Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #2429 üzenetére
Mármint miből?
GNOME 3 esetében már leírtam, hogy hol kell beállítani a kérdéses dolgokat. GNOME 2, KDE, LXDE, Xfce esetében viszont máshogyan lehet, ennyi. Ezt talán mindenki megérti, még a windowsosok is. Attól, hogy mindenki Linuxnak hív minden disztrót, attól még azok nem egyformák, sőt, egyesek kifejezetten különbözőek is lehetnek. -
rybank
senior tag
válasz lionhearted #2422 üzenetére
Namost. A kernel ami nem ugyan az. itt 2.6.38 vagy ilyesmi, a trim épp megy rajta.
Ubuntu: fglrx-el még lassabb volt nem gyorsabb.
A cpu melegedett és nem vicc. amd v140 egy mag, 2 giga ram, 64 kingston ssd. -
Osiris
őstag
válasz lionhearted #2658 üzenetére
Igen azt lehet és hasonlóan a java-nál is a kliensben lehetett beállítani.
Thx!...és igen on-reply.
-
HaZse
őstag
válasz lionhearted #2663 üzenetére
Szia.
Köszi, majd kipróbálom. De mivel van a gépemben 2 db. hangkari, amiből az egyik le van tiltva, de az ubuntu megtalálja. Meg van benne egy régi BT848-as tunerkari, egy Xonar DG és maga az ATI HDMI kimenete. A leírás alapján hogy konfiguráljam be a HDMI-t?
Pont úgy élek, ahogy gépelek - gyorsan, sok hibával. // A bejelentkezés nem egyenlő hogy a privátot olvasom is! // Civis Pacem Parabellum
-
HaZse
őstag
válasz lionhearted #2683 üzenetére
Lehet, hogy nem nekem szól, de a kubuntu-t kidobtam a fenébe. Visszatettem az ubunti 12.04-est.
Ott az aplay - l kimenete:
hazse@HaZse-PC:~$ aplay -l
**** PLAYBACK hardvereszközeinek listája ****
kártya 0: DG [Xonar DG], eszköz 0: Multichannel [Multichannel]
Aleszközök: 1/1
0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 0: DG [Xonar DG], eszköz 1: Digital [Digital]
kártya 2: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 0: ALC889 Analog [ALC889 Analog]
kártya 2: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 1: ALC889 Digital [ALC889 Digital]
kártya 2: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 3: HDMI 0 [HDMI 0]
kártya 3: Generic [HD-Audio Generic], eszköz 3: HDMI 0 [HDMI 0]
hazse@HaZse-PC:~$És most melyiket kell nekem beállítani HDMI-re? A hw: 3,3 lenne a megfelelő?
Pont úgy élek, ahogy gépelek - gyorsan, sok hibával. // A bejelentkezés nem egyenlő hogy a privátot olvasom is! // Civis Pacem Parabellum
-
bsanya
aktív tag
Lehet rosszul fogalmaztam, felraktam a 12.04LTS-t sokáig jó volt, egy-másfél hete nem műkszik a jobb egérgombom az egeren.
Szerk.: ez érdekes, most hogy mondtad a "tácspad-t" nem műkszik a laptopon lévő tácspad.... ezt nem értem...
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi 11i
-
HaZse
őstag
válasz lionhearted #2686 üzenetére
Köszönöm.
-
HaZse
őstag
válasz lionhearted #2691 üzenetére
Csak annyit csináltam, hogy terminal-ban beírtam az aplay -l parancsot és ott kiírta a pontosan, hogy hol is találom az ATI HDMI kimenetét, ami ugyebár a hw:3,3-ason volt. Ezt beállítottam a passthrough-nál. Ott kiválasztottam az egyénit és az alatta lévő sorba írtam be, hogy: "hw: 3,3"
Megj: Persze az audio-nál HDMI-re állítottam előtte a kimenetet és a csatornát is beállítottam 7.1-re (de elég az 5.1 is)
utána kipróbáltam egy 5.1-es HD filmmel, amit az erősítő rendesen meg is szólaltatott.
A SMART Notebook progit letöltöttem, de ha rákattintok, akkor csak kicsomagolja és nem telepíti. Ha esetleg tudnál egy gyorstalpalós leírást, hogy hogyan telepítsem fel neki a programot nagyon megköszönném.
[ Szerkesztve ]
-
HaZse
őstag
válasz lionhearted #2694 üzenetére
Már megoldódott. Ki kellett csomagoni és az egyik könyvtárban voltak külön-külön a .deb file-ok. Azokat értelemszerűen fel kellett csak tenni.
-
szoke12
őstag
Kössz.
Amit kidob, abban mit nézzek? Mi az érdekes nekem?
alsamixernél látok csíkokat, amiken jó magas a szint. Csak azt nem értem, hogy van az, hogy van amikor van hang, van amikor nincs.[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2704 üzenetére
Alsamixer írja a típusát, minden, de pulse audio már nem.
Alsa-ban beállítottam, hogy mi mennyi legyen. csak éppen még mindig nem szól.
Nem az én gépem, csak Teamviewerrel javítom. egy éves az alaplap, persze ettől még lehet rossz.
Egyik indításnál van hang, másiknál nincs. De általában nincs.
Csináltam
apt-get upgrade-t meg
apt get dist-upgrade-t is ez utóbbi eredménye hamarosan kiderül.Köszi az eddigi segítséget. Ha még mindig nem lesz jó, szerintem majd jelzek.
Cak az a legdurvább, hogy videó lejátszásakor kijelentkezik a fiókból is. Akármivel próbálok nézni (VLC, Alapértelmezett). Ez mitől van?Config:
proci: 2.4
ram: 1g
hdd: 250 sata[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2708 üzenetére
Hát fogggalmam sincs.
elég masszív gép, és tényleg 11.4 van rajta. nincs előttem ezért nem tudok most több infót adni.
egymagos 2.4-es intel 775-ös emlékeim szerint.[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2711 üzenetére
Épp megy az Ápdét. Nem enged terminált indítani. bocs.
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2714 üzenetére
nem ír ki semmit az aplay.
ezt lspci-vel hívtam ki."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2716 üzenetére
köszi, megpróbálom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lionhearted #2719 üzenetére
Lehet félreértettem ezt a részt:
When using a LiveCD, due to GRUB 2 changes between Ubuntu releases, it is recommended that the user boots a LiveCD of the same release (11.10, 12.04, etc) as the release to be repaired. If the user has installed a different version of GRUB 2, use a LiveCD with the same GRUB 2 version. [link]
Na most annyi lenne a feladat, hogy hdd felcsatol, majd grub2 telepít, ahogy ott írják:
sudo mount /dev/sdXY /mnt # Example: sudo mount /dev/sda5 /mnt ----csatolás oké
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdX # Example: sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdaEzzel csak az a gond, hogy ez a parancs 10.04lts-en nem fut le, mert nem ismeri a --boot-directory opciót. A lehetőségek között a --root-directory van, az meg a korábbi grub sajátossága. Ebből arra gondoltam, hogy frissebb live iso kell nekem, amint van grub2.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lionhearted #2721 üzenetére
Jah, csak a lényeget nem vettem észre. Szóval akkor ez is gnome2, csak korábbi verzió a 10.04-ben. Amúgy itt kicsit visszaüt ez a fajta kiadási kényszer dolog...
Mind1, valszeg csinálok majd egy 12.04-re frissítést ezen a gépen, aztán kap rá egy régi felületet a tulaj, hogy ne érje különösebb meglepetés, mert magát a rendszert megszerette, csak mikor ezt raktam fel, még nem volt kész az 12.04 lts, köztes verziókról meg jobb nem beszélni...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lionhearted #2723 üzenetére
Hajjaj, azért nem frankó itt minden. Wifis frissítés letöltés megy a terminálban, közben bedugtam a vezetékes netet, erre majd két percre megállt minden, mire végre folytatta a dolgot. Debian az ilyet azonnal lekezelte, egyszerűen csak megugrott a letöltési sebesség...
Most azt csinálom, hogy először frissítem, majd clonezillával tolok egy mentést róla, aztán megcsinálom a 12.04-re váltást.
-
HaZse
őstag
válasz lionhearted #2739 üzenetére
Köszönöm. Igazából a szüleim megszokták az ubuntu-s féle classic nézetet. Ezt valahogyan nem lehet rátenni a 12.04-es ubuntura az unity helyett? Az gondolom, hogy nem eszik olyan sok memóriát.
Az ATI VGA szerintem egy x1200 vagy valami hasonló.
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2737 üzenetére
egy Radeon 9600 van benne.
CPT.Pirk: na akkor majd segítesz abban az fstabban, ha rászánom magam. a terminál megtalálásával nem volt úgy gondom, de azt nem tudom kezelőfelületet hol lehet választani benne. ha lehet, akkor megszabadulnék tőle.
egyébként eddig csak egyszer raktam újra az ubim, amikor sajátkezüleg vágtam haza a grafikus ablakot."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2750 üzenetére
ja, én nem is a gyorsaságra gondoltam....
az újraírhatóságuk igen véges. és hát Te is tudod, pl. egy tmp könyvtár mennyit dolgozik. --> egy idő után adatvesztés.[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2763 üzenetére
ezért került elé, hogy pl. de a lényeg, hogy rövidebb az élettartamuk. nem?
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #2790 üzenetére
De nem értitek, hogy mit mondok. Pont azt ecseteltem, hogy nektek nem kell hozzá disztró csere, mert ti mindent tudtok, amit akartok, hogy hogy kell. Én attól, hogy ti leírjátok, hogy nem kell hozzá disztrócsere, még nem tudok beállítani semmit Ubuntuban.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
St3ven
addikt
válasz lionhearted #2816 üzenetére
OK, de ha ott mondjuk 60%-ra állítom, a tálcán meg 100%-ra, akkor még jobban recseg.
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #2820 üzenetére
Sötét témát akarok, semmi világos dolgot nem akarok benne, tűz effektek megnyitáskor, bezáráskor, és ha átváltok valamire, akkor hullámozzon meg amire rákattintok. Ennél amit most használok, amellett, hogy néha nem lehet visszaugrani az ablakra, csak a tárcán látni kicsiben, az is zavaró, hogy kiválaszt magának pár dolgot, amiket egyszerre mutat. Szóval, pl. a Firefox mellé nem tudom megnyitni a VLC-t, mert akkor eltűnik a Firefox, és a VLC+File Manager jön elő.
-
elttiL
senior tag
válasz lionhearted #2826 üzenetére
Kösz. Egy Leadtek Winfast tv2000 Expert van benne.
A másik kérdésre: szerintem teljesen ugyanaz van beállítva, esetleg átcserélem a két hdd-t /és átírom a mount-olást/ és megnézem hogy mit csinál... -
válasz lionhearted #2828 üzenetére
Azám. Bt vagy Conexant chipes lehet... Nem mindegy!
Mutogatni való hater díszpinty
-
elttiL
senior tag
válasz lionhearted #2831 üzenetére
Tehát akkor a 12.04-re frissített rendszeren próbáljam szóra bírni a tunert, mert fizikailag ott van, csak valamiért nem megy?
#2383-ra: Igen, csak kezd összeállni a gép, és most ha 12-t rakok fel, és nem megy, hát akkor nem lesz Minimax és nem lesz Dr House /meg más se /
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #2820 üzenetére
Na, telepítettem az Ubuntut. Az első rettentő problémám az, hogy nincs menü. Semmilyen, és semmiben. Nem látok program listát, és semmiben nem tudok beállítani semmit sem, nem tudok beállításokat végezni a VLC-ben, nem tudom szinkronizálni, meg semmit nem tudok a Firefox-al. Most kapásból. És ha rámegyek fent a keresőre, vagy a Szoftverközpontra, sehol sincs Ubuntu tweak, és kiakasztó ez a bal oldalon elhelyezkedő bezárás gomb is.
-
MacCaine
őstag
válasz lionhearted #2858 üzenetére
Vagy minisztérium.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #2864 üzenetére
Jó, de hol kéne azt megnéznem? Egyébként egyenlőre biztos az eredeti, ami 12.04-es Ubuntun alapból van.
-
bubi92
őstag
válasz lionhearted #2885 üzenetére
nálam nem csak kiírja, hogy hiányzó bővítmény.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #2880 üzenetére
De nem is azzal van bajom, amit hozzá tudok adni, hanem amiket nem. Nincs minden a listában. Eddig, ha nem volt valami a listában, akkor megnyitottam, és rögzítettem, de most nincs ilyen opció, és a listában sincs pl. Firefox, Fájlkezelő, Terminál, pedig ezeket szeretném kihelyezni rá.
-
HaZse
őstag
válasz lionhearted #2896 üzenetére
Eddig én is eljutottam. De nekem egyik se volt tökéletes.
-
törölt tag
válasz lionhearted #2994 üzenetére
jelszó nélkül se lát
és bluetooth netmegosztásban valaki otthon van?
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #2994 üzenetére
halvány lila ibolyám sincs....
mindjárt géphez kerülök. hogy nézzem meg?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3007 üzenetére
configuration: driver=radeon latency=32 mingnt=8
ennyit ír ki.
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3009 üzenetére
Nagyszerű! Akkor van remény.
Húzdd újra a mesa csomagokat - Nem tudom, ez gyakorlatban hogy néz ki.(sudo apt-get ....?)"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3011 üzenetére
köszönöm, de nem akarja. megcsináltam a reconfigot is, de úgy is kilép.
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3013 üzenetére
08.04 előtt nincs benne semmi.
márpedig nem most volt az az upgrade, hanem fél éve."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3031 üzenetére
azért nem zavart, mert nem szoktam gépen filmezni, csak kb fél évente egyszer. pl. most.
de már szedem le a 10.04-et.
és valóban annak idején ment minden. videót is vágtam rajta."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
St3ven
addikt
válasz lionhearted #3075 üzenetére
Igen, csak az jellemzően a (GT540-re) főzött romokban nem működik. Ez egy joestone-féle GB.
Ezért használok Barnacle Wifi Tether-t, ami mindig is jól működött Win alatt, csak mióta átálltam linuxra, azóta nem.
Pedig ha jól értem, a rendszer felismeri a wifi kártyámat, szal nem tudom, mit gondoljak. Sőt, lát itt mindenféle wifi hálózatot, még az általam megosztottat is (!), csak éppen kapcsolódni nem tud rá. WEP-pel és anélkül sem.
[ Szerkesztve ]
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
válasz lionhearted #3073 üzenetére
Annyira azért nem elavult. A laptoppal majdnem egyidős, és per pill OS csere nem jöhet szóba.
lspci:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #3115 üzenetére
Értem, ez így akkor egész más lehet..
-
Male
nagyúr
válasz lionhearted #3121 üzenetére
Olyan, mintha ez lenne... de egyrészt túl gyorsan, másrészt nem éled fel belőle... csak ugye win alatt meg ez nem fordul elő.
Valami paranccsal újra lehet indítani az egér-usb részét az ubuntunak?
-
Stalker-2572
veterán
válasz lionhearted #3178 üzenetére
Cool. Akkor back|track-el ne is szenvedjek? (Ahhoz nincs gondolom wine)
Vagy azt is le tudom külön tölteni?
[ Szerkesztve ]
All Black...
-
Laybee
őstag
válasz lionhearted #3222 üzenetére
Rossz kiadást tettem fel, megoldódott, köszi!
-
leslieke
Jómunkásember
válasz lionhearted #3339 üzenetére
Mi ez a Gnome Remix?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
viw
aktív tag
válasz lionhearted #3384 üzenetére
szia,
jó helyen kerestem. gmail nincs sehol sem...:/ -
elttiL
senior tag
válasz lionhearted #3449 üzenetére
Igen pci-os, de nemtűnik úgy hogy zavarná. Most hogy belőttem a pwmconfiggal a cpu ventit, éjszuaka /dolgoztam sajna bajna gyak reggelig/ csak a tv ment róla, + qtorrent cammogott. és gyakorlatilag végigállta a cpu venti az éjszakát. Az ösze vissza ingadozó cpu hőmérsékletes kérdésem re esetleg? nforce4 430 6100igp-vel van a gépben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- EAFC 25
- Építő/felújító topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Telekom mobilszolgáltatások
- Projektor topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest