Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Házimozi haladó szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Milyen széket vegyek?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Vezetékes FEJhallgatók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pbalint
csendes tag
válasz
Toobee #117499 üzenetére
Kösz!
Ez egy sima Flat, a MAX kistestvére, Mythos méretű késekkel.
Abból is a Sweet fantázianevű kés, ami 1:2-1:3 arányú presszóra jó a gyártó ajánlása szerint.
Kivártam, októberben volt az elővásárlás, és múlt héten érkezett meg, csak időm nem volt még foglalkozni vele. -
HSM
félisten
"Az épp a CuZn40Pb2"
Így igaz. Én pl. ezért kerültem el a 2.5decis boileres Leliteket ami ugyanez a CW617N ötvözet felül is, és preferáltam a 3deciseket, utóbbi OT57-free-lead brass "CW510L", amiben maximum 0,2% kerülhet. No, meg ezért hajtom újkora óta vízkövet nem képző, bázikus vízzel, ha nem kell savazni (és a víz sem savas), az is szvsz segít az ötvözetben tartani a potenciálisan káros anyagokat és épen tartani a felületkezeléseket.
Aztán persze lehet majd meglepődök, ha egyszer szétszedem, de ami tőlem telik megteszem, hogy rendben legyen és rendben is maradjon. -
Bdanyy
addikt
Sziasztok!
Észak illetve kelet pesten + agglomeráció melyik kávézókba érdemes ellátogatni? Budai oldalon a This is Melbourne mindig jó volt, de azon kívül csak a belvárosban ismerek helyeket.
-
stereofan
tag
175-ért jó àrban van, nem?
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy új mérlegre. A Hario VST és a Timemore Black Mirrort néztem ki. Van bármelyik ellen bármi kifogás vagy mindegy melyiket veszem?
Presszóhoz és V60-hoz használnám.Köszi!
-
RetepNyaraB
veterán
Kapucniban megint van Modica blend, akinek múltkor teccett esetleg (mint nekem pl.)
Nagyon jó árban van, a mai ínséges időkben pláne.
Alapvetően nekem (észak)olasz dizájn - persze mocsári robuszta nélkül, de van benne egy kicsi etióp, gellernek. A meghatározó szirupos, csokis miegymás rumos meggyel egészül ki és kis gyümölcslé is felsejlik a távolban. Elég nehéz elrontani, ristrettonak pl. nagyon üt, de mondjuk cortadoig tejjel sem lehet tönkretenni. Nyilván elmegy flatwhite-nak is, csak az érdekesség kopik le róla.
Na. Ennyit a spamről. -
rastacsz
tag
válasz
Rush77 #117485 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_116151-116151.html nem ezt keresed?
Amúgy mi ez a Sanremo dömping itt Magyarországon? Szegedre is pont lepottyant egy
A third wave kávékkal mi a stejsz? Misel nem volt elégedett? Vagy őt nem lehetett kávéban fizetni, mint a programozókat? -
SoundON
tag
válasz
Eugene Roe #117476 üzenetére
kérem?
...bocsi én elvesztettem a fonalat -
Eugene Roe
őstag
válasz
SoundON #117474 üzenetére
Szerintem inkább ad el lakberendezőkön keresztül olyan kőgazdagoknak klasszikus kinézetű és felismerhető gépeket, akik sosem fogják használni évi 20 ezres darabszámban 200%-os haszonkulccsal, mintsem kezdjen el verekedni 10db 10 alkalmazottas (költői túlzás) garázscéggel újabb évi 20 ezres eladásért, egy hiperválogatós társaságba úgy, hogy esélye nincs uralni a piacot.
-
SoundON
tag
válasz
Eugene Roe #117471 üzenetére
...de az nem veszi meg aki pont a felsorolt okok miatt inkább Slayer, Synesso, SanRemo, DallaCorte, Astoria, Decent gépre költi a pénzét
-
VST rendelésből lesz vmi?
-
SoundON
tag
válasz
Bazsee71 #117466 üzenetére
Sajnos tegnap nem volt. Így is örültem hogy Kálmán odaengedett a tényleg 0km-es géphez. Csoda hogy egyáltalán be tudtuk kapcsolni
A szervizparákat persze nem tudom, a felsorolt gépeknél sem.
Talán a LM amit kb tudnék hogy mi várható tőle.Nekem ez azért is tetszik mert tudásban már azért kezd egy kicsit közelíteni egy Decenthez, de mégis csak egy 20-30kgos vas.
Sajnos ezt a tudás egy 10-15éve fejleszett GS3MP vagy Strada EP nem tudja. Nem is értem ott miért nem fejlesztenek!!?? -
ribarszki
őstag
válasz
Eugene Roe #117468 üzenetére
Ha most kellene gépet vennem, és tejes ital miatt fontos a DB, (látva az árak alakulását) gondolkodás nélkül, azonnal megvenném ennyiért. Ahol egy Lelit Elizabeth, Mara a fél millát veri, ott egy ilyen Sage DB gép best-buy.
-
Bazsee71
őstag
-
SoundON
tag
Ma volt szerencsém kicsit nyomkodni és méregetni egy 0 óra 0 perszes SanRemo You [link] gépet frissen bekapcsolva. Bár még csak az olasz gyártó ismeri hogy pontosan hogyan működik, de még így is nagyon tetszett, könnyen rá lehetett jönni hogy merre az arra.
Egy 20-30kgos gép mégis 3-5perc után hőstabil tudott maradni a kilépő víz csapolás alatt. Bár egy offsett állítás majd ráfér ha bemelegedés után is ennyi (5perc után kb 3-4C fok volt) lesz az eltérés a kijelzett és a valós kilépő hőfok között. Max gázon 100g/10mp vízhozamot tudott (ami kb GS3MP, Linea Mini) Tök jól működik az érintőképernyője a vastag védőfólián keresztül is. Szépen halkan megy a roto és a padle vezérlése pont jól vezérelhető, mint egy Strada EP. Jó a gőz bár 3perc után még kicsit vizes volt. Szuper a beépített lámpa is. Ha a wifis dolgokat szépen kigyúrják és jó lesz hozzá az app is és még egy mérleggel is el fog tudni beszélgetni, na akkor ez all in
Ja és bár ezeken a fotókon nem látszik, de szerintem nagyon szép gép! -
SoundON
tag
válasz
brumi1024 #117460 üzenetére
Amit Te modasz az a "sokságos". Az egységes azt jelenti hogy egyféléből van sok. A fine egy teljesen más kategória. Lehet rossz a példa de ha a kenyérszeletelő tökéletesen egységes vastagságú szeletekre tudja vágni a kenyeret attól még lehet sok a morzsa. A másik késnél kevés a morzsa de valamiért nem lesznek azonos vastagságúak a kenyér szeletek, mert becsípi a kenyér húsát és girbegurba lesz, tehát nem lesz egységes. És ezek pont fordított ötvözete is igaz lehet. Hogy melyiket okozza késprofil, melyiket a késprofil pontos megmunkálása, vagy a forgási sebesség, vagy a tengely kotyogása, vagy a be nem járatott kés és még sorolhatnám, na azt szerintem senki nem tudja
-
rastacsz
tag
Ó, csak az ssp érthetetlen, látszólag logikátlan, csak és kizárólag adott őrlőhöz érvényes elnevezése a téma [én már feladtam]
Ja, lab sweet ssp-vel kapcsolatban vannak már tapasztalatok, vagy senkinek sem sikerült még bejáratni? -
brumi1024
veterán
válasz
WarLock07222 #117458 üzenetére
Ott se jon ki a matek, mert hogy lehet egyseges meretu, ha kozben sok a fine?
Egyseges meretu, ha szetvalogatom meretenkent?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222 #117458 üzenetére
Mire gondolsz konkrétan? Eddig csak olyat láttam, hogy "jobb lesz tőle a kávé, csak nem éri meg a macerát".
-
WarLock07222
tag
válasz
brumi1024 #117456 üzenetére
De a szemcseméret uniform darabonként, nem pedig az eloszlás függvény
Mondjuk teny hogy egyértelműbb lenne homogén méretűt mondani rá.
@Cathfaem, nem szükséges kipróbálnod mert mások már megtették korábban YouTube-on, hogy mi történik egy szitált adag őrleménnyel a V60-ben.
-
PpenoO
őstag
Korábban is észrevettem már, hogy egy egy shot a Mini Gaggiaból (kevert DM víz 0,8 0,2) fás ízű lesz. Most nem volt lehetőségem egy hónapig használni a masinát, viszont a tartályt előtte teljesen feltöltöttem. Most már a második féle kávéból húzok és szinte ugyanolyan fás ízt kapok. Létezik, hogy a víz kémiája változik egy hónap állás után annyira, hogy elrontja a drága kis kávémat?
A szutyok Iberitalra nem gondolnék mint hibaforrásra, mivel kotyogósba a kávék hozzák az ígért ízvilágot csapvízzel is (amennyire egy kotyogós hozni tudja).
-
brumi1024
veterán
válasz
WarLock07222 #117453 üzenetére
Ezek a kések abban jók, hogy a szemcseeloszlásnál az a csúcs magas, ami a cél tartomány.
Ami pont az ellentete a uniform jelentesenek. A kockadobasnak van uniform/egyenletes eloszlasa, mert minden erteknek egyenlo a valoszinusege. Tehat ha valami uniform, akkor nincsenek csucsok.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222 #117453 üzenetére
Na de pont azért jó, hogy "a szemcseeloszlásnál az a csúcs magas, ami a cél tartomány", mert annál kevesebb minden más méret, beleértve a túl nagy és a túl kicsi (fine) méreteket is. Én nem igazán látom, hogy filternél miért lenne jó a fine. Az ideális az lenne, ha az összes szemcse egyméretű lenne (de nyilván ez nem reálisan kivitelezhető). Pedig akkor 0 a fine.
Egyébként ilyen téren igenis nem következetes (vagy legalábbis köznyelvi értelmezésből kiindulva könnyen félreérthető) az SSP elnevezése, ugyanis amit ők "high-uniformity"-nek hívnak az több fine-t ad, mint a "unimodal"*. Ugye a "unimodal" utal arra amit te mondasz, hogy a hagyományos szemcseméret eloszlással ellentétben (aminek van egy kisebb csúcsa kisebb szemcseméret tartományban, főleg kúpos késeknél), ennek csak egy csúcsa van.
* persze nyilván a "Ultra-Low Fines" kifejezés elég egyértelmű, ezt aláírom, csak akkor megint valami újféle elnevezésről beszélünk, amit sehol máshol nem használnak, csak egy szériánál
-
WarLock07222
tag
válasz
Cathfaern #117450 üzenetére
Nincs ebben semmi konfúz szerintem, kivételesen. Egyszerűen az, hogy valami uniform őrleményt ad, az nem implikálja azt, hogy kevés fine is van mellé. Illetve az se igaz, hogy a fine rosszat tesz mondjuk a V60-nek. Ezek a kések abban jók, hogy a szemcseeloszlásnál az a csúcs magas, ami a cél tartomány.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222 #117446 üzenetére
Oké, akkor végképp feladtam hogy megértsem az SSP kések elnevezési logikáját
Remélem Fellow Ode v2.0 kése végre használható lesz, aztán akkor nem is kell ezzel foglalkoznom...
-
válasz
Melorin #117447 üzenetére
Én egyfajta kávéval játszanék a helyedben, a folyamatos cserélgetéssel esélytelen megtanulni. Vmi olyannal, amilyen ízt keresel. Ha a GetUp! iszonyú keserű (főleg úgy, hogy a kotyogós valszeg szénné égetett eredménye ízlik), akkor nem jól csinálod: túl sok a hő vagy túl finom az örlés vagy lassú a lefolyás.
-
válasz
Melorin #117447 üzenetére
milyen kávét ittál mondjuk kávézóban ami ízlett? A savasabb vonal tetszene, csak otthon nem jön össze, mert citromlé, vagy a kesernyne jobban adná?
Én őszintén nem tudom milyen az ihatatlanul keserű, 1:1 45s mérgekbe is belekóstoltam amikor még nem volt meg az őrlő beállítás, azokra sem mindig mondtam hogy ihatatlan, sőt.. de ha savas, tényleg menj feljebb 1:3 arányig.A PID tuti hogy jól mér? Néha ez is előkerül, hogy mennyi az offset, lehet, hogy 102 fokon kellene nyomod.. (nálam az kb 95)
szerk.: kicsit közelebb laknál, már írtam volna PM-et hogy átmegyek segíteni
-
SoundON
tag
válasz
fragola.6035 #117435 üzenetére
így így
a pisztáciafagyinál sem mindegy hogy a pisztácia mikori szüret és hogy közel-keleti, amerikai, vagy klasszik szicíliai termésből készült -
p.lac
tag
+1 qvik27-re
Ez ilyen egyszerű, nem kérdés a kérdés.
-
Melorin
addikt
válasz
Krajcsi #117433 üzenetére
Ma reggel kipróbáltam, hogy forró karba őrölök és nem kocogtatom, ütögetem, csak a fogpiszkálóval tűntetem el a púpokat, majd egyből tamperelem.
Ugyanaz az eredmény, savanyú a kávé.
Ráadásul így, hogy nem ütögetem, túl gyors volt a lefolyás, finomabbra kellett vennem a darálót, már csak 9 ricnyire vagyok a kések összeérésétől.
Ja, és természetesen továbbra is lyuk van a pogácsa tetejében. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222 #117426 üzenetére
"Az SSP kések (egy jelentős része) pont, hogy sok fine-t termel."
Ha az SSP brew kések sok fine-t termelnek, akkor mi termel kevés fine-t? -
zolnagy
őstag
válasz
#69379456 #117434 üzenetére
Én biztos nem hagynám annyiban. Ha újonnan vetted, akkor garanciális és ez nem normális működés. Biztos van valami leírás hozzá, hogy hol kéne espresso őrleménynek lenni. Ha ez nem teljesül, akkor nem teljesíti a saját specifikációit, így kérheted a javítást, vagy cserét sztem.
-
fragola.6035
aktív tag
Holnap nyit a SIRHA a Hungexpo-n. Ha sok kávét nem is, de rengeteg féle csúcsminőségű pisztácia (és más) fagyit lehet kóstolni.
-
#69379456
törölt tag
Köszönöm a tippeket a problémával kapcsolatban, a vizet és az elkészítési hibákat ki tudtam zárni.
Az őrlőnél vettem észre, hogy elég erősen adja munka közben azt a bizonyos ciripelő hangot, szakaszosan, mintha nem lenne egy vonalban a két kés. Ami furcsa, hogy már elég hamar adja a hangot, olyan beállításon is, ahol durvább az őrlemény, kb 15 mp alatt jön le a kávé. Ha szűkíteni probálok az őrlőn, akkor még hangosabban sikít. Szóval az a gyanúm, hogy a pontatlan kések miatt nem konzisztens az őrlemény és ez okozza a furcsa, ízhibás italokat.
Most azt kellene kitalálnom, hogy youtube videók alapján belekontárkodjak e hogy beállítsam a késeket. A gép 9 hónapos, de az eureka kereskedővel nem szívesen mennék bele értelmetlen vitába a szervízről, hogy él e a garancia kés kopás esetén is, esetleg létezik más szervíz, ahol javítható a jelenség. Vagy vegyek másik őrlőt. -
én ott tartok, hogy ha french press-szel tudok olyan tejhabot csinálni, amivel egyáltalán lehetne mintát rajzolni, már örülök
mondjuk az sem segít, hogy nem iszom tejjel, csak vendégeknek próbálkozom
de ebbe is rengeteg türelmet és gyakorlást bele kell tolni, hogy stabilan meg legyen minden mozzanat..
-
-
válasz
Melorin #117422 üzenetére
nekem legalább 3-4 hónap volt, mire tudtam kb értékelni amit készítek, hogy ez most egyáltalán jó-e.. aztán 7-8 hónap után tudtam konstans ugyanúgy elkészíteni egymás után két kávét. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy én nem GC + SJ kombóval indultam, lehet akkor én is csalódott lettem volna az elején.
igazából szerintem megtanulni kóstolni a legnehezebb kihívás. én úgy fogtam fel, hogy minden, ami megfelelő arányokkal készül (25s-45s között, 1:1 és 1:3 között) azt megiszom, vagy ha tényleg kellemetlen, akkor csak belekóstolok, mert ízleléssel lehet a legjobban érteni hogy mi romlik el.
Ha van egy fix mennyiség, őrlőállás ahol az arányok jók, akkor indult a játék a hőmérséklettel. Ha a skálán végigértem, és nem tetszett, jött a shot nyújtása, változatlan paraméterekkel, közepes hővel. De ezek egyike sem volt ihatatlan, csak nem volt jó, vagy tökéletes.de itt nem hiszem, hogy az az 1-1 minimális csatornásodás vagy +/- néhány tized gram miatt 'ihatatlan'. Lehet hogy nagyon mást vársz, nekem a SO/speciality ízvilága eleve új volt.. néha szarul kinéző pogácsa vagy vámpírfogas lefolyás, vagy beragadónak tűnő shot 60s csapolással is jó, mert ízre jó.
kb egy év telt el, mire egy egy roastopust úgy el tudtam készíteni, hogy azt le mertem tenni egy barista elé hogy véleményezze, vártam némi iránymutatást - ő meg azt mondta, hogy ezt simán felszolgálná.
mindenesetre én arra bíztatlak h ne add fel
"A kiöntöm a csapba - picit a számat húzva megiszom - egész élvezető - és aztak* között, azért eléggé széles az élményt adó shotok lehetősége. Az tény, hogy minél több dolgot rontasz el, annál nagyobb esélyed van sz@rt inni, de nem 1 karnyújtásra van azért a szakadék."
+1 -
Melorin
addikt
válasz
WarLock07222 #117426 üzenetére
Tegyük fel a következőt:
Kotyogóssal számomra egy tízes skálán 7-os finomság fő. Ha valamit egy kicsit benézek, lehet, hogy csak 5-6-ra sikerül.
Espressoval mondjuk legyen 10-es az íz ha minden stimmel. Egy kicsit másképp csinálok valamit és rögtön 1-2-es lesz.
Legalábbis eddig ez a tapasztalat, persze 3-nál jobbat még nem tudtam készíteni vele
Szerinted akkor melyiknél maradok inkább? -
WarLock07222
tag
válasz
Mano66 #117378 üzenetére
Az volt a panasz tárgya, hogy egységízű az összes kávé. Számomra a Reneka kosár azon vérzett el, hogy valóban nagyon hasonló, lágy / édes a kimenet az összes kávéból, én pedig pont azért veszem a különböző pörkölők különböző termékeit, hogy különböző ízeket érezzek
A másik dolog, ami szerintem kevésbé nyerő, hogy egy VST, de akár sima IMS kosárhoz képest is kevésbé konzisztens eredményt produkál.
@Cathfaern: Az SSP kések (egy jelentős része) pont, hogy sok fine-t termel. Ami cél azzal a recepttel valójában, az az, hogy a gyors (illetve magas) extrakciót valahogy kordában tartsák a pohárban.
@Melorin: Kiváncsi voltam mi vitt idáig, úgyhogy visszaolvastam. Ahogy látom nagyjából 1 hónapja állt össze a szetted némi PID-es és kéziőrlős szívás után. Aztán beleálltál abba, hogy amit javasolnak itt az nem túl hasznos, majd eljutottál oda, ahol most vagy. Az számomra pl. nem derült ki, hogy most milyen kávéval próbálkozol, ami kotyogósban nagyon király, espressoként pedig szívás.
Viszont azért azt megjegyezném, hogy messze nem sebészi munka az espresso főzés. A kiöntöm a csapba - picit a számat húzva megiszom - egész élvezető - és aztak* között, azért eléggé széles az élményt adó shotok lehetősége. Az tény, hogy minél több dolgot rontasz el, annál nagyobb esélyed van sz@rt inni, de nem 1 karnyújtásra van azért a szakadék.
-
stereofan
tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #111790 üzenetére
Ha már felmerült a víz téma, utóbbi 1-2 hétben történt kísérletezéseim eredménye:
1. Laica Biflux Tea & Coffee szűrő vs. BWT Mg+
Tegnap csináltunk cuppingolást, szokott módon (lásd a hsz-t amire válaszoltam), két különböző kávéval (egy CM Kolumbia, meg egy Fathers Coffee Roastery Etióp).A különbség elég egyértelmű volt, mégpedig a Laica javára. Maga a kávé ízvilága hasonló volt, de a BWT-ben egyértelműen ott volt egy (kellemetlen) kesernyés mellékíz ami a Laica-sokban nem volt benne.
Viszont hozzá kell tennem, hogy a BWT hátrányból indult: az a szűrő már 30 napja a kancsóban volt, szóval elvileg az élettartama végén (bár a 120 L helyett max. 20 L ment át rajta, szóval ilyen téren bőven volt benne még tartalék). Úgyhogy majd ha ez a Laica is 30 napos lesz, kap egy fordított tesztet: 30 napos Laica friss BWT-vel
Illetve 1-2 héten belül csinálok egy Laica vs. pancsolt víz összehasonlítást is.2. Vízpancsolás:
Kipróbáltam a Strivefortone-féle "Holy Water" receptet (62 GH/ 23 KH), illetve a Jonathan Gagné által listázott Rao/Perger receptnek az egyszerűsített verzióját (87 GH / 40 KH, de csak szódabikarbóna + keserűsó).
Értelemszerűen minden csak filterre vonatkozik.Röviden egyik se jött be teljesen, valószínűleg valami kettő köztivel próbálkozok majd
A "Holy Water" nagyon jó víz, kezdőknek és akik csak ritkán filtereznek mindenképp tudom ajánlani. Előtérbe hozza a savakat, minden "élénk és világos" lesz. Szóval nagyon jó kontraszt (hagyományos) espressos vonalhoz képest, és nagyon nehéz elrontani vele egy filtert. Viszont mindennapi fogyasztásra nekem túl egysíkúan savas lett a kávé, főleg hogy próbáltam ugyanazt a kávét más vízzel is, és tudtam mennyire "édes, szirupos" is tud lenni. Nem voltak bántóak a savak, semmi zavaró íz nem volt a főzetben, szóval nagyon finom kávé volt, de nekem nem volt elég kiegyensúlyozott.
Rao/Perger sokkal kiegyensúlyozottabb volt, szerintem jót tett a több buffer (több szódabikarbóna). Viszont itt soknak éreztem a keserűsót, mindig kihozott valami kellemetlen mellékízt a kávékból. Lehet, hogy egy közel 0 fine-t produkáló őrlővel (síktárcsás SSP és társai) ez más lenne, nyilván a kitalálók, illetve Jonathan ilyennel tesztelték (nálam még mindig 1ZPresso K-Plus).
Valószínűleg következő teszt ~70-80 GH / 30 KH körüli víz lesz (korábban 0.1g-os mérleggel 0.8g bikarbóna, 0.4g keserűsóval toltam az 65 GH / ~50 KH).
-
stereofan
tag
-
RetepNyaraB
veterán
Szerintem sem, de nem hinném, hogy itt van a kutya rothadó teteme elvermelve. Wdt előtt kocogtatja a videón.
A @bazsee-féle linkelt tyúb egy jó metódusnak tűnik a dolgok rendbetételére. Azonban még egyszer hangsúlyozom a víz szerepét, amit nem hittem, míg nem próbáltam ki.
@Melorin: Illetve ami még sokat változott, jó ideje az első csepptől mérem az időt. Nyilván ha 20mp előáztatást csinálok, azt valamilyen módon figyelembe kell venni, de amúgy ez az első csepp kb 5-7mp után jön. Na onnan 25-35mp a lefolyás, babfüggően és 1:2-1:2,5 arányt célozva. Nagyon világos cuccnál 1:3 és akár 40+ mp
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#69379456 #117400 üzenetére
Ha savaztad a gépet, a gőzkaron keresztül is alaposan át kell(ett volna) öblíteni. Most sem késő. Én teljesen elhagytam a savat, pont az ilyen gyanús kioldódások miatt. Majd egyszer vagy nekiállok kiokosítani magam és szétszedem, vagy megy fragolához, aki rendbe varázsolja.
Vízre nekem most 0,4-0,5 szóda és 1.0 só megy 5l-be. Nagy a különbség ízben és még nem döntöttem el a több, vagy kevesebb szóda a nyerő. Azóta eltűnt a savanya jó része. Cserébe kicsit "sós". Mindenki ínye más; kísérletezni kell.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
lszlfrng #117406 üzenetére
De, abban az összehasonlításban ahol a Gaggia jött ki győztesen, tuningolva volt. Tuning nélkül a La Marzocco-t mondta jobbnak.
Jó, az összes tuning annyi volt, hogy kapott 6,5 baros OPV-t (meg cserélte a felsőszűrőt IMS-re meg kosarat VST-re amiket a Linea Mini-nél is használ).Illetve az elég egyértelmű a videót végignézve, hogy a Gaggia-t kizárólag ízben hozza ki győztesnek. Ami részben egy nagyon fontos, ha nem a legfontosabb szempont. De szerintem senki se gondolja hogy egy 2 milliós kávéfőző 20x jobb kávét csinál, mint pl. egy Cafelat Robot, csak mert 20x többe kerül.
Plusz tejhabosításról szó sem esik, ami azért sokat segít a Gaggia versenyképességén. -
-
Melorin
addikt
válasz
Toobee #117401 üzenetére
Nincs, nem is nagyon tudom levideózni szerintem, de semmi extra nincs benne, mérleggel együtt a kar alá teszem a csészét, megnyomom a gombot a gépen, elindítom az időzítőt, megvárom amíg a mérleg annyit mutat amennyit szeretnék, hogy mutasson és leállítom
A felvétel minősége miatt nem látszana semmi érdemleges a kávéból ami folyik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Nyaralás topik
- Házimozi haladó szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- EAFC 25
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- PH! Szakszervezet
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- DJI Mavic Air 2 Fly More Combo drón szett 3 akkuval, megkímélt állapotban
- DJI Air 2 / Air 2s drón akkumulátor
- Radiolink AT10II vezérlő 12 csatornás RC vevő R12DS 2.4GHz DSSS&FHSS
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest