- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Twin Lake platformra építkező, NAS-ként bevethető mini PC a CWWK-tól
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple notebookok
- OLED TV topic
- Asztrofotózás
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ubuntu upgrade 17.04->17.10
do-release-upgrade --sandbox
Checking for a new Ubuntu release
Get:1 Upgrade tool signature [819 B]
Get:2 Upgrade tool [1.247 kB]
Fetched 1.247 kB in 0s (0 B/s)
authenticate 'artful.tar.gz' against 'artful.tar.gz.gpg'
extracting 'artful.tar.gz'
Usage: artful [options]artful: error: no such option: --sandbox
Kösz fijjúk!
(-s azonos eredményt produkál) -
Szergely elv
csendes tag
válasz
lev258 #32098 üzenetére
Ha továbblépek ismét bejön a grafikus felület (kék háttér, Xubuntu felirat), itt gondolkodik egy darabig, majd visszatér ide.
Abban biztos vagyok, hogy adatok nem törlődtek, valami más probléma lesz, ami miatt nem indul. Eleve azt az usb-s hibaüzenetet sem értem mit takar. Az UUID-t nem tudom mi volt a korábbi, azt nem lehet valahogy újrageneráltatni vele? Esetleg az fsck azt is rendbe teszi? Mindjárt ráeresztem.
-
lev258
veterán
válasz
Szergely elv #32097 üzenetére
De ettől még alapvetően megváltozott mindegyik partíció. Meg kellene nézni, hogy pl. az UUID-k egyáltalán még azonosak-e a korábbival.
Live alól kellene tanulmányozni, mi a helyzet.
Egyébként nem írtad, mi van, ha megpróbálsz továbblépni a képernyőn vagy használni valamely parancsot.
Ha szerencséd van, egy fsck rendbe hozhatja, de ahhoz is Live a biztos.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Szergely elv
csendes tag
-
lev258
veterán
válasz
Szergely elv #32095 üzenetére
Tisztázzuk.
A partíciók elhelyezkedése miatt az sda1 csak úgy méretezhető át, hogy a rá következő partícióból kap helyet. Lehet, hogy te az sda3-ból akartál lecsípni, de az az sda2-höz lesz mozgatva és abból fog kapni az sda1 (ami nagy valószínűséggel nem az eredetileg levágott rész lesz, hanem az sda2 egy másik része).
Vagyis szinte biztos, hogy kivágtál egy darabot a Xubuntuból és az már nem nő vissza.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Szergely elv #32092 üzenetére
Mi lett volna, ha inkább azelőtt kérdezel, mielőtt ekkora marhaságot csinálsz!?
Ha maradt annyi hely, amin az Xubuntu elfér, akkor ügyesen újratelepíted. Live-ban még belenézhetsz, ha ki akarsz menteni valamit az addigi particióról, hátha.....de lehet, hogy semmi nem lesz már.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Szergely elv
csendes tag
válasz
Szergely elv #32092 üzenetére
-
Szergely elv
csendes tag
Üdv!
A gépemen Xubuntu és Windows 7 van telepítve. Mivel utóbbin nagyon kevés volt már a szabad hely Hiren's boot CD alól a Partition Wizard Home Edition programmal átméreteztem a C meghajtót, úgy, hogy a 3. partícióból (D) vettem el helyet. Innentől fogva a Xubuntu nem indul el. A grub még rendben van, elkezd tölteni, bejön a grafikus rész is, ott sokáig áll, majd átvált konzolra. Miként tudnám helyreállítani?
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #32090 üzenetére
Az összefoglalóból vettem ki a sorokat, viszont amikor rákerestem a padoka ppa-ra, akkor ott az oldalon az első link mutat a stable-re valóban, az alap oldalon a bleeding van. Előfordulhat, hogy onnan szedtem le először. Este végül újra csináltam liveusb-t, újraraktam, már eleve furcsa volt, hogy a telepítő is jobb felbontással indult.
Arra gondoltam még, hogy az kavarhatott be, hogy nomodeset-el indítottam az első telepítést, mert rémlett, hogy alapból valamiért nem indult simán. De arra viszont konkrétan emlékszem egy régebbi hsz-odból, hogy a nomodeset csak annyit csinál, hogy nem tölti be a graf drivereket induláskor, utána nincs hatása...mindegy is, a lényeg, hogy jó. Köszi a segítséget.
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #32089 üzenetére
Te vettél fel development (erősen bleeding-edge) Padoka tárolót. Az Összefoglalóban sem javasoljuk ezt, hanem a stable ppa-t.
Nézd meg Live-ban, ott ugyanezt az infót kapod-e. Aztán meg lehet nézni 16.04.1-gyel is, így kiderül, a kernel miatt van-e bajod.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #32087 üzenetére
Amikor legelőször telepítettél, akkor is 16.04.3 volt vagy korábbi? Lehet kernel okozta gond is.
De persze devel-t ettől függetlenül se javaslok.
Ha Terminálból frissítesz, dist-upgrade is javasolt (nem, nem azt csinálja).[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #32086 üzenetére
De semmi mást nem csináltam mint az első telepítésnél. Csak annyi a különbség, hogy volt fent 4 disztró, gondoltam leszedem őket, de inkább újraraktam az egész lemezre. Akkor jó volt most meg nem. A padoka csak annyiból állt, hogy ppa hozzáadása, majd update-upgrade. Mesa-utils-t is fel akartam rakni, de az már fent van. 16.04.3 van fent most is. Fene se érti ezt.
szerk:
annyit még hozzátennék, hogy jelenleg az sincs ami eddig majdnem minden telepítés előtt volt, mégpedig, hogy két monitort érzékelt, desktop kiterjesztéssel és be kellett kapcsolnom a unify outputs kapcsolót, mert a valódi monitor (dsub) volt az "üres rész".
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #32085 üzenetére
Nem tudom, a devel tároló okozza-e, de komoly driver gond esete áll fenn nálad.
Padoka-ból még mindig a stable ajánlott.
Egyébként meg rögtön 16.04.3 javasolt.[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Az miért van, hogy újrarakva a rendszert (16.04 unity), a max felbontásom 1024, G4560 procival, amiben intel hd610 van? A padoka ppa hozzáadva, frissitve, upgradelve és mégsem jó. Amikor először felraktam, a többi mellé, egyből jó volt, most meg, hogy csak ez van, nem oké...
inxi -G:Graphics: Card: Intel Device 5902
Display Server: X.Org 1.19.5 drivers: fbdev (unloaded: vesa)
Resolution: 1024x768@76.00hz
GLX Renderer: llvmpipe (LLVM 6.0, 128 bits)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.4.0-devel - padoka PPA[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #32082 üzenetére
Nem tudom, segít-e, de azért csak óvatosan vele. [link]
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Xubuntun a dpi állítható a normál beállításnál kisebbre?
(win 10-en nem)
-
-
lev258
veterán
Akkor valami más lesz a gond.
Milyen wifi eszköz van a gépedben? Ugyanezt a gépet akkor máshol más wifi hálózaton sikeresen használtad már, ugye?
Rendszer?
Új hálózat létrehozása ebben az esetben értelmetlen, jó hogy nem működik, törölhető rögtön.[ Szerkesztve ]
-
-Ben-
veterán
Szerintetek az mitől lehet, hogy kapcsolódok egy wifi hálózatra és mégse érhető el egyetlen weboldal se? Azt írja a böngésző, hogy nincs Internetkapcsolat. Ilyennel se találkoztam még...
(#32078) lev258: Csak egynél. A router elvileg rendben van, más eszközök képesek rá csatlakozni és működik is. Mondjuk, eleve ott kezdődött már a probléma, hogy az elérhető wifihálózatok listájából egyáltalán nem akar rá csatlakozni. Új hálózat létrehozásánál, ha beírom a jelszót, akkor csatlakozik, de net már nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz
Flowtation #32075 üzenetére
Tudom, h a unity mindig is egy kakukktojás volt, nekem most akkor is bejött. Abszolúte nem nehézkes
+1
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #32074 üzenetére
Csak kivácsiságból akartam kipróbálni. Bár az igaz, hogy kapcsolgatva a funkciókat, ez üti azt, amaz benne van abban, szal elég kusza. Bár most jól működik, hagyom is így.
"Használj normális kezelhető kezelő felületet,"
Tudom, h a unity mindig is egy kakukktojás volt, nekem most akkor is bejött. Abszolúte nem nehézkes, pedig winkövület vagyok én is, igaz utóbbi időben már fele-fele a használati arány. Itthon még a laptopra kell feltennem valamit (95% xubi lesz) és akkor már csak a telóm lesz wines.
Kellemes meglepetés volt minap, hogy ubi alatt nyomtatgattam docx-eket, simán ment, koppra ugyanúgy nézett ki wordben is, szóval jó lesz ez. A nyomtató telepítés is tök egyértelmű és könnyű volt.
-
válasz
Flowtation #32073 üzenetére
Örülök, bár Tőled tanultam sok mindent!
Hát ez a baj, látod mire megyünk vele!
(de legalább van, aki érti a poenokat)
De hogy miért nem rakja fel egyből? Mondjuk függőségként?
Mert nem függőségek szerintem. Egyébként a Gnome, Cinnamon, Unity nem annyira compiz kompatibilis, mint mondjuk az XFCE meg a Mate.
...és azt kell mondjam, eléggé bejött
Ha annyira bejött volna, nem akarnád még jobban felcsicsázni.....bocsi
Használj normális kezelhető kezelő felületet, csak azt tudom javallani! már több smilét nem akarok biggyeszteniAmúgy mire teljesen vége lesz az Unitynek, az utódja ugyanúgy fog kinézni, működni vagy/és megmarad community fejlesztésben.
Jól van, ha már szerettek rettegni: (amúgy tutira itt a héten még a 25699777. világvége is)
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #32071 üzenetére
Na csak sorjában!
"már megszokjuk lassan
"
Örülök, bár Tőled tanultam sok mindent!"Na de ki tudja miket raktál fel!?"
Bevallom férifasan, hogy csak a compizt, illetve a config-managerét. Akkor ezek szerint ezek szerint ezek a plugins meg extra cuccok is kellenek. De hogy miért nem rakja fel egyből? Mondjuk függőségként?Adtam a unitynek egy esélyt, még sose próbáltam...és azt kell mondjam, eléggé bejött, persze mire kivégzik.
Azért próbálkozok egy gnome ubival is, hogy szokjam, de az már az elején viccelődött velem.
(#32072) growler:
Ezt én sem tudom, ami a topicban van lista, abban nincs benne, persze ettől függetlenül...ugye az intel sok mindenben simlis. Esetleg valami leszármazott lehet a pentium G sorozat?
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz
Flowtation #32070 üzenetére
Van itt egy lista az érintett procikról ... de hogy ez mennyire teljes, ??
[link] -
válasz
Flowtation #32070 üzenetére
Nem bírná a proci vagy elbaltázok valamit?
Igen! már megszokjuk lassan
Na de ki tudja miket raktál fel!? Mer' ugye le nem írjuk, csak azt, hogy nem működ ez, nem müköd az......én próbálom kitalálni, miket rakhattál fel és nem sikerült!
gondolom ezeket:
sudo apt-get install compiz-plugins compiz-plugins-default compiz-plugins-extra compiz-plugins-main compiz-plugins-main-default
Igaz ez 14.04-es infó, de azóta vagy nem változott vagy nem működik 16.04-re.
Már önmagában az is poen, hogy egy compiz-pluginra akarsz compizt rakni!
(jó, az előbbi azért valamicskét csak fejlődött, mielőtt végeznek vele nemsoká)
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
válasz
#40553216 #32065 üzenetére
Én azt olvastam a topicjában, hogy pl pentium G sorozatra nem vonatkozik. Pedig többen írták, hogy cca. 15 éve minden intel proci benne van. Nem tudom mi a helyzet, nekem G4560 van. Mindenesetre a dolog önmagában elég aggasztó, bár talán nem mi leszünk a fő célcsoport. Persze ettől még nem kell hátradőlni.
Mindenkinek:
Azt hogyan tudom ellenőrizni, hogy a videókártyám drivere rendben van? Mármint mi az elérhető és a gépen lévő driver? Ha jól tudom HD 610 van a prociban.szerk: megvan, inxi -G szerint a renderer a 610. Namost unity alatt szeretném elérni ezeket a látványos holmikat, amiket a compiz tud, de hiába rakom fel, nincs pl. 3d kocka, meg ablakmozgatás bizbaszok, csak ami alapból is benne van a unitiben, vagyis inkább a tweak tool-ban, de az nem sok.
Nem bírná a proci vagy elbaltázok valamit?
[ Szerkesztve ]
-
Ne nyekeregjetek már ezen, a végén olyanok lesztek, mint az agyalap tesóm, hogy még a tartalékgépét is előhúzza iccaka, hogy gyorsan letesztelje, mennyit lassult.
Ha az off topikba nem éri el az ingerküszöböt, akkor kár ezen aggódni, ha mégis akartok, érdemes ott feldobni a témát. Kíváncsi vagyok bambano mit mond nektek!
floatr
Neked meg ezeket a hálózatos kérdéseidet sokkal célszerűbb lenne a haladóban feltenni, aki profi ebben, az nem olvas kezdőtopikokat.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A cuki kis inteles hibáról mi a véleményetek? Meg arról, hogy az Ubuntuba 9-énél előbb nem jön javítás?
-
floatr
veterán
Valakinek van ötlete, hogy egy host bridge-re akasztott hálózattal beállított KVM guest windows 2016 srv miért nem kap hálózatot?
NAT-tal megy, de az nekem nem jó, statikus IP-vel semmi, DHCP-vel meg olyan IP-t kap (169.254.112.65) ami-hez hasonló sincsen az egész LAN-on. -
-
-
bagiszabo
újonc
válasz
Orionhilles #32053 üzenetére
szia,
a guglis probálkozásokon már túl vagyok, amit leginkább láttam, hogy a kernel initramfs-t generálták újra, volt akinek segített, de leginkább nem.
az egész vinyót le tudnám menteni, de ez csak a végső megoldás lenne.
mint írtam, ezt a gépet használtam egy beágyazott linux és gui fejlesztésére (saját hardver és kis LCD touch-al) , a gcc és a Qt fordítója erre volt konfigurálva.az ARM compiler miatt hetekig tartott a beállítása.
kérdésem:
ha ezen gépen egy tiszta vinyóra újratelepítem ezt a KUBUNTUT majd a rendszerindításhoz szükséges fájlokat átmásolom az eredeti vinyóra (a megfelelő helyekre),
lehet ez megoldás ??????inkább firmware
-
csibor
addikt
64gb ssd 17.10 a rendszer. Mellette van dvd helyén 250gb hdd, vin 10, 16.04 ubu. Olyan problémába futottam bele gparted nem fut 17.10 rendszerről. Átszeretném méretezni a 250gb partíciókat. Van valakinek ötlete?
-
Orionhilles
senior tag
válasz
bagiszabo #32052 üzenetére
Arra gondoltam, hogy miután chroot segítségével a régi rendszerben vagy, akkor akár egy másik gépen elkezdeni Google segítségével megoldást keresni, de előtte legyen mentés az egész meghajtóról!
Amúgy a hibaüzeneteket érdemes fájlba irányítani, és pastebinre feltenni, hogy okosabbak legyünk.
Nem ismerem a projektet, de az nem opció, hogy a lemezről mentesz fájlokat/mappákat?
– Yet, thou serves with thine eyes clouded in chaos. Thou, bound in the cage of madness. I am he who commands those chains – Fate/Zero Berserker Mad Enchantment
-
bagiszabo
újonc
válasz
Orionhilles #32045 üzenetére
Szia,
telepítő DVD-ről live módban felcsatoltam az eredeti linux gyökérmappát, jelenleg minden a helyén van, nem törlődött semmi.
csak sajnos ebben szálban már elveszti a ETH0 kapcsolatot, ezért nem tudom vele befejeztetni a frissítést.
a dpkg függőségi (és ha jól látom verzió eltérési) hibákkal leáll.a 3. pontot nem igazán értem: Google -val hogyan, itt már nincs netem.
normál módban indítom, "udev nincs konfigurálva" hiba miatt megáll.
van 3 féle kernel verzió rajta, grub-bal választva és indítva ugyanúgy udev hiba.sajna nem vagyok linuxus, ezért a net manuális beállítás is gond.
egyébként a vinyó 80%-a üres.inkább firmware
-
akva
tag
Ha a könyvtárak valóban léteznek duplán, akkor ez normális. Nézd meg ls paranccsal, vagy mc-vel, vagy bármely más filekezelővel.
Usbridge -> iFi Nano -> Tabla -> Metrum Octave DAC / Chord Mojo -> Pointe 672SE / tmp Ant -> Vandersteen 2ci / Amiron Home / RHA T20 / AudioQuest kábelek, iFi tápok
-
RBJ
addikt
MÁsik probléma ami sose szokott lenni. Ha a filekezelőt megnyitom akkor mindenből 2 van. képek, dokumentumok, stb stb magyar és angol nyelven 1-1.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
RBJ
addikt
Azóta qbittorentre csere. Majd meglesem. Rájöttem, hogy nem a budgie volt beteg.
Hanem a firefox fagy ki túlzott memória felhasználás miatt.
Másnál nem fordul ez elő?
Ui. tényleg az említett klasszikus mód bekapcsolás megjavította.[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Olyan gondom lenne, hogy újraraktam a gépet a budgie nem feküdt. Jó öreg xubuntu vissza.
deluge install után kapcsolatkezelő jön fel ami eddig nem volt divat. és nem igazán tudom életrekelteni a delugo t.
Teljesen inaktív minden.[ Szerkesztve ]
-
Orionhilles
senior tag
válasz
bagiszabo #32040 üzenetére
Szia!
Ha a helyedben lennék, akkor a következőket tenném:
1. Egy teljes mentés (dd-s, vagy egyéb image készítő szoftverek) arról a meghajtóról amin a jelenleg hibás Kubuntu van egy másik meghajtóra. Így ha nem sikerül a helyreállítás, akkor is lesz egy mentesed, amit vissza tudsz tölteni.
2. Kubuntu 14.04 live CD-vel chroot alatt megnézni mi is a helyzet. [link]
3. Megpróbálni Google segítségével indítható állapotba hozni a rendszert.
4. Normál módban elindítani a rendszert, és megnézni, hogy mi maradt/lett a projektből.– Yet, thou serves with thine eyes clouded in chaos. Thou, bound in the cage of madness. I am he who commands those chains – Fate/Zero Berserker Mad Enchantment
-
bagiszabo
újonc
válasz
lev258 #32041 üzenetére
Kedves lev258,
Köszönöm, de sajnos nem lehet mást feltenni helyette.
csaknem 1 évi szoftver munkám van rajta, a teljes firmware, a teljes GUI.
több mint 1 hónapig tartott amíg sikerült konfigurálni a rajta lévő gcc-t a használandó platforma, nem beszélve a saját hardverre portolt Linux-ról.Szóval valami más megoldás kell.
Megvan a 14.04 telepítő dvd-je, de egyenlőre nem merem újból rátelepíteni, mert nem tudom mi lesz a végeredmény.a kapuvezérlőmet akartam okosítani
ui:
pedig minden gépemen első dolgom a frissítés letiltása, nem is értem magam.....inkább firmware
-
bagiszabo
újonc
Üdvözlet mindenkinek!! És BOLDOG ÚJ ÉVET!!
Új vagyok, és nagyon szeretnék segítséget kérni.
A helyzet, amibe hoztam magam:
Van egy gép (KUBUNTU 14.04) amin egy beágyazott rendszer fejlesztése történt, nem volt bekapcsolva fél éve. 3 napja újra üzembe kellett helyeznem, és (ÉN MA...HA) engedtem neki a frissítést, na azóta nem indul el.
Már a dist csomagok frissítésénél dobott hibát!!GRUB-bal választva (van 3 féle) kernel-t el tudom indítani, de a nem tudja folytatni csomagtelepítést. Normál indításkor "udev nincs konfigurálva" hiba, és megáll.
NEM vagyok linux-os, ezért keresnék valakit (Budapest és környéke) aki tudna segíteni (akár ellenszolgáltatás fejében). Elvinném hozzá a gépet, hogy ne a topicot terheljem.
Hát röviden ez lett nekem ÚJ ÉVre.
Köszönöm ha van valaki.
Üdv,
Ginkább firmware
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #32037 üzenetére
Szegény pára 2 óra használat után elhalálozott.
Ezért is töröltem. Nyugodjék békében. Nem tudom miért, mostanában nem tudok Mint-ből életképes remastert készíteni. De ubuntu-ból se egyszerű.
Azt viszont most post-oltam a logout-ba.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Lathronos
őstag
Boldog Új Évet Mindenkinek!
-
Lathronos
őstag
Szia! Az smplayer-rel nekem is sok bajom volt, most mpv-t használok. Ugyanolyan jó, viszont sokkal kevesebbet fogyaszt. Ha időm engedi, jövő héten készítek egy friss 16.04.3 remastert Cinnamon-nal. Most épp a 64 bites openboxot készítem, azért nem érek rá vele foglalkozni. Holnap meg másnapossággal fogok szenvedni, az elmúlt évek tapasztalatai alapján. 😄
-
growler
őstag
Mint 17.1 (14.04 alapú) az utolsó frissítés után, nálam sem játszott le
semmit az smplayer (PPA felvételével telepítettem.)
A Synaptic -ban töröltem az smplayert.
Töröltem a beállító fájljait (rejtett fájlok/mappák -> .config -> smplayer mappát)
Majd újratelepítettem a synapticban. - Nálam megjavult ! -
dark2
tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne ismét. Pár napja frissült a rendszer (Lathronos féle cinnamon ubuntu 14.04.5) mindenestől, ami még nem lenne baj, de frissült az smplayer is. Tapasztalt valaki olyat, hogy azóta semmit sem hajlandó lejátszani, csak egy hibaüzetetet dob ki?
Ha kell, valahogy berakom a hibaüzenetet.(Az smplayert azért szeretem, mert a nagyobb mkv fájloknál a tekerésnél nem tűnik el a hang, mint sokszor vlc alatt...)
Ha van tipp, mondjátok kérlek, mit csináljak vele?
-
lev258
veterán
válasz
taki01 #32027 üzenetére
Van a Lubuntunál könnyebb rendszer is; a DDR1-es RAM is egy lassító tényező, meg gondolom a merevlemez se mai darab.
Linuxon a böngészők hardveres gyorsítása még nincs a helyzet magaslatán, sajnos nem számít fontosnak. Ez is okozhatja a különbséget. Viszont vannak programok, amikkel lehet Youtube videókat nézni (nem böngésző). Én egy ilyennel is tennék egy próbát.[ Szerkesztve ]
-
-
taki01
őstag
Sziasztok, melyik disztribúciót ajánljátok egy régi pc-hez:
LGA 775 Intel Pentium 4 3 GHz
3 GB DDR1 Ram
ATI HD3650 512MB
A lubuntu 16.04-t telepítettem fel de nem találtam hozzá vga drivert. -
válasz
#73749248 #32020 üzenetére
Szerintem nem magával az fsck binárissal van gondom, csak ez a szkript, meg az udev szkript akad el valamiért. Csak egyelőre nincs ötletem hogyan lehetne kidebuggolni. Annyira meg nincs sok időm, hogy a szkriptben minden egyes függvény után kiirassak valami üzenetet, hogy lássam, hol akad el.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
válasz
#73749248 #32018 üzenetére
Remek, hátha ez lesz a gondja!
Én írtam fölül emlékeim szerint, mikor firmware-t fordítottam, egy beágyazott rendszert.
Mod: Nem, sajnos nem ilyen egyszerű a megoldás... A hiba továbbra is ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#73749248 #32014 üzenetére
Ja, értem!
Szerencsére a régebbi fáljok nem törlődtek, csak az új nem tud települni, ezzel megakasztva a csomagkezelőt...
Egyébként egy
ls -la /bin/sh
kimenetet tudna valaki küldeni? Nekem jelenleg egy symlink a bash-re, de úgy rémlik, mintha az alapértelmezés a dash lenne Ubuntu-n.Plusz még valami! Néha, mikor Alt+Tab kombóval váltok ablakot, elvesztem az egér felett az irányítást, s csak a felső címsorba enged kattintani, az ablakokba nem. Ilyenkor csak egy relogin segít, vagy használhatom billentyűzettel a rendszert tovább. Kicsit zavaró néha, ezért jó lenne, ha megszűnne!
Szerk.: Unity restart után megint működik minden. Kérdés, hogy mi okozza. De látom, ismert jelenség. Gugli tonnányi találatot dob rá.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#73749248 #32012 üzenetére
Szia!
Köszi a választ!
Van fönt PXE-n Ubuntu diskless verzió és egy Live, de szerintem az fsck binárissal nincsen gond. dmesgben pedig nem találtam semmi hasznosat a hiba kapcsán, bár logikus, hiszen ha egy shell szkript elhasal, azt általában a kernel buffer nem szokta rögzíteni. Néztem logok után, de semmi...
chroot-ba pakolnám az eredeti rendszert még a live rendszeren és megpróbálnám a kernelt újratelepíteni apt-get install -f ... segítségével.
Ezt nem teljesen értem...
A chroot ok, meg tudnám csinálni, csak az nem világos, hogy mit segítene. Az
apt-get -f install
ugyanúgy meghívja az update-initramfs binárist, ami ugyanúgy elhasalna, hiszen elméletileg eggyel tér vissza a szkript.Egyébként kézzel futtatva ezt az fsck hookot debug módban, ez az utolsó két sora:
+ return 1
+ return 0És igen, vannak functionök a szkriptben, amik kilépnek értelemszerűen... De nem hiszem, hogy ezért kapja vissza azt az 1-est hibát.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Mr Dini #32011 üzenetére
Első reakcióm az lenne, hogy boot pendrive-ról és fsck a /boot partícióra. (bocs, most nézem, ez lehet, hogy hülyeség... dmesg nem mond semmit? Vagy egyéb logban valami bővebb infó?)
Utána...
Nem tudom, merjek-e ilyet javasolni: chroot-ba pakolnám az eredeti rendszert még a live rendszeren és megpróbálnám a kernelt újratelepíteni apt-get install -f ... segítségével.[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Egy frissítés rendesen elbaltázta az addig tökéletesen stabil Ubuntu 16.04 LTS (x64) csomagkezelőm.
Elakad az initramfs gyártásnál, ezt dobja (vagyis ez kézi futtatás, verbose kimenettel):
Calling hook fsck
Adding binary /sbin/fsck
Adding binary /sbin/logsave
Adding binary-link /sbin/fsck.ext4
Adding binary /sbin/e2fsck
E: /usr/share/initramfs-tools/hooks/fsck failed with return 1.
Removing /boot/initrd.img-4.8.0-30-generic.dpkg-bak
update-initramfs: failed for /boot/initrd.img-4.8.0-30-generic with 1.Azon kívül, hogy
baltával addig veremújrarakom a rendszert (amit szeretnék elkerülni), tudok valamit tenni? Mi van ezzel a /usr/share/initramfs-tools/hooks/fsck szkripttel? Kézzel futtatva minden oké.Rákerestem a hibára, s ott azt ajánlották, hogy vegyem le a futtatási jogot az fsck-ról. Akkor ugyanezt az udevvel kaptam hibaként. Arról meg levéve a futtatási jogot, rinyált, hogy nem tudja futtatni az udevet. Meg egyébként is, szeretném használni a rule-jait, így azt nem szeretném semmiképp sem skippelni, ahogy az fsck-t is.
Tudnátok segíteni?
Köszönöm!
-
törölt tag
Ez a snap nevű csodája a ubuntunak, ez mi a ... akar lenni?
Jó, csomagkezelő, odáig O.K.
De miért van az, hogy bizonyos programok ebben elérhetőek ubuntura, a szokásos apt/deb repokból meg nem?
Jól sejtem, hogy ezek kevésbé ellenőrzött forrásból származnak, mintha apt-vel telepítenék?
És az vajon miért lehet, hogy egy "snap find" talál mittomén 10 csomagot, egy "snap find a" meg vagy ötvenet? Hogy lehet listázni az összes elérhető csomagokat? -
-
válasz
leslieke #32003 üzenetére
SZia!
Eléggé nem használtam még hálózat felderítésére semmit, de az ebben lévő parancsok egyike tuti jó lesz a probléma kiderítésére http://www.letix.hu/#halozat. Ennél okosabbat nem tudok, hátha jön egy szaki, aki tud valamit, tippelgetni, próbálgatni is lehetne..... Nemrég volt egy hsz, amiben frissítés utáni hasonló probléma volt, de nem találom az istennek sem. Ott a networkmanager verziója volt a gond, megpróbálhatod te is régebbi verzióval, xenial verzióval innen
How to Downgrade An Installed Package in Ubuntu via Synaptic
ennek is meg kéne csinálnia:
apt-get install «pkg»=«version»
Érdemes még logokat is nézni, dmesg vagy kern.log
pastebinnel ide is berakhatod, hátha valakinek nyilvánvaló lesz a hiba
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #32001 üzenetére
Szia!
Hát kosz az volt bőven benne, de nem emiatt lassú.
Újabb problémám lett, frisitettem a rendszert 17.04-re, azóta nincs net a gépen. A gép egy routertől kap IP címet, ami egy modemhez van kötve. Az internet jó, mert a wi-fi rész működik.
Mi lehet a gond?
Hol keressem a hibát?A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
válasz
leslieke #32000 üzenetére
Akkor marad a htop meg a top parancs, ha nem ismered túl behatóan, itt elég jól leírják, mennyi mindenre használhatóak:
30 Linux TOP Command Usage Examples for Monitoring
Top on Steroids – 15 Practical Linux HTOP Examples
Hozzáértők biztosan tudnak jobb módszereket, de én ezeket szoktam használni.
(#32002) leslieke
Igazán nincs mit!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Orvosi kérdések
- Vezetékes FEJhallgatók
- Spórolós topik
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Twin Lake platformra építkező, NAS-ként bevethető mini PC a CWWK-tól
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Körbefordul a Galaxy A56 a bemutató előtt
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest