- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Fujifilm X
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
klimokrisz #25070 üzenetére
Azt, hogy több rendlekezésre állás kell, mindig a nagyobb akku mérettel, vagy több akkuval fogod tudni megoldani, nagyobb akku= több rendelkezésre állás.
Minden gyártó minden termékének van egy runtime chart nevű kis táblázata, ez egy sima google kereséssel előkeríthető, ahol a terhelés függvényében látható lesz, mennyit fog tudni. Sajnos ez a teljesítményigány egyszerűen túl nagy az ilyen 40-50 ezres kategóriának, illetve az átlag szünetmenteseknek.
Én azt mondom, először nézd meg egy olyan pillanatot, amikor a szokásos tevékenységet végzed a géppel, hogy akkor épp mennyit eszik. Amúgyis jó dolog egy fogyimérő, okoskonnektor, okoshosszbbító, tisztábban fogsz látni, mire vna szükségesd, ha tudod a valós fogyit.És akkor még bonyolítható azzal, van-e bármi, amit jó lenne kímélni, plsz a durva hálózati zavarok helyett egy szűrt, szép jelalakkal rendelkező háűlózati árammal megkínálni. Lehet ez router, modem, ip kamera, nas, bármi, amiknek akkor is jó lenne túlélni az ráaszünetet, ha nem vagy otthon. elhelyezés fontossága se mellékes, hálószobában kell-e a gép mellé rakni a szünetmentest, zúghat-e menet közben, vagy námának kell lennie, stb stb, soktényezős dolog ez, át kell gondolni.
-
-
Rick4
félisten
válasz
Cs1csó #25065 üzenetére
Persze, az is érthető, de maga az elv sérül, ha ekkora teljesítményre alkalmas készülékbe két ilyen "pici" akku kerül. Önpusztító a dolog, pár ilyen merülés, és olyan akkudegradáció lesz, hogy öröm lesz nézni.
Volt eEaton 5p1500i-m, nemrég vitték el, abban pl 36V-on ment a rendszer a 3 db 7Ah-s akkuval 50% load (1100W fele) 30 perces időtartamot tudott.
Mondom, furcsa ez a 440W-nál 3 perces rendelkezésre állás. -
Rick4
félisten
válasz
Cs1csó #25062 üzenetére
Kettő van benne, de azokat előbb- utóbb tönkreteszed, ha te 445W fogyit akarsz a két kis 7Ah-s akkuról táplálni, ugye beszéltük már, hogy ez a 7Ah nem minden pillanatban van meg, hanem konkrétan 20 óra merülésre van megadva, nem arra, hogy kiszívod 20 perc alatt. Megint az jön elő, hiába a nagy teljesítmény, nincs megtámogatva akkuval, pont a lényeg hiányzik. Egy mikro- áramszünetre jó, de már egy kilépés és mentés se biztos hogy sikerülni fog, és nem fog sokat menni az akku, mert kinyírja ez a nagy áramfelvétel.
Tegnap előtt kalibráltam újra egy APC sua1000i-t, igaz, hogy ebben 2db 12Ah-s akku van, tehát a 24V 7Ah-hoz képest 24V 12Ah-ról megy a rendszer, 70%-kal több a kapacitás, de nem 70%-kal megy tovább, hanem 400%-kal, 6 perc helyett hivatalosan, és a valóságban is 25 percet tud, 300W folyamatos terheléssel elment 20 percig, és még nem merült le, most egy 220W-os fogyasztó van rajta, és 50 percet ír.
Abszolút nem értem, hogy bírhat ez az eszköz ugyanott 6 percet a grafikon szerint, vagy az elektronika nem hatásos, pontosabban alacsony hatásfokú, vagy más van.Íme egy fotó:
14:12- kor indult a kalibráció, 14:27-kor, 15 perccel később még volt neki kb 15 perc, nyilván nem annyi, ezért ment a kalibrálás, de elmegy simán 25 percet, és ez pontosan a gyári érték. Ilyenkor a bemenő tápfeszt lekapcsolja, lemeríti az akkut, és ezáltal fogja tudni mennyit bír, pontos lesz a kijelzés, tehát egyéb trükk nincs benne. Ezzel szemben nekekm nagyon furcsa az a 6-7 perc. -
Cs1csó
titán
válasz
klimokrisz #25058 üzenetére
-
Rick4
félisten
válasz
klimokrisz #25058 üzenetére
Ennek rengeteg készülék megfelel, viszont egy nagyon fontos paraméter kimaradt, 1 percet kell bírjon ekkora teljesítménynél a szünetmentes, vagy 3 óra hosszát?
-
klimokrisz
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy asztali számítógéphez szünetmentes tápegységet, amely megfelel az alábbi követelményeknek, és lehetőség szerint 50.000 Ft-ig elérhető? Ha ebben az árkategóriában nincs megfelelő, akkor érdekelne a következő árkategória is.
Terhelési teljesítmény (Load Wattage): 443 W
Ajánlott UPS kapacitás: 900 VA
Ajánlott tápegység (PSU) teljesítmény: 493 WA gépem konfigurációja:
Processzor: AMD Ryzen 7 7700X
Alaplap: MSI MPG B650 Carbon WiFi
Processzorhűtő: Noctua NH-D15 chromax.black
Memória: Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast EXPO
Videokártya: NVIDIA GeForce RTX 3070
Tápegység: Cooler Master V750 Gold V2
Monitor: Dell U2725QE
Tároló:
1 x M.2 NVMe SSD
1 x SATA SSD
4 x SATA 7.2K RPM HDD
Egyéb eszközök:
4 x USB 2.0 eszköz
4 x USB 3.0 eszköz
1 x Gaming billentyűzet
1 x Gaming egér
Ventilátorok: 3 x 140mm -
PROTRON
addikt
Igen, tehát a 70. órában is szükség lehet kinyitni 1 alkalommal a 75W-ot 1 percen át, emiatt feltételeztem hogy a 7.2 kevés lesz, de tartok tőle hogy a 9 is necces lehet, ezért gondoltam a 12Ah-ra.
Persze a valós felhasználás hogy 72 óra alatt csak 1x, a 72. órában fog kelleni a 75W nyitási teljesítmény 1 percig, tehát nincs előtte 4 alkalom ami során merülhetne az akksi, csak ugye előírások szerint 5 alkalmat akkor is garantálni kell.
Csak nem tudom hogy a Leaftron kellőképp megbízható már, vagy inkább Yuasa kéne.
-
PROTRON
addikt
Üdv ismét, long time no see.
Ahogy visszaolvastam, a Leaftron megbízhato akksinak tűnik, ha a teljesítmény nem kritikus paraméter. Jól értelmezem?
Adott egy ajtónyitó központ, aminek 72 óra standby áthidalást kell kibírnia, 24V-on, kb 3W stand by teljesítménnyel.
De ha közben aktív üzem kell, akkor a 72 óra alatt maximum 5 alkalommal, alkalmanként 1-1 percig 75W teljesítményt kell kiadni.Ehhez nekem az jött ki, hogy matemaikailag kb 190-210 Wh kapacitást kell biztosítani, összesen 2 db 12V akksival.
Ehhez elvi síkon elég lenne 7,2 Ah akksi, de mivel nem meríthető 0-ra az aksi, igy minimum 9 ah kellene, de jobb lenne 12Ah.
Ezért kinéztem ezt: linkA teljesitmény nem kritikus, de biztonsági alapon duplázva van az athidalási rendszer. Szerintetek mehet a rendelés?
-
cinemazealot
addikt
válasz
lehella #25053 üzenetére
Ezt nem tudom, honnan vetted. Mérted esetleg az aksi kapocsfeszültségét töltés közben? Nem lehet, hogy csak az aksid volt kuka és ezért emelte a töltőfeszültséget? A manual ugyanis ezt írja:
Battery charging, bulk charging mode
The picoUPS-100 has a built in, two stage SLA battery charger. First stage is bulk charging stage, where the battery is being charged at a constant current of ~500mA. Depending on battery size and level of discharge, bulk charging stage can be anywhere from few minutes to few hours. For example, a typical 7AH / 12V SLA battery will fully change in 6-12 hours. During this time the Orange LED will be ON.
Battery charging, float charging mode
When the battery is near full capacity, charge current will slowly decrease. At this point, picoUPS will switch charging mode from bulk to float charge. Float charging ensures that the battery is kept at a precise 13.5V.Tehát első körben 500 mA-rel tölti az aksit, az nem jelenti azt, hogy automatikusan ráeresztené a 15-18 V-ot, máskülönben a töltőáram nem lenne tartható. Második körben pedig visszavesz az 500 mA-ből és csak szinten tartja az aksit 13,5 V-on. Ez még ennyire sem jelenti azt, hogy a teljes tápfeszültséget ráengedné.
-
lehella
senior tag
válasz
cinemazealot #25007 üzenetére
De ezt a 15-18V rátolja az akksira is ugyanígy, ami nem normális. Emiatt lett oldalt púpos az első akksim
-
Proci85
senior tag
válasz
Virag.h #25047 üzenetére
Telefon töltésre egy feltöltve tárolt power bank jobb, olcsóbb választás. Pl. varta power bankjai jól tartják a töltést hónapokon át. Nálam is csak vésztartaléknak van.
Ilyen cuccokra egy nagy böszme UPS-t tényleg felesleges venni. Nagyobb az önfogyasztása.
Tartsd meg a jelenlegit, használd amire eddig. Vész esetére meg az a Soho SH300 + autó akku vagy zselés akku jó vésztöltést ad a laptopodnak, meg aminek akarod. Elrakod valahova, ahol nincs útban. -
Cs1csó
titán
válasz
Virag.h #25049 üzenetére
Nyilván minél nagyobb a teljesítmény annál nagyobb akku van benne de nem JELENTŐSEN nagyobb, és ez a FŐ probléma.
Megnéztem az nJoy Keen 2000VA-es kb. 45k HUF.
50k HUF az SPS Soho 300, IGAZ mellé kell még venni 1-2 db akkut (2 vagy 4db akkut tud kezelni, a minumum összkapacitás talán 20Ah (ennél kisebb akkut nem szabad rákötni) és 200Ah a max tehát pl. 2 db 100Ah-ás (ha van ilyen))
18-26Ah közötti akkuk: [link]Ha kevesebb pénzed van kezdésnek lehet pl. csak egy db 18Ah-ásat, 25k HUF körüli áron idővel.lehet mellé venni másikat, vagy akár nagyobbra lecserélni stb.
Az a CP 1600-as elég drága ahhoz hogy annak az árából kijönne az sps soho invevter 2 akkuval.
-
Cs1csó
titán
válasz
Virag.h #25047 üzenetére
Akkor sem nagyobb teljesítményű UPS lenne a megoldás. Értem: nagyobb UPS nagyobb akku de nem.optimális módon.
Tippre abban a nagyobban 2x annyi kapacitás van mint egy kisebben. Tehát kb. dupla annyi ideig fogja tartani. De az sem olyan sok.Mennyi áthidalási időt szeretnél? 1-2-3-4 órát vagy többet?
Ezt szoktuk ajánlani: [link]
Ez egy inverter, nincs hozzá akku, de tetszőleges kapacitás csatlakoztatható. (Akár 200Ah összkapacitás, a kisebb UPS-ekben 1 db 7-9Ah-ás akku van, egy nagyobban 2db 7-9Ah-ás tehát ha veszel az inverter mellé 2 db 18-24Ah-ás akkut az már durván komolyabb mint egy nagyobb UPS 18Ah-ás összkapacitása.
Persze akár még combosabb akkut is vehetsz, de pl. 2db 24 Ah is 48Ah(!)
Persze 70W mellé durva, de masszív. -
Cs1csó
titán
válasz
Virag.h #25045 üzenetére
Szia, feleslegesen felülméretezett. Egy NAS és modem pároshoz (max 40-50W) egy kisebb optimálisabb teljesítményű UPS is elég pl. egy 500-650VA-es.
A UPS saját fogyasztása is kevesebb, halkabb, olcsóbb is.
Az nJoy kevésbé ajánlott, de általában adnak 2 év garit (érzik ők is az alacsony bizalmat, ezért lépték meg) ami jó.
Nézz egy kisebb típust max 1000VA-ig. -
Virag.h
aktív tag
nJoy Keen 2000 USB Velemeny?
synology nas es modemre lenne.... -
D1L1ZS
őstag
válasz
Cs1csó #25042 üzenetére
Köszönöm szépen a választ! 👍
Igazából 99% tesóm használja a PC-t, mivel egyetemista. Jórészt ha játszik Rocket League, Fortnite, meg YouTube Firefox - ban néhány tab megnyitva neki.
Valóban gondolkodtam, hogy a hangrendszert nem kellene rákötni.
Akkor megrendelem, aztán teszt!
-
cinemazealot
addikt
válasz
Cs1csó #25042 üzenetére
Tesztelésre én inkább egy pl. Ubuntu live image alatt futtatott stressz tesztet (vagy bármilyen USB-re telepített benchmark kollekciót) használnék úgy, hogy közben az éles OS (és a fő SSD) ki van kapcsolva. Ha ugyanis a UPS véletlenül mégis alul van méretezve vagy szimplán pikkel rá a PSU, és az egész gép lehal a teszt alatt, akkor nem kockáztatom a fő háttértár és a rá telepített programok épségét.
-
DigitXT
félisten
válasz
Proci85 #25039 üzenetére
1:1-ben. Igen, nem fogja 100%-ra tölteni, hiszen mint írtam 27,3V-on tartja.
Ezzel együtt tudok élni, ami kicsit böki a csőröm az a balance alakulása.
Szerk: lejjebb hoztam a balance-olás kezdeti feszültségét, rosszabb lett. -
Proci85
senior tag
válasz
DigitXT #25038 üzenetére
Ja a válaszolt posztod 2 linkjét csak megnyitottam háttérben, nem olvastam el valamiért. Oké, így összeállt a kép. Tényleg gázos, hogy ekkora a szórás. Én is használok 2 akkus szünetmentest (APC SMT750I, APC SUA1500I), így érdemes lesz szereznem már valami tesztelő cuccot.
A 12.5A-t én írtam be neki, tudva hogy nem áramgenerátoros a terhelés, de még is legyen valami viszonyítás. 150W/12V-ból kiindulva.
Persze, fenntartással kell kezelni, valami komolyat szív, sok a halu
A Peukert-törvény azért nem hülyeség. Nem jött még szembe sehol velem, de úgy tűnik, létező dolog, itt egy 9 éves fórum bejegyzés a témában, benne közvetlen wikipedia linkkel: [link]FSP-ben lifepo4 váltás 1:1-ben történt vagy valami átalakítóval? Persze van átfedés, talán a 2 tűrés találkozik is, de alapvetően más töltési görbét igényelnének.
-
DigitXT
félisten
válasz
Proci85 #25037 üzenetére
Igen, 4.31Ah a gyári spec 4.31A terhelésnél (pont egy órát kell kibírnia).
Nos, ebből az egyik akku bőven hozta ezt az értéket, a másik meg nem.
Gondolom azt nézted, hogy "véletlenül" épp ezen az értéken teszteltem.Ha ezt a két akkut (amit egyszerre vettem újonnan) berakom az FSP-be,
ami két sorba kötött 12V savas ólomakkuval működött, akkor ezekkel a
működése "kompromittálódott" volna igen hamar, hiszen az egyik akku
jobban merül, mint a másik... Ezért nem építettem be őket végül...Magában egy akkus szünetmentesbe szódával elmegy kategória. Ha a
jobbik tud 17 percet, a rosszabbik 14 percet, mindkettő elég leállítani a
számítógépet, biztonságosan, szóval használható. Együtt: nem nyerők!De épp azért citáltam elő, mert ha vki kb. ilyen terhelésben gondolkodik,
akkor éppenséggel elegendő lehet (cipőkanállal) egy ilyen 1 akkus UPS.
Amennyiben hosszabb áthidalási idő kell, akkor több/nagyobb akku kell,
vagy más technológia... Tisztában vagyok a savas akkuk viselkedésével,
pont azért váltottam az FSP-ben lifepo4-re, mert az minden körülmények
között tudja a kapacitását + a feszültsége is sokkal stabilabb, magyarán
3-4x annyi ideig tud vele elketyegni. (És belefért. Persze "cipőkanállal".)Ui: nem fogok a ChatGPT-vel beszélgetni szakmai témákról, mert hülye.
Konkrétan hallucinál összevissza, megbízhatatlan információkat mond.
Nagyon szomorúnak tartom, hogy szakmai fórumon "hivatkozási alap",
akkor is, ha ebben az esetben nem mondott teljesen hülyeséget: lítium
akkuról annyit hordott össze (rolleres topik, LOL), hogy az eszméletlen!
Annyiban amúgy kamuzik, hogy 12.5A terheléssel számolt, miközben a
szünetmentes működési elvéből adódóan ez nem egy konstans áramú
merítés, hanem a leadott teljesítmény állandó. Ezt anno le is rajzoltam.
(És nem, véletlenül sem tud 18.6 percet. Főleg a végén omlik össze.)
Szerk: anno pont azzal kezdtem a kollégának a segítségnyújtást, hogy a
hivatkozott doksiból kifotóztam az odavágó részt. (De azért köszönöm.)
Szerk2: a grafikonról leolvasható, hogy 15A-ről indult a teszt: hatásfok... -
Proci85
senior tag
válasz
DigitXT #25035 üzenetére
[link] Ezen doksi alapján 20 órát bír, ha 0.45A-rel terheled. Ekkor tudja a max kapacitását, 9Ah-t.
Minél nagyobb árammal terheled, annál kisebb a kivehető energia.
4.31A-rel terhelve csak 1 órát tud és pont 4.31Ah-t tud összesen leadni.
Te 12.5A-rel terhelted, tehát reális az a 15 perc.
Próba kedvéért chatgp-nek beadtam ezeket a terhelés-futásidő, kivehető kapacitás értékeket. Azt írta:
12.5 A terhelésre:
Futásidő: kb. 18.6 perc
Kivehető kapacitás: kb. 3.88 Ah
(megadott adatok alapján az akkumulátor kivehető kapacitása csökken, ahogy a terhelő áram nő, ami tipikus viselkedés az ólomakkumulátoroknál. A kapcsolat nem lineáris – ezt Peukert-törvény írja le) -
DigitXT
félisten
válasz
Cs1csó #25031 üzenetére
Nekem itthon két routerem van, mindkettő egyben modem is, egyik mobilnetes
SIM-mel, másik meg ex-UPC koax. Nyilván, ha szünetmentes védi őket, akkor a
Wi-Fi hálózat ébren marad áramszünetnél is (bár LEHETSÉGES, hogy megborul
a legközelebbi elosztó, és akkor feleslegesen, mert net úgysem lesz rajtuk).
(A mobilnál valószínűbb, hogy elérhető marad, de akkor a telefonon is lesz net:
ha nagyon akarnék tovább dolgozni, PC-ről, akkor tudnék neki hotspotot adni.)De nem ez a lényeg. Hanem az érvelésed hibás, hogy egy TV-nek minek az UPS,
hiszen nem megy tönkre áramszünet esetén, bezzeg a routerhez vegyen: miért?
Az se megy tönkre áramszünet esetén. Ám ha mondjuk TV-t akar nézni, akkor a
nettel mégis mit kezdjen? Feltételezve, hogy antennával veszi a TV adást...Azaz pont ugyanannyi értelme van a TV-t szünetmentesre kötni, mint a routert.
Vegyük észre, hogy ezzel nem azt állítom, hogy nincs értelme az egyiknek sem,
hanem, ha a kérdező leírta, hogy a ~100 Wattot fogyasztó TV+router-hez keres
UPS-t, amivel a TV pl. 15 perces áramszünet alatt hibátlanul üzemel, akkor erre
kellene kiszámolni neki vmit, nem hogy vegyen kisebbet, elég a routert "védeni".
(És nem kell átesni a ló túloldalára, hogy mi bír ki egy 10 órás karbantartást.)
Szerk: tavaly méregettem, hogy a frissen vásárolt 9Ah RedDot akkuk mit tudtak.
Lószart. Nem is építettem őket be az FSP-be, mert értelmetlen lett volna...
Viszont teszteltem őket egyesével 150W terheléssel, és éppen kibírtak ~15p-et.Ui: nagy valószínűséggel úgy érti a routert, ahogy én, pl. egyben kábelmodem...
-
lali303
tag
válasz
Cs1csó #25031 üzenetére
Most volt áramszünet nálunk, aeton 850 I kb 30 percet bírt. Segamf@st ,5670 ,telekomos tvbox 55"-os tv ,vonalas telefon,óra, vontar x3 box van rajta, kb 2,5 óra múlva elment a mobil net is.A mobilnet máskor is áramszünet kezdete után 2,5 órát ment.Az optikán is szerintem csak addig megy.
-
Cs1csó
titán
válasz
erik365 #25027 üzenetére
+1 laed
Sőt a maxot (aminél érdemes figyelni, hogy mondjuk a max 500W-ot fogyaszt de lehet pár akár 600W-os "áramfelvételi tüske" és ehhez kell méretezni, a méretezés pedig még ehhez is hozzáadni vagy +30%-ot a biztonság kedvéért. Tehát 600W + 30% azaz kell kb. 800W (felfelé kerekítve) tartási képesség.
-
D1L1ZS
őstag
Sziasztok!
Egy ilyen PC alá milyen szünetmentes ajánlott?
A mostani szünetmentes Kstar a napokban a viharok miatt áramszünet alatt teljesen kikapcsolt.
Mivel 2024 Januárban volt benne akksi cserélve (, ha jól emlékszem már harmadjára) gondoltam csak fel kell tölteni.
Hagytam tölteni 1/5 napot. Magában, ha nincs rákötve semmi akkor elketyeg.
De amikor rádugom az eddig használt dolgokat, instant kikapcsol akkor is, ha nem kap áramot, de a hosszabbítós elosztó rá van dugva.Tegnap elöttig semmi baja nem volt.
Ezért gondolkozom egy újabb szünetmentesen
MSI B350M PRO-VDH
AMD Ryzen 5 1600x + Cooler Master Hyper 412R CPU cooler ASUS GTX 1060/6 GB/GDDR5
Samsung 960 EVO 250GB M.2 PCIe MZ-V6E250BW
2*8 Gb Crucial 2133 Mhz DDR4
2*500 Gb Samsung HDD+ LCD monitor Philips PHL 223V5
+ UPC fehér álló modem
+ Logitech X-530 5.1
A lényeg, hogy ha áramkimaradás van legyen elég idő kikapcsolni a gépet és ha mondjuk pont játékban vagyok, ne kapcsoljon le instant a terhelés miatt.
Előre is köszi szépen a választ!
-
erik365
senior tag
válasz
Cs1csó #25016 üzenetére
A klíma hűtési üzemben megy mikor lemodulál van, hogy csak 150w-ot fogyaszt, tudom mert nézem. A tv-t se mindegy, hogyan kapcsolom ki mert áramszünet esetén elmegy alapba a rendszer róla, és újra boot-ol. Annyi az egész, hogy én szeretném kikapcsolni áramszünet esetén az eszközöket, és szeretném ha stand by üzemmódban maradnának, arra a pár percre.
-
Proci85
senior tag
válasz
DigitXT #25024 üzenetére
Jópofa ez a kis apc, nem láttam még.
Nálam úgy van megoldva ez a DC felügyelet, hogy egy mikrotik a routerem, ami tudja mérni a tápfeszültségét, így az őt működtető DC UPS-t látja.
A Mikrotikban fut egy script, ami időnként lekérdezi a feszültségét. Ha alacsony a feszültség, belép ssh-val a NAS-ba és leállítja. Ha pedig visszajön az áram, elér egy bizonyos akku feszóltséget, akkor Wake on Lan-on feléleszti a NAS-t. -
DigitXT
félisten
válasz
Proci85 #25023 üzenetére
Nade érted, hogy költői a kérdés: nem csak az alapján döntünk úgy az adott eszköz szünetmentesítéséről, hogy potenciálisan tönkremegy-e az áramszünettől (pl. NAS esetében sem azért ajánlott az UPS, mert folyamatosan égető szükség van fájlaidra, ellenkezőleg, a HDD nem szereti az áramkimaradást, adatvesztés lehet, ha dolgozik). Magyarán én tökéletesen megértem a router szünetmentesítését IS, viszont Cs1csó érvelése alapján erre semmi szükség, hiszen nem megy tönkre az áramszünettől.
Ui: épp NAS + router elé raktam a közel 20 éves APC-t. De kihúztam, mert zavart...
Összesen eddig 3-4 áramszünetet élt túl a NAS (probléma nélkül), csak szokott mailt küldeni arról, hogy ez nem igazán szerencsés, úgyhogy szeretném megóvni. Tény.
Egyelőre nem találtam (megfelelő!) alternatívát, a legfőbb szempont, hogy kussoljon! (Éppenséggel élhető megoldás lehet a 12V-os APC, de az pl. nem szól a NAS-nak, ha elnyúlna a történet, és le kellene kapcsolnia, mert már nem bírja a beépített akku.
)
-
Proci85
senior tag
válasz
DigitXT #25022 üzenetére
"Basszus, ilyen alapon a routert minek szünetmentesíteni? E "
Ez csak erre a felütésre volt egy laszti lecsapás, hogy lehetnek elvetemültek
És egyébként nem is zsebbe nyúlós a történet.
Egyébként ha minden megy, nálam is 30 perc kb..arra amire kell, elég is. Itt vidéken rendszeres a pár másodperces áramszünet, lámpa pislákolás.
A spanyol és a legutóbbi pasz melyik közeli ország áramszünete nyomán többen elemezték a helyzetet. Sok érdekes dologra rávilágítanak, amire érdemes felkészülni. Ilyen viharok mellett 1 napos simán összejöhet. -
DigitXT
félisten
válasz
Proci85 #25021 üzenetére
Nekem messze nem bír a laptopom 12 órát, úgyhogy a legutóbbi előre bejelentett áramszünetnél nem éltem a HO lehetőséggel, hanem bementem az irodába.
(Btw. az is egy érdekes kérdés, hogy mobilhálózat hogyan marad életben ilyenkor: értelemszerűen akkumulátoros táplálással - ha el nem lopták -, tartósabb esetben nyilvánvalóan jöhet az aggregátorozás, annál is tartósabb esetben viszont az lesz problémás, hogy kifogy a nafta. Ha meg neadjisten országos dolog, mint legutóbb Spanyolországban, akkor az utánpótlás sem megoldható, és amúgy sem lesz elég beavatkozó élőerő, hogy kimenjen tankolni, így a mobilnet is borulni fog: vis maior. Ellenberger azért azt érezzük, hogy nem ez a mindennapi szkenárió. Amikor valaki világosan leírja, hogy 1-2 perces üzemzavarokat akar elhárítani, az nem a 10 óra+.) -
Proci85
senior tag
válasz
DigitXT #25020 üzenetére
Legutóbb 9-14-ig bejelentett áramszünet volt. Az előtt 8-16-ig. 12V 18Ah-s akku van a fentebb linkelt Makrai DC UPS alatt.
Lehúztam a kamerákat. lekapcsoltam a NAS-t, így csak a routert és a modemet hajtotta. A 14 óráig tartó áramszünet után a monitoring szerint 11.4V-ra csökkent le. Szóval du 4-ig valszeg kibírta volna. Szerintem előző alkalommal bírta is.
Mivel HO-ban dolgozok, vezetékes hálózatról lazán dolgoztam. A laptop is 12 órát bír + mobilnet is van benne.
Kiépítés alatt van egy házközponti szünetmentes. TV, értékesebb eszközök rá lesz kötve a pillanatnyi áramszünetek okozta túlfesz tüskék megfogására.
-
DigitXT
félisten
válasz
Cs1csó #25016 üzenetére
Basszus, ilyen alapon a routert minek szünetmentesíteni? Elmegy a villany, kikapcsol a router, az ég világon semmi baja nem lesz ettől. Ja, hogy akkor nem lesz Wi-Fi sem?
(Amennyiben van korlátlan mobilnetje, nem fog emiatt földbe állni áramszünet esetén.)
Nem csak két véglet van az áramszünetekben, hogy 1 mp / 10 óra. Ha 1 mp, akkor sem kellemes, ha kikapcsol a retekbe, s ha neadjisten élő adást néz, akkor ha kiesik 20 perc, akkor hiába kapcsolod vissza 20 perc múlva, akkor sem fogod tudni, mi történt közben. Simán előfordulhatnak ilyen pár perces áramszünetek, épp hogy erre való az UPS, nem? (Megint a másik véglet, hogy aggregátor, meg több milliós épületgépészet: ugyanmár...)
Ui: a klíma simán fogyaszthat "csak" 200W-ot, amikor éppen le van szabályozva. Azért, mert nagyon nagy számokat mondanak hűtési teljesítményre a CoP/EER miatt sosem veszi fel valójában. Indításkor lehet 1000W körül, állandó üzemben nem jellemző.
-
laed
aktív tag
válasz
Cs1csó #25018 üzenetére
Mondjuk nálam más volt a feladat, ezért más lett a megoldás; de olyan nagyon nem zúgott az az átalakító. Lehetett mellette nézni a TV-t. Mondjuk az akku volt a nagyobb költség, de lehet 1 fele akkora is elég lett volna.
Ilyet azért ne írjunk, hogy ez többszázezer, szerintem 1 százasból (vagy még kevesebből, mert csak 1-2 perces igényt ír) kihozható az elektronika.
Mondjuk külön csak védeni tényleg nem kell, de lehet tovább is nézné... -
Cs1csó
titán
Arra megint nem való:
1. ha pillanatnyi akkor még okés de akkor bekapcsolod újra (nem lesz baja)
2.tartós áramszünet: zúgó UPS mellett még vagy 20-30 prcig tévézni?Ha komoly tartási időt és biztonságot akar valaki az vagy több milliós épületgépészeti feladat, vagy legalább több százezres tétel: aggregátor stb.
-
Cs1csó
titán
válasz
erik365 #25015 üzenetére
a klímát engedd el. Klímát nem szokás (otthoni körülmények között) szünetmentesíteni.
A klíma biztos nem "csak" 200W-ot fogyaszt.
A tévét sem szükséges: elmegy az áram kikapcsol a tévé és leáll a klíma, ennyi, semmi bajuk sem lesz.
A router-hez egy kisebb is elég. Valamilyen olcsóbb 500-650VA körüli. Valami olcsó: Eaton, Kstar, Gembird, CyberPower, APC, Legrand, SPS, FSP
( -
erik365
senior tag
Sziasztok!
Szünetmentes keresek kertes házba, hogy áramingadozás esetén ne kapcsoljon ki a router, és a tv. Valamint, örülnék neki ha bírná a klímát is, hogy én tudjam áramszünet/ingadozás esetén kikapcsolni, a későbbi meghibásodások elkerülése végett. Hosszabb áramszünetet nem akarok vele áthidalni, csak az ilyen 1-2 perces dolgokat.( a klíma fogyasztása kb 200w, a tv, router 100w).(
Köszönöm a segítséget. -
Proci85
senior tag
-
fulton
addikt
válasz
fulton #25009 üzenetére
Nézegetem ezt mint fele annyiba kerülő alternativa.
CyberPower CP900EPFCLCD
Úgy irnák "tiszta szinuszos" - tehát ez ugyan az mint máshol a "valódi szinuszos"?
Van aki oled tv használ róla? Totál csendes hálozatról üzemelve?
Hogy bírja vajon az APC smart ups 750i hez képest. -
fulton
addikt
Sziasztok
Szeretnék az oled tv-m alá tenni egy valódi szinuszos szünetmentes tápegységet. A fogyasztas 100 250 közt ingadozik. HDR filmnel néha felugrik 300w ra. Az a max. Többsegiben 200w korul ingázik fenyes beallításon.
APC Smart Ups 750ic néztem ki, de ha van olcsóbb alternativa megbízhatóan, szivesen fogadnám javaslatotok ezzel kapcsolatban.
fontos hogy teljesen csendes legyen alapba, mivel hálószobaban lesz elhelyezve. -
lehella
senior tag
válasz
cinemazealot #25002 üzenetére
Én pont egy ilyen rendszert szeretnék leváltani
A problémám vele, hogy egy 18V-s notebook töltőt feszültségét le kell csökkenteni 14V-ra, majd utána még 5V-ra is a kamera miatt. A konverterek meg évente tönkre mentek a meleg miatt. És akkor az akku kivégzése elleni lemerítésről gondolkodó elektronikáról nem beszéltem.
-
cinemazealot
addikt
Én úgy értelmeztem, hogy az elsődleges probléma az akku menedzsment volt. Az 5 V-ot nem fogja tudni másképp megoldani, csak egy hozzáadott konverterrel. Vagy egy olyan UPS-szel, ami ad szünetmentes 5 V-ot is, de az meg nem lesz kompakt... kérdés, mit jelent lehella kollégánál a "kis hely". Esetleg egy hüvelyknyi rést? Mert arra ott vannak a rack UPS-ek, de azok sem feltétlenül szolgáltatnak 5 V-ot alapértelmezésben.
-
DigitXT
félisten
Megoldja step-down converterrel.
Ja, hogy ez már megvolt, és ehelyett kellene más...Szerk: amúgy ha nagyon kis helyen kell elférnie, nem nagyon lesz helye "dobozos" UPS-re, valóban lesz némi "gányolás" felingje. Hacsak nem nyomtat egy dobozt a PicoUPS-nek és abba beletervez egy USB-s kimenetet, mert feltételezem, hogy a kamera USB-ről megy. -
laed
aktív tag
válasz
cinemazealot #25002 üzenetére
Apró gond, hogy a kamerának 5V kell.....
-
cinemazealot
addikt
válasz
lehella #24998 üzenetére
Én korábban a Mini-ITX alapú PC-met védtem egy PicoUPS és egy klasszikus 12 V-os ólom-zselés aksi kombóval. Foglalkozik a töltéssel és az áramszünet bekövetkeztekor esedékes átváltással is, szerintem megbízható a cucc. Nyilván az aksi állapotát azért nem árt monitorozni, nehogy meglepetés érjen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- APC RACK 1500 VA tiszta szinuszos szünetmentes tápegység akkuk, akkutálca és előlap nélkül.
- APC SUA1000i Smart-UPS 1000 670W UPS valós szinuszos, vadiúj aksikkal, hibátlan működéssel eladó
- APC SMX1500RMI2U
- szünetmentes táp / NJoy Cadu 2000VA / 1200Watt / 2025.11.21 garancia/ Usb management / 2db új aksi
- eladó szünetmentes APC Back-UPS 850VA
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest