Hirdetés
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lali303
tag
Eaton szünetmentest csatlakoztattam a számítógéphez a szoftver nem érzékeli, ez mitől lehet? Hol javittatjatom meg?
-
Cs1csó
titán
válasz
atoszmester #24764 üzenetére
wifin
(vagy BT)
-
Rick4
félisten
válasz
Cs1csó #24762 üzenetére
Valóban benne van ez is, csak, az optika nem a laptopjába megy, hanem az optikai modembe, aminek még kell külön áramforrás.
Talán a múltkor nálunk is volt áramszünet, csak a csipogásra lettem figyelmes, de ment a net, mivel mindenem szülnetmentesre van kötve, sok esetben észre se veszem, hogy elment az áram, mert még az asztali lámpa is szünetmentesítve van, viszont pont ezokból tudom, hogy neki is meg kell oldania az optikai modem szünetmentesítését is, azaz ha "csak egy laptop kb 60W", akkor ezen még nem gondolkodott el. És az rendszerint messze van a laptoptól, egy kábellel, egy szünetmentes eszközzel sokszor bajos megcsinálni, hogy minden szükséges dolog menjen áramszünet esetén.
Hogy aztán ezen túl milyen az optikai hálózat felépítése, és az oszlopról a házakba leosztó eszközök simán csak optikai alapúak, elektronika nélkül, azt nem tudom, csak sejtem. -
Cs1csó
titán
Ezen én is gondolkodtam, de pl. ha optikán érkezik a net még akár lehet áram. Lehet erre gondolt?
(Az optika olyan helyről kapja az áramot amit mondjuk nem érint az áramszünet)Vagy akár extrém esetben ha van mobil net akkor wifi hotspot segítségével is lehet wifi-s netet csinálni.
-
Cs1csó
titán
válasz
atoszmester #24760 üzenetére
Szia:
1. "talán" a csipogást megjegyzi a UPS ha nincs USB-s kapcsolat. (Hiszen ha jól tudom akkor is csipogna ha az áram elmegy ellenben pl. a rá kötött PC közben ki van kapcsolva, tehát épp nem "él" az USB-s kapcsolat.2.
Az áramszünet alatt bekapcsolt PC leállításához kell a folyamatos USB-s kapcsolat és persze tutnia kell a PC-n a UPS szoftverének, hiszen:
- ha a PC a UPS-en van amikor jön az áramszünet a PC nem érzékeli az áramszünetet, hiszen a UPS-ről kapja azt továbbra is, a leállítására a UPS fogja leadni a parancsot a azoftveren keresztül a PC-nek.Tehát sajnos kell a folyamatos kapcsolat.
Az USB-s kapcsolat a telepített szoftverrel öndiagnosztikára is használható, a beállítások elérésén, és hogy mit csináljon a UPS ha tartósan elmegy az áram, vagy hálózati zavar esetén.
-
atoszmester
tag
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha rendelek egy USB-s UPS-t, (amúgy Eaton 5E900UD-ről lenne szó, de szerintem most nem a márka a lényeg) összekötöm a PC-vel és ha egyszer beállítom, hogy ne csipogjon ha elmegy az áram és mondjuk 5 perc után kapcsolja le a PC-t, utána már nem kell hogy folyamatosan USB kapcsolat legyen? Magyarán egyszer összedugom, beállítok amit kell és működni fog?
A folyamatosan USB kapcsolat "csak" arra jó, hogy lássam mennyi idő van vissza, akku kapacitása stb?
-
Rick4
félisten
A netet sok esetben el is felejtheted, ha elmegy az áram, amikor nálad nincs, akkor elég valószínű, hogy a környéken ( a trafóig) máshol se lesz, azaz a netszolgálttó eszközei se kapnak energiát, nem működnek. Sőt, ha csak 5 másodperc áramszünet van, bizonyos szolgáltatásnál, pl kábelnetnél lehet 5 perc is, mire a környék összes erősítője bootol, csatit keres, feláll minden, és újra lesz net.
Vagyis csak a szokásos történik, a szünetmentes nem arra jó, hogy meetilngelj, játssz, dolgozz a gépen áramszünet alatt, hanem hogy mentsd az adataidat, mielőtt a gép leállna, vagy úgy állna le, hogy azzal hardver és szoftverhibát okozna.
Fontos, halaszthatatlan meetingre én mobilnetet és notit javasolnék feltöltött aksival, mert bármikor lehet egy olyan szünet, ami megborítja a dolgokat.
Itt van most bedugva egy eaton 5p1500i, annál már mentem teszt jelleggel (havonta 1- 2x elveszem a 230V.-ot, hadd dolgozzon kicsit) 330W fogyival 20 percig, miközben papíron ezzel a terheléssel 35 percet tud, szóval ezek valós infók, de jellemzően az új állapotú aksikra vonatkoznak. Ez 100W terheléssel megy 1.5 órát, szóval ha gáz van, bírja, de nekem elsősorban azért van, hogy ha itt dolgozom, akkor ki tudom kapcsolni, ha nem vagyok itt, kamera, router, nas és minden más is menjen. -
Cs1csó
titán
Az asztalon a tévé van? Esetleg "mögé" tenni? Mint írtam ezek nem túl nagy szünetmentesek. Esetleg másfajta kialakításút, pl.: APC Easy 650VA (BV650I-GR)
Legrand Keor-M 600VA (310081)A messzebbről vezetni az áramot az eszközökhöz sem megoldás?
Hasonló célokra (tehát pl. hogy munka közben tartósan szünetmentesítés legyen) arra amúgy sem ilyen kis eszköz javallott.
Ahhoz invertert (kvázi egy akku nélküli UPS amit "kvázi" tetszőleges kapacitású akkuval is meg lehet támogatni)
Erre a célra az SPS SOHO családot szoktam ajánlani, ezek maximum 200Ah kapacitást képesek kezelni (viszonyításként egy kisebb UPS-ben jellemzően 1db 7-9Ah-ás akku van)tehát ha nem is mondjuk 2db 100Ah-ásat alá tenni
de mondjuk 1db 28Ah-ásat azzal akár egy komolyabb több óráig tartó áramszünet is áthidalható munka közben is.
Persze ez vagy 100k HUF ráfordítási költség és nagy a helyigénye is és nem is esztétikus (nagy böszme doboz az akkuk pedig szabdon állnak)
De ha évente csak ritkán van tartós áramszünet ami pont beleesik abba az időintervallumba amikor dolgozol nem biztos, hogy megéri.
A Notebook akkumulátora mennyit bír? (azért kérdezem mert azt alapesetben nem is szükséges szünetmentesíteni, hiszen az akkuja már ezt megoldja.)
Mert ha a notebook akkuja bírja akár a telefont Hot-spot funicóba téve a noti wifivel tud a telefon mobilnetjére csatlakozni.
-
tutis
őstag
válasz
Cs1csó #24754 üzenetére
[link]
eatonra találtam egy kalkulátort, itt 65W-ra 30 percet kalkulál, ha ez hihető adat, laptop mellé akkor az eatont választanám. Ott a hellyel sincs gond.
Sajnos a routernél maximum állítva tudnám a szekrény mellé tenni, mármint felfelé állna a kapcsoló, de az meg nem jó mert alul lennének a dugaljak,amin nem állna meg.
Fél óra működés nekem tökéletes lenne egyébként, home officeba vagyok, és volt már hogy fontos meetingen nem tudtam részt venni áram kimaradás miatt, azaz csak telefonról tudtam becsatlakozni, ami sajnos korlátozott munkavégzést jelentett.
Fél óránál több áramkiesés ritkán van itt, talán 1 évbe 1x, de most pont volt egy hosszabb. -
Cs1csó
titán
Minél zártabb, levegő "nem járta" helyen van anná hamarabb tönkremehet. Ezek kis teljesítményű modellek, nincs bennük ventilátor (ami jellemzően amúgy is csak áramszünet esetén akkus táplálásnál szokott menni a ventilátort tartalmazó UPS-eknel is.)
Átlagos szobahőnél (22-24 fok celsius) mwg elmegy kategória, de ha nincs légkondi éa nyáron 28-30 fok celsius is lehet az hatványozottan degradálni fogja.
Az üresjárati fogyasztást (gondom úgy érted a "saját" fogyasztás) sokszor nehéz megtudni, ha a gyártó nem adja meg a specifikációban.
Ha nincs akkot neten kutakodni a típus alapján, vagy egy konnektoros fogyimérővel tesztelni.Jellemzően: minél kisebb teljesítményű és minél újabb konstrukció annál kevesebbet fogyaszt. Ez tippre 5W körül megáll, (van olyan régebbi nagyobb pl. 1500VA-es ami 15-20W-ot is bekajálhat.)
Ez egy újabb típus, kis teljesítményű tehát elhanyagolható fogyasztást nevezhetjük a védelem "árának"A működési zaj megint érdekes, mivel kis teljesítményű, nincs benne venti ezért ameddig van áramsholgáltatás és ez a hálózati áramot csak "átengedi" magán (de közben persze figyel) gyakorlatilag hangtalan, ha átkapcsol akkus táplálásra akkor lesz egy kis zúgása de ventilátor nélkül ez így sem veszélyes.
A mennyi ideig bírják? Ezen azt érted, hogy áramszünet esetén meddig tudja tartani a rá kötött eszközöket mielőtt lemerülne az akku?
A "pillanatnyi" áramszünetet áthidalja, 10-20 percestis de ezen felül már lutri. Mivel a router stb. alig fogyaszt ezért fél óra szinte biztos ennél a kis UPS-nél is.
Ahol egy noteboom is rá van kötve ott ha épp senki sem dolgozik a gépen de az be van kapcsolva akkor az is elfut 10 prcig legalább.
Van erre egy képlet amúgy van aki itt tudja is én nem de amúgy ez is csak egyfajta becslés.
A képen látható szekrény mögé nem lehetne betenni a UPS-t? A szekrényben lévő védendő eszközők tápkábelét pedig hátul kivezetni és úgy rádugni?
Hátha ott legalább 2-3 oldalról nem lenne zárt helyen, elég vékony ez a UPS lehet nem is fogna sok helyet. Amúgy nem is csúnya akár egyéb helyre is tehető.
Sőt, akár messzebb is és a védendő eszközöket egy hosszabbítón kereszül rádugni, tehát nem közvetlenül a UPS-be hanem:
Fali konnektor ---- UPS -----hosszabbítós elosztó (pl. 3-6 dugaljjal) ---- védendő eazközök, és akkor messzebb is lehet hozni az áramot. -
tutis
őstag
válasz
Cs1csó #24752 üzenetére
köszönöm az ajánlást, van pár kérdésem, mivel a routernél lévő elég rossz helyen lenne, mennyire lehet ezt egy zártabb térbe tenni?
[link]
egy ilyen rész (ráadásul ahol még más is van betéve) túl zárt tér lenne neki?
ezeknek valahol meg lehet tudni az üresjárati fogyasztását, esetleg működési zaját stb?
illetve hogy mennyi ideig bírják szuflát? -
Cs1csó
titán
Szia, kb. két kis teljesítményű (és olcsóbb) UPS is megteszi:
26k HUF-tól: Eaton 5E700D 700VA (nincs rajta USB-s kommunimációs port)28k HUF-tól: Eaton 5E700UD 700VA (USB-s kommunikációra képes telepített szoftver segítségével PC-vel,NAS-al)
Ha ennél is olcsóbban és az USB-s kom sem lényeges hogy van vagy nincs:
Gembird EG-UPS-B650 650VA -
tutis
őstag
Sziasztok!
2 db szünetmentes tápegységet keresek. Egyik kisebb lehet, csak 1 routert és egy modemet kellene életben tartania.
Másik egy laptop+monitor+billenyűzet stb kombót, itt 65-70w körüli fogyasztás mérhető.
Nem kell horror összegű, low budgetbe gondolkozom. -
Boost3er
tag
válasz
cinemazealot #24748 üzenetére
Így van, úgy értem, hogy UPS kapja az áramot a falból. Egyszerűen én sem értem, hogy ez a kettő miként kerülhet összefüggésbe, de sajnos biztos, hogy itt van valami, mert csak UPS bekötés esetén csinálja.
Megpróbálom másik tappal, megpróbálom az UPS-t is másik kabellel a falba, hátha. -
Rick4
félisten
válasz
Boost3er #24747 üzenetére
Ja, igen látom már, neked a kis eaton van, az enyémen ott egy lcd, amin mindent tudok állítani, a kimenő fesztől kezdve az érzékenységet is, így már nehezebb ügy, de én azért próbálkoznék mág egy harmadik táppal, bár pont úgy mint akolléga, én is rendkívül furcsának találom, nem hallottam még ilyenről, és összefüggéseiben sem értem, egyik gondnak mi köze a másik eszközhöz.
-
válasz
Boost3er #24747 üzenetére
"...egyikkel sem indul UPS-ről úgy hogy meg is jelenjen a hálózaton..."
A UPS-ről való elindulását úgy kell érteni, hogy a UPS még kapja a hálózati betápot, ugye? Mert akkor a jelalaknak nincs jelentősége, az ugyanis csak akkor jelentkezik (akkor kap a NAS szimulált szinuszt), amikor eltűnik a hálózat és beindul a UPS invertere.
Különös szitu, annyi szent.
Próbáld meg a UPS dugóját fordítva bedugni a fali konnektorba, hátha valami fázis-nulla-föld viszony kavar be.
-
Boost3er
tag
Régi táp most ment tönkre a héten mert volt egy áramszünet és utána már nem bootolt róla a NAS de nem volt a szunetmentesre dugva, mert arról nem ment korábban sem ahogy írtam. Régebben működött a UPS-ről, aztán egyszer leállt rendes le állítással azaz áramszünet volt és szépen lekapcsolta a NAS-t majd utána már hiába indítottam el, bootolt de nem jelenik meg a hálózaton. Azóta 2 táppal próbálkoztam ezzel a régivel ami tönkrement és ezzel a Lenovoval, egyikkel sem indul UPS-ről úgy hogy meg is jelenjen a hálózaton, tehát olyan mintha nem állna fel a rendszer de ugye nem látom így valójában nem tudom meddig jut el. Mert elindulni elindul, hallom, hogy megy csak a hálózaton nem jelenik meg. Kikapcsolom át dugom direkt a hálózatra és hibátlanul indul és megjelenik a hálózaton.
Ezert gondolom, hogy valami UPS hiba lehet de nem értem, hogy mi. Őszintén azt sem tudom, hogy miként lehet az UPS-on bármit beállítani. -
Rick4
félisten
válasz
Boost3er #24745 üzenetére
Na itt elvesztettem a fonalat, mikor ment tönkre a régi táp? A lenovoval mióta megy? Most próbálkozol a szünetmentesen keresztül használni, eddig egy percet se ment vele, vagy a régi táp úgy ment tönkre, hogy akkor már megvolt a szünetmentes? Tehát ha a Lenovoval a sima konnektorba dugod, akkor megy? Amúgy maga a táp mindegy, 9-19V között legyen, 5.5X2.5-ös dugója legyen, és a szükséges áramerősség meglegyen, ezzel a dugóm,érettel eleve az erősebbeket tudod megvenni. Ssomó helyen lehet ilyen adaptereket kapni 3-4 ezer forintokért, gondolom neked se ezen múlik.
A csere csak azért kellene, mivel simán lehet otthon másik, és azzal gyorsan ki is tudod a tápegység hibáját zárni.
De ha a másikkal se indulna, és mondjuk sima konnektorba dugva meg menne, az végképp furcsa lenne, mert akkor erősen a szünetmentes felé terelődne a gyanú, bár furcsa az egész, a szünetmentesen keresztük még inkább mennie kellene, jól van beállítva minden paraméter a kimenő részén? -
Boost3er
tag
Sziasztok,
kipróbálom majd, hogy ha lehúzom a UPS-t a hálózatról, akkor megy-e.
Az adapterrel kapcsolatban ezelőtt egy nem tudom milyen márkát használtam de az tönkrement, most Lenovora dugtam rá (az volt itthon nem használt) és arról sem megy. Így nem tudom, hogy milyen adaptert lenne érdemes használni?
Köszönöm! -
Rick4
félisten
válasz
Boost3er #24740 üzenetére
Van ilyen nasom, ráadásul most pont egy Eaton 5p1550i szünetmentes van elédugva, igaz itt gépek, tévé, router, switchek, kamerák, pluszt másik nas is erről megy, ami nem könnyíti, hanem nehezÍti a helyzetet. Annyi csak a különbség, hogy a tied aplapi DC csatis, az enyém meg paneltáppal kapja a 24+4 -es soron a feszültséget.
Ez a mentős Q1900-as lapos nast éjfélkor kapcsolja be fő nas WOL segítségével, megtörténik a mentés a megfelelő mappákról, majd kikapcs. Tökéletesen működik minden 4-5 éve, sosem volt ilyen gond.Vagy az adaptered rossz, ami nem tudja kezelni a valós szinuszhullámokat, kissé furcsa, de benne van, vagy az alaplapod vacakol, ere ikevesebb az esély, de ennek kiderítésére én rádugnék egy másik adaptert, egy kis 2A-es már elég.
-
válasz
Boost3er #24742 üzenetére
Indítsd el a NAS-t a UPS-ről, majd húzd ki a UPS-t a konnektorból. Fontos, hogy más ne legyen a UPS-re kötve, csak a NAS. Elvileg így egy szigetüzemű rendszerként fog működni a NAS, tehát elvileg semmilyen hálózati zavar nem szólhat a működésébe (hacsak nem a UPS invertere). Aztán amíg a UPS sípol, teszteld a NAS hálózati elérhetőségét.
-
Boost3er
tag
válasz
cinemazealot #24741 üzenetére
A hálózati kábelt azt direktbe kötöm, csak a tábkábelt dugom a UPS “konnektoros” kimenetére.
Nem gondolom, hogy bármi kontakthibás, mert ha a tápot direkt kötöm a rendes hálózati konnektorra, akkor hibátlanul elindul és elérhető is a hálózaton.
-
-
Boost3er
tag
Sziasztok,
Találkoztatok már olyan hibával, hogy ha egy Asrock q1900DC-ITX alaplapra épített NAS, egy Eaton 5E 850i UPS mögé van kötve akkor elindul maga a rendszer, azonban nem csatlakozik sehogysem az Internetre, nem érhető el a hálózaton, tehát olyan mintha elindulna de mégsem állna fel a rendszer, viszont ha semmit nem csinálok csak kiszedem az UPS mögül és közvetlen hálózatra dugom, akkor hibátlanul működik. Ebből gondolom azt, hogy valami az UPS miatt lehet.
Esetleg van bármi ötlet, hogy mi lehet a gond?
Köszönöm! -
-
Robyka
aktív tag
egyre többször és sokáig megy az AVR mert 250V jön be és hozza le 220V körülire.
azt hittem az szarakodik az ups-em és multiméterrel végig néztem a házban a csatlakozó aljzatokat és tényleg 250V.
nálatok mennyi? -
Cs1csó
titán
válasz
Recon666 #24732 üzenetére
Szia, Ipon-ról:
Egyszerűbb, de ajánlott: FSP Nano 600Egy kicsit komolyabb: EATON 5E 700 USB DIN G2 700VA
(USB kapcsolaton kersztül PC leállítás) -
Cs1csó
titán
-
Recon666
Közösségépítő
Sziasztok! Úgy alakult, hogy kellene az irodába valami eyszerű kis szunetmentes, a gep fogyasztasa nagyon max ilyen 110w lehet.
Nem tudom esetleg ez jó e lehet: [link] -
sziasztok,
mióta elköltöztünk faluba többször van áramszünet, ráadásul olyan, ami után egyből visszajön 2 másodpercre majd megint elmegy,ami tudtommal a legrosszabb eset.
tudtok ajánlani valami olcsó szünetmentes tápot? a gépem maxon kb 400wattot eszik (fogyasztásmérővel mérve) erre jön rá a többi sallang, de csak az lenne a lényeg, hogy ki tudjam kapcsolni a gépet. -
Cs1csó
titán
válasz
Recon666 #24728 üzenetére
esetleg ezen a "long life"-on is elgondolkodhatsz:DataSafe 12HX35 9Ah 12V UPS akkumulátor (long-life, 10év várható élettartam)
-
Cs1csó
titán
válasz
Recon666 #24726 üzenetére
Szia ha jól látom ez egy 7AH-ás akku tehetsz be helyette egy 9Ah-ásat is a fizikai paraméterei ugyanazok mint a 7Ah-ásnak (12V-os ólomsavas)
Yuasa, CSB, ez a két márka a legjobb, de a Datasafe, Leaftron, Genesis márkákat is választhatod.
Ha szakboltból választasz akkor ott remélhetőleg jobban pörög a készlet így nem egy régóta a polcon álló akkut kapsz.
Mivel csak egy kell ezért érdemes figyelni a szállítási költségre is.
Ha személyesen tudasz venni egyet annak két előnye is lehet:
1. nincs szállítási költség
2. meg tudod nézni az akkun, hogy mikor gyártották (ne sózzanak rád valami 2-3 éve a polcon álló akkut)Nyilván, ha valami nagy UPS-ed lennd és több akkut kellene venni akkor kb. lényegtelen tétel a szállítási költség de 1db 7-9Ah-ás akkunál számít.
-
Recon666
Közösségépítő
Sziasztok!
Adott egy Eaton 5e650idin szunetmentes, amiben rossz az akku, ezt szeretném cserélni.
Yuasa NPW36-12 akksi volt benne, ehelyett tudnátok ajánlani, valami jó ár/érték aranyú akksit? -
Cs1csó
titán
válasz
PlatiaAmos #24723 üzenetére
nincs ilyen, hogy "gyári" APC. Az APC is veszi valakitől, csak címkézi. Nézd meg milyen megy bele tippre ebben 2db 12V-os ólomsavas 7-9Ah-ás akku van.
Ilyet kell venni. Yuasa, CSB, Datasafe, Leaftron, Genesis.
Na itt is van: [link]
2x7Ah 12V. De a 7Ah-ás fizikai mérete ugyanaz mint a 9Ah-ásnak tehát érdemesebb a nagyobbat venni és kb. 30% több lesz a kapacitás, ennyivel tovább bírhatja.
Ugyanitt 9Ah-ás akkuk: [link]Amúgy ez egy UPS szakbolt meg tudjwk mondani neked ha felhívod őket, hogy a "gyári" 2x7Ah helyett mennyivel jobb (a kapacitáson túl) a 2x9Ah, és abból melyik gyártó terméke miben tud többet.
-
PlatiaAmos
tag
Sziasztok,
Van egy APC PRO 900-am ebbe kell aksit cserélnem.(APCRBC123)
Valaki rakott már utángyártottat? Mik a tapasztalatok? Sokkal rosszabb mint a gyári APC-s?
-
szjoci
őstag
Egy kstar micropower 600VA ups ami megadta magát, 4 éves volt, nemrég cseréltem benne akksit. Az úgy volt beállítva hogyha 5 percig nincs hálózati feszültség, akkor kapcsolja ki magát a nas.
Az újszerű akksit megmenteném inkább belőle, szóval "használt üzleti" szüntementest keresnék legfőképp. -
Rick4
félisten
-
szjoci
őstag
Sziasztok!
Egy qnap ts-253d nas (65W-os tápegysége van) elé szeretnék rakni egy szünetmentes tápegységet, mert a mostani megadta magát. Az akksija jó, szóval akár használt jó minőségű is érdekelne, de újtól sem zárkózom el.. Tudnátok ajánlani pár megbízható típust? Jó lenne ha menedzselhető lenne usb porton. -
Rick4
félisten
válasz
cinemazealot #24717 üzenetére
Oké, akkor nincs gond. Valahogy ez a dolog ki is esett, itt vannak már 5 éve, és a franc se gondolta alaposan végig, mikor össze lettek dugva.
-
-
Rick4
félisten
válasz
cinemazealot #24715 üzenetére
Gosund P1, nem tudom, a túlfesz védelem hogy van megoldva, de az ajánlások ellenére meg voltam győződve, hogy ebben ilyen nincs, most utánanézve viszont mégis benne van.
Nem veszek észre semmit, wifin felcsatlakozik az itthoni hálóra, méri a fogyasztást, ami napra hónapra évre lebontva visszanézhető összesítve és grafikonon is, plusz a főkapcsolóján kívül mindhárom schuko aljzat, és 3 db usb aljzat külön ki-be kapcsolható telefonról kézzel, vagy időzítve. Azaz mint egy klasszikus hosszabbító amin van egy pirosan derengő kapcsoló, csak ez megy telefonról bárhonnan. És ezek szerint túlfesz ellen is véd. De jó.
Most akkor vegyem ki őket a szünetmentes mögül? Én csak valós szinuszos szünetmenteseket hasztnálok, a kvázi nekem eleve szóba se jöhet, pedig csak kapcsolóüzemű tápegységes cuccok vannak rákötve. -
Nem tudom, mi mindent tud még az okos hosszabbítód, de ami gondot tud okozni, az a kvázi szinuszos (nem lágy lefutású tiszta szinuszos, hanem meredek, már-már négyszög) jelalak. Arra ugyanis könnyen reagálhat a túlfesz. védelem. Ugyanez okoz zavart az aktív PFC-vel ellátott PSU-k körében is. A teljesítménynek ehhez nincs köze.
-
Rick4
félisten
válasz
cinemazealot #24713 üzenetére
Eskü én se hittem volna, hogy ilyen blődséget képesek beleítrni, de tényleg ott van. Mivel nálam okos hosszabbító van előtte is, és mögötte, majd a a leosztott irányokban még a többi eszköz előtt is, plusz az eszközök csoportosítva okos hosszabbítókból kapják meg hosszabbítókon keresztül a delejt, mert bármikor, előfordulhat, hogy egy eszközt szeretnék lekapcsolni, vagy csak a fogyasztását mérni, rögtön 4 ilyen okos hosszabító is rajta van, plusz a 4 hosszabbító végén 1+1+2+2 plusz hosszabbító...
Ezek szerint elkezdhetek félni a nem tudom, mitől.Mondjuk furcsa ez, mert amikor mentek a bányászgépek a 4X12 kártyás keretben, és a 4 gép bekajált óránként 5Kwh-t, azok is ezen az okos hosszabbítón mentek, és azok is ugyanebből a konnektorból mentek, ugyanezeken a zokos hosszabbítókon keresztül, viszont akkor és ott nem volt semmi, itt mégis mi lehet, ha akészülék miat televe nincs 670W-ot kajáló fogyasztónál nagyobb tlejesítményfelvételű rákötve? Próbálnám az okát megfejteni, de gyanítom nem lesz meg.
-
-
Rick4
félisten
válasz
cinemazealot #24711 üzenetére
Nem biztos, lehet így írták le valahol, ő konkrétan azt írta:
És érdekes, az egyik itthon lévő (nemv njoy, hanem APC sua1000i) szünetmentes manualjában ott szerepel a szöveg:
Ami valljuk be, jó nagy hülyeség. 13-14 éve van szünetmentesem, mindegyik hosszabbítóval lett a tökéletes helyre elhelyezve, hogy ez most szellőzés, vagy elrejtés okán, mindegy is, egyikkel se volt soha semmi, és mindannyian tudjuk, hogy emiatt nem is lehet semmi. PLáne ha a túlfeszvédőt elé rakjuk, akkor nem lehet gond.
-
Itt a topicban sokszor csak hosszabbítóként hivatkozunk a kábeles (és esetleg túlfesz. védővel szerelt) elosztókra, szerintem ezért használt tibcsi5 is önkéntelenül pontatlan szakzsargont.
-
Rick4
félisten
válasz
tibcsi5 #24703 üzenetére
Kik, mire és hol írják? Mert hogy túlfeszültségvédő elosztóhoz ne, az tiszta sor, hogy túlfeszültségvédőhöz sem, az is tiszta, de hogy elosztóhoz sem, az konkrétan hülyeség. Lehet kapni olyan hosszabbítót, ami c 13 dugós, és 3 schuko aljzata van. Akkor szeriunted ez egy illlegális termék? Másold már be a linket, ahol ilyet írtak.
-
tibcsi5
csendes tag
válasz
cinemazealot #24704 üzenetére
Köszönöm! 🙂
-
válasz
tibcsi5 #24703 üzenetére
A túlfeszültség-védelemmel ellátott hosszabbítót/elosztót valóban nem ildomos kvázi-szinuszos UPS-re (tehát annak kimenetére) kötni. Minden más (tehát túlfeszültség-védős eszköz a UPS elé, vagy e nélküli elosztó UPS elé vagy után) megengedett.
De pl. tiszta szinuszos online UPS kimenetére már köthetnéd, épp csak semmi értelme nem lenne.
-
tibcsi5
csendes tag
Sziasztok!
Valóban nem ildomos hosszabbítóval használni a szünetmentes tápokat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Riasztó topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest