Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
RBJ
addikt
Adott egy külső hdd amit média tárként használok. Másoltam rá egy főkönyvtárba egy médiat könyvtárastól.
Ez az alkönyvtár sérült valamiért ezért az adott főkönyvtárt emiatt nem tudja megnyitni.
Próbáltam rendszergazdai jog. gal belépni az adott könyvtárba de így is elszáll.
Valami tipp? -
RBJ
addikt
THunar ba miért csak kuka ba helyezést találok, miért nincs törlés lehetőség?:
Tárgytalan. Megvan. -
RBJ
addikt
Kellemes meglepetés ért. Feltettem a xubuntut. Amikor a tv nél valami oknál fogva forrást állítottam szemem kiesett, hogy ott van az amilo. Hogyan kapcsolódott a tv hez ha se wifi se semmi nincs beállítva a notin.
-
RBJ
addikt
Hirtelen nem találok semmit arra ,hogyan tudok dvd ből iso mentést csinálni.
Most kezembe került a régi lagzis dvd hát menteném valami értelmes formátumba.
Brasero t próbáltam de nem boldogul. -
RBJ
addikt
Én nagyon le lehetek maradva, most vettem elő az asszony régi netbookját.
Azon xubuntu van, gondoltam frissítek vagy legújabbat teszem rá, erre csak pislogok, hogy már sehol semmi.
Vége lett? -
RBJ
addikt
Feltettem a Pop os t. Ez gnome felülettel van.
HOgyan tudom megcsinálni, hogy az oldalsáv ne csak a tevékenységre katt kor jelenjen meg, hanem intelligens módon legyen oldalsávként? -
RBJ
addikt
Újratettem a xubuntum mert valamiért nem akart frissíteni mostanság.
Deluge probléma újra fellépett. Clien t módba hajlandó indulni, hiába váltanám át classic ba nem megyen.
Hiába telepítem a kért libtorrent elemeket akkor se jó.
Tipp? -
RBJ
addikt
MÁsik probléma ami sose szokott lenni. Ha a filekezelőt megnyitom akkor mindenből 2 van. képek, dokumentumok, stb stb magyar és angol nyelven 1-1.
-
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Olyan gondom lenne, hogy újraraktam a gépet a budgie nem feküdt. Jó öreg xubuntu vissza.
deluge install után kapcsolatkezelő jön fel ami eddig nem volt divat. és nem igazán tudom életrekelteni a delugo t.
Teljesen inaktív minden. -
RBJ
addikt
Automatikus jelszavas képernyőzárolást hol tudom kikapcsolni? Képernyő lekapcs mehet csak a jelszavas feloldást már unom.
-
RBJ
addikt
válasz
Dhampir #31712 üzenetére
fujitsu amilo pi 3560 szolgál nem is tudom hány éve hibátlanul.
Xubuntu volt vagy két verzió is az utóbbi években csak most frissíteni akartam másra mert a 16.10 is befáradt.
Ubit tettem fel kezdésnek két napja de valahogy nem az igazi. Próbálgattam live usb lubuntut, kubuntut. solus. xubuntut ubuntumate stb de valahogy a xubi a leggyorsabb nálam. De mivel unom így valahogy keresgéltem mégis.
Solus tetszett de nem akart felmászni a gépemre. Véletlenül rábukantam az ubuntu budgie re.
Ez most szárnyal, fekszik és szerintem pattogósabb mint az ubi.
Egyenlőre ez marad és tetszik. -
RBJ
addikt
Holt tudom beállítani, hogy ne kukába rakjon dolgokat, hanem egyből végleges törlés.
-
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Régen volt fent nálam ubuntu. xubuntu vagy valami light volt. Most feltettem mert xubimban zavart éreztem.
Évek alatt olyan mintha egyszerűsítették volna az ubit kevesebb dolgot is találok a beállításokban.
Pl volt anno a zárt vagy nyitott meghajtó telepítése stb stb. , már ha jól emlékszem.
Ezt most nem találom. -
RBJ
addikt
Az hogy lehet, hogy egy kis háttér állítgatás után visszemenék a gyári hátterekre és eltűntek a mappából.
usr/share/backrounds ból. -
RBJ
addikt
Mióta xubuntu van megszűnt a gép bibiskedés. Minden zökkenőmentesen megy.
-
RBJ
addikt
válasz
ubyegon2 #29881 üzenetére
Csak 3 gb van benne.
Tisztítást fizikailag érted akkor azzal se lehet nagy gond, szoktam nézni a hőmérsékletét nem igazán szalad fel 51-53 melegebbre.
Egyenlőre ismerkedek a zorin al tetszik a desing ja de már is furcsaságba botlottam.
deluge indításakor host beállítás van, vagy kapcsolat kezelő. valami nem ok mert nem működik.
A elementary ba is belefutottam ebbe. Ez valami új dolog? eddig nem volt ilyen telepítettem és jónapot. -
RBJ
addikt
-
RBJ
addikt
Tudom nem teljesen idevág de mivel ubi alapú.
LInux mint em volt fent, kezdtett fáradni. MOndom teszek fel valami frisset. Elementary os lett és egy furiság van. Megmaradtak a volt mappáim tartalmukkal együtt. Csak lesek mint bagoly.
Még a böngészőm se felejtette el a könyvjelzőket. Azt hittem terjes törlés friss rendszerem lesz.
Ilyenel még nem találkoztam. Valamit kihagytam? -
RBJ
addikt
Valaki meg tudná mondani miért nem megyen a DI rádio /digital imported/ clementine alatt?
Csak a reklám szöveg megyen folyamatosan. Telefonon működik. -
RBJ
addikt
47 firefox nem lett nektek memória éhes nagyon? majd 300-400 mb kajál. Sőt most alaphelyzetben a mint cinnamon majd 1 gb ram ot kér.
-
RBJ
addikt
ippet kérnék. Linux mint re vándorolnék. Nem tudom eldönteni cinnamon vagy mate.
Elvileg felül szeretem használni a panelt alul meg dock ot és kész. Semmi extra.
Vagy ubunut mate esetleg? -
RBJ
addikt
Szeretnék multi live usb t csinálni, anno a multisystem volt a favorit, de mostanság háklis szegény, állandóan rossz címkézésre hivatkozik, meg majd felcímkézi de sose jó. Gparted el kismilliószor újra kalapálva szegény usb de semmi.
Húzd ki, majd csatlakoztad újra az USB kulcsod, mert a csatolási pont és a címke nem megegyező.
ez van állandóan. -
RBJ
addikt
Nem tudom linux betegség e de chat.hu felugró ablaka tiltva van. pedig legfrissebb java, biztonságnál engedve sőt minimalra állítva akkor se megyen, sőt az engedélyezési listán oldal megadva akkor se megyen.
Valakinek hasonló? -
RBJ
addikt
válasz
lev258 #26171 üzenetére
Megjavult. Igaz direkt .deb install és restart hozta helyre.
Már csak kicsi anomália van. Most is win alól írok mert ez vagy 2 hetes bibi, hogy valamiért nincs rendes kimenő forgalmam. Speedtest szerint néha nincs semmi ki. Egyes oldalak működnek egyesek nem.
Ezt megoldotta egy suti és minden törlés. De pl pár szavas hozzászólás már nem megyen ki a fórumba.
Megszakad időtúlépés miatt. Gyanítom nem upc gond hanem valami linux bibi. sose volt ennyi bajom vagy 10 éve.
Nem igazán akarok winre visszaszokni. win 7 óta azt se tudom mi fán mi van. -
RBJ
addikt
Ma reggel óta teljes internet rotty van linux on. Kénytelen vagyok win alól lenni, pedig jó ha évente rámegyek.
Képlet win alatt van net, linux alatt semmi. Az internet manager alatt minden ablak inaktív.
ifconfig nál meg érdekes módon 127.0.1 a cím ami nem helyes szerintem.
Tipp? Hetek óta van valami bibi a netemmel eddig azt hittem, hogy upc gond de nem.
wifi megyen érdekes módon. csak lan gond van.
Múlt héten meg az volt a gondom, hogy mintha kimenő forgalom nem tudod volna lenni.
Se fórumba be írni se speedtestnél semmi kimenő adat.
Időm meg minimal, hogy itt üljek a gép előtt. Valami linux os driver gond van szerintem. -
RBJ
addikt
Én meg itt puffogok magamba mikor jön már az új ubi és már megjelent.
Nálam valahogy lecsengett a linux láz. xubuntu 14.04 használom. Soha nem használtam ennyi ideig semmilyen verziójú linux ot.
Kérdés most az mit tegyek fel. Régen Mint es voltam de most tetszik az ubuntu mate színvilága.
Igaz nekem mindegy mi van fent, úgy is es dock és conky van oszt jónapot.
Valami ajánlást kérek.
Valahogy nincs kedvem a költözéshez. Régen volt hetente telepítettem valamit magamnak. -
RBJ
addikt
Kicsit off. clementine t használok, eddig ment a DI rádió. most csak szövegelés van. Online web en megyen ha profilom megnyitom. Clementine be lehet valahol profilt megadni a rádiónak?
-
RBJ
addikt
Lenne egy kis gondom. Ha letöltök egy pdf t és megnyitást választok akkor a cserélhető meghajtó opciók jön fel. Hol van összekutyulva, hogy a pdf olvasót használja?
-
RBJ
addikt
Valaki segíthetne ezt a cikket értelmezni.
[link]
Lényeg a lényeg unetbootin al multios pent csinálni. Addig megvan míg az első lépésben usb pen re a rendszer eddig működik, utána ha jól értem a usb levő minden adatot kimenteni. eddig oké.
Utána a 2. rendszert megcsinálni az alaplépésekkel. na innen elveszve a fonál, hogy mi merre
Felülírt második rendszerre rámásolni a kimentet első rendszert?
HÁlás köszönet előre is ha valaki megszenved velem. -
RBJ
addikt
Linux alól csinálnám. windows alergiám van. Amúgy vége lett az asszony netbook jának, ráömlött a bor.
5 évet bírt. SOS be vettünk egy asus x200ma t. xubuntut raktam rá, nagyon szépen működik vele.
pár mp alatt bebootol. -
RBJ
addikt
multi boot usb milyen legegyszerűbb módja van elkészítéshez.
Multisystem em hülyéskedik, pedig kedvenc, kipróbáltam még 3 fajtát, live usb, yumi stb egyik se megyen. -
RBJ
addikt
Valaki használ multisystem et? Érdekes ezzel csináltam multios pent. anno.
MOst meg nem tudja csatolni magának, állandóan más cimke névre vinnyog.
Hiába format usb , saját maga címkézi meg mégse jó. Már agylobb környékén vagyok. -
RBJ
addikt
Hmm most nézem a Kubuntu új irányvonalát dizájn ba. Még anno nem tudom mi volt az átlátszó nagy ablakba voltak az alkalmazásaim stilus volt. Ez tetszik az éles vonalakkal. Lehet kubi lesz a következő?
-
RBJ
addikt
régi lbp2900 lézerny. szökőévente nyomtatok ha muszáj, olyankor win, multi os a gép.
Ilyenkor marom magam míg feláll a win. a gép se mai fuji pi 3560 ha jól tudom.
Win alól is bibis volt mert külön driver kellet az Fn + bill combókhoz, csak ezekkel lehet ki be kapcsolni wi fi t meg egyebet, ez meg linux alatt döglött. -
RBJ
addikt
Ilyen sokáig még nem volt fent nekem rendszer mint a jelenlegi. Valahogy kinőttem a próbálgatásból.
Van értelme elmenni valami irányba vagy ráérek a 2016 xubuntuig?
Valahogy ócskának érzem a 1.5 éves rendszerem. -
RBJ
addikt
ki van kalapálva.
régen sokat próbálgattam de most vagy lenyugodtam vagy az idő hiánya de rég volt ennyi ideig fent rendszer mint most a xubi 14.04 .
És érdekes, hogy leszoktam a win ről. tán az ubi 10.10 kezdődött.
Próbálgattam előtte is csak az nem tűnt kiforrottnak nekem. de a 10.10 megragadt. -
RBJ
addikt
Jé most olvasom, hogy a linux mint mostanában LTS alapokon van?
-
RBJ
addikt
live rendszer alatt átírtam a shadow file de nuku. mindegy nem nagy gond, legfeljebb mindig bepötyögi a jelszót wi fi nél. majd újra telepítem a rendszert.
-
RBJ
addikt
mint fentebb linkeltem nem a parancssoros rész jön be mint a felvételen.
vidin 1:20 ir én nem tudok semmit mert bármit csinálok visszaugrik a root ablakba. -
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Kicsi gondom van. volt egy kicsi gond wifi s a napokban az asszony linux lite n. telefonon próbáltam megoldani neki de mindenki tudja ez elveszett ügy. Ma hazajöttem rendbe tettem a wifi dolgot megyen is csak egy gond van. nem tudom megjegyeztetni vele a wifi jelszót. állandóan az alapértelmezett kulcstartó kulcstartóját kéri.gondolom valahol valamit begépelhetett a nem megfelelő helyre. rendszergazdai jelszó itt nem ér. hogyan tudom kivakarni?
-
RBJ
addikt
válasz
lionhearted #21282 üzenetére
Magyar rendszert használok így többféleképpen értelmezem most ezt angolul.
-
RBJ
addikt
Kicsi banális gondom van de az nagyon idegesít. Panelom bekavarodott. Igaz a tegnap esti előzménye biztos a zoncolor theme és unity tweak telepítése amit már levakartam.
Ha a panelra felteszem az értesítési területet szépen bevándorol onnan a böngészöm menüsora fel a panelra amit nem tudok onnan kivakarni csak az értesítési terület kilövésével.
Az meg bibis mert hiányzik pár kedvenc indikátorom. -
RBJ
addikt
Úgy látom cserélni kellesz az LTS em. új rendszer kell feltennem, eltűnt a pattogóssága, kicsit mintha a linux is lomhulna egy idő után.
Csak nincs kedvem minden egyedi dolgom újratenni, meg már nem is emlékszem mi, hogy annyira nem kell foglalkozni a linivel ha fent van. -
RBJ
addikt
Ubuntu mate most tűnt fel, hogy van ilyen.
Ez valami kisebb próbálkozás vagy be lehet sorolni a xubuntu, kubuntu, lubuntu vonalakhoz.
Már ha tetsziikkk érteni?
Most kipróbálom live on. -
RBJ
addikt
Noti kijelző fényerejét hol tudnám állítani? fn kombo nem megyen. nvidia server setting ben lehet?
valahogy vagy én vakulok vagy én úgy érzem, hogy mintha halványodna a kijelzőm. 5év ezt teszi? -
RBJ
addikt
Jelenleg 14.04. LTS t használok. Eddig mindig léptem tovább de most kihagytam. Érdemes lesz a 15.04 váltani, upgrade lni ha igen nem lesz gond két verzió ugrással. Eddig mindig újraraktam a gépet de most nincs kedvem és időm majd kalapálgatni, igaz, hogy kihagytam rengeteget felejtettem .
-
RBJ
addikt
Na apró gond. Véletlenül letakarítottam a panelról az indikátor bővítmény sávot. Hogyan tudom visszavarázsolni?
Régen mókoltam, elfelejtettem.
-
RBJ
addikt
tgz filet nem tudok ezzel telepíteni.
./configure
make
make installNo targets specified and no makefile found. Stop.
make: *** No rule to make target `install'. Stop.
-
RBJ
addikt
Trisquel 7.0 t használ valaki?
-
RBJ
addikt
Tiszteletem.
Felraktam az asszony 4 éves netbookjára a wattos 6 helyett linux lite 2 t. Fürge kis rendszerke.
Kis problémám lett. Ezzel a rendszerrel olyan mintha ha az Fn gomb aktiválva lenne.
Csak lenyomva adja a alapkaraktereket. Néha ctrl+fn gombbal meggyógyul. Vagy lehet hardveres probléma?
Biztos beázott a billentyűzet annak idején és most kezd morcoskodni.
Kisebb gond, hogyan tudom a firefox ot magyarra állítani. ELvileg telepítve van a magyar nyelvi adatbázis. -
RBJ
addikt
válasz
lionhearted #18428 üzenetére
Köszi, most nézem xubin alapból fent van.
-
RBJ
addikt
TUd valaki exif remover t linux alá? Nem nagyon találtam.
-
RBJ
addikt
xubuntu nál frissítés formájában lehet már upgradelni? Hiába állítom be a frissítésnél a minden új kiadást még nem ajánlja fel a lehetőséget.
-
RBJ
addikt
Tyűha le vagyok maradva. Már megint ugrunk egyet.
Hát nekem jó belakott xubuntu m van. 14.04. lts. gondolom erről nem igazán kellene ugranom egy darabig.
Nálam az a baj míg új kalapálgatom mikor belakom, semmi gondom csak használom és a megszerzett tudás elfelejtődik. Pl ha most fel kellene raknom egy új rendszert, vagy belakni kellene egy kicsit gondolkodnom.
Más, hogy van vele?
atya ég öszintés megmondom a fentiek írásakor megnéztem az ubi verziókat mert hirtelen nem voltam biztos erre most nézem a mottómba ott van. nesze neked. -
RBJ
addikt
válasz
Fritz Teufel #18174 üzenetére
sajna nincs ilyen könyvtáram. libweat...
-
RBJ
addikt
weather report lassan két hete nem megyen. /pillanatnyilag nincsenek elérhető adatok/.
Pedig újraraktam synaptics al és mégse. Nem nagy gond, de mégis. -
RBJ
addikt
Vagy két hete nem megyen a weather report om. Valami update tett volna neki oda? Másnak hasonló gond?
-
RBJ
addikt
hogyan tudom törölni irás és olvasott védet maldetec mappámat? Igaz fel se települt.
-
RBJ
addikt
na xubuntum van lehet rámegyek xfce mint re. Nem hiszem örülök, hogy a négy op rendszeres gépemet össze bírtam kalapálni kettőre.
-
RBJ
addikt
Na a rosszullét kerülgetett míg felállt a rendszer win alatt. nyomtató miatt tartom még mindig de soha többet.
-
RBJ
addikt
ez alapján feltámadt a remény bennem, hogy életre keltem az évek óta fekvő nyomtatom.
de hát mégse sikerült.(captstatusui:4295): GLib-CRITICAL **: Source ID 10 was not found when attempting to remove it
terminálban még kidobta et.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest