-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Fritz Teufel #14772 üzenetére
Bocs, de ezt nem hagyhatom ki:
(#14772) Decepticon
"Egyedül is meg tudnám természetesen keresni, de vagy 30 letöltésvezérlőt kellene végigpróbálgatni "(#14773) Decepticon
"Egyszerűen vannak olyan emberek, akiknek kényelmesebb, ha valaki más oldja meg helyettük a problémákat."Természetesen a választ nem tudom a kérdésedre!
(#14774) Aethelstone
Egyszóval a diploma ZEWA márkázása folyik itten![ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Fritz Teufel #14818 üzenetére
Fogadok, hogy a 30.- ra lett meg!
-
nagyúr
win32diskimager
Itt kaptam én is a javaslatot és tényleg minden disztró telepítése működött az ezzel írt USB- ről.(#15084) Syl
Itt olvastam így, akkor itt is rosszul tudják.
Jelen esetben mindkét osztoszám megfelelő volt.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
5. a 2. elé? Annak mi értelme lenne?
Úgy meg tudod oldani, hogy1. összezsugorít akkorára, hogy mögötte legyen hely a 2.- nek.
Az 1. mögött keletkezett üres helyre új partíciót hozol létre és átmásolod a 2.- est és annak a helyére az 5.- öst.
Ezt követően a 2. hátramásol és 1. visszabővít, úgy, hogy törlöd a mögötte létrehozott partíciót előbb.Egyszerű lesz, de sokáig tarthat a rajta lévő állományok miatt. Ha szerted a tetrist, akkor még élvezni is fogod.
Most látom, hogy a szakember megelőzött!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Aethelstone #15191 üzenetére
Valami más oka lehet, mert néhányszor nálam is előjött már ez a jelenség, pedig nem változtatom a fájlrendszert rajta.
-
nagyúr
Az OFF topicban is türhőség volt ezt kérdésként felvetni, a kieg. hsz- ekkel megspékelve főleg, így e téma továbbvitele sem minősíthető másnak, ha tovább folytatod. Mivel a mi csörténkre volt a jelzett reakció, így elnézőbb vagyok veled érintettként. Tőled elsőre poennak veszem.
(#15356) lionhearted
Ezt jó, hogy írod, mert én sem tudtam jól használni eddig.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
:-) Tudom, említettem is, de a tegnapi miatt voltam kissé morcos, mert ott nem tetszett, hogy OFF topicban galádkodnak ilyesmivel, ráadásul még az is, hogy csak a hsz- eket gyüjtöm. MINT ha tudtam volna, hogy lehet külön profilképet feltenni így!
Vagy az is lehet, hogy valami miatt nem voltam humoromnál. Most már félig annál vagyok kedves eOS agent kollegina! (szigorúan kisbetűs eOS)visszakapcsoltam a billentyűmön is a sophistic filter gombot
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz teleahocipöm #15393 üzenetére
Így telepítsd újra legközelebb a GRUB- ot, ha gáz lesz vele.
-
nagyúr
válasz teleahocipöm #15395 üzenetére
Az biztos, hogy a GRUB- nak nem okoz gondot a második meghajtón lévő oprendszer. Nálam is úgy van a Manjaro. Remélem sikerül működésre bírnod.
Különösebben ne aggasszon a dolog, első időkben sokan ki tudnak nyírni még egy Linux disztrót is!
Ha nem megy a dolog, ne erőltesd, gyorsabb újra telepíteni, mint órákat szenvedni vele.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz teleahocipöm #15397 üzenetére
Hosszú fekete sorok error- ral. Nem jól hangzik. Manjaro 0.8.9 XFCE biztosan tetszeni fog, gyors és jól is néz ki.
-
nagyúr
válasz vicces #15448 üzenetére
Ez szemantikailag nem helyes, mert a sorakoznak az egy be nem fejezett mozgást jelent több katona esetén azzal a céllal, hogy egy előre meghatározott katonai alakzatot vegyenek fel. A disztrók csak nem mozognak a HDD- n ilyen szándékkal!
-
nagyúr
válasz vicces #15454 üzenetére
Értettem ám!
Annyira sokáig nem tart egy rolling disztrót letölteni, a többit meg nincs értelme, ha olyan sűrűn adnak ki új változatot. Sok esetben meg a frissítés tovább is tart, mint a disztró letöltése!
Persze mindenkinek az adott lehetőségein belül más tűnik ésszerűnek. Jó pár disztó nekem is van, de nem katonai alakzatban.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Jól elpunnyadnának, ha SSD- n lennének!
Most már értem, miért nem lelek egy- két disztrót, eccerűen lerepültek a Black tányérjáról! A ház oldala meg nincs feltéve.(#15459) Foose
Szerintem a unity nevű valami fárasztja le, jobban járnál az említett változattal! Tudsz más ubi alapúra frissíteni, ha külön /home- od van. Meg szerencséd.
XFCE lenne jó arra a gépre. Manjaroval.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Fritz Teufel #15532 üzenetére
Az örök axióma. Mindíg akkor b*unk el valamit, amikor olyat csinálunk, amire egyébként nem is volt semmi szükségünk!
Sorry, de álljon itt ez tanulságul.
Az ilyen multi tudású dolgok nekem mindíg gyanúsak kissé!Syl majd jön segíteni, neki nagy barátja ez a yumi! Talán ez esetleg? Hasonló.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ha a Pontműveleteknél az új készítése- re kattintottál és elég sokáig szuttyogott vele, akkor az kell majd a visszaállításhoz, amit a jobb felső részen Funkciómenü panel alatt Rendszer-visszaállítás- ra kattintva fogsz tudni végrehajtani.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Bármit telepíthetsz, ha egy üres partíciód van, ha van külön /home partíció, akkor azt használhatják közösen és akkor a beállítások is öröklődnek normál esetben. Én egyszer így nagyon megkavartam a rendszereket egyébként.
Javaslom, telepítés előtt gParted- el készíts egy új partíciót, amire kerül az új disztró.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
A visszaállítási pontot nem a home- ba raktam volna, de csak nem okoz zavart, ha kell majd, tudd, hová tetted!
Csinálhatod azt, hogy a 100 Gb- ból levágsz 15- ot és az új disztrónak is ugyanazt a /home- ot jelölöd ki, vagy ha nem akarod megkutyulni, akkor 25- 30 Gb- ot külön partícionálsz az új disztrónak és arra telepíted. A GRUB- bal vigyázni kell, hogy arra a meghajtóra kerüljön, amire a disztró! A másik disztróddal ez nem fog törődni.
Az x- es mappákat csak root joggal tudod megnézni a fájlkezelőben, de nem kell az neked!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Atlantisz48 #15592 üzenetére
Általában bekapcsoló gomb 4 mp nyomása.
-
nagyúr
válasz Atlantisz48 #15594 üzenetére
Sajna nem, mert se az unityt se az ubuntut nem ismerem, csak a közös alapok miatt olvasgatom a topicot.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Azért nem vagy elégedett, mert kapkodsz, ideges vagy. Így teljesen összekutyultál mindent, amit össze lehet.
Ez, amit végül csináltál ez alapján néhány gombnyomással a jelenlegi rendszeredről is működött vona és még a GRUB- ot se kutyulja meg: How can I upgrade to the latest version of Xubuntu?
Furcsának tartom, hogy az Ubuntusok ezt nem javasolták neked itt az Ubis topicban. Én most pillantottam rá a Xubuntu honlapjára, a MINT- ben nincs ilyen frissítési lehetőség, ezért szurtam ki.
Nem ártott volna átolvasgatni neked sem a Xubi dokumentációját, ilyen esetekben kötelező! Lehet, hogy így pár nappal később jelenik meg a frissítési opció, mint ha letöltenéd a legújabbat, de ez sem váletlenül van így.Döntsd el, mit szeretnél pontosan elérni célként, olvasgasd a dokumentációkat és ha valamit nem értesz pontosan, arra kérdezz rá itt. Most egyből az elején jól összekutyultunk többféle ötlettel, mert nem volt kedved jobban utánaolvasni és igazából szükséged se volt a váltásra, csak kíváncsi voltál.
Egyszerű egyébként a feladat:
Most live cd-ről indítva le kell pucolnod a disztrót tartalmazó partíciót és feltelepíted a 12.04-et, csatolod hozzá a /home- ot és olyan lesz, mint volt. Ha mégsem, akkor ott a Systemback, visszaállítod azzal a rendszert.
Ha minden OK, akkor, ha szükséges, a fenti leírás alapján frissíted 14.04- re!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
"Na de ahogy nézem a linket,az alapján nem xubuntu ment volna fel,nem?"
upgrade to the latest version of Xubuntu? A link nevében is benne van, de http://docs.xubuntu.org/1404/migrating-upgrading.html#upgrading itt is látszik, hogy az XUBUNTU !
Javallottam már sok mindenkinek, neked is, aki gyengébb gépre problémamentes és jól kinéző gyors rendszert akar:
Manjaro XFCE Arch alapú, így igen stabil és gyors. Elfelejtheted ezt a mondatodat is: Nincs nekem semmi bajom a xubuntuval,csak az hogy semmi nem működik
Nekem MINT 16 mellett ez is fenn van és soha semmi gondom nem volt vele.
Szerintem ezt próbáld ki! Pucold le az ubikat, de a systemback fájlt azért őrizd meg!
"A home-ott a telepítő választotta le,amikor frissítettem xubuntura. Akkor most 12.04 telepítéskor hogy tudom csatolni a home-ot?"
Így sehogy, azt hittem külön /home partíciót hoztál létre.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #15678 üzenetére
Kár volt priviben csinálni, szerintem igen érdekes az eset, én például követtem volna a végkifejletig.
Már azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy valami hw gond is lehet nála.(#15679) God Vazzeg
Az én zsinórom biztosan hosszabb, mert ide tegnap érkezett meg![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #15681 üzenetére
Hááát... nem semmi kitartás részedről! Egy plusz csillagot érdemelsz a válladra.
Annyian adtatok már használható megoldást, hogy ezek között szinte lehetetlen volt úgy ellavírozni, hogy semmi se sikerüljön! Próbáltam reggel is ösztökélni Foose- t, hogy kicsit fókuszálnia kéne neki is, mert így hiába a segítség.De ha már Ubis topicon vagyok: ismeritek a Royal OS- t? Az Ubuntuból kiherélték a Unity- t és Cinnamon, Gnome2, XFCE, KDE felületekkel csinálták meg LTS- re. Talán finnek a készítők, a distrowatchon nem találtam, pedig nagyon jónak néz ki!
-
nagyúr
Az én negyedévnyi Linuxos tapasztalatommal!
Jó pár disztrót ki kell még próbálnom, nem valószinű, hogy tudnék jobbat csinálni.Ám az 5let tetszik, köszi!
ubyegOnS lesz, mert a 2- es az csak kényszerűségből van odabiggyesztve most!(#15692) csiben1
sudo apt-get remove csomagnév
vagy a Synapticban[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #15693 üzenetére
Ez igaz, csak egy vonalat érdemes követni, itt meg mindenki a saját útvonalát nyomta, de ez minden segítségkérőre igaz. Én abszolút kezdőként is rengeteget olvastam utána a dolgoknak a fórum mellett is. Nem a disztró saját dokumentjeire gondolok, mert azt ugye kötelező elolvasni. Így azért már sikerülhet kihámozni az itteniekből is a megfelelőt.
Royal OS, vannak ilyenek persze, de ez teljesen független csapat és a Gnome2- t elírtam Gnome Classic van a ROS- nak. ez a kununutu külön tetszik
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz FіkuszKukіsz #15696 üzenetére
Az Ubuntu szép? Megítélés kérdése, hogy melyik disztró szép, főleg, hogy mindenki olyanná teszi, amilyenné akarja és tudja.
De, mint múltkor megállípítottad, Te jobban értesz a dolgokhoz, mint én. Legyen ronda!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz FіkuszKukіsz #15698 üzenetére
Tévedsz, csak megjegyeztem, hogy tudom hol a helyem a múltkori eligazításod után. Nincs ebben személyes, tudásszint különbségek vannak kizárólag, ezt el kell fogadni. Én elfogadom.
Amúgy miként lehet érvelni a szépség mellett vagy ellene? Így: egyszóval, ronda!
Bocs, de muszáj gratulálnom!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz FіkuszKukіsz #15815 üzenetére
DDE vagy Deepin asztali környezet, amelynek alapja a HTML 5 technológia
No, ez már jól hangzik, főleg, hogy saját DE- t használ, ez tetszik a Cinnamonban is! Ezt a disztrót eddig nem is nagyon néztem meg, de ígéretes!Bár megszoktad tőlem, most nem kekeckedésből kérdezem, meg tudtad valahogyan oldani, hogy a wiki kategóriáira kattintva ne kínai nyelven jelenjen meg? Ha jobb oldalt kattintok az english- re, akkor meg visszaugrik a kezdőlapra! Főleg a Software rész érdekelne, de nem megy a kínai.
-
nagyúr
Grub visszaálítása, a 2. módszer nálam szokott működni.
Új Ubuntusoknak:
Things/Tweaks to do after fresh install of Ubuntu 14.04 Trusty Tahr[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
sudo fdisk -l - a kötőjel előtt nem ütöttél space- t, próbáld meg úgy.
sudo fdisk-l ez rossz
sudo fdisk -l ez a jóEzekre a terminalos parancsoknál nagyon oda kell figyelni!
Az általad említett disztrók helyett abszolút kezdőknek érdemes kipróbálni a Linux MINT- et, totál kezdőként én is azzal tudtam elkezdeni linuxozni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest