Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy a gépre direktbe kötött, ledek szerint fizikai kapcsolatot felállított modemet nem hajlandó érzékelni a rendszer?
A jelenség: a modem szépen felállította a fizikai kapcsolatot, de a boot folyamat megáll ott, hogy "Waiting for network configuration" és addig nem mozdul semerre, amíg nem indítom újra a modemet.
Persze bejelentkezés után is 50% esélyem van rá hogy legyen net (pedig a ledek szerint a modem a szolgáltató hálózatához és a géphez is kapcsolódott). Ha nincs net, olyankor pingelni se tudom a modemet.
Miért nem hajlandó észrevenni a modemet, ha egyszer ott van a s**gében?
Ennek nem úgy kéne kinéznie, hogy ha feláll a rendszer és a modem is végzett, akkor van élő netkapcsolat?Amúgy kábelmodem, DHCP-vel.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
válasz Kendek #22198 üzenetére
Én azért csak megtettem.
Igazad van, a neve nem utal rá, a cikkek, és a gondolat amiért készült, az utalt rá. Lehet, hogy később AMD is feltűnik.
Alapvetően azoknak készül, akik Steamen komoly játékokkal játszanak, így szerintem ezen felül vélhetően sosem lesz értelme használni. Én viszont rendszeresen teszem ezt.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #22197 üzenetére
Kivéve, hogy ez nem egy NV specifikus PPA, akkor utalna rá a neve is. De a 'graphics-drivers' már eleve arra enged következtetni, hogy ez inkább egy általánosabb tároló lesz (szóval vélhetően lesz benne AMD-hez is meghajtó). Most még persze nem teljes és egyébként is csak tesztelési fázisban van, úgyhogy egyelőre még nem érdemes használatba venni.
-
[link] Figyelem, csak tapasztaltabbaknak! Új nVidia PPA.
Tegnap még működött...
-
-
lev258
veterán
válasz #68216320 #22193 üzenetére
Esetleg még körülnézhetnél más opcióknál is, lehet a jelerősséget is állítani meg egyebeket. Nekem mondjuk az a tapasztalatom, Linux alatt sokkal érzékenyebb a wifi (több hálózatot lát), de lehet, hogy ez egyben hátráltató tényező is (nagyobb a zavar).
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
válasz #68216320 #22193 üzenetére
Közben ránéztem a /lib/firmware alatt lévő intel-es FW-re és ugyanaz van ott is, mint amit a gyártó oldaláról le lehet tölteni.
-
törölt tag
Mi az oka annak, hogy bármelyik Wifi kártyát teszem a laptopba (Intel5100 series, Atheros 9285) lényegesen lassabb az átvitel, mint win alatt. Ubuntu 14.04 ~3.5MB/s, Win ~12MB/s. Mindkét esetben az 5GHz-es sávot használom.
-
Lathronos
őstag
válasz lev258 #22188 üzenetére
AMD kártya esetén ezt az eredményt kapjuk(bár lehet, hogy nem egyre gondolunk, én csak ezt ismerem):
lionhearted megoldása célravezetőbb.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
-
-
-
AkosAkos
aktív tag
Nemrég raktam fel a Kubuntut a gépemre és sokszor az egész képernyő vibrál. Miért?
[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
Igen, ezen a kettőn már túl vagyok.
Sőt egy harmadik leírást is követtem már. És ezeknek az eredménye a not installed.Itt a harmadik hozzászólásban is van még valami, de nem tudom hogy mit hova, és minek.
[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Feldobtam a jól megszokott 10.04 lts-t. Szeretnék telepíteni egy progit,
_ _ _
___| |_ _ __ ___ __ _ _ __ ___ | |__ ___ __ _ _ __ __| |
/ __| __| '__/ _ \/ _` | '_ ` _ \| '_ \ / _ \ / _` | '__/ _` |
\__ \ |_| | | __/ (_| | | | | | | |_) | (_) | (_| | | | (_| |
|___/\__|_| \___|\__,_|_| |_| |_|_.__/ \___/ \__,_|_| \__,_|file check
----------dialog is installed found in /usr/bin/dialog
xz is installed found in /usr/bin/xz
gawk is installed found in /usr/bin/gawk
svn is installed found in /usr/bin/svnpackage check
-------------dialog installed
xz-utils installed
gawk installed
subversion installed
gcc installed
make installed
libusb-dev installed
libusb-1.0-0 installed
libusb-1.0-0-dev installed
libssl-dev installed
libpcsclite-dev installed
libccid installed
libc6-dev installed
zlib1g-dev installed
build-essential installed
gcc-multilib installed
module-assistant installed
Nincs ilyen csomag: dos2unix.
dos2unix ... is missing
sshpass installed
openssl installedMint látható a dos2unix csomag nincs telepítve. Ezt hogyan lehet felvarázsolni?
-
-
lev258
veterán
válasz lionhearted #22171 üzenetére
Tudtommal a többi sem tud, kijelentkezés kell. De lehet tévedek.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #68216320 #22170 üzenetére
Akkor használd egészséggel. Az nvidia-prime (gyors guglizás után) nem tud (még?) 1 session alatt váltani, így nincs is hozzá indító parancs. A váltáshoz logoutolni kell (X11 restart).
@lev258: A bumblebee tud, csak optirun paranccsal kell indítani.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
törölt tag
válasz lionhearted #22168 üzenetére
Na, ezt nem tudtam, köszönöm. ezek szerint elég feltennem a zárt driver-t és tudom a programokat indítani a laptopom diszkrét VGA-jával? Mondjuk prime firefox?
Mivel nem tudtam, hogy iylen van, picit kutyultam a dologgal és most jónak tűnik az alábbi megoldással:
sudo apt-get install linux-headers-generic
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update && sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus
sudo apt-get install nvidia-352 nvidia-settings
sudo nano /etc/bumblebee/bumblebee.conf
sudo apt-get install --reinstall bbswitch-dkms -
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni. Egy optimus-os laptopom van, amire mindig úgy telepítettem az nvidia drivert, hogy:
1. Bumblebee install az ubuntu saját repo-bòl (ez a 304 drivert teszi fel)
2. Frissítés az frissítéskezelőn keresztül a 331 driverre (nem 331-updates, a 331 volt eddig a legutolsó, amit felajánlott)
3. /etc/bumblebee/bumblebee.conf átírása az nvidia-331 eléréséhezMost viszont a 346-os driver jelenik meg a 331 helyett. Ugyanezt az elvet követve reboot után fekete képernyő fogad.
Probáltam az 346-updates telepítését is, de nincs változás. Ubuntu install után csinálom közvetlenül, minden próba előtt újrateszem az os-t. Mit rontok el?
-
lev258
veterán
válasz szundybence #22164 üzenetére
sudo smartctl -A /dev/sdb | awk '/^241/ { print "TBW: "($10 * 512) * 1.0e-12, "TB" }' (így elvileg a lemezt nézed)
-
lev258
veterán
válasz szundybence #22162 üzenetére
Ebben nem vagyok biztos, de úgy látom, valójában nem a bájtokat számolja, hanem az olvasott/írt szektorokat (illetve hányszor). Próbáld meg ezt a parancsot:
sudo smartctl -A /dev/sda1 | awk '/^241/ { print "TBW: "($10 * 512) * 1.0e-12, "TB" }'
(sda1 helyére természetesen a megfelelő partíció megy, esetleg lemez)
Illetve specifikusan ext4 fájlrendszeren működik a
cat /sys/fs/ext4/sda7/lifetime_write_kbytes
parancs is, de utóbbi csak arra az ext4 telepítésre vonatkozik (nem tud korábbi fájlrendszerek alattti használatról).[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #22161 üzenetére
Pontosan. Hiszen az SSD-knél mind az írás, mind az olvasások számának növekedése egyértelműen cella-kipukkadásokhoz vezet. Ezeket az SSD egy ideig tudja kezelni, de egy mértéken felül már adatvesztéshez vezet. Szóval ezt a számot lenne jó megtudni. Elvileg ezt minden SSD könyveli magának. Kérdés, hogy mivel tudom időről-időre leellenőrizni?
-
lev258
veterán
válasz szundybence #22160 üzenetére
Ja. Ez akkor valami "mozgatott adatmennyiség"?
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #22159 üzenetére
Például az előbb említett Samsung program, kiírja TB-ban, a használtságot. Például arra a winyóra a Samsung 34,5 TB-ig garanciát vállal. nekem most azt írja ki, hogy .8 TB. Ebből egyértelműen le tudom mérni, hogy hol tartok. Ha eléri a szavatoltat lecserélem. Szóval ilyen egyértelmű mérőszámos dolog kellene.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #22158 üzenetére
A használtságon pontosan mit értesz? hdparm, smartctl a barátod lehet.
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Szeretné egy programnevet kérni tőletek, amivel az SSD-m használtságát meg tudom nézni. Például egy olyat, amint a másik gépemen windows alatt a Samsung Magician. Az szépen kiírja a TB-ban az SSD használtságát. Viszont ezen a gépen nem Samsung márkájú SSD-m van és nem windows, hanem Xubuntu. Remélem tudtok segíteni.
-
nagyúr
válasz beloadjoker #22151 üzenetére
Tool To Create Windows USB Install Stick From Linux: WinUSB
Win 7 telepítése ez alapján már kipróbáltan működik, így tudtam én is megoldani:
[link][ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
törölt tag
válasz lionhearted #22154 üzenetére
Nem annak szántam. Gondoltam, majd lesz valaki, aki leírja, hogy milyen idióták a Teslánál, hogy egy régi és nem is foltozott Ubuntu verziót használnak (ráadásul úgy tudom, wifi-n keresztül is frissíthető, és ssh-n keresztül lehet root jogot szerezni, de a kettő nem feltétlenül kapcsolódik), viszont dicséretes, mennyire gyorsan reagáltak, és javították.
-
-
nemurea
aktív tag
válasz #40553216 #22150 üzenetére
Rálesek, köszi! Bár időközben már minden itthoni linuxra, amire kellett, feltelepítettem a fenti progikat
Más téma, csak kíváncsiságból: azt tudom, hogy mi az LTS, meg azt is, hogy LTS-ről LTS-re kétévente lehet majd frissíteni (nem kell újrarakni nulláról a rendszert). De konkrétan mi van a nem LTS verziókkal? Pl. most az egyik gépemen 15.04 fut, ennek a supportja kb. 5 hónap múlva megáll. Ilyenkor mi van, lekapcsolják a hivatalos PPA-it? És ilyenkor (vagy bármikor közben) van olyan lehetőség, hogy nem LTS verzióról az aktuális (esetleg szintén nem LTS) verzióra scriptek segítségével frissítsek? Vagy darálás, és nulláról újra?
Nemrég volt ez az LTS téma porondon, de vagy elkerülte a figyelmem, vagy erről a szálról nem is volt szó.
-
beloadjoker
őstag
Hali!
Most csak egy rövid kérdésem lenne wintelepítőt kéne csinálnom ubi alól, felbűvészkedtem a winusb-t
winusb_1.0.11+saucy1_amd64.deb letölt
dkpg -i win*
apt-get install -fGUI van működik most kapom le a win 7 telepítőt
Csak annyi lenne a kérdésem hogy ezzel ugye tuti jó telepítőt fogok kapni, vagy van valakinek tapasztalata ezzel?
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
törölt tag
válasz lionhearted #22146 üzenetére
Remélem, nem támadásnak vetted. Csak nyolc éve használok Ubuntut.
(#22149) nemurea
ssvnc
„Én nem nagyon találtam beépített VNC szervert a mostani Ubuntukban”
Vino? „VNC server for GNOME”[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
válasz Lacpac #22144 üzenetére
Én nem nagyon találtam beépített VNC szervert a mostani Ubuntu-kban, de lehet, hogy csak nem kerestem elég figyelmesen. Mindenesetre nálam kiválóan működik az x11vnc program, apt-get-tel települ, sudo x11vnc-vel már indul is (van grafikus felülete is, de az több klikk), Win alól egy 2009-es TightVNC gyönyörűen, csont nélkül viszi. Másik Ubuntu alól pedig ami nekem bevált, az valamilyen SSL/SSH VNC nevű program (így emlékezetből).
Sambát sajnos nem tudom fejből
-
Mindent értek, szar Ubuntu, ha Debian-t módosítanak(!), tesznek rá custom rosszul megírt programokat, akkor semmi baj nem lett volna!
Szerencsére semmi baj, elég speciális a dolog, fizikai hozzáféréssel, és jött is az OTA. Mindenki túlélte.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Sonja
nagyúr
válasz lionhearted #22146 üzenetére
Mivel egy módosított Ubuntu fut rajta, így van köze.
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
-
törölt tag
Hehehe! Meghekkelt Ubuntu.
Tesla Model S Can Be Hacked, And Fixed (Which Is The Real News) -
Lacpac
őstag
válasz lev258 #22092 üzenetére
Szia,
Felment, nem volt probléma mentes, de felment.
ubuntu-12.04.5-desktop-i386 lts ment fel lxde gui-val., próbáltam vagy 8 verziót.
Megoldottam az autologint.
Ami kellene még:Win alól szeretném elérni távoli asztallal a gépet. VNC-n, 10.04-en Rendszer / Beállítások / Távoli asztal alatt be lehetett állítani a hozzáférést. Itt nem találom a megoldást rá.
Megosztani egy mappát, amit windows alól elérek. Samba telepítve, de nem találom a megosztás beállítását. 10.04 alatt mappa jobbklikk, és ott megvolt a szükséges menüpont.
Ezekre mi a megoldás?
Már ott vagyok hogy felteszem a 10.04-et, azt legalább be tudom állítani 2 perc alatt. Sajna már türelmem vesztettem a telepítésekben
-
beloadjoker
őstag
Visszaállítottam recorveryből nvidiat és most megint jó a gép, de úgy néz ki hogyha két dedikált kártya bentvan akkor nem enged igpre váltani sehogy sem :/
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
beloadjoker
őstag
válasz ubyegon2 #22141 üzenetére
köszi megcsinálom, illetve a hddnél meg majd megnézem őket!
Vidkariknál pedig ugyan az a helyzet, most primeal próbáltam bumblebee helyett de így is fekete képernyő fogad szóval mehet a visszaállítás
-
nagyúr
válasz beloadjoker #22139 üzenetére
Ez egy régi probléma, lődd ki [link] [link], az NTFS rendszerű HDD-nél meg meg kéne nézned az fstab-ban, hogyan van csatolva, fenn van-e az ntfs-3g meg a fuse csomag rendesen.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
beloadjoker
őstag
őő prime elvileg fentvan, csak én voltam béna, a kérdésem az hogy a váltást hogy tudom megoldani?
elvileg itt kéne nvidia settingsben nem? Vagy fel kell dobnom vmi grafikus váltót külön?
Találtam ezeket a parancsokat mingy megnézem érnek e valamit
sudo prime-select intel
sudo prime-select nvidiakaptam is egy errort rögtön intelre váltáskor és nem tudom megnyitni a beállításokat hogy megnézzem mit használ, mingy nyomok egy rebootot
[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
válasz lev258 #22138 üzenetére
Rendben akkor mingy megpróbálom, amúgy bejelöltem ezt a microcodeos cuccot is amennyit gyorsd olvastam róla csak jót tehet /amit én értettem belőle hogy frissítések bugfixek /
Egyébként erre nem tud valaki valami megoldást? Minden bekapcsolásnál kétszer előjön..
-
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22137 üzenetére
Nem erről van szó, sajnos. Az Intel driver már fenn van és működik/működne. Szerintem első körben hagyd a bumblebee-t és próbáld meg az nvidia-prime csomagot.
-
beloadjoker
őstag
Hali!
Az jutott eszembe hogy mivan ha csak annyi lehetett a baj hogy igp drivere nincs fent? Szóval mikor felraktam a bumblebee-t akkor ő igp-t használta volna alapértelmezett reboot után nem?
Persze ha nem akkor szóljatok, de ha esetleg van rá esély akkor igp-t hogy tudnám megfelelően beállítani, feltenni? Tehát ez egy hd 4600 hogy lehet beállítani? vagy add. driversnél állítsam be az intel microcodeos cuccot?Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
Apache-t szeretnék telepíteni.
Szoftverközpontban nem találtam csomagot.
Ez a leírás szerintetek pontos, vagy tudtok jobbat [link]Nem akarom bedönteni a rendszert, ezért kérdem.
-
beloadjoker
őstag
Akkor systemback superált, ismét csak a bumblebee-t kéne felvarázsolni
-
beloadjoker
őstag
válasz Kendek #22132 üzenetére
Oh akkor lehet hülye vagyok A 2. helyen lévőt állítottam vissza mert azt hittem az a legutolsó és mikor elkészült át is neveztem gyorsan Akkor megpróbálom az elsőt
És igen csak én voltam hülye! systemback mindent mentett, drivert fájlokat stb
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz beloadjoker #22131 üzenetére
A visszaállítási pontoknál figyelheted a dátumjelzést, illetve mindig az egyes számútól fölfele öregszenek. Tehát értsd úgy, hogy nem a második számú, hanem az első az ami a legutóbb készült.
A visszaállítási pontokba bekerülnek azok a dolgok amiket hiányolsz, szóval inkább rossz pontot választottál. -
beloadjoker
őstag
válasz Kendek #22130 üzenetére
Értem akkor várok hátha valakinek van ötlete hogy hogy tegyem fel bumblebee-t
Amúgy jó ez a systemback de se a drivert sem a beállításokat nem őrizte meg, se az opt-ben lévő cuccaimat..
-
MODERÁTOR
válasz beloadjoker #22128 üzenetére
Ennek akkor van jelentősége ha mondjuk átmásoltad a rendszert máshová (mármint a Systemback segítségével), viszont azon egy, az eredeti rendszeren készített visszaállítási pontot szeretnél alkalmazni. Ilyen esetben a rendszerben levő fstab fájlt nem célszerű lecserélni az elmentettre, ami helytelen adatokat tartalmaz.
(#22129) beloadjoker: Sajnos ebben viszont már nem vagyok annyira jártas, nekem nincs és nem is volt sosem ilyen konfigom.
[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
Köszi már y510pről írok
Viszont a kérdésem az hogy akkor szerintetek hogy kellene feltennem a bumblebeet?
Mert ez ugye nem volt nyerő:sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic
*lehet hogy rossz visszaállítási pontra mentem mert itt még nincs fent az nvidia driver, visszaállítom még 1x
[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
-
MODERÁTOR
válasz beloadjoker #22126 üzenetére
Teljesen mindegy, hiszen az fstab fájl nem változott. Szóval mindkét megoldás (I/N) nyerő ebben az esetben.
-
beloadjoker
őstag
válasz Kendek #22123 üzenetére
Köszi ez bejött már engedi is a systembacket!
Egy kérdésem lenne már állítanám vissza, de a végén van egy kérdés
You want to kepp the current fstab file?
erre mit nyomjak? igen vagy nem?
-
MODERÁTOR
válasz beloadjoker #22122 üzenetére
Az a gond, hogy csak olvasható a partíció. Próbálkozz az újracsatolással:
mount -o remount,rw /
Ha minden partíció írható, akkor utána a systemback-cli parancsot is nyugodtan használhatod.[ Szerkesztve ]
-
-
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22120 üzenetére
Biztos, hogy valóban root joggal megy az a Terminál? Próbál telepíteni valamit, pl. lm-sensors
Esetleg: mount -o remount,rw / (elvileg nincs csatolva a rendszer)[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22118 üzenetére
Elvileg igen. Ha még az sem elég, akkor az nvidia driver-t is újrarakod/konfigurálod.
-
beloadjoker
őstag
válasz lev258 #22116 üzenetére
Köszi megvan
Ez a parancs megteszi szerinted?
apt-get remove bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic
-
growler
őstag
válasz beloadjoker #22115 üzenetére
Megpróbálhatod a Ctrl+Alt+F1-et is.
Ha bejön a tty, > felhasználónév > jelszó > sudo systemback-cli (ha telepítetted ez utóbbit) -
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22115 üzenetére
Elő kell csalni, talán a Shift-tel (esetleg Esc). Illetve, ha már ott vagy, recovery módban is talán eljutsz egy Terminálig.
[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
válasz lev258 #22114 üzenetére
Ctrl+Alt+F2 nincs, illetve nem csinál rá semmit
ezt a másikat nemtudom:
"nomodeset paraméter Grub-ban"
egyáltalán ebben az ubiban hogy lépek GRUB-ba? mert nem úgy indul mint régebben, vagy mint sima debianon
hogy bejön a grub ahol lehet választani stb
/mondjuk régebbi van fent ezen a gépen amiről írok wheezy/Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22113 üzenetére
Ctrl+Alt+F2 van? Esetleg nomodeset paraméter Grub-ban megadva? Meg lehetne próbálni leszedni ezeket a csomagokat, elvileg akkor is visszaáll.
-
beloadjoker
őstag
válasz lev258 #22111 üzenetére
Hát, feltettem, reboot után nem indul
Parancs amit használtam:sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic
Mi volt a hiba?
Egyébként ilyenkor valahogy el lehet indítani vagy bootoljak be másik linuxal mentsem le systemback mentését aztán reinstall fel systemback és visszaállítás? /és ha az utóbbi akkor systembackel jön minden frissítés telepített program driver /nvidia/ stb?/
Ja csináltam egy videót az indulásról így hibásan kimerevítem a lényeget és feltöltök pár képet amin látszik mit ír boot közben az ötödik képen látszik a legvége csak villog a kötőjel bal felső sarokban és nem történik semmi más
Ez villog jobb felső sarokban és nem történik semmi más
-
beloadjoker
őstag
válasz lev258 #22111 üzenetére
Feltettem és csináltam egy mentést még nvidia előtt, szerintem csinálok most is egyet és akkor megy fel bumblebee /egyébként csak feltettem és rámentem a create newra remélem csak ennyi kell /
-
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22110 üzenetére
Szerintem kezdd a bumblebee-vel, aztán meglátod. Ha van Systemback, lehet bátran kísérletezni.
-
beloadjoker
őstag
-
törölt tag
válasz #40553216 #22098 üzenetére
Végül megoldódott.
Menet közben elsz.ródott a FF-trunk is, és felraktam az Icecat-et, az Abrowser-t és a FF-aurora-t is. Az első kettő ment (bár az Abrowser bármilyen műveletre lefagyott), az Aurora szintén nem. Utoljára jött az ötlet, hogy legyakom a lehető összes FF-variánst (az alap marad, mert bele van drótozva a Lubuntu desktopba), és /home-ból futtatok FF ESR-t. Azt hittem, ez csak a kiindulási mappába dolgozik, de a profilt ugyanabba a .mozilla/firefox mappába készíti (hn6f8fh akári néven). No, ezen kapva kaptam, és próbaképp bemásoltam a régi profilt és a .mozilla/icecat/ncpw45j3akármi mappa tartalmát átmásoltam (hogy minden meglegyen: könyvjelzők, előzmények, nyitott tab-ok, jelszavak, kiegészítők, stb.) a .mozilla/firefox mappába. És elindult, működik. -
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22107 üzenetére
Már én is nehezem követem, mi a helyzet jelenleg. A prime elvileg tiszta Nvidia megoldás. Ez meg a bumblebee-t taglalja.
-
beloadjoker
őstag
válasz lev258 #22106 üzenetére
Koszi megnezem majd, oo nm enlekszem most nrm vagyok otthon csak par ora mulva akkor majd megnezem, ha fentvan akkor azt hasznaljam?
Vagy te egyebkent is primeot mondanad bumblebee helyett?Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22105 üzenetére
Igen, "mindössze" annyi. SLI-re itt találsz némi részletesebb infót: [link]
Nézd meg, felment-e az nvidia-prime csomag.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
beloadjoker
őstag
válasz lev258 #22104 üzenetére
Most akkor csak annyi hogy hozzákötöm egy winhez és leválasztom?? ennyi lenne a megoldás?
/mondjuk király mert most pont egyik gépemen sincs win de m1 megoldom/A többihez semmi hozzáfűznivaló? :/
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz beloadjoker #22103 üzenetére
Utolsó kép: Windows 8-at, vagy 10-et használtál, az meg nem zárja le a fájlrendszert, részleges hibernálást csinál leállításkor (ettől gyorsabb a boot, ha lehet annak nevezni). Lehet csak olvashatóként használni, vagy ráerőltetni a feloldást. Mindenesetre jobb, ha Windows alatt van tisztességesen leválasztva.
[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
Kicsit próbálkoztam y510pvel /csak feldobtam még legfrissebb drivert amit találtam/ de szerintem csak egy kártyát használ /egyik dedikált 750met/, képekben mutatom hogy mit csináltam, és akkor e mellé mehet fel a bumblebee a váltáshoz igp és nvidia közt /vagy prime? Azt látom neten hogy bumblebee elvileg támogatja sli-t /? /először még az mehetne nvidia és igp közti váltás és akkor utána próbálkoznék még slivel/
Ja utolsó képen van egy glxspheres test, nemtudom hogy ott slivel mennyit kéne mutatnia, de szerintem most csak az egyik kártyát használta szerintetek?
*Közben látom hogy van frissebb nvidia driver csak nem láttam na m1 megpróbálom ezzel /352.30/ aztán ha nem jön össze akkor váltok/frissítek újabbra /355.06/[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Diablo 4 alap (Battle.net)
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Rainbow Six Siege - Deluxe Edition (+16 operátor)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest