Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Epson nyomtatók
- 3D nyomtatás
- Akciókamerák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Steam Deck
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
batai15
félisten
válasz
ubyegon2 #30095 üzenetére
Most valahogy kezesebb mint tegnap az ubuntu, meg úgy kezdem meg fele szokni nagyjából.
Egyedül a terminal végett a ctrl c + v hiányát nem bírom meg fele szokni, meg hogy az asztal lényegébe tök értelmetlen
Hülye kérdés, de hogy tudok appot az asztalra kitenni, az indító helyett? -
válasz
batai15 #30092 üzenetére
Jól hitted, de én a böngészőre gondoltam, benne van a tárolókban, nem kell vele kínlódni. , mint a google chrome-mal.
Nem használom egyiket sem, talán a chromiumban nincs saját flash, de ezt pár kattintással meg lehet oldani, meg nem mondom, mi a mostani flashplayer neve a disztrókban.Van a Chromium OS is, de azt minek ajánlanám, amikor a Linux Mintet ajánlottam az Ubuntu helyett.
-
Richter36
őstag
Sziasztok!
Létezik linuxra (ubuntu 16.04) "loudness normalization" hangerő normalizálás? Online filmeket szoktam nézni és a beszédhang halk, viszont a zajok (pl, lövés) nagyon hangosak. Windows-on volt ilyen a hang beállításokban, de ez miatt nem szívesen használnék windows-t. -
-
válasz
lev258 #30089 üzenetére
OK, csak megemlítettem, ha már az Ubuntu galádkodik nála, miért ne próbálná ki a Mint-et, ami, ha a frissítési metodikáját leszámítjuk, elég sok embernek jó választás szokott lenni.
(#30088) batai15
Chromiumot próbáltad már? Nem biztos, hogy látni fogod a különbséget.
Kevesen találják el elsőre a nekik megfelelő disztrót, nekem se a Mint volt az első és be kell valljam, hogy az én általam használt/kipróbált eszközökön magasan a legproblémamentesebb disztrónak bizonyult.
Akinek eddig a gépére felraktam, mindenki elégedett vele. -
válasz
batai15 #30086 üzenetére
Nincs kizárva, hogy neked is a Linux Mint fog bejönni Cinnamonnal.
Épp olvastam a DC-vel való szenvedést....Mint-en synaptic-ból felraktam anno és ott az ikonja is a Kellékek között meg a panelen is.
Egyébként ne Chrome-ot használj, van Chromium is, ha mindenképpen ahhoz ragaszkodsz, de a Vivaldi-t most nagyon sokan dícsérik, egyébként tényleg szuper lett.
-
batai15
félisten
Sikerult, kozbe,de valahogy nen az igazi az ubu.. Neha ugy viselkedik hogy neha mintha felig kifagyna..
Pl file kezelore kattintok ,es csak gondolkzik de semmi se tortenik . -
lev258
veterán
válasz
batai15 #30082 üzenetére
A Double Commander kicsit trükkös. Nemcsak a fő csomagot kell felrakni, hanem a grafikus felületének csomagját is, amiből kétféle is van. GTK és QT. doublecmd-gtk csomagot még tedd fel. Másrészt lehet, hogy nem hoz létre indítóikont magának. Terminálból tudod indítani ekkor is, illetve csinálhatsz neki indítóikont az egyszerűség kedvéért.
Múltkor egy barátomnál ezt eljátszottuk, de azóta semmi gond vele, használja állandóan. Csak túl kell jutni a kezdeten. -
batai15
félisten
Érdekes ez az app település .
Az alkalmazás boltba semmit se talalok,
Viszont ha a neten ra keresek a double commanderre is ,az ott leirtak szerint a terminal parancsok lefutnak,es megsincs fent a gepen a progi. -
Hello,
Hülye kérdés.
LXDE-re van-e paneles USB notifier? Olyan, mint a KDE-ben pl.
Illetve, hogyan lehet átírni a LXDE menü alján a "Kijelentkezés" -t? Pár módszert próbáltam, de eskü, ha átírom a lx menü konfigját, semmi. Ha odateszem a bejegyzést kétszer, az egyiknek más a name= sora, nem zavarja, marad a felirat. -
válasz
batai15 #30076 üzenetére
A DC double commander nagyon hasonlít a TC-re, próbáld ki.
A telefonnal történő vezérlést talán a KDE connect tudja, nem használtam még, de mintha minap olvastam volna egy hsz-ban.
Mindkettő benne van a tárolókban elméletileg, doublecmd-gtk vagy doublecmd-qt ill kdeconnect néven keresd őket.
-
-
batai15
félisten
Sikerült,egy teljesen egyszerű parancsal : sudo ntfs fix.. En meg már olyan parancs sorokat akartam futtatni hogy majdnem elment a kedvem tőle..
Jut eszembe programok : tudnátok ajanlani egy total commander szerűséget, ill olyan film lejátszót ami letölti a feliratot? Valamint egy olyan appot amivel a telefonnal tudom irányítani a gepet . -
batai15
félisten
Sikerult a telepites,viszont a nagy particiot amin a filmek vannak hogy tudom el erni? Jelenleg uj kotet nevan van,gondolom csatolni kellene valahogy nem ?
-
bobalazs
nagyúr
válasz
batai15 #30067 üzenetére
Én úgy csinálnám, hogy windowsba csökkenteném-zsugoritanám a windowsos particiót pl. 20 gb-al, arra meg már bőven rá tudom telepiteni linuxot az egyéni particióbeállitással a telepités során.
A szabad helyre - (formázatlan) kell csinálni egy fő particiót amnek a jele /
egy swapet - azt hiszem nem kötelező,
illetve egy boot particiót is szoktam csinálni - 300 mbyteosat, ide a boot loader kerül.
Így a régi windowzos dolgok abszolut nincs piszkálva. -
megema
őstag
Sziasztok!
Mi van a szerverekkel mostanában? Bődületesen lassú a csomaglisták és frissítések letöltése is. Ubuntu 16.04.2, semmi mókolás. Pár hete raktam fel egy Debian virtuális gépet, akkor is feltűnt, konkrétan használhatatlan.
hu.archive.ubuntu.com-ról próbáltam most fájlt letölteni más gépen, böngészőből, ugyanolyan lassú. A net viszont hibátlan.
Ezen felül már megint idegbajt kapok. Frissítek, erre megáll, a gép lehal a hálózatról és csontrafagy. Billentyűzetet hiába dugok rá, semmit sem reagál. Mindjárt kikapcsolom, gondolom hegeszthetem a GRUB-ot megint, hogy egyáltalán bebootoljon.
Ilyenkor mi van? Háttérben kéne futtatni a frissítést SSH-n, mert a hálózatról leszakadás miatt megszakadt SSH kapcsolat miatt fagy le? Korábbi konfignál, 14.04 ilyen nem volt frissítéseknél. Nem is értem, hogy csinálhat ilyet. Ennél nem ez az első alkalom, de tuti, hogy az utolsó.
-
válasz
lev258 #30070 üzenetére
Ahogy olvasom, felhívja a veszélyre a figyelmet az írás is! Csak azok a képek játszanak, amiről éppen írsz is.
(bar, ha azt is megcsinálná, onnantól már egyszerű lenne az egész)
Abban azért biztos vagyok, hogy kezdő kollégánk a fontos képeiről csinált biztonsági másolatokat, minimum másik meghajtó + felhő. A mozifilmek, sorozatok nem igazán lényegesek, minap nekem is elszállt 200 giga ilyesmim. Elfelejtettem, hogy épp áthelyezem őket és valami miatt nyomtam egy Alt+ F2-t.
-
lev258
veterán
válasz
batai15 #30067 üzenetére
Tehát kiválasztod a kézi beállítást, majd javasolnám törölni a Win-es partíciót. Mivel itt nem C:, meg D: van, így neked kell tudnod, melyik melyik, pl. méret alapján. Létrehozol két ext4 fájlrendszerű partíciót. Az egyik, kb. 10-15 GB lesz a kisebb, ehhez pedig még megadod a / csatolási pontot, ez egy létező opció. A másik ext4-es partíció, ami a maradék, pedig a /home csatolási pontot kapja. A lényeg, hogy ne nyúlj az adatos partícióhoz és véletlenül se jelöld formázásra, utóbbira szokott lenni egy kis négyzet is.
Ha szeretnél hibernálni és/vagy úgy gondolod, kifutnál a RAM-ból, akkor lehet swap-ot is készíteni, ez a lapozófájl megfelelője. De igazából ezt utólag is lehet, simán fájlként is létrehozni. A rendszerbetöltő helye pedig a lemez legyen, nem pedig partíció. -
lev258
veterán
válasz
batai15 #30063 üzenetére
Használd a kézi/manuális partíciókezelést (talán az utolsó lehetőség). Akkor mindent te állítasz. Ezek szerint megszabadulsz a Windows-tól azonnal? Mert ha ez tartósnak bizonyul, akkor idővel érdemes a másik partíciót is cserélni NTFS-ről, ugyanis egyrészt kissé lassabb a kezelése, másrészt a javítása, töredezettségmentesítése nem éppen Linuxnak való feladat.
Nyugodtan kérdezz még, mert gondolom az ajánlott partíciófelosztás sem tiszta. -
batai15
félisten
Sziasztok !rogton a telepitesnel elakadtam. Nekem 2 particom van,de a kisebbre akarok telepiteni amin a win 10 volt,ehez melyik opcio kell ?mert a merevlemez torlese ubuntu telepites opcio utan nem egy ertelmu hogy melyiket is akarja nekem torolni
-
-
-
válasz
lev258 #30052 üzenetére
Nem volt, csak a szoftverek telepítésénél szoktam update-t kérni. Vagy ez volna az? Long Term Support? Ha jól értem... Még ha azt is használnék, nem hiszem, hogy megoldaná a problémát, hiszen ez a rendszer eddig működött, frissítés nem volt, mégis rossz lett.
vipisti; Ha ez terminal parancs akar lenni, nincs telepítve a super. Ha pedig SuperUser módbani terminal, akkor ott nem ad ki erre semmit.
-
válasz
lev258 #30050 üzenetére
Ubuntu 16.10 64Bit
Intel Core2Duo 64Bit
4GB DDR3
Intel Mobile Series 4 Express Chipset FamilyMégvalami?
A képernyővédőnél kivettem a pipát a jelszókéréstől, de ez számomra nem megoldás. Azért van 1 percre állítva jelszókéréssel, hogy ha elmegyek a gép elől, zsanérkímélően ne kelljen lehajtani a gépet, de a macska ne tudjon beleszólni. Amit gyakorta megtesz
-
-
A Kezdő topikban láttam, hogy nekiugrottál néhány DE-nek (asztali kezelőfelület). A mostani kérdésedre úgy kapnál könnyebben választ, ha valahol megjelenítenéd, éppen mit használsz, akár a profilodban, akár az aktuális hozzászólásodban. Amíg disztróhopperkedsz, addig az utóbbi a jobb.
Egy
ixni -S
kimenet is bőven elég, így:~ $ inxi -S
System: Host: toshiba-Satellite-L305 Kernel: 4.11.0-041100rc3-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 Distro: Linux Mint 18.1 SerenaHa olyan problémád van, amihez több info kell, akkor az
inxi -F
kimenetet tedd be a hsz-be pastebin linkkel. -
jj67
csendes tag
Hello! Hogyan lehet az egér érzékenységét beállítani? Az alap menüben csak a touchpadot lehet, az egér viszont így túl érzékeny.
-
Sziasztok!
Kezdek kicsit idegbajt kapni a rendszertől, szinte naponta hoz össze újabb hibákat. Ezeket többnyire tudom orvosolni, de a legújabb dilije;
Ha otthagyom a gépet (és nem teszem felfüggesztés módba), lezárja maját, amit egy ujjlenyomat adásával vagy jelszó bepötyögéssel fel lehet oldani.
Lehetett, eddig.
Mostmár csak pörög a nyíl egészen addig, amíg nem nyomok manuális resetet. Eleddig egyetlen kivétel van; Ha fut a torrente. Ezt mi okozhatja? -
leslieke
Jómunkásember
válasz
dellfanboy #30043 üzenetére
K3b
-
dellfanboy
őstag
próbálok brasero-val dvd-re kiirni egy képfile-t de hiába újraírható a dvd, linux alatt nem tudom törölni a dvd tartalmát mert írásvédett.. mi lehet a probléma? a dvd-t win alatt simán tudom újra írni.
esetleg egyéb ötlet hogy írjak ki egy kép file-t az újraírható dvd-re?
köszi -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Hátha ismeritek a következő notebookokat. Az érdekelne, hogy mennyit javult a Linuxos támogatásuk, ha esetleg rendelkeztek róla némi információval?:
Fujitsu LifeBook A556, E756, A557
-
-
vipisti
tag
Mindenképp legyen feltelepítve a tlp és a thermald (sudo apt install ...). Az utóbbi lehet, h fel is van. Nekem Thinkpadnél sokat segített a thinkfan nevű progi, aminek ugyan játszani kellett a (nem bonyolult) beállításaival, de az eredmény az lett, hogy állandó zúgás helyett általában 0-2000 RPM, nem hallható a hűtő. Nézz utána, használható-e Dellhez, vagy van-e hasonló delles megoldás, ezeket sajna nem tudom. De kezelhetőnek tűnik a probléma.
-
bobalazs
nagyúr
Na most meg Kodi session lett belőle valahogy, de a kde kizárt hogy működjön.
hogy lehet ubuntu sessionre váltani a Drop to root shell promptból? -
bobalazs
nagyúr
16.10re (ubuntu-16.10-desktop-amd64.iso) ész nélkül bemásoltam szövegeket, kubuntut akartam felületnek használni.
Kijelentkezés-újrainditás után, SYSTEM RUNNING IN LOW GRAPHICS MODE hibával indul a rendszer, leokézni stb. nem lehet. failsafe módban próbáltam - ugyanez lett az eredménye.
parancssorban hogy lehetne megadni neki hogy a sddm display manager helyett az előző display managert használja? gdm, lightdm, stb. volt az vagy nem tudom, mi az amit alap telepitő felrak? A meglévő beállításokkal való rendszert szeretném, az újratelepítést szeretném elkerülni.
Bocsi ennél érthetőbben nem tudtam megfogalmazni. -
-
-
válasz
lev258 #30026 üzenetére
Nem is nekem kell, hanem egy Vista-s kollégának. A --reinstall-on túl vagyok, de nem segített.
Állítólag lightworks telepítése után romlott el. Ugyanakkor tuti piszkált valami mást is, mert a hwe kernel is települt. -
-
-
-
jj67
csendes tag
Na maris nehany problemaba utkoztem, szoval a segitsegeteket szeretnem kerni.
Az elso: Ubuntu Softwarebol nem tudok alkalmazasokat telepiteni, egy VLC-t sikerult, de GIMP-et es Rawtherapeet mar nem, orokke Waiting to install felirat van rajtuk.
Egy reboot utan teljesen meghalt a rendszer, lila kepernyo fogadott es ujra kellett inditanom. Ekkor egy menuben kivalasztottam egy regebbi kernelt, es csak igy hajlando felallni a gep. Ez minek lehet koszonheto? -
jj67
csendes tag
válasz
nemurea #30016 üzenetére
Értem, mindenképp próbálkozni fogok.
Azt vettem észre, hogy Live USB-n kicsit jobban pörgette, most, hogy feltelepítettem talán egy kicsit jobb a helyzet. Érdekes, hogy ha monitorozom a CPU használatot, nem látszik, hogy magasabban lenne a használati érték mint Win-en.szerk.: az egér érzékenységét hol tudom állítani? A mouse and touchpad menü alatt csak a touchpad érzékenységét befolyásolja.
-
nemurea
aktív tag
A Linux használata során a legtöbb kérdésre van megoldás, néhány eset van csak, amikor az ember a Win-hez van kötve (játékok, spec szoftverek) - de ez a ventillátorpörgetés egyébként, bár egyszerűnek tűnik, pont a problémásabb esetek közé tartozik szerintem. Van külön szoftvercsomag (Laptop Mode Tools), ahol lehet finomhangolni az energiagazdálkodás paramétereit, és az új kernelek is segíthetnek - de nekem soha nem sikerült elérnem azt a halk működést, amit Win-en.
Ez egyébként teljesen véletlenszerű, ahogy látom, adott laptopokat érint csak, másoknál a rendszer installálása után azonnal optimális a működés. Nálam konkrétan fele üzemidőt tudott a laptop Linuxon, mint Win-en.
Amit még kipróbálnék, az egy másik disztribúció, pl. Arch-vonal (Manjaro) vagy ami tetszik. Ha azon is ugyanúgy pörgeti a ventit, akkor ez ilyen, lehet rajta dolgozni, de nem biztos, hogy lesz olyan, mint a Win-en. Ha mégis elérnéd, szólj, kérlek
-
lev258
veterán
Egy jó tanács. Ha valóban szándékodban áll átállni, akkor nem ezen fog múlni (ettől még találhatunk megoldást rá). Nemegyszer fordult már elő, hogy valaki hirtelen ötlettől vezérelve elhagyta a Windows-t, majd a legkisebb probléma megjelenésekor vissza is tért rá, mert milyen sz* a Linux. Fejben dől el a dolog.
Talán hasznos lenne neked a dual-boot, vagy csak pendrive-ról próbálgatni még egy darabig. -
jj67
csendes tag
Hello! A Kezdo linuxos topikban mar megkerdeztem, de azert itt is feltennem a kerdest:
Az a helyzet, hogy szeretnek Win 10-rol Ubuntura valtani. Live USB-n kiprobaltam, minden tokeletesen mukodik es nagyon tetszik a rendszer, viszont mindekozben sokkal tobbszor porgeti a ventiket a gep, tobbet kell hutenie Ubuntu alatt mint a Windows eseteben. Ez csak azert zavaro, mert egyebkent amikor csak netezgetek vagy nem tul eroforrasigenyes programokat hasznalok, akkor a gepem teljesen hangtalan, en pedig szeretem a teljes csendet.Ez Ubuntut hasznalva maximum az asztalt bamulva van igy.
Maga a kerdes pedig, hogy ezen lehet szerintetek valahogyan valtoztatni? Mert igy annyira nem akarok valtani, hogy sokkal jobban porog a gep.szerk.: egy Dell Latitude E6230-as laposrol van szo. 16GB ram, 250GB SSD es I5-3320m proci van benne + az integralt intel kartya.
-
Kollega 1 hete ismerkedik az ubuntu-val, de ár sikerült elrontani a szofver boltot. Egy darabig gondolkodik, aztán feladja.
A --verbose-al indított terminál kimenete itt van, de nekem semmit nem mond. A vége olyan mintha menet közben kirántották volna alóla a talajt, a teljes sort sem írja ki.
Az apt-get install --reinstall ubuntu-software nem segített.
Merre kutakodjak, mit nézzek meg? -
bugizozi
őstag
Köszönöm a segítséget!
-
-
bugizozi
őstag
Őrá gondoltál? Ubuntu 16.04.2 LTS (Xenial Xerus)
-
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni az Ubuntut virtuális gépen Windows VMware Workstation-ben. Korábban már használtam kb egy évig de az még 2007-8-ban volt.
Nem égetően sürgős a dolog: várjak a 17.04-es végleges verzióra, vagy jó nekem a 16.10 is?! Lesz az ideiben valami nagy változás ami miatt azt tegyem fel inkább?
Köszi!
-
-
ampulla
aktív tag
válasz
gyulank #30000 üzenetére
Bocsánat elírtam véletlen, mert 2 mód van a belépésre:
smbclient \\\\192.168.1.69\\public1 -U gergo
vagy:
smbclient //192.168.1.69/public1 -U gergo
Az első esetben escapelni kell a backslasheket azárt kell belőle 4 illetve 2 darab.
Teamviewer telepítésnél én is dependency próblémába ütköztem.
Ha távoli asztalt szeretnél akkor meg telepíts fel egy VNC szervert a gépre és egy klienssel csatlakozz hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B150M i5 7600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1660 6GB GDDR6 Carbide Air 700 500W
- Samsung Galaxy A55 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest