- Azonnali fotós kérdések órája
- iPad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Xiaomi Pad 7 Pro - fél kiló, maradhat!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #21797 üzenetére
Köszönöm! Amúgy várjatok egy kicsit, mert már megint előbb kérdezek, mint próbálkoznék. Most újra futtattam, és látom, hogy az error 0/0/0-n áll, előtte pedig nagyban pörgött az első szám (a másik kettő állt), de azt hittem, az egy progress-számláló, hogy hol tart... Márpedig ha sok bad block van rajta, akkor sokáig is fogja jegyzetelni... (elvileg nem kéne, hogy rossz legyen, de az első körben lement alvóba, lehet, ezért volt sok probléma...?
)
-
nemurea
aktív tag
Szeretném leellenőrizni egy HDD-n (ami most már külső rackben van) a fájlokat, mivel backupként szolgálnak, és a fő winchit nemsokára kezelésbe veszem. A sudo fsck -fc /dev/sdb2 paranccsal próbálkoztam, az sdb2 nem volt mount-olva. A badblocks végignézte a fájlokat, ahogy láttam, legalábbis pörgött a százalék, de a végén itt megállt:
fsck a(z) util-linux 2.20.1 csomagból
e2fsck 1.42.9 (4-Feb-2014)
Checking for bad blocks (read-only test): done
BackupExt4: Updating bad block inode.20 percig vártam, de semmi (új külső rack, így lehet, hogy tévedek, de nem láttam, hogy villogna a lámpa), így kilőttem a folyamatot.
Kérdés: ez a jó ellenőrző módszer a fenti problémára, és ha igen, akkor ennél sokkal tovább kell várnom és nem aggódnom? 2 TB WD winchester egyébként, de csak a felét formáztam ext2-re, ez volt ellenőrizve. Amúgy amíg mozgott, nem láttam, hogy lett volna rossz szektora.
Köszi!
-
laszlohu
addikt
Na végre, lefrissült a Firefox ubuntun, immár 39 - es a verziószáma.
-
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
lionhearted #21738 üzenetére
Megpróbáltam bekapcsolni ahogy írják is az FF-hez de nem engedélyezi. ez alapján próbáltam meg:[link] Media Source Extensions, MSE & H.264, MSE & WebM VP9 ezek továbbra se engedélyezettek ezután se.
Operában pedig: H.264 és MSE & H.264 nem támogatott, ha átkapcsolom flash-re akkor már a WebM VP8 is kihullik. Szóval youtube foreva
-
SODIMM az a modul fizikai kivitele. Milyen chip van rajta? SD vagy DDR?
De szerintem SD, ha jól emlékszem, N6xx mind SD-s.Illetve a BIOS a legtöbb laptopon, főleg az akkori üzleti gépeken (de a mostaniakon is kb.) ilyen fapados szokott lenni. Nem fogsz CL értékeket állítani
-
Clemi
veterán
Köszi az infót! Nekem csak kétoldalas moduljaim vannak, még a 256MB-os modulok is azok. Azt elhiszem, hogy a 845-ös chipset támogatja az 1GB-os modulokat, viszont a szerviz könyvben egyértelműen az van, hogy az N620c max 1024MB-os, míg az n610c ami nekem van max 512MB-os modulokat fogad.
Na persze ha lenne valakinek szívesen kipróbálnám, de csak ezért nem fogok venniA másik pedig ennek a BIOS-a. Nem tudom, lehet hogy van valami trükk a bővebb BIOS beállításokat elérni, de ennél az F10-re megjelenő BIOS menü annyira fapados, hogy ritkán látni ilyet. Hiába na 2003-as a kicsike
-
Fenyő
őstag
845-ös chipset simán megy 1Gb-os modulokkal (manual készítésének idején még bőven lehet nem is volt 1Gb-os modul), csak arra kell figyelni, hogy nehogy belefuss high denisity modulokba, amúgy lehetséges, hogy azért hibázik 512-esekkel mert azok 2 oldalasak, míg a 256-asok csak 1 oldalasak, így nagyobb terhelést róva a memvezérlőre, ilyenkor annyit lehet csinálni, hogy lazábbra veszed az időzítéseket vagy a ram órajelet visszább, hátha úgy már nem hibázik, de lehet csak szimpla inkompatibilitás is, simán lehet más típusú 512-esekkel menne, esetleg mivel régebbi gép ha vannak benne elkó kondik akkor azok sem 100-asok már, amik szintén művelhetnek fura dolgokat akkor...
-
válasz
spammer #21782 üzenetére
BADRAM csak akkor játszik, ha mindig ugyanaz a rész hibázik. Itt nem kizárt, hogy a több pass több hibát dobott volna, mert alig futott le a 2, és mindkettőben volt hiba, és máshol.
Ha a vezérlő szórakozik, akkor a szoftveres megoldások nehezen segítenek, lehetne a mem kernel boot paranccsal limitálni is a max méretet, de nem hiszem, hogy segítene.
Ha nincs semmilyen BIOS frissítés, akkor bizony azon az ismert típusú rolleren lehet csak utazni...
-
-
spammer
veterán
1, Használod 768 MB RAM-mal. Disztrók például: Lubuntu, Unofficial Linux Mint LXDE, WattOS, CB++, vagy esetleg Xubuntu.
vagy:
2,: Megpróbálsz felrakni és elindítani valamit, aztán a GRUB-ban meg lehet adni a GRUB_BADRAM opciót, amivel elvileg a hibás memóriacímeket ki lehet zárni. Pont volt egy ilyen eset nem olyan rég a Haladó topikban, itt: [link] (ezek a lényegesebb hozzászólások: [link] ). Ha emellett döntesz, lehet, hogy a Haladó topikban tudnak neked segíteni ebben a memória ügyben.
-
-
-
Clemi
veterán
Nos a rejtély csak részben látszik megoldódni. A 2 db 512MB-os 333-as CSX modullal ezt az eredményt kaptam, a teljes teszt lefuttatása végén:
Amint írtam korábban, ha csak egy modul van a helyén, akkor hiba nélkül lefut minden teszt, mindkét modullal, bármelyik slotban, tehát csak együtt a két modullal jönnek a hibák a memtest-ben
Kíváncsiságból betettem 2 db Infineon 256 MB-os 333-as memóriát, és azokkal is hibátlanul lefutott a teszt.
Itt most az a kérdés, hogy ezzel az információval mit tudok kezdeni? Valóban létezhet, hogy a CSX márkájú memóriából nem szereti az alaplap egyszerre a 2 db-ot, vagy csak az 1 GB-ot nem szereti, mivel 1 GB a plafon amennyi memóriát kezel ez az alaplap? Vagy a CSX modulok valójában hibásak és (párban vettem őket) nem bírják egymást, és ez lehet akár egy garanciális dolog is?
A kérdés az, hogy 512 MB memóriával mit fog nekem produkálni a Linux? Lubuntu vagy Chackra, vagy talán a Mint-ből a KDE vagy az xfce? Vagy maradjak az 1 GB CSX-nél és éljek együtt az időnkénti hibákkal?
-
n00n
őstag
Sziasztok
Adott egy HP gép Ubuntu 14.04-gyel. Egyszer csak nem bootol és ezt írja:
Shim Uefi key management:
Continue boot
Enroll key from disk
Enroll hash from disk.Az elso pont nem mukodik. Otlet?
-
Charx
senior tag
Sziasztok!
Kodibuntut telepítettem fel, és a jobb alsó sarokban, a panelen volt egy kikapcsoló gomb, amit eltüntettem. A panel kisalkalmazások hozzáadásánál nem találom, hogy lehetne vissza tenni?
Előre is köszi! -
-
-
válasz
lionhearted #21769 üzenetére
Hogyan-e?
-
Clemi
veterán
válasz
lionhearted #21769 üzenetére
Ha végzett a teszt, dobok egy képernyő fotót és kérem a segítséget, hogy ezt hogyan kell kivitelezni. Gondolom terminálban kell kiadni a parancsokat
-
-
Clemi
veterán
válasz
spammer #21767 üzenetére
Közben megtaláltam a Calibre-t (a kereső az ebook szóra nem hozta fel valamiért, csak az epub-ra) viszont elgondolkodtam, hogy milyen lenne nekem a Chakra, mennyire lenne barátságos ezen a régi gépen.
Sajna a frissítések letöltése után lefagyott, úgyhogy már nem százas az öreg paci, így most épp a memtest+ fut a gépen, ami sajna már dobott is egy pirossal szinezett sortLehet hogy ez lesz a belassulások mögött, bár XP alatt érdekes módon semmit nem vettem rajta észre.
Lövésem nincs mit jelent amit kiírt, de hogy semmi jót azt sejtem. Ha genyázik az egyik modul, az gáz mert ebbe a cuccba csak 2 slot van és max 512-es memóriákat kezel, csere modulom meg nincs.
-
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21764 üzenetére
Most egyelőre van mit olvasgatni, a laptophoz meg most nem férek hozzá... na de majd holnap
Az első élményem most az ubuntuval, hogy nem találtam használható ebook olvasót
Na de majd holnap délelőtt nekifekszek kicsit jobban. Előtte amúgy a Mint volt a gépen, az fürge volt, ahogy emlékszem, csak annak felejtettem el a jelszavát.
-
Még jó, hogy foglalkozom veled, még elkallódsz a végén a Win mocsarában!
Ez a kezdeti bénázás nem csak rád jellemző, szinte mindenki átesik ezen, aki nem született guru vagy eleve tanult ilyesmit.
Én legelőször valami Win alóli módszerrel telepítettem első Linuxomat, el is ment a kedvem tőle, de szerencsére nem adtam fel, rátaláltam az itteni topikokra- innentől már nem volt lehetetlen laikusként a Win7-ről való elszakadás. Az első 5-6 disztró azért nem volt egyszerű, de home user szintet már kezdem hozni.Amikor már le tudtam írni, milyen problémával szembesültem, már kezdtem élvezni is a dolgot.
A lényeg, hogy soha ne hagyd a rendszerre a partícionálást, kézi módszert válassz. Van egy jó leírás a gparted használatáról, hasonló elven működik a disztrók partícionáló része is. Legalábbis Debian/Ubuntu alapúaknál.
Valami nem kóser a telepítésednél, mert egy XFCE-s disztró nem nagyon lehet lassabb az xp-nél, annyira csak nem lassú a géped.
Lehet, hogy ki kéne próbálnod valami LXDE disztrót mégis?
LXLE vagy PepperMint, ezek nem annyira fapadosak.Peppermint OS Five Review
LXLE 14.04 ReviewNyugodtan mélyedj el a leírásokban, lesz még sok kérdésed!
-
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21762 üzenetére
Köszi, hogy foglalkozol velem
Először is, ahogy írtam a telepítőre bíztam, hogy elvégezzen minden műveletet, így Ő kiválasztotta az üres particiót (amit előtte NTFS-re formáztam) majd kérte hogy állítsak be valamilyen méreteket, vagyis két partició területet mutatott egyforma arányban. Gondoltam az egyiket a rendszernek, a másikat a Swap-nak akarja. Hát nem úgy lett. Az egyiket amit a kisebbre állítottam, meghagyta NTFS-nek a maradékból csinált egy Ext4 particiót amire telepítette a rendszert és csinált mellé egy 1GB-os Linux Swap rendszert.
Hogy az NTFS fájlrendszert miért hagyta meg, nem tudom, mert nincs rajta semmi, de ha jól sejtem azt szánta az adatoknak, dokumentumoknak.
Nagyon még nem mélyedtem el a rendszerben, mert nem volt még rá időm, de ami feltűnt, hogy valamiért nagyon lassúnak érzem. Az általam utált XP szinte pattog mellette. Talán mégsem volt olyan jó választás a Xubuntu? Vagy a fájlrendszerrel van baja? De azzal miért lenne baja, hisz Ext4 fájlrendszerre telepítette magát.
Na mindegy, egy darabig próbálgatom, a lényeg, hogy van Grub
A linkekért meg köszi! -
No ez jó hír, mert legalább rutint fogsz szerezni telepítésből! Gyakorlatilag az összes létező telepítési leírás megemlíti, hogy Linux alá nem ntfs fájlrendszer kell
, hanem ext, abból is az ext4 javasolt általános célra. Kézi partícionálást érdemes választani, akkor mindent beállíthatsz rendesen!
most hirtelen Mintes linkeket találtam:
manual partitioning
gparted partitioningezt a két összefoglalót javaslom átfutni, mielőtt továbbmennél:
Mint
Abszolút kezdőHa ezek megvannak, kezdheted is a telepítést ext4 partícióra!
(#21760) cooi111
Örülök, hogy sikerült, amúgy a transmission engem is hasonlóan tréfált meg, Debianról akartam törölni, eszembe nem jutott volna magamtól a -gtk!
-
Clemi
veterán
válasz
ubyegon2 #21753 üzenetére
Nos a helyzet az, hogy közben feltettem a Xubuntu 15.04-et. Annyi különbséggel, hogy most előzőleg a Win alatt egy particio kezelővel előbb töröltem a korábban létrejött Linux particiókat, (sda5, sda6) majd egybefüggően csináltam belőlük egy NTFS particiót. USB kulcsról bootolva elindítottam a telepítést a legelső pontot választva, ahogy az Ubuntu-nál is, elsőre végig futott a telepítő, (az azonnali frissítés letöltést most is kihagytam, mint az Ubuntunál) viszont legnagyobb meglepetésemre
elkészült a Grub.
Hogy miért sikerült most, és az Ubuntunál 2x egymás után miért nem, fogalmam nincs! Az egyetlen különbség, hogy az Ubuntuval egy üres particiora telepítettem, amit a telepítéskor a telepítő hozott létre, sda5 és sda6 néven, mint linux és mint swap particio, a Xubuntunál pedig egy teljes kész NTFS particiot választott ki magának, nekem csak a terület eloszlását kellett beállítani.
-
spammer
veterán
válasz
#63761920 #21752 üzenetére
Te írtad, hogy automatikusan akarod indítani a Transmission-t, én meg linkeltem egy oldalt, ahol bemutatják, hogyan kell indítópultba rakni (vagy hogy a fenébe nevezik a magyar fordításban). Mivel nem írtad, hogy milyen disztrót használsz, feltételeztem, hogy Ubunturól van szó, ha már Ubuntu topikban vagyunk.
-
Értelmetlen, amíg nem tisztázódik, hogy a mostani telepítésnél mit hibáztál el.
Amit lev258 javasolt (#21746)- ban, azt tedd meg és áruld el nekünk, mit ír ki a sudo fdisk -l parancs. Lehet, hogy nem az sda5-re telepítetted a rendszert?cooi111 Milyen Linuxot milyen DE- vel használsz?
Amúgy a linkben csak példa volt a képen látható Classic menu ind.
Inkább a módszerre figyelj, hogyan tudod indítómenübe rakni a programokat! -
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Próbáld meg ezzel: Boot-Repair
Amúgy a unity-s Ubuntu helyett én is inkább mást raknék fel, ha régi a gép (bár mondjuk akkor is, ha új
)
-
Clemi
veterán
válasz
lev258 #21741 üzenetére
Ugyanaz a parancssor jön be, mintha nem is telepítettem volna a grub-ot.
Előtte volt már a gépen az XP mellett linux (talán Debian de nem biztos), működött is, csak régen használtam így elfelejtettem a felhasználó név/jelszó párost, így legyalultam és gondoltam akkor már felteszem a legfrissebb Ubuntut.
-
lev258
veterán
"attempt ti read or write outside of dsik 'hd0'"
Ez arra utal, hogy vagy a partíciókkal van gond, vagy magával a lemezzel (3. telepítés sem hangzik jól). A Linux rendszerek jellemzően érzékenyebbek a hardverhibákra is, így jobb, ha utánajársz a dolognak. Halkan megjegyezném azt is, hogy egy XP képességű gépre az Ubuntu grafikus felülete (Unity) lehet kicsit sok.
Pontosan mi volt, miután újratetted a Grub-ot? Mi indul? -
Clemi
veterán
Sziasztok,
Feltettem egy XP rendszer mellé az Ubuntu 15.04-et Igaz harmadszorra, de végigment a telepítő. A végén viszont az első restartnál már szembesültem a híres képernyő képpel, hogy nincs Grub, vagyis a szöveg, hogy:
attempt ti read or write outside of dsik 'hd0'
Entering rescue mode
grub rescue>Nagy lelkesen rákerestem a "megoldásra" vagyis boot a telepítő lemezről, kiválasztottam a kipróbálás lehetőséget, vagyis hogy elinduljon az Ubuntu a pendrive-ról. Indítottam egy konzolt, majd beírtam a parancsokat:
sudo mount /dev/sda5 /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys (ezt kellett, mert hiányolta és csak a -B előtaggal futott le)
sudo chroot /mnt
update-grub (itt felsorolta nekem milyen rendszert talált a memtest-el együtt)
grub-install /dev/sda (lefutott mindenféle üzenet nélkül)
grub-install --recheck /dev/sda (szintén semmi hibaüzenet)
umount /mnt/dev
umount /mntInnentől exit majd megint exit, majd a konzol zárása után rendszer újraindítás, Grub menü viszont sehol.
Mi lehet a gond? Ehhez az Ubuntuhoz nem jók ezek a parancsok? Vagy miért nem hajlandó megcsinálni a boot menüt?
-
Sonja
nagyúr
válasz
lionhearted #21738 üzenetére
Eddig is volt 4K is. Igaz, már van 8K-s videó, azt is szépen lejátszom. Már több, mint fél éve nem is használok Flash-t. Komolyan nem értem, hogy mi a probléma a HTML5-el (a VP kodek miatti nagyobb HW igényen kívül). Ugyan az, mint Flash esetén. Chrome-ot használok egyébként + Youtube Center Developer verziót.
-
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
lev258 #21721 üzenetére
Netkapcsi 40megás, ff hlmt5 alatt viszi de csak 720p-t enged átrakva flash-re lassul ugyanúgy de enged 1080-at, operában meg akármit csinálok ki-be kapcsolom a html5-öt akkor is lassan játsza le. Minitube teljesen OKés.
De csak a saját feltöltésü videókat szemétkedik amit a sony kamerával vettem fel.
-
lev258
veterán
válasz
nemurea #21733 üzenetére
"adott Ubuntu verzió (pl. 14.04) egy adott kernel tree-t visz végig (pl. 3.13.x)"
Nem egészen. LTS-nél megszokott, hogy az új kiadások pl. 14.04.2 már frissebb kernelt tartalmaznak, amit a köztes kiadásból visszaportoltak. Egy 14.04.1 esetén pedig felajánlja a rendszer, hogy feltegye ezen visszaportolt csomagokat. Tehát Ubuntu 14.04-en is lehet hivatalos módon 3.13-asnál újabb kerneled (illetve frissebb Mesa).
A Debian konzervatívabb. Bár a jelenlegi kernele újabb (hiszen nemrég adták ki), viszont az biztosan nem fog változni a következő verzióig. -
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #21724 üzenetére
@N0zer0: köszi a figyelmeztetést, htop-pal néztem a procik terhelését, nem is tudtam, hogy van grafikus verzió is (hacsak nem számítjuk azokat a widgeteket, amiket a Kubuntuban ki lehet pakolni a háttérre).
Viszont: ahogy olvasom, egy adott Ubuntu verzió (pl. 14.04) egy adott kernel tree-t visz végig (pl. 3.13.x). Ha én úgy döntök, hogy manuálisan telepítem a 3.16.x-et (hátha abban javították a pci-e power management hibát), aztán beteszem a Grub menübe, akkor ez így csak ennyi? Ettől még, gondolom, a 3.13-as ág frissülgetni fog, csak nem azzal indítom el a rendszert, ugye?
Illetve a másik oldal: ha pl. tényleg van a 3.13-as ágban olyan hiba, ami befolyásolja az én gépemen a power managementet, akkor ugye hiába térnék át Kubuntu LTS helyett Ubuntu-ra, Xubuntu-ra, vagy bármi másik variánsra, ami 14.04-es, mert azok is 3.13-as kernellel érkeznek? Tehát ezért kellene esetleg váltanom Debianra?
-
nemurea
aktív tag
válasz
szundybence #21731 üzenetére
Az AirDroid jó, sokan használják, de ha univerzális fájlkezelőt keresel (Androidra), aminek ez az egyik beépített funkciója, akkor használhatod az ES File Explorert. Nem láttam még ennél jobbat (mondjuk meg is álltam a keresésben, annyira jó!
és ingyenes, és nem reklámos).
OFF, mivel ez nem Android topic.
-
stopperos
senior tag
válasz
szundybence #21728 üzenetére
Elnézést ha félreértettük egymást.
Én így kapcsolódok az Android rendszerű eszközeimhez:
- Telepítem az AirDroid -ot.
- Futtatom a telefonon, és kiírja, hogy milyen IP címen/porton érhető el,
- Számítógépen a böngészőbe beírom, és a telefonon elfogadom a kapcsolódási kérést.
- Számítógépen megjelenik a böngészőben egy felület, ahol fájlokat is lehet másolni.Remélem erre vonatkozott a kérdésed.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #21728 üzenetére
Az Airdroid egy külön szoftver pont ilyen esetekre. Nem te értetted félre?
-
stopperos
senior tag
válasz
szundybence #21726 üzenetére
Az könnyű az, hogy telepítsd fel az airdroid-ot a tabletre. Utána menni fog böngészőből a fájlmásolás.
A nehezebb pedig a total commander androidra és ssh/sftp-vel kapcsolódsz a gépedhez. -
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Nincsen kéznél kábelem pedig néhány fájlt szeretnék áttölteni a tabletemre. A Xubuntu 14.04.2-es asztali gépem kábelle, míg az Androidos tabletem wifivel kapcsolódik a routerhez. Kérésem: Mi a legegyszerűbb módja (és pontosan hogyan kell csinálni), a fájlmásoláshoz az összekapcsolásnak?
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
nemurea #21710 üzenetére
Vigyázz, a 10-20% terhelés az egérkurzorra kamu, a grafikus feladatkezelők sokszor mutatnak fals dolgokat, nagyon eszik az erőforrásokat, a top vagy htop konzolos alkalmazással nézd meg a terhelést. Ráadásul egyes feladatkezelők már egy mag terhelését is 100%-ra veszik az egész procinál, míg mások egy mag terhelését legfeljebb a rá eső terhelés százalékában, tehát ha az egyik mag 100%-on pörög, akkor az egész CPU-ra 25%-ot ír.
Amúgy nekem is Fujitsum van, nálam is friss Kubuntu 64 bit 14.04 fut, 3.13-as kernellel, és a ksysguard (Rendszermonitor) nálam is +10-20%-kal magasabb terheléseket mutat, mint valójában.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Dhampir #21686 üzenetére
Pedig nem kötelező az eredeti szoftverrel kell visszaadni. Ez nem okostelefon vagy embedded eszköz, hogy ha ROM-ot cserélsz, akkor buktad a garanciát. Nyugodtan le lehet gyalulni azt az előtelepített Uborkát, az ilyen előtelepített dolgok mindig ilyen f0.sh-ok, ráadásul elég régi verziók szoktak lenni. Nyugodtan le lehet gyakni a Petőfi Csarnokba'. Ha esetleg visszaviszi, akkor esetleg egy dd /dev/null vagy hasonlóval végig lehet rajta menni, de azt is csak azért, hogy ha kerültek rá személyes dolgok, dokumentumok, akkor idegenek kezébe ne kerüljön személyes adat.
-
Mtbsrác
senior tag
Olyan problámám lenne hogy amit én töltök fel videót a jutubra azt lassítva játsza le 720p és 1080i módban de a hang rendesen megy tovább. De mások által feltöltött videóknál amilyen kedve van épp neki úgy játsza le. A felvételeket Sony AS-20-as kamival készítettem de mind1 milyen fps/felbontásra állítom a kamerát, sőt még át is kódoltam direkt másféle kódekkel mint az eredeti de ugyanezt csinálja mindig. Firefoxal- is és operával is. Ha jóltudom az opera Pepper flash-t használ az FF meg adobe-t. De az eremény ua.
A vidi:
KATT!!! -
nemurea
aktív tag
válasz
szaszayanou #21714 üzenetére
Hm, telitalálat, Kubuntu 14.04, 3.13-as kernellel... Akkor utánaolvasok, hogy mi a probléma, vakon nem nagyon tudok mit tenni vele. Tény, hogy nagyon meleg (amúgy sem egy hűvös laptop). Köszönöm a tippeket mindenkinek! Így lehet, hogy mégsem dúrom le elsőre egy másik disztró kedvéért, kellemes rendszer (és SSD nélkül is nagyon gyors, legalábbis a Win 7-hez képest mindenképp).
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
nemurea #21710 üzenetére
14.04-es ubuntun alpuló disztrót használsz? Hasonló géppel én is ilyen melegedéses problémát tapasztaltam a 3.13-as kernellel. Utánaolvasva valamilyen powermanagement szolgáltatást elfelejtettek bekapcsolni a kernelben. Én úgy oldottam meg, hogy debian wheezy-t telepítettem. De a 12.04-es ubuntu is sokkal hűvösebb volt.
-
Hogyan van telepítve a Windows? Ha a lemez eredetileg GPT-vel rendelkezett de te hagyományos módon telepítetted újra, akkor az átkonvertálta a lemezt MBR-re és hátrahagyta a tartalék GUID partíciós táblát. Ez megzavarja az Ubuntut mert nem tudja eldönteni, hogy melyik a valós.
De a lényeg, hogy bármi is van, a partíciós táblában keresendő a hiba, azt kell javítani. -
cubix
tag
Sziasztok!
A hetekben új gépet vásárolta, és jelenlegi W7x64 mellé szerettem volna ismét Linuxot pakolni. Az elkészített telepítő pendrive (mind uefiben, mind hagyományos bootot választva) teljesen üresnek látta az 1TB-s HDD-t.(Ilyennel eddig nem találkoztam a linuxos "karierem" során.) Mit lehetne ezzel kezdeni? -
-
nemurea
aktív tag
Ez egy Fujitsu Lifebook A532, integrált Intel HD Graphics 4000-es videókártyával, nincs külön VGA. Nem drámai a dolog, a legtöbbször rá van téve töltőre, csak furcsa volt a Win7 után. Meg amúgy még keresem a helyem a linux világában (már 10 éve
), nemsokára úgyis esedékes egy HDD-helyrerakás, akkor kipróbálok egy másik disztrót is kevesebb csilli-villivel.
10-20% procihasználat valóban nem sok, ha fut valami értelmes, amit le kell kezelni, de a puszta egérkurzor mozgatása nem hiszem, hogy négy magtól ekkora munkát igényelne.
-
Dhampir
félisten
válasz
leslieke #21703 üzenetére
Ám itt kiderül a turpisság is:
Dell has also installed a few small utilities like the Dell Recovery app (which repeatedly failed to create a recovery USB drive, but did eventually create a recovery ISO file for me), a driver installer to help you install drivers downloaded from the Dell website (of which there are none currently needed or available), and a few nice things like the Fluendo mp3 codecs.
-
Dhampir
félisten
válasz
leslieke #21703 üzenetére
Igen, én is azért hagytam inkább a csudába a gyárit és a frissítés közben betojt rendszer helyett tettem fel újat, de én nem is akarom visszavinni a gépet a boltba az előre rápakolt rendszerrel, mint a kolléga (ha jól értelmeztem a latolgatás mögötti szándékot).
DELL Recovery szoftver biztosan volt rajta. A bolt ne akadékoskodjon, ha számít nekik az előre rátett rendszer.
-
válasz
nemurea #21705 üzenetére
Persze, hogy van PCIE a laptopban, ha Core2-nél újabb. Attól még, hogy nincs csatlakozó, esetleg azon kapcsolódik egy rakás periféria.
Különben nem nagyon emlékszem, de ha minden igaz, ezzel kapcsolatos bug miatt volt tiltva egy pár energiagazdálkodási lehetőség. Okosabbak javítsanak ki10-20% az nem nagy procihasználat, más fogyaszt ott.
Milyen gép? Van diszkrét VGA?
-
nemurea
aktív tag
Köszi a tippeket mindkettőtöknek! A PCI-E-nek utánanézek (laptopon is van jelentősége?) Amúgy tényleg eléggé melegszik, folyamatosan megy a pörgettyű, de ahogy néztem a htop-ot, semmi extra, a Chromium megy, illetve ha megmozgatom az egeret, akkor az összes mag picit jobban (10-20%) elkezd dolgozni, ezért tippeltem a videós témakörre.
(Ja, bocs, most látom, hogy pont laptopon van jelentősége... este van már...)
-
válasz
nemurea #21699 üzenetére
Meg PCIE energiagazdákodás bekapcsolása, már ha az a bug még van - illetve ha annak idején jól olvastam, sokáig egy bug miatt volt tiltva, ezért fogyasztottak többet a Linuxok. Csak akkor még nem volt laptopom, így nem sokat foglalkoztam a dologgal.
Illetve amit korábban írtam, az Akonadi (a KDE alatt dolgozó adatbáziskezelő) ha bekattan, képes 90%-os procihasználatot csinálni folyamatosan. Ha letakarítja az ember az adatfile-jait, akkor megjavul minden.
-
laszlohu
addikt
Frissült a Firefox 39 -esre elméletben,
remélem Ubuntu 15.04 - en is frissül a napokban, hetekben,
mivel korábban valaki azt írta, hogy csak főverzió frissítéskor frissül linuxon. -
spammer
veterán
válasz
nemurea #21699 üzenetére
Azért 50%-ra visszaesés szerintem nagyon sok. Biztos, hogy nem eszi valami (process) a gépet?
Gnome-ot el is felejtettem. De amúgy igen, van olyan is, én mondjuk a MATE és a KDE/Unity közé lőném be. Bár nem tudom, hogy az Ubuntu Gnome esetében mennyire van telecuccolva a disztró, de nagyságrendileg a DE-k között szerintem kb. így helyezkedik el.szerk: (#21700) nemurea: nem, de hogy most pontosan melyik menüben vannak, azt majd valamelyik KDE szaki megmondja, én nem használok már egy ideje DE-t sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kodak PD460 Instant Dock Printer / Számla és Garancia
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest