-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gyulank #4098 üzenetére
A rootos terminál azért működik, mert ott root vagy.
Debian alatt nem kapsz alapból sudo lehetőséget, csak ha beírod magad a /etc/sudoers-be (de ez Ubin is így van, csak az elsőnek létrehozott user kap sudo lehetőséget).
Ezért írtam, hogy a su -t használd, mert az egyszerűbb. De a root terminál is megfelel."Na meg be kell írni a jelszót, amikor meg akarok nyitni egy meghajtót, amivel majd kezdeni kell valamit."
Beírni fixre az fstabba. De mint mondtam, Nagy Linux Topic, Debianban nem vagyokk otthon."Nem volt benne púpos kondi, és megvolt a tisztítás. Adj akkor jobb magyarázatot rá! Semmit nem cseréltem benne azóta se."
Azt mondtad, hogy az a táp nem működött rendesen. Akkor most mi van?
Én csak annyit mondtam, hogy miszerint szoktam tápot javítani, és azért egy-egy ilyen akció után letesztelem. És ha nem jó (megesik), nyilván nem adom el, hanem megy a kedvenc elektronikai hulladék lerakómba.@eternam : A stable nagyon stabil, de régi csomagokkal, szoftverekkel.
A testingre épül az Ubi is, általában jól működik, de nem túl fris (az Ubi azért sok mindent hozzátesz még, hogy frissebb és bugosabb legyen).
Az Unstable nagyon friss, de azzal már lehetnek gondok.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
eternam
tag
Gondolkodom a Debianon. Melyik verziót ajánljátok? A stable, vagy a testing a jobb? Ha a testing mellet döntök, a MATE felület elérhető rá? (gondolom a stable eleve gnome 2-t használ) Vannak-e a stable-hez repository-k, hogy legalább az alkalmazások frissüljenek? A testing nagyon bugos?
Most nézem ezen gondolkodom:
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
gyulank
addikt
Nem volt benne púpos kondi, és megvolt a tisztítás. Adj akkor jobb magyarázatot rá! Semmit nem cseréltem benne azóta se. Már telepítettem tegnap, vagy ma az Openboxot, de az Openbox bellításai semmit nem változtatnak. Ez alapján telepítettem dolgokat GNOME-al. Amúgy mindig azt írta ki mindenre most is, mint az előző telepítés után a terminál, hogy felhasználónév(még ha az root, akkor is) is not in the sudoers file. This incident will be reported. Azóta telepítettem egy GNOME terminált, abból 2 parancsikon van, ha a rootos terminált nyitom meg, és nem írok semmi elé se sut, se sudot, akkor működik, egyébként ugyanezt írja ki. Na meg be kell írni a jelszót, amikor meg akarok nyitni egy meghajtót, amivel majd kezdeni kell valamit.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz
gyulank #4088 üzenetére
Hát ha a táptól lassult be, az érdekes
De mondjuk a kidobásra ítélt tápba is bele kellett volna nézni, hátha valami piti baja volt.
Elég régóta foglalkozok dolgok javításával, abba még egy táp se halt bele, hogy kicseréltek benne 5 púpos kondenzártort, meg kitakarították benne a ventilátort. Ez kb. olyan szintű, mint egy autón a fékbetét.
De ha nem kell, hát nem.Blackbox, meg a többi.
Itt találsz mindegyikről screenshotot is.
Mindegyik fapados felület, mindegyik jól alakítható, ezért találsz mindenféle képeket.
Amúgy ugyanúgy kell telepíteni, mint Ubuntun, terminálból :su
és
apt-get installl blackbox
-
eternam
tag
válasz
buherton #4094 üzenetére
Nem azért hogy beleszóljak a win7 sokkal tovább támogatott a MS részéről mint még 2-3 év. De mondok mást is, a win8 nagyobb bukás lesz, mint a vista volt.
Az aláírásodban szereplő helyesírással kapcsolatban azt szeretném írni hogy az egyenlőre helyes is lehet, ha például a focicsapatok állnak döntetlenre/egyenlőre.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
válasz
gyulank #4093 üzenetére
Szerintem ég és föld a kettő. Semmilyen hasonlóságot nem látok benne. De nem akarok hit vitát indítani. Arra ott van a win8-rólm szóló hírek fórumai
. XP-nek jövőre, a win7-nek pedig 2-3 éve van hátra.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
(#4090) HuMarc és (#4091) quailstorm
Köszönöm a gyors segítséget. Néztem én is az installed lapot, de azt már nem vettem észre, hogy see 85 more results...
. Természetesen az Ubi nyelve angol.
Egyelőre megfelel a bal oldali ablakkezelő gombok, illetve a global menubar. Utóbbihoz kellett pár perc mire rájöttem mi a fene, és hogy működik. Ami nem tetszik benne, hogy a baloldali ikonsávból kezdődik.
Aki nem ismerné, annak ajánlom, hogy írja be ezt a terminálba: apt-get moo
.
Ah, de jó végre kiszakadni a windows ördögi köréből. Win8 + office 2013 kényszerített lépésre.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
quailstorm
nagyúr
válasz
buherton #4089 üzenetére
Itt a telepítettnél rámész a több alkalmazásra. Ha angolból nem is, de ábrából remélem lejön. Így egy görgethető ABC rendbeli ömlesztést kapsz. Meg ki lehet tenni fullscreenre is, az jobb.
Még ajánlok két dolgot aminek a megszokása nekem nem ment.
Ablakkezelőgombok vissza jobbra! [link]
Globalmenü eltakarítása. [link][ Szerkesztve ]
-
A mai nappal megváltam (remélhetőleg véglegesen a winfostól), és Ubuntu 12.04-en kezdek új életet. A rendszer nem volt teljesen ismeretlen, mert sok-sok évvel ezelőtt a 8.04 (szintén LTS) verzión fejlesztettem PERL-ben, és amikor a gépem SATA vezérlője teljesen tönkre ment, akkor teljes egészében ezt használtam, de azóta szinte egyáltalán nem. Wine is nagyon sokat fejlődött és most már az .exe-ket simán lehet indítani.
Még a legelső Unity-t láttam, de akkor még borzasztó kiforratlan volt, és idegen. Most örömmel tölt el, hogy egész jól kiforrott és használható lett. Gyorsasága is elképesztő. SSD-n 4 sec alatt kapcsol ki, és 17 sec alatt kapcsol be (ebből 8 sec a BIOS). A rendszeren mit érdemes kirakni RAMdisk-re, vagy a dev/null-ba?
Amire még nem jöttem rá azaz, hogy hol lehet elérni az összes programot ami fel van telepítve? Pl. kerestem az startup disk creatort, de csak úgy találtam meg, hogy beírtam a nevét (ismertem már), de ha nem tudtam volna a létezéséről, akkor sehol nem találtam volna meg...
-
gyulank
addikt
Használt alatt nem épp javítottra gondoltam. Egyszer szereztem bele egy kidobásra ítéltet, ami működött, de nagyon nem tetszett a gépnek. Szenvedett a CD-rom, néha kikapcsolt, újraindult a gép, és szinte használhatatlan volt, mert annyira belassult.
Egyébként újratelepítettem a Debiant. Ha tudtam volna, hogy nem parancssoros telepítés, akkor egyből így telepítem. A W98, és XP telepítő is hasonló. Csak ugye most kész, és csak parancssor van. Most akkor gondolom, valahogy parancssorból kéne telepíteni a Blackboxot, Fluxboxot, vagy Openboxot. Ezeket ezen az oldalon ajánlották valakinek feljebb. Mi a különbség köztük? Amikor képekre kerestem, kb. mindegyikről láttam minden-féle felületet. Viszont a honlapjukon egyik 1 mega, másik 1 giga. Melyik a jobb, és miért?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz
gyulank #4086 üzenetére
Érdekes, mármint a Debi.
A Nagy Linux Topicban szerintem tudnak segíteni, én csak magában tettem fel."De ez az, hogy a posta is sok... 1500 körül van az utánvét"
Nem kell utánvétet használni. Drága.
Engem még nem vertek át előre utalva sem (m eg én sem vertem át senkit) - de pl. az adott táp biznisz esetén megbeszélhetjük, hogy akkor fizetsz, ha megkaptad.Amúgy csomag 1115Ft, ajánlott levélben pár RAM, vagy proci 360-480Ft, ha nehéz, akkor 1080. Alaplap, ha kicsi, akkor 800Ft körül elmegy.
Mondjuk úgy már szívattak meg, hogy nem az volt a cucc baja, amit leírt, de azután kapott is negatívot...
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
De ez az, hogy a posta is sok... 1500 körül van az utánvét, plusz ugyanennyi, vagy pár százzal kevesebb a szállítás+az ár. Viszont, jobban megnéztem a manualt, és újra megpróbáltam.Eddig egyrészt a memória miatt főleg a 133MHz-et próbálgattam. Emlékszem, hogy régen is kipróbáltam, de akkor el se indult. Most mindhárom esetben elindul, de 100MHz-en fut is. Rosszul írtam a beállításokat. Az egyik 66MHz CPU 100MHz-es FSB-n, a másik 100MHz-es CPU 133MHz FSB-n. Elindult 1050MHz-en a 66MHz CPU 100MHz FSB-n módban. A szorzó most 5-ösön van jumperrel, de nem hiszem, hogy emiatt megy, mert ugye 100*10,5. De lényeg, hogy sikerült.
Ez a VLC sehogy sem akar menni, az összes sornál hibát ír ki. Plusz, mivel a grubot a másik hdd-re tette, amit már szerencsére visszaállítottam pofásra, de a másikról is eltűnt amit a Debian csinált, és most az nem bootol be. Menthetném a másik lemez MBR-jába is amit beállítok a grub customizerben, de akkor nem indulna el semmi, mert ezen az a 2. azon pedig annak kéne az 1. meghajtónak lenni.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz
gyulank #4083 üzenetére
Fradi kommentjében is ott a válasz. De akkor, ha sokat mondok, és hamarosan megjavítom a legutóbbi 300-as Codegen tápot, és pár száz Ft + postáért a tiéd.
Jó, ez nem 1000Ft, de nem annyi, amennyit te mondtál... :S
Procim, meg p3 lapom sajnos nincs[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Hahhahha. Ha ennyiért tudnék szerezni cuccokat, nem kínlódnék vele. Ha véletlenül tudnék használt cuccot venni a környéken, kb. egy 128 MB SD ram 3e, egy táp 4-5e. Komolyabb dolgokba nem is merek belegondolni.
-
válasz
gyulank #4081 üzenetére
Anyám, az valami brutál gáz lap lehet... P3-nál már nagyon ritkák az ilyenek, amiket csak jumperrel lehet belőni (vagy egy P2, 440BX lapban használsz egy P3-at átalakítóval?
)
De amúgy azért kérdeztem, hogy milyen lap, mert sok esetben vannak olyan jumper állások is, amik nincsenek felszitázva, de esetleg a manualban benne vannak (pl. a 75MHz nem egy általános dolog).
A helyedben lecserélném (és vennék egy tápot is, a kettő együtt vagy 1000Ft...)[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Kipróbáltam már 15 éve is.
De ahol belinkeltem a Procit, ott is konkrétan ezek az értékek voltak megadva. Ha az FSB-t nem állíthatom a proci miatt, csak a szorzót állíthatnám, de az így is nagyobb, mint amit be lehet állítani. Ezért mindegy a szorzó, és a proci miatt nem lehet nagyobb FSB. Egyébként FSB beálltás ezen a lapon jumperrel történhet, 3 verzió: lehet Auto, 66-100, és 100-133MHz. A memóriák 133MHz-esek, ezért régen is próbáltam így, de így csak a ventik mentek. A szorzót BIOS-ban, és Jumperrel is lehet(ne) állítani, ha elég lenne 3-8-as szorzó. Illetve nem tudom, hanyas szorzón próbáltam. Talán, 5-ösön menne. 8-ason biztos, hogy nem, dev régen sokat próbálgattam nem hiszem, hogy csak 8-ason, de kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
gyulank #4078 üzenetére
Ott te valamit nagyon félreolvastál.
Debian + VLC
"Debian stable (squeeze)
It is highly recommended that you get a recent version of VLC on squeeze by installing the version from squeeze-backports.
Add the squeeze-backports repository and install VLC: sudo apt-get -t squeeze-backports install vlc
Without backports, you will end up with the very old version of VLC in vanilla squeeze (install vlc and mozilla-plugin-vlc as usual)."Mondjuk jól emlékszem, hogy neked a stable-t javasoltam? De ott a testing is.
"és azt is, hogy a proci csak 66MHz-es FSB-n működik, ezért hiába emelem az FSB-t."
Úgy értve, hogy megpróbáltad, és magasabbon nem ment? Mert akkor ez nekem nem esett le. Legtöbb P3 megy valamivel feljebb, unokatestvéremnek egy 900-as Celeron 1.1 körül mászik... (Én húztam.)Mutogatni való hater díszpinty
-
Silenzio
addikt
válasz
gyulank #4076 üzenetére
Az az igazság hogy gyök kettőt nem fogtok egymás szövegéből. Legalábbis hcl fórumtárs szavai neked nem jöttek át. Leírom a tényeket. Fsb állítható akármilyen procid és szinte akármilyen lapod van. Mehet felfelé 1 mhzes lépésekben.Lefelé is. Szorzózár lefelé nincs. Felfelé van. Sokan mondják hogy az egész szorzók stabilabbak pl. 10.0x75 jobb mind 10.5x66. Mára ez se igaz. Hcl azt akarta mondani, hogy pl 66ról 75re rántva jól jársz. Ennyi.
https://pte3d.hu - 3D nyomtatás, 3D szkennelés, anyagvizsgálat, VR
-
gyulank
addikt
Ezt írtad: "FSB-ről beszéltem.
Azt lehet emelni, a szorzó állítgatásával"
Én tudom, mit, hogy tudok állítani, és le is írtam, mint ahogy azt is, hogy be se lehet akkora szorzót állítani, amekkorán van, és azt is, hogy a proci csak 66MHz-es FSB-n működik, ezért hiába emelem az FSB-t.
Hogy kell felvenni a tárolóit? Én rákerestem a vlc 2.0.3 deb-re, kijött egy csomó-féle, de telepíteni nem engedte, mert error nem stabil, vagy valami hasonló baja volt.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz
gyulank #4076 üzenetére
Nem is mondta senki, hogy a szorzótól változik az FSB...
Csak hogy emeld meg az FSB-t, és gyorsabb lesz a gép
Normálisabb lapokon a BIOS-ból lehet állítani, mennyi legyen. Megahertzenként. Ha nem, akkor a lapon jumperekkel, de némelyik úgy is tud 75MHz-t, vagy 83-at.
Milyen lap? Nézek hozzá egy manualt.Proci órajele = FSB*szorzó. A szorzód állandó. Ha az FSB-t változtatod, akkor változik a proci órajele.
"Ezek szerint az a szerencse, hogy van benne szorzózár, mert ha nem lenne, az alaplap adná meg a szorzót,"
Valami ilyesmi.Debianhoz vedd fel a VLC tárolóit, és tedd fel onnan. Ott a friss verzsön van.
-
gyulank
addikt
Dehogy lenne nagyobb az FSB... Az FSB 66MHz. Ennyiszer valahanyas szorzóval lesz a teljes sebesség. De a szorzótól nem változik az FSB. 66MHz marad. Az alaplapon lehetne állítani az FSB-t 100-133MHz-re, és akkor 66*10,5 helyett ha a processzor működne 133MHz-es FSB-vel, akkor 133*8(mert max. 8-as szorzót lehet beállítani)=1064MHz lenne. De a szorzótól nem lesz kisebb vagy nagyobb az FSB. Ezek szerint az a szerencse, hogy van benne szorzózár, mert ha nem lenne, az alaplap adná meg a szorzót, és 693MHz helyett csak 528MHz lenne. Telepítettem a Debiant. Szerencse, hogy van Ubuntum, mert nem engedte a másik hdd-re tenni a grubot, csak az 1.-re, de úgy tűnik mindkettőre felrakta, grub customizer meg csak az Ubuntun van. Csak régi VLC-t tudok telepíteni a szoftverkp-ból, és Synaptic-ból is. Ebben a verzióban nem tudok olyan feliratot beállítani, amilyet szeretnék.
-
válasz
gyulank #4074 üzenetére
A tuning ebben az esetben pont az, hogy nagyobb FSB-vel hajtod a procit, mint a gyári
Mivel a szorzást a proci maga csinálja, csak ezzel tudsz játszani.
(Szorzót az alaplap tud neki mondani, de az csak akkor érvényes, ha a prociban nincs szorzózár, márpedig abban van.)[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
-
-
gyulank
addikt
Ismétlem, a Processzornak max. 66MHz az alapórajele, és az alaplapi szorzó max. 8X-os, ennek ellenére 66*10,5=693MHz, holott az alaplapon max. 8-as szorzó van, ami 66*8=528MHz lenne, de bármennyire állítom be, vagy jumperolom, 66*10,5 marad.
Azt hiszem ilyen processzorom van.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz
gyulank #4069 üzenetére
A Debianban ugyanaz az APT van, mint az Ubiban. Tehát terminálból ugyanúgy mennek a dolgok (mondjuk tároló kevesebb van, de ami nincs bent alapból, azt felteszed... meg ilyen VLC csak benne van...). Na jó, sudo alapból nincs, de van su. (Az is arra való, hogy root-tá válj vele, csak elég egyszer meghívni, utána root vagy, amíg egy exit-te vissza nem változol magaddá - és ez Ubin is így van.)
Az Openbox-ról meg volt szó korábban. De ha félsz, akkor tedd fel ablakkezelővel, asszem Gnome-t rak fel, egy próbát megér.
Letölteni innen, Van grafikus telepítője, mint az Ubinak, csak nem olyan szépNeked az i386 kell.
Azt a 66*10.5-öt, én kicsit húznám, ha tud a lap FSB-t állítani - 75MHz is csodákra képes már, ha meg 80 fölé elmegy úgy, hogy a hangkártya és a hálókártya is bírja, az tuti. (Tuning után, ha megy a gép, ellenőrizni kell, hogy mennek-e ezek, mert P3-akon párszor beszívtam, hogy jól lehetett húzni, csak egyik-másik alaplapi eszköz nem ment magasabb FSB-vel.)
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Akkor gondolj bele, hogy a gyors gépeden hogy futna!
Megnéztem Everestben a procit, alapból 66*10,5, de attól még nekem rejtély marad, hogy hogy teheti 10,5-ös szorzóra, ha a lap max. 8-ast tud.
Kipróbálnám én, csak nem tudom, hogy kell. Azt írtad ablak kezelő nélkül, ez gondolom parancssorost jelent, aztán telepítsek Openboxot, ami tán ablakkezelő, amit szintén nem tudom, hogy kell, ráadásul, csak 1 tápom van, ezért telepítés közben nem nagyon tudnék informálódni, ha valamit nem tudok.
-
válasz
gyulank #4067 üzenetére
A 256Mb RAM pedig nagyon visszafogja, meg hogy 700MHz a proci, az is. Meg a rendszerbusz is lassabb a P3-akon ám. Csodát ne várj.
A meghajtós műsorra nem tudok értelmes ötletet,,,De egy Debiant próbálj már ki, az Ubi is arra épül, de a Debian sokkal minimalistább. Most próbáltam ki én is, és már sugdos a kisördög, hogy az öreg vasaim mennyit gyorsulnának Lubuntu helyett egy 6-os Debillel
-
gyulank
addikt
válasz
lionhearted #4066 üzenetére
A VLC-t én egyszer beállítom, és aztán neki csak meg kell nyitni a fájlt.
DE ha már fájl megnyitásnál tartunk... Miért van az, hogy egy csomó program nem lát semmit? Pl. az Unetbootin nem lát semmit. Talán, ha sudoval nyitom meg, de akkor se lát más meghajtót. Kipróbáltam ezen a gépen azóta az XBMCbuntut, és a PuppyLinuxot, és egyikbe se tudtam megnyitni semmit. Az meg, hogy ahelyett, hogy bekapcsoláskor automatikusan betölt a VLC, és 1 gombnyomásra ellőjön a fájlkereső, majd egy dupla, vagy két külön kattintással megnyílik a fájl, kínlódni kell, hogy egyáltalán lásson más meghajtókat is, nem pálya. Az NVIDIA nem gond, mert NVIDIA RIVA TNT 2 Model 64 32MB-os AGP-s szuper videókártyám van. De 256MB memóriám, ami nem 1GB és az eddigi Linuxok lassúk voltak rajta, nem hiszem, hogy pont Ubuntu lenne gyorsabb.
Még mindig nem értem, hogy miért kéne kodekeket telepítenem, ha ezen a gépen lejátszik mindent? Ha nem lenne kodek, akkor a gyorsabb gépen se tudná lejátszani szerintem. Plusz még mindig úgy tudom, hogy VLC belső kodekeket használ.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz
gyulank #4061 üzenetére
Mindegy, hogy magadnak vagy nem, de VLChez is kellenek dolgok.
Ad.1. elfelejtettem, hogy ATI vagy nv, de ha nincs már zárt, akkor marad a nyitott.
ad2. ubuntu-restricted-extras
ad3. medibuntu is ajánlott tároló.Sajnos a linux nyíltsága miatt nem mondhatja azt, hogy alapméretezetten olvas minden zárt/liszenszelt megoldást, de ettől még javarészt elérhetőek.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
törölt tag
Sziasztok.
Sehol a neten nem találok normális leírást arra vonatkozóan, hogy mi Ubisok hogyan helyezhetnénk át a Chrome cache-ját. Mivel SSD-n van a rendszer, okosabbnak tatrom ha HDD-re átrakom.
Előre is köszönöm a segítőkész hozzászólásokatUI: esetleg a chrome finomgörgetést hogyan lehet megcsinálni, sehol nem találom
-
-
gyulank
addikt
Ez "de ne feledd, több mint valószínű, hogy csatlakoztatnod kell majd legalább egy TV-hez"
"Az alapvető rendszerkövetelmények a következők:
Egy kétmagos processzor (legalább két magra van szükség, hogy dekódolni tudjuk a H.264 videót, 1080p-ben).
Egy Nvidia, ATI, vagy Intel GPU (ez jól jön a hardveres gyorsításnál).
Legalább 1GB memória. De mint általában, ez minél több, annál jobb."
nem túl biztató.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
oncsi
őstag
Sziasztok!
Láma kérdés:
Felraktam a Wine-t, mert kellett egy program. Működött. Használtam pár hétig. Próbálgattam pár Win programot (Orcad, TC, ilyesmiket)
Már nem kell, és töröltem is őket. Töröltem a Wine-t is. De a telepített programok között most is látom pl a Total commander uninstal, meg help fájljait. meg pár megnyitott exe (ami nem is települt) iconjait.
Hogyan lehet a telepített programok közül eltüntetni őket?
Bocsi, mondtam már, hogy láma vagyok?
KöszönömKinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
gyulank
addikt
-
Osiris
őstag
válasz
lionhearted #4039 üzenetére
Azt értem, hogy a fájl módosításának dátuma nem töltődik fel, mivel ez a metaadat nem része a fájlnak. Ahogy írtam is, a módosítási dátum a szerver (és a kliens) ideje minusz 2 óra, a feltöltéskor. Ebből én arra gondolok, hogy a szerver az UTC szerint járatja a rendszer órát és ehhez képest eltolva mutatja az időt a date parancs.
A kérdésem pedig az volt, hogy hogyan tudnám beállítani a rendszert, úgy hogy a rendszer óra is és a rendszer idő is a magyar idő szerint járjon. ..illetve az is jó lenne, ha a módosítási dátum a feltöltés után az aktuális magyar idő lenne. Ha így lenne akkor a rendszer óra tőlem járhatna az utc szerint is...[ Szerkesztve ]
-
válasz
gyulank #4050 üzenetére
Dobj fel egy 5-ös Debiant, vagy 6-ost, ablakkezelő nélkül, arra egy Openbox...
Nekem még egy 64Mb-os K6-on is megy, mondjuk egy Mp3-at nem bírna el, de megy. 700MHz-en ez szakítana.
Last resort, paranccsoros mplayer, GUI nélkül. Azon a gépen vinnie kell bármilyen AVI-t.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz
gyulank #4050 üzenetére
Ha csak multimédiára vágysz akkor az XBMC-t próbáld ki
Régebben szórakoztam vele.Valahol nálad lehet a gond. Vagy a hw-ben vagy vmi félrekattingatás. Nem tudom. De egy lubuntunak simán vernie kell egy WinXP-t.
[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
gyulank
addikt
Kipróbáltam a Bodhi Linuxot. VLC lejátszotta az mp3-at, ha nem nyúltam hozzá. Ha mozdítottam az egéren, akkor a kurzor pozícióváltás túl nagy feladat volt számára, ezért olyankor nagyon akadt. Ez a soros egér úgy tűnik nagyon megizzasztja a Linuxokat. A videó eljutott pár képkockáig, de a hangja ment tovább, persze nem mozdítottam az egeret.
Felraktam az XP-t is. Ez 2 nap volt. Egyiken telepítettem a Windowst, ma pedig a frissítéseket. Persze valószínűleg, ha a Linuxot is muszáj lett volna azon a gépen telepítenem, az is eddig tartott volna. Egyenlőre ez az első, amin az mp3 szó nélkül tökéletesen működik. A videó is megy legalábbis egy 512*384-es AVI 912 kb/s 96 kb/s monó videó fut időnként némi képi ugrással, 1080p-s videó nem indult el. Mondjuk lehet valahol be kéne állítani, hogy ne is próbálja akkorába megnyitni, mert a kijelző kisebb felbontáson van, és akkor működne az is. De azért szerettem volna Linuxot, mert Az XP már most elfoglalta az összes helyet 6GB, és egy idő után biztos belassul valamitől. Ami ezen a szuper gépen nagyon megérződne. De eddig csak az XP-n lehet nézni valamit, vagy egyáltalán hallgatni.
Az lenne a legjobb, ha lenne egy VLC oprendszer, és akkor tényleg csak az lenne. Betöltene a lejátszó, megnyitnám amit akarok, és kész. Nem lenne asztal, kis méret, nagy méret, teljes képernyőn töltene be a lejátszó, és persze lenne egér is, és támogatná a soros portot.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
A lényeg, hogy kep egy grafikus felületet. Arra gondoltam, hogy az LXDE feltett valamit, ami foglalja a procit.
@PeachMan : Akkor nem a GUI-tól van... Nem lehet, hogy az over/underscan-tól van? De miért lenne attól, az nem egy nagy valami...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Enlightenment-et tettem fel. Ugyanaz a helyzet. Amíg nem volt fent és nem állítottam be az overscan/underscan-t 1-2% CPU használat volt. Most megint 100%.
sudo aticonfig --set-pcs-val=MCIL,DigitalHDTVDefaultUnderscan,0 nem tüntette el a felső/alsó fekete csíkot ezért csináltam control centerrel -
-
-
törölt tag
válasz
#68216320 #4034 üzenetére
Na bekovetkezett a kellmetlnseg amitol tartottam. XBMC fut egy Brazos e-350 alapu gepen. Amig nem kerul ra ablakkezelo (lxde), addig rendben mukodik csak nem tudom konfigolni a Catalyst-ot. Amint felteszem az lxde-t az egyik magot folyamatosan 100%-on hajtja. Neten olvasgattam, de az ott levo megoldasok nem vezettek semmire nalam. Igazabol csak azert teszek fel ablakkezelot, mert a HDMI kimeneten a kep nem tolti ki a TV kepernyojet. A catalyst-ban van egy csuszka amivel lehet a kepmeretet szabalyozni anelkul, hogy a felbontas valtozna. Ha meg tudnam oldani amdconfig-al valami parameter segitsegevel az volna a legjobb. Valakinek van otlete?
-
FAQ első kérdése ad választ erre.
Question: Why is the timestamp on my newly uploaded file wrong?
Answer: If by "wrong" you mean "different from the timestamp of that file on my client machine", then that is the expected behavior.The modification timestamp on a file is not part of the data uploaded over the data connection when uploading a file. Timestamps like that are metadata for that file, not part of the bytes of the file itself. FTP does not supporting sending of timestamps as part of the upload transfer process.
Ergo a módosítás dátuma nem része az adatnak, amit FTPn átpréselsz. Ergo, ami dátumot kapsz, az valószínű az épp aktuális idő.
Tegnap még működött...
-
Osiris
őstag
Adott egy win ftp kliens (total commander) és ubuntun egy proftpd szerver. A gépeken az idő és a timezone is megegyezik, de ha feltöltök egy fájlt az ftp szerverre, a modification time stamp a valós időhöz képest 2 órával kevesebb lesz. Mi lehet ennek az oka?
-
-
törölt tag
LXDE-t fel tudom úgy tenni, hogy ne pakoljon fel semmi felesleges marhaságot? Nem akarok desktop-ot csinálni a gépből csak a catalyst-ot marha macerás folyton command-ból configolni. Ezért akarok egy session-t csinálni neki, belépnék, konfigolnám aztán menne a másik session, ahogy most.
-
-
Nagytalp
senior tag
-
törölt tag
Szükségem lenne ubuntu 12.04-hez egy egyszerű ablakkezelőre, mert jelenleg nincs. Milyen minimal ablakkezelőt ajánlanátok?
-
fradi81
veterán
-
Köszi mindenkinek
Valószínű megoldom.
Vettem egy félhalott winyót, oprendszerekkel szórakozni, de az teljesen meghalt közben... Meg a win8 alapból sem volt hajlandó felmászni rá.Mutogatni való hater díszpinty
-
quailstorm
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #4020 üzenetére
És ha nem írja felül azt a lemezrészt, még arra sem kell kötelezni, hogy újrarakja a grubot, csak kell rakni a grub-ra egy bejegyzést a windows BootMGR-be EasyBCD-vel.
-
vodkaboy22
addikt
Nem kell ubit ujra rakni csak a grub-ot kell livecd-ről ujra konfigolni/rakni és minden megy újra. win8 alatt van egy fast startup cucc ez amit ki kell kapcsolni máskülönben hibrid/hibernálásba kapcsol ki és ilyenkor nem elérhető a partició
:
http://www.eightforums.com/tutorials/6320-fast-startup-turn-off-windows-8-a.htmlVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
vodkaboy22 #4016 üzenetére
Nekem semmit nem kell kikapcsolni. Simán látszik a Win 8 partició is.
-
Nagytalp
senior tag
Nálam jelenleg Win 8 és Ubuntu 12.04 van. Kb. 2 hete használom a win 8-at. Nekem bejön, gyors és stabil. Bár nem fogok miatta Windowst használni ha nem muszály.
Ha használod a mostani Ubuntu variánsokat akkor ismerős lesz. Persze én hallom a Win felhasználók nyavajgását, hogy nem igazodnak el az "új" felületen.
-
válasz
vodkaboy22 #4016 üzenetére
Köszi
Mondjuk amiatt a ***** miatt nem fogom az Ubit újrarakniDe majd megoldom
-
vodkaboy22
addikt
Nekem win8 van linuxmint (ubi) mellett elöször win8 telepítés utána ubi. De jó pár kommentel feljebb leírtam egy win8 feature-t... Amit ki kell kapcsolni hogy lásd a win8 particiót linnux alól is. (fast startup cucc)
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Telepített már valaki win8-at az Ubi mellé? Valami tapasztalat?
Gondolkodom, hogy leszórom a 7-et a winyómról, mert lassan már a windóznyolcas hülyeségeikkel kezdenek jönni az ismerősök, illetve a céges gépemen úgyis 7 vanMutogatni való hater díszpinty
-
rigo88
aktív tag
üdv
keresek gui nélküli ubuntuhoz daemonként futtatható ftp klienst, webui-val.egy olyasmi program, mint ami a torrenteknél a transmission.
köszi
rDirr
-
Mister_X
nagyúr
Sziasztok!
Szeretném, ha a gépemen újra Ubuntu lenne, de egyelőre maradnia kellene a Windowsnak is Rosetta Stone miatt. Régen 10.4 volt fent és ámultam, hogy gombnyomástól 10mp alatt bebootolt a gép (ezt a jó szokását megtartotta, XP 21mp alatt jön be). Még nincs is olyan jó gépem, egy Dell OptiPlex GX270 teljesít szolgálatot.
Jelenleg a 80GB-s vinyó van két szeletre vágva: C:/=70GB, D:/=10GB, a Windows az utóbbin van, mindkettő NTFS-re van formázva. Lehet itt a hetvenest darabolni, hogy hiba se legyen, ugyan olyan fürge maradon, felmenjen rá a Linux és a C:/-t mindkét OS lássa?
Egyszerűbb lenne, ha menne Rosetta Stone Linux alatt
10.4-től mennyire tér el a legújabb Ubuntu? Nagyobb a gépigénye? Lassabban bootolna? Megérné a legújabbat felrakni?
"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Santosh #3975 üzenetére
Linuxmint 13-mast használok én is egy Hp G6 laptopon és ugyanaz a bal felső sarokban mélyedés touchpadon ahova 2 pacsi és letilt. De linux alatt bármit szenvedtem nem tudom megcsinálni az OP még nem is érzékeli egy bejövő porton se a jelet (vagy legalábbis nem találtam ilyet.)
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
fradi81
veterán
válasz
Penész Gomba #4007 üzenetére
Nálam is csinált ilyet, valami behal ilyenkor, talán a compiz. CTRL+ALT+F1-re reagál?
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
válasz
Penész Gomba #4007 üzenetére
distro, laptop márkat etc...
ezek nélkül nem nagyon fogsz segítséget kapni.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Truman
senior tag
Szia. Köszi a választ. Sajna az ilyen dolgokhoz én pricc pics. Kaptam a hűtőhöz molex átalakítót, majd szerintem azzal próbálkozok inkább. Bár jobb szeretném szoftveresen, mert nincs több szabad molex csati a tápomon.
Kár hogy nem fejlesztenek Linux alá valami minden tudó tunning szoftvert, aminek használatához nem kell programozó szaktudás.Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…
-
Penész Gomba
tag
Lenne egy olyan gondom, hogyha lehajtom a notebook-om fedelét akkor ugye felfüggeszti magát a rendszer, viszont ha visszahajtom és bekapcsolom, megjelenik az asztal az egeret tudom mozgatni, de semmire nem tudok rákattintani, lényegében le van fagyva a rendszer és csak úgy tudom ezt javítani, ha a power gomb hosszú nyomásával kikapcsolom a notit majd ismét be.
Tipp, hogy miért lehet?
-
-
Nagytalp
senior tag
Tegnap felraktam az az aláírásomban szereplő gépre a Kubuntu 12.04-et. Pendrive-ról hasít, feltelepül kb. 5 perc alatt SSD-re. De telepítés után feldobja, hogy elérhetőek új frissítések és elkezd akadozni. Maximum addig jutok el csiga lassúsággal, hogy kijelölöm a frissítéseket. Utána használhatatlanná válik az egész rendszer. Egy ablak megnyitása perceket(!) vesz igénybe.
Tapasztalt valaki hasonlót?
-
gyulank
addikt
Az Indítólemez készítő nem hajlandó megnyitni az Antix12 iso-t. Az Unetbootin pedig nem lát más meghajtót, ezért egyiket se lehet vele megnyitni.
[ Szerkesztve ]
-
pista87
csendes tag
Ubuntu 12.04 miért reverzálja a youtube színeit?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest