Hirdetés
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Ubuntu Linux
- (kiemelt téma)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Unod a kompakt klaviatúrákat? Akkor talán neked szól ez a modern Zboard iteráció
- Bedöntheti a processzorpiacot az ügynökalapú AI
- Mini-ITX
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gaming notebook topik
-
30100 - 30001
43620 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 31901 31900 - 31801 31800 - 31701 31700 - 31601 31600 - 31501 31500 - 31401 31400 - 31301 31300 - 31201 31200 - 31101 31100 - 31001 31000 - 30901 30900 - 30801 30800 - 30701 30700 - 30601 30600 - 30501 30500 - 30401 30400 - 30301 30300 - 30201 30200 - 30101 30100 - 30001 30000 - 29901 29900 - 29801 29800 - 29701 29700 - 29601 29600 - 29501 29500 - 29401 29400 - 29301 29300 - 29201 29200 - 29101 29100 - 29001 29000 - 28901 28900 - 28801 28800 - 28701 28700 - 28601 28600 - 28501 28500 - 28401 28400 - 28301 28300 - 28201 28200 - 28101 28100 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:03 Téma összefoglaló

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
Terminálban ctrl+shift+v a beillesztés.
-
törölt tag
Másolás: kijelölöd, majd ahová másolni akarod, ott egér görgőgombbal klikk. Ez – tapasztalataim szerint – mindenhol működik.
-
BoB
veterán
-
growler
őstag
Jól hitted, de én a böngészőre gondoltam, benne van a tárolókban, nem kell vele kínlódni. , mint a google chrome-mal.

Nem használom egyiket sem, talán a chromiumban nincs saját flash, de ezt pár kattintással meg lehet oldani, meg nem mondom, mi a mostani flashplayer neve a disztrókban.Van a Chromium OS is, de azt minek ajánlanám, amikor a Linux Mintet ajánlottam az Ubuntu helyett.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Volt a "Chromixium os" is...abból lett a"Cub Linux"
[link] -
batai15
félisten
Jól hitted, de én a böngészőre gondoltam, benne van a tárolókban, nem kell vele kínlódni. , mint a google chrome-mal.

Nem használom egyiket sem, talán a chromiumban nincs saját flash, de ezt pár kattintással meg lehet oldani, meg nem mondom, mi a mostani flashplayer neve a disztrókban.Van a Chromium OS is, de azt minek ajánlanám, amikor a Linux Mintet ajánlottam az Ubuntu helyett.
Most valahogy kezesebb mint tegnap az ubuntu, meg úgy kezdem meg fele szokni nagyjából.
Egyedül a terminal végett a ctrl c + v hiányát nem bírom meg fele szokni, meg hogy az asztal lényegébe tök értelmetlen
Hülye kérdés, de hogy tudok appot az asztalra kitenni, az indító helyett? -
ubyegon2
félisten

-
Richter36
őstag
Sziasztok!
Létezik linuxra (ubuntu 16.04) "loudness normalization" hangerő normalizálás? Online filmeket szoktam nézni és a beszédhang halk, viszont a zajok (pl, lövés) nagyon hangosak. Windows-on volt ilyen a hang beállításokban, de ez miatt nem szívesen használnék windows-t. -
batai15
félisten
OK, csak megemlítettem, ha már az Ubuntu galádkodik nála, miért ne próbálná ki a Mint-et, ami, ha a frissítési metodikáját leszámítjuk, elég sok embernek jó választás szokott lenni.

(#30088) batai15
Chromiumot próbáltad már? Nem biztos, hogy látni fogod a különbséget.

Kevesen találják el elsőre a nekik megfelelő disztrót, nekem se a Mint volt az első és be kell valljam, hogy az én általam használt/kipróbált eszközökön magasan a legproblémamentesebb disztrónak bizonyult.
Akinek eddig a gépére felraktam, mindenki elégedett vele.ja hogy az egy disztró ? azt hittem böngésző :d
-
hcl
titán
Hello,
Hülye kérdés.
LXDE-re van-e paneles USB notifier? Olyan, mint a KDE-ben pl.
Illetve, hogyan lehet átírni a LXDE menü alján a "Kijelentkezés" -t? Pár módszert próbáltam, de eskü, ha átírom a lx menü konfigját, semmi. Ha odateszem a bejegyzést kétszer, az egyiknek más a name= sora, nem zavarja, marad a felirat.Egyik megoldás : https://launchpad.net/~yunnxx/+archive/ubuntu/gnome3
Ez az USB indikátor jó rá.A menüre nem találtam semmi működőt :S
-
ubyegon2
félisten
OK, csak megemlítettem, ha már az Ubuntu galádkodik nála, miért ne próbálná ki a Mint-et, ami, ha a frissítési metodikáját leszámítjuk, elég sok embernek jó választás szokott lenni.

(#30088) batai15
Chromiumot próbáltad már? Nem biztos, hogy látni fogod a különbséget.

Kevesen találják el elsőre a nekik megfelelő disztrót, nekem se a Mint volt az első és be kell valljam, hogy az én általam használt/kipróbált eszközökön magasan a legproblémamentesebb disztrónak bizonyult.
Akinek eddig a gépére felraktam, mindenki elégedett vele. -
lev258
veterán
Nincs kizárva, hogy neked is a Linux Mint fog bejönni Cinnamonnal.

Épp olvastam a DC-vel való szenvedést....Mint-en synaptic-ból felraktam anno és ott az ikonja is a Kellékek között meg a panelen is.
Egyébként ne Chrome-ot használj, van Chromium is, ha mindenképpen ahhoz ragaszkodsz, de a Vivaldi-t most nagyon sokan dícsérik, egyébként tényleg szuper lett.
Csak szólok. Mi a 17-es Mint-en szórakoztunk vele.
-
batai15
félisten

Épp olvastam a DC-vel való szenvedést....Mint-en synaptic-ból felraktam anno és ott az ikonja is a Kellékek között meg a panelen is.
Egyébként ne Chrome-ot használj, van Chromium is, ha mindenképpen ahhoz ragaszkodsz, de a Vivaldi-t most nagyon sokan dícsérik, egyébként tényleg szuper lett.
chrome kell.. viszont tényleg, eddig szívás ez az ubu, ki is fagy vagy nem tudom mi a hóhér baja van...
-
ubyegon2
félisten

-
batai15
félisten
-
lev258
veterán
-
batai15
félisten
Sikerult, kozbe,de valahogy nen az igazi az ubu.. Neha ugy viselkedik hogy neha mintha felig kifagyna..
Pl file kezelore kattintok ,es csak gondolkzik de semmi se tortenik . -
lev258
veterán
A Double Commander kicsit trükkös. Nemcsak a fő csomagot kell felrakni, hanem a grafikus felületének csomagját is, amiből kétféle is van. GTK és QT. doublecmd-gtk csomagot még tedd fel. Másrészt lehet, hogy nem hoz létre indítóikont magának. Terminálból tudod indítani ekkor is, illetve csinálhatsz neki indítóikont az egyszerűség kedvéért.
Múltkor egy barátomnál ezt eljátszottuk, de azóta semmi gond vele, használja állandóan. Csak túl kell jutni a kezdeten.
-
batai15
félisten
Érdekes ez az app település .
Az alkalmazás boltba semmit se talalok,
Viszont ha a neten ra keresek a double commanderre is ,az ott leirtak szerint a terminal parancsok lefutnak,es megsincs fent a gepen a progi. -
lev258
veterán
Sziasztok!
Mi van a szerverekkel mostanában? Bődületesen lassú a csomaglisták és frissítések letöltése is. Ubuntu 16.04.2, semmi mókolás. Pár hete raktam fel egy Debian virtuális gépet, akkor is feltűnt, konkrétan használhatatlan.
hu.archive.ubuntu.com-ról próbáltam most fájlt letölteni más gépen, böngészőből, ugyanolyan lassú. A net viszont hibátlan.
Ezen felül már megint idegbajt kapok. Frissítek, erre megáll, a gép lehal a hálózatról és csontrafagy. Billentyűzetet hiába dugok rá, semmit sem reagál. Mindjárt kikapcsolom, gondolom hegeszthetem a GRUB-ot megint, hogy egyáltalán bebootoljon.

Ilyenkor mi van? Háttérben kéne futtatni a frissítést SSH-n, mert a hálózatról leszakadás miatt megszakadt SSH kapcsolat miatt fagy le? Korábbi konfignál, 14.04 ilyen nem volt frissítéseknél. Nem is értem, hogy csinálhat ilyet. Ennél nem ez az első alkalom, de tuti, hogy az utolsó.

Nálam semmi baj a szerverekkel, általában a kfki-sat használom. Korábban viszont már jártam úgy pl. a szegedivel, hogy gondok voltak a csomagok verziójával is.
-
hcl
titán
Hello,
Hülye kérdés.
LXDE-re van-e paneles USB notifier? Olyan, mint a KDE-ben pl.
Illetve, hogyan lehet átírni a LXDE menü alján a "Kijelentkezés" -t? Pár módszert próbáltam, de eskü, ha átírom a lx menü konfigját, semmi. Ha odateszem a bejegyzést kétszer, az egyiknek más a name= sora, nem zavarja, marad a felirat. -
leslieke
Jómunkásember
Sikerült,egy teljesen egyszerű parancsal : sudo ntfs fix.. En meg már olyan parancs sorokat akartam futtatni hogy majdnem elment a kedvem tőle..
Jut eszembe programok : tudnátok ajanlani egy total commander szerűséget, ill olyan film lejátszót ami letölti a feliratot? Valamint egy olyan appot amivel a telefonnal tudom irányítani a gepet .DC egyértelműen TC helyett Linuxon.
-
ubyegon2
félisten
Sikerült,egy teljesen egyszerű parancsal : sudo ntfs fix.. En meg már olyan parancs sorokat akartam futtatni hogy majdnem elment a kedvem tőle..
Jut eszembe programok : tudnátok ajanlani egy total commander szerűséget, ill olyan film lejátszót ami letölti a feliratot? Valamint egy olyan appot amivel a telefonnal tudom irányítani a gepet .A DC double commander nagyon hasonlít a TC-re, próbáld ki.
A telefonnal történő vezérlést talán a KDE connect tudja, nem használtam még, de mintha minap olvastam volna egy hsz-ban.
Mindkettő benne van a tárolókban elméletileg, doublecmd-gtk vagy doublecmd-qt ill kdeconnect néven keresd őket.
-
törölt tag
Jut eszembe programok : tudnátok ajanlani egy total commander szerűséget, ill olyan film lejátszót ami letölti a feliratot? Valamint egy olyan appot amivel a telefonnal tudom irányítani a gepet .A TC helyett én a Krusadert használom, ez nem az alap Ubuntu DE alkalmazása, hanem a KDE-hez tartozik, így ha telepíted, 350 MB helyt foglal el. De ezután már különösebb extra letöltés nélkül telepíthetsz más KDE-s alkalmazásokat is.
-
batai15
félisten
Jut eszembe programok : tudnátok ajanlani egy total commander szerűséget, ill olyan film lejátszót ami letölti a feliratot? Valamint egy olyan appot amivel a telefonnal tudom irányítani a gepet . -
batai15
félisten
Sikerult a telepites,viszont a nagy particiot amin a filmek vannak hogy tudom el erni? Jelenleg uj kotet nevan van,gondolom csatolni kellene valahogy nem ?
-
vipisti
tag
Sziasztok!
Mi van a szerverekkel mostanában? Bődületesen lassú a csomaglisták és frissítések letöltése is. Ubuntu 16.04.2, semmi mókolás. Pár hete raktam fel egy Debian virtuális gépet, akkor is feltűnt, konkrétan használhatatlan.
hu.archive.ubuntu.com-ról próbáltam most fájlt letölteni más gépen, böngészőből, ugyanolyan lassú. A net viszont hibátlan.
Ezen felül már megint idegbajt kapok. Frissítek, erre megáll, a gép lehal a hálózatról és csontrafagy. Billentyűzetet hiába dugok rá, semmit sem reagál. Mindjárt kikapcsolom, gondolom hegeszthetem a GRUB-ot megint, hogy egyáltalán bebootoljon.

Ilyenkor mi van? Háttérben kéne futtatni a frissítést SSH-n, mert a hálózatról leszakadás miatt megszakadt SSH kapcsolat miatt fagy le? Korábbi konfignál, 14.04 ilyen nem volt frissítéseknél. Nem is értem, hogy csinálhat ilyet. Ennél nem ez az első alkalom, de tuti, hogy az utolsó.

Használj magyar mirrort? Nálam az ubuntu.sth.sze.hu van beállítva és jól megy. (System settings / Software updates fülön keresd) szerk: magyarul gondolom Rendszer-beállítások / Szoftverfrissítések
-
bobalazs
nagyúr
Én úgy csinálnám, hogy windowsba csökkenteném-zsugoritanám a windowsos particiót pl. 20 gb-al, arra meg már bőven rá tudom telepiteni linuxot az egyéni particióbeállitással a telepités során.
A szabad helyre - (formázatlan) kell csinálni egy fő particiót amnek a jele /
egy swapet - azt hiszem nem kötelező,
illetve egy boot particiót is szoktam csinálni - 300 mbyteosat, ide a boot loader kerül.
Így a régi windowzos dolgok abszolut nincs piszkálva. -
megema
őstag
Sziasztok!

-
ubyegon2
félisten
Ahogy olvasom, felhívja a veszélyre a figyelmet az írás is! Csak azok a képek játszanak, amiről éppen írsz is.
(bar, ha azt is megcsinálná, onnantól már egyszerű lenne az egész)Abban azért biztos vagyok, hogy kezdő kollégánk a fontos képeiről csinált biztonsági másolatokat, minimum másik meghajtó + felhő. A mozifilmek, sorozatok nem igazán lényegesek, minap nekem is elszállt 200 giga ilyesmim. Elfelejtettem, hogy épp áthelyezem őket és valami miatt nyomtam egy Alt+ F2-t.
-
lev258
veterán
-
ubyegon2
félisten
-
lev258
veterán
Tehát kiválasztod a kézi beállítást, majd javasolnám törölni a Win-es partíciót. Mivel itt nem C:, meg D: van, így neked kell tudnod, melyik melyik, pl. méret alapján. Létrehozol két ext4 fájlrendszerű partíciót. Az egyik, kb. 10-15 GB lesz a kisebb, ehhez pedig még megadod a / csatolási pontot, ez egy létező opció. A másik ext4-es partíció, ami a maradék, pedig a /home csatolási pontot kapja. A lényeg, hogy ne nyúlj az adatos partícióhoz és véletlenül se jelöld formázásra, utóbbira szokott lenni egy kis négyzet is.
Ha szeretnél hibernálni és/vagy úgy gondolod, kifutnál a RAM-ból, akkor lehet swap-ot is készíteni, ez a lapozófájl megfelelője. De igazából ezt utólag is lehet, simán fájlként is létrehozni. A rendszerbetöltő helye pedig a lemez legyen, nem pedig partíció. -
batai15
félisten
Egy lenovo t520, nem hiszem hogy van uefi. Szoval hogyan is kell akkor hogy a masik particion levo dolgok ne vesszenek el?
-
lev258
veterán
Másik dolog. Ha a Windows-on eddig engedélyezve volt a gyorsindítás, akkor javaslom annak kikapcsolását még a Windows letörlése előtt.
EFI-s gép vagy régi MBR-es? Másképp, van EFI partíciód? -
batai15
félisten
Használd a kézi/manuális partíciókezelést (talán az utolsó lehetőség). Akkor mindent te állítasz. Ezek szerint megszabadulsz a Windows-tól azonnal? Mert ha ez tartósnak bizonyul, akkor idővel érdemes a másik partíciót is cserélni NTFS-ről, ugyanis egyrészt kissé lassabb a kezelése, másrészt a javítása, töredezettségmentesítése nem éppen Linuxnak való feladat.
Nyugodtan kérdezz még, mert gondolom az ajánlott partíciófelosztás sem tiszta.A regebbi nagy particot meg akarom hagyni,azon maradnak filmek ,kepek stb. De viszont amin a win10 van, arra szeretnem az ubuntut.
Szoval igen,a particio kiosztas sem tiszta, nem gondoltam hogy rogton itt akadok el. -
lev258
veterán
Használd a kézi/manuális partíciókezelést (talán az utolsó lehetőség). Akkor mindent te állítasz. Ezek szerint megszabadulsz a Windows-tól azonnal? Mert ha ez tartósnak bizonyul, akkor idővel érdemes a másik partíciót is cserélni NTFS-ről, ugyanis egyrészt kissé lassabb a kezelése, másrészt a javítása, töredezettségmentesítése nem éppen Linuxnak való feladat.
Nyugodtan kérdezz még, mert gondolom az ajánlott partíciófelosztás sem tiszta. -
batai15
félisten
Sziasztok !rogton a telepitesnel elakadtam. Nekem 2 particom van,de a kisebbre akarok telepiteni amin a win 10 volt,ehez melyik opcio kell ?mert a merevlemez torlese ubuntu telepites opcio utan nem egy ertelmu hogy melyiket is akarja nekem torolni
-
lev258
veterán
-
jj67
csendes tag
-
lev258
veterán
-
jj67
csendes tag
A Kezdő topikban láttam, hogy nekiugrottál néhány DE-nek (asztali kezelőfelület). A mostani kérdésedre úgy kapnál könnyebben választ, ha valahol megjelenítenéd, éppen mit használsz, akár a profilodban, akár az aktuális hozzászólásodban. Amíg disztróhopperkedsz, addig az utóbbi a jobb.

Egy
ixni -Skimenet is bőven elég, így:~ $ inxi -S
System: Host: toshiba-Satellite-L305 Kernel: 4.11.0-041100rc3-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 Distro: Linux Mint 18.1 SerenaHa olyan problémád van, amihez több info kell, akkor az
inxi -Fkimenetet tedd be a hsz-be pastebin linkkel.Felraktam elvileg az inxit, inxi -s kimenetre viszont csak egy CPU hőfokot kapok, -f-re pedig CPU-m típusát és a magonkénti órajelet.

-
Mr. Y
őstag
Értem. Nem kért még sosem újraindítást, de ha tényleg ez a helyzet, akkor váltok, hátha jobb lesz.
-
lev258
veterán
Nem volt, csak a szoftverek telepítésénél szoktam update-t kérni. Vagy ez volna az? Long Term Support? Ha jól értem... Még ha azt is használnék, nem hiszem, hogy megoldaná a problémát, hiszen ez a rendszer eddig működött, frissítés nem volt, mégis rossz lett.
vipisti; Ha ez terminal parancs akar lenni, nincs telepítve a super. Ha pedig SuperUser módbani terminal, akkor ott nem ad ki erre semmit.
A frissítés akkor is frissítés. Ha kért esetleg újraindítást, akkor szinte biztos, hogy volt kernelfrissítés. A 16.10-es rendszer nagyjából június-júliusig támogatott, nem tartós használatra szánt, akár bug-osabb is lehet.
-
Mr. Y
őstag
-
vipisti
tag
Nem volt, csak a szoftverek telepítésénél szoktam update-t kérni. Vagy ez volna az? Long Term Support? Ha jól értem... Még ha azt is használnék, nem hiszem, hogy megoldaná a problémát, hiszen ez a rendszer eddig működött, frissítés nem volt, mégis rossz lett.
vipisti; Ha ez terminal parancs akar lenni, nincs telepítve a super. Ha pedig SuperUser módbani terminal, akkor ott nem ad ki erre semmit.
Nem, ez egy billentyűkombináció, a super másik nevén Windows billentyű Microsoft logóval. Hatása: zárolja a DE-t.
-
Mr. Y
őstag
-
vipisti
tag
Ubuntu 16.10 64Bit
Intel Core2Duo 64Bit
4GB DDR3
Intel Mobile Series 4 Express Chipset FamilyMégvalami?
A képernyővédőnél kivettem a pipát a jelszókéréstől, de ez számomra nem megoldás. Azért van 1 percre állítva jelszókéréssel, hogy ha elmegyek a gép elől, zsanérkímélően ne kelljen lehajtani a gépet, de a macska ne tudjon beleszólni. Amit gyakorta megtesz

super + L
-
lev258
veterán
Ubuntu 16.10 64Bit
Intel Core2Duo 64Bit
4GB DDR3
A képernyővédőnél kivettem a pipát a jelszókéréstől, de ez számomra nem megoldás. Azért van 1 percre állítva jelszókéréssel, hogy ha elmegyek a gép elől, zsanérkímélően ne kelljen lehajtani a gépet, de a macska ne tudjon beleszólni. Amit gyakorta megtesz

Volt mostanság kernelfrissítés? Egyébként miért nem LTS-t használsz?
-
Mr. Y
őstag
Ubuntu 16.10 64Bit
Intel Core2Duo 64Bit
4GB DDR3

-
lev258
veterán
-
Mr. Y
őstag
-
lev258
veterán
Sziasztok!
Kezdek kicsit idegbajt kapni a rendszertől, szinte naponta hoz össze újabb hibákat. Ezeket többnyire tudom orvosolni, de a legújabb dilije;
Ha otthagyom a gépet (és nem teszem felfüggesztés módba), lezárja maját, amit egy ujjlenyomat adásával vagy jelszó bepötyögéssel fel lehet oldani.
Lehetett, eddig.
Mostmár csak pörög a nyíl egészen addig, amíg nem nyomok manuális resetet. Eleddig egyetlen kivétel van; Ha fut a torrente. Ezt mi okozhatja?Hardver, rendszer? Az Energiagazdálkodást (annak beállításait) nézted?
-
ubyegon2
félisten
A Kezdő topikban láttam, hogy nekiugrottál néhány DE-nek (asztali kezelőfelület). A mostani kérdésedre úgy kapnál könnyebben választ, ha valahol megjelenítenéd, éppen mit használsz, akár a profilodban, akár az aktuális hozzászólásodban. Amíg disztróhopperkedsz, addig az utóbbi a jobb.

Egy
ixni -Skimenet is bőven elég, így:~ $ inxi -S
System: Host: toshiba-Satellite-L305 Kernel: 4.11.0-041100rc3-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 Distro: Linux Mint 18.1 SerenaHa olyan problémád van, amihez több info kell, akkor az
inxi -Fkimenetet tedd be a hsz-be pastebin linkkel. -
jj67
csendes tag
Hello! Hogyan lehet az egér érzékenységét beállítani? Az alap menüben csak a touchpadot lehet, az egér viszont így túl érzékeny.
-
Mr. Y
őstag
Sziasztok!
Kezdek kicsit idegbajt kapni a rendszertől, szinte naponta hoz össze újabb hibákat. Ezeket többnyire tudom orvosolni, de a legújabb dilije;
Ha otthagyom a gépet (és nem teszem felfüggesztés módba), lezárja maját, amit egy ujjlenyomat adásával vagy jelszó bepötyögéssel fel lehet oldani.
Lehetett, eddig.
Mostmár csak pörög a nyíl egészen addig, amíg nem nyomok manuális resetet. Eleddig egyetlen kivétel van; Ha fut a torrente. Ezt mi okozhatja? -
leslieke
Jómunkásember
próbálok brasero-val dvd-re kiirni egy képfile-t de hiába újraírható a dvd, linux alatt nem tudom törölni a dvd tartalmát mert írásvédett.. mi lehet a probléma? a dvd-t win alatt simán tudom újra írni.
esetleg egyéb ötlet hogy írjak ki egy kép file-t az újraírható dvd-re?
kösziK3b
-
dellfanboy
őstag
próbálok brasero-val dvd-re kiirni egy képfile-t de hiába újraírható a dvd, linux alatt nem tudom törölni a dvd tartalmát mert írásvédett.. mi lehet a probléma? a dvd-t win alatt simán tudom újra írni.
esetleg egyéb ötlet hogy írjak ki egy kép file-t az újraírható dvd-re?
köszi -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Hátha ismeritek a következő notebookokat. Az érdekelne, hogy mennyit javult a Linuxos támogatásuk, ha esetleg rendelkeztek róla némi információval?:
Fujitsu LifeBook A556, E756, A557
-
cigam
titán
Egyik sem segített. Viszont hirtelen ötlettől vezérelve beléptem vendégként, és ott elindult.
Szóval a hiba a felhasználói profilhoz köthető, de nem találtam meg a home mappában az ubuntu-software-re utaló konfigurációs fájlt. -
jj67
csendes tag
Igen, az is rendbejott. Azota nem futottam hibaba, sot, nagyon elegedett vagyok a rendszerrel, konkretan meggyorsitotta a munkamat.

-
bobalazs
nagyúr
A login screen problémát meg egy dpkg-reconfigure ssdm megoldotta.
-
bobalazs
nagyúr
Hát nekem sikerült, mert be tudtam lépni. Viszont most meg a logout menüt qrhattam el mert egy fehér képernyőt kapok. Ettől független, aki tud parancssoros megoldást a korábbi problémámra, ne tartsa magában.
-
vipisti
tag
Hello! A Kezdo linuxos topikban mar megkerdeztem, de azert itt is feltennem a kerdest:
Az a helyzet, hogy szeretnek Win 10-rol Ubuntura valtani. Live USB-n kiprobaltam, minden tokeletesen mukodik es nagyon tetszik a rendszer, viszont mindekozben sokkal tobbszor porgeti a ventiket a gep, tobbet kell hutenie Ubuntu alatt mint a Windows eseteben. Ez csak azert zavaro, mert egyebkent amikor csak netezgetek vagy nem tul eroforrasigenyes programokat hasznalok, akkor a gepem teljesen hangtalan, en pedig szeretem a teljes csendet.
Ez Ubuntut hasznalva maximum az asztalt bamulva van igy.
Maga a kerdes pedig, hogy ezen lehet szerintetek valahogyan valtoztatni? Mert igy annyira nem akarok valtani, hogy sokkal jobban porog a gep.szerk.: egy Dell Latitude E6230-as laposrol van szo. 16GB ram, 250GB SSD es I5-3320m proci van benne + az integralt intel kartya.
Mindenképp legyen feltelepítve a tlp és a thermald (sudo apt install ...). Az utóbbi lehet, h fel is van. Nekem Thinkpadnél sokat segített a thinkfan nevű progi, aminek ugyan játszani kellett a (nem bonyolult) beállításaival, de az eredmény az lett, hogy állandó zúgás helyett általában 0-2000 RPM, nem hallható a hűtő. Nézz utána, használható-e Dellhez, vagy van-e hasonló delles megoldás, ezeket sajna nem tudom. De kezelhetőnek tűnik a probléma.
-
Lathronos
őstag
16.10re (ubuntu-16.10-desktop-amd64.iso) ész nélkül bemásoltam szövegeket, kubuntut akartam felületnek használni.
Kijelentkezés-újrainditás után, SYSTEM RUNNING IN LOW GRAPHICS MODE hibával indul a rendszer, leokézni stb. nem lehet. failsafe módban próbáltam - ugyanez lett az eredménye.
parancssorban hogy lehetne megadni neki hogy a sddm display manager helyett az előző display managert használja? gdm, lightdm, stb. volt az vagy nem tudom, mi az amit alap telepitő felrak? A meglévő beállításokkal való rendszert szeretném, az újratelepítést szeretném elkerülni.
Bocsi ennél érthetőbben nem tudtam megfogalmazni.Ha KDE-t akarsz, akkor Kubuntu-t használj. Nem véletlenül készítik, ugyanis a rendszerhez hozzáadni utólagosan a KDE-t nem egyszerű feladat. Saját tapasztalat, nekem még sosem sikerült.
-
bobalazs
nagyúr
Na most meg Kodi session lett belőle valahogy, de a kde kizárt hogy működjön.
hogy lehet ubuntu sessionre váltani a Drop to root shell promptból? -
bobalazs
nagyúr
16.10re (ubuntu-16.10-desktop-amd64.iso) ész nélkül bemásoltam szövegeket, kubuntut akartam felületnek használni.
Kijelentkezés-újrainditás után, SYSTEM RUNNING IN LOW GRAPHICS MODE hibával indul a rendszer, leokézni stb. nem lehet. failsafe módban próbáltam - ugyanez lett az eredménye.
parancssorban hogy lehetne megadni neki hogy a sddm display manager helyett az előző display managert használja? gdm, lightdm, stb. volt az vagy nem tudom, mi az amit alap telepitő felrak? A meglévő beállításokkal való rendszert szeretném, az újratelepítést szeretném elkerülni.
Bocsi ennél érthetőbben nem tudtam megfogalmazni. -
cigam
titán
-
Tutu7030
veterán
-
growler
őstag
Ha a gyors-kereső ablak hiányzik a Synaptic-ból, így visszakaphatod.:
sudo apt-get install apt-xapian-index
sudo update-apt-xapian-index -vf -
lev258
veterán
-
cigam
titán
-
lev258
veterán
-
cigam
titán
Nem is nekem kell, hanem egy Vista-s kollégának. A --reinstall-on túl vagyok, de nem segített.
Állítólag lightworks telepítése után romlott el. Ugyanakkor tuti piszkált valami mást is, mert a hwe kernel is települt. -
lev258
veterán
Egyébként én is vagy Terminált, vagy Synaptic-ot használok. De egy kezdőnek a Szoftverközpont jobban kézre áll.
-
Tutu7030
veterán
Én nem is használom. Valahogyan megragadtam a synapticnál.
Bár, a 16.04-ben egy kicsit elszabták a kereső részét, de még mindig jobban kézre áll, mint ez a szoftverközpont. 
-
lev258
veterán
A Szoftverközponttal az utóbbi időben volt valami gond, amit rendszerint az újratelepítése megoldott (nem a rendszeré).
-
cigam
titán
Akkor rendbe szedte magát. Nekem akkor csinált ilyent, ha még nem telepített minden kernel-hez szűkséges dolgot, és újraindult, vagy ez a folyamat valamiért megszakadt.
Most a szoftver bolt is működik?---
Senkinek nincs tippje hogy nálam mitől nem indul el?
-
jj67
csendes tag
-
cigam
titán
Na maris nehany problemaba utkoztem, szoval a segitsegeteket szeretnem kerni.

Az elso: Ubuntu Softwarebol nem tudok alkalmazasokat telepiteni, egy VLC-t sikerult, de GIMP-et es Rawtherapeet mar nem, orokke Waiting to install felirat van rajtuk.
Egy reboot utan teljesen meghalt a rendszer, lila kepernyo fogadott es ujra kellett inditanom. Ekkor egy menuben kivalasztottam egy regebbi kernelt, es csak igy hajlando felallni a gep. Ez minek lehet koszonheto?Széthulltak a szénaboglyák.
Terminalba futtass egy
sudo apt-get update
Aztán egy
sudo apt-get upgrade
Parancsot. Valószínűleg panaszkodni fog. Ezt másold be ide. -
lev258
veterán

Az elso: Ubuntu Softwarebol nem tudok alkalmazasokat telepiteni, egy VLC-t sikerult, de GIMP-et es Rawtherapeet mar nem, orokke Waiting to install felirat van rajtuk.
Egy reboot utan teljesen meghalt a rendszer, lila kepernyo fogadott es ujra kellett inditanom. Ekkor egy menuben kivalasztottam egy regebbi kernelt, es csak igy hajlando felallni a gep. Ez minek lehet koszonheto?A kernel a rendszer alapja. Bár elsősorban javítások érkeznek bele, egyes konfigurációkon előjöhetnek új bug-ok is. Talán egy ilyenbe futhattál bele. Használd a korábbi kernelt, és talán a soron következő már rendben lesz.
Most melyik rendszert használod? -
jj67
csendes tag

Egy reboot utan teljesen meghalt a rendszer, lila kepernyo fogadott es ujra kellett inditanom. Ekkor egy menuben kivalasztottam egy regebbi kernelt, es csak igy hajlando felallni a gep. Ez minek lehet koszonheto? -
jj67
csendes tag
A Linux használata során a legtöbb kérdésre van megoldás, néhány eset van csak, amikor az ember a Win-hez van kötve (játékok, spec szoftverek) - de ez a ventillátorpörgetés egyébként, bár egyszerűnek tűnik, pont a problémásabb esetek közé tartozik szerintem. Van külön szoftvercsomag (Laptop Mode Tools), ahol lehet finomhangolni az energiagazdálkodás paramétereit, és az új kernelek is segíthetnek - de nekem soha nem sikerült elérnem azt a halk működést, amit Win-en.
Ez egyébként teljesen véletlenszerű, ahogy látom, adott laptopokat érint csak, másoknál a rendszer installálása után azonnal optimális a működés. Nálam konkrétan fele üzemidőt tudott a laptop Linuxon, mint Win-en.
Amit még kipróbálnék, az egy másik disztribúció, pl. Arch-vonal (Manjaro) vagy ami tetszik. Ha azon is ugyanúgy pörgeti a ventit, akkor ez ilyen, lehet rajta dolgozni, de nem biztos, hogy lesz olyan, mint a Win-en. Ha mégis elérnéd, szólj, kérlek

Értem, mindenképp próbálkozni fogok.

Azt vettem észre, hogy Live USB-n kicsit jobban pörgette, most, hogy feltelepítettem talán egy kicsit jobb a helyzet. Érdekes, hogy ha monitorozom a CPU használatot, nem látszik, hogy magasabban lenne a használati érték mint Win-en.szerk.: az egér érzékenységét hol tudom állítani? A mouse and touchpad menü alatt csak a touchpad érzékenységét befolyásolja.
-
jj67
csendes tag
A Linux használata során a legtöbb kérdésre van megoldás, néhány eset van csak, amikor az ember a Win-hez van kötve (játékok, spec szoftverek) - de ez a ventillátorpörgetés egyébként, bár egyszerűnek tűnik, pont a problémásabb esetek közé tartozik szerintem. Van külön szoftvercsomag (Laptop Mode Tools), ahol lehet finomhangolni az energiagazdálkodás paramétereit, és az új kernelek is segíthetnek - de nekem soha nem sikerült elérnem azt a halk működést, amit Win-en.
Ez egyébként teljesen véletlenszerű, ahogy látom, adott laptopokat érint csak, másoknál a rendszer installálása után azonnal optimális a működés. Nálam konkrétan fele üzemidőt tudott a laptop Linuxon, mint Win-en.
Amit még kipróbálnék, az egy másik disztribúció, pl. Arch-vonal (Manjaro) vagy ami tetszik. Ha azon is ugyanúgy pörgeti a ventit, akkor ez ilyen, lehet rajta dolgozni, de nem biztos, hogy lesz olyan, mint a Win-en. Ha mégis elérnéd, szólj, kérlek

bocsi, dupla
-
nemurea
aktív tag

-
jj67
csendes tag
Egy jó tanács. Ha valóban szándékodban áll átállni, akkor nem ezen fog múlni (ettől még találhatunk megoldást rá). Nemegyszer fordult már elő, hogy valaki hirtelen ötlettől vezérelve elhagyta a Windows-t, majd a legkisebb probléma megjelenésekor vissza is tért rá, mert milyen sz* a Linux. Fejben dől el a dolog.
Talán hasznos lenne neked a dual-boot, vagy csak pendrive-ról próbálgatni még egy darabig.Persze, nem azt mondom, hogy szar a Linux, hanem pont azert akarom megoldani mert nem az.
Regebben hasznaltam mar egy darabig, csak akkor meg sokat jatszottam es emiatt kerult vissza, most viszont erre mar van egy kulon gepem. 
-
lev258
veterán
Hello! A Kezdo linuxos topikban mar megkerdeztem, de azert itt is feltennem a kerdest:
Az a helyzet, hogy szeretnek Win 10-rol Ubuntura valtani. Live USB-n kiprobaltam, minden tokeletesen mukodik es nagyon tetszik a rendszer, viszont mindekozben sokkal tobbszor porgeti a ventiket a gep, tobbet kell hutenie Ubuntu alatt mint a Windows eseteben. Ez csak azert zavaro, mert egyebkent amikor csak netezgetek vagy nem tul eroforrasigenyes programokat hasznalok, akkor a gepem teljesen hangtalan, en pedig szeretem a teljes csendet.
Maga a kerdes pedig, hogy ezen lehet szerintetek valahogyan valtoztatni? Mert igy annyira nem akarok valtani, hogy sokkal jobban porog a gep.szerk.: egy Dell Latitude E6230-as laposrol van szo. 16GB ram, 250GB SSD es I5-3320m proci van benne + az integralt intel kartya.
Egy jó tanács. Ha valóban szándékodban áll átállni, akkor nem ezen fog múlni (ettől még találhatunk megoldást rá). Nemegyszer fordult már elő, hogy valaki hirtelen ötlettől vezérelve elhagyta a Windows-t, majd a legkisebb probléma megjelenésekor vissza is tért rá, mert milyen sz* a Linux. Fejben dől el a dolog.
Talán hasznos lenne neked a dual-boot, vagy csak pendrive-ról próbálgatni még egy darabig. -
jj67
csendes tag
-
cigam
titán
Kollega 1 hete ismerkedik az ubuntu-val, de ár sikerült elrontani a szofver boltot. Egy darabig gondolkodik, aztán feladja.
A --verbose-al indított terminál kimenete itt van, de nekem semmit nem mond. A vége olyan mintha menet közben kirántották volna alóla a talajt, a teljes sort sem írja ki.
Az apt-get install --reinstall ubuntu-software nem segített.
Merre kutakodjak, mit nézzek meg? -
bugizozi
őstag
Köszönöm a segítséget!

-
leslieke
Jómunkásember
-
bugizozi
őstag
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni az Ubuntut virtuális gépen Windows VMware Workstation-ben. Korábban már használtam kb egy évig de az még 2007-8-ban volt.
Nem égetően sürgős a dolog: várjak a 17.04-es végleges verzióra, vagy jó nekem a 16.10 is?! Lesz az ideiben valami nagy változás ami miatt azt tegyem fel inkább?Köszi!

Ha csak VM akkor szerintem mind 1. Ha jön valami nagy változás, akkor lehúzod repoból vagy felrakod egy másik VM-re a 17.04-et.
-
cigam
titán
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni az Ubuntut virtuális gépen Windows VMware Workstation-ben. Korábban már használtam kb egy évig de az még 2007-8-ban volt.
Nem égetően sürgős a dolog: várjak a 17.04-es végleges verzióra, vagy jó nekem a 16.10 is?! Lesz az ideiben valami nagy változás ami miatt azt tegyem fel inkább?Köszi!

Inkább az LTS verziót tedd fel.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!

-
jimmy399
senior tag
Az első után kijött egy ilyesmi lista, a második után: Not enough '\' characters in service, és hogy használat -? -R stb.. Amúgy tegnap már rájöttem, hogy ha Lubuntun Thunarba azt írom, hogy smb://IPcím, akkor bejön az Ubuntu stúdiós gép, bár én jobban örültem volna, ha kilistázza. Mondjuk abból nem lehetett másolni, ezért telepítettem, a nautilust, amin szintén be kellett írni. És amúgy a nautilussal szinte semmit nem lehet már csinálni évek óta a thunarral többet lehet, vagy én vagyok béna. De a Lubuntus gépet az ubuntu stúdióról nem tudtam sehogy se elérni. Mobilon pedig el lehet. Bár az sem az igazi, mert én egyedi jelszókat szeretnék. Meg jó lenne távoli asztal is, de az se működik egyik se. Mindenhol csak olyan leírásokat találok, hogy elindítom, beírom a másik valamijét (felhasználónév/IP/jelszó), és már kész is. A Lubuntun nem is lehetett telepíteni a Teamviewert.
Nautilussal (3.22.3) simán másolok android-os telóra filmeket, fájlkezelőként is sima az Arch alatt...

-
Neil Watts
veterán
-
sonar
addikt
Bocsánat elírtam véletlen, mert 2 mód van a belépésre:
smbclient \\\\192.168.1.69\\public1 -U gergovagy:
smbclient //192.168.1.69/public1 -U gergoAz első esetben escapelni kell a backslasheket azárt kell belőle 4 illetve 2 darab.
Teamviewer telepítésnél én is dependency próblémába ütköztem.
Ha távoli asztalt szeretnél akkor meg telepíts fel egy VNC szervert a gépre és egy klienssel csatlakozz hozzá.vnc helyett inkább a kevésbé ismert xdmcp-t javasolnám.
Jobb, gyorsabb, alapból tudja sok linux distró csak engedélyezni kell, nem kell extra userekkel szivni...
[link] -
ampulla
aktív tag
Az első után kijött egy ilyesmi lista, a második után: Not enough '\' characters in service, és hogy használat -? -R stb.. Amúgy tegnap már rájöttem, hogy ha Lubuntun Thunarba azt írom, hogy smb://IPcím, akkor bejön az Ubuntu stúdiós gép, bár én jobban örültem volna, ha kilistázza. Mondjuk abból nem lehetett másolni, ezért telepítettem, a nautilust, amin szintén be kellett írni. És amúgy a nautilussal szinte semmit nem lehet már csinálni évek óta a thunarral többet lehet, vagy én vagyok béna. De a Lubuntus gépet az ubuntu stúdióról nem tudtam sehogy se elérni. Mobilon pedig el lehet. Bár az sem az igazi, mert én egyedi jelszókat szeretnék. Meg jó lenne távoli asztal is, de az se működik egyik se. Mindenhol csak olyan leírásokat találok, hogy elindítom, beírom a másik valamijét (felhasználónév/IP/jelszó), és már kész is. A Lubuntun nem is lehetett telepíteni a Teamviewert.
Bocsánat elírtam véletlen, mert 2 mód van a belépésre:
smbclient \\\\192.168.1.69\\public1 -U gergovagy:
smbclient //192.168.1.69/public1 -U gergoAz első esetben escapelni kell a backslasheket azárt kell belőle 4 illetve 2 darab.
Teamviewer telepítésnél én is dependency próblémába ütköztem.
Ha távoli asztalt szeretnél akkor meg telepíts fel egy VNC szervert a gépre és egy klienssel csatlakozz hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
-
30100 - 30001
43620 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 31901 31900 - 31801 31800 - 31701 31700 - 31601 31600 - 31501 31500 - 31401 31400 - 31301 31300 - 31201 31200 - 31101 31100 - 31001 31000 - 30901 30900 - 30801 30800 - 30701 30700 - 30601 30600 - 30501 30500 - 30401 30400 - 30301 30300 - 30201 30200 - 30101 30100 - 30001 30000 - 29901 29900 - 29801 29800 - 29701 29700 - 29601 29600 - 29501 29500 - 29401 29400 - 29301 29300 - 29201 29200 - 29101 29100 - 29001 29000 - 28901 28900 - 28801 28800 - 28701 28700 - 28601 28600 - 28501 28500 - 28401 28400 - 28301 28300 - 28201 28200 - 28101 28100 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Ubuntu Linux
- (kiemelt téma)
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- The Last of Us Part 1 Firefly Edition - Bontatlan - PC - Gyűjtőknek!
- PC-Assassin's Creed Shadows Collector's Edition
- PC Game Pass előfizetés
- Windows 11/10 Pro/Home & Office 2024/2021/2019/365 licencek, ESD/COA kulcsok számlával

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Na, kb így kellett volna az alap telepítéskor is kinéznie.