Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cashback
őstag
Hát annyi ideig biztos nem kellene neki csinálni... még ha a normál formázást is választottad (ha van olyan egyáltalán még benne)
Nem éppen egészséges megszakítani a formázást... viszont ha hamarosan nem változik a helyzet akkor egy reset lehetséges hogy szükséges lesz.
Istenem, adj türelmet a hülyékhez... mert ha erőt adsz, megölöm őket.
-
cashback
őstag
Én csak mikor nagyon szadomazo hangulatomban vagyok akkor szoktam a Linux-val bíbelődni...
Szintén több éves Win-es tapasztalattal próbálkozom...Viszont nekem eddig a LinuxMint ami kényelmesen volt használható.
Istenem, adj türelmet a hülyékhez... mert ha erőt adsz, megölöm őket.
-
alitak
senior tag
-
alitak
senior tag
az alapértelmezett bash megy nálam, ezen tégy így:
terminál
nano ~/.bashrcItt biztos, ami biztos, nézd meg, hogy a következő sorok megtalálhatóak-e:
if [ -f ~/.bash_aliases ]; then
. ~/.bash_aliases
fi
Ha igen, akkor rendben van, ha nem, akkor illeszd be a file végére, mentés, kilépés.következő parancs:
nano ~/.bash_aliasesEbben az állományban soronként tudsz megadni aliast. Az alias lényege, hogy hosszú, gyakran használt parancsoknak valamilyen rövid, megjegyezhető szót - aliast - rendelsz hozzá. Szintaktika:
alias name='command'
Nekem pl az egyik nagyjából ilyen:
alias hpfs='ssh user@IP -p port'
Amikor be akarok lépni ssh-n, akkor csak azt írom be, hogy hpfs és kész is vagyok. Miután az alias sorokat beírtad, mentsd el, majd lépj ki a terminálból. Utána már menni fog.Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
Kéne neki lennie, nekem a Kubuntu felajánlja, csak nem használom...
Amúgy a hibernálás eszi az SSD-t, ha olyanod van, ne hibernálj
Különben mihez kéne a hiernálás? WOL-t akarsz, vagy gombbal ébreszted a gépet?
A Home kihúzása pl. a Gparteddel is megy.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
fradi81
veterán
Hát igen egy kis SSD lenne az igazi. De ha átméretezed akkor még most, amíg nincs tele adattal Vagy kimented ami kell és új partíciós táblát hozol létre, megspórolva az átméretezési időt, ami bizonyos esetekben sok is lehet attól függ hogy helyezkednek el a partíciók.
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
MODERÁTOR
Egy AMD Radeon (HD 3610) van integrálva a CPU mellé, amit támogat a nyílt és a zárt (fglrx) meghajtó is. Különösebb gond nincs vele, bár ugye nem egy erőgép. A felfüggesztésből való visszatérés talán inkább a nyílt meghajtóval megy jobban, de ki kell próbálni. Én őszintén szólva nem nagyon használom eme funkciót, tekintve, hogy SSD-ről pár másodperc alatt elindul így is a rendszer.
Amúgy igen, leginkább a videomeghajtó miatt szokott gond lenni a felfüggesztés. -
-
-
Hmm, a probléma többrétegű. Első lépésként a könyvtárat kell elérhetővé tenni, arra kell írás/olvasás jog midenkinek. (chmod 777 Nyilvanos, ha a home/zolee -ban állsz )
Ha anonymként bárki beléphet, akkor a keletkező fájlok tulajdonosai nobody user lesz. A samba configban (/etc/samba/smb.conf) megtalálod az aktuális megosztás (Nyílvános) alatt az alábbaiak szerepelnek (vagy kéne):
guest account = nobody
force user = nobody
force group = nogroup
create mask = 0666
directory mask = 0777
Emiatt az újonnan létrejövő fájlok (sambán keresztül!) mindenki számára elérhetők. Azonban ha lokálisan másolsz be valamit, akkor az a saját umaskodat használja, ami jóeséllyel (default) csak magadnak teszi elérhetővé az adatokat.
Ez ellen úgy védekezhetsz, hogy beállítasz sticky guid-ot, azaz a mappa és újonnan létrejövő tartalma azonos csoportba tartozzon. A gond csak az, hogy te nem vagy tagja a nobody csoportnak (és jobb is így).Tehát, amit lehet ilyenkor javasolni. Vagy nem érdekel, nem másolsz lokálisan.
Vagy, ha ez is kell, akkor létrehozol egy új csoportot, aminek tagja leszel te is és nobody is, majd ezen csoport kap jogokat a megfelelő mappára.
Ezt GUIn is gyorsan össze tudod kattingatni. (Users and Groups a neve)
Aztán:
M]chmod +s Nyilvanos
chown zolee:ide_az_uj_group Nyilvanos
Illetve az smb.conf:
guest account = nobody
force user = nobody
force group = ide_az_uj_group
create mask = 0666
directory mask = 2777
Végül újra kell indítani a sambát.
sudo /etc/init.d/samba restartEzzel elvileg jó lesz minden. Rövid voltam?
Tegnap még működött...
-
God Vazzeg
veterán
-
MODERÁTOR
A saját, már ott levő csatolási opcióidat egészítsd ki. A defaults elhagyható ha más is van ott, annak az a lényege, hogy logikailag kitöltse az űrt.
(#4868) Dot: Telepítésre nem igazán alkalmas a perzisztens Live, vagy mondhatni korlátozottan. Nem célszerű frissíteni sem a rendszert így, mert igen hamar megtelik a konténer fájl. Ha ilyen módon akarod használni a rendszert, akkor célszerűbb normál módon feltelepíteni azt a pendrive-ra. Egyéb esetben pedig a központi memória fele áll rendelkezésre, így korlátozottan tudsz telepíteni sima Live-ra is, de újraindítással elvesznek a változtatások.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Nem azt mondtam, hogy kikapcsolom, csak azt, hogy visszafogom, hogy ne írjon annyit.
data=journal
Az adatműveleteket is naplózza. Lassabb és biztosabb, de több írást is igényel.
data=writeback
Csak a metaadatokat naplózza. Kevésbé biztonságos, de kevesebb az írási művelet.
data=ordered
Olyan mint a writeback, de a metaadatok változásainak naplózása előtt az adott fájllal kapcsolatos többi puffert üríti. Ext3-nál még ez volt az alapértelmezés. -
-
floatr
veterán
Én azóta ezt használom, és nem találkoztam hibával. Ellenben Vladinak igaza van abban, hogy jár némi kockázattal, ha PPA-kra hagyatkozik az ember, mert többek közt a callibre-vel és a gnome commander-rel is rosszul jártam, amikor hirtelen felindulásból frissítettem külső repoból.
(#4989) Vladi ez az egyablakos üzemmód nagyon csábító dolog volt nekem, hogy megpróbáljam.
[ Szerkesztve ]
-
Nekem nem zavaró a több ablakos dolog. Főleg amikor több monitorom van, akkor az egyikre kidobálom az eszköztárakat, a másikat elfoglalhatja a kép. Sokkal kényelmesebb úgy dolgozni.
De különben ha beálltod a külön eszköztárakra a "Mindig felül" -t (nem windóz ez, minden ablakkezelő tudja), akkor mindig felül maradnak, nem tünedeznek el.
Mutogatni való hater díszpinty
-
MODERÁTOR
Ez is egy megoldás, csak be kell állítani az fstab megtartását és a GRUB újratelepítését. De ha a külön /home-ot nem használod Kubuntun, akkor javasolni tudom a Live készítését.
Most gőzerővel dolgozom az új verzión, abban majd automatizálom ezt, mert nem mindenkinek egyértelmű.[ Szerkesztve ]
-
-
eternam
tag
Ha Windows alól szeretnél Ubuntu partíciót menteni az ingyenes Paragon Drive BackUp Free (vagy mi, szóval az ingyenes) szó nélkül megcsinálja és vissza is állítja. És nem csak sector by sector módon, hanem natívan, ami sokkal gyorsabb.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
janos666
nagyúr
Bár nem olvastam végig elejétől, de miért nem használsz DD-t?
Egy-egy partíciót, vagy egy komplett lemezt is lementhetsz képfileba, úgy hogy közben tetszés szerint még tömöríttetheted is a tartalmát (ha pl lassú lemezre mentesz és elég gyors a CPU egy egyszerűbb tömörítési algoritmushoz, akkor kvázi ingyen csökken a méret, sőt, akár gyorsul a teljes folyamat, mert kevesebbet kell felírni a lemezre, ha sikerült csökkenteni a méretet).TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
janos666
nagyúr
Beírod az oldalsáv keresőjébe, hogy Disk, megnyitod a progit, és kattintgatással is megtalálod a képfile készítés funkciót. Csak akkor nem nagyon tudod megtoldani egy tömörítéssel.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
floatr
veterán
Nekem már elég régóta semmi problémám nem volt vele. Mostanában talán már ki sem kell lépni a vboxuser csoport miatt.
Arra kell egyedül ügyelni, hogy ha korábban egy image-et úgy használtál, hogy az addon-t vbox-ból telepítetted, akkor egy nagyobb vbox verzióváltásnál a régi verziójú addon összeakad az új vm-el; ilyen migráció előtt javasolt az addon leszedése, majd az új vm-ből való újratelepítése.
-
törölt tag
Innen jó, csak ne a deb fájlt töltsd, hanem vedd fel a tárolót.
"Debian-based Linux distributions".től kezdődik.Nekem is ext4-en van, külső vinyón és másik gépen belső vinyón is.
(#5075) floatr
Ez igaz, csak a tárolós megoldásnál nem kell figyelni a frissítésre.[ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
Én eddig csak olyan verziókat láttam, ami különböző formátumú virtuális image-eket kezel.
Nekem ext4-en van minden vdi. Azok vegyesen használnak file rendszereket, de gondom nem volt belőle. Ellenben amikor vmware-t akartam használni, az ext4-re telepített image-el agyhalál volt.(#5074) tomtyi ha egy viszonylag stabilabb verziót tölt le, nem lesz nagy baja akkor sem, ha nem frissíti...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest