Hirdetés
- ASUS notebook topic
- Nem elég a RAM-ok, NAND-ok és VGA-k áremelkedése
- Mi az optikai internet és hogyan működik?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- VR topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- OLED TV topic
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
paizinho
tag
válasz
csabi324
üzenetére
Vizion fórumtárs leírása a sorrend amivel összerakható, amit szeretnél.
A FolderSync-et én is javasolni tudom, használom, teszi dolgát. Az Android-s verzióm néha megmakacsolja magát és nem indul automatikusan (pedig beállítottam), de az nem a Foldersync baja.
Vizion bind mount leírását itt találod, nekem is az volt a sorvezetőm, de több bejegyzés is szól a témáról.Vizion első pontjára egy alternatíva a TurnkeyFS template, ami Samba és Webmin előre felkantározva.
Szerintem ez egy jó videó, ami segít a beállításában (3, 4 pont)
How to setup Turnkey Linux Fileserver on Proxmox VE -
válasz
csabi324
üzenetére
Samba jó, de nem jó!
Proxmox a host-od, hidd el, azt tisztán akarod tartani.Bakker, erről cikket kellene írni, elég vázlatosan ennyi:
Kell Neked egy LXC (ez a legegysszerűbb, kevés erőforrás), ahhoz csatolsz tárhelyet, az LXC-ben hozod létre erre a helyre a samba megosztást.
Androidon a foldersync a legnépszerűbb, rengeteg beállítása van, pl. az is, hogy adott SSID-nél kezdjen menteni (vagy szinkronizálni, ha azt szeretnéd), ha a telefon idle, vagy töltődik, akármi. Tényleg mindent is lehet konfigolni rajta.1. PVE alatt keeresd meg a Templates-t, ott lesz, ahol a mentéseid, ISO-k vannak írva a középső oszlopban.
Jobb oszlop, debian 13 lxc, telepítsd. Nem kell sok hely neki (8-12 GB), 2 GB ram, 1 mag.
Ha kész, akkor lépj be, frissítsd.
opcionális: webmin oldalon segítség a repó felvételéhez, webmin telepítéshez. No recommends-el telepítsd, mert amúgy lehúz egy rakás felesleges szutykot. Csak a webmin a többi bánat nem kell.Webmin webes felületén könnyebb sambát állítgatni, usereket kezelni, ezért használom csak.
2. bind mount az LXC-nek: erre keress itt rá, nem tudom mik a lehetőségeid, mi a hardver. Ha van helyed, akkor csinálsz nagy LXC-t (nem javaslom, sokáig tarthat a mentése) és azt osztod meg samba-val.
3. LXC-n belül userek felvétele, home folder és login jog nélkül. Majd ezekből samba user készítése.
4. samba konfigolása
5. foldersync konfigolása
6. teszt...GeminiAI (szeerintem proxmoxra velem tanult, annyit kérdeztem
) és qwen3 AI is segít, meg mi is, ha elakadsz. Ez elsőre nagy falat lehet, de sok kis lépésből áll, nyugi.
Balinov: kínai zigbee fogyimárős dugó, ebbe megy az UPS, onnan a serverbe. Lehet rajta kalibrálni, de ahogy írtad, inkább a merre-hány méter a fontos, nem a tizedes pontosságú mérés, szerintem is.
-
csabi324
tag
Sziasztok.
Sikerült ma felrakom a Proxomox 9.1.4-es verziót egy mini pc-re.
A telefonról akarom a képek automata mentését megcsinálni.
Csak otthon wifiről,nem kell távolról.
Ha hazaérek automatán másolja át az új képeket a beállított mappába.
Melyik a legegyszerűbb módja?
A Samba-ról olvasgattam hogy az nem olyan rossz.
Azt telepíthetem?
A telefonra milyen app szükséges?
Telepítettem a Home Assistant is a gépre.
Bocsi hogy ha a rossz szakszavakat használok csak egész életemben Windows-t használtam és még nagyon új nekem a Linux. -
VANESSZA1
őstag
Most épp ezen agyalok, hogy a HP G6-okat ilyenbe pakolom bele, és szépen megy a rackszekrénybe..
-
-
válasz
instantwater
üzenetére
- 2x256: hw raid boot drive
- 2x2.4T HDD: ZFS RAIDZ1 (3+1)
- 2x240G SSD: special device a hdd tombhoz (ide mennek a 64K-nal kisebb blokkok)
- 2x3.84T SSD: ZFS RAID1 (mirror)
- 2x1.92T SSD: ZFS RAID0 (stripe)Ezenkivul van egy masik PVE gep is, ami 70 wattot eszik, Xeon E-2274G, ez ilyen backup gep.
Nyilvan az egesz egy oriasi marhasag/tulzas itthonra, de ez joreszt hobbi.
-
-
-
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
nem írtam el, szerinted 5-10 W-ért fentmaradnék éjjel...?
Van napelem, szaldós, okosotthonnal sokat spórolunk, de nem szeretnék herdálni...
Reinstall lesz és teszt. IGP-t is lehet még alulfeszelni, de elvileg azt altatja, ha nincs terhelés. Ha úgy sem tetszik, akkor csere vissza Intelre.
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
használom aktívan és vissza szoktam kérdezni. Pl. L0s/L1-nél is jeleztem, h ezzel baj volt. De esküdött a fél serverteremre, h az új cmdline-al már jó lesz. Kértem, h elemezze ki, h mi van, ha nem. Van bootoláskor lehetőség javítani, biosban visszatölteni, stb...
Szal. nem kapkodok, szoktam kérni, h elemezze ki az adott szitut. Mint írtam, sokkal jobb lett, bár a C6 még nincs ott... Meg már mittomén hány évtizede használok linuxot is, láttam biost párat, nem vagyok teljesen vakon, de itt sok új és nem kitárgyalt beállítás van.
Pl. lehetett S3 és modern sleep között választani, S3 a nyerő... ilyeneket nem tudtam.
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
nálam power save van, semmi stabilitás gondot nem jelent.
Gemini AI-t ajánlom, van MSI Mortar alaplapom, a biosban jó segítséggel.
A servernek egy olcsóbb MSI deszka van... egy retek, alig van infó. Mittomén SMNDGF on off, hint: SMNDFG bekapcsolása... na ezzel sokra megyek.
Nem gugliztam, Gemininek írtam a sok 3-5 betűs ismeretlen sz@rt, sokmindent átkapcsolgattunk (MSI itt azt sem írja, h default az enabled vagy disabled...) és most stabilabb, mint volt (global C state off volt, most már bekapcsolva is stabil, feszt lejjebb vittem, stb...). L0s és/vagy L1 bekapcsolásra is borulgatott, most megy simán.
Erre pl. jó az AI, reddit, meg egy halom oldal tapasztalatait "megguglizza", kiszűri a lényeget.
Nálam nem a kicsi idle nyerészkedés a tét: jelenleg UPS-el és VGA-val ha minden fut, akkor idle 62-70 Watt a fogyi... és már a HDD-k állnak, ventik visszafogva, PCI energiagazdálkodás bekapcsolva. Ezt ~40 W-ig le lehet vinni.
Az ilyen 6-7 W idle-ket soha nem értem, a chipset eszik ennyit, a 2-2 Wattal számolható a ram, a ventik, SSD is... és még ott vannak az USB eszközök, zigbee és Bt folyamatosan - igaz ezek együtt is alig 1 Watt, de a deep sleep-et akadályozzák, ahogy a LAN is. -
VANESSZA1
őstag
Nyilván még én is lejebb tudok menni idle-ben, ezzel:
echo balance_power | tee /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/energy_performance_preference >/dev/null
cat /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/energy_performance_preference
mert most performance-n vagyok, de a stabilitás hihetetlenül jó, és nekem ez fontosabb, mint kicsit idle-n nyerészkedni. -
válasz
VANESSZA1
üzenetére
ez a baj, h a fallback az aktív. Valami benntragadt Intel időkből. Ott nem volt ennyi c state.
82-95% C3 state az iddle, opnsense, AGH, Home assistant, meg mittomén mik futnak...
Most már nem kel a debian-os kerülőút az ext4 telepítéshez, így a default ext4 + uefi + systemd boot lesz. fstab, root mappa, host, interfaces átmentem, VM/LXC vissza a mentésből, kész. -
VANESSZA1
őstag
nézd meg, hogy
amd-pstatevagy a fallbackacpi-cpufreqaktív-e:uname -r
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governorAltatás ell.:
apt update
apt install linux-tools-common linux-tools-$(uname -r) -y
turbostat --Summary --interval 5Nálam:
cpufreq driver: amd-pstate-epp
cpufreq governor: powersave
így cpuidle nem “pörgeti” feleslegesen a magokat, és van érdemi C-state aktivitás (tehát “altatás” működik valamilyen szinten)
és stabil, mondjuk 2VM, és 4LXC folyamatos futása mellett 6-7W fogyasztással. -
Felmerült bennem, h a szopkodás helyett egy reinstall kellene. Van egy tartalék SSD-m, akár párhuzamosan is működhetne (PVE SSD kicserél, telepít, megnézni működik-e a C6).
Ez egy viszonylag régi telepítés, Debian 12 minimal, abból lett Proxmox. Túlélt több procit, alaplapot, Intel-AMD váltást. Volt tucatnyi monitorozó progi rajta, Webmin, kapott DE-t, smb-t, miegymás. Majd ezek eltávolítva. Szét volt hegesztve, majd helyrerakva többször...
Elvileg már lehet ext4 is telepíteni, nem kell a debian-os szívás hozzá... majd kiderül
-
nos, megy a küzdelem... valamiért a Proxmox nem altatja rendesen a magokat, csak C3-ig, többet nem is lát.
AI segítséggel minden IS átnézve, bios, stb... Végül kiderült, h az amd_pstate-t nem használja, valami retro-ra állt vissza. De ez a modul nincs is letöltve.
modprobe amd_pstate
modprobe: FATAL: Module amd_pstate not found in directory /lib/modules/6.17.4-2-pve
AI azt mondta, ha a kernelbe van építve, akkor a modprobe nem hozza...
Itt tartunk, majd folytatom. Amúgy a CPU feszt meg mindent is frankón le lehet vinni, de keveset ér, ha nincs C6... -
danih
veterán
Aki szeretne működő Steam-et LXC konténerben (= egyszerű GPU átadás, nem kell VM) böngészőben való steamelésre: kijött a Steam wetbop. Ez egy docker konténerben futó Steam, Debian 13 alapon. Ez azt jelenti hogy hivatalos ajánlás szerint az LXC alapját is Debian 13 kell hogy képezze a legjobb komptaibilitás elérése végett. Kipróbáltam, jól működik.
PS: sima OCI-ban ez nem ment, kellett a docker. De mindenképpen meg fogom próbálni kivenni a docker réteget hogy direktben fusson... -
itg
tag
válasz
Primary92
üzenetére
ha van egy nas-od (vagy bármilyen hálózatról elérhető meghajtód), a lokális mentés mellett oda is menthetsz naponta (vagy gyakrabban), így ha lehal a proxmox a másikra felcsatolva indítható is a vm.
én így álltam át az elmúlt napokban 8.4-ről 9.1-re.
a kiesés csak annyi volt, míg egy új vinyóra felraktam a 9.1-et, illetve visszatöltöttem a mentéseket. (nekem a vinyó csere vált esedékessé, ezért is frissítettem 9.1-re) -
-
-
Primary92
senior tag
Azért tükrözném a komplett rendszert Proxmoxostól mindenestől, hogy ha elhalálozik az egyik lemez, akkor ne álljon meg a rendszer.
Más rendszerbe meg azért raknám át az ssd-t, ha vas más alkatrésze döglik be, akkor ez a leggyorsabb.Ha mondjuk Intel CPU-ról Intel CPU-ra költözne, de más típusú pc (Dell laptop-ról egy random mini PC-re)?
-
válasz
Primary92
üzenetére
Szia!
Ha a HW kb. azonos, akkor nincs semmi akadálya, hogy a virtuális gépet elindítsd.
Ha nem azonos, akkor a VM-et ne HOST CPU-val készítsd, hanem x86-64 v2 vagy v3 legyen. Tükrözés? Mit? A VM-et felesleges, mentéseket kell készíteni. Ha valamit elbabrálsz, tükrözve lesz 2 sz@r, mentésből meg lenne 2-3-5-8... amennyit megtartottál. HA is mentegeti magát, de a reinstall+mentés visszatöltése lényegesen több idő, mint a PVE mentést visszarakni a mittomén előző hétről. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Elsősorban okosotthonos cuccokat szeretnék futtatni (zigbee2mqtt, mosquitto, nodered, stb) proxmox segítségével. Szeretném a háttértárat tükrözve tartani, de emellett jó lenne egy tartalék vas hidegen, amibe az egyik vagy mindkét ssd-t áthelyezve pillanatok alatt működésre bírható. Lehetséges ez akkor, ha nem pont ugyanolyan a két vas?
-
VANESSZA1
őstag
-
VANESSZA1
őstag
Már mindenki átállt 9.1.1-re? Csak én vagyok még 8.4-en?
-
VANESSZA1
őstag
Nálam ha jól emlékszem a 9.1.1-nél volt ez a mizéria. Nem figyeltem, és véletlenül a 8.4.14-helyett azt szedtem le, pedig mindig megfogadom ha nem szükséges nem kell mindenből a legújabb, ha a régin minden jó és szépen ketyeg..
Ment is vissza a 8.4.14. Én még azon vagyok, jó az.
De etöll függetlenül hogy mi okozta nálam passz. nem sokáig rágodtam a dolgon, hamar megoldottam egy Ext4-Wipe-ZFS
-
nos, nem a zfs suolgáltatások volt az ok...
crc hiba. Mindkét hdd új, rövid sata kábelt kapott a nyáron. Most takarítottam, mozgattam a belsőt tegnap, vagy az előtt... jöttek a gondok.
chatgpt szúrta ki, crc hibák, ez kábel vagy alaplap, esetleg táp vagy a hdd... de mindkeztő?
kábel csrrével műxik, mountol, mittomén. nincs crc bejegyzés újabb.
Ne takarítsatok serverz, mert ez a vége...
-
-
Nekem is vannak Proxmoxos kalandok...ehhh
Egyik HDD-t nem csatolta néha. No fail miatt nem is vettem észre. Ez a backup hdd, szal. sok jelentősége nincs -csak ha valami elszáll.
mount -a -val csatolta. Hmmm, timeout? Lehet. Variáltam, de nem segített. Kiderült, h nem clean a filerendszer, megjavítani nem tudta (ez fura, mert szokott sikerülni), vipe sem működött. Rákeresve a vipe nagyon nem egyedi, sok hibát találtam.Ami történt még, h a zfs szolgáltatásokat kikapcsoltam, pl. zfs wait, ami nagyon megnövelte a boot időt. Mint kiderült, a zfs wait-ot ki lehet kapcsolni, a többit nem
BLKID nem látott HDD-ket, meg volt egy halom mount hiba (PVE szerint nincs mountolva, nem létezik, de amúgy működik...).PVE visszaállítás lett, egy héttel ezelőttire, zfs szolgáltatások még épek...
Beteges HDD cli-ben takarítva, újraformázva. Új uuid, fstab csatolás, most generálom az új mentéseket...Még egy dolog, de nem tudom, hogy ez üsszefügg-e, mert még nem néztem meg alaposabban: blind mountolt mappán belül lévő mappát akartam csatolni a datacenterben backup-nak... nem voltam boldog, a blind mount tartalma eltűnt...
Most kicsit átrendezem a dolgokat, 'utána minden OK lesz... gondolom.
-
VANESSZA1
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A Telegram-os menü mint mondtam még teszt üzembe van, így olyan eszközökkel probáltam amiket látok és tudok perpill tesztelni. A lényeg, hogy a Telegram-ot többet használom, mint a HA-t vagy a Proxmox-ot. Azok teszik a dolgukat a háttérben, elketyegnnek, így nem kell túrni éjjel-nappal.
Csináltam egy amolyan "Vezérlőpult"-ot amit alap esetben nem látok a Telegram-on, de bármikor el tudok indítani egy rövid kóddal. Majd megjelenik egy menü a mikrofon mellett a sávon, és ha ott rákattintok, akkor bármit rá tudok programozni. Cél olyan dolgok amikhez amúgy több lépcsőben kellene hozzányúlnom, például Proxmox ID400-as VM Kali Linux indítása, hogy ne kelljen belépnem a Proxmox-ba, plsz kétlépcsős azonosítás, majd Windfos és ott RDP, hogy használni tudjam, vagy bármi más amit rá programozok erre a menüre.
Mint írtam, most ilyen egyszerű dolgok vannak a teszt fázisban rajta, de a cél nyilván nem a lámpák ki-be kapcsolgatása, hanem komplexebb dolgok kiváltása, hiszen a TG mindig velem van. (Én nem használok Messengert).
-
VANESSZA1
őstag
Szépen jönnek az adatok a Proxmox-ból a HA-ba, így nem kell mindenért a Proxmox-ot nézni..
És a Telegram is szépen küldi-kapja az infót (frigate videók), vagy ha kész a mentés, és kapott egy menűt is ahol a legfontosabb dolgokat tudom majd ki-be kapcsolgatni ( még teszt alatt, de szuperül müködik).

-
-
-
fudi2002
nagyúr
Hi
Használ itt valaki ilyen NIC-et?
Intel I350-T4V2
Tapasztalat érdekelne.
Köszi -
Balinov
titán
válasz
VANESSZA1
üzenetére
koszi megegyszer, most volt idom feltenni/kiprobalni, eddig ugyes kis cuccnak nez ki, viszont azt a power displayt kicsit kevesellem az i5-6500-omhoz

Ugyanitt kerdezem, hogy mi az a pve shell command, amivel energiafelhasznalast, c-state-t, kutyafas*at lehet optimalizalni. Emlekszem, lattam tobb PVE installos videoban is, de az istennek nem talalok most olyat, amiben leirjak a pontos parancsot
udv es BUEK minden homelabbernek!
B
-
VANESSZA1
őstag
A fogyasztás is szépen visszaállt 7W körüli értékre, aminek kifejezetten örülök
-
USB HUB-ot (egyszerűt és az aktív hubot) hogy látja a proxmox? Saját eszközként, vagy portonként?
Kellene egy hub, amit a Win11 VM-nek átadok... de portot nem szeretek átadni, mert figyelni kell, h hova dugom vissza (mennyit hallom ezt...
). Szal. eszközöket jobb átadni szerintem. -
VANESSZA1
őstag
válasz
tasiadam
üzenetére
A memóriánál azért jobban szeretnék egy Micron 5300 MAX-ot (de az ára hát az horror), és akkor már tényleg csendben elvagyok. Azért az a Mixed-Use SSD jó lenne, de hát most azzal főzünk ami van. Meghát a 32GB RAM bőven elég arra amire nekem kell.
Így, hogy a rendszer kapta meg az Nvme p41-et, és a PM883-ra csak a Frigate-é így senki sem panaszkodik, hogy kevés a hely. Bár egyik sem Enterprise SSD, de egy darabig béke van.
-
VANESSZA1
őstag
-
-
-
VANESSZA1
őstag
Egyre jobban tetszik ez a Proxmox. Most már elég volt az inteles korlátokból, áttértem Ryzen-re kompromisszumok nélkül

-
-
Mást csinálnak, kell mellé. Nekem AdGuardHome jobban tetszett.
Anno volt Win11 VM telepítős videó, ahol a win "nem tudta", hogy VM, mindenki boldog, gémer gép...
Nekem erre nincs szükségem, gondoltam és mezei VM lett, tudatában annak, hogy ő egy VM. Nem is volt basj, de eljött a TP-Link BT adapter telepítés kora... és az a fattyú azt mondja a remote setup nem támogatott. Hát console-rúl próbálom, ennél küzelebbről nem megy. Kell ez egyáltalán? Win11 felismerte, van bt, de beállításokat nem nézegettem.
-
Persze, hogy a lazzy boy útját jártam. Mondjuk így is soká tartott és sok hibaüzenet volt.
De így, hogy csináltam gyorsan egy CT-t és abban telepítettem a Pi Hol-t gyorsabban végzett és hibátlanul.
Most arra vagyok kíváncsi, hogy az OPNDense Unbond DNS mellé kell-e egyáltalán. -
-
Próbálkoztam Pi Hole telepítéssel is a helper script-tel, de az sem lett sikeres. Most nem a webws konzolt használtam, hanem beléptem puttyal, így párhuzamosan láttam, hogy megjelenik az új CT és mit ír a console. Hát hibaüzenetek garmada, persze a Pi Hole, sem megy, a webes felülete elérhetetlen. Na csináltam egy debian konténert, abba belépve simán felment és működik. Nem lehet, hogy a script szar?
-
-
-
A CIDR-t meg kell adni, ha a pve felületén adsz meg fix IP-t, ha nem írod oda, akkor be sem fogadja a címet. A vmbr0 az alaplapi port, ezt használom a pve eléréséhez, a vmbr1 a bejövő internet hálózatot fogadja, oda ugye nem adsz belső címet. A vmbr2 kommuninál a belső hálózat felé, a fix IP címe az OPNSense címe. Persze lehet, hogy itt a probléma, mert minden VM azon keresztűl kommunikál a helyi hálózattal. Kifelé mindnek ott a címe, amit az OPNSense oszt, vagy ott van fixálva. Lehet, hogy ki kéne venni a vmbr1 fix IP-jét és akkor nem lenne gond? De eddig nem volt gond ezzel a beállítással, mindennek elérem a webes felületét.
-
-
danih
veterán
Én először a VMBR-eknél nézelődnék, valahogy nem értem a dolgot, van több VMBR, de ebből 2-nek van ugyanazon a subneten /24-es CIDR-je, egynek Gateway-e - miért van a Management ugyanazon a subneten /24-gyel vlan nélkül satöbbi, nem látom át na, de nem is vagyok ebben nagy tudós
-
Egy net van, tudtommal nincs szeparáció, pve tűzfal kikapcsolva. És elvileg "házon belül", a pve-n belül kéne kommunikálniuk. A netet minden látja, a rendszerek frissítenek, a desktop-okon böngészni lehet.
Hálózat fizikai eszközei: az alaplapra szerelt LAN port fix 192.168.1.2 IP címmel managment portnak van beállítva, csak erre használom. Van egy 2.5 G-s kártya, ez az OPNSense WAN portja, a szolgáltatói ONT van rákötve. A LAN ami cstlakozik a egy 10 G sfp+ kártya, ez optikán van rákötve a switchemre, ezen lógnak a fizikai gépeket.
Így néz ki a pve network:
A LAN2 nincs használva.
Az OPNSense Unbond DNS-t használ. -
-
A kérdések jók, fel kell őket tenni.

Szóval a felállás: Proxmoxon fut állandó jelleggel egy OPNSense és egy Xigmanas.
Van még telepítve egy Win11 és egy Opensuse. Ezek nem tudják elérni a Xigmanasos megosztásokat, minden más meg igen. A Win11 megosztott mappáját fizikai gépről elérem, de szerettem volna oda is felcsatlakoztatni a megosztásokat.
Ehhez jött most az Adguard home probléma. Feltelepítettem és az alap beállításos oldalát nem tudom megnyitni. VLAN-okat nem használok. Az egyetlen dolog, ami nem VM-ben fut, hanem konténerben a Proxmoxoon az az Adguard. -
danih
veterán
Pingek minden esetben mennek rendesen? Mi milyen hibát ír, valahogy el kellene indulni de ahhoz kell infó
Kb proxmoxos dolgokat nem érsz el fizikai gépről (adguard) és vice versa (fizikai smb nem elérhető proxmox dolgokról)? Firewall? Akármisense van? VLAN-t használsz? Sok-sok kérdés... -
Sziasztok,
Lenne pár kérdésem.
Az első VM-ek közötti fájlmegosztás.Van egy XigmaNAS telepítve a fizikai gépek, médialejátszó gond nélkül kezeli az SMB megosztását, de ha egy Proxmox alatt futó másik VM-ből akarom elérni, na az nem megy. Próbáltam Win11, OpenSuse rendszerekkel, semmi siker.
A másik a helper script segítégével feltettem egy Adguarde hpme-ot, fut, azt látom, kap IP címet is,de nem tudom elérni a böngészős beállító felületet.
Van valakinek tippje, hogy mi lehet a probléma, mit rontok el? -
danih
veterán
Ismét egy érdekes megoldás jelent meg és maradt valahogy a radar alatt: Sealskin
Ez egy böngésző addon mely a sealskin docker konténerhez csatlakozik, a lényege pedig ha valamilyen fájlon elszigetelt környezetben szeretnénk dolgozni (anélkül hogy saját gépünkre töltenénk), akkor azt tovább küldhetjük egy app konténernek a böngészőből (amit a sealskin managel a háttérben), és abban dolgozhatunk. Aztán a konténer (munkafolyamat) megsemmisül (ha akarjuk, a fájl megmarad). KASM Workspace jut róla eszembe, bár más funkciót tölt be.
Kipróbáltam és nagyon jól működik - ha valakinek ilyen jellegű igénye lenne, tudom ajánlani. -
paizinho
tag
-
-
paizinho
tag
Köszönöm a gyors választ!
A Debian / Cinnamon vonalon indulok el. Jelentkezem, bízom benne, hogy ennyi segítség után már tényleg "szuper egyszerű" lesz.
Bocs, ha a cél olyan titokzatos, de megígértem az ismerősömnek, hogy nem mondom el. Az ismerősömnek ez fontos, még ha furi is. Én olyan vagyok, ha megígérek valamit azt betartom. Biztosan ezt Ti is így csináljátok, így megértitek. -
danih
veterán
válasz
paizinho
üzenetére
Debian-ra tehetsz Cinnamon desktopot és akkor úgy néz ki mint a Mint (mintamint hehe) ha a kézre állás ezt takarja.
De többet nem értettem meg az igényekről :) Amúgy ha full webes dolog csak elég a webtop, mondjuk Cinnamonnal az pont nincs. Szóval max VM Debian install, kiválasztod a Cinnamont dekstop envnek és amikor felment futtatod a scriptet. Szuper egyszerű. -
paizinho
tag
Sziasztok !
Köszönöm mindkettőtöknek a gyors segítséget.
Mire kell: egyik ismerősömnek segítek egy kicsit macerásan beállítható weben keresztül elérhető szolgáltatás "használatában"/felügyeletében. Egyfajta "bizalmi állás" :-). Semmi illegális nincs benne, az nem az én pályám.
A macerás beállítás és, hogy gépcsere esetén (ez nálam a "gyerkőcök" miatt mostanság többször előfordult) ne kelljen ismét beállítani gondoltam, hogy valami linux-t Proxmox-n felhúzok és abban egyszer beállítom.A Mint meg csak azért, mert az általam használtak közül nekem ez állt kézre.
Szóval a Mint sem kőbe vésett, egy böngésző kell és kész, amit nem akartam a lokál gépen futtatni a gépem "mozgásai" miatt.Helyi hálózatról akár RDP / akár böngészőből elérhető és működik a GUI-s copy/paste akkor nekem ok.
Köszönöm a scriptet és a webtop javaslatot. Bízom benne ma letudom a segítségetekkel ezt a feladatot.
-
danih
veterán
válasz
tasiadam
üzenetére
Én is pont ezt akartam kérdezni. Illetve csak és kizárólag Mint lehet?
Ha lehet Debian/Ubuntu akkor itt egy script ami jól működik. Vagy használhatsz webtopot ami böngészőből érhető el, nem kell rdp/vnc kliens sem. Attól függ, mire kell. -
paizinho
tag
válasz
paizinho
üzenetére
Köszönöm a gyors segítséget, javaslatokat!
@AiRLAC : kiegészítettem a VM configot, rebootoltam a VM-et. Sajnos se RealVMC, se TightVNC-vel nekem nem sikerült működésre bírni.@Vizion : igazad van, ha cli-ről van szó nekem is műxik. A GUI-ban se CTRL+V, se CRTL+SHITF+V sem működik. xrdp fut a systemctl status szerint és zöld
@tasiadam: rustdesk első ránézésre egyelőre kicsit macerának tűnik csak egy gépre, de lehet teszek rá kísérletet
A Win11 Távoli asztal sikeresen csatlakozik a 3389 porton, bekéri a usert és a jelszót és utána automatikusan bezárul. Mintha a távoli csatlakozáshoz külön user kellene a Linnuxban.
Egy kicsit magamba szállok, mert nem gondoltam volna, hogy egy egyszerűnek tűnő feladat így megszivat. Reggel tisztább fejjel, 0-ról installált VM-l ismét nekifutok. Köszönöm a segítségeteket.
-
-
paizinho
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Sziasztok !
Új nap, új megoldandó feladat.
A cél az lenne, hogy egy LinuxMint VM grafikus felületét tudjam használni. SSH nem elég, a grafikus részre van szükségem.A Proxmox console nem barátja a copy/paste műveleteknek (erre szükségem lenne) így ott nem tudtam az igényeim szerint használni.
A Google által javasoltak nem hoztak megoldást, így RDP felé fordultam.
Linuxra Xrdp servert telepítettem, beállítottam automatikus indulásra, tűzfalon engedélyeztem a 3389 portot és újra is indítottam.Win11-ről Távoli asztal a bejelentkezés eljut a login ablakig, de utána automatikusan bezárul. RealVNC Viewer meg csak tekergeti a VNC betűket.
A Perplexity-s kérdésem alapján a végrehajtandó lépések ugyanazok voltak amiket más oldalakon is találtam és megcsináltam.
(tegnap éjszaka óta igyekszem megoldani, de sajnos valamit elbaltázok, nem veszek figyelembe)
Köszönöm, ha lesz lehetőségetek tanácsot adni:
1. Ti milyen módszerrel használjátok / oldjátok meg a Linux GUI-s elérést?
2. Mit rontottam / ronthattam el a fenti gyakorlatban?Csak lokál LAN-n szeretném megoldani, külső elérés egyátalán nem cél.
Köszönöm
(nem voltam teljesen biztos, hogy off vagy nem off, mert akár Linux is lehetne) -
BullZeye
veterán
Utóbbi 1 hónap hozzászólásait elolvasva, van értelme 8.4-ről 9.1re váltani? Van valami tényleges előnye és haszna?
Azt tudom, hogy Google Coral TPU driver már hivatalosan nincs és hackelni kell rá, így Frigate elhasal rajta, és tikkel a szemem, hogy updateljem ezt is itt a szabadság alatt, de olvasva nem nagyon érzem, hogy nekem erre most szükségem lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- ASUS notebook topic
- Arc Raiders
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem elég a RAM-ok, NAND-ok és VGA-k áremelkedése
- Torrent meghívó kunyeráló
- Mi az optikai internet és hogyan működik?
- Tudományos Pandémia Klub
- Vezetékes FÜLhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- PC Game Pass előfizetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 16RX9 Gamer notebook - i7 14650HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 8GB
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3627
- MSI 17 Pulse FHD IPS 144Hz i7-13700H 14mag 16GB 512GB SSD Nvidia RTX 4060 8GB 140W Win11 Garancia
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Proxmox a host-od, hidd el, azt tisztán akarod tartani.
) és qwen3 AI is segít, meg mi is, ha elakadsz. Ez elsőre nagy falat lehet, de sok kis lépésből áll, nyugi.

), ennyi rammal bootdrive sem kell, ramdisk rulez

). Szal. eszközöket jobb átadni szerintem.