- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3DMark (2013) eredmények
- Everest / AIDA64 topik
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Hobby elektronika
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aethelstone
addikt
Üdv. 15.10 xubuntu, wifi. Rohadt lassú és instabil. Azt írja a net, hogy n-es módot kapcsoljam ki a routerben és jó lesz. Jó lett, de b/g kurva lassú. Más megoldás nem van?
-
Keef_Lee
senior tag
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #23795 üzenetére
A suspendnél azért nem kér jelszót, mert a cron nem interaktív ("háttérben fut"). Én a service statusban láttam, hogy jelszó kellett volna neki. Én a cronie-t használtam (Arch Linux alatt), ott a
systemctl status cronie
paranccsal csekkoltam a cron service-t. Nem tudom, hogy Ubuntu alatt mi a cron csomag illetve service neve, de a
systemctl status cron_service_neve
paranccsal tudod csekkolni.
Ha a visudo módszerrel nem megy a jelszó kérés kikapcsolása a systemctl suspend-hez, akkor megpróbálhatod a pm-suspend csomagot felrakni és annál kiiktatni a jelszót. Majd a scriptben a
sudo pm-suspend
paranccsal lehet megpróbálkozni ezután (a systemctl suspend helyett). Ebben az esetben kell elé a sudo, de ha a visudo-ban ki tudod iktatni a jelszó kérését, akkor talán így nem fog jelszót kérni és lefut cronban is. Nem próbáltam még.
A crontab fájlt ne akard direktben szerkeszteni, nem véletlenül van így megoldva. Egyébként a /var/spool/cron/crontabs könyvtárban van tárolva, lásd: [link]
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
spammer #23765 üzenetére
Köszönöm a segítséged... A megadott úton haladtam egy darabig sikerrel, aztán a konkrét feladatnál:Hogy én mekkorát szenvedtem ezzel a crontab-bal.
Már virtualboxban egy Mint-tel is próbálgattam a crontab-ot, mert nem akart működni a felvétel.
Aztán kiderült, hogy a fix tv streamje nem működik elég gyakran. (Most sem éppen.) De hibaüzenet nem jött, viszont mivel az ffmpeg valamiért tovább futott a háttérben utána már semmit sem akart. Csak most jöttem rá 3 nap után erre. (Próbáltam másik streammel, de azokból 2 másodperc után leáll a felvétel.) Most csak simán a suspend van a parancsfájlban, hogy azt kipróbáljam, de nincs semmi hatása. Nem kér jelszót, nem alszik el, nincs hibaüzenet.
Azt hiszem ebbe a script készítésbe bele kellene merülnöm és biztos, hogy itt is meg lehet oldani valahogy (mint régen dosban), hogy error esetén ugorjon a végére, meg esetleg kérjen be paramétert, hogy mennyi ideig vegye fel vagy valami...
Már gondolkodtam hogy a corntabnak a létrehozott fájlját is szerkesztem más módszerrel, de azt sem találom, hogy hová teszi, így csak a saját editorával (-e kapcsoló) csinálom most. -
szoke12
őstag
Bejelentkezett állapotban a rendszer kijelzőkezelőjét használva beállítottam, amit szeretnék, alkalmaztam, majd a ~/.config/monitors.xml-t átmásoltam a /var/lib/gdm/.config/ mappába. Illetve felülírtam az ottlevőt.
Legközelebb még mindig nem volt jó, ezért letöröltem, majd újratelepítettem a gdm-et, és Unity(!) kezelőfelület alatt újracsináltam az egészet. Ezután lett jó. Gnome alatt vmiért nem akarta elmenteni a beállításokat, vagy nem tom mi lehetett a baja, de a lényeg, hogy Unity alatt sikerült végül. -
-
szoke12
őstag
Illetve még egy kérdés... Amikor bekapcsolom a gépet, akkor a grub után a hdmi-re kapcsolt tv-n zöldre vált az egész képernyő, és kb 7-8 másodpercig úgy marad... Hogy tudom feketére állítani?
-
szoke12
őstag
válasz
szoke12 #23788 üzenetére
Mindegy, nem is olyan fontos a kurzor... A lényeg hogy megy a dolog.
Viszont, pörög tovább a fantáziám, és szeretném megoldani azt, hogy amikor a firefoxot bezárom, akkor egy másik progi is záródjon be. kde felület alatt ez megvalósítható?
Gondolom, írni kell egy scriptet, ami lefut, és kilövi a másik alkalmazás pidjét.
De hogy tudom ezt összekapcsolni egy alkalmazás bezárásával? -
rolland88
tag
Üdv.
Nekem olyan problémám lenne hogy laptopomon ubuntu 14.04 et használok, mindig felteszem a frissítéseket. Firefox böngészőt használok
Az lenne a gondom hogy ha egy oldalon elindítok egy videót, kinagyítom, akkor először jó, de ha egy másik oldalon néznék valami videót kinagyítva akkor csak fekete képernyő jön be. Akkor tudom ujra teljes képernyőn videót nézni ha bezárom a böngészőt és újra megnyitom.
Valaki találkozott már ilyen problémával? Hogy tudnám megoldani? -
jimmy399
senior tag
válasz
spammer #23778 üzenetére
Azért jó, mert linux alatt gyorsabban megy a net is, meg minden. Aztán van külön Gnome-os meg openbox-os Arch, meg van Eos, és ha kell pl Eyefinity miatt vagy játék miatt akkor ott a win10
Nomeg ha valamiért elrontódik egy frissítés miatt pl az Arch, akkor van mihez nyúlni a gépben belül, nem kell egy live disztró a hiba kijavításához.
Meg a kísérletezgetés, sosem árt, hogy meg lehet-e csinálni ezt-azt-amazt, de azért van mindegyik rendszerről komplett lemezkép másolat ha beütne a gond, és nem is tudom sehogy sem helyreállítani. -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #23783 üzenetére
A vlc-t kérdeztem a múltkor, hogy azt hogy tudom, szétszedni, de erre nem emlékszem. Kérdeztem, az biztos, de válaszra nem emlékszem.
szerintem már túl vagyok a 100 leíráson. Konkrétan, amit kidob a google a "primary" "login" "screen" "change" meg hasonló kulcsszavak variálására... A scriptírástól a xrandr használatáig, meg a monitors.xml másolgatásáig... de mintha nem írtam volna be semmit, vagy pont hogy minden elszáll és kezdhetem megint parancssorból előről... -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Még mindig szenvedek a gdm - lightdm témával. Nem tudom megadni, hogy a számítógép vga portján jelenjen meg csak a bejelentkezési képernyő, ne pedig a hdmi-n. Mi lehet a megoldás?
Már 2 estém ráment, és hiába próbálkozok, amiket a fórumokon olvasok, azok nem módosítják a viselkedést, vagy éppen elszáll tőle az egész dm... -
Össze lehet hozni de elég pepecselős, xorg.conf (xorg.conf.d könyvtárban) fájlokat (nvidia, intel, monitor) kell szerkesztgetni, kártyák busid-éit lekérdezni és monitorokat hozzárendelgetni, ebből a leírásból érdemes elindulni (2 nv kari van a példában, de Intel procis + nv kari felállással is működik ofkorsz), de jövő héten leszek olyan gép előtt amin már belőttem ilyen felállást, akkor konkrétabban is meg tudom majd nézni neked, ha nem boldogulnál vele...
-
nemurea
aktív tag
válasz
spammer #23778 üzenetére
Előfordul, hogy szükséges: nálam a tévé alatti kisgép alapból NAS-ként bootol be, de van rajta egy Win7, mivel csak az ismeri a digitalizáló kártyámat (SetTopBoxból felvételhez), egy OpenELEC, ha csak egy gyors médialejátszásra van szükség, illetve egy Xubuntu, mert csak a linux tudja olvasni a NAS HDD-jét
Messze van az ideálistól, de az alaplapom nem tudja azt a mértékű virtualizációt, ami ehhez a setuphoz szükséges lenne.
-
Raynes
tag
-
Toby888
senior tag
kicsit off lesz bocsi :/ 1 particio win7, 2. particio win10, 3 .particio egy ubuntu linux !! szertintetek a grub-ból lehetne bootolni egy 4. particio mac ost ??
-
Exom
tag
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #23751 üzenetére
Kösz. Bár elég régóta követtem a zárt meghajtót, a mostani gépen gyakorlatilag hulladék. Vicces látni, hogy pusztán a cseréjével 2 másodpercre redukálódik a boot, ami korábban egy percig is eltartott, amikor épp nem fagyott kővé. Nekik is járna egy Linus-féle szeretetcsomag ezért a munkáért...
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #23763 üzenetére
Nem lesz egyszerű, a cron(tab) kicsit kényes.
Teszteld egyszerű dolgokkal először, hogy fut-e rendben (ez percenként fut le, ennél rövidebb idő nem lehet):
*/1 * * * * /bin/echo "teszt_blablabla" >> /home/felhasznalonev/teszt.txt
Vagy időponttal tesztelve:
*/1 * * * * /bin/date +'%H:%M' >> /home/felhasznalonev/teszt.txt
Ha működik, akkor próbálhatod a scriptet megadni neki, de egyelőre a variable, sleep, suspend nélkül, csak egyszerűen az ffmpeg-et a paramétereivel (mondjuk 1 perces felvételt), valami ilyesmit:
#!/bin/bash
ffmpeg -i rtmp://video.fixhd.tv:1935/fix/sd.stream -t 0:01.000 -r 25 -c copy /home/neved/konyvtar/crontab_rec_test-$(date +'%H_%M').mkvÉs ami fontos lehet, hogy használj teljes elérési utat a crontab-ban is, amikor a scriptedre mutatsz (például futtatás 3 percenként):
*/3 * * * * /home/felhasznaloneved/konyvtar/fixtv_rec.sh
Továbbá úgy néz ki, hogy a systemctl suspend nem megy crontabon keresztül jelszó nélkül, ezért le sem lövi a gépet. Ezt valószínűleg viszont ki lehet iktatni a már előzőleg leírt visudo módszerrel, lásd: [Users without sudo privileges], de ezt nem próbáltam.
____
(#23764) nolika : Szerintem a haladó topikban nagyobb az esély a válaszra.
-
nolika
senior tag
Hello,
Apache2-őt szeretnék konfigolni SSL-re (Owncloud) egy alternatív porton, de nem megy.
Valakinek sikerült beállítani? Mi benne a hiba?
ports.conf:Listen 80
Listen 13800sites-enabled/owncloud.conf:
SSLCertificateFile /home/nolserv/asd.net.pem
SSLCertificateKeyFile /home/nolserv/asd.net.key
SSLProtocol all -SSLv2 -SSLv3
SSLCompression off
SSLHonorCipherOrder On
SSLCipherSuite EECDH+AESGCM:EECDH+AES:EDH+AES
<VirtualHost 0.0.0.0:80>
ServerName 0.0.0.0
Redirect permanent / https://asd.net:13800
</VirtualHost>
<VirtualHost 0.0.0.0:13800>
ServerName 0.0.0.0
DocumentRoot /var/www/owncloud
</VirtualHost>Hibajelenség: http megy rendesen, https://asd.net:13800/owncloud cím esetén viszont "ssl_error_rx_record_too_long"
Köszi
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #23759 üzenetére
Semmi gond, valahol el kell kezdeni.
Brutális mennyiségű lehetőség (és ezáltal információ) áll rendelkezésre linuxon, de legalább mindig lehet tanulni valami újat/érdekeset/hasznosat.
A shell scriptelés egyébként nagyon-nagyon hasznos dolog, érdemes gyakorolni, tanulgatni, nagyban meg tudja könnyíteni az ember életét.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
spammer #23756 üzenetére
Javítottam dollárra.
A végén a poweroff helyett suspend lett. Érdekes, hogy hibernate-hoz kérte a jelszót, de ehhez nem.
Közben rájöttem, hogy a double commanderben is tudtam volna a fájl attributumát javítani futtathatóra. Gondolom ezzel ugyanazt érném el, mint a chmod +x
Lassan, nagyon lassan rájövök néhány alapvető dolgora. Végülis hobbi ez, a régi gépen kísérlet... -
Exom
tag
Sziasztok
Felinstalláltam a Linuxmint 17.3 -at egy GTX960 -as videó kártyával. Minden rendben működik.
Most szeretném bekapcsolni az alaplapi Intel videó kártyát is, mert több monitort szeretnék meghajtani.
Amikor bekapcsolom az alaplapi videó kártyát, akkor botoláskor hibaüzit kapok.
Azt mondja, nem tudja elindítani a X kiszolgálót. Valószínűleg nincs helyesen beállítva.Sajnos két kártyával az installálás sem ment, mert nem indult el az install készlet grafikus felülete.
Mit és hogyan kellene csinálnom, hogy minkét videó kari menjen egyszerre?
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #23755 üzenetére
Örülök, hogy sikerült.
Látom, hogy a timeout nem is kellett, mert az ffmpeg-ben lehet limitálni a felvétel időtartamát, így valóban jobb megoldás.
Egy javaslat: a változóknál (variable) érdemes a `backtick` formázás helyett a $() alakot használni:
name="$(date +%Y-%m-%d_%H.%M).mkv"
Mert habár a `backtick` formázás is működik, már elavultnak számít (lásd: [link]) a $() alak könnyebben átlátható, ha esetleg tovább kell bonyolítani a parancsot, főleg olyankor, amikor több parancsot szeretnénk egymásba ágyazni. Bővebben: [link], [link]
Jobb, ha a megfelelő módszer rögzül bennünk a használat során.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
spammer #23723 üzenetére
Ahogy ígértem, jelzem mire mentem...
Nagyon köszönöm a segítséget
Sikerült minden, sőt még egy kicsit trükköztem is a felvett fájl nevével, hogy ne legyen gond a mindig felülírási témával sem.
Ami miatt nagyon jó megoldás, hogy az ezeréves gépemen is csak 1,5-2 % CPU-t eszik felvétel közben.
A megoldás a következő volt:
fixtv_rec.sh létrehozása, chmod-dal állítva, mert menüben nincs ilyen, utána próbálgattam terminálból a ./ kombinációval futtatni, amikor készen lett, akkor desktopot is készítettem neki az Asztal könyvtárba.
Így néznek ki a fájlok:
fixtv_rec.sh
#!/bin/bash
name="`date +%Y-%m-%d_%H.%M`.mkv"
ffmpeg -i rtmp://video.fixhd.tv:1935/fix/sd.stream -t 1:00.000 -r 25 -c copy $name ; sleep 1m && systemctl poweroffFIX rec.desktop
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=FIX TV Record
Comment=Capture, FIX TV streams
Exec=/home/felhaszn/Letöltések/fixtv_rec.sh
Icon=video-display
Terminal=false
Type=Application
Categories=Recorder
Path=/home/felhaszn/Letöltések/ -
lev258
veterán
válasz
syler123 #23752 üzenetére
Láttam erről a típusról hibabejelentéseket, míg a HD 7870 változat (az eredeti) jól működik a nyílt driverrel is. Nálad nomodeset után a zárt driver telepítésével valószínűleg működne (legalábbis jobban), de Live módban nincs értelme, csak feltelepítve. Szóval ha Live-ban nomodeset-et használva eléred vele a célod, akkor jó. Ha meg nem, akkor ahogy mondtad, Windows alól megoldod.
-
syler123
veterán
válasz
#40553216 #23749 üzenetére
Így elindult, kb 800*600-ban. Nem tudom mi a kínja baja van, gondolom nem ismeri ezt a vga-t. Mondjuk ebben a parancsban jól jelzi a vga-t.
Bemásolom, amit kérdeztél:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection I217-V (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Z87 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti LE [Radeon HD 7870 XT]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti XT HDMI Audio [Radeon HD 7970 Series] -
syler123
veterán
válasz
lev258 #23745 üzenetére
Nekem nem így indul, hanem a Grub-al, ott is ezek az opciók vannak, de így konkrétan nem lehet kiválasztani ezt a nomodeset-et, hanem valami sorokat lehet beírni.
Áh mindegy is, azért köszi, hogy segíteni próbáltál, igazándiból erre a gépre tuti nem teszek linuxot, csak egy linuxos hdd cuccait akartam a gépre másolni, de nem is érdekel, megcsinálom linux reader-el win alól és kész...
-
lev258
veterán
válasz
syler123 #23743 üzenetére
Próbáld meg, hogy még Live módban a nomodeset opciót megadod neki. Ezt vagy ott kell, ahol kernelt választasz (és akkor talán az "e" betűvel tudsz módosítani), vagy F6-tal előjön egy menü. Mindkét dolog a tényleges rendszerindulás előtt, a bootolás után közvetlenül alkalmazható. [link]
floatr: Melyik Xubi? 14.04.1 vagy 14.04.3? -
floatr
veterán
válasz
lev258 #23733 üzenetére
Akkor viszont lehet h valami beállítás nem stimmel vele. Adott egy elég bika laptop, amiben egy finoman szólva nem túl combos hibrid van. Néha megfordul a fejemben h kisebb játékot elindítanék, de vállalhatatlan a teljesítménye még egy hammerwatch esetében is. Nomost mindez munkára tökéletes, viszont kikapcsolódásra elég foscsi.
-
syler123
veterán
válasz
lev258 #23741 üzenetére
Nem jutok el odáig hogy írhassak terminalba
Lov Graphics módban sem indul el, valami végtelen ciklusban ír ki valami hülyeségeket ms-okkal. Passz lelőttem, mert nem úgy nézet ki hogy véges...
Igen Black, ez a kártya.
Még nem használtam Linuxot ezen a gépen, Windows alatt sosem volt gond.
-
lev258
veterán
válasz
syler123 #23740 üzenetére
Akkor lehet tényleg igazad van, és a spéciség megkeverte. Terminál szerint mi a pontos típusa (lspci szerint)? Ezt a BE jelölést nem látom sehol.
Az, hogy gond van az AMD támogatással, nem a rendszer hibája. Intellel nem szívnál. Viszont az utóbbi időben a nyílt AMD driver nagyon komolyan jön fel, így csak idő kérdése. -
syler123
veterán
válasz
lev258 #23739 üzenetére
7000-es radeonommal biztos menne, de a Brazosban 6310-es radeon van, nem túl combos, de legalább lassú és gyenge a proci. Ezen a gépen, amelyiken nem indul, itt akkora cpu erő van hogy nem érdekes a gyorsítás, de induljon.
LTS már kiírt valamit: The system is running low-graphics mode, Your Screen, graphic cart, and .... could not be detected correctly.... stb stb, utána meg hogy magadnak kell konfigurálnod, de semmit nem enged. Ekkora szemetet, mint ez a rendszer...
-
lev258
veterán
válasz
syler123 #23738 üzenetére
Ami viszont furcsa, én múltkor Mint-et és Ubuntut is tettem egy 7000-es vagy 8000-es szériájú laptopra, és mindkettő egész jól ment a nyílttal is, pedig a Mint még kicsit elmaradottabb is. Persze én hardveres gyorsítást nem használok, Firefox-os alap flash-sel meg szerintem nem is működik a dolog.
-
syler123
veterán
válasz
lev258 #23737 üzenetére
Igen Radeon 7870, csak lehet megkavarodott az Ubuntu, mert ez ilyen spéci változat, ami valójában 7970 gpu-ra épül (annak egy butított verziója) csak 2gb vram-al, lehet ettől kavarodott meg a driver, mert a 7870-re szánt driver az nem jó erre
Megpróbálom az lts-t, ez csak a Brazos miatt lett leszedve hogy teszteljem milyen az új verzióval a hardveres gyorsítás. Jelzem semmilyen, flash videók úgy akadnak hogy azt öröm nézni... Live verziót próbáltam.
Pont az a helyzet, mint linux Mint alatt, a böngészés sebessége botrányos, a flash pedig használhatatlanul lassú, míg win7 alatt sima. -
floatr
veterán
Nemtom volt-e már róla szó, de egy ATI kártyás gépen -- bármilyen meglepő -- akadtak kisebb stabilitási problémáim a fglrx használatával. Úgy megyeget, de érezhetően jobban fűt, a stand by ismeretlen fogalom stb-stb. Amikor visszatoltam a nyílt drivert megkönnyebbülés volt, ami bár szomorú, de elfogadható dolog.
Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy lehetséges-e két olyan boot opciót létrehozni, amikor egyszer a nyílt, máskor meg a fglrx driverrel indítom el ugyanazt a rendszert (xubi 14.04 lts).
Ha esetleg bárki tudna erre megoldást, azt megköszönném.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Aethelstone #23727 üzenetére
Jaja, a böngészős könyvjelző persze működik, linux témában már száz-x körül lehet, csak győzzem kikeresni, mikor valami újra előbukkan
OK, persze nem várok ilyen fícsört, mit is képzelek a komplett online office-ok korában
Amúgy ha ezt picit továbbgondoljuk, nemcsak az én külön szórakoztatásomra lenne ez jó: annyiszor, de annyiszor megkérdezik 10 hozzászólással később ugyanazt (persze, tudom, téma-összefoglaló), de általában is rengeteg tudás, információ felhalmozódik ezekben a postokban, és a linuxnál sajnos ez az infoforrás elengedhetetlen. Ha valahogy rendszerezni lehetne... Pl. amikor én keresek vmit itt, akkor a kereső kidobja azokat a postokat, ahol más is kérdezte ugyanezt, de persze a kettővel későbbi választ már nem, mivel abban már nincs benne a kulcsszó
Na mindegy, most már kiveszem a kezem a biliből
-
spammer
veterán
@-moz-document domain(logout.hu), domain(prohardver.hu), domain(itcafe.hu), domain(mobilarena.hu), domain(gamepod.hu) {
/* HSZ kod formazas */
.msgblk .text tt {
color: #00306D!important;
}
}(Benne hagytam az összes domaint, tetszőlegesen törölhető, amelyik nem kell. Én a logoutot használom elsődlegesen, a kép is arról készült.)
-
spammer
veterán
válasz
nemurea #23724 üzenetére
Ilyen "bonyolult" fícsöröket szerintem ne várj.
Már jeleztem nekik régebben, hogy jó lenne, ha a programkód gombbal formázott szöveg eltérő színű lenne, hogy a sima szövegtől elkülönülhessen és könnyebben kivehető legyen, de még erre sincs lehetőség, még opcionálisan sem. Marad az, hogy userstyle-lal (Stylish addon) megoldja magának, aki akarja. [kép]
Ha nem is olyan kényelmes, de a böngésző könyvjelzők közé csinálhatsz egy mappát, vagy a logout blogodra is kigyűjtheted magadnak a linkeket. És éppen ezért szerintem nem is lesz olyan, amit felvetettél, mert úgyis ez lenne a válasz, hogy mindenki könyvjelzőzze magának.
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #23722 üzenetére
Igen, szövegszerkesztővel, mentsd el amilyen néven akarod, .sh kiterjesztéssel (bár a kiterjesztés nem feltétlenül kell). A példádnál maradva legyen mondjuk: ffmpeg-fixtv.sh
Tedd futtathatóvá: biztos van a jobb klikkes menüben ilyesmi, ha nincs, akkor terminálban: chmod +x ffmpeg-fixtv.sh
Elvileg desktopra kirakva le kellene futnia így is, először valami rövidebb felvétellel teszteld le, mondjuk 10 másodpercnyi videóval (timeout 10s)
Ha akarsz neki rendes parancsikont és azt, hogy a menübe is bekerüljön, akkor .desktop fájlt kell létrehoznod például a /home/felhasznaloneved/.local/share/applications könyvtárba, tetszőleges névvel, például: ffmpeg-fixtv.desktop
Ez is sima szöveges fájl, tartalma kb. ennyi:
[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=ffmpeg-fixtv
Comment=Record fixtv stream
Icon=/eleresi/ut/az/ikonhoz/ikon.png
Exec=/eleresi/ut/ffmpeg-fixtv.sh
Terminal=false
Categories=VideoHa viszont használsz parancsikont, akkor jól jöhet egy visszajelzés arról, hogy a script elindult, erre használhatod a notify-send parancsot, elvileg alapból telepítve van (libnotify-bin a csomag neve, ha minden igaz).
Tehát egy 10 másodperces ffmpeg teszt (az sleep-nél az 1m azt jelenti, hogy 1 percet vár és utána adja ki a poweroff parancsot, akár ezt is átírhatod rövidebbre, pl. 15s)
#!/bin/bash
notify-send "felvetel indul" && timeout 10s ffmpeg_parancs_és_paraméterek ; sleep 1m && systemctl poweroffKipróbálni nem tudom, fejből ment, szóval lehet, hogy kell rajta még finomítani.
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #23714 üzenetére
timeout idotartam futtatando_parancs
Scriptben kb. ennyi:
#!/bin/bash
timeout 1h ffmpeg_parancs_és_paraméterek ; sleep 1m && sudo poweroffAz automatikus kikapcsoláshoz az kell, hogy a poweroff parancshoz ne kérjen jelszót, ezt a visudo-val tudod beállítani:
sudo EDITOR=nano visudo
aztán a megfelelő helyre bemásolod:
felhasznaloneved ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/poweroff
lásd: [link]
szerk: ha Ubuntu 15.04-et vagy frissebbet használsz, akkor az már systemd-s, tehát elvileg a poweroff paranccsal való jelszavas dolgot nem kell piszkálnod, mert a systemctl poweroff parancs lelövi a gépet jelszó nélkül (legalábbis Arch alatt így van). Ha így van, akkor a fenti visudo rész tárgytalan és akkor ez mehet:
#!/bin/bash
timeout 1h ffmpeg_parancs_és_paraméterek ; sleep 1m && systemctl poweroff -
Lathronos
őstag
válasz
Keef_Lee #23714 üzenetére
Videotárból nem egyszerűbb letölteni? Onnan akár Full HD-ben is megszerezheted ami kell.
-
Keef_Lee
senior tag
Szeretnék egy asztalról indítható srciptet, ami felveszi a fixtv streamet, pl. egy óra hosszára, aztán 1 perc múlva kikapcsol.
winben bat-ot kipróbáltam az ffmpeggel működik, így:
@echo off
c:\ffmpeg-20151227-git-baf4c48-win64-static\bin\ffmpeg.exe -i rtmp://video.fixhd.tv:1935/fix/sd.stream -t 59:00.000 -r 25 -c copy d:\fix.mkv
shutdown /s /t 60
Azért ezt próbáltam, mert tudom, hogy ubin is van ffmpeg és ez a végső cél.
Hogy kell itt ezt megoldani?
(esetleg, hogy programozni is lehessen bele lehet írni valahogy azt is, hogy mikor induljon?) -
stigma
addikt
Mai nekema Linux ,,szo**s napja
, pedig amennyit lehet belefektettem és megtanultam az alap parancsokat.
Valaki abban segítsen vagy adjon tanácsot hogy A telepítés alatt tökjól felismerte a billentyűzetemet a gép illetve a múltkor is, viszont most az alábbi bajom van:
- Ubuntu Server 15.10 felment.
- Ubuntu desktopoet feltettem, frissítete majd.Login felületnél mikor be akarok lépni nem ismeri fel a billentyűzetemet. 3 db külön usb -s bill-t rádugtam, Biosban minden jól be van állítva (Legacy USB = enable) . Egerem megy semmi gond vele, ugyanoda be is dugram a bill-t viszont meg sem nyikkan. Ölet?
6 USB van a gépen + 2 db előlapi. Mindegyikbe bedugtam , mert ugye este 11-kor ráér az ember de semmi hatása sajnos.
-
Így visszaolvasa én se érteném meg
Mert ahhoz, hogy A és B között felépüljön a kapcsolat ...
Asszem ideje lefeküdni, mielött jobban belebonyolódom. Maradjunk annyiban, hogy alacsonyszintű kommunikációra való. Az ide küldött csomagokat, az alhálózat minden gépe megkapja, ezért kapta a "broadcast" nevet.Attól, hogy nem adtad, meg, attól még automatikusan a legmagasabb címen (.255) folyik ez a kommunikáció. Hiszen szabvány rögzíti ezt is.
-
válasz
stigma #23709 üzenetére
Erre a címre küldött "üzenet"et a(z al)hálózat minden gépe megkapja. Általában pont-pont kapcsolat épül fel, pl. A gépről másolok B-re. De van amikor szükség van egy üzenetre, amit minden gép megkap.
Pl. ARP Kikiabálok, melyik gépnek az a címe, hogy 192.168.0.56? Erre válaszul a 192.168.0.56 című gép megadja az Ethernet címét.Persze ez így most furán hangzik, de van benne logika
-
-
-
-
stigma
addikt
válasz
lev258 #23702 üzenetére
hja igen, csak már picit felment bennem a pumpa sajnos.
auto eth0
iface eth0 inet static
address 193.168.0.13 (ezt adtam meg neki)
netmask 255.255.255.0 (ez win-be is az aláhálózati maszk)
gateway 192.168.0.1 (Ez az a routerem amin keresztül a net jön )
network 192.168.0.2 ( ez a másik routerem ip címebroadcast 192.168.0.55 => ő kötelező, mert szerintem mikor múltkor konfiguráltam akkor nem kellett szerintem.
-
válasz
spammer #23700 üzenetére
Jól hangzik, de most álljak neki fordítgatni? Next, next oké, oszt jónapot. Már a chrome is közel járt ahhoz , hogy kiverje a biztosítékot.
Jól értem, a chrome-ból kell kioperálni a flash plugint(/opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so ), és ez vmi illesztő bisz-basz ami beröffenti firefox alól is?
Ez is olyan zseniális megoldás, mint a pipelight? Nem keveset kell vele trükközni, aztán a végén mégse megy a horizon.tv
-
stigma
addikt
Sziasztok!
Múltkor mikor Ubuntu Servert csináltam sikerült jól konfigurálnom kézzel a hálózatot most viszont 1,5 órája szenvedek segítsetek kérlek.
Az alábbi parancsot kiadom:
sudo nano /etc/network/interfaces
ami bejön nekem:
auto lo
iface lo inet loopbackauto eth0
iface eth0 inet static
address 193.168.0.13 (ezt adtam meg neki)
netmask 255.255.255.0 (ez win-be is az aláhálózati maszk)
gateway 192.1.68.0.1 (Ez az a routerem amin keresztül a net jön )
network 192.1.68.0.2 ( ez a másik routerem ip címe
broadcast 192.1.68.0.55
#dns-nameservers 10.20.30.15 10.20.30.16
#dns-search codeghar.comA hálózatam az alábbi:
Van egy t-Home-os router aminek a címe 192.168.0.1 .Ehhez csatlakozik egy AC-s router, - ami bridge módban van, DHCP letiltva - és 192.168.0.2-es íp címe van.Múltkor kb 10 perc után jól konfiguráltam most viszont szenvedek vele jó ideje és már eléggé idegbeteg vagyok szóval ha kérhetem plz némi támogatást
Segítséget előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Facebook és Messenger
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Filmvilág
- Bluetooth hangszórók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Óra topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest