- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Philips LCD és LED TV-k
- ASUS notebook topic
- Milyen videókártyát?
- Vezetékes FEJhallgatók
- HP notebook topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Elég fura egy leírás. EFI partíciót csak utólag csinál. Másrészt, ha a Grub tényleg erőszakosan nem akar a másik lemezre kerülni, még mindig lehet GRUB telepítés nélkül feltenni a rendszert a lemezre és utólag rávarázsolni.
Ha ilyenekkel piszkáltok, lehet a végén ráveszem magam, hogy megnézzem a külső lemezemmel.
Mardel: Eddig arról nem volt szó, hogy dual boot lenne. Annak a Win10-nek is elvileg saját EFI partíciója van, azt kellene becsatolni a telepítőhöz is.
Végső megoldásnak még mindig lehet perzisztens Live-ot csinálni, de az nem az igazi. -
Frawly
veterán
-
lev258
veterán
Nézd másképp.
A hagyományos módon telepített programoknak (a céljuktól függetlenül) mindenhez teljes hozzáférésük van, a root jogú dolgokat kivéve. Bármely lemezedhez vagy pendrive-odhoz és annak minden adatához simán hozzáférnek. Mivel normális dolog, hogy ehhez a sima felhasználódnak minden joga megvan.
De mint írtam, vannak tervek, hogy bizonyos jogokat hozzá lehessen rendelni a sandbox alapú megoldásokhoz is.
taki01: Akkor mit is telepítettél? Mintha elírtad volna. -
-
Dhampir
félisten
Biztosan, elég rég történt mindez és bevallom, hogy a DOS bugyraiba és kiegészítőibe annyira nem merültem bele. Akkoriban is a grafikus és szép küllemű dolgokat kedveltem. Az számomra már nagy élményt jelentett amikor 3D hatású Tetris játékot indíthattam, vagy valamelyik számítógépes magazin floppylemez mellékletéről egy érdekes sakkprogrammal ismerkedhettem meg. Ebből talán kitűnhet, hogy nem vagyok valami nagy számítógépbuborék.
#34457) Cyrin
Monochrome monitor előtt a színpalettával különösebb gondom nem támadt.
-
lev258
veterán
Szerintem nyugodtan megbeszélhetjük, másnak is hasznos lehet. Mint írtam, én nem értek hozzá. De azt nehezen hiszem el, hogy úgy indulnak el service-ek, hogy nincs semmiféle felhasználó hozzárendelve és egy fiók aktiválva a háttérben. Kernel szinten még oké, de a felhasználói programok csak nem tudnak így futni vagy mégis?
-
L
De egyébként meg itt az az obstruálás, ha nem akarok foglalkozni más problémájával, de látom, hogy valaki okoskodik, no annak jól megmondom, hogy marhaságot beszél. (a kérdező meg csak pislog, mert innentől kezdve a kérdése quasi el van takarva)
Ezért nem szoktam én obstruálni. Soha! (talán kivételt képez, ha valaki nem a Mint, Cinnamon ill. a Debian kulcsszavak köré építi a pozitív mondandóját)
Nincs dógod az Arch topikban, hogy már megint itt obstruálsz?
-
Most esett le, hogy a nagyAcrhúaknak ezt érdemes elmagyarázni!
Ezek szerint a Debian is azért elavult, mert 25 éves!
Vannak persze mindig újabb verziók, az Ubuntu új Gnome-ja sem 7 éves szerintem. Majd legközelebb a kedvedért utána nézek a verziószámnak is, hogy ne kelljen belekötnöd (nem friss beton ez).
-
Értelek, ha nem lenne ez a külső panelfűtés nálunk, ez leesett volna a linkelt oldalról is.
Ezt amúgy csak tényként említettem, de most már tiszta, köszi az egyszerű magyarázatot. Amit inkább furcsállok, az ez :Mint 19-nél eddig azért nem tűnt ez fel, mert ezt a hwe kernelt nem látni sem a frissítéskezelőben, sem a terminalos frissítéskor.
Annyira le vagyok lassulva most a Mint-tel kapcsolatban, hogy még a szokott FSTAB beállításokat sem csináltam meg, pedig már egy hete a 19-et használom, rájöttem, hogy jobban tűri a hw-hibát, ami jelentkezik az öreg desktopon. Nem tudom még mi a gond, de az Asus bios már letiltotta párszor a futást.
-
-
-
törölt tag
Csaknemhagyott nyugodni a dolog. Megpróbáltam az Avidemuxot és az Xamppot felrakni. De hiába gugliztam szét az agyam, nem sikerült.
Ha valaki Xubuntu 18.04 64bit alá ezt a két progit
működőképesre
már fel tudta varázsolni magának, az kérem segítsen nekem is felrakni.
Előre is köszönöm!
-
Ez igazán jól jön! Egy láthatóan kezdőknek készülő disztróban tiszta szerencse, hogy az orra előtt lévő panelapp-ból kiveszik, mert úgyis be van építve ez a
nm-connection-editor
. Majdnem azt írtam, hogy életemben nem hallottam, de ahogy nézem, ez ott csücsül lenn a Cinnamon hálózatkezelő appjában.Fene se érti ezt a Gnome-ot. Mivel gondolom nem egyedi eset ez az egyszerűsítés felé menés
, még inkább javaslom mindenkinek a Mate felületet Ubuntun.
Ezen a múltkori memoryleak-kel a maradék eszük szivárgott el.
Egyébként az a linkelt leírás is egyszerű volt, csak a kollégának nem jött be, mert azt hitte, az egész művelet a terminalban fog lezajlani.
-
Nagyon anno mintha olvastam volna én is, de azért az utóbbi egy évben legalább egy-két helyen csak megemlítették volna, ha ez a 18.04-ben valósul meg. Jó, hogy nem ez a fő DE Ubuntuéknál, de az Unitys cseréről 70ezerszer olvastam, legalább 2-3 alkalommal ez is a szemem elé került volna...ha valóban.......
No de köszi az infót, erre a típusú várakozásra nem nagyon gondoltam.(#32992) Cyrin
Ez komoly? Átírták a verziószámot tegnap este óta, mégis előbbi verzió jött le? Phhf, bocsi ezt nem tudtam, ill. ezt sem tudtam. Ma sok haszna nem volt, hogy a fórumokon ügyködtem, nem is tudok semmit, amott az anarchizálódást úgysem tudom késleltetni..... inkább unplugolom magam kis időre.
-
vlevi
nagyúr
Annyira nulla a Linux tudásom, hogy meg sem próbáltam parancs sorból.
Samba megosztásra nálatok is ilyen bűn lassan csatlakozik? Nas megosztásra kattintva perc is eltelik, mire felajánlotta a kapcsolódást.
Windows gépről ráadásul 80-90-el tudtam másolni a nas-ra, most még csak 35-40, ubunturol. -
Ne szemléld már megint ilyen eccerűen ezt a Linuxot!
Ha futpaca azt mondja, hogy befordítja, akkor be is fogja!
Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda! - szép magyar mondóka.....
...éééés így születik futpaca Xubuntujából a Xubunda
Ez van. A tudás részben akarat alapú!
Nem? De.
-
-
gyulank
addikt
Így is egy hete kínlódok vele, formázgatom, és nem tudom, hogy baja van-e, majd most elkezdek még egy hétig másolgatni rá, hogy próbálgassam. Meg én közben kínlódok vele. Mert Windowson felraktam az ext2fs-t de RAW-nak jelzi, míg az sda-kat kiírja. Akkor megint feladtam az ext4-et, windowsban megint leformáztam ntfs-re diskparttal inode beállítás nélkül, total commanderrel elkezdtem áthelyezni egy mappát, de lassan ment, kiléptem, folytatni akartam intézőből, de ismeretlen hiba miatt nem másolhatom. Múltkor vissza nem engedte ugyanazzal a hibával. Most linux alól folytatom, de itt is csak 40MB/s-al megy, míg mikor ext4-re formáztam, ment kb. 160MB/s-al. Múltkor le kellett formáznom, hogy ne írja ki a hibát, az újraindítás nem segített. De szerencsére legalább linuxban lehet. De ha megint elindítom a windowst, akkor megint nem lehet, és akkor azon kívül, hogy lassabban másol, és ha valami gyíkja van a windowsnak, akkor linux alól be se tudom olvasni, nem sokat érek az ntfs-el se. A klónozás meg hibaüzenet nélkül sikerült, kétszer próbáltam.
-
gyulank
addikt
-
törölt tag
-
gyulank
addikt
De zavar. És első sorban az zavar, hogy nem tudom, miért nem fér rá. Azt akarom, hogy 3TB ráférjen 3TB-ra. Ha ext4, ha ntfs. Miért írja 3,1TB-nak? És ha azon a 3TB-on elfér 3,1TB, akkor a másikon miért nem? Agyamra megy. Nehogy már fájlrendszeren múljon! Ha lenne olyan fájlrendszer, amitől 6TB lenne a 3TB, nehogy már 3TB férjen rá!
-
gyulank
addikt
Olyan logikát, hogy ha én nem állítottam be semmit, mikor a forrást formáztam, akkor a másik lemezt is ugyanúgy kéne formáznia, ha nem állítok semmit, bármilyen beállítás is van rajta. És már formáztam vagy hússzor. De esetleg meg lehetne nézni valahogy, hogy hogy van formázva a forrás, hogy ne kelljen kipróbálni az összes lehetőséget?
Na létrejött 1-2GiB foglalás, aztán vag 5 percig gyűjtötte az adatokat, majd hiányolt 99GB-ot. -
Elhiszem neked, akkor viszont az összefoglalóba be lehetne írni a user hogyan találja meg a parancsok infóit magyarul, és akkor nem kellene ilyen alapvető kérdésekkel foglalkozni.
No de jó, hogy említed, nagyon felszabadult a Tg poszt, ha jól látom! Vállald el és már írhatod is az okosságokat az Összefoglalóba! Én már nem fogom tudni beleírni, az tuti.
(mind a 3 kezdő topik érintett)
-
Valóban nem ártana, én elég sok mindent megértek az irott angolből, de egyes manualok még leforditva is elég nehezen érthetők lennének, mert hiába próbálod megérteni, nincsenek tanult alapok. Mondhatnék most példákat előző pályámból, ahol igen részletesen és érthetően le volt irva minden, mondjuk egy szakutasitásban, mégse értette csak az, aki alapvetően rendelkezett képzettséggel az adott szakterületen.
-
Manual világosan leírja.
Ezek szerint Te vagy Manuel!
Köszi, ezt tényleg világosan leirtad, sajna nem szoktam manuelt olvasni, mert amikor nagyon kellett volna, egy kukkot nem értettem belőle! :-) (nem ez az upgrade dolog volt)
Egyébként nagyjából egyszer már megértettem majdnem ezeket, aztán kicsit mégsem mindenhol volt ez egyértelmű, épp valamit linkeltem ma és ott van benne az Ubuntu és a Debian út, ami nagyon különböző.
Ettől fóggetlenül tényleg köszi, szerintem a manuel átforditásával sokak számára tetted érthetőbbé a frissitési metodikát. Egyszer én is megértem majd, már kezdem abbahagyni a hopperkedést és tényleg belevetem magam az alapok megértésébe.
A legszörnyűbb, hogy valamit megtanulok végre és kétszer annyit meg felejtek!
-
Degeczi
nagyúr
Ezek szerint sajnos nem... ld. pl. a több monitor katasztrofálisan rossz támogatását Gnome alatt, ami már nagyon jól, simán ment Unity-vel. Mintha vmi extra igén lenne, noha rengetegen használják így különösen a laptopokat (már csak a jellemzően ratyi beépített kijelzők miatt is)
De teljesen átgondolatlan lett a felület is, pl. a Windows gomb megnyomása most a megnyitott ablakok közti választást hoz elő, WTF?
Ha programok között szeretnék váltani, arra ottvannak a jól bevált, megszokott gyorsbillentyűk, a Windows-nak az utoljára indított programokat kellene előhoznia - lehetőleg egy tömör, számítógéphez illő listában. Ezzel szemben még a pöttyös gomb (amit a változatosság kedvéért szintén áthelyeztek a logikus bal felső sarokból alulra...) is egy táblagépekhez illően szellős listát hoz elő (azt is csak az első monitoron, akárhol is nyomtad meg)Sokkal jobban használható, és átgondolt volt a Unity.
-
Baszki colomb pedig még gondolkoztam is mi baja lehet a wayland-nek a touchpad driver-el, de azt a bugreportot is megnézhettem volna
Ez lehetne a hónap poenja is!
ubyegon2: na azért te sem panaszkodhatnál ha már itt tartunk
Magamat értelemszerűen inkább nem emlegetném most.
még a végén felelősségre vonják a topikgazdát, na!
No, ezen is vigyorogtam, de csak leesett, hogy én vagyok az! Bassz* eg, itt tényleg valami van a levegőben, szerintem csak nem kacsa ez a chemtrail!
-
Ugyanarról beszéltek? Ez az a synaptic, ami az apt csomagkezelője? Mer ugye az Arch-ra tényleg hasznos.
Ez a libinput ez mi a manó, mert én megnéztem, hogy van-e nekem, van éppen, de mit csinál ez, önállóan szerintem semmit..... itt valami device managementet ir, ez azért nem pont ugyanazt fedi le, mint amit a synaptic csinál. Vagy megint rosszul vagyok bekötve?(#31744) zoltanz
Van ebben a feljegyzésben sok hasznos és egyben általános dolog is, én is mindig össze akarom írni a millió apró okosságot, mert szanaszét vannak és, amikor hirtelen kell, tuti nem lelem. Miért nem csinálsz egy sima blogbejegyzést, az meglenne, javítgathatod is, ha még valamit találsz és meg is tudod osztani könnyedén.
Szóval gyakorlatilag a 90 százaléka általános hasznos parancs és program. -
Degeczi
nagyúr
Általánosságban persze érthető, de azért az finoman szólva idegesítő, h annyira alapvető programokból sem megy Wayland alatt a file drag&drop, mint pl. az Archive Manager vagy az Audacious...
Ez már a mindennapos használhatóságot korlátozó nyűg, egy beta disztróban sem lenne szabad így legyen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Path of Exile (ARPG)
- War Thunder - MMO Combat Game
- EAFC 25
- Renault, Dacia topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos Otthon / Smart Home
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest