Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Milyen videókártyát?
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz szoke12 #23494 üzenetére
A „Winhez vannak szokva” érv már arról szól, hogy próbáltad nem Windowsként mutatni, és nem tudták használni vagy ez csak előfeltevés a részedről? Mert én azt vettem észre, hogy a legegyszerűbb felhasználó is hamar megbarátkozik a Gnome vagy a KDE (vagy XFCE, vagy LXDE) felületén található logikusan felépített menüszerkezettel. Mert az van odaírva: alkalmazások (bár ez a kifejezés többeknek elsőre fura), utána meg szép logikusan az alkalmazások csoportosítva felhasználási terület szerint. Nem csak úgy windowsos módra egybehányva. A csoportokon belül a programok ABC-sorrendben, adott esetben nem csak a program neve, de egy rövid, egy-két-három szavas leírás is.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Érdekelne, hogy amely játék Ubuntu alatt szépen futott zárt meghajtóval AMD Radeon és Nvidia alatt is, az integrált Intel grafikus meghajtóval is menne (a teljesítménye Windows alatt elegendő volt)?
Nem ismerem a Linuxos Intel driver támogatottságát e tekintetben.
-
nagyúr
válasz spammer #23496 üzenetére
Különben tényleg piszok nehéz megszokni.
3 hónapja adtam el a főnökömnek a régi konfigomat, de mondtam neki, hogy Linux Mint XFCE lesz rajta, ha nem tetszik nekik, akkor azt raknak rá, amit akarnak. A 6 éves lányának vette egyébként, aki addig a nővére Win7-es gépét használta. 3 hónap alatt egyszer hozta szóba a főnököm a Linuxot, amikor megjegyezte, hogy ezt még ő is tudja használni, nem csak a gyerek. A főnököm a melóhelyi XP-vel eddig igen nehezen elboldogult.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
spammer
veterán
válasz szoke12 #23494 üzenetére
Azért legyen már bennük annyi hajlandóság/nyitottság az újra, hogy ne kelljen még az ikonoknak is 100%-ban úgy kinézniük. Mi nehéz megtanulni való van azon, ha egy ikon máshogy néz ki, vagy más a panel színe? Ikonok alatt úgyis ott a felirat, van start menü is (magyarul), a böngésző is ugyanaz. Ha ennyit nehéz megtanulni, akkor hogyan használják egyáltalán a gépet?
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
szoke12
őstag
válasz Lathronos #23493 üzenetére
Nagyon egyszerű. Van egy gép, amit 10-15-en használnak, és win-hez vannak szokva. Nos, keresgéltem sokat, hogy mit lenne a legkönnyebb használniuk, de eddig csak részmegoldásokat találtam, vagy egyáltalán nem működött vmi.
Nem kell, hogy a viselkedése az legyen, csak az ikonok, a felület legyen az. Találtam egy vistar7 nevű témát, de sajnos az ikonok fele nem töltődött be.
A vírusok, folytonos laggok, és hasonló win örömök elkerülése végett szeretnénk linuxot.bob.zxr: Köszönöm, ez az, amivel az ablakkeretek jók lettek, bár ahol szöveg van, ott húz egy kék csíkot.
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
Lathronos
őstag
válasz szoke12 #23491 üzenetére
Ami ugyanúgy néz ki mint a Windows 7, úgy működik mint a Windows 7, az maga a Windows 7. A linux köszönő viszonyban sincs a Windows-zal, így ne várd, hogy ugyanúgy működjön. Ha Windows 7-et akarsz, minek neked linux? Mielőtt fejest ugrunk a medencébe, ajánlott meggyőződni róla, hogy víz is van-e benne, valamint azt se árt végiggondolni, vizesek akarunk-e lenni.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
szoke12
őstag
válasz Aethelstone #23490 üzenetére
Köszönöm, néztem, fel is tettem, de a programok, meg a kezeletőség nem annyira jött be. win7-re csak hasonlít.
Most KDE-ben gondolkodok.[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Olyan disztrót keresek, ami minél jobban win7 felületre öltöztethető.
Jelenleg egy Mint 17 + KDE kombinációt tesztelek, de nem akar minden sikerülni Még csak az ablakkeretet sikerült megváltoztatni"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
veterán
-
BoB
veterán
válasz Neil Watts #23485 üzenetére
Lehet jelszavazni, de hogy neked az egyszerű vagy nem neked kell eldöntened. [link]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Syl
nagyúr
válasz Neil Watts #23485 üzenetére
Ehhez nem értek, de egyszer csináltam olyat, hogy pendrive-ra raktam a /boot-ot a grubbal. Vagyis az nélkül, csak a gépen található win indult.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
veterán
Sziasztok!
Van arra valami egyszerű megoldás, hogy a GRUB2-t lejelszavazzam?
Az is jó ha az elején kér jelszót, s utána az opciókhoz szabadon férek, de az is ha a GRUB-ig simán eljutok és csak a kiválasztott opció utáni enternél kéri a jelszót.Remélem érthető.
Üdv. core2
-
Syl
nagyúr
Mi a retek van itt?
Ubuntu powered internal combustion engine?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Lathronos
őstag
válasz spammer #23479 üzenetére
Hát igen, a mai automatizált kocsik... Régen még tudták, hogy milyen a jó autó.
-
spammer
veterán
válasz Lathronos #23478 üzenetére
Tudom, de megéri feltenni +1 programot a függőségeivel (gnome) azért hogy helyettünk beleírjon 1-2 sort egy fájlba? És mindezt csak egy alkalom miatt, mivel onnantól kezdve automatikusa végzi a dolgát. No de nekem mindegy, én csak az egyszerűbb utat javasoltam.
Automata váltóról jobb nem is beszélni. Időnként automata váltós kocsit vezetek, és visszasírom közben a manuális váltót. Dodzsemet vezessenek a gyerekek.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz spammer #23477 üzenetére
Ha valaki a GUI-t szereti, annak egyszerűbb és átláthatóbb. Autók esetén is váltóból valaki a manuálisat szereti, valaki a szekvenciálisat(mint én is), és valaki a full automatát. Nem vagyunk egyformák.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
GUI-s megoldások is biztosan vannak, pl. ilyen: [link] De lényegében ez is a cront használja, szóval sok értelmét nem látom, hiszen egy sort be lehet írni fájlba is, lásd crontab format (+Basic commands, +Examples). Vagy ubuntus források: CronHowto, How do I set up a Cron job?
[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
válasz Dhampir #23473 üzenetére
Köszönöm szépen, és hatalmas köszönet Ndruu-nak a munkáért!
De, hogy ne csak off legyen. Miért van az, hogy a Google Keep Unity és Ubuntu Gnome alatt nem megy? (Mint, Debian Gnome, Fedora Gnome alatt tökéletesen teszi a dolgát. ) Plusz Ubuntu Gnome nem teljesen magyar. Pl: keresve mouse ...... A beállításokon belül már magyar, de ha keresem nem.
Fedora alatt a Viber variál, ha a laptop hosszabb időt van lecsukva és felélesztem offline állapotot mutat, ugyanez mint alatt nincs meg.-- PSN_ID: GerY2123
-
oncsi
őstag
Sziasztok.
Keresnék megoldást egy problémámra. Szeretném a wifi hálózatot időzítve kapcsolgatni. Van két mobil netem. az egyiken van éjszakai 100GB másikon meg nappali 30GB. Ezeket szeretném felváltva használni.
Ubi és Mint Cinnamon alatt. Nem tudom, van e ezekre valami "feladat ütemező" program?
Köszi előre is.Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
Syl
nagyúr
Eh, sejtettem
Akkor marad a Launcher takarítás.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
Van két egysoros scriptem, amivel ki és be tudom kapcsolni a másodlagos monitoromat. Készítettem hozzá desktop ikont is, nagyon szuperül működik. Unity launcherre kihúzva is jól működik, csak ott nem nagyon van helyem, ezért az indicator-ok közé szeretném felpakolni, az óra mellé. Van erre valami egyszerű módszer?
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz Lathronos #23466 üzenetére
Próbáltam, nem igazán jött be A jelenlegi telepítésem meg most nem igazán szeretném bolygatni. (az új beállítással úgy tűnik a sleep is megbízhatóan működik)
Én elégedett vagyok a Unity-vel, minden hiányossága ellenéreNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Lathronos
őstag
Ha Ubuntu + Cinnamon párost szeretnél, ezt is kipróbálhatod akár(működik benne a sleep). Valamint tartalék DE-nek van benne Unity és MATE is. Én ezt használom, nálam hibátlanul működik.
-
nagyúr
Ez a gond a Mint-tel, nem tanulsz semmit vele, mert csak telepíteni kell és minimális tudással is be tudod állítani kedvedre és használod. Mondjuk, mikor tanulósabb kedvem volt, akkor Debiant tettem fel.
Az még Cinnamonnal is tud izzasztó lenni, igaz, hogy az LMDE2-ből húztam rá a legfrissebbet anno.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #23461 üzenetére
>annyira csak beállítható tweak nélkül, mint az alap Cinnamon.
Annyira? Hehe
Alapban háttérkép meg az ikonméret a launcher-en, oszt kb jónapot van.
Unity Tweak Tool, dconf Editor, Compiz-Config stb.Napok óta keresem, hogy tudnám beállítani a képernyő nagyítást. Cinnamon alatt volt vagy 3 kattintás, de itt...
Egyszer régen már sikerült, de nem emlékszem hogy.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
nagyúr
Ezt nem gondoltam volna. Még szerencse, hogy a Unityt nem ismerem, de gondoltam, annyira csak beállítható tweak nélkül, mint az alap Cinnamon.
Kicsit meglepő is ez, tekintve az dev apparátus erőforrásait. Persze, sokan tudjuk, hogy a Unity létrejötte hozta fel a Mint-et, ki érti ezt...
Mondjuk a dconf is pofonegyszerű.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Ciccuka #23457 üzenetére
A Mint-nél az Energiakezelő-ben lehet beállítani a bekapcsoló gomb viselkedését, gondolom Ubiban is arrafelé érdemes keresgélni.
Ha mégsem, akkor sajna kattingatnod kell párat a beállításoknál.
Eddig mit írt ki, ha benyomtad a gombot?
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz szoke12 #23452 üzenetére
Vagy a szolgáltatóra. Nálam T-Home net van, 10/05, amiből a maximális letöltési sebesség 1.3 MB/s(ez ritka mint a fehér holló), viszont az átlag 250-300 kB/s. A modem/router egybe van, a szolgáltató által adott Cisco, aminek a Wi-Fi-jéről szintén nem tudok nyilatkozni a jó ízlés határain belül. Januárban lejár a 2 év hűségidő és cserélem is DIGI-re.
-
Ciccuka
veterán
Azt hogy lehet beállítani, hogy a kikapcsoló gomb megnyomására ki is kapcsoljon?
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
szoke12
őstag
válasz lev258 #23451 üzenetére
Köszi!
Nem, nem szakad meg. Sőt, a speedtest.net azt jelzi, folyamatosan, hogy jó, gyors a net. De a letöltés legtöbbször el sem indul, ha mégis, akkor szaggatva tölt, és sokszor megszakad még a fele előtt.
Kezdek a routerre gyanakodni...
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #23450 üzenetére
A mindenféle böngészőbe települő kiegészítők a Linuxos Firefox-ot is tudják támadni (de csak azon belül fognak garázdálkodni). Elég, ha egyszer egy rossz oldalon rossz helyre kattintasz. Ha megtörtént a baj, érdemes a rejtett firefox mappát is teljesen kipucolni. A letöltési dolog csak nálad jelentkezik. Ilyenkor az internetkapcsolat is megszakad?
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Ma vettem észre, hogy a Mozillában átállítódott a kezdőlap....
Flipora vagy mi, ami átállította. Utánanéztem, vírusnak titulálják... Sikerült leszedni, de nem egészen értem, hogy állíthatott át dolgokat, meg hogy telepíthette magát a böngészőmbe linux alatt?Másik kérdés:
Kisebb fájlokat simán le tudok tölteni itthon, de pl linux disztrókat nem. az első 1-2 mega után megáll a letöltés. Próbáltam mindenféle mirrorrokat is, de mindegyiknél megáll. Ez vmi mozilla bug lehet?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
Kikki90
tag
Sziasztok!
Amatőr linux felhasználó vagyok, de kényszerből hozzá kellett nyúlnom. Pendriveról futtatok egy Kubuntu 15.04-et, nagyon faszán működik, csak ugye iszonyú lassan indul, ezért csak alvó módba szoktam küldeni, mert abból viszont nagyon gyorsan ébred. Azonban ébredés után nem elérhetőek a wifi hálózatok, a kijelző alatt sem villog a wifi kapcsolat jele. Próbálkoztam már az energiabeállításoknál, hogy hátha ki lehet venni a wifi adapterre vonatkozó hibernálást, de ennyire nem részletesen konfigurálható. Találkoztatok már hasonló problémával? Van valami tippetek a megoldásra? Köszi!
-
veterán
-
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Kubuntu 15.04Kapok egy hibaüzit:
Egyes csomag adatfájljai nem tölthetőek le
A következő csomagok további adatok letöltését kérték a telepítés után, de az adatok nem tölthetőek le vagy nem dolgozhatóak fel...ttf-mscorefonts-installer... ez egy állandó hiba, amely miatt használhatatlanok lesznek a rendszeren. A probléma megoldásához állítsa helyre az internetkapcsolatot, majd távolítsa el és telepítse újra a csomagokat.
Az ok, hogy egy betűkészlet nem jó, de mit lehet csinálni ezzel?
Hogyan tudom eltávolítani majd telepíteni ismét?Mod:
Lehet megtaláltam a leírást.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Neil Watts #23444 üzenetére
1. Persze.
2. Az Ubuntuban (/etc/rc.local vagy simán indítópult ha egy felhasználóról van szó) és gondolom a Windowsban is megoldható (persze fogalmam sincs, az Ubuntut ismerem) egy-egy kisebb program/szkript/parancs automatikus futtatása a rendszer indításakor. Azok pedig léptetgethetnek.
Pl.:echo $(( $(cat /számláló/fájl) + 1 )) >/számláló/fájl
Ez a parancs létrehozza a fájlt 1-es értékkel, majd minden egyes futtatásnál egyel növeli a benne található értéket.
-
veterán
Sziasztok!
Kérdeznék rögtön kettőt ha nem gond:
Az első:
Tfh. van két SSD-m egy UEFI-s gépben (128GB és 250GB)
A kicsire felrakok egy Windows 10-et UEFI módban, utána a másikra egy Ubuntut UEFI módban. Ekkor a BIOS bootmenüjlből tudom majd kiválasztani gondolom, hogy melyiket akarnám bootolni.Gondolom ha be van kötve aztán mindkét SSD akkor meg tudom mondani a GRUB2-nek, hogy itt egy Wines lemez is lesz. Mi kell hozzá? A sudo update-grub végignézi az összes bekötött lemezt és az alapján generál egy fájlt?
A második:
Tfh. sikerült az első kérdést megoldani.
Van mondjuk - az egyszerűség kedvéért - egy Ubuntu Linux meg egy Windows 10 nevű sorom. Ezek mindegyikét ki tudom jelölni GRUB-ban és választásomnak megfelően indul a kiválasztott rendszer.Mivel nagyon szeretm a statisztikákat, így elgondoltam, hogy operációs rendszer felhasználási szokásaimat logolni kéne, mégpedig ha lehet akkor automatizáltan.
Tehát egy folyton növekvő változóban annak is el kellene tárolódnia ha Ubuntut indítottam, meg wgy másikban annak is ha Windowst. Ez két számérték lenne, amit kiíródna egy textfájlba, a textfájl két értékét meg kézzel fel tudnám használni mondjuk egy grafikon létrehozásához.
Lehetséges ez egyáltalán? Hogy őszinte legyek nem igazán tudom megfogni ilyen alacsony szinten programozástechnikailag, aztán lehet, hogy előálltok egy olyan egyszerű, triviális megoldással. hogy csak nézek.
Minden segítséget köszönök!
Üdv. core2
[ Szerkesztve ]
-
zso73
veterán
14.10 szuper még most is..
A 15.10 nem elég stabil.. Vagyis én szívok vele."A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."
-
gyulank
addikt
Telepítettem a kdenlive-t 15.10-en, szoftverközpontból, de nem tudok benne csinálni semmit, mert a kijelzője zöld, akármit játszanék le. Tud valaki erre valami megoldást?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
csixy
addikt
válasz Kendek #23434 üzenetére
A probléma megodva winnyózból. Működik már a livesuit a win10 64 biten is. A lényeg : működő rendszernél nyomok egy ctrl+alt+del -t , majd rátaposok a shift gombra és win10 esetén a kijelentkezést választom.Majd még mindig taposva a shiftet a külső menűből az ujraindítást választom . Bejön a világoskék szervízmenű és elkalamolok a speciális újraindításig amiben szerepel ,hogy az aláíratlan illesztőprogramot is elfogadja őkelme.
Ezt választva újraindul és a bootoláskor megjelenő menűből a 7. pontot választom és ezután már a figyelmeztetések leokézásával hajlandó az aláíratlan drivert is telepíteni a winnyóz és simán telepíthető a livesuite és MŰXIK !!!!Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nemurea
aktív tag
válasz King Unique #23438 üzenetére
Oké, köszönöm mindkettőtöknek az infót és a linkeket, átnézem őket!
-
King Unique
titán
válasz nemurea #23436 üzenetére
Én csak a normál (nem RAID) esetről tudok nyilatkozni, az simán működik [link].
Azonban Ext2Fsd oldalán írják is, hogy amit szeretnél, azt nem támogatja:
"Features Ext2Fsd doesn’t support:
1. fully ext3 journal support
2. LVM and Linux raid (md)
3. NT4 is no longer supported."A Paragon esetében nem tudom pontosan mi a helyzet, de az hivatalosan tudja olvasni az LVM-et?
Ezt a másik kettőt meg nem próbáltam [link], [link], de ezek vsz még kevesebbet tudnak.
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
Talán nem itt lenne illő feltenni a kérdést, de hátha... Azt olvastam ezeken a fórumokon korábban, hogy mostanában a Win segédprogrammal már tudja olvasni az ext4-es partíciókat. Mi a véleményetek, mennyire járható út, ha egy olyan HDD-ről van szó, ami valamilyen logikai raid alapon van particionálva: linux alatt mdadm kell hozzá, úgy elérhető, a HDD elején van két darab 2 gigás partíció (1 rendszer, 1 swap), majd utána jön az adat partíció (900-valahány giga). XPEnology (Synology fork) HDD-ról van szó egyébként. Ezt az adat partíciót szeretném elérni Win alól.
Egyáltalán érdemes vele foglalkoznom, vagy ez már túl nyakatekert? És úgy, hogy nem vagyok nagyon otthon ezekben a logikai raid témákban
-
MODERÁTOR
Biztos, hogy nem az a baja, ráadásul a rendszer újraindítása is aktiválja az új szabályt. Nekem a hibaüzenetből úgy tűnik, hogy a képpel, a kép formátumával van a gondja mintsem a ráaggatott kütyüvel. Rákeresve nem te vagy az egyetlen akinek ilyen problémája van, szóval javaslom, hogy kutakodj egy kicsit te is a témában (mivel van megoldott is).
-
csixy
addikt
válasz Kendek #23432 üzenetére
Igen . Ő egy *.img-t keres , azt megkapja és mégis köpködi, engem meg a guta kerülget , mert a myaudio series7 708w tabocskámat phoenixcarddal frissítettem, de nem tudom újraindítani és a gyári recowerybe sem enged be. Egyébként alapból gyárilag rootolt a masinka. Sjnos a win10 64 bites verziójában a livesuite hibásan működik , mert a tab driwerét nem tudja telepíteni (win7-en menne). Ezért próbálkoztam ubival, az meg köpködi az IMG fájlt.
Ezt copy pastéztam végig a conzolban , de egyenlőre így vagyok járva.
Lehet, hogy ezt a parancsot :
udevadm control --reload-rules
nem a megfelelő mappában engedtem el?Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
MODERÁTOR
válasz Neil Watts #23431 üzenetére
Oké, értem. Ettől függetlenül az a gyari.img fájl a nevével ellentétben nem mond semmit, kétlem, hogy a gyári képet ténylegesen így nevezték volna el. De amúgy gondolom egy sima raw képről van szó (az img kiterjesztés miatt), a fene tudja, hogy mit ellenőriz benne (mármint kétséges, hogy a kompatibilitást tudná).
-
veterán
-
zuzu000
őstag
válasz Neil Watts #23424 üzenetére
Sikerült végül, két apache2 modult kellett használni, és az adott subdomain configjába néhány sort írogatni
De a mostani kérdésem a következő: hogy tudok kijelentkezni? Még csak browser bezárás/újranyitás sem megy. Cookie-ket töröltem, de még mindig be van jelentkezve az adott user (ctrl+f5 is ráment) -
sz.balazs.95
veterán
Olyat hogy lehet csinálni, hogy ha egy ablakot fél képernyőre rakok, majd átméretezem a szélességét, akkor a másik ablak a másik oldalra rakva ne félképernyős legyen, hanem a másik ablak széléhez igazodjon?
A másik: Úgy rémlik nekem, hogy régen lehetett negyed képernyőre is igazítani az ablakokat, azáltal, hogy a sarokba húztam őket.
Ezt jelenleg hogy lehet kivitelezni?Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
King Unique
titán
válasz Ciccuka #23422 üzenetére
Persze, hogy nem egyszerű, minden ilyen, a szokványostól eltérő telepítés, tartogathat meglepetéseket. Főleg, az a szívás, amikor egy adott disztróban lévő bug miatt van. Engem is kiidegelt nemrég a Chakra, amiről a fórumán az itteni szakija is beszámolt [link].
De még szerencse, hogy akadnak itt a fórumtársak, akik segítenek, illetve olyan is, aki kikísérletezi neked a megoldást.Amúgy Windows kapcsán is csak cserélhető lemezeknél = pendrive van szívás...ha külső HDD/ SSD alatt akarod a fenti dolgot megcsinálni, ott simán működik a "fordított eset" is. Utóbbi eszközöket a Windows helyi lemezként kezeli és nyugodtan lehet szaporítani a partíciókat
Pl.
Külső merevlemez = sdd
Partícionálás, telepítés:
• sdd1: Ext4, erre megy a rendszer, / csatolási ponttal
• sdd2: FAT32
• sdd3: Ext4
• sdd4: NTFS
—► I. restart után Ubuntu betölt, ok
—►II. Windows alatt csatlakoztatva, kapásból látja a FAT32-es és az NTFS partíciót is. Külső driverrel, akár az Ext4-es partíciók is felcsatolhatóak.=========================================================
Szóval, ha vmi ok miatt nem akarod a géped helyi lemezére telepíteni az Ubuntut, akkor érdemes beszerezni a sebesség miatt egy USB 3.0 pendrive-ot. A legtöbb USB2-es pendrive tetű lassú, még a 2.0 névleges értékeit sem tudják kihasználni. Az Ext2-es fájlrendszer is lassító tényező, ha jól tudom, még ha az eszköz kímélése terén jobb is.
Vagy akár egy USB 3.0 külső HDD-t is érdemes lehet erre a célra befogni , aminél nem kell a partíciókkal se trükközni és a fájlrendszer is lehet nyugodtan Ext4.[ Szerkesztve ]
-
zuzu000
őstag
Sziasztok!
Suliban beadandóként létre kell hozni webszervert, dns-t, mailt stb.. Ezeket eddig mind sikerült is, de még egy dolgot nem sikerült megoldanom. Van 2 subdomain, és ezekre csak bizonyos csoport felhasználóinak szabad belépni egy jelszavas hitelesítés után. LDAP-vel kéne megoldani. Webminen keresztül próbálkozom, de ötletem sincs, hogy kéne neki kezdenem. Neten semmilyen tutorialt nem találtam autentikációval kapcsolatban. openLDAP feltéve, phpldapadmin is fent van, létrehoztam 1-2 csoportot, felhasználót, de tovább nem tudok menni. (a rendszer ubuntu 14.04)
Bárkinek bármi ötlete? Vagy rossz topikban próbálkozom?
-
Ciccuka
veterán
válasz King Unique #23421 üzenetére
Kösz, majd egyszer megpróbálom. Nem olyan egyszerű.
-
King Unique
titán
válasz Ciccuka #23410 üzenetére
MEGOLDÁS
Pendrive = pl. sdd
GParted segítségével létrehoztam 2 partíciót:
• sdd1: FAT32 / NTFS
• sdd2: Ext2/ 4 (nálam Ext4)Telepítés:
• sdd2: Ext4 partícióra megy a rendszer, / csatolási ponttal
• sdd: erre megy a GrubUtólagos beállítások:
—► I. újraindítás után Ubuntu betölt, ok.
—► II. újraindítás után Windows nem látja, nincs betűjele az első partíciónak. Én Aomei segítségével adtam neki, de lehet sima lemezkezelő is megoldja.
—► III. utána látja a Windows az első partíciót (sdd1), restart után Ubuntu is indul és az is fel tudja csatolni.Fordítva (sdd1: Ext4 | sdd2: FAT32) nem lehetséges a dolog!
Amúgy meg, ha Ext2-re van formázva és netán csak USB 2.0 a pendrive, akkor nem értem mit vársz sebesség terén...? Ehhez eleve célszerű egy USB 3.0 pendrive/ külső HDD/ SSD, vagy ennek híján egy Ubuntunál sokkal lightosabb és kisebb erőforrás igényű disztróval kéne próbálkozni. Nem SWAP és társaival szórakozni...
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Ciccuka #23416 üzenetére
Lila.
Terminálba írd be: gksu gedit /etc/default/grub
Jelszó megadása után kapsz egy .txt fájlt pár sorral.
Ezt #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 erre GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 cseréld (vagyis töröld a # jelet).
Ezután mentés, bezárás, majd szintén Terminálba sudo update-grub (ide is kell jelszó).[ Szerkesztve ]
-
Ciccuka
veterán
válasz lev258 #23413 üzenetére
How to get to the GRUB menu at boot-time? ebből valami használható?
-
-
lev258
veterán
válasz Ciccuka #23410 üzenetére
Annyi memóra mellett csak akkor kell swap, ha hibernálni is akarsz. Egyébként felesleges. A Windows nem szereti, ha egy pendrive-on több partíció van, ilyenkor jellemzően csak az elsőt látja. Nem lehet mit tenni ezzel.
"kiállítani"?[ Szerkesztve ]
-
Ciccuka
veterán
Ubuntu 15.10-et felraktam egy Pendrive-ra
10GB Ext2 fájlrendszer (/) Boot Pendrive
5GB cserehely (Swap)A cserehelyből mennyi ajánlott 4 ill 8GB Ram esetén?
Itt ezt írják:
A cserehely (swap partíció) méretét a következőek szerint határozza meg:
Amennyiben 1 GB-nál kevesebb memória van a számítógépében, a cserehely mérete egyezzen meg a memória méretével
Amennyiben 2 és 4 GB között van memóriájának mérete, a cserehely mérete legyen a memória méretének a fele
Amennyiben több mint 4 GB memória van a számítógépében, a cserehely mérete legyen 2 GBA megmaradt helyet hiába formázom le Fat32-re Linux-ban, sajnos nem látja a Windows. Mit lehet vele kezdeni?
Hogy lehet kiállítani a boot elején azt a lassító választómenüt?
[ Szerkesztve ]
-
kukinyo
addikt
válasz spammer #23407 üzenetére
Persze
Nagyon egyszerű, csak valahogy elkerülte a figyelmemet.
Jobb katt az apk fájlra > Megnyitás egyéb alkalmazással... > ott bepipálod hogy: Ezen alkalmazás megjegyzése a(z) "xxxxx csomag" fájlokhoz > kiválasztod a listából a megfelelő programot és megnyitás.
Tulajdonképpen mint amikor a windows-ban hozzárendelsz egy fájltipushoz egy programot. -
kukinyo
addikt
válasz lev258 #23404 üzenetére
Félreértettél, nem futtatni akarom, csak egyszerűen belepislogni esetleg szerkeszteni.
De már megoldódott. Közben megtaláltam a megoldást.
Azért köszönöm szépen.(#23405) karamblo: Az android tudtommal linux alapokra épül (Linux kernel), így kompatibilisebb vele mint a windows-sal. Az egy dolog hogy írnak windows-ra is hasonló programokat.
-
karamblo
tag
válasz kukinyo #23403 üzenetére
Szia !
"A linuxot én csak arra használom hogy az androidos telefonomat buheráljam vele" ez király !!! Én adroidos telóimat mindig egy windowssal rendelkező ismerősömhöz vittem rootoltatni és főzött rom-okat felpakolni, mert nem volt linuxos program rá . / röhej, egy androidos telót linuxon pár kattintással el kéne varázsolni /
Szóval mik a tapaszatalataid e téren ?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz kukinyo #23403 üzenetére
Ez most akkor az Androidon van vagy a Linuxos gépen? Azt mondja, hogy a fájl nem futtatható. Ha te az Archívumkezelővel akarod megnyitni, akkor jobb gomb, majd Megnyitás ezzel ...
Futtathatóvá meg jobb gomb, Jogosultságok lapon teheted, viszont a Linuxos rendszeren csak úgy nem fog futni (nem arra írták).[ Szerkesztve ]
-
kukinyo
addikt
Sziasztok
A linuxot én csak arra használom hogy az androidos telefonomat buheráljam vele, alapvető (nagyon alap) dolgokat megoldok de ezt is inkább úgy fogalmaznám hogy csak kezelni tudom. Magyarul közöm nincs a linuxhoz. Egyszer egy kedves ismerősöm ezt így összerakta nekem, azóta igyekeztem olyan dolgokhoz nem nyúlni amiről nem tudom micsoda.
Most viszont egy olyan problémába ütköztem hogy ha rákattintok egy apk fájlra, ezt az üzenetet kapom: bla bla bla, is not marked as executable. If this was downloaded or copied from an untrusted source, it may be dangerous to run. For more details, read about the executable bit.
Eddig az apk fájlokat a ki és becsomagoló program ( ha jól emlékszem engrampa arhívumkezelő) nyitotta meg, legalábbis annyira hogy bele tudtam kukkantani.
Hogy tudnám ezt az állapotot visszaállítani?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- TCL LCD és LED TV-k
- Horgász topik
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vodafone mobilszolgáltatások
- EAFC 25
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest