Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hogyaza
tag
válasz
JackFeryll #117294 üzenetére
Mármegint.
-
Uyuarasy
tag
válasz
sz.zs. #117297 üzenetére
Koszi, holnap azert kitakaritom es csiszolok rajta kicsit. Rendes viszonyitasi alapom nincs (az elozo kavefozonket evekig hasznaltuk mindenfele vizkomentesites nelkul es jobban nezett ki a bojlere..) szoval forumokbol tajekozodom, azokhoz kepest viszont egesz kulturalt az enyem.
Igazabol mar egy hete osszekeszitettem mindent a rezcsovezeshez de csak most lesz idom, szoval ha takaritas utan nem tunik veszesnek osszeraknam mar. Aztan megprobalok kikeverni valami nem korrodalo vizet (RO-viz, keseruso, szodabikarbona, kalcium-klorid) es megneznem 3-6 honap mulva hogy valtozott-e bent valami (citromsavazas nelkul).
Ami jobban foglalkoztat, hogy az also reszen a krom reteg az hianyzik vagy lerakodas van rajta? Meg lehet/kell potolni? -
sz.zs.
senior tag
válasz
JackFeryll #117294 üzenetére
Írtam
-
Uyuarasy
tag
Rezcsovezes elott beneztem a GC bojlerebe, meg nem keverem a vizet szoval az vart amire szamitottam. Savazas-kefeles elott igy nez ki, avatott szemeitek lat barmi kivetnivalot?
A rozsaszin retegrol nem tudom eldonteni hogy a krom(?) reteg kopott-e le, vagy az internet nepe szerint a savazas utan jelentkezheto rez(I)-oxid es a kazan falan sem teljesen vilagos mikortol kezd krateresedni (es az honanntol gond). -
sz.zs.
senior tag
Lenne egy C késes Major E eladó eladó.
-
brumi1024
veterán
válasz
WarLock07222 #117288 üzenetére
Egyetértek, elég sokat változott az SSP brew a Majorban 6-7 kg után.
-
Rush77
aktív tag
válasz
Nutra #117283 üzenetére
Még sok nincs. alig pár napja használom.
Jó lenne a nyitott kar, hogy lássam a lefolyást de hát 25k
Így bár ízre nem rossz a végeredmény, a lefolyás szépen indul de utána teljesen csapnivaló.
Amit észrevettem, hogy az előáztatás után nagyon hírtelen engedi rá a full nyomást.
Viszont szerintem a vízterítése az nagyon jó egyenletes.A gőzölés is tök jó. Már most az elején nagyon jókat tudok gőzölni (saját mércével) de még azért a technikán finomítani kell.
A 30 perces készenlét után kikapcsolás szerintem f@szság (ez nyílván nem a gép hibája hanem a mindenféle szabályozásé). sokszor van, hogy pár perc híján lecsúszok róla mert éppen dolgom van közben és kapcsolhatom be újra visszamelegedni.
-
rastacsz
tag
Ha már ssp:
A cast burr /lab sweet első szériája mazzerrel lett csak az ssp által próbálva. Így fordul elő, hogy a fellow ode és az option-O lagom p64 esetén a kés azon része hamarabb felfekszik a késtartókon, mint a precízen megmunkált külső gyűrű.
Így akik az első szériát kaptak ingyen és bérmentve kapnak egy újabb kést. Több helyen találtam levélváltást, de lehet, hogy ugyanaz a személy osztotta meg több fórumon.
Kérdés, hogy akik forgalmazón keresztül veszik az ssp késeket, azokhoz hogyan jut el a javított verzió?
Az első gyártmányok probléma nélkül használhatók mazzer és df64 őrlőkkel.
Ugyanitt: ssp cast/lab sweet késeket átveszem, postaköltséget állom -
Cathfaern
nagyúr
válasz
sz.zs. #117284 üzenetére
"SSP: nekem többen is azt mondták, hogy bevonatos kést nem kell bejáratni. Nem akarok SSP kést kipróbálni
"
Nem rég volt Fellow Ode-os fb csoportban beszámoló arról, hogy új SSP kés hogy viselkedik ~8kg kávés bejáratás előtt-közben-után. Az alapján egyértelműen van mit bejáratni rajta -
sz.zs.
senior tag
válasz
Gery0505 #117278 üzenetére
Annyira azért nem etalon az ára miatt. Senkit sem buzdítok arra, aki C kést használ, hogy ahelyett vegyen egy K151H-t.
Igen, ez is durva profilú kés, de nekem már ki van cserélve a 16-os indító kondi 20-asra, így nem tudom, hogy a
16-ossal hogyan viselkedne.
SSP: nekem többen is azt mondták, hogy bevonatos kést nem kell bejáratni. Nem akarok SSP kést kipróbálni -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Vettem végül egy Sage DB-t. (lehet köpködni
)
Nagyon tetszik. Még kisérletezek az előáztatással de amennyit érzek egyelőre, elég vállalható kávékat sikerült eddig készítenem.
A gőzölés nagyon jó benne.U.I.: ugyanitt eladó bontatlan Sage Smart Grinder Pro
-
stereofan
tag
-
sesshou
senior tag
Használ valaki pumpás tartájt mazzer sj-hez? lehet ilyet beszerzni idehaza? vagy marad az ali/3d nyomtatás? van bevállt?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
sz.zs. #117270 üzenetére
Azt hiszem egy új etalon kés született a K151H személyében.
Ez is olyasmi durva profilú mint a C-s kés? Nem fullad le tőle a Major motorja? Akkor következik egy kis bogárbeültetés, lehet ha bejáratod az SSP kést, akkor az is javult volna? Lehet kéne kölcsön kérni valakitől, esetleg Béla bától egy bejáratott SSP-t.
Csak milyen profilút, abból is van néhány...
-
DG790401
tag
Keresek eladó pid-es gèpet!
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Krajcsi #117268 üzenetére
18 az a 13
Jobbnak érzem a H kést, de biztosan nem annyival mint amennyivel többe kerül a C-hez képest ( nem 3,5x jobb ). Ha nem fizettem volna ki 16e Ft-ot azért a 8 kg kávéért amivel bejárattam, lehet visszaküldeném, de így már úgy döntöttem hogy marad.
És az is érdekes, hogy a C késnél emlékeim szerint nem hozott ekkora javulást a bejáratás mint a H késnél.
Egyébként ha egy 10-es skálán kellene elhelyeznem az általam próbált késeket, akkor az így nézne ki:
K151H - 10
151C - 8
151F - 7
151B - 5
SSP espresso - 3
151A - 2hogyaza: akkor azért maradt már csak 1 db nekem
-
sz.zs.
senior tag
Tegnap áttoltam ~ 8 kg kávét a K151H késeken. Előtte a C késhez képest elég lapos ízeket produkált. Utána az esti kávémat a H késes Majorral őröltem, de akkor még nem mertem írni semmit, mert azt hittem, hogy a saját pörkölésű Banti Nenka táltosodott meg ennyire. A reggeli Brazilt is jobbnak ítéltem az eddig megszokottnál. Aztán napközben vettem egy csomag CasMo kolumbiait, este mindkét késsel őröltem egy - egy adagot és felváltva kóstolgattam. Hát amennyivel laposabb volt, most annyival lett jobb a H kés a C-hez képest. Nem küldöm vissza, marad az a gépemben végleg.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Melorin #117262 üzenetére
Azt kellene tudni, hogy mekkora a távolság a karba helyezett szűrő felső pereme, és az őrlőre szerelt (cukrász?) tölcsér alja között. Eszerint kellene keresgélned, ill. tudnánk ajánlani. Nekem a Mazzer Major gyári tölcsérje és a szűrő felseje között kb 32mm van, így Kávékalmártól rendeltem 27mm magas tölcsért, ami pont jó és kényelmes magasság. Egy picit így is kiszórja a KV-t, de csak néhány szemcse megy mellé. Ez a sztatikus feltöltődés miatt van, ha lefújnám a babokat némi vízpermettel, lehet még ennyi sem jönne ki. Csak hát a lustaság fél egészség.
A fekete az enyém: -
Cathfaern
nagyúr
Van egy eladó AeroPress-em ha valakit érdekel ilyesmi
[link]
(adok mellé ~300 db papírt, az jól jön espressohoz is)
-
Waterman
aktív tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
tomszli11 #117248 üzenetére
Őszintén nem vagyok benne biztos, hogy érdemi különbség lenne. A kotyogós elég egyszerű szerkezet, ha nem rontanak el valamit nagyon az arányokkal, akkor nagyjából ugyanazt fogod kapni.
De sose láttam még direkt kotyogós összehasonlító tesztet, meg én se próbálkoztam ilyennel. -
Melorin
addikt
Milyen eszközt tudnátok ajánlani 58-as szűrőhöz amibe először bele lehet őrölni a kávét és annak a segítségével áttölteni a kávét a szűrőbe?
Nem biztos, hogy jól le tudtam írni mi kell nekem, de talán Ti fél szavakból kitaláljátok az ilyet
Jelenleg a fél konyhaasztal kávés lesz mire eljut a kávé a szűrőig -
Waterman
aktív tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
tomszli11 #117241 üzenetére
Szervíz igényes az azért erős túlzás, semmi extrát nem kell vele csinálni amit más kotyogóssal nem kéne. De van benne nem sztenderd kopó alkatrész (a szelep ami a plusz nyomást előállítja), ha abban elérik a ,űanyag, akkor csak Bialettitől tudsz beszerezni cserét, aki meg vagy tart még alkatrészt vagy nem
Szóval ha az a lényeg, hogy minél egyszerűbb legyen, akkor inkább Moka Express-t vegyél. Ha szeretnél felkészülni ahhoz, hogy ahova mész csak indukciós tűzhely van, akkor vagy kell hozzá kiegészítő platni, vagy alapból olyan verziót vegyél ami jó indukcióshoz is, pl.: [link]És ahogy a többiek is írták a "csésze" félrevezető lehet, Bialettinél egy "csésze" az hivatalosan 60ml, gyakorlatban tapasztalatom szerint inkább 35-40 ml. Brikka-nál meg inkább 30 ml ha az előírás szerinti mennyiséget használod).
-
törölt tag
válasz
tomszli11 #117243 üzenetére
Szia.
Kérdésedre ebben a topikban választ kaphatsz, az utolsó oldalak erről szólnak.
Nem tudom a legegyszerűbb kávéfőzőre hogyan értik, hogy szervízre szorúl? Egyesek azért szidják vásárlás után mert itt-ott sorjás az anyag na ők lecsiszolják és 100 évig nem romolhat el. Az enyémen-bialetti moka- semmi hiba nem volt. Van aki azt írja, hogy az első főzésnél orrán száján jött a víz és vissza vitte, nálam betartva mindent egyetlen egy csöppnyi víz nem jött/jön a tömítésnél és sehol sem. Bizonyára mint minden terméknél itt is akad balszerencse, hogy valaki selejtest fog ki de nem ez a jellemző mert ezeket a panaszokat rengeteg hsz-ből páran írják. Többen leírják vásárlás után, hogy a 4 személyes brikka stb nem 4, hanem 3 személyes és így tovább tehát ha gondolod egyből 3 személyest vegyél de ha nálad gyűszűnyi egy adag bizonyára jó a 2 személyes is ha viszont mondjuk 25-35-40 ml helyett te is 80 ml-t iszol (pl én mindíg duplát) inkább a 3 személyest vedd. A többit olvashatod a másik topikban - ha akarod. -
stereofan
tag
-
tomszli11
tag
Sziasztok!
Érdekelne a véleményetek, hogy milyen kotyogós kávéfőzőt ajánlotok?
Ezt néztem ki, de azt hallottam hogy a brikka elég szervíz igényes, nem tudom ennek mennyi a valóság alapja.
Illetve ha tudtok ajánlani más jó minőséget szívesen meghallgatom.
Köszönöm előre is. -
zolnagy
őstag
Van 36 db 60 ml-es mézesüvegem, amit ingyen odaadok annak, aki eljön érte. Helyileg Győrben találhatóak. Ilyen: [kép]
-
Uyuarasy
tag
válasz
hoffman_ #117215 üzenetére
En ezt hasznaltam, igaz ez harom csavaros, de egy csavarral szerintem elforogna. Ha megis ragaszkodnal hozza, osszecsaptam egy kozepen rogzitoset. PETG-bol keszult az enyem, sima PLA-bol is jo lehet ha nem forron teszed bele a portafiltert.
Nyomtatas elott nez(es)d at, nincs meg az eredeti forrasa, szoval konvertaltam az STL fajlt, letakartam az eredeti "furatokat" es tettem a kozepebe egy ujat... -
sesshou
senior tag
-
sesshou
senior tag
Sziasztok,
Gaggia classic hoz keresek mostanában örlőt használtan. 60 max 70 környékén, Eddig amiket neztem az az eureka mignon manuale és a rancilio rocky.
Lapos késéset szeretnék kompakt meretben mert panel konyhába kerül. Ezért a mazer méretű gépek eleve kiestek.Jelenleg nincs a piacon használt manuale de kb mennyit kérhetnek érte reálisan?rocky bol 1-2 van de az inkább 80+ környéke használtan. Megéri a felár jobb annyival a rocky?
Hallotam a mignon rol hogy hangos de az annyira nem zavar.
Esetleg más tipp?
-
rastacsz
tag
-
ribarszki
őstag
válasz
MPowerPH #117224 üzenetére
Ha nem használsz AP papírt, akkor legközelebb vegyszeres fejöblítés után. Én 2-3 havonta szoktam azért vegyszeres fejöblítést csinálni, s utána zsírozom.
Nap végén csinálj vakszűrős fejöblítést, akkor sokáig rendben leszel vegyszerezés nélkül is.
(Az AP papír nem enged vissza kávéolajat a rendszerbe, s nagyon gyorsan elfogy a zsír. Akár 2 hét alatt képes újra akadni. Pláne ha gyengébb minőségű a szilikonzsír. Ezért szoktam le az AP papírról.) -
Őrlő kérdés:
F64 EVO "sima" belőle a red speed között mi a lényegi különbség?
Csak a tartósság? -
MPowerPH
félisten
Foodgrade szilikon zsirt. Anno az automata kavegepeket is azzal kellett lubrikalni, az infuser reszet, ami a kaveval erintkezett, es a mechanikajat is. Azt raktam ra. Meg kint vettem coffee service shopban egy nagy tubussal.
Ugyan az, mint amit linkeltel, csak made in GB.Ezt milyen gyakorisaggal kell megcsinalni? Legkozelebb nem varom meg, hogy igy surlodjon. De pucolni sem fogom olyan gyakran.
-
MPowerPH
félisten
Szuperul sikerult, olyan, mint a vaj. Es megmentettetek attol, hogy a kalapacsot kihuzzam.
Szepen hozzafertem kicsi laposfeju csavarhuzoval.
Koszi!
-
MPowerPH
félisten
Koszi mindkettotoknek. Igen, kibeleltem a fogot, es ugy estem neki. Nem volt izombol rahuzva, nem nagyon kellett erot kifejteni.
-
ribarszki
őstag
válasz
MPowerPH #117218 üzenetére
Tudom, hogy azt szeretnéd bekenni, de nem muszáj kiszedni. Egy lapos műszerész csavarhúzóval simán tudsz zsírt kenni a kalapács éleire. (Egész pontosan a felső lapjára. Szóval érted
Ami a nyitó-záró pöcköket benyomja.) El is tudod fordítani a kalapácsot, hogy minden részéhez hozzáférj. Előfordul, hogy kijön a helyéről, akkor egy kicsit bűvészkedni kell.
-
hoffman_
nagyúr
nincs valakinek egyszerű, letisztult kör alapú design fájlja esetleg Gaggia portafitlerhez, egycsavaros fali verzió? 3D nyomtatáshoz. azt hittem, hogy hegyekben áll a neten, de tévedtem.
-
icm
tag
Off: van valakinek otthon kis méretű (250-300-350mm csúcstávú) esztergája? Sajnos forgácsolós topikot nem találtam, vagy bénán kerestem… privátban kérdeznék párat
-
Laby
őstag
Valaki akár itt, akár privátban eltudná magyarázni, hogy mit jelent az hogy a Szarvasi konstrukciójából adódóan hátránnyal indul?
Többször olvastam már ezt keresési találatoknál, de a csekély kávéfőző tudásommal nem jöttem rá hogy miért.
Szóval a rendes presszó gépbe előállított nyomás, és a Szarvasi között konyhanyelven mi a különbség?
-
PpenoO
őstag
válasz
fragola.6035 #117208 üzenetére
Köszi az infót, kotyogósba jót darált, kár érte, ..szott jól néz ki.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
PpenoO #117203 üzenetére
Biztos járt már nálam vagy 6-7 darab MK Guatemala. Nem igazán jó semmire, kávézók sem igazán szeretik, csak kényszerből használják az olcsó használt ára miatt.
Nagyon drága a gyári kés bele.
Presszózni nem alkalmas, nem őröl elég finomra.
Filterre épp használható.
A régiek mind pontatlanok.
Nagy, 2400/p fordulatszámú motor.
K30 késre átalakítva sem finom vele a kávé, valószínűleg a magas fordulatszám miatt.
Műanyag burkolat rideg, sérülékeny.Szóval én nem adnék érte max 20-25 ezret, de otthoni használatban nem igazán való semmire.
-
válasz
rastacsz #117204 üzenetére
Ebbe csak belekukkantottam (merthogy vmennyire vonz a málkőni).
Két dolog a videóban, ami megfontolásra érdemes:
1. Not really for espresso;
2. ...it has really low tork at the beginning.
2-es nem akkora gond, ha adagonként őröl valaki, bár ilyen árkategóriában azért meglepő. -
rastacsz
tag
válasz
PpenoO #117203 üzenetére
Alapjaiban nem szokott ezekben sem sok minden elromlani, nem az otthoni felhasználóknak szánták, azaz rendes, ipari minőség. Plusz, ebben még nincs kényelmi elektronika, ami megadná magát.
Késeket lehet hozzá venni a gyártótól.
Amivel számolni kell, az a magasabb pangó mennyiség, nagy méret, de láttad, hogy mekkora.
Tavaly év közepén volt egy Guatemala/Kenia jófogyáson, 80 körül pár hétig hirdetve. Szóval alkudni érdemes. -
hogyaza
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Facebook és Messenger
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vezetékes FEJhallgatók
- PlayStation 5
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Óra topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- További aktív témák...
- DJI Mavic Air 2 Fly More Combo drón szett 3 akkuval, megkímélt állapotban
- DJI Air 2 / Air 2s drón akkumulátor
- Radiolink AT10II vezérlő 12 csatornás RC vevő R12DS 2.4GHz DSSS&FHSS
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest