- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen házat vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
-
-
Dhampir
félisten
-
-
-
-
tvamos
nagyúr
Ja, ertem... bocs!
Az USB-ben van egy 8GB USB Flash, ami swap. Ha kihuzom, az sem segit, ugyan az a produkcio, minden inditaskor jon a hibauzenet. (Szokta hasznalni a swap-ot, mert megosztott kepernyovel hasznalom, sokszor megy fil, + nehany pdf megnyitva, az mellett meg FreeCAD, vagy Eagle, vagy valamilyen programozo IDE fut.
Van benne egy USB-RF mouse stick. Ez nelkul sem jobb a helyzet... bar ezt meg kell neznem, ha haza megyek. -
-
tvamos
nagyúr
Nem a BIOS-nal all meg, hanem kivalasztom, hogy Ubuntu, utana szaladnak betuk, de azokat elkapja, es fekete lesz a kepernyo. Utana neha felvillantja a HDD LED-et...
Mindig van hibauzenet, ha bejelentezik, mar amikor indul az X, latszik, de nem ir konkretumot, csak, hogy gyikja van. -
-
válasz
tvamos #20186 üzenetére
keress valami log anayzert...
Illetve mikor jelentkezik a dolog? Amikor hálón van, vagy amikor nincs boot közben? Ha van rádugva USB eszköz, vagy amikor nincs?
Nekem művelt olyat, hogy ha rajtahagytam a telefont, akkor azt hitte, arról lehet bootolni, és megállt a BIOS-nál - oké, ez nem OS gond. Aztán olyan is volt, hogy ha be volt dugva pendrive, akkor összekavarta a csatolási pontokat. Igaz, akkor meg feljött a rescue prompt.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Az a problemam, hogy a gepem indulaskor neha megakad, mielott betoltene az ablakkezelot.
Ha betolti, akkor azt irja, hogy valami gond van, es nezzem meg a logot.
A boot.log-ban nem talalok semmit igazabol.
Ami erdekes, hogy a faillog-ot meg sem birom nyitni.
A kern.log, syslog, ufw.log meg mar sok GiB meretu.
Hogy tudnam lokalizal ni a problemat?
Vagy inkabb hagyjam, es telepitsem ujra a rendszert. (Az lehet, hamarabb lenne...)
Kosz a segitseget, elore is! / Tomi -
bazaar
csendes tag
Sziasztok.
Olyan problémám lenne, hogy pár nap után nem tudok csatlakozni bizonyos oldalakhoz. A google szolgáltatásokhoz, hotmail, facebook, bing, ubuntuforums.org, ubuntu.com, hirtelen most ennyi.
Ha újra indítom a gépet akkor minden jó, viszont pár nap múlva megint előjön a probléma.
Kipróbáltam, hogy átírom a dns-t, letiltom az IPv6 ot. De sajnos egyik sem segített.A gépet még nem indítom újra, hátha megakartok valamit nézetni amivel közelebb kerülnénk a megoldáshoz.
-
kispx
addikt
Sziasztok,
február 5-én nem kellett volna egy frissített CD képet kiadniuk (Ubuntu 14.04.2)? Valaki nem tudja, hogy lett vele? -
-
spammer
veterán
válasz
morfondír #20173 üzenetére
Ja hogy már most is linuxot használsz. Unetbootin miért nem jó?
Vagy ott a Startup Disk Creator.
-
válasz
Dhampir #20175 üzenetére
USB-t oda lehet adni neki (Vmware). Mondjuk eddig nem jutottam el, mert általában el se indul vagy fel se települ, ami kéne. Arduino, meg Pickit2 programozás már ment virtuál windózból... Mondjuk az is csak azért, mert após wines, és azon volt baja, én meg nem akartam a saját gépemen ezért windózt indítani.
-
Dhampir
félisten
válasz
Rimuru #20160 üzenetére
Miért? Lehet kombinálni érintőképernyővel is, lásd a legutóbbi BlackBerry Q mobilokat, de anno Androidos Samsung Chat is volt ilyen kombinációban.
Egyébként eltettem szépen az "okostelót" és helyette egy S5610-et használok, jó nekem a másfél hetes akkumulátor-üzemidő, ne kelljen naponta töltögetni.
(#20170) hcl
Linux alatt a virtuálisan futtatott Windowson keresztül működne egy mobiltelefon firmware-frissítő szoftver is?
-
morfondír
csendes tag
válasz
spammer #20172 üzenetére
Ez Windowsos program!! Hitem tiltja Billie Gates ördögi termékeinek a használatát! Mikor megláttam a sátáni "EXE "- jelet, éreztem a Sötétség hullámát.. .-) Komolyra fordítva : nem nagyon van alkalmam vinfosos gépet használni, de kedvem sincs hozzá. Más megoldás esetleg? Mi lehet a probléma?
-
morfondír
csendes tag
Drága Ős-tagok! Nem jött össze a pendrive-ra kiírt rendszerem live-futtatása. Jelszót kér, imigyen : (none) login:
Beírtam én mindent loginnak, a disztró nevét,anyám nevét, mndent...Vártam, stb. de semmi. NEM indítja a finom kis linuxomat...Mi tegyek?
A telepítés menne, de live módon az istennek se hajlandó elindulni.
-
-
-
-
-
-
válasz
Penge_4 #20158 üzenetére
Windózon is elég, a céges gépembe is azért kevés, mert SEP, meg rakás egyéb felesleges izé foglalja. Most 8GB van benne, de néha azzal is tetű, meg reszeli a winyót.
Linuxon simán elég a 4GB, ha van SSD, akkor kevesebb is. Persze ha nem a Maya az alapvető munkaeszközöd
Az én 4GB-os Core2-mön Kubuntu meg winyó társaságában egy dolog lassú, a fészbúk. Az összes többi oldal megy ahogy kell. -
Rimuru
veterán
válasz
Dhampir #20159 üzenetére
Tíz évvel ezelőtt?
Penge_4: Szerintem nem a RAM a legszűkebb keresztmetszet. Inkább úgy mondom hogy nem csak a RAM-ra vezethető vissza. Nekem 8GB RAM mellett van kb 3GB lefoglalva (plusz a maradék kitölti a buffer-t de az könnyen ürül ezért nem is szokták beleszámolni) normál böngészős (többnapi, sleepelni szoktam) használat mellett. Az említett oldalak bármilyen gépen lassúak olyan szarul vannak megírva... A baj az hogy ez a tendencia, lassan erőmű kell sima kis böngészéshez is. Itt van a "csoda" HTML5 is az is csak ront a helyzeten
-
Penge_4
veterán
válasz
#40553216 #20119 üzenetére
"A ma általánosan kapható 4 GB ram hétköznapi júzernek bőven elég, még Windowson is."
Ja, amíg meg nem tapasztalja, hogy nem azért lassú neki a Facebook, Instagram, Tumblr és társai, mert az oldal szar, hanem azért, mert kevés a gépébe a RAM, meg mivel átlagfelhasználó, nehogy már kattintania kelljen bootolás után a Skype-ra, Viberre és a többi autorun alkalmazásra, az fusson csak egyből.
-
morfondír
csendes tag
válasz
Rimuru #20153 üzenetére
Köszi. Akkor dd. Még annyit hadd kérdezzek, hogy elég a letöltött iso-t egy az egyben rámásolni a penre, és kész? Mondjuk ez így jó? :sudo dd if=/home/morfi/downloadl/ubuntu-12.04.2-desktop-i386.iso of=/dev/sdf bs=2096
A céleszközön kell lenni a syslinux.cfg file-nak? Valahol olvastam erről..
-
morfondír
csendes tag
Sziasztok. Szeretnék egy 4GB-os pendrive-ra Ubuntu 12-04 LTS-t rakni, amiről bootolhatna az adott gép. Magyarán egy hordozható Ubi-t szeretnék.
Kérdésem az, hogy dd-vel vagy Unetbootin-nal csináljam meg?
És előtte a pent formázzam-e , ha igen, milyen formátumra?Kösz, előre is.
-
válasz
ubyegon2 #20150 üzenetére
Ha akarsz még oprendszert telepíteni az Ubi mellé, akkor nézd meg a kezdő értéket ezzel, bár igazából a partíció kezdetének értékét elosztva 4096- tal egész számot kapva jó az align értéke. Gparted tökéletes erre a célra, érdemes előre partícionálni és nem a telepítő partícionálójára bízni.
-
válasz
peter9228 #20149 üzenetére
[link] Itt írnak a blokk méretének különbségéről, sok infó nincs róla, mert jelentősége se nagyon van, az Intel 520 például 1 blokkot ír.
Ha minden sorban AHCI van, mint ezen, akkor OK!
Ha ez rendben van, akkor az alignálás és a TRIM számít. Az saját ízlés, hogy használod- e a tmpfs- t ramdisk- ként ill. a böngésző cache- t beállítod- e RAM- ba. Ezekről elég részletesen ír az english leírás.
-
peter9228
aktív tag
válasz
ubyegon2 #20148 üzenetére
Már régóta használok Linuxot, csak SSD-re még nem tettem fel soha
Live CD-ről megnéztem amiket linkeltél, lenne pár kérdésem:
A TRIM ellenőrzésénel ezt írja:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)Az a "limit 8 blocks" mit jelent?
Illetve az AHCI:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo dmesg | grep -i --color ahci
[ 0.000000] ACPI: SSDT 0x000000008DFCE000 000313 (v01 HPQOEM SataAhci 00001000 INTL 20110112)
[ 8.269391] ahci 0000:00:1f.2: version 3.0
[ 8.269572] ahci 0000:00:1f.2: irq 64 for MSI/MSI-X
[ 8.269601] ahci 0000:00:1f.2: AHCI 0001.0300 32 slots 2 ports 6 Gbps 0x1 impl SATA mode
[ 8.269604] ahci 0000:00:1f.2: flags: 64bit ncq pm led clo only pio slum part deso sadm sds apst
[ 8.269825] scsi0 : ahci
[ 8.269906] scsi1 : ahci
[ 31.334713] ahci 0000:00:1f.2: port does not support device sleepEz így rendben van?
-
válasz
peter9228 #20147 üzenetére
Valóban.
Használd egészséggel!Nem tudom milyen mélyen vagy a Linuxban és mennyire ugrasz neki a terminal parancsoknak.
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
Több parancsban szerepel az sda, mint meghajtó, ha nem sda- n lenne a rendszered, akkor figyelj a betűk cseréjére mindenütt!
-
válasz
peter9228 #20145 üzenetére
Mint a linkelt írásból láthatod, 14.04- től Ubi jól kezeli az SSD- ket, de a Crucial M500- at nem biztos, hogy teljesen úgy kezeli még, mint az Intelt és Samsungot, így a hsz- ben található terminal parancsokkal mindenképpen végezd el az ellenőrzéseket, így látni fogod, hogy minden rendben van.
Ha írás és acess time tesztet akarsz végezni, akkor a gnome-disk-utility- vel csinálhatsz azt is. -
-
szundybence
aktív tag
válasz
spammer #20139 üzenetére
mert kb. 0 az esélye
Ez nem így van, de persze nem vitatkozom. Ez nem az a hely, ahol ezen kellene vitatkozni. De az sem, hol ilyen fennhéjázó szöveget csak úgy be lehetne lökni.
Na-mindegy, rejtélyes az biztos, de nem agyalok rajta sokat. Nincs annyi időm, hogy ilyenekkel foglalkozzam. Csak mint érdekességet mondtam el nektek.
-
peter9228
aktív tag
Sziasztok!
SSD-re szeretném telepíteni a legújabb Ubuntut. Van valami, amit be kell majd állítanom? Mennyire ajánlott swap nélkül használni? (8GB ram van jelenleg, de lehet bővítem majd 16-ra)
-
spammer
veterán
válasz
szundybence #20138 üzenetére
Valami a háttérben/rendszerben változhatott (folyamat, futó program), esetleg töröltél valamit azóta... Kismillió dolog lehet, nem kell egyből vírusra gyanakodni, mert kb. 0 az esélye.
Ha nagyon érdekel, próbálj a logokban utánanézni.
-
válasz
szundybence #20135 üzenetére
Ilyeneknek amúgy sem lenne szabad történnie, én sem szeretem a magától megjavuló dolgokat.
-
szundybence
aktív tag
Nem olyan rég írtam, hogy a Gmail Notifier kattintásra nem nyitja meg a levelezést. Nos nem csináltam semmit, de tényleg semmit. Még csak nem is frissítettem. Most mégis megnyitja. Gondolom azt kizárhatjuk, hogy magától gyógyult volna meg, hiszen nem élőlény. De akkor mi történt? Utálom az ilyen rejtélyes dolgokat. lehet, csak windowszos régi beütésem, de ilyenkor mindig gyanakodni kezdek valami kártevőre...
-
n00n
őstag
Holnap lehet rendelni az Ubuntus bq telefont: https://twitter.com/ubuntu/status/565103224265637889
-
Gyula84
veterán
hello
felraktam egy dell inspiron mini 1011-es gépre az Ubuntu-t 14.10es verziót amig nem telepítettem csak elindult USB-ről addig ment a wifi kiírta hogy van elérhető szabad wifi hálózat, de miután feltelepítettem azóta meg sehol a wifi hálózat mitől lehet ez? mit kellene csinálnom?
-
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #20123 üzenetére
1. Tudtommal Unity alatt nem lehet eltüntetni a felső panel-t, csak átlátszóvá tenni.
2. Régebben a SimpleScreenRecorder programot használtam.
3. Én külön HDD-re tettem. Egyszerűbb, ha újratelepítésre kerül sor.
-
válasz
Penge_4 #20114 üzenetére
Hát, ha megvannak az azonos csomagok ARM-ra, akkor már nem nehéz portolni a dolgokat. Több meló, persze.
Az érintőképernyő fizikai korlátaival nehhéz mit kezdeni, de nem lehetetlen.@PeachMan : Képernyőfelvevő tuti van, csak már nem jut eszembe, mit használtam 2 éve
De a KDEEnlive tud felvenni képernyőt, az tuti (csak az meg overkill erre).
-
törölt tag
Szeretnék segítséget kérni egy Ubuntu 14.04 x64 esetében az alábbi feladatok megoldásában:
1. A képernyő felső részén lévő "InfoBar"-t eltűntetném. Ha mondjuk a képernyő felső részéhez megyek az egérrel, akkor előjönne. Sajnos a laptopom 768 soros képernyővel rendelkezik.
2. ScreenRecorder kellene, ami x264 codec-el rögzítene mkv vagy mp4 konténerbe. Hang is jó volna mp3 vagy aac formátumban
3. A /home legyen külön partíción vagy mehet egyben az egész ssd?
4. Van lehetőség, hogy dinamikus virtuális meghajtót csináljak, amit mondjuk /ramdisk alatt elérhetnék? /tmp-nek már csináltam, de nem tudom van-e technikai akadálya egy általános használatban lévőnek.
-
-
törölt tag
Gondoltam, ilyesmik lesznek. A hétköznapi:fejlesztő felhasználók aránya nagyjából 99:1-hez. Hétköznapi:bármi más nagyigényű felhasználók aránya nagyjából messze nem éri el a 90:10-et. A ma általánosan kapható 4 GB ram hétköznapi júzernek bőven elég, még Windowson is. Nyilván egy IT-portálon nagyobb a merítés a nagyobb igényűekből, de ettől még nem lesz általános, hogy 8 GB az alap. Amit leírsz, az sem éppen hétköznapi használat.
-
törölt tag
De mihez is kell 8 GB ram?
(#20107) golya87
Ez persze nem jelenti, hogy tudok segíteni.
-
Penge_4
veterán
"hogy tableteken azonos szoftverek fussanak, mint az asztali gépeken, és majd persze a telefonokon is."
Ez a marketingmenedzserek szájából szépen hangzik, a technikai része viszont ott ütközik akadályba, hogy vagy a telefon lesz x86_x64 (ez jelenleg ott tart, hogy ha jön a Cherry Trail (amire már nem kell aktív cooler), akkor egy asztali C2D szintjét hozni fogja. Ha csapnak hozzá még mondjuk 8 giga RAM-ot (desktopon ennyi a nagyon alap) meg egy 128 gigás belső memóriát, akkor azt mondom, hogy azzal már lehet kezdeni valamit.
Vagy a másik lehetőség (jó vicc), hogy ARM-re írják meg a desktop szoftvereket. Ez meg nagyon nem ebbe az irányba halad, sajnos inkább azt veszem észre, hogy a desktop is egyre butul a "fejlesztésekkel" együtt. Kivéve néhány régi vágású fejlesztő régi típusú szoftverét, de az meg nehézkesen lenne kezelhető érintőképernyőn.
-
válasz
gyulank #20112 üzenetére
Nem csak azért lehet elérhetetlen egy webcím mert már nem létezik többé, hanem azért is mert valamilyen oknál fogva átmenetileg nem elérhető. Ez többször előfordult már az alaptárolók magyar tükörszerveivel is. Nem lenne éppen célszerű ilyenkor ezeket a tárolókat kivenni a listából.
Ergo nem, nincs olyan parancs ami internetkapcsolat hiányában kitörli az összes felvett tárolót. -
gyulank
addikt
Ezzel mit lehet kezdeni? Ha leokézom, csak kilép.
-
miku84
tag
Ha vkinek kedve támadna a Plasma 5- ös appok fordítására, akkor itt tud segíteni:
https://www.transifex.com/projects/p/kf5-messages/language/hu/
Be kell regisztrálni és csatlakozni a teamhez, utána a kiválasztott app szövege már forítható is
Vannak könnyű, 1-2 szavas dolgok is, szóval bármilyen segítség jól jön! -
alitak
senior tag
Sziasztok, megoldható-e az, hogy ha vpn-re csatlakozok, akkor interneteléréshez ne azt használja? Ha csatlakozom vpn-re, akkor elfogy az internetem, viszont a vpn-re semmilyen ráhatásom nincs.
-
golya87
őstag
válasz
#40553216 #20106 üzenetére
Jogos.
Szóval:
Létrehozok egy konténert, amiben ténykedek. Kilépek, elmentem.
docker commit (+egyéb paraméterek) paranccsal a docker fiókomba tölti fel?
Helyileg hol találhatóak a konténerek a gépemen?
Ha egy konténerből kilépve nem komittálom azt, akkor az eltűnik?A konténeren belül tudok pl tuner firmware-t használni, vagy csak a gazdagépen?
Ha a konténeren belül több webgui is van, akkor mindegyiknek külön portot kell nyitni a konténer indításkor?
A konténerem automatikusan elindul a host indításakor, vagy nekem kell azt mondjuk az rc.local-ban beállítani?
A konténer csak akkor tud a konténeren kívülre menteni, ha mondjuk nfs share-rel oldom meg?
Így hirtelen ennyi.
-
golya87
őstag
Hello
Valaki, aki ubuntu + docker témakörben jártasabb rám írna privátban?
Lenne pár viszonylag alapvető kérdésem, fejben sajnos még nem igazán állt össze a dolog, hogy mi is ez, hogy is működik.Köszönöm előre is!
-
törölt tag
válasz
Fritz Teufel #20102 üzenetére
Te most erősen kevered az OS és a hw képességeit.
-
Azért amögé nagyon sok melót kellett volna tenni még... Úgy lehet nagyot tarolni, ha elérhetővé teszed sok telefonra a rendszert, mert különben miért pont a tiédet venné meg? Az Apple-nek ez csak a neve miatt megy, semmi más miatt. A Samsungot meg nem mostanában fogják az Apple-vel egy szinten hype-olni.
Remélem, hogy lesz majd igazi ubis teleon emberi áron, mert mostanában, ha esetleg nem lenne telefonom, a realitás nekem is egy Cyanogenmod-os régbbi csúcsmodell lenne. -
Fritz Teufel
addikt
Pontosan! Jelenleg az Ubuntu sem mutat többet... némely kínai vezető gyártó szintén saját rendszer fejlesztésén dolgozik. Az Ubuntu nagysága a beígért és meg nem valósított képességekben rejlett volna. Mindegy, biztosan ki kell forrnia, én csak reménykedem, hogy a költségvetésük elbír a rögös úttal. Egyszerűbb lett volna egy nagyot dobni, mint amikor megjelent az Apple iPhone vagy a HTC Touch...
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #20100 üzenetére
Ja, Samsung már elért valamit a mobil piacon amikor kiadta a saját oprendrendszeres gépeit (bada), mégis mire jutott velük...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EAFC 25
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Yettel topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Linux kezdőknek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- BestBuy ruhás topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest