- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Apple MacBook
- Bluetooth hangszórók
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- Mégis mehetnek Kínába az áprilisban korlátozás alá helyezett AI gyorsítók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grim666
tag
Ez eleve egy DEV környezet lenne a private business-hez. Private és public cloudban dolgozok -> a szükségleteimhez mérten nagyjából 1 évig tudtam volna ugyanebből a pénzből fizetni a cloud számlákat. Nem is az infrastruktúra, inkább a data throughput vinne (túl)sokat és hát hol vannak akkor még a selfhosted servicek(OMV/TrueNAS, *arr, HA, ...).
-
Grim666
tag
válasz
Pista0001 #4057 üzenetére
Ki mondta hogy én igen?
Seal: amint elkezdek switchekkel játszani szerintem én is kénytelen leszek majd elpakolni őket valahova. Majd jól megindoklom asszonynak, hogy de hát ha rendet akarsz ez arra van, amikor a 42U szekrény árát ki kell csengetnem a tervezett kisestélyije helyett. -
Grim666
tag
válasz
Pista0001 #4055 üzenetére
Bocs, rossz szavakkal/hangnemben írtam, ha ez jött át. Nem hittem hogy megkérőjelezné bárki is, simán csak úgy akartam indítani, hogy a lehető legtöbbet beleírom miért is van a dolgozó szobámban már a második felszálló repülőgép
. Brand gép drágább lett volna ebben a teljesítményben, illetve bővíthetőség terén ez többet ad. Kevésbé nézegettem magyar oldalakat/fórumokat, leginkább US pincékből származó hardware p*rnó-t, így talán az is efele lökött.
-
Grim666
tag
válasz
Pista0001 #4050 üzenetére
FSP Hydro Ti PRO 850W
Melóban ennél combosabb node-k alkotják 1 cluster 1 nodeját és mivel a hobbim a melóm, a melóm a hobbim így az igényeim is hasonlóak idehaza is így számomra nem tűnik ez túlzásnak. A memória még lehet kevés is lesz hoszú távon de az még odébb van.
A selfhosted részen ami jön azt ki fogom próbálni aztán marad ami marad.
Homelab részen legalább 3 TalOS cluster(mindegyik 3 CP+min. 1 worker): 1 mgmt SveltOS-el megtoldva vagy valami alternativa, 1 shared cluster és 1 dedikált, ezeken prometheus+grafana+loki+thanos+tempo, aggregalni tervezem oket a mgmt clusterbe ott pedig egy kestra vagy n8n instancet osszekotok egy codegemma vagy valami hasonlo code-los modellel aztan agent modeban tervezem helyi asszisztensnek hypervisor layertől fel application layerig +DB-k. -
Grim666
tag
Hali,
Hétvégén talán végre összerakom az új "haverom".
Epyc 7702
Romed8-2t
8x32gb3200
wd red 500gb sata
pm9a3 960gb
enthoo pro 2 server ed.
WD-re pakolom a Proxmoxot, a pm meg megy a lakóknak. Van még egy m2 meg 7 sata lehetőség. Nincs még kiforrva teljesen mire is lesz szükségem storage terén.
Ajánlotok valamit még az összefoglalón kívül? -
huan
őstag
Sziasztok
Van egy Win11 pro x64 proxmoxon, de a Windows felbontása 1280x800-at nem engedi állítani, mert inaktív. A novnc ablak méretezéssel nem változik a felbontása. Hogyan lehet növelni a Windows felbontását?
Köszi -
v.attis
őstag
Egyelőre el engedtem, olyan router lenne jó ami tud Vlan-t, így jól körbe járom a témát.
Addig is csináltam egy Canva weboldalt, egész jó lett.
Valahogy ki kell tanulnom azt a részét, hogy a bejövő kapcsolat csak a weboldalas részhez férjen hozzá, miközben én több dolgot is el akarok érni távolról jelenleg épp vpn-en.
Szoval nem fogom elhamarkodottan megnyitni a gépem a külvilág felé. -
v.attis
őstag
Proxmox-ra tettem lxc-be wordpress-t, akarok a kis vállalkozásokhoz egy weblapot csinálni, de a szolgaltatom dinamikus ip címet ad.
Erre azt mondta a ChatGPT, hogy segít proxmoxon beállítani DDNS-t. Mondom mivan? Azt nem a routeren kellene?
Van a szolgáltatói eszköz, utána saját router, utána a proxmox kliens. Az utolsó eszközön tudok DDNS-t beállítani?
Egyebkent van tplinkdns-em, “kaptam a routerhez”, nem azt kellene belőni a domain regisztrációhoz? -
kutga
félisten
MOD
Azt hiszem megvan a megoldás. Mivel mindkét subnet router a 192.168.1.0/24 alhálózatot osztja meg, így egyszerre a kettő nem fog működni, a kisebb ellenállás felé megy a Tailscale, és az otthoni hálót fogom elérni, egyszerűen azért, mert nálam gyorsabb az internet. Anyámnál, ha átállítom mondjuk a 192.168.2.0/24 alhálózatba a klienseket, úgy viszont már azon az ip címen menni fog a távoli elérés. -
képeket nem néztem, meg közben privátban cseteltünk huan-al.
Ez sem volt ott egyértelmű, ideteszem ide is hátha segít a kezdőknek:
"Amúgy mi a különbség e között : root@qbittorrent:~/Downloads#
és eközött: root@qbittorrent:/Downloads#
egyetlen karakter a ~"~ az a /home/usered/ könyvtár rövidítése.
~/Download= /home/usered/Download
/Download= a gyökérkönyvtárban van a Download könyvtár -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Van itt olyan, aki használja a Tailscale-t? Nemrég beállítottam otthon és anyámnál is egy-egy subnet routert, hogy a munkahelyről is elérjem az otthoni szolgáltatásokat, viszont azt nem értem, hogy hogyan választom ki, hogy melyik subnet routerhez akarok csatlakozni?
Jelenleg mindent elérek windows alól ami otthon van, de anyám gépét nem. Próbáltam a windows kliensben kiválasztani az ő gépét a 'Network devices' alatt, de úgy sem.
-
huan
őstag
Sziasztok,
A Synology nas-on két megosztott mappát mountoltam a Proxmoxon. (/mnt/pve/syno_usb2 ; /mnt/pve/syno_usb3)
A Qbittorrent lxc-ben bind mount-al az /mnt/downloads -hoz csatoltam. A Qbittorrentben a mentési útvonalakat is a /mnt/downloads -ra állítottam.
A Qbittorrent ezek ellenére folyamatosan a /Downloads -mappába tölt.
Hol rontom el?
Köszi -
kutga
félisten
A pve alatt be van kapcsolva az enterprise repo? Úgy láton onnan próbál leszedni egy update-et, de ahhoz úgy tudom előfizetés kell. A pve alatt a repoknál szerintem kapcsold ki az enterprise-et, és csak a No-Subscription legyen aktív. Ez a szkript akár meg is csinálja neked. [link]
-
huan
őstag
Sziasztok
A Docker WM-nél (és a Ksam-nál is) az alábbi hibaüzenetet kapom telepítéskor. Mi lehet a gond?
[kép] -
Nem, a NAS-on nem akarok VM-et tárolgatni, a gigabit szűk keresztmetszet lenne. Mindenképpen PBS-el mentenék a dedup miatt, rengeteg tárhelyet spórol, 2-3x annyi mentést tudok tárolni ugyan annyi helyen, mint a sima Proxmox mentéssel.
De akkor úgy lesz, hogy a PBS alá az NFS megosztás -
Eljutottam oda, hogy lecserélem a mostani Dell T110 II-es szerveremet egy Synology + Dell Micro párosra. PBS megoldásán gondolkozok, a NAS-on lennének tárolva a VM és LXC backupok, Ti hogyan oldanátok ezt meg?
Proxmox alá csatoljak tárhelyet, pl iSCSI-val és onnan adjak egy virtuális diszket a PBS alá? -
huan
őstag
Milyen alkalmazást használtok proxmoxhoz ios-en?
A Proxmobo nem igazán bírkózik meg a kétlépéses hitelesítéssel, csak a szerver hozzáadását követő rövid ideig...utána felugrik a kódkérés és eltűnik. -
vkp
aktív tag
Clusterben és HA-ban kérnék egy kis segítséget. Teszt környezet egyelőre, clusterben van 3 egyforma node, létrehoztam 1 virtualgépet, aminek a storage-a egy nfs megosztáson van egy win serveren. Ha kihúzom az 1-es node-ot, akkor kb. 3-4 perc, mire átkerül a másik két node valamelyikére és fut tovább.
Hogyan tudnám ezt az időt csökkenteni? -
ViZion
félisten
válasz
Balinov #4009 üzenetére
Nyugi, utána java szívás és a modok jönnek... Forge-nál annak is egyezni kell és a modokat nem szedi le a szerverről, manual kell bemásolni minden gépen a kényelmes users/appdata/valami/valami/valami/májnkraft/valami/mod könyvtárba.
Hát nem zseniális?
OK, ez forge, de sztem többi is ilyen.
Forge van kb. Minden verzióra, esetleg MC topikban segítenek innen, mert ahhoz is biztos van minden szir-sz@r... -
danih
veterán
válasz
Balinov #4009 üzenetére
Én is épp most szórakoztam MC-vel, Debian VM-be ment egy PaperMC. Úgy látom van hozzá egy plugin (Geyser) és annak egy kiegje ami megengedi azt hogy Java és Bedrock játékosok verzió függetlenül tudjanak egy szerveren játszani, lehet ez kell neked?
PS: még nem foglalkoztam vele behatóan, ez csak egy tipp -
TheMiller
tag
Láttam, hogy nemrég az Immich volt a téma. Én LXC-n szívtam vele, a külső meghajtó hozzáadása után nem látta a mappát, így sikerült megoldani:
1. ami alap:
Immich lxc létrehozása
csatoltam fel meghajtót az lxc-hez: pl. mp0: /mnt/photos,mp=/mnt/photos
majd az LXC-n belül a '/opt/immich/.env' fájlban megadtam a kívánt útvonalat: IMMICH_MEDIA_LOCATION=/mnt/photos/immich
(a leírás és dokumentáció eddig terjed, nyílván nem lát semmit)2. a fent megadott mappában létre kell hozni az alábbi mappa struktúrát:
/mnt/photos/immich
/mnt/photos/immich/backups
/mnt/photos/immich/encoded-video
/mnt/photos/immich/library
/mnt/photos/immich/profile
/mnt/photos/immich/thumbs
/mnt/photos/immich/upload3. minden fenti mappába (az elsőbe is) el kell helyezni egy '.immich' fájlt, pl adott mappában állva: sudo -u immich touch .immich
4. szükséges jogosultságok beállítása után egy restart és már megy is.
hátha segít valakinek
-
Balinov
titán
vegulis sikerult debian lxc-ben --rol beloni, megy is a szerver, viszont ujabb trollema, es ez itt picinyt off.
bedrock server verzio 1.21.84.1, Swithc-en a MC verzio 1.21.81. CsetPeti szerint amiert azt kapom a Switchen, hogy nintendo switch online kell es nem latom a local szervert (hiaba van egy halon. 192.160.50.xxx taromanyban) egyezo MC verzio kell mindket oldalon, maskepp nem muxik a lan moka.
Es akkor igy meg is jottem, mert nem talalok Bedrock serverbol 1.21.81-hez letoltolinket, meg https://mcversions.net/-en sem. Egyenlore megiszom a Pastis maradekat, elszivok egy cigit es elteszem magam holnapra, de ha valakinek barmilyen 5lete lenne, nagyon halas lennek.
Sajat kutfobol ugy gondolnam, hogy 1.21.81 verzioju MC szervert kene valahogy beroffenteni, de meg a bind mountot sem ugrom meg igy 1 ev pve tavlatabol, nemhogy azt
Koszi Sracok, joccakat!
B
-
ViZion
félisten
válasz
Balinov #4003 üzenetére
Debian LXC-re is mehet, nálam azon van (8 GB RAM + 2 GB Swap, de ezt nem is használja... és 3 core). Nem bedrock, hanem Forge + MCS manager panel.
Utána kell olvasni, h mik az ajánlott beállítások a szerveren. Ha nem farmol, akkor röhögve viszi. Mielőtt farmokat építene, olvasson utána a javaslatoknak, h milyen távolságra legyenek. Meg ne építsen redstone házat, mert lehet, h menő, de az megöli a szervert, még nagyobbat is...
Mi már ezt tudjuk
-
Balinov
titán
Srácok Vizion, kis, otthoni lokális MC szervert vm vagy lxc alatt érdemes telepíteni. Ugye i5-6500,24gb,semmi komoly, csak a kölyöknek akarok beroffenteni egyet, lokalban, szóval 1 player, esetleg egykét mod a bedrock MC alatt (bár ennek utána kéne nézni második lépés gyanánt) egy gen1 switchen nyomna, 11 éves
-
kutga
félisten
Nem kell feltétlen dedikált, nálam a lan/management egy bridge, a WAN a másik (kétportos hálózati kártyát használok). A lanon keresztül érem el a pve és az opnsense admin felületét is. Ez alapján csináltam. [link]
Azt mindenesetre megnézném, hogy a pve alatt milyen DNS szerver van beállítva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Drón topik
- sh4d0w: Palpatine - A Terv
- Formula-1 humoros
- Sorozatok
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest