- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- RAM topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#35202114 #12099 üzenetére
Lehet nem jót írok, de ezt nézd meg. Úgy látom függ a böngészőtől.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
törölt tag
Sziasztok. Jelenleg linux mint 15 van fent a gépemen, és olyan problémám lenne hogy az egyik netes játék kötekszik a flashel. 11.5 vagy annál nagyobb verzió kell neki, de én csak 11.2 verzióját találom a szoftverközpontban. Valahogy fellehett frissíteni 11.5-re? Vagy linuxra csak a 11.2 érhető el?
Elnézést ha butaságot kérdezek, de még sok hiányosságom van ezzel a rendszerrel kapcsolatban.
-
RBJ
addikt
wigwam tűzfalteszt oldala nem jön be. valaki mást tud ajánlani? Tesztelnék.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
quailstorm
nagyúr
válasz
legendary #12095 üzenetére
Nem támogatott verzió.
ha innen hozzáadod és nem települ, akkor kénytelen leszel kézzel leszedni a debet és felrakni
A repo.steampowered alatt ott lesz a deb is valahol. -
legendary
tag
Hi mindenki!
Meg tudja valaki mondani hogy Ubuntu 13.10 64 bit-ben a szoftver központban miért nincs benne a steam?
Nem szeretek külön forrásból telepíteni de nekem a steam fontos lenne. Az előző verziókban, 12.04 és 13.04-ben simán telepíthető volt a szoftver központból. Előre is köszi a választ."Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Frissítettem pár hete Ubuntu 13.10-re. Bejelentkezéskor a monitoron csak az Ubuntu logót látom. Ha "megrángatom" az egeret akkor megjelenik a bejelentkező ablak. Kicsit később rájöttem, hogy azért van ez, mert egy második kijelző és rá van kötve a gépre és bár az Ubuntuban ki van kapcsolva, ilyenkor bejelentkezéskor ez is akítv és azon van a bejelentkezés. Hogy lehet ezt megváltoztatni?
-
Xero
nagyúr
válasz
róland #12090 üzenetére
Az úgy valóban érdekes. Látom az iso biztosan jó.
A telepítő itt stimmel?Én megpróbálnék egy bios/efi updatet és egy másik usb portot is. Hirtelen most jobb ötletem nincsen. Vagy UEFI üzemmódban, vagy legacy boot-ban, de el kellene valahogy indulnia az installer felületnek.
-
róland
veterán
Ha jól értem, akkor az EFI Legacy dolgokat letiltottad, s lényeges, hogy a HDD GUIDE Partition Table-s (azaz GPT) legyen.
De nekem ott van gondom, hogy a GRUB2 után már nem megy semmi. Szóba se kerül partíciós tábla.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
-
Xero
nagyúr
válasz
róland #12083 üzenetére
Éppen egy 10 perce telepített 13.10 64bit-ről írok EFI-vel.
Ez előtt 25 perccel pedig egy 14.04 64bit daily ment fel ugyan így.A 13.10 elsőre nem akart az EFI partícióra telepíteni, egy tábla gyalulás és újra építés helyretette a fejét.
A lap EFI beállításai szinte teljesen defaulton vannak, csak a legacy dolgok vannak kihányva belőle. Lényegében egy hackintosh (a családi mindenes kis gépet használom natív tesztelésre éppen) a config, tehát érzékeny a beállításokra ez is.
A pendriveot és a lemezt is természetesen uefi üzemmódban indítom.
-
fradi81
veterán
Menthetetlen, tiszta aag fíling.
moto g72, Ninebot d28e
-
quailstorm
nagyúr
válasz
fradi81 #12081 üzenetére
Az a pár tanács összesen egy, és az hogy takarodjon hogyha nem LTS-t használ. De nem akarom megvédeni, lehet ő másképp gondolja
(#12082) sh4d0w: személyeskedés 5-ös, leülhetsz (egyébként sztem az alap avatar fikázása nagyon óvodás dolog)(#12084) róland: kernelfrissítésnél LTS ugyanúgy fekete képernyővel fogadott, használtam 12.04-et hozzá eleget. Egyébként a többi résszel egyetértek. Stabilabb. De azért a többinél is ritka hogy nem indul el.
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
válasz
quailstorm #12080 üzenetére
Hidd el, nem véletlen készül LTS kiadás. Vállalati környezetbe szánják, az első és legfontosabb szempont a stabilitás. LTS kiadásban SOHA nincs új funkció. S ha mégis hiba maradt a kiadásban, akkor csak az LTS változatból készül felújított telepítőcsomag: X.04.y
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
róland
veterán
13.10 64 bites verzió telepítése még mindig nem megy.
Eddig arra jutottam, hogy a hibát vélhetően az (U)EFI támogatás okozza. DE: Biosban alapértelmezetten letiltott a Secure Boot lehetősége. Azonban akár DVD-ről, akár pendrive-ról akarom indítani, a BIOS UEFI-s eszközként ismeri fel az adathordozót, s a GRUB-ot tölti be rendszerindítóként. Ott pedig bármit választok lefagy a rendszer.
Megoldási javaslat?
-
válasz
Lehet, hogy több a tapasztalatunk, mint az ufóknak...
https://www.coreinfinity.tech
-
fradi81
veterán
válasz
Szerintem te el vagy tévedve, senki sem kergette el, csak kapott pár hasznos tanácsot, a személyeskedő bicskanyitogató hsz-eidet meg nem kéne itt erőltetni, mert az tényleg nem ide való.
moto g72, Ninebot d28e
-
fradi81
veterán
-
quailstorm
nagyúr
Bírom egyébként ezt a sok kib@szott okoskodó gyíkarcot. Jóvan, használjad, egészségedre. (megjegyzem nálam az LTS helyére azért került frissebb, mert újratelepítés nélkül csak a dist upgrade tudodtt valami félig működőt kihozni a magától tönkrement linuxból, aminek a bűne annyi volt hogy 1 hónapig nem volt elindítva...)
(#12077) Jim-Y: blank screen, tehát nincs console sem?
ctrl+alt+backspace vagy ctrl+alt+f1-re be kéne jönni egy terminálnak.
Onnan már el tudod takarítani a videókártya illesztőprogramját, elképzelhető, hogy utána lesz kép, és felrakod újra, vagy egy frissebbet, azt szalad.VAGY, kiválasztasz egy régebbi kernelt betöltéskor, de az csak ideiglenes megoldás, viszont tudsz dolgozni, és hibát keresni. Tekintve hogy SOHA nem volt AMD vagy ATI kártyám, és dolgom se volt vele, gőzöm nincs hogy működik a driver rendszere, szal én többe nem tudok.
Ja és ha jót akarsz menj pl ubuntuforumsra, ott nem fognak 5-en hárítani és nyavalyogni.nV-nél legalább terminálba dob
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Áháá, oké köszönöm, akkor szerintem felteszek egy LTS-t Ubuntuból, vagy ha nagyon nem, akkor még teszek egy próbát Debian stable-el is. thx
-
fradi81
veterán
most már tudod hogy mire számíts legközelebb frissítés előtt, arra kell rájönni melyik frissítés volt ami miatt ez történt. Ha a géped hajlamos erre, akkor kezdheted használni a systemback-et, amíg nem tudod az okát. (érdeme rákeresni ubuntu fórumon erre, lehet hamarabb rájössz) igen, LTS-el kevesebb a gond, mint a tesztverziókkal.
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
-
Jim-Y
veterán
válasz
fradi81 #12072 üzenetére
De érted, nekem nem is azzal van bajom, hogy mondjuk a wifi driver alapból nincs fent, akkor nekem kell keresni egyet neten és felvarázsolni valahogy, meg az ehhez hasonlók, csak az ilyen teljesen random dolgokkal, mint most ez. Szombaton dolgoztam netbeansben, csak a saját mappámat használtam, tehát még el sem ronthattam semmit, jött egy automatikus frissítés azt feltettem, gép kikapcs, másnapra pedig elromlik az egész rendszer..
Most erre hogy lehet felkészülni? ..
-
Syl
nagyúr
De, sajnos indok. Ubuntunál (bármilyen ciki, be kell ismerni) a nem LTS verziókat nyugodtan lehet Bétának tekinteni. Az elmúlt egy évben végigpróbáltam a 12.10, 13.04 és 13.10-et. És mindig visszatértem a 12.04-hez.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Jim-Y
veterán
válasz
fradi81 #12068 üzenetére
A gépem a konfigomnál, egyébként i3 proci HD7770-el, szerintem ez egy tök átlagos konfig, és nem kéne ilyet produkálnia egyik napról a másikra :/ Vagy legalább akkor lehetne valahogy orvosolni könnyen, úgy, hogy nem kell hozzá egy fél napot googliznom meg a grub-ot túrnom megoldás után...
kezdek kiábrándulni a Linuxokból, hogy ilyenek történhetnek rajtuk :S
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Meghalt a rendszerem a legutóbbi rendszerfrissítés óta, blank screenel login window helyett, ez egy "gyakori" hiba, találtam róla fórumbejegyzéseket, de nem jöttem rá, a biztos megoldásra. Találkozott már vele valaki?
Hogy lehetne megoldani? Nálam 3 kernel verzió található amiből csak az egyik ad blank screenen kívül mást, de azon keresztül sem tudtam belépni a rendszerbe -
Ablakos
őstag
Ubuntun használ valaki Aladdin eToken-t távoli asztal hitelesítésre?
-
törölt tag
Egy napnyi -- mostanában úgy tűnik -- szokásos késéssel meglett az upgrade, a szintén szokásos nyűgökkel. Ezek oka részben saját hülyeségem, mert az upgrade végén nem nyomok igent arra a kérdésre, törölje-e a már felesleges csomagokat, mert pl. ezek között van az előző rendszer kernele is. Így marad a kézi. Csakhogy a felvett tárolók tartalma is ugyanabba a csoportba kerül, így el kell mókolgatni, mert a felvett tárolók közül sem mindegyiket használom. És ilyenkor jönnek a törött függőségek... De már minden újra toldozva-foltozva van.
-
DS39
nagyúr
válasz
sanchomuzax #12062 üzenetére
nekem ez a parancs segített a billentyűzetkiosztást megfelelően konfigolni. [link]
[ Szerkesztve ]
-
sanchomuzax
aktív tag
Elmacskáztam a billentyűzet beállítást az Asus Eee PC 901 netbookomon.
Nem működik az "í" és az "ű", valamint a "0" sem, az "F1-F12" funkció sor el van tolva egyel balra. Biztos, hogy nem hardver gond, mert megnyomáskor elgondolkozik a villogó kurzor egy pillanatra. Továbbá az "F1-F12" is mondom, működik, de minden egyel arrébb. Egy hiba itt látható, miszerint a "system-image-dbus" problémás. Ráadásul valami "/android" útvonal alatt lévő cuccot nem lel, ami soha nem is volt, hiszen ez nem Android, hanem Ubuntu lájtosítva (Lubuntu).
Van valami ötlet arra, hogy a csatolt beállításokon kívül mi a hóhért nézhetek még meg?
Köszi!
Google: Sancho blogja
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy Dell 3525 laptopom, amihez alapból ubuntu 12.04járt.
A kérdésem az lenne, hogy miként oldható meg ubuntu alatt az, hogy csak az Intel HD kártyát használja, az ATI-t meg ne? Az Ati sajnos nagyon fűt és zabálja az akksit, meg hangos tőle a gép.
Azt hallottam, hogy a switcherooval lehet megoldani, de hogyan? S miként lehet állandósítani, hogy csak az Intel HD 4000-ret használja?"Győzhetetlen lehetsz, ha nem bocsátkozol olyan küzdelmekbe, amelyekben a győzelem nem tőled függ."
-
salaam
senior tag
Sziasztok! Van valakinek ötlete hogy a gnome (3.10) kiegészítők miért tűnnek el a rendszer újraindítása esetén? 2-3 kiegészítőt használok (akku töltése esetén ne mutassa a jelet, removable drive megjelenése, stb.) és elég idegesítő hogy minden egyes bekapcsolás után egyesével be kell kapcsolgatnom őket.
Előre is köszönöm!
S.
-
Foose
addikt
Sziasztok! Mezei 12.04-es ubuntum van. Napok óta nem tudom frissíteni a google chrome-ot,most jöttem rá miért nem. Íme: katt És nem tudom javítani a törött dolgokat,akárhogy csinálom. Csak uninstall segít?
[ Szerkesztve ]
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
-
Gerisz
addikt
Sziasztok!
Bajom van!
Telepíteni szeretném az Ubuntut (ismét). Eddig winyón volt, most SSD-re menne. A bajom az, hogy nem tudom még a telepítőt se elindítani. A lapom megváltozott, eddig egy 990FXA-UD3 1.0-ás lapom volt most egy UD5-ös 3.0-ás UEFI-vel. Olvasgattam a telepítési útmutatót, mert az "unable to find a medium containing a live file system" üzenet kapom. Azt írja, hogy csak 64bites verziót használjak (ez megvan) viszont 13.04 és 13.10 ez lehet gond (miért lenne?). Bios-ban beállítottam, hogy boot mode UEFI only (fekete képernyő jelenik meg semmi más), UEFI és Legacy vagy csak Legacy módban is a hibaüzenetet kapom.
Mire nem figyelek oda?
-
Syl
nagyúr
válasz
róland #12046 üzenetére
[link]
Hasonló volt nálam is, csak itt a 12.04->12.10 frissítést követően jött elő. Egyszer megakadt karakteres loginnal. Bejelentkeztem, startx és azt mondta nincs xserver, meg xorg.config (ha jól emlékszem). És ilyenem valóban nincs.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
DS39
nagyúr
Billentyűzetkiosztásos kérdésre senkinek nincs ötlete?
magyar nyelv telepítve, angol törölve, még is angol a kiosztás. -
Brucehun
aktív tag
Sziasztok!
Windows XP Pro 32bit mellé fellehet tenni a Ubuntu 13.04 64bit-es változatot?
HALF-LIFE FOREVER! 3dfx & Glide power!
-
Syl
nagyúr
válasz
#68216320 #12038 üzenetére
Én virtuálisba tettem fel. Egyrészt megtehetem, mert dobozos ultimate hetesem van
Másrészt meg, van pár cucc ami nem megy, vagy csak régi verziók mennek. Például iTunes (iPad-em van), a Galaxy SIII root-olója, Indesign, Illustrator, Photoshop stb.
-
Syl
nagyúr
válasz
#68216320 #12034 üzenetére
2. Ajánlom az írásomat
A közepe tájékán, "első lépések" alcím alatt találod a teendőket.
3. Én tartok egy komplett win7-et a gépen virtualbox-ban, azzal tuti nincs photoshop/indesign/illustrator szívás.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Na, végleges elhatározásra jutottam. A munka laptopomon végleg letöröltem minden win-es partíciót és az Elementary OS 64bit-es verzióját tettem fel.
Két partíció van egy 180GB-os Intell SSD-n.
sda1: / (~35GB)
sda2: /home (~145GB)Lenne most is és valószínüleg később is pár kérdésem hozzátok, mint újdonsült Linux-Ubuntu klón felhasználónak.
1., Feltettem az Optimus miatt a Bumblebee-t. Kényelmesebb használat miatt teszek fel majd hozzá egy Bumblebee-UI-t is. Ugy tudom, ilyenkor felkerül a 64bites rendszerre az Nvidia 32bites driver része is. Viszont nem tudom, az Intel HD3000 esetén ezt hogyan oldahatnám meg. Miként tudom feltenni az Intel HD3000 32bites lib-eket a 64bites rendszerre?
2., SSD esetén Ext4 partíciókat használva van valami beállítás amitérdemes megtenni a NAND-ok kímélése miatt?
3., A cégtől tudok hozni CS4, CS3, CS6 Photoshop-ot félhivatalosan és szeretném Wine alatt futtatni valamelyiket. Ezzel kapcsolatban van tapasztalata valakinek?
Most így hirtelen ennyi!
-
DS39
nagyúr
felraktam a 13.10-est VMware-ben és valami Easy Install Tools-t használt (nem tudtam kikapcsolni), ami annyit tesz hogy már Windows felületen bekéri a használni kívánt felhasználót és jelszót. és onnantól auto mode-ban telepítette, de nem kért be semmikor root jelszót, és most nincs (vagy nem tudom mi lenne az, ha vmi alapértelmezett van ilyenkor). elég hülye kérdés, de vkinek van tippje?
(Debian-hoz vagyok szokva, az kevésbé windows-os)másik kérdés: billentyűzetkiosztást magyarra nem sikerült átállítanom, már mindent átállítottam magyarra, még az angol nyelvet is töröltem, de továbbra is csak angol billentyűzetkiosztás szerint megy.
a dpkg-reconfigure locales-szal valószínűleg pikpakk menne, de ahhoz meg root-nak kell lennem
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
Csak nálam nem működik a 64 bites változat? GRUB2 elindul, aztán bármit választok a továbbiakban "se kép, se hang".
-
Pano
addikt
-
[ Szerkesztve ]
"Győzhetetlen lehetsz, ha nem bocsátkozol olyan küzdelmekbe, amelyekben a győzelem nem tőled függ."
-
róland
veterán
Ezt az összhangot: a Microsoft Windows 8.1 is épp ma jelent meg. Akkor most frissítsek Windowst vagy telepítsem az új Ubuntut?
(A kérdés költői, mert a Windows8-as HDD épp nincs a gépemben.)
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
#40553216 #12026 üzenetére
A leér, azt jelenti, hogy a nas letölti.
És igen, elindítottam a frissítést. Első körben 12.10-re frissített. És itt össze is sz*rta magát. Bebootol, majd pár másodpercig villog a kurozor a bal felső sarokban (soha ilyet még nem csinált), majd lekapcsol a monitor. Ennyi. Mehet vissza a clonezilla...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
gery2123
őstag
válasz
McSzaby #12023 üzenetére
Na nekem eddig az az új hogy a Wifi jel a laptopon ki be kapcsol,miközben a wifi stabil.
A másik felraktam a cpu frek alkalmazást,és le is vettem 1,6 ghz-ra, de még így is sokkal jobban pörög a venti, és hangosabb mint win alatt. Lehet nem a legjobb notit vettem az Ubi futtatásához-- PSN_ID: GerY2123
-
McSzaby
őstag
Meglestem a 13.10-t, eddig az a baj, hogy számomra a 12.04 óta semmi újdonság nincs benne nem hogy 13.04-hez képest.
(Kernelt leszámítva)
Egyébként ezzel a 3.11 kernellel mennyivel lesz/lett jobb a vga driverek kérdése??
(#12024) gery2123:
Én eleinte csak virtuálisban szoktam felrakni mindent, szóval erről nem tudok véleményt mondani. Nálam a Lenovo U510-n nem volt gond az eOS-sel. Mondjuk arra a laptopra még Mac-t is fel lehet húzni kisebb-nagyobb sikerrel...[ Szerkesztve ]
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
Syl
nagyúr
Amíg leér, addig nyomok a clonezillával egy komplett backupot.
-
HuMarc
veterán
Na, még ma frissítek 13:10-re, mert szeretek szívni
. Hülye voltam, hogy frissítettem 12.04-ről, de most már meg kell várnom a következő LTS-t, hogy azt használjam. Addig meg marad a folyamatos frissítés.
-
-
gery2123
őstag
Na már jön lefelé a 13.10
Mondjuk nem hiszem hogy akkora változás lesz de majd meglátjuk.
-- PSN_ID: GerY2123
-
gery2123
őstag
-
( V )
veterán
na kíváncsi vagyok hogy lesz-e ebből ma valami...
* Sᴀᴍsᴜɴɢ Gᴀʟᴀxʏ S23 Uʟᴛʀᴀ - Sᴛᴏᴄᴋ Aᴅʀᴏɪᴅ 14 *
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest