Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MODERÁTOR
Root felhasználó van alapból Ubuntun is, csak nincs megadva neki jelszó (hash helyett felkiáltó jel). A sudonak pedig éppen az a lényege, hogy más felhasználó nevében tudjon cselekedni az adott felhasználó. Szóval mikor simán sudozik az ember, akkor gyakorlatilag a root nevében csinál mindent.
-
törölt tag
ez így nem teljesen igaz, ugyanis windows csak a saját maga által elfoglalt eszközre képes bootloadert telepíteni, viszont ubuntun telepítéskor kiválasztható, hogy hova rakja a loadert, ami lehet a win partíciója is, illetve lehet másikra is. ettől függetlenül az ubuntu által telepített bootloader az meg fogja találni a win8-at is, ha már fel van telepítve, és be van dugva az ssd is, amin van. szerintem nem érdemes felülíratni a win bootloadert az ubuntussal, biztos ami biztos, így én a helyében a win bootloaderét az ssd-re, az ubuntuét pedig a hdd-re tenném. viszont egyébként érdemes a linuxot is az ssd-re tenni, ha van elég hely rajta, mert jóval gyorsabb lesz azért (és ezzel együtt is mehet a loadere a hdd-re), csak majd be kell állítani a bios-ban, hogy arról az eszközről akarjon bootolni, amin a linux bootloadere van, mert különben nem lesz választható az ubuntu.
-
törölt tag
hát, most lehet, hogy rosszul tudom, de a bootloadert akár egy pendrive-ra is telepítheted, és akkor csak a behelyezésekor tudod elindítani a rendszert.
minden esetre a linux telepítőkben meg lehet adni kézzel, hogy hova telepítse, és az lehet az MBR (pl. sda) vagy akár egy partíció is (pl. sda1). -
gyulank
addikt
Jó, így előjön, csak az a helyzet, hogy jelenleg van egy csík lent, és van egy csík fent, és mindkettőn mások vannak. Gondolom, ha törlöm a felsőt, amin az alkalmazások jönnek elő, akkor nem kerül az alsóra. Hogy lehetne mindent egyre rakni?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
szoke12
őstag
Androidos telómon van net, azt csatlakoztatom, és úgy megy. De ez csak futó rendszer alatt működik. 150 MB "gyors" adatforgalom van benne, utána lassú. De van, hogy sikerül wifit is befogni. Na olyankor van, hogy fél megás sebességre is képes. Van a telepítőnek live módja?
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
Mindegyiknek megvan a maga funkciója és előnye meg hátránya. A desktop telepítő az alap, az átlag felhasználó azt használja. Az alternatív telepítővel (hagyományos szöveges módú Debian telepítő) lehet LVM-et, RAID-et konfigurálni, ilyenek. Ezeket a plusz funkciókat a 12.10-es kiadástól kezdve beépítik a desktop telepítőbe és megszűnik az alternatív, így máris egyel kevesebb. A MinimalCD-vel egy olyan minimális alaprendszert lehet telepíteni, ami tökéletes kiindulópont minden egyedi desktop összehozásához. Ez olyan funkció amit nehéz lenne helyettesíteni vagy beépíteni egy rendszerképpel dolgozó telepítőbe.
A különböző változatok nem tartoznak szorosan ide, mert a Kubuntu, Xubuntu és Lubutu (stb.) telepítőkkel nem Ubuntut telepítesz, hanem egy egészen más asztali környezetet. Gyakorlatilag egy merőben más rendszert kapsz, ennél nagyobb indok nem is lehetne a létezésükre. A szerver változattal neked pedig nem sok teendőd van, de ha ez megnyugtat, akkor még Windowsnál is egy egészen külön kategóriát képvisel.Mivel te nem egy átlagos Ubuntu telepítést szeretnél, neked a MinimalCD a jó megoldás. Ha nem lenne, akkor nem lenne megoldás a problémádra. Mégis te azon problémázol, hogy megtudod valamivel oldani a problémádat. Ez azért kicsit ellentmondásos, nem gondolod?
-
fecus
őstag
Köszönöm mindenkinek. Akkor az rtorrent megy fel és a web-es elérés mert azt minden platformon tudom kezelni.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
szoke12
őstag
Kössssz!!!!
Ezt nem is tudtam! Gyors megcsináltam, és kaptam egy 263 soros file-t.
Ez wget-tel dolgozik?
Azt hittem, valami bonyolultabb izé lesz, de ez egész felhasználóvarátfradi81: ugyan... egy 12 éves kari. vmi 400-as geforce.
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
Ahan, szép szám. Ismerem a shell programozást, meg használtam már progiban is wget-et.
Ez a linux nem is olyan bonyolult mint gondoltamhcl: inkább úgy fogalmaznék, csoda, hogy még működik
csak az az érdekes, hogy miután kilövöm az xorgot, ismét jó lesz."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
sasa311
veterán
Hát látszik kezdő vagyok, hamar elakadtam
itt mit kéne tennem:
A szándékom, hogy az SDA1 nevű partícióra szeretném telepíteni. A filerendszert átállítottam ext4-re, ezt az üzit kapom.
Tudom, béna vagyok de igyekszem
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
Pano
addikt
Köszi, de sajna ilyen szinten még nem állok
Beteszem ide az fstabom tartalmát, ha valaki tudna segíteni azzal, hogy kiegészíti, azt nagyon megköszönöm!
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=f74664fc-a832-4518-baca-84e03e46a85a / ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=A9EC-2785 /boot/efi vfat defaults 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=eec046a5-540e-4fa2-802e-16fc37a4b1b8 none swap sw 0 0Körülbelül 36-ot?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest