Hirdetés
- Százmilliárd dolláros AI-fegyverkezésbe kezdett az Amazon és a Google
- Így tüzelt el százbillió forintot az AI a héten
- Kétféle módon harcol a forró helyzetekkel szemben az ASUS új, M.2-es SSD háza
- Mérföldkő a szilárdtest akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Degeneratív kapcsolóval készül a Firefox
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gamer táblával tér vissza a Black Shark a globális versenybe
- OLED monitor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i7 9xx "Bloomfield" (LGA 1366)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
mesélj még...
Milyen Ryzen, mi a setup? Nálam az IGP átadás nem ment, ezért is fontolgatom a cserét, mert a semmire nem kell a bika IGP.
Részleteket. Most!

...és a fogyasztás. Nálam minimálra vett IGP-vel, UPS-en keresztül 55-65 W, ami mondjuk az intelhez képest sok. De nem ideális, mert a GT1050-et kellett a win11-nek adnom, nincs full idle-ben.
-
VANESSZA1
őstag
Igen épp ez, hogy ha a Ryzen-t nézem (a jelenlegi konfigot) az is bőven elég mindenre. Kb soha vagy nagyon ritkán lenne kihasználva az új teljesítménye. Esetleg amiben pluszt tudna adni a Jellyfin transkodólás mert abban jobb a Vega-ál, de ez is bőven megcsinálja amit kell és bárhonnan a világból elérem, és meg se akad. Tehát bőven jó vagyok. Tudod van az mikor úgy érzed minden belőve összeállt, és nincs kedved újból nekifútni a köröknek, esetleg valami új hardver egyedi sajátosságai miatt kutatni küzdeni. Kb itt vagyok most.
-
VANESSZA1
őstag
válasz
PhoenixK
üzenetére
Nem vagyok teljesen elszállva a projekttől. Ennyi. olcsón jutnék hozzá, de túl új, és félek, hogy a Proxmox-ban csak a szívás lenne vele.
Most hogy a Ryzen gép jól összeállt, és a fogyasztás is lement szépen nem igazán kívánom a hátam közepére sem a cserét.
A sztori csak annyi, hogy a munkatárs megkérdezte, hogy mennyit adnék érte és hülyeségből egy nagyon alacsony összeget mondtam neki érte, ő meg rábólintott, mert rendelt a HP-tól egy AI-s AMD-s gépet.
De közbe egy másik kollega (az anyacégnél már ráígért, hogy átvenné), úgyhogy lehet kipróbálom és megy tovább.
Tényleg nincs kedvem hozzá, és boldog vagyok, hogy a Ryzennel ilyen jól a Frigate, Jellyfin, a kritikus Dual TPU passtrough is tök jól megy.
Sőt a múltkor még a AI is úgy körbedícsért a fogyasztás optimalizálással elért eredményekért, hogy csak irultam-pirultam örömömben.
Akkor most kezdjek bele az elejétől..?
-
VANESSZA1
őstag
Lehet költözik a Proxmox...

Marad a HP vonal, de lehet hogy egy HP EliteDesk 8 Mini G1i lesz a jövő.
Első körben csak tesztelésre, de majd meglátjuk, hogy érdemes-e..
-
danih
veterán
Projekt státusz ápdét - minden működik. Virtuális Proxmox-on Docker VM illetve LXC-k mind működnek, legutóbb sync-elt adatok CIFS-ről beolvasva.
Claude írt szupi kis .net progit ami a tálcán lakik, feladata a szerver monitorozása és a Proxmox VM indítása ha a szerver nem válaszol bizonyos ideig/bizonyos számú próba után (progiban állítható).
Ez nekem bőven elég őszintén szólva. -
...még itt sincs a cucc, csak tervezgetek.
De akkor ez megint ilyen AI-os volt, valami régi reddit posztból gondolom...Gondoltam, h fogyasztásilag visszamennék Intelre, de az AI dolog is érdekel, Home Assistantba bedrótozva, oda meg kell a kraft és a sok ram (ami mondjuk nincs, 32 GB-ből olyan 23 foglalt).
-
Te már tapasztalt vagy intel IGP átadásban... AI szerint pl. 10500T procival sem minden alaplapon lehet teljesen átadni VM-nek, úgy, hogy a fizikai alaplapi HDMI portot is átadja...
WTF?
Akkor nem lennék beljebb, mint a Ryzennel, ha nem tudom a Windows VM-nek átadni, pedig az lenne a cél, nem kell PVE konzol kimenet. -
danih
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Nah, elég robosztusan meg tudom oldani, nem szívás ez. Clusterhez meg 3 kell ami felesleges, nem akarom pörgetni a cluster szolgáltatást sem - és nem akarok annyi erőforrást ráfordítani VM szempontból sem. Ahogy írtam: ez inkább egyfajta plusz egy (részleges) backup dolog ami kizárólag arra szolgál, hogy pár, kulcsfontosságú LXC elérhető legyen a szerver hardveres jellegű leállása esetén időleges jelleggel. Utána pedig a teljes szervert simán vissza tudom állítani egyéb backupokból ha az kell.
Igazából nem is kell hozzá tákolás sem, ez inkább poén volt. Elég robosztus tud ez így lenni arra, amire nekem kell. Naponta sync-elek egy plusz mentést arra a néhány, kis méretű LXC-re, egyenesen a desktop-ra, majd proxmox backup indításkor behúzom és elindítom (automatikusan), csak ennyi az egész... -
markussandor
senior tag
-
danih
veterán
Tákolásért-gányolásért simán lehet hozzám jönni
Amit írtam arra lenne kihegyezve ha csak maga a szerógép hal le, vagy mondjuk a vinyója - és cseréig nem lennék minden nélkül. Mivel nálam a szeró a router után van, a netet nem befolyásolja (kis setup, na). Van NAS is, illetve persze az meg van már oldva hogy Storage-ként be van téve a dekstop-om mint potenciális backup célpont... Szóval ezek mind nem jelentenek gondot, már így is megvoltak.
Szerintem elég egyszerűen lehetne automatizálni, boot végére berakni service-ként hogy fusson le egy "behúzás" és indítás. AI tuti megbírkózik ezzel, komplexebb Proxmox szkript feladatokkal is megbírkózott már.
Csak a legfontosabb dolgok mennének át persze - DNS szerver, Vaultwarden, Tailscale, Proxy manager, ilyesmik. -
thx.
Ilyen fura megoldásokról danih-t kérdezném, Ő szokott ilyet
Nálam eléggé centralizált a helyzet, szal. magamból indulok ki: ha meghal a proxmox, akkor nincs net, nas, mentések meg kb. semmi. Nem ideális. Ha nálad ezek szeparáltak, pl. mentések külön nason vannak, akkor még járható út, h ha nincs PVE, akkor a friss mentést töltse be és indítson el ilyen "emergency" dolgokat, ha nem is mindent. De ehhez az kell, h a router, meg a mentések is PVE függetlenül rendelkezésre álljanak, a scriptnek hozzáférhetőleg.
Az ilyen fontosabb LXC, VM csinálhatna mentést hajnalban, amit a ryzen gép -ha meg van osztva a mentős hely- át tud húzni magának a mentés után. Hogy ezt miként lehet a másodlagos PVE-be automatizálva betölteni azt nem tudom...
-
danih
veterán
Dark módban úgy formáz a weboldal hogy kifolyik a szemem a kód blokkoknál
Amúgy szép munka!Más dolog hiányában homelab téren (mivel minden megy olajozottan - azaz unatkozom), azon gondolkodtam, hogy kéne még egy kis redundancia, de óccón. Cluster ezért kizárva, nem is akarok szenvedni vele. Ellenben az jutott eszembe hogy itt van a kis desktop mini pc-m barátságos fogyasztással amit gyakorlatilag sosem kapcsolok ki - mobil Ryzen 7, 32 GB RAM... Mi lenne, ha virtualizálnék rá egy másdolagos Proxmox-ot?
Esetleg meg lehetne csinálni azt, hogy indítás után a legfirssebb konténer mentésekből automatikusan állítsa vissza (azaz inkább "importálja") a szükséges LXC-ket és indítsa el azokat. Szerintem akár AI-val össze lehetne tákolni egy ilyen szkriptet simán.
A PC-mre pedig írhaték egy szimpla szkriptet ami monitorozza a szervert, és ha mondjuk pár percen keresztül nem elérhető, akkor indítja lokálisan a virtuálisat (és leveri ha esetleg a szeró magától visszajönne)...
Egyelőre ott tartok hogy feldobtam egy Virtuális Proxmox-ot és kézzel leteszteltem Vaultwarden-nel (szerveren LXC kikapcs, VM-en bekapcs). Működött rögtön, ahogy kell.
Szóval kotlok kicsit a láncolaton, hogy mehetne a mentés/visszaállítás (és ne gabalyodjak bele
)
Csinált már valaki ilyet? -
Ha ráértek, nézzetek bele: [link] Ha marhaságot írtam valahol, akkor szóljatok
Éjjelente született, most még frissek az "élmények"
-
-
Teszt jellegű Homelab projekt
-
danih
veterán
Láttam páran használtok NUT-ot, belefutottam ebbe, engem nem érint de hátha közületek valakit érdekel és nem ismeri.
-
válasz
tasiadam
üzenetére
fél évet késett a kommented
Nem, ki kellett próbálnom a Ryzent (bár az asztaliban is az van), ez egy ilyen hobbi, tanulópízt ki kell fizetni.
Az a baj, h tetszenek is a kihívások.s itt lehet generálni ezekből.
Sokat tanultam a Ryzen PBO-ról is, így most az asztali gépem is kapott extra kraftot, ami eddig csak ott volt. Jó ezzel szuttyogni, de másnak már nem építenék gépet (kb. 10 éve elengedtem a szervizes karierrel együtt). Este annyira unatkoztam, h a NUC-ot szétkaptam, új gap pad, mx6 paszta, takarítás. Mondjuk forrasztós projectem lenne pár, de ahhoz nem volt kedvem.
-
ehh... hosszas kalkulációval arra jutottam, hogy lga1200 mégis. Az a szívás, h ryzen igp átadás kuka, hiába erős meg jó, a konzolnak minek?
A nem igp verzióra válthatnék, de a dVGA fogyasztása maradna... Intel gyengébb, de átadható a VMnek, elég arra, amire használjuk. alaplapot találni művészet, meg ez a rengeteg f cpu... de találtam egy olcsó 10500T procit, az elég bőven.
Szal mikor vége a babrálásnak, akkor kezdődik újra...
-
danih
veterán
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Technitium DNS: a legjobb. A többi adblocker igazán + néhány DNS szolgáltatás, míg ez elsődlegesen DNS szerver plusz adblock. Kicsit mélyvíz, ha most kezded a PiHole jó lesz, én is azzal kezdtem, aztán vagy kinövöd (és tudni fogod miért), vagy nem (és nem fog kelleni más).
AI: az Ipex-LLM az inferencia szerver (Ollama vagy llama.cpp nem emlékszem) amit lehet bármivel használni ami meg tudja hívni. Open-WebUI-t használtam, pont nemrég töröltem mert elég nekem a LibreChat (dockerben fut azért nem írtam): ez tudja hívni a proxmoxon lévő kis botokat (Ollama), a desktopomon (LLM Studio) lévő nagyobb botokat, az OpenRouter bármelyik botját (ha van előfizu), vagy direktben az OpenAI vagy Anthropic botokat - mivel mindez egy helyen van, nekem ez tetszik a legjobban mint kezelőfelület.
-
danih
veterán
Ránézésre saccperkábé ezeket tudja a Bento - csak lokálisan, nem megy ki senkihez a doksid. (Én ezért proxmoxozok főleg - semmit sehova senkinek nem akarok küldeni, feltölteni, satöbbi. Ha valami kell, akkor self-hosted alternatívát keresek rá ha progi nincs jó)
Ja, és mikor, mikor - hát ma éjszaka
-
-
danih
veterán
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Nem lelőni akartam a dolgot csak megóvni az épelmédet

Bocsánatkérésül néhány dolog, ami még nem volt említve:
LXC:
- Technitium DNS a Pihole/Adguard helyett
- Mealie: recept aggregátor
- Linux Webtopok (streamelt remote desktop): különböző célokra, pl. egy lóg az otthoni (magyar) neten ahol elérem a VPN tiltott dolgokat (pl. Kréta rendszer) ahelyett hogy a desktopomon állítsak meg mindent (khm
) és váltsak hálót (országot), de van egy "retrotopom" is amiben emulátorok vannak
- Bento PDF: pdf manipulálás, pdf-be, pdf-ből, satöbbi
- Excalidraw: mermaid workflow-okhoz
- Trilium Next: itt vannak a jegyzeteim, a proxmoxhoz kapcsolódó KB-im, scriptek másolata, stb
- Nextcloud és OnlyOffice: saját O365
- n8n: automatizáció, főleg webhook-ra használom, pl. a mobilomról is elért dashboardra rakok egy gombot ami hív egy webhook-ot, pl "indítsd el a Win11 VM-et" vagy "Tedd át ezt a VM-et egy másik VMBR hálóra" satöbbi, amit akarok távolról ki-be kapcsolni, újraindítani vagy átállítani egyetlen tapival
- Ipex-LLM: intel GPU-t támogató LLM inferencia, itt van pár kis bot ami az n8n-be van integrálva
- Openobserve: mindenféle logokat tudok itt összeszedni, monitorozni, stbVM: pfSense hálózat szegmentálásra, többivótmá'
Ennyi ami hirtelen eszembe jutott, egyéb mikroszolgáltatások is vannak még de azok docker VM-ben (Debian 13), nem "proxmox-szinten"...
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Volt minden is, egy tesztre legalább...
Értem Danih-t, mindenki más és mások az elvárásai, de ebből sztem nem lesz flame, ez nem olyan topik.
Korábban nálam is minden külön LXC volt, majd inkább integráltabb verziókra váltottam, nincs hiba, a közösség frissíti, stb...Opnsense VM: alap. Tűzfal, shaper, DNS, Tailscale, DHCP, router, mittudomén mik még.
AdGuardHome LXC: szűrés, az opnsense minden DNS kérést ide irányít, itt van egy combos szűrő lista, ha azon átmegy, akkor vissza opnsense-nek, az az upstream. Elvileg ezt is lehetne opnsense-ben telepíteni, majd lehet meglépem, ha lesz kedv és idő.
Az opnsense is tud szűrőket kezelni, de itt látványos a statisztika, lehet vele tovább agyalni, kizárni oldalakat egy kattintással mindenkinek vagy csak adott kliensnek.Home Assistant VM: ez is amolyan minden is. IgyeXem mindent ide pakolni, ennek van előnye (közösség karban tartja, kevés hiba, minden műxik mindennel) és van hátránya is (indulás nem gyors, de leállítani egy fél nap...
).
Frigate is ide költözött, mert itt frissül, az LXC meg nem. És ott az LXC-re húzott dockerbe ágyazott akármi emulált 20 réteg után van a Frigate, ehh. Néha fagyott (Python hiba volt elvileg), meguntam, jött ide.
Grafana és Victoria metrics szintén hasonló történet, összehozni 8 LXC-ből meg VM-ből, hogy ide-oda legyen adat és grafikon... Minek? HA userek megoldották, kis telepítés, kis konfigolás, kész. ESPhome szintén HA-n belül, Nem szoktam agyon "lambdázni" meg programozni ezeket, faék kütyük, HA meg majd tudja mit kell tenniük. Erre kár lenne LXC... MQTT bróker szintén HA alatt, mert működik instant. Zigbee2MQTT a kütyüknek, ez is itt van.HA alatt ezek egy kattra frissülnek, ha vmi nem jó, akkor vagy a korábbi mentést (csak a hibás addon-t) vagy egy másik verziót két kattintás letölteni.
Debian13 LXC: bind mountok és samba. Mert gyorsan indul, faék egyszerű.
Win11 VM: asszony itthoni melós gépe. A dokumentumok, stb. a NAS-ról vannak felcsatolva. Nem az évszázad megoldása, de így távolról is elérhet mindent.
Volt jellyfin, plex, halom reklámszűrő, linuxok, CasaOS meg kb. minden ami template-ban van vagy a helper script oldalon...
A lényeg, h 99%-ban a HA-t nézegetem, az a fő irány. Mindent ebbe pakolok, ha van integrációja.
Filmet nem sokat nézünk, TV-n még annyit se... torrent nincs, MC game server néha van srácoknak. Szal. ez most eléggé minimál, amikor sok időm volt szórakozni, akkor azért több minden futott. -
halisa
tag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Nekem
VM:
Win10 (könyvelő program asszonynak)
Home Assistant (most különgépen van, de megtartottam vésztartaléknak)
Opnsense (most különgépen van, de megtartottam vésztartaléknak és tesztelésre)
Xpenology
PortainerLxc:
Kasm
Adguard
libretranslate (fordító program)
watchyourlan (Hálózati)
cloudflared
vaultwarden
traccar (autó követő)
rustdeskserver (távsegítség, távoli elérés)
ollama
metube (youtube videó lementő)
lyrionmusicserver (Squeezebox rádió server)
openwebui -
VANESSZA1
őstag
Ki milyen LXC-t vagy VM-et használ ami jó bevállt, stabil és milyen célra ?
Azaz egy kicsit LXC-VM kibeszélő
Nálam például ami mindig/mindenképp megy fel a Proxmox-ra:
Home Assistant VM- okosotthon
Pi-hole LXC -blokkoló
Tailscale LXC -távoli elérés
Parrot VM hálózat tesztelés
Kali Linux VM hálózat tesztelés
Jellyfin LXC- mediaserver
Frigate LXC- detektlás -
-
Nos, további finomhangolások:
IGP freq 500 MHz, 900 mV; SoC 1,115-ről 1,025-re, ez elvileg mehet lejjebb, de ma ennyire futotta. PBO limitek is variálva lettek, illete az auto LLC sem volt megfelelő, javítva lettek.
Hogy ne offoljak ennyit, powertop téma: nem fut le, pedig volt 1,5 órányi calibrate már, meg restartok...
Alternatíva a TLP, a Zinteles konfignál is ez volt... -
-
Nos, megvolt a reinstall. Az aktuális 9.1-1 ISO-val. Itt már lehet 0 LVM thin, ext4. Alapból ez EFI-nél is Grub-al telepít. Sokminden változott a Debianban is, swappiness-t sem a szokott helyre kell írni, stb... Glances-t elengedtem, ébreszti a HDD-ket, ha azok az adatok is érdekelnek. Mivel kb. tudom, h meddig lehet nyújtózkodni, ill. a PVE is írja, így ez helyett HACS PVE integráció lett Home Assistantban.
Szépen haladtam sorban:
- fstab csatolások, kis variálással, egyszerűbb mappaszerkezettel és került a NAS HDD-re egy PVE directory, ide mennek az ISO-k, backupok, stb. A tényleges backup HDD csak mentéskor indul.
- VM, LXC helyreállítás, majd kiderült, hogy VM-ben nem mindenholcseréltem az intel microcode-ot AMD-re
- helper script-ből felraktam, ami kellett
- rsync mentéseimet átírtam az új path-ra
- crontab beállít a mentéseimnek, PVE datacenterben LXC/VM mentések beállít
- pve felesleges service-k tiltása (egy node van)
- powertop: kuka, korábban is az volt. Elvileg 1,5 óra futás után lenne auto-tune, de nem megy, valami baja van. Intel alatt is ez volt, majd megy a TLP.
Néha reboot után szinte minden tuneable BAD
ilyen se volt még.Kiderült, h az energiagazdálkodás ki volt kapcsolva itt-ott, pl. a dVGA-t nem tudta lekapcsolni, a rápakolt USB-ket sem.
Ezeket szépen megoldotta a Gemini és a Qwen3.
Most már ha leállítom a win11 WM-et, akkor a billencset kikapcsolja, VGA venti pörög, de alig fogyaszt. Win alatt is volt pár módosítás, mint kiderült az MSI Afterburner nem jó az idle fogyasztás csökkentésre, de van más, nVidia cucc, ami igen.Akkor jöhet a tuning, asztali gépen túl vagyok rajta, nem lehet baj...
PBO és CO, nincs extra boost, CPU Vcore offset kikapcsol co beállít, tesztel...
CPU -30, IGP -20 és itt már 1,3V alatt volt a proci (ez elvileg kell a stabilitáshoz). Netes infók és a saját offset Vcore tesztem szerint is fain még alatta is...Teszt lefutott, Win indítására reboot... upszi.
Végől -26 -18 lett, IGP-nél sok jelentősége nincs mondjuk, de így jobban érzem magam.
Teszt kész, minden fut, lássatok csodát:
62-65 W maradt az idle fogyasztás
Ez UPS-en keresztül, 2 monitor rákötve, Win kikapcsolva. UPS szerint 44 W a terhelés rajta, akkor az UPS 20 W-t fogyasztana? A kínai mérőm is lehet pontatlan, de 1-3 W max.
Ami még lehetőség, a CO és az offset Vcore kombinálása, volt már ilyen, elvileg ha csak CO, akkor joban boostol, de nekem az nem lényeg, viszont az idle Wattok igen. Elvileg 50 W-ra le lehet szorítani a fogyasztást-
Visszanézve a naplót, volt az össz fogyasztás 55 W is a napokban, csak tudnám mitől...
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Amúgy a BH/NC tartalma között elég nagy átfedés van, szóval nagy különbséget nem fog okozni a második tracker (különlegesebb dolgok meg nagyon választék inkább az NC-n van). Amúgy nekem a qbittorrent RSS feed-je is automatizált, i.e. ha sorozatrészekre várok akkor a megfelelő regexp az általános RSS-re állítva szedi le egyből megjelenéskor a megfelelő úgy epizódot, nekem ennyi bőven elég.
-
Balinov
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Üdv ,igen,igpu passthrough megvan ,muxik is jf ,dispatcharr alatt .immichet még nem raktam fel ,azt passzolom de gondolom ha be van állítva ,akkor menne azzal is
-
-
VANESSZA1
őstag
küzdök folyamat a torrent rendes beállítással (korábban NAS Download Station-t használtam, de automatizálásra adtam a fejem arr-os (Sonarr, Radarr, Prowlarr..) irányba ami működik is meg nem is. Meg kell állapítanom, hogy csak egy tackerre (nekem az N-es van) nem működik hatékonyan. Így kellene egy B-s meghívás ha valakinek van azt priviben megköszönném, vagy N-t tudok ajánlani.
Thank you
-
-
csabi324
tag
Megcsináltam amiket írtál a Gemini segítségével.
Egy része segített.
De amit adott a Tailscale Ip címet,oda nem engedett be semmilyen módon.
Aztán az AI írta,nézzem meg hogy a filmes konténerben(külön konténerben van a torrentezés,samba)telepítve van e a Tailscale és nem volt.
Feltepeítettem oda,annak a konténernek adott egy másik Ip címet a Tailscale és már be is engedett a vlc,mobil neten a beállított jelszóval és felhasználó névvel.
Nem tudom mi volt a gond de sikerült.
Megkértem hogy foglalja össze mit csináltunk:"Úgy sikerült megcsinálni hogy a filmes lxc-ben bekapcsoltam egy Nesting opciót mert az mknodos átadás a .conf fájlban nem volt elég.
A Tailscale-t magába a konténerbe telepítettem. A trükk az volt, hogy a bonyolult hálózati beállítások helyett a --tun=userspace-networking paraméterrel indítottam el.
Hogy újraindítás után is menjen, az /etc/rc.local fájlba írtam be a fenti indító parancsot és egy rövid várakozást (sleep 5)."Előre elnézést kérek ha valamit többször megkérdeztek itt a fórumon vagy értetlenkedek de nekem még nagyon új ez a parancssorból való indítás,Linux...
Mindenhez az AI segítséget kértem idáig és fogom is még sokáig

csak ezt a mobilos,távoli eléréses dolgot nem tudta megcsinálni. -
Balinov
titán
válasz
csabi324
üzenetére
Udv, azert leirom, hatha valakinek, valamikor jol jon.
Szoval:
1. Turnkey Fileserver LXC csinalja az SMB megosztast, 3x1TB, 1x240GB mp0-4-kent van felmountolva, disk UIID alpjan, pve host alatt. Ez az lxc nem csinal semmi mast, mint az SMB share. 2 user, elson keresztul erem el a tobbi eszkozrol az smb share-t, meg van egy, ahova az IPTV app rogziti a ts streameket a Chromecaston.Igy utolag belegondolva elegge meg van TKFS-ben bonyolitva a dolog, nezz vissza, Vision ajanlott alternativat, csak nem ugrik be , mi volt az.
2. Debian 13 alapu VM, dedikaltan dockernek (arr, dispatchar, JF, qbit, stb, iptv-s szarok, Arcane a dockernek, stb.).
Ennek fstab-on keresztul van felcsatolva TKFS SMB megosztasa + egy Zyxel NAS SMB-je.
3. Namecheap-rol vettem egy olcso domaint, ez van Cloufare free plan ala belove, home.domain.com szinten, ahol a "name" a szolgaltatas neve. pl. qbit-et mobilneten a qbit.mydomain.com-on elerem. Igy ajanlotta ChatGPT, hogy jobb, ha kesobb tobb szolgatatast akarok elerni.

3A. Mivel szolgaltatom 3-4 hetente uj ip-t kap, Glint2/Tomato64 fut egy szkript, ami frissiti a CF fele az uj WAN IP-met (es kuld egy push notification-t az erre letrehozott discord szerverre)
4. Ezen a docker VM-en fut egy NPMplus (proxy manager, NPM forkja), amin minden, tavolrol elerni kivant szolgatatasra letrehoztam egy kulon proxy host-ot, itt a forras az pl. qbit.mydomain.com, cel/destination a PVE VM-nek az IP-je + a szolgaltatas portja. TLS certificate-it is ez intezi. Itt csak arra kell figyelni, hogy a proxy manager kontenerje tenylegesen ki tudjom menni a netre, mert akkor a cert generalsnal elakad. OMV7 alapu VM-nel mit szoptam ezzel, mire ravezettek a megoldasra (CGPT+OMV topik / Reddit sub olvasas)
Amit egyenlore beallitottam kulso eleresre az a Qbit, JellyFin/JellySeer, Dashy, Sonarr/Radarr/Prowlarr (ha valami miatt megakad a JS media request), tervben van a Dispatcharr kontener is, igy az azon osszefuzott IPTV playlisteket EPG-stol el tudom kivulrol erni, egyszerubb igy fogyasztani IPTV-t telefonon/tableten, mint par Xtreme API login-t es gyakran valtozo group/channel listat kezzel karbatartani.
Fajlkezelo szintu, kulso elerest nem igenylek, arra tervben van nextcloud/opencloud ha lesz ra idom, meg talan Immich.
Nalam elsodleges, hogy Jellyfin-nel kivulrol elerjem a gyujtemenyem, az gyonyoruen megy (es a 6th gen i5 iGPU-ja szepen transzkodol, ha kell (eleve ugy van az arr stack beallitva, hogy kerulje az egzotikus formatumokat es mamut fajlmeretet, szoval meg se izzad transcode kozben) ill. hogy JellySeer-en, Qbit-en tavol is hozza tudjak adni Linux ISO-t vagy creative commons licenszu mediat
Termeszetesen nem allitom, hogy ez igy tokeletes de talan ad otletet, hogy merre indulj el. Nekem bevallom az elejen 0 fogalmam volt az egesz koncepciorol, csak igenigen nagy vonalakban, aztan par full reinstall utan kezdett osszeallni a kep, mi kell, hogyan, milyen modon, a topik, meg az AI sokat segitett
Tudom ez nem tokeletes, valszeg siman szetszednek az Urak a koncepciot,, de kb masfel ev kisebb/nagyobb intenzitasu probalkozasok utan jutottam el ide egy regi Optiplex 3050MT-vel, rengeteg Deepsek, Claude, ChatGPT nyaggatassal
Nem tudom, Gemini free plan-t milyen hosszu promptal lehet kiakasztani, nem hasznalom, de pl CGPT free-vel ellentetben Deepsek-et nem sikerult , pedig volt nem 1 tobb napon at tarto csetem azzal is. Aztan khm..beszereztem 3 honap CGPT Pro sub-ot es az sokat segitett, foleg troubleshootingban.Sok sikert, ne add fel!
B
-
-
-
csabi324
tag
GNU nano 8.4 /etc/samba/smb.conf
#
# Sample configuration file for the Samba suite for Debian GNU/Linux.
#
#
# This is the main Samba configuration file. You should read the
# smb.conf(5) manual page in order to understand the options listed
# here. Samba has a huge number of configurable options most of which
# are not shown in this example
#
# Some options that are often worth tuning have been included as
# commented-out examples in this file.
# - When such options are commented with ";", the proposed setting
# differs from the default Samba behaviour
# - When commented with "#", the proposed setting is the default
# behaviour of Samba but the option is considered important
# enough to be mentioned here
#
# NOTE: Whenever you modify this file you should run the command
# "testparm" to check that you have not made any basic syntactic
# errors.#======================= Global Settings =======================
[global]
## Browsing/Identification ###
# Change this to the workgroup/NT-domain name your Samba server will part of
workgroup = WORKGROUP
lanman auth = yes
ntlm auth = yes
map to guest = bad user#### Networking ####
# The specific set of interfaces / networks to bind to
# This can be either the interface name or an IP address/netmask;
# interface names are normally preferred
interfaces = 127.0.0.0/8 eth0 tailscale0# Only bind to the named interfaces and/or networks; you must use the
# 'interfaces' option above to use this.
# It is recommended that you enable this feature if your Samba machine is
# not protected by a firewall or is a firewall itself. However, this
# option cannot handle dynamic or non-broadcast interfaces correctly.
bind interfaces only = yes
Debugging/Accounting ##### This tells Samba to use a separate log file for each machine
# that connects
log file = /var/log/samba/log.%m# Cap the size of the individual log files (in KiB).
max log size = 1000# We want Samba to only log to /var/log/samba/log.{smbd,nmbd}.
# Append syslog@1 if you want important messages to be sent to syslog too.
logging = file# Do something sensible when Samba crashes: mail the admin a backtrace
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d####### Authentication #######
# Server role. Defines in which mode Samba will operate. Possible
# values are "standalone server", "member server", "classic primary
# domain controller", "classic backup domain controller", "active
# directory domain controller".
#
# Mostani people will want "standalone server" or "member server".
# Running as "active directory domain controller" will require first
# running "samba-tool domain provision" to wipe databases and create a
# new domain.
server role = standalone serverobey pam restrictions = yes
This boolean parameter controls whether Samba attempts to sync the Unix
# password with the SMB password when the encrypted SMB password in the
# passdb is changed.
unix password sync = yes# For Unix password sync to work on a Debian GNU/Linux system, the following
# parameters must be set (thanks to Ian Kahan <<kahan@informatik.tu-muenchen.de>
# sending the correct chat script for the passwd program in Debian Sarge).
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n>
GNU nano 8.4 /etc/samba/smb.conf# This boolean controls whether PAM will be used for password changes
# when requested by an SMB client instead of the program listed in
# 'passwd program'. The default is 'no'.
pam password change = yes# This option controls how unsuccessful authentication attempts are mapped
# to anonymous connections
map to guest = bad user########## Domains ###########
#
# The following settings only takes effect if 'server role = classic
# primary domain controller', 'server role = classic backup domain controller'
# or 'domain logons' is set
## It specifies the location of the user's
# profile directory from the client point of view) The following
# required a [profiles] share to be setup on the samba server (see
# below)
; logon path = \\%N\profiles\%U
# Another common choice is storing the profile in the user's home directory
# (this is Samba's default)
# logon path = \\%N\%U\profile# The following setting only takes effect if 'domain logons' is set
# It specifies the location of a user's home directory (from the client
# point of view)
; logon drive = H:
# logon home = \\%N\%U
The following setting only takes effect if 'domain logons' is set
# It specifies the location of a user's home directory (from the client
# point of view)
; logon drive = H:
# logon home = \\%N\%U# The following setting only takes effect if 'domain logons' is set
# It specifies the script to run during logon. The script must be stored
# in the [netlogon] share
# NOTE: Must be store in 'DOS' file format convention
; logon script = logon.cmd# This allows Unix users to be created on the domain controller via the SAMR
# RPC pipe. The example command creates a user account with a disabled Unix
# password; please adapt to your needs
; add user script = /usr/sbin/useradd --create-home %u# This allows machine accounts to be created on the domain controller via the
# SAMR RPC pipe.
# The following assumes a "machines" group exists on the system
; add machine script = /usr/sbin/useradd -g machines -c "%u machine account" -># This allows Unix groups to be created on the domain controller via the SAMR
# RPC pipe.
; add group script = /usr/sbin/addgroup --force-badname %g##### Misc ############
# Using the following line enables you to customise your configuration
# on a per machine basis. The %m gets replaced with the netbios name
# of the machine that is connecting
; include = /home/samba/etc/smb.conf.%m# Some defaults for winbind (make sure you're not using the ranges
# for something else.)
; idmap config * : backend = tdb
; idmap config * : range = 3000-7999
; idmap config YOURDOMAINHERE : backend = tdb
; idmap config YOURDOMAINHERE : range = 100000-999999
; template shell = /bin/bash# Setup usershare options to enable non-root users to share folders
# with the net usershare command.# Maximum number of usershare. 0 means that usershare is disabled.
# usershare max shares = 100# Allow users who've been granted usershare privileges to create
# public shares, not just authenticated ones
usershare allow guests = yes================ Share Definitions =======================
[homes]
comment = Home Directories
browseable = no# By default, the home directories are exported read-only. Change the
# next parameter to 'no' if you want to be able to write to them.
read only = yes# File creation mask is set to 0700 for security reasons. If you want to
# create files with group=rw permissions, set next parameter to 0775.
create mask = 0700# Directory creation mask is set to 0700 for security reasons. If you want to
# create dirs. with group=rw permissions, set next parameter to 0775.
directory mask = 0700# By default, \\server\username shares can be connected to by anyone
# with access to the samba server.
# The following parameter makes sure that only "username" can connect
# to \\server\username
# This might need tweaking when using external authentication schemes
valid users = %S# Un-comment the following and create the netlogon directory for Domain Logons
# (you need to configure Samba to act as a domain controller too.)
;[netlogon]
; comment = Network Logon Service
; path = /home/samba/netlogon
; guest ok = yes
; read only = yesUn-comment the following and create the profiles directory to store
# users profiles (see the "logon path" option above)
# The path below should be writable by all users so that their
# profile directory may be created the first time they log on
;[profiles]
; comment = Users profiles
; path = /home/samba/profiles
; guest ok = no
; browseable = no
; create mask = 0600
; directory mask = 0700[printers]
comment = All Printers
browseable = no
path = /var/tmp
printable = yes
guest ok = no
read only = yes
create mask = 0700# Windows clients look for this share name as a source of downloadable
# printer drivers
[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers
browseable = yes
read only = yes
guest ok = no
Uncomment to allow remote administration of Windows print drivers.
# You may need to replace 'lpadmin' with the name of the group your
# admin users are members of.
# Please note that you also need to set appropriate Unix permissions
# to the drivers directory for these users to have write rights in it
; write list = root, @lpadmin[Filmek]
path = /root/Downloads
browseable = yes
read only = no
guest ok = no
public = no
[KulsoSSD]
path = /mnt/ssd
browseable = yes
read only = no
guest ok = yes
force user = root
public = yes -
válasz
csabi324
üzenetére
A # sorok az komment, nem kell ide

# Un-comment the following and create the netlogon directory for Domain Logon
s
itt az s csak most a sortörés miatt új sor, vagy így van a configban? Az s nem kell oda.
root mappába ne rakj ilyesmit, meg ne oszd meg így.
Rakd át a Downloads-ot is az /mnt-be:
mv /root/Downloads /mnt/
ezután
cd /mnt
chown -R nobody:nogroup Downloads
chown -R nobody:nogroup ssd
A Root mappa speciális, oszthatod, meg akármit variálsz, oda nem fogja beengedni.
force user = root ezt sem kellene, működik biztosan, de nem egészséges.
/mnt mappán belül kellene még egy
ls -lha
és megnézni, hogy a mappáknál milyen engedélyek vannak.
[Filmek]
path = /mnt/Downloads
browseable = yes
read only = no
guest ok = no
valid users = user1, user2, user3
create mask = 0664
directory mask = 0775Az SSD az meg mindenkinek írható-olvasható, jelszó nélkül. Ez volt a cél?
-
csabi324
tag
Mivel nekem még kínai A Linux kimásolom az egészet ha nem baj:
Using the following line enables you to customise your configuration
# on a per machine basis. The %m gets replaced with the netbios name
# of the machine that is connecting
; include = /home/samba/etc/smb.conf.%m# Some defaults for winbind (make sure you're not using the ranges
# for something else.)
; idmap config * : backend = tdb
; idmap config * : range = 3000-7999
; idmap config YOURDOMAINHERE : backend = tdb
; idmap config YOURDOMAINHERE : range = 100000-999999
; template shell = /bin/bash# Setup usershare options to enable non-root users to share folders
# with the net usershare command.# Maximum number of usershare. 0 means that usershare is disabled.
# usershare max shares = 100# Allow users who've been granted usershare privileges to create
# public shares, not just authenticated ones
usershare allow guests = yes#======================= Share Definitions =======================
[homes]
comment = Home Directories
browseable = no# By default, the home directories are exported read-only. Change the
# next parameter to 'no' if you want to be able to write to them.
read only = yes# File creation mask is set to 0700 for security reasons. If you want to
# create files with group=rw permissions, set next parameter to 0775.
create mask = 0700# Directory creation mask is set to 0700 for security reasons. If you want to
# create dirs. with group=rw permissions, set next parameter to 0775.
directory mask = 0700# By default, \\server\username shares can be connected to by anyone
# with access to the samba server.
# The following parameter makes sure that only "username" can connect
# to \\server\username
# This might need tweaking when using external authentication schemes
valid users = %S# Un-comment the following and create the netlogon directory for Domain Logon
s
;[netlogon]
; comment = Network Logon Service
; path = /home/samba/netlogon
; guest ok = yes
; read only = yes# Un-comment the following and create the profiles directory to store
# users profiles (see the "logon path" option above)
# The path below should be writable by all users so that their
# profile directory may be created the first time they log on
;[profiles]
; comment = Users profiles
; path = /home/samba/profiles
; guest ok = no
; browseable = no
; create mask = 0600
; directory mask = 0700[printers]
comment = All Printers
browseable = no
path = /var/tmp
printable = yes
guest ok = no
read only = yes
create mask = 0700# Windows clients look for this share name as a source of downloadable
# printer drivers
[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers
browseable = yes
read only = yes
guest ok = no
# Uncomment to allow remote administration of Windows print drivers.
# You may need to replace 'lpadmin' with the name of the group your
# admin users are members of.
# Please note that you also need to set appropriate Unix permissions
# to the drivers directory for these users to have write rights in it
; write list = root, @lpadmin[Filmek]
path = /root/Downloads
browseable = yes
read only = no
guest ok = no
public = no
[KulsoSSD]
path = /mnt/ssd
browseable = yes
read only = no
guest ok = yes
force user = root
public = yes -
-
csabi324
tag
A Gemini által próbáltam az alapján amit leírtál.
De nem sikerült.
Mikor már próbáltam minden a Gemini segítségével ezt válaszolta:(leírtam neki mit javasoltál):A fórumozó azért javasolta az AGH-t, mert az képes az otthoni, belső nevére (pl. filmek.lan) lefordítani a kéréseket.
A bökkenő: Az AGH telepítése egy újabb konténer, újabb beállítások és a Tailscale DNS-ének teljes átírása lenne. Ez egy remek projekt, de jelenleg nem ez akadályoz meg a belépésben, mert mi közvetlenül az IP-címet (100.xxx.xxx.xxx) használjuk a VLC-ben. Az IP-címnél nincs szükség névfeloldásra (DNS-re).
Miért nem enged be még mindig?
Mivel a 777-es jogosultságot már megadtuk, és a Samba beállításokat is átírtuk, a hiba valószínűleg a Samba konfiguráció egy ellentmondásában van. -
válasz
csabi324
üzenetére
Ha Tailscale-n nem állítottad be, akkor pl. google DNS-t használ, ami az otthoni címeddel nem tud mit kezdeni. Ha tudszk akkor legalább egy AdguardHome-t telepíts az otthoni gépre, és annak az IP címe legyen a DNS a Tailscale-ban. Akkor minden DNS kérés azon át megy, az AGH meg kezeli az otthoni címeidet majd.
Ha nem enged be, az lehet mappa jogosultság is, át kell állítani 777-re, samba-ban browseable legyen, guest OK is lehet, ha nagyon nincs máshogy elérés. Este rakok fel ide samba beállításokat majd. -
csabi324
tag
Igen elértem a gépet.
File browser-el.
Ip cím van beírva és látom a gépet.
Belső és külső ssd-van a gépen.
Mind a kettőn vannak filmek.
A vlc-ben is látom az ssd-ket ha az otthoni wifin vagyok.
Viszont ha bekapcsolom a Tailscale-t és mobilneten vagyok akkor nem is látja a hálózatot.
Ha kézzel beírom a pc ip címét akkor látja de nem enged be.
A Gemini állítgatta általam hogy legyen jelszavas meg úgy is hogy ne legyen jelszó de nem enged be.
A Tailscale weboldalán nem tudom hogy be van e állítva a DNS. -
-
csabi324
tag
Sikerült összerakni a rendszert.
A Gemini segítségével
Viszont elakadtam.
Samba is van telepítve a filmes konténerembe.
Tailscale is megvan.
Tudom irányítani messziről a rendszert.
Viszont a filmeket és sorozatokat távolról is el akarom érni.
A Gemini vlc playert javasolta.
Fel is telepítettem és látom is a dolgokat de csak az otthoni wifiről.
Mobil netről nem megy.
Nem látja a hálózatot a vlc ha mobil neten vagyok.
Ha kézzel adom hozzá úgy sem jó.
A Geminivel próbáltam jelszóval és anélkül is de nem sikerült.
Már mindent javasolt a Gemini amit meg is csináltam de egyik sem segített.
Tudtok valami megoldást? -
pihenő HDD-vel ~53 Watt, ami elfogadható. UPS szerint a vas mögötte 34 W-ot eszik ilyenkor. Ez meglepően kevés. Mondjuk most minden negyon idle, Win is alszik, a VGA-val együtt. De ez így már OK.
-
nah, hajnal 2 óta az eredmények:
PVE reinstall, grub+uefi+ext4, nincs zfs és LVM méret is 0, eddig fain.
VM-ek vissza a mentésből, PVE NIC kezelése jobb lett, meg is lepődtem, minden OK.
HDMI framebuffer dolog maradt, az IGP kép meghal, hacsak az energia gazdálkodást nem kapcsolom ki. Nem fontos, később keresek megoldást.
dVGA átadva Win11-nek, meg egy marék USB -ez esetben portként, nem eszközként, hogy random pendrájvokkal is működjön. Hátra van még az RDP optimalizálások kikapcsolása -ha kell- mert most már natívan használja majd az asszony.
Fogyasztás, amiért a cécó indult: 60 W-ra lement, HDD altatás még hátra van... AI-al számolgatva az UPS adatokból a matek (és az UPS) szerint ~38 W a gép idle fogyasztása, erre 20-25 W-ot rak az ups.
Végül qwen3 találta meg az infőt, hogy a Gemini és a ChatGPT is árnyékra vetette magát:
A Ryzen 5000 sorozatú desktop CPU-k (pl. 5600G) nem támogatják a C6 alvó állapotot Linux alatt – csak C1–C3-ig megy a C-state skála.
Okok:
AMD Ryzen (Zen 3) desktop CPU-k:
A C6/C7 állapotok főként mobil (laptop) CPU-kra vannak optimalizálva.
Desktop Ryzen nem implementálja a mély C6-ot, mert nem szükséges (nincs akku, nem kell extrém alacsony fogyasztás).
Linux kernel korlátozása:
Még ha a CPU hardveresen támogatná is, a kernel gyakran letiltja a C6-ot desktop Ryzeneken, mert instabilitást okozhat (pl. wake-up hiba, PCIe timeout).
BIOS/UEFI beállítások:
Néhány alaplap (pl. B450) nem engedélyezi a C6-ot, még akkor sem, ha a CPU támogatná. -
-
paizinho
tag
válasz
csabi324
üzenetére
Vizion fórumtárs leírása a sorrend amivel összerakható, amit szeretnél.
A FolderSync-et én is javasolni tudom, használom, teszi dolgát. Az Android-s verzióm néha megmakacsolja magát és nem indul automatikusan (pedig beállítottam), de az nem a Foldersync baja.
Vizion bind mount leírását itt találod, nekem is az volt a sorvezetőm, de több bejegyzés is szól a témáról.Vizion első pontjára egy alternatíva a TurnkeyFS template, ami Samba és Webmin előre felkantározva.
Szerintem ez egy jó videó, ami segít a beállításában (3, 4 pont)
How to setup Turnkey Linux Fileserver on Proxmox VE -
válasz
csabi324
üzenetére
Samba jó, de nem jó!
Proxmox a host-od, hidd el, azt tisztán akarod tartani.Bakker, erről cikket kellene írni, elég vázlatosan ennyi:
Kell Neked egy LXC (ez a legegysszerűbb, kevés erőforrás), ahhoz csatolsz tárhelyet, az LXC-ben hozod létre erre a helyre a samba megosztást.
Androidon a foldersync a legnépszerűbb, rengeteg beállítása van, pl. az is, hogy adott SSID-nél kezdjen menteni (vagy szinkronizálni, ha azt szeretnéd), ha a telefon idle, vagy töltődik, akármi. Tényleg mindent is lehet konfigolni rajta.1. PVE alatt keeresd meg a Templates-t, ott lesz, ahol a mentéseid, ISO-k vannak írva a középső oszlopban.
Jobb oszlop, debian 13 lxc, telepítsd. Nem kell sok hely neki (8-12 GB), 2 GB ram, 1 mag.
Ha kész, akkor lépj be, frissítsd.
opcionális: webmin oldalon segítség a repó felvételéhez, webmin telepítéshez. No recommends-el telepítsd, mert amúgy lehúz egy rakás felesleges szutykot. Csak a webmin a többi bánat nem kell.Webmin webes felületén könnyebb sambát állítgatni, usereket kezelni, ezért használom csak.
2. bind mount az LXC-nek: erre keress itt rá, nem tudom mik a lehetőségeid, mi a hardver. Ha van helyed, akkor csinálsz nagy LXC-t (nem javaslom, sokáig tarthat a mentése) és azt osztod meg samba-val.
3. LXC-n belül userek felvétele, home folder és login jog nélkül. Majd ezekből samba user készítése.
4. samba konfigolása
5. foldersync konfigolása
6. teszt...GeminiAI (szeerintem proxmoxra velem tanult, annyit kérdeztem
) és qwen3 AI is segít, meg mi is, ha elakadsz. Ez elsőre nagy falat lehet, de sok kis lépésből áll, nyugi.
Balinov: kínai zigbee fogyimárős dugó, ebbe megy az UPS, onnan a serverbe. Lehet rajta kalibrálni, de ahogy írtad, inkább a merre-hány méter a fontos, nem a tizedes pontosságú mérés, szerintem is.
-
csabi324
tag
Sziasztok.
Sikerült ma felrakom a Proxomox 9.1.4-es verziót egy mini pc-re.
A telefonról akarom a képek automata mentését megcsinálni.
Csak otthon wifiről,nem kell távolról.
Ha hazaérek automatán másolja át az új képeket a beállított mappába.
Melyik a legegyszerűbb módja?
A Samba-ról olvasgattam hogy az nem olyan rossz.
Azt telepíthetem?
A telefonra milyen app szükséges?
Telepítettem a Home Assistant is a gépre.
Bocsi hogy ha a rossz szakszavakat használok csak egész életemben Windows-t használtam és még nagyon új nekem a Linux. -
VANESSZA1
őstag
Most épp ezen agyalok, hogy a HP G6-okat ilyenbe pakolom bele, és szépen megy a rackszekrénybe..
-
-
válasz
instantwater
üzenetére
- 2x256: hw raid boot drive
- 2x2.4T HDD: ZFS RAIDZ1 (3+1)
- 2x240G SSD: special device a hdd tombhoz (ide mennek a 64K-nal kisebb blokkok)
- 2x3.84T SSD: ZFS RAID1 (mirror)
- 2x1.92T SSD: ZFS RAID0 (stripe)Ezenkivul van egy masik PVE gep is, ami 70 wattot eszik, Xeon E-2274G, ez ilyen backup gep.
Nyilvan az egesz egy oriasi marhasag/tulzas itthonra, de ez joreszt hobbi.
-
-
-
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
nem írtam el, szerinted 5-10 W-ért fentmaradnék éjjel...?
Van napelem, szaldós, okosotthonnal sokat spórolunk, de nem szeretnék herdálni...
Reinstall lesz és teszt. IGP-t is lehet még alulfeszelni, de elvileg azt altatja, ha nincs terhelés. Ha úgy sem tetszik, akkor csere vissza Intelre.
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
használom aktívan és vissza szoktam kérdezni. Pl. L0s/L1-nél is jeleztem, h ezzel baj volt. De esküdött a fél serverteremre, h az új cmdline-al már jó lesz. Kértem, h elemezze ki, h mi van, ha nem. Van bootoláskor lehetőség javítani, biosban visszatölteni, stb...
Szal. nem kapkodok, szoktam kérni, h elemezze ki az adott szitut. Mint írtam, sokkal jobb lett, bár a C6 még nincs ott... Meg már mittomén hány évtizede használok linuxot is, láttam biost párat, nem vagyok teljesen vakon, de itt sok új és nem kitárgyalt beállítás van.
Pl. lehetett S3 és modern sleep között választani, S3 a nyerő... ilyeneket nem tudtam.
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
nálam power save van, semmi stabilitás gondot nem jelent.
Gemini AI-t ajánlom, van MSI Mortar alaplapom, a biosban jó segítséggel.
A servernek egy olcsóbb MSI deszka van... egy retek, alig van infó. Mittomén SMNDGF on off, hint: SMNDFG bekapcsolása... na ezzel sokra megyek.
Nem gugliztam, Gemininek írtam a sok 3-5 betűs ismeretlen sz@rt, sokmindent átkapcsolgattunk (MSI itt azt sem írja, h default az enabled vagy disabled...) és most stabilabb, mint volt (global C state off volt, most már bekapcsolva is stabil, feszt lejjebb vittem, stb...). L0s és/vagy L1 bekapcsolásra is borulgatott, most megy simán.
Erre pl. jó az AI, reddit, meg egy halom oldal tapasztalatait "megguglizza", kiszűri a lényeget.
Nálam nem a kicsi idle nyerészkedés a tét: jelenleg UPS-el és VGA-val ha minden fut, akkor idle 62-70 Watt a fogyi... és már a HDD-k állnak, ventik visszafogva, PCI energiagazdálkodás bekapcsolva. Ezt ~40 W-ig le lehet vinni.
Az ilyen 6-7 W idle-ket soha nem értem, a chipset eszik ennyit, a 2-2 Wattal számolható a ram, a ventik, SSD is... és még ott vannak az USB eszközök, zigbee és Bt folyamatosan - igaz ezek együtt is alig 1 Watt, de a deep sleep-et akadályozzák, ahogy a LAN is. -
VANESSZA1
őstag
Nyilván még én is lejebb tudok menni idle-ben, ezzel:
echo balance_power | tee /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/energy_performance_preference >/dev/null
cat /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/energy_performance_preference
mert most performance-n vagyok, de a stabilitás hihetetlenül jó, és nekem ez fontosabb, mint kicsit idle-n nyerészkedni. -
válasz
VANESSZA1
üzenetére
ez a baj, h a fallback az aktív. Valami benntragadt Intel időkből. Ott nem volt ennyi c state.
82-95% C3 state az iddle, opnsense, AGH, Home assistant, meg mittomén mik futnak...
Most már nem kel a debian-os kerülőút az ext4 telepítéshez, így a default ext4 + uefi + systemd boot lesz. fstab, root mappa, host, interfaces átmentem, VM/LXC vissza a mentésből, kész. -
VANESSZA1
őstag
nézd meg, hogy
amd-pstatevagy a fallbackacpi-cpufreqaktív-e:uname -r
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governorAltatás ell.:
apt update
apt install linux-tools-common linux-tools-$(uname -r) -y
turbostat --Summary --interval 5Nálam:
cpufreq driver: amd-pstate-epp
cpufreq governor: powersave
így cpuidle nem “pörgeti” feleslegesen a magokat, és van érdemi C-state aktivitás (tehát “altatás” működik valamilyen szinten)
és stabil, mondjuk 2VM, és 4LXC folyamatos futása mellett 6-7W fogyasztással. -
Felmerült bennem, h a szopkodás helyett egy reinstall kellene. Van egy tartalék SSD-m, akár párhuzamosan is működhetne (PVE SSD kicserél, telepít, megnézni működik-e a C6).
Ez egy viszonylag régi telepítés, Debian 12 minimal, abból lett Proxmox. Túlélt több procit, alaplapot, Intel-AMD váltást. Volt tucatnyi monitorozó progi rajta, Webmin, kapott DE-t, smb-t, miegymás. Majd ezek eltávolítva. Szét volt hegesztve, majd helyrerakva többször...
Elvileg már lehet ext4 is telepíteni, nem kell a debian-os szívás hozzá... majd kiderül
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
- Lenovo Legion 5 pro
- Dell Latitude 7320 i5-1145G7 16GB 256GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Akkor nem lennék beljebb, mint a Ryzennel, ha nem tudom a Windows VM-nek átadni, pedig az lenne a cél, nem kell PVE konzol kimenet.
)

ennyire nem sz@r az AI.