Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós kamerák
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Apple notebookok
- Milyen RAM-ot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Lathronos
őstag
Tényleg jó a Freya, de nálam például a kompozitálás nem megy, ez pedig nem túl szép látványt nyújt conky használata esetén. A másik bajom vele pedig az, hogy a TVTime-nak nincs hangja, hiába állítom az ALSA-mixeren a LINE hangerejét maximumra, akkor is némafilm van az összes csatornán.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Heeken
tag
válasz devil-k #22294 üzenetére
Samba File Server, Transmission, Owncloud,
Érdemes megbarátkozni a CLI-vel.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz devil-k #22288 üzenetére
Szia!
Szerverben abszolút nem vagyok otthon, de te sem írod, hogy Ubuntuban/Linuxban mennyire vagy otthon.
Amíg előkerülnek a szervert ismerők/használók, addig, ha nem lennének meg, ezeket olvasgasd:
Ubuntu kiszolgáló kézikönyve
[Kézikönyv PDF]
Full Circle magazint is le tudod tölteni, sok szerveres cikk van [link]
más találatok
[link] [link] [link] [link](#22291) devil-k
Akkor az első linkkel kezdd, az a telepítéstől indít.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Dhampir
félisten
Én csak azt nem értem, hogy ha a Mint is meg az elementary is Ubuntura épül, hogy lehet, hogy ezek sokkal stabilabbak, problémamentesebbek?
Nem tudom, de máris visszatértem Mintre (mostanában sokat váltogattam, próbálgattam őket egyszerű felhasználói fejjel). Ami miatt szimpatikusabb a Mint, talán az, hogy valamiért barátságosabb, mert jobban "érzem" rajta a közösségi támogatást mint az alapkiadású "üzleti" Ubuntun.
-
devil-k
nagyúr
Sziasztok!
Az Ubuntu ismerkedésével új terepre értem. Szeretném, ha ez lenne az OS a szerveremen. Mi az amire figyelnem kell? Pro és kontra. Eddig Windowsos vonalat követtem, így eléggé zöldfülű vagyok e témában. Köszönöm a segítségeket előre is!
- mozi bolondéria -
-
RBJ
addikt
ki van kalapálva. régen sokat próbálgattam de most vagy lenyugodtam vagy az idő hiánya de rég volt ennyi ideig fent rendszer mint most a xubi 14.04 .
És érdekes, hogy leszoktam a win ről. tán az ubi 10.10 kezdődött.
Próbálgattam előtte is csak az nem tűnt kiforrottnak nekem. de a 10.10 megragadt.[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
Syl
nagyúr
Hogy érted, hogy elszaladt az idő mellette? 14.04-es ubuntura épült a Freya.
Nagyon helyes, hogy csak LTS-re építkeznek.Én csak azt nem értem, hogy ha a Mint is meg az elementary is Ubuntura épül, hogy lehet, hogy ezek sokkal stabilabbak, problémamentesebbek?
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
RBJ
addikt
elementary t az elsőt én is sokáig használtam, csak kicsit elszalad az idő mellette az első résznél váltottam.
Pedig nagyon bejön az egyedi stílusa, desing nem is értem miért nincs nagyobb rajongótábora.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #22279 üzenetére
A 12.04-es Ubuntut korábban egy szűk esztendőig használtam és most a 14.04-gyel ugyanazok az apróságok bosszantottak. Az elementary Luna egy éve után most a Freya is ugyanolyan stabil és problémamentes
Mondjuk kevés a vele foglalkozó oldal/fórum, meg a fejlesztése se olyan sürge mint az Ubuntué, de én így is nagyon elégedett vagyok vele.
A Windows 10-től kirázott a hideg, a 8.1 meg jó helyen van a VirtualBox-banNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
RBJ
addikt
Jé most olvasom, hogy a linux mint mostanában LTS alapokon van?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Igaz konfigolni még a Unitytól is cifrább
Neked persze, hogy nincs lehetetlen, ha már eOS.Érdekes, a 14.04 pedig igen stabilra sikerült, a géped nem szereti talán vagy csak azt a DE-t, amivel használod.
Ubuntut jó ideje már én is megkedveltem Mintesként, igaz az Ubignome-ot próbáltam ki, kár, hogy kíváncsiságból felengedtem 15.04-ig. most, hogy szóba került, rá is nézek, egy hónapja nem futott, biztosan unja magát[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #22274 üzenetére
Kb egy hétig ment a 14.04-es Ubuntu, aztán ráuntam. Jöttek a régi problémák, naponta valami bekresselt rajta, sleepből nem ébredt, a dual monitor support se százas stb.
Elementary Freya (14.04 alapon) - mint a beton! Igaz konfigolni még a Unitytól is cifrább de semmi sem lehetetlen. Például sikerült mindkét monitorra Plank-et varázsolnom.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
AkosAkos
aktív tag
Kubuntun hogy kell átállítani a pendrive-ot, hogy a transzmitter is le tudja játszani a zenéket?
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
>elementary t elbírná a régi netbook?
Én nem erőltetném. Üresjáratban itt 600 megát simán bepusszant.
Mondjuk az általam kipróbált disztrók közül (ubuntu, mint, kubuntu, manjaro xfce) ez a legfürgébb, de én i3-on meg SSD-n használom.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
RBJ
addikt
-
dcsabesz
tag
Sziasztok,
ki szeretném menteni a tárolt jelszavakat, de a kezelőben nem aktív az exportálási lehetőség.
Miért nem tudom lementeni a kulcsokat?Üdv: dcsabesz
-
nagyúr
Érdekes a dolog, ezen a linken is pont ugyanazt a kiirást említik és ott is ilyen megoldást javallottak. Igaz, ez másképpn oldja meg a problémát, mint az előzőekben linkeltek.
Még egy tipp, local fájl nem lehet sérült? [link]
[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
live rendszer alatt átírtam a shadow file de nuku. mindegy nem nagy gond, legfeljebb mindig bepötyögi a jelszót wi fi nél. majd újra telepítem a rendszert.
-
RBJ
addikt
mint fentebb linkeltem nem a parancssoros rész jön be mint a felvételen.
vidin 1:20 ir én nem tudok semmit mert bármit csinálok visszaugrik a root ablakba.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
-
-
nagyúr
Nincs kizárva, hogy itt több eredményt érsz el.
Az ilyen csodaprogramokkal nem az a baj, amit a VT ír, mert az valami toolbart jelez inkább, hanem az a gáz, hogy teljesen kiiktatod a vinyót a segítségükkel.(#22250) Sonja
Igazából itt mutatna jól: [link], direkt ilyen célokra lett létrehozva.[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Kicsi gondom van. volt egy kicsi gond wifi s a napokban az asszony linux lite n. telefonon próbáltam megoldani neki de mindenki tudja ez elveszett ügy. Ma hazajöttem rendbe tettem a wifi dolgot megyen is csak egy gond van. nem tudom megjegyeztetni vele a wifi jelszót. állandóan az alapértelmezett kulcstartó kulcstartóját kéri. gondolom valahol valamit begépelhetett a nem megfelelő helyre. rendszergazdai jelszó itt nem ér. hogyan tudom kivakarni?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
Sonja
nagyúr
-
pappcsaba90
csendes tag
Fenébe, pedig eddig azon filóztam, hogy a C-ra vagy az E-re tegyem
-
lev258
veterán
válasz pappcsaba90 #22247 üzenetére
Arra azért figyelj oda, mit telepítesz és hova. Nehogy a Windows lássa kárát.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
pappcsaba90
csendes tag
Köszi, megpróbálom úgy. Nem gondoltam hogy nem lehet Windows alól.
-
lev258
veterán
válasz pappcsaba90 #22245 üzenetére
Windows alól elvileg nem is tudod telepíteni. Daemon tools-t pedig még annyira sem tudom.
-
pappcsaba90
csendes tag
Nem ugyanaz, ha beteszem daemon tools-ba az iso fájlt és elindítom a telepítést?
-
lev258
veterán
válasz pappcsaba90 #22243 üzenetére
"Virtuális lemezképet készítek az oprendszer telepítőjéről"
Hogy mit? Fogsz egy telepítő pendrive-ot, vagy DVD-t és egyszerűen azt mondod neki, hogy a külsőre telepítse a rendszert.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
pappcsaba90
csendes tag
Sziasztok!
Hogyan tudnék külső merevlemezre Ubuntut telepíteni? Virtuális lemezképet készítek az oprendszer telepítőjéről, azt elindítom és ráteszem a merevlemezre. Sikeresen telepíti, sikerül is bebootolni róla, azonban amikor felállna a rendszer azt írja ki, hogy túl sok elsődleges partíció van. Ennek mi az oka? Arra a merevlemezre csak azt az egy oprendszert telepítettem, semmi más nincs rajta.
Köszi a segítséget! -
nemurea
aktív tag
Az utóbbi egy-két héten esténként egy 2 terás HDD-t akartam megmenteni ugyanilyen célból. Sajnos még a WD saját tesztprogramja is megállt egy kb. 22 órás futás után, azt mondta, túl sok a bad sector, de azt tudtam, hogy ezek a HDD vége felé vannak, ezért azt kihagytam volna a particionálásból, ha tudom, kb. mikortól kezdődik a rossz terület. Ezen a [linken] az utolsó két progi grafikusan mutatja meg a rossz szektorokat, bár Winesek, de lehet, hogy Wine alatt is futnak. Sokáig futnak... Főleg amiatt, mert ahol rossz a HDD, ott rettentően lelassulnak, de ez mindre igaz.
Viszont: csekkelni akartam, hogy az ez alapján megmaradt élő partíció tényleg hibamentes-e. Erre már kiváló volt a badblocks. Megfelelően kell paraméterezni, pl.
badblocks -wsv -t 0xaa -b 512 -c 1024 -e 1000 -o ./bdbl.txt /dev/sdc1
különben a jó részeken is lassú lesz, nem órákig, hanem napokig futna. A fenti parancs a megmaradt 1.5 terán kevesebb mint egy nap alatt végigment, de ez így csak egy ütemben ellenőriz.
Ettől függetlenül megy fel a hardverapróra a HDD hibásként - nem volt teljesen konzisztens az eredmény (hogy finoman fogalmazzak).
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #22234 üzenetére
Mint írtam nem akarom "javítani" a hibás szektorokat, csak kizárni a használt területből. A szektorszámolástól meg nem ijedek meg. A kilencvenes évek végén, az első linuxos ismerkedésem is szektorszámolós particionálással indult
-
-
Lathronos
őstag
válasz lionhearted #22234 üzenetére
Telekinetikus erőm segítségével szubatomikus szinten újraalkotom a lemez sérült részeit. Viccet félretéve logikai hibáról beszéltem.
-
válasz Lathronos #22233 üzenetére
Ezek a HDD regeneratorok engem mindig elképesztettek. Fizikai hibát javítani szoftveresen, ez a tudomány, kéremalássan!
Egyébként badblocks a keresése ideális, csak egy számológép kell, és tudni lehet, hogy meddig kell particionálni (de talán parted/fdisk használatával még annyi sem)[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Lathronos
őstag
Találtam egy ilyet javításra (hátha csak logikai hibáról van szó) meg bad sector lokalizálásra ezt, de ez se GUI-s. Van róla video is. Vagy HDD Regenerator boot lemez. Az nekem mindig megoldja
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Olyan program is van, ami megkeresi és grafikusan kijelzi a vinyón a hibás szektorokat?
Mert van egy 1 TB HDD-m pár hibás szektorral. Szeretném úgy partícionálni, hogy "kikerüljem" ezen problémás részeket. Film archívumnak jó leszNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Richter36
őstag
válasz lionhearted #22226 üzenetére
Akkor marad a gyári recovery + SD kártya megoldás.
Köszönöm mindenkinek a segítséget -
-
válasz Richter36 #22219 üzenetére
Linux alól? Kb sehogy. Ha van CWM, akkor ott tudsz flashelni (CWM-et sok esetben gyári recovery is fel tudja tenni). Gyári romokat viszont kb sehogy, ahhoz jobban kellene ismerni a belsőségeket, meg sok idő, meló, stb. És kevesen értenek hozzá.
Tegnap még működött...
-
Syl
nagyúr
És ha már itt vagyok, egy kérdés:
A tálcán látható órát, hogy tudom hekkelni?
Most ezt mutatja: k aug 18 12:30
Nekem meg valami ilyesmi forma kellene: 34. aug. 18. kedd 12:30[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz Richter36 #22219 üzenetére
Valamikor régen, még az első Ubuntu Touch preview-t raktam fel Nexus 7 (2012)-re linux alól adb utasítással. Már nem emlékszem a részletekre, de alig pár terminálos parancs volt.
Szerintem ez alapján indulj el: [link]Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Richter36
őstag
válasz lionhearted #22218 üzenetére
Hogy lesz ebből android 4.4.4 nekem? Gugli nem adott nekem szájbarágós választ
Jó lenne valami how to egyszerűen.[ Szerkesztve ]
-
-
Richter36
őstag
Sziasztok,
A tabletemre (wayteq 79qci) szeretném feltenni az android 4.4.4-et. Linux alól (ubuntu 14.04.) lehetséges ez?
A gyártó honlapján csak windows program van erre, de csak ez miatt nem szeretnék egy winnel kínlódni. A google nem adott választ (vagy bénán kerestem).
A tablet topikjában nem kaptam választ, ezért kérdezem itt.
Köszi -
Syl
nagyúr
Egyszerű megoldást keresek: elindítom a programot, kiírja a CPU hőfokát és csók. Nem kell fancy widget meg mifene. Jó a terminálos is.Szerk. semmi [link]
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz szundybence #22202 üzenetére
Direkt erre a célre vannak programok, amik vizuálisan mutatják mi mennyit foglal, és villámgyorsan ki lehet deríteni mi foglal sok helyet.
Pl. ilyen a filelight:
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Lathronos
őstag
válasz szundybence #22208 üzenetére
Futtass egy Ubuntu Tweak-et is, az sokmindent kitakarít.
Amúgy meg ne hagyjuk, mert akkkor soha nem fogsz fejlődni és ha minden problémánál meghátrálsz észre sem veszed, és megint a Win fog vigyorogni a monitorodon.
Amúgy holnap vagy holnapután készítek egy oktató anyagot a systemback és a remastersys használatáról, amivel tudsz saját izlésednek megfelelő Ubuntu telepítőt készíteni. Ez a blogomból lesz elérhető.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #22206 üzenetére
Régi kernelek lettek törölve? Amúgy meg kell nézni, mely mappák mérete tér el a megszokottól.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
És a rejtett mappák a user profilban (pl. firefox temp)?
-
lev258
veterán
Nem a letöltött csomagok maradtak fenn?
sudo apt-get clean
Amúgy meg telepítés után csinálj egy Systemback mentést és akkor bármikor visszatérhetsz rá.[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Egy számomra érdekes probléma: Ha egy belakot rendszerről (annak másolatán külön partición próbaképpen) mindent leszedek, ami a gyári friss telepítéskor sincsen rajta, akkor-is kb kétszeres helyet foglal. Mitől és hogyan lehet a sok szemetet semlegesíteni? (Nem akarnék mindig és mindig újra telepítgetni.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest