Hirdetés
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen alaplapot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- E-book olvasók
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Házimozi haladó szinten
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyerekek! Mennyi ideig formáz az ubi telepítője?
Mert egy 100 gigás /home partícióval szüttyög már vagy két órájaNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
válasz cashback #4456 üzenetére
Ráuntam és kinyomtam a szemét. Valamibe belegabalyodhatott, mert másodjára pár másodperc alatt létrehozta a partíciókat.
A vinyó üres volt, úgyhogy nem fenyegetett veszélyMost kezdek ismerkedni a 12.10-zel és mivel nincs nagy linux múltam (20 év win ), sokat fogok kérdezni.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
-
Terminálból hogy tudok SSH-n kapcsolódni a routeremhez (OpenWrt)? Nézegettem az ssh parancs kapcsolóit, de csak összezavartakHülye vagyok PuTTY itt is van...
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
Következő kérdések
1. Ubuntu-ban nincs hibernálás? A felfüggesztés nem jó, mert nem tud felébredni a gép. Valami alaplap-gebasz lehet, mert anno win7 is összef**ta magát ettől.
2. Amikor telepítettem az ubit akkor az 500-as vinyóra létrehoztam 100 gigát a /-nak, 100-at a /home-nak a maradékot pedig fat32-re formáztam. Persze gyorsan rájöttem, hogy ez utolsó baromság volt, legjobb lenne a /home-ot "kihúzni a vinyó végéig". Ezt hogy tudom megoldani?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
A hibernálás kényelmi szempont. Tudod, lustaság fél egészség Az irodai gépben SSD-van, folyton hibernálom. Köszöni szépen, jól van.
(#4522) Kendek
4 gigás a swap partíció, a RAM meg csak kettő. Ha jól emlékszem (most nem vagyok otthon) csak kijelentkezés, felfüggesztés és leállítás van. Ubuntu 12.04.01
(#4523) fradi81
Van egy swap, egy /, egy /home és egy fat32 partíció. Ez összesen négy.
A terv az lenne, hogy a fat megy a levesbe, a /home pedig a végéig. És akkor három partíció maradna a vinyón.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Az előző melós gépemben egy kingston szolgált két évig hibátlanul, remélhetőleg a samsung is bírja majd a gyűrődést
Kényelmi szempont -> a melós gépen állandó jelleggel fut a total commander, itunes, thunderbird, indesign, photoshop, chrome. Nehogy már bekapcsolás után még hatot kelljen kattintanom a munka kezdéséhezOtthon ubuntun kibírom ha nincs hibernálás, csak kíváncsi voltam.
(#4526) Kendek
Köszi, estére kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz lionhearted #4528 üzenetére
Köszi. A pendrive-on még rajta van a telepítő, estére ránézek (erre is).
-
válasz lionhearted #4528 üzenetére
A home sikeresen átméretezve, köszönöm a segítséget!
(#4530) fradi81
Most már (két nap ismerkedés után) én is látom. 500-as vinyó, más nem kerül rá (a filmjeim a routerre kötött vinyón vannak), vindóz pláne nem Ahogy elnézem, egy 32 gigás SSD is bőven elég lenne, de olyat nem találtam itthon.
-
-
válasz fradi81 #4546 üzenetére
Ezt a vinyót én már nem akarom babrálni, ez itt a végleges verzió. Ha majd egy SSD beesik az ablakon, akkor (új alaplap után is kell nézni, mert ez a J&W egy rakás sz@r) új ubuntu telepítés lesz, némi csavarral. Azt tervezem, hogy majd megpartícionálom az SSD-t és a jelenlegi home tartalmát átmásolom az újra. Gondolom működni fog.
Vagy nem
-
Nyáron Agyasima érdeklődött egérgörgő ügyében, de nem láttam érkezett volna rá válasz.
-
Valakinek van tapasztalata Asrock E350 alaplap/cpu/gpu ügyben?
-
Együttműködik vele rendesen? Problémák telepítéskor? Az integrált ATI vga-val gondok? Sleep?
Ideiglenesen valami P35 inteles alaplapot és egy 4550-es ATI-t használok ubuntu 12.04-hez és minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel megvagyok elégedve, kivéve hogy nem megy a sleep.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
Kellene egy kis segítség.
Megosztottam egy mappát (mindenkinek írható/olvasható), hogy másik gépről, táblagépről hozzá tudjak férni a bele kerülő cuccokhoz. Hálózaton látszanak is a benne lévő fájlok, de nem lehet hozzájuk hozzáférni, még olvasásra sem.
Megnéztem és ebbe a megosztott mappába kerülő fájlok nem kapják meg a "többiek: írás-olvasás elérés" jogosultságot. Ezt kézzel kell megtennem.
Nem lehet ezt automatizálni?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
válasz lionhearted #4751 üzenetére
Nem vágom a témát, így nagy részét nem értem amit írtál De én arról beszélek, hogy megosztok egy üres mappát és ami fájlokat később belepakolok azokhoz nem tudok másik gépről hozzáférni. Vagy ezt a chmod-ot minden alkalommal le kell futtatnom, amikor új fájlt helyezek a megosztott mappába?
-
válasz lionhearted #4777 üzenetére
Ne haragudj, hogy napokig nem reagáltam a kimerítő írásodra, bocsi!
Éppen egy gép-átépítési projektben vagyok, fele alkatrész már megvan, a másik fele hétfőn jön
Szóval a mappamegosztásom egyszer csak megoldódott magától, a franc sem érti. De azért köszönöm, még jól jöhet a leírásod!És ha már itt vagyok, rögtön kérdeznék is egy nagyot.
Az ubuntum most egy 500-as vinyón terül el, külön swap, root és home partícióval. Hogy tudom ezt legegyszerűbben átvinni egy 128 gigás SSD-re? Persze minden partíciót méretezgetni kell. És ugye mivel SSD, nem árt a korrekt alignálás is.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
válasz God Vazzeg #4843 üzenetére
Akkor (szép magyar szóval) pontosíccsunk:
1. Ez vili.
2. Csak úgy fájlkezelővel? ctrl+a, ctrl+c -> ctrl+v? Rejtett állományok?
3. Ajjaj.
4. Feladom.
5. Nem örülökNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
SSD-re telepítettem az ubuntu 12.04-et és be szeretném kapcsolni rajta a trim-et.
Azt már sikerült kideríteni, hogy a /etc/fstab-ba kell beleírni a noatime és a discard paramétereket, csakhogy nálam külön van a /home, ezért az említett fájl így néz ki:# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=4a1374dd-1229-4c64-ac8d-6b189a20bf0b / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=e53c3709-f55f-4062-8e2f-6f51abe2fd67 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=09898468-e364-4d72-a469-2b6e163ecd86 none swap sw 0 0Így akkor mindkét ext4 partícióhoz be kellene írni a plusz paramétereket. De hogyan?
-
Oké, ezt tudom (sudo gedit /etc/fstab), de a beírás?
Mert a neten látni ilyet is:
/ ext4 defaults,relatime,discard 0 1
de ilyet is:
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
Most akkor melyik a helyes?
Ráadásul nálam a /-ra ez áll: errors=remount-ro, a /home-ra pedig defaults.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
-
Ha minden igaz, holnap megérkezik az új alaplapom és processzorom. Kérdés az, hogy az ubi túl fogja élni az átépítést, vagy jobb a friss telepítés?
Asrock E350M1 + AMD E350 helyére Asrock B75M-ITX + Intel Core i3-3220T kerül.
[ Szerkesztve ]
-
-
Bent van az új alaplap+cpu (Asrock B75M-ITX + Intel Core i3-3220T), hasít mint az állat
Az normális, hogy nem hoz fel zárt vga drivert a "Rendszerbállítások/További illesztő programok"?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Köszi! Most már nem vagyok otthon, de estére komoly teszt elé néz a kicsike
Szerelés után csak beállítottam a biost és egyszer elindítottam a gépet. Már ennyiből is látszik, hogy soooookkal gyorsabb, mint az E350.
Az meg külön öröm, hogy amd->intel csere után nem f**ta magát össze, mint a win szoktaNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Gimp-et töltöttem le és érdekes dologra lettem figyelmes. A 12.04-es ubuntun a 2.6.12-es gimpet szedi le, holott a weboldaluk szerint létezik 2.8.2 is (12.10-re).
Hogy tudom az új gimpet rárakni a régi ubuntura?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Mivel totál kezdő lennék gimpben (photoshop és indesign-on élek sok éve), teljesen mindegy melyik verzióval kezdem az ismerkedést. Csak feltűnt a verzió eltérés.
Azért az egyablakos üzemmód az nagyon kéne.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Van egy belakott 12.04-es ubuntum, de szeretném kipróbálni az új kubuntut. Kendek professzor Systemback programja képes visszaállítani a teljes rendszert? Vagyis, ha formázom a "/"-t (a home külön partíció), ráteszem a kubuntut és később vissza akarom rakni a lementett ubuntut, akkor azt hogyan? Kubuntura felteszem a Systemback-et és visszaállítom a lementett állapotot?
-
-
-
-
-
-
-
Ha már szóba került a VirtualBox.
Ubuntu 12.04 x64 alá innen letöltöm a megfelelő verziót, kettőt kattintok a deb fájlon, bejön a szoftverközpont, azzal telepítem és jónapot. Ugyanúgy használom mint anno win alatt? Vagy ennyire egyszerűen nem úszom meg?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Mindent most hozok létre. A win7.iso is frissen lett létrehozva az ultimate lemezemről. A Vbox-ot már feldobtam deb fájlból, el is indítottam. Ugyanaz mint a win verzió
Sajna csak estére tudok vele foglalkozni, most mennem kell.
Addig is egy újabb kérdés. A vbox tud olyat, hogy fizikai partíciót használ, nem pedig virtuális hdd fájlt? (A vmware tuti kezel ilyet) Mert van egy 500 gigás vinyóm usb3 dokkolóban, arra menne a virtuális gép.
Ha csak ilyen hdd image fájlokat tud, akkor a vinyót, amire a vdi kerül, mire formázzam? ext3?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
-
Köszönöm a segítséget! Amint hazaérek, izzítom a Vbox-ot
-
Ilyet dobott az update-re:
Sikertelen letöltés: http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/dists/precise/InRelease A várt „contrib/source/Sources” bejegyzés nem található a Release fájlban (Rossz sources.list bejegyzés vagy helytelenül formázott fájl)Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
-
Oké, egy újszülöttnek minden vicc új.
Köszönöm! Ki-bejelentkezés után már hibátlan!Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Lehet. A te #5082-es kommentedből kopiztam.
De nem lényeg. A Vbox működik (legfeljebb nem fog automatikusan frissülni), win7-et rá is dobtam. Van benne net, megy a shared folders és még az aero is működik Szóval, öröm és boldogság. A következő felmerülő problémáig.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest