- Vezetékes FÜLhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Twin Lake platformra építkező, NAS-ként bevethető mini PC a CWWK-tól
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple notebookok
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Sziasztok!
Ubuntu-n és származékain folyamatosan tapasztalom sok éve, hogy rendszeresen kiírja bizonyos helyzetekben, hogy valami rendszerhiba, vagy programhiba történt, küldök-e visszajelzést.
Bizonyos esetekben minden indításkor kiírja, viszont nem mondja meg, hogy mely komponens a ludas.A kérdés, hogy ezt a hibaüzenetet mely service csinálja, hogy lehet kikapcsolni, vagy utánajárni a kiváltó hibának?
Kössz!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
-
Pörp
senior tag
Köszönöm mindenkinek!
Még egy olyan kérdés, hogy ha frissítek 18-ról 22-re, akkor hogy tudom megoldani, hogy a postgreSQL a 10-es verzió maradjon a frissítés után? -
-
5leteseN
senior tag
-
válasz
lionhearted #42092 üzenetére
...ha kiadják majd még 2025-ben azt a törrent klienst 18.04-re...
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
Pörp
senior tag
Sziasztok! Otthon van egy itx szerverem. Ubuntu 18.04 van rajta. Torrent, samba, dlna, kamera nvr futnak rajta, semmi fontos adat nincs tárolva. Ha nem frissítek a 22 LTE verzióra az nagy biztonsági kockázat?
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz
daninet #42070 üzenetére
nem működött
Kezd kiakasztani a mountolás. Ugyan ott vagyok, az egyik megosztásom nem csatolt fel.
Látszólag akkor történik ha megnyitok egy útvonalat link-ről pl /mnt/Private/Dokumentumok, valamiért ilyenkor a gyökér könyvtár nem csatolódik. Le kell csatolnom, visszacsatolnom és utána jó
daninet@daninet-pc:~$ sudo umount /mnt/Private
daninet@daninet-pc:~$ sudo mount -afstab most így néz ki:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=7bac9932-eac9-407d-92ac-1a3212e00b67 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#UUID=37A841DA-3C00-4BAC-BF2A-04C4AECA1AF3 /mnt/d ntfs defaults 0 1
#/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=6F2E-CC47 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
//192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Work /mnt/Work cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Download /mnt/Download cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
/dev/sda2 /mnt/d ntfs defaults 0 0
/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 0Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
kpityu2
őstag
Puppy Linux ezt csinálja.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
5leteseN
senior tag
Üdv Mindenkinek!
Az érdekelne, hog hogyan tudom megoldani, hogy a pendrivera telepített ubuntu berakja magát magát egy ramdrávba, ott futkos, majd futtatás végén (és közben, amikor "kell") szinkronizálja magát a pendriveos eredetihez.
Mekkora lenne egy ilyen rendszer, és mennyire "hordozható"?
-
-
Lehet túloztam a minden alkalommal gyakorisággal, de szerintem Win11->Ubuntu indítás után inkább nincs wifi, mint van.
(Sokkal érdekesebb dolog, hogy a kábellel netre kötött PS5 bekapcsolása után néha a teljes internet elmegy, minden eszközön 2-3 percre, amire semmi magyarázatom nincs)A Slime draws near! Command?
-
-
-
válasz
kpityu2 #42080 üzenetére
Nem, de alapvetően hogy használható-e a cucc, az igen, szóval nem azért kell újrarakosgatni, mert nem tetszik az UI, vagy adott funkció nem valósítható meg azon a disztrón. És ezek gyakoribbak.
Az meg mindig macera, ha a dualbootos rendszeren újratelepítgetés közben elront valamit az ember. Illetve maga mindig átmászkálni a másik OS-re.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Virtuálisan nem jönnek elő a hardverrel kapcsolatos macerák. Pölö én a múlt héten vettem észre, hogy a korábban működő USB wifi nem működik. WIN11 dualboot van és mint kiderült a bekapcsolt Secure Boot miatt nem indult el a driver. Külön fel kellett telepítenem az Ubuntu alá a shim-signed csomagot és újratelepíteni a dkms drivereket.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
-
Igazából ez az Ubuntu jelenleg egy próba részemről, hogy mennyire tudom elhagyni a Win rendszert. Ezért tettem most fel a Win11 mellé, hogy a következő LTS-ig próbálgassam, megnézzem mi működik, mi nem és ha beválik, akkor lehet majd jövőre már csak ez lesz a privát laptopomon.
A Slime draws near! Command?
-
Meg tudod, de ha egy NTFS partícióra teszed, az se baj, mert menni fog onnan is Linuxon (más kérdés, hogy az NTFS defragolása most működik-e Linux alól, azt nem tudom, de használni lehet). A "nem biztos hogy menni fog" arra vonatkozott, hogy a Windowsra már telepített cuccot akarnád futtatni.
Illetve : amelyik OS-t kevesebbet használod, azt jobb virtualizálni. Kevesebb szívó.[ Szerkesztve ]
-
Köszi a tippeket, nem tudom pontosan mi van bekapcsolva, teljesen alap Win11 telepítés volt részemről.
Sajna csak ~120GB-ot adtam Ubuntunak a telepítéskor, így most nem tudom oda letölteni a WoW-ot, magát a Battle.net klienst a Lutris segítségével már telepítettem. Ha meg tudom valahogy növelni utólag az Ubuntu partícióját, akkor le tudnám tölteni vagy esetleg átmásolni a Win11-ről.
-
El kéne, hacsak a Fast Startup nincs bekapcsolva. Azt érdemes kiütni. 10+ éve van NTFS support Linuxon.
Amúg Win-es cuccok nem feltétlen működnek azon az OS-en kívül, ahova telepítve vannak (kivéve portable+ami éppen valamiért megy).[ Szerkesztve ]
-
-
Amúgy Ubuntu alól elérem a Win11-es partíciót? A Steam alól próbáltam már 1-2 játékot, azokkal simán tudtam játszani, de próbaképp megnézném mondjuk a WoW elindul-e, ha a telepítés a windowsos rendszeren van.
-
-
-
válasz
daninet #42064 üzenetére
"/mnt/Private útvonal átváltozik valami kiterjesztés nélküli valamivé könyvtárból,"
Nem lehet azért, mert nem éri el a célt amikor felcsatolná? Bár akkor se kéne neki ilyet
.Egy 10 éves bugot találtam rá, nem hiszem, hogy ugyanaz okozná :S
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Bajom van, még mindig ez a rohadt smb mountolás, fel nem tudom fogni miért kell valami ennyire bajos legyen
Most az alábbi történik:
Létrehozok egy könyvtárat /mnt/Private hogy majd ebbe mountolom bele az NAS-om megosztását.
fstab-ban benne van a megfelelő sor://192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
Szuper, lefuttatom mount -a és mindent szépen mountol. Elérem a /mnt/Private útvonalat.
Leállítom a gépet, elindítom másnap és a /mnt/Private útvonal átváltozik valami kiterjesztés nélküli valamivé könyvtárból, ezáltal nem tudom megnyitni a gyökerét az smb share-nek.Így néz ki a /mnt tartalma
Ennek az az eredménye, hogy a /mnt/Private/Documents tartalma elérhető, de a /mnt/Private az nemTörlöm ezt a kérdőjeles valamit, visszacsinálom könyvtárrá, következő újraindításnál ugyanez
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
cigam
titán
válasz
kpityu2 #42054 üzenetére
Nem a grub helye az érdekes, hanem mostanság valamiért alapból ki van kapcsolva az osprober. Ez fedezi fel a többi (Windows) OS-t, és teszi be a grubb boot menüjébe mint választható opciót.
tordaitibi
Köszi, hogy ráértetted.Sajna túl sok más volt a fejemben, és nem jól jöttek ki a szavak...
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
-
cigam
titán
válasz
atesss #42045 üzenetére
Valószínűleg elavult, de ha nem mesélés el, hogyan mondjunk róla véleményt?
Annak is nézz utánna, hogy hogyan tudod vissza kapcsolni a bootprober-t. Mert nélküle nem teszi be a Windowsokat a boot menübe.Teljesen felesleges 2 féle Windowst feltenni.
-
-
-
I02S3F
addikt
+1 Én a partícionálást a telepítőre bíznám az "Ubuntu telepítése a Windows mellé" opcióval. Csúszkán beállítod, hogy hogyan oszoljon el kettejük között a tárterület és kész, vagy előre szabadítasz fel üres particionálatlan helyet, megadod, hogy legyen ext4 és a / legyen a csatolási pontja és készen vagy!
-
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy "új" asztali gépet telepítenék épp, tesztnek lesz most rajta Win10 + Win11 + Ubuntu (eredeti terv szerint a legújabb LTS) is. Ld. a win-es topicban: [link]
Laptopomon 22.04.1 LTS-t használok.
Most látom viszont Wikipedia-n, hogy nemrég jelent meg a 23.10. Ami mondjuk nem LTS. De lehet mégis tennék egy próbát vele.
Valakinek van már tapasztalata vele ?
Illetve egy Ubuntu telepítésekre és hozzá a partícó felosztásra ugyan nekem van egy régi igazából nekem bevált kialakításom. De ez aztán lehet már elavult, vagy legalábbis lehetne fejleszteni.
Tudtok a témában valami jó leírást/videót ajánlani, hogy képbe kerüljek ? -
cigam
titán
+2 dolog eszembe jutot:
- régebben volt vmi trükközés, hogy nem az egész samba csomag volt fent, hanem csak egy smbclient (?) csomag ami valamilyen szinten biztosította a távoli hozzáférést Windows megosztásokhoz. Nem tudom mostanság mi települ alapból. Nálad fel van telepítve a teljes értékű samba? Fut is az smbd, nmbd service?
- Van tűzfal? Ki/be vannak engedve a megfelelő portok?kpityu2
Néha én is nekifutok, hogy mitől műkodik, vagy éppen nem, de vagy nem azokat az eredményeket kapom, vagy nem is értem miről írnak. Gyakran Windows-on is problémás a hálózati erőforrások kilistázása. Egyik héten minen oké, a másikban csak a gépek harmada látszik, és olyan is van, 20-30mp-el később a többi is megjelenik egy varázsütésre.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Köszi srácok, közben találtam egy jó kis cikket a problémáról: [link] Guglifordítva
Azt hiszem feladom a küzdelmet, mert túl sok protokol/megoldás küzd egymással és ilyen szinten nem szeretnék megismerkedni velük. Talán van disztó amiben megoldották, másikban meg nem. Maradok a könyvjelzőzésnél.
-
-
válasz
kpityu2 #42040 üzenetére
Hmmm
A Windows valószínű valami hálózatfelderítést csinál, a Dolphinnak meg kéne egy címtárszolgáltatás (WINS vajon ezt csinálná, ha van?) amiből lekéri a neveket. (WINS szerver lehet akár a routered is.)Amúgy (ha jól értem, KDE-n vagy, ha Dolphin-od van) :
@t430:~$ sudo apt list|grep kdenetwork-filesharingWARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts.
kdenetwork-filesharing/jammy,now 4:21.12.3-0ubuntu1 amd64 [telepítve]
Ez megvan? Ilyet találtam, hogy ez nem volt a usernél.
Nálam pl. a Dolphin megtalál mindent, a smbtree nem, findsmb-m meg nincs. Windows sincs, WINS sincs. Viszont akadnak megosztások jópár gépen.@tordaitibi : Kivéve, amikor nem látja, mert akkor kamillázhatsz, de nem lesz jobb
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42037 üzenetére
Nekem a Thunar se látja.
#42038 cigam
Felraktam valami wsdd meg wsdd2 démonkat amik elvileg ilyesmivel foglalkoznak, de semmi. A saját smb megosztást megtalálja a fájlkezelő de a másik gépét csak ha a szájába rágom. Workgroup van mindenhol, Win és Android egyből listázza ahogy bekapcsolom a szervert. Na, mindegy, majd megnézem valami live-al, hátha az én rendszerem ilyen béna.#42039 tordaitibi Az SMB/CIFS a Win saját fájlmegosztási protokollja, még szép hogy látja. Meg amúgy is arra van kihegyezve az oprendszer, hogy minden változást észrevegyen. Gondolj bele, hogy a CD, USB eszközöket már az XP is azonnal felcsatolta, míg Linuxon kézzel kellett sokáig varázsolni.
[ Szerkesztve ]
-
-
cigam
titán
válasz
kpityu2 #42035 üzenetére
Mióta kivezették az smb1-et, azóta nincs igazán jó, stabil megoldás. Az smb1 szolgáltatása volt a "tallózás", hogy összeszedi, és kilistázza a hálózat gépeit. Az smb2-ben már nincs ilyen szolgáltatás.
Az is gond lehet, hogy nem vagytok ugyabban a worgroup-ban. A gép pl. "workgroup" nevű csoportban van, a HA meg "mittomén" nevűben.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz
kpityu2 #42033 üzenetére
Nagyon hülye tippnek tűnhet, de illusztrálom is
, tegyél fel egy Thunar-t.
Énnekem ez a probléma évek óta megvan, a Dolphin semmit nem lát, a Thunar mindent.
Oka (számomra legalábbis) ismeretlen, kérdezgettem kb. 6 fórumon de senki se tudott megoldást így meguntam utánajárni miért ilyen buta a Dolphin hálózatfelderítése.Dolphin, hálózat nulla, csak a saját samba megosztásomat látja:
Thunar, mindent lát, a legfelső egy W10, alul a Windows hálózatba van még 2 darab W10+ egy házi szerver.
PCManFM-Qt, az enyém mindent lát, ugyanúgy mind a Thunar de az égvilágon semmibe nem tudok belépni mert nem a jelszókérő ablakot dobja fel hanem valami berber halandzsát hogy:
"A megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról: Időtúllépés a kapcsolatban"Persze te dinnye, ha adnál egy user-password ablakot akkor nem hiúsulna meg semmi.
Úgylátszik ez olyan mint a csomagkezelők, azokból is kell vagy 5 hogy normálisan menjen valamelyik.
Fene érti ezeknek a lelkivilágát.[ Szerkesztve ]
-
-
kpityu2
őstag
-
-
kpityu2
őstag
Van ötletetek, hogy miért nem látom a linuxos fájlkezelőben a Hálózatok alatt a Home Assistant samba megosztást? Maga a megosztás működik Ip címmel és hosztnévvel is, de a fájlkezelők (PCManFM-Qt és Dolphin) nem listázzák. Mintha nem működne a felderítés. A Windowsok és az Androidok azonnal megtalálják.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Srácok a topik témája Ubuntu, kérlek a Mint vagy a kezdő topikban vitassátok meg ezeket, ne itt offoljatok!
⭐ Stella
-
kpityu2
őstag
válasz
#61872278 #42014 üzenetére
Terminálba:
sudo apt install gdebi
. Vagy az App Centerben, ha ott is megvan és feltelepíted. Utána jobb egérgomb egy .deb fájlon, Más alkalmazások, megkeresed a GDebit (alighanem a Rendszereszközök közt lesz) és bepipálod, hogy mindig ezt használja. Pont mint a Windowsnál.Én korábban Mate Mintes voltam, de idegesített a verzióeltérés a fő Ubuntu vonalhoz képest, az Ubuntu verzió meg mindig kellett a drivertelepítéseknél. Aztán Ubuntun is meguntam a dolgot mert sose tudtam megjegyezni a disztró nevét és megcsináltam a Terminált színes-szagosra.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#61872278 #42014 üzenetére
Ja, nem külön menü. Utolsó emlékeim szerint rányomtam egy .deb-re, és a Gdebi nyitja defaultból.
Itt esetleg
Bár eddig ezt se kellett állítgatni.Kösz Canonical.
@Ubyegon2 : "Csak halkan jegyzem meg, hogy Ubuntu egy ideje nem engedi csak a snap csomagokat felrakni default..."
A következő telepítésem Debian lesz[ Szerkesztve ]
-
válasz
#61872278 #42010 üzenetére
Úgy is mennie kéne, csak nem az alkalmazásbolttal, hanem a filekezelős installerrel, vagy snapből.
Ha nem megy, akkor parancssor.
BTW ja, ha maga a hrome, akkor tényleg .deb-et töltesz le, csak azt nem tudom, mennyire az alkalmazásboltnak kéne nyitnia, hanem a Gdebi-nek pl. (a filekezelőben jobb katt rajta, telepítés, ha van ott ilyen).@Tordaitibi : Mert gondolom már eléggé EOL az a cucc
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#61872278 #41999 üzenetére
Majd itt jól megint virtuálisan főbelőpnek de a gyári az semmire se jó.
Kell egy féltucat mert amit ez egyik nem talál azt a másik igen, amit az egyik nem pakol fel azt a másik igen.
Nekem "csak" a gyári, a Synaptic, a Gdebi, a Snap tároló, egy külön Software nevű, a Discover, egy Plasma minapp kezelő és még valami nemtudommi nevű van.
És még ott terminál.
Uby légyszi te nagy Mintes vagy, jeleznéd a készítők felé hogy a legfelhasználóbarátabb disztró nem hajlandó külső .deb fájlokat felpakolni, és ezzel nagymértékben rontja a felhasználói élményt, annyira hogy a kérdező kolléga már más disztró felé érdeklődik. -
-
kpityu2
őstag
Öregszem.
Egy darabig még jó lesz. Még szerencse, hogy szóba hoztátok a Pro-t, meg hogy 5 eszközig ingyenes, gyorsan aktiváltam is. Észre se vettem, hogy fél éve nem frissíti magát rendszer csak a custom repóból származó dolgok frissültek.
-
-
-
-
kpityu2
őstag
válasz
#61872278 #41999 üzenetére
Nekem bevált a Lubuntu, ez is Qt alapú mint a KDE-s Kubuntu és a legtöbb csomagját onnan veszi. A *.deb fájlokhoz a GDebi csomagtelepítőt szoktam használni. Tedd fel, hátha rajtad is segít.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest