- Apple notebookok
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- CPU léghűtés kibeszélő
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NiMH akkumulátor
- Tényleg nekimegy a kínai félvezetőiparnak az USA
- Egérpad topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Logitech G Pro X billentyűzet és egér tesztje
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
-
veterán
-
Peter789
senior tag
köszi, de sajnos ugyanazt a hibát dobja a 3.2.0-ból fordított a kernel modulokra is... nem is szivatom magam vele tovább, mert az asztali ubin csak ki akartam próbálni - a célrendszer egy ARM-os vas lesz
viszont itt hamarabb elakadtam. a hostap daemon-t kellene először beüzemelnem. az asztali gépen szépen fut is már, de az ARM vashoz nem találok kész csomagként olyat, ami ismerné az nl80211 -t - legalábbis ez alapján a leírás alapján ez lehet a gond: katt
szóval saját példányt kellene fordítanom belőle CONFIG_DRIVER_NL80211=y beállítással, de valahogy nem akar összejönni...
ezeket találtam rá példának, ha a Makefile nem tartalmaz ARCH bejegyzést:
make ARCH=arm
make ARCH=arm CROSS_COMPILE=arm-linux-gnueabi-
(a CC-t aktuaálizáltam a saját rendszeremnek megfelelően)de valahogy a fordított futtatható hostapd mindig x86 lesz, nem ARM... hogyan tudnám rávenni, hogy keresztfordítson a make az ARM-ra ? ezen a téren még sajnos elég tapasztalatlan vagyok...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
aag
őstag
Természetesen beírtam. Nem értelmezhető parancs. Ez jön vissza.
hogy Mintéknél most MDM van és nem GDM vagy LightDM
Lehetséges, hogy mégis be tudok lépni a lemezen? Van valami mód rá?
Meg a 10.04-en bemountolom az sda2-őt. Kitallózom a mentését a Mayának. De hol állítom be a rendszervisszaállításnál, hogy az sda2-re szeretném?
[ Szerkesztve ]
-
aag
őstag
(ha jól értem akkor több partíciója nincs a rendszernek)
Kettő van. Az sda1 és az sda2. Az sda1-en 10.04-es van. Az sda2-őn pedig az elrontott Maya. Indíthatom a 10.04-esről és utána azt csinálom amit írtál? Akkor a rendszervisszaállításnál az sda2-őt állítja vissza? Még véletlenül sem szeretnék adatot veszíteni az sda1-en.
Sajnos lemezről nem lép be. Nincsen ott sok opció, hogy azokkal kisérletezve be tudnék lépni. Egyébként közben kiírtam pendrájvra is az ISO-t. Na, onnan meg el sem indul. Még addig sem jut el, hogy a live-módot lehessen választani.
[ Szerkesztve ]
-
aag
őstag
Az sda1 az nem a hibás rendszeré, hanem a Lucidé. Arra a partícióra tehát nincs szükség a javításnál. Ha azt csinálod amit már leírtam, akkor nem lehet gond.
Jelenleg van rá szükségem, mert arról bootolok be egy 10.04-essel. Egyébként ezt te írtad:
vagy egyéb másik futó Ubunturól
Akkor ezt tehetem, ok? Majd csinálom amit írtál:
Csatold a /dev/sda2 partíciót a /mnt alá (ha jól értem akkor több partíciója nincs a rendszernek), aztán indítsad a Systembacket. Válaszd a rendszerjavítást, tallózd ki a visszaállítási pontot, majd indítsad a javítást.
Tehát ekkor biztosan az sda2-őt fogja javítani? Monduik ha 5 pertíció lenne azon a winyón és a én az 1-esről indítva, a 2-esből tallózva a mentést a 4-est akarnám kijavítani vele, akkor mi lenne? Szóval hiányolok a rendszervisszaállítás menüpontból egy ilyen opciót. De biztos van logikus magyarázata miért nem csináltál, csak én most értetlenkedek. Merthogy féltem az adataimat és nincsen szabad helyem, ahová duplikálhatnám az sda1-en lévő adataimat biztonsági mentés céljából. Szóval szeretnék biztosra menni. Nyugtass meg légyszíves, hogy jól értem amit írtál.
Egyébként még a telepítésnél állítottad be az automatikus bejelentkezést? Csak mert akkor majd én is úgy csinálom, hogy lássam reprodukálni tudom-e a jelenséget.
Igen, ott. És úgy is működött.
[ Szerkesztve ]
-
aag
őstag
Sajnos most egyetlen partíció sem indul a winyóról! A bejelentkező boot menü azt mondja a régi rendszeremre, hogy nem található. Az Maya pedig továbbra sem indul csak karakteres módban, de semmit sem tudok alóla csinálni. Pedig azt csináltam amit írtál.
Most nagyon el vagyok keseredve. Azt csináltam amit írtál. Akkor mi lehet a baj?
(Ezt egyébként egy régi rendszeremről készült live-dvd-ről írom most. Ha ilyenem sem lenne, még írni sem tudnék.)
-
aag
őstag
A Maya karakteres módban elindul. Abba bejelentkeztem sudo su-val és csináltam egy update-grub2-őt. Annyit éretem el vele, hogy most a 10.04-es rendszeremet választva is a Maya indul el karakteresen.
de ezúttal állítsd be a rendszer teljes javítását
Először is azt választottam. Úgy néz ki mégis az sda1-re rakta. Ettől féltem. Ezekszerint nem hiába.
Vagy pedig már a visszaállítási pont is akkor készült miután a probléma fennállt, csak akkor még nem indítottál újra.
Nem, ez kizárt.
Adat még nem veszett el. Please help!
Szerk: Most még megpróbálom az sda1-es rendszeremet a saját mentéséről visszaállítani. Remélem legalább az sikerül.
[ Szerkesztve ]
-
aag
őstag
Az sda1-re nem rakhatta, hacsak nem azt csatoltattad a /mnt könyvtár alá.
Nem csatoltam oda. Csak az sda2-őt csatoltam.
Személyes adat akkor sem veszhet nagyon el, mert csak a rendszert és a beállításfájlokat módosítja.
Ez rendben is van. Nézegetem, nem veszett el semmi. Viszont használhatatlan a gépem.
Mit csináljak?
-
aag
őstag
A 10.04-esnél? Ott minden pöpecül ment a programoddal!
csak ki kell hagyni a fájlrendszerképből a ~/.Xauthority fájlt
...és én ezt meg tudom csinálni?
Más: ...hogy az indítópultba mit bele nem gyömöszöltek, azt nem hiszem el. Szegény Hofi mondanárá: "Mi'ez a cvacige-zűrzavar?" De viccet félretéve, jó lenne kigyomlálni belőle a duplákat meg azokat, amiket én úgysem használok. Ehhez viszont tudni kellene, hogy mi-micsoda és mit csinál.
Más: Ezt a kulcstartó dolgot én nemértem. Valahogy másképpen műxik mint eddig. De már nem merem kiszedni, mert a 32bitesnél is úgy elszartam vele a rendszeremet, hogy csak na. Ha valaki tudja hogyan kell semlegesíteni, ne kíméljen!
[ Szerkesztve ]
-
aag
őstag
De ha tudsz várni még egy kicsit, akkor (...)
Már hogy a csodába ne tudnék várni? Ingyen dolgozol itt nekünk, én meg még türelmetlenkednék is?
Más: sehogyan sem tudom beállítani a Firefoxot, hogy ott maradjon ahová teszem. Van erre valami trükk?
Más: Nem győzök betelni a gyorsasággal. Egyszerűen lenyűgöző! És szép a betűk alakja, kontúrja is. Nagyon jól olvasható. Meg (...), naszóval ezt hiányoltam annó, hogy valaki csinálja meár meg a kedvemre az ubit. Ne pont olyan beállításokkal álljon fel az install után, hogy háromszáz beállítást kelljen módosítani és napokig vacakoljon vele az ember. No-kéremszépen, ezk a mintes fiúk majdnem mindent megcsináltak. Például nem nekem kell szarakodni a JAVA JRE cuccosokkal sem, meg a tárolóban van minden ami kellhet. Szóval tetszik na. Ha ez 100 egység felhasználóbarátságban, akkor az Unity-s ubi van vagy 5. Miközben ugye rá épül. Ki érti ezt?
[ Szerkesztve ]
-
-
kertsa
senior tag
Kénytelen vagyok, mert telepítve van a win7 egy 96gb-os ssd-re. Az adatok külső vinyón vannak. Az ssd nem akarom, a külső vinyót már nem tudom tovább darabolni Úgy gondoltam ismerkedés szintjén jó lesz a wubi, de a 10.04 sokkal gyorsabb volt, mint a 12.04. Viszont a 12.04 kezelőfelülete jobban tetszik
[ Szerkesztve ]
-
aag
őstag
Azt szeretném kérdezni tőled, hogy milyen beállításokkal lehetne elérni a Systemback programodnál, hogy a live-lemezképbe belevegye a Virtualboxot az alatta levő virtuális rendszerekkel együtt. 9.6-os lemezre szeretném felírni. Feltéve, hogy ráfér, jó lenne ha valóban benne is lenne. Persze nem akarom én használni live-módban, de mentés és visszaállítás miatt szükségesnek látom. Meg lehet oldani?
-
Ha már ment az ember, akkor ráér. Illetve félig-meddig poén volt
(Ghostnál ugye egyszerűbb a dolog, mert az nem készít bootolható cuccot. De különben lehetne ilyen opció, hogy csak mentést készítsen, és akkor nem lesz bootolható - elég kevés backup cucc ment rendesen ext4-et.)Mutogatni való hater díszpinty
-
aag
őstag
Na-de figyu, nekem kb 1,3GB-os az ISO fálj jlenleg. A virtualizációm pedig szintén nem nagyobb 1 GB-nál. Ez ugye még tömörítésre is kerül. Akkor mondjuk lenne 2GB összesen. Vagyis fele annak a 4GB-nak ami szerinted a korlát. De hát akkor miről beszélünk? Én ezt sehogyan sem értem. Mi lenne, ha megpróbálnám? Csak írd meg mit tegyek, és majd kiderül, hogy működik-e. Legfeljebb elszarok vele négány korongot. Belefér.
-
-
aag
őstag
Talán azért van mindez mert tudok gondolkodni is.
Jó-jó, ezt elfogadom. Valahol meg kell húzni a határt. De..., mert azért van de. Szóval hol van tájékoztatva a kedves felhasználó minderről? És hol van tájékoztatva arról, hogy ilyen korlátok mellett mi nem került bele a mentésbe? Mert egy dolog a mentés és más dolog a LIVE-ISO.
Ne érts félre! Így is nagyon ügyes vagy, hogy megcsináltad azt a remek programot, de én nem érzem késznek. Nekem a Virtalbox tartalma, másnak meg más fog hiányozni. És vagy észreveszi, vagy nem. Mert mégegyszer mondom, tájékoztatást nem kap róla, hogy mi maradt ki.
-
RBJ
addikt
hu. köszönöm. végre linux alól irok. mondjuk a grub választó menü gyorsan elment. nem is tudok választani majd win és linux között? nincs szükségem rá csak most helyre kellett állítani a telom mert egy custom rom al elfeküdt szegény.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
aag
őstag
Ha a Systemback lehetőségei nem felelnek meg számodra, akkor használj helyette mást.
Egyenlőre megfelel, de valóban nem tudtam arról, hogy 8 MB-os korlát is van. Egy Skype-könyvtár tartalma pikk-pakk meghaladhatja ezt. Akkor mi veszik el? És még ki tudja, hogy mi az ami nem kerül bele a mentésembe, mert nem kapok róla tájékoztatást a Systembacktól. Még jó-hogy ez most kiderült... Szóval megfelel, és köszönöm, és használom, de ...
-
-
törölt tag
Meg fogom nézni a forrást a héten.
Egyébként Acronis,Norton Ghost satöbbi is alapból felkinál fullbackupot.
tehát az elhasználóra bizza annak eldöntését milyen adatot sszeretne menteni vagy sem.Mellesleg osx-en valag olyan app van szintén ami rsync extrákkal cimü faék egyszerü motyó.linuxon a grub átpakolása ami kicsit bonyolitja a dolgot de ez sem jelentős.
A másik,hogy jó lenne gui nélküli cli-s verzió is mert szervert klonozni például meghibásodó merevlemez esetén szintén életmentő lehet.nade ne szaladjunk elöre...
-
-
aag
őstag
Annak mi értelme lenne? A filmjeidet, zenéidet és ilyesmit ha duplikálni akarsz, akkor használj egy fájlkezelőt.
Néha nagyon értetlen tudsz lenni. Ki mondta, hogy a másfél GB-nyi filmanyagomat szeretném belerakni a mentő-dvd-be.
Nekem több olyan dolog is van, ami kimarad a telepítésből. Például egy XAMPP a honlapjaim másolatával. Vagy a Virtualboxos rendszereim. Vagy például a Twinkle telefonszoftverem a telefonkönyvvel és üzenetlistával. (És még sorolhatnám) Végül-is beleraktam őket kézzel, és már kiírtam korongra. Most benne vannak. De amikor a te programoddal csináltam a "mentést" nem tudtam, hogy ezek a számomra nélkülözhetetlen dolgok egyszerűen, minden tájékoztatás enélkül kimaradtak. Ezen azért jó lenne elgondolkodnod. Nem a hibajavításokra gondolok, amikor azt mondom, hogy a programod még nincsen készen. Végülis a fejlesztés egy hosszú és véget-nemérő folyamat. Én csak azt nem értem, miért ellenkezel, miért haragszol minden kifogásra és az azt leíró személyekre. Nem öncélú a visszajelzés. Ha jól emlékszem én vagy 4 kardinális megvalósítandót mondtam neked az idők során. Először mindre azt mondtad, hogy nem célja a programnak, meg azt, hogy majd megcsinálja magának a kedves lúzer. Aztán az idő egy pontján látom ám, hogy mégiscsak megcsináltad. Mindig gratuláltam is hozzá neked. Most is van három ilyen tennivalód. A Grubbal kapcsolattatos beállítás, hogy melyik partícióra, illetve a gyökérbe rakja-e. Az, hogy egy idegen helyről vett mentést, hová, melyik partícióra rakja vissza a progi. És ez, amiről most beszélünk, hogy mi maradjon ki és mi legyen benne. Ennek a választhatósága a felhasználó által.
Ne érts félre, a programod már eddig is nagyon jó használati eszköz volt. Lehet, hogy már suséznék, vagy fedóráznék, de nekem kell a te programod, ezért maradtam az ubinál. Tehát ismét csak köszönöm, hogy megírtad nekünk! De szeretném ha továbbfejlesztenéd és immáron egy valódi "mentő-programmá" válhatna. Szeretném, de nem követelem. Ahhoz ugyanis nincsen jogom. Viszont ma veszek lottót. Mit lehet azt tudni, lehet-hogy még egyszer nálam fogsz dolgozni...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest