahogy írjátok is, nyilván ha valaki refluxos, akkor gondot okoz a kávé (de nem is írtam mást az előző hsz-ben sem), de ugye ez esetben nem a kávé a gond, hanem a reflux.
Hasonlóan ha valaki elvileg nem refluxos, de bántja a gyomrát a kávé, akkor jó eséllyel valami nincs rendben a gyomrával.A lényeg az lett volna, hogy ha valaki elvileg egészséges, de bántja a gyomrát a kávé, akkor célszerű kivizsgálgatni és utánajárni, mert egészséges gyomor esetén nem kéne hogy panaszt okozzon.
-
Zen42
tag
-
mutyi
senior tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Saját tapasztalat az, hogy igenis befolyásolja erősen a kávé a gyomrot és a refluxal küzdőket.
Amióta a 3 kávéról 2-re csökkentettem a napi adagot, továbbá éh gyomorra nem iszom kávét, azóta lényegesen kevesebbet ég, mar a gyomorszájamnál.
Így is ha 1-2 órával az edzés előtt iszok kávét, akkor a burpeezéskor és hasonló gyakorlatoknál erősen jelentkezik a gyomorszáj körüli égő érzés.
Szóval a csersav igenis basztatja a nyálkahártyát, főleg azoknál, akiknél felmaródás, stb van a gyomornál. -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
na ja.készülnek itt a tanulmányok úton-útfélen.
majd a gyomrom eldönti mi a jó neki. /utóbbi két évben is sok minden készült, azt érik meglepetések ország-világ népét.
/ -
billyjoe
csendes tag
Mai első próba:
Ezt már a kinuval, elsőre kb jó lett a beállítás. Annyit változatattam még, hogy ugyanúgy mint a robotnál, rá raktam a vízforraló peremére a tartályt, plusz az öntögetős előmelegítés, szerintem ez már elég. Az eredmény is jó volt, de szigorúan úgy kell nézni hogy ez egy utazó eszköz. Valószínűleg a 9B sokkal jobb eredményt adna, de nem is kerül annyiba. Egyelőre nem bántam meg. Kapni fog majd szigetelést, az mindenképpen adni fog az élményhez.
(senkit nem tévesszen meg a csésze, nem spriccelt pumpálás közben, csak az elején nem sikerült beletalálni) -
-
Daneeka
senior tag
9B-ből ki lehet hozni 1:3-at dózis csökkentéssel vagy akkor már nem fog működni rendesen?
-
roBEEsz
csendes tag
Épp a héten olvastam a kávé keserűsége és a gyomorsav termelés kapcsán, és ha lehet hinni a forrásnak, akkor elmondható, hogy az összefüggést semmilyen kutatási eredmény nem erősíti meg..
Elméletileg az adatok alapján a kávéra érzékeny, vagy refluxszal küzdő emberek körében nincs annak jelentősége, hogy étkezés előtt, vagy után fogyasztják-e el a kávét. Persze szerintem ez egyénenként változik, én pl. simán megiszom éhgyomorra, de ismerek olyat aki nem képes erre.
-
Cathfaern
nagyúr
Kávé - gyomor kérdéskörnél azért tegyük hozzá, hogy a kávé pH-ja 5 körül van, ember gyomorsava meg 1,5 - 3,5. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kávé nem bánthatja az ember gyomrát, mert nyilvánvalóan létező jelenség. Csak arra próbálok rávilágítani, hogy ha bántja, akkor valami háttérprobléma van a gyomor környékén. Nem a kávé okozza, az csak tüneteket vált ki. Emiatt s kávé elhagyása, nem üres gyomorra ivása, tejjel ivása a tüneteket megszünteti, de magát a problémát nem. Idővel felütheti máskor is a fejét, illetve rosszabbodhat is. Szóval célszerű utánajárni mi okozza.
-
iatti
aktív tag
válasz
beleriand72
üzenetére
esetleg egy kaviáros - libamájas szenyó előtte?
én nem iszok hajnalban se éhgyomorra. -
válasz
brumi1024
üzenetére
Köszi neked is a véleményt
Úgy érzem 9B lesz a befutó. Utazáskor kisebb kedvvel akarok kisérletezgetni, inkább a stabil, finom presszó kell
Továbbá kellően kis helyen elfér.
Hűtést nem érzem gondnak 2-3 adag lefőzése esetén. Szerintem rendelek egyet.
Kézi darálóból JE-Plus / J-Max jó lesz? Vagy érdemes más típus/márka fele nézelődni?
-
beleriand72
tag
áááá, az úgy nekem nem az igazi, szeretek szenvedni :-)
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
na, tessék, milliókat költünk hőstabil ufókra, erre kiderül, hogy a lexarabb termosztátos a legmegengedőbb. mini gaggiánál ezt úgy érem el, hogy hagyom a kart önállóan dolgozni és közben folyamatosan felöntöm a tartályt hidegebb vízzel? gc-nél meg úgy, hogy leveszem róla a rézcsövezést?
(csak hülyülök, unatkozó vénember lettem, amióta nincs upgraditis, csak kávézás
) -
sz.zs.
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
A QM is hasonló, én 93 fokos termosztátot tettem bele, így 88-98 fok között kapcsolgat. A hülési fázisban 93 foknál indítom a csapolást, így visszaesik közben 86-88-ig, majd attól függően, hogy milyen hosszú a csapolás, vagy elindul vissza felfelé, vagy nem.
-
törölt tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Tej?
-
WarLock07222
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Bruminál van a válasz. Viszont ugyanezt pl. a Robot is (de a Flair is) tudja már a felépítéséből / működési elvéből fakadóan és mostmár kezdem azt sejteni, hogy emiatt annyira megengedő mindenféle varázslás nélkül a Robot és ezért (is) van vele az embereknek szinte egyöntetű sikerélménye.
-
beleriand72
tag
Nekem hajnalban napindításnak munkahelyen az automatás szétüti a gyomromat (természetesen éhgyomorra), néha segít a Gaviscon. Ezután a délutáni 2-3 Gaggiás világos dupla vagy filter már meg sem kottyan.
-
Warloo93
tag
Nincs valakinél egy új EVO kés, és megszabadulna tőlle? Nem tudok szlovákiára rendelni csak az E típust találltam.
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
A hőmérséklet ejtést eszpresszónál csinálod? Mivel?
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ha kiszolgál annyit, akkor biztosan. Én a szerkezetét néztem egy ábrán, ami nem keltett bennem töretlen bizalmat.
Mennyi idő alatt csinálták azt a 10e+ használatot? -
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Pont a fordulatszám miatt lettem volna kíváncsi. A Niche-ben ugye az alacsony fodulatszámot mindig kihozzák mint pozitívumot, de ezzel kapcsolatban mindig szkeptikus voltam. Merthogy szerintem egy akkora darab acélt mint a Kony kése képtelenség single dose esetében felhevíteni.
Sajnálom, ha nem bírod a koffeingyűrődést és mélyen átérzem a problémádat. Egészen a közelmúltig 4, de akár 6 dupla is lecsúszott most meg már dupla adag vérnyomáscsökkentő mellett is max 2-t merészelek. Már említettem korábban az okát és azóta csak rosszabbodott a helyzet.
-
-
brumi1024
veterán
válasz
koxkids
üzenetére
Hát ezt igazából neked kell eldönteni. Nekem tetszik, hogy a 9B "fix profillal dolgozik" (E61-en tudok játszani), és ha megvannak a megfelelő alapanyagok, akkor elég stabilan ugyanazt tudja egymásutánban is. Illetve számomra előny volt még, hogy hordozhatóbb, mint a Robot, pláne hogy egy kis gázégőre is fel lehet dobni. Összességében nagyon bevált, 2 hete pl 2 héten át csak azt használtam, nem untam meg, pedig reggel és délután is 2-2 presszót csináltam vele. De a Robot/Flair is nagyon jó választás, attól függ mi a cél.

-
billyjoe
csendes tag
Picopresso első tapasztalatok:
A kávé Casmo La Claudina espresso pörkölés (étcsoki, ringló). Kb 16.5 grammból kb 40 gramm. Az NZ-n kb 3 pöttyel kért durvábbat mint a Robot, de még mindig túl finom. Alapesetben az a jó, ha 8-10 pumpálás után megjelenik a kávé, majd 10 mp előázatatás és utána szép egyenletes pumpálás (kb 1 másodpercenként). A harmadiknál kb 12-13 pumpálás kellett.
Maga a workflow élhető, elő kell melegíteni a tartályt, közben daralás, wdt, stb, majd lobogó vízzel kell felönteni (kicsit hasonlít mondjuk a flairhez). Plusz a csészét is érdemes előmelegíteni, mert elég langyos a végeredmény.
Amit még meg kell említeni, hogy kell majd rá valami szigetelés, mert a harmadik shotot konkrétan kesztyűben pumpáltam
Na de maga a kávé. A harmadik már egész jó volt, minimális keserével (túl finom őrlemény), de szépen hozta az ízjegyeket. Testességben, selymességben és édességben elmarad a Robottól, de az ízjegyeket talán picit jobban ki lehetett venni. (most még nem is fair a Robothoz hasonlítani, hiszen azt már másfél éve használom)
Ugyan ez csak az első benyomás és finom hangolni kell még sok mindent, de az elég meggyőző hogy egy casmoból korrekt kávét készített. Már csak az a kérdés, hogyha megtalálom a tökéletes daráló beállítást, akkor vajon elég lesz-e neki az egykörös előmelegítés. Folyt.köv. -
mutyi
senior tag
Pascucci kávéból melyik a leginkább olaszos, autentikus, amely csokis, kakaós ízvilágot takar?
A Brasil mono origine ilyen lehet?
Szeretem ha a babszemek kissé olajosak. -
sz.zs.
őstag
válasz
Zen42
üzenetére
Ugyan az összehasonlítás a késekről, nem a gépekről szól, de ha a Kony viszonylag széles presszó tartományát ( sokkal precízebben állítható őrlemény finomságát ) valahogy át lehetne ültetni a Majorba, nah az lenne a csúcs daráló számomra.
Ebből a szempontból a heycafé is jobb a majornál ( más az állítótárcsa menetemelkedése ), viszont sepregetés - ráindítás szempontjából a c késes major a legkényelmesebb, kicsit vizezve a babokat konkrétan ráindítani nem, sepregetni alig kell. Ezt nézve a Kony a mély, szűkülő garata miatt valami pumpát igényelne, csak ennél nálam mindig ott van a félelem, hogy olyan helyre fújom be az őrleményt ahova nem kellene hogy bejusson. -
WarLock07222
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nálam azt hiszem, hogy eddig csak filter pörkölés fordult meg tőled, legutóbb novemberben a Siren és a Squid. Leginkább a Squid esetében volt az utóízben valami, amire nagyszerű megoldást jelentett a hőmérséklet ejtése. Onnantól (szinte) bármilyen aránnyal okés volt nálam 1:2.2 és 1:8 között. Ugyanez egyébként V60 esetén is segített, egy forró blooming, majd hűvösebb folytatás formájában.
-
Bazsee71
őstag
válasz
rastacsz
üzenetére
Nem feltétlenül ez a legjobb recept, csak egy stabil, működő beállítás. Ezen felül azért mindig eljátszok a nyomásprofilozással, csak így legalább van egy biztos alap.
Őszintén szólva nem emlékszem már, hogy filtereztem-e a ZM késsel, tippre azt mondanám, hogy nem.

Viszont egyszer meander fórumtársnál összeeresztettünk pár kézit (Lido, Kinu, Comandante), és arra emlékszem, hogy a végén azért csak átdobtunk egy adagot a ZM késes Royalon, és elkente az összeset (ott és akkor, azzal a kávéval, 3 hobbi kávés arc szubjektív véleménye alapján). -
rastacsz
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ezt a receptet elmentem. Filtereket pedig nézem.
Neked a majort a ZM késekkel filterre sikerült anno belőni? Láttam, hogy te is kérdezted, de neked sem jött válasz
@WarLock07222
Ez a keserű, csonthéjas mag jelleg megvolt már a téeszes kávéknál is, de talán még korábban is, amire cseresznye íz volt megadva.
Múltkor kaptam huehuetenango-t, megörültem, de le is tört a lelkesedés, mert közepesen-szenessötét pörkölés volt (jó, dél olaszhoz képest biztos nem volt sötét) atc forgalmazásból. Eszembe jutott, hogy az egyik kedvenc kávéd és lecsesztél, mint a pengős malacot, hogy szenvedtem vele. Ezzel nem szenvedtem, langyos-meleg vízzel is füstös-karcos ízek. Zéró gyümölcs.@sz.zs.
Nincs kisebb/single kosár?
Ilyen szempontból örülök a flair "kicsi" töltetének. Viszont nem nagyon lehet nagyon hosszúakat tolni vele. -
Bazsee71
őstag
válasz
Cathfaern
üzenetére
A magunk részéről tudok nyilatkozni, anno több hónapig kerestük azt a gyártót, aki kis mennyiségre (10.000 db) is vállal egyedi tasakot, és ezzel a kialakítással volt elérhető. Meglepő, de a zip lock és a szelep együttese eléggé megritkította a mezőnyt.
WarLock07222: a cuppingon kívül egy szándékosan egyszerű metódussal tesztelem az espressokat: Bestprotect szűrőből víz, 1:2,3 körüli arány, 30-35s alatt, 8 baron. Így - nálam legalábbis - jól működnek, 1:2,7 körül már inkább filter pörköléssel érdemes próbálkozni, egy combosabb előáztatással,
-
Warloo93
tag
-
sz.zs.
őstag
válasz
Zen42
üzenetére
Nem bííírok már minden alkalommal 2 kávét inni
De miután a Niche-t anno azért adtam el, mert a 151C sokkal jobbnak bizonyult, valszeg itt is az lesz, hacsak nem számít ízben a(z esetlegesen) más fordulatszám ?! Jah és a Kony-ban jelenleg egy kitudjamilyen állapotú kés van. -
Warloo93
tag
Sziasztok.
Mitől lehet minden presszómban, ilyen egységes kesernye, mokkás szerű izé? Próbáltam a hővel lejjeb menni egészen 88fokig(víztéríttő lyukban ugyan az a hőmérséklet mind a piden) de mindig ott van. Közepes pörkölés, semmi szén. Őrlő egy mazzer SJ kitudja milyen állapotú késekkel és egy rézcsöves baby. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
rastacsz
üzenetére
"Erre sokkal jobb a warda, impresso csomagolása, azaz a szélesebb-laposabb , mintsem a keskeny-magas."
Van amúgy valami oka, hogy elég sok pörkölő használ olyan zacsit aminek nem a tetején van a nyitó, hanem az oldalán? Felhasználóként ezekkel mindig csak a macera van, önteni is egyszerűbb azokból amiknek a teteje nyitható.roBEEsz
"Most csak ahogy van zártam, plusz ment bele egy extra simitozacsisba es irany a spejz holnap reggelig."
Én azt is el tudom képzelni, hogy a hideg spejz -> meleg szoba -> hideg spejz váltás se tesz jót neki. Ugye kondenzálódás probléma, hőmérsékletkülönbség és páratartalom függvényében szerintem itt okozhat gondot. Én amit használok azt szobahőmérsékleten tárolom már, csak ami vár a sorára az van a spejzben (nyilván az is működik, hogy hidegben méred ki és csak azt viszed be a szobába amit rögtön felhasználsz). De nem végeztem összehasonlító tesztelést, szóval lehet ez kevesebbet számít, mint gondolom. -
sz.zs.
őstag
-
rastacsz
tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Ja, azt elfelejtettem, hogy a zacskóból a kávét egy ideje kanállal szedem ki, nem pedig öntöm, így egy leheletnyivel tovább bírja. De ez lehet erősen placebo is.
Erre sokkal jobb a warda, impresso csomagolása, azaz a szélesebb-laposabb , mintsem a keskeny-magas.
(Szerk.: a szemes kávé és a zacsiban lévő levegő hőingadozása a kávéban lévő gázokat is meg tudja "rángatni", ezért sem jó a hideg-meleg tárolás váltakozása)Kéretlen-kelletlen, de most bontottam egy november 29-én pörkölt roastopus starfish espresso pörkölést, ez a Bombe - Etiópia, száraz feldolgozás. 3 ricnivel durvább őrleményt kíván, mint az előző roastopus seahorse espresso, koa - Nicaragua (dec. 01. pörkölés)
Egységesen volt tárolva (2-3 hétig 20-21°C, saját csomagolás, bontatlanul. Azóta pedig simítózáras zacsiban hűtő aljában, rekeszben.)
A starfish nagyon szépen hozza az őszibarackot, a szamóca kicsit elmarad, a bergamott pedig utóízben van.Viszont hosszabb aránynál egy szárazabb, barackmag, meggymagos kesernyés íz jelenik meg, a starfishnél 1:2,7 fölött már ott van, 1:3-nál pedig erősebb. Ezt már november óta megfigyeltem, több kávé esetén is ott van, más-más aránynál jelenik meg. A víz is változott, a pörkölő is, a kávé meg végképp. Sőt, a 151B késsel is volt, most az F-fel, és a tesztelt super jolly, valamilyen, jelzés nélküli késénél is.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Köszi a hasznos információkat!
Jelentem, hogy nyílt a közel egy hónapos P&Y Choco Madness, és brutál jó pressot húztam belőle. Gyanítom, hogy a harmadik zacsinál a levegő kinyomkodása vághatott oda a baboknak.. Most csak ahogy van zártam, plusz ment bele egy extra simitozacsisba es irany a spejz holnap reggelig.
@PeterAgos ez az ötlet tetszik! Gyanítom, hogy sok esetben amire itthon már húzom a számat, az ütné a környékbeli kávézókat. Majd referencia gyanánt iszok az automata gépből is (mióta megvan a karos setup rá sem néztem)
-
Zen42
tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Ja, űbergonosz vagyok mert "a mester" zacskóin rosszak a szelepek kivétel nélkül? A dolgot bárki ellenőrizheti, ha meg idegelik a tények az az ő baja. Szerintem János (Kapucziner) ha olvasta, megnézi és a következő zacsikkal már nem lesz probléma. A "mester" viszont hőbörögni kezd szokása szerint. Nem véletlenül tűntem el a fórumáról nem sokkal azután, hogy létrehozta. Elviselhetetlen volt az a hülyeségáradat és a cenzúra amit produkált.
-
rastacsz
tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Megveszed a kávét. Simítózáras zacsiba bevágod. És vagy berakod a hűtő azon rekeszébe, ami nincs nyitogatva, vagy a fagyasztóba.
Fa bontod a csomagot, akkor a már fél-egy napja szobahőn (vagy azon a hőmérsékleten, ahol a megkezdett zacsi van, míg el nem fogy) tartod, bontás nélkül. Különben a pára a hideg szemeken lecsapódik. Rosszabb esetben megszívja magát és te is megszívod, betapad a kések közé. (been there done that)
Ha kivetted a hűtőből /fagyasztóból, már nem megy vissza.
Nem nyomkodjuk ki a "levegőt", a zacskóban más a kávét körülvevő gáz összetétele, mint a zacsin kívül. Kinyomkodás majdnem olyan nyerő, mint a kiöntve, egy nyitott tálban tárolni.
Fagyasztás után páran arról számoltak be, hogy gyorsabban tud dögleni a kávé, de ez nem tudom, volt-e dupla csomag tesztelve.@this_is_why
Miért akarsz elkölteni sok pénzt, hogy utána vegyél egy használt, jobb őrlőt, olcsóbban, ezeket pedig nagy(obb) bukóval eladd? De kinek mi...@PeterAgos
Igen, erre kiváló egy nagyon másmilyen csomag kávét tartani, ami arcon tud csapni. (pl nekem van egy alza, ami nem jött be, vmiért eléggé sötétre pörkölték és a füstös ízek dominálnak erősen) -
PeterAgos
csendes tag
válasz
roBEEsz
üzenetére
Nekem volt egy tapasztalatom - bocs, ha elsőre butaságnak tűnik. Rájöttem, hogy az ember alkalmazkodó képessége rendkívüli, a jót is hamar megszokja. Ezért, amikor kétségeim vannak a babokat illetően, akkor elmegyek a sarki fagyizóba kávézni (finoman szólva közepes alatti, igazi fekete leves), utána másként kóstolom az otthonit. Ez olyasmi, mintha a Forbes lista szereplői elmennének egy hétre operátornak valamelyik multihoz.
-
this_is_why
csendes tag
Sziasztok! segítséget szeretnék kérni őrlő választásban.
Kizárólag eszpresszóhoz keresek őrlőt, 3 versenyző van talpon:
- Fiorenzato F4E Nano
- Eureka Mignon Specialita
- Macap M2E - ez viszonylag új, digitális adagolós ez is márÁrban kb. hasonló összegért beszerezhetők. Nagyobb, meg használt gépek nem érdekelnek. Köszi
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Még igencsak zöldfülűnek tartom magam az otthoni pressozásban, de arra hamar rájöttem, hogy a kávé frissessége egészen új szintre emeli az élményt.. Ennek a felismerésnek köszönhetően az egyszeri 1 kg-os rendelést felváltotta a 4x250g, főként sötétebb pörkölés vásárlása (P&Y CM, Warda alap szortiment)Az első zacsi általában szupersztár, bármiféle probléma nélkül..és különösebb probléma még talán a másodikkal sem volt.. Viszont mire eltelt bő 3 hét és megnyitottam a bontatlan harmadik zacsit, már nem ugyanaz a látvány fogadott a nakeden és ízben is éreztem, hogy valamivel halványabb.. a negyedik zacsi ma kerül kinyitásra..
Ezt a szériát úgy tároltam, hogy nyitás után egy + zacsiba tettem őket és mindkettőből kinyomkodtam a levegőt + hűvös spejz..
Jelenleg abba gondolkodok, ha holnap megérkezik a friss szállítmány, hogy kettő mindjárt ahogy van megy a fagyóba, vagy esetleg egy plusz zacsival kiegészítve.Azt hallottam, hogy a fagyasztásnak is lehet némi hátulütője.. Erről tudtok valamit? Nem gáz ha nyitogatva van a fagyasztó? Várnom kell míg kiolvadnak a babok? Ha nem így, akkor hogyan kéne tárolnom?
Kösz-kösz!
-
stereofan
tag
válasz
degec
üzenetére
ha van keret ezek nagyon jó gépek amiket említettél, ezen kívül ami hasonlóan jó minőség: grimac, spinel, la piccola sara.
vannak olcsóbb/egyszerűbb típusok is: la lollina
-
rastacsz
tag
válasz
Zen42
üzenetére
Ezt csak most olvastam.
Ilyent nem szabad írni. Vagy írd meg az előzményeket is egyben, mert visszaolvasni luxus, miszerint te azt gyanítottad, hogy mindegyik szelep átereszt befelé is (vagy mi volt a pontos felvetésed), különben jön a szrvihar, hogy itt leszólják a mestör portékáját... És a ph-n milyen gonoszság folyik. Igen, a milyen procit vegyek topikban IS csak leszólják őtet. E!
Szegény topiklakó ismerősei meg őrlődnek, hogy kin ér röhögni.
-
degec
senior tag
-
válasz
brumi1024
üzenetére
Köszi nektek!
Hordozhatóság szempontjából a 9B jobb lenne
Együtt tudok élni a hűtéssel, évi pár alkalom lenne a 3-4 fős főzés, javarészt csak 1-2 adag menne.
Flair is jó lenne mert könnyen szétszedhető, de a vízhőfokkal játszani kell, bár ugye van előnye is, hogy “profilozható”, ellenben a 9B-vel ami mindig ugyanazt az eredményt hozza.
Neked amúgy mi a véleményed 9B-ről, ha már hosszabban használtad?
Ahogy nézem lehet rendelni bármilyen alkatrészt, talán sok garanciális probléma sem lehet vele, masszív szerkezetnek gondolom. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
billyjoe
üzenetére
Picopresso tapasztalatokra kíváncsi leszek
Szemezek már vele egy ideje, ideális kiegészítője lenne a "nagyrészt filterezek, de néha még is jó lenne egy espresso" vonalamnak: jó áron van, review-k szerint espresso képes, és könnyű elpakolni a szekrénybe amikor használaton kívül van 
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
qvik27
üzenetére
Persze, komoly hőt tárol és forró. Ha óvatlanul kezeled, könnyen okoz égési sérülést. Azonnal le kell hűteni. Előfordult, hogy terepen használtam, de előtte bekészítettem egy 5 l-es kanna hűtő/mosogatóvizet. A Brikkát sem volt érdemes főzés után fogdosni. De van annak varázsa, hogy a világ végén is jó kávét tudsz inni. /Egyszer a helyi zöldséges cimbi sóhajtozott, hogy de inna egy finomat... 5 perc múlva ott rotyogott a furgonja hátuljában a 9B és valóra vált a kívánság./ Én ezért ugrottam bele a vásárlásba. Viszonylag ritkán használjuk, de akkor nagyon (...jót tesz a boldogság-faktoromnak).
-
Zen42
tag
válasz
paljoc
üzenetére
Mondjuk az se normális aki a zacskó kinézete alapján vesz kávét. A célom pont az volt, hogy rámutassak, hogy sajnos a szelepek elvárható működése a mégoly tetszetős vagy jó minőségűnek gondolt zacskókon sem garantált. Attól, hogy a te zacsijaidnak vékonyka az anyaga, még lehet rajta jó a szelep, amúgy pedig a szigszalag és a postásgumi megoldanak minden problémát.
Ha jól sejtem, hogy melyik az említett "másik fórum", onnan majd' egy éve töröltem magam megelőzve a bannolást.
Egyébként meg Parcinak van igaza. (#116283) -
brumi1024
veterán
válasz
rastacsz
üzenetére
Próbáltam Flairt, Robotot és 9B-t is hosszabban, sok egymásutáni shotra a Robot a leginkább alkalmas, olyannyira, hogy egy legénybúcsút is bevállaltam vele (15 fő).
koxkids: Nem nagy dolog a lehűtés, hideg víz alá kell tenni egy ideig az egészet, anélkül egyébként sem lehet szétszedni. Nem ez a legalkalmasabb több shot készítésére, de nem megoldhatatlan.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Szinte új, ABUS AirDrop MIPS sisak (szürke-zöld) L-XL eladó!
- Dji Goggles 3 garanciával/ Neo2, Neo, Avata2, Mini 4 Pro, Air3 / Dji Beszámitás lehetséges
- DJI Mavic 2 Pro drón +táska +szűrők +landing pad
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- DJI Neo 2 Digital Transceiver/ Új, Garanciás Eladó
- Dell Latitude 5330 - 13,3" touch, i5-1245U, 16GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- LG 27UP850K-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
ki tudja. most meg dobtam egy adag pacalt főt krumplival, rá egy 35g-os presszót. hát most se valami fain a gyomrom. lehet át kell mennem fényevőbe.

majd a gyomrom eldönti mi a jó neki. /utóbbi két évben is sok minden készült, azt érik meglepetések ország-világ népét.
/

. Szobahőmérsékleten +-1 fok eltérést mutatnak egyébként, jól meghülyített.