- A legtöbb kézikonzolra telepíthető lesz idén a SteamOS
- Bővíti HAMR merevlemezcsaládját a Seagate
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Fagyos hangulatú, Intel B860-as deszkák a Colorful receptje szerint
- AMD Strix Point platformra épül az AOKZOE közelgő kézikonzolja
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bővíti HAMR merevlemezcsaládját a Seagate
- Projektor topic
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Apple notebookok
- Mini-ITX
- OLED TV topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz joecontra #28827 üzenetére
Nem baj, persze, hogy nem az! De minek? Nem indul egyébként lassabban onnan?
Csak azért kérdem, mert a Jessie meg anno az Antergos a kiválasztástól kezdve 3,2 ill. 2,7 sec alatt állt fel. Nem tudnám elképzelni, hogy ezt wines bootloaderből is el lehetne érni.
Nekem a csupasz grub2 tetszik jobban, épp azért, mert csak pillanatokig látom!
Azon is el szoktam képedni, amikor valaki háttérképet rak a grub-ba....
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz joecontra #21928 üzenetére
Nem az a baj, hogy nem érem el. A tablet alapú "szerveren" nincs kijelző, és nincs meg rajta az uinput.ko (kispórolták az OS-ből). Na anélkül nem működik semmilyen VNC-ről az input. Csak a TW kliense képes hálón keresztül inputot szimulálni, de az meg nem tud automatikusan elfogadni kapcsolatot...
Mutogatni való hater díszpinty
-
Fenyő
őstag
válasz joecontra #21894 üzenetére
17.x xfce vs 14.04 Xubuntu esetében semmiféle mérhető vagy érzékelhető sebességkülnbség nincs (sőt az ugyanarra DE-re kernelre, driverekre épülő és egyformán beálítgatott disztrók között sem igazán, annó nem is olyan régen jópárat összehasonlítottam ugyanazon gépen), annyi, hogy az alap Xubuntu meglehetősen fapad, jóval több idő beállítani, egy bosszantó bugját nem tutdtam csak megoldani, míg a 32 bites Mint 17.x telepítőknek gondja lehet a K7-es gépekkel, de kb ennyi, óriási különbségek nincsenek, mindkét rendszer jól használható (ill többi kipróbált disztrók jórésze is, mint pl Fedora/Korora Xfce, Manjaro xfce, Opensuse xfce, viszont a Debian 7/8 Xfce és a Centos 6 Xfce ablakkezelése nem igazán élhető desktopon ilyen lájtos DE-kel, Centos 7, OpenMandriva/Mageia maradt csak ki a szórásból (kismillió Ubuntu derivátumot nem láttam értelmét próbálgatni), így ezekről nem tudok nyilatkozni), mondjuk Minttel jóval több gépen (legalább 50+ gépre telepítettem már 90%-ban az xfce verziót) van tapasztaltom, de stabilitási gondokkal még nem találkoztam (ill. az LMDE1 egy volt meglehetősen bugos, de 13-as/17.x-es/LMDE2 Minttel hacsak nincs kompatibitási gondja az adott géppel nemigen szokott gond lenni), egy pulseaduiós hangkártya inkomptibitás fordult csak elő, ill. az említett 32bites K7-es telepítős bug.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Fenyő
őstag
válasz joecontra #21312 üzenetére
Nem tudom, hogy számít-e, de pl sambával Windowsos gépre ált 2 ok miatt nem szokott össze jönni a kapcsolódás, ha a Wines gépnek kicsi az irpstacksize-a vagy ha ékezet vagy olyan egyéb karakter van a Wines gép hostname-ben amit nem ismer fel rendesen a Linux.
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
MODERÁTOR
válasz joecontra #21310 üzenetére
Akkor ha van is valamilyen kommunikációs probléma (ezt nem tudhatjuk mert nem próbáljátok ki), akkor az ok az ellen oldali gépnél keresendő. A Windows alóli próba azt jelenti, hogy te futtattad azt az operációs rendszert, vagy azt, hogy ő váltott át arra és úgy már jó volt? Mert utóbbi esetben nyilván a Xubuntunál kell keresni a problémát. (Előbbi esetben meg akkor bármi lehet.)
-
Mtbsrác
senior tag
válasz joecontra #20551 üzenetére
Az a baj hogy mindegyik videotipusra ezt csinálja.
Ill hogy tudom a blútúszt rábírni hogy fogaja a telefonról a file-okat? Blueman-t kellett feltennem hogy kezelje a bluetooth-t. Gépről telóra megy rendesen de telóról gépre már nemmegy a szitu. Erre van esetleg megoldás.
-
válasz joecontra #20467 üzenetére
Szia. Nem! Végül a pendrájv MBR-jébe került a Grub.
A probléma megoldása az lett, hogy a pendráv gyári állapotában alkalmatlan volt a fenti célra és emiatt előbb gparteddel kellett egy új msdos partíciós táblát rátenni ( majd ezután került rá a partíció). Ezután már a /dev/sdb-re települt a grub és jó lett minden.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
törölt tag
válasz joecontra #19924 üzenetére
Közben megtaláltam: Kannada ṭha betű.
-
gyulank
addikt
válasz joecontra #19586 üzenetére
Az aktuális szoftverkp.-os unetbootinnal, de letöltöttem az újat, azzal sikerült, és most frissítettem 15.04-re, és csak képernyőbillentyűzeten tudok írni, és a kijelzőt sem ismeri fel. Gondolom, régebbire nem lehet frissíteni.
De a pendrájvról minden rendesen működött, a próbán, ezért nem értem. Jónak kéne lennie.[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
félisten
válasz joecontra #17993 üzenetére
Szia! Remélem sikerül valami, kíváncsi vagyok!
Ez a bash probléma is kezd olyan lenni, amire kíváncsi vagyok, mert azt írják, hogy még mindíg lehet probléma. Leteszteltem ezzel is, bár már azt hittem mát túl vagyunk ezen, de az Apple szerint nem. Igaz nem mai hír, de érdemes ezt az ellenőrzést is elvégezni.Vörös Ördög ft! A Manjaro Gnome használja már a legújabb DE verziót? Kipróbálnám az új SSD- n, bár nem működik megfelelően, de így is igen gyors!
Melyik MRB- re gondoltál ezek közül?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz joecontra #17986 üzenetére
Szia!
Lehet, hogy a widget factory- val meg ezzel a glade- el meg tudod oldani valahogy. Nem használtam még egyiket sem, csak megérzésre jött a tipp.(#17987) RBJ
Ha rendszergazdaként nyitod meg a fájlkezelőt, akkor törölhetsz mappákat.
Vagy úgy, ahogy #17989- ben Decepticon ft írja![ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz joecontra #17705 üzenetére
Sajnos nem jó. Bekapcsolom a gépet, a boot process lemegy, a modem felállítja a fizikai kapcsolatot de nem jön be egy oldal sem. A modemet se tudom pingelni: connect: network unreachable.
Ilyenkor átbootolva egy live rendszerbe a NetworkManager indikátora csak pörög-forog de nem jut eredményre. Modem és a gép újraindítása után live rendszer alatt működik a net. Ezután HDD-ről bootolva a telepített rendszeren is jó.
Nem értem én ezt.
Nem lehet valahogy megoldani, hogy a modem hídként viselkedjen?
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz joecontra #17478 üzenetére
Igaz én a bs=4M opciót is beleírom.
Ja, mert gyakorlott Linuxos vagy, a kezdő csak akkor írja a végére, ha ezt külön mondják neki!valahogy így ELI5 (ha már bedobtuk a köztudatba) kérdésre:
Próbáld meg a GRUB configjában beadagolni a nomodeset kernelkapcsolót, hátha úgy lesz kép.[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz joecontra #17481 üzenetére
Na úgy néz ki, hogy ez megoldja a dogot. Ismeretlen partícióból, de feltelepült a rendszer, bár voltak hiányosságai, ami okán inkább kipróbálom a GNOME alternatívát feltenni, mert az unity nem értelmezi a "@" karaktert, és "nem túl magyar", bár lehet, hogy ebben a tekintetben alább kell adnom az igényeimet illetően, mert a másik sem fog "beszélni" magyarul.
(#17484) N0zer0: Köszi szépen a segítséged, de be kell valljam...és hát nagyon restellem is, de ennyire nem vagyok képben az operációs rendszer kapcsán. Magyarán nekem "kínai", amit írtál segítségül. Elmondanád esetleg egy kicsit részletesebben (mint, ha egy 5 éves gyereknek mondaná ), hogy mi is volna a teendőm?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz joecontra #16699 üzenetére
Igen, például a df paranccsal ellenőrizhető.
[barricade@Barricade ~]$ df
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda2 10G 8,5G 1,5G 86% /
dev 2,0G 0 2,0G 0% /dev
run 2,0G 972K 2,0G 1% /run
tmpfs 2,0G 22M 1,9G 2% /dev/shm
tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 2,0G 8,0K 2,0G 1% /tmp
/dev/sda3 425G 192G 233G 46% /media/Windows
/dev/sda4 29G 3,3G 25G 12% /home
tmpfs 393M 20K 393M 1% /run/user/1000
[U]/dev/sdb1 1,8G 1,8G 0 100% /run/media/barricade/CHAKRA_2014-05-19[/U]
/dev/mmcblk0p1 60G 43G 18G 71% /run/media/barricade/SDXC
[barricade@Barricade ~]$[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
válasz joecontra #15898 üzenetére
Semmi baj nem történt csak idéztelek: "Nem lehet, hogy valami zárlat okozza ezt a gépedben?" Mivel egy másik nyelv mellett csak a magyarral bírok, így csak azt tudtam érteni az írásod alatt, ami oda van írva. Tehát, ezért csúsztattam.
A dolog lényege: Ubuntu v14.04 Unity nélkül, ahogy fentebb a kolléga írta.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
-
-
mzx
senior tag
válasz joecontra #14368 üzenetére
Köszi, első körben kikapcsolom a pppoeconf beállítást, mert hátha az elegendő - na de hogyan tudom azt kikapcsolni?
SZERK.:
Nah, a file ezt tartalmazza jelenleg:
auto lo
iface lo inet loopbackauto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up # line maintained by pppoeconf
provider dsl-providerauto eth0
iface eth0 inet manual______________________________
A
ls /sys/class/net
-re meg ezt jelzi ki:
eth0 lo ppp0[ Szerkesztve ]
-
-
Jamboo529
senior tag
válasz joecontra #13142 üzenetére
A pendrive jó! Bootoláskor ha belépek a bios-ba nem adja be a bootolható eszközök között a pendriveot.
Egyszerűen nincs. Csak a HDD, DVD meghajtó, és valami atheros lan boot opciók sorrendjét lehet cserélgetni.
Meg enabled/disabledre lehet tenni valami UEFI boot lehetőséget. próbáltam minden módon, sosem adta fel az USB-t, mint lehetőséget. Olyan képeket találtam neten a Bios-ról, ami nem is hasonlít az enyémhez. Pedig ugyanaz a modell. -
válasz joecontra #12897 üzenetére
Hát körbe tudná, pl. hogy hány panel van, stb.
Mondjuk a lgtöbb ember azt hiszi, hogy egy "nem jó" kifejezésből meg a "valami" szóból megérthető minden :S Aztán ha visszakérdez a szakember, hogy pontosan miről van szó, akkor már bunkóságnak veszik.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
BoB
veterán
válasz joecontra #12864 üzenetére
Itt le van írva hogy lehet resetelni a jelszót.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
-
megema
őstag
válasz joecontra #10000 üzenetére
Nálam az újraindítással nem volt gond, viszont kikapcsolni nem lehetett a 12.04.2-t. A leállítási animáció megállt és hibaüzeneteket írt ki a teljes képernyőre, majd megfagyott. Persze kernelfrissítéssel magamnak okoztam a gondot (bár szervernél nem fontos a leállítás), aztán a legújabb frissítés megoldotta...
Múlthéten a hálózattal szívatott, gondolt egyet és egyszer csak nem tudott kinyúlni a netre. Viszont mindenhonnan el lehetett érni, és a szerver is látta a hálózatban lévő eszközöket...
Tetszik az egész, de azért napi használatra maradtam a Win 8-nál (eredeti) a gyárilag Ubuntu-s notin. Ha saját telepítéssel lettek volna gondok, az egy dolog, de a gyári telepítéssel is feszegette a használhatóság határait egy bika notin. Bár kezdek elcsábulni, de mindig előjön valami probléma, ami eltántorít. Értem én, hogy ezt ingyen fejlesztik, és a Windows is tud érdekes dolgokat produkálni, de ha hardveresen nincs gond, akkor maximum kényelmetlenségekről beszélünk.
-
joecontra
addikt
válasz joecontra #9977 üzenetére
Úgy tűnik, elkiabáltam.
Ma is előfordult, hogy nem fejezte be a restart-ot, hanem a köztes állapotban beragadt ("No signal" a monitoron, pörgő ventik, etc).Ezért szépen ajtót mutattam neki és kivágtam a gépről. Nekem ez így nem járja. A közeljövőben szerintem teszek egy próbát a Fedora-val.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz joecontra #9919 üzenetére
A Mint-hez (13 LTS MATE 32-bit): újraindításkor leveszi a jelet a monitorról és nem teszi vissza még bootolás után sem. Ez szarvas hiba, ezért mennie kellett.
Az Ubuntu 12.04-ben is előjött a hiba. Restart nem fejeződik be. Mondom neki, hogy reboot. Kilép stb. de amikor be kéne lépnie akkor elakad a folyamat: a monitoron nincs kép (OSD szerint nem kap jelet a PC-ről), és nem is bippen a gép.
A ventik pörögnek, minden megy csak kép nincs a monitoron és az újraindulás van elakadva.Erre rákerestem és találtam egy bejegyzést miszerint az /etc/default/grub fájlt kell szerkeszteni a következőképpen.
Ezt a sort kell átírni:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"erre:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="reboot=pci quiet splash".Majd mentés, ezután a terminálból sudo update-grub és újraindítás.
Nem akarom elkiabálni, idáig működni látszik. Gondoltam beírom hátha hasznos lehet valakinek.
Üdv,
J -
HuMarc
veterán
válasz joecontra #9951 üzenetére
Elég, hogy is mondjam... spártai Az enyém sem sokkal jobb, csak van egy nem alap háttérkép, (hanem ez) és nem látszik az oldalsó menü.
-
Rimuru
veterán
válasz joecontra #9921 üzenetére
Röviden: [link]. Mire felraktam a számomra szükséged dolgokat sokkal több minden volt rajta amit az apt lehúz mint függőség, de soha nem fogom használni. Nem tetszenek a módosítgatások a csomagokon belül, túl van komplikálva az által hogy mindent "készen" kapok meg. A legkisebb gond de régiek a csomagok már most is, pedig nem régen adták ki a stabil változatot, és orvosolható.
Vigyázat, csalok!
-
joecontra
addikt
válasz joecontra #9758 üzenetére
Közben rájöttem, de leírom hátha másnak is hasznos lehet. Szóval:
Az /etc/default/grub fájlban kikommenteltem (elvettem előle a #-t) GRUB_GFXMODE= kezdetű sort, majd kiegészítettem egy 800x600 32 bites móddal így ez a sor így néz ki most:
GRUB_GFXMODE=800x600x32
Majd update-grub (mivel rendszergazdaként ténykedtem, így nem kellett elé a sudo) és reboot.
A GRUB 800x600-ban jelenik meg, így nekem már megfelelő.
Üdv,
J -
God Vazzeg
veterán
válasz joecontra #9651 üzenetére
Ja értem, azt hittem trükkösebb
Más: lenyomtam a pitsába a zorin 7-est, felbaxott agyilag teljesen, most a Mint 15 Olivia ketyeg A nevem alá kérem a linux expert installer titulust
Jahh és hogy nyűg is legyen: a chrome nem jegyzi meg a fiókom beállításait sehogy se, chromium alatt semmi gond.. Érdekes (kulcstartó kiherélve pedig )
-
joecontra
addikt
válasz joecontra #9420 üzenetére
Üdv!
Feltelepítettem a Linux Mint-et. Igaz, nem a 15-t, hanem a 13 LTS MATE 32-bit verziót. Amit tapasztaltam:
A telepítő összeomlik a lemezterület kiválasztása és továbblépés után. Utánanéztem, erre a megoldás:
sudo apt-get remove ubiquity-slideshow-mint
Ezután felment további gondok nélkül. Indításkor felkinálta a zárt NVIDIA drivert, amit fel is tettem. A videók jók voltak, de a játékok szaggattak vele.
Leszedtem, a nyílt driverben hozzáadtam a 100 Hz módot és most már jó. Mennek a videók is, játékok is ahogy kell.A Vodafone USB modem sticket felismeri, jól kezeli. A mobilkapcsolat fő paramétereinek beállítása után a netkapcsolat is tökéletes.
A kezdeti incidenstől eltekintve szépen felment, fel is ismert mindent (hangkártyát is) és stabil is idáig.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS