Hirdetés
- Korszakok keverednek a HYTE legfrissebb, lekerekített külsejű házában
- Egy éven belül háromszor csinálta ki saját CPU-ját a Corsair méregdrága PC-je
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Most állítólag törölték a korábban pletykált GeForce RTX 50 Super sorozatot
- Eleinte nem kíméli majd a pénztárcákat a Panther Lake
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Billentyűzet gondom van
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
Holgyek, Urak!
Bocsanat hogy nem olvasom vegig a topikot. Van itthon egy Zotac ZBOX CI645NANO gepem gepem, proxmox fut rajta meg par VM 1TB SATA SSD-rol. A SATA SSD-rol nVME-re szeretnek koltozni (ugyancsak 1 TB). Aztan a SATA SSD helyre egy 4TB-os SATA SSD-t tennek.
Szeretnem a legegyszerubben koltoztetni a rendszerem, a leheto legkevesebb downtime-mal.
Erre gondoltam:
Mivel van Clonezilla-m az en megkozelitesem az lenne, hogy beszerelem az uj M.2 SSD-t, elinditom a Clonezilla-t, eszkoz–eszkoz klonozast valasztok, kezdo modban, lemezrol helyi lemezre. A forras a jelenlegi 1TB-os WD SATA SSD lenne, a cel pedig az uj M.2 SSD. Hasznalnam a-sfsck,-k0,-p chooseopciokat. A folyamat vegen leallitom a rendszert, eltavolitom a regi SATA SSD-t, behelyezem az uj SATA SSD-t, ujrainditom a gepet, modositom a boot sorrendet, hogy az uj lemezrol induljon, ellenorzom azlsblkkimenetet, majd uj GPT particios tablat hozok letre az uj lemezen.Ezutan:
pvcreate /dev/sdX1
vgcreate vm-storage /dev/sdX1
lvcreate -l 100%FREE -n data vm-storage mkfs.ext4 /dev/vm-storage/dataEzutan hozzaadom tarolokent a Proxmox-ban. Majd atmigralom a virtualis gepeket.
Meg nem csinaltam ilyet Proxmox-szal, szoval lehet, hogy kihagytam valamit. Nagyon halas lennek, ha atneznetek.
Koszonom!
Udv. -
Csak ránéztem az n8n-re, ez is node red.
Nem az automatizáció a probléma.
Felraktam ismét a HACS-os Proxmox integrációt. Megvan, h mi volt a bajom vele: ez kevés... disk use összevonva, nem lemezenként, se smart adatok, se egyéb jóságok. Glances-ben minden is van. Viszont haldoklik ha ez is fut, mintha nem frissülne...
Marad a Glances, UPS megy a Proxmoxra, elvileg a Glances felismeri és küldi azokat az adatokat is (feszültségek és a hőfokok érdekelnek, ne főzzem meg az akkut).
A közösség pótolta, ami PVE-ből hiányzott, a webui-n is lehet nézegetni hőfokokat (igen, ez a mániám... asszem
).
Több hasonló script is van, ha jól emlékszem ezt használtam végül.
-
-
-
-
-
Valaki használ még Ryzen-t serverbe rajtam kívül?
AI szerint mivel ez APU, nem lehet (illetve lehet, de iszonyat instabil, a host-ot is megborítja esetenként) az IGP-t tovább pattintani VM-nek. Nem nagy baj, mert CPU visz mindent is. Csak érdekes... -
válasz
McAdam6
üzenetére
rákeresve itt a megoldás: [link]
Másoknak a systemctl restart docker.service megoldotta...danih: ezt tudja a Home Assistant, csak egyelőre egyirányú a kapcsolat, de lehet a Glances-t lecserélem a PVE integrációra, csak az a baj, h nem emléXem mi volt azzal a bajom... talán a SMART adatok nem jöttek, pont, amit szeretnék
-
danih
veterán
Jó kis app, én sokat használom főként apróbb (egylépéses, amolyan "ha ez, akkor az történjen") típusú automatizációra - még a mobilon elérhető kis dashboardomra is raktam ikonokat, amit ha megnyomok, elindít/újraindít/megállít valamit proxmoxon vagy dockerben.
Sok messaging platformot is támogat, tehát küldethetsz magadnak üzit hogy pl "nincs áram baszki és merül az akksi, verem is le a szerót 30 mp múlva!"
-
McAdam6
aktív tag
Másnál is behalt a legutóbbi frissítés után az LXC-ben futó docker?
"Error response from daemon: failed to create task for container: failed to create shim task: OCI runtime create failed: runc create failed: unable to start container process: error during container init: open sysctl net.ipv4.ip_unprivileged_port_start file: reopen fd 8: permission denied: unknown"
-
-
Rendeltem egy Eaton szünetmentest, ami USB-n tud Proxmoxal vagy Home Assistant-al kommunikálni. Melyikhez kellene kapcsolnom?
Proxmoxnál le tudná állítani a gépet, de nem tudom, hogy mennyi adatot küldene Glances-al HA-ba. HA-nál a monitorozás jó lenne (van integráció hozzá), de onnan nem tudom leállítani a PVE-t...
HA-ban használja valaki a Proxmox integrációt? Korábban volt vele valami problémám, ezért is lett Glances...
-
Technitium-ról jókat olvastam, Pi-hole-t instant kizártam. AGH-val is voltak bajok (de ezt a dhcp és DNS cache részét nem használom, nem tudom, h kezelték-e), a Technitium anno nem is indult el, a scriptből telepítve. Mivel instant kellett valami, így AGH maradt, unbound-al és opnsense DHCP-vel együtt már jó. Megpróbálom újra, nem lehet baj.
Nálam csak a bejövő a Tailscale, de így elgondolkodtam az írásodon, h lehet a kimenőt is átirányíthatnám.
-
danih
veterán
-
-
danih
veterán
Kicsit pangás van, ezért úgy gondoltam írok valamit - most a Tailscale-ről.
Új szolgáltatással bővült épp most: Services. Lehet konkrét szolgáltatásokat definiálni, annak identitást adni, és ezzel az ACL-ben a hozzáférést szabályozni, granulárisan (és ha már ACL - kapott egy vizuális editort, így már a weboldalon már könnyebben áttekinthető.
A Mullvad VPN nem akar sehogy kijönni béta státuszból, ennek ellenére nagyon jól működik - a Mullvad szerintem az egyik legjobb és legmegbízhatóbb szolgáltató e téren, és a Tailscale deal pedig nagyon megéri: havi 5 dolcsiért 5 eszköz használhat (egymástól függetlenül) bármilyen Mullvad VPN szervert mint exit-node.
Viszont - ez könnyen elfogyhat ha valaki Proxmox LXC-ket vagy VM-eket akarna VPN-re pakolni. Nekem van egy telefonom és egy tabletem, ezek mellett a desktop-om, illetve natívan rajta lóg a Tenchnitium DNS resolver illetve egy Docker VM is - és már meg is van a maximális 5 eszköz.
Mit lehet csinálni? (Azon kívül persze, hogy 10 vagy 15 eszközre fizetni
)
Nos, lehet kreálni egy tailscale LXC-t, adni neki egy Mullvad slot-ot és iptables-ben beállítani, hogy routoljon. Szépen működik, Proxmox-ban csak annyit kell csinálni, hogy amit VPN-re akarok tenni, ott a tailscale-vpn LXC IP-jét adom meg, mint gateway, és ennyi, mehet a több eszköz.
És lehet fokozni is. Mehet mellé még egy tailscale LXC, ahol kimenő gateway szintén a fenti tailscale-vpn LXC, de ez egy exit-node. Ehhez, ha mobil eszközzel (vagy bármivel) csatlakozom, akkor is a VPN-en lógok...
Szóval, a sztori vége, hogy négy tailscale LXC-m van
LXC 1: VPN-Gateway
LXC 2: Exit-node aminek a gateway az LXC1 (VPN)
LXC 3: Exit-node aminek a gateway az otthoni router, ez a subnet router is egyben
LXC 4: Exit-node ami a TOR-ra megy ki. Ennek a gateway egy Whonix virtuális gép ami kezeli a TOR-t (Whonix Gateway).
A DNS minden esetben (ok, kivéve a TOR Exit-node-ot) a Technitium LXC, ami mint írtam, külön szálon megy ki másik VPN szerverre.
Lehet, hogy felteszem még az android TV box-ra is hogy legyen egy szinte semmit sem fogyasztó backup exit-node - nem tudom még kell-e igazán.
Ha valakit részletesebben érdekel valami azt kérésre leírom. -
-
-
Gabesz87
veterán
Na jól van, sikerült megoldani, a ChatGPT segített (sokadjára segít már szerveres kérdésben). Egyszerűen az volt a gond, hogy wifin próbálkozttam. LAN-on már megy is!
-
-
-
Gabesz87
veterán
Igen, ezt a címet írtam be böngészőbe.
Telepítőnél az IP sorban volt egyszer az IP cím, ahol megadtam a 192.168.0.205-öt, és a sorban mellette egy külön blokkban szerepelt eleve beírva a /24. Ezt nem nagyon vágtam, micsoda, de utánanéztem, és elvileg ez utal arra, hogy a subnet mask a 255.255.255.0 tehát feltételezem, ez jó.
A wifi izoláció nem is tudom pontosan, mi, de azt sem tudom, hol van. Utánajárva Asus routerekben a Wifi szekcióban kéne legyen ilyen, de nekem ExpertWifi EBG15 routerem van+EBA63 AP. Más kissé a struktúra, nem találtam ilyet.
Elvileg elindult, fut a rendszer, írja, hogy active (running), látok több enabled megjegyzést is.
A network/interfaces meg ezt adja:
OMV-n fut PiHole Dockerben, megpróbáltam leállítani, de így sem jön meg a Proxmox
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
192.168.0.205:8006 lenne a webui
192.168.0.205 /24 ezt nem tudom, h hol adtad meg, a telepítő felületén?
Mert space nem kell bele. De ott sztem figyeli és nem fogadja el, ha hibás.
Ugyan azon a subneten vagy? Ha van wifi router, akkor az izoláció nincs bekapcsolva (akkor sztem SSH se lenne, de ebben nem vagyok biztos)?
Másik böngésző, adblock vagy ilyesmi esetleg, ami tiltja? Mert HTTPS nem lesz, lehet az a baj.
Ha SSH megy, akkor kellene ide anano /etc/network/interfaces
valamint megnézni, h tényleg indult-e:systemctl status pvedaemon -
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Tök új vagyok a Proxmox világában, tervezem, hogy a jelenleg, szerveremen futó OMV-t benne a konténerekkel, ill. KVM-ben futtatott HA-al átköltöztetem Proxmox alá. Próbaképpen, hogy ismerkedjek kicsit a rendszerrel, feltettem egy régi laptopomra, de már elakadtam az elején. Elvileg sikerült a telepítés, restart után írja az IP-t, amivel böngészőből be tudok jelentkezni, de mégsem érem el böngészőből, nem nyílik meg semmi. CLI-n be tudok jelentkezni Proxmox-ra. Valamit nem jól adtam meg a network confignál?
Gateway: 192.168.0.1
IP: adtam egy DHCP-n kívüli címet: 192.168.0.205 /24
DNS-hez meg 1.1.1.1 -
-
-
fabias82
tag
Szia!
Pontos típusa a NAS-nak Qnap TS-832XU-RP de igazából a saját felülete vagyis belső vezérlő programja fut, a QTS 5.2.2..... verzió. És iSCSI kapcsolat van a Proxmox között ahol látok egy olyat a nas felületen belépve, hogy debian... nem tudom erre gondoltál e a felhasználónévben benne van a kapcsolatnál...
-
válasz
fabias82
üzenetére
Látszik is, h mi a baj...
Ahogy Kutga írta, LVM-et is hozzá kell igazítani.
Ez kb. úgy képzeld el, hogy van egy mappád, kvótával. A mappa alá rakhatsz nagyobb SSD-t, de ha a kvóta marad, akkor a mappa mérete is marad.
[link] nem tudok konkrét leírást, valamikor csináltam pedig... de majd jönnek LVM szakik és megmondják mit hogy. Esetleg AI, extend LVM vagy ilyesmi. -
fabias82
tag
Igen azt úgy értem, hogy nem fogja látni a bővített tárhelyet hozzá kell igazítani. Ez azért is kellene, mert szeretnék még VM- létrehozni de már nem nagyon tudok....
-
válasz
fabias82
üzenetére
Szia!
Ezt fejtsd ki: "Amihez egy iSCSI módban kapcsolódik egy QNAP NAS tárterület"
A Proxmox virtualizálva fut a NAS tárhelyére telepítve? Vagy a tárhely van a PVE-hez csatolva, mint extra meghajtó?
Ha a virtuális gép alatt megnöveled a tárhelyet, attól még a virtuális gépen nem fognak a partíciók változni, Neked kell igazgatni. Ha LVM, akkor PVE alatt azzal, ha nincs semmi fancy feature, akkor csak egy live linux alól egyszerűen megnöveled a partíciót. -
fabias82
tag
Sziasztok!
Van egy proxmox VE létrehozva egy kisebb szerveren. Amihez egy iSCSI módban kapcsolódik egy QNAP NAS tárterület, amiből a 10TB-ból kb 6TB volt kiosztva. Ezt a NAS-ban állítva kibővítésre került 10TB- de viszont ezt így még nem látja a proxmox ebben kérném a segítségeteket. Teljesen kezdő vagyok a proxmoxot nem én hoztam létre... csak tanulmányozom olvasgattam itt hátha van hasonló kérdés, de nem egészen találtam és nem szeretném elrontani.... Köszönöm előre is a segítségeiteket.
-
ncc1701
veterán
Köszi.

Rendszernek mindenképp marad a mirror, nem azért, mert nem bízom az OS-ben, hanem már volt jó pár neves ssd elhalásunk is.
Migrálásnak még utána járok, xen alatt van egy linux vm-em, amin fut egy icinga, ami vagy 100 hostot ellenőriz. Na, azt nem akarom újracsinálni, de egyátalán. És annak külön lvm partíciója van. De jó hír, h elvileg van rá opció.
-
válasz
ncc1701
üzenetére
Szia!
ZFS jobb... rendszernek felesleges sztem a tükrözés, legyen külső mentés, vagy cluster, vagy PBS. Proxmox maga nem szokott meghalni, csak ha a hálózati beállítások, vagy a szokásos linux dolgok (pl. fstab) hibásak. fstab-ban nofail paraméter, akkor nem akasztja meg, ha vmiért kiszeded azt az SSD-t.
Nálam olyan dolgokon átment... kisebb-nagyobb bökkenőkkel (verzió ápgréd, intel->intel->ryzen->ryzen váltás, grubról systemd-bootra váltás), h engem is meglep, hogy stabil
A szokásos linux dolgok, temp és logok ramba (ha már stabil, debugra nem előnyös), swappiness csökkentése, összefoglalóban amik vannak, ilyesmik...
Migrálás (nem próbáltam, de nem tűnik horror eljárásnak): [link] -
ncc1701
veterán
Sziasztok,
Cégnél egy teszt szervert kellene összelegóznom, van, valami, amire kellene figyelnem?
Valami 650 csipszetes AM5 alaplap 8/16 szálas proci, 2x32G memória, 2db sata ssd rendszernek tükörben, 2db m.2 ssd a virtuális gépeknek, szintén tükörben. Kb mindenból márkás, jó darab lenne.
Jól olvasom, h proxmox kb csak zfs alapon megy, sima mdadm nem játszik?
Illetve van valami tool, amivel xen alapú vm-et lehetne alá átkonvertálni? -
-
kutga
félisten
válasz
Kurrens
üzenetére
A hostra csatolni szerintem nem olyan jó gyakorlat, nem lenne jobb lxc konténerbe tenni a sambát?
Hozz létre egy LXC konténert a PVE-n belül, telepítsd rá a Samba-t.
Az SSD-t bind mounttal csatold be a konténerbe (pct set <CTID> -mp0 /mnt/ssd,mp=/mnt/ssd).
Ha a Proxmox meghal:
Az SSD-t átrakod az új gépbe, a konténer konfigurációját (/etc/pve/lxc/<CTID>.conf) is átmásolod, és ugyanúgy be tudod állítani — a Samba meg fogja találni a fájlokat.
Ez működik a hoston is.
Mountolod az SSD-t a hoston (pl. /mnt/ssd), telepíted a Samba-t (apt install samba), beállítod az /etc/samba/smb.conf-ot, és kész.
De hátránya, hogy ha újratelepíted a Proxmoxot, a Samba-t újra kell konfigolni.
-
válasz
Kurrens
üzenetére
Alapszabály: a host-on ne birizgálj semmit
OK, a samba nem egy rocketscience, de jobb a PVE-t nem szétinstallálni.SSD-t formázod ext4-re, majd fstab-ban csatolod proxmox egyik mappájába, pl.:
/mnt/ssd
Készítesz egy mezei debian LXC-t, aminek bind mount-al átadod az SSD-t.
A debianon készíted a samba megosztást, meg mindent is. Erre én raktam egy Webmint is, a beállításokhoz.
Keress rá itt: bind mount
Kb. ennyi. EXT4 meg bánat esetén egy live linuxal is elérhető. -
Kurrens
tag
Sziasztok!
Még mindig egy olyan Samba fileszerveren gondolkodom egy dedikált SSD-n, amelyiket ki és be tudnék rakni, ha pl. a Proxmox végleg meghal. Az például működhetne, hogy az SSD-t mountolnám a PVE alá és a Samba-t is a PVE-re telepíteném? Vagy ez másképp is megoldható (hogy másik Proxmox alá is betehető legyen)? -
-
nah, bent az újabb proci. Egyelőre egy bolondbiztos UV-t kapott, xmp 3200 majdnem indult, de a memvezérlő fesz auton nagyon alacsony, az lehet a baj.
Sebaj, 3066 marad, azzal stabil volt,majd ha lesz időm, akkor belövöm, a procival együtt (most pbo off, offset 0,05V, ennyi fért bele)
Win vm-en semmit nem állítottam, a canva hasít...
majd meglesem ha be lesz lőve a rendszer.
a 3400G + 20% helyett lett +110% single core, ezzel el leszünk. -
-
danih
veterán
válasz
paizinho
üzenetére
Ha nincsen semmi fancy, akkor simán csak kövesd a hivatalos update doksit, nem lesz semmi különös... Egy-két apróságra kell csak odafigyelni, de erre jól kitér a doski.
Ha meg minden mentve van akár le is gyalulhatod a rendszert és visszakarod legújabb iso-ból - és szerzel tapasztalatot rendszer-visszaállításból
-
paizinho
tag
Sziasztok !
Néhányan már írtátok, hogy váltottatok a 9-s verzióra.
Nézegettem a leírásokat és egy iiteni hozzászólásban linkelt videót.
Home user egy kis linux tudással használom.
Néhány LXC (bind mountolt ext4 HDD) es 2 VM-m van.
Gyakorlati tapasztalatok alapján van valami javaslat, amire érdemes figyelni?
(Előtte mentem ami menthető 😁)
Köszönöm előre is a segítséget. -
danih
veterán
Elérhető a 6.17-es kernel:
https://forum.proxmox.com/threads/opt-in-linux-6-17-kernel-for-proxmox-ve-9-available-on-test-no-subscription.173920/
Bocsi, mobilon -
értem már. Lesz másik proci, akkor host-ra rakom. most nem merem, mert lehet ebből még lga1200...
I7-4785T alatt a canva jobb volt, le kellett volna mentenem, h az AI mit írt. Windows csak epyic vagy host beállításon tudja jól használni a ryzent. ipg átadással is megvárom a jobb procit, meg egy host mentést
-
danih
veterán
Nekem úgy jött le, hogy a Canva-val van baj, Windows VM-ben, és tervezted esetleg az IGP átadását ennek (ergo jelenleg nincsen HW gyorsítás Win alatt).
Erre írtam, ha HW gyorsítással egyszerűbb módon le akarnád tesztelni a Canva-t (ami ha jól értem webes alkalmazás de 3d gyorsítást használ) akkor nézd meg amit írtam, hogy úgy hogyan teljesít -
-
danih
veterán
Beírtad volnda hogy "dab" és megtaláltad volna a korábbi hsz-t erről (amire reagáltál is
)
Csináltam egy 13.0 minimál lxc-t: 135 mega. Aztán kijött a 13.1 "hivatalos" LXC: 127 mega. Haha. Amit viszont többször használtam már az a minimál deb13 előtelepített dockerrel. Ez lett 223 mega.Webtop - erre is rákereshetsz, gyakorlatilag kész rendszer LXC-ben, böngészőből érhető el és (kliensmentes) x264-t használ transzportra (ebben kicsit hasonlít a Moonlight-ra).
-
az mi, pl. Moonlight? De mindegy is, Intel-el kicsit "fluidabb" volt, Ryzen a +20% kraftal meg nem az
Kicsi érdekesség: saját LXC gyártás: [link] és [link]
Nem tudtam, mondjuk nem is kerestem...
Most próbálom, kell egy minimal debian, csak NAS-nak (samba, webmin). Megpróbálom ezt így minimálon tartani, nem telerakni bármivel is.
#LXC #DAB -
válasz
tasiadam
üzenetére
Nem, az RDP-vel nincs gond, YT fHD is megy. A Canva-ban rajzoláskor van lag, nagyobb, mint az Intel procival volt. Nem átviteli lag.
AI mondta, h valami java-féle bármiket használna, amit a chrome intelnél elért, Ryzen-t meg host-ra kellene állítani hozzá.
Ami nem világos, h azt írta az AI, hogy csak SW leképezés van, egy igp átadás nem javítaná az RDP "élményt". Na igen, effektíve a képbe lehet nem szólna bele, de van egy rakás folyamat, amit tud gyorsítani. Vagy rosszul gondolom? Esetleg RDP helyett mást kellene?
Ha nagyon megerőltetem magam, akkor a VM-re közvetlenül is tudna csatlakozni (rádiós egér van, kell egy USB hub, meg ~3m HDMI kanóc...) Hang az meg... ehh, hangkártyát átadni, vagy vmi Bt-t füles, kész. De ha sávszél vagy RDP baja lenne, akkor YT is laggolna. -
-
danih
veterán
Ugyanaz a vas
Csak a VGA driver más, kíváncsi voltam a különbségre. Amúgy sima N100 - amire használom bőven elég, és alig fogyaszt. P-E core dilemma itt nem gond, mert nincsen P core 
Pressure stall-ról nem tudok nyilatkozni, mert nem érdekel, nem igzulok miatta, szerintem ilyen kicsi százaléknál neked sem kell
-
Nah, mi az új vas? Alder Lake azé' még elég tág... Nem nagyon lájkolom ezt a P-E core dolgot, Proxmox/Linux kernel be tudja osztani?
Más. Ez a Pressure stall aranyos, most keresem, hogy mi-hol okozhat ilyesmit. Hány százaléknál kell ezzel foglalkozni? Mert vanolyan is pirossal a grafikonon, ami nincs 1% sem...
Részletes adatokat honnan tudok ehhez kibányászni? Tudni szeretném, h melyik folyamat okozta. Neten azt írták, h CPU limitet kell beállítani... De kétlem, h ez segítene a VM-nek (hacsak nem globálisan gondolták, hogy a PVE-nek maradjon erőforrás és azért). CPU kihasználtság viszont nem magas, szabad ram is akad még.
-
danih
veterán
Megcsináltam a migrációt - 10.10-es modul, Alder Lake proci. Host-ot és két Linux VM-et állítottam át Xe-re. Eddig minden rendben. Windows VM 3D teljesítménye érezhetően nagyot ugrott felfele.
-
danih
veterán
Igazából nem szeleteket oszt, inkább annyi hozzáférést ad - tehát nem Xe magot osztasz vagy ilyesmi, hanem van egy scheduler-ed ami eldönti minek mennyi erőforrást ad. Tehát pl. adott pillanatban a render csak egy Windows 11 VM-ben aktív (pl játék), akkor az megkapja a teljes erőforrását az iGPU-nak...
A Xe driver az i915 helyett ezért is fontos, mert ebben jobb, modern scheduler van. -
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Jogos, már én is látom...
Összefoglalom, nem is annyira Neked (szerintem nem leplek meg), hanem inkább a majd ide tévedőknek.
Régi HW-nél nem kérdés, h Intel. A régi APU-k (FM2) azért már ... régiek.
Az AM3+ is felejtős, nem DDR4, nem lett volna nagy ugrás. Azokat belőni kis fogyasztésra... macera. Volt Athlon, Phenom II meg FX-em, az aljától a tetejéig.Rengeteget hibázott az AMD, még van ami most is "benne van" ha AMD-t veszel. Egyrészt bármi "VRM"-el adnak lapot, hatalmas a minőségi szórás. És X proci majd műxik a lapban, ha a chipset amúgy támogatta (igen, ebbe most is belefutottam...).
De az alaplap sokkal több, mint a chipset.Na ilyen &@#& Intelnél lehet, hogy vannak (Intel palettát nem ismerem annyira, bár dolgoztam velük), de nem ennyi, az biztos.
FX-ek legendásan melegedtek, de P-state-el vissza lehetett venni. Ryzennel sokat javult a helyzet, de a gyári túlfeszelés maradt. Még ez elvileg szerény 3400G-t is hihetetlenül alul lehet feszelni, minimális teljesítmény eltéréssel. (Raktam fel egy Windowst a beállításra, tesztelgetésre. Ha ott bírja Prime95, Cinebench, stb.. progikat, akkor a Proxmoxot is).
Viszont a ramot ez sem tudja beállítani, lehet MSI alaplap biosa ilyen, de minden gépen manual kell belőni. Nem OC, nem XMP, csak hogy elinduljon, a default freki felett...
Szal. most 2 hét alatt volt asszem 3 alaplapom, 4 procim...
Az MSI b450m VDH-pro-max stabil, bios is jó. Néztem b550-es lapokat is, hogy az menne a játszós gépbe, a Mortar Titanium meg a szerverbe... De nagyon oda kell figyelni, a marketing BS-t ha levakarjuk, akkor kiderül, h az "olcsó" b550 lapok nagy része hulladék, nem érdemes váltani.LGA1200 volt az "A" terv amúgy, de ott a procik drágábbak. Aprón a 90% F-es, értelmesebb proci 35k-tól és a ryzen erősebb - bencheken.
Hogy IRL mit mutat? A Ryzen 3400G olyan 15-20%-al erősebb single és multi is, mint a régi procim. Home Assistant kedveli, szerintem jobb lett. Windows viszont -20%
, de már hegesztem, lassan olyan, mint a régi Intellel volt...Azért behúztam egy nagyobbacska Ryzent, ami a régi vasnak a duplája single core kraftban. Majd a jövő hét végén kiderül elég-e
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- Projektor topic
- Avast! Antivirus topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- The Crew sorozat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Xbox Series X|S
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
- Samsung Galaxy S21 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
).

)