- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple notebookok
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- A gyári kábelek fontosságára hívják fel a figyelmet az új GeForce-ok gyártói
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
nemurea #28099 üzenetére
A kérdező egy Fat32-re formázott pen.-t szeretett volna ellenőrizni - javítás nélkül.
Erre ajánlottam a badblocks-ot. (a badblocks az ellenőriz...vagy csak olvasással, vagy írással
és olvasással is...a kapcsolóktól függően.)
Az fsck (ha jól tudom) Ext2, 3, 4 fájlrendszeren működik.[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
válasz
growler #28098 üzenetére
Nem a beleokoskodás miatt (pedig abban is jó vagyok), de tudtommal az fsck és társai keresik és javítják a logikai (konzisztencia) hibákat, a badblocks pedig jellemzően a HDD-k fizikai hibáit (bad sector) keresi meg és próbálkozik a javításával. Lehet, hogy az fsck is elindítja a badblocks-t, de nagyon kevéssé hiszem, pláne pendrive esetében.
-
growler
őstag
válasz
zoltanz #28095 üzenetére
Ha egy bootolható pen.-en futtatom a "badblocks -v /dev/sdb" parancsot, nálam ezt dobja ki.
badblocks -v /dev/sdb
Blokkok ellenőrzése 0 és 7823359 között
Hibás blokkok keresése (csak olvasható teszt): done
Pass completed, 0 bad blocks found. (0/0/0 errors)Az fsck fájlrendszer javítást végez (ha jól tudom) de ami nem rossz, azt nem kell javítani !
-
zoltanz
nagyúr
válasz
growler #28094 üzenetére
Megfelel, ehhez, hogy legyen felcsatolva a (boot-olható) pendrive?
Autómatikusan felcsatolja a pendrive-ot, ezutánumount /media/z/MULTIBOOT
Majd ha csak ellenőriznémdosfsck dev/sdb1
Erre ezt írja ki:There are differences between boot sector and its backup.
This is mostly harmless. Differences: (offset:original/backup)
1) Copy original to backup
2) Copy backup to original
3) No actionMit válasszak? Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
gordonfreemN #28084 üzenetére
A 32 bites verziót tettem 32 bites legalapabb 16.10-re (még a telepítőlemez kiadása utáni frissítések sincsenek rajta) VBoxban, szintén simán felment. Nem kattintottam, hanem a futtathatóság megadása után a fájlkezelőből drag&drop behúztam a terminálba.
-
zoltanz
nagyúr
Konzisztenciát (fsck) szeretnék ellenőrizni egy pendrive-on, (javítás nélkül) /dev/sdb1 útvonalon van (Fat32).
Milyen kapcsolódókkal indítsam?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
gordonfreemN #28086 üzenetére
Ha megfelel a 6-os, akkor jó lesz az neked. Egyébként első körben nem nevezném át a fájlt, másrészt nálam a .run-hoz a Szövegszerkesztő van társítva alapból. Persze azzal nem indítom, mert meghalna tőle.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
-
brickm
őstag
Nálam kezd körberajzolódni az ubuntu vs dell probléma.
Feltettem az Xubuntut(igen, szeretem sz patni magamat..)
Gond nélkül ment, feltettem az nvidia drivert is, nem hullámzott a kép, YT videóztam stb.
Feltettem a KDE5plasmát, használtam azt is, gond nélkül. KDE alatt nem lehet magyar billentyűzetet választani nálam. Hiába teszem be a magyart a layout ugyan úgy angol betűkészletet mutat. Viszont a login screenen annak ellenére, hogy ott EN-t mutat magyar a kiosztás. Elég kusza, sebaj.Feltettem az ubuntu-desktop pakkot is, na ezután kezdődtek a gondok.
Ha kde-t használok is crashel a NAPTÁR!! már loginnál. logoutnál is... xfce alatt is bekressel.
Ha a unityt választom az is ezt csinálja, login után egyből control settings crash, se hangerő állítás se semmi. Minden ami a settings menüben volt található eltűnik a gépről.Szóval most letakarítom az egészet, felmegy a kubuntu 16 és teszt következik.
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #28087 üzenetére
>pont az ilyen dolgok miatt használok mintet, frissebb-lágyabb-jobb
Gonosz
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
gordonfreemN #28086 üzenetére
Igen, a 6.6 fent van tárolóban, azt úgy kell telepíteni. Nekem mint 18 cinnamon van, biztos van valami különbség, de pont az ilyen dolgok miatt használok mintet, frissebb-lágyabb-jobb
-
gordonfreemN
addikt
válasz
God Vazzeg #28085 üzenetére
Én se értem mi lehet a probléma, ha megnézed a képmentéseket látszik elég sok mindent végigpróbáltam, de!
most megpróbáltam terminálból az apt-get install eagle-t és feltette
igaz egy szerveren lévő szoftverközponti változat és nem az én letöltésem, tehát ez továbbra is rejtély.[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
gordonfreemN #28084 üzenetére
-
gordonfreemN
addikt
válasz
God Vazzeg #28083 üzenetére
eagle cadsoft 7.7
schematic és PCB tervező. Azaz áramkörtervező.
Nem megy simán futtatva se, mert alapértelmezéskén a szoftverfuttatás program van hozárendelve és nem tesz vele semmit.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
gordonfreemN #28082 üzenetére
Mi ez amúgy? Rakj egy linket honnan töltöd. Simán rákattintva nem terminálból futtatva se megy?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #28081 üzenetére
Terminálból is ugyanaz a permission denied jön a hivatalos oldalról letöltöttre is. Tán nem az a baj, hogy átnevezem a fájl nevét csak simán eagle.run-ra a könnyebb kezelhetőség miatt?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
lev258 #28080 üzenetére
Leszedtem a hivatalos oldalról. bepipálom amit te is írtál. duplakatt és semmi. Hát a tköm tele már.
A megnyitáshoz ha jőól látom alapból hozzárendeli a szoftverfuttatást és lehet választani mást is, de azt a fnyomi terminal-t nem kínálja fel.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
gordonfreemN #28079 üzenetére
Milyen verzió ez? Hivatalos helyről származik?
Kezdd az elejéről az egészet, a letöltéstől kezdve.
Két kattra nálam is gondolkozik egy kicsit a Terminál, de aztán feldobja a grafikus telepítőt.[ Szerkesztve ]
-
gordonfreemN
addikt
-
lev258
veterán
válasz
gordonfreemN #28077 üzenetére
Honnan szedted azt a telepítőt?
Nálam egy fájl van, még zipp-elve sincs.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
gordonfreemN
addikt
válasz
lev258 #28076 üzenetére
Akkor nalam mi lehet a baj?
Eleve kinlodassal kezdtem mert nalam darabolt zip archivumban jelent meg amit kicsomagolva kaptam egy darabolt rar archivumot. Most ez vagy sikerult vagy nem. Ubuntu/linuxszal most ismerkedek egy napja es kicsit nehezebb elsore minden mint mason.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #28075 üzenetére
Kíváncsiságból letöltöttem a 7.2-es verzió .run fájlját. Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok/Fájl végrehajtásának engedélyezése programként. Ezután két katt és rögtön kérdi, hogy futtatni akarom-e Terminálban. Ezután bejön a grafikus telepítő. sudo-t, root jogot sehol nem használtam.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
gordonfreemN #28074 üzenetére
Szerintem kezdjük az elejéről, ott, amikor letöltöd. Nekem úgy tűnt, hogy talán root jog nem is kell hozzá.
Ahogy látom, a rendszer tárolóiban a 6.6-os verziója megvan.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok.
Egy .run kiterjesztésű csomagot telepítenék a 16.04 LTS-en. A program le lett töltve, tehát nincs a szoftverközpontban. A képen látható milyen probléma van:
Már mindent megpróbáltam amit találtam megoldásokat:
su ubuntun nem jó helyette sudo
de a képen minden látszik. Illetve a fájlra jobbklikk és programkén futtatás is megvolt.
A fájlra jobbklikk és nincs olyan lehetőségem hogy futtassam terminálban, pedig ezt irja a hivatalos oldal.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Tutu7030
veterán
Nem hagyom unatkozni magam..
Még mindig a login képernyő átformálásával szórakozok. GDM alatt nem sikerült eredmény elérnem, gondoltam, hogy megpróbálom a lightdm-et. Telepítettem, kiválasztottam, hogy ezt használja a rendszer, reboot. Be is jött a lightdm-es login, csak éppen hiába írtam be a jelszavam, mindig azt írta, hogy hibás a jelszó (nem, nem volt másik bill.kiosztás beállítva). Végül is Ctrl+ALT+F1, sudo dpkg remove lightdm, sudo dpkg-reconfigure gdm , reboot, és újra megvan a gyári gdm login (ami működik is).LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
-
donatel
tag
Nem tudom feltelepíteni a cadaver-t az Ubuntu Serverre (16.04.1 verzió).
WebDAV-ot akarok feltelepíteni amihez az apach2-t feltelepítettem megcsináltam a beállításokat az apache-hoz, a webdav-hoz. Az apache rendesen fut (ezt ellenőriztem a systemctl status apache2.service-al)
A cadaver-t az alábbi paranccsal akarom telepíteni apt-get install cadaver -y de nem telepíti a következőt csinálja:
Mi lehet a gond, mert tesztelni szeretném, hogy a webdav jól működik e.
-
BoB
veterán
válasz
donatel #28066 üzenetére
Nem az Ubuntuban jelent valamit, hanem egy konkrét parancsnak lehetnek kapcsolói. Jelen esetben ez az apt-get.
man apt-get
Ezzel meg tudod nézni milyen kapcsolói vannak és melyik mit csinál.
man x
Ezzel meg x parancsét tudod megnézni.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
donatel
tag
Hali!
Ubuntuban a "-y" kapcsoló egy parancsban mit jelent, mert több helyen láttam már hogy a parancssor végére írják ezt a kapcsolót:
Pl.: 1. apt-get update
apt-get upgrade -y2. apt-get update
apt-get install apache2 -y -
didros
senior tag
K&H E-bank chipkártyával megy valakinek Ubuntu alól?
-
Tutu7030
veterán
No, nekem ez a HWE-re váltás nem jött be..
Restart után boot splash még volt, de a login képernyőt már nem tudta betölteni.
Nyomtam neki egy resetet, majd a grubban kiválasztottam az előző kernelt.LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Bár már nem szorosan ide kötődő amit írok, de azért offba mindenképp megosztom veletek ezt is.
Tegnap az asztali gépre feltettem az opensuse 42.1 -et, alapértelmezetten kde 5 plasma GUI-val, de feltettem hozzá a gnome-ot és az xfce-t is.
Használtam majd egy munkanapnyit, kiismertem helyenként, ment minden remekül, kivéve a logout login és session váltást.
Ha váltottam pl kde-ről gnome-ra hol sikerült neki betölteni, hol nem.Ezt leszámítva gond nélkül megy a dolog..
Feltettem ugyan azzal a telepítő pendrive-val, a dellemre, feltettem itt is az xfce-t is, de alapértelmezett a kde 5 plasma.
ELső indítás, venti elég hangosan pörög, gondoltam biztos megmelegedett a gép telepítés közben, majd leáll. Win10 alatt le is szokott állni tlejesen a 40-45fokos hőmérsékletek között, ha tartósan ott is marad, majd bekapcsol halkan, alig hallhatón, majd jön a hallható fokozat, az opensuse alatt maradandónak tűnt, ugyanis 1.5 óra használat mellett is mindig ennyire pörgött. Mintha nem szabályozna, vagy nem teljesen jól.
A hideg zuhanyok sorozata ezután következett, míg az asztali gépen, -bár google segítség kellett hozzá, hogy hol kezdjek neki- 2perc alatt sikerült kapcsolódni wifi hálózathoz és használni, addig a dellemen nem sikerült. Látja ugyan a hardverek között az atheros wifi kártyát, de a network manager nem kezd vele semmit, nem is listázza. Szerencsére az asztalomnál van végpont, a kábet bedugva van net.....amikor épp van hozzá kedve. Sajna kb félóránként az eth0 is eldobja a netet, konkrétan nézve az ifconfigot beáll localhostra, és csak az 'lo' elérhető. Mintha eth0 se lenne. Restart után megint van eth0, egy ideig...
HA bedugok egy tp link stick-et azzal megy a wifi és el sem dobja...wtfIlletve a logout login itt sem tökéletes. ha rányomok a logout-ra, elkezd elsötétülni a kép, de nem lép ki, rá kell nyomni vagy 3-4x, mire vagy kilogoutol vagy visszalép az eddigi sessionba de ablakkezelő nélkül. Szóval nagy szívás az egész egyelőre. Ja és a kurzor itt is el-el tünedezik időnként.(az asztalin nem)
Még keresem az igazit.[ Szerkesztve ]
-
No. Telepítőlemez rescue módban kézzel felcsatoltam a filerendszereket, csináltam névfeloldást, telepítettem új kernelt. Semmi változás.
Az lesz a baja, hogy szerintem belegenerálja a lvmetad használatot az initrd-be, de az a rescue módban nincs... és így valami nem kerül bele. Vagy valamiért bot közben nem látja az initrd-t.Valakinek ötlete?
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz
lev258 #28059 üzenetére
Haladóban nincs senki.
Direkt telepítettem LVM-re, mert látni akartam, hogy mennyire helyrehozható később, ha rendes NAS-ként fog szolgálni, és baja lesz.
Másrészt másnak is hasznos lehet, ha rájövök, mi a megoldás.Amúgy az a jó, hogy bedob az initramfs shelljébe (ash) de a billentyűzetet nem kezeli le
Mást meg nem tudok rádugni, mert nincs ps/2 port
-
lev258
veterán
Én inkább a Haladó topikot javasolnám. Mostanság egyre gyakoribb, hogy az Ubuntu is sokak tudtán kívül lvm-be települ. Én ilyenkor mindig rendes újratelepítést javaslok, egyszerűen azért, mert nem értek az lvm-hez. Hasonlóan a Windows-os dinamikus lemezhez.
-
Bootolt már valaki lvm-ről?
Van egy raid5-ön levő lvm-en levő tesztrendszerem. Minden az lvm-en van, boot is, minden.
Elindítottam -1 hdd-vel, össze is borult. A hiányzó hdd raidbe való visszarakása után már elindul, de nem találja valamiért az lvm-et. Azt mondja boot nözben, hogy, failed to connect to lvmetad, nincs ott a logical volume, és megáll.Na most az lvm ott van, rescue módban a telepítőlemez látja, a grub configban ott van a raid és lvm modul.
Mit lehet ezzel csinálni? Update-initramfs-t próbálgatok most, de mentés módban a telepítőről nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz
King Unique #28056 üzenetére
Köszönöm !
Én nem innen töltöttem le - de nekiugrok még egyszer - csak-azért is ! -
King Unique
titán
válasz
growler #28055 üzenetére
Amit korábban linkeltem, vagyis a gyártó oldaláról a 64 bites verziót.
-
growler
őstag
válasz
King Unique #28054 üzenetére
Belinkelnéd azt az oldalt ahonnan letöltötted a 64 bites ISO-t ?
(Az Unetbootin automatikusan bejelöli a boot flag-et.) -
King Unique
titán
válasz
growler #28051 üzenetére
Hát pedig akkor nálad nem stimmel valami, mert nálam a 64 bites ISO UNetbootin programmal kiírva bootolt rendesen pendrive-ról...Sőt, még ilyenekkel sem feltétlen kell szórakozni, mert ez az ISO eleve rugalmas és univerzális. Ha felcsatolom és 1:1-ben átmásolom a tartalmát egy FAT32-re formázott pendrive-ra, akkor nálam még UEFI-ben is simán bebootol. Legacy módban esetleg aktívvá lehet tenni a partíciót, illetve linuxos nyelven fogalmazva boot flag kell rá.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz
Lathronos #28052 üzenetére
Köszi !
De úgy nézem ez is a dd-t használja a háttérben, mint a Mintstick.
(Ilyen a "dd Utility" és a Lemezek -> Lemezkép helyreállítása is.)
Közben kísérleteztem egy régebbi Unetbootin-al. (494)
Fat32-re, és NTFS-re is formázva a pent. ...eredmény nélkül.
Meguntam - töröltem az ISO-t.
Pedig, tényleg nem rossz a MiniTool !
Kb 2 hete valamelyik kis méretű kiadáson előtelepítve is láttam.[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz
King Unique #28050 üzenetére
Windowsom nincs, tehát Rufus-om se !
Unetbootin-al, Mintstick-el,(dd) MultiSystem-el, Multibootusb-vel
próbáltam - de egyikkel sem indul.
Kb. 2 éve egyszer már kiírtam az unetbootin-al, akkor nem
volt vele semmi gond.
Tehát azt mondod hogy kiírtad a "pdfree91 -x64.iso" fájl az
Unetbootin-al és indult ?( BIOS-om van...a boot sorrenddel nincs gond.
)
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz
growler #28049 üzenetére
A hozzászólásban is írtam, hogy Linux alatt UNetbootin kell hozzá, nekem azzal kiírva bootolható volt pendrive-ról. De, ha esetleg van rá lehetőség, akkor Windows alatt ott a Rufus.
Amúgy meg boot sorrend ok, illetve Legacy / UEFI boot van?
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz
King Unique #28048 üzenetére
Üdv. !
Neked sikerült kiírni Linux alól a MiniTool Partition Vizard ISO-ját
úgy hogy bootoljon is ? ( Több módszerrel / segédalkalmazással
is megpróbáltam, de nem indul.)
-
King Unique
titán
válasz
szezso15 #28039 üzenetére
Üdv!
Mint említette más is, a dinamikus lemez okozza a problémát, azért nem tud hozzáférni a Linux. Viszont ezt célszerűbb lenne inkább Windows alatt megoldani, az tudná rendesen kezelni. Sőt, ott külső programokkal adatvesztés nélkül át lehetne konvertálni alaplemezzé. De, ha mindenképpen valami pendrive-ról bootolható megoldás kell, akkor ezt a korábban említettet ki lehetne próbálni. Ha engedi átkonvertálni alaplemezzé, utána már az Ubuntu is nagy valószínűséggel hozzá fog tudni férni.
Aztán az meg a másik, hogy nem ártana a HDD állapotát is lecsekkolni valami rendes programmal. Ha durván szektorhibás és nagyon lent van a kondíció, esetleg még fura hangokat is ad, akkor nem feltétlen érdemes otthon nyúzni... Kimondottan fontos adatok esetén ilyenkor az adatmentő szakember a biztos megoldás.
—►
Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz
zoltanz #28046 üzenetére
Ha felpakoltad a pen.-re a telepítőket, - és ha még van szabad
terület a pen.-en, akkor a telepített rendszereden létrehozhatsz
ezen pl.egy Fat32-re formázott partíciót. (Elnevezheted pl. casper-rw-nek)
Erre bármit letölthetsz/ másolhatsz (4GB fájlméretig) ez [link]egy újraindítás után
is megmarad. -
szezso15
addikt
válasz
lev258 #28040 üzenetére
Igazából én csak annyit szeretnék, hogy lekapjam róla az adataim. Mivel az mITX-es lapomon csak két SATA csati van, ezért nem tudom Windows-ban ezt megoldani, mert az egy külön SSD-n van.
Szóval mindenképp az USB-s Linux kéne, csak átmasolnám az adatokat és kész. Erre az ldmtool nem lehet jó?
*Hajrá Loki!* i15+
-
zoltanz
nagyúr
Software Boutique-el akartam telepíteni Mate (32 bit),de ilyen hibák jönnek: ( 3rd party stb repository engedélyezve)
"Package does not exist
Check the spelling of the package name, and that the appropriate repository is enabled."[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Készítettem egy Ubuntu Mate indítólemezt USB pendrive-ra 8 GB-os. Foglalt 1,7 GB a lemezen és szeretnék mást is másolni még rá, de nem engedi.
Más indítólemez készítőt tudnátok ajánlani? -
lev258
veterán
válasz
szezso15 #28039 üzenetére
A probléma gyökere, hogy nem rendes partíciók vannak, hanem LDM (dinamikus lemez). Ez kvázi azt jelenti, hogy rendszertől függetlenül csak azt látod, amit a Gparted mutat, az összes többi "virtuálisan" létezik, csak a Windows alatt. Bár van Ubuntura ldmtool, ami talán képes kezelni, de nem javításra van kitalálva. Ezt Windows alól kellene megjavítani valahogy. Ha a merevlemez kibírja, alaplemezzé lenne érdemes alakítani, csak ki tudja, meddig bírja még.
[ Szerkesztve ]
-
szezso15
addikt
Sziasztok!
USB-ről bootolt Ubuntuval másolnék adatot egy haldokló HDD-ről, egy újra. Viszont, Ubuntu alatt nem tudom elérni a régi vinyó tartalmát.W10 alatt ezt tudom róla: [link] (Az Adat néven futó cuccos), Ubuntu alatt pedig ezt: [link]
Valakinek valami ötlet esetleg, hogy adatvesztés nélkül meg lehetne ezt oldani?
Köszi előre is!
*Hajrá Loki!* i15+
-
zoltanz
nagyúr
Felraktam az alábbi retró gépre az Ubi Mate 16.04.1-et (WinXP Dual-boot), próbáltam másik gépben HDD-re felrakni és visszarakni, de úgy elszállt a Grub.
Nem egy idegbeteg tempós ezzel a procival, és nem lehet 1-2 lapnál több megnyitva a böngészőben mert belassul, de megy szépen amúgy.Acorp 7KT266AL (Via KT266A)
Athlon XP 2000+ 1667 MHz (12.5x133) Palomino
1 GB DDR Ram 266MHz (2-2-2-5)
Abit Siluro Geforce FX5200 128 MB DDR (64 bites buszon)
Silicon Image SIL680 Raid kártyán Samsung SP1614N 160 GB 7200 RPM HDD[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok!
Miért lesz fekete-fehér a kijelző és a 1. CPU 97%; 2. CPU 98% pörgés vissza esik 6-6%-ra
a memória nem éri el az 50%-ot,
Ubuntu 16.04 LTS P8600 proc.; 2x2Gb RAM -
gilfoyle
őstag
válasz
God Vazzeg #28033 üzenetére
Alaplapi, asszem Realtek.
Windows alatt nem csinálja, sőt már azt is kikapcsoltam, hogy energiatakarékossági szempontból kikapcsolható legyen.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
brickm #28027 üzenetére
„Plusz ott nem költség egy eredeti windows”
Ebben a kijelentésben azért tudod, hogy az van benne, hogy a magyarok – vagy kicsit bővebben a k-k-európai országok, vagy úgy általában a szutyok, csóró országok találmánya. Pedig egyrészt Bill Gates még középiskolás volt, mikor már amiatt rinyált, hogy ingyé’ használják a szoftverét, másrészt ezen az oldalon rögtön az elején: „Top 15 Software Licinse Misuse and Piracy Hotspots: The United States is in top 3!”. Tehát láthatóan a gazdag országokban sem akadály a sok pénz, ha egy mód van rá, nem fizetik ki.„a win-t… Azzal nincs gond.”
De azt megértetted, hogy a Windowszal azért nincs gond, mert az MS kurva sokat fizet azért, hogy ne legyen? És valószínűleg azért is, hogy mással meg legyen. -
gilfoyle
őstag
A desktop gépemen egy friss telepítésű 16.10-van. Kb két óránként eldobja a netet. Bontom, újra kapcsolódok és megint jó egy darabig.
Ezt mi csinálhatja? -
brickm
őstag
válasz
Dhampir #28020 üzenetére
Külföldön elég sokan használják a linuxokat, pláne az ubuntukat. Plusz ott nem költség egy eredeti windows, hogy csak azért tegyünk rá ubuntut, mert valamit kell, de winre nincs péz.
a win-t is szépen megcsinálták, cserélt splash, meg login, hátterek miegymás. Azzal nincs gond.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz
#40553216 #28022 üzenetére
Ez igaz, nekem az egyik boltban érvelt ezzel az eladó, amikor rákérdeztem az előtelepített Ubuntu hardvertámogatására, az ellentétes tapasztalatom miatt (wifi gombbal nem volt be/kikapcsolható az antenna).
Amúgy "színes-szagosan" töltődik be a preinstall rendszer a telepítés kezdetekor, ezt a Dell (ha ugyan tényleg ők) szépen megcsinálta, talán még a MaxxAudio hangtámogatás is működik, ha az előtelepített rendszer fut a gépen.
[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
válasz
Patice #28019 üzenetére
Bizony bizony, de kevesebb teszt repo.
Most is ez alapján van, de nem 17-es kodi hanem 16-os.....lev256: Bay Trail probléma ha jól tudom. Nem vagyok benne biztos hogy az újabbnál fent áll.
Érdekes amúgy mert 3.14 -es kernellel semmi gond nem volt annó, de az újabbnál már igen....[ Szerkesztve ]
-- PSN_ID: GerY2123
-
McSzaby
őstag
válasz
gery2123 #28017 üzenetére
Hi,
tegnap este használtam 2-3 órát gond nélkül. 4.6-s kernel, a C-state patch, amit írtál, illetve az xserver-xorg-video-intel csomagot is felraktam/újrahúztam.
Most elvileg jó, működött tökéletesen. FullHD lejátszás hiba nélkül, filmeket tudtam nézni. Kodi 16.1 Jarvis. Youtube kieg. ment, hang is jobb, mint 14.04 alatt, szóval eddig bizakodó vagyok, de majd írj egy PÜ.-t 1 hét múlva és megmondom.
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
gery2123
őstag
-
ZCoyote
őstag
válasz
Thocy a ZAGY #28013 üzenetére
Én nem azt mondom, hogy mindegyik gépen rosszul megy az Ubuntu. Az a nonszensz szerintem, hogy egy gyári, Ubuntu matricás gépen még bebootolni sem hajlandó az előtelepített Ubuntu. Ez nem az Ubuntu hibája hanem a Dellé.
Romani ite domum.
-
-
válasz
Thocy a ZAGY #28013 üzenetére
Megnyugtatlak, 6430-on Win8, 10 alatt is örültünk, ha hajlandó volt feléledni a lábnyomolvasó, hát ha még fel is ismerte az ujjad! Ugyanis volt kollega, akinek minden ötödikre hitte el, hogy a jó ujjat húzta le. Ami most van Lenovo T410-em, meg haver R61-ében, csont nélkül megy, Linuxon és Winen is.
Más.
Összeraktam egy RAID5, rajta LVM, Ubi szerver 16. A RAID+LVM-ről bootol, gondoltam miért ne. Elműködgetett (csak OS volt rajta, próbaképpen), majd sikerült ráindítani úgy, hogy egy winyó nem volt bedugva. Azóta nem indul el. Kernelpánikolt, nyomtam egy rescue-t, azóta GRUB sincs. A rescue rendszerről látni a RAID tömböt, meg ami rajta van, de GRUB-ot nem tudok rá tenni.
Elvileg fel kéne csatolni az md0 eszközt (? miért a raidet?) , de nem engedi. Gondolom az LVM miatt.
Perpill. hazavágtam a grubot is, csak annyit mond, hogy bad ELF magic.
Mit lehet ezzel csinálni?(Illetve lehet csak attól volt a pánik, hogy frissült a kernel, ezt lehet egy újratelepítéssel kipróbálom. Meg ez meredek lenne.)
[ Szerkesztve ]
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
ZCoyote #27983 üzenetére
Dell Latitude 5430-as gépet nyúzok lassan három éve. Ubuntuval vettem (12.04), azóta is az van rajta, csak közben frissítettem 14.04-re, majd HDD->SSD csere miatt nem a recoveryből húztam fel a gyárit, hanem szűz 14.04 ment rá, amit aztán frissítettem 16.04-re, amikor kijött. Mindvégig hibátlan volt minden egy garanciás javítást kivéve, de az nem a Linux miatt volt.
Tény, hogy az ujjlenyomat olvasó nem megy alapból (gyári Dell Ubuntuval sem), de mivel egyébként sem terveztem használni, nem próbáltam beállítani. Lehet, hogy van rá megoldás, lehet, hogy nincs.Ugyanígy Ubuntu fut itt a környezetemben két asztali gépen (az egyik egy G1820T procis Asrock H81-es deszka, a másik egy szintén Asrock alapú q1900), valamint két további laptopon (az egyik egy 10 éves kövület Fujitsu-Siemens Amilo Pro v3405 T5600-as procival, a másik egy elég alap Samsung NB30 netbook egymagos atom procival). Vegyesen 2-4-8 GB memóriával, mindegyiken 64 bites rendszer, most már kivétel nélkül SSD háttértárral. Jó, a Samsung NB30 nem sebességbajnok, de nem olyan rettenet azon sem a Unitiy. Emellett a Samsung esetében kicsit mókolni kell érte, hogy működjön funkciógombra a képernyő fényerő állítás (a hang megy, ez nem, dacára annak, hogy megjelenik a csúszka, de a fényerő nem változik).
Még C64 mellett kezdtem a '90-es évek legelején, aztán jött az Amiga, majd a PC (DOS parancsok jórészt még mennek fejből) nem riaszt el semmi, ha bütykölni kell a rendszeren, de mára elkényelmesedtem, megelégszem már azzal, ha valami működik, mindenféle hekkelgetés nélkül. Nálam bevált az Ubuntu.
Emellett nyilván vannak gépek, amiken valamiért az istennek sem megy, vagy nem úgy, ahogy kellene (nekem a régi VIA chipset és az integrált VIA (S3) videokártya volt eddig negatív tapasztalat egy ismerős régi laptopján, illetve egy asztali gépen egy szintén Asrock valamilyen alaplap és egy 5300-as AMD APU mellett nem bírt rendesen képet adni egyik változat sem, a Windows meg zökkenőmentesen ment; van ilyen).
Mivel megszoktam az Ubuntut, ha veszek valamilyen új hardvert, azért meg szoktam nézni, hogy mit írnak a Linux kompatibilitásról, de nagyon nem kell válogatni, majdnem minden problémamentes.
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
brickm
őstag
válasz
#40553216 #27994 üzenetére
Erre azt mondom, hogy is-is.
A sokat szidott windows minden vacak gépen megy. Oké, mert fizetünk érte(jó esetben legalábbis), de akkor is, több ezer hardvert kezel. Az egyik ha nem a legnépszerűbb nyílt OS-től is elvárnám, hogy azért legalább a nagyobb gyártók termékeinek hardvereit kezelje, mint pl a dell, mert ugyanis ebben gyakorlatilag standard macbookban is használt cuccok vannak ha jól emlékszem. Nem mindenféle taiwanban az utolsó faluból előhúzott eszközöket pakolták bele.Nem állítottam soha, hogy az ubuntu nem jó, azt állítottam, hogy az én gépemen, vagy ezen a típuson lehetetlen vele boldogulni. Kb olyan érzésem van, mint mikor haverom felhekkelte az osx-et a gépére, na az is elég dágvány volt, ahogy az ubuntu az én gépemen is. Ettől nem rossz, bocs, ha félreérthetően írtam. A gép se amúgy, mert win10-zel álom jól üzemel, csak na. Szerettem volna egy unityt és elég mérges vagyok most, meg csalódott.
Szerk, mondjuk azt mégis az ubuntu hibájának tartom, hogy a 16.10 már a telepítés közben összesz rta a unity config-ot és lehalt, mert ugyanis a windows sem használ különsebben driverpakkokat a telepítés alatt, mégse kresheli le a csába az egészet. DE benne van az is, hogy ha nem live módból telepítettem volna lehet probléma nélkül felmegy, viszont azon a puszta tényen nem változtat, hogy indítás után szaggatott a kurzor is, pedig a 630M nvidia kártya nem egy bokorból előcsapott g ci, hogy ne bírja lekezelni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
megema #28005 üzenetére
Meglehet, így értetted, csakhogy az előzmény miatt lehetett arra következtetni, hogy te az Ubuntut, annak készítőjét tartod hibásnak, mert a végkövetkeztetésed ez: „Ha tetszik neki a hardver, akkor nagyon jó tud lenni az Ubuntu. Ha nem, akkor meg nagyon rossz.”
Akkor ezen túl vagyunk. -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #28004 üzenetére
Én teljes mértékben Linuxos megoldást javasoltam.
megema: Teljesen jól kell működnie, esetleg érdemes ellenőrizni a dmesg-ben pár dolgot. Persze váltani csak manuálisan tudsz.
Aflamin: Most melyik van fenn? 14.04.3, 14.04.4, ...
Új kernelre és Mesa-ra lehet frissíteni anélkül, hogy teljesen a 16.04-re frissülne.[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
válasz
lev258 #27996 üzenetére
Oké, ezt nem tudtam. Viszont annyiban a Dell is hibás, hogy ha nem működik megfelelően valami Ubuntu alatt, akkor ne adják már Ubuntuval előtelepítve és felmatricázva a gépet.
Ha már az AMD-t említed... Arról tudsz valamit esetleg, hogy egy Intel HD Graphics + AMD HD5650/6550 páros hogy muzsikál? Mert az Windows alatt botrányos. Kizárólag a notebook gyártó driverével működik megfelelően, de úgy is volt már vele gubanc.
(#27997) tomtyi: Mondatokat én is ki tudok ragadni, de egészében úgy látom nem ment át. Segítek egymás mellé rakni a lényeget: "akkor az Ubuntu/Ubuntus driver készítője a hibás", "Ubuntu alatt is illene megfelelően támogatni"
Tehát ha a drivert az NV csinálja (és nem az Ubuntu hibájából nem úgy működik, ahogy kéne), akkor az NV a hibás. Nekik kéne megfelelően támogatni. Én úgy vagyok vele, hogy vagy csináljanak valamit jól, vagy sehogy. Ha nem megy a GPU váltás, akkor ne rakják bele az opciót a driverbe, hogy megszivassák az embereket az NV GPU totális eltüntetésével.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
Aflamin #28002 üzenetére
HWE
LTS-eknél az egyes alverziók olyan komponensekkel rendelkeznek, amelyeket a 9 hónapos támogatású frissebb köztes verziókból integrálnak. Csak azt jelzi, hogy ezekhez (kernel és mesa) már nem lesznek frissítéseid. Természetesen megteheted, hogy frissítesz a következő ilyenre, újabb 9 hónap támogatással.
Ha nem csinálsz vele semmit, akkor sem kell félni ettől.[ Szerkesztve ]
-
Aflamin
tag
Üdv!
Ubuntu Mate 14.04.Sto eta? Mit takar?Fontos?
-
lev258
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest